Uppföljning av matdistribution inom äldreomsorg och funktionshinder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av matdistribution inom äldreomsorg och funktionshinder"

Transkript

1 Uppföljning av matdistribution inom äldreomsorg och funktionshinder Dnr Son 2013/928 Socialförvaltningen Besöksadress: Vibblabyvägen 3 Stöd- och utvecklingsavdelningen Postadress: JÄRFÄLLA Telefon växel: E-post: socialnamnden@jarfalla.se Fax: Organisationsnummer:

2 2 (10) Innehåll Uppföljning av hanteringen av matdistribution inom äldreomsorgen och funktionshinderområdet 3 Sammanfattning 3 Syfte 3 Metod 3 Regler och riktlinjer 3 Tillämpningsanvisningar 3 Egenkontroll för livsmedelshantering 3 Kostråd och rekommendationer 4 Redovisning av uppföljningen 4 Insatsen matdistribution 4 Omfattning av insatsen matdistribution 5 Kundernas avgifter 5 Utförarnas ersättning 5 Restauranger som fungerar som produktionskök inom Järfälla kommun 5 Ärendets gång inom egenregin 6 Övrig information om produktionsköken inom Vård och Omsorg definierat. Fel! Bokmärket är inte Information från Flottiljen 7 Matdistribution utförd av enskilda LOV-företag 8 Omvärldsbevakning 8 Slutsatser och förslag 10 Bilagor 10

3 3 (10) Uppföljning av hanteringen av matdistribution inom äldreomsorgen och funktionshinderområdet Sammanfattning En uppföljning av insatsen matdistribution är genomförd. Uppföljningen omfattar hur matlådor hanteras inom produktionsköken som finns i Järfälla och inom hemtjänsten. Rapporten redovisar också viss omvärldsbevakning samt förslag på förbättringsåtgärder kring insatsen matdistribution. Syfte Syftet med utredningen är att undersöka hur insatsen matdistribution används och hanteras idag inom äldreomsorgen och funktionshinderområdet. Metod Uppgifter är inhämtade från förfrågningsunderlag för hjälp i hemmet med bilagor om kost och hantering av kost, socialnämndens tillämpningsanvisningar, utredningarna Matlagning i hemmet 2004 av Anette Strömberg och Kristina Lind och Uppföljning av mat och måltider inom särskilt boende i Järfälla kommun 2012 samt YH-uppsatsen Kalla matlådor till äldre inom hemtjänsten en jämförelse mellan Järfälla och Sundsvalls kommuner av Christina Sandberg och Roger Åhlin. Enkät med frågor om hanteringen av insatsen matdistribution har också sänts till alla utförare. Intervjuer och uppgifter har därutöver inhämtats från Fenote Mengesha, chef för Järfälla hemtjänst, Margareta Andersson chef för egenregins produktionskök, samt från Bengt Norell verksamhetschef köksregionen, Flottiljen, Attendo. Statistiska uppgifter är erhållna från Procapita, ur den rapport som tagits fram för Socialstyrelsen och avser förhållanden Den rapporten gäller officiellt tills nya uppgifter ska lämnas till Socialstyrelsen för 2014, ett arbete som påbörjas Regler och riktlinjer Nedanstående regler och riktlinjer hör till förfrågningsunderlaget för hemtjänst och ska följas av såväl LOV-företag som egenregins verksamhet. De finns publicerade på kommunens hemsida. Tillämpningsanvisningar Järfälla kommuns socialnämnd har antagit tillämpningsanvisningar för måltidsverksamheten inom nämndens ansvarsområde. Järfälla kommuns tillämpningsanvisningar Egenkontroll för livsmedelshantering Sveriges livsmedelslag utgår från att konsumenten har en självklar rätt att få säkra livsmedel. Den som yrkesmässigt hanterar livsmedel är skyldig att utöva egenkontroll. Egenkontrollen ska innehålla rutiner för grundförutsättningar och rutiner för märkning och spårbarhet.

4 4 (10) Kostråd och rekommendationer Tillsammans med Svenska Celiakiförbundet har kommunens kostservice tagit fram en guide för mat till äldre. Länk till guiden Maten till äldre Kommunens kostservice har vidare utarbetat rekommendationer om mat till äldre inom omsorgen i Järfälla kommun. Länk till rekommendationer Mat till äldre Redovisning av uppföljningen Insatsen matdistribution Definition Matdistribution ingår i den övergripande insatsen för service och omsorg som benämns hjälp i hemmet/hemtjänst. Matdistribution är en serviceinsats som erbjuds vuxna personer som har nedsatta funktioner och på grund av detta saknar möjlighet att ordna sina måltider på annat sätt. I förfrågningsunderlaget står det: Hjälp i hemmet beviljas den som på grund av fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar eller av sociala skäl behöver stöd i den dagliga livsföringen för att kunna bo kvar i hemmet. Vid behovsbedömningen använder sig handläggarna på socialförvaltningen av vägledande tidsschabloner. Hjälp i hemmet ska ge kunden möjlighet att leva ett självständigt liv och utnyttja sina resurser så långt som möjligt. Kriterier för insatsen Enligt socialnämndens tillämpningsanvisningar antagna gäller nedanstående villkor för att beviljas insatsen matdistribution. Personer som på grund av funktionsnedsättning eller ålderssvaghet inte själva kan tillreda sin måltid eller kan få hjälp på annat sätt beviljas bistånd för matdistribution. Matdistribution beviljas normalt en gång/dag. Om inget annat anges i beslutet ska i insatsen matdistribution ingå: - distribution av matsedel och beställning av matlåda - distribution av färdiglagad mat enligt gällande riktlinjer för hantering av matlåda - matlåda ska alltid lämnas till brukaren personligen i dennes bostad och i förekommande fall i brukarens kylskåp (ska ej lämnas utanför ytterdörren så att kylkedjan bryts.) Därutöver finns specificerade riktlinjer för hantering av såväl varm som kyld mat. Dessa utgör en bilaga till förfrågningsunderlaget för hjälp i hemmet, vilket innebär att alla utförare är skyldiga att följa dem. Riktlinjerna finns tillgängliga även på kommunens hemsida. Tidsschabloner Tidsschabloner omkring matdistribution är följande: - leverans av matlåda 0,25 tim. - värmning och servering av matlåda 0,25 tim. Enklare matlagning, som för närvarande endast kan beviljas i undantagsfall, står följande i förfrågningsunderlaget: I de fall leverantörens uppdrag är att laga mat i den enskildes hem ska leverantören följa de av kommunfullmäktige och socialnämnden fastställda riktlinjerna och tillämpningsanvisningarna för måltidsverksamhet. Leverantören ska se till att personalen har baskunskaper i matlagning. Leverantören ska utföra egenkontroll i måltidsverksamheten.

5 5 (10) Omfattning av insatsen matdistribution fanns det inom enheten funktionsnedsättning 6 personer som fick insatsen matdistribution via privat utförare och 9 personer som fick den via egenregin, sammantaget 15 personer. Inom äldreenheten var det vid samma tidpunkt 129 personer som fick insatsen matdistribution via privat utförare och 213 personer som fick det via egenregin, sammantaget 342. Sammanlagt hade alltså 357 personer insatsen matdistribution av totalt 1680 personer som var beviljade någon form av hjälp i hemmet dagtid, det vill säga 21 %. Av dessa var det 40 % som behövde hjälp med att värma och servera maten. 15 personer hade enbart matdistribution, inga andra hemtjänstinsatser. Kundernas avgifter Kunderna betalar inom egenregin 52 kronor per matlåda och 104 kronor vid dubbellåda som erbjuds vid högtider. Matlådor från Flottiljen kostar 45 kronor för pensionärer. Kostnaden för maten ingår inte i kundens högkostnadsskydd. Kundens avgift för insatsen matdistribution beräknas utifrån tidsåtgång för den som har andra insatser, inkluderas i hemtjänstavgiften och därmed i högkostnadsskyddet. Avgiften för matlådorna faktureras kunderna direkt av egenregins matdistributör. Detta gäller alla som får sina matlådor från egenregins produktionskök, både egenregins och privata utförares kunder. Flottiljen fakturerar också sina matlådekunder direkt, så inga av dessa kostnader går via kommunen. Utförarnas ersättning Ersättning till utföraren för leverans av matlådor motsvarar 15 minuter per kund och tillfälle. Om kunden behöver hjälp med att värma och servera maten genererar det ersättning för ytterligare 15 minuter. I undantagsfall kan kunder som har dagligt omvårdnadsbehov bli beviljade enklare matlagning. Då får utföraren ersättning för 30 minuter per tillfälle. Priset på matlådorna uppges utgöra full ersättning för egenregins produktionskostnad för närvarande eftersom man har ett stort kundunderlag och kan använda sig av stordriftens fördelar bland annat vid inköp av råvaror. Restauranger som fungerar som produktionskök inom Järfälla kommun Restaurang Kärnmakaren, Kallhälls seniorboende. Där tillagas mat och serveras lunch till de boende som så önskar, hemmaboende pensionärer som kommer till matsalen eller får sin matlåda hämtad av hemtjänstpersonal samt leverans av lunch och middag till äldreboendena Björken och Eken samt till Kastanjens korttidsboende. Restaurang Olovslund tillagar alla måltider som serveras under dygnet till de boende på Olovslunds äldreboende och till personal samt till matlådor som hämtas av hemtjänsten. Restaurang Ikaros, Barkarby seniorboende. Där tillagas mat och serveras lunch till gäster som kommer till matsalen eller får sin matlåda hämtad av hemtjänstens personal.

6 6 (10) Restaurang Solhöjden, Tallbohovs äldreboende. Där tillagas mat och serveras lunch till de boende som så önskar, hemmaboende pensionärer som kommer till matsalen eller får sin matlåda hämtad av hemtjänstpersonal. Restaurang Flottiljen, Flottiljens äldreboende. Den drivs som entreprenad av Attendo. Där tillagas mat och serveras lunch till de boende inom Flottiljen som så önskar och till gäster som kommer till matsalen eller får sin matlåda hämtad av hemtjänstens personal. Ärendets gång inom egenregin Nedan beskrivs arbetsprocessen runt matdistribution inom egenregin, som har det största antalet kunder av alla företag som bedriver hemtjänstverksamhet i Järfälla kommun och som därmed har det största antalet kunder som är beviljade matdistribution. Utredning av behovet, beslut och beställning görs av handläggare inom enheten funktionsnedsättning och äldreenheten. Beställning går till hemtjänstutföraren via verksamhetssystemet Procapita. Utföraren bekräftar mottagen beställning och vidtar åtgärder för verkställighet. Hemtjänstpersonal lämnar beställningslista till kunden en gång i månaden. Alla produktionskök inom erbjuder samma fyraveckorsmeny. Kunden beställer matlådor veckovis, oftast muntligt, antingen vid hemtjänstpersonalens besök eller per telefon. Kunden vill oftast diskutera valet av maträtter. De som inte har dagliga insatser använder också tillfället att även ta upp andra saker vilket gör att hela tidsåtgången för hanteringen av insatsen matdistribution ökar. Alla kunder beställer inte matlåda för varje dag per vecka. Ifylld matbeställning lämnas till hemtjänstens huvudkontor. Personalen på hemtjänstkontoret gör beställning för alla matlådekunder samtidigt i beställningssystemet Catering Care som Margareta Andersson, ansvarig för egenregins produktionskök, tillhandahåller. Fenote Mengesha, ansvarig för egenregins hemtjänstverksamhet, betalar 6 kr/per kund och månad till henne för möjligheten att använda systemet. Beställning och avbeställning av matlådor ska göras senast en dag i förväg. Beställning av specialkost görs på samma sätt. Ett nytt system finns där kunderna själva kan beställa sina matlådor hemifrån. Detta system provas nu även på de äldreboenden som beställer mat från Kärnmakaren och Tallbohov. Systemet genererar också underlag för fakturering. Produktionskökens kockar räknar fram näringsinnehåll och åtgång av råvaror. Råkost finns för alla rätter liksom tilltugg som rödbetor, sås, sylt och andra tillbehör som anpassas efter varje rätt och paketeras separat.

7 7 (10) Vid högtider, exempelvis jul och påsk, erbjuds traditionell buffé så det blir minst två lådor, vilket ger dubbelt pris för den enskilde. Personal i matproduktionen tar varje morgon fram beställningarna, tillagar rätterna och fyller matlådorna. Det finns instrument för att mäta innehållet. Matlådorna kyls omedelbart. Hållbarheten garanteras i två dagar. Förpackningen kostar 3.50/st. Den kostnaden ingår i matlådans pris. Alla restauranger är certifierade enligt ISO 9001:2008. Egenkontroll för hela produktionscykeln finns. Alla restauranger beställer varor via e-handel. Hemtjänstpersonalen i Kallhäll hämtar matlådor från restaurang Kärnmakaren för sina kunder. För övriga kunder hämtas matlådor från Olovslund i bil med kylmöjligheter. Hemtjänstpersonal som hämtar mat har med egna etiketter, som trycks på hemtjänstkontoret, för märkning av matlådorna. Maten transporteras direkt till kund (cirka 30 %) per bil eller till kyl i hemtjänstlokalen (cirka 70 %) för senare leverans till kunderna via hemtjänstpersonal. Kunderna får välja leveranstid eftersom matlådorna inte får lämnas utanför bostaden utan måste tas emot av någon så att inte kylkedjan bryts. Mat levereras dagligen om kunden har matlåda varje dag, annars enligt beställningen och kundens önskemål. Cirka 70 % av kunderna behöver hjälp med att värma och servera maten. 5-6 av kunderna på seniorboende i Kallhäll väljer att beställa maten varm istället för kyld från Kärnmakaren. I övrigt erbjuds inte hämtning av varm mat. Enligt de senaste matråden är kunderna nöjda med matens kvalitet. Målet är 3 4 matråd per år vilket har genomförts. Skiss över egenregins process för hanteringen av matlådor finns i bilaga 1. Information från Flottiljen Flottiljens kök arbetar till 90 % med mat som är avsedd för äldre. De har fem veckors rullande meny där varje portion är näringsberäknad av Attendos dietister. Mat levereras till Flottiljens boende, Attendo Akalla äldreboende, Attendo Kista äldreboende, Frösunda Almen, Frösunda Safiren samt till enskilda äldre och funktionshindrade. Totalt produceras i Flottiljens kök ca portioner per månad till äldre, varav ca portioner per månad går till de boende på Flottiljen. Antal matlådor avsedda för hemtjänstkunder utifrån är cirka 150 per månad. Pris för pensionärer är 45 kr och för övriga 55 kr per matlåda inkl. moms. Snittkostnaden för innehållet är ca 23,50 kr varav produktionspriset ligger på ca 18 kr inkl. moms och övriga kostnader är emballage.

8 8 (10) Till minst 80 % lagas maten från grunden, maten kyls sedan ner varefter portionering sker. All mat vägs enligt portionstabell som Attendos dietister tillhandahåller, lådorna märks och lastas in i transportvagnar med kyl/värme för leverans till brukare. De har eget fordon och chaufför som dagligen på bestämd tid levererar maten. Flottiljen hanterar ett 20-tal avvikande dieter varje dag. Alla matlådor får tydlig, manuell märkning. Risken med laktos och gluten i maten är i regel eliminerad redan i tillverkningsprocessen eftersom de alltid använder laktosfri grädde samt reder såser med Maizena. Hela beställnings- och produktionsprocessen med avvikande kost och normalkost är datoriserad. Blankett för beställning finns som bilaga 2. Matdistribution utförd av enskilda LOV-företag Enskilda företag som hämtar matlådor från egenregins matproduktion är Kristinas omtanke (som även transporterar matlådor till kunder i Sollentuna), Aktiv hemtjänst och Attendo Omsorg. Dessa företag beställer också via systemet Catering Care, vilket är nytt för året. 5-6 av privata utförares kunder väljer att beställa varm mat från närbelägen restaurang. Av åtta enkätsvar från enskilda LOV-utförare angående matdistribution är det bara Attendo som har kunder med matlådor, 30 personer, av vilka hälften också behöver hjälp med att värma maten. Omvärldsbevakning Frågor om hur andra kommuner hanterar matdistribution/matlagning till kunder sändes ut när denna uppföljning påbörjades till 15 kommuner i Storstockholm samt till Gotland. Svar hade inkommit från Ekerö, Nacka, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Gotland. Sammanställning av svar från kommuner finns som bilaga 3. Ekerö Mat hämtas från två kommunala äldreboenden, inte från vilken restaurang som helst. Hemtjänstpersonal hämtar matlådorna från kommunalt tillagningskök och kör direkt ut till brukare, hjälp med uppvärmning/servering beviljas vid behov. Uppgift om kommunens kostnad för en matlåda saknas. Kundens kostnad är 49 kr per matlåda och avgift till kommunen för matdistribution motsvarar enligt hemtjänsttaxa omvårdnad för 5 timmar/mån. Ersättning till intern produktion är 62 kr och till extern 67 kr per matlåda. 5 timmar per månad beviljas den enskilde för distribution och individuell tilläggstid 5-15 min per matlåda för att värma/servera. Transportföretag anlitas inte för leverans av matlådor. Nacka Mat hämtas från matlagningskök hos upphandlad leverantör, Matfabriken Sala. Uppgift om ersättning till hemtjänstutförare för leverans och ev. värmning samt kundens avgift för matdistribution saknas. Kostnaden för kommunen per portion inkl. distribution är 50,25 kronor. Summan avser samtliga kostnader för åtagandet exklusive moms. Transportföretag anlitas inte för leverans av matlådor. Kundens kostnad är 49 kronor per portion.

9 9 (10) Solna Kunden får välja mellan olika restauranger i närområdet. Uppgift om hur nämnden kan garantera säkerhet i hela kedjan saknas. Kommunens kostnad för utförd matdistribution utgörs av den ersättning som utföraren får, vilket är 20 min för maximalt ett tillfälle per dag och kund. Kunden betalar för matlådan direkt till restaurangen och avgift till kommunen för matdistribution är 163 kr per månad. Kunden kan få matlåda levererad alla dagar i veckan, kan påverka leveranstid och ska meddelas vid förseningar. Transportföretag anlitas inte. Sundbyberg Mat hämtas från ett äldreboende i kommunal regi eller, efter kundens val, från vilken restaurang som helst. Kommunen har kvalitetskrav på utförarna för en säker hantering av maten. Kommunens kostnad är ersättning för utförd tid. Tid som beviljas är 15 minuter för leverans och 10 minuter för uppvärmning. Kunden betalar 45 kr per matlåda och avgift för matdistribution 408 kr per månad. Transportföretag anlitas inte. Täby Täby har inte matdistribution som biståndsinsats utan beviljar tid för matlagning i den enskildes hem. Kunden kan välja att istället för matlagning ta mat från en restaurang efter egen önskan och på eget ansvar. Dietist arbetar med allmänna kostfrågor. Leverantörerna redovisar till miljö och hälsa omkring hur de håller värmekedjan. Upplands Väsby Mat hämtas från upphandlad leverantör, Fazer Food Service. Kommunens ansvar säkerställs genom kraven i upphandlingen. Kommunens kostnad är 53,07 kr jämte 10 minuters ersättning till utföraren per levererad matlåda vilket inkluderar alla kringkostnader. Leverans endast två gånger per vecka. Kunden betalar 55 kr per matlåda, (kan välja mellan normalportion, 15 % mindre eller 15 % mer, men samma pris) och 73 kr per månad i omvårdnadsavgift för matdistributionen. För uppvärmning beviljas för närvarande 10 minuter. Fazer Food Service anlitar ett transportföretag. Under rubriken Övrigt skriver Upplands Väsby: Vid upphandlingen av måltidslådorna ställde vi krav på att maten endast ska levereras två gånger per vecka. Vår leverantör har därför köpt in en maskin som suger ut syret i luften inuti lådan och ersätter den med en blandning av koldioxid och kväve vilket får maten att hålla längre utan att några konserveringsmedel tillsätts. Kunden får uppgiften att maten ska hålla i sex dagar, med den kan i praktiken hålla i upp till 14 dagar. Vi ställer även krav på leverantören att minst 15 % av råvarorna ska vara ekologiska och minst 60 % ska vara lagat från grunden. Gotland Gotland har eget produktionskök, Måltidsförsörjningen, och Samhall anlitas som underleverantör. Måltidsförsörjningen får beställning av Samhall på antal portioner som ska tillagas av varje rätt. Köket tillagar rätterna (10 st rätter + specialkoster), packar matlådorna i modifierad atmosfär och ställer dem i en kylcontainer. Sedan kommer underleverantören, packar lunchportioner till varje enskild kund och levererar i deras hem. Matlådorna körs ut tre dagar i veckan. Kostnaden för det betalar kommunen, ca 23 kr per matback, direkt till Samhall. Det rör sig om ca 1000 matbackar i veckan, så kostnaden för det brukar ligga på tkr/månad.

10 10 (10) Kundens kostnad är 60 kr per portion exklusive moms för Kommunens kostnad är 57,48 kr exklusive moms (detsamma för alla typer av dieter/koster). Slutsatser och förslag Arbetsprocessen runt hantering av matdistribution torde kunna effektiviseras. Egenregin föreslås se över detta. Förslag på avsnitt att bearbeta ges nedan. Angående matlådebeställning från kund Meny lämnas ut en gång i månaden och beställning hämtas upp en gång i veckan. Extra personaltid går åt när kund vill diskutera sina val av maträtter och även andra spörsmål. Förslag: Järfälla hemtjänst ser över om processen omkring beställning kan effektiviseras och om kunden kan göra beställning via nätet. Angående märkning av matlådor Hemtjänsten skapar egna etiketter och märker upp maten efter hämtning av matlådorna varvid det kan finnas risk för misstag så att kunder med till exempel laktos- eller glutenintolerans drabbas. Förslag: Produktionschef bör ha ansvar för att produkten är uppmärkt. Beställningssystemet Catering Care bör användas optimalt och även för etikettering så att man undviker risk för felmärkningar. Angående leverans till kund Leverans på tider som kunden väljer är inte rationellt ur hemtjänstens synpunkt. Förslag: Kund får leverans av matlådor endast mellan klockan 9 och 11. Bilagor Bilaga 1: Skiss över egenregins process för hanteringen av matlådor Bilaga 2: Flottiljens blankett för beställning av matlådor Bilaga 3: Sammanställning av svar från kommuner

Motion "Lansera en laga-mat-garanti inom hemtjänsten"

Motion Lansera en laga-mat-garanti inom hemtjänsten 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-10-14 Social- och omsorgskontoret Äldreomsorgsnämnden Motion "Lansera en laga-mat-garanti inom hemtjänsten" Dnr: ÄON 15/058 Sammanfattning av ärendet Folkpartiets fullmäktigegrupp

Läs mer

Länsstyrelsen tillfördes utökade resurser 2003 för att bedriva en intensifierad tillsyn över äldreomsorgen och tre äldrekonsulenter anställdes.

Länsstyrelsen tillfördes utökade resurser 2003 för att bedriva en intensifierad tillsyn över äldreomsorgen och tre äldrekonsulenter anställdes. LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Sociala enheten 701-22484-2003 FÖRORD Länsstyrelsen tillfördes utökade resurser 2003 för att bedriva en intensifierad tillsyn över äldreomsorgen och tre äldrekonsulenter anställdes.

Läs mer

inom vård och omsorg Mat för äldre Anders Bergh Ylva Mattsson Sydner

inom vård och omsorg Mat för äldre Anders Bergh Ylva Mattsson Sydner Nr 15 februari 2007 Författare:Katrin Östman Anders Bergh Ylva Mattsson Sydner Sedan några år tillbaka publicerar Socialstyrelsen årligen en rapport som beskriver tillståndet och utvecklingen inom vård

Läs mer

Införandet av en GLMS-fri (gluten, laktos, mjölkprotein och soja) dag årligen den 15 maj Motion (2013:26) av Kaj Nordquist (S)

Införandet av en GLMS-fri (gluten, laktos, mjölkprotein och soja) dag årligen den 15 maj Motion (2013:26) av Kaj Nordquist (S) Utlåtande 2013:118 RI (Dnr 329-384/2013) Införandet av en GLMS-fri (gluten, laktos, mjölkprotein och soja) dag årligen den 15 maj Motion (2013:26) av Kaj Nordquist (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

RAPPORT. Specialkosthantering i skolor och förskolor i Malmö 2016. Antagen av miljönämnden 2016-06-14. Rapport nr 4/2016 ISSN 1400-4690

RAPPORT. Specialkosthantering i skolor och förskolor i Malmö 2016. Antagen av miljönämnden 2016-06-14. Rapport nr 4/2016 ISSN 1400-4690 RAPPORT Specialkosthantering i skolor och förskolor i Malmö 2016 Antagen av miljönämnden 2016-06-14 Rapport nr 4/2016 ISSN 1400-4690 Rapporter (ISSN 1400-4690) utgivna fr.o.m. 2012: 01/2012 Sammanställning

Läs mer

Upprättad 2010-09-13 Upprättad 2010-09-13

Upprättad 2010-09-13 Upprättad 2010-09-13 Riktlinjer för Kostverksamhet i Härnösands kommun Upprättad 2010-09-13 Upprättad 2010-09-13 Innehållsförteckning Inledning...3 Bakgrund...3 Vision-Kost...3 Krav enl.övergripande lagstiftning...3 Mat i

Läs mer

Dnr Son 2011/546 Utredning angående avgifter inom socialnämndens verksamhetsområden

Dnr Son 2011/546 Utredning angående avgifter inom socialnämndens verksamhetsområden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2011-10-25 Socialnämnden Dnr Son 2011/546 Utredning angående avgifter inom socialnämndens verksamhetsområden Förslag till beslut Socialnämnden föreslår kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

Läs mer

Matlagning i hemmet som biståndsbedömd insats

Matlagning i hemmet som biståndsbedömd insats TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2015.88 Datum: 2016-01-07 Verksamhetschef Äldreomsorg Ann-Sofie Borg E-post: Ann-Sofie.Borg@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Egenkontroll för. hemtjänsten i Järfälla kommun. Kostservice 2011, maj

Egenkontroll för. hemtjänsten i Järfälla kommun. Kostservice 2011, maj Egenkontroll för hemtjänsten i Järfälla kommun VERKSAMHETEN Namn Adress Tel E-post Org.nr. Verksamhetens art Antal serverade portioner/dag (ca) Frukost Lunch Middag Kvällsmat Antal portioner tillagade

Läs mer

Avgifter för omsorg och stöd 2016

Avgifter för omsorg och stöd 2016 Avgifter för omsorg och stöd 2016 Inledning Från och med den 1 januari 2016 gäller nya avgifter för stadens insatser inom omsorg och stöd i Lidingö. Den här broschyren innehåller information om de nya

Läs mer

Riktlinje 2015-01-22. Diarienummer: VON 2015/0061-3 739. Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2015-01-22

Riktlinje 2015-01-22. Diarienummer: VON 2015/0061-3 739. Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2015-01-22 Riktlinje 2015-01-22 Mat och måltider Vård- och omsorgsnämndens verksamhetsspecifika riktlinje för mat och måltider, bilaga till Riktlinje för Norrköpings kommuns kostverksamhet Diarienummer: VON 2015/0061-3

Läs mer

Bild: www.colourbox.com januari 2015

Bild: www.colourbox.com januari 2015 Bild: www.colourbox.com januari 2015 Rapport om kontroll av specialkosthantering på skolor och förskolor i Malmö 2014 1 2 I Malmös förskolor och skolor finns en del barn med födoämnesallergi. Dessa barn

Läs mer

Riktlinjer. för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år. Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100

Riktlinjer. för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år. Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100 Social- och omsorgskontoret Riktlinjer för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100 Inga-Lena Palmgren utredare Stab Telefon (direkt):

Läs mer

AVTAL. Avtalsinnehåll. Avtalstid. Uppdraget. Kostens kvalitet och näringsvärde, matvolymer m.m. 1 ( 9 )

AVTAL. Avtalsinnehåll. Avtalstid. Uppdraget. Kostens kvalitet och näringsvärde, matvolymer m.m. 1 ( 9 ) 1 ( 9 ) Mellan Stockholms Stad genom Östermalms stadsdelsnämnd, nedan kallad Beställaren och XXXXXXXXXXXXXXXX, nedan kallad Leverantören har följande avtal träffats AVTAL Avtalsinnehåll Parternas åtaganden

Läs mer

LifeCareMobil förtydligande kring insatser, ersättning och debitering gäller from 2015 01 01

LifeCareMobil förtydligande kring insatser, ersättning och debitering gäller from 2015 01 01 LifeCareMobil förtydligande kring insatser, ersättning och debitering gäller from 2015 01 01 Verkställigheter och insatser för hemtjänstpersonal SoL Hemtjänst Personlig omvårdnad Följande insatser ingår

Läs mer

Tillsynsrapport omsorgskonsulenter 2012

Tillsynsrapport omsorgskonsulenter 2012 VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Tillsynsenheten Karlstad 2013-02-22 Tillsynsrapport omsorgskonsulenter 2012 Omsorgskonsulenternas uppdrag Omsorgskonsulenter arbetar tillsammans med MAS, MAR och dietist

Läs mer

Avgifterna är de samma oavsett vem som utför insatserna.

Avgifterna är de samma oavsett vem som utför insatserna. Halmstads kommun har enligt socialtjänstlagens 8 kapitel rätt att ta ut avgifter för beviljade biståndsinsatser som biståndshandläggaren beviljat. I lagen regleras vilken högsta avgift kommunerna får ta

Läs mer

Rapport från avtalsuppföljning hemtjänst 2011

Rapport från avtalsuppföljning hemtjänst 2011 SBG1000, v1.3, 2010-04-07 ÄLDREFÖRVALTNINGEN Hedvig Schriever Annika Malmqvist 2011-06-15 1 (6) Dnr 136/2011 Rapport från avtalsuppföljning hemtjänst 2011 Bakgrund I juni 2008 tecknade Sundbybergs stad

Läs mer

Omvårdnad och serviceinsatser. inom särskilt boende

Omvårdnad och serviceinsatser. inom särskilt boende Omvårdnad och serviceinsatser inom särskilt boende Ansökan om bistånd till särskilt boende Insatser inom kommunens äldreomsorg inleds med att du gör en ansökan till kommunens biståndshandläggare. Ansökan

Läs mer

information om Hemtjänst Hemsjukvård Särskilda boendeformer Rehabilitering Tandvård

information om Hemtjänst Hemsjukvård Särskilda boendeformer Rehabilitering Tandvård information om Hemtjänst Hemsjukvård Särskilda boendeformer Rehabilitering Tandvård HEMTJÄNST Den som av någon anledning har svårt att klara sig själv hemma kan ansöka om hemtjänst. Det görs genom att

Läs mer

TEKNIKUTSKOTTET 2011-02-09 LK/110028. Universitetssjukhuset i Örebro

TEKNIKUTSKOTTET 2011-02-09 LK/110028. Universitetssjukhuset i Örebro PROTOKOLL 1 (5) TEKNIKUTSKOTTET Plats Universitetssjukhuset i Örebro Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström (S) vice ordförande Thomas Olsson (C) ersättare för Malin Hall (M) Åsa Johansson

Läs mer

Mål- och riktlinjer för kostverksamheten i Östhammars kommun

Mål- och riktlinjer för kostverksamheten i Östhammars kommun Antagen av KS 2012-05-22 Datum Dnr Sid 2011-09-15 2011TN034 1 (7) Tekniska förvaltningen Tekniska kontoret Måltidsenheten Annelie Wallén Mål- och riktlinjer för kostverksamheten i Östhammars kommun 2012-2016

Läs mer

Samarbetsavtal avseende måltidsleveranser för förskola gällande perioden 2012-2013

Samarbetsavtal avseende måltidsleveranser för förskola gällande perioden 2012-2013 2012-01-19 Samarbetsavtal avseende måltidsleveranser för förskola gällande perioden 2012-2013 Parter Köpare: Barn och familjenämnden, förskola (BoF) Säljare: Service och Teknik (SoT, Måltid) Avtalsperiod

Läs mer

Ellinor Englund. Avdelningen för juridik

Ellinor Englund. Avdelningen för juridik UPPGIFTER FÖR CIRKULÄR-DATABASEN Ändra ej på fältnamnen! Cirkulärnr: 09:29 Diarienr: 09/2099 Handläggare: Avdelning: Ellinor Englund Datum: 2009-05-12 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Socialnämnden

Läs mer

Förklaring av föreskriften

Förklaring av föreskriften Förklaring av föreskriften Vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. Individuppgifter om ade insatser Uppgifterna samlas in med stöd av förordningen

Läs mer

Kost- och måltidspolicy för Linköpings kommun

Kost- och måltidspolicy för Linköpings kommun Kost- och måltidspolicy för Linköpings kommun Förord Kost- och måltidsverksamhet engagerar. Den är en viktig del i kommunens kärnverksamheter, skola och omsorg, vilket bekräftas av diskussioner och samtal

Läs mer

Eget val hemtjänsten. i Karlskrona. Information utgiven i april 2011. Fotograf Matz Arnström

Eget val hemtjänsten. i Karlskrona. Information utgiven i april 2011. Fotograf Matz Arnström Eget val hemtjänsten Information utgiven i april 2011 i Karlskrona Fotograf Matz Arnström INNEHÅLLSFÖRTECKNING Eget val i hemtjänsten Sid 3-5 Vad ingår i de olika alternativen? Sid 6 Valbara hemtjänstalternativ

Läs mer

Revisionsrapport. Hultsfreds kommun. Granskning av kostverksamheten. Eva Gustafsson och Caroline Liljebjörn

Revisionsrapport. Hultsfreds kommun. Granskning av kostverksamheten. Eva Gustafsson och Caroline Liljebjörn Revisionsrapport Granskning av kostverksamheten Hultsfreds kommun Eva Gustafsson och Caroline Liljebjörn Granskning av kostverksamheten 2011-08-08 Eva Gustafsson Caroline Liljebjörn Hultsfreds kommun Granskning

Läs mer

Revidering av riktlinjer utifrån Socialpsykiatri

Revidering av riktlinjer utifrån Socialpsykiatri 1 Datum Vårt diarienummer Sida 2015-11-05 2015/37656 1(7) Er beteckning Vår adress Adress Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Mette Gabrielsen 0243-736 69 mette.gabrielsen@borlange.se

Läs mer

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se Assistansberättigad Personnummer God man/förvaltare Telefonnummer Postadress Besöksadress Telefon E-post Postgiro Org.nr NYBRO KOMMUN Individ- och familjenämnden 382 80 NYBRO Dunderbergsgatan 2 0481-450

Läs mer

Vård- och omsorgsboende: Safirens äldreboende - Demens. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Hässelby-Vällingby. Avtalspart/Nämnd:

Vård- och omsorgsboende: Safirens äldreboende - Demens. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Hässelby-Vällingby. Avtalspart/Nämnd: Vård- och omsorgsboende: Safirens äldreboende - Demens Uppföljande stadsdelsförvaltning: Hässelby-Vällingby Avtalspart/Nämnd: Frösunda LSS AB Verksamhetschef/enhetschef: Linda Wetterberg Adress: Viksjöplan

Läs mer

Information om äldreomsorg

Information om äldreomsorg Information om äldreomsorg Informationen är reviderad 2008-04-07 Äldreomsorg i Eksjö kommun Eksjö kommuns äldreomsorg är indelade i tre geografiska områden med en ansvarig biståndshandläggare i respektive

Läs mer

Riktlinjer för måltider inom äldreomsorgens särskilda boendeformer i Västerviks kommun

Riktlinjer för måltider inom äldreomsorgens särskilda boendeformer i Västerviks kommun Riktlinjer för måltider inom äldreomsorgens särskilda boendeformer i Västerviks kommun Livsmedelsverkets kostråd Mat och näring - för sjuka inom vård och omsorg ligger till grund för kommunens riktlinjer.

Läs mer

Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015. Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén

Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015. Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015 Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén Januari 2015 Utgivningsdatum: 2015-02-17 Utgivare: Miljöförvaltningen, Livsmedelskontrollen Projektledare:

Läs mer

Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter

Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter VÄGLEDNING NR 1 Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter En vägledning till företagare som är underlagda kontroll enligt livsmedelslagen Lycksele kommun Myndighetsenheten Telefon: 0950-166 00 (vxl) Fax:

Läs mer

Information om riskklassning och avgifter för livsmedelskontroll

Information om riskklassning och avgifter för livsmedelskontroll BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Bygg- och miljöfövaltningen BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Bygg- och miljöförvaltningen Information om riskklassning och avgifter för livsmedelskontroll Foto: Herman Claesson Offentlig kontroll

Läs mer

Bra mat i äldreomsorgen

Bra mat i äldreomsorgen Bra mat i äldreomsorgen LIVSMEDELS VERKET Kommunen beslutsfattare upphandlare Inledning Dessa råd vänder sig främst till dig som arbetar på kommunal nivå med exempelvis styrdokument, som sitter i den nämnd

Läs mer

Social- och äldrenämnden

Social- och äldrenämnden Social- och äldrenämnden 2012-09-24 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, rum Estrid Måndag den 24 september 2012, klockan 17.15-17.50 Ledamöter: Maria Fälth (KD), ordförande Lena

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen översändes denna promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen översändes denna promemoria. PM 2003 RVII (Dnr 329-2346/2003) Jämkning av avgift för färdiglagad mat m.m. inom äldre- och handikappomsorgen Remiss från socialdepartementet Remisstid 3 oktober 2003, förlängt till 8 oktober 2003 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef Socialnämnden 4 mars 2003 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag 4 mars 2003 kl 18 30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

Taxor och avgifter inom Ä ldreomsorgen 2016-01-01

Taxor och avgifter inom Ä ldreomsorgen 2016-01-01 Taxor och avgifter inom Ä ldreomsorgen 2016-01-01 Innehållsförteckning AVGIFTER... 3 Avgift för insats... 3 Högkostnadsskydd och Maxtaxa... 3 Förbehållsbelopp, minimibelopp och avgiftsutrymme... 3 Bostadstillägg...

Läs mer

Tjänsteskrivelse Yttrande angående kostpolicy för Vallentuna kommun

Tjänsteskrivelse Yttrande angående kostpolicy för Vallentuna kommun VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2014-09-24 DNR SN 2014.162 MARIE BLAD SID 1/1 HÄLSO OCH SJUKVÅRDSSTRATEG/MEDICINSK ANSVARIG SJUKSKÖTERSKA MARIE.BLAD@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse

Läs mer

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015.

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Närvarande: Elisabeth Forssén, verksamhetschef, Eva Eriksson, samordnare och undersköterska, Inger Brandell,

Läs mer

Kostpolicy för äldreomsorgen

Kostpolicy för äldreomsorgen Kostpolicy för äldreomsorgen Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2012-11-20 Kostpolicy för äldreomsorgen 1. Mat som serveras inom Sollentuna kommuns äldreomsorg ska vara vällagad och god. Hänsyn ska tas

Läs mer

Socialförvaltningen informerar. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten

Socialförvaltningen informerar. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Socialförvaltningen informerar Hemtjänst Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Hemtjänst Insatser från hemtjänsten skall ges för att underlätta och möjliggöra den dagliga livsföringen och

Läs mer

Lämnade synpunkter och frågor från publiken

Lämnade synpunkter och frågor från publiken Hemsegården 2009-04-29 Plats: Hemsegården, 2009-04-29. Publik: Ett 30-tal personer kom till mötet, varav nio män. Medelålder. Panel: Eva Nypelius, Bo Magnusson, Freddy Sirland, Lisa Stark. Därutöver en

Läs mer

Grundläggande förhållanden och aktiviteter som är nödvändiga för att upprätthålla en hygienisk miljö genom hela livsmedelskedjan.

Grundläggande förhållanden och aktiviteter som är nödvändiga för att upprätthålla en hygienisk miljö genom hela livsmedelskedjan. Grundförutsättningar Med grundförutsättningar menas: Grundläggande förhållanden och aktiviteter som är nödvändiga för att upprätthålla en hygienisk miljö genom hela livsmedelskedjan. Syftet är både att

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade Innehållsförteckning Inledning 2 Syfte 2 Grundläggande utgångspunkter för rätten till bistånd 2 Dokumentation

Läs mer

Kostpolicy. för äldreomsorgen

Kostpolicy. för äldreomsorgen Kostpolicy för äldreomsorgen Inledning I Sollentuna kommun är vård- och omsorgsnämnden ansvarig för kommunens äldreomsorg. Nämnden vision/värdegrund är att Alla ska ha förutsättningar för att leva sina

Läs mer

Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy

Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING 2014-09-08 DNR BUN 2014.366 ELISABETH JOHANSSON SID 1/1 KANSLICHEF ELISABETH.JOHANSSON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy

Läs mer

Beställarenheten Anders Carlsson. Riktlinjer för biståndshandläggning inom äldreomsorgen i Haninge kommun

Beställarenheten Anders Carlsson. Riktlinjer för biståndshandläggning inom äldreomsorgen i Haninge kommun 20081118 Beställarenheten Anders Carlsson Riktlinjer för biståndshandläggning inom äldreomsorgen i Haninge kommun 1 1 INLEDNING...3 1.1 SYFTE...3 1.2 AVGRÄNSNING...3 2 GRUNDLÄGGANDE BESTÄMMELSER OCH PRINCIPER...3

Läs mer

Stöd och omsorg för äldre

Stöd och omsorg för äldre ÅSELE KOMMUN SOCIALTJÄNSTEN Stöd och omsorg för äldre Information för dig som vill veta mer om stöd och omsorg för äldre. Vårt motto är att se möjligheterna där andra ser svårigheter. INSATSER FÖR ÄLDRE

Läs mer

RESULTATRAPPORT. Projektet Allergener i oförpackade livsmedel. 2015-10-06 Yonny Flores

RESULTATRAPPORT. Projektet Allergener i oförpackade livsmedel. 2015-10-06 Yonny Flores RESULTATRAPPORT Projektet Allergener i oförpackade 2015-10-06 Yonny Flores Innehållsförteckning 1 Bakgrund till projektet... 3 2 Syfte... 3 3 Uppföljande information... 3 4 Resultat... 4 5 Bedömning av

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om hem för vård eller boende

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om hem för vård eller boende Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Meddelandeblad. Kommunens ansvar för enskilda vid omvandling av särskilda boenden för äldre till trygghetsbostäder. Särskilda boenden för äldre

Meddelandeblad. Kommunens ansvar för enskilda vid omvandling av särskilda boenden för äldre till trygghetsbostäder. Särskilda boenden för äldre Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg om äldre personer: förtroendevalda, förvaltningschefer, medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS), avdelnings-

Läs mer

Verksamhetsuppföljning, Valla Park, Attendo Sverige AB, 2014-09-10, 2014-09-23, 2014-10-10.

Verksamhetsuppföljning, Valla Park, Attendo Sverige AB, 2014-09-10, 2014-09-23, 2014-10-10. 1 (5) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2014-09-24 Dnr ÄN 2014-415 Malin Robertsson Verksamhetsuppföljning, Valla Park, Attendo Sverige AB, 2014-09-10, 2014-09-23, 2014-10-10. Bakgrund Äldrenämnden har

Läs mer

Valfrihet inom hemvård i Grästorps kommun

Valfrihet inom hemvård i Grästorps kommun Grästorps kommun Social verksamhet Valfrihet inom hemvård i Grästorps kommun Kapitel 4 Avtal för bedrivande av hemvård Innehållsförteckning 4. Avtal för bedrivande av hemvård... 3 4.1 Parter... 3 4.1.1

Läs mer

Information om avgifter 2016

Information om avgifter 2016 Sölvesborgs kommun Omsorgsverksamheten Information om avgifter 2016 Information om avgifter Avgifter för vård och omsorg inom äldre- och funktionshinderomsorgen regleras i socialtjänstlagen, kapital 8.

Läs mer

Riktlinjer för medföljare vid semesterresa

Riktlinjer för medföljare vid semesterresa 1 (12) Riktlinjer för medföljare vid semesterresa Antagna av KS april 2000, reviderade av KF xxx 2016 stockholm.se 2 (12) 3 (12) Riktlinjer för medföljare vid semesterresa Antagna i KS april 2000, reviderade

Läs mer

Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13

Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13 Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 13 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Emma Handy, Gerd Holm, Kristina

Läs mer

Kostpolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-13, 104

Kostpolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-13, 104 Kostpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-13, 104 Kostpolicy för Bjuvs kommun Inledning Maten är ett av livets stora glädjeämnen. Den ska engagera alla sinnen och vara en höjdpunkt på dagen värd

Läs mer

Redovisning av projektinriktad kontroll, PIK, 2002 i Stockholms län En fråga om hygien

Redovisning av projektinriktad kontroll, PIK, 2002 i Stockholms län En fråga om hygien Bilaga 16:23 till kommunstyrelsens protokoll den 10 september 2003, 28 PM 2003 RVIII (Dnr 303-3568/2002) Körkort för livsmedelshantering Skrivelse av Ewa Samuelsson (kd) Redovisning av projektinriktad

Läs mer

RANSCHRÅD Minnesanteckningar Hemtjänst. 24 oktober 2011 1. Register

RANSCHRÅD Minnesanteckningar Hemtjänst. 24 oktober 2011 1. Register Register 1 1. Hälsar välkommen... 2 2. Föregående minnesanteckningar... 2 3. Val av utförare... 2 4. Vad vill de äldre veta... 2 5. Förslag på ny rutin... 2 6. Hemsjukvård... 3 7. Palliativ vård... 3 8.

Läs mer

~HÅBO 2016-01-13 KALLELSE TILL VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS EXTRAINSATTA SAMMANTRÄDE "-'KOMMUN

~HÅBO 2016-01-13 KALLELSE TILL VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS EXTRAINSATTA SAMMANTRÄDE -'KOMMUN ~HÅBO "-' KALLELSE TILL VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS EXTRAINSATTA SAMMANTRÄDE 2016-01-13 KALLELSE Vård- och omsorgsnämnden Ledamöter Lisbeth Bolin (C), Ordfårande Helen Embretsen (KD), l :e vice ordfårande

Läs mer

AVGIFTER 2016 Stöd & service

AVGIFTER 2016 Stöd & service AVGIFTER 2016 Stöd & service Det stöd och den hjälp du kan få av äldre- och handikappomsorgen är behovsprövad. I denna broschyr kan du läsa om vad du skall betala när du får hemtjänst och annan hjälp inom

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR Hemtjänst Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Hemtjänst Insatser från hemtjänsten skall ges för att underlätta och möjliggöra den dagliga livsföringen och

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av taxor och avgifter inom omsorgen om äldre och funktionshindrade

Riktlinjer för handläggning av taxor och avgifter inom omsorgen om äldre och funktionshindrade Tjänsteutlåtande Utredare 2015-09-24 Theresa Olsson 08-590 972 77 Dnr: Theresa.Olsson@upplandsvasby.se SÄN/2015:113 10271 Social- och äldrenämnden Riktlinjer för handläggning av taxor och avgifter inom

Läs mer

Vård- och omsorgsboende: Frösunda Äldreboende - Somatisk. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Rinkeby-Kista. Avtalspart/Nämnd:

Vård- och omsorgsboende: Frösunda Äldreboende - Somatisk. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Rinkeby-Kista. Avtalspart/Nämnd: Vård- och omsorgsboende: Frösunda Äldreboende - Somatisk Uppföljande stadsdelsförvaltning: Rinkeby-Kista Avtalspart/Nämnd: Attendo Sverige AB/Rinkeby-Kista sdn Verksamhetschef/enhetschef: Eva-Lena Erngren

Läs mer

Dagordning Anpassning av platser inom särskilt boende Trygg hemgång MAS i Lysekil sommaren 2013 Samverkansgruppens protokoll. Innehållsförteckning

Dagordning Anpassning av platser inom särskilt boende Trygg hemgång MAS i Lysekil sommaren 2013 Samverkansgruppens protokoll. Innehållsförteckning Dagordning Anpassning av platser inom särskilt boende Trygg hemgång MAS i Lysekil sommaren 2013 Samverkansgruppens protokoll Innehållsförteckning 2 3 12 17 18 Vård- och omsorgsnämnden kallas till extrasammanträde

Läs mer

Utredning av barnomsorg på obekväm arbetstid samt förslag till lösning i Upplands Väsby kommun

Utredning av barnomsorg på obekväm arbetstid samt förslag till lösning i Upplands Väsby kommun Utbildningsavdelningen 2014-05-21 Haina Berndtsson 08-590 971 47 Dnr UBN/2014:26 Haina.Berndtsson@upplandsvasby.se Utbildningsnämnden Utredning av omsorg på obekväm arbetstid samt förslag till lösning

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll LAGFÖRSLAG nr x/2011-2012 Datum 2011-xx-xx Till Ålands lagting Privat socialvård Huvudsakligt innehåll Landskapsregeringen föreslår att landskapets blankettlagstiftning om privat socialservice ändras från

Läs mer

AVTAL Sid 1 (7) Avtalsnr 460301 SLLU 9/2003

AVTAL Sid 1 (7) Avtalsnr 460301 SLLU 9/2003 1 AVTAL Sid 1 (7) Avtalsnr 460301 SLLU 9/2003 Objekt SLL 460, Röntgenfilm mm Mellan Stockholms läns landsting, organisationsnummer 232100-0016, nedan benämnd SLL och Agfa Gevaert AB, organisationsnummer

Läs mer

Rapport 2015-04-25. Laga-matgaranti

Rapport 2015-04-25. Laga-matgaranti Rapport 2015-04-25 Laga-matgaranti Laga-mat-garanti Alla människor är olika, också när vi blir äldre. Varje människa ska bli bemött utifrån den hon är, och inte utifrån sitt födelseår. Att öka äldres självbestämmande

Läs mer

Slutrapport VillGott. Matlagningskurser

Slutrapport VillGott. Matlagningskurser SID 1 (8) Beslutad av styrgrupp 2011-02-11 Slutrapport VillGott Matlagningskurser Projektägare: Iréne Kallin, förvaltningschef Omvårdnadsförvaltningen Solna stad Projektledare: Birgit Granbo, hushållslärare

Läs mer

Kostpolicy för äldreomsorgen

Kostpolicy för äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Eva Carlsson 2012-06-28 Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0387 KS-2 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kostpolicy för äldreomsorgen Förslag till beslut Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsens

Läs mer

Till dig med psykisk funktionsnedsättning

Till dig med psykisk funktionsnedsättning Till dig med psykisk funktionsnedsättning Socialpsykiatrigruppen Hos oss arbetar två socialsekreterare och en gruppledare som beslutar om bistånd till personer som på grund av psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd UPPDRAGSBESKRIVNING 1 (12) Dnr: 2015:190 Valfrihetssystem inom boendestöd Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd Socialtjänsten Sociala avdelningen Postadress Besöksadress Telefon (vx)

Läs mer

2015-11-24 Datum då anslaget tas ned

2015-11-24 Datum då anslaget tas ned SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08:30 12:00 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), ordförande Kenneth Axelsson, (M) Peder Griph, (S) Marianne Sandberg, (M) Astrid-Marie

Läs mer

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun Äldreomsorgen i Ängelholm I Ängelholms kommun är vi cirka 700 medarbetare som jobbar med att ge stöd genom kommuens vård- och omsorgstjänster. För att

Läs mer

Hur står det till i hemtjänsten?

Hur står det till i hemtjänsten? RAPPORT: 2005:7 Hur står det till i hemtjänsten? Sociala enheten 2005-04-18 LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Sociala enheten 701-2757-2005 FÖRORD Länsstyrelsen har tillsyn över den socialtjänst som kommunerna

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnd väster

Vård- och omsorgsnämnd väster Protokoll Vv 92/2014 Vård- och omsorgsnämnd väster Datum: 2014-03-12 Klockan: 14:00-17:00 Plats: Sessionssalen Närvarande ledamöter Gunhild Wallin (C) Jan Zetterqvist (S) Anna Hedström (S) Hans Lindström

Läs mer

Branschriktlinjer Utomhusmatlagning

Branschriktlinjer Utomhusmatlagning Branschriktlinjer Utomhusmatlagning Foto: Per Nilsson, Profox Dessa branschriktlinjer är framtagna av Progrezzum Ekonomisk Förening i samarbete med Ekoturismföreningen, Slow Food Sapmi, Friluftsfrämjandet,

Läs mer

3. Checklista för dig som är: Inköpare för butik och detaljhandel

3. Checklista för dig som är: Inköpare för butik och detaljhandel 3. Checklista för dig som är: Inköpare för butik och detaljhandel Syfte: Förutsättningar: Att göra livsmedelshanteringen säkrare. Att underlätta för allergiska och överkänsliga konsumenter. Att du vet

Läs mer

Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun. Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service

Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun. Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service Innehållsförteckning 1. Administrativa föreskrifter...3 1.1. Inledning... 3

Läs mer

Avgifter inom socialnämndens verksamheter 2016

Avgifter inom socialnämndens verksamheter 2016 Tjänsteskrivelse 1 (7) Handläggare Lisa Kihl Socialnämnden Avgifter inom socialnämndens verksamheter 2016 Sammanfattning Socialnämnden ska besluta om avgifter i krontal för vissa verksamheter. Inom följande

Läs mer

Policy för hållbar utveckling och mat

Policy för hållbar utveckling och mat Policy för hållbar utveckling och mat Bakgrund och syfte Bakgrund - Matens betydelse - mer än ett mål mat i Malmö I Malmö stad är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla,

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 4 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

AVGIFTSKONSTRUKTION AVSEENDE OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHETER

AVGIFTSKONSTRUKTION AVSEENDE OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHETER U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T BILAGA Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2014/332 2015/317 2015-01-01 2016-01-01 Kf 2014-12-15 138 Kf 2016-02-08 5 AVGIFTSKONSTRUKTION AVSEENDE OMSORGSNÄMNDENS

Läs mer

Omsorgsförvaltningen Valfrihet i hemtjänsten i Ljusdals Kommun

Omsorgsförvaltningen Valfrihet i hemtjänsten i Ljusdals Kommun Omsorgsförvaltningen Valfrihet i hemtjänsten i Ljusdals Kommun Valfrihet i hemtjänst I Ljusdals kommun tillämpas sedan maj 2010 lagen om valfrihet LOV. Valfrihetssystemet innebär att du som är beviljad

Läs mer

Kostpolicy. Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132

Kostpolicy. Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132 Kostpolicy Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132 Vision Eksjö kommun - Småland som bäst. Matglädje för alla! Alla som äter mat i Eksjö kommuns

Läs mer

Äldreomsorg med omsorg.

Äldreomsorg med omsorg. Äldreomsorg med omsorg. Välkommen till Aleris och framtidens äldreomsorg. På Aleris har vi en gemensam syn på äldreomsorg; vi ger våra kunder samma trygghet, respekt och omtanke som vi själva vill ha när

Läs mer

Riktlinjer för bistånd inom Äldreomsorgen

Riktlinjer för bistånd inom Äldreomsorgen Datum 2007-05-01 1 (9) Fastställda av KS 2005-12-05 287 Reviderade av ÄON 2006-11-07 Dnr ÄON 06/236-730 Reviderade av ÄON 2007-01-18 Dnr ÄON 06-259-750 Socialförvaltningen Bernt Lundqvist Riktlinjer för

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-01-12 Birgitta Olofsson Ann Karlsson Monika Bondesson VÅRD- OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Stadshuset 442 81 Kungälv

Läs mer

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun Hemvården Kävlinge kommun e kommun Hemvården - stöd och hjälp när du behöver det Hemvården vänder sig till dig som till följd av ålder, funktionshinder eller sjukdom har svårt att klara din vardag på egen

Läs mer

Detta lägerbrev är fullmatad med information om sommarens äventyr!

Detta lägerbrev är fullmatad med information om sommarens äventyr! Lägerbrev 1 Sjöröds Kårlägerveckor 2016 Hej! Tack för er intresseanmälan till Kårläger på Sjöröd 2016, det är 18 scoutkårer som anmält sitt intresse och de preliminära antalet deltagare uppgår till ca

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen

Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen 1(13) Innehållsförteckning Inledning... 3 Målgrupp... 3 Grundläggande värderingar... 3 Inriktning... 3 Lagstiftning... 4 Socialtjänstlagen... 4 Rätt

Läs mer

Riktlinjer för biståndinsatser enligt socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för biståndinsatser enligt socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning Mönsterås kommun Socialförvaltningen Riktlinjer för biståndinsatser enligt socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning Rätten till bistånd regleras i socialtjänstlagen enligt

Läs mer

Ansvarsnämndens avgörande Gästen har återkallat anmälan. Ansvarsnämnden avskriver ärendet.

Ansvarsnämndens avgörande Gästen har återkallat anmälan. Ansvarsnämnden avskriver ärendet. VISITA Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2015-12-14 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Sten Fylkner Jan Kristiansson Michaël Koch Per Olding Sekreterare Katarina Alfredsson 1 Ansvarsnämnden

Läs mer

Måltidsverksamheten vid Karlbergsskolan Åk 1-3

Måltidsverksamheten vid Karlbergsskolan Åk 1-3 Arbetsmaterial 1/8 Måltidsverksamheten vid Karlbergsskolan Åk 1-3... 2 Uppdrag... 2 Nulägesbeskrivning... 2 Karlbergsskolans kök... 2 Personal/köksarbete... 3 Transport av mat... 3 Servering... 4 Arbetstid

Läs mer