Personcentrerad. vård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Personcentrerad. vård"

Transkript

1 Personcentrerad vård

2 En patient är en person som är mer än sin sjukdom

3 Personcentrerad vård ser patienten som en kapabel person med resurser och förmågor. Sjukvården har i allt för hög utsträckning fokuserat på biomedicinska mätmetoder och personen har kommit i bakgrunden. Patienten som person skall få vara en aktiv part i den gemensamt planerade vården. Begreppet personcentrerad vård omfattar alla former av hälso- och sjukvård, rehabilitering och omsorg. GPCC Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet (GPCC) är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum till vilket över hundra forskare finns knutna. Vår forskning har visat att det går att höja vårdkvaliteten och hälso- och sjukvårdens effektivitet genom att använda ett strukturerat personcentrerat arbetssätt. Centrumets övergripande syfte är att stödja och genomföra personcentrerad hälso- och vårdforskning. Unikt för GPCC är att vi har utvärderat effekterna av personcentrerad vård. Förutom kostnadsbesparingar, har positiva effekter från ett patientperspektiv visats då vården anpassas till varje enskild person och individens egna resurser tas tillvara på ett helt nytt sätt. Personcentrerad vård ett paradigmskifte GPCC vill att hälso- och sjukvården inte bara baserar vård och behandling på biologiska markörer och avbildningar, utan att den integrerar ett större sammanhang, där patientens upplevelse av sin sjukdom och hälsa står i centrum. Personcentrerad vård innebär att patienten tillsammans med hälso- och sjukvårdspersonalen ingår ett partnerskap där alla beslut rörande vård, behandling och rehabilitering tas i samråd och att en personlig hälsoplan upprättas gemensamt.

4 Vad är personcentrerad vård?

5 Personcentrerad vård tar sin utgångspunkt i patientens upplevelse av situationen och utgår från individens resurser. En persons En persons resurser resurser innebär innebär mänskliga mänskliga och mellanmänskliga och mellanmänskliga tillgångar som tillgångar glädje, motivation som och glädje, mänskliga motivation kontakter. och mänskliga Exempelvis kan kontakter. vilja vara Exempelvis en resurs hos kan en vilja person. vara en En persons resurs hos vilja en kan person. mobiliseras En persons i olika vilja mål; det kan kan vara mobiliseras att kunna i olika gå en mål; viss det sträcka kan efter vara en operation att kunna för gå en att viss kunna sträcka rasta efter sin en hund, operation eller att för kunna att kunna komma rasta hem sin inom hund, en viss eller planerad att kunna tid. Däremot komma hem innebär inom resurser en viss inte planerad nödvändigtvis tid. Däremot fysisk eller innebär intellektuell resurser förmåga. inte nödvändigtvis fysisk eller intellektuell förmåga. Den mest centrala delen i personcentrerad vård är partnerskapet; det handlar om en Den mest centrala delen i personcentrerad vård är partnerskapet; det handlar ömsesidig respekt för varandras kunskap; å ena sidan patientens kunskap om hur det om en ömsesidig respekt för varandras är att leva med tillståndet, å andra sidan kunskap; å ena sidan patientens kunskap hälso- och sjukvårdspersonalens kunskap om hur det är att leva med tillståndet, om tillståndet på en generell nivå. å andra sidan hälso- och sjukvårdspersonalens kunskap om tillståndet på en generell nivå. Strukturerad dokumentation av patientens berättelse Strukturerad utförd av dokumentation personalen används av patientens i samråd berättelse med patienten utförd formulera av personalen en till att personlig används hälsoplan. till att i samråd Detta med säkerställer patienten att vård, formulera behandling en personlig och/eller hälsoplan. rehabilitering genomförs Detta säkerställer såsom överenskommet. att vård, behandling och/eller rehabilitering genomförs såsom Medverkan överenskommet. i den egna vården enligt personcentrerad vård är alltså mycket mer än egenvård: Medverkan det innebär i den egna att patienten vården enligt ses som en personcentrerad jämlik partner i vården, är alltså en person mycket med expertis mer än om egenvård: sin egen det situation innebär och att om patienten ses hanterar som en jämlik sin sjukdom/hälsa. partner i vården, Detta hur hon/han innebär en person att man med som expertis patient om ges sin möjlighet egen att, situation efter förmåga och om och hur vilja, hon/han vara fullt hanterar medverka sin sjukdom/hälsa. i planering Detta av den innebär egna vår- insatt i och den, att samt man att som ens patient resurser, ges motivation möjlighet att, och omständigheter efter förmåga och beaktas vilja, och vara tas fullt till nytta. insatt i och medverka i planering av den egna vården, samt att ens resurser, motivation och omständigheter beaktas och tas till vara.

6 Kort information om GPCC

7 Med stöd från regeringens strategiska forskningssatsning inom SFO-området vårdforskning, invigdes Gothenburg University Centre for Personcentred Care GPCC år GPCCs övergripande syfte är att stödja och genomföra forskning av hög kvalitet inom personcentrerad vård. Mer än 100 nationella samt internationella forskare från olika discipliner knöts då samman för att skapa ett nationellt centre of excellence inom personcentrerad vård. Forskare från sex av sju fakulteter vid Göteborgs universitet är representerade. Här möts bland andra, pedagoger, sjuksköterskor, företagsekonomer, läkare, organisationsforskare, lingvister och jurister för att göra forskning i världsklass i ett trettiotal olika projekt. Det finns dessutom cirka 30 doktorander knutna till GPCC. Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset har en stark tradition av klinisk forskning, och nu bidrar GPCC med tvärvetenskaplig forskning om personcentrerad vård. Utöver den kliniska forskningen, har hela centrumets verksamhet nyttiggörande inbyggt i sin vision redan från början, för att säkerställa att forskningen kan tillämpas i praktisk verksamhet med slutmålet att bidra till en evidensbaserad, hållbar förändring i hälso- och sjukvården. Kunskapstriangeln: forskning, innovation och utbildning För att möjliggöra en sådan förändring i hälso- och sjukvården integrerar GPCC den så kallade kunskapstriangeln, dvs. forskning, innovation och utbildning, och omsätter kunskap om den personcentrerade vården i sammanlänkade aktiviteter på dessa arenor.

8 Forskning Flertalet av de studier som bedrivs inom GPCC är pågående men ett par studier har avslutats och visar på tydliga resultat. En av dessa visade att för patienter som fick personcentrerad vård under hela sin sjukhusvistelse, minskade vårdtidens längd med en tredjedel, samtidigt som patientens vardagliga resurser (activities of daily living) bibehölls eller förbättrades[1]. Ett annat exempel på vad som kan åstadkommas med ett personcentrerat teamarbete tillsammans med patienter som vårdas efter höftledsfraktur är följande resultat: en signifikant förbättrad smärtlindring jämfört med kontrollgruppen[2]. en signifikant minskning av trycksår eller annan medicinsk komplikation jämfört med traditionell vård[3]. en 50% reduktion i antal vårddagar jämfört med den traditionella vården[3]. en 40% reduktion i vårdkostnader jämfört med den traditionella vården[4]. 1. Ekman I, Wolf A, Olsson LE, Taft C, Dudas K, Schaufelberger M, Swedberg K: Effects of person-centered care in patients with chronic heart failure: the PCC-HF study. European Heart Journal, 2011, 32: Olsson LE, Karlsson J, Ekman I: Effects of nursing interventions within an integrated care pathway for patients with hip fracture. Journal of Advanced Nursing, 2007, 58(2): Olsson LE, Karlsson J, Ekman I: The integrated care pathway reduced the number of hospital days by half: a prospective comparative study of patients with acute hip fracture. Journal of Orthopaedic Surgery and Research, 2006, 1:3. 4. Olsson LE, Hansson E, Ekman I, Karlsson J: A costeffectiveness study of a patient-centered integrated care pathway. Journal of Advanced Nursing, 2009, 65(8):

9 Innovation och utbildning: exempel på nyttiggörande GPCC arbetar kontinuerligt med intressenter inom industrin, offentliga och privata vårdgivare, regionala och nationella innovationssystem samt internationella utvecklingspartners för att identifiera hållbara och skalbara sätt att genomföra evidensbaserad personcentrerad vård för att förbättra vårdprocesser. Referensavdelningar för personcentrerad vård Ett exempel på nyttiggörande är de vårdavdelningar som nu arbetar helt efter personcentrerade principer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra i Göteborg. GPCC har tillsammans med samarbetspartners från bland andra Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen och näringslivet (IBM, Astra Zeneca, Doberman) erhållit en initial finansering från den statliga innnovationsmyndigheten Vinnova under för detta projekt. Projektet, som kallas för Referensavdelningar för personcentrerad vård, syftar till att utveckla framtidens personcentrerade vårdavdelningar samt utgöra en öppen och hållbar testbädd för nya vårdformer, tjänster och produkter så som utbildning, ehälsa och IT lösningar. Avdelningarna utgör en referenspunkt för framtidens sjukvård både nationellt och internationellt genom att identifiera, utveckla och integrera innovativa dellösningar för en omställning till en effektiv vård av hög kvalitet. Avdelningarna finns inom medicin, geriatrik och akutmottagningen vid SU/Östra sjukhuset, som är den största medicinkliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

10 Personcentrerad vård i praktiken (PVP) Ett annat exempel på nyttiggörande är de utbildningspaket som GPCC nu skräddarsyr till olika miljöer. För att kunna ställa om hälso- och sjukvården till en mer personcentrerad vård krävs genomgripande förändringar av såväl kultur som struktur. Utbildningsprogrammet PVPs mål är att etablera ett hållbart personcentrerat arbetssätt som genomsyrar hela vårdprocessen vilande på tre grundpelare: Partnerskap, Berättelse och Dokumentation. Modellen för programmet är hämtat dels från evidensbaserad personcentrerad kunskap, dels från kunskap om förändring. Varje program skräddarsys utifrån de behov som finns på den enskilda enheten. Programmet syftar till att ge effekter på såväl deltagarnivå som organisationsnivå. Effekter på deltagarnivå Fördjupad förståelse för vad personcentrerad vård innebär och hur det kan genomföras i praktiken. Utvecklat strukturerat arbetssätt att planera och systematiskt genomföra personcentrerad vård för patienter med varierande sjukdomstillstånd och vårdbehov. Förmåga att etablera partnerskap med patienten och upprätta en personlig hälsoplan. Effekter på organisationsnivå Samsyn förankrad i begreppet personcentrering. Ha identifierat möjligheter och hinder för att införa en modell för personcentrerad vård på den egna vårdenheten. Plan för fortsatt arbete.

11 Modellen är uppbyggd så att förändringsarbetet sker på tre nivåer samtidigt, ledningsnivå, bland strategiskt utvalda förändringsagenter samt involvering av alla medarbetare. För vidare information och frågor kring referensavdelningarna och utbildnings paketen kontakta: Axel Wolf Telefon: Mobil: Irma Lindström Telefon: Mobil:

12 GPCC Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet Box 457, Göteborg E-post: Telefon:

Personcentrerad. vård

Personcentrerad. vård Personcentrerad vård En patient är en person som är mer än sin sjukdom Personcentrerad vård ser patienten som en kapabel person med resurser och förmågor. Sjukvården har i allt för hög utsträckning fokuserat

Läs mer

GPCC CENTRUM FÖR PERSONCENTRERAD VÅRD

GPCC CENTRUM FÖR PERSONCENTRERAD VÅRD GPCC CENTRUM FÖR PERSONCENTRERAD VÅRD En patient är en person som är mer än sin sjukdom Begreppet personcentrerad vård omfattar alla former av hälso- och sjukvård, rehabilitering och omsorg. Inom personcentrerad

Läs mer

Positiva forskningsresultat

Positiva forskningsresultat Personcentrerad vård Personcentrerad vård (PCV) tar sin utgångspunkt i att människor är, och ska bemötas, som fria och värdiga varelser med vilja och förmågor. De egenskaper och förmågor som utmärker en

Läs mer

Personcentrerad vård. INGER EKMAN professor, centrumföreståndare GPCC. Gothenburg university centre for Person-Centred Care.

Personcentrerad vård. INGER EKMAN professor, centrumföreståndare GPCC. Gothenburg university centre for Person-Centred Care. Personcentrerad vård INGER EKMAN professor, centrumföreståndare GPCC Gothenburg university centre for Person-Centred Care En människa en person personcentrering människans behov människans förmågor Sen

Läs mer

POP Personcentrerad vård/omsorg i praktiken. Helle Wijk Irma Lindström Kjellberg.

POP Personcentrerad vård/omsorg i praktiken. Helle Wijk Irma Lindström Kjellberg. POP Personcentrerad vård/omsorg i praktiken Helle Wijk Irma Lindström Kjellberg En person En kapabel medmänniska (partner i hälso- och sjukvård samt omsorg) Kristensson Uggla Bengt: (2011) Homo Capax.

Läs mer

Team och personcentrerad vård vid prioriteringar

Team och personcentrerad vård vid prioriteringar Team och personcentrerad vård vid prioriteringar Kerstin Dudas, leg. sjuksköterska, med dr, universitetslektor och forskare vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Göteborgs universitet Kerstin.dudas@gu.se

Läs mer

"Vilka resultat går att uppnå med personcentrerad vård, och hur mäter vi effekterna?" Lars-Eric Olsson Fil. Dr

Vilka resultat går att uppnå med personcentrerad vård, och hur mäter vi effekterna? Lars-Eric Olsson Fil. Dr "Vilka resultat går att uppnå med personcentrerad vård, och hur mäter vi effekterna?" Lars-Eric Olsson Fil. Dr Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, centrum för personcentrerad vård Personer är vi

Läs mer

Syfte. Att utvärdera om patienter med försämring av kronisk hjärtsvikt rapporterar mindre osäkerhet vid

Syfte. Att utvärdera om patienter med försämring av kronisk hjärtsvikt rapporterar mindre osäkerhet vid Tryggare patient med personcentrerad vård Kerstin Dudas Leg sjuksköterska, Med. Dr, Lektor och Omvårdnadsforskare Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet, GPCC Uncertainty in illness

Läs mer

Personcentrerad vård till nytta och nöje forskning och erfarenheter om patienter med hjärtsvikt och akut kranskärlssjukdom

Personcentrerad vård till nytta och nöje forskning och erfarenheter om patienter med hjärtsvikt och akut kranskärlssjukdom Personcentrerad vård till nytta och nöje forskning och erfarenheter om patienter med hjärtsvikt och akut kranskärlssjukdom Andreas Fors Hälsopedagog, Leg. Anestesisjuksköterska, Doktorand Vårdcentralen

Läs mer

Ökad vikt vid patientens egen upplevelse ny kultur i vården?

Ökad vikt vid patientens egen upplevelse ny kultur i vården? Ökad vikt vid patientens egen upplevelse ny kultur i vården? Karl Swedberg Professor, Överläkare Avdelningen för akut och kardiovaskulär medicin Forskningsledare, Gothenburg Centre for PersonCentred Care

Läs mer

POP Helle Wijk Professor Göteborgs Universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Svenskt Demenscentrum

POP Helle Wijk Professor Göteborgs Universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Svenskt Demenscentrum Personcentrerad omvårdnad i praktiken Effekter av utbildning och ledningens stöd POP Helle Wijk Professor Göteborgs Universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Svenskt Demenscentrum Personcentrerat

Läs mer

Tillsammans för en bättre vård GPCC CENTRUM FÖR PERSONCENTRERAD VÅRD

Tillsammans för en bättre vård GPCC CENTRUM FÖR PERSONCENTRERAD VÅRD Tillsammans för en bättre vård GPCC CENTRUM FÖR PERSONCENTRERAD VÅRD En patient är en person som är mer än sin sjukdom Inom personcentrerad vård* är en patient en person med behov men också resurser och

Läs mer

Personcentrerad vård: erfarenheter av forskning och implementering

Personcentrerad vård: erfarenheter av forskning och implementering Personcentrerad vård: erfarenheter av forskning och implementering Irma Lindström Kjellberg & Axel Wolf Institutionen för vårdvetenskap och Hälsa & Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet

Läs mer

patienter? brukare? dom vi är till för invånare? människor? äldre? seniorer? personer?

patienter? brukare? dom vi är till för invånare? människor? äldre? seniorer? personer? patienter? brukare? PCV= Person medborgare? Centrerad Vård dom vi är till för invånare? människor? äldre? seniorer? personer? 1 Varför nu? Patientlagen (150101) Stärka och främja patientens ställning Främja

Läs mer

Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland

Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland Hanna Lundstedt Programsamordnare personcentrerad vård Linda Lännerström Verksamhetsutvecklare, doktorand, division primärvård Sveriges

Läs mer

Personcentrerad vård Jämlik hälsa

Personcentrerad vård Jämlik hälsa Personcentrerad vård Jämlik hälsa Lina Johannesson Vice ordförande Barnmorska Iréne Sjövall Sanned Styrelseledamot Biomedicinsk analytiker Personcentrerad vård Etiskt förhållningssätt en människosyn som

Läs mer

Hälsningar. Catarina Wallengren Lektor och koordinator utbildning och implementering på GPCC Epost:

Hälsningar. Catarina Wallengren Lektor och koordinator utbildning och implementering på GPCC Epost: CENTRUM FÖR PERSONCENTRERAD VÅRD - GPCC GPCC Implement AB (svb) Att ställa om till personcentrerad vård (PCV) kräver engagemang hos såväl ledning som hos enskilda medarbetare. Bifogat finns en broschyr

Läs mer

PERSONCENTRERAD VÅRD. Åsa Andersson

PERSONCENTRERAD VÅRD. Åsa Andersson PERSONCENTRERAD VÅRD Åsa Andersson Leg. sjuksköterska, doktorand Strategisk rådgivare Svensk sjuksköterskeförening asa.andersson@swenurse.se 24.10.2014 Centrum för personcentrerad vård, Tvärvetenskapligt

Läs mer

Personcentrerad vård - ett paradigmskifte inom hälso-och sjukvård

Personcentrerad vård - ett paradigmskifte inom hälso-och sjukvård Personcentrerad vård - ett paradigmskifte inom hälso-och sjukvård GPCC Gothenburg university centre for Person-Centred Care Belgium Bosnia and Herzegovina Macedonia Germany Greece Ireland Israel Italy

Läs mer

Professor Inger Ekman Centrumföreståndare,GPCC.

Professor Inger Ekman Centrumföreståndare,GPCC. Professor Inger Ekman Centrumföreståndare,GPCC Risk! Medicinsk forskning har inneburit viktiga framsteg inom medicinsk praxis. Men. En biokemisk förändring kan ofta inte översättas direkt till en sjukdom.

Läs mer

Vårdens styrning Personcentrerad vård och jämlik hälsa

Vårdens styrning Personcentrerad vård och jämlik hälsa Vårdens styrning Personcentrerad vård och jämlik hälsa 2016-12-07 1 Från vad till vem Patient Person Vad Vem Lisbeth Löpare-Johansson 2015 Om vi fortsätter att göra som vi alltid har gjort så får vi det

Läs mer

OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER

OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER Fråga PERSONCENTRERAD VÅRD OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER Mahboubeh Goudarzi samtalar med Göte Nilsson. Relationsbyggandet är viktigt både för vårdpersonalens arbetsglädje och för patienternas tillfrisknande.

Läs mer

Personcentrerade möten skapar en effektiv vård av hög kvalitet

Personcentrerade möten skapar en effektiv vård av hög kvalitet Personcentrerade möten skapar en effektiv vård av hög kvalitet INGER EKMAN Professor, centrumföreståndare GPCC Gothenburg university centre for Person-Centred Care Ett av regeringens Strategiska Forskningsområden

Läs mer

Personcentrerad vård: erfarenheter av forskning

Personcentrerad vård: erfarenheter av forskning Personcentrerad vård: erfarenheter av forskning Axel Wolf Leg.ssk, Fil. Dr, Universitetslektor Anestesi Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet (GPCC) & GU School of Executive Education

Läs mer

Workshop Personcentrerat förhållningssätt, vad är det? Umeå 2016

Workshop Personcentrerat förhållningssätt, vad är det? Umeå 2016 Workshop Personcentrerat förhållningssätt, vad är det? Umeå 2016 SNSF utbildningsgrupp Pia Johansson Anneli Jönsson Kerstin Lundström Resultat Studier har visat: 1. Patienter känner en ökad känsla av trygghet

Läs mer

Personcentrerad vård en etik i praktiken

Personcentrerad vård en etik i praktiken Personcentrerad vård en etik i praktiken INGER EKMAN och PIA RYDELL Inget nytt SKAS (15 år sedan) Valfrihet, omtanke, professionalism Delaktig patient Möt mig som vän -rapportera på rummet tillsammans

Läs mer

Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård

Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård Innehåll Personcentrerad hälso- och sjukvård vad och varför? Strategier för att göra vården mer personcentrerad

Läs mer

Personcentrerad vård och jämlik hälsa Vårdförbundets idé om vården

Personcentrerad vård och jämlik hälsa Vårdförbundets idé om vården Personcentrerad vård och jämlik hälsa Vårdförbundets idé om vården 2 Etik för framtidens vård Dagens vårdsystem har utformats utifrån goda föresatser om att åstadkomma en jämlik vård av hög kvalitet. Utvecklingen

Läs mer

Implementering av. Personcentrerat arbetssätt. i akut slutenvård

Implementering av. Personcentrerat arbetssätt. i akut slutenvård 2014-04-17 Implementering av Personcentrerat arbetssätt i akut slutenvård Ett pedagogiskt projektarbete inom ramen för ansökan om docentur vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet Putte Abrahamsson

Läs mer

Personcentrerat Arbetssätt i Västra Götalandsregionen

Personcentrerat Arbetssätt i Västra Götalandsregionen Personcentrerat Arbetssätt i Västra Götalandsregionen Personcentrerat arbetssätt i Västra Götalandsregionen Patienten är medskapare i sin egen vård. Tillsammans arbetar vi utifrån patientens behov, resurser

Läs mer

Seminarie 45 Kan personcentrerad vård ge en säkrare vård?

Seminarie 45 Kan personcentrerad vård ge en säkrare vård? Seminarie 45 Kan personcentrerad vård ge en säkrare vård? Ett personcentrerat förhållningssätt stärker resurser och undviker begränsningar Effekter av utbildning och ledningens stöd POP Helle Wijk, professor

Läs mer

ÖVERGRIPANDE HANDLINGSPLAN FÖR EN MER PERSONCENTRERAD VÅRD

ÖVERGRIPANDE HANDLINGSPLAN FÖR EN MER PERSONCENTRERAD VÅRD Dnr: ÖVERGRIPANDE HANDLINGSPLAN FÖR EN MER PERSONCENTRERAD VÅRD Landstinget Dalarnas Hälso- och sjukvård Utvecklingsavdelningen 2018 Utvecklingsavdelningen 2018-01-11 Innehåll Att ställa om till en mer

Läs mer

Reflektionsrapport. Etik och förhållningssätt inom personcentrering FÖRFATTARE KURS HANDLEDARE

Reflektionsrapport. Etik och förhållningssätt inom personcentrering FÖRFATTARE KURS HANDLEDARE Reflektionsrapport Etik och förhållningssätt inom personcentrering FÖRFATTARE Birgitta Wallström-Berg KURS Fristående kurs, Personcentrering inom hälso-och sjukvård samt omsorg. HT/VT 2017/2018 HANDLEDARE

Läs mer

GPCC. INGER EKMAN Professor, centrumföreståndare. Forskning utbildning innovation/nyttiggörande. Gothenburg university centre for Person-Centred Care

GPCC. INGER EKMAN Professor, centrumföreståndare. Forskning utbildning innovation/nyttiggörande. Gothenburg university centre for Person-Centred Care INGER EKMAN Professor, centrumföreståndare GPCC Gothenburg university centre for Person-Centred Care Forskning utbildning innovation/nyttiggörande Demenssjuka 44 milj 2013 76 milj 2030 135 milj 2050 75

Läs mer

Personcentrerad vård/förhållningssätt. Något Nytt? 19 jan 2017 Hälsorådet

Personcentrerad vård/förhållningssätt. Något Nytt? 19 jan 2017 Hälsorådet Personcentrerad vård/förhållningssätt Något Nytt? 19 jan 2017 Hälsorådet Bra bemötande i fokus Film från Region Kalmar https://www.youtube.com/watch?v=aycjkfnzjmq Film från Sörmland Https://www.youtube.com/watch?v=pG1YRcae8tw

Läs mer

Stödmaterial för att utveckla ett personcentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården

Stödmaterial för att utveckla ett personcentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården Stödmaterial för att utveckla ett personcentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården Om materialet Materialet syftar till att vara ett underlag för reflektion och dialog stöd i den förändringsprocess som

Läs mer

Ordförandekonferens medicinska sektorsråden 6 februari 2014 Helena L Nilsson Enhetschef 1 FoUU Regionutvecklingssekretariatet

Ordförandekonferens medicinska sektorsråden 6 februari 2014 Helena L Nilsson Enhetschef 1 FoUU Regionutvecklingssekretariatet Ordförandekonferens medicinska sektorsråden 6 februari 2014 Helena L Nilsson Enhetschef 1 FoUU Regionutvecklingssekretariatet Två ansvar Hälso- Sjukvård Tillväxt och utveckling Det goda Livet visionen

Läs mer

Patientmaktsutredningen

Patientmaktsutredningen S 2011:03 Johan Assarsson särskild utredare Sekretariat Petra Zetterberg Ferngren Elin Sundberg Lena Barrbrink Patientmakt en trend! Kur- och badanstalter Koncentrerat radiumvatten Stärkande tonica 1910

Läs mer

Efter LS 19/10 - Fortsatt analys

Efter LS 19/10 - Fortsatt analys 1 Efter LS 19/10 - Fortsatt analys Analysera behovet av förstärkningar inom akutsjukvården i Karlskrona och Kristianstad Analysera behovet av förstärkningar inom ambulanssjukvård och sekundärtransport

Läs mer

NYSKAPANDE ÄLDREVÅRD Ett forskningsprogram

NYSKAPANDE ÄLDREVÅRD Ett forskningsprogram NYSKAPANDE ÄLDREVÅRD Ett forskningsprogram FORSKNINGSPROGRAMMET FÖR NYSKAPANDE ÄLDREVÅRD LANSERAS I SAMBAND MED STOCKHOLMS SJUKHEMS 150-ÅRSJUBILEUM I NOVEMBER 2017. STOCKHOLMS SJUKHEMS JUBILEUMSPROGRAM

Läs mer

Tillsammans för patientmedverkan

Tillsammans för patientmedverkan Tillsammans för patientmedverkan Patientmedverkan på olika nivåer Rapport från SKLs arbetsgrupp 2013 11 13 Inger Hansen Verksamhetsutvecklare 1 2010 Workshop Patientmedverkan Fr.o.m. 2010 Nationellt (svenskt)

Läs mer

Personcentrerad vård med en touch av hälsopromotion

Personcentrerad vård med en touch av hälsopromotion Personcentrerad vård med en touch av hälsopromotion Andreas Fors Forskarassistent, FoU-ledare, Fil.dr Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Centrum för personcentrerad vård (GPCC) Göteborgs universitet,

Läs mer

PERSONCENTRERAD VÅRD En effektivare hälso- och sjukvård med människan i centrum

PERSONCENTRERAD VÅRD En effektivare hälso- och sjukvård med människan i centrum DE KRONISKA SJUKDOMARNAS UTMANING PERSONCENTRERAD VÅRD En effektivare hälso- och sjukvård med människan i centrum DE KRONISKA SJUKDOMARNAS UTMANING EN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I FÖRÄNDRING Förändrad sjukdomsbild

Läs mer

Framtidens omvårdnad/vård

Framtidens omvårdnad/vård Framtidens omvårdnad/vård 2 3 Hur når vi dit? - Långsiktiga strategier SE PATIENTENS HELA VÄG GENOM VÅRDEN ALLA UTVECKLAR SIN KOMPETENS UTVECKLA VÅRA STYRKEOMRÅDEN 1 2 3 5 Se patientens hela väg genom

Läs mer

Studie 1. Personcentrerad vård (PCV) av patienter med höftfraktur kostnader och effekter

Studie 1. Personcentrerad vård (PCV) av patienter med höftfraktur kostnader och effekter Studie 1 Personcentrerad vård (PCV) av patienter med höftfraktur kostnader och effekter A cost-effectiveness study of a patient-centred integrated care pathway. Olsson LE, Hansson E, Ekman I, Karlsson

Läs mer

Hur kan forskning komma till nytta i praktiken?

Hur kan forskning komma till nytta i praktiken? Hur kan forskning komma till nytta i praktiken? Axel Wolf Leg. sjuksköterska, Uni.lektor vårdvetenskap Ins=tu=onen för vårdvetenskap och hälsa Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet & Sahlgrenska

Läs mer

Paradigmskifte? ANNA FORSBERG

Paradigmskifte? ANNA FORSBERG Paradigmskifte? ANNA FORSBERG Hur utmanar vi det biomedicinska paradigmet? Läkaren har fokus på sjukdomen och refererar till ett biomedicinskt paradigm i mötet med patienten. Hela traditionen av naturvetenskaplig

Läs mer

VÅRDPLANER MED HJÄLP AV STANDARDISERAT SPRÅK OCH STRUKTUR

VÅRDPLANER MED HJÄLP AV STANDARDISERAT SPRÅK OCH STRUKTUR VÅRDPLANER MED HJÄLP AV STANDARDISERAT SPRÅK OCH STRUKTUR Eller Strukturerad dokumentation - stämmer det med personcentrerad vård? INGER JANSSON UNIVERSITETSLEKTOR, SAHLGRENSKA AKADEMIN, GÖTEBORGS UNIVERSITET

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård 1 (5) Medicinska fakultetsstyrelsen Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård 60 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A) Programkod VASPV Programbeskrivning Utbildningen syftar till att

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Vad alla behöver veta om personcentrerad vård. En skrift från Vårdförbundet om hur vården kan bli bättre, smartare och säkrare

Vad alla behöver veta om personcentrerad vård. En skrift från Vårdförbundet om hur vården kan bli bättre, smartare och säkrare PER- SON- CEN TRE- RAD Vad alla behöver veta om personcentrerad vård En skrift från Vårdförbundet om hur vården kan bli bättre, smartare och säkrare 2 Två sanningar närmar sig varann. En kommer inifrån,

Läs mer

Studiecirkel Samhällspolitiskt program

Studiecirkel Samhällspolitiskt program Studiecirkel Samhällspolitiskt program Patientens rätt till säker, ändamålsenlig och tillgänglig vård och rehabilitering Varje patient har rätt till en säker, ändamålsenlig och tillgänglig vård. Riksförbundet

Läs mer

Den specialistutbildade sjuksköterskan i kommunen

Den specialistutbildade sjuksköterskan i kommunen Den specialistutbildade sjuksköterskan i kommunen Helle Wijk Docent Institutionen för Vårdvetenskap och hälsa Sahlgrenska Akademin/Sahlgrenska Universitetssjukhuset Utgångspunkter... Om en god vårdkvalitet

Läs mer

Framtidens vårdavdelning - en möjlighet för Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Framtidens vårdavdelning - en möjlighet för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Framtidens vårdavdelning - en möjlighet för Sahlgrenska Universitetssjukhuset RDK 18:e mars 2016 Yvonne Hedegärd vårdenhetschef, projektledare Vårdens utmaningar Förväntningar, behov och möjligheter Resurser

Läs mer

Förslag till beslut Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset föreslås besluta: 1. Styrelsen beslutar att fastställa utvecklingsplan 2016

Förslag till beslut Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset föreslås besluta: 1. Styrelsen beslutar att fastställa utvecklingsplan 2016 Punkt 15 Tjänsteutlåtande Datum 2015-10-06 Diarienummer SU 301-1247/2015 Förvaltning/enhet Handläggare: Barbro Fridén Till styrelsen för Utvecklingsplan 2016 Förslag till beslut Styrelsen för föreslås

Läs mer

Mycket är bra, men ändå inte riktigt nöjd

Mycket är bra, men ändå inte riktigt nöjd Mycket är bra, men ändå inte riktigt nöjd Förbundsordförande i Njurförbundet Ledamot I styrgruppen för Centrum för personcentrerad vård (GPCC) Hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet

Läs mer

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning utlysning 2008 Bakgrund I internationella jämförelser intar den svenska vården ofta en ledande position; den har tillgång till unika register och system, är förhållandevis väl utbyggd, jämlik och skapar

Läs mer

Personcentrerad vård i teori och praktik. 30 maj 2017

Personcentrerad vård i teori och praktik. 30 maj 2017 Personcentrerad vård i teori och praktik 30 maj 2017 Patientcentrerad vård Hälsofrämjande bemötande Personcentrerad vård Kärt barn har många namn! Personen i centrum Professionellt förhållningssätt Värdegrund

Läs mer

Utveckling av ett personcentrerat arbetssätt

Utveckling av ett personcentrerat arbetssätt Utveckling av ett personcentrerat arbetssätt - Ett stödmaterial 1 Inledning Materialet är framtaget av Västra Götalandsregionens (VGR) arbete kring Utveckla och implementera Personcentrerat Arbetssätt,

Läs mer

Personcentrerad psykosvård. Forskningsresultat från implementeringsprojekt vid Psykiatri psykos, SU

Personcentrerad psykosvård. Forskningsresultat från implementeringsprojekt vid Psykiatri psykos, SU Personcentrerad psykosvård. Forskningsresultat från implementeringsprojekt vid Psykiatri psykos, SU Anneli Goulding PhD, Psykolog Psykiatri Psykos, SU Anneli.Goulding@vgregion.se Margda Waern, Professor,

Läs mer

Äldre och läkemedel. Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län

Äldre och läkemedel. Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län Äldre och läkemedel Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län 2018 2022 Innehåll Äldre och läkemedel... 0 Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län 2018 2022... 0 Innehåll... 1 Bakgrund... 2 Målgrupp...

Läs mer

Presentation Personcentrerat Arbetssätt - PCA

Presentation Personcentrerat Arbetssätt - PCA Presentation Personcentrerat Arbetssätt - PCA Beslut om styrprincip Styrprincipen skall vägleda oss i arbetet framöver. Inom ramen för tillgängliga resurser skall vi skapa största möjliga värde för patienterna

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

PiR. Patientsäkerhet i Realtid. en metod för lärande. Medicin, Geriatrik och Akutmottagning Östra. Stefan Wallerius. Anna Gyberg.

PiR. Patientsäkerhet i Realtid. en metod för lärande. Medicin, Geriatrik och Akutmottagning Östra. Stefan Wallerius. Anna Gyberg. Stefan Wallerius Överläkare Anna Gyberg Versamhetsutvecklare Leg. sjuksköterska Eva-Karin Elkjaer Vård- och omsorgskoordinator Leg. sjuksköterska PiR Patientsäkerhet i Realtid en metod för lärande Medicin,

Läs mer

Framgångsfaktorer för arbetet med levnadsvanor inom hälso- och sjukvård

Framgångsfaktorer för arbetet med levnadsvanor inom hälso- och sjukvård Framgångsfaktorer för arbetet med levnadsvanor inom hälso- och sjukvård Christin Anderhov Eriksson, region Östergötland leg dietist, med mag folkhälsovetenskap Nationella arbetsgruppen för levnadsvanearbete

Läs mer

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm 2014-10-17 1 FHS Programkontor SLL Arbetsmaterial endast för diskussion Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm Henrik Gaunitz Programdirektör vid Programkontoret för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

OKEJ med SAMARBETE vid HJÄRTSVIKT VIC nationella utbildningsdagar Stockholm 2016

OKEJ med SAMARBETE vid HJÄRTSVIKT VIC nationella utbildningsdagar Stockholm 2016 OKEJ med SAMARBETE vid HJÄRTSVIKT VIC nationella utbildningsdagar Stockholm 2016 VIC Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt - Jonna Norman Stockholm 2012 2016-12- 06 Arbetsgruppen i hjärtsvikt Alicja

Läs mer

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm SOSFS 2012:9 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september

Läs mer

Patientsäkerhetens dag 2015

Patientsäkerhetens dag 2015 Program Patientsäkerhetens dag 2015 Köping den 15 april Västerås den 16 april Tillsammans gör vi vården säkrare Patientsäkerhetens dag Den 15 och 16 april bjuder vi in alla medarbetare och invånare att

Läs mer

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram Medtech4Health Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram 2016-01-11 Henrik Mindedal, MedTech West MED STÖD FRÅN Vision Medicinteknisk

Läs mer

Kliniska Studier Sverige. Strategisk plan

Kliniska Studier Sverige. Strategisk plan Kliniska Studier Sverige Strategisk plan Vetenskapsrådets vision och fokusområden Vision Vetenskapsrådet har en ledande roll för att utveckla svensk forskning av högsta vetenskapliga kvalitet och bidrar

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G2018/316 SAHLGRENSKA AKADEMIN Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng Programkod: V2ANV 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

Framtidens vårdinformationsmiljö. September 2018

Framtidens vårdinformationsmiljö. September 2018 Framtidens vårdinformationsmiljö September 2018 Valet? eller 2 Invånarnas resa genom vården blir enklare genom att både Västra Götalandsregionen och alla de 49 kommunerna deltar i arbetet VISIONEN MED

Läs mer

Att leva med hjärtsvikt Hur finner man en balans i tillvaron? Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt Göteborg 2011

Att leva med hjärtsvikt Hur finner man en balans i tillvaron? Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt Göteborg 2011 Att leva med hjärtsvikt Hur finner man en balans i tillvaron? Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt Göteborg 2011 Arbetsgruppen i hjärtsvikt Alicja Arasimowicz Anna Forssell Eva Ruberg Helena Sköldbäck

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård

Samordnad utveckling för god och nära vård Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Personcentrering. Jämlikt och normmedvetet förhållningssätt. Eva Brink & Carina Kullgren

Personcentrering. Jämlikt och normmedvetet förhållningssätt. Eva Brink & Carina Kullgren Personcentrering Jämlikt och normmedvetet förhållningssätt Eva Brink & Carina Kullgren 2016-04-01 Personcentrering - Varför nu? Några exempel: Utveckla personcentrerat arbetssätt i hela regionen, som tydligt

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

Personcentrerad vård och omsorg

Personcentrerad vård och omsorg Personcentrerad vård och omsorg Östersund 16 maj 2018 GPCC (Gothenburg Centre for Person-Centred Care) Regeringsmedel (90 mkr) för 5 år (2010-2014) Invigdes januari 2010 Fortsatt centrumbildning (2015-2021)

Läs mer

Personcentrerat arbetssätt ett led i en patientdriven vård 2018

Personcentrerat arbetssätt ett led i en patientdriven vård 2018 Personcentrerat arbetssätt ett led i en patientdriven vård 2018 Vilka förväntningar har du på dagen? Prioriterade regiongemensamma aktiviteter 2016 Införa personcentrerat arbetssätt (patientdriven vård)

Läs mer

Säkerhet i vården - att bygga broar! Inger Nordin Olsson Förvaltningsövergripande Chefläkare, PhD 16/

Säkerhet i vården - att bygga broar! Inger Nordin Olsson Förvaltningsövergripande Chefläkare, PhD 16/ Säkerhet i vården - att bygga broar! Inger Nordin Olsson Förvaltningsövergripande Chefläkare, PhD 16/11-2017 Utredningen om rätt information i vård och omsorg ÖREBRO LÄNS LANDSTING Municipalities Counties

Läs mer

Det digitala barnsjukhuset Emma Rylander MD, PhD

Det digitala barnsjukhuset Emma Rylander MD, PhD Det digitala barnsjukhuset MD, PhD 15 års resa inom SLL förr - nu framtid Perspektiv: Uppbyggnad av en ny verksamhet med nya arbetsformer och IT stöd Sjukvård i hemmet En vårdform som ökar Uppskattad av

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska, 75 högskolepoäng

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska, 75 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G2018/317 SAHLGRENSKA AKADEMIN Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska, 75 högskolepoäng Programkod: V2DIS 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

Evidensbaserad praktik

Evidensbaserad praktik positionspapper Evidensbaserad praktik i socialtjänst och hälso- och sjukvård Förord För att klienter, brukare och patienter ska få tillgång till bästa möjliga vård och omsorg och för att välfärdsresurser

Läs mer

PERSON- CENTRERAD VÅRD PERSON- CENTRERAD VÅRD PERSON- CENTRERAD VÅRD PERSON- CENTRERAD VÅRD REGION KRONOBERG REGION KRONOBERG REGION KRONOBERG

PERSON- CENTRERAD VÅRD PERSON- CENTRERAD VÅRD PERSON- CENTRERAD VÅRD PERSON- CENTRERAD VÅRD REGION KRONOBERG REGION KRONOBERG REGION KRONOBERG Vad är skillnaden mellan att ha patienten i centrum och att ha ett personcentrerat förhållningssätt? Vad gör vi om en patient inte vill vara delaktig och aktiv i planeringen av sin egen vård? Tar det längre

Läs mer

Vägen till framtidens hälsa och vård år 2035

Vägen till framtidens hälsa och vård år 2035 Styrande måldokument Strategi Sida 1 (7) Vägen till framtidens hälsa och vård år 2035 Utvecklingsstrategi för hälso- och sjukvården Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar Strategin Vägen till framtidens

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

positionspapper Evidensbaserad praktik i socialtjänst och hälso- och sjukvård Förord För att klienter, brukare och patienter ska få tillgång till bästa möjliga vård och omsorg och för att välfärdsresurser

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014

Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014 Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014 Västra Götalandsregionen Östra sjukhuset Byggnadsplan 2011 Framtidens hållbara sjukhusområde Hållbar samhällsutveckling

Läs mer

Hur samverkar vi om utveckling av pedagogiska miljöer i verksamhetsförlagd utbildning?

Hur samverkar vi om utveckling av pedagogiska miljöer i verksamhetsförlagd utbildning? Hur samverkar vi om utveckling av pedagogiska miljöer i verksamhetsförlagd utbildning? Helle Wijk Legitimerad sjuksköterska, Docent, Viceprefekt Samverkan Institutionen för Vårdvetenskap och Hälsa Sahlgrenska

Läs mer

Att locka och behålla hög omvårdnadskompetens i vården Vilka dragningskrafter behövs?

Att locka och behålla hög omvårdnadskompetens i vården Vilka dragningskrafter behövs? Att locka och behålla hög omvårdnadskompetens i vården Vilka dragningskrafter behövs? Helle Wijk Legitimerad sjuksköterska, Docent, Viceprefekt Samverkan Institutionen för Vårdvetenskap och Hälsa Sahlgrenska

Läs mer

måsten i vårdpolitiken

måsten i vårdpolitiken måsten i vårdpolitiken Två måsten i vårdpolitiken Vården är en av de viktigaste politiska frågorna för människor i Sverige. Om svenska folket får bestämma bör fokus i vårddebatten ligga på kvaliteten

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner MÄVA medicinsk vård för äldre Vård i samverkan med primärvård och kommuner 1 300 000 Vi blir äldre 250 000 200 000 150 000 100 000 85 år och äldre 65-84 år 0-64 år 50 000 0 2008 2020 Jämförelse av fördelningen

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Informationsträff NPÖ

Informationsträff NPÖ Hur påverkar Program Framtidens vårdinformationsmiljö arbetat med att producera information? Informationsträff NPÖ 2019-01-17 Ann-Charlotte Klarén ehälsosamordare Skaraborgs kommunalförbund VISIONEN MED

Läs mer

Tobaksavvänjning på recept (ToR) Skriftlig ordination av behandling för tobaksavvänjning

Tobaksavvänjning på recept (ToR) Skriftlig ordination av behandling för tobaksavvänjning Tobaksavvänjning på recept (ToR) Skriftlig ordination av behandling för tobaksavvänjning LUFT-konferensen, Eskilstuna 14 september 2017 Anne Leppänen Doktorand, projektkoordinator Institutionen för lärande,

Läs mer

Patientcentrerad vård är självklart i teorin, men. Åsa Hörnsten Distriktssköterska, Ålidhems vårdcentral Universitetslektor, Umeå Universitet

Patientcentrerad vård är självklart i teorin, men. Åsa Hörnsten Distriktssköterska, Ålidhems vårdcentral Universitetslektor, Umeå Universitet Patientcentrerad vård är självklart i teorin, men Åsa Hörnsten Distriktssköterska, Ålidhems vårdcentral Universitetslektor, Umeå Universitet Vad är egentligen en patient? - synonymt med en person med sjukdom?

Läs mer