Höftprotesoperation. Operation av höftprotes

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Höftprotesoperation. Operation av höftprotes"

Transkript

1 EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Höftprotesoperation Operation av höftprotes Den vanligaste orsaken till att man opererar in en konstgjord led i höften är artros, d.v.s. ledförslitning i höften. Artros uppkommer vanligen med åldern utan någon speciell orsak. Ärftliga faktorer spelar en klar roll vid uppkomsten av artros. Medfödda sjukdomar, sjukdomar under uppväxttiden, frakturer i höften eller i höftskålen och reumasjukdomar kan också leda till artros. Benskörhet, osteoporos, inverkar däremot inte på uppkomsten av artros. Artros medför smärta i sätet, ljumsken och låret, den här smärtan kan stråla ut ända till knät. I början känns den närmast då man rör på sig och så småningom börjar det bli allt svårare att gå. Då artrosen fortskrider uppstår hos de flesta patienter så småningom vilovärk. På grund av artrosen försvåras gåendet och höftens rörelser blir begränsade. Först begränsas vanligen den inre rotationen i höften. Om artrosen lämnas obehandlad leder det till att leden blir stel. I begynnelseskedet kan man lindra smärtan genom att minska på belastningen av höften till exempel genom att använda kryckor. Man kan lindra symtomen med värkmedicin och fysioterapi. En viktminskning minskar för de flesta patienter symtomen i begynnelseskedet. Till artrosens natur hör att symtomen växlar och i begynnelseskedet kan symtomen emellanåt t.o.m. försvinna, men med tiden har symtomen en tendens att öka. En höftprotesoperation är aktuell då det förekommer vilovärk i höften och gåendet är klart begränsat och symtomen inte längre kan åtgärdas genom någon annan behandling. En lyckad protesoperation hjälper i flera år. Värken försvinner vanligen och de svårigheter att gå som artrosen orsakat korrigeras. Också rörligheten i leden förbättras. Återställandet av muskelkonditionen inverkar på så sätt att symtomen minskar och ofta förbättras gåendet i cirka ett halvt års tid efter operationen. Röntgenbilden visar, hur en sliten höftled som tärts av artros ser ut. På den högra bilden har den slitna höftleden ersatts av en konstgjord led, d.v.s. en endoprotes.

2 Att beakta innan man kommer för att opereras Behandling av inflammationer Alla inflammationer, såsom till exempel urinvägsinfektioner, bihåleinflammationer eller inflammerade utslag, kan utgöra hinder för operationen. Därför måste de behandlas före operationen. Speciellt måste man fästa uppmärksamhet vid skötseln av tänderna. Tandvård som utförs på grund av ledprotesen ersätts enligt sjukförsäkringslagen. Ni behöver då läkarintyg över att behandlingen av tänderna är nödvändig. Undersöknings- och vårdordningen ger den kirurg som opererar. FPA ersätter 60 % av återbäringstaxorna för tandvård. Övervikt Övervikt försvårar det tekniska utförandet av operationen, förlänger konvalescensen och ökar risken för att protesen skall lossna. Man kan minska vikten genom ändrade kostvanor. Vid behov ger hemortens hälsocentral råd om bantning och diet. Muskelstyrkan Tillfrisknandet efter operationen sker bättre, om musklerna i anslutning till höften är i god form och man har god allmänkondition. I slutet av den här broschyren finns gymnastikrörelser, som är bra att göra hemma för att upprätthålla muskelstyrkan och rörligheten i leden och, också före operationen. Motionsformer som rekommenderas för en artrospatient är att åka cykel, simma och gå. Hjälpmedel Beroende av operationen Ni skall hehöva med mera följande hjälpmedel: Höjning till WC-sitsen Kryckor (ta med till avdelningen) Höjningar till sängfötter (minst 50 cm sängens höjd, beakta sängfötternas antal och modell) Hjälpmedel för at dra strumpan i foten (ta med till avdelningen) Tången för att gripa (ta med till avdelningen) Hjälpmedel skall man hämtas från sitt eget hälsocentral / hjälpmedelenhet. Annat att beakta Det största risket till operationen förorsakas av kransartärsjukdomar och komplikationer av hjärnblodcirkulation. Blodtryckssjukdomen och sockersjukdomen skall varas i god balans när man kommer till operationen vid behov Ni skall gå i kontrollet i eget hälsocentral ungefär 1-2 månader före operationen. Vid behov skall man vid poliklinik-värderingen be inremedicinska eller anestesiläkarens värdering av dugligheten till operationen. Vid ankomsten till sjukhuset När Ni kommer till sjukhuset tar man de laboratorieprov och de röntgenbilder som behövs. På avdelningen träffar Ni sjuksköterskan, opererande läkaren och fysioterapeuten. Av dem får Ni information om sådant som har med operationen att göra. På avdelningen finns videofilmen Lonkka kuntoon (Höften i skick), som berättar om operationen såsom en patient själv har upplevt den. Ni kan avgiftsfritt få låna hem videokassetten och lämna tillbaka den till avdelningen då Ni kommer. Om Ni är intresserad av videofilmen, kontakta avdelnin, där Ni redan är på operationskö. Man kan också se videofilmen på avdelningen.

3 Operationen I samband med operationen blir man tvungen att lösgöra höftmusklerna och att vid slutet av operationen på nytt fästa dem på plats. Under den tid de på nytt fästa musklerna läks är belastningen av höften tillåten på det sätt som man separat kommer överens om. Man får vanligen sitta genast från början. Man använder vanligen i 2 3 månaders tid kryckor som hjälp när man går. En protesoperation utförs normalt under ryggmärgsbedövning och operationen tar vanligen 1 2 timmar. Efter operationen används i ett par dagars tid som smärtbehandling permanent bedövning som ges via ryggen. Sjukhusvistelsen efter operationen tar 5 7 dygn. Rehabiliteringsskedet kräver att patienten tar del aktivt i träningen. Till en höftprotes hör en lårdel, en panndel och ett utbytbart ledhuvud. Protesens lårdel är alltid av metall. Protesens panndel kan vara av polyetenplast, metall eller keramik. Protesen kan fästas i benet med bencement eller också utan cement. En cementfri protes fäster så småningom i benet då benet växer fast i protesens yta. En cementprotes fästs genast med bencement i samband med operationen. Efter operationen Benet i rätt läge efter operationen Vi rekommenderar, att Ni i ungefär en veckas tid efter operationen, när man ligger på ryggen, att ha det opererade benet är i mellanläge och stöds av en kudde. Ni kan ha en liten kudde under vaden. Ungefär en vecka efter operationen kan Ni vända Er också själv på den friska sidan. För att förhindra att höften går ur led skall man ha en stadig kudde mellan benen. Ni kan vända Er på den opererade sidan 3 6 veckor efter operationen.

4 Gymnastikprogrammet efter höftoperationen Syftet med gymnastikprogrammet är att förbättra rörligheten i höftleden och styrkan i benmusklerna efter protesoperationen. Träningen inleds första dagen efter operationen. Man skall praktisera flera gånger om dagen till första kontroll av läkaren. Utför rörelserna lugnt, andas normalt. Slappna av mellan rörelserna. Undvik smärta. Böj och sträck på vristerna i rask takt, 20 gånger/timme. Spänn lårmusklerna och sträck knät rakt. Lyfta hälen upp från underlaget. Håll spänt 7 10 sekunder, gånger. Spänn hårt ihop säteshalvorna. Håll spänt 7 10 sekunder, gånger. Böj det opererade benets knä så mycket som möjligt. Fotsulan glider längs underlaget, gånger.

5 Håll det opererade benet rakt och lyfta höften från underlaget, gånger. Att gå med kryckor Man börjar öva sig att resa sig upp och att gå med hjälp av fysioterapeuten eller skötaren. 1. För fram kryckorna och det sjuka benet. 2. För det friska benet förbi det sjuka 3. Ta lika långa steg med båda benen. När man lärt sig att gå säkert, tränar man också att gå i trappor. Upp 1. För det friska benet på det övre steget. 2. För kryckorna och det sjuka benet bredvid det friska benet.

6 Ned 1. För kryckorna och det sjuka benet på nedre steget. 2. För det friska benet bredvid det sjuka benet. Förbjudna rörelser och ställningar Att böja höften över rät vinkel, till exempel att böja kroppen framåt och nedåt, att plocka upp föremål från golvet eller att sitta på en låg stol, att sätta strumpan/byxor på sig. Vridrörelser i höften, till exempel att föra det opererade benet i kors över det andra knät. Efter sjukhusskedet Ge akt på såret och dess omgivning hemma Det är viktigt att följa de direktiv om hur såret skall skötas som man fått vid utskrivningen. De hakar eller stygn som finns i såret avlägsnas 2 veckor efter operationen. Om det i det opererade området förekommer rodnad eller svullnad eller om det rinner vätska ur såret eller man hemma har kontinuerlig feber eller det i operationsområdet känns en akut smärta som förvärras, skall man genast ta kontakt med avdelning, där Ni var på vården. En inflammation på något annat ställe i organismen kan senare leda till en inflammation i protesen. På grund av detta måste protespatienter speciellt noga sköta alla inflammatoriska sjukdomar, till exempel inflammationer i munnen och febrila bakterieinflammationer i lungorna eller i urinvägarna. Normala av virus orsakade luftvägsinfektioner, till exempel vanlig influensa, utgör ingen risk för inflammation med hänsyn till höftprotesen. I samband med besök hos läkare eller tandläkare måste man varje gång berätta om protesen. Också i samband med smärre åtgärder, såsom katetrisering, punktering och tandvård, är en kort antibiotikabehandling oftast på sin plats (till exempel cefalexin 500 mg 1 tablett fyra gånger om dygnet i 3 dagars tid). Sexualliv och graviditet Graviditet och förlossning är möjligt efter en höftprotesoperation. Det finns tidsmässigt inga begränsningar för sexuallivet, även om Ni i fråga om höftens rörelser måste iaktta ovannämnda direktiv.

7 Protesen och metalldetektorer Metalldetektorer kan reagera på protesen. För detta får Ni från sjukhuset ett intyg, som Ni vid behov kan visa upp vid säkerhetskontrollen på flygfältet. Numera är intyget inte absolut nödvändigt på flygfältet. Motion Protesen tål bra normal daglig motion. Som motion i begynnelseskedet rekommenderas inomhus- och utomhuspromenader. Om läget vid efterkontrollen konstaterats vara bra, kan Ni öka motionen. Simning, cykling och gång är att rekommendera både för att förstärka musklerna och för att öka rörligheten i leden. Jogging, löpning och bollspel är grenar där vikten stötvis belastar det opererade benet, vilket kan leda till att protesen i förtid slits och lossnar. Innan Ni börjar motionera är det bra att diskutera med behandlande läkaren och fysioterapeuten. Då Ni rör Er ute vid halt vinterföre är lämpliga hjälpmedel sparkkälke, halkskydd som fästs vid skorna och ispigg som fästs vid kryckorna. Om protesen lossnar Risken för att protesen skall lossna ökar så småningom, och det är därför skäl för patienten att bereda sig på en ny operation i framtiden. Normalt ökar risken för att protesen skall lossna efter 10 år. På grund av risken för att protesen skall lossna är uppföljningen av den viktig, resultatet av behandlingen av en lossnad protes som konstaterats och skötts i tid är vanligen gott. På grund av risken för att protesen skall lossna försöker man uppskjuta den första protesoperationen så länge som möjligt då det gäller unga patienter. På den vänstra bilden ser man kring protesens skaft ett klart område som orsakats av avstötning. På den högra bilden har protesen bytts ut på grund av avstötning och den benbrist som ansluter sig till lossning har korrigerats med bentransplantat. En ny operation som görs på grund av avstötning görs vanligen medan patienten är lätt nedsövd och operationen räcker från två till fem timmar. Efter en ny operation som gjorts på grund av avstötning får man i de flesta fall först 2 4 månader efter operationen stöda med full vikt på det opererade benet.

8 Övningar som skall göras hemma Övningarna bör utföras flera gånger per dag till första kontroll av läkaren. Man kan utöka antalet beroende på hur det känns. Sträck knät rakt, håll spänt 7 10 sekunder, gånger. Ta stöd med händerna mot ett bord/en stol. Spänn sätesmusklerna, håll benet rakt och för det bakåt. Luta inte på kroppen gånger.

9 EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Böj det opererade benet och för det framåt, gånger. Håll benet rakt och för det åt sidan. Luta inte på kroppen, håll tårna riktade framåt, gånger. För innehållet ansvarar ÅUCS 225

ÅUCS. Råd för patient som kommer till höftprotesoperation. Höften i skick. Kliniken för ortopedi och traumatologi

ÅUCS. Råd för patient som kommer till höftprotesoperation. Höften i skick. Kliniken för ortopedi och traumatologi ÅUCS ÅBO UNIVERSITETS- CENTRALSJUKHUS TYKS/TURUN YLIOPISTOLLINEN KESKUSSAIRAALA Kliniken för ortopedi och traumatologi Höften i skick Råd för patient som kommer till höftprotesoperation EGENTLIGA FINLANDS

Läs mer

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en titthålsoperation av knäet

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en titthålsoperation av knäet Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en titthålsoperation av knäet VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Syftet med den här instruktionen är att

Läs mer

För patient som genomgår rehabilitering efter knäprotesoperation

För patient som genomgår rehabilitering efter knäprotesoperation För patient som genomgår rehabilitering efter knäprotesoperation VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Syftet med den här instruktionen är att göra klart för Dig rehabiliteringen

Läs mer

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en höftprotesoperation

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en höftprotesoperation Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en höftprotesoperation VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Syftet med den här instruktionen är att redogöra för rehabiliteringen efter en höftprotesoperation.

Läs mer

ÅUCS. Råd för patient som kommer till knäprotesoperation. Knäet i skick. Kliniken för ortopedi och traumatologi ÅBO UNIVERSITETSCENTRALSJUKHUS

ÅUCS. Råd för patient som kommer till knäprotesoperation. Knäet i skick. Kliniken för ortopedi och traumatologi ÅBO UNIVERSITETSCENTRALSJUKHUS ÅUCS ÅBO UNIVERSITETSCENTRALSJUKHUS TYKS/TURUN YLIOPISTOLLINEN KESKUSSAIRAALA Kliniken för ortopedi och traumatologi Knäet i skick Råd för patient som kommer till knäprotesoperation EGENTLIGA FINLANDS

Läs mer

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL Efter operationen Efter operationen svullnar knät och musklerna däromkring. Hur länge svullnaden varar varierar från person till person. För att motverka svullnaden är det väldigt viktigt att du rör på

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HÖFTLEDSPROTESOPEARATION

VÄLKOMMEN TILL HÖFTLEDSPROTESOPEARATION Kirurgiska polikliniken tel. (06) 826 4293 Fysiatriska avdelningen, tel. (06) 826 4365 Vårdplanerare tel. (06) 826 4782 Avdelning 7, tel. (06) 826 4303 VÄLKOMMEN TILL HÖFTLEDSPROTESOPEARATION ALLMÄNT OM

Läs mer

Höftprotes. Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping

Höftprotes. Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftprotes Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Vad är en höftfraktur? Med höftfraktur menas ett brott i övre delen av lårbenet.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KNÄLEDSPROTESOPERATION

VÄLKOMMEN TILL KNÄLEDSPROTESOPERATION Kirurgiska polikliniken (06) 826 4293 Fysiatriska avdelningen, tel. (06) 826 4365 Vårdplanerare tel. (06) 826 4782 Avdelning 7, tel. (06) 826 4303 VÄLKOMMEN TILL KNÄLEDSPROTESOPERATION ALLMÄNT OM LEDFÖRSLITNING

Läs mer

Patientinstruktion för patient som återhämtar Sig från artrodesoperation av vristen

Patientinstruktion för patient som återhämtar Sig från artrodesoperation av vristen Patientinstruktion för patient som återhämtar Sig från artrodesoperation av vristen VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Meningen med denna instruktion är att redogöra

Läs mer

Patient instruktion för patient som återhämtar Sig från korrigerande operation av fotdyna och/eller artrodesoperation i stortån

Patient instruktion för patient som återhämtar Sig från korrigerande operation av fotdyna och/eller artrodesoperation i stortån Patient instruktion för patient som återhämtar Sig från korrigerande operation av fotdyna och/eller artrodesoperation i stortån VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Meningen

Läs mer

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en protesoperation på skulderleden

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en protesoperation på skulderleden Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en protesoperation på skulderleden VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Syftet med den här instruktionen är

Läs mer

PATIENTINFORMATION VID HÖFTPROTESOPERATION

PATIENTINFORMATION VID HÖFTPROTESOPERATION PATIENTINFORMATION VID HÖFTPROTESOPERATION (Bakre snitt) 2013-07-16 1 Information vid planerad höftprotesoperation Vid operationen ersätts den sjuka leden med en protes som består av en metallkula med

Läs mer

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en vristprotesoperaton

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en vristprotesoperaton Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en vristprotesoperaton VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGAFINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Syftet med den här instruktionen är att redogöra

Läs mer

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA INSTRUKTIONER FÖR PATIENT SOM GENOMGÅR REHABILITERING EFTER EN STELOPERATION AV TUMMENS MCP-LED Syftet med den här instruktionen

Läs mer

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter ledprotesoperation av tummens basled (CMC-leden)

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter ledprotesoperation av tummens basled (CMC-leden) Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter ledprotesoperation av tummens basled (CMC-leden) Syftet med den här instruktionen är att klarlägga rehabiliteringen i samband med en ledprotesoperation

Läs mer

FÖRBEREDELSER INFÖR EN LEDPROTESOPERATION

FÖRBEREDELSER INFÖR EN LEDPROTESOPERATION Vårdplanerare (06) 826 4782 vardagar kl. 9-12 Kirurgiska polikliniken (06) 826 4293 Kirurgisk vårdavdelning 7 040 6534107 Fysiatri och rehabiliterigstjänster 040 6534254 FÖRBEREDELSER INFÖR EN LEDPROTESOPERATION

Läs mer

OPERATIONER PÅ FOTEN ALLMÄNNA ANVISNINGAR

OPERATIONER PÅ FOTEN ALLMÄNNA ANVISNINGAR OPERATIONER PÅ FOTEN ALLMÄNNA ANVISNINGAR Du ska genomgå operation på fotbladet och/eller steloperation av stortå. Denna instruktion innehåller information om hur du ska förbereda dig för operationen,

Läs mer

MOTION KÄNNS BRA. effekter, men förvänta dig inga mirakel. Effekterna av motionen märks så småningom. 2 Ledvänlig motion

MOTION KÄNNS BRA. effekter, men förvänta dig inga mirakel. Effekterna av motionen märks så småningom. 2 Ledvänlig motion Ledvänlig motion MOTION KÄNNS BRA Människan är skapad för att röra på sig. Även om psoriasis ofta medför många olika ledsymptom, såsom stelhet och smärta i lederna, så kan och bör man ändå motionera. Anpassa

Läs mer

Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping

Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur Med höftfraktur menas ett brott i övre delen av lårbenet. En höftfraktur orsakas oftast av att man faller mot denna del av

Läs mer

Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik)

Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik) Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik) Knäskålen Då man böjer och sträcker på knäet löper knäskålen (patella) i en fåra i lårbenet. Knäskålens funktion är att förbättra kraften vid sträckning i

Läs mer

STELOPERATION AV FOTLEDEN

STELOPERATION AV FOTLEDEN STELOPERATION AV FOTLEDEN Du har tid för steloperation av fotleden. Denna instruktion innehåller information om hur du ska förbereda dig för operationen, om själva operationen, hurdan vård som behövs i

Läs mer

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA INSTRUKTIONER FÖR PATIENT SOM GENOMGÅR REHABILITERING EFTER EN LEDPROTESOPERATION PÅ KNOGLEDERNA Syftet med den här instruktionen

Läs mer

Till dig som har höftledsartros

Till dig som har höftledsartros Till dig som har höftledsartros Nu kan han inte skylla på sin höft i alla fall DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD Tillbaka till ett mer aktivt liv. Att ha ont i höften påverkar din livssituation på många sätt.

Läs mer

Efter artroskopin. www.medcentrum.se

Efter artroskopin. www.medcentrum.se Efter artroskopin www.medcentrum.se Du har i dag genomgått en knäledsartroskopi på grund av dina besvär. De fynd som gjordes vid ingreppet kan du se och läsa om på andra sidan. Du får också där beskrivet

Läs mer

Behåll detta häfte så att du kan titta i det vid behov. Märk det gärna med ditt namn.

Behåll detta häfte så att du kan titta i det vid behov. Märk det gärna med ditt namn. 1 Behåll detta häfte så att du kan titta i det vid behov. Märk det gärna med ditt namn. Detta häfte tillhör: TELEFONNUMMERLISTA Sjukhusets namn: Växel: Ortopedmottagningen: Vårdavdelningen: Sjukgymnastiken:

Läs mer

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA INSTRUKTIONER FÖR PATIENT SOM REHABILITERAS EFTER EN LEDPROTESOPERATION PÅ TUMMENS CMC-LED Syftet med en här instruktionen är att

Läs mer

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en titthålsoperation av skulderleden

Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en titthålsoperation av skulderleden Instruktioner för patient som genomgår rehabilitering efter en titthålsoperation av skulderleden VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Syftet med den här instruktionen

Läs mer

Höftfraktur operation med konstgjord höftled, helprotes

Höftfraktur operation med konstgjord höftled, helprotes Medicinsk Patientinformation patientinformation Höftfraktur operation med konstgjord höftled, helprotes Efter fraktur genom lårbenshalsen. Höftfrakturprocessen SÄS Utgåva 3. Fastställandedatum 2018-10-09.

Läs mer

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter knogledernas ledprotesoperation

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter knogledernas ledprotesoperation Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter knogledernas ledprotesoperation Patientinformation / i / Reumaortopedi / Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Syftet med den här instruktionen är

Läs mer

Ut och gå. 30 60 minuter per dag!

Ut och gå. 30 60 minuter per dag! Ut och gå! Ut och gå Vi mår bra av dagliga raska promenader. Det är inte bara konditionen som blir bättre, också benstommen förstärks, lederna mjukas upp, muskelstyrkan i benen förbättras och balansen

Läs mer

Knäledsartros. Vad händer i kroppen?

Knäledsartros. Vad händer i kroppen? Vad händer i kroppen? Ledbrosk minskar och försvinner Kroppens leder är till för att öka rörligheten. I alla leder möts minst två ben. De delar av benen som möts i en led är klädda med brosk, som är ett

Läs mer

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet.

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 11 övningar som gör dig mindre stel Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 1 1. Steg framåt och korsa» Sätt ner vänster fot snett framför den högra.» Håll

Läs mer

Information till dig som ska få en knäledsprotes.

Information till dig som ska få en knäledsprotes. 1 Information till dig som ska få en knäledsprotes. Knäleden I knäleden möts tre ben: lårbenet, underbenet och knäskålen. Knäleden stabiliseras av starka ledband och kraftfulla muskler. Knäskålen sitter

Läs mer

AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION REHABILITERINGSPROGRAM VID AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION AKUT FAS DAG 1 MÅLSÄTTNING

AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION REHABILITERINGSPROGRAM VID AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION AKUT FAS DAG 1 MÅLSÄTTNING REHABILITERINGSPROGRAM VID AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION AKUT FAS DAG 1 MÅLSÄTTNING Minimera omfattningen av skadan genom ett korrekt, akut omhändertagande. Reducera eller ta bort all

Läs mer

Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur

Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har fått en höftprotes. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:... Operationsläkare:...

Läs mer

Instruktioner för patient som kommer för protesoperation av skulderleden

Instruktioner för patient som kommer för protesoperation av skulderleden 1 Klin för ortopedi och traumatologi Kliniken fän Kliniken för ortopedi och traumatologi liniken för ortopedi och tr Kliniken för ortopedi och traumatologi Egentliga Finlands sjukvårdsdistriktli inortopedi

Läs mer

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Här hittar du exempel på lämpliga övningar vid knäartros. Välj den övning eller de övningar som du tycker bäst om och gör dem till en daglig

Läs mer

Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur

Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har fått en höftprotes. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:...

Läs mer

Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur

Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har fått en höftprotes. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:...

Läs mer

Information inför operation höftprotes

Information inför operation höftprotes Information inför operation höftprotes Allmän information Du skall genomgå en operation på grund av artros (ledsvikt/ledbroskssjukdom) i din höftled. Du kommer att få en protes där ledskålen i bäckenet

Läs mer

Träning efter lårbensamputation

Träning efter lårbensamputation Träning efter lårbensamputation Efter benamputation Under den första tiden på sjukhuset får du hjälp av sjukgymnast/fysioterapeut, arbetsterapeut eller avdelningspersonal att förflytta dig till en rullstol.

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR PATIENT SOM SKA GENOMGÅ EN OPERATION

ANVISNINGAR FÖR PATIENT SOM SKA GENOMGÅ EN OPERATION Höftprotesoperation ANVISNINGAR FÖR PATIENT SOM SKA GENOMGÅ EN OPERATION Utgivare: Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Redaktion: Tyks Tules-toimialue Utseende och layout: Letterhead / Tuulevi Paakkanen

Läs mer

Brosket. Synovialmembranet. inflammeras

Brosket. Synovialmembranet. inflammeras Artrox är Sveriges mest sålda läkemedel med glukosamin för symtomlindring vid lätt till måttlig artros. Artrox kan lindra smärta och öka rörligheten i dina leder. Studier tyder på att glukosamin även kan

Läs mer

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA INSTRUKTIONER FÖR PATIENT SOM REHABILITERAS EFTER EN LEDPROTESOPERATION PÅ FINGRARNAS MELLERSTA LED (pip-leden) Syftet med den här

Läs mer

Anvisning för den som använder Xarelto

Anvisning för den som använder Xarelto Anvisning för den som använder Xarelto 2 Anvisning för den som använder Xarelto Din läkare har ordinerat läkemedelspreparatet Xarelto. Efter ledprotesoperationer är risken för ventrombos, dvs. blodpropp,

Läs mer

Träningsbok. Sommar Tillhör:

Träningsbok. Sommar Tillhör: Träningsbok Sommar 2013 Tillhör: Mina mål Vecka 28 Lätt löpning, 30 min eller minuter Upphopp, 3 x 10 st eller x st Armhävningar, 3 x 10 st eller x st Situp s, 3 x 20 st eller x st Utfallsteg, 2 x 10 st

Läs mer

Länskliniken Ortopedi Ansvarig: Jan Viklund överläkare Godkänd:Anders Sundelin Datum: Information till dig som ska få en knäledsprotes.

Länskliniken Ortopedi Ansvarig: Jan Viklund överläkare Godkänd:Anders Sundelin Datum: Information till dig som ska få en knäledsprotes. Länskliniken Ortopedi Ansvarig: Jan Viklund överläkare Godkänd:Anders Sundelin Datum: 2016-08-22 Information till dig som ska få en knäledsprotes. Den nya knäleden 2 Operation: Vid en knäledsplastik ersätts

Läs mer

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA INSTRUKTIONER FÖR PATIENT SOM GENOMGÅR REHABILITERING EFTER EN STELOPERATION AV HANDLEDEN Syftet med den här instruktionen är att

Läs mer

Information till dig som har opererats för höftfraktur

Information till dig som har opererats för höftfraktur Information till dig som har opererats för höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har ramlat och brutit höften. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:... Operationsläkare:...

Läs mer

Träning efter underbensamputation

Träning efter underbensamputation Träning efter underbensamputation Efter benamputation Du har fått ett gips runt benet som är till för att skydda såret och hålla ditt knä i ett rakt läge. När gipset tas bort är det upp till dig att fortsätta

Läs mer

Träna. Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka. Bristguiden.se

Träna. Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka. Bristguiden.se Träna Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka Bristguiden.se Träning stärker skelettet OBSERVERA att träningsprogrammet i den här broschyren INTE är avsedd för dig som har eller har haft en eller flera

Läs mer

Fysioterapi vid knäproteskirurgi Avd 232 och 233 Mölndals sjukhus

Fysioterapi vid knäproteskirurgi Avd 232 och 233 Mölndals sjukhus Fysioterapi vid knäproteskirurgi Avd 232 och 233 Mölndals sjukhus Ulrika Cederberg Leg. Fysioterapeut Innehåll Viktiga faser för patienten knä och höft Inskrivningstillfället knä och höft Operationsdagen

Läs mer

FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) REHABILITERINGSPROGRAM VID FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) INLEDANDE FAS DAG 1 14

FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) REHABILITERINGSPROGRAM VID FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) INLEDANDE FAS DAG 1 14 REHABILITERINGSPROGRAM VID FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING Reducera eller ta bort all provocerande belastning av skadad vävnad. Öka cirkulationen av ledvätska

Läs mer

Seniorsportutrustning

Seniorsportutrustning Seniorsportutrustning från Lappset Övningar Träning är viktigt för att vi ska fungera i vardagen, både för unga och gamla. Med stigande ålder försämras framför allt balansen men vi blir även stelare i

Läs mer

Träna. Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka. Bristguiden.se

Träna. Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka. Bristguiden.se Träna Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka Bristguiden.se Träning stärker skelettet OBSERVERA att träningsprogrammet i den här broschyren INTE är avsedd för dig som har eller har haft en eller flera

Läs mer

Vad är knäledsartros? Hur uppkommer knäledsartros?

Vad är knäledsartros? Hur uppkommer knäledsartros? Ont i knäna? Får du ont i knäna när du går i trappor eller när du reser dig upp? Eller har du svårt för att sitta på huk och måste lägga något mjukt under knäna när du till exempel rensar i rabatten? Då

Läs mer

Träningssplan: vecka 7-12

Träningssplan: vecka 7-12 Träningssplan: vecka 7-12 Här följer ett mer avancerat träningspass för när du har byggt din styrka med introduktionspasset. Som tidigare kan du träna när och var du vill, och denna gång fokuserar vi på

Läs mer

Uppvärmning. Stretching

Uppvärmning. Stretching Stretching 1 Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

Vad är polio och postpolio?

Vad är polio och postpolio? Polio och motion Vad är polio och postpolio? Polio är en sjukdom orsakad av ett smittsamt virus som kan angripa nervsyste met och ge förlamning i kroppens muskler, samt påverka bland annat andning, sväl

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Startprogram version 3

Startprogram version 3 Startprogram version 3 Så här kan du börja din träning i gymet. Du kan skriva ut sidorna och ha som stöd när du börjar träna. OBS!!: Börja med lägsta antalet rörelser och låg belastning. Ta det lätt de

Läs mer

Mammainformation. från BB-vårdavdelning. Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn. Södra Älvsborgs Sjukhus.

Mammainformation. från BB-vårdavdelning. Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn. Södra Älvsborgs Sjukhus. Mammainformation från BB-vårdavdelning Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn Södra Älvsborgs Sjukhus Kvinnoklinik Bäckenbotten Bäckenbotten är den muskulatur som bildar "golv" i bäckenet.

Läs mer

Ett rörligare liv Hemövningar knä

Ett rörligare liv Hemövningar knä Ett rörligare liv Hemövningar knä 1. Stolsresning Sitt på en stol med fötterna i golvet. Res dig upp genom att sträcka på knäna och sänk sakta tillbaka genom att sätta dig ned igen. Upprepa 2 gånger 10-15

Läs mer

4 2 GRAVIDISCHIAS PIRIFORMISSYNDROM

4 2 GRAVIDISCHIAS PIRIFORMISSYNDROM 4 2 GRAVIDISCHIAS PIRIFORMISSYNDROM Piriformis är en muskel som sitter djupt inne i sätesmuskulaturen. Ischiasnerven, löper ut från ryggmärgen i nedre delen av ryggen, L4 - S3 (S2), och går genom nedre

Läs mer

Information till dig som har opererats för höftfraktur

Information till dig som har opererats för höftfraktur Information till dig som har opererats för höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har ramlat och brutit höften. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:... Operationsläkare:...

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR PATIENT SOM SKA GENOMGÅ EN OPERATION

ANVISNINGAR FÖR PATIENT SOM SKA GENOMGÅ EN OPERATION Knäprotesoperation ANVISNINGAR FÖR PATIENT SOM SKA GENOMGÅ EN OPERATION Utgivare: Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Redaktion: Tyks Tules-toimialue Utseende och layout: Letterhead / Tuulevi Paakkanen

Läs mer

BRA TRÄNINGSFORMER I DET LUGNA SKEDET:

BRA TRÄNINGSFORMER I DET LUGNA SKEDET: lighet och deras rätta rörelselsebanor. Motionen utvecklar rörelsefärdigheten och balansen samt upprätthåller färdigheten att klara sig självständigt och ökar det psykiska välbefinnandet. Avkopplingen

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Rehabiliterande träning / Viktigt att veta innan du startar Din skada ska vara anmäld till försäkringskassan om du skadat dig på jobbet. Innan

Läs mer

PREDIALYSPATIENTEN OCH MOTION

PREDIALYSPATIENTEN OCH MOTION Sisäinen ohje 1 (5) Motionens inverkan PREDIALYSPATIENTEN OCH MOTION I predialysskedets helhetsinriktade vård är motionen viktig. Regelbunden motion har positiv inverkan t.ex. på typ 2-diabetes, högt blodtryck

Läs mer

Stretching. Nedvarvning. Stretching

Stretching. Nedvarvning. Stretching Stretching Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

Till dig som ska operera höftprotes

Till dig som ska operera höftprotes Till dig som ska operera höftprotes Du som röker/snusar Det finns omfattande studier som tyder på betydligt större risker för komplikationer i samband med operation om man använder nikotin. Därför rekommenderar

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter handledens steloperation

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter handledens steloperation Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter handledens steloperation Patientinformation / i / Reumaortopedi / Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Syftet med den här instruktionen är att klarlägga

Läs mer

ditt Träningsprogram: Uppvärmning

ditt Träningsprogram: Uppvärmning ditt Träningsprogram: Uppvärmning SÅ SKA DU TRÄNA: Träna 3 gånger i veckan, t ex måndag, onsdag och fredag, och låt kroppen återhämta sig en dag innan nästa pass. Varje träningspass består av uppvärmning

Läs mer

Artroskopi knäled. Anatomi. Varför artroskoperar man knäleden? Meniskskada. Symptom 2015-08-10/JF

Artroskopi knäled. Anatomi. Varför artroskoperar man knäleden? Meniskskada. Symptom 2015-08-10/JF Artroskopi knäled Anatomi Knät består av lårben, underben samt knäskål. Lår- och underben samt knäskålen är beklätt av brosk som fungerar som glidyta samt stötabsorbent. Mellan lårben och underben ligger

Läs mer

Till den nyförlösta mamman. Sjukgymnastiken

Till den nyförlösta mamman. Sjukgymnastiken Till den nyförlösta mamman Sjukgymnastiken juni 2013 Bilderna i denna folder är hämtade från Mobilus. 8 1 Avslappning och viloställningar Det är viktigt att du unnar dig vila och avslappning så att du

Läs mer

BRUKSANVISNING Maskinöversatt

BRUKSANVISNING Maskinöversatt Svensk (SV) BRUKSANVISNING Maskinöversatt IN-7758 Balance Dome Advance, insportline IN-10973 Balance Trainer Dome Big, insportline Bilder endast i illustrations syfte. Innehållet SÄKERHET INSTRUCTIONER...

Läs mer

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter ledprotesoperation på fingrarnas mellersta led (PIP-leden)

Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter ledprotesoperation på fingrarnas mellersta led (PIP-leden) Instruktioner för dig som genomgår rehabilitering efter ledprotesoperation på fingrarnas mellersta led (PIP-leden) Patientinformation / i / Reumaortopedi / Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Syftet med

Läs mer

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Introduktion Detta pass innehåller ett antal styrkeövningar som du kan göra hemma utan någon särskild utrustning. De flesta övningarna är för ben och bålstabilitet,

Läs mer

Stå på dig goda vanor för att inte ramla

Stå på dig goda vanor för att inte ramla Stå på dig goda vanor för att inte ramla Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor Motion den bästa medicinen Vi människor är gjorda för rörelse. Undersökningar har visat att muskelstyrkan och balansen,

Läs mer

Vilken nytta har en hjärtinfarktpatient av regelbunden motion?

Vilken nytta har en hjärtinfarktpatient av regelbunden motion? Motionsinstruktioner för patient som haft en hjärtinfarkt Syftet med den här instruktionen är att ge instruktioner om trygg och hälsofrämjande motion för patient som lider av koronarsjukdom och som drabbats

Läs mer

Allmän information om sarkom

Allmän information om sarkom Allmän information om sarkom Vad är sarkom och hur vanlig är sjukdomen? Ordet sarkom kommer från grekiskans sarx = köttliknande. Sarkom är en cancertumör som kan uppstå någonstans i kroppens stödjevävnad,

Läs mer

Övningar med Flexi:bak

Övningar med Flexi:bak Har lindrat ryggsmärta sedan 1999 Övningar med Flexi:bak www.jemksweden.se 10 sanningar om din rygg 1. Du åsamkar ryggen lite skada varje dag, de 5 nyckelkotorna (L1-L5) i ryggen (ländryggen) pressas ihop

Läs mer

Stavgång. Textansvarig: Lena Thorselius FaR- samordnare i Primärvården / Mittenälvsborg lena.thorselius@vgregion.se

Stavgång. Textansvarig: Lena Thorselius FaR- samordnare i Primärvården / Mittenälvsborg lena.thorselius@vgregion.se Stavgång Textansvarig: Lena Thorselius FaR- samordnare i Primärvården / Mittenälvsborg lena.thorselius@vgregion.se Produktion: blomill.se Tryckning: Prinfo Vårgårda Tryckeri AB 2007 Stavgång Stavgång är

Läs mer

Information till dig som har haft. blodpropp i benet. Du har behandlats för djup ventrombos (DVT) - i dagligt tal "blodpropp i benet"

Information till dig som har haft. blodpropp i benet. Du har behandlats för djup ventrombos (DVT) - i dagligt tal blodpropp i benet Information till dig som har haft blodpropp i benet Du har behandlats för djup ventrombos (DVT) - i dagligt tal "blodpropp i benet" Det finns flera orsaker till att blodproppar bildas. Tala med din läkare

Läs mer

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken Till dig som är nyförlöst Efter förlossningen Tanken med detta häfte är att du med hjälp av dessa övningar, råd och tips ska kunna få kroppen

Läs mer

Sida 1 av 6. Ryggliggande

Sida 1 av 6. Ryggliggande Sida 1 av 6 Ryggliggande Ligg så plant som möjligt. Lägg armarna ovanför huvudet. Sträck först ut hela kroppen. Växla sedan med att sträcka ut en sida i taget. Syfte: Motverka den böjda hållningen och

Läs mer

PATIENTINFORMATION HÖFTPROTES

PATIENTINFORMATION HÖFTPROTES PATIENTINFORMATION HÖFTPROTES Länssjukhuset, Halmstad Anders Wykman 2009-08-17 035-13 12 55 KONSTGJORD HÖFTLED - HÖFTLEDSPROTES Normalt är ledytorna i höftleden, det vill säga lårbenshuvudet och ledskålen,

Läs mer

tivitetsnivån de närmaste dagarna. Det kan vara skönt att lägga benet högt upp när du vilar och använda kyla över knäet.

tivitetsnivån de närmaste dagarna. Det kan vara skönt att lägga benet högt upp när du vilar och använda kyla över knäet. tivitetsnivån de närmaste dagarna. Det kan vara skönt att lägga benet högt upp när du vilar och använda kyla över knäet. Om knät blir rött, varmt, mycket svullet eller om du får feber bör du omgående ta

Läs mer

Råd efter förlossningen

Råd efter förlossningen Råd efter förlossningen 2 3 4 5 1 6 Bäckenbotten 1. Bäckenbottens muskulatur 2. Ryggrad 3. Ändtarm 4. Livmoder och slida 5. Urinblåsa 6. Blygdben Musklerna i bäckenbotten I slutet av graviditeten och under

Läs mer

AKUT LEDBANDSSKADA I KNÄLEDEN REHABILITERINGSPROGRAM VID AKUT LEDBANDSSKADA I KNÄLEDEN (KORSBAND SAMT YTTRE OCH INRE SIDOLEDBAND) AKUT FAS DAG 1

AKUT LEDBANDSSKADA I KNÄLEDEN REHABILITERINGSPROGRAM VID AKUT LEDBANDSSKADA I KNÄLEDEN (KORSBAND SAMT YTTRE OCH INRE SIDOLEDBAND) AKUT FAS DAG 1 REHABILITERINGSPROGRAM VID AKUT LEDBANDSSKADA I KNÄLEDEN (KORSBAND SAMT YTTRE OCH INRE SIDOLEDBAND) AKUT FAS DAG 1 MÅLSÄTTNING Minimera omfattningen av skadan genom ett korrekt, akut omhändertagande. Reducera

Läs mer

Function Kiropraktik & Rehab

Function Kiropraktik & Rehab 1. Stående armrörelser Stå vanligt med fötterna en höftbredd isär Känn hur en ballong drar dig uppåt Magen blir då automatiskt något indragen Lyft båda armarna ovanför huvudet Känn hur magen dras in ännu

Läs mer

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med GYMBOLLEN Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Viktigt att tänka på innan träning Det är väldigt viktigt att du andas normalt

Läs mer

Utmana din balans. Testa din balans

Utmana din balans. Testa din balans 1 Utmana din balans Testa din balans 1. Stå upp utan stöd. Ha fötterna ihop. Hur länge klarar du att stå så utan att flytta fötterna? Det är bra om du klarar att stå mer än 30 sekunder. 2. För lätt? Gör

Läs mer

HÖFTLEDSPROTES PATIENTINFORMATION

HÖFTLEDSPROTES PATIENTINFORMATION HÖFTLEDSPROTES PATIENTINFORMATION Inläggningsdatum: kl. Måldatum hemgång: INFÖR OPERATIONEN Inför din planerade operation kommer du på ett eller två besök hos planeringssköterska eller läkare för samtal,

Läs mer

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga.

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Du blir mjuk i kroppen när du kör yoga. Men det kan ändå vara skönt att värma

Läs mer

Uppvärmning. Övningar på träningsmaskiner

Uppvärmning. Övningar på träningsmaskiner MOTION & MISSION CIRKELTRÄNING Gör 10-15 upprepningar per övning i programmet. Pausa. Upprepa 2-3 gånger. Du kan även välja hälften av övningarna till ditt träningspass och således variera träningspassen.

Läs mer

Yoga. Här är ett yogaprogram du kan göra var som helst och som bjuder på skön rörlighetsträning och återhämtning för trötta muskler.

Yoga. Här är ett yogaprogram du kan göra var som helst och som bjuder på skön rörlighetsträning och återhämtning för trötta muskler. Yoga Här är ett yogaprogram du kan göra var som helst och som bjuder på skön rörlighetsträning och återhämtning för trötta muskler. Yoga 1 Höft- och ljumsksträck I utgångsläget drar du upp båda knäna mot

Läs mer

På Universitetssjukhuset i Örebro utförs närmare 200 höftprotesoperationer per år.

På Universitetssjukhuset i Örebro utförs närmare 200 höftprotesoperationer per år. Allmän information På Universitetssjukhuset i Örebro utförs närmare 200 höftprotesoperationer per år. Det är naturligt att känna sig orolig inför en operation. Oron kan minskas och tillfrisknandet påskyndas

Läs mer