Trafikutredning Kungsmässan PM beträffande gång- och cykelvägar kring Kungsmässan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trafikutredning Kungsmässan PM beträffande gång- och cykelvägar kring Kungsmässan"

Transkript

1 PM beträffande gång- och cykelvägar kring Kungsmässan

2 Beställare: Kungsbacka kommun Stadshuset Kungsbacka Beställarens representant: Andrea Ericsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box Göteborg Karin Gamberg Johan Hultman Katrine Hermansson Åsa Wellander Uppdragsnr: Filnamn och sökväg: Tryck: n:\104\06\ \6 leverans\01 utskick (underlag, underhandsmaterial, modeller etc)\utredning koncept \kungsmässan pm Norconsult AB

3 3 (16) Innehållsförteckning 1. Inledning Bakgrund Gång- och cykelstråk Gång- och cykelstråk väster om Kungsmässan Borgmästaregatan inklusive gång- och cykelstråk söder om Kungsmässan Gång- och cykelstråk väster om Elof Lindälvs gymnasium Kungsmässans entréer och cykelparkeringar Kungsmässans entréer Inspiration Idéförslag Cykelparkeringar Utformning av Kungsmässans södra utfart och parkering Ritningar Planskiss 1 Planskiss 2 Skisser norra entrén (3 st)

4 4 (16) 1. Inledning 1.1 Bakgrund Kungsmässan är ett köpcentrum bestående av m 2 handel och m 2 kontor beläget i centrala Kungsbacka. Aranäs AB som äger Kungsmässan vill bygga ut området med ytterligare m 2 handelsyta i en större utbyggnad söder om befintligt parkeringshus samt en mindre tillbyggnad i sydost. Eftersom utbyggnaden inte ryms i nuvarande detaljplan har kommunen tagit fram ett förslag till planprogram. I samband med det fortsatta detaljplanearbetet har Norconsult fått i uppdrag att ta fram en trafikutredning angående framkomlighet och säkerhet för alla trafikslag. Eftersom Kungsmässan är ett centralt beläget köpcentrum så är potentialen stor för att öka andelen som väljer att gå, cykla eller åka kollektivt till Kungsmässan. För att denna potential ska uppnås så krävs det att utformningen med exempelvis tydligare gång- och cykelstråk och cykelparkeringar underlättar för dessa trafikslag. En annan viktig fråga är trafiksäkerheten och framkomligheten för bilister i området. I fyrvägskorsningen vid Kungsmässans södra in- och utfart kan trafiksäkerhets- och framkomlighetsproblem ibland uppstå och en alternativ utformning eftersöks. I utredningen har tre gång- och cykelstråk utretts. Stråken är utpekade som viktiga gång-och cykelstråk i det planprogram som tagits fram. I uppdraget har också ingått att ta fram förslag på lämpliga lägen för cykelparkering och att särskilt se på utformning kring entréer för att skapa tydlighet för alla trafikslag. Den södra utfarten från Kungsmässan har studerats och ett förslag på ändrad utformning har tagits fram.

5 modeller etc)\utredning koncept \kungsmässan pm (16) Förslag till ny programkarta.

6 6 (16) 2. Gång- och cykelstråk 2.1 Gång- och cykelstråk väster om Kungsmässan Det finns idag ingen separat cykelväg på den västra sidan om Kungsmässan, utan cyklister använder både gångytor och körytor. Det gör att både framkomligheten och säkerheten för alla trafikslag blir bristfällig, eftersom det vid ett köpcentrum blir många trafikrörelser i olika riktningar. Cykelstråket väster om Kungsmässan kommer troligtvis både ha funktion som genomfartsstråk och fungera för de som har Kungsmässan som målpunkt. För att det ska fungera väl som genomfartsstråk är det viktigt att tydligt separera cykeltrafikanter från fotgängare och bilister för att skapa en tydlighet för alla trafikslag. Därför föreslås en separat cykelbana på hela sträckan med 3 meters bredd, se planskiss 1. Cykelbanan asfalteras medan gångbanan beläggs med marksten för att tydligare skilja cyklister från gående. Asfalt på cykelbanan väljs för att få så stor kontrast som möjligt mot gångytor. Vid några av entréerna, där utrymmet är begränsat, beläggs både gångytan och cykelbanan med marksten för att markera att gående och cyklister behöver samsas just på dessa ytor. På de sträckor där cykelbanan ligger intill körbanan avskiljs den från körbanan med en kantsten och några rader med marksten. Figur 1. Sektion över respektive trafikytor.

7 7 (16) Figur 2. Utanför entré 3 och 4 består cykelbanans markmaterial av samma som entréns men markeras med rader av marksten. Även pollare kan placeras ut för att markera förändring. Sträcka A-B Cykelbanan är placerad mitt mellan byggnaderna med gångstråk på vardera sidan. Figur 3. Cykelvägen kantas på ömse sidor av rader med marksten för att tydligt markera cykelvägen.

8 8 (16) Sträcka B-C Cykelbanan är placerad närmast parkeringen och med ett avstånd från entréer på minst 4 m, se planskiss 1. Utbyggnaden av gång- och cykelstråket innebär att parkeringsytan behöver minskas, se planskiss 1. Det är viktigt att utrymmet mellan fasad och cykelbana hålls fritt för att det ska fungera väl för gående och minska risken för att cykelbanan tas i anspråk av gående. Sträcka C-D För sträcka C-D föreslås samma utformning som för sträcka B-C. Befintligt gångstråk och trädrad söder om det nya gång- och cykelstråket behålls, se planskiss 1. Sträcka D-E Cykelbanan föreslås placeras på västra sidan om parkeringsgatan istället för östra sidan som planprogrammet visar. Detta för att undvika korsning med biltrafik från parkeringsdäckets nedfartsramp. Det blir också en genare sträckning mot gång- och cykelporten under Varlavägen och mot planerad gång- och cykelväg väster om Elof Lindälvsgymnasiet. Utbyggnaden av gång- och cykelstråket innebär att parkeringsytan behöver minskas. Den södra utfarten från parkeringen slopas för att kunna anlägga en säker gång- och cykelpassage. Stråket ansluter i norr till befintlig gång- och cykelväg. Se planskiss Borgmästaregatan inklusive gång- och cykelstråk söder om Kungsmässan Söder om Kungsmässan finns en separat cykelbana på sträckan längst österut och en gata för blandtrafik på sträckan västerut. Utmed gatan finns snedställda parkeringsplatser. Cykelbanan är inte särskilt tydligt markerad och det uppstår konflikter mellan alla trafikslag. För att kunna skapa ett tydligare stråk föreslås att bilgatan och parkeringsplatser slopas för att få utrymme för en separat cykelbana med 3 meters bredd. Det gör också att utrymmet för fotgängare blir betydligt bättre och det skapar möjlighet för verksamheter utomhus, såsom caféer och uteserveringar. Busshållplatsen på norra sidan om Borgmästaregatan föreslås flyttas västerut för att få tillräckligt utrymme för gående och cyklister vid Kungsmässans planerade utbyggnad i sydost. Den planerade utbyggnaden kommer ha entré söderut. Cykelbanan ansluts till befintlig gång- och cykelväg i nord-sydlig ritning öster om Kungsbackaån, se planskiss 1.

9 9 (16) Bron i Borgmästaregatan över Kungsbackaån föreslås få en ny sektion för att kunna skapa en separat cykelbana på den norra sidan av bron. Idag är där en 4 m bred kombinerad gång- och cykelbana. Gång- och cykelbanan på den norra sidan föreslås breddas för att kunna anlägga en separat cykelbana. Istället minskas bredden på gångbanan på brons södra sida. Borgmästaregatan berörs inte utöver flytten av busshållplats och ny gång- och cykelpassage över Borgmästaregatan. 2.3 Gång- och cykelstråk väster om Elof Lindälvs gymnasium Planskiss 2 visar ett förslag på gång- och cykelväg utmed Varlavägen väster om Elof Lindälvs gymnasium. Gång- och cykelvägen föreslås placeras öster om befintlig trädrad utmed Varlavägen. Det är relativt stora nivåskillnader i anslutningarna i punkterna F och G, men lutningen på gång- och cykelvägen klarar tillgänglighetskraven. Det finns idag några grupper med träd öster om föreslagen gång- och cykelväg. Några av dessa träd måste fällas för att få utrymme för gångoch cykelvägen.

10 10 (16) 3. Kungsmässans entréer och cykelparkeringar Kungsmässans entréer.1 Inspiration Då Kungsmässan till skillnad från många andra köpcentrum ligger centralt i staden bör detta återspeglas i utformningen. Kungsmässan är inte i samma utsträckning som andra köpcentrum hänvisad till att enbart rikta sig till bilister, utan det finns förutsättningar för att öka andelen cyklister och gående. Ett liknande exempel till Kungsmässan är det nybyggda IKEA-varuhuset i centrala Hamburg, Tyskland. Ytan utanför huvudentrén består av cykel- och gångstråk förstärkta med trädrader. Olika sorters marksten markerar entréområde respektive rörelsestråk. Varuhuset lånar även ut cykel med tillhörande släpvagn för att kunderna ska kunna transportera hem sina varor. Betoningen på cyklisters och gåendes framkomlighet visar hur företaget öppnar upp för en centralt boende kundkrets. Figur 4. Ytan utanför huvudentrén utgörs av gångyta, cykelbana och trädplanteringar.

11 11 (16).2 Idéförslag Utanför entré 1, se planskiss 2, till den nya utbyggnaden finns det plats för att skapa en utökad entré med torgkaraktär. Längs med cykelvägen föreslås trädplanteringar. För att skapa rumslighet till torgentrén placeras ett fåtal träd i sammanhängande trädgropar. Dessa kan fungera som en förlängning av en eventuell café/restaurangverksamhet då de ger en tydlig plats för uteservering. Träden är uppstammade och utan underplanteringar för att ge god genomsikt och öppen torgkaraktär. Rader med trädplanteringar ger en tydlig rörelseriktning och stråkkaraktär till cykelbanan. Rätt arter med sen bladsättning släpper igenom sol på vårkanten och skuggar det sydvästra läget på sommaren när solen är starkare. Utformningen av övriga entréer, både nya och befintliga, nämns i stycke 2.1 och får utvecklas ytterligare i fortsatt arbete. Figur 5. Genom utplacering av träd får den stora ytan utanför den nya entrén torgkaraktär. Ett sammanhängande markmaterial bidrar även till detta. Trädrader längs med cykelvägen ger tydlig rörelseriktning.

12 12 (16) Entré 7, norrifrån: Tre förslag presenteras varav alternativ 1 är genomgående för alla förslag, alternativ 2 och 3 bygger vidare på alternativ 1 (se bifogade skisser). Alternativ 2 innebär en mindre ombyggnad av befintlig miljö och alternativ 3 är en helhetslösning med ett större perspektiv. Alt 1: Den norra entrén leder in via en smal gång mellan parkeringsdäcket och Kungsmässan. Gången upplevs trång och mörk. För att skapa en öppnare och trevligare känsla föreslås att de befintliga häckarna ersätts med klätterväxter som kan klättra på befintligt spaljéverk och med marktäckande perenner. De avgränsande pollarna kan ersättas med fyrkantiga granitblock. Ett pelarformigt, uppstammat träd föreslås intill utfarten från p-huset. I gångens förlängning på andra sidan gc-banan planteras ett träd i blickfånget framför sporthallens fasad. Figur 6. Ny entrékaraktär Alt 2: Förutom det som beskrivs i alt 1: På norra sidan Varlagård föreslås att storgatsten sätts kring befintliga träd intill gångbanan och vändplanen. Närmast träden planteras perenner i en yta på minst 3x3 m. Alt 3: Förutom det som beskrivs i alt 1: Norr om entrémynningen samlas alla trafikrörelser på en gemensam yta; infart till Kungsmässans personalparkering, vändplan för avlämning vid gymnasiet, infart till p-plats vid sporthallen och diverse arbetsfordon, gc-bana och gångtrafik som sneddar från gymnasiet. Ett shared space i detta läge skulle ge platsen ett mer sammanhållet och enhetligt utseende och bidra till en mer inbjudande entré. En upphöjd torgyta skapas med enhetlig markbeläggning. Närmast träden planteras perenner i väl tilltagna ytor. I kant med dessa ytor kan bänkar placeras. Gc-banan går förbi norr om i ett avvikande material.

13 13 (16) Figur 7. Alternativ 3 med torgkaraktär 3.2 Cykelparkeringar Det finns idag cykelställ utan väderskydd direkt utanför Kungsmässans entréer. Dessa föreslås ersättas med cykelställ i väderskydd i parkeringsytan för att minska på konfliktpunkterna mellan gående och cyklister. Genom att placera cykelparkeringen i parkeringsytan frigörs också mer yta vid entréerna viket ökar möjligheterna att tydliggöra entréerna och skapa mer torgkaraktär kring entréerna. För att bidra till att göra området grönare kan väderskydd med sedumtak väljas, se figur 6. Cykelparkeringar placeras enligt planskiss 1, i nära anslutning till Kungsmässans entréer. Figur 8. Cykelskydd med sedumtak

14 14 (16) Figur 9. Väderskyddat cykelhus i anslutning till entré Utformning av Kungsmässans södra utfart och parkering Det är idag visst problem med både framkomlighet och trafiksäkerhet i korsningen vid punkt D, se planskiss 1. Gata H-I i nord-sydlig riktning inne på Kungsmässans parkering uppfattas av många bilister som huvudgata vilket gör att konflikter uppstår i korsningen. Mindre sammanstötningar mellan bilar förekommer och det köar ibland upp ut mot Varlavägen. För att åtgärda dessa problem föreslås en minirondell anläggas i korsningen, se planskiss 1. En av utfarterna från parkeringen öster om gata H-I föreslås slopas. För söktrafik inom parkeringen öster om gata H-I anläggs en separat gata inom parkeringsytan, se planskiss 1. På så sätt får gata H-I tydligare funktion som uppsamlingsgata.

15 15 (16) Norconsult AB Väg och Bana Karin Gamberg

16 Norconsult AB Theres Svensson gata 11 Box 8774, Göteborg , fax

17 7 Planerad entréyta D-A 3 4E-H 2 6 4A-D 2 8B 8A 6B A-D 24A-B A-D 6 (3) 5 22A-D 20A-D 7F 7 A-J 7A 7E 7B 7D 7C D 5E 10 5C 5B 5F 5A 8 1 3A-B 12 9 A-D 9A 7J 2A-2B 2A 1 7G 2B 2C 4 1B, 3A-3D Bergsgatan Schöldströmsgatan Lyckegatan Fabriksgatan Borgmästaregatan Borgmästaregatan Borgmästaregatan Industrigatan Varlavägen Varlagård Lindälvs gata ta Strandgatan Borgmästareplatsen Strandgatan Strandgatan :1 2:2 3:1 2:3 3:2 3:3 9 3: : :2 10 2:3 2:2 12:66 12:67 2: :15 2 2: :2 Kungsmässan Parkeringsdäck Kulturskolan Esteten Fyren p KUNGSBACKA VILAN TRÄDGÅRDEN VALAND SAMARITEN LÄRKAN KUNGSBACKA GJUTAREN Norconsult AB ENTRÉOMRÅDE GÅNG OCH CYKELBANA BYGGNAD CYKELBANA GÅNGYTA TR ÄD

18 GÅNG OCH CYKELBANA BYGGNAD TR ÄD Apotekargränden Apotekargränden Linimentvägen Strömgatan Schöldströmsgatan Bergsgatan Schöldströmsgatan Signeskullegatan Lindälvs gata Lindälvs gata Varlavägen Strandgatan Lindälvshallen Tennishall Sporthall Elof Lindälvs gymnasium Lindälvs IP Nova Montessori F5 Kungsbackaån VARLA TÖLÖ ÅBRINKEN STRANDEN STRÖMMEN APOTEKAREN HEDEBO TÖLÖ KUNGSBACKA Norconsult AB

19

20

21

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

PM till detaljplan Vägutformning Hareslätt - Kungälvs kommun

PM till detaljplan Vägutformning Hareslätt - Kungälvs kommun PM till detaljplan Vägutformning Hareslätt - Kungälvs kommun 2014-03-14 2 (8) PM till detaljplan Vägutformning Hareslätt - Kungälvs kommun 2014-03-14 Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Beställarens

Läs mer

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER R AP P O RT EXPLOATERINGSKONTORE T Sporthotellet Kista UPPDRAGSNUMMER 70016 95000 TRAFIK 5-0 0-1 5 1 0 2 x c o ḍ 1 0 o p re 2017-01 - 31 STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING SIV LIVING Sweco Society AB JAKOB

Läs mer

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10)

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) 29 5. 5.1 V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) Bussgatans utformning Framkomlighet Separat bussgata utmed hela sträckningen tillsammans med signalprioritering i korsningar med övrig trafik möjliggör en

Läs mer

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng PLATSEN Ett torg på vattnet Det som är unikt för Kristinehamns torg är att det är ett torg runt ett vattendrag. Varnan

Läs mer

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN ,

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala 2017-08-25 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2017-002462, 2017-08-25 Uppdrag: PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala Uppdragsnummer: 1546 Status: Samrådshandling

Läs mer

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Lundagatan PM Trafik Uppdragsnummer: 4753 Författare: Pär Båge Datum: 9 november 2017 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Trafikutredning, Almösund, Tjörns kommun Trafikanalys och trafikutformnings förslag för detaljplan Ävja 1:29 och Mällby 1:29 mfl.

Trafikutredning, Almösund, Tjörns kommun Trafikanalys och trafikutformnings förslag för detaljplan Ävja 1:29 och Mällby 1:29 mfl. Trafikanalys och trafikutformnings förslag för detaljplan Ävja 1:29. och Mällby 1:29 mfl Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult

Läs mer

pm01s Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn.

pm01s Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Dokumentinformation Titel: TRAFIKFÖRSLAG FÖR DETALJPLANEARBETE DUNKAVLEMYREN, SKÄRHAMN Version: 2009-10-20 Beställare: Åsa Jönsson, Tjörns kommun

Läs mer

av övergripande trafikutredning

av övergripande trafikutredning Komplettering 2 av övergripande trafikutredning över Västra Bodarnas trafiknät 2013-05-29 2 (10) Komplettering 2 av övergripande trafikutredning över Västra Bodarnas trafiknät 2013-05-29 Beställare: ALINGSÅS

Läs mer

PM Väg- och bullerutredning för bussgata vid Nösnäs

PM Väg- och bullerutredning för bussgata vid Nösnäs PM Väg- och bullerutredning för bussgata vid Nösnäs Beställare: Stenungsunds kommun Strandvägen 15 444 82 STENUNGSUND Beställarens representant: Jan Schuman Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult

Läs mer

Trafikutredning Röhult I samband med detaljplan för nya bostäder vid Blåtjärnsvägen, Hjälmared, Alingsås

Trafikutredning Röhult I samband med detaljplan för nya bostäder vid Blåtjärnsvägen, Hjälmared, Alingsås I samband med detaljplan för nya bostäder vid Blåtjärnsvägen, Beställare: ALINGSÅS KOMMUN 441 81 ALINGSÅS Beställarens representant: Job van Eldijk Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box

Läs mer

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun Hammarö Kommun Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun 180910 Datum 2018-09-10 Uppdragsnummer 1320032649 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare Olle Evenäs Granskare Innehållsförteckning

Läs mer

Förprojektering Oxelbergen 1:2

Förprojektering Oxelbergen 1:2 Norrköpings Kommun Förprojektering Norrköping Förprojektering Datum 2017-09-11 Uppdragsnummer 1320015935 Helene Snöberg Helene Snöberg Jenny Weidermark Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2017-02-10 REVIDERING 2017-04-21 Kommentarer I revideringen

Läs mer

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti Uppdragsnr: 10219448 1 (7) PM PM Trafik Detaljplan Uppsala 2016-02-12 WSP Sverige AB Gunilla Sortti WSP Sverige AB Box 1516 751 45 Uppsala Besök: Kungsgatan 66 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

PM Inventering av gående och cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan

PM Inventering av gående och cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Inventering... 4 2.1 Storlek och tidpunkt på flöden... 5 2.1.1 Eftermiddag

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2016-02-10 REVIDERING Kommentarer Disposition och mått parkeringsplatser

Läs mer

Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn.

Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Dokumentinformation Titel: TRAFIKFÖRSLAG FÖR DETALJPLANEARBETE DUNKAVLEMYREN, SKÄRHAMN Version: 2013-10-23 Beställare: Åsa Jönsson, Tjörns kommun

Läs mer

KOMPLETTERANDE FÖRSLAG BJÄRRED 12:1

KOMPLETTERANDE FÖRSLAG BJÄRRED 12:1 KOMPLETTERANDE FÖRSLAG BJÄRRED 12:1 2017-05-23 Sammanfattning Sweco fick i april 2017 i uppdrag att komma med förslag på lösningar på de aspekter som behövde studeras vidare i Trafikutredning Bjärred 12:1,

Läs mer

GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET. Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret

GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET. Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET PM Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret 2013-06-14 Uppdrag: 241428, Trafikutredning Hammarshusområdet Titel på PM: Status: GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET

Läs mer

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun Hammarö Kommun Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun 180312 Datum 2018-03-12 Uppdragsnummer 1320032649 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare Olle Evenäs Granskare Innehållsförteckning

Läs mer

Social konsekvensbeskrivning

Social konsekvensbeskrivning Bild: Kungsbacka kommun Social konsekvensbeskrivning Detaljplan för Kungsmässan, Kungsbacka kommun 2016-10-27 Social konsekvensbeskrivning Detaljplan för Kungsmässan, Kungsbacka kommun 2016-10-27 Beställare:

Läs mer

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand Beställare: ALINGSÅS KOMMUN Beställarens representant: Job van Eldijk Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria

Läs mer

Norr Mälarstrands kajpromenad, Genomförandebeslut. 1. Trafiknämnden ger kontoret i uppdrag att bygga om kajpromenaden enligt redovisat förslag.

Norr Mälarstrands kajpromenad, Genomförandebeslut. 1. Trafiknämnden ger kontoret i uppdrag att bygga om kajpromenaden enligt redovisat förslag. Kontaktperson Erika Björnsson Gatuavdelningen Centrala distriktet Telefon: 08-508 265 41 erika.bjornsson@tk.stockholm.se Till Trafiknämnden 2006-05-16 Norr Mälarstrands kajpromenad, Genomförandebeslut

Läs mer

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Beställare: Box 205 178 23 Ekerö Beställarens representant: Emelie Greiff Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Karl Grankvists väg 1A

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

Trafikförslag nya vägar vid och inom nytt Skolområde (Skede 2)

Trafikförslag nya vägar vid och inom nytt Skolområde (Skede 2) UPPDRAG Trafik Ö:a Bärstad - Skede 2 UPPDRAGSNUMMER 2333971200 UPPDRAGSLEDARE Magnus Wackerfeldt UPPRÄTTAD AV Magnus Wackerfeldt DATUM 12 Trafikförslag nya vägar vid och inom nytt Skolområde (Skede 2)

Läs mer

Trafikförslag för detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan

Trafikförslag för detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan vid Södra Vårvindsgatan Trafikförslag för detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan Arbetshandling Medverkande: Beställare: Kontaktperson: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl

Läs mer

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Sida 1 (9) 2018-01-01 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafiknämnden 2018-02-01 Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Förslag till beslut

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata SJÖSTADSHÖJDEN Gata 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Gata KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880

Läs mer

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2014-08-28 Handläggare Johanna Salén 08-508 260 32 Till Trafiknämnden 2014-09-25 Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

Gestaltningsprinciper Svartbäcksgatan

Gestaltningsprinciper Svartbäcksgatan Gestaltningsprinciper Svartbäcksgatan Stadsbyggnadsförvaltningen September 2017 BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR SYFTE OCH MÅLFORMULERING Syftet med en omvandling av Svartbäcksgatan är att skapa en gata med

Läs mer

Trafikförslag för gångbana längs Ulfsparregatan

Trafikförslag för gångbana längs Ulfsparregatan Trafikförslag för Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl 031-368 00 00 Kontaktperson: Anna-Sofia Sjööqvist Konsult: ÅF Infrastructure AB Grafiska vägen 2A Box

Läs mer

BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION

BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION PM BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION 2016-04-08 UPPDRAG 266072, Bussgator Broby Titel: BUSSGATOR I BROBY Status: Slutversion Datum: 2016-04-08 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson: Östra Göinge kommun Kenneth

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Protokoll trygghetscykling 1 sep 2014

Protokoll trygghetscykling 1 sep 2014 Teckenförklaring Utredning pågår Ska åtgärdas et åtgärdat Struket, ska ej åtgärdas Protokoll trygghetscykling 1 sep 2014 Slinga A, medsols Ledare Karolina Oxfall (Vit markering på kartan). 1 Kungsbron

Läs mer

PM Trafikutredning McDonald s

PM Trafikutredning McDonald s PM Trafikutredning McDonald s Utformning av in- och utfart SLUTVERSION 2015-03-27 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Förutsättningar... 3 2 In- och utfart till McDonald s... 4 2.1

Läs mer

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9)

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9) Uppdragsnr: 10235378 1 (9) PM Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön 1 Bakgrund Kommunen vill bygga en cykelbana utmed Nytorpsvägens södra sida. I dag är gång och cykeltrafiken hänvisad

Läs mer

Trafikutredning norra och södra Koholmen Tjörn

Trafikutredning norra och södra Koholmen Tjörn Trafikutredning norra och södra Koholmen Beställare: s kommun 41 0 Skärhamn Beställarens representant: Åsa Jönsson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 4 402 6 Göteborg Maria Young Terese

Läs mer

Bålsta Trafikutredning

Bålsta Trafikutredning Skanska Fastigheter Göteborg AB Göteborg 2017-10-19 Koncept Datum 2017-10-19 Uppdragsnummer 1320030409 Utgåva/Status Koncept Harald Lundström Anton Nilsson Åsa Dykes Uppdragsledare Handläggare Granskare

Läs mer

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik Förvaltningen för Teknik Mars 2018 Utges av Mars 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 8 2.3 Förutsättningar för gångtrafikanter och cyklister...

Läs mer

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården.

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Södertorpsgården är ett seniorboende i nördöstra Hyllie. Inför en eventuell utökning med trygghetsboende studeras olika placeringar

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Trafikförslag Syster Estrids gata. Dnr: 3043/

Trafikförslag Syster Estrids gata. Dnr: 3043/ Trafikförslag Syster Estrids gata Dnr: 3043/12 2014-10-23 Trafikförslag Syster Estrids gata Dnr: 3043/12 Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl 031-368 00 00

Läs mer

Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen

Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen Del av fastigheterna Skrubba 1:1 och Skarpnäcks Gård 1:1 i stadsdelarna Flaten och Skrubba i Stockholms stad och del av fastigheterna

Läs mer

Parkeringsutredning Detaljplan för Strandbaden 3 m fl

Parkeringsutredning Detaljplan för Strandbaden 3 m fl Beställare: Falkenbergs kommun Box 293 31123 Falkenberg Beställarens representant: Johan Risholm Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson Uppdragsnr: 101 02 38 Filnamn

Läs mer

UTVIDGAD STADSKÄRNA Länka vardagsfunktioner mot stadskärnan

UTVIDGAD STADSKÄRNA Länka vardagsfunktioner mot stadskärnan UTVIDGAD STADSKÄRNA Länka vardagsfunktioner mot stadskärnan I det här avsnittet beskrivs hur den utvidgade stadskärnan får en starkare identitet och en tydligare koppling till stadskärnan och attraktioner

Läs mer

Workshop om trafiken vid Södermalmsskolan

Workshop om trafiken vid Södermalmsskolan UPPDRAG Trafikutredning Södermalmsskolan - Workshop UPPDRAGSNUMMER 2334190000 UPPDRAGSLEDARE Sofia Wedin UPPRÄTTAD AV Sofia Wedin DATUM Workshop om trafiken vid Södermalmsskolan 2015-06-23-14 S w e co

Läs mer

Ny Cykelbana längs Roslagsvägen. Inriktningsbeslut

Ny Cykelbana längs Roslagsvägen. Inriktningsbeslut Dnr Sida 1 (9) 2016-10-13 Handläggare Erik Hammarström 08-508 260 25 Till Trafiknämnden 2016-11-10 Ny Cykelbana längs Roslagsvägen. Inriktningsbeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner föreslagen

Läs mer

Övergångsstället för gående och cyklande mot Nacka station

Övergångsstället för gående och cyklande mot Nacka station Bakgrund I samband med den politiska behandlingen av ny detaljplan för Sickla Köpkvarter, projekt nummer 9145, har frågor om den övergripande trafikstrukturen ställts. Möjligheten till framtida nya tillfarter

Läs mer

TRAFIKUTREDNING MED FÖRPROJEKTERING OCH GENOMFÖRBARHET AV STRANDGATANS UTFORMNING SAMT LILJEDALSGATAN OCH TRÄDGÅRDSGATAN I KUNGÄLV

TRAFIKUTREDNING MED FÖRPROJEKTERING OCH GENOMFÖRBARHET AV STRANDGATANS UTFORMNING SAMT LILJEDALSGATAN OCH TRÄDGÅRDSGATAN I KUNGÄLV 12600961 TRAFIKUTREDNING MED FÖRPROJEKTERING OCH GENOMFÖRBARHET AV STRANDGATANS UTFORMNING SAMT LILJEDALSGATAN OCH TRÄDGÅRDSGATAN I KUNGÄLV SWECO SOCIETY AB Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 2 2

Läs mer

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND PM 2016-10-21 Svartviks strand Beskrivning av trafikmiljö I denna PM görs en beskrivning av planeringen för trafikfunktioner på lokal nivå i och runt nya bostadskvarteret vid Svartviks strand. Denna beskrivning

Läs mer

KOMPLETTERANDE PM FÖR TRAFIKUTFORMNING

KOMPLETTERANDE PM FÖR TRAFIKUTFORMNING KOMPLETTERANDE PM FÖR TRAFIKUTFORMNING D E T A L J P L A N K O L L U N G, S K Ä R H A M N S W E C O J U NI 2012 Dokumentinformation Titel: KOMPLETTERANDE PM FÖR TRAFIKUTFORMNING VID DETALJPLANEARBETE KOLLUNG,

Läs mer

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen GATU- OCH TRAFIKAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 mars 2015 KS-2015/375.351 1 (2) HANDLÄGGARE Annika Löfmark 08-535 365 52 annika.lofmark@huddinge.se Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring

Läs mer

RAPPORT. DETALJPLAN FÖR HÄGGENÄS 3:7 m.fl. HÖRBY KOMMUN. Sweco Transport system AB Södra regionen, Malmö. David Edman. Rapport ver. 1.

RAPPORT. DETALJPLAN FÖR HÄGGENÄS 3:7 m.fl. HÖRBY KOMMUN. Sweco Transport system AB Södra regionen, Malmö. David Edman. Rapport ver. 1. HÖRBY KOMMUN DETALJPLAN FÖR HÄGGENÄS 3:7 m.fl. Uppdragsnummer 27000678 Rapport ver. 1.0 Malmö 2015-02-12 Sweco Transport system AB Södra regionen, Malmö David Edman 1 (13) Sweco Hans Michelsensgatan 2

Läs mer

PM Gata, Tvåhus Väppeby 7:18 m.fl.

PM Gata, Tvåhus Väppeby 7:18 m.fl. Handläggare Erik Palmblad Tel +46 (0)10 505 44 97 Mobil +46 (0)72 703 87 71 E-mail erik.palmblad@afconsult.com Datum 2015-10-15 Uppdragsnr 708847 Förprojektering VA och gator inom planområde Väppeby 7:18

Läs mer

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING PM TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING 2017-06-02 Tyréns Norrköping Susanna Davidsson Anneli Bellinger GRANSKNING 2017-06-02 1 UPPDRAG Tyréns har på uppdrag av och i dialog med Norrköpings kommun, utrett möjlig

Läs mer

Tvärförbindelse Näsby Park - Kista Linjesträckning och utformningsförslag

Tvärförbindelse Näsby Park - Kista Linjesträckning och utformningsförslag Norconsult AB Tvärförbindelse 2016-12-09 2 (21) Tvärförbindelse Beställare: Täby kommun Samhällsutvecklingskontoret Stockholm Beställarens representant: Anna-Ida Lundberg Konsult: Uppdragsledare/ trafikplanering

Läs mer

RAPPORT STOCKHOLMS HAMNAR TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN STUVAREN UPPDRAGSNUMMER SLUTRAPPORT

RAPPORT STOCKHOLMS HAMNAR TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN STUVAREN UPPDRAGSNUMMER SLUTRAPPORT STOCKHOLMS HAMNAR UPPDRAGSNUMMER 12600612 SLUT SWECO SOCIETY AB LOUISE LENDAS MATHIAS HOLLAUS MATHIAS HÖGBERG MARTIN HOLMSTEDT Sweco Vasagatan 12 SE 722 15 Västerås, Sverige www.sweco.se Sweco Society

Läs mer

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Nacka kommun Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Stockholm 2010-02-03 Ny förbindelse Kvarnholmen Nacka Centrum Datum 2010-02-03 Uppdragsnummer 612008307 Utgåva/Status Version 2 Carl Chytraeus Eva-Lena

Läs mer

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Trafik- och konsekvensbeskrivning Inledning Denna beskrivning av trafiken och dess konsekvenser ingår i arbetet med planprogram för kvarteren. Därav formas

Läs mer

PM TRAFIK HUS 13. Dp Hus 13, Nacka strand Trafik

PM TRAFIK HUS 13. Dp Hus 13, Nacka strand Trafik 03, Uppdaterat 2014-09-30 Dp Hus 13, Nacka strand Trafik Augustendalsvägen Hus 13 ligger på norra sidan av Augustendalsvägen, i början av backen ner mot kajen i Nacka strand. Körbanan är ca 5,5-6 m bred

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05 Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare HÄRRYDA KOMMUN BOX 20 43521 MÖLNLYCKE Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng

Läs mer

Planprogram Backen. Bilaga till antagandehandling. Utvecklingsidéer för Piteås handelsområde

Planprogram Backen. Bilaga till antagandehandling. Utvecklingsidéer för Piteås handelsområde Utvecklingsidéer för Piteås handelsområde 21 Gång- och cykeltrafik Det cykelpendlingsstråk som går mellan Öjebyn och centrala Piteå löper längs med Sundsgatan genom planområdet. Nya gång- och cykelanslutningar

Läs mer

Utbyggnad av Kungsmässans köpcentrum, Kungsbacka. Trafik- och parkeringsutredning 2013-06-10

Utbyggnad av Kungsmässans köpcentrum, Kungsbacka. Trafik- och parkeringsutredning 2013-06-10 Utbyggnad av Kungsmässans köpcentrum, Kungsbacka Beställare Kungsbacka kommun Stadshuset 434 81 Kungsbacka Beställarens representant Lars Björkman Konsult Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774

Läs mer

Trafikutredning Stockevik, Tjörns kommun Trafikanalys och utformningsförslag

Trafikutredning Stockevik, Tjörns kommun Trafikanalys och utformningsförslag Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Terese Salomonsson Annika Stenvall Per Widén

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK NACKA KOMMUN Förstudie Älta Centrum UPPDRAGSNUMMER 3730116000 MEDVERKANDE: JOHAN INGELSHED YLVA ALMQVIST Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Befintliga Ältavägen och planerad bebyggelse 1 3 Korsningspunkter

Läs mer

Underlag till planbeskrivning Kv. Hologrammet, Johanneshov

Underlag till planbeskrivning Kv. Hologrammet, Johanneshov Underlag till planbeskrivning Kv. Hologrammet, Johanneshov LANDSKAPSLAGET AB Peter Myndes Backe 12, 118 46 Stockholm +46 8 442 48 20, info@landskapslaget.se, www.landskapslaget.se Sammanhang, grönstråk

Läs mer

Dalen 21 förprojektering Åstorpsringen REFLEX ARKITEKTER AB. Slutversion. Stockholm

Dalen 21 förprojektering Åstorpsringen REFLEX ARKITEKTER AB. Slutversion. Stockholm REFLEX ARKITEKTER AB Åstorpsringen Slutversion Stockholm 2016-12-02 Åstorpsringen Datum 2016-12-02 Uppdragsnummer 1320024601 Utgåva/Status Granskningsversion Magnus Olsson Alexine Wirén Jens Svensson Uppdragsledare

Läs mer

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG FÖRPROJEKTERING GÅNG-OCH CYKELVÄG, STRÄCKAN VERKEBÄCK - VÄSTERVIK Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 2 Förutsättningar 4 2.1 Gång- och cykelvägens standard 4 2.2 Grundläggningsförhållanden

Läs mer

F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k

F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k 1(13) F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k 2016-07-11 2(13) Beställare Henrik Löfvenborg NCC Sverige AB Uppdragsledare Sabine Saracco Structor Mark Stockholm AB Granskare Ellen Fredholm

Läs mer

Angöring till Skogsgläntans förskola

Angöring till Skogsgläntans förskola Angöring till Skogsgläntans förskola Datum: 2011-11-21 Sidan 1 av 7 Angöring till Skogsgläntans förskola HANDLÄGGARE: DATUM: Viktors Zilinskis 2011-11-21 GRANSKAD (DATUM / SIGNATUR): Per Francke / 2011-11-01

Läs mer

Trafikutredning Götetorp

Trafikutredning Götetorp Hammarö Kommun Malmö 2018 04-03 Datum 2018-04-03 Uppdragsnummer 1320032742 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare André Kingstedt Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan 5 211 11 Malmö

Läs mer

Förbifart Stockholm, tilläggsavtal för ny gångoch cykelbana på del av Akallalänken. Genomförandebeslut

Förbifart Stockholm, tilläggsavtal för ny gångoch cykelbana på del av Akallalänken. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (8) 2015-09-16 Handläggare Pierre Savard 08-508 262 41 Till Trafiknämnden 2015-10-15 Förbifart Stockholm, tilläggsavtal för ny gångoch cykelbana på del av Akallalänken. Genomförandebeslut Förslag

Läs mer

PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg.

PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg. 1 2006-11-23 PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg. Trafiksituation idag På torget finns idag 88 parkeringsplatser och på de angränsande gatorna runt omkring torget finns

Läs mer

Fördjupad utredning gällande trafikutformning

Fördjupad utredning gällande trafikutformning 2015-11-13 Fördjupad utredning gällande trafikutformning Trafikytorna kring skoltomten har studerats ur ett trafikperspektiv med utgångspunkt i det liggande förslaget till plankarta och Swecos tidigare

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132. Förvaltningen för Teknik Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132 Förvaltningen för Teknik Utges av September 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 9 2.3

Läs mer

Trafikutredning Åkervägen. Avseende på uppförande av skola

Trafikutredning Åkervägen. Avseende på uppförande av skola Trafikutredning Åkervägen Avseende på uppförande av skola Trafikutredning Åkervägen 2(22) Titel: Trafikutredning Åkervägen Utgivningsdatum: 17 maj 2016 Medverkande: Mörbylånga kommun Bengt Johansson, Rebecka

Läs mer

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Förslag till förbättringar November 2007 För granskning 2007-11-20 Vägverket Konsult Box 1008 901 20 UMEÅ Medverkande: Kjell Edholm Lennart Lundström Göran Väst Leif

Läs mer

SAMMANFATTNING. av Planprogram för Hallstahammars centrum. Framtidens. centrum Dnr: 241/15

SAMMANFATTNING. av Planprogram för Hallstahammars centrum. Framtidens. centrum Dnr: 241/15 SAMMAFATTIG av lanprogram för Hallstahammars centrum Framtidens centrum 07-0- Dnr: / Bakgrund Hallstahammar är en attraktiv boendeort där bostadsbristen blir allt mer tydlig och där kravet ständigt växer

Läs mer

Trafik-PM Västra sjöstaden

Trafik-PM Västra sjöstaden 2013-06-14 Trafik- Västra sjöstaden Ystads kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för Västra Sjöstaden. Som den del i detta behöver trafiken studeras med avseende på såväl trafiksäkerhet som framkomlighet

Läs mer

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad Nya hastigheter i östra Mölndal Rätt fart för en attraktiv stad Mölndal skyltar om 2007 beslutade riksdagen att hastigheten på Sveriges vägar nu kunde sättas i steg om 10 km/tim. Syftet var att öka trafiksäkerheten,

Läs mer

Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering

Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering 1(8) Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering Uppdragsnummer: 226043 Uppdragsansvarig: Johan Bergström Handläggare Kvalitetsgranskning Anna Stjärnkvist/Anna-Karin Ekström 010-452

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

PM kompletterande riskanalys Mölnlycke fabriker, Härryda kommun

PM kompletterande riskanalys Mölnlycke fabriker, Härryda kommun Beställare: Härryda kommun Råda Torg 435 80 MÖLNLYCKE Beställarens representant: Anna Wallin Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Heijmans Uppdragsnr: 103 20 39 Filnamn

Läs mer

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG 2012-10- INNEHÅLL Bakgrund och Syfte 3 Förutsättningar 3 Effekter av planerat verksamhetsområde 3 Framkomlighet 3 Alternativ 1 - anslutning till Skansvägen

Läs mer

Huvudsta 3:1 + Krukmakaren

Huvudsta 3:1 + Krukmakaren Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se + Krukmakaren PM Trafik Uppdragsnummer: 4392 Författare: Pär Båge Datum: 19 januari 2018 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

Cykelåtgärder på Ormkärrsvägen i Hagsätra. Slutredovisning

Cykelåtgärder på Ormkärrsvägen i Hagsätra. Slutredovisning Dnr Sida 1 (7) 2016-09-26 Handläggare Pernilla Johnni 08-508 276 50 Till Trafiknämnden 2016-10-20 Cykelåtgärder på Ormkärrsvägen i Hagsätra. Slutredovisning Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

PM Förprojektering Planiavägen & Järlaleden

PM Förprojektering Planiavägen & Järlaleden PM Förprojektering Planiavägen & Järlaleden Förklaring av utformningsförslag och ställningstagande 2016-12-09 Projektchef: Petra Carlenarsson, Nacka kommun Planarkitekt: Jenny Nagenius, Nacka kommun Trafikenheten:

Läs mer

fastighetsägare i Växjö kommun

fastighetsägare i Växjö kommun Du som är fastighetsägare i Växjö kommun Det här är ditt ansvar för växtlighet, renhållning, snöröjning och att bygga i tomtgränsen 1 VI HAR DELAT ANSVAR Växjö kommun och du som fastighetsägare har ett

Läs mer

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen 0.9 2018-02-08 PM Externgranskning IL 0.7 2018-02-02 PM Interngranskning IL SK Version Datum Beskrivning Upprättat Granskat Godkänt Detta dokument är framtaget

Läs mer

Parkeringsutredning Detaljplan för Strandbaden 3 m fl

Parkeringsutredning Detaljplan för Strandbaden 3 m fl Beställare: Falkenbergs kommun Box 293 31123 Falkenberg Beställarens representant: Johan Risholm Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson Uppdragsnr: 101 02 38 Filnamn

Läs mer