Lathund för informationshantering vid stad och land: arkivering och registrering av dokument och ärenden i Public 360

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lathund för informationshantering vid stad och land: arkivering och registrering av dokument och ärenden i Public 360"

Transkript

1 Institutionen för stad och land Lathund för informationshantering vid stad och land: arkivering och registrering av dokument och ärenden i Public 360 Introduktion Allmänna handlingar vid myndigheter Registrering av allmänna handlingar vid en myndighet styrs av offentlighetsprincipen vilket kortfattat är rätten att ta del av allmänna handlingar upprättade vid en myndighet. Vem som helst har rätt att begära ut en allmän handling, vilket även inkluderar de handlingar som inte är registrerade. En handling blir automatiskt allmän när den upprättas på eller inkommer till myndigheten. Även handlingar som kommer in via e-post räknas som allmänna handlingar. Den som begär ut handlingar har rätt att vara anonym och behöver inte uppge syfte med begäran. Utlämningsprocessen görs inte per automatik utan man går igenom varje begäran var för sig. Vid avslag hänvisas alltid till sekretesslagen eller sekretessförordningen. Sekretess Enligt Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) ska sekretessbelagda handlingar alltid registreras. Även om allmänheten inte får ta del av de sekretessbelagda uppgifterna, så måste man ändå registrera att handlingen existerar. Handlingarna får dock inte lämnas ut utan särskild prövning. I sekretesslagen finns regler om vilka allmänna handlingar som är sekretessbelagda och inte får lämnas ut (t.ex. uppgifter rörande anbud, enskilds personliga förhållanden, uppgifter om resultat av undersökningar av naturvetenskaplig eller teknisk art, använda metoder och tekniker, uppdragsforskning). För mer information om sekretess besök Medarbetarwebben/Stöd och service/avtal och juridik/offentlighet och sekretess. Vad är ett diarium? För att följa offentlighetsprincipen och därigenom ge service till allmänheten måste vi dokumentera handlingarnas existens, vilket görs via ett diarium. Ett diarium är ett register där inkommande, upprättade och utgående handlingar registreras. Huvudregeln enligt offentlighets- och sekretesslagen är att inkomna och upprättade handlingar utan dröjsmål ska registreras i diariet. Ansvaret att lämna en handling till diariet ligger hos personen som skickat eller mottagit den. En mottagen handling, oavsett på vilket sätt, t.ex. e-post, fax, brev ska diarieföras i original, av en sänd handling diarieförs en kopia. När en handling registreras så upprättas ett ärende där alla handlingarna tillhörande samma ärende förvaras tillsammans, detta oavsett om ärende avslutas direkt eller pågår i flera år. Vid SLU används systemet Public 360 för diarieföring. Institutionen för stad och land Org.nr Postadress: Box 7012, Uppsala Tel: Besöks-/leveransadress: Ulls väg 28 A-B, Uppsala Fax: E-post: sol@slu.se

2 Handlingar som ska registreras i Public 360 Generellt kan man säga att det som fordrar åtgärd ska registreras, till exempel: Bidragsansökningar Beslut av betydelse, yttranden och förslag Upphandlingsärenden Avtal och kontrakt Utredningar Policydokument och beslutade rutiner Projekthandlingar Framställningar från fackliga organisationer Övriga handlingar av betydelse för att kunna bevisa att de har kommit in eller skickats ut från universitetet Personadresserat brev med tjänsteärende Obligatoriska uppgifter för handlingar i ett ärende Datum (när handlingen kom in eller upprättades) SLU-id (eller annan diariebeteckning) Till/från (vem skickar vi handlingen till eller från vem vi har fått den) Ärendemening (kort vad handlingen rör) Handlingar som inte ska registreras Det som kräver en enkel hantering eller ingår i andra rutiner ska inte registreras t.ex. Enkla förfrågningar om information Fotokopior Skrivelser för kännedom Handlingar som ingår i andra rutiner som ekonomiadministration Påminnelser och rekvisitioner Reklam, kallelser och kursinbjudningar Utkast, koncept och minnesanteckningar Bibliotekshandlingar Handlingar som redan från början har en naturlig sorteringsordning som protokoll eller fakturor Felsända handlingar Lathund för informationshantering SOL (6)

3 Forskningshandlingar Exempel på projekthandlingar - forskningsprojekt Handlingar inom ett forskningsprojekt som ska lämnas för registrering: Ansökan Beslut (både beviljade och eventuellt avslag) Kontrakt Korrespondens Ekonomisk slutredovisning Slutrapport, artikel, avhandlingar, publikation Förtydligande kring hantering av ansökan vid SOL Forskare som vill ansöka om medel hos extern finansiär kontaktar alltid avdelningschefen först och redogör för syftet med ansökan/anbudet. Avdelningschefen beslutar om den sökande får gå vidare med ansökan/anbudet utifrån avdelningens strategi för vilka typer av ansökningar/ämnesområden man vill satsa på. Om forskaren får JA fylls blanketten SOLanmälan externfinansiering i och mejlas till projektekonomen och avdelningschefen. Forskaren får i denna blankett en checklista över vilka moment som ingår i ansöknings- och kontraktförfarandet. Dessutom måste forskaren se över om ansökan omfattas av Grant Offices speciella rutiner. Om så är fallet ska forskaren i god tid kontakta Grants Office för en speciell granskning. Till ansökan bifogas en fullkostnadskalkyl som forskaren tagit fram tillsammans med projektekonomen och som signerats av forskaren själv, ekonom, avdelningschef och prefekt. Forskaren ansvarar för att göra en kopia av ansökan/offerten och lämna denna tillsammans med fullkostnadskalkylen i original till projektekonomen, som ser till att ansökan/offerten registreras i Public 360. Därefter skickar forskaren in originalet till den externa finansiären eller registrerar den elektroniskt enligt finansiärens anvisningar. Viktigt att notera är att vissa externa finansiärer kräver att institutionen undertecknar en avsiktsförklaring där det styrks att institutionen är villig att ta emot sökta medel om dessa beviljas. Detta dokument ska normalt signeras av prefekten (firmatecknare) och forskaren. Glöm inte ta en kopia som lämnas till projektekonom för registrering i Public 360 innan originalet återsänds finansiären enligt dennes villkor. Förtydligande kring hantering av kontrakt vid SOL När ett kontrakt kommer till institutionen skrivs det under av den ansvarige projektledaren och prefekten. Därefter lämnas ett exemplar i original till institutionens administration för handläggning. Om kontraktet avser beslutade ekonomiska belopp där fordran ska registreras, skickas originalet efter handläggning vid institutionen vidare till SLU:s ekonomiavdelning för registrering i Agresso och en kopia registreras på institutionen. För övriga kontrakt är det originalet som registreras vid institutionen. Hantering av forskningsmaterial Handlingar som uppstår i samband med forskning styrs också av offentlighetsprincipen, oavsett om forskningen är finansierad genom bidrag eller uppdrag. Forskningsmaterial är allmänna handlingar från uppkomstdatum och kan begäras ut, även under ett pågående projekt. Handlingar kan däremot inte lämnas ut om den berörs av sekretess enligt Lathund för informationshantering SOL (6)

4 Offentlighets- och sekretesslag (2009:400) eller räknas som arbetsmaterial. Forskaren är upphovmannen till materialet, men materialet tillhör SLU och ska stanna vid universitetet om anställningen upphör. Forskaren kan ta med sig kopior, men forskningshandlingarna ska arkiveras vid SLU. Forskningsmaterial ska bevaras dels för att följa lagar och förordningar, men också för att möta externa finansiärers krav på bevarande av forskningsmaterialet. En annan anledning är av forskningsetiska skäl, då materialet ska bevaras för att forskningsresultatet ska valideras. Dessutom kan materialet ha ett vidare värde för andra forskare. SLU har därmed satt minimigränsen 10 år efter avslutat projekt för gallring av forskningsdata. Under ett projekt kan forskningshandlingar och material delas in i fyra delar: Administrativa handlingar Primärmaterial Bearbetningsmaterial och arbetsmaterial Redovisningsmaterial Begrepp Bevara innebär att materialet sparas 10 år eller mer. Gallra innebär att tidigare arkiverat materialet förstörs enligt fastställda regler och rutiner. Rensa innebär att material avlägsnas och förstörs utan att arkiveras. Dessa handlingar räknas inte som allmänna och kan därför förstöras utan beslut. Rensning görs av forskaren i samband med arkivering vid projektets slut. Hur länge ska handlingarna bevaras? Efter avslutat projekt/uppdrag ska handlingarna bevaras i minst 10 år. Efter 10 år kan handlingarna gallras efter bedömning. Forskningsmaterialet kan gallras efter 10 år OM det saknas ett fortsatt inomvetenskapligt värde, värde för annat forskningsområde; vetenskapligt eller kulturellt värde samt personhistoriskt värde. Annars ska handlingarna bevaras permanent. Som hjälp i bedömningen av hur länge materialet ska bevaras finns dokumentet Checklista forskningsdata vad ska bevaras? som ligger på intranätet under rubriken Arkivering och registrering. Lathund för informationshantering SOL (6)

5 Nedan följer tabeller som ger exempel på vilka handlingar som faller inom respektive kategori samt hur de ska bevaras respektive gallras. 1. ADMINISTRATIVA HANDLINGAR Registreras och bevaras permanent Projektbeskrivningar/-planer Metodbeskrivning Projektplaner Anslagsansökningar Kontrakt/beslut om medel alternativt avslag Korrespondens med finansiärer Avtal Protokoll eller annan dokumentation från styrgrupps- eller referensgruppsmöten eller dylikt Ansökan och beslut om tillstånd från t.ex. etiska kommittéer Ekonomiska slutrapporter 2. PRIMÄRMATERIAL Gallras efter 10 år (eller bevaras) Laboratorieböcker Mätdata/testresultat Enkäter Övrigt primärmaterial 3. BEARBETNINGSMATERIAL Rensas Datafiler som osjälvständiga led i pågående bearbetning av rådata Beräkningar Rapportutkast och koncept Andra bearbetningar 4. REDOVISNINGSMATERIAL Registreras och bevaras permanent Artiklar Konferensrapporter Delrapporter Avhandlingar Slutrapporter Lathund för informationshantering SOL (6)

6 Generella tips gällande arkivering och hantering av forskningsmaterial Digitala forskningshandlingar sparas lämpligen i en projektmapp på användarkontot på servern. Ge filerna logiska namn och gör en lista med använda förkortningar. I projektmappen sparar du även kopior på publikationer från projektet, redovisningar, ansökan mm. En god ordning ger en god tillgänglighet eftersom det underlättar återsökning av handlingarna vilket är en förutsättning om handlingen begärs ut. Efter avslutat projekt rensas projektmappen från utkast, skisser och övrigt tillfälligt arbetsmaterial förutsatt att det inte räknas vara en viktig del av forskningsprocessen. Annars ska det också arkiveras tillsammans med övriga handlingar. Handlingar som ska arkiveras skrivs ut på papper om det är smidigt att göra det. Mycket av den digitala informationen är väldigt omfattande och kanske också förlorar information vid utskrift. I sådana fall sparas materialet digitalt på servern. Materialets format måste då redovisas och förtecknas. Kontakta administrationen för mer information om hur det går till. E-arkivering Är du intresserad av att lagra dina filer i SLU:s e-arkiv, kontakta den centrala dokumentationsfunktionen på SLU för mer information. Lathund för informationshantering SOL (6)

Bevarande- och gallringsplan för forskningsmaterial

Bevarande- och gallringsplan för forskningsmaterial Bevarande- och gallringsplan för forskningsmaterial Birgitta Olsson Universitetsarkivarie Sid 2 (9) Den här bevarande- och gallringsplanen för Umeå universitetets forskningsverksamhet gäller med stöd av

Läs mer

Bevarande- och gallringsplan för forskningsmaterial

Bevarande- och gallringsplan för forskningsmaterial Bevarande- och gallringsplan för forskningsmaterial Fastställd av Rektor 2003-07-02 Anvisningar för bevarande och gallring av forskningsmaterial Uppsala universitet Forskning och offentlighetsprincipen

Läs mer

Riktlinjer för bevarande och gallring av forskningshandlingar vid Högskolan i Borås

Riktlinjer för bevarande och gallring av forskningshandlingar vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 379-10 Riktlinjer för bevarande och gallring av forskningshandlingar vid Högskolan i Borås Med stöd av 4 kap. 6 rektors organisations- och beslutsordning (ROB) beslutar

Läs mer

Tillämpningsbeslut av RA-FS 1999:1 Bevarande och gallring av forskningshandlingar

Tillämpningsbeslut av RA-FS 1999:1 Bevarande och gallring av forskningshandlingar Tillämpningsbeslut av 1. Initiera forskningsprojekt Externa forskningsmedel Information om utlysningar från Vid inaktualitet forskningsfinansiärer Avser löpande information om utlysningar. Gallras när

Läs mer

Rekommendationer för insamling av forskningsmaterial. Dnr 1-362/2014

Rekommendationer för insamling av forskningsmaterial. Dnr 1-362/2014 Rekommendationer för insamling av forskningsmaterial Dnr 1-362/2014 Utgivare: Karolinska Institutet Universitetsförvaltningen Arkiv och Registratur Version: 1.0 Maj 2014 Rekommendationer för insamling

Läs mer

Härnösands kommun. Så använder Du. e-post i. Bestämmelser om e-post för kommunala förvaltningar och bolag. Antagna av kommunstyrelsen 2004-04-06, 62.

Härnösands kommun. Så använder Du. e-post i. Bestämmelser om e-post för kommunala förvaltningar och bolag. Antagna av kommunstyrelsen 2004-04-06, 62. Så använder Du e-post i Härnösands kommun Bestämmelser om e-post för kommunala förvaltningar och bolag Antagna av kommunstyrelsen 00-0-06, 6. Innehåll Sid. Regler för e-post som alla måste följa E-postadresser

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Sidan 1 av 6 Dnr A5 1983/04

GÖTEBORGS UNIVERSITET Sidan 1 av 6 Dnr A5 1983/04 GÖTEBORGS UNIVERSITET Sidan 1 av 6 Tillämpningsbeslut (av RA-FS 1999:1, ändrad 2002:1) rörande bevarande och gallring av handlingar i statliga myndigheters forskningsverksamhet Riksarkivets föreskrifter

Läs mer

Hantering och arkivering av forskningshandlingar

Hantering och arkivering av forskningshandlingar Hantering och arkivering av forskningshandlingar Sammanfattning av Hantering och arkivering av forskningshandlingar Handbok för forskningsverksamheten vid Göteborgs universitet Dnr A5 3902/08 Hantering

Läs mer

Anvisning om bevarande och gallring av forskningshandlingar

Anvisning om bevarande och gallring av forskningshandlingar ANVISNING Gäller från och med 2006-12-01 Anvisning om bevarande och gallring av forskningshandlingar Gäller fr o m 2006-06-01 Ändrad fr o m 2006-12-01 Syftet med anvisningen är: att klargöra ansvar och

Läs mer

Lathund för forskningshandlingar vid Högskolan i Halmstad - Riktlinjer samt bevarande- och gallringsplan

Lathund för forskningshandlingar vid Högskolan i Halmstad - Riktlinjer samt bevarande- och gallringsplan 2016-05-16 Lathund för forskningshandlingar vid Högskolan i Halmstad - Riktlinjer samt bevarande- och gallringsplan Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 Halmstad Besöksadress: Kristian IV:s väg 3 Tel: 035-16

Läs mer

Dokumenthanteringsplan för Karolinska Institutets handlingar. Forska Processgrupp 4.4

Dokumenthanteringsplan för Karolinska Institutets handlingar. Forska Processgrupp 4.4 Dokumenthanteringsplan för Karolinska Institutets handlingar Verksamhetsområde 4 Forska Processgrupp 4.4 Version: 1.5 Detta dokument anger hur handlingar vid KI ska hanteras och gäller för hela Karolinska

Läs mer

Dokumenthanteringsplan för Karolinska Institutets handlingar. Forska Processgrupp 4.4 Genomföra forskningsprojekt Version: 1.6

Dokumenthanteringsplan för Karolinska Institutets handlingar. Forska Processgrupp 4.4 Genomföra forskningsprojekt Version: 1.6 Dokumenthanteringsplan för Karolinska Institutets handlingar Verksamhetsområde 4 Forska Processgrupp 4.4 Genomföra forskningsprojekt Version: 1.6 Detta dokument anger hur handlingar vid KI ska hanteras

Läs mer

Dessa riktlinjer utgör en del av kommunens Informations- och kommunikationsstrategi samt kommunens e-poststrategi och fastställs av Kommunstyrelsen.

Dessa riktlinjer utgör en del av kommunens Informations- och kommunikationsstrategi samt kommunens e-poststrategi och fastställs av Kommunstyrelsen. Fastställd av KS 120 Den 11 september 2001 Sida 1:1 Dessa riktlinjer utgör en del av kommunens Informations- och kommunikationsstrategi samt kommunens e-poststrategi och fastställs av Kommunstyrelsen.

Läs mer

Dokumenthanteringsplan för Karolinska Institutets handlingar. Forska Processgrupp 4.4

Dokumenthanteringsplan för Karolinska Institutets handlingar. Forska Processgrupp 4.4 Dokumenthanteringsplan för Karolinska Institutets handlingar Verksamhetsområde 4 Forska Processgrupp 4.4 Version: 1.4 Dnr: 1411/2016 Fastställd: 20160615 Giltig fr. o.m 20160701 Detta dokument anger hur

Läs mer

Tyresö kommuns riktlinjer för hantering av e-post

Tyresö kommuns riktlinjer för hantering av e-post 1(8) Tyresö kommuns riktlinjer för hantering av e-post Sammanfattning: Vid användning av e-post gäller samma lagar och regler som för pappershandlingar när det gäller vad som är allmän handling samt registrering,

Läs mer

Riktlinjer för dokument- och ärendehantering i Valdemarsviks kommun

Riktlinjer för dokument- och ärendehantering i Valdemarsviks kommun 2011-09-12 Riktlinjer för dokument- och ärendehantering i Valdemarsviks kommun Antagen av kommunstyrelsen 2011-10-10 INNEHÅLLFÖRTECKNING 1.1 INLEDNING... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 OMFATTNING... 3 2. ALLMÄN

Läs mer

Allmänna handlingar, diarieföring och arkivering vid KMH

Allmänna handlingar, diarieföring och arkivering vid KMH BESLUT Högskoledirektör 18-10-03 Dnr. 18/554 Allmänna handlingar, diarieföring och arkivering vid KMH Innehållsförteckning Allmänna handlingar, diarieföring och arkivering vid KMH 2 1. Offentlighetsprincipen

Läs mer

Dokumenthanteringsplan för Karolinska Institutets handlingar

Dokumenthanteringsplan för Karolinska Institutets handlingar Dokumenthanteringsplan för Karolinska Institutets handlingar Verksamhetsområde 4 Forska Processgrupp 4.4 Genomföra forskningsprojekt Version: 1.7 Gäller från 20190101 Detta dokument anger hur handlingar

Läs mer

Hur gör jag med dokumenten?

Hur gör jag med dokumenten? Hur gör jag med dokumenten? Registrering och hantering av allmänna handlingar HÄRNÖSANDS KOMMUN October 8, 2015 1. Därför ska allmänna handlingar registreras... 2 1.1 Härnösands kommuns IT-stöd för dokument-

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen 2003-03-18 Reviderad 2011-05-31

Antagen av kommunstyrelsen 2003-03-18 Reviderad 2011-05-31 REGLER OCH RUTINER FÖR POST OCH E-POST Antagen av kommunstyrelsen 2003-03-18 Reviderad 2011-05-31 2 Allmän handling En handling kan beskrivas som någonting som innehåller information av något slag. Vanligen

Läs mer

Regler för hantering av e-post

Regler för hantering av e-post 2008-09-30 1 (7) Kommunledningskontoret Antagen av kommunstyrelsen 186, 2008-11-11 Regler för hantering av e-post Rätten att ta del av allmänna handlingar är grundläggande i den kommunala verksamheten.

Läs mer

Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar

Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar 2010 07 01 Producerat av Avdelningen för juridik, Region Skåne Form: Christian Andersson, Region Skåne Tryck: Servicelaget i Kristianstad 2010 Offentlighetsprincipen

Läs mer

Dnr KS 2008/317 Dokumenthanteringsplan Bollebygds kommun Myndighet: Kommunstyrelsen Fastställd: 2008-06-26 110 Verksamhet: Biblioteket Reviderad:

Dnr KS 2008/317 Dokumenthanteringsplan Bollebygds kommun Myndighet: Kommunstyrelsen Fastställd: 2008-06-26 110 Verksamhet: Biblioteket Reviderad: registre att söka/förva Levere till /gall Allmän administration Arkivförteckning Nej Ordnas systematiskt 1 exemplar ska finnas i arkivet Avskrifter, kopior, utdrag, dubbletter och överexemplar inkomna

Läs mer

Registrering och hantering av allmänna handlingar

Registrering och hantering av allmänna handlingar Registrering och hantering av allmänna handlingar Antagen av kommunstyrelsen 2010-10-19 119 Reviderad 2011-02-21 under punkt 2.1 och 3.4 2 Inledning Lessebo Kommun INNEHÅLL 1. Inledning... 5 2. Därför

Läs mer

Regler och rutiner för post och e-post

Regler och rutiner för post och e-post Regler och rutiner för post och e-post Dokumenttyp Dokumentägare Beslutsinstans Giltig till Rutiner Kanslienheten Kommunstyrelsen Upprättad av Fastställd/upprättad Reviderad av Senast reviderad Namn 2003-03-18

Läs mer

Dokumenthanteringsplan för kultur- och fritidsnämnden

Dokumenthanteringsplan för kultur- och fritidsnämnden Myndighet Kultur- och fritidsnämnd Verksamhet Kultur- och fritidsförvaltning Antagen 2013-10-01 Kultur- och fritidsnämnd 75 1 (6) Dokumenthanteringsplan för kultur- och fritidsnämnden Vad är syftet med

Läs mer

Diarieföring av allmänna handlingar

Diarieföring av allmänna handlingar - Vad ska jag diarieföra och hur gör jag? Riktlinje Process: Administration/juridik Område: Administrativt stöd Giltig fr.o.m: Faktaägare: Annika Petersson, Registrator Fastställd av: Katarina Jonasson,

Läs mer

Birgitta Nilsdotter HSH, Zoila Bengtsson HSK Avsnitt: 104 Dokumenthantering Utgåva: 10 Ersätter: HSH 2007-05-01, HSV 2007-05-01, HSK ---

Birgitta Nilsdotter HSH, Zoila Bengtsson HSK Avsnitt: 104 Dokumenthantering Utgåva: 10 Ersätter: HSH 2007-05-01, HSV 2007-05-01, HSK --- FÖRSLAG Dokumenthanteringsplan Hallands Sjukhus Administrativa handlingar* Innehållsförteckning Verksamhet/Rutin Sida Gemensam verksamhet Ledning, Samordning, Kansli 2 Avvikelser och anmälningar i vården

Läs mer

Rekommenderad arbetsgång för externa bidragsprojekt, exklusive EU-finansierade projekt inom Umeå universitet

Rekommenderad arbetsgång för externa bidragsprojekt, exklusive EU-finansierade projekt inom Umeå universitet Rekommenderad arbetsgång för externa bidragsprojekt, exklusive EU-finansierade projekt inom Umeå universitet Dokumentansvarig: Kristina Strindlund Controller Ekonomienheten Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Riktlinjer för hantering av allmänna handlingar

Riktlinjer för hantering av allmänna handlingar Kommunledningsförvaltningen STYRDOKUMENT Godkänd/ansvarig KLK 1(5) Riktlinje dnr KS 566/08 Uppdatering Riktlinjer för hantering av 2 Till Dig som är anställd vid Kramfors kommun Alla, som tar emot eller

Läs mer

Regler för dokument- och ärendehantering

Regler för dokument- och ärendehantering Regler för dokument- och ärendehantering Beslutad av KS 2014-03-25 27/2014 2014-02-26 2 (5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 1. Vad är en allmän handling?... 3 1.1 En allmän handling kan

Läs mer

Riktlinjer om e-post Dnr 1-202/2019. Gäller fr.o.m

Riktlinjer om e-post Dnr 1-202/2019. Gäller fr.o.m Riktlinjer om e-post Dnr 1-202/2019 Gäller fr.o.m. 2019-04-05 Riktlinjer om e-post Dnr 1-202/2019 INNEHÅLL 1 Inledning... 1 2 E-post som arbetsverktyg och kommunikationskanal... 1 3 Funktionsbrevlådor...

Läs mer

Datum 2008-01-14 Kommunikationsavdelningen Södertälje kommuns riktlinjer för E-post Följande riktlinjer omfattar användningen av e-post i Södertälje kommun men omfattar inte elevers användning av e-post.

Läs mer

Hanteringsrutiner för projekthandlingar i Mölndal stad

Hanteringsrutiner för projekthandlingar i Mölndal stad MÖLNDALS STAD 1(5) Hanteringsrutiner för projekthandlingar i Mölndal stad Syftet med detta dokument är att ge kommunens projektansvariga vägledning i hur man hanterar dokumentation i ett projekt. Det är

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING EXTERNA FORSKNINGSBIDRAG

HANDLÄGGNINGSORDNING EXTERNA FORSKNINGSBIDRAG HANDLÄGGNINGSORDNING EXTERNA FORSKNINGSBIDRAG Typ av dokument: Handläggningsordning Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ekonomi Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten och Ekonomienheten

Läs mer

Riktlinjer för hantering av e-post

Riktlinjer för hantering av e-post Riktlinjer för hantering av e-post Fastställd av kommunledningsgruppen den 31 oktober 2018 Planens namn Sida 2(6) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Lagar och regler som reglerar e-posthantering...

Läs mer

Rekommendation till dokumentsamordnare för insamling av forskningsmaterial. Dnr 1-453/2014

Rekommendation till dokumentsamordnare för insamling av forskningsmaterial. Dnr 1-453/2014 Rekommendation till dokumentsamordnare för insamling av forskningsmaterial Dnr 1-453/2014 Utgivare: Karolinska Institutet Universitetsförvaltningen Arkiv och Registratur Version: 1.0 Juni 2014 Rekommendation

Läs mer

Integrationsenheten Arkivbildande förvaltning: kommunstyrelsen

Integrationsenheten Arkivbildande förvaltning: kommunstyrelsen Integrationsenheten Arkivbildande förvaltning: kommunstyrelsen Länsstyrelsens beslut om kommunmottagande av nyanlända/ Diarienummer Ja Pärm, integrationssamordna rens rum, överlämnas till centralarkivet

Läs mer

Handläggningsordning för externa forskningsbidrag. Fastställd av rektor Dnr: FS Ekonomienheten

Handläggningsordning för externa forskningsbidrag. Fastställd av rektor Dnr: FS Ekonomienheten Handläggningsordning för externa forskningsbidrag Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-807-15 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Handläggningsordning Rektor 2015-05-26

Läs mer

Bevarande och gallring av forskningshandlingar

Bevarande och gallring av forskningshandlingar Bevarande och gallring av forskningshandlingar EN LATHUND Institutionen för lärande, informatik, management och etik (LIME) 1 Handlingar tillkomna inom KI:s forskning ska antingen bevaras eller gallras

Läs mer

Rutin för utlämnande och sekretessbedömning av allmän handling vid kommunstyrelsens förvaltning

Rutin för utlämnande och sekretessbedömning av allmän handling vid kommunstyrelsens förvaltning Rutin för utlämnande och sekretessbedömning av allmän handling vid kommunstyrelsens förvaltning Dokumentansvarig: Kanslichef Antaget: 2017-09-07 RUTIN 2(10) Innehåll Rutin för utlämnande och sekretessbedömning

Läs mer

Riktlinjer för post- och ärendehantering i Karlsborgs kommun

Riktlinjer för post- och ärendehantering i Karlsborgs kommun Karlsborgs... ' '\ 1' kommun Bilaga 12 KF 2012-03-26 Riktlinjer för post- och ärendehantering i Karlsborgs kommun Dokumenttyp: Riktlinjer Diarienummer: 287.2011 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 2012-03-26

Läs mer

Dokumenthantering på fastighetskontoret

Dokumenthantering på fastighetskontoret Christina Moberg Administrativa avdelningen 08-508 270 24 Dokumenthantering på fastighetskontoret På fastighetskontoret inkommer och upprättas hundratals handlingar varje dag i form av brev, mejl, protokoll

Läs mer

Allmänna handlingar. Vänersborgs kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Staffan Löfving

Allmänna handlingar. Vänersborgs kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Staffan Löfving Allmänna handlingar Vänersborgs kommun Revisionsrapport Februari 2011 Staffan Löfving Inledning På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Vänersborgs kommun har Komrev, inom PwC, granskat ärendehantering,

Läs mer

Bevara/Gallra EU-projekt

Bevara/Gallra EU-projekt 1 Bevara/Gallra EU-projekt 2 Dokumenthanteringsplan avseende handlingar tillhörande EU-projekt Sölvesborgs kommun Inledning En dokumenthanteringsplan är ett styrdokument och ett hjälpmedel som används

Läs mer

Dokumenthanteringsplan

Dokumenthanteringsplan Dokumenthanteringsplan 20041209 Dokumenthanteringsplan för Destination Norrköping KB, Norrköpings stadsarkivs beteckning 02 Fastställd av styrelsen för Destination Norrköping KB den 9 december 2004, 12.

Läs mer

Inför flytt. Hantering av forskningshandlingar vid flytt av verksamhet. Enheten för arkiv- och registratur UF Framtagen

Inför flytt. Hantering av forskningshandlingar vid flytt av verksamhet. Enheten för arkiv- och registratur UF Framtagen Inför flytt Hantering av forskningshandlingar vid flytt av verksamhet. Framtagen 2016-10-04 Enheten för arkiv- och registratur UF arkivet@ki.se Vad händer? Just nu är KI i en period då många forskargrupper

Läs mer

Regler för hantering av allmänna handlingar

Regler för hantering av allmänna handlingar Beslutad av: Administrativ chef : Reviderad: Dokumentet gäller för: Hallsbergs kommun Dokumentansvarig: Administrativa avdelningen : Regler för hantering av allmänna handlingar Regel Sätter exakta gränser

Läs mer

Digital handläggning i. Älvsbyns kommun LATHUND FÖR HANDLÄGGARE

Digital handläggning i. Älvsbyns kommun LATHUND FÖR HANDLÄGGARE Digital handläggning i Älvsbyns kommun LATHUND FÖR HANDLÄGGARE Mars 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Gudie lägg till genväg till handläggardatabasen 1-2 ÄRENDETS VÄG 1. ett ärende aktualiseras 3-4 2. skapa tjänsteskrivelse,

Läs mer

Att lämna ut en handling och att vägra. Regler, råd och riktlinjer

Att lämna ut en handling och att vägra. Regler, råd och riktlinjer Att lämna ut en handling och att vägra. Regler, råd och riktlinjer Version 1.0 Upprättad av Stadsledningskontoret/Adm. Maj 2003 2 Allmänna handlingar och rätten att ta del av dem Offentlighetsprincipen

Läs mer

Forskningsprocessen i Landstinget Kronoberg

Forskningsprocessen i Landstinget Kronoberg FoU Kronoberg Rev 2014-09-15 Katarina Hedin Forskningsprocessen i Landstinget Kronoberg Forsknings- och utvecklingsarbetet inom Landstinget Kronoberg är omfattande och bedrivs både på FoU Kronoberg och

Läs mer

Bevara, rensa och gallra

Bevara, rensa och gallra Rutin Process: Arkivera/gallra Område: Administrativt stöd Giltig fr.o.m: 2017-05-08 Faktaägare: Caroline Svensson, Arkivansvarig Fastställd av: Anders Pettersson, Enhetschef Revisions nr: 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Inför flytten. Hantering av forskningsmaterial inför flytten på NKS. Enheten för arkiv- och registratur UF Framtagen

Inför flytten. Hantering av forskningsmaterial inför flytten på NKS. Enheten för arkiv- och registratur UF Framtagen Inför flytten Hantering av forskningsmaterial inför flytten på NKS Framtagen 2016-06-09 Enheten för arkiv- och registratur UF arkivet@ki.se Vad händer? I och med flytten till U2 kommer lagringsmöjligheterna

Läs mer

Projektdag torsdag 16 april 2015 Kalmar

Projektdag torsdag 16 april 2015 Kalmar Projektdag torsdag 16 april 2015 Kalmar Eva Öster Fakultetsregistrator för FHL/FTK/NLU Tel 0470-70 85 53 (mobil) E-mail: eva.oster@lnu.se Caroline Boode Arkivarie Tel. 070-642 07 33 E-mail: caroline.boode@lnu.se

Läs mer

YLA ORDNA OCH BEVARA. för enskilda, föreningar, företag. Så här bevarar vi vår historia i. - Ydre lokalhistoriska arkiv i Österbymo

YLA ORDNA OCH BEVARA. för enskilda, föreningar, företag. Så här bevarar vi vår historia i. - Ydre lokalhistoriska arkiv i Österbymo ORDNA OCH BEVARA - Så här bevarar vi vår historia i YLA - Ydre lokalhistoriska arkiv i Österbymo för enskilda, föreningar, företag Råd och anvisningar i skötsel av handlingar Föreningsarkiv Att ta hand

Läs mer

Dokumenthanteringsplan

Dokumenthanteringsplan Dokumenthanteringsplan 20120613 Dokumenthanteringsplan för Överförmyndarenheten, Norrköpings stadsarkivs beteckning 93 Diarienummer ÖFM 2/2012 Fastställd av överförmyndaren den 13 juni 2012, 6. Enligt

Läs mer

Arkivhandbok för Karolinska Institutet

Arkivhandbok för Karolinska Institutet Arkivhandbok för Karolinska Institutet Diarienummer: 1-814/2014 Version: 1.0 Fastställd: 2014-12-15 Giltig fr.o.m.: 2014-12-15 Arkivhandboken innehåller övergripande riktlinjer gällande arkivering vid

Läs mer

Hantering av handlingar i Sandvikenhus AB och Sandviken Energi AB

Hantering av handlingar i Sandvikenhus AB och Sandviken Energi AB GranskningsPM Hantering av handlingar i Sandvikenhus AB och Sandviken Energi AB Sandvikens kommun Pär Månsson Hanna Franck Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Syfte 1 1.3 Metod 1 2 Offentlighetsreglerna

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Riktlinje Hantering och arkivering av forskningshandlingar

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Riktlinje Hantering och arkivering av forskningshandlingar Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16275 su/adm 2018-11-19 5 Innehållsansvarig: Jens Larsson, Arkivarie, Arkiv och informationsstruktur (jenla43) Godkänd av: Eva-Marie Ekman, Kanslichef,

Läs mer

Universitetsledningens kansli Registratur och arkiv. Dokumenthantering i EU-projekt

Universitetsledningens kansli Registratur och arkiv. Dokumenthantering i EU-projekt Universitetsledningens kansli Registratur och arkiv Dokumenthantering i EU-projekt Dokumenthantering i EU-projekt Vad vi ska prata om: Varför ska vi bevara Exempel på handlingar Diarieföring Gallring Arkivsäkerhet

Läs mer

EU-projekt Karlshamns kommun

EU-projekt Karlshamns kommun 1 Dokumentplan EU-projekt Karlshamns kommun Inledning En dokumentplan är ett styrdokument och ett hjälpmedel som används för att handlingar av samma slag ska bli hanterade på ett likartat sätt, både sådana

Läs mer

Anvisning för handläggning av ärenden om tillgodoräknande av hel kurs på grund- och avancerad nivå

Anvisning för handläggning av ärenden om tillgodoräknande av hel kurs på grund- och avancerad nivå ANVISNING Gäller från och med Diarienummer 2015-11-11 V-2015-0798 Sammanfattning Anvisningen ska tillämpas som stöd vid handläggningen av ärenden om tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå och

Läs mer

2011 DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR GÖTEBORGS MILJÖVETENSKAPLIGA CENTRUM, CHALMERS / GU. Bevarande/ Gallring

2011 DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR GÖTEBORGS MILJÖVETENSKAPLIGA CENTRUM, CHALMERS / GU. Bevarande/ Gallring 2011 DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR GÖTEBORGS MILJÖVETENSKAPLIGA CENTRUM, CHALMERS / GU Handlingsslag Övergripande administration: Medium och sortering Bevarande/ Gallring Anmärkning (Föreskrift) Ansvarig

Läs mer

Riktlinjer för e-post

Riktlinjer för e-post Riktlinjer för e-post Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:805 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 2017-01-26 Dokumentet gäller för:

Läs mer

I '2'~~: ~D" '1Y~':''':

I '2'~~: ~D '1Y~':''': SÖDERTÄLJE KOMMUN ~ KOMMUNSTYRELSENS /5 Tjänsteskrivelse KONTOR 2008-01-10 I '2'~~: ~D" '1Y~':''': Monika Larsson _l.j. I 't Kommunikationsdirektör 08-550224 50 monika.larsson@sodertalje.se fsödertaue

Läs mer

Anvisningar till ägare av ytor på Utsidan

Anvisningar till ägare av ytor på Utsidan 1 (5) INFORMATION Datum 2017-03-16 Avdelningen för verksamhetsutveckling och stöd Anvisningar till ägare av ytor på Utsidan För frågor inom de delar som berör ärendehandläggning samt offentlighetsprincipen,

Läs mer

DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR NACKA KOMMUN Enheten Ekonomi och statistik, Socialtjänsten Beslutad: Social- och äldrenämnden. Ansvarig/ Förvaring

DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR NACKA KOMMUN Enheten Ekonomi och statistik, Socialtjänsten Beslutad: Social- och äldrenämnden. Ansvarig/ Förvaring Bokslut (årsrapport), ingår i SÄN:s bokslut Ekonomihandlingar Papper (kopior), Enhetschef Ingår i SÄN:s bokslut och bevaras i Kommunarkivet i SÄN:s diareförda ärenden. Verksamhetens egen kopia lämnas till

Läs mer

Dokumenthanteringsplan

Dokumenthanteringsplan Webb: www.ange.se Dokumenthanteringsplan Kommunstyrelsen Antaget av kommunstyrelsen den 22 mars 2016 51 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer 841 81 Ånge Torggatan 10 www.ange.se

Läs mer

Författningssamling i Borlänge kommun. Dokumenthanteringsplan kommunstyrelsen Beslutad av kommunfullstyrelsen , 189

Författningssamling i Borlänge kommun. Dokumenthanteringsplan kommunstyrelsen Beslutad av kommunfullstyrelsen , 189 Författningssamling i Dokumenthanteringsplan kommunstyrelsen Beslutad av kommunfullstyrelsen 2016-10-04, 189 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Dokumenthanteringsplan - kommunstyrelsen Dokumenttyp Plan

Läs mer

Rektor BESLUT Dnr HS 2016/

Rektor BESLUT Dnr HS 2016/ mm XI res»/ 'HOT* Rektor BESLUT Dnr HS 2016/343 2016-04-12 Riktlinjer för externfinansierade projekt 2016 Härmed godkänns "Riktlinjer för externfinansierade projekt 2016". Dokumentet ersätter tidigare

Läs mer

Dokumenthanteringsplan

Dokumenthanteringsplan Dokumenthanteringsplan 20120206 Dokumenthanteringsplan för Näringslivskontoret, Norrköpings stadsarkivs beteckning 127 Diarienummer KS 829/2011 004 Fastställd av kommunstyrelsen den 6 februari 2012, 41.

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR DIARIEFÖRING OCH ARKIVERING AV ÄRENDEN INOM UTBILDNING, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR DIARIEFÖRING OCH ARKIVERING AV ÄRENDEN INOM UTBILDNING, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ STYRDOKUMENT A 2016/17 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR DIARIEFÖRING OCH ARKIVERING AV ÄRENDEN INOM UTBILDNING, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Publicerad 2016-10-12 Beslutsfattare Handläggare Hans Carlsten Annika

Läs mer

Anvisning för handläggning av ärenden om studieuppehåll på grundnivå och avancerad nivå

Anvisning för handläggning av ärenden om studieuppehåll på grundnivå och avancerad nivå Anvisning för handläggning av ärenden om studieuppehåll på grundnivå och avancerad nivå Denna anvisning ska tillämpas som stöd vid handläggningen av ärenden om studieuppehåll på grundnivå och avancerad

Läs mer

Kommunledningskontoret KS 278/12 Carl Henrik Ronge

Kommunledningskontoret KS 278/12 Carl Henrik Ronge MÖLNDALS STAD Bilaga 1(4) Bilaga 1. Förslag till definition av begreppet Handlingar av tillfällig eller ringa betydelse A. Handlingar som genom sitt informationsinnehåll eller sin funktion är av tillfällig

Läs mer

Regler om gallring av allmänna handlingar av tillfällig eller ringa betydelse vid Stockholms universitet

Regler om gallring av allmänna handlingar av tillfällig eller ringa betydelse vid Stockholms universitet 1 (8) BESLUT 2014-11-06 Dnr SU FV 2.6.2-3133-14 Agneta Witte Åström Handläggare Tekniska avdelningen Regler om gallring av allmänna handlingar av tillfällig eller ringa betydelse vid Stockholms universitet

Läs mer

Riksarkivet (RA) inspekterade den 19 mars 2012 arkivvården vid Smittskyddsinstitutet (SMI).

Riksarkivet (RA) inspekterade den 19 mars 2012 arkivvården vid Smittskyddsinstitutet (SMI). 1(5) Inspektion av arkivvården vid Smittskyddsinstitutet Riksarkivet (RA) inspekterade den 19 mars 2012 arkivvården vid Smittskyddsinstitutet (SMI). Närvarande: Från SMI: Chefsjurist Arkivarie Överdirektör

Läs mer

Dokumenthanteringsplan för ekologienheten

Dokumenthanteringsplan för ekologienheten Dokumenthanteringsplan för ekologienheten Fastställd 2014-10-21, dnr KS 2014/170 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Regel Innehållsförteckning Dokumenthanteringsplan för ekologienheten... 2 Gallring...

Läs mer

INSPEKTIONEN 1. Ansvar och organisation Förvaltningschefen är ansvarig för arkivverksamheten vid myndigheten.

INSPEKTIONEN 1. Ansvar och organisation Förvaltningschefen är ansvarig för arkivverksamheten vid myndigheten. 1 (5) Inspektion av arkivvården vid Konstfack Riksarkivet inspekterade arkivverksamheten vid Konstfack den 4 november 2015. Inför inspektionen inkom, på begäran från Riksarkivet, ett antal styrdokument

Läs mer

Varför ska man veta om en handling är allmän? Demokrati, allmänhetens insynsrätt Effektivt arbetssätt Säkerhet vid utlämnande och annan hantering

Varför ska man veta om en handling är allmän? Demokrati, allmänhetens insynsrätt Effektivt arbetssätt Säkerhet vid utlämnande och annan hantering Varför ska man veta om en handling är allmän? Demokrati, allmänhetens insynsrätt Effektivt arbetssätt Säkerhet vid utlämnande och annan hantering Reglerande lagar Tryckfrihetsförordningen (TF) 2 kap Offentlighets

Läs mer

RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV EU- OCH ANDRA EXTERNT FINANSIERADE PROJEKT

RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV EU- OCH ANDRA EXTERNT FINANSIERADE PROJEKT RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV EU- OCH ANDRA EXTERNT FINANSIERADE PROJEKT Kommunstyrelseförvaltning 2011-04-11 Tommy Bengtsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SYFTE... 3 2. GRUNDLÄGGANDE DEFINITIONER... 3 3. BESLUTSRÄTT...

Läs mer

Regler om gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse vid Högskolan Dalarna

Regler om gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse vid Högskolan Dalarna Regler om gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2014-12-01 Reviderad: - Dnr: DUC 2014/2044/10 Ersätter: - Gäller fr.o.m. 2014-12-01 Relaterade

Läs mer

Föreskrift för hantering av allmänna handlingar i projekt inom Stockholms läns landsting

Föreskrift för hantering av allmänna handlingar i projekt inom Stockholms läns landsting Landstingsarkivet Föreskrift nr. 5 2010-06-01 LA 2010-3058 Version 2.0 Föreskrift för hantering av allmänna handlingar i projekt inom Stockholms läns landsting Ordförklaringar 2 Bakgrund 3 Projekthandlingar

Läs mer

2015-03-20. Regionala etikprövningsnämnden i Uppsala Box 1964

2015-03-20. Regionala etikprövningsnämnden i Uppsala Box 1964 1 (5) Tillsynsavdelningen Sofia Särdquist 2015-03-20 Dnr RA 232-2015/155 Regionala etikprövningsnämnden i Uppsala Box 1964 751 49 Uppsala Inspektion brevledes av arkivvården vid Regionala etikprövningsnämnden

Läs mer

Dokumenthanteringsplan

Dokumenthanteringsplan Dokumenthanteringsplan Dokumenthanteringsplan för personaladministration Dnr KS 2018/0104 Norrköpings stadsarkiv (NSA), dokumenthanteringsplan nr 05. Fastställd av kommunstyrelsen den 5 mars 2018 97. Ersätter

Läs mer

Åtskilt från bevarandehan dlingar. Ordnas systematiskt

Åtskilt från bevarandehan dlingar. Ordnas systematiskt Klassificeringsstruktur LiU Handlingstyp / Gallringsföreskrifter Förvaring Sekretess Registrering Anmärkning Gallringsfrist 4.1 Processen omfattar att ansöka om forskningsmedel och hantera avtal med forskningsfinansiär.

Läs mer

Allmän administration, hantering av inkomna och upprättade handlingar, diarieföring, avtal m.m. samt personaloch ekonomiadministration

Allmän administration, hantering av inkomna och upprättade handlingar, diarieföring, avtal m.m. samt personaloch ekonomiadministration Allmän administration, hantering av inkomna och upprättade handlingar, diarieföring, avtal m.m. samt personaloch ekonomiadministration Allmän administration, hantering av inkomna och upprättade handlingar,

Läs mer

Hantering av allmänna handlingar så tillämpar du juridiken i praktiken Boel Burman huvudregistrator, arkivarie

Hantering av allmänna handlingar så tillämpar du juridiken i praktiken Boel Burman huvudregistrator, arkivarie Hantering av allmänna handlingar så tillämpar du juridiken i praktiken Boel Burman huvudregistrator, arkivarie (boel.burman@solna.se) 2017-04-06 Det viktigaste i hanteringen av allmänna handlingar Göra

Läs mer

Regler för gallring av handlingar uppkomna inom projekt och EU-projekt vid Högskolan Dalarna

Regler för gallring av handlingar uppkomna inom projekt och EU-projekt vid Högskolan Dalarna Regler för gallring av handlingar uppkomna inom projekt och EU-projekt vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2015-05-18 Reviderad: - Dnr: DUC 2015/863/10 Ersätter: Riktlinjer för arkivering och gallring

Läs mer

DIARIEFÖRINGSHANDBOK. 2015-10-29 Version 0.2

DIARIEFÖRINGSHANDBOK. 2015-10-29 Version 0.2 DIARIEFÖRINGSHANDBOK 2015-10-29 Version 0.2 1.1 HUR GÖR JAG FÖR ATT DIARIEFÖRA? Malmö högskola använder sedan 1999 ärendehanteringssystemet W3D3 och diarieföringsmodulen. I dagsläget används inga andra

Läs mer

Seminarium om allmänna handlingar

Seminarium om allmänna handlingar Seminarium om allmänna handlingar Upplägg 9.00 Juridiken kring allmänna handlingar 10.15 Vad är ett ärende? Vad, när, hur och varför ska jag diarieföra? 11.00 Hur ska handlingar förvaras och bevaras? 11.30

Läs mer

Dokumenthanteringsplan för flykting- och invandrarverksamhet

Dokumenthanteringsplan för flykting- och invandrarverksamhet Dokumenthanteringsplan för flykting- och invandrarverksamhet Antagen: 2015-12-01. Dnr HN 2015/81 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Regel Socialkontoret/Skolkontoret Kanslienheten Helena Edenborg

Läs mer

Administrativ rutin för projekt finansierade genom EUs ramprogram

Administrativ rutin för projekt finansierade genom EUs ramprogram Administrativ rutin för projekt finansierade genom EUs ramprogram Bakgrund Under senare år har antalet beviljade projekt, inom EU:s ramprogram, ökat till Högskolan i Borås. Då det finns flera olika roller

Läs mer

Regler för dokumentation och arkivering av forskningsmaterial för Högskolan

Regler för dokumentation och arkivering av forskningsmaterial för Högskolan Regler för dokumentation och arkivering av forskningsmaterial för Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2008-08-18 Revidering: 2013-12-16 Dnr: DUC 2008/1279/90 Gäller fr. o m: 2013-12-16 Ersätter: Riktlinjer

Läs mer

11.u LINKÖPINGS UNIVERSITET. Hantering av inkommande post vid IKE. När post anländer till avdelningen/enheten sorteras den av administratör.

11.u LINKÖPINGS UNIVERSITET. Hantering av inkommande post vid IKE. När post anländer till avdelningen/enheten sorteras den av administratör. 11.u LINKÖPINGS UNIVERSITET 16-05-30 DNR IKE-2016-00319 BESLUT 1(3) Hantering av inkommande post vid IKE (Ersätter tidigare beslut IKE-2011-00450 daterat 110610) Med anledning av den geografiska spridning

Läs mer

DOKUMENTHANTERINGSPLAN Allmän administration Antagen att gälla från och med: 2015-06-01 Dnr: 2015.65 Handlingsslag. Arkivläggs. Gallras (=förstöres)

DOKUMENTHANTERINGSPLAN Allmän administration Antagen att gälla från och med: 2015-06-01 Dnr: 2015.65 Handlingsslag. Arkivläggs. Gallras (=förstöres) Antal = hela kalender utöver ursprungset IT-system, förteckningar över och beskrivningar av använda och aktuella (Dokumentation över systemets uppbyggnad samt över använda hjälpmedel, systemdokumentation

Läs mer

Inspektion brevledes av arkivvården vid Regionala etikprövningsnämnden i Linköping

Inspektion brevledes av arkivvården vid Regionala etikprövningsnämnden i Linköping 1 (5) Inspektion brevledes av arkivvården vid Regionala etikprövningsnämnden i Linköping Inledning Den 16 januari 2015 aviserade Riksarkivet en brevledes inspektion av arkivvården vid Regionala etikprövningsnämnden

Läs mer

Rutin/Handling Media Original/Kopia Förvaringsplats Sorteringsform Gallring Tidsfrist för Anmärkning leverans till Kommunarkivet

Rutin/Handling Media Original/Kopia Förvaringsplats Sorteringsform Gallring Tidsfrist för Anmärkning leverans till Kommunarkivet Danderyds kommun Dokumenthanteringsplan 2011-12-30 Myndighet: Produktionsstyrelsen Beslutsdatum: Enhet: PRODUKTIONSKONTORET IT-stöd: Schoolsoft Administrativt stödsystem som hanterar och lagrar utbildningsrelaterade

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MICASA FASTIGHETER I STOCKHOLM AB

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MICASA FASTIGHETER I STOCKHOLM AB S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (9) 2008-07-17 DNR 9.3-6604/08 SSA 2008:2 Styrelsen för Micasa Fastigheter i Stockholm AB HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR

Läs mer

Lunds universitets handläggningsordning för forskningsprojekt inom Europeiska Kommissionens ramprogram Horizon 2020 (2014-2020)

Lunds universitets handläggningsordning för forskningsprojekt inom Europeiska Kommissionens ramprogram Horizon 2020 (2014-2020) BESLUT 1 2014-03-27 STYR 2014/203 Rektor Lunds universitets handläggningsordning för forskningsprojekt inom Europeiska Kommissionens ramprogram Horizon 2020 (2014-2020) Bakgrund Denna handläggningsordning

Läs mer