Figur 1: Påverkan som processer. Vad tycker elever om matematik och matematikundervisning?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Figur 1: Påverkan som processer. Vad tycker elever om matematik och matematikundervisning?"

Transkript

1 Modul: Problemlösning Del 1: Matematiska problem Känsla för problem Lovisa Sumpter När vi arbetar med matematik är det många faktorer som påverkar det vi gör. Det är inte bara våra kunskaper i ämnet som styr hur det går för oss. Även affektiva faktorer som känslor, motivation och uppfattningar influerar. Den här texten handlar om uppfattningar; både hur de påverkar oss och hur vi skapar dem. Pehkonen (2001) beskriver uppfattningar som en subjektiv kunskap som formas av de erfarenheter och kunskaper som en person har upplevt. Uppfattningar kan delas in i fyra delar (Schoenfeld, 1985). Den första delen innefattar uppfattningar om matematik som ämne. Den andra delen handlar om uppfattningar om sig själv som utövare av matematik. Den tredje delen består av uppfattningar hur matematikundervisning ska bedrivas och den sista omfattar uppfattningar om hur matematikinlärningen ska ske. Men det vi gör påverkar också hur vi känner, tycker och tror om undervisning. Alla dessa olika typer av uppfattningar påverkar sedan de beslut som vi tar i klassrummet. Pehkonen påpekar att elevers uppfattningar avspeglar de sätt som matematikundervisningen utövas på. Här betonas hur elevers uppfattningar om matematik formas och påverkas utifrån deras erfarenheter av matematikundervisning. Man kan beskriva det som en cyklisk process (se Figur 1). Agerande Affekt Figur 1: Påverkan som processer Forskning visar att det finns en nära koppling mellan atmosfären i ett klassrum och lärandeframgång samt emotionella och sociala erfarenheter. Hur man upplever, känner, tycker och tror påverkar alltså lärandet. Vad tycker elever om matematik och matematikundervisning? I Skolverkets rapport Lusten att lära kan vi läsa att i Sverige är elevers motivation för att göra matematik relativt stor i de första årskurserna för att bli som störst i åk 4 5. Därefter avtar intresset och motivationen med tiden. Forskning visar dock att denna vändpunkt kommer tidigare. I årskurs 2 är i princip alla elever positiva till matematik. Den oftast förekommande beskrivningen av matematikundervisning är att sitta ensam i sin bänk och räkna uppgifter ur sin bok. Eleverna anger positiva känslor och motivation till ämnet. 1 (7)

2 Figur 2: Bild ritad av en elev i åk 2 (Blomqvist, Elamari, & Sumpter, 2011). Elevens skriver: jete glad ; göra matte uppgifter. Om man frågar elever i åk 5 ger de samma svar på vad matematikundervisning är, sitta ensam i sin bänk och räkna uppgifter ur en bok, men betydligt fler uttrycker negativa känslor med ingen eller lite motivation att arbeta i ämnet. I jämförelse med ämnet svenska var förändringen markant större där åk 5 eleverna behåller sin positiva inställning till ämnet. Figur 3: Bild ritad av en elev i åk 5 (Blomqvist, Elamari, & Sumpter, 2011). Elevens skriver: Jag försöker fokusera men ibland går det inte så bra för det är så tråkigt. Precis som med känslor uttrycks motivationen till ämnet mer negativt jämfört med eleverna i åk 2. Färre elever i åk 5 anger svar som innefattar en inre positiv motivation till ämnet. Ett ofta förekommande svar till frågan varför de gör matematik var jag gör matematik för att jag måste, medan eleverna i åk 2 svarade att de ville bli smarta eller att ämnet är viktigt. Även under en lektion kan man se förändringar i elevers uttryckta uppfattningar och känslor, från att först uttrycka lite glädje till att vara betydligt mer negativa (se Figur 4 och Figur 5). 2 (7)

3 Figur 4: Bild ritad av en elev i åk 5 före matematiklektion (Dahlgren Johansson & Sumpter, 2010). Elevens svar: Oftast när vi har matte vill jag prata. Men ibland vill jag jobba. Figur 5: Bild ritad av samma elev som ovan efter matematiklektion (Dahlgren Johansson & Sumpter, 2010). Elevens svar: När vi har matte vill jag sova eller prata. Hur ska vi då göra för att bibehålla glädjen och motivationen som eleverna i åk 2 uttrycker? En lösning är att ändra arbetssätt, helt eller delvis. Elever som har fått arbeta med problemlösning och att skapa matematiska resonemang har en mer positiv inställning till matematik även flera år efter att studierna har avslutats och detta i jämförelse med elever som har fått en så kallad traditionell undervisning. Hur hänger problemlösning och affektiva området ihop? Låt oss titta på hur affekt kan påverka ens agerande. Pehkonen (2001) beskriver processen på följande vis: Samhälliga myter om matematik En viss elevs syn på matematik En elevs matematiska beteende Figur 6: Affekt som påverkan på beteende. 3 (7)

4 Som vi kan se i Figur 6 påverkas agerandet av individens syn på matematik, men detta är i sin tur format av det sociala sammanhanget. Vi måste lyfta blicken från individen och titta på helheten för att förstå olika uppfattningar och vad de kan ha för konsekvenser. Vanliga uppfattningar i problemlösning Det finns en hel del kunskap om vad det finns för uppfattningar och hur dessa samverkar. Schoenfeld (1985) fann att följande stabila uppfattningar ( beliefs ) ofta hade direkta konsekvenser i lösning av problemuppgifter: Formell matematik har lite eller inget att göra med problemlösning. Konsekvens: Om ett problem kräver att man ska tänka på ett nytt sätt kommer formell matematik inte vara inblandad. Matematiska problemuppgifter löses inom 10 minuter, om de kan lösas överhuvudtaget. Konsekvens: Om en student inte har löst en uppgift inom 10 minuter så ger de upp. Bara genier är kapabla till att finna eller skapa matematik. Konsekvenser: (1) Det är synd om du som student/elev glömmer bort något eftersom du inte är kapabel att skapa något själv; (2) Studenter/elever accepterar procedurer rakt av och försöker inte förstå varför procedurerna fungerar. Sådan kunskap kommer från ovan. Man kan tänka sig att det finns andra eller alternativa konsekvenser. En variant som har observerats i pilotstudier är att yngre elever (åk 2 till åk 6) ger upp sin lösning redan efter fem minuter. De uppvisar en kortare uthållighet vilket inte är ett orimligt beteende eftersom de flesta uppgifter i svenska läroböcker för den här åldersgruppen kan lösas inom ett par minuter. Man kan också fråga andra aktörer om uppfattningar av den här typen. Hos lärare är vanliga svar att det är duktiga elever som klarar av problemlösning och att problemlösning består av att göra en kluring som en rolig aktivitet. Matematik lär man sig genom att upprepa 4 (7)

5 procedurer i en bok. Thompson (1989) har studerat lärares uppfattningar om problemlösning och fann följande återkommande teman: Det är svaret eller lösningen som räknas i matematiken; när man väl kommit fram till ett svar är problemet löst. Man måste få fram sitt svar på det rätta sättet. Ett svar på en matematisk fråga utgörs vanligtvis av ett tal. Varje kontext (problemformulering) är förknippad med en unik procedur för att komma fram till ett svar. Nyckeln till framgångsrik problemlösning är att man vet och kommer ihåg vad som ska göras. Liknande uppfattningar kan vi även se hos elever (Frank, 1988): Matematik är räkning Matematiska problem bör lösas snabbt i bara några få steg Målet för matematikstudiet är att få det rätta svaret. Den matematikstuderandes roll är att skaffa sig matematisk kunskap och att kunna visa att man mottagit kunskapen Matematiklärarens roll är att överföra eller förmedla matematisk kunskap och att förvissa sig om att eleverna lärt sig denna kunskap. Sammantaget ger dessa uppfattningar en ganska snäv bild vad matematik är och hur matematikundervisning ska gå till. Här finns information om vad lärare och elever förväntar sig av matematikundervisningen. Ett annat sätt att beskriva detta fenomen är att använda begreppet normer. Normer kan definieras som föreställningar och värderingar. Normer skapas och förändras kontinuerligt och i klassrummet sker det i samverkan mellan lärare och elev. Vissa normer blir mer dominerande än andra och kan ha större påverkan, exempelvis vad som anses vara en lösning till en uppgift. Uppfattningar och normer av den här typen ingår inom det som ibland kallas för det didaktiska kontraktet. Det didaktiska kontraktet kan enkelt beskrivas som förväntningar om undervisningens innehåll och utförande som lärare och elever har kommit överens om. Vad man anser, tror, tycker och känner kan fungera som ett hinder när man vill göra förändringar i undervisningen för då bryter man kontraktet som, mer eller mindre dolt, finns etablerat. Som lärare är det viktigt att ha detta i åtanke när man exempelvis vill introducera ett nytt arbetssätt eller en ny typ av bedömningsform. Eventuella negativa reaktioner kan bero på att man utmanar sina egna eller andras uppfattningar eller ändrar på normer och/ eller didaktiska kontrakt som man tidigare har kommit överens om. 5 (7)

6 Genus och affekt Uppfattningar och genus är starkt knutet till varandra. Ett uttryckssätt av denna koppling är det vi kallar för könsstereotypiska fördomar, det vill säga uppfattningar som är tillskrivna ett visst kön. Leder (2007) konstaterar att i matematik är detta särskilt påtagligt och forskning har sedan 1970-talet utforskat uppfattningar samt beteenden och prestationer i matematik. Exempel på uppfattningar om sig själv som utövare av matematik är att flickor som lyckas inom matematik hänvisar ofta till tur. När det går dåligt beror det däremot på bristande förmåga. Pojkar däremot hänvisar goda resultat inom matematik till deras förmåga och dåliga resultat till brist på arbete och engagemang. Trots att man känner till vilken stor roll dessa könsstereotypiska fördomar spelar och att det inte handlar om en biologisk skillnad utan en social struktur vet vi fortfarande relativt lite om själva skapandet av genus med avseende på matematik. Hur blir pojkar och flickor olika i matematik? Internationell forskning visar att det finns skillnader mellan flickors och pojkars strategival när de löser uppgifter i matematik. Dessa skillnader utvecklades över tid; det fanns inga skillnader mellan könen i första klass (när barnen var 5 år) vad det gäller valda strategier, men tre år senare tenderade flickorna att välja den strategi som lärarna hade visat dem medan pojkarna visade ett mer abstrakt och kreativt matematiskt tänkande. Skillnader av den här typen är ett resultat av det sociala samspelet. Det vi gör (som lärare, förälder eller annan aktör) påverkar eleverna och detta även på lång sikt. Svensk forskning indikerar att förskolelärare interagerar olika med pojkar och flickor i matematik (Sumpter, 2012). Flickor förväntades att göra mer för att deras lösning skulle räknas som färdig och pojkarnas resonemang lyftes oftare fram i det gemensamma talutrymmet. Dock behövs mer kunskap om detta komplexa område. Vi vet att slutresultat är att både pojkar och flickor på högstadiet och gymnasiet upplever matematik som ett manligt område. Referenser Blomqvist, A., Elamari, U., & Sumpter, L. (2012). Grade 2 and Grade 5 students conceptions about mathematics and mathematics education. I Proceedings of NORMA 11: The sixth Nordic conference on mathematics education (s ). Reykjavik. Dahlgren Johansson, A & Sumpter, L. (2010). Children s conceptions about mathematics and mathematics education. I K. Kislenko (red.) Current State of Research on Mathematical Beliefs XVI (s ). Tallinn: OÜ Vali Press. Frank, M. (1988). Problem solving and mathematical beliefs. Arithmetic Teacher, 35 (5), Leder, G. (2007). Affect and mathematics learning. I J. Maasz & W. Schloeglmann (red.), New Mathematics Education Research and Practice (s ). Rotterdam: Sense Publishers. 6 (7)

7 Pehkonen, E (2001). Lärares och elevers uppfattningar som en dold faktor i matematikundervisningen I Grevholm, B. (red.), Matematikdidaktik Ett nordiskt perspektiv (s ). Lund: Studentlitteratur Schoenfeld, A.H. (1985). Mathematical Problem Solving. Orlando, FL: Academic Press. Skolverket (2003). Lusten att lära. Stockholm: Liber. Sumpter, L. (2012). Pre-school mathematics a gendered activity? Konferensartikel presenterad på ICME (12 th International Congress on Mathematical Education). Thompson, A.G. (1989). Learning to teach mathematical problem solving: changes in teachers conceptions and beliefs. I R.I. Charles & E. A. Silver (red.) The Teaching and Assessing of Mathematical Problem Solving (s ). Reston (Va): Lawrence Erlbaum & NCTM. 7 (7)

Matematik är ett ämne som många människor, både barn och vuxna

Matematik är ett ämne som många människor, både barn och vuxna Mikaela Thorén Motivation för matematik Författaren ger här en bild av vilka faktorer som kan påverka elevers motivation för att lära matematik. Artikeln bygger på författarens examensarbete som belönades

Läs mer

Den här modulen är valbar för er som får statsbidrag för Matematiklyftet.

Den här modulen är valbar för er som får statsbidrag för Matematiklyftet. Problemlösning Den här modulen är valbar för er som får statsbidrag för Matematiklyftet. Denna modul riktar sig till dig som arbetar i årskurserna 1-3 och handlar om hur du kan utveckla din undervisning

Läs mer

Handledning Det didaktiska kontraktet. 19 september 2012

Handledning Det didaktiska kontraktet. 19 september 2012 Handledning Det didaktiska kontraktet 19 september 2012 Dagens teman Begreppsföreställning och begreppskunskap igen Handledning Det didaktiska kontraktet Begreppsföreställning och begreppsdefinition Begreppsföreställning

Läs mer

Bedömning av muntliga prestationer

Bedömning av muntliga prestationer Modul: Bedömning för lärande och undervisning i matematik Del 6: Muntliga bedömningssituationer Bedömning av muntliga prestationer Karin Rösmer, Karin Landtblom, Gunilla Olofsson och Astrid Pettersson,

Läs mer

Vad är ett problem? Kerstin Hagland och Johan Åkerstedt

Vad är ett problem? Kerstin Hagland och Johan Åkerstedt Modul: Problemlösning Del 1: Matematiska problem Vad är ett problem? Kerstin Hagland och Johan Åkerstedt Var och en av oss har föreställningar om vad matematik är. Dessa föreställningar är ofta ganska

Läs mer

Motivation för matematik

Motivation för matematik Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 1 3 Modul: Inkludering och delaktighet lärande i matematik Del 6: Matematikängslan och motivation Motivation för matematik Karolina Muhrman och Joakim Samuelsson,

Läs mer

Matematikundervisning genom problemlösning

Matematikundervisning genom problemlösning Matematikundervisning genom problemlösning En studie om lärares möjligheter att förändra sin undervisning Varför problemlösning i undervisningen? Matematikinlärning har setts traditionell som en successiv

Läs mer

Problemlösning, öppna frågor och formativ bedömning, hur? Margareta Bynke & Anna Gullberg Malmö Högskola, 2013

Problemlösning, öppna frågor och formativ bedömning, hur? Margareta Bynke & Anna Gullberg Malmö Högskola, 2013 Problemlösning, öppna frågor och formativ bedömning, hur? Margareta Bynke & Anna Gullberg Malmö Högskola, 2013 www.mentimeter.com 1.Skapa en fråga. 2.Låt klassen få rösta. Tag fram mobiltelefonen (det

Läs mer

Det finns flera aspekter av subtraktion som lärare bör ha kunskap om, en

Det finns flera aspekter av subtraktion som lärare bör ha kunskap om, en Kerstin Larsson Subtraktion Vad är egentligen subtraktion? Vad behöver en lärare veta om subtraktion och subtraktionsundervisning? Om elevers förståelse av subtraktion och om elevers vanliga missuppfattningar?

Läs mer

Matematikängslan och låsningar i matematik

Matematikängslan och låsningar i matematik Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 4 6 Modul: Matematikdidaktik och specialpedagogik Del 3: Matematikängslan och motivation Matematikängslan och låsningar i matematik Joakim Samuelsson och Karolina

Läs mer

På vilka sätt kan mönster vara en ingång till att utveckla förmågan att uttrycka och argumentera för generaliseringar algebraiskt?

På vilka sätt kan mönster vara en ingång till att utveckla förmågan att uttrycka och argumentera för generaliseringar algebraiskt? På vilka sätt kan mönster vara en ingång till att utveckla förmågan att uttrycka och argumentera för generaliseringar algebraiskt? Jenny Fred, lärare på Ekensbergsskolan och doktorand vid Forskarskolan

Läs mer

Matematiklyftet 2013/2014

Matematiklyftet 2013/2014 Matematiklyftet 2013/2014 Didaktiskt kontrakt Ruc 140522 AnnaLena Åberg 79 Matematiklärare 9 skolor? Elever 10 Rektorer 1 Förvaltningschef 2 Skolområdschefer 5 Matematikhandledare Hur ser ni på det didaktiska

Läs mer

C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen

C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen Det här materialet är riktat till lärare och lärarlag och är ett stöd för skolans nulägesbeskrivning av matematikundervisning. Målet är

Läs mer

Handledarutbildning inom Matematiklyftet. Catarina Wästerlid Utbildningstillfälle 1 17 oktober-2016

Handledarutbildning inom Matematiklyftet. Catarina Wästerlid Utbildningstillfälle 1 17 oktober-2016 Handledarutbildning inom Matematiklyftet Catarina Wästerlid Utbildningstillfälle 1 17 oktober-2016 1. Efter genomgången utbildning ska matematikhandledaren ha goda kunskaper om Matematiklyftets bakgrund

Läs mer

Vad innebär det att undervisa i algebra i årskurs 1 3? Vart ska dessa

Vad innebär det att undervisa i algebra i årskurs 1 3? Vart ska dessa Åsa Brorsson Algebra för lågstadiet I denna artikel beskriver en lärare hur hon arbetar med algebra redan i de tidiga skolåren. Det är ett arbete som hjälper elever att förstå likhetstecknets betydelse,

Läs mer

Undervisa i matematik genom problemlösning

Undervisa i matematik genom problemlösning Modul: Problemlösning Del 1: Matematikundervisning genom problemlösning Undervisa i matematik genom problemlösning Maria Larsson, Mälardalens högskola Att hjälpa barn att bli bättre problemlösare är inte

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod MAG200. Mathematics, Primary Education School Years 4-6: Part I, 15 HE credits

Institutionen för individ och samhälle Kurskod MAG200. Mathematics, Primary Education School Years 4-6: Part I, 15 HE credits KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att utveckla och fördjupa studentens förmåga att tillämpa didaktiska teorier och matematiska begrepp så att han/hon utifrån gällande styrdokument kan planera, genomföra

Läs mer

Hur man arbetar med elever som har matematikängslan

Hur man arbetar med elever som har matematikängslan Modul: Undervisa matematik på yrkesprogram Del 2: Arbeta med elevers inställning till matematik Hur man arbetar med elever som har matematikängslan Joakim Samuelsson & Karolina Muhrman, Linköpings universitet

Läs mer

Vad kan vi i Sverige lära av Singapores matematikundervisning?

Vad kan vi i Sverige lära av Singapores matematikundervisning? Vad kan vi i Sverige lära av Singapores matematikundervisning? Singapore tillhör sedan länge toppnationerna i internationella undersökningar som Pisa och TIMSS. Deras framgångar har gjort att många andra

Läs mer

Att arbeta med öppna uppgifter

Att arbeta med öppna uppgifter Modul: Samband och förändring Del 1: Öppna uppgifter Att arbeta med öppna uppgifter Ingemar Holgersson, Högskolan Kristianstad Kursplanen i matematik betonar att undervisningen ska leda till att eleverna

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod MAG200. Mathematics, Primary Education School Years 4-6: Part I, 15 HE credits

Institutionen för individ och samhälle Kurskod MAG200. Mathematics, Primary Education School Years 4-6: Part I, 15 HE credits KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att utveckla och fördjupa studentens förmåga att tillämpa didaktiska teorier och matematiska begrepp så att han/hon utifrån gällande styrdokument kan planera, genomföra

Läs mer

Att arbeta med öppna uppgifter

Att arbeta med öppna uppgifter Modul: Samband och förändring Del: 1 Öppna uppgifter Att arbeta med öppna uppgifter Ingemar Holgersson, Högskolan Kristianstad Kursplanen i matematik betonar att undervisningen ska leda till att eleverna

Läs mer

Podsändningar i skolan

Podsändningar i skolan Podsändningar i skolan Tomas Bergqvist, Brian Hudson, Johan Lithner and Krister Lindwall. UFM 1, Umeå Universitet. Sammanfattning: Elva klasser från olika delar av Sverige deltog under läsåret 2007 i ett

Läs mer

Vid Göteborgs universitet pågår sedan hösten 2013 ett projekt under

Vid Göteborgs universitet pågår sedan hösten 2013 ett projekt under Christina Skodras Muffles truffles Undervisning i multiplikation med systematiskt varierade exempel I Nämnaren 2015:4 beskrivs ROMB-projektet övergripande i Unga matematiker i arbete. Här redovisas och

Läs mer

Matematiklektionen i fokus. Några klassrum öppnar dörren

Matematiklektionen i fokus. Några klassrum öppnar dörren Matematiklektionen i fokus Några klassrum öppnar dörren Brister i matematikundervisningen Lusten att lära med fokus på matematik (Skolverkets rapport nr 221) Den dominerande undervisningen är genomgång

Läs mer

Hur kan forskningen bidra till utvecklingen av matematikundervisningen?

Hur kan forskningen bidra till utvecklingen av matematikundervisningen? Hur kan forskningen bidra till utvecklingen av matematikundervisningen? Johan Lithner Johan.Lithner@math.umu.se Umeå Forskningscentrum För Matematikdidaktik www.ufm.org.umu.se 1 Frågor att fundera över

Läs mer

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering Carlsson, Dalsjö, Ingelshed & Larsson Bjud in eleverna att påverka sin matematikundervisning Fyra lärare beskriver hur deras elever blev inbjudna till att få insikt i och makt över sina egna lärandeprocesser

Läs mer

Verktygsbanken. Grundskola åk 7 9, modul: Problemlösning. Maria Larsson, Mälardalens högskola och Andreas Bergwall, Örebro universitet

Verktygsbanken. Grundskola åk 7 9, modul: Problemlösning. Maria Larsson, Mälardalens högskola och Andreas Bergwall, Örebro universitet Verktygsbanken Grundskola åk 7 9, modul: Problemlösning Maria Larsson, Mälardalens högskola och Andreas Bergwall, Örebro universitet Grundskola åk 7-9 Del: 1-8 Verktygsbanken Maria Larsson, Mälardalens

Läs mer

Affektiva faktorer, attityder, kön och social bakgrund i högskolans matematikundervisning. Översikt. Matematik väcker känslor

Affektiva faktorer, attityder, kön och social bakgrund i högskolans matematikundervisning. Översikt. Matematik väcker känslor Affektiva faktorer, attityder, kön och social bakgrund i högskolans matematikundervisning Föreläsning i kursen Matematikdidaktik för högskolan Matematikcentrum, Lunds universitet Gerd Brandell Översikt

Läs mer

Vad skall en matematiklärare kunna? Översikt. Styrdokument. Styrdokument. Problemlösning

Vad skall en matematiklärare kunna? Översikt. Styrdokument. Styrdokument. Problemlösning Vad skall en matematiklärare kunna? Andreas Ryve Stockholms universitet och Mälardalens Högskola. Översikt 1. Vad skall en elev kunna? 2. Matematik genom problemlösning ett exempel. 3. Skapa matematiska

Läs mer

Likhetstecknets innebörd

Likhetstecknets innebörd Modul: Algebra Del 5: Algebra som språk Likhetstecknets innebörd Följande av Görel Sterner (2012) översatta och bearbetade text bygger på boken: Carpenter, T. P., Franke, M. L. & Levi, L. (2003). Thinking

Läs mer

Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven?

Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven? Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven? Inledning Många elever har svårt att förstå och minnas kunskapskraven. I utvärderingar av min undervisning får ofta frågor kopplade

Läs mer

Reflektionsverktyg att utveckla modelleringsförmåga

Reflektionsverktyg att utveckla modelleringsförmåga Modul: Undervisa matematik utifrån förmågorna Del 4: Modelleringsförmåga Reflektionsverktyg att utveckla modelleringsförmåga Örjan Hansson, Högskolan Kristianstad Experter i matematisk modellering framhäver

Läs mer

Matematikundervisning med digitala verktyg* Översikt över modulstrukturen

Matematikundervisning med digitala verktyg* Översikt över modulstrukturen Matematikundervisning med digitala verktyg* En modul i Matematiklyftet Översikt över modulstrukturen Moment A individuell förberedelse Moment B kollegialt arbete Moment C aktivitet Moment D gemensam uppföljning

Läs mer

/////// // ///////// / // /

/////// // ///////// / // / Utvärdering matematikämnet hösten 2010 Dessa grupper är inskrivna: Åk 7 Petra & Malins grupp Åk 8 Malins grupp Åk 9 Petras grupp Åk 7 Jörgens grupp Åk 8 Jonas & Petras grupp Åk 9 Jonas grupp Åk 7 Evas

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid IT-gymnasiet Södertörn i Huddinge kommun

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid IT-gymnasiet Södertörn i Huddinge kommun Bilaga 1 Verksam hetsrapport 2015-02-18 Dnr 400-2014:2725 efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid IT-gymnasiet Södertörn i Huddinge kommun 1 (8) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter

Läs mer

På hur många olika sätt kan man kombinera tre smaker i en kulglass? På

På hur många olika sätt kan man kombinera tre smaker i en kulglass? På Jorryt van Bommel & Hanna Palmér Matematik i soffan kombinatorik i förskoleklass Intressanta elevsamtal uppstår när olikfärgade björnar ska kombineras. Ett systematiskt utforskande i en välkänd kontext

Läs mer

Kvalitetsrapport. Vedevågs skola

Kvalitetsrapport. Vedevågs skola Kvalitetsrapport Vedevågs skola Läsåret 2018 2019 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 Kunskaper, bedömning och betyg... 6 3. Enhetens

Läs mer

Spridningen är vanligtvis stor i en klass när det gäller vad elever tycker om,

Spridningen är vanligtvis stor i en klass när det gäller vad elever tycker om, Kerstin Johnsson & Jonas Bergman Ärlebäck Godissugen! En tankeavslöjade aktivitet för att introducera området funktioner I den här artikeln diskuteras en aktivitet som introducerar funktioner i åk 8 genom

Läs mer

Second handbook of research on mathematics teaching and learning (NCTM)

Second handbook of research on mathematics teaching and learning (NCTM) Second handbook of research on mathematics teaching and learning (NCTM) The effects of classroom mathematics teaching on students learning. (Hiebert & Grouws, 2007) Inledande observationer Undervisningens

Läs mer

Visible teaching visible learning. Formativ bedömning en väg till bättre lärande

Visible teaching visible learning. Formativ bedömning en väg till bättre lärande Bedömning Summativ Formativ bedömning en väg till bättre lärande Gunilla Olofsson Formativ ------------------------------------------------- Bedömning som en integrerad del av lärandet Allsidig bedömning

Läs mer

Tillfällen att utveckla fördjupad förståelse en bristvara?

Tillfällen att utveckla fördjupad förståelse en bristvara? Modul: Undervisa matematik utifrån förmågorna Del 5: Resonemangsförmåga Tillfällen att utveckla fördjupad förståelse en bristvara? Örjan Hansson, Högskolan Kristianstad Matematiklärande är en komplex process

Läs mer

1 och 1 eller 1+1 1 and 1 or 1+1. Odense 26 maj 2014 Jorryt van Bommel Karlstads Universitet

1 och 1 eller 1+1 1 and 1 or 1+1. Odense 26 maj 2014 Jorryt van Bommel Karlstads Universitet 1 och 1 eller 1+1 1 and 1 or 1+1 Odense 26 maj 2014 Jorryt van Bommel Karlstads Universitet Prata med grannen Talk to your neighbour 2 minuter 2 minutes Upplägg - Content Mötesplatser och samtal Meeting

Läs mer

Så här jobbar vi i Halmstads kommun

Så här jobbar vi i Halmstads kommun Några steg på vägen i arbetet med matematik och systematisk uppföljning av flickors och pojkars lärande och utveckling Så här jobbar vi i Halmstads kommun Malin Lindwall, verksamhetsutvecklare Annalena

Läs mer

Sy$e. Möjliga innebörder i förmågan a5 föra och följa algebraiska resonemang undersöka förmågan att kunna föra algebraiska resonemang

Sy$e. Möjliga innebörder i förmågan a5 föra och följa algebraiska resonemang undersöka förmågan att kunna föra algebraiska resonemang Möjliga innebörder i förmågan a5 föra och följa algebraiska resonemang Carolina Blomström, Jenny Fred och Sanna We5ergren STLS, FoU-enheten, Stockholms stad Sy$e undersöka förmågan att kunna föra algebraiska

Läs mer

Flera lösningar på ett problem

Flera lösningar på ett problem Yoshinori Shimizu Flera lösningar på ett problem den japanska metoden Japanska matematiklärare organiserar ofta en hel lektion kring ett fåtal problem och med fokus på elevernas olika lösningar. Lärarna

Läs mer

Bedömning för lärande

Bedömning för lärande Bedömning för lärande Erfarenheter från arbetet med att förtydliga mål och kriterier Att skapa situationer som gör lärandet synligt Andreia Balan Uppföljning - diskussion Beskriv vilken metod/arbetssätt

Läs mer

Problemlösning Fk- åk 3 19/ Pia Eriksson

Problemlösning Fk- åk 3 19/ Pia Eriksson Problemlösning Fk- åk 3 19/12 2013 Pia Eriksson Fyra glaskulor och tre pappersstjärnor väger 63 gram. Tre glaskulor och två pappersstjärnor väger 46 gram. Alla glaskulor väger lika mycket och alla pappersstjärnor

Läs mer

Hållbara anpassningar inom gymnasieskolans estetiska program

Hållbara anpassningar inom gymnasieskolans estetiska program Hållbara anpassningar inom gymnasieskolans estetiska program Vilken plats kan specialpedagogiken ha i det kreativa? Barbro Johansson, universitetslektor i Specialpedagogik, Specialpedagogiska institutionen

Läs mer

PISA Resultat och Resultatutveckling. Samuel Sollerman PRIM-gruppen Stockholms universitet

PISA Resultat och Resultatutveckling. Samuel Sollerman PRIM-gruppen Stockholms universitet PISA Resultat och Resultatutveckling Samuel Sollerman PRIM-gruppen Stockholms universitet Vad är PISA? - Programme for international student assessment - Mäter 15-åriga elevers kunskaper i matematik, läsförståelse,

Läs mer

Forskningsöversikten Matematikundervisning för begåvade elever publicerades

Forskningsöversikten Matematikundervisning för begåvade elever publicerades Attila Szabo Begåvade elever i matematikklassrummet I den nionde artikeln i Nämnarens serie om elever särbegåvade i matematik får vi ta del av en forskningsöversikt om undervisning av dessa elever och

Läs mer

Motivation hos matematiskt begåvade ungdomar Möjligheternas dag Karlskrona 9 januari 2017

Motivation hos matematiskt begåvade ungdomar Möjligheternas dag Karlskrona 9 januari 2017 Motivation hos matematiskt begåvade ungdomar Möjligheternas dag Karlskrona 9 januari 2017 Verner Gerholm, fil. Lic. Bakgrund till forskningen En fascination för matematisk begåvning Vad motiverar människor?

Läs mer

Variation i matematikundervisningen

Variation i matematikundervisningen Stefan Löfwall Karlstads universitet Variation i matematikundervisningen Idag diskuterar man mycket behovet av att variera matematikundervisningen. Inte minst betonas detta i Skolverkets rapport Lusten

Läs mer

Samhället och skolan förändras och matematikundervisningen som den

Samhället och skolan förändras och matematikundervisningen som den Saman Abdoka Elevens bakgrund en resurs De senaste tjugo åren har inneburit stora förändringar för såväl samhälle som skolmatematik. Ur en lång erfarenhet av att undervisa i mångkulturella klassrum ger

Läs mer

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke Matematiklyftet Malmöbiennetten 2013 Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet Anette Jahnke #malyft Matematiklyftet Matematiklyftet Fortbildning av alla lärare som undervisar i

Läs mer

NOKflex. Smartare matematikundervisning

NOKflex. Smartare matematikundervisning NOKflex Smartare matematikundervisning Med NOKflex får du tillgång till ett heltäckande interaktivt matematikläromedel som ger stöd både för elevens individuella lärande och för lärarledd undervisning.

Läs mer

Att utforska matematiken tillsammans strategier för inkluderande klassrumssamtal

Att utforska matematiken tillsammans strategier för inkluderande klassrumssamtal Att utforska matematiken tillsammans strategier för inkluderande klassrumssamtal - implementering av Talk Moves i en svensk kontext Lisa Dimming, Marita Lundström, Margareta Engvall & Karin Forslund Frykedal

Läs mer

Fysik i mellanåren bortgömt men inte bortglömt

Fysik i mellanåren bortgömt men inte bortglömt Sammanfattning Rapport 2011:9 Fysik i mellanåren bortgömt men inte bortglömt Rapport om undervisningen i fysik i de mellersta grundskoleåren 1 Sammanfattning Både nationella och internationella undersökningar

Läs mer

Innehållet Aktiviteten utgår från verkligheten, den bygger på det som finns på platsen.

Innehållet Aktiviteten utgår från verkligheten, den bygger på det som finns på platsen. Denna text kommer från inledningen till boken Att lära in matematik ute 2 och boken Learning in the Outdoor Classroom. Här beskriver vi vad vi utomhuspedagogik är och vad vi uppnår med detta arbetssätt.

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Problemlösning Del 5: Bedömning i problemlösning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström (2012) Originalartikel från modul, Taluppfattning och tals användning, åk 1-3 Termen bedömning,

Läs mer

Vad är god matematik- -undervisning?

Vad är god matematik- -undervisning? Vad är god matematik- -undervisning? Mona Røsseland www.fiboline.no Översikt Hur ser vi till att eleverna utvecklar en allsidig kunskap i matematik, där förmågan att tänka får större fokus än förmågan

Läs mer

Elevernas lust att lära matematik

Elevernas lust att lära matematik Lärarutbildningen Natur, miljö, samhälle Examensarbete 15 högskolepoäng, grundnivå Elevernas lust att lära matematik Fem lärares syn på undervisningsutformning och elevdelaktighet i denna utformning Students

Läs mer

Hur ska måluppfyllelsen öka? Matematiklyftet

Hur ska måluppfyllelsen öka? Matematiklyftet Matematiklyftet Ökad måluppfyllelse Hur ska måluppfyllelsen öka? Matematiklyftet Fortbildning i matematikdidaktik för alla matematiklärare Stöd för arbetet med matematik i förskolan och förskoleklassen

Läs mer

Kognitiva verktyg för lärande i matematik tankekartor och begreppskartor

Kognitiva verktyg för lärande i matematik tankekartor och begreppskartor Barbro Grevholm Kognitiva verktyg för lärande i matematik tankekartor och begreppskartor Barbro Grevholm er professor i matematikkdidaktikk ved Høgskolen i Agder, Norge og Högskolan Kristianstad, Sverige,

Läs mer

Examensarbete. Avancerad nivå Vad kännetecknar bra matematikundervisning?

Examensarbete. Avancerad nivå Vad kännetecknar bra matematikundervisning? Examensarbete Avancerad nivå Vad kännetecknar bra matematikundervisning? En undersökning om uppfattningar bland elever i årskurs 2 och årskurs 5 och deras lärare Författare: Lina Svensson Handledare: Maria

Läs mer

Pedagogiskt café. Problemlösning

Pedagogiskt café. Problemlösning Pedagogiskt café Problemlösning Vad är ett matematiskt problem? Skillnad mellan uppgift och problem - Uppgift är något som eleven träffat på tidigare, kan lösa med vanliga standardmetoder - Matematiskt

Läs mer

Det satsas brett och stort på fortbildning av lärare för att få till en förändring

Det satsas brett och stort på fortbildning av lärare för att få till en förändring Richard Wester Varför klyddar läraren till det? Många lärare försöker förändra och utveckla sin matematikundervisning på klassrumsnivå och det finns ett stort behov av forskning som stödjer detta arbete.

Läs mer

Inkluderande lärmiljöer - från vision till undervisningspraktik! Seminariets upplägg:

Inkluderande lärmiljöer - från vision till undervisningspraktik! Seminariets upplägg: Inkluderande lärmiljöer - från vision till undervisningspraktik! Daniel Östlund, fil dr Universitetslektor i pedagogik inr specialpedagogik Högskolan Kristianstad Seminariets upplägg: Varför inkludering?

Läs mer

När vi läste Skolverkets rapport Svenska elevers matematikkunskaper

När vi läste Skolverkets rapport Svenska elevers matematikkunskaper Florenda Gallos Cronberg & Truls Cronberg Två perspektiv på att utveckla algebraiska uttryck Svenska elever påstås ha svårt med mönstertänkande. Eller är det så att de inte får lärarledd undervisning i

Läs mer

Matematikutveckling i förskoleklassen

Matematikutveckling i förskoleklassen Glittmark, Magnusson, Olsson & Terner Matematikutveckling i förskoleklassen Som en konsekvens av att elever som får intensivundervisning i åk 9 visar stora brister i taluppfattning satsar Varbergs kommun

Läs mer

Historiskt perspektiv i klassrummet

Historiskt perspektiv i klassrummet Historiskt perspektiv i klassrummet Mikael Holmquist I de nya kursplaneförslagen betonas matematikens idéhistoria. Här redogörs för några observationer från ett arbete i påbyggnadsutbildningen i matematikdidaktik,

Läs mer

Utveckling och lärande

Utveckling och lärande Elevenkät 2018 Elevernas ansvar och inflytande, Lgr 11 (kap 2.3) De demokratiska principerna att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktig ska omfatta alla elever. Elever ska ges inflytande över utbildningen.

Läs mer

Att utveckla taluppfattning genom att dela upp tal är mycket vanligt i de

Att utveckla taluppfattning genom att dela upp tal är mycket vanligt i de Jorryt van Bommel Räkna med ägg När elever möter matematikinnehåll genom arbete med konkret och laborativt material är det av vikt att steget från konkret arbete till abstrakt och generell matematik inte

Läs mer

Examensarbete. Roligare matematik. More motivating mathematics

Examensarbete. Roligare matematik. More motivating mathematics Lärarutbildningen Fakulteten för lärande och samhälle Examensarbete 15 högskolepoäng, grundnivå Roligare matematik -En intervjustudie med matematiklärare i årskurs 4-6 om lust att lära och dess betydelse

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Taluppfattning och tals användning Del 4: Formativ bedömning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström, NCM Termen bedömning, eller pedagogisk bedömning kan uppfattas väldigt olika,

Läs mer

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Matematik med didaktisk inriktning för grundlärare i förskoleklass och grundskolans a rskurs 1-3, III, VT18 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Ladokkod:

Läs mer

Likhetstecknets innebörd

Likhetstecknets innebörd Likhetstecknets innebörd Följande av Görel Sterner översatta och bearbetade text bygger på boken: arithmetic & algebra in elementary school. Portsmouth: Heinemann Elever i åk 1 6 fick följande uppgift:

Läs mer

När en Learning study planeras väljs ett område som upplevs som problematiskt

När en Learning study planeras väljs ett område som upplevs som problematiskt K. Drageryd, M. Erdtman, U. Persson & C. Kilhamn Tallinjen en bro mellan konkreta modeller och abstrakt matematik Fem matematiklärare från Transtenskolan i Hallsberg har under handledning av Cecilia Kilhamn

Läs mer

Uppdrag till Statens skolverk att stärka undervisningen i matematik, naturvetenskap och teknik

Uppdrag till Statens skolverk att stärka undervisningen i matematik, naturvetenskap och teknik Regeringsbeslut I:4 2011-03-31 U2011/2229/G Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag till Statens skolverk att stärka undervisningen i matematik, naturvetenskap och teknik Regeringens

Läs mer

Mrs Jones, lärare i åk 5 vid en

Mrs Jones, lärare i åk 5 vid en JAMES HIEBERT Lektionsplanering Ny verksamhet i gammal form En del av lärares arbete är lektionsförberedelser och planering. Här beskrivs hur detta kan ges en ny innebörd. Traditionell lektionsförberedelse

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Hur är läget i Sverige och Norge? Hur är läget? Hur får vi aktiva, engagerade och motiverade elever och lärere i matematik?

Hur är läget i Sverige och Norge? Hur är läget? Hur får vi aktiva, engagerade och motiverade elever och lärere i matematik? Hur får vi aktiva, engagerade och motiverade elever och lärere i matematik? Mona Røsseland, Nasjonalt senter for matematikk, Norge Läromedelsförfattare, Pixel 15-Aug-10 Hur är läget? Hur är situationen

Läs mer

Bedömning i matematikklassrummet

Bedömning i matematikklassrummet Modul: Algebra Del 3: Bedömning för utveckling av undervisningen i algebra Bedömning i matematikklassrummet Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping och Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet Bedömning är

Läs mer

Det finns en stor mängd appar till surfplattor som kan användas för att

Det finns en stor mängd appar till surfplattor som kan användas för att Jenny Svedbro Vilse i app-djungeln en granskning av appar för multiplikationsundervisning För att stimulera till fler och bättre examensarbeten med inriktning mot lärande och undervisning i matematik har

Läs mer

Examensarbete 1 Grundnivå 2 Motivation och kreativitet i matematisk problemlösning

Examensarbete 1 Grundnivå 2 Motivation och kreativitet i matematisk problemlösning Examensarbete 1 Grundnivå 2 Motivation och kreativitet i matematisk problemlösning En litteraturstudie om undervisningens möjlighet att stimulera elevers motivation och kreativitet inom problemlösning

Läs mer

Rapporter från vetenskapliga institutioner som National Academy of

Rapporter från vetenskapliga institutioner som National Academy of Edvard Silver & Margaret Smith Samtalsmiljöer Sveriges matematiklärare är nu mitt uppe i Matematiklyftet och det tycks råda stor samstämmighet om att det är en uppskattad fortbildningssatsning. I några

Läs mer

Dokumentera och följa upp

Dokumentera och följa upp Matematik Förskola Modul: Förskolans matematik Del 8: Dokumentera och följa upp Dokumentera och följa upp Ola Helenius, NCM, Maria L. Johansson, Luleå tekniska universitet, Troels Lange, Malmö universitet,

Läs mer

Relationen mellan språk och lärande är komplex, både när det gäller ur

Relationen mellan språk och lärande är komplex, både när det gäller ur Ewa Bergqvist & Magnus Österholm Språkbrukets roll i matematikundervisningen Det språk vi använder oss av i matematikklassrummet kan fokuseras på många olika sätt. Språket är också nödvändigt att förhålla

Läs mer

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Mathematics for teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Olika proportionella samband, däribland dubbelt och hälften.

Olika proportionella samband, däribland dubbelt och hälften. Karin Landtblom & Anette De Ron Gruppera mera! Dubbelt och hälften är vanliga inslag i den tidiga matematikundervisningen. Elever ska ringa in hälften av något eller rita så att det blir dubbelt så många.

Läs mer

Skolenkäten våren 2016

Skolenkäten våren 2016 Dnr 2015:7261 Skolenkäten våren 2016 Fördjupad analys om respekt mellan elever och lärare www.skolinspektionen.se Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Introduktion och Praxisseminarium LG10MA och L910MA VFU1

Introduktion och Praxisseminarium LG10MA och L910MA VFU1 Introduktion och Praxisseminarium LG10MA och L910MA VFU1 Lärare åk 7-9 och Gy i matematik, 4,5 högskolepoäng Lärare: Bengt Andersson, Eva Taflin Introduktion: 19 November -13 VFU1 koppling till tidigare

Läs mer

Matematiska undersökningar med kalkylprogram

Matematiska undersökningar med kalkylprogram Matematik Grundskola årskurs 7-9 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 7: Matematiska undersökningar med kalkylprogram Matematiska undersökningar med kalkylprogram Håkan Sollervall, Malmö

Läs mer

Programmering i skolan!

Programmering i skolan! Programmering i skolan! kunskap utveckling inspiration Didaktisk planering i klassrummet så arbetar du motiverande och inkluderande! Lärarens ansvar för undervisning i programmering utveckla din förståelse

Läs mer

Publiceringsår Skolenkäten. Resultat våren 2018

Publiceringsår Skolenkäten. Resultat våren 2018 Publiceringsår 2018 Skolenkäten Resultat våren 2018 2 (15) Innehållsförteckning Inledning... 3 Var sjunde elev i årskurs nio känner sig inte trygg i skolan...4 Försämring avseende upplevd trygghet...4

Läs mer

Att utveckla din matematikundervisning Stöd på regional nivå

Att utveckla din matematikundervisning Stöd på regional nivå Att utveckla din matematikundervisning Stöd på regional nivå Nätverk/kompetensutveckling Elevers lärande i matematik Samarbetsprojekt mellan: Salem, Huddinge, Botkyrka, Södertälje, Nykvarn, Tyresö, Nynäshamn

Läs mer

Praktiknära ut- och fortbildning: Internationell utblick. Professor Andreas Ryve 26 september 2012

Praktiknära ut- och fortbildning: Internationell utblick. Professor Andreas Ryve 26 september 2012 Praktiknära ut- och fortbildning: Internationell utblick Professor Andreas Ryve 26 september 2012 Andreas Ryve - Vem är jag? Professor i matematikdidaktik på Mälardalens högskola och vetenskaplig ledare

Läs mer

Elevers och lärares erfarenheter

Elevers och lärares erfarenheter Elevers och lärares erfarenheter Avsikten med detta kapitel är att jämföra erfarenheter från grundskolan och gymnasieskolan utifrån den översyn av matematikundervisningen i skolan som gjordes inom Utbildningsdepartementet

Läs mer

Att arbeta med skrivmallar och uppgiftsmatriser en pilotstudie om ett språkutvecklande projekt i samhällsvetenskapliga ämnen i åk 8

Att arbeta med skrivmallar och uppgiftsmatriser en pilotstudie om ett språkutvecklande projekt i samhällsvetenskapliga ämnen i åk 8 Att arbeta med skrivmallar och uppgiftsmatriser en pilotstudie om ett språkutvecklande projekt i samhällsvetenskapliga ämnen i åk 8 Inledning Marie Olsson I flera av kunskapskraven i de samhällsvetenskapliga

Läs mer

Samband mellan räknesätt. Lena Andersson Fakulteten för lärande och samhälle Malmö högskola

Samband mellan räknesätt. Lena Andersson Fakulteten för lärande och samhälle Malmö högskola Samband mellan räknesätt Lena Andersson Fakulteten för lärande och samhälle Malmö högskola Matematikundervisningens uppgift, Lgr 11 För att frångå att eleven uppfattar varje matematiskt moment som enskilda

Läs mer