Kommunstyrelsens arbetsutskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsens arbetsutskott"

Transkript

1 Kommunstyrelsens arbetsutskott 4

2 Kommunledningskontoret Datum Ärendenr Kommunstyrelsens arbetsutskott Uppdatering av vision Tibro :a halvlek Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslås föreslå kommunstyrelsen besluta att anta bilagd offert från Kairos Future och genomföra visionsuppdateringen enligt offertens upplägg. Visionsuppdateringen finansieras via omprioritering av budgeterade medel. Ärendet Tibro kommun utvecklade 2005 en vision för kommunen mot skapades en näringslivs- och boendestrategi. Näringslivsstrategin, med målbild En innovativ mötesplats för världens inredare, har lett till ett fördjupat samarbete inom näringslivet, utveckling av handeln, årliga inredardagar för arkitekter och ett för kommunen och näringslivet gemensamt hus där Tibros tillgångar kan visas upp. Inom ramen för boendestrategin har bl. a försköning av centrum och rondellerna, byggande av actionparken samt de nya bostadsområdena Bråbacka och Snickarhöjden. Det är nu dags för visionens andra halvlek, att med avstamp i det som gjorts blicka framåt. Att med så brett deltagande som möjligt och fokus på helheten boende, företag och besökare ta ett nytt avstamp mot 2017 och göra en konkret plan för de närmaste åren men också blicka över 2017 och framåt i tiden. Utredning Kairos Future arbetar med strategisk omvärlds- och framtidsanalys och hjälper sina kunder att förbereda sig för framtiden genom att genomföra omvärlds- och framtidsanalyser och att utveckla ett strategiskt förhållningssätt. Syftet med en visionsuppdatering är att Uppdatera och återerövra visionen Stärka lusten och kraften i visionsarbetet Använda och vårda Tibros tillgångar Stärka Tibroandan Tibro kommun, TIBRO, Näringslivets hus, Besöksadress: Järnvägsgatan 17 E-post: kommun@tibro.se, Växel: , Fax: Handläggare: Per Garenius, per.garenius@tibro.se, Tel:

3 Sida 2 (2) Förväntat resultat En fördjupad och gemensamt ägd målbild mot 2017 och en övergripande handlingsplan för de kommande 2-3 åren i visionsarbetet som drar nytta av Tibros delvis förändrade omvärld och invärld. Visionsuppdateringen ska också blicka över 2017 och framåt i tiden. Beslutsunderlag Offert från Kairos Future daterad Vision :a halvlek Beslut delges Per Garenius, Näringslivschef Mona-Lena Beckman Kommunchef Per Garenius Näringslivschef

4 Vision :a halvlek OFFERT Consultants for Strategic Futures.

5 Consultants for Strategic Futures Tibro kommun Att: Per Garenius TIBRO OFFERT: VISION :A HALVLEK KAIROS FUTURES CASENR: Kairos Future AB, organisationsnummer: , adress: Box 804, Stockholm. Tel: , som företräds av Hans Bandhold, (nedan kallat Kairos Future ), har nöjet att offerera följande uppdrag. BAKGRUND Tibro kommun utvecklade 2005 en vision för kommunen mot skapades en näringslivs- och en boendestrategi. Näringslivsstrategin, med målbild En mötesplats för världens inredare, har lett till ett bl a lett till fördjupat samarbete inom näringslivet, utveckling av handeln, årliga inredardagar för arkitekter och ett för kommunen och näringslivet gemensamt hus där Tibros tillgångar kan visas upp. Inom ramen för boendestrategin har bl a försköning av centrum och rondellerna, byggande av actionparken samt de nya bostadsområdena Bråbacka och Snickarhöjden. Det är nu dags för visionens 2:a halvlek, att med avstamp i det som gjorts blicka framåt. Att med så brett deltagande som möjligt och fokus på helheten boende, företag och besökare ta en ny avstamp mot 2017 och göra en konkret plan för de närmaste åren. Kairos Future arbetar med strategisk omvärlds- och framtidsanalys och hjälper sina kunder att förbereda sig för framtiden genom att genomföra omvärlds- och framtidsanalyser och att utveckla ett strategiskt förhållningssätt. Kairos Future stödjer även organisationer i implementering av förslag från affärsplanestöd till organisationslösningar. Denna offert baseras på ett möte mellan Mona-Lena Backman, Claes Jägervall, Pelle Ekholm och Per Garenius, Tibro kommun, och Karin Andersson och Hans Bandhold, Kairos Future samt efter ett möte med mellan Per Garenius, Tibro kommun och Hans Bandhold, Kairos FutureAB (9)

6 Consultants for Strategic Futures SYFTE OCH MÅLBILD Syftet med uppdraget är att Uppdatera och återerövra visionen Stärka lusten och kraften i visionsarbetet Använda och vårda Tibros tillgångar Stärka Tibroandan FÖRVÄNTAT RESULTAT En fördjupad och gemensamt ägd målbild mot 2017 och en övergripande handlingsplan för kommande 2-3 åren i visionsarbetet, som möter och drar nytta av Tibros delvis förändrade omvärld och invärld. UPPDRAGETS OMFATTNING OCH UTFÖRANDE Vi föreslår att uppdraget genomförs i ett växelspel mellan en breddgrupp som möts vid två tillfällen. Den breddgruppens uppgift är att säkerställa att allt väsentligt tas med in i arbetet, samt att genom delaktighet underlätta omhändertagandet av resultatet. Arbetet i sin helhet drivs av en analysgrupp som sammanställer, analyserar och dokumenterar den breda gruppens resultat. Tre personer från uppdragsgivaren ingår i gruppen vars arbete leds av konsulten. Processen delas upp i ett antal moment: MOMENT 1 Förberedelser och detaljplanering (1 dag) Genomgång av genomförda projekt, satsningar, initiativ och andra underlag som behövs som underlag för planeringen. Planering av arbetet i sin helhet, tidplan, moment och deltagare. Resultat: Arbetet förberett och planerat för ett smidigt genomförande. 2 Analysgrupp 1 (2 dagar) Uppdatering av befintlig omvärldsanalys för Tibro. Vilka väsentliga förändringar har skett i de trender och scenarier som utarbetades i samband med visionsarbetet 2005? På samma sätt görs en uppdatering av vad som hänt i närvärld och invärld. Vad har hänt inom näringsliv och boende? Finns det anledning att justera de tillgångar som vision och strategier byggdes på? Gruppen analyserar och sammanställer resultatet. 3(9)

7 Consultants for Strategic Futures Resultat: En uppdaterad analys av förändringar i omvärld, närvärld och invärld som Tibro har att förhålla sig till mot Breddgrupp (1 dag) Resultatet av uppdateringen av omvärlds-, närvärlds- och invärldsanalyserna presenteras för en breddgrupp i föreläsningsform med möjlighet till dialog och frågor i mindre grupper. Gruppen påminns om vision och strategier från På en väggplansch finns det mesta av vad som gjorts sammanställt av kommunen. Med analys, vision och strategier som utgångspunkt arbetar mindre grupper med att skapa önskvärda bilder av: Vad har vi ytterligare åstadkommit i Tibro till visionsåret 2017? Vad behöver vi göra mer konkret de närmaste åren? Vid ett breddgruppmöte kan max 80 personer delta. Resultat: En delad bild av resan från matsalen 2005 till nu och underlag för att konkretisera visionen och dess förverkligande mot Analysgrupp 2 (3 dagar) Analysgruppen tar hand om och sammanställer breddgruppens arbete. Det resulterar i strategiska målbilder mot 2017 samt förslag till huvudsaklig handling de närmaste tre åren. Analys och värdering av målbilder görs mot utmaningar från omvärld och invärld, regionens vision och tillväxtprogram samt Skövdes vision. Handlingsområden för de närmaste tre åren konkretiseras. Breddgrupp 2 planeras. Resultat: Förslag till målbilder 2017 och konkretiserade handlingsområden för de närmaste tre åren. 5 Rapport Resultat analyser och process sammanställs i en skriftlig rapport. Bilder sammanställs också i en powerpointrapport. Resultat: En skriftlig, lättillgänglig rapport om sidor som sammanfattar arbetet och resultatet och en bildserie i powerpoint som underlag för muntlig kommunikation. 6 Breddgrupp 2 kick off för Andra halvlek 2 (1 dag) Återkoppling till deltagare i breddgrupp och andra intressenter. Dialog om arbetet med att förverkliga planerna. Vilka kan bidra och på vilket sätt? Resultat: Ett tydligt nytt sikte och en levandegjord vision, förankrad lokalt och regionalt samt engagemang kring genomförande. 4(9)

8 Consultants for Strategic Futures TIDSPLAN Arbetet kan påbörjas i mars 2013 och slutleverans rapport kan ske senast 30 juni Breddgrupp 2 genomförs på datum vi kommer överens om under augusti För att angivet leveransdatum skall kunna hållas behöver vi få beslut om uppdrag senast 18 februari KONSULT Uppdraget genomförs av Hans Bandhold, partner vid Kairos Future. Hans har varit engagerad i Tibros visions-, strategi- och genomförandearbete när det gäller vision och näringslivsstrategi. KONTAKTPERSON HOS UPPDRAGSGIVAREN Per Garenius är uppdragsgivarens kontaktperson. KOSTNADER Konsultarvodet för genomförande av projekt enligt beskrivningen ovan är kronor. Specifikation av insatser i resp steg samt option TILLKOMMANDE KOSTNADER Resor, kost och logi (Hans Bandhold utgår från Gävle) Övriga omkostnader i direkt samband med uppdraget Moms och andra vid varje tillfälle gällande skatter och avgifter tillkommer på angivna priser. 5(9)

9 Consultants for Strategic Futures Ev tillkommande dagar, t ex extra breddgruppmöten eller andra insatser debiteras efter överenskommelse med uppdragsgivaren med kr/konsultdag. FAKTURERING OCH BETALNING Kairos Future fakturerar månadsvis efter upparbetad tid. Betalning skall ske inom trettio (30) dagar från fakturadatum och i övrigt enligt i faktura angivna villkor. UPPDRAGSFÖRUTSÄTTNINGAR För att uppdraget skall kunna utföras i enlighet med detta avtal krävs att: Uppdragsgivaren står för inbjudningar till analys- och breddgruppsmöten Uppdragsgivaren ansvarar för bokning av och kostnader för lokaler, eventuella måltider, etc. Uppdragsgivaren tillhandahåller nödvändiga dokument etc som är av vikt för uppdragets genomförande. ÖVRIGA VILLKOR För uppdraget enligt denna offert gäller även Kairos Futures Allmänna villkor, Bilaga 1. För det fall bestämmelse i denna offert strider mot bestämmelse i Allmänna villkor, skall bestämmelsen i Allmänna villkor gälla. Denna offert (och dess uppdragsbekräftelse) jämte Allmänna villkor utgör Parternas fullständiga reglering av alla frågor som uppdraget berör och ersätter eventuella tidigare skriftliga eller muntliga åtaganden och utfästelser. GILTIGHETSTID Denna offert är giltig till Om tidsplanen skall kunna hållas behöver vi få uppdraget bekräftat senast Stockholm Kairos Future AB Hans Bandhold, Partner 6(9)

10 Consultants for Strategic Futures ALLMÄNNA VILLKOR ANSVARSBEGRÄNSNING Kairos Future friskriver sig från allt ansvar avseende fel eller brister i indata eller informationsinnehåll samt från fel eller brister som orsakas av omständigheter varöver Kairos Future ej råder. Utom såvitt avser krav som hänför sig till intrång i Parternas respektive immateriella rättigheter, för vilka intrång felande part skall ersätta den andra parten dennes faktiska skada, skall Parternas skadeståndsskyldighet mot varandra vid brott mot bestämmelse enligt offert och/eller dessa Allmänna villkor, vara begränsat till ett belopp motsvarande vad Uppdragsgivaren enligt offerten har att erlägga i betalning. Parternas skadeståndsansvar enligt offerten och/eller dessa Allmänna villkor skall i inget fall omfatta indirekt skada eller förlust. OM- OCH AVBOKNING Om konsulten/konsulterna får förhinder som inte beror på Uppdragsgivaren, exempelvis konsults sjukdom, erbjuder Kairos Future i första hand ersättare, vilken Uppdragsgivaren skall vara skyldig att ersätta om inte Uppdragsgivaren kan visa att ersättaren är olämplig för uppdraget. Om ersättaren under nämnda förutsättningar trots allt inte kan godkännas av Uppdragsgivaren, äger Kairos Future rätt att ställa in uppdraget. Kairos Future har skyldighet att meddela Uppdragsgivaren så snart som möjligt om konsulten/ konsulterna får förhinder. Kairos Future ersätter inte skada vid inställt uppdrag, men återbetalar eventuellt redan betalat arvode. Om Uppdragsgivaren önskar avboka eller skjuta fram uppdraget, även vad gäller något eller några etapper förbehåller sig Kairos Future alltid rätten att debitera externa kostnader, som redan uppkommit med anledning av uppdraget (såsom exempelvis tåg- och flygbiljetter), fram till avbokningstidpunkten. Utöver uppkomna externa kostnader debiteras 15 % av arvodet vid eventuell avbokning mer än 45 dagar innan föreläsningsdagen. 50 % av arvodet vid avbokning dagar innan föreläsningsdagen och 75 % av arvodet vid avbokning senare än 30 dagar innan föreläsningsdagen. KONFIDENTIALITET Kairos Future och Uppdragsgivaren behandlar all information om varandras verksamhet som erhålls inom ramen för uppdraget som konfidentiell. ÄGANDE- OCH NYTTJANDERÄTT Kairos Future har äganderätt till enkäter, insamlad data, dokumentation, metoder och modeller som produceras eller används inom uppdraget och detta avtal innebär inte vare sig någon överlåtelse av äganderätt till Uppdragsgivaren eller någon upplåtelse av panträtt till Uppdragsgivaren. SAMARBETE MED ANDRA KONSULTER Om Kairos Future anlitar annan konsult inom Kairos Future än den eller de som utlovats i offert eller om Kairos Future anlitar underkonsult, ska, om det avser betydande delar av uppdraget, Uppdragsgivaren informeras om detta och i förväg få lämna sitt godkännande. Kairos Future ansvarar också för att anlitade personer uppfyller de krav och regler som gäller för den egna verksamheten, t ex etiska regler. TILLÄGG OCH ÄNDRINGAR Tillägg eller ändringar av detta avtal skall vara skriftliga och undertecknade av båda parter för att vara gällande. LAGVAL OCH TVISTER På offert, accept samt på dessa Allmänna villkor, skall svensk lag tillämpas. Tvist i anledning av offert, accept och/eller dessa Allmänna villkor, skall Parterna i första hand försöka lösa genom förlikning. Om förlikning inte kan nås, skall tvisten slutligt avgöras genom skiljedom enligt reglerna för Stockholm Handelskammares Skiljedomsinstitut. Skiljenämnden skall bestå av tre skiljemän och förfarandet skall äga rum i Stockholm. Dom eller förlikning avseende viss del av offert, accept eller dessa Allmänna villkor påverkar inte nämnda handlingars giltighet i övriga delar. 7(9)

11 Consultants for Strategic Futures ORDERBEKRÄFTELSE Vi beställer härmed projekt Vision 2017 Andra halvlek av Kairos Future i enlighet med villkor i offert daterad (Kairos Futures casenr: 36462). Företag/organisation: Faktureringsadress: Uppdragsgivarens ev. Ref. Nr: Tel: Organisationsnummer: Kontaktperson: Datum och tid för föreläsningen: Ort och lokal för föreläsningen: FÖR UPPDRAGSGIVAREN: Ort och datum för underskrift: Signatur (behörig firmatecknare el. Motsv.): Namnförtydligande: Titel: Skickas i retur till Kairos Future (se adress nedan) Att: Hans Bandhold 8(9)

12 Consultants for Strategic Futures OM KAIROS FUTURE Kairos Future hjälper företag och organisationer att förstå och forma framtiden, genom: Forskningsbaserad omvärlds- och framtidsanalys Framtidsbaserad affärsutveckling och innovation Genomförande av strategier Vi kombinerar tankesmedjans och forskningsföretagets förmåga att generera nya insikter och idéer med konsultföretagets fokus på vad som fungerar i praktiken. Vårt arbete bygger på egen kunskapsutveckling samt egenutvecklade och väl beprövade metoder för analys, strategiutveckling och förändringsarbete. Arbetet bedrivs i nära samarbete med uppdragsgivarna. För mer information, besök vår hemsida eller kontakta oss: KAIROS FUTURE BOX 804 (BESÖKSADRESS: VASAGATAN 40) STOCKHOLM TEL: FAX: E-POST: INFO@KAIROSFUTURE.COM HEMSIDA: 9(9)

13 Kommunstyrelsens arbetsutskott 5

14 Kommunledningskontoret Datum Ärendenr Kommunstyrelsens arbetsutskott Tibro kommuns riktlinjer för jämställda och diskrimineringsfria arbetsplatser Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslås föreslå kommunstyrelsen besluta att anta kommunens riktlinjer för jämställda och diskrimineringsfria arbetsplatser Ärendet Riktlinjerna syftar till att alla medarbetare ska ha goda arbetsförhållanden och lika förutsättningar i yrkeslivet oavsett kön, etnicitet, religion, sexuell läggning, funktionshinder eller ålder. Utredning Arbetet med dessa riktlinjer har bedrivits i en partsammansatt arbetsgrupp. Diskussioner har skett i såväl Central Samverkan som i kommunchefens ledningsgrupp. Beslutsunderlag Tibro kommuns riktlinjer för jämställda och diskrimineringsfria arbetsplatser Beslut delges Anna Nisses, personalchef Mona-Lena Beckman Kommunchef Anna Nisses Personalchef Tibro kommun, TIBRO, Kommunledningskontoret, Besöksadress: Centrumgatan 17 E-post: kommun@tibro.se, Växel: , Fax: Handläggare: Anna Nisses, anna.nisses@tibro.se, Tel:

15 Datum Ärendenr Tibro kommuns riktlinjer för jämställda och diskrimineringsfria arbetsplatser Riktlinjerna är antagna av Kommunstyrelsen 2013-xx-xx, xx, för perioden och är framtagen i samråd med förtroendevalda, förvaltningschefer och fackliga företrädare. Strategin syftar till att alla medarbetare ska ha goda arbetsförhållanden och lika förutsättningar i yrkeslivet oavsett kön, etnicitet, religion, sexuell läggning, funktionshinder eller ålder. Tibro kommun TIBRO kommun@tibro.se Växel:

16 Sida 2 (5) Innehållsförteckning Syfte med dokumentet... 3 Anställning... 3 Arbetsmiljö... 3 Anställningsvillkor... 4 Balans i livet... 4 Kränkande särbehandling... 5

17 Sida 3 (5) Syfte med dokumentet Ingen diskriminering eller annan kränkning får förekomma i arbetslivet. Med det här dokumentet vill Tibro kommun visa vad kommunen som arbetsgivare har som mål att åstadkomma. Målen i dokumentet gäller för perioden För varje verksamhetsår skall nämnderna fastställa egna mål för förvaltningens verksamhet. Målen för kommunens förvaltningar kan skilja, men utgår alltid från de övergripande målen i detta dokument. Nämnderna redovisar sina mål till Kommunstyrelsen inför varje verksamhetsår. Efter verksamhetsåret redovisas resultatet av de satta målen. Anställning I Tibro kommun rekryteras den kompetens som kommunen behöver för att säkra att kommuninvånarna får den bästa möjliga service. Vi tror att blandade arbetsgrupper (kön, ålder, etniskt ursprung osv) ger en bra dynamik för att kommunen ska klara god kvalitet i verksamheten. Vid rekrytering fastställs vilken kompetensprofil som krävs för jobbet. Rekrytering sker utifrån den upprättade kompetensprofilen. Kommunens förvaltningar har en öppen hållning för personer av utländsk härkomst och personer med funktionshinder som behöver praktik för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Vid rekrytering eftersträvas jämn könsfördelning i arbetsgruppen. Arbetsmiljö Arbetsmiljön är utformad så, att den passar båda könen. D.v.s., det finns omklädningsrum, toaletter och arbetsredskap som är anpassade till båda könen. Där det är befogat ur skydds- och hygiensynpunkt med arbetskläder är dessa sådana att de passar båda könen och kan anpassas till olika religiös uppfattning utan hinder. Där det är möjligt av verksamhetsskäl anpassas arbetsmiljön så att den passar både anställda och arbetssökande med funktionshinder.

18 Sida 4 (5) Anställningsvillkor Under perioden fortsätter arbetet med kommunens lönebild ska ge lika lön för lika eller likvärdigt arbete. Dock vill vi poängtera att Tibro kommun tillämpar individuell lönesättning. Att erbjuda alla anställda önskad sysselsättningsgrad är en kontinuerlig process. Kommunens mål under perioden är att uppnå att medarbetarna har lika lön för lika eller likvärdigt arbete. Kartläggning och analys av kommunens lönebild inleder den årliga löneöversynen för att göra nödvändiga justeringar i lönebilden. Under perioden arbetar förvaltningarna med att hitta modeller som passar verksamheten och den enskilde individen så att alla anställda kan erbjudas önskad sysselsättningsgrad. Verksamhetens behov avgör om, och på vilket sätt, den önskade sysselsättningsgraden kan erbjudas. Arbetssättet präglas av flexibilitet inom och över förvaltningsgränser. Balans i livet Att kunna kombinera fritid och arbete är ibland svårt då många och ofta motstridiga krav ställs på den enskilde. Tibro kommun hjälper till genom att skapa förutsättningar för sina anställda att kunna balansera privatliv och arbetsliv utan att behöva ge avkall på att göra en engagerad arbetsinsats. Ett delat föräldraansvar är bra för både barn och föräldrar. Män uppmuntras att ta ut mer föräldraledighet. Inför barnledighet har medarbetare och chef ett planerat samtal om ledigheten. Möjligheterna till visst arbete under ledigheten inventeras. Om så är lämpligt för arbetsuppgifterna, kan arbete utföras i hemmet. Under samtalet planeras återgången i arbete. Visst arbete i hemmet ska vara möjligt efter planering tillsammans med chef. Kommunen anpassar arbetstidsförläggningen så långt det är möjligt utifrån verksamhetens behov. Kommunen strävar efter att ha så flexibel arbetstidsförläggning som möjligt för att göra det lättare för medarbetare att planera sitt liv.

19 Sida 5 (5) Kränkande särbehandling Kränkande särbehandling definieras enligt Arbetarskyddsstyrelsen som återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda arbetstagare på ett kränkande sätt och kan leda till att dessa ställs utanför arbetsplatsens gemenskap. Med detta menas t ex sexuella trakasserier skämt och gliringar om arbetskamraters sexuella läggning, ålder etniska ursprung, religion eller funktionshinder sämre utvecklingsmöjligheter i arbetet pga. kön, ålder, sexuell läggning, etnicitet, religion eller funktionshinder förtal, utfrysning och annan s.k. mobbning kränkande s.k. administrativa straffsanktioner Ingen kränkande särbehandling accepteras inom Tibro kommun. Närmaste chef har en nyckelroll för att aktivt motverka att kränkande särbehandling sker inom arbetsgruppen. Han eller hon är ansvarig för att snabbt och med respekt för inblandade åtgärda problem inom arbetsgruppen. I chefens ansvar ingår att vara lyhörd för otillfredsställande situationer och för att ta initiativ till konkret lösning av dessa problem. Under perioden utarbetas en rutin för att fånga upp och hantera situationer där kränkande särbehandling uppstått. Arbetsledare och fackliga företrädare utbildas i att se och åtgärda situationer där kränkande särbehandling kan eller har uppstått.

20 Kommunstyrelsens arbetsutskott 7

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64 Kommunstyrelsens arbetsutskott 8

65

66

67

68

69 Kommunstyrelsens arbetsutskott 9

70

71

72

73

74 Kommunstyrelsens arbetsutskott 12

75

Tibro kommuns riktlinjer

Tibro kommuns riktlinjer Datum 2013-02-12 Ärendenr 2013-000048.000 Tibro kommuns riktlinjer för jämställda och diskrimineringsfria arbetsplatser Riktlinjerna är antagna av Kommunstyrelsen 2013-03-05, 18, för perioden 2013-2016

Läs mer

OFFERT: VISIONSPROCESS FÖR MALM- KÖPING

OFFERT: VISIONSPROCESS FÖR MALM- KÖPING OFFERT; VISIONSPROCESS FÖR MALMKÖPING ETT PILOTPROJEKT INOM FLENS KOMMUN HÖSTEN 2009 Flens kommun Lars Rådh 642 81 FLEN OFFERT: VISIONSPROCESS FÖR MALM- KÖPING Kairos Futures casenr: 33565 BAKGRUND Med

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Sammanträdesrummet Bildhuggaren kl. 08:15 12:20 Beslutande Claes Jägevall (FP) Rolf Eriksson (S) Ann-Britt Danielsson (M) Stefan Larsson (KD) Anne-Marie Wahlström (S) Övriga deltagande Christina

Läs mer

Ansvarig: Personalchefen

Ansvarig: Personalchefen Enhet: Personalenheten Utarbetad av: Personalenheten Giltig från: 2013-04-04 Ansvarig: Personalchefen Dokumentnamn: Jämställdhetsplan för Alvesta kommun 2013-2015 Ersätter: Alvesta kommuns jämställdhetsplan

Läs mer

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 STYRDOKUMENT Sida 1(9) Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 Område Styrning och ledning Fastställd KSAU 2012-08-28 118 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖREBYGGA, UPPTÄCKA OCH ÅTGÄRDA KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖREBYGGA, UPPTÄCKA OCH ÅTGÄRDA KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖREBYGGA, UPPTÄCKA OCH ÅTGÄRDA KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27, 178 Dnr: KS 2017/662 Revideras xxxx Kommunledningskontoret

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN SID 1 (6) 2009-12-02 Bilaga till VP 2010 PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 Box 4066, 163 04 SPÅNGA. Besöksadress Fagerstagatan 15 Telefon 508

Läs mer

PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER

PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER Arbetsförhållanden Utveckling och lönefrågor Rekrytering Trakasserier 2016-2018 DISKRIMINERINGSLAGEN SFS 2008:567, KAP 3, 13 Inledning Räddningstjänsten SÖRFs

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 5 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN KLK/Personalenheten

VÄRMDÖ KOMMUN KLK/Personalenheten VÄRMDÖ KOMMUN KLK/Personalenheten Tjänsteskrivelse 2005-02-16 Dnr 05KS/0139 Handläggare: Jonas Rydberg Tel: 08/570 383 38 Kommunstyrelsen Jämställdhetspolicy respektive jämställdhetsplan 2005 vid Värmdö

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Jämställdhetsplan Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober Dnr 2016/1136.

Jämställdhetsplan Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober Dnr 2016/1136. Jämställdhetsplan 2016 Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober 2016. Dnr 2016/1136. 1(7) Innehåll Vad säger diskrimineringslagen om jämställdhet?... 2 Arbetsförhållanden... 2 Rekrytering... 2 Lönefrågor...

Läs mer

Frågeformulär för arbetsmötet

Frågeformulär för arbetsmötet Frågeformulär för arbetsmötet Inledning varför plan för aktiva åtgärder? En arbetsgivare ska ha en plan för aktiva åtgärder som är en handlingsplan för att motverka diskriminering och verka för lika rättigheter

Läs mer

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan för Perstorps kommun Jämställdhet innebär att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet

Läs mer

PLAN FÖR AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER

PLAN FÖR AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER Ledningskontoret 2012-04-10 1(5) PLAN FÖR AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER Fastställd av Kommunstyrelsen den 10 april 2012, 31 BAKGRUND Diskrimineringslagen gäller från den 1 januari

Läs mer

Jämställdhets- och Mångfaldsplan

Jämställdhets- och Mångfaldsplan 1 Jämställdhets- och Mångfaldsplan 2010 2 SYFTE OCH MÅL MED JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLANEN Arena Personal AB eftersträvar att bibehålla en jämn könsfördelning i verksamheten och rekryterar gärna personer

Läs mer

Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald

Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald 2019-01-01 Box 53 Besöksadress: Telefon: E-mail: Hemsida: 243 21 Höör Södergatan 28 0413-280 00 kommun@hoor.se www.hoor.se 1 Innehåll Innehåll...

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN för Hofors kommun 2013-2016

JÄMSTÄLLDHETSPLAN för Hofors kommun 2013-2016 JÄMSTÄLLDHETSPLAN för Hofors kommun 2013-2016 Hofors kommun fastställd av, KF 61/2013-06-10 Jämställdhetsplanen gäller från och med 2013-08-31 Revideras 2016-08-31 0 Inledning Enligt 13 i diskrimineringslagen

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER

HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-22 27 HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER INLEDNING Ånge kommun har som arbetsgivare ansvar för arbetsmiljön. Kränkande särbehandling

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2013-2014 för kommunledningskontoret

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2013-2014 för kommunledningskontoret sid 1 (7) Jämställdhets- och mångfaldsplan 2013-2014 för kommunledningskontoret Postadress: Kommunledningskontoret, 651 84 Karlstad Besöksadress: Tage Erlanderg 8 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax:

Läs mer

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Beslutad av Kommunstyrelsen 10 december 2018, 292. Dnr KS2018.0441-2 Innehåll 1 Riktlinje för Skövde kommun...

Läs mer

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Arbetsförhållande Utveckling och lönefrågor Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Föräldraskap Rekrytering Trakasserier Antagen av kommunfullmäktige 80 2012-05-24 Ystads kommun ska tillämpa

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige 2014-06-12/ 66 Dnr KA 2014/346 Sid 1/8 Mångfalds- och Jämställdhetsplan för år 2015-2017 Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Policy. mot kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier

Policy. mot kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier DIARIENUMMER: KS 30/2018 901 FASTSTÄLLD: 2018-03-13 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: - GILTIG TILL: 2022-12-31 DOKUMENTANSVAR: Pch Policy mot kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier

Läs mer

Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016

Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-11-25 SN 2015.0188 Handläggare Anders Hedåberg Socialnämnden Socialförvaltningens handlingsplan för jämställdhet 2016 Sammanfattning Enligt diskrimineringslagen så ska arbetsgivaren

Läs mer

Jämställdhet- och mångfaldsplan

Jämställdhet- och mångfaldsplan VK300S v1.0 040416, Flik 6.1 Jämställdhet- och mångfaldsplan FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.1 1 (8) Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-08, 3 Ersätter Jämställdhetsplan 2011-2014 antagen av KF 2010-12-13,

Läs mer

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen Personalstrategiska avdelningen Charlotta Lundberg likabehandlingsstrateg 044-309 33 13 charlotta.lundberg@skane.se BESLUT 2011-03-22 1 (2) Handlingsplan mot trakasserier och kränkande särbehandling Beskrivning

Läs mer

JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY. HSB Skåne

JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY. HSB Skåne JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY HSB Skåne 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Övergripande mål 3. Definition av begrepp 3 2 Rekrytering 4 3 Löner 4 4 Utbildning och kompetensutveckling 5 5 Arbetsmiljö och arbetsförhållanden

Läs mer

Policy för likabehandling

Policy för likabehandling Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Omfattning och ansvar... 3 0.1. Omfattning... 3 0.2. Ansvar... 3 0.2.1. Samverkan... 3 0.2.2. Centralt och lokalt ansvar... 3 0.2.3. Chefen/arbetsledaren...

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Riktlinjer. Diskriminering och likabehandling

Riktlinjer. Diskriminering och likabehandling Arvidsjaurs kommun / Ärviesjavrien kommuvdna 1 (6) Riktlinjer Diskriminering och likabehandling Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Styrande dokument Riktlinjer Ks 2018-05-08 Kommunstyrelsen

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015-2017

Likabehandlingsplan 2015-2017 Antagen ks 227/2014 Sida 1(5) Kommunledningskontoret Anna Olsson anna.olsson@osby.se Likabehandlingsplan 2015-2017 Likabehandlingsplanen beskriver och ger struktur åt likabehandlingsarbetet i kommunens

Läs mer

Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling

Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Sida 1 av 5 2017-05-29 KOMMUNSTYRELSEN Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Mål Att arbeta i Munkedals kommun ska upplevas som positivt, utvecklande och trivsamt och det

Läs mer

Jämställdhets och mångfaldsplan

Jämställdhets och mångfaldsplan Jämställdhets och mångfaldsplan 2015-2017 Mariestad Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad 2015-03-30 Innehållsförteckning Inledning... 3 Diskrimineringslagen... 4 Definitioner... 4 Jämställdhet... 4 Mångfald...

Läs mer

FRCK Diskrimineringspolicy

FRCK Diskrimineringspolicy FRCK Diskrimineringspolicy Innehåll Inledning... 2 Styrning för diskrimineringspolicyn... 2 Jämställdhetsarbete... 2 :... 2... 2... 2 Mångfaldsarbete... 2... 2 Kompetensutveckling... 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Mångfaldsenkät 2014 för Gruppstyrelse XX

Mångfaldsenkät 2014 för Gruppstyrelse XX Mångfaldsenkät 2014 för Gruppstyrelse XX Det är varje förtroendevalds personliga ansvar att medverka till att det inte förekommer diskriminering, trakasserier eller kränkningar inom organisationen. Detta

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för arbete mot diskriminering. 63 Dnr 2018/00214

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för arbete mot diskriminering. 63 Dnr 2018/00214 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 63 Den 2018-05-08 63 Dnr 2018/00214 Riktlinjer för arbete mot diskriminering Kommunstyrelsens beslut Riktlinjer för arbete mot diskriminering

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Mångfald... 4 Syfte...

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN Backe rektorsområde

JÄMSTÄLLDHETSPLAN Backe rektorsområde JÄMSTÄLLDHETSPLAN Backe rektorsområde Backe rektorsområde är en förskole-, skol- och fritidsverksamhet med uppgift att utbilda elever enligt Lpo-94 och att tillhandahålla familjer barnomsorg i form av

Läs mer

Jämställdhet Skolan skall mot denna bakgrund särskilt beakta följande i arbetet med att skapa jämställdhet i arbetslivet:

Jämställdhet Skolan skall mot denna bakgrund särskilt beakta följande i arbetet med att skapa jämställdhet i arbetslivet: Likabehandlingsplan Bakgrund Ädelfors folkhögskola verkar för att alla som studerar och arbetar i verksamheten ska ha samma rättigheter och skyldigheter enligt Diskrimineringslagen SFS 2008:567, 1 : Denna

Läs mer

Handlingsplan för att förebygga och hantera kränkningar och repressalier

Handlingsplan för att förebygga och hantera kränkningar och repressalier 1 (7) Handlingsplan för att förebygga och hantera kränkningar och repressalier Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2019-05-22

Läs mer

Personalpolicy. Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö.

Personalpolicy. Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö. Personalpolicy Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö. Kommunens vision Finströms kommuns grundläggande uppgift är att ge finströmarna

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1 FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1 LIKABEHANDLINGSPOLICY Likabehandlingspolicy plan för lika rättigheter och möjligheter hos Härjedalens kommun 1. Inledning Syftet

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karlshamns kommun

Likabehandlingsplan för Karlshamns kommun Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller fr. o m: Lagakraftvunnet beslut Beslut: KS 48, 2009-03-24 Reviderad: KS 96, 2012-04-24 Karlshamns kommun 1. Inledning Alla har olika bakgrund, erfarenheter

Läs mer

Jämställdhetsplan 2013-2015

Jämställdhetsplan 2013-2015 Jämställdhetsplan 2013-2015 I jämställdhetsplanen beskrivs Tyresö kommuns övergripande mål för jämställdhetsarbetet samt de aktiva åtgärder som kommunen som arbetsgivare planerar att vidta för att främja

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan Jämställdhets- och mångfaldsplan 2014-2016 Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-30 2 0 1 4-2 0 1 6 Jämställdhets- och mångfaldsplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Handlingsplan för Skövde kommun mot trakasserier p.g.a. etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning

Handlingsplan för Skövde kommun mot trakasserier p.g.a. etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning Handlingsplan för Skövde kommun mot trakasserier p.g.a. etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning Handlingsplanen utgår ifrån Lag (1999:130) om åtgärder mot diskriminering i arbetslivet

Läs mer

Upplands Väsby kommuns policy för likabehandling

Upplands Väsby kommuns policy för likabehandling Styrdokument Kommunledningskontoret 2016-09-12 Viktoria Färm 08 590 971 06 Dnr viktoria.farm@upplandsvasby.se KS/2016:214 Upplands Väsby kommuns policy för likabehandling Nivå: Kommungemensamt styrdokument

Läs mer

Bilaga till policy Kränkande särbehandling

Bilaga till policy Kränkande särbehandling Bilaga till policy Kränkande särbehandling Bilaga till policy Kränkande särbehandling 1(7) Innehållsförteckning Bilaga till Landstinget Blekinges policy Kränkande särbehandling... 3 Inledning... 3 1. Vad

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2009

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2009 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Ingrid Töremar Telefon: 0850810045 Till Östermalms stadsdelsnämnd JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN DNR 2008-946-100 BILAGA 2 SID 1 (6) 2008-11-11 2009 Enligt

Läs mer

Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden till

Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden till Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden 2017-01-01 till 2017-12-31 Beslut: Rektor 2004-05-15 Revidering: 2017-02-13 Dnr: HDa 1.2 2016/21 Gäller fr o m: 2017-01-01 Ersätter: Handlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan för Region Halland

Likabehandlingsplan för Region Halland TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2013-12-17 RS130059 Regionkontoret Suzanna Klang, personalstrateg HR-utvecklingsavdelningen 035-13 49 06 Regionstyrelsen Likabehandlingsplan för Region Halland 2013

Läs mer

Samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare

Samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare S MARIA - GAMLA STANS STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA VERKSAMHETSPLAN 2007 DNR 102-719/2006 SID 1 (5) LIKABEHANDLINGSPLAN 2007 Utgångspunkter Målet med jämställdhets- integrations och mångfaldsarbetet är att

Läs mer

Trygghetsplan för Förskola och pedagogisk omsorg i Linghem Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fastställd av Förskolechef

Trygghetsplan för Förskola och pedagogisk omsorg i Linghem Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fastställd av Förskolechef Trygghetsplan 2016-06-09 för Förskola och pedagogisk omsorg i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Giltighetstid för denna plan: 2016-06-01 2017-12-31 Fastställd av Förskolechef Kristina Hellman

Läs mer

Likabehandlingsplan Ersätter Jämställdhetsplan

Likabehandlingsplan Ersätter Jämställdhetsplan 1 Likabehandlingsplan 2013-2016 Ersätter Jämställdhetsplan 2009-2011 (Jämställdhet, mångfald och diskriminering) Diskrimineringslagen från 2009 har till ändamål att motverka diskriminering och på andra

Läs mer

Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden 2015-03-01 till 2015-12-31

Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden 2015-03-01 till 2015-12-31 Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden 2015-03-01 till 2015-12-31 Beslut: Rektor 2015-02-23 Revidering: - Dnr: DUC 2015/347/10 Gäller fr o m: 2015-03-01 Ersätter: Handlingsplan

Läs mer

Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering gällande personal på Docksta Friskola 2018/2019

Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering gällande personal på Docksta Friskola 2018/2019 Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering gällande personal på Docksta Friskola 2018/2019 2018-09-28 Inledning Docksta Friskola ska vara en attraktiv arbetsgivare för alla, oavsett kön, könsöverskridande

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/361 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling vid Gemensamma förvaltningen Beslutsfattare Gäller för Universitetsdirektör, Jörgen Tholin Gemensamma förvaltningen Beslutsdatum

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Jämställdhetsplan för Eslövs kommun 2010-2013. Under perioden 2010-2013 gäller följande:

Jämställdhetsplan för Eslövs kommun 2010-2013. Under perioden 2010-2013 gäller följande: Jämställdhetsplan för Eslövs kommun 2010-2013 Denna plan är ett stöd och ett verktyg för ökad jämställdhet. Planen är främst avsedd för arbetsledare och medarbetare i organisationen och den förtydligar

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2005

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2005 Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören 2004-09-27 Bilaga 4. PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2005 Jämställdhetslagen Den 1 januari 1992 trädde den nya Jämställdhetslagen i kraft. Fr o

Läs mer

2(15) Handläggare: Kristoffer Seydlitz, HR-partner Antaget av Kommunstyrelsen: KS 140, Ärendenummer: 2016/100 Reviderad:

2(15) Handläggare: Kristoffer Seydlitz, HR-partner Antaget av Kommunstyrelsen: KS 140, Ärendenummer: 2016/100 Reviderad: 2(15) Handläggare: Kristoffer Seydlitz, -partner Antaget av Kommunstyrelsen: KS 140, 2016-11-09 Ärendenummer: 2016/100 Reviderad: 3(15) Inledning Det finns en lagstadgad skyldighet enligt Diskrimineringslagen

Läs mer

Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet. Definition av kränkande särbehandling

Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet. Definition av kränkande särbehandling RIKTLINJE MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLINGI ARBETSLIVET Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet Eslövs kommun tar avstånd från alla former av kränkande särbehandling och tolererar inte att sådana

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan Jämställdhetsplan 2015-2017 Tyresö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare för såväl kvinnor som män. Alla individer ska ges lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett kön. Det ska finnas

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Jämställdhets- och likabehandlingsplan 1 Jämställdhets- och likabehandlingsplan 2017-2019 Ersätter Jämställdhetsplan 2013-2016 (Jämställdhet, mångfald och likabehandling) Diskrimineringslagen(2008:567) har till ändamål att motverka diskriminering

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Olikheter är en styrka

Olikheter är en styrka Guide till Likabehandlingsplanen Olikheter är en styrka Förvaltningens årliga arbete med likabehandlingsplanen Guidens syfte är att ge konkreta tips och vägledning i framtagandet av aktiviteter utifrån

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan BILAGA 5 SERVICEFÖRVALTNINGEN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2010-2012 Inledning I enlighet med gällande lagstiftning, kommunfullmäktiges beslut och stadens riktlinjer ska ett aktivt jämställdhets- och

Läs mer

Revidering med anledning av att dok gällande handlingsplan mot sexuella trakasserier numera ingår i Jämställdhetsplan.

Revidering med anledning av att dok gällande handlingsplan mot sexuella trakasserier numera ingår i Jämställdhetsplan. Strategiskt Dokumentnummer 2958 Version 5.0 Fastställt: 2016-03-04 Fastställd av: Johnsson Torgny, HC Granskad av: Norberg Anette, HC Handläggare: Wikman Lena, RNC Förändringar från senaste version Revidering

Läs mer

Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan)

Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan) Kommunledningskontoret HR-avdelningen/S.T 2017-12-11 Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan) Inledning Danderyd kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med ett öppet och inkluderande arbetsklimat

Läs mer

Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017

Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017 Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017 Innehållsförteckning Inledning... 2 Mål och åtgärder 2015-2017... 4 Arbetsförhållanden...4 Underlätta förvärvsarbete och föräldraskap...5 Trakasserier och sexuella

Läs mer

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunstyrelsens kontor Datum 2015-10-20 Dnr KS 2015/0342 Till Kommunfullmäktige Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter Sammanfattning Arbetet med lika rättigheter

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för tiden 1 juli juli 2018

Jämställdhets- och mångfaldsplan för tiden 1 juli juli 2018 JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN Datum Antagen av Kommunstyrelsen Reviderad datum Paragraf 37 1(11) Jämställdhets- och mångfaldsplan för tiden 1 juli 2015 1 juli 2018 2(11) Innehåll Inledning... 3 Plan

Läs mer

Riktlinjer mot KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING, TRAKASSERIER OCH SEXUELLA TRAKASSERIER

Riktlinjer mot KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING, TRAKASSERIER OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Riktlinjer mot KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING, TRAKASSERIER OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Fastställd av kommunstyrelsens arbetsgivarutskott 2017-12-07, 49 Södergatan 20, 195 85 Märsta Tel (vxl) 08-591 260 00 Fax

Läs mer

guide Guide till Likabehandlingsplan

guide Guide till Likabehandlingsplan guide Guide till Likabehandlingsplan Olikheter är en styrka Förvaltningens årliga arbete med likabehandlingsplanen Guidens syfte är att ge konkreta tips och vägledning i framtagandet av aktiviteter utifrån

Läs mer

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Definition Återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda medarbetare eller chefer på ett kränkande sätt

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för likabehandling

Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för likabehandling Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för likabehandling Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-12-14, 175 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter i Kumla kommun

Plan för lika rättigheter och möjligheter i Kumla kommun 1(10) 2015-06-17 KS 2015/156 Kommunstyrelsen Plan för lika rättigheter och möjligheter i Kumla kommun 2015-2018 2(10) Innehåll Plan för lika rättigheter och möjligheter i Kumla kommun 2015-2018... 1 1.

Läs mer

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter. Österåkers Kommun

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter. Österåkers Kommun Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter Österåkers Kommun 2015-2017 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Personalstatistik... 4 Förvärvsarbete och föräldraskap... 8 Trakasserier... 9 Lediga

Läs mer

Beslutsärende Jämställdhetsplan 2018

Beslutsärende Jämställdhetsplan 2018 Styrelsehandling 8 Älvstranden Utveckling AB Norra Älvstranden Utveckling AB Södra Älvstranden Utveckling AB Dnr 0815/17 2017-10-27 Lena Andersson Beslutsärende Jämställdhetsplan 2018 Förslag till beslut

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014. för. Valdemarsviks kommun

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014. för. Valdemarsviks kommun Sida 1 av 10 JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014 för Valdemarsviks kommun Sida 2 av 3 Ordlista... 3 Nulägesbeskrivning Bakgrund... 4 Kommunpolicy:... 4 Personalstruktur... 5 Hälsa... 5 Sjukfrånvaro... 5 Jämställda

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och mångfald 2013-2014

Handlingsplan för jämställdhet och mångfald 2013-2014 Handlingsplan för jämställdhet och mångfald 2013-2014 Antagen av Kommunstyrelsen 2013-09-04, KS/2013:377 Innehållsförteckning Inledning... 3 Diskrimineringsgrunderna... 3 Mål och aktiva åtgärder... 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

Tjörns kommuns författningssamling

Tjörns kommuns författningssamling Tjörns kommuns författningssamling Verksamhetsområde: Kommunstyrelsen Författning: Jämställdhetspolicy och jämställdhetsplan 2004 Beslut: KF 60 2004-06-10 Dnr 04.079-026 JÄMSTÄLLDHETSPOLICY och JÄMSTÄLLDHETSPLAN

Läs mer

Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön

Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön 1 Författningssamling Antagen av kommunstyrelsen: 5 december 2006 Reviderad: Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön Inledning Denna policy med handlingsplan

Läs mer

TRYGGHETSPLAN Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Solgläntans förskola 2015

TRYGGHETSPLAN Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Solgläntans förskola 2015 2015-08-14 Förvaltningen för Livslångt lärande TRYGGHETSPLAN Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Solgläntans förskola 2015 Förskolan vilar på demokratins grund.

Läs mer

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Styrdokument Trakasserier och kränkande särbehandling Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Beslutat av rektor 2012-08-21 Dnr HIG 2012/1028 1 Trakasserier och kränkande

Läs mer

) SALA % KOMMUN ALA DIARIIIENR:2017/1369

) SALA % KOMMUN ALA DIARIIIENR:2017/1369 ) SALA 2017702702 2 % KOMMUN ALA DIARIIIENR:2017/1369 s förvalinlng KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING ' k- 313 "02" 13 Personalkontoret - Lina Löfgren,vi-l!. (99 l Di rien!. _.. - Aklbila a TJANSTESKR'VELSE

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Ärende 13. Lönepolicy revidering

Ärende 13. Lönepolicy revidering Ärende 13 Lönepolicy revidering Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-10 KS 2018-00319 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Elisabeth Högfeldt Kommunfullmäktige Antagande av lönepolicy Sammanfattning Kommunfullmäktige

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN

JÄMSTÄLLDHETSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2010-2012 för personal, barn och elever inom Barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamns kommun ADRESS: 272 80 Simrishamn BESÖK: Lilla Rådmansgatan

Läs mer

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD Om Hufvudstadens uppförandekod. Hufvudstaden har en hundraårig historia. Sedan 1915 har vi utvecklat företaget till att vara ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med ett

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari Ljusnarsbergs kommuns Mångfaldsplan Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll 2000-12-11 Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari 2016 30 Mångfaldsplan 2016-01-27 Mångfaldsplan Inledning Sverige och

Läs mer

Landskrona räddningstjänsts Jämställdhetsplan 2007

Landskrona räddningstjänsts Jämställdhetsplan 2007 Landskrona räddningstjänsts Jämställdhetsplan 2007 Antagen av xxxxxxx Innehållsförteckning Inledning 3 Nulägesanalys 4 Organisation 4 Fysiska, psykiska och sociala frågor 4 Rekryteringsprocess 4 Sexuella

Läs mer