2 Grundmodell - Business Model Canvas

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2 Grundmodell - Business Model Canvas"

Transkript

1 LME/D/OS Per O. ndersson REPORT 1 (7) En generisk affärsmodell för gemensam infrastruktur Sammanfattning Detta bidrag beskriver ett sätt att hantera en gruppering av affärsmodeller enligt Business Model Canvas för att åskådliggöra hur en eller flera funktioner i ett affärs-sammanhanf ( infrastruktur, kanal, relation etc.) kan delas mellan olika företag för att dels åstadkomma gemansam finansiering, dels möjliggöra flera nyttor ur samma funktioner. 1 Bakgrund Många av samhällets viktiga problem idag är starkt kors-funktionella, vilket dessutom accentueras ytterligare p.g.a. privatiseringen av tidigare samhällstjänster. tt få ihop fungerande affärsmodeller för komplicerade gemensamma system har visat sig mycket svårt, och ofta är resultatet att ingenting händer, eller att kostnaderna blir mycket höga eftersom möjliga synergier inte utnyttjas mellan olika intressenter. I flera praktiska diskussioner visar det sig att formella affärsmodeller överhuvudtaget inte används, ens bland kvalificerade spelare, och om de används är de ofta av klassisk linjär industrinatur värdekedjor, föga lämpade för nya samspel i form av ekosystem och nätverk, eller sätts ihop ad-hoc mer eller mindre omedvetet. Detta avsnitt innehåller en skiss till en standardmodell enligt Business Model Canvas (BMC) [1], utökad för att beskriva ett samspel (ekosystem) mellan flera intressenter som skulle kunna bättre formalisera sådana korsfunktionella samarbeten. 2 Grundmodell - Business Model Canvas Business Model Canvas är ett nyskapande och intuitivt sätt att illustrera en affärsmodell som snabbt sprids på Ericsson och annorstädes. Den lämpar sig särskilt bra för brainstorming och initial överblick. Grovt sett är den uppdelad med värdeförslaget i mitten, kundsidan (externt) till höger, och tillverkningen (internt) till vänster. Nedtill finns på högra sidan intäkter (kundsidan...), och till vänster kostnader (interna sidan...).

2 LME/D/OS Per O. ndersson REPORT 2 (7) Vid en analys börjar man längst till höger med kunden vem är det, vilka segment finns? Sedan hoppar man direkt till mitten och frågar sig vilket värdeförslag är det jag erbjuder kunden. Därefter finns det två vägar till kunden den fysiska leveransen (allt från internet till lastbil) och relationen till kunden (allt från en eller flera personliga försäljare och konsulter (telenät...) till en gör-det-själv internetbutik. Därefter frågar man sig vilka aktiviteter (processer) som man måste ha för att kunna åstadkomma värdeförslaget, och sedan vilken infrastruktur dessa processer måste ha. För den del som kommer utifrån, och inte bara har en köp-sälj relation, utan ett partnerskap, anses det så centralt att det ingår i affärsmodellen. Sist summeras olika intäkter till höger och kostanderna för driften till vänster. Nyckelpartners Nyckelaktiviteter Värdeförslag Kundrelation Kundsegment Nyckelresurser (Leverans-) kanal Kostnader Intäkter Figur 1 BMC grundmodell. 3 Intressenter För att konstruera modellen behövs först en uppfattning om vilka huvudintressenter som finns de här studerade typfallen. Dessa kan naturligtvis finnas inom samma företag, och då blir det ibland enklare, men för att få en bred modell behandlas de här som fristående. Dessa är här beskrivna med en dragning åt fallet delad tjänste-infrastruktur. Finansiär Rent finansiella resurser. Krav på avkastning, säkerhet, och tidshorisont. Kan vara mycket olika mellan t.ex. riskkapital och stat. Ägare och utvecklare Operativ strategi och ledning, beslutsfattande map resurser och slutnytta för de olika intressenterna.

3 LME/D/OS Per O. ndersson REPORT 3 (7) Operatör Driftar och underhåller anläggningen/resursen/tjänsten efter färdigställande Slutanvändare Tillgodogör sig slutnyttan av anläggningen/resursen/tjänsten Samhälls-organisationer tjänsteleverantörer Juridiskt ansvariga för att vissa obligatoriska del-nyttor finns tillgängliga och levereras. Kvalitets-ansvariga, upphandling, uppföljning. Ofta egen leveransorganisation, ibland konkurrerande med privata alternativ. Value-dd (V) entrepenörer Frivilliga, marknads-styrda tillägg på en befintlig infrastruktur. 4 Multi-lager modell av BMC Figur 2 skissar en tre-lagersmodell med Business Model canvas, och de två nya funktioner som är unika för multi-lager modellen; 1 Delning av en funktion, vilket ger olika värden till olika kunder 2 Återförening av de uppdelade värde-flödena för att finansiera funktionen. En mycket intressant ytterligare variant är när de olika värde-flödena inte har samma enhet ( det är inte allt som räknas i pengar... ). Det kan finnas ett behov av att balansera pengar, tid, resurser etc. vilket kan leda till behovet av en avancerad mäklarfunktion.

4 LME/D/OS Per O. ndersson REPORT 4 (7) 1. Uppdelning av värde-flöden?? Gemensam infrastruktur 2. Återsamling av värde-flöden Figur 2 En tre-lagers-modell med Business Model Canvas som visar de här introducerade nya funktionerna (1) delning av en resurs och (2) återförening av värde-flödena. Om det nyskapade värde-flödet försvinner in i sin egen organisation omöjliggörs den gemensamma satsningen 4.1 Funktions-delning Problemet med att använda t.ex. gemensam tele-infrastruktur är ett specialfall av att dela någon funktion inom affärsmodellen det kan även vara en kanal, en aktivitet, eller en relation. tt delningen av en funktion leder till att även affärsmodellen splittras upp beror på att de olika intressenterna sedan behöver olika värdeförslag, sannolikt är olika kundsegement, och en delning av en affärs-funktion kan erfordra att även efterföljande affärs-led delas, vilket ökar kostnaderna. Det är därför viktigt att hela värde-erbjudandet beaktas inte bara kostnaden för den initialt delade funktionen. Ett känt exempel på delning av en affärsmodell-funktion är Google som delar kanalen (webb-sidan) mellan värdet sökresultat (för läsaren) och värdet annons-läsare (för annonsören). Vidare delar man också infrastrukturen (servrar, databaser). Detta är dock ett enkelt exempel inom samma företag.

5 LME/D/OS Per O. ndersson REPORT 5 (7) Det mer komplicerade fallet uppstår då flera företag skall dela en funktion, om t.ex. en hemtjänstanläggning med funktioner för video-kommunikation, lås, larm m.m. som delas mellan fastighetsbolag, finansiärer, operatörer och flera olika tjänste-leverantörer, både privata och allmänna. Delningen gör att kostnaden för en funktion kan delas på flera värde-flöden och på så sätt finansieras där ett enda värde-flöde inte är tillräckligt stort. Dock kräver även själva delningen även en investering i såväl opex som capex. Infrastrukturen/resursen behöver både instralleras och driftas, och koordinering mellan de olika aktörerna skötas. Snabbt uppstår då behovet av en operatör. 4.2 Flödes-addition För att drift och anläggnings-kostnaderna för den gemensamma resursen skall kunna mötas behöver sedan de olika delade värde-flödena någonstans återförenas igen, vilket ofta förbises eller inte problematiseras. Detta är ändå relativt enkelt då det sker inom ett företag och allt är räknat i samma valuta (men det räknas ändå som revolutionerande då det lyckas...), men blir snabbt komplicerat mellan olika organisationer. Svårigheten ligger mycket i att åskådliggöra på ett transparent och enkelt sätt för de olika intressenterna, värdeflödena och hur de återförenas, för att bygga upp det förtroende som en investering och samarbete kräver. Om värdeflödena är svårgripliga, mörkade och försvinner in i respektive företag så kommer inga gemensamma investeringsbeslut att kunna tas. Om omfattningen av delningen är så stor att en särskild operatör handhar den kan/bör denne vara ansvarig för både delning och sammanläggning av flödena. (Om verksamheten blir riktigt lyckosam kan detta sedan leda till att delningen bryts ut som en egen affärsmodell.) 4.3 Olika typer av värde-flöden En intressant svårighet uppstår om de olika värde-flödena har olika enhet (pengar, tid, trivsel osv...). Då uppstår behovet av en funktion (mäklare) som finner balanspunkten mellan de olika intressenternas värde-uppfattning. Denna funktion blir därför ofta naturlig för en operatör att ha. Mäklarfunktioner finns på många håll, både automatiserade (typ börshandel) och manuella (fastighetsmäklare), vilket borde kunna användas. Dock har det mig veterligt ännu inte formulerats någon flerlagers affärs-modell med inbyggd mäklarfunktion kapabel att hantera värdeflöden av olika enhet.

6 LME/D/OS Per O. ndersson REPORT 6 (7) 5 Om kontaktytor Man inser snabbt av ovanstående att delning av en funktion kan vara enkel inom ett företag, men blir komplicerad mellan olika intressenter. Delningen inför per definition nya gränsytor för att hantera delningen på ett tillförlitligt sätt. Man kan då referera till Christensens [2] beskrivning av vad som behövs för att en gränsyta skall fungera, den må vara teknisk, ekonomisk eller processmässig. Processen igenom gränsytan skall vara: Beskrivbar annars vet man inte vad man beställer Kontrollerbar annars vet man inte vad man fick Repeterbar annars blir det olika varje gång Detta gör att varje ny kontaktyta som delningen behöver orsakar en investerings- och drifts-kostnad vilken uppenbarligen behöver vara mindre än det delade värdet. Man kan vidare notera Coase s [3] definition på företag grovt uttryckt den organisation inom vilken man inte fakturerar. Detta kommer sig just av att exempelvis fakturering (formalisering av värde-överföringen) är en gränsprocess som kräver åtskilligt i resurser, vilket lätt äter upp nyttan av både värdet och delningen. Härur ser man nyttan av mäklaren att förenkla hanterings processen för delningen mellan formellt olika intressenter, eller att få dessa företag att se ut som ett för detta ändamål. Mäklaren blir då ett sätt att hitta ett mellanläge mellan individuella företag med full formalisering, och att slå samman alla intressenterna till ett företag utan intern-bokföring. Man ser ju lätt ur intressentlistan att det i detta fall inte går att lösa problemet genom konsolidering mellan t.ex statliga och privata verksamheter. 6 Om ekosystem Mäklarfunktionen blir i detta fall det regelsystem som effektiviserar intressenternas mellanhavanden så att värde-balansen kring värdet till slutkund och de delade resurserna och deras investeringar blir positivt. Sänkandet av dessa barriärer leder till ett nätverks-liknande samarbete som är effektivare än de helt oberoende företagen var för sig ett eko-system. Ofta skapas ett eko-system just kring en mekanism för samarbete en äng, en standard, en teknik-plattform eller en regelsamling. 7 Om mäklare Mäklarfunktionen kan ha två ytterligheter en helt automatisk mjukvara eller en kombinerad mäklare/operatör av en grupp av funktionsdelningar i en grupp av affärsmodeller. Detta skulle behöva studeras vidare, men man kan inse några grundkrav för en sådan mäklarfunktion:

7 LME/D/OS Per O. ndersson REPORT 7 (7) Skapa transparens och tillit hos intressenterna Säkerställa ett gott investerings- och drift-klimat Hantera informationssäkerhet mellan intressenter Hantera regel-efterlevnad Öppningar för nya spelare och validering av dessa Prisförhandlingar internbörs 8 Slutsatser En utökning av Business Model Canvas för att beskriva ekosystem fordrar introduktion av två nya funktioner; resurs-delning respektive återsamling av uppdelade värde-flöden. Delningen i sig fordrar både investering och operationella resurser, vilket gör att de uppnådda nyttorna måste vara tillräckligt stora för att balansera de extra gränsytorna. Det är därför mycket viktigt att minimera de extra kostnaderna för samspelet i delningen, därur uppstår ofta behovet av operatörs/mäklarfunktioner. Om introduktionen av en operatör/mäklare minskar den totala resurs-åtgången i systemet, möjliggörs ett framgångsrikt nätverksbyggande, ett ekosystem. Mäklarfunktionen får dock inte konkurrera med intressenternas huvudsyssla. De delade resursena öppnar för att nå flera värde-flöden, men dessa måste också formellt återsamlas för att finansiera delningen. Tillåts de försvinna i respektive organisation omöjliggörs ekosystemet. 9 Referenser [1] Osterwalder,. and Pigneur, Y., Business Model Generation (2009) [2] Christensen, C. M. The Innovator s Dilemma. Harper Business Essentials (1998, 2000). [3] Coase, R. H. The Nature of the Firm, Economica, New Series, Vol. 4, 16. (Nov. 1937), pp

Case-dag 9/18/17. Thomas Rosenfall, Universitetslektor. Affärsmodellsfokus. Ramverket är tvåsidigt

Case-dag 9/18/17. Thomas Rosenfall, Universitetslektor. Affärsmodellsfokus. Ramverket är tvåsidigt Case-dag Thomas Rosenfall, Universitetslektor Affärsmodellsfokus Källa: Osterwalder, Pigneur, Smith (2010) Ramverket är tvåsidigt I mitten finns erbjudandet Grunden till modellen På ena sidan finns kund

Läs mer

Tävling i hållbara affärsmodeller

Tävling i hållbara affärsmodeller Tävling i hållbara affärsmodeller Guide (lathund) till affärsmodeller våren 2019 Dr, tony.aperia@sbs.su.se Guidens innehåll (centrala områden som ska belysas i SU Business Model Cup våren 2019) 1. Pestle-analys

Läs mer

Usify. EasyReader. Affärsmodeller

Usify. EasyReader. Affärsmodeller Usify EasyReader Affärsmodeller Innehåll INLEDNING... 2 WORKSHOP... 3 MODELLERING... 4 GRUPPERING... 4 MODELL ETT... 6 MODELL TVÅ... 6 MODELL TRE... 7 FRAMTIDA ARBETE... 8 REFERENSER... 9 1 Inledning Denna

Läs mer

AFFÄRSUTVECKLING i den digitala tornadon

AFFÄRSUTVECKLING i den digitala tornadon AFFÄRSUTVECKLING i den digitala tornadon Business Innovation Boost Stockholm den 26 februari 2016 Robert Elm 2011 IRM AB All rights reserved Det populäraste mediaföretaget. Skapar inget innehåll Uber Världens

Läs mer

Business Model Canvas

Business Model Canvas Business Model Canvas med rätt affärsmodell kan du ändra en hel bransch 16 mars 2016 Du behöver 10 miljoner kronor för att växa ditt företag. Du träffar en finansiär som kan ge dig de pengar som bolaget

Läs mer

Passa på att lyssna, kunderna talar!

Passa på att lyssna, kunderna talar! Bla bla bla Vad säger dom? Passa på att lyssna, kunderna talar! Det är tjänsteleverantörernas problem! Citat: Kajsa Hedberg, AOC Skellefteå Kraft Samt mångårig styrelseledamot i SSNF Reala hotbilder Konkurrens

Läs mer

Fiber till alla idag! Vad händer i morgon? Bredbandsbåten 2016 Fredrik Larsson Nipsoft AB

Fiber till alla idag! Vad händer i morgon? Bredbandsbåten 2016 Fredrik Larsson Nipsoft AB Fiber till alla idag! Vad händer i morgon? Bredbandsbåten 2016 Fredrik Larsson Nipsoft AB Nipsoft Business System Ett verksamhetsystem för leverantörer av abonnemangsbaserade förbrukningstjänster. Med

Läs mer

SMART IKT FÖR ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN AFFÄRSMODELLER FÖR SAMHÄLLS- OCH FASTIGHETSTJÄNSTER

SMART IKT FÖR ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN AFFÄRSMODELLER FÖR SAMHÄLLS- OCH FASTIGHETSTJÄNSTER FASTIGHETSTJÄNSTER FASTIGHETSTJÄNSTER 2(11) The following people have contributed to the report. Örjan Mattsson, Acreo (författare) Per Andersson, Handelshögskolan (författare till appendix A) Jan I Markendahl,

Läs mer

Design a thing considering it in its next largest context a chair in a room, a room in a house, a house in an environment, environment in a city plan

Design a thing considering it in its next largest context a chair in a room, a room in a house, a house in an environment, environment in a city plan Michael Porter Vad är strategi? Strategi är att skapa en unik och värdefull position som involverar olika aktiviteter Strategi får oss att göra avkall med syfte att konkurrera Strategi handlar om att skapa

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Om utfärdandet av Förordningen om samverkansordningen mellan telekomoperatörer och utredningsorgan inom brottsbekämpande myndigheter

Om utfärdandet av Förordningen om samverkansordningen mellan telekomoperatörer och utredningsorgan inom brottsbekämpande myndigheter Presidentdekret i Republiken Vitryssland 3 mars 2010, förordning nr 129 Om utfärdandet av Förordningen om samverkansordningen mellan telekomoperatörer och utredningsorgan inom brottsbekämpande myndigheter

Läs mer

Infrastruktur i Ornö socken (A) 2011-03-14

Infrastruktur i Ornö socken (A) 2011-03-14 Inledning Att bygga ett nytt trådbundet telekommunikationsnät i Ornö socken är en samhällspåverkande aktivitet. Det kommer att påverka samhället hur man än gör. Man måste även ta i och besluta i många

Läs mer

Dags för en check-up hos doktor affärsmodell? Stockholm den 23 januari 2015 Robert Elm

Dags för en check-up hos doktor affärsmodell? Stockholm den 23 januari 2015 Robert Elm Dags för en check-up hos doktor affärsmodell? Stockholm den 23 januari 2015 Robert Elm Men hallå! Hur svårt kan det vara? Kraven och förväntningarna att snabbt kunna utveckla verksamheter har aldrig

Läs mer

Basware Experience Sverige 2012

Basware Experience Sverige 2012 Basware Experience Sverige 2012 Framgångsfaktorer inköpsprojekt - vad kommer före resp. efter systeminförande? Matti Bjerking En disciplinerad och systematisk förbättringsprocess applicerat på alla typer

Läs mer

W HIT E PA P ER. Vanliga frågor om Hybrid datacenter som tjänst. Hur kan jag veta att investeringen blir lönsam? t e xt : Johan Bentzel

W HIT E PA P ER. Vanliga frågor om Hybrid datacenter som tjänst. Hur kan jag veta att investeringen blir lönsam? t e xt : Johan Bentzel W HIT E PA P ER Vanliga frågor om Hybrid datacenter som tjänst Hur kan jag veta att investeringen blir lönsam? t e xt : Johan Bentzel p u b li c e r a d : September 2018 WHITE PAPER Vanliga frågor om Hybrid

Läs mer

HJÄLPREDOR STYRANDE DOKUMENT FRIIS KVALITETSKOD

HJÄLPREDOR STYRANDE DOKUMENT FRIIS KVALITETSKOD HJÄLPREDOR STYRANDE DOKUMENT FRIIS KVALITETSKOD För att underlätta arbetet med övergången till FRIIs uppdaterade Kvalitetskod som antogs av årsmötet i maj 2013 har FRII tagit fram hjälpredor avseende några

Läs mer

Guide till en vinnande affärsplan

Guide till en vinnande affärsplan Guide till en vinnande affärsplan Guide till en vinnande affärsplan Såhär använder du guiden: De rubriker och områden som är obligatoriska att använda och behandla när du tävlar och lämnar in bidrag i

Läs mer

Dags för en check-up hos doktor affärsmodell? Stockholm den 22 maj 2015 Robert Elm

Dags för en check-up hos doktor affärsmodell? Stockholm den 22 maj 2015 Robert Elm Dags för en check-up hos doktor affärsmodell? Stockholm den 22 maj 2015 Robert Elm Det populäraste mediaföretaget. Skapar inget innehåll Uber Världens största taxiföretag. Äger inga fordon. Facebook Världens

Läs mer

En digital användarprocess

En digital användarprocess En digital användarprocess Där vi ser kommunens slutanvändare som konsument 2012-09-27 2 Agenda Bakgrund och problembeskrivning Drivkrafter till förändring Vad är en digital användarprocess? Målbilden

Läs mer

Utbildningsmodul 1. Grundläggande om Avtal om energiprestanda. Project Transparense Juni 2015. www.transparense.eu

Utbildningsmodul 1. Grundläggande om Avtal om energiprestanda. Project Transparense Juni 2015. www.transparense.eu Utbildningsmodul 1. Grundläggande om Avtal om energiprestanda Project Transparense Juni 2015 Översikt utbildningsmoduler I. Grundläggande om Avtal om energiprestanda II. Processen från projektidentifiering

Läs mer

Guide till en vinnande affärsplan

Guide till en vinnande affärsplan Guide till en vinnande affärsplan Guide till en vinnande affärsplan Så här använder du guiden: De rubriker och områden som är obligatoriska att använda och behandla när du tävlar och lämnar in bidrag i

Läs mer

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Nästa generations bredbandsnät. Kommunerna i Töreboda och Mariestad har tagit initiativ till utbyggnad av ett gemensamt regionnät.

Läs mer

Disruptiva affärsmodeller. Stockholm den 31 augusti 2016 Robert Elm & Torbjörn Olsson

Disruptiva affärsmodeller. Stockholm den 31 augusti 2016 Robert Elm & Torbjörn Olsson Disruptiva affärsmodeller Stockholm den 31 augusti 2016 Robert Elm & Torbjörn Olsson DU KAN DESIGNA AFFÄRER NYA VERKTYG NYA FÖRMÅGOR NYTT ANGREPPSSÄTT VARFÖR? VÄRLDEN FÖRÄNDRAS men världen har allbd förändrats

Läs mer

Kritik mot canvasmodellen (Frankelius & Norrman, 2014)

Kritik mot canvasmodellen (Frankelius & Norrman, 2014) Kritik mot canvasmodellen (Frankelius & Norrman, 2014) Canvasmodellen har kommit att få ett mycket stort genomslag och boken Business model generation har sålts i enorma upplagor. Modellen har också många

Läs mer

Gränslös kommunikation

Gränslös kommunikation Ericsson enterprise multimedia server Gränslös kommunikation Den nya generationen multimedielösningar för företagskommunikation Kunnig personal och högeffektiva arbetssätt är viktiga faktorer om ett företag

Läs mer

Så gör Vägledningen 24-timmarswebben dig till en bättre beställare. Funda Denizhan, Statskontoret Kommits 17 november, 2005

Så gör Vägledningen 24-timmarswebben dig till en bättre beställare. Funda Denizhan, Statskontoret Kommits 17 november, 2005 Så gör Vägledningen 24-timmarswebben dig till en bättre beställare Funda Denizhan, Statskontoret Kommits 17 november, 2005 Om IT och webb inte är en teknikfråga vad är det då? Är IT och webb en verksamhetsfråga?

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG 20110909 TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG Tillväxtprogram Fyrbodal Prioriterade programområden Projekt Förstudier Verksamheter t med programområdenas prioriteringar och insatser

Läs mer

Förslag till ett statligt stött inkubatorsystem & stimulans till affärsänglar

Förslag till ett statligt stött inkubatorsystem & stimulans till affärsänglar Förslag till ett statligt stött inkubatorsystem & stimulans till affärsänglar 1. Utgångspunkter Tillväxtföretag behöver tillgång till både kompetens och kapital för att utvecklas. Därför krävs en väl fungerande

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Brainstorming med många intresserade på Omställningskonferensen i Malmö.

Brainstorming med många intresserade på Omställningskonferensen i Malmö. Vad är bakgrunden till TINYHOUSESWEDEN? Brainstorming med många intresserade på Omställningskonferensen i Malmö. Sökte lösning på ställa om till ny livsstil. Ett svar på vanliga omställningsfrågor; hur

Läs mer

Kontinuitetshantering IT-avbrott - hur beroende är ditt företag?

Kontinuitetshantering IT-avbrott - hur beroende är ditt företag? Kontinuitetshantering IT-avbrott - hur beroende är ditt företag? IT-avbrott - hur beroende är ditt företag? Automatisk kontroll av mängd och vikt, kontinuerlig övervakning av kyl- och frystemperaturer,

Läs mer

AFFÄRSUTVECKLING i den digitala tornadon

AFFÄRSUTVECKLING i den digitala tornadon AFFÄRSUTVECKLING i den digitala tornadon Digital affärsinnovation Stockholm den 27 maj 2016 Robert Elm 2011 IRM AB All rights reserved Det populäraste mediaföretaget. Skapar inget innehåll Uber Världens

Läs mer

Policy för hantering av privata leverantörer

Policy för hantering av privata leverantörer Policy för hantering av privata leverantörer Denna policy avser att klargöra hur Inera kan sälja tjänster till privata leverantörer på marknaden. Med privata leverantörer avses leverantörer av exempelvis

Läs mer

Affärsplan för CoolaPrylar AB 2008-08-15

Affärsplan för CoolaPrylar AB 2008-08-15 Affärsplan för CoolaPrylar AB 2008-08-15 I all korthet Här skriver du en sammanfattning på din affärsidé med en (max två) meningar. Coola Prylar AB ska sälja trendiga och funktionella hushållsprylar främst

Läs mer

Tre handlingsvägar för Nutek, Glesbygdsverket och ITPS

Tre handlingsvägar för Nutek, Glesbygdsverket och ITPS Remissvar 2007-11-16 Remissens dnr N2007/7145/SAM Diarienummer 013-2007-3636 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Tre handlingsvägar för Nutek, Glesbygdsverket och ITPS Verket för näringslivsutveckling,

Läs mer

OSLO - STOCKHOLM 2.55

OSLO - STOCKHOLM 2.55 OSLO - STOCKHOLM 2.55 Ett förslag till nästa steg från KPMG och Ramböll Allt inom en timma konferensen Örebro, 13 november 2015 Denna presentation är KPMG och Rambölls gemensamma initiativ Det är nu det

Läs mer

Förenkla leveransen av nästa generations kundupplevelse. PureConnect

Förenkla leveransen av nästa generations kundupplevelse. PureConnect Förenkla leveransen av nästa generations kundupplevelse PureConnect Förenkla och säkerställ kvaliteten i kundrelationerna Vi valde PureConnect för dess enkla allt-i-ett-arkitektur Vi ville inte längre

Läs mer

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policyn visar stadens förhållningssätt till informationsteknik

Läs mer

Underlag för inriktningsbeslut avseende IT-Sourcing

Underlag för inriktningsbeslut avseende IT-Sourcing Underlag för inriktningsbeslut avseende IT-Sourcing 1 Sammanfattning Underlaget pekar på att Nacka Kommun bör gå från en IT leverans med i huvudsak en helhetsleverantör, såkallad single-sourcing, till

Läs mer

Metodmässiga slutsatser

Metodmässiga slutsatser Metodmässiga slutsatser 13. Projektet har byggt en bas av kunnande, en verktygslåda, som nu finns tillgänglig. a) Projektet har gett ut flera temaböcker och även arbetat fram en doktorsavhandling. 14.

Läs mer

HJÄLPREDOR FÖR ATT SKAPA STYRANDE DOKUMENT

HJÄLPREDOR FÖR ATT SKAPA STYRANDE DOKUMENT HJÄLPREDOR FÖR ATT SKAPA STYRANDE DOKUMENT För att underlätta arbetet med FRIIs Kvalitetskod har FRII tagit fram ett antal hjälpredor avseende några av de styrande dokument som koden ställer krav på. Hjälpredorna

Läs mer

Vad är affärsmässighet vid renovering av miljonprogrammen?

Vad är affärsmässighet vid renovering av miljonprogrammen? Vad är affärsmässighet vid renovering av miljonprogrammen? Anders Sandoff Industriell och finansiell ekonomi Handelshögskolan vid Göteborgs universitet Hur skapa förutsättning för affärsmässiga beslut?

Läs mer

1:a Västmanlandsfonden. Vägledning till innehåll för din presentation inför Investeringskommittén

1:a Västmanlandsfonden. Vägledning till innehåll för din presentation inför Investeringskommittén 1:a Västmanlandsfonden Vägledning till innehåll för din presentation inför Investeringskommittén Introduktion Denna presentation skall ses som en stöd för utformning av en affärspresentation, inte som

Läs mer

Leverans och installation

Leverans och installation Leverans och installation Övergripande beskrivning Partner54 erbjudande benämns PSS (Partner Service Solution). Med PSS kombinerar Partner54 tjänster, hårdvaru- och mjukvaruimplementering, arbetsflödes-hantering

Läs mer

GÖTEBORG IT Trender och tendenser 2012-03-29

GÖTEBORG IT Trender och tendenser 2012-03-29 GÖTEBORG IT Trender och tendenser 2012-03-29 Agenda Nyckeltal Varför är IT viktigt? Trender Förändring Att ta med sig hem Nyckeltal Snitt 16% 18% 37% 29% Hårdvara Mjukvara Tjänster Offentlig sektor 13%

Läs mer

Handledning avseende användningen av Exempel på investeringskalkyl vid överlåtelse av Byanät

Handledning avseende användningen av Exempel på investeringskalkyl vid överlåtelse av Byanät Handledning avseende användningen av Exempel på investeringskalkyl vid överlåtelse av Byanät 2015-11-25 1. Bakgrund och syfte Bakgrund Det finns många Byanät som redan är klara och befinner sig i en förvaltningsfas

Läs mer

Business Model You Din personliga affärsplan framtagen på åtta timmar.

Business Model You Din personliga affärsplan framtagen på åtta timmar. Business Model You Din personliga affärsplan framtagen på åtta timmar. Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Allmänt om Business Model You... 3 Varför en personlig affärsplan?... 3 Två viktiga

Läs mer

TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING

TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING Alla kontakter bidrar till nya affärer Genom ett förändrat tankesätt kring försäljning, och genom att värdera sina kontakter som potentiella kunder över en längre tidshorisont,

Läs mer

SMART IKT FÖR ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN ANVÄNDANDE OCH TILLGÄNGLIGHET - WORKSHOP

SMART IKT FÖR ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN ANVÄNDANDE OCH TILLGÄNGLIGHET - WORKSHOP ANVÄNDANDE OCH TILLGÄNGLIGHET - WORKSHOP HET 2(5) The following people have contributed to the report. Marie Sjölinder, SICS Stina Nylander, SICS HET 3(5) IT och förvaltning i framtidens boende 1 Workshop

Läs mer

ADDING VALUE CONSULTING AB ITIL FOUNDATION KURS

ADDING VALUE CONSULTING AB ITIL FOUNDATION KURS ADDING VALUE CONSULTING AB ITIL FOUNDATION KURS Innehållsförteckning 1. ITIL... 2 1.1 ITIL 2011 Foundation... 2 1. ITIL Information Technology Infrastructure Library (ITIL) är ett anpassningsbart ramverk

Läs mer

Affärsidé, kundnytta och affärsmodell. 8 september 2015

Affärsidé, kundnytta och affärsmodell. 8 september 2015 Affärsidé, kundnytta och affärsmodell 8 september 2015 Varför är du här idag? Vad är en affärsidé? Jo, jag ska producera och sälja billiga ekologiska barnkläder till svenska barnfamiljer som är miljömedvetna.

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll och styrning stödmedlem

Riktlinjer för intern kontroll och styrning stödmedlem Riktlinjer för intern kontroll och styrning stödmedlem Antagna av Giva Sveriges årsmöte och lanserade 2007 Uppdaterade maj 2019 Innehållsförteckning Uppdelning och exempel på dokument... 3 Definitioner...

Läs mer

Sunet /7 SUNET

Sunet /7 SUNET Sunets unika datanät garanterar säker och stabil infrastruktur för datakommunikation till universitet, forskningsinstitut och många andra statliga institutioner. I världen av forskning och utbildning blir

Läs mer

Visionen om en Tjänstekatalog

Visionen om en Tjänstekatalog Visionen om en Tjänstekatalog Varför ska vi införa tjänster? Copyright BiTA Service Management/Rolf Norrman 1 IT:s värde för verksamheten tydliggörs i verksamhetens egna termer Organisationens kundfokus

Läs mer

EN HELHETS LEVERANTÖR ELLER MÅNGA SMÅ?

EN HELHETS LEVERANTÖR ELLER MÅNGA SMÅ? EN HELHETS LEVERANTÖR ELLER MÅNGA SMÅ? Sida 1 av 5 Det må vara praktiskt att anlita en stor underleverantör för alla kommunikationstjänster, men blir inte kvaliteten högre om man väljer marknadens bästa

Läs mer

Thomas Mejtoft Teknikutveckling i ett affärsmässigt perspektiv, 15hp

Thomas Mejtoft Teknikutveckling i ett affärsmässigt perspektiv, 15hp Thomas Mejtoft Teknikutveckling i ett affärsmässigt perspektiv, 15hp Engineering in a Business Context, 15.0 Credits Uppgifter till träff om projekt- och affärsidé Skapa grupper för arbetet på kursen Formulera

Läs mer

Välkommen till Kollektiva

Välkommen till Kollektiva Välkommen till Kollektiva Vi är ett företag som hjälper vanliga människor att ta makten över sina egna pengar. Vi gör det tillsammans som ett kollektiv med hjälp av enkla och smarta mobila tjänster. Vi

Läs mer

Att lyckas med processinförande

Att lyckas med processinförande Ingenting är så svårt att genomföra, har så ringa utsikter till framgång, eller är så farligt att hantera, som införande av en ny tingens ordning. Niccolò Machiavelli: Fursten, 1532 Att lyckas med processinförande

Läs mer

IT-säkerhet och sårbarhet Hur ser kommunernas krisplanering ut? ANNA THOMASSON

IT-säkerhet och sårbarhet Hur ser kommunernas krisplanering ut? ANNA THOMASSON IT-säkerhet och sårbarhet Hur ser kommunernas krisplanering ut? ANNA THOMASSON Inledande frågor, 1. Hur ser kommunernas arbete med krishantering ut? 2. I vilken utsträckning tar kommunen hänsyn till behov

Läs mer

Utkast på utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. För synpunkter

Utkast på utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. För synpunkter Utkast på utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering För synpunkter Uppdrag och process för fastställande av utgångspunkter Syfte med expertgruppen Syftet med expertgruppen är att statliga

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG. Protection Service for Business

SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG. Protection Service for Business SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG Protection Service for Business DET ÄR EN MOBIL VÄRLD Wifi Fotgängare Idag använder vi fler enheter med fler anslutningar än någonsin tidigare. Att då kunna välja var

Läs mer

Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen?

Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Undersökning presenterad på Radar i2i FREDRIK RUNNQUIST R.Rev. 1.0 Sida 2 av 13 Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Vad händer? Alla verksamheter

Läs mer

Business Model Transformation. Banbrytande affärsmodeller genom transformation av affärsarkitektur

Business Model Transformation. Banbrytande affärsmodeller genom transformation av affärsarkitektur Business Model Transformation Banbrytande genom transformation av affärsarkitektur Business Model Transformation Vår grundläggande metod för affärsutveckling och transformation av verksamheter kallar vi

Läs mer

Introduktion till. Affärsmodell Canvas

Introduktion till. Affärsmodell Canvas This work is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported License. To view a copy of this license, visit: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ or send a letter to

Läs mer

Affärsidé, kundnytta och affärsmodell. 5 februari 2015

Affärsidé, kundnytta och affärsmodell. 5 februari 2015 Affärsidé, kundnytta och affärsmodell 5 februari 2015 Varför är du här idag? Vad är en affärsidé? Jo, jag ska producera och sälja billiga ekologiska barnkläder till svenska barnfamiljer som är miljömedvetna.

Läs mer

Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass!

Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass! Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass! År 2015 bör 40 procent av alla ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s (nu 49%) Alla hushåll och företag bör ha goda möjligheter

Läs mer

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda till ett nytt jobb. TSL

Läs mer

Molnet ett laglöst land?

Molnet ett laglöst land? Molnet ett laglöst land? 31 januari 2012 Pernilla Borg, CISA Magnus Ahlberg Om Ernst & Young IT Risk and Assurance Inom IT Risk and Assurance hjälper vi organisationer att hantera IT-risker på ett sätt

Läs mer

Studieanvisning Affärsplanering för tillväxtföretag. 7,5 poäng HT 2013

Studieanvisning Affärsplanering för tillväxtföretag. 7,5 poäng HT 2013 Studieanvisning Affärsplanering för tillväxtföretag Innehållsförteckning 1. Kursens syfte och mål...1 2. Omfattning...1 3. Kursens innehåll...1 4. Behörighet och antagning...1 5. Examination...2 6. Inlämning...2

Läs mer

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0 E-tjänst Särskilt boende Projektplan 2014-09-16 Version 1.0 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2014-08-29 1.0 Godkänd Josephine Andersson Innehåll 1. Mål och ramar 3 1.1 Verksamhetsmål

Läs mer

Internationalisering i en global värld

Internationalisering i en global värld Internationalisering i en global värld från innovation till marknadsledare Staffan Brege Professor Industriell marknadsföring, Linköpings universitet Christer Öjdemark Styrelseordförande och tidigare koncernchef

Läs mer

Nyskapande mellan industri och akademi

Nyskapande mellan industri och akademi Nyskapande mellan industri och akademi Olle Stenberg, ISEA Erik Gallneby, Triathlon Consulting Ekmandagarna 2015 2015-01-27, Stockholm -1 - Syfte Hur sker nyskapande in anslutning till akademin idag? Reflektioner

Läs mer

Affärsmässig tjänstedesign och teknikutveckling, 7.5 hp Service Design and Business Models in an Engineering Context, 7.5 Credits

Affärsmässig tjänstedesign och teknikutveckling, 7.5 hp Service Design and Business Models in an Engineering Context, 7.5 Credits Thomas Mejtoft Affärsmässig tjänstedesign och teknikutveckling, 7.5 hp Service Design and Business Models in an Engineering Context, 7.5 Credits Uppgifter till träff om projekt- och affärsidé Skapa grupper

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

Exempel på mallar. Är din HR funktion. Liam Ulvhag

Exempel på mallar. Är din HR funktion. Liam Ulvhag Exempel på mallar Är din HR funktion mogen för en SLA? Liam Ulvhag Förtydliga en komplex organisation 1. Det är dags att formalisera en professionell relation mellan HR och linjen Att implementera en HR

Läs mer

Två resor till molnet. Per Sedihn CTO Proact IT Group

Två resor till molnet. Per Sedihn CTO Proact IT Group Två resor till molnet Per Sedihn CTO Proact IT Group Hur ett internt privat moln och ett externt lokalt moln skapar värde för verksamheten och förändrar IT avdelningen När ska en intern respektive extern

Läs mer

NÄR NOTERINGEN STÅR FÖR DÖRREN

NÄR NOTERINGEN STÅR FÖR DÖRREN { ir } NÄR NOTERINGEN STÅR FÖR DÖRREN Med planering blir börsnoteringsprocessen såväl bättre som roligare. Här är några råd till dig som funderar på en börsintroduktion. D et finns naturligtvis många olika

Läs mer

Kombinatorik 6.19. Förenkla C(n+1,2)-C(n,2) och C(n+1,3)-C(n,3)

Kombinatorik 6.19. Förenkla C(n+1,2)-C(n,2) och C(n+1,3)-C(n,3) Kombinatorik 6.19 Förenkla C(n+1,2)-C(n,2) och C(n+1,3)-C(n,3) S: Sitter med med uppgift 6.19 a och b i EA och trots att det finns lösningsförslag till a på hemsidan så förstår jag inte. C(n+1,2) - C(n,2)

Läs mer

IT och Demokrati. En samling av lite tankar från olika författare

IT och Demokrati. En samling av lite tankar från olika författare IT och Demokrati En samling av lite tankar från olika författare 1 Bakgrund Rapporten är över 10 år gammal Men den introducerar ett antal tidlösa begrepp och tankesätt som fortfarande är relevanta Utvecklingen

Läs mer

ÖPPNA NÄT-BAROMETERN. En undersökning av de öppna nätens kvalitet och utveckling

ÖPPNA NÄT-BAROMETERN. En undersökning av de öppna nätens kvalitet och utveckling ÖPPNA NÄT-BAROMETERN En undersökning av de öppna nätens kvalitet och utveckling VÄLKOMMEN TILL ÖPPNA NÄT-BAROMETERN! Sverige utvecklas mot ett digitaliserat samhälle med en fullt utbyggd bredbandsinfrastruktur

Läs mer

Staffan Hagnell FoU-chef..SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur)

Staffan Hagnell FoU-chef..SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) Staffan Hagnell FoU-chef.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) .SE:s stadgar "Stiftelsens ändamål är att främja en god stabilitet i infrastrukturen för Internet i Sverige samt främja forskning, utbildning

Läs mer

VARFÖR ÄR REGIONALT SAMARBETE EN SÅ VIKTIG FRAMGÅNGSFAKTOR FÖR ETT STADSNÄT

VARFÖR ÄR REGIONALT SAMARBETE EN SÅ VIKTIG FRAMGÅNGSFAKTOR FÖR ETT STADSNÄT VARFÖR ÄR REGIONALT SAMARBETE EN SÅ VIKTIG FRAMGÅNGSFAKTOR FÖR ETT STADSNÄT ERFARENHETER UR VERKLIGHETEN CHRISTER LANNESTAM SSNF Svenska Stadsnätsföreningen Swedish Urban Network Association www.ssnf.org

Läs mer

marie_louise.jalmelid@ksk.gotland.se jan.linnerhed@gotland.se

marie_louise.jalmelid@ksk.gotland.se jan.linnerhed@gotland.se Utsedda beställare IT-Centrum Avtalad leverantör IT-Centrum Beställning görs i portalen Ärendet hanteras: handläggare utses, kontroll o komplettering Order till leverantör Konfiguration, inventering, stöldmärkning,

Läs mer

Molntjänster. Översikt. Lektion 1: Introduktion till molntjänst. Introduktion till molntjänst. Vilka tjänster finns? Säkerhet.

Molntjänster. Översikt. Lektion 1: Introduktion till molntjänst. Introduktion till molntjänst. Vilka tjänster finns? Säkerhet. Molntjänster Översikt Introduktion till molntjänst. Vilka tjänster finns? Säkerhet. Lektion 1: Introduktion till molntjänst Vad är detta? the Cloud. Definition av molntjänster. Tjänster. Skikt. Klient.

Läs mer

Stadsnäten och IoT marknaden Vad är IoT för stadsnäten och vad är stadsnäten för IoT?

Stadsnäten och IoT marknaden Vad är IoT för stadsnäten och vad är stadsnäten för IoT? Stadsnäten och IoT marknaden Vad är IoT för stadsnäten och vad är stadsnäten för IoT? Mikael Stenqvist & Patrik Forsström Stadsnätsföreningen 2017-10-03 Uppdragets omfattning IoT Marknaden del 1 IoT Marknaden

Läs mer

IT-Projekt - Ingenting att skratta åt!

IT-Projekt - Ingenting att skratta åt! IT-Projekt - Ingenting att skratta åt! Maria Björk maria.bjork@se.fujitsu.com 2015-11-11 Ett av världens största Japans största IT-tjänsteföretag. Världens 4:e största. Vi gör allt inom IT och kommunikation

Läs mer

6 Sammanfattning. Problemet

6 Sammanfattning. Problemet 6 Sammanfattning Oförändrad politik och oförändrat skatteuttag möjliggör ingen framtida standardhöjning av den offentliga vården, skolan och omsorgen. Det är experternas framtidsbedömning. En sådan politik

Läs mer

Hur resonerar fastighetsägare kring sina effektiviseringar?

Hur resonerar fastighetsägare kring sina effektiviseringar? Hur resonerar fastighetsägare kring sina effektiviseringar? Affärsmässiga förutsättningarna -en utmaning 1. Betydande andel ägare och styrelser utan erfarenhet av långtgående energieffektiviseringar 2.

Läs mer

Strategi för en GIS-samordnare

Strategi för en GIS-samordnare Strategi för en GIS-samordnare Min bakgrund Naturgeograf från Stockholms universitet 1988 Jobbat i branschen sedan 1984 GIS-konsult, utbildare och projektledare Varit chef för webbutveckling i 12 år Projektledare

Läs mer

Bonus Rapport Kommersiell Design KTH

Bonus Rapport Kommersiell Design KTH Bonus Rapport Kommersiell Design KTH Johan Holmström & Lars Åkesson Introduktion Denna rapport beskriver projektet och delmomentet Kommersiell Design i kursen Interaktionsdesign 2 på KTH i Stockholm. Detta

Läs mer

SKAPA VÄRDE MED ÖPPNA DATA - ETT TJÄNSTE- PERSPEKTIV. Glenn Eriksson, Daniel Rudmark 2014-11-30

SKAPA VÄRDE MED ÖPPNA DATA - ETT TJÄNSTE- PERSPEKTIV. Glenn Eriksson, Daniel Rudmark 2014-11-30 SKAPA VÄRDE MED ÖPPNA DATA - ETT TJÄNSTE- PERSPEKTIV Glenn Eriksson, Daniel Rudmark 2014-11-30 Sammanfattning Innehåll 1 Varför undersöka värdet av öppna data? 2 Vilket värde och för vem? 3 Vad skapar

Läs mer

Utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. Fi 2017:04, Komm 2017/

Utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. Fi 2017:04, Komm 2017/ Utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering Fi 2017:04, Komm 2017/01377-16 Uppdrag och process för fastställande av utgångspunkter Syfte med expertgruppen Syftet med expertgruppen är att:

Läs mer

SMARTARE HANTERING AV DIN KLIENTMILJÖ till ledningen om er En ebok för dig med många datorer, telefoner eller surfplattor.

SMARTARE HANTERING AV DIN KLIENTMILJÖ till ledningen om er En ebok för dig med många datorer, telefoner eller surfplattor. EN GUIDE FRÅN NOBICON De 9 viktigaste frågorna SMARTARE HANTERING AV DIN KLIENTMILJÖ till ledningen om er En ebok för dig med många datorer, telefoner eller surfplattor. omvärldsbevakning Vill du prata

Läs mer

lä nin!a!affä s od ll fö! i obr i!o h! huml oduc!

lä nin!a!affä s od ll fö! i obr i!o h! huml oduc! lä nin a affä s od ll fö i obr i o h huml oduc LB0080% Projektledning% och% kommunikation% för% agronomer% % 2016

Läs mer

Deadline 3. Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén

Deadline 3. Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén Deadline 3 Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén 1 3. Kartlägg kundens röst För att få en klar bild av kundens nuvarande och kommande behov definieras marknaden

Läs mer

Vinnande anbud fyra förutsättningar för att lyckas! Upphandling 24 3 maj 2012. www.magnusjosephson.se 1

Vinnande anbud fyra förutsättningar för att lyckas! Upphandling 24 3 maj 2012. www.magnusjosephson.se 1 Vinnande anbud fyra förutsättningar för att lyckas! Upphandling 24 3 maj 2012 www.magnusjosephson.se 1 Sammanfattningsvis Den leverantör som vill bli duktig på anbudsarbete måste Jobba mer effektivt internt

Läs mer

Vad är Strategisk Planering

Vad är Strategisk Planering Vad är Strategisk Planering Varför behöver man strategisk planering? Vem eller vilka skall vara involverade? Hur gör man? i Strategisk Planering är sjökortet Ett företag i tillväxt behöver en karta att

Läs mer