Instruktion till omvårdnadspersonal gällande matdistribution

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Instruktion till omvårdnadspersonal gällande matdistribution"

Transkript

1 Sid 1(6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontor, Tillsynsenheten Karlstad Dietist Instruktion till omvårdnadspersonal gällande matdistribution Beviljande Insatsen matdistribution beviljas av biståndsbedömare. Biståndsbedömaren skickar i samband med beviljandet av matdistribution ett brev till kund samt beställning till JetPak och information till berörd hemtjänstgrupp. Beställning av maträtter Det finns cirka tio rätter att välja mellan varje vecka. Kund väljer själv hur många matlådor han/hon vill beställa. Minsta antal lådor att beställa är dock tre lådor per vecka. Kunden beställer mat för en vecka i taget. Kunder som har leverans av JetPak får matsedel av leveranspersonalen och på matsedeln markerar kund vilka maträtter han/hon önskar och lämnar den till JetPaks leveranspersonal kommande vecka. Om kund som har leverans av JetPak behöver hjälp med att fylla i beställningen så får JetPak den informationen av biståndsbedömare och hjälper kunden. Exempel: Vid leveransen vecka 45 får kund matsedel för vecka 49. Denna lämnar kund till Jetpaks personal vid nästa veckas leverans, det vill säga vecka 46. Kunder som får sin mat levererad av hemtjänstpersonal får sin matsedel av hemtjänstpersonalen. Kunds namn och adress ska fyllas i på samtliga av matsedelns sidor. Markera det antal av de olika maträtterna som kund vill ha och om kund vill ha potatismos. Det är bara det som står på matsedeln som levereras. Det innebär att kund själv får stå med tillbehör såsom sylt och senap. Karlstads kommun Webbplats karlstad.se E-post karlstadskommun@karlstad.se Organisationsnr Postadress Karlstads kommun Karlstad Besöksadress Kontaktcenter Västra Torggatan 26 Telefon Fax Bankgiro

2 Sid 2(6) Leverans Leverans ska alltid utom i undantagsfall (se nedan) göras av JetPak direkt till kunds hem. Vilket leveranssätt som ska användas står i beslut från biståndsbedömare. Leveransen sker en gång per vecka. Tillsammans med den första matleveransen får de kunder som har hemleverans av JetPak skriftlig information om vilken dag och ungefär vilken tid på dagen maten fortsättningsvis kommer att levereras. Om en kund inte öppnar när JetPak kommer för att leverera matlåda ska JetPak ta med kundens matlådor tillbaka till sina lokaler. Matlådor till dessa kunder ska inte lämnas i hemtjänstlokal. JetPak lämnar ett brev hos kund där det står att de varit hos kund för att lämna maten och att kund ska kontakta JetPak för att göra upp en ny leveranstid. För kunder som av någon anledning inte kan ha alla matlådor hemma på en gång levereras matlådorna till hemtjänstlokal. Det är då hemtjänstpersonalen som levererar matlådorna till kund och för dessa kunder ansvarar hemtjänstpersonalen även för att kunds matbeställning kommer till JetPak. Vid någon form av hot eller våld mot personal eller annat som Jetpak behöver känna till inför leveransen ska hemtjänstpersonalen meddela Jetpak detta. Det gäller exempelvis de kunder där man måste vara två personal på grund av hotbild. Tillbeställning och ändring Om kund vill göra en ändring av maträtter eller tillbeställning av antal portioner ska den göras senast fredag veckan innan leverans. Kund eller hemtjänstpersonal ringer till JetPak på eller faxar JetPak på Ovanstående gäller endast ändringar av maträtter i gjorda beställningar. Vid behov av ändrad typ av kost eller konsistens ska den ändring göras via biståndsbedömare. Avbeställning Om kund av någon anledning inte ska ha mat (till exempel för att kund är bortrest) ska detta meddelas JetPak. Sista dag för avbeställning av matlådor är fredag klockan innan leveransveckan. Kund eller hemtjänstpersonal ringer till JetPak på telefonnummer eller faxar JetPak på Påbeställning När kund vill ha mat igen ska kund själv eller hemtjänstpersonal kontakta JetPak för att göra en påbeställning. Det görs på telefonnummer eller på faxnummer

3 Sid 3(6) Avslut Om kunds matdistribution ska avslutas kontaktar kund eller hemtjänstpersonalen JetPak omgående på telefonnummer eller faxar JetPak på Hemtjänstpersonalen kontaktar även biståndsbedömare. Biståndsbedömaren skickar sedan ett skriftligt avslut till JetPak. Nycklar I de fall kunder som har leverans av personal från JetPak inte kan öppna dörren ansvarar kunden eller dess företrädare för att nyckel lämnas till JetPak. Hemtjänsten lämnar inte ut nycklar. Om JetPak märker att det behövs nyckel till någon kund kontaktar JetPak biståndsbedömare. Pris Kund betalar per matlåda. Kund betalar lika mycket oavsett typ av kost. Synpunkter på beställning och leverans Vid synpunkter på beställningar och leveranser kontaktar kund eller omvårdnadspersonal JetPak på telefonnummer Det är viktigt att synpunkten lämnas så snart som möjligt för att kund ska kunna hjälpas på bästa sätt. JetPak kan om verksamheten önskar komma ut på exempelvis arbetsplatsträffar för att informera och svara på frågor. Enhetschef kontaktar då JetPak på telefonnummer Förvaring av matlådor Matportionerna ska förvaras i kylskåp, i högst +6 C. Bäst-före-datum och förvaringsanvisningar finns på förpackningen. Observera att bäst-före-datum gäller oöppnad förpackning. Mat som varit värmd bör inte sparas och värmas igen. Om endast en del av matlådan ska ätas är det bara den delen som ska värmas upp. Resterande mat bör läggas i en burk med tättslutande lock och förvaras i kylskåp och ätas senast nästa dag. Det går att frysa matlådorna men vissa livsmedel är smakmässigt mindre lämpliga att frysa, till exempel kokt potatis. Om man väljer att förvara matlådorna i frysen bör de ätas direkt när de tagits ur frysen och inte sparas i kylskåpet. Upptining av matlådor ska ske i kylskåp. Information på matlådan På varje låda anges vilken maträtt det är, bäst före datum (oöppnad förpackning), förvaringsanvisning, uppvärmningsanvisning, ingrediensförteckning, nettovikt och tillverkningsadress. Om någon komponent, till exempel såsen i lådan, är tänkt att äta kall står det kall inom parantes.

4 Sid 4(6) Uppvärmning av matlåda Uppvärmning av matlådor ska endast ske i kundens hem. Matlådorna kan värmas i mikrovågsugn, ugn eller i kastrull. Gör så här: Punktera plastfilmen med en gaffel Värm i mikrovågsugn 3-4 minuter på full effekt Värm i ugn 120 grader i 30 minuter Värm maten i kastrull tills den bubblar När matlådan värms i mikrovågsugn är det viktigt att tänka på att mikrovågsugnen ofta värmer ojämt. Var därför noga med att kontrollera att hela matportionen är ordentligt varm. Fråga alltid kund om han/hon vill ha några tillbehör (som kund har hemma) till maten så som till exempel bröd, lingonsylt eller extra grönsaker. Matlådan täcker behovet av energi och näring hos de flesta äldre för en måltid. Om matlådan delas och äts vid två tillfällen innebär det i teorin att kund bara fått i sig halva behovet. Förvaring av kunds kylda matlåda i personallokalen I det kylskåp där kunds matlådor förvaras ska temperaturen vara högst +6 ºC. När leveransen kommer ska matlådorna ställas in i kylskåpet direkt. Placera lådorna på hyllor som enbart är avsedda för matlådor. Eventuella matlådor som är kvar från föregående leverans ska slängas. Leverans till kund Ta inte ut matlådorna ur kylskåpet förrän precis innan de ska levereras. Transportera maten i kylväska/termobox. Använd frysklampar. Temperaturmätning i lokalens kylskåp Mät temperaturen i kylskåp 1 ggr/vecka. Dokumentera på blankett 2. Blanketten ska lämnas in till enhetschefen när den är helt ifylld. Åtgärder vid felaktig temperatur i lokalens kylskåp. vid felaktig temperatur justeras kylens/frysens effekt och en ny avläsning av termometern görs efter ett par timmar. Om temperaturen vid andra mätningen fortfarande är felaktig kontaktas enhetschefen. Matlådor som blivit varmare än +6ºC slängs.

5 Sid 5(6) Om kund misstänks blivit sjuk av den kylda maten Meddela enhetschefen. Om det finns något kvar av den aktuella matlådan som kund misstänks ha blivit sjuk av så kontrollera kvaliteten på maten. Om det inte finns något kvar av den mat kund ätit kontrollera eventuella övriga matlådor som finns hos kund. Om matlådan/matlådorna misstänks vara av dålig kvalitet följ nedanstående rutin. Rutin vid misstanke om dålig kvalitet på matlåda Om en matlåda i lokalens kyl eller hemma hos kund misstänks vara av dålig kvalitet, till exempel att förpackningen är svullen eller maten luktar konstigt ska nedanstående göras. Ta fram blankett 3 Misstanke om dålig kvalitet på matlåda. Fyll i information om den/de lådor som misstänks vara av dålig kvalitet. Beskriv varför lådan misstänks vara av dålig kvalitet. Fyll i om kund åt maten eller inte (detta är till för att veta om kund ska betala för matlådan eller inte). Fyll i kundens namn, personnummer, vilken enhet och arbetsgrupp kund tillhör, namn på den som fyllt i blanketten och datum då blanketten fylls i. Släng matlådan/matlådorna. Meddela enhetschefen. Faxa ifylld blankett till köket på CSK på faxnummer samt till dietist på faxnummer Lämna originalblanketten till enhetschefen. Betalning för matlådor som slängts på grund av att de misstänkts vara av dålig hygienisk kvalitet Kund betalar inte för de matlådor som har slängts på grund av att de misstänkts vara dåliga. Den kopia av blankett 3 som faxas till dietist kommer att skickas vidare till avgiftshandläggare så att avdrag på kundens räkning för matdistribution kan göras. Det är därför viktigt att blanketten fylls i och faxas till dietist. Stickprovskontroller Stickprovskontroller i form av temperaturmätningar kommer att utföras årligen på kylda matlådor som levereras till kund. Detta för att säkerställa att vi håller kylkedjan. Kontrollerna kommer att utföras av dietist och medför inget merarbete för hemtjänstpersonalen. Kund berörs inte. Den hemtjänstgrupp som berörs av stickprovskontrollen kommer att få ytterligare information vid det aktuella tillfället.

6 Sid 6(6) Område Leveransdag Första ätdag* Väse onsdagar torsdag Kronoparken/Skattkärr onsdagar torsdag Låglandet/Gruvlyckan onsdagar torsdag Herrhagen/Haga onsdagar torsdag Norrstrand/Hagaborg/Sundsta Attendos områden onsdagar torsdag Kvarnberget/Viken/Orrholmen/Sommarro torsdagar fredag Rud/Färjestad torsdagar fredag Norrstrand/Hagaborg/Sundsta VoF s områden torsdagar fredag Våxnäs torsdagar fredag Romstad/Strand/Bellevue fredagar lördag Vålberg/Älvenäs fredagar lördag Centrum/Klara fredagar lördag Skåre fredagar lördag Edsvalla fredagar lördag Molkom fredagar lördag Leveransdagar per område *matlådorna levereras alltid dagen före de ska ätas.

Instruktion för att förhindra livsmedelsburna sjukdomar - hemtjänst och vårdboende med hemtjänstinsatser. 1. Ansvarsfördelning Sid 2

Instruktion för att förhindra livsmedelsburna sjukdomar - hemtjänst och vårdboende med hemtjänstinsatser. 1. Ansvarsfördelning Sid 2 VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Stöd och tillsyn Leg. Dietist Karlstad 2011-05-06 Instruktion för att förhindra livsmedelsburna sjukdomar - hemtjänst och vårdboende med hemtjänstinsatser Bakgrund Primärt

Läs mer

Information till dig som har matdistribution i Kalmar kommun

Information till dig som har matdistribution i Kalmar kommun Handläggare Datum Karolin Gleisner 2015-03-31 0480-45 35 12 Information till dig som har matdistribution i Kalmar kommun - Kyld mat från Oxhagshemmets kök Support Serviceförvaltningen Adress Box 611, 391

Läs mer

Till Dig som har matdistribution.

Till Dig som har matdistribution. Handläggare Datum Karolin Gleisner 2015-04-23 0480-45 35 12 Till Dig som har matdistribution. Du får detta brevet för att du har matportioner levererade hem till din bostad, så kallad matdistribution.

Läs mer

Granskning av kommunens matdistributionssystem inom äldreomsorgen

Granskning av kommunens matdistributionssystem inom äldreomsorgen Revisionsrapport Granskning av kommunens matdistributionssystem inom äldreomsorgen Mora kommun December 2007 Louise Cedemar Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...3 2. Inledning...4 2.1 Bakgrund och

Läs mer

Här får du veta mer om portionsmaten

Här får du veta mer om portionsmaten Här får du veta mer om portionsmaten Håll dig frisk med bra mat Känner du dig fortfarande ganska pigg och aktiv och gillar att laga mat? Kanske märker du samtidigt att det ibland är svårt att få orken

Läs mer

EGENKONTROLL. Systematisk. Livsmedelshygien. för hemtjänsten i Sandvikens kommun. Äldreomsorgen

EGENKONTROLL. Systematisk. Livsmedelshygien. för hemtjänsten i Sandvikens kommun. Äldreomsorgen Handläggare Diarienummer Datum Sidan 1(12) Wera Ekholm Systematisk EGENKONTROLL Livsmedelshygien för hemtjänsten i Sandvikens kommun Äldreomsorgen Datum Sidan 2(12) Verksamhetsbeskrivning Namn på enheten

Läs mer

Leverans av varm lunch. Matdistribution via hemtjänsten

Leverans av varm lunch. Matdistribution via hemtjänsten Leverans av varm lunch Matdistribution via hemtjänsten Matdistribution Du som bor hemma och har svårt att laga din egen mat, kan få en varm lunch levererad direkt hem till dig. Det kallas för matdistribution

Läs mer

Senast uppdaterad Mer information: Måltider till hemmet. Instruktioner för hemleverans

Senast uppdaterad Mer information:   Måltider till hemmet. Instruktioner för hemleverans Senast uppdaterad 2018-12-28 Mer information: www.umea.se/dinmaltid Måltider till hemmet Instruktioner för hemleverans Innehåll Vem kan få måltider hemlevererade?... 3 Utbud av måltider... 4 Specialkost...

Läs mer

Uppstart av NY KUND för Måltidsservice portionsmat

Uppstart av NY KUND för Måltidsservice portionsmat Uppstart av NY KUND för Måltidsservice portionsmat Viktig innan du börjar besvara frågeformuläret! Utföraren har huvudansvaret för att korrekta uppgifter lämnas till Måltidsservice. Uppstart av ny kund

Läs mer

Instruktion för beställning av livsmedel för speciella medicinska ändamål och tillhörande tekniska produkter samt kundavgifter

Instruktion för beställning av livsmedel för speciella medicinska ändamål och tillhörande tekniska produkter samt kundavgifter VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Tillsynsenheten Dietist Karlstad 2013-10-09 Reviderad 2016-01-19 Instruktion för beställning av livsmedel för speciella medicinska ändamål och tillhörande tekniska produkter

Läs mer

Höstmatsedel äldreomsorgen Kyld mat

Höstmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Höstmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Vecka 43 har vi en temavecka som vi kallar: EKOLOGISKA VECKAN Vecka 42-49, 2012 Under vecka 43 kommer måltiderna att innehålla så många ekologiska livsmedel som vi har

Läs mer

Senaste uppdaterad: Matdistribution Rutinhäfte

Senaste uppdaterad: Matdistribution Rutinhäfte Senaste uppdaterad: 2017-12-01 Matdistribution Rutinhäfte 1 av 7 Umeå kommun 2017-11-24 Innehåll Innehåll... 1 Rutin vid ny kund... 2 Rutin avbeställning/uppehåll... 4 Rutin återaktivering (beställning

Läs mer

Rutin för hemtjänstmat

Rutin för hemtjänstmat Omvårdnadsförvaltningen Enhet/Handläggare Irene Karlsson Datum 2010-12-28 Rutin för hemtjänstmat Matsedel för aktuell vecka ska finnas uppsatt på väl synlig plats. All personal ska ha god kännedom om dagens

Läs mer

Delegation - förenklad biståndsbedömning

Delegation - förenklad biståndsbedömning Ärende 7 Dnr VON-2012-212 Dpl 01 sid 1 (2) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontoret Tjänsteskrivelse 2012-08-13 Roger Granat, 054-540 54 52 roger.granat@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden Delegation

Läs mer

Matdistribution Rutinhäfte

Matdistribution Rutinhäfte Matdistribution Rutinhäfte Senast reviderad: 2019-01-03 Avser förändring av telefontider till kundtjänst. Senaste uppdaterad: 2019-01-03 1 av 12 Umeå kommun 2019-01-03 Innehåll Innehåll... 1 Innan uppstart...

Läs mer

Rutiner för livsmedelshantering

Rutiner för livsmedelshantering Rutiner för livsmedelshantering När man säljer mat gäller lite andra regler än när man kokar ihop sin matlåda i hemmet. Dels för att betalande gäster förväntar sig en viss kvalité, samt dels för att ett

Läs mer

23 SEPTEMBER 2014. Frukosthantering

23 SEPTEMBER 2014. Frukosthantering Frukosthantering Det är mycket viktigt att servera patienterna den kost som vården rapporterat att patienten får äta. Är det några oklarheter vad och om patienten får äta måste vårdnäraservice personalen

Läs mer

Beslut om antagande av leverantör för transport och beställning av kylda måltider till kunder med matdistribution

Beslut om antagande av leverantör för transport och beställning av kylda måltider till kunder med matdistribution Dnr VON-2011-77 Dpl 30 sid 1 (4) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningsledningskontoret Tjänsteskrivelse 2012-03-30 Karin Frejsjö, 054-540 55 62 karin.frejsjo@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Egenkontroll för. hemtjänsten i Järfälla kommun. Kostservice 2011, maj

Egenkontroll för. hemtjänsten i Järfälla kommun. Kostservice 2011, maj Egenkontroll för hemtjänsten i Järfälla kommun VERKSAMHETEN Namn Adress Tel E-post Org.nr. Verksamhetens art Antal serverade portioner/dag (ca) Frukost Lunch Middag Kvällsmat Antal portioner tillagade

Läs mer

Lingbo matsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ

Lingbo matsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Lingbo matsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Vecka 2-9 2014 Information Vinter/vårmatsedel för veckorna 2-9, 2014 för äldreomsorgens kylda mat, Örnsköldsviks Kommun. Energiinnehållet i matsedeln

Läs mer

Instruktion för samordnad individuell planering och Meddix öppenvård

Instruktion för samordnad individuell planering och Meddix öppenvård Sid 1(5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Verksamhetsutvecklare Karlstad 2014-09-17 Reviderad 141105 Instruktion för samordnad individuell planering och Meddix öppenvård Bakgrund Ändringar i Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

PROJEKT. Transport av mat i hemtjänsternas regi 2013-09-11

PROJEKT. Transport av mat i hemtjänsternas regi 2013-09-11 PROJEKT Transport av mat i hemtjänsternas regi 2013-09-11 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Länsstyrelsen tillfördes utökade resurser 2003 för att bedriva en intensifierad tillsyn över äldreomsorgen och tre äldrekonsulenter anställdes.

Länsstyrelsen tillfördes utökade resurser 2003 för att bedriva en intensifierad tillsyn över äldreomsorgen och tre äldrekonsulenter anställdes. LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Sociala enheten 701-22484-2003 FÖRORD Länsstyrelsen tillfördes utökade resurser 2003 för att bedriva en intensifierad tillsyn över äldreomsorgen och tre äldrekonsulenter anställdes.

Läs mer

Förslag till: Hygienrutiner för maten på förskolans avdelning

Förslag till: Hygienrutiner för maten på förskolans avdelning Förslag till: Hygienrutiner för maten på förskolans avdelning All personal som hanterar mat på avdelningen ska läsa igenom och följa dessa rutiner. Mat är mer än livsmedelshygien Alla rutiner kring maten

Läs mer

ARBETSBOK1: Kapitel 8

ARBETSBOK1: Kapitel 8 KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Att använda MatGlad i praktiken ARBETSBOK1: Kapitel 8 Fixa matlåda Att använda MatGlad i praktiken ARBETSBOK 1: Kapitel 8 Fixa matlåda Ha fokus på de personer ni stöttar under

Läs mer

Godkända leverantörer

Godkända leverantörer Hygien H.A.C.C.P Rutiner Vad är HACCP och varför har EU fått detta direktiv, hur ska vi förhålla oss till detta direktiv och jobba så att vi säkerhetsställer livsmedelskedjan från inköp till att den förtärs

Läs mer

Registrering av livsmedelsverksamhet Anmälan artikel 6.2 i Förordning (EG) nr 852/2004 och 8 LIVS FS 2005:20

Registrering av livsmedelsverksamhet Anmälan artikel 6.2 i Förordning (EG) nr 852/2004 och 8 LIVS FS 2005:20 1(5) Registrering av livsmedelsverksamhet Anmälan artikel 6.2 i Förordning (EG) nr 852/2004 och 8 LIVS FS 2005:20 *) = obligatorisk uppgift Administrativa uppgifter *) Företagsnamn (juridisk person) *)

Läs mer

Riktlinje för hantering av privata medel och värdeföremål

Riktlinje för hantering av privata medel och värdeföremål Sid 1(5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Ekonomistab Utredningssekreterare 2015-04-20 Riktlinje för hantering av privata medel och värdeföremål Bakgrund När den enskilde inte längre kan eller anser sig

Läs mer

Lingbo Julmatsedel Kyld mat

Lingbo Julmatsedel Kyld mat Lingbo Julmatsedel Kyld mat V 50-1 2018/2019 God Jul och Gott Nytt År! Efter önskemål från våra gäster bifogar vi en enkel beskrivning av några rätter som förekommer i matsedeln. Vi hoppas att detta kan

Läs mer

Julmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ

Julmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Julmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Vecka 50-1, 2018/2019 God Jul Gott Nytt År! Information Julmatsedel för veckorna 50, 2018-1, 2019 för äldreomsorgens kylda mat, Örnsköldsviks Kommun. Energiinnehållet

Läs mer

Detta kan göras imorgon

Detta kan göras imorgon Sammanfattning svinnworkshop, Hållbara måltider i Örebro län 2.0, 2015.03.30 Detta kan göras imorgon - Kommunicera med mottagningskök hur mycket går åt? - Ta tillvara på överbliven mat. - Införa smakskedar.

Läs mer

Blankett delegering från sjuksköterska

Blankett delegering från sjuksköterska Sid 1(5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontor, Tillsynsenheten Karlstad 2016-01-11 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Blankett delegering från sjuksköterska Namn: Sign: Person nr: Arbetsområde:

Läs mer

Lingbo höstmatsedel Kyld mat

Lingbo höstmatsedel Kyld mat Lingbo höstmatsedel Kyld mat Vecka 34-49 2014 ANVISNINGAR FÖR HANTERING AV DIN KYLDA MATBRICKA. Ställ in matbrickan i kylskåpet om ni väljer att äta senare. Maten ska alltid förvaras i kyla för bästa hållbarhet.

Läs mer

Julmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ

Julmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Julmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Vecka 50-1, 2015/2016 God Jul Gott Nytt År! Information Julmatsedel för veckorna 50, 2015-1, 2016 för äldreomsorgens kylda mat, Örnsköldsviks Kommun. Energiinnehållet

Läs mer

Hur ska livsmedel hanteras?

Hur ska livsmedel hanteras? Hur ska livsmedel hanteras? Hantera maten rätt! Mat är en källa till angenäm samvaro och näring och i detta informationsmaterial ger vi dig lite goda råd på vägen. Alla hanterar vi livsmedel i hemmet,

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider är centrala

Läs mer

Frukosten bör serveras någon gång mellan klockan 07.30 och 9.00. Den ska stå för 15-20 procent (320-430 kcal) av dagens energibehov.

Frukosten bör serveras någon gång mellan klockan 07.30 och 9.00. Den ska stå för 15-20 procent (320-430 kcal) av dagens energibehov. Koststandard Frukost Frukosten bör serveras någon gång mellan klockan 07.30 och 9.00. Den ska stå för 15-20 procent (320-430 kcal) av dagens energibehov. Frukosten ska anpassas efter vårdtagarens önskemål

Läs mer

Lingbo Julmatsedel Kyld mat

Lingbo Julmatsedel Kyld mat Lingbo Julmatsedel Kyld mat V 50-1 2016/2017 God Jul och Gott Nytt År! Efter önskemål från våra gäster bifogar vi en enkel beskrivning av några rätter som förekommer i matsedeln. Vi hoppas att detta kan

Läs mer

Tjänstebeskrivning och servicegarantier, hemtjänst Service och omvårdnad

Tjänstebeskrivning och servicegarantier, hemtjänst Service och omvårdnad och servicegarantier, hemtjänst Service och omvårdnad Antaget SN 2005-06-15, 99, komplettering SN 2006-03-23, 38. Reviderat SN 2010-04-14 49 Hemtjänst i Motala kommun Hemtjänsten ska utgå från en människosyn

Läs mer

Instruktion gällande omhändertagande av avliden samt transport till bårhus

Instruktion gällande omhändertagande av avliden samt transport till bårhus Sid 1(5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Verksamhetsområde Vårdboende, Hemvård, Funktionsstöd, Biståndskontoret Karlstad 2015-09-01 verksamhetsutvecklare Instruktion gällande omhändertagande av avliden

Läs mer

Lingbo Julmatsedel Kyld mat

Lingbo Julmatsedel Kyld mat Lingbo Julmatsedel Kyld mat V 50-1 2017/2018 God Jul och Gott Nytt År! Efter önskemål från våra gäster bifogar vi en enkel beskrivning av några rätter som förekommer i matsedeln. Vi hoppas att detta kan

Läs mer

TILLSYNSBESÖK MED STÖD AV KAMERA - NATTFRID RIKTLINJE FÖR UTFÖRARE - NATTSKÖTERSKA, NATTPATRULL OCH LARMPATRULL

TILLSYNSBESÖK MED STÖD AV KAMERA - NATTFRID RIKTLINJE FÖR UTFÖRARE - NATTSKÖTERSKA, NATTPATRULL OCH LARMPATRULL TILLSYNSBESÖK MED STÖD AV KAMERA - NATTFRID RIKTLINJE FÖR UTFÖRARE - NATTSKÖTERSKA, NATTPATRULL OCH LARMPATRULL KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Ledningsstaben Ansvarig samt giltighetstid: Utvecklingschef

Läs mer

Lingbo Julmatsedel Kyld mat

Lingbo Julmatsedel Kyld mat Lingbo Julmatsedel Kyld mat V 50-1 2014/2015 God Jul och Gott Nytt År! Efter önskemål från våra gäster bifogar vi en enkel beskrivning av några rätter som förekommer i matsedeln. Vi hoppas att detta kan

Läs mer

Lingbo Julmatsedel Kyld mat

Lingbo Julmatsedel Kyld mat Lingbo Julmatsedel Kyld mat V 50-1 2015/2016 God Jul Gott Nytt År! Efter önskemål från våra gäster bifogar vi en enkel beskrivning av några rätter som förekommer i matsedeln. Vi hoppas att detta kan vara

Läs mer

Hantering av allergikost

Hantering av allergikost 1 (5) Miljökontoret 2011-01-11 Dnr Hantering av allergikost Hösten 2010 Kalle Tegnestedt Besöksadress: Drottninggatan 45 Linköping, Postadress: Linköpings kommun, 581 81 Linköping Växel: 013-20 60 00,

Läs mer

Nöjdhet och förtroende

Nöjdhet och förtroende Sid 1(6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning, 214-1-2 Lina Helgerud, 54-54 1 4 lina.helgerud@karlstad.se Nöjdhet och förtroende Tematisk månadsrapport av indikatorer i strategisk plan Målområde:

Läs mer

Kyld mat sommar 2012, Lingbo kök, vecka 26-33. Sommarmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Lingbo

Kyld mat sommar 2012, Lingbo kök, vecka 26-33. Sommarmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Lingbo Sommarmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Lingbo Vecka 26-33, 2012 Information Här kommer Sommarmatsedel för veckorna 26-33, 2012 för äldreomsorgens kylda mat, Örnsköldsviks Kommun. Energiinnehållet i matsedeln

Läs mer

Logga in

Logga in 1 http://www.mashie.se/ Logga in Organisation: Användarnamn: Lösenord: 2 Uppläggning av namn och övriga uppgifter till matlådor Tryck på Administration och Beställningsregister. Tryck på ikonen Ny (blanka

Läs mer

Måltider i ordinärt boende för äldre och personer med funktionsnedsättning

Måltider i ordinärt boende för äldre och personer med funktionsnedsättning Social- och omsorgskontoret 2016-03-16 Beställaravdelningen Dnr SÄN/2016:84 Måltider i ordinärt boende för äldre och personer med funktionsnedsättning 1. Bakgrund I Upplands Väsby kommun har personer i

Läs mer

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Kontroll av livsmedelsinformation ska liksom övrig kontroll vara riskbaserad, ändamålsenlig och effektiv.

Läs mer

Blankett delegering från sjuksköterska

Blankett delegering från sjuksköterska Sid 1(5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontor, Tillsynsenheten Karlstad 2015-09-24 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Blankett delegering från sjuksköterska Namn: Sign: Person nr: Arbetsplats:

Läs mer

Livsmedelshygien - Lathund för egenkontrollprogram i vårdboendets avdelningskök

Livsmedelshygien - Lathund för egenkontrollprogram i vårdboendets avdelningskök VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Stöd och tillsyn Dietist Karlstad 2015-06-02 Livsmedelshygien - Lathund för egenkontrollprogram i vårdboendets avdelningskök Bakgrund För att maten som lagas och serveras

Läs mer

Motion "Lansera en laga-mat-garanti inom hemtjänsten"

Motion Lansera en laga-mat-garanti inom hemtjänsten 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-10-14 Social- och omsorgskontoret Äldreomsorgsnämnden Motion "Lansera en laga-mat-garanti inom hemtjänsten" Dnr: ÄON 15/058 Sammanfattning av ärendet Folkpartiets fullmäktigegrupp

Läs mer

Kosher eller palt maten är en del av vår identitet

Kosher eller palt maten är en del av vår identitet Nr 5 april 2006 Författare: Anders Bergh Kosher eller palt maten är en del av vår identitet Av totalt fyrtio äldre personer som intervjuades om insatsen matlåda visade sig de fem äldre judar som fick matlåda

Läs mer

kost vård 1. Smakar maten bra? Besvarad av: 206 (98%) Ej besvarad av: 4 (2%) 1 Ja 185 (90%) 2 Nej 21 (10%)

kost vård 1. Smakar maten bra? Besvarad av: 206 (98%) Ej besvarad av: 4 (2%) 1 Ja 185 (90%) 2 Nej 21 (10%) kost vård 1. Smakar maten bra? Besvarad av: 206 (98%) Ej besvarad av: 4 (2%) 1 Ja 185 (90%) 2 Nej 21 (10%) Besvarad av: 24 (11%) Ej besvarad av: 186 (89%) "Fisken torr ibland" "Ibland mindre bra" "Tycker

Läs mer

Regler och rutiner för rapportering av tid och insatser i Intraphone

Regler och rutiner för rapportering av tid och insatser i Intraphone Regler och rutiner för rapportering av tid och insatser i Intraphone Gäller Fr o m 120101- tillsvidare 1 ALLMÄNT Rapporterna i IntraPhone utgör underlaget för avgifter till kunderna och ersättning till

Läs mer

Kommunövergripande omplaceringsutredningar

Kommunövergripande omplaceringsutredningar Sid 1(14) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 2016-01-20, rev 2016-09-28 Kommunövergripande omplaceringsutredningar Karlstads kommun Webbplats karlstad.se E-post karlstadskommun@karlstad.se Organisationsnr

Läs mer

Förslag till: Hygienrutiner för maten på sjukhusavdelningen

Förslag till: Hygienrutiner för maten på sjukhusavdelningen Förslag till: Hygienrutiner för maten på sjukhusavdelningen All personal som hanterar mat på avdelningen ska läsa igenom och följa dessa rutiner. Mat är mer än livsmedelshygien Alla rutiner kring maten

Läs mer

Lokala instruktioner för akutläkemedelsförråd och skötselanvisningar.

Lokala instruktioner för akutläkemedelsförråd och skötselanvisningar. Lokala instruktioner för akutläkemedelsförråd och skötselanvisningar. Inledning Läkemedel som finns i akutläkemedelsförråd är fastställda av Västra Götalandsregionen.(VGR). Läkemedel i förrådet skall användas

Läs mer

Julmatsedel äldreomsorgen

Julmatsedel äldreomsorgen Julmatsedel äldreomsorgen Kyld mat 1 alternativ Björnaområdet Vecka 48-1, 2014/2015 God Jul och Gott Nytt År! Information Julmatsedel för veckorna 48-1, 2014/2015 för äldreomsorgens kylda mat, Örnsköldsviks

Läs mer

Lingbo vårmatsedel Kyld mat

Lingbo vårmatsedel Kyld mat Vinter/vårmatsedel Lingbo kyld mat v.10-21 2014 Lingbo vårmatsedel Kyld mat Vecka 10-21 2014 Vinter/vårmatsedel Lingbo kyld mat v.10-21 2014 ANVISNINGAR FÖR HANTERING AV DIN KYLDA MATBRICKA. Ställ in matbrickan

Läs mer

Mat för äldre i eget boende med bistånd till matleverans

Mat för äldre i eget boende med bistånd till matleverans HALMSTAD Mat för äldre i eget boende med bistånd till matleverans April 2018 Sammanfattning Hösten 2016 diskuterades äldres matsituation i SPF Seniorernas samrådsgrupp i Halmstad. Specifikt intresserade

Läs mer

Höstmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ

Höstmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Höstmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Vecka 42-49, 2014 Information Höstmatsedel för veckorna 42-49, 2014, för äldreomsorgens kylda mat, Örnsköldsviks Kommun. Energiinnehållet i matsedeln

Läs mer

Information Dialog 2008-11-26. Den framtida kosten i Tingsryds kommun

Information Dialog 2008-11-26. Den framtida kosten i Tingsryds kommun Information Dialog 2008-11-26 Den framtida kosten i Tingsryds kommun Tingsryds kommun hade denna kväll inbjudit allmänheten till information om den kostutredning som genomförts under året. Utredningen

Läs mer

Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll

Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll MILJÖ- OCH BYGGKONTORET 1 (5) Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll Alla livsmedelsanläggningar ska utveckla ett system för egenkontroll anpassat efter den verksamhet som är aktuell. Systemet

Läs mer

VÅLD MOT KUNDER SOM UTFÖRS AV ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE

VÅLD MOT KUNDER SOM UTFÖRS AV ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE VÅLD MOT KUNDER SOM UTFÖRS AV ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE RIKTLINJE FÖR HANDLÄGGNING AV MISSTANKE OM ELLER UPPTÄCKT VÅLD MOT KUND SOM UTFÖRS AV NÄRSTÅENDE KARLSTADS KOMMUN Ansvarig: Utvecklingsledare Uppdaterad:

Läs mer

Välkommen till Korttidsenheten på Lillgården i Skurups kommun

Välkommen till Korttidsenheten på Lillgården i Skurups kommun Välkommen till Korttidsenheten på Lillgården i Skurups kommun Välkommen till Korttidsenheten Vi önskar dig och dina närstående välkomna till korttidsenheten på Lillgården. Här möter du personal som har

Läs mer

Inläsningsmaterial och instuderingsfrågor - läkemedelsutbildning (inför delegering)

Inläsningsmaterial och instuderingsfrågor - läkemedelsutbildning (inför delegering) Sid 1(6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Tillsynsenheten Karlstad 2015-06-23 Medicinsk ansvarig sjuksköterska Inläsningsmaterial och instuderingsfrågor - läkemedelsutbildning (inför delegering) Hälso- och

Läs mer

Lättuggad kost Konsistensanpassad kost

Lättuggad kost Konsistensanpassad kost Lättuggad kost Konsistensanpassad kost Lättuggad kost är lämplig till patienter med lätta tugg- och sväljsvårigheter, den passar även till patienter med motoriska problem eller orkeslöshet. Den lättuggade

Läs mer

Egenkontroll. Fastställd den 1 juli 2019, version 1.

Egenkontroll. Fastställd den 1 juli 2019, version 1. Egenkontroll Den här informationen vänder sig till dig som är ansvarig för en livsmedelsverksamhet. Vi vill underlätta för dig genom att informera om de möjligheter du har och de krav som lagen ställer.

Läs mer

Julmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ

Julmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Julmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Vecka 50-1, 2017/2018 God Jul Gott Nytt År! Information Julmatsedel för veckorna 50, 2017-1, 2018 för äldreomsorgens kylda mat, Örnsköldsviks Kommun. Energiinnehållet

Läs mer

Stöd och hjälp i det egna boendet

Stöd och hjälp i det egna boendet Hemtjänst Trygghetslarm Dagverksamhet Anhörigstöd/Växelvård Trygg hemgång Övriga insatser Stöd och hjälp i det egna boendet VI VILL GE äldre i Åtvidaberg förutsättningar att leva under goda och trygga

Läs mer

Uppföljning av matdistribution inom äldreomsorg och funktionshinder

Uppföljning av matdistribution inom äldreomsorg och funktionshinder Uppföljning av matdistribution inom äldreomsorg och funktionshinder Dnr Son 2013/928 Socialförvaltningen Besöksadress: Vibblabyvägen 3 Stöd- och utvecklingsavdelningen Postadress: 177 80 JÄRFÄLLA Telefon

Läs mer

Kontaktperson (1.4) Telefonnummer växel (1.5) Telefonnummer direkt (1.6)

Kontaktperson (1.4) Telefonnummer växel (1.5) Telefonnummer direkt (1.6) 1 (6) 1. Avtalsparter Leverantören (1.1) Apoteket AB (Apoteket), Dalvägen 12, 169 56 SOLNA Besöksadress till lokalt apotek. (1.2) Organisationsnummer (1.3) 556138-6532 Kontaktperson (1.4) Telefonnummer

Läs mer

Välkommen till hemtjänsten i Oxelösund

Välkommen till hemtjänsten i Oxelösund 2019-06-25 Välkommen till hemtjänsten i Oxelösund 2 (5) Välkommen till hemtjänsten i Oxelösund Hemtjänst Hemtjänst är till för att underlätta ditt dagliga liv och göra det möjligt för dig att bo kvar hemma

Läs mer

Projekt Bacillus cereus

Projekt Bacillus cereus Projekt Bacillus cereus - provtagning av nedkylda/varmhållna livsmedel i Haninge, Tyresö och Nynäshamn 30 januari 2015 Eva Baggström Luis Carvajal Jytte Gard Timmerfors Sammanfattning Bacillus cereus är

Läs mer

EGENKONTROLL. Systematisk. Livsmedelshygien. för vård- och omsorgsboende samt dagverksamheter. Äldreomsorgen

EGENKONTROLL. Systematisk. Livsmedelshygien. för vård- och omsorgsboende samt dagverksamheter. Äldreomsorgen Handläggare Diarienummer Datum Sidan 1(19) Wera Ekholm Systematisk EGENKONTROLL Livsmedelshygien för vård- och omsorgsboende samt dagverksamheter Dokumentet är utarbetat enligt de regler som föreskrivs

Läs mer

Egenkontroll för äldreboenden i Järfälla kommun

Egenkontroll för äldreboenden i Järfälla kommun Egenkontroll för äldreboenden i Järfälla kommun Kostservice, 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING EGENKONTROLL Flik Dokument Uppgifter om verksamheten 1 Uppgifter om verksamheten Personal 2 Utbildning och kompetens

Läs mer

Förslag till: Hygienrutiner för maten på avdelning i äldreomsorgen

Förslag till: Hygienrutiner för maten på avdelning i äldreomsorgen Förslag till: Hygienrutiner för maten på avdelning i äldreomsorgen All personal som hanterar mat på avdelningen ska läsa igenom och följa dessa rutiner. Mat är mer än livsmedelshygien Många äldre är extra

Läs mer

TILLSYNSBESÖK MED STÖD AV KAMERA-NATTFRID RIKTLINJE FÖR UTFÖRARE-NATTSKÖTERSKA, NATTPATRULL OCH LARMPATRULL

TILLSYNSBESÖK MED STÖD AV KAMERA-NATTFRID RIKTLINJE FÖR UTFÖRARE-NATTSKÖTERSKA, NATTPATRULL OCH LARMPATRULL TILLSYNSBESÖK MED STÖD AV KAMERA-NATTFRID RIKTLINJE FÖR UTFÖRARE-NATTSKÖTERSKA, NATTPATRULL OCH LARMPATRULL KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: ledningsstab Ansvarig samt giltighetstid: Utvecklingschef Uppdaterad:

Läs mer

Rutin för hantering av livsmedel inom socialförvaltningen.

Rutin för hantering av livsmedel inom socialförvaltningen. Jennie Terne r Skogsvägen 47 SOCIALFÖRVALTNINGEN Linda Spethz Enhetschef 2015-06-22 Rutin för hantering av livsmedel inom socialförvaltningen. AVDELNINGSKÖK I FÖRVALTNINGEN ENLIGT SOL & LSS Gemensamhetsutrymmet/köket

Läs mer

Sommarmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ

Sommarmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Sommarmatsedel äldreomsorgen Kyld mat Två alternativ Vecka 22-33, 2014 Information Sommarmatsedel för veckorna 22-33, 2014, för äldreomsorgens kylda mat, Örnsköldsviks Kommun. Energiinnehållet i matsedeln

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, kokerska, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider

Läs mer

AVVIKELSEHANTERING RIKTLINJE FÖR AVVIKELSEHANTERING

AVVIKELSEHANTERING RIKTLINJE FÖR AVVIKELSEHANTERING AVVIKELSEHANTERING RIKTLINJE FÖR AVVIKELSEHANTERING KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Tillsynsenheten 2 Ansvarig: Vård- och omsorgsförvaltningen SAS, MAS, MAR Gäller fr o m: 2016-06-20 Uppdateras senast: 2017-06-20

Läs mer

Avgifter på kopior av allmänna handlingar

Avgifter på kopior av allmänna handlingar sid 1 (1) Tjänsteskrivelse 2012-09-05, 054-540 10 14 Avgifter på kopior av allmänna handlingar Kommunledningskontorets förslag 1. Riktlinjer för avgifter på kopior av allmänna handlingar i Karlstads kommun

Läs mer

Information om hemtjänsten 2 (5) Datum

Information om hemtjänsten 2 (5) Datum 170901 Information om hemtjänsten 2 (5) Hemtjänst är till för att underlätta ditt dagliga liv och göra det möjligt för dig att bo kvar hemma under trygga förhållanden. Hemtjänstens insatser varierar från

Läs mer

Trygghetslarm. För att få talkontakt med personalen på trygghetscentralen måste du trycka på din larmknapp.

Trygghetslarm. För att få talkontakt med personalen på trygghetscentralen måste du trycka på din larmknapp. Trygghetslarm Trygghetslarm Med trygghetslarm kan du få kontakt med personal i situationer då du inte kan nå fram till din vanliga telefon. Du använder larmet för att kalla på hjälp om du blir hastigt

Läs mer

Faktureringsadress (om annan än ovan) Platsbunden lokal Fordon eller liknande Tält, marknadsstånd Annat

Faktureringsadress (om annan än ovan) Platsbunden lokal Fordon eller liknande Tält, marknadsstånd Annat 1 (5) Anmälan om registrering av anläggning där livsmedel förvaras, bereds, behandlas och bearbetas Ny livsmedelsanläggning Befintlig anläggning Betydande ändring av verksamhet/sortiment i befintlig anläggning

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse 2012-11-07 Rosengård stadsdelsförvaltning Vård och omsorg Verksamhetsberättelse Teamarbete kring mat i Riddargårdens hemtjänstgrupp Riddargårdens hemtjänstgrupp består av sektionschefen, och med alla yrkeskategorier

Läs mer

Regler och rutiner för rapportering av tid och insatser i Intraphone

Regler och rutiner för rapportering av tid och insatser i Intraphone Regler och rutiner för rapportering av tid och insatser i Intraphone Gäller Fr o m 160701- tillsvidare 1 ALLMÄNT Rapporterna i IntraPhone utgör underlaget för avgifter till kunderna och ersättning till

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 44 MÅNDAG Pasta

Läs mer

Underlag för dig som vill förbereda frågorna i Nivå 1.

Underlag för dig som vill förbereda frågorna i Nivå 1. CHECKLISTA Nivå 1 Underlag för dig som vill förbereda frågorna i Nivå 1. Dna checklista innehåller frågor som, berode på skolans förutsättningar, kan behövas förberedas innan skolan svarar på Nivå 1 på

Läs mer

Utredning av möjlighet till ökad valfrihet för kost inom hemtjänst och särskilt boende i Ekerö kommun Dnr SN14/87-739

Utredning av möjlighet till ökad valfrihet för kost inom hemtjänst och särskilt boende i Ekerö kommun Dnr SN14/87-739 2015-10-09 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Utredning av möjlighet till ökad valfrihet för kost inom hemtjänst och särskilt boende i Ekerö kommun Dnr SN14/87-739

Läs mer

Instruktion gällande sjuksköterskans dokumentation i patientjournal

Instruktion gällande sjuksköterskans dokumentation i patientjournal Sid 1(8) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontor, Tillsynsenheten Karlstad 2015-06-15 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Instruktion gällande sjuksköterskans dokumentation i patientjournal Språket

Läs mer

Huddinge kommuns hemtjänst!

Huddinge kommuns hemtjänst! Välkommen till Huddinge kommuns hemtjänst! Välkommen till Huddinge kommuns hemtjänst! I Huddinge får alla hemtjänstkunder själva välja utförare. Vi är det kommunala alternativet som bedriver hemtjänst

Läs mer

ONLY WOMAN 2016. Plats: Art Gallery Quirinus http://www.galleryquirinus.com/ Datum: 9 januari 22 januari. Vernissage: 9 januari kl. 11-15.

ONLY WOMAN 2016. Plats: Art Gallery Quirinus http://www.galleryquirinus.com/ Datum: 9 januari 22 januari. Vernissage: 9 januari kl. 11-15. ONLY WOMAN 2016 en utställning av kvinnor för kvinnor där 20% av intäkterna för sålda konstverk går oavkortat till Kvinnojouren i Köping, Sverige Regler och registreringsblankett för individuellt deltagande

Läs mer

Distribution av mat till enskilt boende

Distribution av mat till enskilt boende Distribution av mat till enskilt boende Borås stad - Livsmedelskontroll Bakgrund Distributionen av portionsförpackad varm/kall mat till enskilt boende i kommunal regi. Personer i enskilt boende är en känslig

Läs mer

frågor och svar Nyckelfri hemtjänst

frågor och svar Nyckelfri hemtjänst frågor och svar Nyckelfri hemtjänst Enköpings kommun Det här är nyckelfri hemtjänst. Nyckelfri hemtjänst innebär att vi installerar ett så kallat personallås hemma hos dig. Din hemtjänstpersonal utrustas

Läs mer

DAGBOK FÖR MATSVINN SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU FYLLER I DAGBOKEN

DAGBOK FÖR MATSVINN SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU FYLLER I DAGBOKEN DAGBOK FÖR MATSVINN Varje dag slängs stora mängder mat, anledningarna är nästan lika många som tillfällen det slängs. För att få bättre koll på vad som slängs i ditt hem har vi skapat den här lilla dagboken

Läs mer

familj Stekt fi sk med citronsås Järpar med tzatziki BBQ-kyckling med rostad majskolv Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie

familj Stekt fi sk med citronsås Järpar med tzatziki BBQ-kyckling med rostad majskolv Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 24 Stekt fi sk med citronsås a b Järpar med tzatziki c BBQ-kyckling med

Läs mer