Remissvar avseende förslaget till skatt på fluorerade växthusgaser, SOU 2009:62.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissvar avseende förslaget till skatt på fluorerade växthusgaser, SOU 2009:62."

Transkript

1 Finansdepartementet Stockholm Att: Registraturen Remissvar avseende förslaget till skatt på fluorerade växthusgaser, SOU 2009:62. Följande synpunkter lämnas av branschorganisationen Kyl & Värmepumpföretagen. Våra synpunkter är endast att hänföra till området kyla och värmepumpar. Hur skatten kan påverka andra områden där fluorerade växthusgaser används, behandlas inte i detta remissvar. Sammanfattning och generellt ställningstagande Kyl & Värmepumpföretagen är av den uppfattningen att skatt på köldmedium inte är det bästa alternativet för reduktion av läckagemängderna i Sverige, och då främst ur ett längre perspektiv. Vi anser således att skatt på fluorerade växthusgaser inte ska införas i Sverige. Vi baserar vårt ställningstagande på de resonemang som redovisas i avsnittet resonemang och synpunkter avseende SOU 2009:62. Vi föreslår istället att Sverige, med hänvisning till skyddet av miljön, inför följande i Sverige: sid 1 av ( 5 )

2 1. Begränsningar i de tillåtna fyllnadsmängder som får installeras i Sverige. Detta görs lämpligen genom att lagstiftningen hänvisar till Svensk Kylnorm, där begränsningar av fyllnadsmängder för olika systemtyper införs på samma sätt som skedde under åren Då genom att Naturvårdsverket i sina föreskrifter hänvisade till de riktlinjer och villkor för köldmediemängder som angavs i Svensk Kylnorm. 2. Tillsyn av de certifierade kylföretagen bör återinföras i Sverige för att kvalitetssäkra företagen och garantera kompetens och utveckling även inom områden som inte direkt omfattas av EUs krav. Detta förslag välkomnas av bransch och branschföretag. Lämpligen utförs tillsynen varje eller vartannat år, av det ackrediterade certifieringsbolaget Incert, som idag utfärdar företagscertifikaten. Resonemang och synpunkter avseende SOU 2009:62 Redovisade läckagemängder De läckagemängderna som anges i underlagen från IVL, visar på läckagemängder som Kyl- och Värmepumpbranschen anser vara betydligt större än de verkliga. Vi tror att detta har att göra med att den kvartals visa sammanställningen som krävts av verksamma kylföretag genom krav i SNFS 1993:16 (senare SFS 2007:846) kräver kvartalsvis redovisning av inköpt, förbrukat och återlämnat köldmedium. Det har i denna sammanställning inte gjorts skillnad på vad förbrukningen avser. De mängder som redovisats som förbrukning kan alltså både vara förbrukning på grund av läckage, eller förbrukning på grund av nyinstallation av kylaggregat. De verkliga mängderna som fylls på med anledning av läckage är således väsentligt mindre än de läckagemängder som redovisas i IVLs rapporter. Förväntade reduktioner med skatt som styrmedel Vi vill kraftigt poängtera att den förväntade reduktionen i användningen av fluorerade växthusgaser inte kommer att bli så stor som erfarenheterna gav i Norge och Danmark. Detta då Sverige sedan 1988 har haft en hård reglering avseende CFC-, HCFC- och HFC-ämnen genom Köldmediekungörelsen, SNFS 1988:3 (senare ändrad genom SNFS 1992:16). Genom Köldmediekungörelsen sattes krav på årlig tillsyn av kyl- och värmepumputrustningar. Dessutom skulle företag verksamma med installationer, service, underhåll eller utförande de obligatoriska tillsynerna, ha yrkestillstånd sid 2 av ( 5 )

3 från Naturvårdsverket, senare överfört till krav på ackreditering hos SWEDAC. Sverige har därför, relativt sina kollegor i Norge och Danmark, installerat kyloch värmepumpanläggningar som: Har haft väsentligt mindre fyllnadsmängder. Detta genom att indirekt teknik utnyttjats i stället för direktförångning, som kräver större fyllnadsmängder. Har varit väsentligt mycket tätare. Detta genom Naturvårdsvekets krav på årlig tillsyn vilket inkluderar läckagekontroll, men även krav på förebyggande åtgärder. Den reduktion av användningen av fluorerade köldmedier som kan förväntas i Sverige om en skatt införs, kommer med anledning av ovanstående att bli mycket mindre än de reduktioner som erhölls i Norge och Danmark. Med hänvisning till resonemanget ovan, är Kyl- och Värmepumpföretagen av den bestämda uppfattningen att kostnaderna och den ökade administrationen som kommer i och med att skatt införs, inte kan motiveras med den miljönytta som uppnås av skatten. Begränsningar i fyllnadsmängder krav i Svensk Kylnorm De flesta av de system som vi kommer ha om tio år är idag redan byggda. Det är också för de befintliga anläggningarna som effekten av skatten kan tänkas bli störst. Läckande anläggningar blir kostsamma varför man kan förvänta sig att incitamenten för ett kontinuerligt underhåll blir starkare. Värt att notera är att vi genom EU-lagstiftning samtidigt har krav på periodisk läckagekontroll (samt uppföljning vid fall av konstaterade läckage) av anläggningarna. Kravställningar som naturligtvis också utgör ett kraftfullt incitament för tätare anläggningar. Det går därför att ifrågasätta huruvida eventuella skatter kommer att bidra till ännu tätare anläggningar, eller ifall det riskerar att bli en resurskrävande administration som inte genererar någon mer nytta. Vad gäller tillkommande nya anläggningar är det inte alls säkert att effekten av skatten kommer att bli minskade köldmediemängder. För anläggningsägaren blir det en ekonomisk kalkyl där ökade köldmediekostnader ställs mot minskade komponentkostnader och minskade energiförluster. Lägg därtill att olika ägargrupperingar har olika tidsperspektiv på sina anläggningar, ibland så korta som två, tre år varför eventuell miljöskatt på köldmedium i ett längre perspektiv blir klart underordnat. Tidigare har vi haft ett regelverk som styrt mot minimerade köldmediemängder, genom att Naturvårdsverket i sina föreskrifter hänvisat till de riktlinjer och villkor för köldmediemängder som angetts i Svensk Kylnorm. När nu dessa hänvisningar inte längre görs föreligger heller inte några begränsningar för sid 3 av ( 5 )

4 köldmediemängder i system. Med detta sammantaget kan vi mycket väl få se ett scenario där köldmediemängderna ökar i tillkommande system, skatten till trots. Det bör därför övervägas att återigen, från svensk regering eller myndighet, hänvisa till Svensk Kylnorm avseende goda utföranden och de fyllnadsmängder som får installeras, och då relaterat till olika systemtyper. Likviditetsproblem Om skatten införs för fluorerade köldmedier så kan konstateras att mycket stort kapital måste bindas i de köldmedier som kyl- och värmepumpföretagen har i lager och i sina servicebilar, för att kunna utföra förväntade installationer och service. Kapitalbindningen i en servicebil blir i storleksordningen kr. Den totala kapitalbindningen kommer därför att allvarligt äventyra företagens likviditet. Alternativa köldmedier Oavsett miljöskatt eller inte, så ökar användningen av alternativa och naturliga köldmedier. Branschen välkomnar den ökade palletten av köldmedier. De alternativa köldmedierna är dock inte möjliga val i alla förekommande fall. Oavsett detta så är det för Sveriges och övriga världens klimatmål viktigt att de kyl- och värmepumpanläggningar som installeras har minsta möjliga miljöpåverkan och bidrag till växthuseffekten. För detta måste hänsyn tas till både köldmedieval och mängd, samt anläggningens energiförbrukning. Viktigt att komma ihåg är nämligen att den huvudsakliga växthuspåverkan från en kylanläggning kan härledas till dess energiförbrukning. Inom detta område görs kontinuerliga och stora förbättringar i rask takt, och att då styra fokus enbart mot köldmedievalet kan verka direkt kontraproduktivt ur miljösynpunkt. Bedömningsverktyg så som TEWI (Total Environment Warming Impact) måste därför bli mer allmänt använda. Det gäller att i varje enskilt fall välja det köldmedium som ger minsta möjliga miljöpåverkan under utrustningens livslängd. Tillsyn av de certifierade företagen Sedan 1988 har svenska kylföretag behövt tillstånd från svenska myndigheter för att få arbeta med de miljöpåverkande köldmedierna. Initialt som ett tillstånd från Naturvårdsverket, sedermera överfört till krav på ackreditering hos SWEDAC. Nu när systemet EU-anpassats med krav på certifiering av kylföretagen, försvinner kravet på tillsyn av de verksamma företagen. För att kvalitetssäkra företagen och garantera kompetens och utveckling även inom områden som inte sid 4 av ( 5 )

5 direkt omfattas av EUs krav, så bör tillsyn av de certifierade kylföretagen återinföras i Sverige. Kontrollen skulle kunna omfatta följande: Kontroll av uppgifterna för ansökan och registrering. Kontroll att den lagstadgade registerföringen utförs korrekt Kontroll av kylföretagets "redovisande dokumentation". Stickprov av certifierad person utförande läckagekontroll och förståelsen för direkt- och indirekt läckagekontroll. Kontroll av kylföretagets hantering av köldmedium. Kontroll av kvartalsvis sammanställning av köldmedium. Stickprov på kylföretagets utrustning. Förståelse för vikten av att installera energieffektivs kyl- och värmepumpsystem. Förståelsen om vikten att välja bästa möjliga köldmedium för den aktuella installationen, och då både syntetiska och naturliga köldmedier. Förstå och kunna använda TEWI-begreppet. Datum för införandet Principiellt bör införandet av skatter eller andra regleringar undvikas under semesterperioden. Med vänlig hälsning Kyl & Värmepumpföretagen Roger Wranér roger.wraner@kvforetagen.se sid 5 av ( 5 )

Kyltekniska föreningen Malmö. Bo Westman

Kyltekniska föreningen Malmö. Bo Westman Kyltekniska föreningen Malmö Bo Westman 2017-04-19 Vad är en bransch? kyl-och värmepumpbranchen? Stationär Värmepumpar Transport AC i fordon Fartyg Flygplan Militären Vi styrs av många lagar och förordningar

Läs mer

Transkritiska kyl- och fryssystem. 2013-06-05 Anders Ek

Transkritiska kyl- och fryssystem. 2013-06-05 Anders Ek Transkritiska kyl- och fryssystem 2013-06-05 Anders Ek Kommersiella kyl och frysanläggningar i livsmedelsbutiker 70-80-talet installerades direkta system med syntetiska köldmedier av typ CFC (Klorfluorkarboner)

Läs mer

Kyltekniska Föreningen Malmö februari 2013

Kyltekniska Föreningen Malmö februari 2013 Kyltekniska Föreningen Malmö februari 2013 Per Jonasson Kyl & Värmepumpföretagen www.kvforetagen.se Kyl & Värmepumpföretagen Kyl & Värmepumpföretagen Branschförening Organiserar ca. 85% av kyl- och värmepumpbranschen

Läs mer

Fluorerade växthusgaser frågor och svar

Fluorerade växthusgaser frågor och svar 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Fluorerade växthusgaser frågor och svar Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna om fluorerade växthusgaser i en pdf. Informationen riktar sig framför

Läs mer

Svenska Kyltekniska Föreningen Göteborg

Svenska Kyltekniska Föreningen Göteborg 1 VD, Installations Certifiering i Stockholm AB (INCERT) Svenska Kyltekniska Föreningen Göteborg 2015-01-19 2 T o m 2014-12-31 EG 303/2008 EG 304/2008 EG 305/2008 EG 306/2008 EG 307/2008 EG 308/2008 EG

Läs mer

Anvisningar till anso kan om fo retagscertifikat

Anvisningar till anso kan om fo retagscertifikat Anvisningar till anso kan om fo retagscertifikat Introduktion Många av köldmedierna som används i kyl-, värmepump- och luftkonditionerings aggregat innehåller fluorerade växthusgaser (köldmedier). Användandet

Läs mer

Sammanfattning. Miljö- och Energidepartementet 103 33 STOCKHOLM. Stockholm den 11 maj 2015

Sammanfattning. Miljö- och Energidepartementet 103 33 STOCKHOLM. Stockholm den 11 maj 2015 Miljö- och Energidepartementet 103 33 STOCKHOLM Stockholm den 11 maj 2015 Remissvar: Naturvårdsverkets förslag till författningsändringar för att genomföra Europaparlamentets och rådets förordning (EU)

Läs mer

Allt om F-GAS. F gasförordningen en översikt

Allt om F-GAS. F gasförordningen en översikt Allt om F-GAS Köldmedier används bland annat i kyl och frysanläggningar, värmepumpar och klimatanläggningar. Det finns många olika köldmedier. Begreppet köldmedium är ett samlingsnamn för den gas eller

Läs mer

Trender Forskning Teknik Debatt

Trender Forskning Teknik Debatt Trender Forskning Teknik Debatt Tid 7-8 april 2011 Plats Courtyard by Marriott Kungsholmen, Stockholm Arrangör Trender Forskning Teknik Debatt Dag 1 7 april 09.00 10.00 Registrering och kaffe 09.45 10.00

Läs mer

Lycka till med dina förstudier!

Lycka till med dina förstudier! Testa dina förkunskaper genom att försöka lösa följande uppgifter. Ju mer förberedd du är inför kurs och examinering desto mer givande blir kursen och dina förutsättningar att klara examineringen ökar.

Läs mer

Regler. Auktorisation av Kyl och Värmepumpföretag 2013 09 24/EL

Regler. Auktorisation av Kyl och Värmepumpföretag 2013 09 24/EL Regler Auktorisation av Kyl och Värmepumpföretag 2013 09 24/EL Innehållsförteckning Avsnitt 1 Grundläggande förutsättningar... 3 1.1 Allmänt... 3 1.1.1 Auktorisationens syfte... 3 1.1.2 Rollen för KV Auktorisation

Läs mer

Installations Certifiering i Stockholm AB

Installations Certifiering i Stockholm AB 1 VD, Installations Certifiering i Stockholm AB (INCERT) Svenska Kyltekniska Föreningen Stockholm 2013-09-23 2 Installations Certifiering i Stockholm AB EIO Kyl & Värmepumpföretagen Svenska Kyltekniska

Läs mer

Nuvarande Svenska förordning SFS 2007/846. Den svenska förordningen SFS 2007/846 kommer fortsätta gälla efter årsskiftet, men där den strider mot, eller avviker från den nya europeiska förordningen EG

Läs mer

ANMÄLAN AV KÖLDMEDIEANLÄGGNING ELLER UPPLYSNING OM BYTE AV OPERATÖR

ANMÄLAN AV KÖLDMEDIEANLÄGGNING ELLER UPPLYSNING OM BYTE AV OPERATÖR ANMÄLAN AV KÖLDMEDIEANLÄGGNING ELLER UPPLYSNING OM BYTE AV OPERATÖR Denna blankett används för anmälan av ny eller ändrad köldmedieanläggning eller för att upplysa Miljöförvaltningen om att det sker ett

Läs mer

1. En beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 2014-07-04 1 (8) Bakgrund. Myndighet. Statens Energimyndighet, Energimyndigheten.

1. En beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 2014-07-04 1 (8) Bakgrund. Myndighet. Statens Energimyndighet, Energimyndigheten. 2014-07-04 1 (8) Myndighet Statens Energimyndighet, Energimyndigheten Diarienummer 2014-4020 Rubrik Konsekvensutredning över förslag till föreskrifter som meddelas i anslutning till lagen (2014:266) om

Läs mer

Den energieffektiva butiken i teori och praktik (1998)

Den energieffektiva butiken i teori och praktik (1998) Bilaga 2 Den energieffektiva butiken i teori och praktik (1998) Jaime Arias Per Lundqvist KTH, Inst. För Energiteknik Avd Tillämpad termodynamik och kylteknik 100 44 Stockholm Sammanfattning Institutionen

Läs mer

Miljörapport 2011. Värmepumpverket i Västerås

Miljörapport 2011. Värmepumpverket i Västerås Miljörapport 2011 Värmepumpverket i Västerås TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR VÄRMEPUMPVERKET VÄSTERÅS 2011 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Västerås Värmepumpverket

Läs mer

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande. Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret och miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande. Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret och miljö- och hälsoskyddsnämnden. PM 2015:69 RV (Dnr 110-310/2015) Översyn av svensk lagstiftning med anledning av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 517/2014 om fluorerade växthusgaser Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

PM 2015-01-15 Ärendenr: NV-00392-15

PM 2015-01-15 Ärendenr: NV-00392-15 1(56) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY PM 2015-01-15 Ärendenr: NV-00392-15 Översyn av svensk lagstiftning med anledning av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 517/2014 av den 16 april

Läs mer

Ny F-gasförordning. Kraftfulla sanktioner mot F-gaser. Per Jonasson.

Ny F-gasförordning. Kraftfulla sanktioner mot F-gaser. Per Jonasson. Ny F-gasförordning Kraftfulla sanktioner mot F-gaser Per Jonasson www.kvforetagen.se Varför en ny F-gas förordning? Rapport från IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, 4th Assessment Report)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-01-24 7 KS 424/17 Ändring i taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken avseende köldmedier Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag på nya regler för små avloppsanläggningar. Åsa Gunnarsson

Förslag på nya regler för små avloppsanläggningar. Åsa Gunnarsson Förslag på nya regler för små avloppsanläggningar Åsa Gunnarsson asa.gunnarsson@havochvatten.se Bakgrund Målsättningar Vilka förändringar innebär förslaget? Konsekvenser Tidsplan Vad händer annars då?

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om fluorerade växthusgaser; SFS 2016:1128 Utkom från trycket den 6 december 2016 utfärdad den 17 november 2016. Regeringen föreskriver följande. 1 Denna förordning

Läs mer

Förordning (2007:846) om fluorerade växthusgaser och

Förordning (2007:846) om fluorerade växthusgaser och Sida 1 av 10 SFS 2007:846 Källa Utfärdad: Först inlagd: Senast ändrad: Rättelseblad: Uppdaterad: Regeringskansliets rättsdatabaser 2007-11-08 2007-12-03 2016-07-05 Rättelseblad 2009:1605 har iakttagits.

Läs mer

KVALITETSMANUAL Utgåva nr: 2. Kylarservice i Gbg AB Datum 2003-06-15 Utgiven av: Johnny Käppi Godkänd av: Johnny Käppi Sidoförteckning

KVALITETSMANUAL Utgåva nr: 2. Kylarservice i Gbg AB Datum 2003-06-15 Utgiven av: Johnny Käppi Godkänd av: Johnny Käppi Sidoförteckning Sidoförteckning Kapitel Utgåva Sida Utfärdsdatum Sidförteckning 2 1 2003-06-15 Innehållsförteckning 2 2 2003-06-15 1 2 2 2003-06-15 2 2 1 2003-06-15 3 2 1 2003-06-15 4 2 2 2003-06-15 5 2 2 2003-06-15 6

Läs mer

Driftmanual. ROTEX Värmepumpar. För användaren. Typer. ROTEX HPSU compact 4-8 kw. ROTEX HPSU compact Ultra 4-8 kw

Driftmanual. ROTEX Värmepumpar. För användaren. Typer. ROTEX HPSU compact 4-8 kw. ROTEX HPSU compact Ultra 4-8 kw För användaren Driftmanual ROTEX Värmepumpar Typer ROTEX HPSU compact Ultra 4-8 kw ROTEX HPSU compact 4-8 kw ROTEX HPSU compact 11-16 kw ROTEX HPSU Bi-Bloc 4-8 kw ROTEX HPSU Bi-Bloc 11-16 kw ROTEX HPSU

Läs mer

Remissvar Naturvårdsverkets förslag till författningsändringar för att genomföra EP och rådets förordning nr 517/2014.

Remissvar Naturvårdsverkets förslag till författningsändringar för att genomföra EP och rådets förordning nr 517/2014. Miljö- och energidepartementet Susanne Gerland/Johanna Jansson 103 33 Stockholm Stockholm den 11 maj 2015 Remissvar Naturvårdsverkets förslag till författningsändringar för att genomföra EP och rådets

Läs mer

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Uppgifter

Läs mer

Minskningen för F-gaser skulle i det här sammanhanget behöva minskas med 70-78%.

Minskningen för F-gaser skulle i det här sammanhanget behöva minskas med 70-78%. Rapport från IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, 4th Assessment Report) 2007 visade att industrialiserade länder måste minska sina utsläpp av växthusgaser med mellan 80-95% jämfört med 1990

Läs mer

Område Kommissionens förslag Parlamentets kommentarer Ministerrådets kommentarer Branschens åsikter KVF SVEP

Område Kommissionens förslag Parlamentets kommentarer Ministerrådets kommentarer Branschens åsikter KVF SVEP Laglig bas Grunda sig enbart på miljögrundande laglig bas. Ger möjlighet till lokalt strängare regler. Gör en markering att det är ok att införa strängare regler utöver vad som finns reglerat i förordningen.

Läs mer

Kvällens presentation. Presentation av INCERT Regelverket Förändringar konkret Tolkningar och praxis Frågor

Kvällens presentation. Presentation av INCERT Regelverket Förändringar konkret Tolkningar och praxis Frågor 1 Installations Certifiering i Stockholm AB (INCERT) Svenska Kyltekniska Föreningen Göteborg 2010-04-26 2 Kvällens presentation Presentation av INCERT Regelverket Förändringar konkret Tolkningar och praxis

Läs mer

Förordning (2007:846) om fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen

Förordning (2007:846) om fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 Förordning (2007:846) om fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen 1 [4391] Denna förordning är meddelad 14 kap. 8 [4160] miljöbalken i fråga

Läs mer

ANSÖKAN OM FÖRETAGSCERTIFIKAT ENLIGT SFS 2007:846, MED ÄNDRING SFS 2009:382 OCH EG 303/2008

ANSÖKAN OM FÖRETAGSCERTIFIKAT ENLIGT SFS 2007:846, MED ÄNDRING SFS 2009:382 OCH EG 303/2008 ANSÖKAN OM FÖRETAGSCERTIFIKAT ENLIGT SFS 2007:846, MED ÄNDRING SFS 2009:382 OCH EG 303/2008 Ansökan avser kylarbeten i kategori Företag Postadress Postnr och ort Kontaktperson Organisationsnr Telefon E-postadress

Läs mer

VÄXTHUS Regler för minskad klimatpåverkan inom växthusproduktionen

VÄXTHUS Regler för minskad klimatpåverkan inom växthusproduktionen VÄXTHUS Regler för minskad klimatpåverkan inom växthusproduktionen Inledning Detta regelverk är utformat för växthusproduktion av grönsaker, krukväxter och blomsterlök. Livsmedelskedjan står för minst

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Miljö- och hälsoskyddsnämnd Cirkulärnr: 1989:34 Diarienr: 1989:0388 Handläggare: Jan Jonsson Avdsek: AK Fritid Datum: 1989-02-21 Mottagare: Fritidsnämnd Miljö- och hälsoskyddsnämnd Rubrik: Informationsdagar om "köldmediekungörelsen"

Läs mer

Yttrande över Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Yttrande över Detaljplanekravet (SOU 2017:64) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Regeringskansliets rättsdatabaser

Regeringskansliets rättsdatabaser Regeringskansliets rättsdatabaser Regeringskansliets rättsdatabaser innehåller lagar, förordningar, kommittédirektiv och kommittéregistret. Författningsregister Författningar fulltext Kommittédirektiv

Läs mer

ANSÖKAN OM FÖRETAGSCERTIFIKAT För er som följer rutiner enligt Svensk Kylnorm enligt SFS 2016:1128 med tillägg

ANSÖKAN OM FÖRETAGSCERTIFIKAT För er som följer rutiner enligt Svensk Kylnorm enligt SFS 2016:1128 med tillägg ANSÖKAN OM FÖRETAGSCERTIFIKAT För er som följer rutiner enligt Svensk Kylnorm enligt SFS 2016:1128 med tillägg Ansökan avser kylarbeten i kategori V. Luftkonditionering i fordon understigande 20 ton CO

Läs mer

Konsekvensutredning av H 14

Konsekvensutredning av H 14 Sida 1 av 10 Konsekvensutredning av H 14 Boverket Diarienummer 1201-2467/2012 2012-10-23 Boverket oktober 2012 Sida 2 av 10 Konsekvensutredning av H 14 Publikationen kan beställas från: Boverket, Publikationsservice,

Läs mer

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Uppgifter

Läs mer

Tre avtal för stabila temperaturer

Tre avtal för stabila temperaturer Inventering och genomgång av status på anläggningen Spolning av kylare och kondensorer Rengöring av teknik i apparatrum Rådgivning Miljöexpertis Elektronisk databank Huurre Kontroll Jourservice Huurre

Läs mer

Undertecknande av ansökan och avtal. Ort och datum: Namnteckning (firmatecknare): Namnförtydligande. Godkänd ansökan, för Training Partner

Undertecknande av ansökan och avtal. Ort och datum: Namnteckning (firmatecknare): Namnförtydligande. Godkänd ansökan, för Training Partner Bakgrund Genom SFS 2016:1128 ställs krav på att företag som yrkesmässigt arbetar med luftkonditionering i fordon (kategori V) ska registerföras av ett ackrediterat personcertifieringsorgan för kyltekniker.

Läs mer

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump ytjordvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump ytjordvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Anmälan eller ansökan om installation av värmepump ytjordvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE

Läs mer

Trender och utvecklingsområden inom certifieringsområdet

Trender och utvecklingsområden inom certifieringsområdet Trender och utvecklingsområden inom certifieringsområdet Peter Rohlin INCERT AB Svenska Kyl & Värmepumpdagen 2014 Installations Certifiering i Stockholm AB EIO Kyl & Värmepumpföreningen Svenska Kyltekniska

Läs mer

Driftmanual. ROTEX Värmepumpar. För användaren. Typer

Driftmanual. ROTEX Värmepumpar. För användaren. Typer För användaren Typer compact Ultra 4-8 kw compact 4-8 kw compact 11-16 kw Bi-Bloc 4-8 kw Bi-Bloc 11-16 kw monobloc compact 5-7 kw monobloc compact 11-16 kw hitemp 11-16 kw SV Utgåva 10/2018 1 x Allmänna

Läs mer

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 31 augusti 2017 SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning

Läs mer

Naturvårdsverkets förslag till ändringar i den svenska förordningen om fluorerade växthusgaser.

Naturvårdsverkets förslag till ändringar i den svenska förordningen om fluorerade växthusgaser. Naturvårdsverkets förslag till ändringar i den svenska förordningen om fluorerade växthusgaser. Kyl- och värmepumpdagen 16 oktober 2015 Maria Ujfalusi Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Yttrande över förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader M2015/2507/Ee

Yttrande över förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader M2015/2507/Ee 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VERKETS YTTRANDE 2015-08-22 Ärendem: NV-04294-15 Miljö-och energidepartementet 103 33 Stockhohn m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över förslag till

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Västerås Värmepumpverk Anläggningens (plats-) nummer: 1980-57-003 Fastighetsbeteckning: Gasverket

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer

Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Boverket maj 2015 Titel: Konsekvensutredning Ändring i föreskrifterna om certifiering av vissa installatörer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2007:846) om fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen; SFS 2009:382 Utkom från trycket den 27 maj 2009 utfärdad den 13 maj 2009.

Läs mer

SKL KUNSKAPSDAG OM KONSTGRÄS OCH MIKROPLASTLÄCKAGE

SKL KUNSKAPSDAG OM KONSTGRÄS OCH MIKROPLASTLÄCKAGE SKL KUNSKAPSDAG OM KONSTGRÄS OCH MIKROPLASTLÄCKAGE Foto: Åsa Jarsén Naturvårdsverket Björn Thews Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-09-25 1 Naturvårdsverkets vägledning om anläggning,

Läs mer

Remissvar Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen

Remissvar Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen Elsäkerhetsverket Box 4 681 21 Kristinehamn Stockholm den 3 oktober 2016 Remissvar Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen Diarienummer: 15EV4271 Svenska

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481 Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning Föreskrifter som ska ersätta Vägverkets

Läs mer

Textdel 2018 års miljörapport

Textdel 2018 års miljörapport Textdel 2018 års miljörapport ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Västerås Värmepumpverk Anläggningens (plats-) nummer: 1980-57-003 Fastighetsbeteckning: Gasverket

Läs mer

ANSÖKAN OM FÖRETAGSCERTIFIKAT För er som följer rutiner kring Servicestationer enligt SFS 2016:1128 med tillägg

ANSÖKAN OM FÖRETAGSCERTIFIKAT För er som följer rutiner kring Servicestationer enligt SFS 2016:1128 med tillägg ANSÖKAN OM FÖRETAGSCERTIFIKAT För er som följer rutiner kring Servicestationer enligt SFS 2016:1128 med tillägg Ansökan avser kylarbeten i kategori V. Luftkonditionering i fordon understigande 20 ton CO

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:11) om ackreditering av organ som certifierar personer Ändring införd t.o.m.

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås

Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Yvonne Wärnfeldt Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Regelnytt från myndigheterna

Regelnytt från myndigheterna Regelnytt från myndigheterna Förslag till nya regler för små avloppsanläggningar upp tom 200 pe (allmänna och enskilda) Margareta Lundin Unger Margareta.lundinunger@havochvatten.se Bakgrund Målsättningar

Läs mer

KYL- OCH VÄRMEPUMPSTEKNIK

KYL- OCH VÄRMEPUMPSTEKNIK KYL- OCH VÄRMEPUMPSTEKNIK Att kyl- och värmepumpsanläggningar är installerade på ett riktigt sätt är väsentligt ur miljösynpunkt och för effektiv energihushållning. Ämnet kyl- och värmepumpsteknik behandlar

Läs mer

Bilaga 1 En kortversion en strategi för hänvisningar till standarder

Bilaga 1 En kortversion en strategi för hänvisningar till standarder Bilaga 1 En kortversion en strategi för hänvisningar till standarder Bilaga till rapporten En strategi för hänvisning till standarder (2015:42) En strategi för hänvisning till standarder 45 Bilaga 1 En

Läs mer

Om du räknar till fyra räknar vi på din fastighet.

Om du räknar till fyra räknar vi på din fastighet. Om du räknar till fyra räknar vi på din fastighet. Optimerat klimat i din fastighet. Välkommen till ELEKTROKYL ENERGITEKNIK. Projektering Installation Med en enda leverantör av alla de installationer som

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Bo Zetterström 010-2405332 bo.zetterstrom@msb.se Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller Energimyndigheten 2018-10-05 Diarienummer 2018-14133 Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller 1. Uppgifter om de bemyndiganden som myndighetens beslutanderätt grundar

Läs mer

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Uppgifter

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer 1 Vad är problemet och vad ska uppnås?

Läs mer

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Yttrande Diarienr 1 (6) 2015-02-26 2529-2014 Ert diarienr S2014/6786/SF Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 STOCKHOLM SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Sammanfattning

Läs mer

Om du räknar till fyra

Om du räknar till fyra Om du räknar till fyra räknar viklimat på din fastighet. Optimerat i din fastighet. KYLA ENE R GI VENTILATION SERVICE Välkommen till ELEKTROKYL ENERGITEKNIK. Projektering Installation Service Driftoptimering

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Ändring införd t.o.m. STAFS 2012:10 Tillämpningsområde 1

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Datum. Bergvärme med kollektor, borrhålsdjup meter Grundvattenvärme, cirkulationsbrunn, borrhålsdjup meter

Datum. Bergvärme med kollektor, borrhålsdjup meter Grundvattenvärme, cirkulationsbrunn, borrhålsdjup meter Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register av förvaltning/nämnd. Du har rätt att begära utdrag och rättelser. ANMÄLAN

Läs mer

teknik, miljö och ekonomi är r i fokus?

teknik, miljö och ekonomi är r i fokus? Hur välja v rätt r lösning l när n r både b teknik, miljö och ekonomi är r i fokus? Per Jonasson Kyl & VärmepumpfV rmepumpföretagenretagen Swegon Air Academy - november 2011 Nyckeln till en lyckad installation

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (8) för certifiering av besiktningstekniker (TSFS 2010:90)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (8) för certifiering av besiktningstekniker (TSFS 2010:90) Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsgodkännande väg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

Livsviktig kyla på ett nytt sätt

Livsviktig kyla på ett nytt sätt Livsviktig kyla på ett nytt sätt Hemköp på Masthuggstorget, Göteborg Hemköp på Masthuggstorget med handlare Samir Cherif och personal var trötta på en kylanläggning som ideligen krånglade och inte höll

Läs mer

Betänkande av Miljötillsynsutredningens betänkande SOU 2017:63 Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet

Betänkande av Miljötillsynsutredningens betänkande SOU 2017:63 Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-09-25 M2017/01714/Me Miljö- och energidepartementet Betänkande av Miljötillsynsutredningens betänkande SOU 2017:63 Miljötillsyn och sanktioner

Läs mer

RemitteringsPM - förordningsändringar i anledning av en ny vägtrafikdatalag och en ny lag om fordons registrering och brukande

RemitteringsPM - förordningsändringar i anledning av en ny vägtrafikdatalag och en ny lag om fordons registrering och brukande Yttrande Diarienr 1 (5) 2018-08-20 DI-2018-5215 Ert diarienr [N2018/02625/MRT] Regeringskansliet, Näringsdepartementet RemitteringsPM - förordningsändringar i anledning av en ny vägtrafikdatalag och en

Läs mer

Statens naturvårdsverks författningssamling

Statens naturvårdsverks författningssamling Statens naturvårdsverks författningssamling Miljöskydd ISSN 0347-5301 Kungörelse med föreskrifter om hantering av brandsläckningsanordningar med halon m.m; beslutad den 7 september 1993. SNFS 1993:7 MS:62

Läs mer

Cisterndagarna 2017 Göteborg januari

Cisterndagarna 2017 Göteborg januari Cisterndagarna 2017 Göteborg 24-25 januari Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2003:24 Kyriakos Zachariadis, Frida Rudsander Handläggare Naturvårdsverket 1 Ansvarsfördelning tillsynsmyndigheter MB (NV)

Läs mer

Yttrande över Boverkets förslag till ändringar i Boverkets föreskrifter om hissar och vissa andra motordrivna anläggningar

Yttrande över Boverkets förslag till ändringar i Boverkets föreskrifter om hissar och vissa andra motordrivna anläggningar Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

STOR Sveriges Tankrengörings- och Saneringsföretags Riksförening

STOR Sveriges Tankrengörings- och Saneringsföretags Riksförening STOR Sveriges Tankrengörings- och Saneringsföretags Riksförening STOR verkar för att säkerhet, arbetsmiljö och kvaliteten inom branschen säkerställs och utvecklas. Våra medlemmar är kunniga företagare

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrift för elbusspremien

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrift för elbusspremien Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Dnr :5217. Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S)

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Dnr :5217. Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S) Skolinspektionen Utbildningsdepartementet 2014-12-01 103 33 Stockholm 1 (10) Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S) S ammanf attning Skolinspektionen tillstyrker flertalet av förslagen

Läs mer

Fri att leka och lära ett målinriktat arbete för barns ökade säkerhet i förskolan (SOU 2013:26)

Fri att leka och lära ett målinriktat arbete för barns ökade säkerhet i förskolan (SOU 2013:26) 2013-09-13 1 (5) Vårt nr: R 4017.2013 Ert nr: U 2013/2590/5 Utbildningsdepartementet Fri att leka och lära ett målinriktat arbete för barns ökade säkerhet i förskolan (SOU 2013:26) Sammanfattning Nacka

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter om hästdjur som används till avel och om identitetshandlingar för hästdjur

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter om hästdjur som används till avel och om identitetshandlingar för hästdjur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Textdel 2016 års miljörapport Värmepumpverket

Textdel 2016 års miljörapport Värmepumpverket Textdel 2016 års miljörapport Värmepumpverket ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Västerås Värmepumpverk Anläggningens (plats-) nummer: 1980-57-003 Fastighetsbeteckning:

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) L 301/22 18.11.2015 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/2066 av den 17 november 2015 om fastställande, i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 517/2014, av minimikrav

Läs mer

Certifiering av energikonsulter för livsmedelsbutiker

Certifiering av energikonsulter för livsmedelsbutiker Certifiering av energikonsulter för livsmedelsbutiker Peter Rohlin, INCERT AB BeLivs Seminarium: Energieffektivisering i dagens livsmedelslokaler 2 Installations Certifiering i Stockholm AB Elektriska

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Magnus Nyström Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Kylanläggningar och värmepumpar

Kylanläggningar och värmepumpar ALLMÄNNA RÅD 97:2 Kylanläggningar och värmepumpar - med ozonnedbrytande köldmedier eller HFC köldmedier Köldmediekungörelsen med kommentarer NATURVÅRDSVERKET Beställningsadress: Naturvårdsverket Kundtjänst

Läs mer

Energimyndighetens föreskrifter om energikartläggning i stora företag

Energimyndighetens föreskrifter om energikartläggning i stora företag Energimyndigheten Avdelningen för energieffektivisering Johanna Moberg Vår referens/dnr: Er referens/dnr: 2014-4020 2014-09-11 Remissvar Energimyndighetens föreskrifter om energikartläggning i stora företag

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring

Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring 2011-1973 Konsekvensutredning 1(5) Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? I de arbetsuppgifter

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till 38-42 förordningen (2001:512) om deponering av avfall; NFS 2002:17 Utkom från trycket den 25 juni 2002 beslutade

Läs mer

http://www.globalamalen.se/ Undertecknat av 193 världsledare 2015 2018-10-24 3 Historien som upprepar sig Dom första köldmedierna var naturliga Giftiga och brandfarliga gaser SO 2 Svaveloxid NH 3 ammoniak

Läs mer

Tydligare regler för små avloppsanläggningar

Tydligare regler för små avloppsanläggningar Dnr 2017-1928 Bilaga 1 Tydligare regler för små avloppsanläggningar Författningsförslag för avloppsanläggningar upp tom 200 pe Havs- och vattenmyndighetens rapportering 2016-09-09 Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Maria Wärnevall Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet 1 Vad är problemet och vad

Läs mer

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post:

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post: Förvaltningsavdelningen Anders Karlsson Direktnr: 08-406 83 68 E-post: anders.karlsson@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: ändringar i Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll särskilda

Läs mer

Anders Pousette Johan Lundberg Lagen om Energikartläggning i stora företag

Anders Pousette Johan Lundberg Lagen om Energikartläggning i stora företag Anders Pousette Johan Lundberg 2016-03-21 Lagen om Energikartläggning i stora företag EKL Bakgrund Vem berörs av lagen om energikartläggning i stora företag? Så ska energikartläggning genomföras Rapportering

Läs mer

Yttrande över Fråga patienten Nya perspektiv i klagomål och tillsyn (SOU 2015:102)

Yttrande över Fråga patienten Nya perspektiv i klagomål och tillsyn (SOU 2015:102) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2004:606 Utkom från trycket den 22 juni 2004 utfärdad den 10 juni 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken dels

Läs mer

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1.

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Fastställd av kommunfullmäktige 2017-12-14, 129. Ändrad (index och bilaga 1) MBN 2018-12-06, 176, 177 2019 960 GENERELLT Om inte annat följer av denna taxa gäller följande:

Läs mer