Vilken betydelse har Grön Flagg i skolan? Slutrapport SKA2012, prioriterat utvecklingsområde

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vilken betydelse har Grön Flagg i skolan? Slutrapport SKA2012, prioriterat utvecklingsområde"

Transkript

1 Lund Vilken betydelse har Grön Flagg i skolan? Slutrapport SKA2012, prioriterat utvecklingsområde Verksamhetsbeskrivning Naturskolan är ingen skola med skolhus och elever. Det är ett sätt att arbeta. Naturskolan i Lund är en kommunal resurs - för både personal och elever i förskola, grundskola och gymnasieskola - med uppdrag att stödja och stimulera skolutveckling inom områdena naturvetenskap och hållbar utveckling. Naturskolan hör organisatoriskt till Barn- och skolnämnd Lund Öster, men är en övergripande utvecklingsresurs för alla skolor och förskolor i kommunen. Val av prioriterat utvecklingsområde Flera lokala styrdokument uttrycker en vilja att kommunens skolor och förskolor ska erhålla utmärkelsen Grön Flagg eller Skola för hållbar utveckling. Naturskolan samordnar detta arbete bl.a. genom att initiera och stödja lokala utvecklingsinitiativ, förmedla kontakter samt sprida erfarenheter. Som resultat av ett fördjupat samarbete med huvudmannen för Grön Flagg i Sverige, Håll Sverige Rent, arrangerade Naturskolan under 2011 flera nätverksträffar där pedagoger från Lund har fått utbyta erfarenheter med kollegor från de närliggande kommunerna Staffanstorp, Burlöv, Kävlinge och Lomma. Naturskolan har också medverkat vid många personalmöten vid skolor och förskolor för att informera om, och inspirera till att arbeta med, denna form av utmärkelse för hållbar utveckling. Mer om Grön Flagg (GF) I GF arbetar skolor och förskolor utefter en handlingsplan där fem konkreta mål ställs upp och minst fem aktiviteter beskrivs som ska genomföras för att nå de uppsatta målen. Arbetet bedrivs inom olika teman såsom konsumtion, klimat och energi eller närmiljö. Ett miljöråd ska finnas på förskolan eller skolan, där barn eller elevrepresentanter ingår, som beslutar om målen och aktiviteterna inom temat. Skolan eller förskolan ska i sin rapport också beskriva hur de kommer att arbeta för att synliggöra arbetet med miljö och hållbar utveckling externt. Syftet med GF är att ge barn och elever handlingskompetens för att kunna verka för en hållbar utveckling. Detta ville vi veta mer om Huvudfrågan för det vi ville undersöka var om det finns någon verklig vinst för skolor att jobba med utmärkelsen GF. Används den som ett redskap till ökad måluppfyllelse i skolan, eller är utmärkelsen kanske mest en kosmetisk fasad utåt? En följdfråga som också är intressant för oss är om Naturskolans stödinsatser haft någon betydelse för de enheter som valt att jobba med GF.

2 Metod Vi valde att även denna gång arbeta med kvalitativa intervjuer. En intervjuguide utarbetades. Intervjuerna spelades in och skrevs ut. Det insamlade/utskrivna materialet analyserades. Urval: Förra årets utvecklingsområde handlade om naturvetenskap i förskolan. Vi valde därför att detta år inrikta oss på enbart skolor. Tre personer på sex olika skolenheter, geografiskt jämnt fördelat på skolor tillhörande BSN Lund Stad och BSN Lund Öster, intervjuades: BSN Stad Vårfruskolan Ladugårdsmarkens skola Mårtenskolan BSN Öster Torna Hällestad skola Byskolan Genarps skola Tre centrala frågor i intervjuerna var: 1. Vilka faktorer har betydelse för att man arbetar med GF (hade betydelse för att man började; resp har betydelse för att man fortsätter)? I denna fråga ingår att försöka ta reda på om Naturskolans insatser haft någon betydelse för att enheten valt att jobba med GF. 2. Har utmärkelsearbetet en bred förankring på enheten eller sker det bara hos en mindre avgränsad grupp? Är det allmänt känt på enheterna vad GF står för? 3. Kan vi få konkreta exempel på hur man arbetar med GF i koppling med målen i Lgr11? Ytterligare frågor som vi hade förhoppning om att få besvarade i intervjuerna var: Vilka är anledningarna till att det finns så olika andel utmärkta enheter på de båda Barn- och skolförvaltningarna Lund Stad respektive Lund Öster? Arbetar man på olika sätt med GF och Skola för hållbar utveckling (SHUT) på enheter som har båda dessa utmärkelser? Den intervjuguide som användes bifogas rapporten (bilaga 1). De tre intervjuade personerna på varje enhet representerade tre olika kategorier: Elev, pedagog och rektor. Rektor ombads hjälpa oss välja ut en elev från miljörådet på skolan och en pedagog. Pedagogen skulle inte vara någon eldsjäl som var drivande i utvecklingsarbetet med GF, utan vara en vanlig lärare på skolan. På inrådan av utvecklingsledare Lars Persson ville vi denna gång försöka med gruppintervjuer. Vi lyckades få ihop till en gruppintervju med pedagoger och en gruppintervju med elever där fem respektive två av de sex enheterna var representerade. Resten kompletterades med enskilda intervjuer. Samtliga rektorer intervjuades enskilt då vi inte alls lyckades samla dessa till gruppintervju. Tidsplan I november 2011 inleddes arbetet med att utarbeta intervjuguiden. Kontakter med skolledare på berörda enheter började tas i december, och i januari 2012 inleddes intervjuarbetet. De kompletterande intervjuerna tog längre tid än beräknat, och det var inte förrän i april som allt insamlat material var sammanställt. Två tillfällen avsattes under våren 2012 för bedömning och analys av de insamlade uppgifterna.

3 Resultat Vi upplevde att gruppintervjuerna gav de deltagande mer utbyte, men det var svårare för oss att hålla tråden enligt intervjuguiden. Risken i en gruppintervju är att man mäter sig med övriga deltagare i intervjun och därför inte vill berätta om vad som fungerar mindre bra. Enskilda intervjuer ger större möjlighet att fördjupa sig i just denne persons tankar och erfarenheter. Allas trådar riskerar att inte följas i en gruppintervju. Följande resultat tyckte vi oss i alla fall kunna se: På de flesta skolorna nämns eldsjälar i personalen som både tagit initiativ till, och driver, utvecklingsarbetet med GF. Tydliga politiska mål ger skolor incitament att arbeta med utmärkelsen, vilket är en förklaring till varför andelen enheter med GF är betydligt större i BSN Lund Öster än i BSN Lund Stad. GF-arbetet är inte en integrerad del av det vardagliga arbetet på majoriteten av skolorna, utan det utförs vid särskilda tillfällen. GF upplevs vara mer konkret och hands-on, och lättare att synliggöra för både personal och elever, jämfört med utmärkelsen Skola för hållbar utveckling vilken beskrivs som abstrakt och teoretisk. Eleverna har på flera skolor ingen aning om vilket tema eller vilka mål inom GF som skolan arbetar med. De vet heller inte när under skolarbetet de arbetar med GF, om det inte lyfts ut och påtalas vid särskilda tillfällen. Eleverna upplever på vissa skolor att miljörådet är ett bra sätt att få igenom sina idéer. Detta är dock inget generellt mönster. Det finns en medvetenhet om att GF kan vara ett verktyg för ökad måluppfyllelse, men det används oftast inte som ett sådant ännu. Långsiktighet är en framgångsfaktor. Analys: Används GF som ett redskap för ökad måluppfyllelse? För att få svar på denna fråga tittade vi bl.a. på hur väl förankrat arbetet med GF verkar vara på de skolor som vi intervjuat. På de flesta skolorna nämns eldsjälar som både tagit initiativ till, och driver, utvecklingsarbetet med GF. Detta kan tyda på att förankringen inte är så god som man säger att den är. När rektor lyfter, och långsiktigt förankrar frågan på skolan hos all personal, blir förutsättningarna bättre för att hitta ett arbetssätt som inte bygger på eldsjälar. Det ska ju ingå i den vardagliga verksamheten, det står ju både för skola och förskola att man ska jobba med det. Då kan man lika gärna jobba med det på det sättet. Det verkar självklart för denne rektor att man integrerar GF i övrigt vardagsarbete. På majoriteten av skolorna tycks emellertid inte GF vara naturligt integrerat i det vardagliga arbetet, utan det utförs vid särskilda tillfällen. Det finns dock en viss risk för feltolkning här, eftersom eleverna kanske inte alltid ser att GF ingår i det man gör till vardags. På en skola vittnar en elev om hur GF genom miljörådet lett till aktiviteter i den vardagliga undervisningen:

4 Miljörådet har nu ett uppdrag som heter Sätt klassen i rörelse. Då ska alla röra sig så mycket som möjligt och så får man poäng. T.ex. för att gå eller cykla till skolan, på gården osv. Både rektor, personal och elever känner i regel stolthet över att ha en flagga som symbol för att synliggöra sitt miljöarbete: Man ska klara en sorts krav i miljön för att få flaggan. En sån flagga vid matsalen. Flaggan är en symbol för det arbete som ligger bakom. Det är ett sätt att visa utåt att dessa frågor är prioriterade här på denna skola Det är ju ett varumärke! Det är ett sätt att berätta för föräldrar att det är något som vi värdesätter högt här. Det är därför vi har ekologisk mat här, bäst i kommunen. Det hänger ju ihop med GF. Innehållsmässigt har arbetet med GF utvecklats från att mest handla om sopsortering och skräpplockning till att omfatta fler dimensioner av hållbar utveckling. Enligt vårt insamlade material upplevs GF vara mer konkret och hands-on, och lättare att synliggöra för både personal och elever, än den mer abstrakta och teoretiska utmärkelsen Skola för hållbar utveckling (SHUT). Detta uttrycks av både rektorer och pedagoger: GF för mig snurrar hela vägen ner. Pratar man kretslopp så arbetar man med det praktiskt. SHUT handlar mycket mer om att dokumentera, samla ihop vad man har gjort, titta på de mål man har satt, att man har utvecklat dem. Det är lite mer med det organisatoriska, det sociala. GF är mer konkret. Det tog ett tag innan jag fattade vad SHUT var, jag var kvar i den här konkreta världen innan jag förstod att det är mer. Jag tror att det handlar om att vi känner oss lite vaga i de olika punkterna, de olika målen när det gäller SHUT så blir det inte lika tydligt applicerbart för eleverna. Det vi jobbar med där går ju vissa saker hand i hand medan andra är lite annorlunda. Barnen ser ju inte vår organisation så det blir otydligt. Miljörådet är tydligt. Det blir nog mer subtilt med SHUT för GF ger lite mer att peka på. Eleverna vet att nu jobbar vi med det här temat i GF. Det blir mer begripligt för dem. Man kan se när de små gör det och man kan visa med dokumentation så blir det väldigt tydligt att det är detta vi gör. När jag började prata om den andra flaggan igår så såg de helt förvirrade ut allihop så du ska nog vara beredd på att de ser ut som om de inte riktigt vet men GF hade de pejl på. Uttalandet bekräftas av att elever som känner till GF, på frågan om de vet vad SHUT är, svarar: Nä Nej, jag vet inte, vi kanske kommer att hålla på med det också men vi har inte gjort det än. Eleverna från fyra av skolorna hade dock inte heller någon aning om vilket tema eller vilka mål inom GF som skolan arbetar med. Endast en av skolorna tycks ha hittat en riktigt bra modell för att synliggöra detta för eleverna. Vid analysen av det insamlade materialet insåg vi ganska snart vikten av att försöka skilja mellan åsikter om att GF är ett relevant redskap till ökad måluppfyllelse, och konkreta exempel på att det verkligen används som ett sådant.

5 Direkta uttalanden om att GF används som ett redskap till ökad måluppfyllelse i det vardagliga arbetet hittar vi t.ex. i gruppintervjun med pedagogerna. Där uttrycker samtliga pedagoger åsikten att GF och Lgr11 är en bra kombination: Miljön är jätteviktig, finns i Lgr 11. Intervjuaren gör då en metafor och ber pedagogerna fundera över om deras arbete med GF är som en släpvagn (ett påhäng, ej integrerat) eller som en lastbil (helt integrerat). Två av skolorna menar att det åtminstone delvis är integrerat: Integrerar i skolan, vi har lastbilen med loggan på, det är inte en släpvagn. Finns med, målen på GF finns på draksvansen i matsalen, alla arbetar med detta, inte alltid hela lastbilen. På en följdfråga om de har några exempel på detta från sina skolor får vi fyra mer eller mindre konkreta svar: Närmiljön, inga problem, karta, GPS, jfr skog och mark, kommer hela tiden tillbaka. Vi har formulerat målen i GF till Lgr11. Årstiderna, allt går bra att få in, snö, is, smälta, experiment. Idrott och hälsa är bra kopplat till GF...medan två är mer tveksamma: Tanken har inte varit automatiskt att GF och Lgr11 är kopplade och vi har inte gjort det. Vi har kanske haft med det utan att vi har varit medvetna om det tidigare. På en skola ser vi, genom att jämföra intervjuerna, att rektor och pedagog är överens om att man använder GF integrerat med Lgr11. Rektor säger: arbetet har blivit mer synligt i och med dokumentationen (av GF). Det blir också tydligt att vi följer Lgr 11. Pedagogen säger: Vi försöker knyta ihop GF-målen till Lgr11- mål och riktlinjer. Nu har vi t.ex. hälsa och motion. Då handlar det om att vi ska ut och gå med barnen, lägga in utelektioner lite mer i vår planering, vi vill få in mer utomhuspedagogik. Sedan har vi vårt växthus som vi odlar i. Det är mer medvetenhet nu. Vi kör olika teman. Vi lyfter vissa grejer beroende på temat. Vi tydliggör de olika sakerna. På samma skola finner vi bevis på att GF genom miljörådet bidragit till elevdemokratiskt arbete enligt Lgr 11 i följande ordväxling: Vad gör man för något i miljörådet? Man pratar om hur det ska bli bättre på skolan och sånt. Vad vi vill förbättra i vår klass. Vad är det som kan bli bättre och på vilket sätt bättre? Kanske om vi tycker att det är dåligt med maten eller mellisen eller vad vi har på skolgården. Man kan påverka genom miljörådet? Ja, så kan rektorn kolla upp det. Har ni tagit upp saker i miljörådet som sedan har blivit verklighet? Ja, det var rätt tomt nere på vår äng men så bad vi om stenar och stockar och så fick vi det.

6 Det är dock inget generellt mönster att eleverna upplever miljörådet som ett bra sätt att få igenom sina idéer. Man skulle kunna säga att på de skolor där GF fungerar bra, där utvecklar det också det elevdemokratiska arbetet. Indirekta tecken på att Grön Flagg används som ett redskap till ökad måluppfyllelse finner vi bland uttalanden som: Vi har en acceptabel nivå och jag kan ju se på andra skolor att vi har kommit längre och det är jag jätteglad för. Men sen är det att det ska in i undervisningen och det kan ta lite längre tid. Därför att man som lärare idag har väldigt många arbetsuppgifter och spär man då på att man ska tänka i de banorna så blir det mer. Där tänker de inte rätt för det ingår ju egentligen i läroplanen och kursplaner men här ska man ju visa att man har gjort det. Denne rektor visar vilja, och medvetenhet om att GF kan vara ett verktyg för ökad måluppfyllelse, men att det inte riktigt används som det ännu. Uttalandet antyder också det flera säger, nämligen att dokumentationen av GF upplevs som stressande. Många har löst det genom att ha en person eller liten grupp som sammanställer dokumentationen och rapporterar till Håll Sverige Rent. Samma rektor tror att det som har hänt sen man började med GF är att fler lektioner ägnas åt hållbar utveckling: Ja, det gör jag ju. Jag är övertygad om att de allra flesta klasserna jobbar mer med hållbar utveckling nu. Men vi har inte kopplat det till vårt Unikum. Detta bekräftar den intervjuade eleven på samma skola: Ja, att vi har blivit mer miljömedvetna. Att vi inte gör så många omiljövänliga saker på skolan som vi gjorde innan. Fröknarna får barnen att tänka så att det är bra för miljön. En annan rektor är tydlig med att GF kan kopplas till läroplanens mål, dock utan att ge något konkret exempel. Absolut, alla mål och sånt arbete kan man knyta till Lgr 11. Allt lärande sker inte i klassrum, vi måste erbjuda många mer praktiska moment, mer upplevelser. Då måste man bli bättre på att använda det man har runtomkring sig. Oavsett vilket ämne det är. Ser man GF som ett extra ok blir det kortlivat. Man måste se det som en tillgång. Uttalandet om en varierad undervisning med mer praktiska moment styrks av att en elev på samma skola också uttalar att tack vare GF får de arbeta med fler praktiska moment. Eleven vittnar också om att GF stärker det elevdemokratiska arbetet på skolan genom miljörådet: Vi brukar bestämma vilka miljömål som vi ska ha på vår drake där i matsalen. Då gör vi sådana där rosetter och så skriver vi upp mål. Sedan bestämmer vi tema för elevens valvecka, och så bestämmer vi och tar upp förslag på om vi vill ha mer träd på skolan och sånt. Eller om vi ska vara med i Earth Hour eller vara med i fågelmatartävlingen. Ytterligare en annan rektor säger flera saker som visar att skolan i fråga åtminstone rent teoretiskt har kopplat GF till läroplanen: Det är egentligen det som är GF, det man gör varje dag med eleverna. GF är mer innehållet än formen egentligen Sedan är det ju den här saken att egentligen är ju det ju rätt lätt att få

7 in GF i de olika teman i skolan, sådant som man redan gör När vi jobbade med energi så blev det olika temadagar kring det. Sedan när vi jobbade med skogen blev det också det. Samtidigt säger samma rektor emot sig själv i nästa andetag: Det har varit mer uttalat att nu arbetar vi med GF-temat än att det har gått in i ämnen man ändå arbetar med. Det har varit utöver annat arbete... Man har lyft upp detta, det har inte gått in i det vardagliga. Det här är en återkommande dubbeltydighet som försvårar tolkningen av hur GF verkligen används på skolorna. Å ena sidan blir GF-arbetet tydligt, och synligt för eleverna om man lyfter ut det och bedriver det vid särskilda tillfällen. Å andra sidan så vill man att det ska ingå i det vardagliga skolarbetet, men då riskerar det att bli osynligt för eleverna. Om eleverna inte är medvetna om vad GF är, så kan det alltså antingen bero på att skolan är bra på att integrera GF i vardagsarbetet, eller är dåliga på det. Vi förundras över varför det är så stor skillnad i andelen enheter som har utmärkelsen GF i de båda barn- och skolnämnderna. Kan det bero på att politikerna har uttalat en tydligare önskan om det i Lund Öster jämfört med politikerna i Lund Stad? En rektor på Öster svarar: Ja det tror jag. Fast ja det blir en inriktning och det är ett av målen som står att alla skolor och förskolor ska ha en certifiering. Politiskt är det nog helt rätt. Det är ett sätt att sätta fokus på saker och ting som gör att det kan bli en helhet. En annan rektor på Lund Öster styrker denna uppfattning: Vetskapen om att GF eller SHUT är ett politiskt mål påverkar också. Nu ska vi ha det! Det är också en fördel att det är många som har det här ute för då är det klart att man ska ha det. Det är tydligt uttalat här ute. Det bidrar till varför vi ska göra någonting. Det ger också en positiv utvecklingsspiral genom att skolor inspirerar varandra att arbeta med GF. En viss risk finns dock för att en skola som ännu inte har utmärkelsen kan känna en negativ press på sig för detta. Från rektorer på Lund Stad får vi kommentarer som på sätt och vis indirekt också styrker betydelsen av politiska incitament, då vi frågar om skolorna känt några krav från politiker om att de ska bli certifierade: Nej, nej, eftersom detta var så väl etablerat när jag kom hit och jag ser det hos pedagogerna att det är någon slags självklarhet. Det ifrågasätts aldrig. Det är något som vi har, det är något som vi fortsätter med. Nä, jag tror inte att de bryr sig alls! Elevernas tankar om vem som bestämmer att en skola ska arbeta med GF spretar åt olika håll: Tror att lärarna har bestämt att vi ska ha GF Kanske rektorn eller rektorns chef kan ha bestämt det Tror inte att det är lärare eller rektor det är nog kommunen som har bestämt - De som inte har GF tar kanske inte hand om miljön så kommunen tycker inte de förtjänar det

8 Vi tolkar det som att tydliga politiska mål kan ge incitament till rektor att börja arbeta med GF. En sådan yttre motivation är kanske inte tillräckligt för ett lyckat resultat, men den kan stärka och stödja eldsjälar bland personalen. Här har rektor en viktig funktion att dels ge eldsjälar utrymme, men också se till att skapa ett bredare engagemang, vilket uttrycks av två rektorer: Det behövs eldsjälar i initialskedet men det håller inte i längden att det drivs av en eldsjäl. Jag vet inte om man blir duktigare på att vara miljötänkande när man har en utmärkelse men det håller ju lite mer press på en att först skaffa den, hålla kvar den och utveckla den. Det är där jag känner att jag får vara den strategen som håller igång det. Att långsiktighet är en nyckel till ett framgångsrikt GF-arbete lyfts även av dessa rektorer: Jag tror att det här med att bara för att man har fått GF en gång så har man det alltid inte gäller är bra. Att man måste förvärva den varje år är bra, man måste lämna in en rapport, man måste ha ett levande arbete. Det tror jag är en otrolig framgångsfaktor. Det gör att man också håller det aktuellt, man prioriterar det arbetet. I och med att man måste göra ett arbete för att behålla GF så blir det ju en form av miljöcertifiering. Vi hittar sammanfattningsvis inte mycket i det relativt omfattande intervjumaterialet som direkt svarar på huvudfrågan: Används GF som ett redskap för ökad måluppfyllelse? 1. En anledning till detta kan vara att vi inte tillräckligt mycket fokuserat på huvudfrågan i intervjuerna. 2. Eftersom huvudfrågan är både omfattande och komplex har det varit svårt att hitta och ringa in kärnan i intervjusvaren. 3. Behoven tycks vara olika på olika skolor, och man är i olika faser. 4. Det har också varit en svårighet att personal och elever blandar ihop begreppen och ibland inte vet vilket som är Grön Flagg, Gröna skolgårdar, Håll Sverige Rent, WWF, Naturskolan och andra satsningar/resurser inom miljöområdet. Särskilt nära varandra ligger GF:s tema närmiljö och Gröna skolgårdar. Det gör att de lätt blandas ihop, men det kan samtidigt vara en möjlighet att integrera dem. Rektor har generellt bättre koll på vad som är vad, och lyckas ibland också integrera olika satsningar. Följdfrågan om Naturskolans betydelse för de enheter som valt att jobba med Grön Flagg har också varit svår att hitta konkreta svar på, bl.a. för att man på skolorna inte riktigt vet skillnaden mellan t.ex. Grön Flagg och Gröna skolgårdar. Vi har själva också missat en del eftersom vi inte tryckt på denna fråga i alla intervjuer. Naturskolans roll nämns i alla fall på några ställen spontant, och då är det positiva uttalanden. En skola menade att Naturskolan behövs för att hålla liv i det hela. Andra instämde: Det får fart när Naturskolan har kommit med nåt. Naturskolan har också bidragit till att vi utvecklas i vårt fortsatta arbete genom att personalen går kursen, läser på er hemsida Efter Naturskolans kurser får GF-arbetet en skjuts framåt. Då sker det något, Naturskolan är som inspirationssprutor.

9 Tema Energi mycket positivt med vårt deltagande under processen, enorm fördel. Önskar att det alltid kunde vara så! Ökar inspirationen till att göra andra saker än annars. Man blir så inspirerad av Naturskolan! Men sedan gäller det att ha tid och pengar samt förvaringsplats. Jaa, Naturskolan har väl inspirerat en del men viktigast har vår egen personal varit. Man kan dock fråga sig vilket värde dessa svar har, då intervjuaren kommer från Naturskolan. Vi ville också försöka ta reda på hur mycket de olika skolorna använder sig av Naturskolans webbplats, och de GF-rapporter som finns där. Några vittnade om att de inte hinner använda sig av denna resurs. Lärdomar inför framtiden Hur påverkar då dessa resultat och analys vår verksamhet framöver? Fick vi några lärdomar om hur vi på bästa sätt kan bidra till elevernas lärande? En slutsats är att Grön Flagg är ett relevant redskap för ökad måluppfyllelse även om det ännu inte används som ett sådant överallt. På de flesta enheterna menar rektor att utmärkelsearbete kan, och ska vara väl integrerat i den ordinarie verksamheten. Ett bra pedagogiskt ledarskap skapar förutsättningarna för ett lyckat ämnesövergripande arbete för lärande för hållbar utveckling. Indelningen i de teman som finns i Grön Flagg ger en stödjande struktur för ett sådant arbete. Naturskolans roll är att fortsätta det långsiktiga arbetet med att stödja och utbilda, och då kan vi peka på erfarenheterna från denna undersökning. Det är bra att vi återupptagit nätverksträffarna. Erfarenhetsutbyte behövs, och det gäller att i de sammanhangen lyfta goda exempel. En kommande nätverksträff kan t.ex. handla om olika modeller för att synliggöra arbetet för alla elever. Anna Ekblad, Eva Persson och Anders W. Kjellsson

10 Bilaga 1: Förslag till intervjufrågor Grön Flagg Vad är GF för dig? Hur har du kommit fram till det? Vilken bild av GF tror du att de andra på skolan har? Vem/ vilka på skolan arbetar med GF? Varför arbetar ni/ har GF på skolan? Hur började det? o Rektor o Naturskolan o Egna initiativ o Kollegor o Politiker, nämndmål Kan du ge exempel på hur ni arbetar med GF? o Kopplat till Lgr 11/läroplanen o Inspirerat av HSR o Naturskolans webbsida Har ditt arbete förändrats sedan du började arbeta med GF? Hur har arbetet förändrats i så fall? Har skolan någon annan miljöutmärkelse? Ex SHUT Finns det skillnader i arbetssätt beroende på utmärkelse?

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

Foto: Emma Ingolf. Grön Flagg

Foto: Emma Ingolf. Grön Flagg Foto: Emma Ingolf Grön Flagg Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i fler än 40 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket finns idag i mer än 2000 skolor

Läs mer

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och

Läs mer

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Uven www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda ner

Läs mer

Grön Flagg. Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som. Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor!

Grön Flagg. Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som. Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

Grön Flagg Stadionparkens förskola

Grön Flagg Stadionparkens förskola Grön Flagg Stadionparkens förskola Handlingsplanen godkänd 2012-04-10 Handlingsplanen godkänd 2012-05-01 Stadionparkens förskola Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är

Läs mer

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet En vi-känsla bland personal och barn/ elever Tillsammans gör vi skillnad! 255 000 barn och unga är aktiva med arbetet I Hässleholms kommun är en liten del av våra 70-tal förskolor och skolor Grön Flagg

Läs mer

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad.

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. b. Hur har miljörådet arbetat och varit organiserat under aktuell handlingsplan? Rådet består av en representant från

Läs mer

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Bidragsmottagare Håll Sverige Rent Box 4155, 102 64 Stockholm Tel: 08-505 263 00 Diarienr: LS 1210-1347 Projektredovisning

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning 2013/2014 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

Barn och unga för en hållbar utveckling

Barn och unga för en hållbar utveckling Barn och unga för en hållbar utveckling BARN OCH UNGA FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING Välkommen till Grön Flagg! Håll Sverige Rent har utvecklat ett nytt digitalt verktyg för att göra ert arbete enklare och

Läs mer

Systematiskt*kvalitetsarbete*i*process*

Systematiskt*kvalitetsarbete*i*process* Systematiskt*kvalitetsarbete*i*process* Text av Susanne Bertelsen I den bästa av alla världar har skolan en strategi och en struktur för sitt utvecklingsarbete. Nästa steg i kvalitetsarbetet är att finna

Läs mer

Rektorernas förutsättningar. pedagogiska ledare. Mjölby kommun

Rektorernas förutsättningar. pedagogiska ledare. Mjölby kommun www.pwc.se Håkan Lindahl Eleonor Duvander Rektorernas förutsättningar att vara pedagogiska ledare Mjölby kommun Innehållsförteckning 1. Revisionell bedömning... 2 2. Inledning... 4 2.1. Revisionsfråga...

Läs mer

Vi har inte satt ord på det

Vi har inte satt ord på det Sammanfattning Rapport 2012:8 Vi har inte satt ord på det En kvalitetsgranskning av kunskapsbedömning i grundskolans årskurs 1-3 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat lärares utgångspunkter i arbetet

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling en gemensam professionell tolkning

Lärande för hållbar utveckling en gemensam professionell tolkning Lund 2017-04-12 Lärande för hållbar utveckling en gemensam professionell tolkning Rapport SKA, prioriterat utvecklingsområde 2016-2017. Verksamhetsbeskrivning Naturskolan är ingen skola med skolhus och

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg

Handlingsplan. Grön Flagg Handlingsplan Grön Flagg 2014-2015 1 Innehåll Handlingsplan Grön Flagg... 3 Miljöråd... 3 Handlingsplan... 3 Tema Livsstil och hälsa... 4 Hållbar utveckling och hållbara relationer... 4 Kretslopp och konsumtion...

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström Grön Flagg- rapport Tema: Livsstil & hälsa Berga förskola Kontaktperson: Lena Sinnerström 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet har träffats en gång per termin. b. Hur har miljörådet

Läs mer

Teknik gör det osynliga synligt

Teknik gör det osynliga synligt Kvalitetsgranskning sammanfattning 2014:04 Teknik gör det osynliga synligt Om kvaliteten i grundskolans teknikundervisning Sammanfattning Skolinspektionen har granskat kvaliteten i teknikundervisningen

Läs mer

Utvecklingsarbete i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer i skolförvaltningen

Utvecklingsarbete i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer i skolförvaltningen Utvecklingsarbete i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer i skolförvaltningen Förutsättningar Mellanstor kommun (55 000 inv) 60 kommunala förskolor 25 kommunala grundskolor 3 kommunala gymnasieskolor

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

UTVÄRDERING Nynäshamns Naturskolas verksamhet

UTVÄRDERING Nynäshamns Naturskolas verksamhet UTVÄRDERING 2011 Nynäshamns Naturskolas verksamhet 1 Sammanfattning av de sammanställda enkätsvaren Skolan De svarande lärarna är tycker naturskoledagarna fungerar bra när det gäller organisation, innehåll

Läs mer

Verksamheten ska verka för ökad måluppfyllelse genom estetiska lärprocesser, ett upplevelsebaserat lärande samt implementera för hållbar utveckling

Verksamheten ska verka för ökad måluppfyllelse genom estetiska lärprocesser, ett upplevelsebaserat lärande samt implementera för hållbar utveckling Hylte Naturskola att lära in ute Verksamheten ska verka för ökad måluppfyllelse genom estetiska lärprocesser, ett upplevelsebaserat lärande samt implementera för hållbar utveckling Ett LONA projekt Emma

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 1 Barn och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 2 Nuläge 2 Systematiskt kvalitetsarbete enligt skollagens 4:e kapitel 2 Modellen för

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:1. Rektors ledarskap. med ansvar för den pedagogiska verksamheten

Sammanfattning Rapport 2012:1. Rektors ledarskap. med ansvar för den pedagogiska verksamheten Sammanfattning Rapport 2012:1 Rektors ledarskap med ansvar för den pedagogiska verksamheten 1 Sammanfattning I granskningen ingår 30 grundskolor i 12 kommuner varav 22 kommunala skolor och 8 fristående

Läs mer

Presentation av KNUT projektet

Presentation av KNUT projektet Presentation av KNUT projektet Energiting Sydost 5 maj 2011 Kerstin Eriksson Energikontor Sydost Fem aktörer sju län Nationell styrgrupp Regionala styrgrupper FoU Samverkan med andra nationella och regionala

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Vilhelmina kommun Rektorn vid Latikberg skola för grundskola efter tillsyn av Latikberg skola i Vilhelmina kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tistelstången 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tistelstången 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Tistelstången 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fölet 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fölet 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Fölet 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan skall

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 2016-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade områden läsåret 2016-2017... 3 Förväntansdokument... 5 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

HÄNG MED OSS PÅ ÄVENTYR RUNT HÖRNET. Upplevelsebaserad undervisning utomhus

HÄNG MED OSS PÅ ÄVENTYR RUNT HÖRNET. Upplevelsebaserad undervisning utomhus HÄNG MED OSS PÅ ÄVENTYR RUNT HÖRNET Upplevelsebaserad undervisning utomhus VAD ÄR SKOGSHJÄLTARNA? Skogshjältarna är ett koncept från Friluftsfrämjandet och Rädda Barnen som gör det enkelt för dig som lärare

Läs mer

Små barns lärande utvecklingsarbete och forskning i samspel. Skövde mars

Små barns lärande utvecklingsarbete och forskning i samspel. Skövde mars Små barns lärande utvecklingsarbete och forskning i samspel Skövde mars 2013 jan.hakansson@lnu.se Utgångspunkter Skollagen 1 kap 5 : Utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Läs mer

Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan. Fredag 9 september 2011

Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan. Fredag 9 september 2011 Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan Fredag 9 september 2011 Vad granskar Skolinspektionen? Regelbunden tillsyn Måluppfyllelse och resultat Ledning och utveckling av

Läs mer

Plan för Naturskolans insatser för förskolan Inspirationsträffar, utbildning, nätverk och handledning.

Plan för Naturskolans insatser för förskolan Inspirationsträffar, utbildning, nätverk och handledning. Plan för Naturskolans insatser 2012-2016 för förskolan Inspirationsträffar, utbildning, nätverk och handledning. Nynäshamns Naturskola är en resurs för skolor och förskolor i Nynäshamns kommun. Följande

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Helsingborgs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Helsingborgs kommun Skoinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund TeLefon:

Läs mer

VÅGA VISA frågebank vid observation på skola

VÅGA VISA frågebank vid observation på skola 1 VÅGA VISA frågebank vid observation på skola Frågebanken är avsedd att användas som stödmaterial vid förberedelse inför intervjuer vid observation. Tänk igenom i förväg vad ni vill få reda på i varje

Läs mer

ein Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Boda skola belägen i Rättviks kommun Beslut

ein Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Boda skola belägen i Rättviks kommun Beslut ein Beslut Rättviks kommun Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Boda skola belägen i Rättviks kommun 2 (8) Uppföljning av tillsyn i Boda skola genomförde tillsyn av

Läs mer

AUO2 Lärande för hållbar utveckling. Styrdokument i olika nivåer. generationer. AUO2/LHU Styrdokument del 2 GA

AUO2 Lärande för hållbar utveckling. Styrdokument i olika nivåer. generationer. AUO2/LHU Styrdokument del 2 GA AUO2 Lärande för hållbar utveckling Skolans styrdokument. Del 2. Från skollag via läroplan och kursplaner till kommunal skolplan. Göran Abel MIUN/ UTV Styrdokument i olika nivåer. Nationell nivå: Skollagen

Läs mer

Pedagogisk ledning - Torna Hällestad förskola 2009

Pedagogisk ledning - Torna Hällestad förskola 2009 Pedagogisk ledning - Torna Hällestad förskola 2009 DELAKTIGHET Kriterium A1: Verksamheten är organiserad så att barn/elever och personal ges möjlighet att aktivt delta i arbetet för en hållbar utveckling.

Läs mer

Nuläge: Handlingsplan: Mål: Ansvarig: Nuläge: Handlingsplan: Mål: Aktivitet: När: Ansvarig:

Nuläge: Handlingsplan: Mål: Ansvarig: Nuläge: Handlingsplan: Mål: Aktivitet: När: Ansvarig: ! "! 5.# I stort sett all personal har gått miljöutbildning på Ekocentrum. Mål: All personal, även nyanställd ska ha gått miljöutbildning. Personalen i miljögruppen går på nätverksmöten och vidareutbildningar

Läs mer

Betyg och bedömning. Lokala kursplaner. Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva

Betyg och bedömning. Lokala kursplaner. Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva Betyg och bedömning Lokala kursplaner Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva Johan Dahlberg 2010 Att arbeta med bedömning och betygssättning så att en rättssäker och likvärdig

Läs mer

Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande

Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande WOW; Working On the Work, P.C Schlechty Översättning och bearbetning, T Hortlund VersionRektor a. Jag är övertygad om att så är fallet

Läs mer

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande NATURVETENSKAP OCH TEKNIK Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-230-5 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5103 Öringe montessoriförening ekonomisk förening Org.nr. 716442-2300 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Öringe Skola belägen i Laholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Vad finns kvar? Effekter av handledning till arbetslag

Vad finns kvar? Effekter av handledning till arbetslag Lund 2013-06-05 Vad finns kvar? Effekter av handledning till arbetslag 1 Slutrapport SKA, prioriterat utvecklingsområde 2012-2013. Verksamhetsbeskrivning Naturskolan är ingen skola med skolhus och elever.

Läs mer

LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING. Självskattningsmaterial för systematiskt arbete med Lärande för hållbar utveckling

LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING. Självskattningsmaterial för systematiskt arbete med Lärande för hållbar utveckling LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Linköpings och Norrköpings grundskolor Självskattningsmaterial för systematiskt arbete med Lärande för hållbar utveckling Utbildningskontoret, Barn och ungdom, Linköpings

Läs mer

Resultat enkät 2014/15 Lomma kommun Det har

Resultat enkät 2014/15 Lomma kommun Det har Resultat enkät 2014/15 Lomma kommun Det har Det har varit tydligt att kollegiala samtal mellan lärare i olika årskurser, skolor och mellan de två tätorterna är mycket viktigt för kommunen. När vi känner

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Ullvi skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Ullvi skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Ullvi skola Kvalitetsredovisning 2015/2016 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Stödjande observationer

Stödjande observationer Bilaga 11. Stödjande Observationer Stödjande observationer Varför stödjande observationer? En framgångsfaktor för att utveckla undervisningen och öka förutsättningarna för att kunna bemöta elevernas behov

Läs mer

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling för- och grundskolan i Umeå, ht 2013-vt 2015 Mål enligt beslutad uppdragsplan av FGN - Lärande för hållbar utveckling ska genomsyra all verksamhet. - Alla enheter

Läs mer

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION Fritids 2014 PROFIL - Framgångsrikt lärande VISION Tillsammans förverkligar vi våra drömmar Enhet Gudhem står för framgångsrikt lärande. Tillsammans arbetar vi i all verksamheterför

Läs mer

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 2014-01-07 1 (5) Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 Förskolan Vid skolinspektionens tillsyn 2013 fick förskolan 4 anmärkningar/förelägganden, detta är lika många i antal som vid

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Lillebo förskola

Rapport. Grön Flagg. Lillebo förskola Rapport Grön Flagg Lillebo förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-07 11:53:38: Ni har tydliga mål och bra aktiviteter till dessa. Bilderna speglar aktiviteterna på ett tydligt sätt. Bra! Vilket

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan Fågelsång 2010-2011. Förskolan Fågelsång Blåmesvägen 37 247 35 Södra Sandby

Verksamhetsplan Förskolan Fågelsång 2010-2011. Förskolan Fågelsång Blåmesvägen 37 247 35 Södra Sandby Verksamhetsplan Förskolan Fågelsång 2010-2011 Förskolan Fågelsång Blåmesvägen 37 247 35 Södra Sandby Bakgrund Förskolans uppdrag Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Alingsås Montessori Skola Globen Org.nr. 864000-9794 styrelsen@globen.nu Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Alingsås Montessoriskola Globen belägen i Alingsås kommun

Läs mer

2. 3 Pedagogträffar i trädgård/inne på Färsna gård- öppen med olika tema. Aktivitet, fika, lokal och erfarenhetsbyte ingår.

2. 3 Pedagogträffar i trädgård/inne på Färsna gård- öppen med olika tema. Aktivitet, fika, lokal och erfarenhetsbyte ingår. Färsna gård 190112 Utvärdering och reflektion Utomhuspedagogik i förskola, en satsning i Norrtälje kommuns statsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder i förskola hösten 2018 Syfte och mål Målet och syftet

Läs mer

Instruktioner för fältstudieuppgifter Bilaga 1.

Instruktioner för fältstudieuppgifter Bilaga 1. Fältstudieuppgifter i kursen Sociala relationer, konflikt och ledarskap OAU218 Instruktioner för fältstudieuppgifter Bilaga 1. Frågor till din handledare eller annan pedagog i förskolan v 1-2 (tillfälle

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Grundsärskolan Växthuset Läsåret 2015/2016 Identifierade utvecklingsområden som verksamheten arbetat med utifrån föregående läsårs analys 2(5) Att arbeta

Läs mer

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Frågan är Hur (hvordan) utvecklar man bäst kvalitet i matematikundervisning

Läs mer

Strategier för att alla barn & elever ska nå målen i Askersunds kommun

Strategier för att alla barn & elever ska nå målen i Askersunds kommun Strategier för att alla barn & elever ska nå målen i Askersunds kommun Förord Barn- och utbildningsnämnden har gett förvaltningschefen i uppdrag att ta fram en strategi för att alla elever ska nå målen.

Läs mer

Matematikutveckling i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer. Helén Sterner Anna Teledahl Maria Sundström Daniela Johansson

Matematikutveckling i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer. Helén Sterner Anna Teledahl Maria Sundström Daniela Johansson Matematikutveckling i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer Helén Sterner Anna Teledahl Maria Sundström Daniela Johansson Innehåll av presentation Kommunens förutsättningar Implementering av Lgr 11

Läs mer

Bedömning för lärande. Nyckelpersoner 2012-02-24

Bedömning för lärande. Nyckelpersoner 2012-02-24 Bedömning för lärande Nyckelpersoner 2012-02-24 Chríster Wede, Högskolan Borås Skolspelet Fundera en minut Ska vi anteckna? Ska vi kunna det här? Kommer det här på provet? Vi måste bestämma när vi har

Läs mer

Måltiden ett gemensamt uppdrag

Måltiden ett gemensamt uppdrag Måltiden ett gemensamt uppdrag Föreläsning av Anders Söderberg Minnesanteckningar chefsforum EU-projekt MEDEL 8 mars 2012, Villa Belparc Anders inledde med att beskriva sin karriär från matvägrare i grundskolan

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8149 Melleruds kommun kommun@mellerud.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Melleruds kommun 2(12) Ti syn av skolformerna inom vuxenutbildningen i Melleruds kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen 2013-02-18 Staffanstorps kommun Rektorn vid Kyrkheddinge skola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Kyrkheddinge skola i Staffanstorps kommun Skolinspektionen, Post- och

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Grupp 1: Hur ska vi undvika att få elever intresserade av frågor som rör energi, klimat & hållbar utveckling?

Grupp 1: Hur ska vi undvika att få elever intresserade av frågor som rör energi, klimat & hållbar utveckling? Grupp 1: Hur ska vi undvika att få elever intresserade av frågor som rör energi, klimat & hållbar utveckling? Arbeta teoretiskt och styrt Servera färdiga lösningar Bara eget arbete Läxor Aldrig blicka

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Gröna skolgårdar 2014

Tjänsteskrivelse. Förslag till Gröna skolgårdar 2014 SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (3) Datum 2014-06-03 Handläggare Carin Antonson Utvecklingssekreterare carin.antonson@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till Gröna skolgårdar 2014 GRF-2014-6072

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Idala förskola

Rapport. Grön Flagg. Idala förskola Rapport Grön Flagg Idala förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-11-29 11:51: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Det är inspirerande att läsa er rapport och se

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret

Kvalitetsredovisning Läsåret Kvalitetsredovisning Läsåret 2011-2012 Soltunets förskola Nora kommun Innehållsförteckning Arbetsgång för kvalitetsarbetet... 0 Åtgärder för utveckling enligt föregående års kvalitetsredovisning... 0 Verksamhetens

Läs mer

Kom igång med kriterierna för utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Kom igång med kriterierna för utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Kom igång med kriterierna för utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Förskolan 1 5 år Efter ett gemensamt beslut om att arbeta för utmärkelsen gör ni en intresseanmälan via Internet: http://www.skolutveckling.se/utvecklingsteman/hallbarutveckling/utmarkelsen/

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Växjö kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586 080

Läs mer

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Krokofantens fristående förskola Hemmingsmark 2018-04-10 Krokofantens förskola är ett personalkooperativ som startade 2009-01-01. Förskolan

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Tanden www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

UAL:en. Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn

UAL:en. Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn UAL:en Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn Innehållsförteckning: Inledning 2 Förväntningar och förhoppningar 3 Årscykel 5 Lärarens egen utvecklingsplan 5 Medarbetarsamtal

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:5741 Lunds kommun för grundsärskola efter tillsyn i Lunds kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (5) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

09.00-10.00 Storgrupp. Att formulera en lärfråga. Viktningsmodellen som underlag för lärande samtal och att se mönster

09.00-10.00 Storgrupp. Att formulera en lärfråga. Viktningsmodellen som underlag för lärande samtal och att se mönster Tid 09.00-10.00 Storgrupp Aktivitet Förändringsprocesser Analys och systematisk kunskapsbildning Att se mönster, Att skapa kategorier Pedagogisk verksamhetsidé Lärområden utifrån helhetsidén 10.00-10.30

Läs mer

Ökad kvalitet i fritidshem. Åsa Åhlenius

Ökad kvalitet i fritidshem. Åsa Åhlenius Ökad kvalitet i fritidshem Åsa Åhlenius 1 2 3 Åsa Åhlenius Fritidspedagog klar 1988 Uppdragspeda gog för fritidshem ht2012-vt 2016 Har arbetet i stort sett i alla verksamheter på och kring fritidshemmet

Läs mer

Intervjuer i granskning av skolans arbete med extra anpassningar

Intervjuer i granskning av skolans arbete med extra anpassningar 2015-10-26 1 (12) Intervjuer i granskning av skolans arbete med extra anpassningar Innehåll Innehållet i detta dokument... 2 Allmänt om intervjuerna... 3 Vad är en intervju?... 3 Syfte med intervjuer i

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Förvaltningsövergripande och utvärderingsbara mål för Mittköpings skolors och förskolors arbete med digitaliseringen 1

Förvaltningsövergripande och utvärderingsbara mål för Mittköpings skolors och förskolors arbete med digitaliseringen 1 Förvaltningsövergripande och utvärderingsbara mål för Mittköpings skolors och förskolors arbete med digitaliseringen 1 Att använda digitala verktyg och resurser borde idag vara naturaliserat för såväl

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: Förskola Fokusområde: Samverkan Övergripande mål: Samverkan förskoleklass, skola och fritidshem Ingela Nyberg, Barn- och utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Normföljare? Normbrytare? Ulf Leo. Vad är normer? Sanktioner. Rektor ska Rektor bör Rektor gör

Normföljare? Normbrytare? Ulf Leo. Vad är normer? Sanktioner. Rektor ska Rektor bör Rektor gör Ulf Leo Centrum för skolledarutveckling, Umeå universitet ättssociologen, Lunds universitet elationen mellan rektor och lagen lagen och rektor ektor ska ektor bör ektor gör Ulf.leo@pol.umu.se rättsliga

Läs mer

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Här möter barn och föräldrar

Läs mer

Idrott och skola med bredd och spets

Idrott och skola med bredd och spets Idrott och skola med bredd och spets Polhemskolans idrottsgymnasium Förord Idrottsgymnasiets handbok ska ge information, stöd och vägledning åt lärare, mentorer och instruktörer på Polhemskolan i undervisningen

Läs mer

Kvalitetsgranskning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse

Kvalitetsgranskning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Kvalitetsgranskning Rapport 2010:15 Rektors ledarskap En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Dnr:40-2010:71 INTERVJUGUIDE FÖR INSPEKTÖRER: REKTORS INTERVJUER Leder rektor

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9598 Stockholms montessoriskola aktiebolag Org.nr. 556460-9666 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stockholms Montessoriskola Anne Frank belägen i Stockholms kommun 2 (9)

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Integrerad IKT. en strategi för skolutveckling i Sollentunas kommunala förskolor och grundskolor.

Integrerad IKT. en strategi för skolutveckling i Sollentunas kommunala förskolor och grundskolor. Integrerad IKT en strategi för skolutveckling i Sollentunas kommunala förskolor och grundskolor www.sollentuna.se IKT betyder informations- och kommunikationsteknik. IKT är ett prioriterat utvecklingsområde

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Banerportsskolan AB Org.nr. 556606-4001 Beslut för grundskola efter tillsyn i Ban&portsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i BarArportsskolan har genomfört tillsyn av Banerportsskolan AB (org.

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2018:179 Hope stiftelsen Org.nr. 827500-7683 för fritidshem efter tillsyn av Hope stiftelsen Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:7613 Backeboskolan Ek. För. Org.nr. 716422-1470 för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Backeboskolan belägen i Nacka kommun 2(11) Tillsyn i Backeboskolan har genomfört tillsyn

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Gredelby Förskola

Kvalitetsredovisning. Gredelby Förskola Kvalitetsredovisning 2010-2011 Gredelby Förskola a a Postadress: Knivsta kommun, Gredelby förskola 741 75 Knivsta Besöksadress: Häradsvägen 13, 741 75 Knivsta Tel: 018-34 79 40 Grundfakta Gredelby förskola

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Beslut 2013-05-15 Karlshamns koirvmun Rektorn vid Grundsärskolan Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Grundsärskolan i Karlshamns kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress Lund,

Läs mer