Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Dnr :5217. Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Dnr :5217. Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S)"

Transkript

1 Skolinspektionen Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S) S ammanf attning Skolinspektionen tillstyrker flertalet av förslagen i promemorian. En ny definition av en internationell skola samt en mer utförlig beskrivning i lagen av de elevgrupper som utgör målgrupp för de internationella skolorna innebär ett behövligt förtydligande. Indelningen och den särskilda redogörelsen i förordningen av vilka krav som gäller för godkännande av en huvudman för en internationell skola respektive bidragsrätt för en internationell skola på gymnasienivå och de krav som gäller verksamheten för den huvudman som har fått ett godkännande respektive bidragsrätt bidrar till att klargöra vad Skolinspektionen ska beakta vid godkännandet respektive i sin tillsynsverksamhet. Skolinspektionen tillstyrker möjligheten för en kommunal huvudman att ansöka om medgivande för att bedriva en internationell skola på grundskolenivå och enligt en internationell läroplan då det i lagen anges som fömtsätining att det finns behov av sådan utbildning samt att de elevgrupper som får gå i sådan internationell skola begränsas och tydliggörs. Skolinspektionen har dock förslag på ändringar i utformningen av bestämmelserna för att ytterligare tydliggöra vilka elever som en kommunal huvudman får ta emot i sin internationella skola. När det gäller förslaget om att internationella skolor på gymnasienivå även fortsättningsvis endast ska ansöka om godkännande av bidragsrätt, dvs. att inte någon ändring sker av den nuvarande ordningen, invänder Skolinspektionen mot detta ställningstagande. Skolinspektionen anser att det vore fördelaktigt med ett förslag på att även de huvudmän som vill bedriva internationella skolor på gymnasienivå ska ansöka om ett godkännande hos Skolinspektionen för Skolinspektionen. Box Stockholm. Telefon: vx.

2 2(10) sådan verksamhet. Vid ett godkännande skulle följa, i likhet med förslaget för godkända internationella grundskolor, en rätt till bidrag. Skolinspektionen vill framföra behov av förtydliganden alternativt ändring av val av författningsform angående de krav som ska ställas på huvudmannen och dennes verksamhet i samband med godkännande respektive i pågående verksamhet. De krav som uppställs på innehållet i och utformningen av utbildningen i 5 i förslaget till förordning, är på en övergripande nivå och kommer att medföra en svår uppgift för Skolinspektionen att bedöma, framför allt i tillsynen av verksamheterna för att granska om det föreligger eventuell brist i förhållande till författningarnas krav. Det behövs antingen en konkretisering av kraven i paragraferna i förordningen alternativt att dessa krav på innehåll och utformning istället regleras i lag med möjhghet till förtydligande och vägledning i förarbeten. Skolinspektionen vill också framföra förslag på en ändrad utformning av regleringen av vilka elever som kan få utbildning i en internationell skola. Ur perspektivet att en huvudman, enskild eller kommunal, behöver få ett godkännande av Skolinspektionen för att kunna bedriva en internationell skola och ta emot elever som tillhör målgruppen och Skolinspektionen därefter har i uppdrag att genom tillsyn granska att huvudmännen endast tar emot de elever vid de internationella skolorna som följer av lagen, bör redovisningen av elevgrupper ingå i samma bestämmelse som redogör för kraven för ett godkännande. Detta skulle medföra en mer överskådlig bild av vilka elever som huvudmannen, efter ett godkännande, får ta emot vid skolan och som får fullgöra sin skolplikt där. Skolinspektionen yttrar sig härutöver enbart över de områden och i de frågor där myndigheten har synpunkter på förslagen. 3 Internationella skolor med enskild huvudman 3.1 Definition och målgrupp Skolinspektionen tillstyrker att det införs en ny definition av en internationell skola och att målgruppen för dessa skolor tydliggörs. En av de elevgrupper som anges som målgrupp är elever som är bosatta i Sverige under en begränsad tid. Härutöver finns för internationell skola som bedrivs av enskild huvudman ytterligare tre elevgrupper som utgör möjlig målgrupp.

3 3(10) I definitionen i 2 anges att en internationell skola är en skola som i första hand tar emot elever som är bosatta i Sverige för en begränsad tid. Uttrycket "i första hand" kan tolkas som att eleverna i denna grupp har företräde framför övriga angivna elevgrupper. Av promemorian framgår inte att det skulle vara syftet, varför en annan skrivning i definitionens andra led eventuellt skulle övervägas. Beträffande bestämmelserna i 24 kap. 3 och 24 kap. 3 a och 4 avseende målgrupp av elever samt godkännanden för enskilda respektive kommunala huvudmän, har Skolinspektionen förslag på en förändrad utformning, se nedan under Etablering av internationella skolor med enskild huvudman Utredningen föreslår en förändring av systemet för godkännande av internationella skolor på grundskolenivå och förklaring om bidragsrätt. I de fall en huvudman godkänns av Skolinspektionen avseende en internationell skola på grundskolenivå medför detta godkännande en bidragsrätt från elevernas hemkommuner. Skolinspektionen tillstyrker förslaget och anser att detta medför en förenkling av regleringen och av handläggningen av godkännanden. När det gäller internationella skolor på gymnasienivå föreslår utredningen inte någon förändring jämfört med systemet idag, utan bedömer att enbart förklaring om bidragsrätt för dessa skolor kan kvarstå. Skolinspektionen anser att även internationella skolor på gymnasienivå bör ansöka om godkännande, inte endast rätt till bidrag. På samma sätt som fristående gymnasieskolor ansöker om godkännande av huvudman och nu enligt förslaget internationella skolor på grundskolenivå, så borde detta även gälla för internationella skolor på gymnasienivå. Enligt beskrivningen av uppdraget att utreda och utarbeta förslag när det gäller internationella skolor så framförs att det finns ett behov av att se över frågor som rör internationella skolor för att se till att det regelverk som gäller internationella skolor så långt som möjligt överensstämmer med de regler som gäller för motsvarande utbilchiing inom skolväsendet. För fristående gymnasieskolor, som inte är en obligatorisk skolform, gäller att enskilda måste ansöka om ett godkännande som huvudman för att få bedriva verksamheten. För internationella skolor på grundskolenivå krävs ett godkännande av huvudmannen att bedriva denna verksamhet, men inte på gymnasienivå. Motiveringen är att gymnasiet inte är en obligatorisk skolform. Skolinspektionen anser att det borde handla om ett godkännande även för gymnasieskolan för att det ska vara likvärdighet mellan skolformerna.

4 4(10) Inom Skolinspektionens tillståndsprövning av godkännande för bidragsrätt har också exempel förekommit där det hade varit av värde att myndigheten haft mandat att granska en huvudmans förutsättningar för godkännande av verksamheten innan bidragsrätt ges. I aktuellt fall var det mycket oklarheter bland annat om elevprognosen och om finansiering av etableringen vilket hade kunnat undvikas om prövningen hade inneburit en prövning av huvudmannens förutsämiingar inför ett godkännande. Ett godkännande har en helt annan dignitet än ett medgivande om rätt till bidrag. En ansökan skulle framstå som mer "kvalitetssäkrad" om Skolinspektionen genomför en prövning av huvudmannens fömtsättningar och ger ett godkännande. Detta beslut kan sedan ligga till grund för rätt till bidrag, precis som för grundskolan. Huvudmännen för de internationella skolorna på gymnasienivå får också, liksom skolorna på grundskolenivå, bidrag från kommunen. Detta innebär att även ur aspekten att skolorna finansieras med offentliga medel, så borde det finnas ett intresse av likvärdighet i besluten, dvs. att samtliga utgör godkännanden och inte "bara" medgivanden om rätt till bidrag. Skolinspektionen anser sammanfatmingsvis att det finns fördelar med att även internationella skolor på gymnasienivå omfattas av en reglering med ett godkännande av Skolinspektionen och en bidragsrätt som följer ett sådant godkännande. Krav i skollagen för godkännande Utredningen föreslår att för att en internationell skola på grundskolenivå ska godkännas ska det krävas att det kan antas att det kommer att finnas ett tillräckligt elevunderlag för att driva en stabil verksamhet. Detta krav gäller även vid ansökan från en internationell skola på gymnasienivå om bidragsrätt. Skolinspektionen ska vid ansökningsförfarandet bedöma om sökanden kan uppvisa ett tillräckligt elevunderlag för att bedriva en stabil verksamhet. I begreppet "stabil" ligger en viss oklarhet som skulle behöva förtydligas. Frågan är om begreppet tar sikte på långsiktigheten i enlighet med 2 kap 5 skollagen. Ett tillräckligt elevunderlag för att bedriva en stabil verksamhet är nära kopplat till budget för den planerade skolan samt sökandens ekonomi och Skolinspektionen har hittills tillämpat bestämmelserna på detta sätt vid den nuvarande bedömningen av motsvarande krav för godkännande av huvudman för fristående skolor. Är det en motsvarande bedöirming som avses med den nu föreslagna bestämmelsen för internationella skolor vilket innebär att hänsyn ska tas till huvudmannens budget och ekonomi? Skolinspektionen anser att det är bra att detta villkor för godkännende respektive bidragsrätt är reglerat i lag, men ser gärna ett förtydligande av vad som åsyftas med en stabil verksamhet antingen i lagtexten eller i förarbetena.

5 Skolinspektionen (10) Om en prövriirig motsvarande den som görs för godkännande av enskild huvudman enligt 2 kap 5 avses, är detta ett skäl att också låta internationella skolor på gymnasienivå omfattas av bestämmelserna om att ett godkännande för verksamheten krävs. 3.4 Elevavgifter vid internationella skolor med enskild huvudman Utredningen föreslår en reglering i 9 i den nya förordningen där det anges att huvudmannen får ta ut en avgift för att täcka rimliga kostnader för utbndningen som är hänförliga till att utbilchiingen följer ett annat lands läroplan eller en internationell läroplan. Denna avgift ska enligt bestämmelsen vara skälig med hänsyn till de kostnader för vilka avgift får tas ut, bidrag och övriga omständigheter. Genom bestämmelsen i 5 i förordningen är det nu tydligt att frågan om elevavgifter är en del av det som Skolinspektionen har som uppgift att granska i sin tillsynsverksamhet och även i promemorian framhålls att bedömningen av elevavgifter är en viktig uppgift vid såväl godkännandet som tillsynen av en huvudman för en internationell skola. I promemorian framgår att utifrån de uppgifter och förklaringar till avgifterna som lämnats från de nu befintliga internationella skolonia, är det svårt att avgöra vad som är skäliga avgifter. Såsom regleringen är föreslagen i utredningen skapas inget klargörande i hur avgifternas skälighet ska bedömas. Med hänsyn till den betydelse som framförs beträffande granskningen av elevavgifter ser Skolinspektionen gärna ett förtydligande av, dels vad en avgift står för, dels beträffande på vilket sätt kostnaderna, bidraget och omständigheterna i övrigt ska påverka bedömningen av avgiftens skälighet. 3.5 Övriga bestämmelser om internationella skolor Enligt utredningens förslag placeras flertalet av bestämmelserna om internationella skolor som nu finns i 24 kap. skollagen i en särskild förordning om internationella skolor. Skolinspektionen anser att en sådan ordning är ändamålsenlig med hänsyn till omfathiingen av regleringen beträffande internationella skolor. Nackdelen är att om inte ett tydliggörande görs i förordningen av de krav som uppställs på internationella skolor i 5, finns inte heller några förarbeten för Skolinspektionen att få ledning av vid bedömning av godkännande och bidragsrätt samt i tillsynen av skolorna.

6 Skolinspektionen (10) Godkännande och tillsyn Förslaget till utformning av bestämmelser i form av att tydligt redogöra för vad som ska vara uppfyllt av huvudmannen för att få ett godkännande respektive vad som ska gälla för enskilda huvudmän som har fått ett godkännande gör att det blir tydligt vad Skolinspektionen ska bedöma vid godkännandet respektive vad som ska granskas och bedömas vid Skolinspektionens tillsyn. Skolinspektionen tillstyrker förslaget om bestämmelsernas utformning genom en sådan uppdelning. Krav i förordning för godkännande I nuvarande 24 kap. 2 skollagen finns som förutsättning för att en internationell skola ska bli godkänd ett krav på att skolans utbildning som helhet betraktad är likvärdig ined grundskolans. I förslaget till förordning om internationella skolor finns i såväl 3 om godkännande som huvudman för internationell skola, som i 4 om bestämmelser som den godkända verksamheten ska följa, hänvisning till 5 och ett krav på att utbildningen i den internationella skolan ska vara utformad så att den som helhet betraktad är likvärdig med utbildningen i grundskolan. Motsvarande krav finns alltså kvar i regleringen av internationella skolor och Skolinspektionen ska bedöma detta krav vid såväl en ansökan om godkännande som i tillsynen av huvudmannens verksamhet, Skolinspektionen anser att det i tillståndsprövningen har varit en förutsättning för godkännande som varit formulerad på en övergripande nivå och som varit svår att konkretisera. Även det nuvarande kravet för bidragsrätt - att utbildningens allmänna mål och värdegrund inte strider mot de allmänna mål och värdegrund som gäller för utbudning inom det svenska skolväsendet - har överförts till att i förslaget till förordning i framtiden finnas som förutsättning såväl vid ett godkännande som i en godkänd huvudmans verksamhet. Skolinspektionen ska alltså göra denna bedömning både i samband med godkännandet av huvudmannens internationella skola som senare i tillsynen av den internationella skolan. Enligt beskrivningen av uppdraget att utreda och utarbeta förslag när det gäller internationella skolor framfördes att det finns behov av att se över frågor som rör internationella skolor för att se till att det regelverk som gäller internationella skolor så långt som möjligt överensstämmer med de regler som gäller för motsvarande utbildning inom skolväsendet. Någon sådan översyn av formuleringar av fömtsättningar har inte gjorts i samband med förslag om ny reglering av godkännanden och tillsyn av internationella skolor och formuleringarna av dessa bestämmelser. De formuleringar som föreslås finnas kvar; "som helhet betraktad likvärdig med" och "utbildningens allmänna mål och värdegrund

7 Skolinspektionen (10) inte strider mot de allmänna mål och värdevärdegrund som gäller för utbildning i det svenska skolväsendet", härrör och har förarbetsuttalanden som hänvisar till den skollagsstiftiiing som gällde innan 2010 års skollag. Det har krävt en del utredningsarbete för Skolinspektionen för att kunna konkretisera det innehåll som avses med nuvarande bestämmelser i samband med godkännande och medgivande av bidragsrätt och Skolinspektionen hade därför välkomnat en översyn och ett förtydligande av vad som ska gälla för de internationella skolornas verksamhet. Skolinspektionen tror att formuleringarna i 5 andra stycket i förordningen annars kommer att vara krav av så övergripande karaktär att dessa, vid tillämpning i övrigt av 2010 års skollag, blir svåra att bedöma. Inom tillsynen blir det, utan ytterligare förtydligande av vad som avses, ännu svårare och frågan är om det går att göra en bedömning att en brist föreligger beträffande att uppfylla författningens krav i den befintliga verksamheten. Skolinspektionen anser att det kommer att vara svårt att med utgångspunkt i den nu föreslagna bestämmelsens utformning kunna konstatera brister vid tillsynen av internationella skolors utbildning vad gäller utformningen. I förslaget till 3 förordningen anges för godkännande av enskild huvudman att denne utöver vissa föreskrifter i förordningen även anses ha förutsättningar att följa 1 kap. 10 och 6 kap. skollagen. Att internationella skolor ska följa dessa bestämmelser i skollagen får anses framgå av utformningen av bestämmelserna. Eftersom bestämmelserna i skollagen dock anges i bestämmelsen om godkännande vore det för tydlighetens skull bra om de även fanns angivna i 4 i förordningen om vilka bestämmelser som huvudmannen ska följa i sin pågående verksamhet. På så sätt finns bestämmelserna om utbudningen som huvudmannen ska följa samlat, vilket blir tydligt samt underlättar i Skolinspektionens tillsynsverksamhet. Övrigt iförordningen I förslaget till den nya förordningen anges i 14 att Skolinspektionen ska ge den kommun där utbildningen ska bedrivas tillfälle att yttra sig över ansökan. Det vore bra med ett tydliggörande av vad det är kommunen ska yttra sig över. Handlar det om elevunderlag, behovet av utbildning eller något annat? 4 Internationella skolor med kommunal huvudman 4.1 Kommuner som huvudmän för internationella skolor Utredningen föreslår att en kommun, efter medgivande från Skolinspektionen, ska kunna vara huvudman för en internationell skola på grundskolenivå.

8 8(10) Skolinspektionen tillstyrker förslaget. Det är bra att skillnaden mellan utbudningen hos en kommunal huvudman och en enskild huvudman - att kommunal huvudman endast får bedriva utbildning enligt en internationell läroplan - är reglerad i lag och Skolinspektionen anser att det är viktigt att denna skillnad tydliggörs. Behovsprövning För att en kommun ska kunna få ett medgivande att vara huvudman för en internationell skola ska Skolinspektionen bedöma om det finns ett behov av utbildningen. I promemorian framgår att medgivande ska få lämnas om det finns behov av utbildningen, vilket det inte kan anses göra om tillräckligt många elevplatser tillhandahålls av enskilda huvudmän. Det bör ankomma på kommunen att visa att det finns ett tillräckligt elevunderlag. Skolinspektionen anser att den förutsättning som följer av lagtextens lydelse kan vara svår att bedöma. Det är därför viktigt att det av förarbetena framgår vad utrecmingen anser ska bedömas vid behovsprövningen. Möjligheten för kommuner att vara huvudman för internationell grundskola innebär möjlighet att driva internationell skola endast enligt en internationell läroplan, inte enligt ett annat lands läroplan. Skolinspektionen utgår från att detta också bör beaktas vid behovsprövningen. 4.2 Målgrupp för internationella skolor på grundskolenivå med kommunal huvudman Vilka elever som en internationell skola, som bedrivs av en enskild huvudman eller en kommunal huvudman, får ta emot i sin verksamhet framgår inte i den bestämmelse, 24 kap. 3 a och 4, i förslaget som redogör för huvudmannens godkännande. Istället är förslaget utformat så att det innan bestämmelserna om huvudmännen för internationella skolor finns en bestämmelse om vilka elever som får fullgöra sin skolplikt i en internationell skola. Utforrmaingen av denna bestämmelse, där det inledningsvis stadgas vilka elever som får fullgöra sin skolplikt i en internationell skola som bedrivs av en enskild huvudman och i ett tredje stycke stadgas att en viss del av dessa elever även får fullgöra sin skolplikt i en internationell skola som bedrivs av en kommun, medför att bestämmelserna i detta avseende inte inriktas på huvudmannens verksamhet. Detta medför att det inte är lätt att i lagen hitta vad som gäller angående vilka elever som en kommunal huvudman får ta emot i sin internationella skola, då detta inte framgår av 24 kap. 4, utan i 3 efter redogörelsen av vad som gäller för enskilda huvudmän. Det är viktigt att det tydligt framgår vilka elever som är

9 9(10) målgrupp och som får antas till en internationell skola hos en kommunal huvudman. Den valda konstruktionen medför vidare att den skillnaden gentemot en enskild huvudman, att en kommunal huvudman endast kan erbjuda eleverna att delta i en utbildning med en internationell läroplan, inte blir tydlig. Lagens regler bör vara tydliga med vad som gäller för de huvudmän som vill bedriva en internationell skola. Med denna inriktning blir det också mer lättöverskådligt för såväl Skolinspektionen som huvudmännen om vad som gäller beträffande godkännande och tillsyn av enskilda respektive kommunala huvudmän som vill bedriva och bedriver internationell skola. Skolinspektionen föreslår därför att regleringen av internationella skolor utformas så att kraven på godkännande, utbildningens utformning samt vilken elevgrupp som får ta del av utbildningen, samlas i en bestämmelse för respektive huvudman. 7 Konsekvenser 7.1 Ekonomiska konsekvenser för staten Skolinspektionen ifrågasätter utredningens antaganden om vad förslaget kommer att få för effekter för verksamheten vid Tillståndsenheten vid Skolinspektionen. Skolinspektionen delar inte utredningens bedömning om resurstilldelning utan anser att frågan om resurstilldelning bör utredas vidare. 8 Författningskommentarer 8.1 Förslaget till lag om ändring i skollagen (2010:800) I förslaget till utformning av bestämmelsen i 2 anges i andra ledet av definitionen av en internationell skola att denna i första hand (Skolinspektionens kursivering) tar emot elever som är bosatta i Sverige för en begränsad tid. Då uttrycket i första hand kan föra tanken till att vissa elever skulle äga företräde till att gå vid den internationella skolan skulle en annan skrivning kunna övervägas för att förhindra feltolkningar. I förslaget till utformning av bestämmelsen i 24 kap. 3 a och 4 föreslår Skolinspektionen att tillägg görs av den målgrupp av elever som respektive hu-

10 10 (10) vudman får anta till sin utbildning vid den internationella skolan och som enligt förslaget finns redovisad i 24 kap. 3 skollagen. Övriga författningsförslag 15 förordningen om internationella skolor stadgas i andra stycket vad som ska gälla för utbudningens utformning. Kriterierna som anges är på en övergripande nivå, härrör från tidigare lagstiftning med hänvisning till äldre skollag och då de är placerade i förordning kommer det inte att finnas några förarbeten som ger vägledning då bland annat Skolinspektionen ska ta ställning till ansökningar om godkännande, bidragsrätt eller vid tillsyn av verksamheterna. Skolinspektionen anser att kriterierna bör tydliggöras alternativt att denna viktiga reglering om utbildningens innehåll och utformning istället placeras i lag med möjlighet att förtydliga vad begreppen står för i förarbeten. Skolinspektionen kan inte finna att det av författningsförslagen, eller i övrigt av promemorian, framgår vad utredningen anser om den nuvarande bestämmelsen i 9 kap. 16 skolförordningen och dess tulämpning när de föreslagna bestämmelserna träder ikraft. Frågan är om bestämmelsen om möjhghet för en kommunal grundskola att tillämpa Primary Years Programme och Middle Years Programme fortsatt kommer att gälla, även då bestämmelse om möjlighet för en kommun att vara huvudman för en internationell skola träder ikraft. I ärendets slutliga handläggning har deltagit rättschefen Marie Axelsson och juristen Christina Ridderman Karlsson (föredragande). Generaid irektör

Yttrande över betänkandet Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:1371)

Yttrande över betänkandet Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:1371) Skolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Sid 1 (7) Yttrande över betänkandet Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:1371) Sammanfattning

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm. Yttrande över promemorian Utbildning för nyanlända elever (Ds 2013:6)

Utbildningsdepartementet Stockholm. Yttrande över promemorian Utbildning för nyanlända elever (Ds 2013:6) Skolinspekti lönen Utbildningsdepartementet 2013-05-20 103 33 Stockholm 1(6) Yttrande över promemorian Utbildning för nyanlända elever (Ds 2013:6) Sammanfattning Skolinspektionen anser sammanfattningsvis

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap. förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola, SOU 2015:81

Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap. förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola, SOU 2015:81 Skolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Sid 1 (9) Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola, SOU 2015:81 Sammanfattning Skolinspektionen

Läs mer

Yttrande över betänkandet "Svenska för invandrare

Yttrande över betänkandet Svenska för invandrare Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (6) över betänkandet "Svenska för invandrare - valfrihet, flexibilitet och individanpassning" (SOU 2013:76) (Dnr2013/6517/GV) Inledande synpunkter Skolinspektionen

Läs mer

'Utbildningsdepartementet Stockholm. 1 (5) Dnr 2013:5828. Yttraridé över promemorian Vissa skollagsfrågor (U2013/627S7S)

'Utbildningsdepartementet Stockholm. 1 (5) Dnr 2013:5828. Yttraridé över promemorian Vissa skollagsfrågor (U2013/627S7S) t &r Skolinspektionen 'Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm. 1 (5) Yttraridé över promemorian Vissa skollagsfrågor (U2013/627S7S) Sammanfattning Skolinspektionen tillstyrker i stort sett samtliga

Läs mer

godkänna yttrandet samt att översända detsamma till Kommunstyrelsen

godkänna yttrandet samt att översända detsamma till Kommunstyrelsen Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (4) Datum 2014-10-06 Vår referens Annika Pfannenstill Utredningssekreterare annika.pfannenstill@malmo.se Tjänsteskrivelse Promemoria Internationella

Läs mer

Internationella skolor

Internationella skolor Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-05 Handläggare Anders Müller Telefon: 08-508 33 883 Till Utbildningsnämnden 2014-11-27 Internationella skolor Svar på remiss

Läs mer

Remiss från Utbildningsdepartementet - Promemorian internationella skolor (U2014/5177/S) Remissvar 2 dec

Remiss från Utbildningsdepartementet - Promemorian internationella skolor (U2014/5177/S) Remissvar 2 dec SIGNERAD 2014-11-05 Malmö stad Stadskontoret 1 (9) Datum 2014-10-31 Vår referens Kerstin Wramell Lundin Utredningssekreterare kerstin.wramell.lundin@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76)

Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande 2013-05-02 1 (5) Dnr:02-2013:1030 Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) U2012/6322/S

Läs mer

Datum 2014-10-10. Remiss: Yttrande av Utbildningsdepartementets promemoria Internationella skolor (Dnr U2014/5177/S)

Datum 2014-10-10. Remiss: Yttrande av Utbildningsdepartementets promemoria Internationella skolor (Dnr U2014/5177/S) SUN 2i>(4. ((> ~ Uppsala " KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Märit Gunneriusson Karlström Datum 2014-10-10 Diarienummer BUN-2014-1407 Barn- och ungdomsnämnden Remiss: Yttrande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2008:220 Utkom från trycket den 7 maj 2008 utfärdad den 24 april 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2 a kap. 20, 2 b

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om internationella skolor; SFS 2015:801 Utkom från trycket den 8 december 2015 utfärdad den 26 november 2015. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Internationella skolor

Internationella skolor Promemoria 2014-09-02 U2014/5177/S Utbildningsdepartementet Internationella skolor 2 Förord Den 3 juli 2012 uppdrog Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) åt Ingegärd Hilborn, då rättssakkunnig vid

Läs mer

Socialdepartementet Stockholm 1 (7) Dnr: :3084. Yttrande över betänkandet Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19)

Socialdepartementet Stockholm 1 (7) Dnr: :3084. Yttrande över betänkandet Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) Skolinspektionen Socialdepartementet 2016-10-14 103 33 Stockholm 1 (7) Yttrande över betänkandet Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) Sammanfattning Skolinspektionen tillstyrker förslaget att

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2006:1447 Utkom från trycket den 22 december 2006 utfärdad den 14 december 2006. Genom riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Regeringens proposition 2007/08:50

Regeringens proposition 2007/08:50 Regeringens proposition 2007/08:50 Nya skolmyndigheter Prop. 2007/08:50 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 7 februari 2008 Fredrik Reinfeldt Jan Björklund (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

Internationella skolor

Internationella skolor Utbildningsutskottets betänkande Internationella skolor Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet regeringens proposition 2015/16:17 Internationella skolor samt en motion som har väckts med

Läs mer

Yttrande över Riksrevisionens rapport, RiR 2018:34

Yttrande över Riksrevisionens rapport, RiR 2018:34 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (3) Yttrande över Riksrevisionens rapport, RiR 2018:34 U2018/04822/GV har beretts möjlighet att yttra sig över Riksrevisionens rapport Otillåten spridning av

Läs mer

Yttrande över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94)

Yttrande över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) 'kolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttranen, 1 (5) u.remissvar@regeringskansliet.se över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) (Dnr U2017/00057/S)

Läs mer

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4)

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) u.remissvar@regeringskansliet.se 2019-05-27 Dnr 2019:1937 1 (6) Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) (dnr U2019/00243/S) har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Skolinspektionen (1) :1246

Skolinspektionen (1) :1246 rs 1 (1) Yttrande över Riksrevisionens granskningsrapport Godkänd? s prövningar av ansökningar från enskilda som vill bli skolhuvudman (RiR 2012:17) Riksrevisionens rapport innehåller flera förslag som

Läs mer

Avgifter i skolan. Samma bestämmelser gäller för statliga, kommunala och fristående skolor

Avgifter i skolan. Samma bestämmelser gäller för statliga, kommunala och fristående skolor Juridisk vägledning Granskad februari 2012 Mer om Avgifter i skolan Utbildningen ska vara avgiftsfri och eleverna ska utan kostnad ha tillgång till böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81)

Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81) SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Ä 2016-02-29 Sida 1 (6) Dnr 2015:513 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap -

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (5) Dnr :5219. Yttrande över Utbildningsdepartementets promemoria "Vissa skollagsfrågor

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (5) Dnr :5219. Yttrande över Utbildningsdepartementets promemoria Vissa skollagsfrågor Utbildningsdepartementet 2014-12-02 103 33 Stockholm 1 (5) över Utbildningsdepartementets promemoria "Vissa skollagsfrågor del 2 2014/5176/S) Sammanfattning Skolinspektionen instämmer i att det finns ett

Läs mer

Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program ?kolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande 201 7-1 2-06 1 (5) Dnr 2017:7553 Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet

Läs mer

Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola

Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola Skolbeslut Fristående grundskolan Runstycket Husie Kyrkoväg 96 2010-05-24 Dnr 44-2010:114 212 38 Malmö Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Runstyckets skola i Husie stadsdel,

Läs mer

Avgifter i skolan. Samma bestämmelser gäller för statliga, kommunala och fristående skolor

Avgifter i skolan. Samma bestämmelser gäller för statliga, kommunala och fristående skolor Juridisk vägledning Reviderad februari 2015 Mer om Avgifter i skolan Utbildningen ska vara avgiftsfri och eleverna ska utan kostnad ha tillgång till böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig

Läs mer

Utredningens Kap 3 Privata utförare i kommunal verksamhet

Utredningens Kap 3 Privata utförare i kommunal verksamhet SIGNERAD Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-08-21 Vår referens Ann-Sofie Nordh Planerings- och antagningschef ann-sofie.nordh@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till

Läs mer

Svar på remiss: Promemorian Internationella skolor

Svar på remiss: Promemorian Internationella skolor E4 BESLUTSFÖRSLAG Svar på remiss: Promemorian Internationella skolor Kommunstyrelsen föreslås besluta: Översända bifogade skrivelse till Utbildningsdepartementet. 141125 Lena Palmén Datum Kommunalråd Tillstyrkes

Läs mer

(6) Orsaker till avslag för ansökningar om fristående skola ansökningsomgång 2009

(6) Orsaker till avslag för ansökningar om fristående skola ansökningsomgång 2009 1 (6) Orsaker till avslag för ansökningar om fristående skola ansökningsomgång 2009 2 (6) Sammanfattning Den vanligaste avslagsgrunden är Negativa följder. Huvuddelen av dessa ansökningar gäller start

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:17

Regeringens proposition 2015/16:17 Regeringens proposition 2015/16:17 Internationella skolor Prop. 2015/16:17 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 17 september 2015 Stefan Löfven Gustav Fridolin (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

Bilaga 20:16 till kommunstyrelsens protokoll den 20 oktober 2004, 19

Bilaga 20:16 till kommunstyrelsens protokoll den 20 oktober 2004, 19 Bilaga 20:16 till kommunstyrelsens protokoll den 20 oktober 2004, 19 PM 2004 RIV (Dnr 322-2874/2004) Internationella skolor och annan internationellt inriktad utbildning i Sverige Remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Yttrande över utkast till lagrådsremiss Stärkt skydd mot diskriminering i skolan

Yttrande över utkast till lagrådsremiss Stärkt skydd mot diskriminering i skolan / Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1 (8) Ku.remissvar Yttrande över utkast till lagrådsremiss Stärkt skydd mot diskriminering i skolan (Ku2018/01543/RS) Sammanfattning har beretts möjlighet att yttra

Läs mer

Friskolornas riksförbunds yttrande över promemorian Vissa skollagsfrågor del 4

Friskolornas riksförbunds yttrande över promemorian Vissa skollagsfrågor del 4 Utbildningsdepartementet 2017-02-27 Skolenheten 103 33 STOCKHOLM Friskolornas riksförbunds yttrande över promemorian Vissa skollagsfrågor del 4 Dnr U2016/05181/GV Friskolornas riksförbund (förbundet) har

Läs mer

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-19 Diarienummer 0854/18 Handläggare Jonas Österberg Telefon: E-post: jonas.osterberg@stadshuset.goteborg.se Yttrande över ansökan från American International

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:802 Utkom från trycket den 8 december 2015 utfärdad den 26 november 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Rätt till utbildning i förskoleklass för barn till beskickningsmedlemmar från tredjeland

Rätt till utbildning i förskoleklass för barn till beskickningsmedlemmar från tredjeland Promemoria 2019-02-05 U2019/00343/S Utbildningsdepartementet Rätt till utbildning i förskoleklass för barn till beskickningsmedlemmar från tredjeland Denna promemoria har utarbetats inom Regeringskansliet

Läs mer

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97)

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) r4th Skolinspektionen Utbildningsdepartementet u.rennissvararecierinqskansliet.se Yttrande 1 (5) Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) (Dnr U2015/05421/GV) Skolinspektionen har beretts möjlighet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2010:699 Utkom från trycket den 28 juni 2010 utfärdad den 10 juni 2010. Enligt riksdagens 1 beslut föreskrivs att 2 a kap. 17 a och

Läs mer

Yttrande över En andra och en annan chans ett komvux i tiden (SOU 2018:71)

Yttrande över En andra och en annan chans ett komvux i tiden (SOU 2018:71) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se 1 (11) Yttrande över En andra och en annan chans ett komvux i tiden (SOU 2018:71) U2018/03652/GV Sammanfattning Skolinspektionen

Läs mer

Redovisning av regler, praxis och erfarenheter avseende avgifter i skolan

Redovisning av regler, praxis och erfarenheter avseende avgifter i skolan Tjänsteutlåtande 2012-09-06 Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Dnr BUN 2012/66-2 Barn- och ungdomsnämnden Redovisning av regler, praxis och erfarenheter avseende avgifter i skolan Förslag till beslut Bam- och

Läs mer

Vissa skollagsfrågor - del 4

Vissa skollagsfrågor - del 4 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-01-03 Handläggare Johan Adolfsson Telefon: 08-508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02 Vissa skollagsfrågor

Läs mer

Skolinspektionens förslag till ändring i;

Skolinspektionens förslag till ändring i; Enligt sändlista Missiv 2014-09-08 Dnr 38-2014:5273 38-2014:5274 38-2014:5275 38-2014:5277 38-2014:5278 1 (2) Skolinspektionens förslag till ändring i; Statens skolinspektions föreskrifter (SKOLFS 2011:154)

Läs mer

Yttrande över departementsskrivelsen: Tid för undervisning - lärares arbete med åtgärdsprogram (Ds 2013:50)

Yttrande över departementsskrivelsen: Tid för undervisning - lärares arbete med åtgärdsprogram (Ds 2013:50) Sida 1 (6) Utbildniiigsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över departementsskrivelsen: Tid för undervisning - lärares arbete med åtgärdsprogram (Ds 2013:50) Skolväsendets överklagandenämnd (ÖKN) vill

Läs mer

Beslut. Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Lanternans Skola i Borlänge kommun

Beslut. Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Lanternans Skola i Borlänge kommun Beslut Dnr 44-2010:1474 2011-01-20 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Lanternans Skola i Borlänge kommun Sisyphos Specialpedagogik AB Box 323 761 23 Borlänge Tillsyn i den fristående grundskolan

Läs mer

Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan

Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan Utbildningsdepartementet 2010-08-26 U2010/4818/S Remisspromemoria Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Författningsförslag...

Läs mer

Beslut grundskola. efter riktad tillsyn av den internationella skolan International School of the Gothenburg Region i Göteborg kommun

Beslut grundskola. efter riktad tillsyn av den internationella skolan International School of the Gothenburg Region i Göteborg kommun Beslut 2013-06-19 Göteborgsregionens internationella skola AB birgitta.sandstrom.barac@isgr.se Rektor vid Göteborgsregionens internationella skola jayson.williams@isgr.se Beslut grundskola efter riktad

Läs mer

Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV)

Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV) 2015-09-01 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/120 Utbildningsnämnden Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV) Utbildningsdepartementet har remitterat promemorian

Läs mer

Remiss - Utbildning för nyanlända elever - Mottagande och skolgång (Ds 2013:6)

Remiss - Utbildning för nyanlända elever - Mottagande och skolgång (Ds 2013:6) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-03-06 GSN-2013/93.619 1 (6) HANDLÄGGARE Ann-Britt Steen Hodin Tel. 08-53536082 Ann-Britt.Steen-Hodin@huddinge.se Grundskolenämnden Remiss - Utbildning för nyanlända

Läs mer

Beslut Dnr :2510. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Europaportens grundskola i Malmö kommun

Beslut Dnr :2510. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Europaportens grundskola i Malmö kommun Beslut 2011-03-04 Dnr 44-2010:2510 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Europaportens grundskola i Malmö kommun Beslut Tillsyn i Europaportens grundskola 2011-03-04 1 (2) Dnr 44-2010:2510

Läs mer

Promemoria Nya skollagen Kap. 2 Huvudmän och ansvarsfördelning 36 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek

Promemoria Nya skollagen Kap. 2 Huvudmän och ansvarsfördelning 36 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek Promemoria 2011-05-30 Nya skollagen Kap. 2 Huvudmän och ansvarsfördelning 36 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek 2 (7) Innehåll Elevers tillgång till skolbibliotek... 3 Nyheter... 3 1. Regleringen av skolbibliotek

Läs mer

Yttrande över betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (Ku2017/01534/DISK)

Yttrande över betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (Ku2017/01534/DISK) 'kolinspektionen Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1 (6) Yttrande över betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (Ku2017/01534/DISK) Skolinspektionen har beretts möjlighet att

Läs mer

Konsekvensutredning SUS 2. Ändring i Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler

Konsekvensutredning SUS 2. Ändring i Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning SUS 2 Ändring i s föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning SUS 2 Ändring i s föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79 Riktlinje Riktlinje om tilläggsbelopp 2018-06-19 UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden 2016-04-20, reviderad av utbildningsnämnden 2018-06-13, 79 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Ne# Dnr 43-2017:5424 Stenungsunds kommun kommun@stenungsund.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Stenungsunds kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2017:5424 2 (7) s beslut

Läs mer

Ansökan om godkt'rrmande som huvudman för gymnasieskola vid JENSEN gymnasium,l3rra i Stockholms kommun

Ansökan om godkt'rrmande som huvudman för gymnasieskola vid JENSEN gymnasium,l3rra i Stockholms kommun .kolinspektione JENSEN education college AB Box 111 24 100 61 Stockholm Att: anna.jensen@jenseneducation.se 1 (7) Ansökan om godkt'rrmande som huvudman för gymnasieskola vid JENSEN gymnasium,l3rra i Stockholms

Läs mer

Yttrande över betänkandet "Det stämmer! Ökad transparens och m,l, :r G:::a villkor" (SOU 2016:66)

Yttrande över betänkandet Det stämmer! Ökad transparens och m,l, :r G:::a villkor (SOU 2016:66) kolinspektio ten Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (8) över betänkandet "Det stämmer! Ökad transparens och m,l, :r G:::a villkor" (SOU 2016:66) (Dnr U2016/04280/GV) Skolinspektionen har anmodats

Läs mer

Den nya skollagen för kunskap, valfrihet och trygghet (Ds 2009:25)

Den nya skollagen för kunskap, valfrihet och trygghet (Ds 2009:25) REMISSYTTRANDE 1(5) Datum Dnr 2009-09-28 AdmD 268-2009 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Den nya skollagen för kunskap, valfrihet och trygghet (Ds 2009:25) Kammarrätten har anmodats att yttra sig

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Vikens Montessori Aktiebolag Org.nr. 556497-7121 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Vikens Montessori Aktiebolag Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Datainspektionen lämnar följande synpunkter.

Datainspektionen lämnar följande synpunkter. Yttrande Diarienr 1(7) 2017-10-11 1684-2017 Ert diarienr Ju2017/05728/L6 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remittering av promemorian Anpassning av lagen (2001:183) om behandling av personuppgifter

Läs mer

Kommunens insyn i fristående skolor

Kommunens insyn i fristående skolor UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 13-450/229 SID 1 (5) 2013-02-07 Handläggare: Christer Blomkvist Telefon: 08-508 33 689 Till Utbildningsnämnden 2012-02-07 Förvaltningens

Läs mer

Föreläggande vid vite

Föreläggande vid vite Beslut Orsa kommun Föreläggande vid vite efter tillsyn av Orsa kommun 1 (5) Tillsyn i Orsa kommun Beslut Skolinspektionen förelägger med stöd av 26 kap. 10 och 27 g skollagen (2010:800) Orsa kommun att

Läs mer

SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å Sida 1 (5) Dnr :53

SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å Sida 1 (5) Dnr :53 SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å 2017-04-12 Sida 1 (5) Dnr 01-2017:53 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se U2017/00057/S Yttrande över betänkandet Saknad!

Läs mer

Vissa frågor om fristående skolor

Vissa frågor om fristående skolor Utbildningsutskottets betänkande Vissa frågor om fristående skolor Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2011/12:49 Vissa frågor om fristående skolor och en följdmotion.

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms enskilda gymnasium i Stockholms kommun

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms enskilda gymnasium i Stockholms kommun Nr, Skolinspektionen Täby enskilda gymnasium AB Box 2800 187 28 Täby Att: poul.sorensen@tabyenskilda.se 1 (6) Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms enskilda gymnasium i Stockholms

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr: 430-2018:7782 Stockholms läns landsting för gymnasieskola efter riktad tillsyn i Berga Naturbruksgymnasium beläget i Haninge kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för grundsärskola

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för grundsärskola Dnr 43-2017:5800 Nyköpings kommun kommun@nykoping.se avseende huvudmannens ansvarstagande för grundsärskola efter tillsyn i Nyköpings kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Beslut om ansökningar att starta fristående skola - läsåret 2013/14

Beslut om ansökningar att starta fristående skola - läsåret 2013/14 1 (12) Beslut om ansökningar att starta fristående skola - läsåret 2013/14 Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Idunskolan i Nacka kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Idunskolan i Nacka kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Idunskolan i Nacka kommun Beslut Idunskolan Nacka Värmdö Waldorfskoleförening Velamsundsvägen 1 132 36 Saltsjö-Boo 1 (3) Tillsyn i den fristående grundskolan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2009:670 Utkom från trycket den 22 juni 2009 utfärdad den 11 juni 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2 b kap. 10, 10

Läs mer

Dnr :4011. Skolbeslut för fristående grundskola. efter tillsyn av Potentia Education i Håbo kommun

Dnr :4011. Skolbeslut för fristående grundskola. efter tillsyn av Potentia Education i Håbo kommun 2010-04-20 Dnr 44-2009:4011 Skolbeslut för fristående grundskola efter tillsyn av Potentia Education i Håbo kommun Skolbeslut Tillsyn i Potentia Education 2010-04-20 1 (2) Dnr 44-2009:4011 Potentia Education

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5103 Öringe montessoriförening ekonomisk förening Org.nr. 716442-2300 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Öringe Skola belägen i Laholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Yttrande över slutbetänkandet Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44)

Yttrande över slutbetänkandet Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE 2017-09-28 1 (6) Dnr 01-2017:471 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se U2017/02532/GV Yttrande över slutbetänkandet Entreprenad,

Läs mer

Yttrande över slutbetänkandet Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7)

Yttrande över slutbetänkandet Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7) Finansdepartementet fi.registratorarecieringskansliet.se 1(10) över slutbetänkandet Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7) (Dnr Fi 2015/781) Sammanfattning Skolinspektionen tillstyrker utredningens

Läs mer

Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor (SOU )

Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor (SOU ) Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-9766/2016 Sida 1 (8) 2017-01-13 Handläggare Jörgen Ödalen Telefon: 08-508 33 161 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-09-26 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Ingemar Persson. Utbyte av upplysningar om förhandsbesked i gränsöverskridande

Läs mer

Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7)

Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2015-05-28 Dnr 165/2015 1 (5) Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning 103 33 Stockholm Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7) Fi2015/781 Sammanfattning

Läs mer

Beslut Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Sally Bauerskolans högstadium i Helsingborgs kommun

Beslut Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Sally Bauerskolans högstadium i Helsingborgs kommun Beslut 2010-12-10 Dnr 44-2010: 4288 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Sally Bauerskolans högstadium i Helsingborgs kommun Beslut Tillsyn i Sally Bauerskolans högstadium 2010-12-10 1 (3)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:1206) om fristående skolor; SFS 2002:395 Utkom från trycket den 7 juni 2002 Omtryck utfärdad den 23 maj 2002. Regeringen föreskriver

Läs mer

Beslut för gymnasieutbildning

Beslut för gymnasieutbildning Dnr 43-2014:8497 Storfors kommun storfors.kommun@storfors.se Beslut för gymnasieutbildning efter tillsyn i Storfors kommun 2(12) Tillsyn i Storfors kommun har genomfört tillsyn av Storfors kommun under

Läs mer

Som svar på uppdraget hänvisar Skolverket till bilagorna och bedömer att uppdraget därigenom är slutfört.

Som svar på uppdraget hänvisar Skolverket till bilagorna och bedömer att uppdraget därigenom är slutfört. Beslut Datum Diarienummer 2017:1627 Sidor 1(1) Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) 103 33 Stockholm Beslut om regeringsuppdrag Skolverket beslutar att besvara regeringsuppdrag kring ändring av

Läs mer

Yttrande över betänkandet Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7)

Yttrande över betänkandet Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Vårkullen i Falköpings kommun. Beslut och rapport. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1794

Regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Vårkullen i Falköpings kommun. Beslut och rapport. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1794 Regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Vårkullen i Falköpings kommun Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-2009:1794 Beslut Vårkullens skolveckohem AB Vasagatan 9 B 521 43 Falköping

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Boverket Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2012-10-02 Dnr 43-2011:4845 Lidingö kommun Lidingo.stad@lidingo.se Rektorn vid Bodals skola agneta.wemnell@lidingo.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Bodals skola i Lidingö kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola v Beslut Skolinspektionen 2014-04-25 Internationella Engelska Skolan i Sverige AB info@engelska.se Rektorn vid IES i Skärholmen s te ven.b a tty e. skar holmen@en gel ska. se Beslut för grundskola efter

Läs mer

Yttrande över Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:12)

Yttrande över Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:12) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

och Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:14) om examensmål för yrkesdansarutbildningen i gymnasieskolan.

och Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:14) om examensmål för yrkesdansarutbildningen i gymnasieskolan. 2017-05-22 1 (7) Dnr 6.1.2-2017:708 Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:48) om ämnesplan för ämnet svenska för döva i gymnasieskolan och av Skolverkets

Läs mer

Beslut Dnr :3784. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Blichers friskola i Svalövs kommun

Beslut Dnr :3784. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Blichers friskola i Svalövs kommun Beslut 2011-03-04 Dnr 43-2010:3784 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Blichers friskola i Svalövs kommun Beslut 2011-03-04 1 (2) Dnr 43-2010:3784 Blichers friskola AB. birgitte@blichersfriskola.se

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:11209 Thoren Framtid AB Org.nr. 556749-7051 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Thoren Framtid Kalmar i Kalmar kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan

Läs mer

Tilläggsbelopp Grundskola, förskoleklass och fritidshem

Tilläggsbelopp Grundskola, förskoleklass och fritidshem Tilläggsbelopp Grundskola, förskoleklass och fritidshem 2017-2018 The Capital of Scandinavia The Capital of Scandinavia Källor Skollagen 3 kap. 5 a 10, 9 kap. 17, 21,10 kap. 35, 39, 14 kap. 17 Förarbeten

Läs mer

Kommittédirektiv. Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Dir. 2010:47. Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010

Kommittédirektiv. Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Dir. 2010:47. Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010 Kommittédirektiv Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp Dir. 2010:47 Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska, med utgångspunkt

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola gcs ozoi6-6 } -- Beslut Skol upektionert 2016-06-07 Kunskapsskolan i Sverige AB Organisationsnummer 556566-1815 fredrik.lindgren@kunskapsskolan.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Kunskapsskolan i

Läs mer

Beslut för Grundskola och Gymnasieskola

Beslut för Grundskola och Gymnasieskola en Beslut Tyska Skolföreningen Org.nr. 802005-6530 Beslut för Grundskola och Gymnasieskola efter tillsyn i Tyska skolan belägen i Stockholms kommun Beslut 2 (7) Dnr 44-2015:4028 Tillsyn i Tyska skolan

Läs mer

EU:s dataskyddsförordning och utbildningsväsendet (SOU 2017:49) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 15 september 2017

EU:s dataskyddsförordning och utbildningsväsendet (SOU 2017:49) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 15 september 2017 PM 2017:185 RIV (Dnr 110-1031/2017) EU:s dataskyddsförordning och utbildningsväsendet (SOU 2017:49) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 15 september 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundsärskolan Mora Parks Läkepedagogiska Institut i Södertälje kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundsärskolan Mora Parks Läkepedagogiska Institut i Södertälje kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundsärskolan Mora Parks Läkepedagogiska Institut i Södertälje kommun Beslut Stiftelsen Mora Parks Läkepedagogiska Institut Box 43 153 21 JÄRNA 1 (3) Tillsyn i den

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Bilaga Promemoria Utbildningsdepartementet 2016-08-23 U2016/03475/S En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 6 1 Författningsförslag... 12

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10421 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Dnr 43-2016:10421 2 (9) Skolinspektionens

Läs mer

Till promemorian fogas förordningsförslag.

Till promemorian fogas förordningsförslag. Promemoria 2011-07-13 U2011/4195/G Utbildningsdepartementet Gymnasieenheten Ämnesråd Anna Barklund Rättssekretariatet Kansliråd Ulrika Åkerdahl Vissa frågor angående bidrag till fristående gymnasieskolor

Läs mer

U2009/312/S. Statens skolverk Stockholm. (1 bilaga)

U2009/312/S. Statens skolverk Stockholm. (1 bilaga) Regeringsbeslut I:1 2009-01-22 U2009/312/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att utarbeta nya kursplaner och kunskapskrav för grundskolan och motsvarande skolformer m.m.

Läs mer