Användarhandledning Kursplaneöversättaren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Användarhandledning Kursplaneöversättaren"

Transkript

1 Användarhandledning Kursplaneöversättaren Bakgrund På uppdrag av Rektor vid Uppsala universitet har en forskargrupp vid Institutionen för lingvistik och filologi vid Uppsala universitet utvecklat en maskinell översättningstjänst för att understödja översättning av kursplaner från svenska till engelska. Översättningstjänsten, nedan benämnd Kursplaneöversättaren, körs från Selma och är tillgänglig för alla kursplaneadministratörer på de institutioner som har utsett minst en översättningsansvarig. För driften av Kursplaneöversättaren svarar, som är ett avknoppningsföretag från Uppsala universitet, bildat av den forskargrupp som utvecklat tjänsten. Översättning med Kursplaneöversättaren Översättning med hjälp av Kursplaneöversättaren sker i fyra huvudsakliga steg: 1. Inloggning i Selma 2. Stavningskontroll 3. Beställning av översättning 4. Granskning och godkännande av översättning 1. Inloggning i Selma Logga in i Selma som vanligt och öppna den kursplan du vill översätta. Under fliken Allmänt finns två knappar som går till Kursplaneöversättaren; en för stavningskontroll och en för översättning. Om dessa knappar saknas beror det förmodligen på att det saknas en översättningsansvarig på din institution. Vem eller vilka som ska fungera som översättningsansvarig(a) på institutionen bestäms av prefekten. Ansökan om översättningsansvar sker på samma sätt som ansökan om övriga behörigheter i Selma, dvs genom att man fyller i en ansökningsblankett och skickar in den till Uppdok-enheten. 2. Stavningskontroll Innan du beställer en översättning bör kursplanen stavningskontrolleras. Klicka på knappen Stavningskontroll under fliken Allmänt. Ett nytt fönster öppnas där de ord som saknas i översättningssystemets lexikon har rödmarkerats. Rödmarkeringen innebär sålunda antingen att ett ord är felstavat eller att det av någon anledning saknas i översättningssystemets lexikon. Gå tillbaka till Selma för att korrigera eventuella felstavade ord och spara kursplanen.

2 3. Beställning av översättning För att beställa en översättning av kursplanen, klickar du på knappen Beställ översättning under fliken Allmänt. Följande meddelande visas då: Översättning kommer att göras för de fält som inte redan har en engelsk översättning. Vill du fortsätta? Meddelandet är till för att göra dig uppmärksam på att om det redan finns text i de engelska fälten i Selma, så kommer dessa fält inte att översättas på nytt av systemet. Om du vill göra en ny översättning av dessa fält, måste du först radera all text på den engelska sidan och spara dina ändringar i Selma, innan du beställer en översättning. När du svarat OK på frågan skickas en begäran om översättning av kursplanen till översättningssystemet, där beställningarna behandlas i turordning. Om det ligger många beställningar i kö kan det ta en stund innan just din översättning utförs. 4. Granskning och godkännande av översättning När översättningen är klar meddelas de översättningsansvariga per e-post att det finns en översatt kursplan att granska och godkänna. Om det finns flera översättningsansvariga på institutionen kommer samtliga att få e-postmeddelandet. I vissa fall kan det vara samma person som beställer översättningen som också är översättningsansvarig, men det kan också vara olika personer. I epost-meddelandet finns en länk till den översatta kursplanen. När du klickar på länken visas kursplanen i Selma- Convertus redigeringsvy. I redigeringsvyn visas den svenska originaltexten sida vid sida med den engelska översättningen. De delar av texten som översatts av systemet är gråmarkerade och går att redigera. Omarkerade delar utgörs av rubriker med fastställd översättning och engelska fält som redan hade en översättning i Selma. Dessa går inte att redigera. Till vänster om varje mening visas en symbol. En kugghjulssymbol betyder att meningen har översatts av Kursplaneöversättaren, medan kretsloppssymbolen innebär att en tidigare godkänd översättning har hämtats ur det s.k. översättningsminnet, där tidigare redigerade och godkända översättningar finns sparade. För att redigera/godkänna översättningen, klicka på Aktivera redigeringsvyn. Du blir då ensam ansvarig för kursplanen, vilket innebär att ingen annan kan redigera eller godkänna den. För att släppa ansvaret igen, klicka på Lås upp. Klicka på den engelska mening du vill redigera. Meningen och dess svenska motsvarighet grönmarkeras och visas i redigeringsfältet längst ned på sidan, där du kan korrigera översättningen. Ändringarna förs genast in i texten, och den redigerade meningen markeras med en gubbsymbol, i stället för ett kugghjul eller en återvinningssymbol. När du är klar med en mening klickar du på nästa mening som du vill redigera. Om du vill ångra de ändringar du har gjort för en viss mening, klicka på Ångra redigering till höger i redigeringsfältet, varpå den engelska översättningen återgår till sin ursprungliga form. Du kan endast ångra redigeringar som gjorts efter det att du sparade senast.

3 Du kan när du vill spara dina ändringar genom att klicka på knappen Spara och kontrollera ord högst upp på sidan. Detta sparar alla ändringar du har gjort i kursplanen sedan du sparade sist. Efter att du har sparat kan du inte längre återgå till den ursprungliga översättningen genom att klicka på Ångra redigering. Redigera översättningen tills du är nöjd. Klicka på Spara och kontrollera ord och sedan på Skicka till Selma. Din redigerade översättning sparas nu i Selma. Dessutom sparas alla svenska meningar tillsammans med respektive översättning i översättningsminnet. Om du nu öppnar samma kursplan på nytt i Selma, ska din redigerade översättning finnas sparad i de engelska fälten (det kan ta ett par minuter innan detta händer). Stilmarkering i Kursplaneöversättaren har på uppdrag av Selma-konsortiet utvecklat en funktion för översättning av stilmarkeringar i Kursplaneöversättaren. Med översättning av stilmarkeringar avses här att motsvarigheterna till de stilmarkerade segmenten i ursprungstexten märks upp på samma sätt i den översatta texten. Användaren skapar sitt dokument i Selmas redigeringsmiljö och gör stilmarkering på vanligt vis (fet, kursiv etc). Innan ett dokument översätts omformas stilmarkeringarna till s.k. intrasegmentella taggar i XML-format. Varje stilmarkering har sin speciella tagg. Texten översätts med sina taggar och taggar placeras ut i översättningen på motsvarande ställen. Slutligen omvandlas taggarna till traditionella stilmarkeringar. Se exempel nedan: Källspråkstext: Taggad text: Översatt taggad text: Målspråkstext: Studenten ska kunna <b>läsa engelska</b>. The student should be able to <b>read English</b>. The student should be able to read English. Följande stilmarkeringar omfattas av systemet: kursiv fet genomstrykning upphöjd nedsänkt Bakgrundsfärg Studenten ska kunna läsa engelska. Studenten ska kunna läsa engelska Anm. Godtycklig bakgrundsfärg kan markeras. (Olika bakgrundsfärger får olika taggar.) Kombinationer av stilmarkeringar är också tillåtna. Ett eller flera ord i följd får markeras. Däremot klarar systemet inte av stilmarkeringar som skulle leda till inkapslade (Eng. nested) taggar, som i exemplet nedan, där kursivtaggen och fetstilstaggen är inkapslade i varandra.

4 * *Studenten ska <i>kunna <b>läsa</i> engelska</b>. Den maskinöversatta texten granskas och korrigeras på vanligt vis i det efterredigeringsgränssnitt som Kursplaneöversättaren erbjuder. Gränssnittet har utvidgats till att hantera stilmarkeringar och nya knappar har införts för de olika typerna. Med hjälp av dem kan användaren ändra de stilmarkeringar som maskinöversättningssystemet har ansatt. Automatisk bearbetning av stilmarkerade delar En stilmarkering har en början och ett slut i källmeningen. Översättningssystemet överför varje stilmarkering genom att överföra dess startpunkt och slutpunkt till motsvarande plats i översättningen. Här är ett exempel på en uppmarkering som löper över ett ord, och har stilinformationen kursiv stil: Kursansvarig Course coordinator En uppmarkering kan naturligtvis även löpa över mer än ett ord i källmeningen. Denna uppmarkering löper över baserade på: kunna kritiskt granska undersökningsrapporter och slutsatser baserade på be able to review research reports and conclusions critically based on En mening kan ha flera uppmarkeringar i sig. Här löper den första över och numeriska, och den andra över ordet mått: Grafiska deskriptiva metoder och numeriska deskriptiva mått. Graphical descriptive methods and numerical descriptive measures. Speciella fall Vissa fasta flerordsuttryck och fraser finns lagrade som enheter i systemets lexikon och uppfattas därför som enkla ord, och för enkla ord gäller regeln att uppmarkeringar endast får placeras runt om, och inte inne i orden. Om

5 systemet upptäcker en uppmarkering som bryter mot denna regel så flyttas markeringsgränsen till endera kanten av ordet eller det fasta flerordsuttrycket. Det kan få till följd att en uppmarkering till synes saknas. Här är ett exempel på ett sådant uttryck, och vad resultatet blir om en uppmarkering felaktigt görs över endast halva flerordsuttrycket. Systemet har flyttat början på uppmarkeringen till efter uttrycket, där den även tar slut: Uppsala universitet Uppsala University Ett annat specialfall är när översättningssystemet har utfört omflyttningar av satsleden i översättningsprocessen, på ett sådant vis att ett led flyttats in i en uppmarkering. Här är ett exempel på en uppmarkering som löper från ordet två till och med den meningsavslutande punkten. Mellan översättningens ord two och den meningsavslutande punkten så har of the examination placerats då det är det föredragna sättet att formulera genitiv: sammanvägning av examinationens två moment. joining of the two parts of the examination. I sådana fall kan den ansvarige för efterredigering kontrollera och vid behov justera uppmarkeringen med hjälp av uppmarkeringsknapparna vid efterredigeringsgränssnittets redigeringsfält. Ofullkomligheter i källtexten Ofullkomligheter i källtexten som leder till att den inte kan delas upp i översättningssegment på ett förutsatt vis, kan också leda till att stilmarkeringen hamnar snett och behöver redigeras, se t.ex. * Kursen består av tre moment Examination sker både muntligt och skriftligt. Problemet i exemplet ovan är att meningsavslutande punkt saknas och systemet kommer då att försöka analysera de båda meningarna som vore det en enda mening. Översättningen kommer därför till stor del att falla tillbaka på heuristiska principer vilket drabbar såväl översättning som uppmärkning negativt. Nedan redovisas principerna för uppdelning av texten i översättningssegment till ledning för textproducenten. Uppdelning av texten i översättningssegment Kursplaneöversättaren delar upp texten, kursplanen, i mindre delar, s.k. översättningssegment, och varje segment översätts för sig. Efter avslutad översättning sammanställs de till en text på målspråket. Översättningssegment kan vara meningar och element i punktlistor och numrerade listor.

6 Mening En mening känns igen av systemet som ett textsegment som inleds med en meningsinledare och avslutas med en meningsavslutare. Nedan redogörs för systemets meningsinledare resp. meningsavslutare. Igenkänning av en mening bygger på att systemet känner igen både dess inledare och dess avslutare, se vidare nedan. Meningsinledare versal bokstav siffra efternamnsprefix som von, van, de, d Anm. Meningsinledarna kan också föregås av följt av blanktecken el. utan blanktecken. Meningsavslutare.!? : ; följt av mellanslag eller nyradstecken Kursens innehåll bestäms i samråd med studenterna. Speciella regler gäller. Denna kurs följer 2012 års förordning. Undervisning sker på Engelska. Anm. Förkortningspunkt behandlas inte som meningsavslutare. De förkortningar som systemet känner igen finns i ett särskilt förkortningslexikon. Nedan ges exempel på olika typer av förkortningar, som systemet känner igen. Det handlar bl.a. om datorer. Examen motsvarande amerikanska Ph.D. behandlas nedan. Detta beskrivs av dr. Eklund. tom rad Denna kurs följer 2012 års förordning Undervisning sker på Engelska. nyradstecken följt av versal Huvudrubrik Denna kurs följer 2012 års förordning. Meningarna kan också omges av parvisa, postavskiljande tecken:

7 " ' ([{ << (mening) >> }])' " Element i punktlistor och numrerade listor - Arternas uppkomst - Darwins senare verk Anm. Elementen i punktlistorna skrivs enligt textredigeringssystemets standard, dvs. inga egna tecken bör användas för att markera de enskilda elementen. Utprovning Kursplaneöversättarens nya funktion för översättning av stilmarkering har provats ut vid Karolinska Institutet och Uppsala Universitet under våren och sommaren 2013 och Convertus har kontinuerligt förfinat funktionen utifrån de resultat som uppnåtts. De problem som uppdagats har åtgärdats, och de typer av fall som kan kräva redigering av stilmarkeringen har redovisats ovan. De bedöms vara få. Något exakt antal kan dock inte anges förrän tjänsten varit i drift under en tid och en avsevärd mängd uppmärkta och översatta dokument finns tillgängliga. Kontakt Eventuella frågor kring Kursplaneöversättaren besvaras av på e-post: support@convertus.se Frågor gällande behörigheter besvaras av Uppdok-enheten.

Översättning med Kursplaneöversättaren sker i tre huvudsakliga steg:

Översättning med Kursplaneöversättaren sker i tre huvudsakliga steg: Användarhandledning Kursplaneöversättaren Bakgrund Convertus Kursplaneöversättare är en maskinell översättningstjänst för översättning av kursplaner från svenska till engelska. Översättningen görs med

Läs mer

Använda Convertus Kursplaneöversättaren

Använda Convertus Kursplaneöversättaren Utbildningsavdelningen INSTRUKTION 2015-10-09 Använda Convertus Kursplaneöversättaren Programmet Kursplaneöversättaren är ett hjälpmedel för att översätta kursplaner från svenska till engelska. Du måste

Läs mer

Användarhandledning Kursplaneöversättaren för Uppsala universitet

Användarhandledning Kursplaneöversättaren för Uppsala universitet 1 Användarhandledning Kursplaneöversättaren för Uppsala universitet Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Översättning med Kursplaneöversättaren... 2 1. Beställning av översättning... 2 Från Selma... 2 Av

Läs mer

Kursplaneöversä-aren. Per Weijnitz

Kursplaneöversä-aren. Per Weijnitz Kursplaneöversä-aren Per Weijnitz per.weijnitz@convertus.se Innehåll Kursplaneöversä-aren bakgrund och uppbyggnad Språkliga resurser i Kursplaneöversä-aren A- köra Kursplaneöversä-aren Hantering av uppmärkning

Läs mer

Convertus - kursplaneöversättning

Convertus - kursplaneöversättning Utbildningsavdelningen 2017-10-25 Convertus - kursplaneöversättning Innehåll Om Convertus kursplaneöversättning... 2 Så fungerar det... 2 Tre olika användarroller... 2 Arbetsgång... 3 Filnamn... 3 1. Beställa

Läs mer

Kursplaneöversättaren. Lina Stadell

Kursplaneöversättaren. Lina Stadell Kursplaneöversättaren Lina Stadell lina.stadell@convertus.se 2017-11-13 Innehåll Allmänt Språkliga resurser Översättningsprocessen Översättningsproblem Stavningskontroll Allmänt Bygger på egenutvecklad

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Lathund Fritidshem 2014-10-03

Lathund Fritidshem 2014-10-03 Lathund Fritidshem 2014-10-03 1 Innehåll Logga in... 3 Behörighet... 3 Inloggning till systemet, Hypernet... 3 Glömt lösenord... 3 Uppdatera lösenordet... 3 Vyer anpassa det du vill se... 4 Kolumner...

Läs mer

Word kortkommando. 5. I rutan till höger klickar du på kommandot eller elementet.

Word kortkommando. 5. I rutan till höger klickar du på kommandot eller elementet. kortkommando Kortkommandon Koppla kortkommandon till menykommandon eller andra element Du kan koppla ett kortkommando till ett kommando, ett makro, ett teckensnitt, en autotextpost, en formatmall eller

Läs mer

Användarmanual Utbildningsdatabasen Selma. för. Kursansvarig lärare. Avdelningen för utbildnings- och forskarutbildningsstöd

Användarmanual Utbildningsdatabasen Selma. för. Kursansvarig lärare. Avdelningen för utbildnings- och forskarutbildningsstöd Användarmanual Utbildningsdatabasen Selma för Kursansvarig lärare forskarutbildningsstöd Innehållsförteckning 1. Logga in och logga ut... 4 2. Kursplan - generell information... 5 Process för att skapa

Läs mer

Word Online Version 1.0 Skolkontoret

Word Online Version 1.0 Skolkontoret Word Online Version 1.0 Skolkontoret 1 Innehåll Vad är Word Online?... 3 Arbeta i Word Online... 4 Logga in... 4 Skapa ett Worddokument via OneDrive... 4 Öppna ett redan skapat Worddokument i Word Online...

Läs mer

EPI Server 6.0. Lathund till Episerver. Innehåll

EPI Server 6.0. Lathund till Episerver. Innehåll EPI Server 6.0 Lathund till Episerver Innehåll Inloggning... 1 Hitta dina sidor... 1 Skapa, spara och publicera... 3 Obligatoriska fält... 4 Redigera innehåll... 6 Tillgängliga knappar i editorn... 6 Bilder...

Läs mer

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version ODD FELLOW ORDEN Manual Sidverktyget oddfellow.se version 1210012 Kort om intranätet odd fellow ordens webplats består av två delar; En publik del vars målgrupp är besökare som inte är medlemmar i orden

Läs mer

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Manual It s learning Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Rekommenderade webbläsare: Internet Explorer, aktuella versioner (PC) Safari (ipad, Mac) Örebro kommun 20150911 v 1.1 orebro.se 2

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Lathund Förskola och annan pedagogisk omsorg 2014-10-03

Lathund Förskola och annan pedagogisk omsorg 2014-10-03 Lathund Förskola och annan pedagogisk omsorg 2014-10-03 1 Innehåll Logga in... 3 Behörighet... 3 Inloggning till systemet, Hypernet... 3 Glömt lösenord... 3 Uppdatera lösenordet... 3 Vyer anpassa det du

Läs mer

Det virtuella tangentbordet

Det virtuella tangentbordet Kapitel tre Det virtuella tangentbordet I det här kapitlet ska vi titta närmare på tangentbordet i ipad och hur det används i olika sammanhang. Som du kanske har märkt öppnas tangentbordet automatiskt

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING...

Läs mer

Instruktion redigering av egen föreningssida under Sveriges Fiskevattenägareförbunds portal

Instruktion redigering av egen föreningssida under Sveriges Fiskevattenägareförbunds portal Instruktion redigering av egen föreningssida under Sveriges Fiskevattenägareförbunds portal Allmänt Vår nya hemsida www.vattenagarna.se har utvecklats av Jighead AB (ifiske). Vad gäller föreningssidorna

Läs mer

Inrättande av kurs [kurskod][svensk benämning] och fastställande av kursplan

Inrättande av kurs [kurskod][svensk benämning] och fastställande av kursplan BESLUT Datum: Diarienummer: KS-kod Ange datum Ange Diarienummer 3.2.2 MALL OBS! Alla gråmarkerade fält fylls i och klamrar tas bort. Röd text och text som inte är relevant tas bort. Kontrollera stoppdatum

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

Office365 for educations Snabbguide. https://portal.micorosft.com

Office365 for educations Snabbguide. https://portal.micorosft.com Office365 for educations Snabbguide https://portal.micorosft.com Innehåll 1. Logga in:... 4 1. Outlook- E-post... 5 2.1 E-post inställningar... 6 2.1.1 Signatur... 6 2.1.2 Dolda kopior... 6 2.1.3 Bilagor...

Läs mer

Genomgång utav KURT Kursvärderingssystemet för Linköpings Universitet

Genomgång utav KURT Kursvärderingssystemet för Linköpings Universitet Genomgång utav KURT Kursvärderingssystemet för Linköpings Universitet Överblick Varför kursvärdering? Samtliga kurser inom den grundläggande utbildningen vid LiU ska utvärderas med stöd av det elektroniska

Läs mer

1. Ledare... 3 2. Hantera deltagare... 5 3. Rapporter... 13 4. Övriga menyer... 15

1. Ledare... 3 2. Hantera deltagare... 5 3. Rapporter... 13 4. Övriga menyer... 15 Sidan 1 (18) 1. Ledare... 3 1.2 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 3 2. Hantera deltagare... 5 2.1 Deltagare... 6 2.1.1 Lägga in deltagare i ny grupp... 6 2.1.2 Lägga till deltagare i befintlig grupp... 6 2.2

Läs mer

Listägarhandledning för listtjänst vid Uppsala universitet

Listägarhandledning för listtjänst vid Uppsala universitet Listägarhandledning för listtjänst vid Uppsala universitet Listägarskap Privilegierad ägare Vanlig ägare Logga in i listhanteraren Skapa en e-postlista Administrera lista Redigera prenumeranter Redigera

Läs mer

Om du inte har gjort det gå tillbaka Komvux hemsida och välj Skaffa inloggningskonto.

Om du inte har gjort det gå tillbaka Komvux hemsida och välj Skaffa inloggningskonto. Så här gör du din digitala ansökan Ansökan gymnasiala kurser Komvux Skaffa dig ett inloggningskonto Komvux Örebro använder nu digital ansökan. Det första du måste göra för att kunna ansöka om att läsa

Läs mer

GroupWise 6.5 för Malmö Högskola av Mikael Carlsson

GroupWise 6.5 för Malmö Högskola av Mikael Carlsson GroupWise 6.5 för Malmö Högskola av Mikael Carlsson Kursdokumentation GroupWise för användare Sidan 1 av 25 Skicka e-post med GroupWise 3 Adressboken 4 Bilaga 5 Skapa vidarebefodran i GroupWise 6 Ta bort

Läs mer

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 2 Så här skapar du en ny sida. Mycket av informationen nedan kan tillämpas på skapandet av andra typer av innehåll, till exempel nyheter, blogginlägg,

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

KIWAS LATHUND FÖR KURSGIVARE

KIWAS LATHUND FÖR KURSGIVARE 1 KIWAS LATHUND FÖR KURSGIVARE Söka kursplan i KIWAS Sök efter skapade kursplaner genom att klicka på Lista kursplaner i menyn under fliken Kurser. Listan som visas är begränsad till de kursplaner som

Läs mer

WWW.SERVICECONNECTION.NU

WWW.SERVICECONNECTION.NU ServiceConnection Snabbguide del 2 Återrapportering, underhåll och sökning WWW.SERVICECONNECTION.NU ServiceConnection - Förstasidan Förstasidan På första sidan finns en status sammanställning av aktuella

Läs mer

Hantering av webbinformation i databasen för presentation på MIUNs engelska webb för Exchange Students (utbytesstudenter) och Free Movers.

Hantering av webbinformation i databasen för presentation på MIUNs engelska webb för Exchange Students (utbytesstudenter) och Free Movers. Engelsk webbinfo Hantering av webbinformation i databasen för presentation på MIUNs engelska webb för Exchange Students (utbytesstudenter) och Free Movers. Underlag tas fram av ämnesansvarig och internationell

Läs mer

Dags att skriva uppsats?

Dags att skriva uppsats? Dags att skriva uppsats? Grundkurs i Word 2010 SDM Studentdatorutbildning vid Malmö högskola Att skriva i Word! 1 Börja skriva/skapa ditt dokument- något att tänka på 1 Spara ditt dokument 1 Bra att veta

Läs mer

Forskare & Handledare. 1. Inloggning

Forskare & Handledare. 1. Inloggning Forskare & Handledare 1. Inloggning Du använder samma inloggning till Forskningsdatabasen som till universitetets övriga system. 2. Startsidan När du loggat in i Forskningsdatabasen (FDB) kommer du till

Läs mer

Uppdaterad: 2013-04-15. Lathund Klubbmedlem

Uppdaterad: 2013-04-15. Lathund Klubbmedlem Uppdaterad: 2013-04-15 Lathund Klubbmedlem 1 1 FUNKTIONER Din förenings IdrottOnline sida är portalen för medlemmarna där du kan hitta information om vad som händer i din förening. Med ditt personliga

Läs mer

Lathund för att skapa kalenderhändelse på skl.se

Lathund för att skapa kalenderhändelse på skl.se LATHUND 2014-08-20 1 (12) Webbredaktionen Lathund för att skapa kalenderhändelse på skl.se I lathunden refereras till SKL:s riktlinjer för hur vi arbetar med innehåll på skl.se. Den hittar du på http://webbhandboken.sklblogg.se.

Läs mer

Användarmanual Utbildningsdatabasen Selma för. Programhandläggare. Avdelningen för utbildnings- och forskarutbildningsstöd

Användarmanual Utbildningsdatabasen Selma för. Programhandläggare. Avdelningen för utbildnings- och forskarutbildningsstöd Användarmanual Utbildningsdatabasen Selma för Programhandläggare forskarutbildningsstöd Innehåll Logga in och logga ut... 4 1. Kursplan... 5 Process för att skapa kursplaner inom program vid KI... 5 Beställa

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Rev 2014-07-07 1 Innehållsförteckning Hitta mitt kursrum...

Läs mer

FOR BETTER UNDERSTANDING. Snabbguide. www.wordfinder.se

FOR BETTER UNDERSTANDING. Snabbguide. www.wordfinder.se FOR BETTER UNDERSTANDING Snabbguide www.wordfinder.se Tekniska förutsättningar WordFinder 10 Professional för Mac kräver följande: Processor: Intel Mac OS X 10.5 eller senare. Installation Installation

Läs mer

Akzo Nobel AB. Användarguide - FAQ Externa användare. Sök jobb hos Akzo Nobel i vårt Rekryteringssystem 2012-11-06

Akzo Nobel AB. Användarguide - FAQ Externa användare. Sök jobb hos Akzo Nobel i vårt Rekryteringssystem 2012-11-06 Akzo Nobel AB Användarguide - FAQ Externa användare Sök jobb hos Akzo Nobel i vårt Rekryteringssystem 2012-11-06 Innehållsförteckning Registrera sig som användare... 3 Söka jobb med en redan registrerad

Läs mer

Checklista för kursmall i Pingpong

Checklista för kursmall i Pingpong Checklista för kursmall i Pingpong Länk till HJ:s videoguider om Pingpong Syftet med kursmallen i Pingpong är att skapa enhetlighet för studenter, en gemensam nivå för information och underlätta för dig

Läs mer

Så här funkar Föreningsliv

Så här funkar Föreningsliv Så här funkar Föreningsliv Logga in Logga in på den adress du fått skickat till dig via mail. Använd det lösenord och användarnamn som du tilldelats. Kom alltid ihåg att logga ut när du skrivit färdigt,

Läs mer

FUD KURSDATABASEN FÖR FORSKARUTBILDNINGSKURSER

FUD KURSDATABASEN FÖR FORSKARUTBILDNINGSKURSER FUD KURSDATABASEN FÖR FORSKARUTBILDNINGSKURSER Innehåll Inledning sid 3 Skapa kurs sid 4 Redigera kurs sid 5 Skapa kursplan sid 6 Redigera kursplan sid 7 Lämna in kursplan sid 8 Skapa kurstillfälle sid

Läs mer

Inrättande av kurser och fastställande av kursplan för kurser inom behörighetsgivande utbildning

Inrättande av kurser och fastställande av kursplan för kurser inom behörighetsgivande utbildning BESLUT Datum: Diarienummer: KS-kod Ange datum Ange Diarienummer 3.2.2 MALL OBS! Alla gråmarkerade fält fylls i och klamrar tas bort. Röd text och text som inte är relevant tas bort. Kontrollera stoppdatum

Läs mer

Användarhandbok. Pappersfri post. Välkommen till din Brevo!

Användarhandbok. Pappersfri post. Välkommen till din Brevo! Pappersfri post Användarhandbok Välkommen till din Brevo! I Brevo kan du ta emot och hantera post som du brukar få hem i din vanliga brevlåda. Du kan sortera och spara alla dina dokument och du kommer

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR WORDPRESS

ANVÄNDARMANUAL FÖR WORDPRESS FÖR WORDPRESS Surfa in på http://klubb.seko.se/< din sida >/wp-admin/ vet du inte vad < din sida > är kan du logga in direkt på http://klubb.seko.se/wp-admin 3. Fyll i ert användarnamn 3. Fyll även i ert

Läs mer

Word 2003. bengt hedlund

Word 2003. bengt hedlund Word 2003 bengt hedlund Det här dokumentet är tänkt underlätta för Dig när Du arbetar med Word. I kursen Datagrund, när Du skriver en rapport i någon annan kurs, eller i varje sammanhang när Du vill använda

Läs mer

SLU anpassad lathund

SLU anpassad lathund SLU anpassad lathund för personpresentation i EPiServer uppdaterad 17 maj 2011 För att kunna använda CV mallen på SLU webben krävs två saker: 1. Att man är anställd på SLU och har AD behörighet. Detta

Läs mer

Snabbguide för E-lomake

Snabbguide för E-lomake Snabbguide för E-lomake 1 Om E-lomake/E-blankett...1 1.1 Inloggning...1 1.2 Symboler...1 1.3 Användargränssnittets flikar...1 1.4 Skapande av en ny blankett...2 2 Skapande av en ny blankett, Fält-funktionen...3

Läs mer

Lärarhögskolan i Stockholm Högskoleförvaltningen Högskoleledningens kansli Magnus Mörck/Katharina Soffronow 08-737 95 76 Katharina.Soffronow@lhs.

Lärarhögskolan i Stockholm Högskoleförvaltningen Högskoleledningens kansli Magnus Mörck/Katharina Soffronow 08-737 95 76 Katharina.Soffronow@lhs. Lärarhögskolan i Stockholm Högskoleförvaltningen Högskoleledningens kansli Magnus Mörck/Katharina Soffronow 08-737 95 76 Katharina.Soffronow@lhs.se Ärendetyp Datum 2007-01-04 1(6) Elementär Websurveyandvänding

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor Information 2014-12-03 1 (14) Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen rektor Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Manual Webb-admin för evenemang

Manual Webb-admin för evenemang Manual Webb-admin för evenemang Version: 001 Innehållsförteckning Logga in... 1 Lägg in nytt/redigera evenemang... 3 Prenumerant... 3 Evenemang eller Aktivitet... 3 Huvudtema och Tema... 3 Huvudkategori

Läs mer

Använda SpellRight 2 i Word 2010

Använda SpellRight 2 i Word 2010 Använda SpellRight 2 i Word 2010 1. Skriva i Word 1. Öppna Word och skriv av följande mening med fel och allt: 2. Stäng av Words rättstavningsfunktion Om stavningskontrollen i Word är aktiverad kommer

Läs mer

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011.

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Syfte Detta dokument tar upp grundläggande funktioner i Argonova Systems CMS i syfte att förbereda och stödja användaren, vid sidan av och inför

Läs mer

Webbstöd till leverantörer för

Webbstöd till leverantörer för Webbstöd till leverantörer för Arbetsmarknadsutbildningar, Förberedande utbildningar och Insatser Skapa lärare (Uppdaterat ) Sida: 2 av 10 Innehållsförteckning WEBBSTÖD FÖR ARBETSMARKNADSUTBILDNINGAR...

Läs mer

SELMA manual Kursplan - Kurslitteratur

SELMA manual Kursplan - Kurslitteratur UMEÅ UNIVERSITET Studentcentrum Ladokgruppen SELMA manual Kursplan - Kurslitteratur Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Logga in och logga ut CAS... 3 Logga in:... 3 Logga ut:... 3 Söka ut kursplan...

Läs mer

TextIT Hjälp. Om du vill ha all text uppläst trycker du på knappen spela

TextIT Hjälp. Om du vill ha all text uppläst trycker du på knappen spela TextIT Hjälp I textfältet kan du skriva din egen text eller kopiera in text ifrån andra källor som t.ex. Word, PDF, Internetsidor etc. Du kan sedan välja något av följande för att få texten uppläst. Ljudning!

Läs mer

Selma Manual. Kursplaner. Selma

Selma Manual. Kursplaner. Selma Selma Manual Kursplaner Selma 5.4 2013-10-09 Innehållsförteckning KURSPLAN... 1 SÖKA UT KURSPLAN... 1 SKAPA NY KURS... 2 NY KURS... 2 NY KURS EFTER FÖRLAGA... 5 KURSPLAN - ALLMÄNT... 7 KURSPLAN BESKRIVNING...

Läs mer

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24)

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24) Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen.. 2 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord... 5 1.4 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 7 2. Administration 8 2.1 Föreningens

Läs mer

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp?

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp? Webbklienten Webben är uppbyggd med hjälp av flikar. När du öppnar lärosätets schemasida finns ett antal flikar som syns på webben för alla. Om du loggar in får du ytterligare flikar och möjligheter till

Läs mer

Personlig anpassning av Microsoft Word 2003. Vers 20101001

Personlig anpassning av Microsoft Word 2003. Vers 20101001 Personlig anpassning av Microsoft Word 2003 Vers 20101001 Innehållsförteckning Startåtgärdsfönster... 3 Anpassa antalet ikoner... 3 Lägga till ett nytt verktygsfält... 4 Återställ till normalläge... 4

Läs mer

Innehållsförteckning. Manual WebCT

Innehållsförteckning. Manual WebCT Innehållsförteckning Introduktion. 3 Inloggning 4 Översiktssida...5 Lösenordsbyte..6 Kursens startsida..8 Kalender...9 Webblektion 10 Diskussionsforum...11 Privat post.. 14 Chatt...16 Meny 2007 2 Introduktion

Läs mer

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Aktivitetsstöd Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (27) Datum 2013-09-26 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen/föreningsadministratör... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt

Läs mer

Manual för beställning via Capitex

Manual för beställning via Capitex Manual för beställning via Capitex BESTÄLLNING 1. Välj objekt och bilder att exportera: I valfri objektlista börja du med att markera det objekt du vill arbeta med. Klicka på Utför, välj Diakrit och därefter

Läs mer

Resultatrapportering på hel kurs via Lärarportalen. Karolina Tuvesson Leif Lagebrand reviderad 2012-09-05 (revidering kommer ske kontinuerligt)

Resultatrapportering på hel kurs via Lärarportalen. Karolina Tuvesson Leif Lagebrand reviderad 2012-09-05 (revidering kommer ske kontinuerligt) Resultatrapportering på hel kurs via Lärarportalen Karolina Tuvesson Leif Lagebrand reviderad 2012-09-05 (revidering kommer ske kontinuerligt) Gå till www.bth.se/nyalararportalen Välj Resultatrapportering,

Läs mer

Linköpings Universitet CUL. Lärarmanual

Linköpings Universitet CUL. Lärarmanual Linköpings Universitet CUL Lärarmanual 2011-09-05 Lärarmanual It s learning OBS! Vi rekommenderar att du går in på Its learnings hjälpsidor för att få korrekt beskrivning av hur de olika elementen fungerar.

Läs mer

ViTal. Talsyntes. Användarhandledning

ViTal. Talsyntes. Användarhandledning ViTal Talsyntes Användarhandledning Introduktion ViTal är ett program som utvecklats för att med hjälp av artificiellt tal vara ett stöd vid läsning och skrivning. ViTal kan användas både i undervisning

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Manual för att skicka kommunfil från IdrottOnline

Manual för att skicka kommunfil från IdrottOnline 1 Manual för att skicka kommunfil från IdrottOnline För att skicka kommunfil från IdrottOnline behöver föreningen även ha inloggningsuppgifter till kommunens system Aktivitetsstöd. Det är olika inloggningsuppgifter

Läs mer

Övriga utbildningar Användarhandbok

Övriga utbildningar Användarhandbok Övriga utbildningar Användarhandbok för rapportering i tjänsten Studietider och utbildningar Maj 2011 1 VAD ÄR STUDIETIDER OCH UTBILDNINGAR I MINA TJÄNSTER?... 2 2 LOGGA IN OCH BÖRJA RAPPORTERA I TJÄNSTEN

Läs mer

GEKAB Marking & Sign System - genvägen till en effektiv märkning

GEKAB Marking & Sign System - genvägen till en effektiv märkning GEKAB Marking & Sign System - genvägen till en effektiv märkning www.gekab.se INNEHÅLL LOGGA IN SYSTEMET SKAPA SKYLTAR 5 - SKAPA NY SKYLT 6 - IMPORTERA FRÅN EXCEL 7 - LISTAN 8 SKAPA MÄRKE 9 - IMPORTERA

Läs mer

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10)

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) Innehåll Sid 2 Inledning Sid 3 Logga in Sid 4 Startsidan Sid 5 Obligatoriska frågor Sid 6 Kursutvärderingar Sid 10 Statistik Sid 12 Formulär Sid 16 Skapa utvärdering

Läs mer

ClaroDictionary med tal. ClaroDictionary utan tal

ClaroDictionary med tal. ClaroDictionary utan tal ClaroDictionary med tal ClaroDictionary utan tal Manual Artikelnummer 10400 och 10401 1 Innehåll Välkommen till ClaroDictionary...3 ClaroDictionary Översikt...4 ClaroDictionarys verktygsknappar...4 Knappen

Läs mer

Använda Stava Rex i Word 2010

Använda Stava Rex i Word 2010 Använda Stava Rex i Word 2010 1. Skriva i Word Öppna Word och skriv av följande mening med fel och allt: 2. Stäng av Words rättstavningsfunktion Om stavningskontrollen i Word är aktiverad kommer de ord

Läs mer

Instruktion för ny kurs samt redigering av kurs i BILDA

Instruktion för ny kurs samt redigering av kurs i BILDA 2018-02-05 Ver 4 1(18) Instruktion för ny kurs samt redigering av Sammanfattning Instruktionen avser skapande av förslag på ny kurs samt redigering av befintlig kursplan, vilket inkluderar svensk och engelsk

Läs mer

I valfri objektlista börjar du med att markera det objekt du vill arbeta med. Klicka på Utför, välj Matrix och därefter Skicka order.

I valfri objektlista börjar du med att markera det objekt du vill arbeta med. Klicka på Utför, välj Matrix och därefter Skicka order. Matrix Order Med den kostnadsfria tilläggsmodulen Matrix Order kan du enkelt beställa 2D- och 3D-planritningar samt virtuella visningar från Matrix direkt i Capitex Säljstöd. Välj objekt och bilder att

Läs mer

FÖRENINGSKANSLIET. Utbildningsstöd. Användarhandbok Självskydd. 2010-01-29 1 (16) Användarhandbok Instruktör Självskydd

FÖRENINGSKANSLIET. Utbildningsstöd. Användarhandbok Självskydd. 2010-01-29 1 (16) Användarhandbok Instruktör Självskydd Utbildningsstöd Användarhandbok Självskydd 2010-01-29 1 (16) Innehållsförteckning Roller i systemet... 3 Nyttjanderätt... 3 Material... 3 Inloggning... 4 Huvudmeny... 6 Självskyddskurser... 7 Registrering

Läs mer

Tillgodoräknande alla nivåer

Tillgodoräknande alla nivåer Tillgodoräknande alla nivåer Till dess att KI tar elektroniska ärendehanteringsdelen i drift så fortsätter hanteringen och beslutsfattandet av tillgodoräknande på blanketter. Ett tillgodoräknande i Ladok

Läs mer

Att använda talsyntes i en skrivsituation.

Att använda talsyntes i en skrivsituation. Att använda talsyntes i en skrivsituation. Komma igång med ClaroRead Starta talsyntesprogrammet 1 Gå till Startmenyn Program Clarosoftware 2 Klicka på för att starta talsyntesen ClaroReads verktygsrad

Läs mer

Säljarens sida Användarhandledning

Säljarens sida Användarhandledning December 2009 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till B Mer om Outlook Extratexter till kapitel Mejla B 8 I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till hur Kalendern är uppbyggd och fungerar att använda funktionen Uppgifter hur du kan

Läs mer

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media Manual Astrakan Verktyg för skolanalys Motion Chart på enkelt sätt Artisan Global Media ~ 2 ~ Innehåll Manual för Verktyg för skolanalys... 3 Skapa ett konto och logga in... 3 Arbeta med analysdata och

Läs mer

Användarguide. Bildslinga internet

Användarguide. Bildslinga internet Användarguide Bildslinga internet Capitex AB Bildslinga internet Inledning Bildslingan låter dig exponera dina objekt i helskärmsläge, exempelvis för skyltfönstret. Text och bild hämtas från de objekt

Läs mer

Unitalent wordpressmanual. December 2015

Unitalent wordpressmanual. December 2015 Unitalent wordpressmanual December 2015 Innehåll Redigeringsläget Page Builder 3 Redigeringsläget Standardredigeraren 4 1. Logga in 5 2. Redigera en sida i Page Builder-läget 5 3. Redigeringsfunktioner

Läs mer

SAFE WORK. Instruktioner till Företagets egen sida - för dig som är chef/kontaktperson på ett entreprenadföretag 2013-04-09

SAFE WORK. Instruktioner till Företagets egen sida - för dig som är chef/kontaktperson på ett entreprenadföretag 2013-04-09 SAFE WORK Instruktioner till Företagets egen sida - för dig som är chef/kontaktperson på ett entreprenadföretag 013-04-09 Innehållsförteckning 1. Information om Företagets egen sida...3. Lägga till en

Läs mer

Frågor och svar om Projektrummet

Frågor och svar om Projektrummet 1(6) Senast uppdaterad 2008-08-21 Frågor och svar om Projektrummet FRÅGOR OCH SVAR OM PROJEKTRUMMET... 1 1. Hur ändrar jag uppgifter för min organisation eller mitt arbetsställe?... 2 2. Hur ändrar jag

Läs mer

Visteon webbportal - Instruktioner

Visteon webbportal - Instruktioner Instruktionerna på följande sidor sammanfattas nedan: Inloggning Första lösenordsändring Användning av funktionen Formulär för begäran om direktreparation för att slutföra och skicka ett formulär för begäran

Läs mer

Välkommen till JENSEN online!

Välkommen till JENSEN online! Välkommen till JENSEN online! Logga in! Den här guiden ger en kort introduktion till hur dina distansstudier på JENSEN vuxenutbildning går till. Om det är första gången du studerar via JENSEN online, behöver

Läs mer

För att kunna kommunicera och vara aktiv på Internet så behöver du en e-postadress. Att skaffa en e-postadress är gratis.

För att kunna kommunicera och vara aktiv på Internet så behöver du en e-postadress. Att skaffa en e-postadress är gratis. E-post För att kunna kommunicera och vara aktiv på Internet så behöver du en e-postadress. Att skaffa en e-postadress är gratis. Med en e-postadress kan du skicka e-postmeddelanden till släkt, vänner,

Läs mer

Detta är ledighetens omfattning och inte anställningens omfattning. Exempel: en anställning på 50% och borta hela dagen, ange 100 i fältet Omf.

Detta är ledighetens omfattning och inte anställningens omfattning. Exempel: en anställning på 50% och borta hela dagen, ange 100 i fältet Omf. Ledighet utan lön 1 Ledighet utan lön (Alfa 9 kap. 8-9 ) samt Se även Regler i Egenrapporterings hemsida i Medarbetarportalen. 1. Enskild angelägenhet dag 1-5 Ledighet på grund av privata skäl för högst

Läs mer

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben Kundens ex Gäller från 2017-01-01 Innehåll Inledning... 2 Ansökan på webben... 2 Förutsättningar... 2 Logga in... 2 Ansökan... 3 Felmeddelanden... 4

Läs mer

Innehåll. Inloggningen. Kort manual för dig som ska jobba med medarbetare som publicerare. Den innehåller lite

Innehåll. Inloggningen. Kort manual för dig som ska jobba med medarbetare som publicerare. Den innehåller lite Innehåll Inloggningen Redigeringsfönstret Egenskaper Redigering av standardsida. Skapa ett nytt block Bildblock Länklista Lnu-Play Lägga till kontaktperson Personallistor Engelsk version. Fakta tips mm

Läs mer

Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer

Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer Sida 1 av 12 1. Komma igång med din stipendieansökan 3 1.1 Läs texten Tänka på 3 1.2 Logga in eller Skapa nytt användarkonto 4 1.3

Läs mer

First Class uppgift 2

First Class uppgift 2 First Class uppgift 2 Hur du lägger till en signering i mail. När du loggat in på First Class ser det ut som på bilden nedan, det så kallade skrivbordet. Här ska du klicka på knappen inställningar uppe

Läs mer

Manual för fjärrinloggning

Manual för fjärrinloggning Manual för fjärrinloggning Innehållsförteckning Installation av programmet för fjärrinloggning... 2 Installation på dator på jobbet... 2 Installation på privat dator... 2 Aktivera fjärrinloggning första

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-koordinator Senast uppdaterad: 2012-01-12 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4.

Läs mer

Använd WordFinder Pro för Mac optimalt! Snabbguide med nyttiga tips och trix.

Använd WordFinder Pro för Mac optimalt! Snabbguide med nyttiga tips och trix. Använd WordFinder Pro för Mac optimalt! Snabbguide med nyttiga tips och trix. Dokumentversion 2014-1 Tekniska förutsättningar För WordFinder 11 Pro för Mac krävs följande: Processor: Intel Mac OS X 10.8

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH LISAM

VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH LISAM Linköpings Universitet 2014.08.13 VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH LISAM LiU-ID Som ny student behöver du först skapa ett temporärt LiU-ID (studentkonto). På www.liu.se/antagen finns anvisningar

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2013-01-14 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4. Lägg

Läs mer