Implementering av. Personcentrerat arbetssätt. i akut slutenvård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Implementering av. Personcentrerat arbetssätt. i akut slutenvård"

Transkript

1 Implementering av Personcentrerat arbetssätt i akut slutenvård Ett pedagogiskt projektarbete inom ramen för ansökan om docentur vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet Putte Abrahamsson Med. dr. Avd för molekylär och klinisk medicin, Institutionen för medicin, Sahlgrenska Akademin. Verksamhetschef, VO medicin, geriatrik och akutenhet, Område 2, SU Handledare: Kerstin Dudas, Med dr. Universitetslektor. Inst. för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska Akademin.

2 INLEDNING Följande pedagogiska projektarbete handlar om hur vi gick tillväga med att implementera arbetssättet personcentrerad vård inom en verksamhet med flera hundra medarbetare och där arbetssättet var relativt okänt för de flesta vid implementeringens start. Att arbeta med förändring i stora organisationer har speciella utmaningar. Rätt incitament till förändring och rätt metod för genomförande är avgörande för att uppnå genomgripande och bestående förändringsresultat. Olika företag och organisationer har olika strukturer och kulturer och därigenom också olika förutsättningar och olika angreppssätt vid genomförande av förändringsarbete. Som exempel kan ett framgångsrikt förändringsarbete inom en organisation som bygger på tydliga strukturer, regelverk och hierarkier vara helt fel modell inom en organisation som bygger på decentraliserade beslutsmandat och en bred delaktighet, och vise versa. BAKGRUND ORGANISATION OCH FÖRETAGSKULTURER Michael Beer och Nitin Nohria beskriver två typer av företagskulturer där kategori Economy (E) arbetar med hård ekonomistyrning där direkt mätbara ekonomiska utfall är styrande, ekonomiska incitament är drivande och organisationen är strikt hierarkisk. Förändringar drivs genom centralt fattade beslut som skall följas. Stora och snabba förändringar i struktur, organisation eller inriktning t.ex. nedläggning av verksamheter med bristande lönsamhet eller kvalitet är vanligare lösningar på problem. Konsulter och outsourcing är vanliga företeelser inom kategori E företag. Otåliga aktieägare eller styrelser som kräver snabba resultat tenderar att stimulera fram ett Kategori E beteende inom en organisation. Kategori Organisation (O) däremot är företag som arbetar mer med att utveckla kulturen och kompetensen inom den egna organisationen. Individuellt och kollektivt lärande, feedback och reflektion är ledande vid förändringsarbete inom kategori O företag. Inom kategori O företag tillåter man sig att ta mer tid i anspråk för att uppnå en förändring som kommer inifrån. Beroendet av enskilda medarbetares engagemang är mer uppenbart och snabba resultat kan få stå tillbaka i strävan efter att uppnå långsiktig hållbarhet i kategori O organisationer.

3 Författarna (1) konkluderar att kategori E klimatet är vanligare i amerikanska företag medan kategori O är vanligare i Europa och Asien och att förekomst av båda ingredienserna behöver finnas för bästa resultat (1). PEDAGOGISK MODELL En förändring av arbetssätt i stora organisationer kräver en genomtänkt strategi och en pedagogisk modell för lärandet i gruppen. Ju större organisationen är, desto större är behovet. Om förändringen skall vara väl förankrad och bestående krävs en hög grad av engagemang och delaktighet på medarbetarnivå. Aktionslärande är en pedagogisk modell för utveckling och lärande i organisationer och är speciellt tillämplig i interaktion mellan olika grupper såsom lärare och elever, eller patienter och olika sjukvårdsprofessioner (2). Centralt inom aktionslärande är att lärprocessen initieras av de aktiva dvs. medarbetare som faktiskt skall möta patienter, anhöriga och andra medarbetare styr vilka problemställningar som behöver adresseras. Därigenom blir lärandet relevant för verksamheten i klinisk praxis, i mötet mellan patienter och vårdgivare. Vid aktionslärande sker ett successivt uppbyggande av gemensam kunskap genom fortlöpande rörelse mellan Observation, Reflektion, Plan och Aktion. Under reflektionsfasen sker en reflektion utifrån tidigare erfarenheter för att hitta vägar fram till en lösning. Planeringsfasen innebär att utifrån observation och reflektion bygga upp en plan för hur förändringen skall genomföras. Under aktionsfasen genomförs en aktivitet, förändring eller motsvarande. Då en ny utgångspunkt uppnåtts, sker ett fortsatt arbete enligt modellen (3). PERSONCENTRERING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Syftet med det förändringsarbete som planerades i verksamheten var att införa ett personcentrerat arbetssätt. Personcentrerad vård är en vårdidé som i grunden bygger på tillvaratagande av patientens självskattade förmågor, resurser, engagemang och vilja att uppnå förbättring utifrån sina egna behov. Patientens eller personens behov är inte bara medicinska, utan också psykologiska och sociala. Förhållandet mellan patient och vårdgivare skall i personcentrerad vård utgöras av en ömsesidig överenskommelse gällande planering och genomförande av utredning, vård, behandling och uppföljning i en hälsoplan (4, 5).

4 Personcentrerad vård kan sägas vila på tre konkreta hörnpelare: 1) Berättelsen, vilken är en förutsättning för partnerskap 2) Överenskommelsen, där partnerskapet konkretiseras, och 3) Dokumentation och uppföljning av överenskommelsen i patientens journal. Berättelsen Ett partnerskap mellan vårdgivare och patient förutsätter att vårdgivaren tillsammans med patienten på ett genomgripande sätt identifierar patientens behov av stöd, möjligheter och begränsningar. Identifieringen skall omfatta såväl vilka symtom patienten har som vilka begränsningar som dessa symtom utgör i livssituationen d.v.s. såväl psykologiskt som socialt och praktiskt. Inventering av begränsningar och möjligheter skall omfatta faktorer såsom socialt nätverk, kommunala stödinsatser, boendesituation, motivation, vilja och ambition hos patienten själv. Överenskommelsen Själva partnerskapet innebär att utifrån berättelsen komma överens med patienten vad vårdgivaren och vårdorganisationen kan bidra med respektive vad patienten kan bidra med själv. Vårdgivarens bidrag kan utgöras av utredning, behandling, vård eller hjälpmedel. Här är det viktigt att överenskomma t.ex. när ett slutenvårdstillfälle förväntas vara avslutat, eller vilka undersökningar respektive vilka åtgärder som skall genomföras. Det är också viktigt att överenskomma vilka symtom eller funktioner som förväntas bli bättre och till vilken grad förbättring skall ske innan slutenvårdstillfälle kan avslutas. Patientens bidrag kan vara egenvård, funktionsträning eller egenkontroller. En viktig faktor här är som nämnts att tillvarata patientens förmåga och resurser i form av vilja och motivation. Dokumentation och uppföljning Tredje hörnpelaren i personcentrerad vård utgörs av dokumentation och uppföljning. Med uppföljning avses utvärdering av hur patienten rör sig mot de mål som gemensamt uppsatts i partnerskapet. Utvärdering kan utgöras av förbättring av symtom eller förbättring av funktioner och utgöra grund för att överenskomna mål uppnåtts. Uppföljning skall ske i dialog med patient och dokumenteras i journal. Tidigare studier Personcentrerad vård är vetenskapligt utvärderad genom studier bland patienter med hjärtsvikt samt patienter med höftfraktur (6-10). Ekman m.fl. visade att patienter med hjärtsvikt som

5 vårdades enligt personcentrerad vård hade signifikant kortare vårdtider, bättre bevarad ADLfunktion och upplevde sig tryggare avseende vård och behandling i jämförelse med patienter i kontrollgrupp som vårdades traditionellt (6, 7). I en grupp bestående av patienter med höftfraktur som genomgick akut operation påvisades att ett personcentrerat förhållningssätt reducerade vårdtiden påtagligt och att huvuddelen av denna effekt kunde tillskrivas den vård och det bemötande som gavs patienterna (8-10). Tidigare erfarenheter av personcentrering i verksamheten Verksamhetsområde medicin-geriatrik och akutenhet inom område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Östra, är en universitetsklinik med fokus på den invärtesmedicinska akutvårdkedjan. Det geriatriska innehållet är integrerat med det invärtesmedicinska d.v.s. patienter flyttar inte från medicinplats till geriatrikplats, utan färdigvårdas inom samma avdelning. Inom verksamheten vårdas ca 95% av patienterna efter en akut oplanerad inläggning. Medelvårdtiden är knappt fem dygn men varierar stort mellan avdelningar med olika profil där medicinsk akutvårdsavdelning har knappt tre dygn och strokeavdelning har cirka sju dygn. Tidigare erfarenheter av personcentrerad vård inom verksamheten härrör från en studie som genomfördes på fem vårdenheter PCC-HF (6) där inkluderade patienter vårdades enligt personcentrerad vård och för jämförelse utvärderades patienter som vårdades inom samma enheter under en tidigare period ( ). Resultaten av studie nämns ovan. Efter de mycket positiva erfarenheterna av PCC HF studien beslutade verksamhetsledningen år 2010 att helt övergå till att arbeta enligt personcentrerad vård. Såsom minsta gemensamma nämnare fastslogs att ett gemensamt protokoll skulle användas på varje patient. I detta skulle nyckeldata om patientens symtom, begränsningar och möjligheter, överenskommelse och uppföljningsdata dokumenteras. Beslutet att starta arbete enligt personcentrerad vård fattades i verksamhetens ledningsgrupp med endast begränsad förankring ute i verksamheten. Resultatet av detta försök att införa personcentrerad vård var att personal på ett flertal vårdenheter ansåg att protokollet var alltför tidskrävande och att respektive vårdenhets speciella profil inte återspeglades. Framför allt inom två vårdenheter arbetade alla medarbetare dock vidare med att införa personcentrerad vård. Avdelning A fortsatte att arbeta enligt protokollet. Beslutet att arbeta enligt protokollet följdes av samtliga medarbetare och patientens berättelse dokumenterades för stor andel av de

6 inskrivna patienterna. Vid uppföljning efter ett antal månader var ifyllandegraden av de initiala delarna av protokollet hög, d.v.s. initiala berättelsen och inventering av symtom, begränsningar och möjligheter, men upprättande av överenskommelse och uppföljning saknades hos de flesta patienter. Således kunde konstateras att efter några månader hade implementeringen varit begränsad trots tydliga direktiv. Avdelning B hade också klara ambitioner att införa personcentrerat arbetssätt men man motsatte sig införande av det gemensamma protokollet. Man ville istället bygga vidare på ett tidigare arbetssätt som utarbetats inom den egna enheten. Avdelningens idéer gick ut på att inskränka dokumentationen kring personcentrerad vård till endast grundpelare utan detaljerat styrd informationsinhämtning. De enkla rubrikerna skulle endast vara: patientens berättelse, social situation och teambeslut. Några implementeringsproblem hade man inte eftersom man byggde vidare på redan utarbetade arbetssätt. Efter hand började man emellertid inom avdelningen se behovet av mera strukturerad information kring patientens berättelse. SYFTE Dittillsvarande försök att införa arbetssättet personcentrerad vård med hjälp av utfärdade direktiv från verksamhetsledningen, vilket kan tolkas som ett uttryck för företagsmodell E, lyckades inte. Syftet med det aktuella förändringsarbetet var att införa personcentrerat arbetssätt på flera avdelningar genom att använda aktionslärande som pedagogisk modell. Syftet med det pedagogiska fördjupningsarbetet är att utvärdera den valda modellen för förändringsarbete i en stor organisation. METOD Lärprocessen Ett utbildningspaket för två avdelningar utarbetades i samarbete mellan Gothenburg University School for Executive Education (GUSEE) och verksamheten, vilken representerades av verksamhetschef (undertecknad), berörda enhetschefer och sektionschefer. Utbildningen genomfördes gemensamt för de båda enheterna under perioden mars till augusti 2012.

7 Utbildningsprogrammet strukturerades i tre nivåer: 1) styrgrupp 2) kursdeltagare och 3) övriga medarbetare. Under programmets gång skedde en fortlöpande interaktion mellan de tre nivåerna (Figur 1). Styrgruppsmöten syftade till att verksamhetsledning och kursledning gemensamt skulle konkretisera de övergripande målen med utbildningen. Genom återkommande avstämningar mellan styrgrupp, kursledning, kursdeltagare, medarbetare och patienter, kunde innehållet modifieras under utbildningsprogrammet utifrån de dittillsvarande erfarenheterna. Till själva programmet utvaldes tjugotvå medarbetare från de båda vårdenheterna. Urvalet av deltagare gjordes av sektionschefer, vårdenhetschefer och verksamhetschef, i samråd med kursledning, och var baserat både på ett personligt intresse hos medarbetaren och att denne/denna hade en formellt eller informellt ledande roll inom vårdenheten. Den sistnämnda faktorn var inte minst viktig då det under och efter genomgången utbildning förutsattes att kunskap och arbetssätt skulle spridas till övriga medarbetare inom enheten. Således blev de utvalda medarbetarna tre vårdenhetschefer, två sektionschefer, sju läkare, nio sjuksköterskor och en undersköterska, samtliga med ledande roll och intresse för utvecklingsarbete. Gemensamma fördjupningsdagar varvades med mellanliggande lärgruppsarbete inom den egna vårdenheten. Alla kursdeltagare indelades i ett antal lärgrupper bestående av 3-4 personer av olika yrkeskategori, men från samma vårdenhet. Fördjupningsdagarna bestod av teoretiska genomgångar av personcentrerad vård och gruppdynamik. Alla aktiviteter syftande till att stärka lärgruppernas samarbetsförutsättningar och att förbereda de hemarbetsuppgifter som grupperna skulle genomföra mellan fördjupningsdagarna. Observation, reflektion och planering av lärgruppsarbetena genomfördes enligt modellen för aktionslärande. Engagemanget av övriga medarbetare på enheten, som inte deltog i programmet, bestod i hemarbetsuppgifter som genomfördes av lärgrupperna tillsammans med övriga medarbetare. Som inledande moment i programmet genomfördes en enkät bland alla medarbetare på vårdenheterna (se Bilaga 1). Enkäten användes i lärgruppsarbete och samma enkät användes för uppföljning efter genomfört kursprogram. Första lärgruppsarbetet handlade om att grupperna tillsammans med en patient skulle lägga upp ett personacentrerat vårdtillfälle inkluderande inskrivning, inhämtande av patientens berättelse och upprättande av överenskommelse och vårdplan. Mycket av arbetet skulle

8 handla om hur man praktiskt lägger upp detta arbete i den egna vårdenheten. Erfarenheterna från detta arbete skulle generera reflektion och förslag på lösningar. Det andra lärgruppsarbetet innebar att lärgrupperna tillsammans med övriga medarbetare skulle gå igenom och diskutera resultaten av den genomförda enkäten. Varje lärgruppsmedlem fick i uppdrag att bjuda med två andra medarbetare på arbetslunch för denna arbetsuppgift. Diskussionerna skulle generera underlag för nya reflektioner och förslag till nya lösningar. Med ledning av erfarenheterna från lärgruppsarbetena fick grupperna sedan i uppdrag att genomföra ett förändringsuppdrag inom den egna vårdenheten. Detta kunde bestå av ett moment eller en detalj som var av betydelse för möjligheterna att arbeta personcentrerat. Särskild tonvikt lades vid att arbetssättet skulle växa fram utifrån respektive avdelnings förutsättningar och att tid för denna process skulle vara tillräcklig. Figur 1: Organisation av utbildningsprogram personcentrerad vård i praktiken Utvärdering För utvärdering av utbildningens resultat genomfördes en medarbetarenkät på berörda avdelningar före och efter genomgången utbildning (april respektive oktober 2012).

9 Patienternas upplevelser utvärderades genom den nationella patientenkäten 2010, som användes som referens, och samma enkät för utvärdering 2012 samt 2013 (bilaga2). Enkät 2012 kan sägas representera en utvärdering under pågående implementering och 2013 i ett senare skede av implementering. RESULTAT MEDARBETARENKÄTEN Enkäten delades ut till alla medarbetare före utbildningen och 77 svar inkom. Av dessa svar var det en jämn fördelning mellan läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Efter utbildningen utdelades enkäter ånyo och 55 svar inkom, även dessa jämnt fördelade mellan läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Enkäten presenteras i sin helhet i Bilaga 1. Medarbetare fick ange i vilken utsträckning man själv hade ett personcentrerat arbetssätt. En högre andel ansåg sig arbeta personcentrerat efter genomgången utbildning (Bilaga 1, Tabell 2). I kommentarerna framgick att man redan före genomförd utbildning försökte arbeta personcentrerat, eller i alla fall hade ambitionen, men att tidsbrist, stress, personalbrist eller överbeläggningar utgjorde begränsningar (Bilaga 1, Tabell 3). Bilden av detta kvarstod delvis även efter utbildningarna, men då framgick även uppfattningen av att arbetet med personcentrerad vård utvecklats med utbildningarna och att ytterligare stor förbättringspotential fanns kvar (Bilaga 1, Tabell 4). På frågan om vad är personcentrerad vård för dig före utbildningen var deltagarna mycket måna om att lyssna in patientens behov, sätta patienten i centrum och göra det som är bäst för denne/denna. Vidare poängterades att patienten skall vara väl informerad (Bilaga 1, Tabell 5). På samma fråga efter utbildningen var fokuseringen tydligare på att ta in patientens förväntningar på vården samt att träffa den gemensamma överenskommelsen om vården. Vidare var deltagarna efter utbildningen mera fokuserade på att aktivera patienten i både beslut och egna aktiviteter för att nå målet med behandlingen (bilaga 1, tabell 6). På frågan om vilka möjligheter som ses med personcentrerat arbetssätt svarade deltagarna före utbildningen mycket i termer av kortare vårdtider, effektivare vård, högre kvalitet, nöjdare patienter, nöjdare personal och tryggare patienter (Bilaga 1, Tabell 7). Efter genomförd utbildning var svaren på samma fråga väsentligen likartade. Emellertid kunde

10 ytterligare några aspekter ses; mer patientmedverkan, bättre förmåga hos patienten att hantera sin sjukdom själv, mer tid för att göra rätt saker och bättre samarbete mellan medarbetare (Bilaga 1, Tabell 8). Hinder för att utveckla ett personcentrerat arbetssätt beskrevs före utbildningen framförallt som tidsbrist och stress. Även aspekter såsom personalomsättning och avancerat och krångligt framkom, men även brister i journalsystem och lokaler (Bilaga 1, Tabell 9). Efter utbildningen beskrevs även att hindret skulle vara om inte alla avdelningar började arbeta personcentrerat. Detta skulle då medföra att en ökad effektivitet på egen avdelning skulle dra över arbete från andra avdelningar med längre vårdtider. Dubbeldokumentation och ökad administration lyftes också mer efter utbildningen (Bilaga 1, Tabell 10). PATIENTENKÄTEN Den nationella patientenkäten användes som utvärderingsmaterial. Enkät 2010 användes som referens. Samma enkät skickades ut till patienter på de berörda avdelningarna 2012 respektive Både resultaten 2012 och 2013 skall ses som utvärderingar under pågående implementering. År 2010 skickades nationella enkäten ut till alla patienter. År 2012 skickades 100 respektive 178 patientenkäter och svarsfrekvensen var 45.3% respektive 57% på avdelning A och B. Motsvarande för år 2013 var 190 respektive 309 patientenkäter och svarsfrekvensen var 48.8% respektive 54.2%. Enkäten kan indelas i ett antal områden som var för sig är uppbyggda av ett antal frågor: Bemötande: Blev du bra bemött av personalen som tog emot dig när du kom? Hur bedömer du bemötandet du fick från läkarna? Hur bedömer du bemötandet du fick från sköterskorna? Patientmedverkan/Delaktighet: Anser du att läkarna hade en helhetssyn på din vård? Om det var studerande närvarande när du blev behandlad eller undersökt, fick du då möjlighet att godkänna detta? Känner du dig delaktig i planeringen av din fortsatta vård? Läkemedel: Förklarade någon läkare varför du skulle ta de läkemedel du fått på ett sätt som du förstod. Berättade någon läkare för dig om eventuella biverkningar av läkemedel som du skulle uppmärksamma? Frågade någon läkare dig om andra läkemedel som du använder?

11 J3 J2 J4 C2 J5 J1 J6 Information: När du frågade en läkare om något som var viktigt för dig, fick du da svar som du förstod? Förklarade någon läkare riskerna och fördelarna med behandlingen, på ett sätt som du förstod? Fick du tillräcklig information om hur din sjukdom eller dina besvär kan komma att inverka. Fortsatt vård: Berättade någon ur personalen för dig om vilka eventuella varningssignaler som du skulle vara uppmärksam på. Fick du i samband med utskrivningen veta vart du kunde vända dig om du hade frågor. Har den/de som ger dig fortsatt behandling fått information om din sjukdom och behandling. Helhetsintryck: Hur värderar du som helhet den vård/behandling du fick? Anser du att ditt aktuella behov av sjukvård blivit tillgodosett under din tid på avdelningen? Skulle du rekommendera den här avdelningen till andra? Såväl avdelning A som B visade generellt hög patientupplevd kvalitet såväl före som under pågående implementering. Avdelning A samt avdelning B:2 uppvisade förbättringar under 2012 och 2013 jämfört med 2010, medan avdelning B:1 i stort sett visade oförändrad patientupplevd kvalitet (Figur 3). Avdelning A uppvisade förbättringar inom såväl helhetsintryck, upplevd nytta, information, delaktighet som bemötande. Ingen förbättring kunde ses i fråga om förtroende jämfört med 2010 (Figur 2). Avdelning B:2 uppvisade förbättringar framför allt inom fortsatt vård, information, läkemedel och patientmedverkan, men inte i fråga om bemötande (Figur 4). Rekommendera Helhetsintryck Upplevd nytta Förtroende Information Avd 352A 2010 (PUK) svd 352A 2012 (PUK) Avd 352A 2013 (PUK) Delaktighet Bemötande

12 DI1 DI2 DI3 DI4 DI5 DI6 Figur 2: Patientupplevd kvalitet avdelning A Helhetsintryck Fortsatt vård Information Läkemedel Patientmedverkan Patientupplevd kvalitet avd 353A 2013 Patientupplevd kvalitet avd 353A 2012 Patientupplevd kvalitet avd 353A 2010 Bemötande Figur 3: Patientupplevd kvalitet avdelning B:1

13 DI1 DI2 DI3 DI4 DI5 DI6 Helhetsintryck Fortsatt vård Information Läkemedel Patientmedverkan Patientupplevd kvalitet avd 353B 2013 Patientupplevd kvalitet avd 353B 2012 Patientupplevd kvalitet avd 353B 2010 Bemötande Figur 4: Patientupplevd kvalitet avdelning B:2

14 VÅRDTIDER. Medelvårdtiderna för avdelningarna A respektive B1 och B2 studerades under perioden För avdelning A observerades en förkortning av vårdtider från 6,1 dagar år 2010 till 4,9 dagar år För avdelning B1 var motsvarande förändring från 6,9 dagar till 6,3 och för avdelning B2 från 6,2 till 6,7 (Figur 5) Medelvårdtid dagar A B1 B2 Avdelning Figur 5: Medelvårdtider DISKUSSION Personcentrerad vård är i grunden ett synsätt och förhållningssätt till patienten som i praktiken får påtagliga konsekvenser i fråga planering och upplägg av vården. Då vi inom verksamheten haft diskussioner om införande av personcentrerad vård har de vanligaste motargumenten varit så arbetar vi redan respektive så hinner vi inte arbeta. Det är en pedagogisk utmaning att i en stor arbetsgrupp med flera olika yrkeskategorier hitta förmer för att skapa ett personcentrerat arbetssätt så att såväl patient som alla personalkategorier är med och skapar förändring. Våra initiala försök att snabbt införa arbetssättet genom att helt enkelt besluta om att vissa protokoll skulle användas på avdelningarna misslyckades. Detta visar att komplexa förändringar av arbetssätt kräver både tid och alla medarbetares engagemang och medverkan för att det skall bli en verkningsfulla och hållbara.

15 Enligt Beer och Nohria s kategorisering av företags förändringsklimat skulle våra initiala försök kunna sägas mer representera en typ E organisation där förändring är styrd från topp till botten. Tydliga direktiv och en fast linjeorganisation skall i en sådan organisation garantera genomförande och följsamhet till förändring. Emellertid är den bristande graden av förankring och delaktighet avgörande riskfaktorer för att inte uppnå målet i ett typ E klimat (1). Vår fortsatta strategi med utbildningar som i första hand skulle säkra den djupare förståelsen av personcentrerad vård och samtidigt låta alla medarbetare utarbeta formerna visade sig vara mera fruktbar. Arbetssättet aktionslärande tillämpades, vilket bygger på en gemensam uppbyggnad av kunskap och lösningar genom att gruppen på ett strukturerat sätt identifierar problemområden, formar förslag till lösning och prövar dessa, för att sedan återkomma till ny analys för att komma vidare (2, 3). Utbildningens upplägg med seminarier kring teoretisk bakgrund för personcentrerad vård, observationer av vilka hinder som behöver överbryggas samt planering för vilka åtgärder som skulle vidtas varvades med lärgruppsarbeten som var själva aktiviteterna i verksamheten. Denna arbetsform matchar väl den beskrivning som Beer och Nohria ger åt organisationer som bygger förändringsarbete på kompetensuppbyggnad och delaktighet på alla nivåer d.v.s. kategori O - företag. Det påpekas emellertid att framgångsrika organisationer behöver ha både komponenter av E och O, d.v.s. en viss grad av auktoritärt ledarskap tillsammans med delaktighet. I vårt arbete med implementering av personcentrerad vård kan sägas att kombinationen av ett tydligt beslut och angivande av riktning från ledning, engagerade enhetschefer och tillvaratagande av medarbetares och patienters engagemang i en form av aktionslärande varit framgångsrikt. I enkäter bland personal före och efter utbildningarna ser vi hur betydelsen av patientens medverkan uppvärderas efter utbildningen. Att patientnyttan har varit högsta prioritet även utan personcentrerad vård har varit uppenbart, men synen på patienten som en aktiv partner i vården har tillkommit. Patientens upplevelse av vården före och efter införande av personcentrerad vård speglas i resultaten av nationella patientenkäten. För två av de tre enheterna sågs en klar trend mot att patientnöjdheten ökade i en rad avseenden, inte minst information och medverkan. Att en av enheterna inte visar tydlig förbättring saknar förklaring i upplägg eller införande. Generellt sett kan emellertid sägas att patientnöjdheten var hög såväl före som efter införande av personcentrerad vård.

16 Ett personcentrerat arbetssätt innebär att tidigt under vårdförloppet komma överens med patienten om vad som skall göras, på vilket sätt, med vilket mål och inom vilken tidsrymd. Det finns skäl att tro att ett personcentrerat arbetssätt är effektivt, och i genomförda studier har förkortning av vårdtider kunnat påvisas (6-10). Ett mått på effektivitet kan vara vårdtider. Det bör observeras att detta är en sanning med modifikation. Det är svårt att jämföra vårdtider för olika patientgrupper och vårdtider är endast ett av flera utfallsmått på effektivitet. Utan bibehållen kvalitet och patientnöjdhet kan eventuella vårdtidsförkortningar inte sägas vara indikatorer på ökad effektivitet. Effektivitet mätt som medelvårdtider visade varierande resultat för enheterna. För avdelning A var vårdtidsförkortningen påtaglig, medan den var måttlig för avdelning B1 och frånvarande för B2. Vid närmare betraktelse av arbetssätten på avdelningarna ses ett klart mönster att avdelning A var snabbare på att etablera det partnerbaserade vårdbeslutet och att dokumentera detta jämfört med de övriga enheterna. Målsättning var dokumenterat beslut inom 24 timmar på avdelning A samt inom 72 timmar på avdelning B1 och B2. Troligen har detta haft betydelse för effekten på vårdtider. En omfattande förändring av arbetssätt riskerar alltid att falla tillbaka till tidigare läge. Det är därför av avgörande betydelse att arbeta med att bibehålla och vidareutveckla de positiva förändringar som man åstadkommit. Inom verksamheten har vi därför etablerat ett särskilt forum för införande och utveckling av personcentrerad vård, forum för personcentrerad vård. I detta träffas alla chefer i verksamheten en gång per månad för att diskutera utmaningar och möjligheter och att tillsammans stödja varandra i det fort satta arbetet. KONKLUSION Personcentrerad vård, som tidigare visats effektiv i studier, kan tillämpas inom akutsjukvård med goda resultat. Införande av personcentrerad vård kräver tydlig målsättning från ledning och tid och ett brett engagemang av såväl chefer som medarbetare. Förändringsarbetet med hjälp av aktionslärande har tillvaratagit chefers, medarbetares och patienters delaktighet och förmåga att utarbeta former för personcentrerad vård.

17 Referenser: 1. Beer, Nohria. Cracking the code of change. Harvard Business Review, 2000, R Tom Tiller. Aktionslärande: Forskande partnerskap i skolan. Liber. 3. Orre, Bli en aktör- utveckla din verksamhet. Lärarnas nyheter, Edvardsson, D Personcentrerad omvårdnad i Teori och praktik. Lund. Studentlitteratur. 5. Ekman, I. m.fl. Person-centered-care- Ready for prime time. Eur J Cardiovasc Nurs 2011;10(4): Ekman I, Wolf A, Olsson LE, Taft C, Dudas K, Schaufelberger M, et al. Effects of person-centred care in patients with chronic heart failure: the PCC-HF study. Eur Heart J 2012;33(9): Dudas K, Olsson LE, Wolf A, Swedberg K, Taft C, Schaufelberger M, et al. Uncertainty in illness among patients with chronic heart failure is less in personcentred care than in usual care. Eur J Cardiovasc Nurs Olsson LE, Karlsson J, Ekman I. The integrated care pathway reduced the number of hospital days by half: a prospective comparative study of patients with acute hip fracture. J Orthop Surg Res 2006;1:3. 9. Olsson LE, Karlsson J, Ekman I. Effects of nursing interventions within an integrated care pathway for patients with hip fracture. J Adv Nurs 2007;58(2): Olsson LE, Hansson E, Ekman I, Karlsson J. A cost-effectiveness study of a patientcentred integrated care pathway. J Adv Nurs 2009;65(8):

Personcentrerad. vård

Personcentrerad. vård Personcentrerad vård En patient är en person som är mer än sin sjukdom Personcentrerad vård ser patienten som en kapabel person med resurser och förmågor. Sjukvården har i allt för hög utsträckning fokuserat

Läs mer

Personcentrerad. vård

Personcentrerad. vård Personcentrerad vård En patient är en person som är mer än sin sjukdom Personcentrerad vård ser patienten som en kapabel person med resurser och förmågor. Sjukvården har i allt för hög utsträckning fokuserat

Läs mer

GPCC CENTRUM FÖR PERSONCENTRERAD VÅRD

GPCC CENTRUM FÖR PERSONCENTRERAD VÅRD GPCC CENTRUM FÖR PERSONCENTRERAD VÅRD En patient är en person som är mer än sin sjukdom Begreppet personcentrerad vård omfattar alla former av hälso- och sjukvård, rehabilitering och omsorg. Inom personcentrerad

Läs mer

Syfte. Att utvärdera om patienter med försämring av kronisk hjärtsvikt rapporterar mindre osäkerhet vid

Syfte. Att utvärdera om patienter med försämring av kronisk hjärtsvikt rapporterar mindre osäkerhet vid Tryggare patient med personcentrerad vård Kerstin Dudas Leg sjuksköterska, Med. Dr, Lektor och Omvårdnadsforskare Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet, GPCC Uncertainty in illness

Läs mer

Personcentrerad vård. INGER EKMAN professor, centrumföreståndare GPCC. Gothenburg university centre for Person-Centred Care.

Personcentrerad vård. INGER EKMAN professor, centrumföreståndare GPCC. Gothenburg university centre for Person-Centred Care. Personcentrerad vård INGER EKMAN professor, centrumföreståndare GPCC Gothenburg university centre for Person-Centred Care En människa en person personcentrering människans behov människans förmågor Sen

Läs mer

POP Personcentrerad vård/omsorg i praktiken. Helle Wijk Irma Lindström Kjellberg.

POP Personcentrerad vård/omsorg i praktiken. Helle Wijk Irma Lindström Kjellberg. POP Personcentrerad vård/omsorg i praktiken Helle Wijk Irma Lindström Kjellberg En person En kapabel medmänniska (partner i hälso- och sjukvård samt omsorg) Kristensson Uggla Bengt: (2011) Homo Capax.

Läs mer

Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland

Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland Hanna Lundstedt Programsamordnare personcentrerad vård Linda Lännerström Verksamhetsutvecklare, doktorand, division primärvård Sveriges

Läs mer

"Vilka resultat går att uppnå med personcentrerad vård, och hur mäter vi effekterna?" Lars-Eric Olsson Fil. Dr

Vilka resultat går att uppnå med personcentrerad vård, och hur mäter vi effekterna? Lars-Eric Olsson Fil. Dr "Vilka resultat går att uppnå med personcentrerad vård, och hur mäter vi effekterna?" Lars-Eric Olsson Fil. Dr Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, centrum för personcentrerad vård Personer är vi

Läs mer

Positiva forskningsresultat

Positiva forskningsresultat Personcentrerad vård Personcentrerad vård (PCV) tar sin utgångspunkt i att människor är, och ska bemötas, som fria och värdiga varelser med vilja och förmågor. De egenskaper och förmågor som utmärker en

Läs mer

Team och personcentrerad vård vid prioriteringar

Team och personcentrerad vård vid prioriteringar Team och personcentrerad vård vid prioriteringar Kerstin Dudas, leg. sjuksköterska, med dr, universitetslektor och forskare vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Göteborgs universitet Kerstin.dudas@gu.se

Läs mer

Personcentrerad vård en etik i praktiken

Personcentrerad vård en etik i praktiken Personcentrerad vård en etik i praktiken INGER EKMAN och PIA RYDELL Inget nytt SKAS (15 år sedan) Valfrihet, omtanke, professionalism Delaktig patient Möt mig som vän -rapportera på rummet tillsammans

Läs mer

Personcentrerad vård till nytta och nöje forskning och erfarenheter om patienter med hjärtsvikt och akut kranskärlssjukdom

Personcentrerad vård till nytta och nöje forskning och erfarenheter om patienter med hjärtsvikt och akut kranskärlssjukdom Personcentrerad vård till nytta och nöje forskning och erfarenheter om patienter med hjärtsvikt och akut kranskärlssjukdom Andreas Fors Hälsopedagog, Leg. Anestesisjuksköterska, Doktorand Vårdcentralen

Läs mer

Presentation Personcentrerat Arbetssätt - PCA

Presentation Personcentrerat Arbetssätt - PCA Presentation Personcentrerat Arbetssätt - PCA Beslut om styrprincip Styrprincipen skall vägleda oss i arbetet framöver. Inom ramen för tillgängliga resurser skall vi skapa största möjliga värde för patienterna

Läs mer

POP Helle Wijk Professor Göteborgs Universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Svenskt Demenscentrum

POP Helle Wijk Professor Göteborgs Universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Svenskt Demenscentrum Personcentrerad omvårdnad i praktiken Effekter av utbildning och ledningens stöd POP Helle Wijk Professor Göteborgs Universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Svenskt Demenscentrum Personcentrerat

Läs mer

Personcentrerad psykosvård. Forskningsresultat från implementeringsprojekt vid Psykiatri psykos, SU

Personcentrerad psykosvård. Forskningsresultat från implementeringsprojekt vid Psykiatri psykos, SU Personcentrerad psykosvård. Forskningsresultat från implementeringsprojekt vid Psykiatri psykos, SU Anneli Goulding PhD, Psykolog Psykiatri Psykos, SU Anneli.Goulding@vgregion.se Margda Waern, Professor,

Läs mer

Paradigmskifte? ANNA FORSBERG

Paradigmskifte? ANNA FORSBERG Paradigmskifte? ANNA FORSBERG Hur utmanar vi det biomedicinska paradigmet? Läkaren har fokus på sjukdomen och refererar till ett biomedicinskt paradigm i mötet med patienten. Hela traditionen av naturvetenskaplig

Läs mer

NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT

NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT Sida 1 av 26 Svarsfrekvenser Referensdata Korrigerad svarsfrekvens riket Korrigerad svarsfrekvens regionen Svarsfrekvenser Antal 35,2 37,6 Procent Totalt utskickade Returnerade

Läs mer

OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER

OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER Fråga PERSONCENTRERAD VÅRD OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER Mahboubeh Goudarzi samtalar med Göte Nilsson. Relationsbyggandet är viktigt både för vårdpersonalens arbetsglädje och för patienternas tillfrisknande.

Läs mer

Framtidens vårdavdelning - en möjlighet för Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Framtidens vårdavdelning - en möjlighet för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Framtidens vårdavdelning - en möjlighet för Sahlgrenska Universitetssjukhuset RDK 18:e mars 2016 Yvonne Hedegärd vårdenhetschef, projektledare Vårdens utmaningar Förväntningar, behov och möjligheter Resurser

Läs mer

Ökad vikt vid patientens egen upplevelse ny kultur i vården?

Ökad vikt vid patientens egen upplevelse ny kultur i vården? Ökad vikt vid patientens egen upplevelse ny kultur i vården? Karl Swedberg Professor, Överläkare Avdelningen för akut och kardiovaskulär medicin Forskningsledare, Gothenburg Centre for PersonCentred Care

Läs mer

VÅRDPLANER MED HJÄLP AV STANDARDISERAT SPRÅK OCH STRUKTUR

VÅRDPLANER MED HJÄLP AV STANDARDISERAT SPRÅK OCH STRUKTUR VÅRDPLANER MED HJÄLP AV STANDARDISERAT SPRÅK OCH STRUKTUR Eller Strukturerad dokumentation - stämmer det med personcentrerad vård? INGER JANSSON UNIVERSITETSLEKTOR, SAHLGRENSKA AKADEMIN, GÖTEBORGS UNIVERSITET

Läs mer

Stödmaterial för att utveckla ett personcentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården

Stödmaterial för att utveckla ett personcentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården Stödmaterial för att utveckla ett personcentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården Om materialet Materialet syftar till att vara ett underlag för reflektion och dialog stöd i den förändringsprocess som

Läs mer

En ny modell för sekundärprevention vid kranskärlssjukdom

En ny modell för sekundärprevention vid kranskärlssjukdom Utskrivning En ny modell för sekundärprevention vid kranskärlssjukdom Efter 1-2 veckor Efter 6-10 veckor Efter 3-4 månader Catrin Henriksson Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset Efter 6 och/eller

Läs mer

Kataraktoperationer. Resultat från patientenkät hösten 2009

Kataraktoperationer. Resultat från patientenkät hösten 2009 Kataraktoperationer Resultat från patientenkät hösten 2009 Utvecklingsavdelningen Analysenheten Helene Johnsson September 2010 Sammanfattning I denna rapport presenteras resultatet från patientenkät hösten

Läs mer

NATIONELL PATIENTENKÄT. Barnsjukvård 2011 ÖPPEN-, SLUTEN- OCH AKUTSJUKVÅRD

NATIONELL PATIENTENKÄT. Barnsjukvård 2011 ÖPPEN-, SLUTEN- OCH AKUTSJUKVÅRD NATIONELL PATIENTENKÄT Barnsjukvård 2011 ÖPPEN-, SLUTEN- OCH AKUTSJUKVÅRD Förord Patienters erfarenheter av och synpunkter på hälso- och sjukvården är en viktig grund i vårdens förbättrings- och utvecklingsarbete.

Läs mer

Personcentrerat Arbetssätt i Västra Götalandsregionen

Personcentrerat Arbetssätt i Västra Götalandsregionen Personcentrerat Arbetssätt i Västra Götalandsregionen Personcentrerat arbetssätt i Västra Götalandsregionen Patienten är medskapare i sin egen vård. Tillsammans arbetar vi utifrån patientens behov, resurser

Läs mer

PERSONCENTRERAD VÅRD En effektivare hälso- och sjukvård med människan i centrum

PERSONCENTRERAD VÅRD En effektivare hälso- och sjukvård med människan i centrum DE KRONISKA SJUKDOMARNAS UTMANING PERSONCENTRERAD VÅRD En effektivare hälso- och sjukvård med människan i centrum DE KRONISKA SJUKDOMARNAS UTMANING EN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I FÖRÄNDRING Förändrad sjukdomsbild

Läs mer

Personcentrerad vård: erfarenheter av forskning

Personcentrerad vård: erfarenheter av forskning Personcentrerad vård: erfarenheter av forskning Axel Wolf Leg.ssk, Fil. Dr, Universitetslektor Anestesi Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet (GPCC) & GU School of Executive Education

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan för Sundsvalls kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium

Barn- och elevhälsoplan för Sundsvalls kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium Barn- och elevhälsoplan för Sundsvalls kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium Denna barn- och elevhälsoplan ska bidra till att vi gör det goda livet möjligt och för att skapa alltid bästa möte

Läs mer

NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT

NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT Sida 1 av 26 Svarsfrekvenser Referensdata Korrigerad svarsfrekvens riket Korrigerad svarsfrekvens regionen Svarsfrekvenser Antal 61,2 60,8 Procent Totalt utskickade Returnerade

Läs mer

Framtidens ledarskap. Learning café Utmaningar i ledarskapet på framtidens arenor

Framtidens ledarskap. Learning café Utmaningar i ledarskapet på framtidens arenor Framtidens ledarskap Learning café Utmaningar i ledarskapet på framtidens arenor Ledarskapet viktigt för oss alla Ett bra ledarskap får oss att trivas och utvecklas medan ett dåligt ledarskap kan påverka

Läs mer

Introduktion TILL NATIONELL VÅRDPLAN FÖR PALLIATIV VÅRD-NVP

Introduktion TILL NATIONELL VÅRDPLAN FÖR PALLIATIV VÅRD-NVP Introduktion TILL NATIONELL VÅRDPLAN FÖR PALLIATIV VÅRD-NVP Inledning Nationell Vårdplan för Palliativ Vård, NVP, är ett personcentrerat stöd för att identifiera, bedöma och åtgärda en enskild patients

Läs mer

Workshop Personcentrerat förhållningssätt, vad är det? Umeå 2016

Workshop Personcentrerat förhållningssätt, vad är det? Umeå 2016 Workshop Personcentrerat förhållningssätt, vad är det? Umeå 2016 SNSF utbildningsgrupp Pia Johansson Anneli Jönsson Kerstin Lundström Resultat Studier har visat: 1. Patienter känner en ökad känsla av trygghet

Läs mer

Strukturerat och tidseffektivt arbetssätt genom metoder för ett inkluderande arbetsliv

Strukturerat och tidseffektivt arbetssätt genom metoder för ett inkluderande arbetsliv Strukturerat och tidseffektivt arbetssätt genom metoder för ett inkluderande arbetsliv Therese Hellman, med dr Institutionen Medicinska Vetenskaper, Med Forskningsstöd av AFA Försäkring Urval av privat

Läs mer

En vetenskaplig utvärdering av ett landstings satsning på kvalitet och förbättringsarbete

En vetenskaplig utvärdering av ett landstings satsning på kvalitet och förbättringsarbete "There's always room for improvement you know it's the biggest room in the house. Louise Heath Leber Kvalitetsutveckling och förbättringsarbete i hälso- och sjukvården: Erfarenheter från ett svenskt landsting

Läs mer

Att leva med en person med kronisk hjärtsvikt

Att leva med en person med kronisk hjärtsvikt Att leva med en person med kronisk hjärtsvikt Tiden före och efter dödsfallet Maria Liljeroos Leg sjuksköterska, medicine doktor Hjärtsvikt innebär Hög mortalitet, 50% avlider inom 5 år Hög symtombörda

Läs mer

Tema 2 Implementering

Tema 2 Implementering Tema 2 Implementering Författare: Helena Karlström & Tinny Wang Kurs: SJSE17 Sjuksköterskans profession och vetenskap 2 Termin 4 Skriftlig rapport Våren 2016 Lunds universitet Medicinska fakulteten Nämnden

Läs mer

Utvecklingsarbete i den slutna psykosvården

Utvecklingsarbete i den slutna psykosvården Utvecklingsarbete i den slutna psykosvården Hur långt har vi kommit och vart är vi på väg Mats Gustafsson, Överläkare avd 242, Mölndals Sjukhus Beatrice Adriansson Carlsson, Vårdenhetschef och specialistsjuksköterska

Läs mer

Rutiner för f r samverkan

Rutiner för f r samverkan Rutiner för f r samverkan Huvudmännen för hälso- och sjukvården och socialtjänsten ska tillsammans säkerställa att övergripande rutiner för samverkan i samband med egenvård utarbetas. Rutinerna ska tas

Läs mer

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund Plan för Kompetensmix Skånevård Sund 2016-11-15 1 Inledning Kompetensmix handlar om att på ett strukturerat sätt uppgiftsväxla arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier och att föra in nya kompetenser i verksamheterna.

Läs mer

Vårdsamordnare Vo Internmedicin

Vårdsamordnare Vo Internmedicin Slutrapport Arbetsmiljölyftet frikod 3864 Vårdsamordnare Vo Internmedicin 1 oktober 2014-31 oktober 2016 Peter Blomberg, projektledare Utvärdering och utveckling av vårdsamordnarrollen Sammanfattning av

Läs mer

Barn till allvarligt neurologiskt sjuka: en studie om implementering och utprovning av stödmodeller

Barn till allvarligt neurologiskt sjuka: en studie om implementering och utprovning av stödmodeller Barn till allvarligt neurologiskt sjuka: en studie om implementering och utprovning av stödmodeller Petter Tinghög, Karolinska institutet, Sektionen för försäkringsmedicin Bakgrund till projektet (1) 2010

Läs mer

.. år. Man Kvinna. Sammanboende Bor ensam. Folkskola/Grundskola (motsvarande) Yrkesskola/Gymnasium (motsvarande) Högskola/Universitet (motsvarande)

.. år. Man Kvinna. Sammanboende Bor ensam. Folkskola/Grundskola (motsvarande) Yrkesskola/Gymnasium (motsvarande) Högskola/Universitet (motsvarande) 1. Ålder.. år 2. Kön Man Kvinna 3. Boende Sammanboende Bor ensam 4. Utbildning (ange högsta) Folkskola/Grundskola (motsvarande) Yrkesskola/Gymnasium (motsvarande) Högskola/Universitet (motsvarande) 5.

Läs mer

APL-plats: Period: 2014, vecka 11-14. Specialpedagogik 2, 100 poäng

APL-plats: Period: 2014, vecka 11-14. Specialpedagogik 2, 100 poäng Elev: Klass: VO11 APL-plats: Period: 2014, vecka 11-14 Kurs: Specialpedagogik 2, 100 poäng Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll i kursen: SPECIALPEDAGOGIK 2 1. Planering,

Läs mer

Personcentrerad vård: erfarenheter av forskning och implementering

Personcentrerad vård: erfarenheter av forskning och implementering Personcentrerad vård: erfarenheter av forskning och implementering Irma Lindström Kjellberg & Axel Wolf Institutionen för vårdvetenskap och Hälsa & Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 39 PIVA Psykiatriska kliniken Kristianstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KS15 Inrättad av Rektor 2014-12-09 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-12-18

Läs mer

Studie 1. Personcentrerad vård (PCV) av patienter med höftfraktur kostnader och effekter

Studie 1. Personcentrerad vård (PCV) av patienter med höftfraktur kostnader och effekter Studie 1 Personcentrerad vård (PCV) av patienter med höftfraktur kostnader och effekter A cost-effectiveness study of a patient-centred integrated care pathway. Olsson LE, Hansson E, Ekman I, Karlsson

Läs mer

Utvecklingsprojekt i Lund

Utvecklingsprojekt i Lund Utvecklingsprojekt i Lund Johan Lundberg Medicinsk Enhetschef, Centraloperation Verksamhetsområde Intensiv- och Perioperativ vård SUS - Lund 1 Suboptimal perioperativ sjukvård Röntgen Kö Avdelning Kö Kö

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av specialiseringstjänstgöring Klinisk neurofysiologi Sahlgrenska universitetssjukhuset Klinik Klinisk neurofysiologi Specialitet 2018-11-27 Göteborg atum Ort Greta Gustafsson

Läs mer

Personcentrering. Jämlikt och normmedvetet förhållningssätt. Eva Brink & Carina Kullgren

Personcentrering. Jämlikt och normmedvetet förhållningssätt. Eva Brink & Carina Kullgren Personcentrering Jämlikt och normmedvetet förhållningssätt Eva Brink & Carina Kullgren 2016-04-01 Personcentrering - Varför nu? Några exempel: Utveckla personcentrerat arbetssätt i hela regionen, som tydligt

Läs mer

Vårdens styrning Personcentrerad vård och jämlik hälsa

Vårdens styrning Personcentrerad vård och jämlik hälsa Vårdens styrning Personcentrerad vård och jämlik hälsa 2016-12-07 1 Från vad till vem Patient Person Vad Vem Lisbeth Löpare-Johansson 2015 Om vi fortsätter att göra som vi alltid har gjort så får vi det

Läs mer

PERSONCENTRERAD VÅRD. Åsa Andersson

PERSONCENTRERAD VÅRD. Åsa Andersson PERSONCENTRERAD VÅRD Åsa Andersson Leg. sjuksköterska, doktorand Strategisk rådgivare Svensk sjuksköterskeförening asa.andersson@swenurse.se 24.10.2014 Centrum för personcentrerad vård, Tvärvetenskapligt

Läs mer

Information Nationell patientenkät specialiserad vård 2012

Information Nationell patientenkät specialiserad vård 2012 PM 1(5) Regionkontoret Kristian Samuelsson, utvecklare VO Hälso- och sjukvårdsutveckling 035 13 48 90 Datum -10-19 Diarienummer HSS AU DN Au samtliga Au Lokala nämnderna AU Patientnämnden Information Nationell

Läs mer

Projekt KLARA SVPL Strukturerat Vårdplaneringsmöte Samarbete SDF Örgryte-Härlanda verksamheten Medicin/Geriatrik/Akutmottagning Område 2, SU/Ö

Projekt KLARA SVPL Strukturerat Vårdplaneringsmöte Samarbete SDF Örgryte-Härlanda verksamheten Medicin/Geriatrik/Akutmottagning Område 2, SU/Ö Projekt KLARA SVPL Strukturerat Vårdplaneringsmöte Samarbete SDF Örgryte-Härlanda verksamheten Medicin/Geriatrik/Akutmottagning Område 2, SU/Ö Berith Kjellén, Eva-Karin Elkjaer, Roger Svensson, Ann-Charlotte

Läs mer

Akutsjukvård 200 poäng Palliativ vård 100 poäng. Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll i kurserna; AKUTSJUKVÅRD

Akutsjukvård 200 poäng Palliativ vård 100 poäng. Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll i kurserna; AKUTSJUKVÅRD Elev: APL-plats: Klass: Period: Kurs: Akutsjukvård 200 poäng Palliativ vård 100 poäng Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll i kurserna; AKUTSJUKVÅRD Vård och omsorgsåtgärder

Läs mer

BESLUT. inspektionenförvård och omsorg Dnr / (5)

BESLUT. inspektionenförvård och omsorg Dnr / (5) TgK1 2017v 1.2 gamma,a. _ gmwwa&,-:szgavw~ w, BESLUT inspektionenförvård och omsorg 2017 11-08 Dnr 8.5-8459/2017-10 1(5) Ert dnr STS-2017-084 Södertälje Sjukhus AB Chefläkaren 152 86 SÖDERTÄLJE Vårdgivare

Läs mer

Utveckling av ett Personcentrerat arbetssätt - PCA. För chefer och ledare

Utveckling av ett Personcentrerat arbetssätt - PCA. För chefer och ledare Utveckling av ett Personcentrerat arbetssätt - PCA För chefer och ledare Gemensamt reflekterande samtal! Utgångspunkter våra, era, verksamheternas? Vad är viktigt för dig att få svar på idag? Agenda o

Läs mer

Studentmedverkan i förbättringsarbete

Studentmedverkan i förbättringsarbete Studentmedverkan i förbättringsarbete Ett samarbete mellan Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet i Linköping Regional samverkan mellan sju parter Dartmouth Medical school Better outcome (patient,

Läs mer

NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT

NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT Sida 1 av 26 Svarsfrekvenser Referensdata Korrigerad svarsfrekvens riket Korrigerad svarsfrekvens regionen Svarsfrekvenser Antal 66,5 63,4 Procent Totalt utskickade Returnerade

Läs mer

Äldre och läkemedel. Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län

Äldre och läkemedel. Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län Äldre och läkemedel Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län 2018 2022 Innehåll Äldre och läkemedel... 0 Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län 2018 2022... 0 Innehåll... 1 Bakgrund... 2 Målgrupp...

Läs mer

Lönekriterier. för sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Generella utgångspunkter för lönebildning. Syftet. Metod. Viktning

Lönekriterier. för sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Generella utgångspunkter för lönebildning. Syftet. Metod. Viktning Lönekriterier för sjukgymnaster och arbetsterapeuter ÖSTERSUND VÅRD- OCH OMSORGS- FÖRVALTNINGEN Generella utgångspunkter för lönebildning Lönebildning och lönesättning ska bidra till att arbetsgivaren

Läs mer

Nationell Patientenkät Primärvård läkare Mellanårsmätning Hösten Landstingsjämförande rapport

Nationell Patientenkät Primärvård läkare Mellanårsmätning Hösten Landstingsjämförande rapport Nationell Patientenkät Primärvård läkare Mellanårsmätning Hösten 2014 Landstingsjämförande rapport Nationell Patientenkät Primärvård läkare Undersökningen i korthet Under hösten 2014 genomfördes en mellanårsmätning

Läs mer

Patientmaktsutredningen

Patientmaktsutredningen S 2011:03 Johan Assarsson särskild utredare Sekretariat Petra Zetterberg Ferngren Elin Sundberg Lena Barrbrink Patientmakt en trend! Kur- och badanstalter Koncentrerat radiumvatten Stärkande tonica 1910

Läs mer

Helle Wijk Legitimerad sjuksköterska, Docent Sahlgrenska Akademin Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Göteborg Universitet

Helle Wijk Legitimerad sjuksköterska, Docent Sahlgrenska Akademin Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Göteborg Universitet Stödjande miljöer för personer med minnesnedsättning och förvirringssymtom Helle Wijk Legitimerad sjuksköterska, Docent Sahlgrenska Akademin Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Göteborg Universitet

Läs mer

Kunskapsluckor och framtid

Kunskapsluckor och framtid Kunskapsluckor och framtid Lars Wallin Forskningschef Landstinget Dalarna Professor i omvårdnad Högskolan Dalarna Forskningslinjeansvarig för implementeringsforskning vid GPCC Behövs fortsatt forskning

Läs mer

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Sjuksköterskeutbildning, 180 hp Nursing Programme Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VSSKG Grundnivå 412/0000716 Högskolepoäng 180 Ansvarig avdelning

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram inriktning vård av äldre, 60 högskolepoäng (hp) Specialist Nursing Programme Elderly Care 60 higher education

Specialistsjuksköterskeprogram inriktning vård av äldre, 60 högskolepoäng (hp) Specialist Nursing Programme Elderly Care 60 higher education 1 Specialistsjuksköterskeprogram inriktning vård av äldre, 60 högskolepoäng (hp) Specialist Nursing Programme Elderly Care 60 higher education credits VASPC VAAL Examen Specialistsjuksköterskeexamen med

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Evidensbaserat samarbete mellan primärvård och psykiatri

Evidensbaserat samarbete mellan primärvård och psykiatri Evidensbaserat samarbete mellan primärvård och psykiatri Martin Rödholm, Med.Dr, överläkare psykiatri Uppdrag psykisk Hälsa, SKL Primärvårdskonferensen 2017-09-28 Svenska Psykiatrikongressen 2017 Uppdrag

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Ursäkta röran - vi bygger Primärvård 2.0

Ursäkta röran - vi bygger Primärvård 2.0 Ursäkta röran - vi bygger Primärvård 2.0 eva.pilsater-faxner@sll.se eva.henriksen@sll.se Nya förväntningar och behov Nätverkssjukvård Patientmedverkan Personcentrerad vård Följsamhet till vårdprogram ehälso-tjänster

Läs mer

Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH)

Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) Resultat från patient- och närståendeenkät 2010 Utvecklingsavdelningen 08-123 132 00 Datum: 2011-08-31 Riitta Sorsa Sammanfattning Patienter inom avancerad sjuvård i

Läs mer

patienter? brukare? dom vi är till för invånare? människor? äldre? seniorer? personer?

patienter? brukare? dom vi är till för invånare? människor? äldre? seniorer? personer? patienter? brukare? PCV= Person medborgare? Centrerad Vård dom vi är till för invånare? människor? äldre? seniorer? personer? 1 Varför nu? Patientlagen (150101) Stärka och främja patientens ställning Främja

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng Programstart: Våren 2016 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39, Högskoleområdet

Läs mer

Hur bibehåller man nätverksperspektivet i vuxenpsykiatrin?

Hur bibehåller man nätverksperspektivet i vuxenpsykiatrin? Hur bibehåller man nätverksperspektivet i vuxenpsykiatrin? Slutrapport Tyresö Öppenvårdsmottagning, Nätverksteamet 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING TEAMETS MEDLEMMAR 3 SAMMANFATTNING 4 OMRÅDESBESKRIVNING 5 PROBLEMBESKRIVNING

Läs mer

Geriatrik. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Geriatrik. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Geriatrik Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav för kommunikativ

Läs mer

Mycket är bra, men ändå inte riktigt nöjd

Mycket är bra, men ändå inte riktigt nöjd Mycket är bra, men ändå inte riktigt nöjd Förbundsordförande i Njurförbundet Ledamot I styrgruppen för Centrum för personcentrerad vård (GPCC) Hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet

Läs mer

Vad tycker Du om oss?

Vad tycker Du om oss? Vad tycker Du om oss? Patientenkät 216 Beroendecentrum Stockholm Marlene Stenbacka Innehåll Sid. Sammanfattning 2 Bakgrund 3 Metod 3 Resultat 4 Figurer: Figur 1a, 1b. Patientenkät för åren 211, 213-216.

Läs mer

Patientens övergångar. Framgångsfaktorer för att identifiera och implementera arbetssätt som ökar patientsäkerheten

Patientens övergångar. Framgångsfaktorer för att identifiera och implementera arbetssätt som ökar patientsäkerheten Patientens övergångar Framgångsfaktorer för att identifiera och implementera arbetssätt som ökar patientsäkerheten 1 Samordning vid patientens övergångar en välkänd brist i svensk hälso- och sjukvård Samordnad

Läs mer

ríäáäçåáåöëéä~å=ñ ê== mêçöê~ããéí=ñ ê=âçãéäéííéê~åçé=ìíäáäçåáåö= Ñ ê=ä â~êé=ãéç=ìíä åçëâ=éñ~ãéå= SM=Ü ÖëâçäÉéç åö=

ríäáäçåáåöëéä~å=ñ ê== mêçöê~ããéí=ñ ê=âçãéäéííéê~åçé=ìíäáäçåáåö= Ñ ê=ä â~êé=ãéç=ìíä åçëâ=éñ~ãéå= SM=Ü ÖëâçäÉéç åö= ríäáäçåáåöëéä~åñ ê aåêdontunulnm mêçöê~ããéíñ êâçãéäéííéê~åçéìíäáäçåáåö Ñ êä â~êéãéçìíä åçëâéñ~ãéå SMÜ ÖëâçäÉéç åö `çãéäéãéåí~êómêçöê~ããéñçêmüóëáåá~åëïáíü~ jéçáå~äaéöêééñêçãçìíëáçéíüébrlbbp~åç pïáíòéêä~åç

Läs mer

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg 1 Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg I Varberg finns sedan länge en ambition att sprida aktionsforskning som en metod för kvalitetsarbete

Läs mer

Tobaksavvänjning på recept (ToR) Skriftlig ordination av behandling för tobaksavvänjning

Tobaksavvänjning på recept (ToR) Skriftlig ordination av behandling för tobaksavvänjning Tobaksavvänjning på recept (ToR) Skriftlig ordination av behandling för tobaksavvänjning LUFT-konferensen, Eskilstuna 14 september 2017 Anne Leppänen Doktorand, projektkoordinator Institutionen för lärande,

Läs mer

KULTURTOLKAR PÅ KVINNOKLINIKEN - en satsning på personcentrering

KULTURTOLKAR PÅ KVINNOKLINIKEN - en satsning på personcentrering KULTURTOLKAR PÅ KVINNOKLINIKEN - en satsning på personcentrering Hinder till optimal vård för utlandsfödda kvinnor Språkförbristningar leder till förseningar med att söka nå fram till erhålla.vård Kommunikationsproblem

Läs mer

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner MÄVA medicinsk vård för äldre Vård i samverkan med primärvård och kommuner 1 300 000 Vi blir äldre 250 000 200 000 150 000 100 000 85 år och äldre 65-84 år 0-64 år 50 000 0 2008 2020 Jämförelse av fördelningen

Läs mer

Högskolan i Halmstad. För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet. För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet.

Högskolan i Halmstad. För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet. För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet. Högskolan i Halmstad För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet. För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet. Standardiserad vårdplan - ett stöd för omvårdnadsprocessen i klinik

Läs mer

Framtidens primärvård

Framtidens primärvård Framtidens primärvård Strukturerad vårddokumentation checklistor för evidens och vårdprogram dela information patienten dela information med andra vårdgivare överföring till kvalitetsregister verksamhetsuppföljning

Läs mer

Medarbetarsamtal Chefer och medarbetare

Medarbetarsamtal Chefer och medarbetare Medarbetarsamtal Chefer och medarbetare Chef / ledarsansvar STEG 1: ORGANISERA STEG 2: FÖRBEREDA STEG 3: GENOMFÖRA STEG 4: UTVÄRDERA STEG 5: FÖLJA UPP Medarbetaransvar Medarbetarsamtal på LiU Medarbetarsamtalet

Läs mer

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Revisionsrapport* Uppföljning avseende granskning av Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Bollnäs Kommun Februari 2007 Margaretha Larsson *connectedthinking

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2017-11-28 nestesi- och intensivvårdskliniken anderyds Sjukhus Klinik Ort Maja Ewert Varberg Ingrid erkestedt Lund Inspektörer Gradering Socialstyrelsens

Läs mer

Lönekriterier för sjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor

Lönekriterier för sjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor Lönekriterier för sjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor Generella utgångspunkter Lönebildningen och lönesättningen ska bidra till att arbetsgivaren når målen för verksamheten. Lönen ska

Läs mer

AKTP12, Specifik omvårdnad med inriktning akutsjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

AKTP12, Specifik omvårdnad med inriktning akutsjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten AKTP12, Specifik omvårdnad med inriktning akutsjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Time Cares tjänsteerbjudande

Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Care tjänsteerbjudande Hur utbildar och stöttar vi våra chefer att leda verksamheter där varje krona har en berättelse och varje minut ett

Läs mer

Vad tycker du om vården?

Vad tycker du om vården? 7989 Vad tycker du om vården? Denna enkät innehåller frågor om dina erfarenheter från den avdelning eller motsvarande som anges i följebrevet. Vi har slumpvis valt ut personer som varit inskrivna på avdelningen.

Läs mer

Nationellt likvärdig YH-utbildning

Nationellt likvärdig YH-utbildning Nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen En beskrivning av arbetet och processen via Vård- och omsorgscollege. Verksamhetsplan för VO-College I föreningen Vård- och omsorgscollege verksamhetsplan

Läs mer

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon.

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon. Redovisning av 2008 års projekt Hembesök av distriktssköterska till sjuka äldre över 65 år som inte är inskrivna i hemsjukvården, för Primärvårdsområdena, och Bakgrund För beviljade medel från stimulansbidrag

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Giltighet 2012-11-06 2013-11-06 Egenkontroll, uppföljning och erfarenhetsåterföring Målgrupp Samtliga vårdgivare inom psykiatriförvaltningen Ansvarig

Läs mer