Sektorn för Socialtjänst Vård och Omsorg Ipad Fortsättningskurs

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sektorn för Socialtjänst Vård och Omsorg 2014-04-30. Ipad Fortsättningskurs"

Transkript

1 Sektorn för Socialtjänst Vård och Omsorg Ipad Fortsättningskurs

2

3

4 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...4 Förord...5 Inställningar...7 Wi-Fi... 7 Bluetooth... 7 Ljud... 9 Bakgrundsbilder och ljusstyrka Integritetsskydd Allmänt Hjälpmedel icloud Safari...25 Bokmärke Lägg till på hemskärmen E-post...27 Spara ditt e-postkonto till ipaden Skicka bilder Skype...31 Skaffa ett Skype-konto Hitta personer Prata med personer... 35

5 Förord Innan vi börjar vill vi bara informera att samtliga bilder i manualen är tagna med en ipad som har ios 7, vilket innebär att om du har ios 6 så kommer utseendet att vara annorlunda. Vet du inte vad ios 6 eller 7 är eller vilket du har så kan du hitta detta under appen Inställningar gå in på Allmänt i meny raden till vänster och sedan Programuppdatering längst upp i den högra listan som framträder. Här kan du se vilket ios du har och ifall du kan uppdatera ditt ios.

6

7 Inställningar Wi-Fi :När den vita cirkeln till höger är grön så är wi-fi på men om den är vit så måste du trycka på cirkeln för att slå på den så att den visar grönt. :När ett nätverk står här betyder det att du är ansluten till det och att du för närvarande använder det. :Här står de nätverk som finns inom räckvidd för din ipads antenn. För att ansluta så är det bara att trycka på namnet och som du kan se så finns det 3 symboler till höger om namnet. Hänglåset betyder att du behöver ett lösenord/konto som du måste skriva in innan du kan ansluta till nätverket, radiovågorna betyder hur stark din kontakt till nätverket är och om du trycker på i så kommer du se teknisk information om nätverket. Bluetooth :När den vita cirkeln till höger visar grönt så är bluetooth igång. :När bluetooth är igång så kan du se vilka enheter som finns i närheten och vilka enheter du har kopplat ihop med tidigare. För att ansluta till en annan enhet så är det bara att trycka på dennes namn om den finns i listan och sen invänta instruktioner för att parkoppla Har du kopplat samman 2 enheter förut så är det bara att trycka på den i listan och den kommer automatiskt att parkoppla utan några vidare instruktioner.

8

9 Ljud :Genom att trycka på den vita cirkeln och dra den längs med linjen så kan du höja och sänka volymen på ringsignaler och påminnelser, för att ändra volym på andra ljud så hänvisas att du använder volym knapparna på ipadens utsida. Du kan även trycka på den vita cirkeln till höger om Ändra med knappar så att den visar grönt för att ändra ringvolym med volym knapparna. :I den här menyn kan välja var för sorts signal ska användas till vilket tillfälle. För att ändra trycker du på den signal du vill ändra på, t ex, ringsignal och väljer i listan vilken du vill ha, när du trycker på en så kommer du att höra hur den låter. :Dem här 2 vallen är ifall du vill höra ett klick ljud när du låser ipaden och när du använder tangentbordet. För att slå på dem är det bara att trycka på den vita cirkeln så att den är grön.

10

11 Bakgrundsbilder och ljusstyrka :Ljusstyrka bestämmer hur starkt skärmen ska lysa, på dagar så kan en hög ljusstyrka hjälpa en att se i solljus medan på kvällar och nätter så kan en låg ljusstyrka vara bekvämare för ögonen så för att ställa in så är det bara att hålla fingret på den vita cirkeln och dra längsmed linjen, mot höger för starkt ljus och vänster för svagt ljus. Automatisk ljusstyrka är till för att automatiskt ändra ljusstyrkan beroende på hur ljust det är i rummet men den funktionen verkar inte funka särskilt bra och ger ingen märkbar skillnad. :Bilderna visar de nuvarande backgrunds bilder för låst skärm och hemskärmen. För att välja backgrunds bilder så trycker du antingen på själva bilderna eller så trycker du på knappen Välj en ny backgrundsbild beroende på vilken ios version du har. : Apple-Bakgrund innebär att det är bakgrunder som du fick med när du köpte ipaden. : Dynamiskt betyder att bilderna rör lite på sig när dem används som backgrundsbild men detta innebär också att ipaden kommer dra lite mer batteri : Stillbilder är helt vanliga bilder som är utformade för att passa ipadens skärm perfekt. :Under Bilder så ser du de bilder som tillhör dig och din bildström. : Kamerarulle betyder att det är bilder som du har tagit med kameran på ipaden. : Min Bildström innebär att det är bilder från alla enheter som har samma apple-id som ipaden. För att gå in och se bildsamlingen så är det bara att trycka på namnen.

12

13 :Högst upp ser du vilken meny du för tillfället är i, för att gå tillbaka till föregående meny så är det bara att trycka på den blå texten till vänster om meny namnet. :Här ser du alla bilder som finns inne i den här menyn, för att gå upp och ner i listan så är det bara att dra med fingret up och ner längst med skärmen och för att välja är det bara att trycka på den bild du vill ha. :Ifall du inte är nöjd eller inte vill ha bilden så trycker du på avbryt för att gå tillbaka till bildlistan igen. : Ställ in låst skärm använder du när du vill ha bilden på lås skärmen. : Ställ in hemskärmen använder du när du vill ha bilden på hemskärmen. :När du vill ha bilden på både låst skärm och hemskärmen så trycker du på Ställ in båda När du har valt så kommer den automatiskt att ta dig tillbaka till bildlistan.

14

15 Integritetsskydd :Här kan du bestämma vilka appar som får ha åtkomst till vilka saker, t ex, så kan du bestämma ifall facebook ska få tillgång till dina bilder genom att gå in på bilder här och trycka på den vita cirkeln till höger där det står facebook, så att bakgrunden bakom cirkeln är vit och inte grön. :Här kan du se vilka appar i listan ovan som har begärt åtkomst till t ex, twitter och facebook. :Under Reklam så kan du välja ifall du vill ha riktad reklam, det vill säga, att ipaden sparar och håller koll på allt du gör och sen visar dig reklam som är baserad på det, om du avaktiverar den här tjänsten, går in och trycker på den vita cirkeln till höger om Begränsa spårning så att den visar grönt, så kommer reklam inte riktas till dig utan kommer vara all möjlig reklam.

16

17 Allmänt Under allmänt så kommer du hitta dem mer tyngre ämnena samt mer hjälpsamma inställningar men vi kommer bara gå igenom några av dem mest användbara av dem. :Under om så kommer du hitta teknisk information om din ipad, saker som kundtjänst eller support skulle vara intresserade av att veta. :Programuppdatering används när du ska lägga till de ändringar som företaget, Apple, har gjort till ipaden. Om det finns en uppdatering till så ser du det genom att en 1:a kommer sitta till höger om ordet Allmänt och Programuppdatering samt att en röd 1:a kommer sitta i det högra hörnet på appen Inställningar När du går in så kommer den söka efter en uppdatering och om det finns en så kommer den säga att du kan ladda ner den men för att ladda ner och installera så måste du vara ansluten till ett Wi-Fi och ha strömkabeln inkopplad. :Spotlight-sökning används ifall du har mycket saker på ipaden, t ex, dokument, filmer, bilder, musik och e-post. :Under textstorlek kan du ändra hur stor texten är i vissa appar, detta kommer inte att funka i alla appar men för att ändra trycker du på den vita cirkeln och drar tills du får den storleken du vill ha på texten ovanför linjen. :Under hjälpmedel så kommer du hitta alla dem inställningar som finns för att hjälpa dig som har olika nedsättningar så som hörsel, syn och rörelse. :Multitask-gester är gester man kan gör på skärmen för att ersätta knappar och andra funktioner, t ex, dra med 4 fingrar för att gå mellan olika appar som du har igång. :Det alternativ som är markerad är den funktion som spaken vid ljudknapparna kommer ha. Lås rotering låser skärmen till en position. Ljud av stänger av alla ringsignaler men inte allt ljud.

18

19 Hjälpmedel Under hjälpmedel kan du hitta funktioner som kan vara till hjälp för dig som har problem med hörseln, synen eller rörelser. Alla funktioner har utförliga instruktioner om hur dem ska användas men några som kan vara bra att veta om är: Syn: :VoiceOver kan vara för dig som inte kan se så bra, ipaden kommer att läsa upp vad det står i det språk som du väljer. Kan vara svårt att få den att funka korrekt och det tar en stund innan du vänjer dig vid dem nya kontrollerna. :För att aktivera zoom så trycker du 2 gånger på skärmen med 3 fingrar och sen för att avaktivera så trycker du 2 gånger på skärmen med 3 fingrar igen. :Detta är precis som textstorlek men har ett alternativ för en mer större text än den vanliga textstorleken.

20

21 Hörsel: :Mono-ljud gör så att allt ljud som kommer från ipaden kommer från båda högtalarna lika mycket, kan hjälpa ifall du har problem med hörseln. :Dra cirkeln till V eller H för att ändra vilken högtalare som ljudet ska komma ifrån. Fysik och motorik: :AssistiveTouch kommer skapa en svart knapp som, när du trycker på, öppnar en meny som ger ditt tillgång till olika funktioner och knappar. :Ibland måste du trycka 2 eller 3 gånger på hemknappen för att komma åt olika funktioner och för att ställa in hur snabbt du måste trycka så går du in här och väljer antingen förval långsamt eller långsammast

22

23 icloud :För att använda icloud så måste du ha ett apple-id och när det inte finns ett apple-id kopplat till icloud så kommer det att stå Apple-ID och Lösenord Sen trycker du på Logga in för att länka ditt apple-id till ipaden. :När ditt apple-id är inlagt på ipaden kan du välja vad som ska delas mellan olika Apple produkter med samma apple-id. För att stänga av något av dem är det bara att trycka och dra den vita cirkeln från höger till vänster. Dem som inte har en vit cirkel till höger om sig har mer information och inställningar som du kan se när du trycker på dem, ett exempel är Bilder som du kan gå in på och bestämma hur du ska använde delning av dina bilder. :Här kommer du att kunna hitta information om säkerhetsuppdatering och användning av ditt icloud utrymme. Det är även här som du kan säga åt den att göra en säkerhetsuppdatering och få information om hur du gör det. För att betala för saker på appstore och itunes så måste man ha pengar på sitt apple-id och för att lägga in pengar så får du gå till en butik och köpa ett presentkort för itunes, du väljer vilken summa du vill ha på kortet när du betalar. Ett annat sätt är att länka ett bankkort till ditt konto och då kommer alla transaktioner och betalningar att automatisk dras från ditt bankkonto, vilket är snabbare och enklare men inte så säkert ifall ipaden blir bestulen.

24

25 Safari :Innan du skapar ett bokmärke så måste du gå till en sida. :För att skapa en ny sida så trycker du här Bokmärke :För att skapa ett bokmärke så trycker du på knappen som ser ut som en fyrkant med en pil. När du har tryckt så kommer du få upp en lista med 2 rader, i den nedersta listan, den första knappen heter Bokmärken och är den du använder för att först börja skapa ett bokmärke. När du har tryckt på knappen så får du ett nytt fönster där du kan välja bokmärkets namn och sen under plats så kan du välja var du vill den ska ligga. :Sen för att hitta bokmärket igen så trycker du på den här bok knappen, du kommer att hitta allt från historik till favoriter, om du finner dig i, t ex, historik så går du tillbaka genom att trycka på den blå texten uppe till vänster. För att öppna ett bokmärke så är det bara att trycka på den. Lägg till på hemskärmen :För att skapa en länk på hemskärmen så går du till den här knappen och sen i den andra raden så är den tredje knappen, lägg till på hemskärmen för att skapa en ikon på hemskärmen som sen kommer att funka som en länk till den sidan. När du trycker på knappen så kommer ett fönster där du kan ge länken ett namn som kanske är enklare eller kortare.

26

27 E-post Spara ditt e-postkonto till ipaden Först så får du trycka på appen Mail på hemskärmen. :När du för första gånger ska länka din e-post till din ipad så kommer du behöva välja din e-post leverantör i listan, du ser vilken leverantör du på slutet av din @telia.com. Har du en leverantör som inte finns i listan, t ex, telia, så får kommer du vara tvungen att välja Annat Detta är för att olika leverantörer har olika system och dem i listan är dem mest vanliga och på så sätt redan inlagda medan dem som inte är inlagda kommer att behöva ytligare uppgifter, så som server port och in/ut adress. :När du har tryckt på en leverantör så kommer du att gå till ett fönster där du får skriva in Namn E-post Lösenord och Beskrivning Namn och beskrivning är inte nödvändiga utan kan vara en hjälp när du har mer än 1 e-post adress på ipaden. E-post och lösenord är dem e-post adress och lösenord du använder för att komma in på mailen i datorn. :Tryck sen på Nästa uppe i det högra hörnet för att gå vidare och om adress och lösenord stämmer så kommer du komma till en lista med olika saker du kan länka till ipaden, så som e-post, kontakter, kalender och anteckningar. E-post är den enda som krävs, dem andra kan du göra lite som du vill med men när du är klar så är det bara att trycka på Spara i det högra hörnet.

28

29 Skicka bilder För att skicka en bild så går du först in på Bilder :När du har valt en bild du vill skicka så trycker du på knappen som ser ut som en fyrkant med en pil som går ut ifrån sig. :Nere i det högra hörnet av bilden ser du nu ett boknings tecken, detta innebär att vad det än är du vill göra med bilden så kan du välja fler bilder genom att dra till höger eller vänster och sen trycker på en annan bild så kommer boknings tecknet att synas på den med. :När du har valt viken eller vilka bilder du vill skicka så trycker du på E-post i menyn. :Ett e-post fönster kommer att dyka upp där du får skriva till vem du vill skicka bilderna till, titel och meddelande tillsammans med bilderna. :När du är klar så är det bara att trycka på skicka uppe i det högra hörnet.

30

31 Skaffa ett Skype-konto Skype :När du för första gången öppnar skype så får du välja mellan skype-namn microsoft-konto och längst ner på skärmen skapa konto :När du ska skaffa ett konto trycker du på skapa konto och kommer först att bli ombed att inte använda skype till nödsamtal och sen när du har tryckt Jag godkänner kommer du till den sida där du ska skriva in dina uppgifter. : Namn Ditt riktiga namn, gör det enklare för folk att hitta dig. : Skype-namn Det användarnamn du kommer att använda för att logga in och även det som andra kommer att se när dem letar efter dig på skype. Måste vara unikt för att godkännas, räcker om bara en siffra/bokstav är unik i namnet. : Lösenord Ditt lösenord som du kommer att använda för att logga in på skype med. : E-post Din e-post adress, krävs för att få tillbaka ditt lösenord ifall du har glömt eller tappad bort det. : Telefonnummer Krävs inte men med ett telefonnummer kan andra människor nå dig med en vanlig telefon. OBS: Kan kräva special utrustning du får köpa via skype s hemsida.

32

33 Hitta personer :När du är inne på Kontakter :Tryck på + uppe i det högra hörnet. :Väljer Sök i Skype-katalogen var i du skriver in, antingen, skype-namn, riktiga namn eller e-post adress och trycker på sök på tangentbordet. Du kommer att få upp alla resultat som har någon liknelse med det ordet du skrev in och sen när du har hittat den personen du letade efter så trycker du bara på namnet och får upp ett fönster där du kommer att se lite mer detaljerad information och alternativ. :För att lägga till personen så trycker du på Lägg till kontakt uppe i det högra hörnet och får skriva in ett meddelande so att personen vet vem det är ifrån. Så snart du har skickat iväg förfrågan så kommer du att se personen i din kontakt lista men du kan inte se om han/hon är inloggade eller inte.

34

35 Prata med personer :När du vill bara text prata med en person så trycker du på den personen i din kontaktlista och väljer Chat och då är det bara att börja skriva, ifall tangentbordet försvinner eller om du har gått tillbaka till en gammal konversation så är det bara att trycka på remsan längst ner där det står Skriv meddelandet här :När du vill skicka meddelandet du har skrivit så trycker du på skicka bredvid text rutan. :Det lilla ansiktet bredvid skicka-knappen öppnar ett fönster med Smilies där du bara trycker på den du vill ha och den kommer att lägga in sig i meddelandet. När du vill prata med någon så trycker du på dem i din kontakt lista. : Videosamtal Telefonsamtal med någon där du använder kameran för att se den andre personen. : Röstsamtal Telefonsamtal som med vanlig telefon men kan senare göras om till videosamtal.

36

37 :När du ringer någon på skype så kommer du att få upp ett fönster där du ser personen du pratar med samt deras skype-namn. :Under samtalet så kan du trycka på videokameran och välja vilken kamera du vill använda eller stänga av kameran. :Genom att trycka på micken så kan du stänga av/på den och motparten kan inte höra vad du säger men du kan fortfarande höra vad dem säger. :Ifall du vill stänga av ljudet så att du inte hör motparten, trycker du på högtalar knappen. :Under knappen med 3 sträck så kan du få fram chat-fönstret och en nummer sats ifall du vill skriva något till personen under samtalet. :För att avsluta samtalet så trycker du på den röda telefonen.

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB Innehållsförteckning: Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 Kalender, E-post & Kontakter... 3 GW-Sync konfiguration...

Läs mer

Snabbguide för iphone / ipad

Snabbguide för iphone / ipad Snabbguide för iphone / ipad Innehållsförteckning Snabbguide för iphone / ipad... 1 Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Säkerhetskod... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 E-post, kalender

Läs mer

Kom igång med Skype (PC)

Kom igång med Skype (PC) Kom igång med Skype (PC) 1. För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer du till sidan där du kan ladda ner Skype

Läs mer

ipad Lathund Skapad av Christina O. 2012

ipad Lathund Skapad av Christina O. 2012 ipad Lathund Skapad av Christina O. 2012 1 Innehållsförteckning 1. Värt att veta innan du startar Sida 3 2. Knapparna på ramen 3. Knappar på skärmen. Funktionerna på ipaden 6.1 Email/Besöksrapporter.2

Läs mer

Installationsguide läsplatta

Installationsguide läsplatta Installationsguide läsplatta 1. Du startar läsplattan genom att hålla in på/av-knappen (power) som sitter längst upp på långsidan på läsplattan. Släcks skärmen så trycker du bara en gång nätt på på/av-knappen

Läs mer

Lättlästa instruktioner för ipad ios7

Lättlästa instruktioner för ipad ios7 Lättlästa instruktioner för ipad ios7 I samarbete med: Hösten 2014 Med hjälp av de här lättlästa instruktionerna lär du dig att använda en ipad med operativsystemet ios7. Ett operativsystem är det viktigaste

Läs mer

FOLKHÄLSAN SYD AB RESURSCENTRET/DATATEKET

FOLKHÄLSAN SYD AB RESURSCENTRET/DATATEKET ipad Användartips FOLKHÄLSAN SYD AB RESURSCENTRET/DATATEKET 09 315 5312 Sammanställning: Johan Palmén I denna guide finns samlat en del information som kan hjälpa till vid ipadanvändning. Guiden är sammansatt

Läs mer

Innehåll Uppgifter ipad utbildning

Innehåll Uppgifter ipad utbildning Datum: 2015-03-09 Innehåll Uppgifter ipad utbildning ipad 1. Knappar 2. Hemskärmen & appar 3. Visa öppnade appar 4. Ordna appar 5. Skapa/ta bort mapp 6. Lägga till en app på ipaden 7. Ta bort en app på

Läs mer

Välkommen till Ipad för nybörjare

Välkommen till Ipad för nybörjare Välkommen till Ipad för nybörjare Detta häfte kommer innehålla Alla knappars funktioner Simplare och hjälpsamma sätt att kunna använda och ta sig runt i en Ipad Mindre genom gång av appar och dess betydelse

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

Skype för Samsung TV. Komma igång med Skype 2. Logga in med ett befintligt konto 3. Så här loggar du in med ansiktsidentifiering 4

Skype för Samsung TV. Komma igång med Skype 2. Logga in med ett befintligt konto 3. Så här loggar du in med ansiktsidentifiering 4 Komma igång med Skype Logga in med ett befintligt konto 3 Så här loggar du in med ansiktsidentifiering 4 Ansiktsidentifiering 5 Skype för Samsung TV Skapa nytt konto 6 Bildskärm 7 Lägga till kontakt 8

Läs mer

Kom igång med Skype (Mac)

Kom igång med Skype (Mac) Kom igång med Skype (Mac) Skapa konto och installera Skype 1. a) För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer

Läs mer

Android-app. www.bildtelefoni.net. Användarmanual 1.0. Copyright 2013 bildtelefoni.net

Android-app. www.bildtelefoni.net. Användarmanual 1.0. Copyright 2013 bildtelefoni.net Android-app Användarmanual 1.0 www.bildtelefoni.net Copyright 2013 bildtelefoni.net Fokus på tillgänglighet Med Android-appen kan alla som använder en smarttelefon eller surfplatta med Android få enkel

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

IT-Supporten. ipad. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp. Hemknapp

IT-Supporten. ipad. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp. Hemknapp IT-Supporten Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. ipad Startknapp Hemknapp Inledning Trasig skärm/chassi/spillt vatten 3 Trasig laddare 4 Stäng av Hitta min ipad 5-10 Inbrott/stölder

Läs mer

Uppdatering av läsplatta och mötesapp

Uppdatering av läsplatta och mötesapp 1 (18) Datum 2014-03-18 Systemförvaltning W3D3 och meetings Instruktion Uppdatering av läsplatta och mötesapp Den här instruktionen visar hur du gör för att uppdatera din läsplatta. Uppdateringen är viktig

Läs mer

ipad för alla ios 12

ipad för alla ios 12 ipad för alla ios 12 Copyright Docendo AB Det är förbjudet att kopiera bilder och text i denna bok genom att trycka, foto kopiera, skanna eller på annat sätt mångfaldiga enligt upphovsrättslagen. Våra

Läs mer

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet.

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. För första gången kommer SAAF att testa SKYPE uppkoppling under årsmötet. Det gäller dig som har anmält att du kan vara närvarande på telefonen och att du kan identifieras

Läs mer

Komma igång med Grid Player

Komma igång med Grid Player Komma igång med Grid Player Grid Player for ios version 1.3 Sensory Software International Ltd 2011 1 Om Grid Player Grid Player är en Alternativ kommunikations App (AKK) för personer som inte kan tala

Läs mer

IT-Café: SKYPE (videosamtal)

IT-Café: SKYPE (videosamtal) IT-Café: SKYPE (videosamtal) Skype kan du använda på datorer, surfplattor och smartphones. På en dator behöver man ladda ner en programvara som du finner på www.skype.com/sv/, på surfplattor och smartphones

Läs mer

Lättlästa instruktioner för ipad ios8

Lättlästa instruktioner för ipad ios8 Lättlästa instruktioner för ipad ios8 I samarbete med: December 2014 Lättlästa instruktioner för hur du använder en ipad med operativsystemet ios8. En ipad är en pekplatta. En pekplatta kallas också för

Läs mer

ipad och AdobeReader

ipad och AdobeReader ipad och AdobeReader Innehållsförteckning Så använder du din ipad.1-2 Inställningar, SIM-kort, Wi-Fi, lösenkodlås 3 Internet..4 E-post..5 Adobe Reader.6-8 Övrigt om ipad..9 Vilo-/väckningsknapp, av-/påknapp

Läs mer

Manual ipad och Netpublicator

Manual ipad och Netpublicator Manual ipad och Netpublicator INNEHÅLLSFÖRTECKNING... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1 För att komma igång... 4 1.1 Utseende... 4 1.2 SIM-kort och ipad... 4 2 Sätta igång... 5 2.1 Starta pekplattan...

Läs mer

Användarmanual för läsplattor

Användarmanual för läsplattor Användarmanual för läsplattor Allmän information Funktioner i läsplattan Denna information beskriver i korthet vissa allmänna funktioner som finns i din läsplatta. Vilo-/väckningsknappen När du håller

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Utbildning i Meetings

Utbildning i Meetings Digitala handlingar till politiska samanträden VÄLKOMMEN! Elisabeth Jarborn, KLK/kansli Utbildning i Meetings Genomgång av Ipad och appar. Genomgång av Meetings. Kom ihåg att våga prova, plattan går inte

Läs mer

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas.

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas. Grid Player manual Grid Player är en kommunikationsapp för för ipad, iphone och ipod Touch. Du kan ladda ner den Gratis från App Store. Den innehåller tre färdiga användare för text och symbolkommunikation:

Läs mer

Safari ios 11 ipad/iphone

Safari ios 11 ipad/iphone Safari ios 11 / ios kan uppdateras för från 5 S, från mini 2, femte gen. samt ipod touch från sjätte gen. Från Apples Användarhandbok oktober 2017 http://help.apple.com/ipad/11 respektive http://help.apple.com/iphone/11.

Läs mer

Handledning - Ipad. En enkel handledning för hur ni kommer igång med din ipad. Ingela Anderstrid 2013-09-05. e-samordnare

Handledning - Ipad. En enkel handledning för hur ni kommer igång med din ipad. Ingela Anderstrid 2013-09-05. e-samordnare Handledning - Ipad En enkel handledning för hur ni kommer igång med din ipad. Ingela Anderstrid e-samordnare Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 80 00 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se

Läs mer

ios-appen www.bildtelefoni.net Användarmanual 1.0 Copyright 2013 bildtelefoni.net

ios-appen www.bildtelefoni.net Användarmanual 1.0 Copyright 2013 bildtelefoni.net ios-appen Användarmanual 1.0 www.bildtelefoni.net Copyright 2013 bildtelefoni.net 1 Fokus på tillgänglighet Med ios-appen kan alla som använder en iphone eller ipad med ios operativsystem få enkel tillgång

Läs mer

Användarmanual ismp. 2013-09-04 ismp v1.5.7. OpenSolution Nordic AB. 556328-9577 Svanvik 240 471 72 Hjälteby

Användarmanual ismp. 2013-09-04 ismp v1.5.7. OpenSolution Nordic AB. 556328-9577 Svanvik 240 471 72 Hjälteby Användarmanual ismp 2013-09-04 ismp v1.5.7 OpenSolution Nordic AB 556328-9577 Svanvik 240 471 72 Hjälteby Telefon: 0304-66 77 36 Fax: 0304-80 90 15 Web: www.opensolution.se E-post: info@opensolution.se

Läs mer

SNABBGUIDE FÖR IPHONE OCH IPAD FÖR HÖGSKOLANS PERSONAL

SNABBGUIDE FÖR IPHONE OCH IPAD FÖR HÖGSKOLANS PERSONAL SNABBGUIDE FÖR IPHONE OCH IPAD FÖR HÖGSKOLANS PERSONAL 4 4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Grundläggande inställningar 2 Första uppstarten Apple-ID Säkerhetskod Appar och App Store icloud Hitta min iphone Uppdateringar

Läs mer

Kom igång med lånad ipad

Kom igång med lånad ipad Kom igång med lånad ipad Denna instruktionsmanual beskriver hur du: 1. Förbereder och ställer in din ipad innan du kan använda den 2. Rensar din lånade ipad innan du lämnar tillbaka den OBS! Notera att

Läs mer

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 I samarbete med: Med hjälp av de här lättlästa instruktionerna lär du dig att använda en Samsung Galaxy Tab 3 med operativsystemet Android 4.1.2. Ett operativsystem

Läs mer

Manual ipad och Netpublicator

Manual ipad och Netpublicator Manual ipad och Netpublicator 1 För att komma igång... 4 1.1 Utseende... 4 1.2 SIM-kort och ipad... 4 2 Sätta igång... 5 2.1 Starta pekplattan... 5 2.2 Lås upp SIM... 5 2.3 Installation... 5 2.4 Språk...

Läs mer

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Innehåll Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 5 Så här söker du en talbok... 5 Ladda ner

Läs mer

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas.

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas. Grid Player manual Grid Player är en kommunikationsapp för för ipad, iphone och ipod Touch. Du kan ladda ner den Gratis från App Store. Den innehåller tre färdiga användare för text och symbolkommunikation:

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

Innehållsförteckning Inloggning: Allmänna inställningar hur du ändrar utseende och språk samt navigerar i menyn högst upp i bildkant.

Innehållsförteckning Inloggning: Allmänna inställningar hur du ändrar utseende och språk samt navigerar i menyn högst upp i bildkant. 1 Innehållsförteckning Inloggning: 2 Så här skaffar du E-id/Bank-id:... 2 Mobilt Bank-id/E-id... 2 Var och hur loggar jag in med användarnamn och lösenord?... 2 Hur loggar jag in med Bank-id/E-id?... 3

Läs mer

MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM INTE HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM INTE HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM INTE HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Distansmöte via video 3 Inför mötet 4 Ansluta första gången till Lyncmöte 5 Ansluta

Läs mer

Digitala nämndhandlingar

Digitala nämndhandlingar 2014-10-13 Kanslienheten Stöd & Process Upplands Väsby kommun Digitala nämndhandlingar Lathund för användare Inledning Sedan 2013 publiceras alla handlingar till kommunfullmäktige och nämnde digitalt.

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone

ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone För iphone Smartphones Rev 2 1 Innehållsförteckning ENDAST FÖR ADMINISTRATÖREN - SKAPA FÖRETAGETS SOFTALARM KONTO....3 ANVÄNDARNA.....4 INSTALLATION

Läs mer

Användarmanual Legimus för

Användarmanual Legimus för Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 3 Innehåll Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad... 1 Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång... 4 Inloggning... 4 Bokhyllan... 4 Sök en

Läs mer

Välkommen till live broadcasting med Bambuser via nätet. skaffa eget konto (gratis) genom att gå till: http://bambuser.com

Välkommen till live broadcasting med Bambuser via nätet. skaffa eget konto (gratis) genom att gå till: http://bambuser.com Välkommen till live broadcasting med Bambuser via nätet. skaffa eget konto (gratis) genom att gå till: http://bambuser.com 1 2 3 Manual gjord av Liv Zetterling 2010 Har du gjort 1-3 så har du också gjort

Läs mer

Kom igång med din ipad

Kom igång med din ipad Kom igång med din ipad 12 mars 2012 Gunilla Celen 1 Lathund för ipad Lathund för ipad Lite tips så du kommer igång Starta upp: Håll inne den långsmala svarta knappen som sitter på kortsidan. Efter några

Läs mer

Komma i gång manual. Tempus ID06 LITE

Komma i gång manual. Tempus ID06 LITE Komma i gång manual Tempus ID06 LITE 1 Innehållsförteckning Komma igång... 3 Logga in som administrator... 7 Administratormeny... 9 Nya arbetstagare... 10 Närvaro Status... 13 Närvaro... 13 Arbetsgivarelista...

Läs mer

Manual ipad och Netpublicator

Manual ipad och Netpublicator Manual ipad och Netpublicator 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 FÖR ATT KOMMA IGÅNG ------------------------------------------------------------ 4 1.1 Utseende ------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Studiecirkeln omfattar 3 x 3 tim inkl fika. Utöver träffarna ingår en liten förberedande uppgift inför träffarna.

Studiecirkeln omfattar 3 x 3 tim inkl fika. Utöver träffarna ingår en liten förberedande uppgift inför träffarna. Kursplan 1 ipad - Kom igång - grundläggande nivå Studiematerialet som kursplanen bygger på finns på Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser. Studiematerialet kan användas som en guide/handledning för

Läs mer

förtroendevalda i Strömstads kommun

förtroendevalda i Strömstads kommun handbok för ipad förtroendevalda i Strömstads kommun Vilo-/väckningsknappen: När du håller din ipad upprätt ser du en svart knapp längst upp till höger. När du håller den intryckt i ungefär tre sekunder

Läs mer

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Snabbstartsguide Kontrollera e-post Konfigurera din iphone eller ipad så att du kan skicka och ta emot e-post från ditt Office 365-konto. Kontrollera din kalender

Läs mer

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android Så här använder du Legimus app för Android Innehåll Vad är Legimus?... 3 Talsyntes... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 4 Så här söker du en talbok... 5 Ladda

Läs mer

Dagens innehåll. 1. Hantering av ipad 2. Montera fodralet 3. Uppstart av ipad 4. Skapa Apple-ID

Dagens innehåll. 1. Hantering av ipad 2. Montera fodralet 3. Uppstart av ipad 4. Skapa Apple-ID Dagens innehåll 1. Hantering av ipad 2. Montera fodralet 3. Uppstart av ipad 4. Skapa Apple-ID Hantering av din ipad Laddning ipaden skall vara fulladdad inför varje skoldag Vid laddning skall ipaden placeras

Läs mer

Innehållsförteckning Om Akila Inloggning och konto Prova appen Logga in Logga ut Glömt lösenord

Innehållsförteckning Om Akila Inloggning och konto Prova appen Logga in Logga ut Glömt lösenord 1 Innehållsförteckning Om Akila... 3 1. Inloggning och konto... 4 1.1 Prova appen... 4 1.2 Logga in... 4 1.3 Logga ut... 4 1.4 Glömt lösenord... 4 1.5 Få tillgång till din tidning... 4 2. Använda appen...

Läs mer

First Class uppgift 2

First Class uppgift 2 First Class uppgift 2 Hur du lägger till en signering i mail. När du loggat in på First Class ser det ut som på bilden nedan, det så kallade skrivbordet. Här ska du klicka på knappen inställningar uppe

Läs mer

En värld på nätet Facebook ht 2010

En värld på nätet Facebook ht 2010 En värld på nätet Facebook ht 2010 Under det här kurstillfället ska vi bekanta oss närmare med Facebook. Alla har fått en första grundläggande manual till Facebook. Med hjälp av den och det här dokumentet

Läs mer

Användarmanual TextAppen för iphone och ipad

Användarmanual TextAppen för iphone och ipad Användarmanual TextAppen för iphone och ipad Innehåll Innehåll... 2 Hämta TextAppen för ios... 3 Registera dig... 3 Kom igång i iphone eller ipad... 5 Logga in... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta

Läs mer

Bildtelefoni.net webbklient

Bildtelefoni.net webbklient Bildtelefoni.net webbklient Användarmanual 1.2 www.bildtelefoni.net Direktlänk: www.tolk.sip.nu Copyright 2015 bildtelefoni.net Fokus på tillgänglighet Med webbklienten kan alla få enkel tillgång till

Läs mer

Lathund för SKOLWEBBEN för vårdnadshavare i grundskolan

Lathund för SKOLWEBBEN för vårdnadshavare i grundskolan 1 Lathund för SKOLWEBBEN för vårdnadshavare i grundskolan Innehållsförteckning Inloggning: 2 Så här skaffar du E-id/Bank-id:... 2 Mobilt Bank-id/E-id... 2 Var och hur loggar jag in med användarnamn och

Läs mer

Tips och idéer för Ipad

Tips och idéer för Ipad Tips och idéer för Ipad Läs mer om it i lärandet på webben: www.spsm.se/itilarandet Tips och idéer för Ipad Skriften är utgiven av Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). Skriften kan hämtas som pdf-dokument

Läs mer

Snabbguide för användare SourceTech Telllus

Snabbguide för användare SourceTech Telllus Snabbguide för användare SourceTech Telllus Copyright SourceTech AB 2000-2012 Innehållet i denna manual är skyddat enligt upphovsrättslagen och får varken helt eller delvis kopieras utan uttrycklig tillåtelse

Läs mer

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Manual It s learning Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Rekommenderade webbläsare: Internet Explorer, aktuella versioner (PC) Safari (ipad, Mac) Örebro kommun 20150911 v 1.1 orebro.se 2

Läs mer

Dialect Unified. Användarmanual mobilapplikation ios

Dialect Unified. Användarmanual mobilapplikation ios Dialect Unified Användarmanual mobilapplikation ios Med Dialect Unified Mobilapplikation når du växelns centrala funktioner direkt i din mobiltelefon. Du kan sätta hänvisningar, logga in och ut ur grupper

Läs mer

Grundläggande funktioner

Grundläggande funktioner Grundläggande funktioner Vilo-/väckningsknappen: När du håller din ipad upprätt ser du en svart knapp längst upp till höger. När du håller den intryckt i ungefär tre sekunder startar din ipad. Medan den

Läs mer

Hur du tar hem en APP i din ipad/iphone

Hur du tar hem en APP i din ipad/iphone Hur du tar hem en APP i din ipad/iphone För att kunna hämta hem appar till din ipad måste man skapa ett Apple-ID. Ett Apple-ID är som ett slags ID-kort på din ipad för att försäkra att du är du! För att

Läs mer

VERSION 2.0 ANVÄNDARE. Benämning Artikelnummer Pris Startavift startwebbmc 3 500 kr Årlig Licensavgift webbmobilmc0102 2 400 kr

VERSION 2.0 ANVÄNDARE. Benämning Artikelnummer Pris Startavift startwebbmc 3 500 kr Årlig Licensavgift webbmobilmc0102 2 400 kr 090622 MANUAL FÖR MEMO COMAI WEBBKALENDER VERSION 2.0 ANVÄNDARE Benämning Artikelnummer Pris Startavift startwebbmc 3 500 kr Årlig Licensavgift webbmobilmc0102 2 400 kr Comai AB Follingbo Rosendal 305,

Läs mer

Lathund för emeetings nämndshandlingar på ipad

Lathund för emeetings nämndshandlingar på ipad 1 av 13 v. 1.7 Lathund för emeetings nämndshandlingar på ipad Innehåll Att använda appen... 2 Ifall appen laddar långsamt eller hänger sig... 9 Vid problem med uppkopplingen till kommunens nät... 10 Byte

Läs mer

Grid Player. Komma igång

Grid Player. Komma igång gp Grid Player Komma igång För support, video och mer information besök oss på www.thinksmartbox.com Välkommen till gp Grid Player Grid Player är en Alternativ och Kompletterande Kommunications (AKK) App

Läs mer

Välj bloggen som du använder i skolan, i detta fallet heter den Min Skolblogg.

Välj bloggen som du använder i skolan, i detta fallet heter den Min Skolblogg. Guide: Etiketter i Blogspot Hej! Denna guide kommer att visa hur man kan använda Etiketter i sin blogg för att sortera sina inlägg. För alla dina inlägg handlar ju inte om samma sak, eller hur? Ett exempel

Läs mer

Lathund Google Kalender (i webbläsare)

Lathund Google Kalender (i webbläsare) Lathund Google Kalender (i webbläsare) För att komma till Google Kalender skriver du www.calendar.google.com i webbläsaren. För att logga in skriver du förnamn.efternamn@zonline.se och sedan ditt lösenord.

Läs mer

Guide till användande av interaktiv bok på ipad

Guide till användande av interaktiv bok på ipad Guide till användande av interaktiv bok på ipad Logga in på N&K Läromedel 1. Öppna N&K Läromedel i din ipad och logga in med samma uppgifter som till www.nok.se/loggain. Ladda ner en bok Du är nu i Biblioteket.

Läs mer

Vanliga frågor digitala nämndhandlingar

Vanliga frågor digitala nämndhandlingar Vanliga frågor digitala nämndhandlingar 2013-10-25 Kanslienheten Stöd & Process Upplands Väsby kommun Nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna kopplade till din läsplatta och applikationen Netpublicator.

Läs mer

Uppstart av ipad och konfigurering av itunes konto.

Uppstart av ipad och konfigurering av itunes konto. Uppstart av ipad och konfigurering av itunes konto. När det gäller konto och appar på kommunens ipads så gäller ett konto per ipad. Detta innebär att man inte får dela appar mellan verksamhetens ipads.

Läs mer

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att Instruktioner Lösenordet för Säkert Läge är edit. Välkommen till Prata! Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att locka till kommunikation genom färg, form och lekfullhet.

Läs mer

Information för dig som använder en kommunägd ipad

Information för dig som använder en kommunägd ipad Information för dig som använder en kommunägd ipad Oskarshamns kommun använder sig av ett mobilhanteringsverktyg (MDM). Det system vi använder heter MobileIron och är ett så kallat Mobile Device Management-system.

Läs mer

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 I samarbete med: Med hjälp av de här lättlästa instruktionerna lär du dig att använda en Samsung Galaxy Tab 3 med operativsystemet Android 4.1.2. Ett operativsystem

Läs mer

Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2

Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2 1 Innehåll Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2 Allmänna inställningar hur du ändrar utseende och språk samt navigerar i menyn

Läs mer

Lathund för Novell Filr

Lathund för Novell Filr 1(57) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för Novell Filr 2(57) Innehåll 1. Introduktion... 4 2. Termer... 4 3. Icke tillåtna tecken i filnamn... 4 4. ipad... 5 4.1 Installation... 5 4.2

Läs mer

Lättlästa instruktioner för pekplattan Samsung Galaxy Tab 3

Lättlästa instruktioner för pekplattan Samsung Galaxy Tab 3 Lättlästa instruktioner för pekplattan Samsung Galaxy Tab 3 I samarbete med: December 2014 Lättlästa instruktioner för hur du använder en Samsung Galaxy Tab 3 med operativsystemet Android 4.1.2. Samsung

Läs mer

Dialect Unified MAC-klient

Dialect Unified MAC-klient Dialect Unified MAC-klient Med Dialect Unified MAC-klient når du företagets växelfunktioner. Du kan sätta hänvisningar, logga in och ut ur grupper och t ex flytta samtal till en kollega du får tillgång

Läs mer

Kom igång med din SKY WiFi SmartPen

Kom igång med din SKY WiFi SmartPen Kom igång med din SKY WiFi SmartPen Se till att du har din SKY WiFi SmartPen och ditt block framför dig. Gå till Livescribes hemsida (om du skrivit ut denna guide och inte kan klicka på länken så gå till:

Läs mer

Vad är Google Hangouts?

Vad är Google Hangouts? Vad är Google Hangouts? Google Hangouts är en del av Googles utbud och gör det möjligt att ha video, röst, chattsamtal på samma sätt som med Skype. Fördelen med Google Hangouts är att man inte behöver

Läs mer

Delta i undervisning online via Zoom

Delta i undervisning online via Zoom Delta i undervisning online via Zoom 2 Innehåll Välkommen till undervisning i Zoom!... 3 Innan du börjar använda Zoom... 3 Använd headset med mikrofon!... 3 Aktivera Zoom... 3 Installera klient... 4 Ladda

Läs mer

Resledaren Användarguide iphone Innehåll

Resledaren Användarguide iphone Innehåll Resledaren Användarguide iphone Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 15 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa... 20

Läs mer

En guide till mediekatalogen på SLI Utbildningsförvaltningen Uppsala. Svenska läromedel på internet

En guide till mediekatalogen på SLI Utbildningsförvaltningen Uppsala. Svenska läromedel på internet En guide till mediekatalogen på SLI Utbildningsförvaltningen Uppsala Svenska läromedel på internet Uppdaterad 19 augusti 2015 Konto Bli medlem Klicka på hänglåset uppe till höger och välj menyalternativet

Läs mer

CMA Desktop PC baserad Video och Chat

CMA Desktop PC baserad Video och Chat CMA Desktop PC baserad Video och Chat NLL Länsteknik Arbetsplats: Länsteknik Sunderby Sjukhus Sida 2 (9) Start och inloggning av CMA Desktop CMA Desktop startas via startmenyn. Inloggningen sker automatiskt

Läs mer

GITS. Kalla till Skype-möte med Outlook Web App. Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

GITS. Kalla till Skype-möte med Outlook Web App. Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Kalla till Skype-möte med Outlook Web App 2018-01-02 Version 1.0 Innehåll sid. Distansmöte via video 3 Inför mötet 4 Inloggning på datorn 5 Inställningar i Skype, ljud 6 Inställningar videokamera 9 Skapa

Läs mer

Manual till DIKO 2012-10-19

Manual till DIKO 2012-10-19 Manual till DIKO 2012-10-19 Innehåll Manual till DIKO 2012-10-19... 1 1 Använda DIKO med en dator... 2 1.1 För att logga in i DIKO... 2 1.2 Dag... 3 1.3 Importera bilder... 4 1.4 Redigera bilder i samband

Läs mer

Telefonist i 3Växel webb.

Telefonist i 3Växel webb. Telefonist. När du ska arbeta som telefonist i 3Växel Webb rekommenderar vi att du använder någon av webbläsarna Chrome, Firefox eller Safari. För att kunna svara på samtal som kommer till växelnumret

Läs mer

Att felsöka din iphone

Att felsöka din iphone Kapitel tio The Trouble with Boys Att felsöka din iphone Terry bad mig att skriva introduktionen till det här kapitlet av två orsaker: (1) det är mitt jobb att skriva introduktioner till kapitel, och (2)

Läs mer

Datatal Flexi Presentity

Datatal Flexi Presentity Datatal Flexi Presentity En snabbguide för Presentity Innehållsförteckning 1. Login 2 2. Hänvisa 3 2.1 Att sätta hänvisningar 3 2.2 Snabbknappar 4 2.3 Windows gadget 5 3. Samtal 5 4. Status 6 4.1 Exempel

Läs mer

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha 0.8.3. True Fiction P roduction AB Sveavägen 98, 113 50 Stockholm info@truefiction.se www.truefiction.

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha 0.8.3. True Fiction P roduction AB Sveavägen 98, 113 50 Stockholm info@truefiction.se www.truefiction. ShowYourPics Kom igång guide Alpha 0.8.3 Under menyn längst upp till höger som är samma som ditt namn finner du: Mina konton: En lista med alla konton du har behörighet till. Egna inställningar: Ä ndra

Läs mer

Manual för Flexi Presentity app för ios

Manual för Flexi Presentity app för ios Manual för Flexi Presentity app för ios Datatal har utvecklat en mobilapplikation för din smartphone, med den kan du enkelt sätta hänvisningar och lyssna av röstmeddelanden. För att ladda ner mobilapplikationen,

Läs mer

Användarmanual. Meetings 1.5

Användarmanual. Meetings 1.5 Användarmanual Meetings 1.5 Revisionsnummer: 1 Dokumentnamn: FormPipe Meetings 1.5 - Användarmanual ipad Datum: 2013-12-05 Formpipe Software AB. All rights reserved. 2 (23) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2

MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2 MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2 Innehåll Innan appen tas i bruk 2 Registrera besök manuellt 6 Dokumentera besöket 7 Registrera besök med NFC-tagg 7 Planera nytt besök 9 Avboka besök 10 Patienter 10 Anteckningar

Läs mer

Aastra 6737i fast IP-telefon

Aastra 6737i fast IP-telefon Växel Aastra 677i fast IP-telefon i Växel. Aastra 677i fast IP-telefon i Växel. För att använda Softphone i dator och mobil samt i fasta IP-telefoner behöver du skaffa tilläggstjänsten Softphone. När du

Läs mer

Skvadronskolan Vårdnadshavares lathund för skolwebben

Skvadronskolan Vårdnadshavares lathund för skolwebben Skvadronskolan Vårdnadshavares lathund för skolwebben Under höstterminen 2012 kommer vi att använda oss av de funktioner i skolwebben som vi har markerat. 1 Innehållsförteckning Inloggning: 2 Så här skaffar

Läs mer

MANUAL FÖR STÖDCHATTEN KÄRLEKEN ÄR FRI

MANUAL FÖR STÖDCHATTEN KÄRLEKEN ÄR FRI MANUAL FÖR STÖDCHATTEN KÄRLEKEN ÄR FRI INNEHÅLL Instruktioner & Inloggningsuppgifter 3 Lathund Chatt One 2 One 4 Lathund JIRA dokumentationssystem 6 2 INSTRUKTIONER & INLOGGNINGSUPPGIFTER Nedan har du

Läs mer

Innehåll: Logga in. Hjälpsidor. Startmenyn. Tidsrapportering. Rapporthistorik. Skapa / ta ut rapporter. Projekt. Projektegenskaper.

Innehåll: Logga in. Hjälpsidor. Startmenyn. Tidsrapportering. Rapporthistorik. Skapa / ta ut rapporter. Projekt. Projektegenskaper. Adminmanual adminmanual Innehåll: Logga in Hjälpsidor Startmenyn Tidsrapportering Rapporthistorik Skapa / ta ut rapporter Projekt Projektegenskaper Projektposition Visa personalens position Redigera /

Läs mer

KALLA TILL DISTANSMÖTE VIA MICROSOFT LYNC, KLIENT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

KALLA TILL DISTANSMÖTE VIA MICROSOFT LYNC, KLIENT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING KALLA TILL DISTANSMÖTE VIA MICROSOFT LYNC, KLIENT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Distansmöte via video 3 Inför mötet Inför mötet, inloggning på dator 4 5 Inställningar i Microsoft Lync

Läs mer

Part of Vitec Software Group. Kom igång med IntoWords för ipad

Part of Vitec Software Group. Kom igång med IntoWords för ipad Part of Vitec Software Group Kom igång med IntoWords för ipad Kom igång med IntoWords för ipad I det här dokumentet så får du en kort genomgång om hur IntoWords för ipad fungerar. Innehållsförteckning

Läs mer