Varumärkesutredning. Ryms information och tjänster från socialtjänsten inom 1177 Vårdguiden? Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Varumärkesutredning. Ryms information och tjänster från socialtjänsten inom 1177 Vårdguiden? Stockholm 2014-09-01"

Transkript

1 Varumärkesutredning Ryms information och tjänster från socialtjänsten inom 1177 Vårdguiden? Stockholm

2 Vad är 1177 Vårdguiden? 1177 Vårdguiden erbjuder råd, information, inspiration och e-tjänster inom hälsa och vård Vårdguiden finns på webb och telefon och har öppet dygnet runt. Via telefonnumret 1177 kan man få sjukvårdsrådgivning, vägledning vart man ska vända sig i vården och allmän information om hälso- och sjukvården. Via 1177 Vårdguidens webbplats, 1177.se kan man ta del av information om hälsa, sjukdomar, behandlingar, regler och rättigheter eller ställa en anonym fråga och få ett personligt svar. Här kan man också hitta och jämföra vård- och tandvårdsmottagningar och logga in på e-tjänsten Mina vårdkontakter för att kontakta vården Vårdguiden ägs av Sveriges alla landsting och regioner gemensamt. Information och tjänster erbjuds både på nationell och på regional nivå. Varumärket 1177 Vårdguiden Historiskt och i dagsläget ägs 1177 Vårdguiden av Sveriges alla landsting och regioner gemensamt Vårdguiden är en del av hälso- och sjukvårdsutbudet till invånarna i respektive landsting/region. I det gemensamma övergripande visionsarbetet har landstingen också pekat ut den framtida riktningen - att man ska samarbeta med landets kommuner för att förenkla för invånarna och erbjuda en gemensam ingång till information och tjänster oavsett vilken huvudman som utför själva hälso- och sjukvården eller omsorgen. Därför finns även omsorg med i 1177 Vårdguidens nya varumärkesplattform. Kommunerna är dock inte ägare av 1177 Vårdguiden. Vid samgåendet mellan 1177 och Vårdguiden hösten 2013 togs en ny gemensam varumärkesplattform fram som visar riktningen för 1177 Vårdguidens varumärke de närmsta fem åren. Tfn vx Organisationsnr sid 2 (9)

3 1177 Vårdguidens varumärkesplattform har ett individperspektiv. Varje person har en unik situation och specifika behov och förväntningar vad det gäller hälsa, vård och omsorg detta ska 1177 Vårdguiden bli ännu bättre på att bemöta. Slutmålet är bättre hälsa för varje enskild person. Vår uppgift är att förenkla vardagen för människor när de ska möta hälsa, vård och omsorg. En tjänst eller information från 1177 Vårdguiden ska vara tillgänglig, pålitlig och skapa trygghet. Den ska visa engagemang och ha individen i fokus Vårdguidens löfte riktar in sig på tillgänglighet och individens frihet att välja: Alltid med dig. När du vill må bättre. Tfn vx Organisationsnr sid 3 (9)

4 Bakgrund till varumärkesutredningen I ett projekt initierat av regeringen och på uppdrag av SKL, Sveriges kommuner och landsting ska förutsättningarna genomlysas för att inom 1177 Vårdguiden skapa ett bättre stöd för föräldrar med barn som har neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Tre pilotstudier genomförs i Västerbotten, Kronoberg och Stockholm. Piloterna utgår från de mest prioriterade behoven som identifierats i projektet. Inriktningen är att titta på: 1. Att tillgängliggöra information samlat på ett ställe (1177.se) om det som berör familjens situation. 2. Att tillgängliggöra information för att kunna förbereda sig för s.k. SIP-möten (samordnad individuell plan), ett möte som hålls med vård och omsorg. 3. Att identifiera behovet hos föräldrarna av dialogstöd om det som uppstår i vardagen och i specifika situationer med anknytning till barnets funktionsnedsättning. Resultatet av piloterna ska vara vägledande i hur socialtjänstens stöd till familjer skulle kunna integreras på 1177 Vårdguiden. Detta i sin tur skulle kunna bli modell för hur vi tydligare integrerar kommunernas och landstingens information om vård och omsorgstjänster, så att invånare kan få stöd, hjälp och guidning på ett enkelt sätt utan att behöva ha kännedom om hur stödet organiseras eller vem som är huvudman för det stöd som ges. Denna varumärkesutredning ska besvara frågan om det föreslagna innehållet och tjänsterna ryms inom ramen för det befintliga varumärket 1177 Vårdguiden. Om utredningen visar att det inte ryms inom varumärket ska en konsekvensanalys göras för att se om det finns strategiska fördelar i att utvidga befintligt varumärke eller skapa ett helt nytt varumärke inom invånartjänster. Varumärkesutredningen ska också belysa möjligheter och risker för varumärket samt en bedömning av hur värdet på varumärket eventuellt förändras utifrån den rekommendation utredningen föreslår. Frågeställningar Inga hinder, ryms inom varumärket Vissa hinder/risker finns, behöver utredas ytterligare Stora hinder/risker, avråder från att ta in under varumärket Tfn vx Organisationsnr sid 4 (9)

5 1. Ryms tjänsterna inom det befintliga 1177 Vårdguidens varumärke? Ja, tjänsterna inom ramen för projektet ryms i det befintliga varumärket Vårdguidens mission: Vi förenklar människors tillgång till hälsa, vård och omsorg genom attraktiva, smarta och kvalitetssäkrade tjänster. Individen ska inte behöva ha kunskap om hur svensk vård och omsorg är organiserad, vi ska förenkla för individer att hitta information och tjänster på ett ställe oavsett vem som är huvudman för det som erbjuds. Redan idag finns information på 1177.se som anknyter till området Vårdguiden har hittills inte fått några negativa reaktioner eller ifrågasättande kring det befintliga innehållet, det finns därför inga hinder till att bygga ut och fördjupa informationen Vårdguiden har individen i fokus, inte organisationen. Ett skäl till att tjänsterna hamnar inom ramen för 1177 Vårdguidens kanaler och varumärke är att vi har en uttalad ambition att vara vägen in, att allt ska kunna samlas på ett ställe och på så sätt förenkla för invånaren. Genom att ta in denna information och dessa tjänster möter vi bättre både användarens behov och vårt varumärkeslöfte. 2. Behöver varumärket utvidgas? Nej, eftersom tjänsterna ryms inom nuvarande varumärkesplattform och passar väl in i befintligt innehåll behöver varumärket inte utvidgas. 3. Finns det något i varumärkesplattformen som hindrar att vi tar in dessa tjänster under varumärket? Nej, det finns inga hinder i varumärkesplattformen. Tvärtom, det breddar vårt nuvarande erbjudande i den riktning vi önskar gå med varumärket. I gränslandet mellan hälsa, vård och omsorg vill vi förenkla och förbättra den enskilde individens möjligheter att hantera sin situation och sina kontakter med olika aktörer som erbjuder stöd och hjälp. Tfn vx Organisationsnr sid 5 (9)

6 4. Finns det några risker med att ta in socialtjänsten i varumärket? Kan det till exempel försämra värdet på befintligt varumärke? Det finns risker men inga som är så stora att de påtagligt försämrar värdet på befintligt varumärke. Det är dock viktigt hur man integrerar information och tjänster hos 1177 Vårdguiden och hur man kommunicerar dem. En viktig gränsdragning 1177 Vårdguiden tar inte in socialtjänsten som organisation i varumärket 1177 Vårdguiden Vårdguiden ersätter heller inte socialtjänsten som varumärke och tar inte över socialtjänstens uppdrag och värderingar Vårdguiden tar inte över informationsansvaret eller kontakten/relationen mellan individen och socialtjänsten. Socialtjänsten och kommunen har ett fortsatt informationsansvar och äger sina kontakter med invånaren. Det är endast den information och de tjänster inom socialtjänstens erbjudande som angränsar till landstingens och regionernas erbjudande kring hälsa och vård som kan rymmas under 1177 Vårdguidens varumärke, inte socialtjänstens samtliga tjänster Risker med att ta in socialtjänstens innehåll och tjänster på 1177.se: Grundtanken med varumärket 1177 Vårdguiden är att man ska kunna få stöd och hjälp i samtliga kanaler kring det utbud vi har. Genom att ha information och tjänster på 1177.se som är relaterade till socialtjänsten finns en risk att vi skapar förväntningar på att även kunna ge service i 1177 Vårdguidens alla kanaler, t.ex. kunna svara på frågor i telefon och stöd i att hantera inloggade e-tjänster. I dagsläget finns ingen plan på att integrera socialtjänstens innehåll och tjänster i samtliga kanaler Vårdguidens värde riskerar att försämras om vi skapar förväntningar som inte kan uppfyllas. En annan risk är att socialtjänstens personal som har relationen och äger kontakten med invånaren inte känner tillhörighet till 1177 Vårdguiden och därför inte vill rekommendera 1177 Vårdguiden till sina kontakter. Det kan till exempel handla om att 1177 Vårdguiden inte känns som socialtjänstens tjänst eller är alltför intimt förknippat med vård. Det kommer att behövas kommunikation, utbildning och implementering för att få socialtjänstens personal att känna till och vilja rekommendera 1177 Vårdguiden. För att ta nästa steg: Tydliggör ansvar och gränser för respektive varumärke/tjänst efter pilottester. Sätt principer och riktlinjer för hur man kommunicerar socialtjänstens innehåll och tjänster under 1177 Vårdguidens varumärke. Det behövs en särskild utredning kring vilka av socialtjänstens tjänster som skulle kunna rymmas under 1177 Vårdguidens varumärke. Tfn vx Organisationsnr sid 6 (9)

7 Det behövs en särskilt utredning för att se hur vi kan utvidga 1177 Vårdguiden på telefon med att kunna erbjuda råd, stöd och guidning även inom dessa områden på sikt. 5. Påverkar det nya innehållet och tjänsterna attityden till varumärket hos invånarna? Redan idag finns information på 1177.se som anknyter till området Vårdguiden har hittills inte fått några negativa reaktioner eller ifrågasättande från invånare kring det befintliga innehållet, det finns därför inga hinder till att bygga ut och fördjupa informationen. Den framtagna plattform för personliga och säkra inloggade e-tjänster, Mina vårdkontakter, som idag används främst inom vården kan också användas av kommunerna och socialtjänsten. Detsamma gäller även den kommande behandlingsplattformen. Beroende på hur vi integrerar och kommunicerar innehåll och tjänster kan det påverkar varumärket negativt eller positivt. + Positivt om vi lyckas med att underlätta för den enskilda individen att hantera sin situation och att förenkla kontakten med hälso- och sjukvården samt socialtjänsten. + Positivt om socialtjänsten upplever att de får en ny och effektiv informations- och kontaktkanal med sina brukare. - Negativt om vi inte kan uppfylla eventuella förväntningarna i 1177 Vårdguidens samtliga kanaler. - Negativt om information och tjänster finns och marknadsförs men att socialtjänstens personal inte står bakom tjänsten, inte rekommenderar den och inte använder den i kontakten med brukarna. 6. Har vi ett fullgott varumärkesskydd om vi tar in de nya tjänsterna i varumärket? Bör kollas upp noggrannare av jurist men vid en övergripande genomgång har vi ett skydd. Det kan troligen enkelt utökas med fler varumärkesklasser om det skulle behövas. Tfn vx Organisationsnr sid 7 (9)

8 7. Vilken typ av förankring behöver göras för att ta in tjänsterna i 1177 Vårdguidens varumärke? En förutsättning för en lyckosam integrering av socialtjänstens information och tjänster hos 1177 Vårdguiden är att socialtjänstens personal och organisation har förtroende för varumärket och kan tänka sig att rekommendera 1177 Vårdguiden till sina kontakter/brukare, både i personliga möten och i sin övergripande kommunikation. När detta pilotprojekt som helhet ska utvärderas görs en slutlig varumärkesrekommendation som måste godkännas av landstingens informationsdirektörer i egenskap av ägare till varumärket 1177 Vårdguiden. Att göra inom pilotprojektet: En undersökning bör göras gällande socialtjänstpersonalens attityd till 1177 Vårdguiden. Vid projektavslut: Beslutsunderlag gällande varumärkesfrågan för godkännande till ID-nätverket. För att ta nästa steg: Om integrationen blir av: Starta ett införandeprojekt hos socialtjänsten riktad till personalen och organisationen (koncept, varumärke, implementering, kommunikation, utbildning) för att få dem att rekommendera 1177 Vårdguiden till sina kontakter/brukare. 8. Påverkar det nya innehållet vem som är avsändare för tjänsterna inom 1177 Vårdguidens varumärke? Alla tjänster som finns i 1177 Vårdguidens kanaler har 1177 Vårdguiden plus respektive landsting/region som avsändare. I dagsläget kan inte kommunerna vara avsändare för 1177 Vårdguiden. Om kommunerna också ska vara avsändare behöver ägar- och styrningsfrågan av varumärket förändras. Detta är ett beslut som måste tas av landstingen och regionernas informationsdirektörer som äger varumärkesfrågan. Det är inte socialtjänsten som informerar om sina tjänster på 1177 Vårdguiden utan det är 1177 Vårdguiden som informerar om socialtjänsten och de tjänster som socialtjänsten erbjuder invånaren. Socialtjänsten är enbart avsändare i sina egna kanaler. Socialtjänsten har alltid ett eget informationsansvar i sina egna kanaler men kan välja att hänvisa till den information och de e-tjänster som 1177 Vårdguiden erbjuder. För att ta nästa steg: Eventuellt en varumärkesutredning gällande om kommunerna också ska kunna vara avsändare för 1177 Vårdguiden. (Bör vara ett eget projekt). Tfn vx Organisationsnr sid 8 (9)

9 Sammanfattning: Varumärkesrekommendation Ja, den föreslagna informationen och tjänsterna från Socialtjänsten som innefattas av detta projekt ryms inom 1177 Vårdguidens varumärke och kanaler. Ingen varumärkesutvidgning behövs. Innehållet breddar vårt nuvarande erbjudande i den riktning vi önskar gå med varumärket. I gränslandet mellan hälsa, vård och omsorg vill vi förenkla och förbättra den enskilde individens möjligheter att hantera sin situation och sina kontakter med olika aktörer som erbjuder stöd och hjälp. Allt ska kunna samlas på ett ställe och på så sätt förenkla för invånaren oavsett vilken huvudman som erbjuder information, hjälp och stöd. Ska andra/fler av socialtjänstens tjänster in under 1177 Vårdguidens varumärke behövs dock ytterligare utredning kring dessa. En viktig gränsdragning: Det är inte socialtjänsten som informerar om sina tjänster på 1177 Vårdguiden utan det är 1177 Vårdguiden som informerar om socialtjänsten och de tjänster som socialtjänsten erbjuder invånaren. Landsting och regioner är avsändare. I dagsläget kan inte kommunerna vara avsändare för 1177 Vårdguiden. Om kommunerna också ska vara avsändare behöver ägar- och styrningsfrågan av varumärket förändras. Detta är ett beslut som måste tas av landstingen och regionernas informationsdirektörer som äger varumärkesfrågan. Tfn vx Organisationsnr sid 9 (9)

En förhandstitt på 1177 Vårdguiden. Kim Nordlander, enhetschef 1177 Vårdguiden Teresa Nilsson, kommunikatör, 1177 Vårdguiden

En förhandstitt på 1177 Vårdguiden. Kim Nordlander, enhetschef 1177 Vårdguiden Teresa Nilsson, kommunikatör, 1177 Vårdguiden En förhandstitt på Kim Nordlander, enhetschef Teresa Nilsson, kommunikatör, 1 Nationella e-hälsodagen 2013 2 Varför går 1177 och Vårdguiden ihop? Samla och effektivisera resurser för drift och utveckling

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation och kommunikationssamarbeten med 1177 Vårdguiden

Riktlinjer för kommunikation och kommunikationssamarbeten med 1177 Vårdguiden Riktlinjer för kommunikation och kommunikationssamarbeten med 1177 Vårdguiden 2017-02-17 Bakgrund 1177 Vårdguiden är landstingen och regionernas gemensamma kanal för information och tjänster till befolkningen

Läs mer

Varumärkesstrategi för Region Blekinge

Varumärkesstrategi för Region Blekinge Varumärkesstrategi för Region Blekinge Innehåll Sida 1. Inledning...2 2. Varumärkesplattform... 4 3. Logotyp... 6 4. Varumärkeshierarki...7 5. Samarbeten... 9 6. Uppföljning...11 1 1. Inledning Den 1 januari

Läs mer

Att förbereda sig inför Samordnad individuell plan (SIP)

Att förbereda sig inför Samordnad individuell plan (SIP) Att förbereda sig inför Samordnad individuell plan (SIP) Projektplan Väjö 2014-04-28 rev 2014-05-07 rev 2014-06-16 Innehåll 1. Godkännande av projektplan...3 2. Grundläggande information...5 3. Bakgrund...5

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLINJER 117 7 VÅRDGUIDENS E -TJÄNSTE R 2.0.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLI NJER 1177 VÅRDGUIDENS E -TJÄNSTE R 1_0.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

Diagnos och delaktighet. Använd 1177.se i mötet med patienten.

Diagnos och delaktighet. Använd 1177.se i mötet med patienten. Diagnos och delaktighet Använd 1177.se i mötet med patienten. Använd 1177.se i mötet med patienten Det är mycket som ska förmedlas i mötet med patienten. Patienten ska kunna förstå informationen, vara

Läs mer

Information om samhällsstöd på 1177.se

Information om samhällsstöd på 1177.se Information om samhällsstöd på 1177.se Stockholms läns delprojekt i projektet Socialtjänsten på 1177 Vårdguiden Projektplan Stockholm, 2014-05-06 Innehåll 1. Godkännande av projektplan...4 2. Grundläggande

Läs mer

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-03-27 p 18 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-02-27 HSN 1202-0133 Handläggare: Ewa Printz Kim Nordlander Yttrande över remiss från Sveriges kommuner

Läs mer

Föräldrastöd. Projektplan. Umeå 2014-05-08

Föräldrastöd. Projektplan. Umeå 2014-05-08 1177 Föräldrastöd Projektplan Umeå 2014-05-08 Innehåll 1. Godkännande av projektplan...4 2. Grundläggande information...6 2.1. Bakgrund... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.2. Omfattning...7 2.3. Framgångsfaktorer...

Läs mer

1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad

1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad 1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad 1177 och Vårdguiden - två starka varumärken Våra invånartjänster tidigare Invånartjänster med 1177 Vårdguiden Invånartjänster medverkar till

Läs mer

Uppdraget för invånartjänster är att stödja alla landstingen och regionernas olika mål med hälso- och sjukvården samt stödja samverkan med omsorgen.

Uppdraget för invånartjänster är att stödja alla landstingen och regionernas olika mål med hälso- och sjukvården samt stödja samverkan med omsorgen. Invånartjänster Budskap Det är smart och effektivt att erbjuda e-hälsotjänster via våra starka varumärken 1177 Vårdguiden och UMO Det är möjligt att effektivisera och skapa nya nyttor samtidigt E-hälsoresan

Läs mer

Ledningsstrukturen för ehälsa

Ledningsstrukturen för ehälsa Ledningsstrukturen för ehälsa Nationella ledningsgruppen Inera och andra utförare Invånare Privata vårdgivare Invånartjänster Vårdpersonal Omsorgspersonal Sveriges Kommuner och Landsting Socialstyrelsen

Läs mer

Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018. Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting

Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018. Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018 Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting 1 Bakgrund Regionalt program för ehälsa 2010 Baserade sig på: Den nationella

Läs mer

Socialtjänsten på 1177 Vårdguiden

Socialtjänsten på 1177 Vårdguiden Socialtjänsten på 1177 Vårdguiden Projektplan Stockholm, 2014-06-16 Innehåll 1. Godkännande av projektplan...4 2. Grundläggande information...6 2.1. Bakgrund...6 2.2. Omfattning...6 2.3. Framgångsfaktorer...7

Läs mer

1177 Vårdguiden för dig som jobbar på en barnmorskemottagning

1177 Vårdguiden för dig som jobbar på en barnmorskemottagning GUIDE BARNMORSKEMOTTAGNING 1177 Vårdguiden för dig som jobbar på en barnmorskemottagning Tips och råd om hur du kan använda 1177.se i mötet med blivande föräldrar 1177VG_MVC-guide_barnmorska_2017.indd

Läs mer

Förord. Maria Lönnbark VD

Förord. Maria Lönnbark VD Varumärkesbok Förord I varje möte med omvärlden bygger vi tillsammans bilden av Folktandvården Gävleborg. För att vi ska kunna skapa en tydlig och attraktiv bild finns en varumärkesplattform som ger oss

Läs mer

Nationell samverkan 1177 vårdguiden på telefon Förslag - målbild för 1177 Vårdguiden på telefon 2021

Nationell samverkan 1177 vårdguiden på telefon Förslag - målbild för 1177 Vårdguiden på telefon 2021 Bilaga 1. Nationell samverkan 1177 vårdguiden på telefon Förslag - målbild för 1177 Vårdguiden på telefon 2021 Stockholm, 2016-09-01 Förslag - målbild för 1177 Vårdguiden på telefon 2021 1. Inledning Inom

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:37 LS 0912-1036 1 (1) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m.fl. (S) om förebyggande insatser mot prostatacancer Föredragande landstingsråd: Lars Joakim

Läs mer

Webbstrategi

Webbstrategi Landstingets kansli Informationsavdelningen Sven-Åke Svensson Landstingets ledningsgrupp Webbstrategi 2013-2015 Webbstrategin är Landstingets långsiktiga inriktning för all kommunikation via Internet beskriver

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikation är en av ledningsprocesserna i landstinget. Landstinget ska vara en organisation med ett aktivt kommunikationsarbete och en

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun sid 1 (7) Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun Postadress: Kommunledningskontoret, informationsenheten, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 32 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post:

Läs mer

Vägar till förbättrad samordning av insatser för barn med funktionsnedsättning

Vägar till förbättrad samordning av insatser för barn med funktionsnedsättning Vägar till förbättrad samordning av insatser för barn med funktionsnedsättning Behovet av förbättrad samordning har lyfts de senaste 25 åren Ökad specialisering av de verksamheter som stöttar barn med

Läs mer

Tema digitala vårdmötet

Tema digitala vårdmötet Tema digitala vårdmötet Samverkan inom SKL koncernen Exempelvis ramavtal, upphandlingar och kravspecifikationer Exempelvis opinionsbildning, behovsinsamling och överenskommelser med staten Exempelvis gemensamma

Läs mer

Mina Vårdkontakter och HälsaFörMig - hur kompletterar de varandra?

Mina Vårdkontakter och HälsaFörMig - hur kompletterar de varandra? Mina Vårdkontakter och HälsaFörMig - hur kompletterar de varandra? Sofie Zetterström, vice vd Inera Eva Leach, chef Avdelning Invånartjänster ehälsomyndigheten 1177 Vårdguidens e-tjänster (Mina vårdkontakter)

Läs mer

Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden

Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-10-16 P 12 1 (6) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kim Nordlander Patrik Hansson Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden Ärendebeskrivning I ärendet föreslås

Läs mer

Nöjdhetsmätningar invånare 2014. 1177.se Region Kronoberg

Nöjdhetsmätningar invånare 2014. 1177.se Region Kronoberg Nöjdhetsmätningar invånare 201 1177.se Region Kronoberg Sammanfattning Regionala resultat NKI ligger på 80 vilket är ett mycket bra resultat. Enligt SCB innebär ett NKI på 75 och högre att de svarande

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Vårdguiden kommunikation och tillgänglighet

Vårdguiden kommunikation och tillgänglighet Vårdguiden kommunikation och tillgänglighet Vårdguidens grunduppdrag Avsändare för den övergripande informationen om hälsa, vård och omsorg för invånarna i Stockholms län Den första ingången till vården,

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLI NJER 1177 VÅRDGUIDENS E-TJÄNSTE R.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

LS Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S) om forebyggande insatser mot prostatacancer

LS Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S) om forebyggande insatser mot prostatacancer Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) 2011-03-23 LS 0912-1036 Dnr, Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 1 1-04- 1 2 * 03 1 I Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S)

Läs mer

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21)

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2017-05-31 S2017/02040/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21)

Läs mer

1177 Vårdguiden på webben

1177 Vårdguiden på webben 1177 Vårdguiden på webben Hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård Marie-Louise Elebring, kommunikationsenheten 20160914 1177 Vårdguiden på webben Region Östergötlands

Läs mer

Med digitalisering utvecklar Inera ett hållbart samhälle i världsklass för alla

Med digitalisering utvecklar Inera ett hållbart samhälle i världsklass för alla Med digitalisering utvecklar Inera ett hållbart samhälle i världsklass för alla Inera och e-hälsovisionen Inera tar fram en av handlingsplanerna för att Sverige ska bli bäst i världen på att använda e-hälsa

Läs mer

» Vården på webben är det självklara valet när man vill ha. » Vården på webben upplevs av allmänheten som enkel, användbar

» Vården på webben är det självklara valet när man vill ha. » Vården på webben upplevs av allmänheten som enkel, användbar Vision» är det självklara valet när man vill ha information, kunskap och tjänster inom hälso- och sjukvård.» upplevs av allmänheten som enkel, användbar och pålitlig.» förbättrar, tillsammans med landsting/regioner

Läs mer

Varumärkesbyte e-tjänster. Senast uppdaterad

Varumärkesbyte e-tjänster. Senast uppdaterad Varumärkesbyte e-tjänster Senast uppdaterad 150818 Bakgrund Redan 2012 togs ett beslut om att Mina vårdkontakter som eget varumärke skulle tas bort och att de inloggade tjänsterna som finns idag i Mina

Läs mer

Varumärkesmanual Version 1.0

Varumärkesmanual Version 1.0 Varumärkesmanual 2014.03.12 Version 1.0 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 3 vårt varumärke Vår gemensamma tjänst 1177 Vårdguiden Ett starkt varumärke Varumärket 1177 Vårdguiden Vår varumärkesplattform

Läs mer

Vägar till ökad delaktighet och förbättrad samordning

Vägar till ökad delaktighet och förbättrad samordning Vägar till ökad delaktighet och förbättrad samordning Pär Alexandersson och Marjana Tornmalm 2017-11-22 Utgångspunkter 2017-11-22 Grundläggande förutsättningar Mänskliga rättigheter Del av en evidensbaserad

Läs mer

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Utlåtande 2009: RI (Dnr 031-2279/2008) Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Den Nationella IT-strategin

Läs mer

1177 Vårdguiden för barnhälsovården. Tips och råd om hur BVC kan använda 1177.se i mötet med barn och föräldrar

1177 Vårdguiden för barnhälsovården. Tips och råd om hur BVC kan använda 1177.se i mötet med barn och föräldrar 1177 Vårdguiden för barnhälsovården 1177 Vårdguiden för barnhälsovården Tips och råd om hur BVC kan använda 1177.se i mötet med barn och föräldrar Välkommen till 1177 Vårdguiden! Det här dokumentet vänder

Läs mer

Borde en läkare ta en titt?

Borde en läkare ta en titt? Borde en läkare ta en titt? Så hittar du rätt i vården Åk till rätt mottagning så får du Många väljer att åka till de stora sjukhusens akutmottagningar när de skadat sig eller har akuta besvär. Där kan

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN Bilaga 2 DNR 050-2895/2010 SID 1 (5) 2011-06-22 KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 Detta program är ett långsiktigt måldokument där kommunfullmäktige

Läs mer

På väg. Delrapport om genomförandet av lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården. Seminarium om Nära vård, Kfsk och Region Skåne

På väg. Delrapport om genomförandet av lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården. Seminarium om Nära vård, Kfsk och Region Skåne På väg Delrapport om genomförandet av lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården Seminarium om Nära vård, Kfsk och Region Skåne 2019-01-25 Agenda Kort om Vårdanalys Presentation av På väg Delrapport

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

VARUMÄRKESMANUAL. 2013.07.12 Version 0.9

VARUMÄRKESMANUAL. 2013.07.12 Version 0.9 VARUMÄRKESMANUAL 2013.07.12 Version 0.9 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 3 Ett starkt varumärke Tillsammans har vi skapat ett nytt varumärke 1177 Vårdguiden Ett starkt varumärke Vår varumärkesplattform

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23 Manual Invånare Stöd och Behandling version 1.4 Stockholm, 2015-11-23 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna vara aktiv

Läs mer

Maria Nyström Agback. maria.nystrom-agback@socialstyrelsen.se

Maria Nyström Agback. maria.nystrom-agback@socialstyrelsen.se Maria Nyström Agback maria.nystrom-agback@socialstyrelsen.se Samordnad individuell plan enligt hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen Vilka personer kan få en samordnad individuell plan upprättad

Läs mer

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9)

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) REMISSVAR 1 (6) ERT ER BETECKNING 2014-03-19 S2014/2639/SAM Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Statskontorets

Läs mer

Till dig som är nyinflyttad

Till dig som är nyinflyttad Till dig som är nyinflyttad Landstinget finns till för invånarna varje dag dygnet runt. Barn föds och operationer utförs. Patienter får behandling och stöd på sjukhus och vårdcentraler. Tunnelbana, pendeltåg,

Läs mer

Checklista för arbetet med samordnad individuell plan, SIP

Checklista för arbetet med samordnad individuell plan, SIP Checklista för arbetet med samordnad individuell plan, SIP Aktivitet Hur? Verktyg ja nej Finns det en överenskommelse om samarbete mellan socialtjänst och sjukvård där ansvarsfördelning en framgår? Varje

Läs mer

Reviderad varumärkesplattform för varumärket Uppsala

Reviderad varumärkesplattform för varumärket Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Florell Kristian Näsström Yvonne Palmquist Teresa Datum 2016-03-23 Diarienummer KSN-2016-0374 Kommunstyrelsen Reviderad varumärkesplattform för varumärket Uppsala Förslag

Läs mer

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/679 2012-08-20 Kommunstyrelsen Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Varumärket är en av de viktigaste tillgångarna för både företag och organisationer.

Varumärket är en av de viktigaste tillgångarna för både företag och organisationer. Varumärkeshierarki Varumärket är en av de viktigaste tillgångarna för både företag och organisationer. Ett varumärke ska garantera en viss kvalitet och känsla hos allt som bär varumärkets symbol Det är

Läs mer

Vägar till förbättrad samordning av insatser för barn med funktionsnedsättning

Vägar till förbättrad samordning av insatser för barn med funktionsnedsättning Vägar till förbättrad samordning av insatser för barn med funktionsnedsättning Behovet av förbättrad samordning har lyfts de senaste 25 åren Ökad specialisering av de verksamheter som stöttar barn med

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet MOTIONSSVAR 2015-10-23 Vård och omsorg Sofia Tullberg Gunilla Thörnwall Bergendahl Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom

Läs mer

Guide till Tema Hjälpmedel på 1177 Vårdguiden

Guide till Tema Hjälpmedel på 1177 Vårdguiden Guide till Tema Hjälpmedel på 1177 Vårdguiden Tema Hjälpmedel publiceras 3 juni på 1177 Vårdguidens webbplats, 1177.se. Guiden visar hur en besökare kan navigera från startsidan på 1177.se till specifik

Läs mer

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Regeringsuppdraget Regeringsuppdrag till Skolverket och Socialstyrelsen 2017-2020 Syftet är att förbättra samverkan mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården

Läs mer

1. Förslaget om förändring av HSL 1 (4)

1. Förslaget om förändring av HSL 1 (4) 1 (4) Institutionen för socialvetenskap Ersta Sköndal Bräcke högskolas remissvar: SOU 2018:37 Att bryta ett våldsamt beteende återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld Ersta

Läs mer

En personorienterad svensk hälso- och sjukvård

En personorienterad svensk hälso- och sjukvård En personorienterad svensk hälso- och sjukvård Copyright Forum för Välfärd www.forumforvalfard.se Vi är Forum för Välfärd Forum för Välfärd (FfV) lanserades under Almedalsveckan 2013 som en gemensam plattform

Läs mer

Remissversionen av nationella riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd 2017

Remissversionen av nationella riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd 2017 Remissversionen av nationella riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd 2017 Sofia von Malortie David Rosenberg Gunilla Ringbäck Weitoft Vad är nationella riktlinjer?

Läs mer

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvården i Dalarnas län är uppbyggt kring länets primärvård och 26 vårdcentraler, öppenvårdsmottagningar, sjukhusen i Säter, Ludvika

Läs mer

Synligt lärande DISKUSSIONSMATERIAL

Synligt lärande DISKUSSIONSMATERIAL Synligt lärande DISKUSSIONSMATERIAL Synligt lärande hur då? I skriften Synligt lärande presenteras och analyseras resultaten från den Nya Zeeländske forskarens John Hatties banbrytande studie Visible Learning.

Läs mer

Stockholms stads förvärv av aktier i Inera AB

Stockholms stads förvärv av aktier i Inera AB Utlåtande 2017:187 RI (Dnr 112-1046/2017) Stockholms stads förvärv av aktier i Inera AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Stockholms stads förvärv av SKL Företag AB 5

Läs mer

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Värdigt liv och välbefinnande Enligt socialtjänstlagen ska all personal i äldreomsorgen arbeta för att du får ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

Södertälje kommun. Svar på motionen "Inrätta en LSS-Lots" Dnr: KS 17 /396, OMS 17 /063

Södertälje kommun. Svar på motionen Inrätta en LSS-Lots Dnr: KS 17 /396, OMS 17 /063 Södertälje kommun 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-01-30 Social- och omsorgskontoret Omsorgsnämnden Svar på motionen "Inrätta en LSS-Lots" Dnr: KS 17 /396, OMS 17 /063 Sammanfattning av ärendet Metin Hawsho

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text

Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text 1 (5) Vår handläggare Geza Simon Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text Katrineholm kommuns kommunikationspolicy Policy ett

Läs mer

Journal på nätet - högt prioriterad i landstingens handlingsplan. Sofie Zetterström, vice VD Inera sofie.zetterstrom@inera.se

Journal på nätet - högt prioriterad i landstingens handlingsplan. Sofie Zetterström, vice VD Inera sofie.zetterstrom@inera.se Journal på nätet - högt prioriterad i landstingens handlingsplan Sofie Zetterström, vice VD Inera sofie.zetterstrom@inera.se Nytt namn Nytt uppdrag Inera koordinerar landstingens och regionernas gemensamma

Läs mer

De nya e-hälsotjänsterna som underlättar patientens egen planering och frigör resurser i vården

De nya e-hälsotjänsterna som underlättar patientens egen planering och frigör resurser i vården E-hälsa De nya e-hälsotjänsterna som underlättar patientens egen planering och frigör resurser i vården Elisabeth Johansson och Helena Pellnor informationsavdelningen, Landstinget i Jönköpings län Webbtidbok

Läs mer

SL:s strategiska karta

SL:s strategiska karta 1 (8) Datum 2011-05-04 Identitet TN 1105-132 SL 2011-04030 Trafiknämnden SL:s strategiska karta Bakgrund SL:s ansvar för kollektivtrafiken omfattar allt fler resenärer och kraven på fungerande och miljöanpassad

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS

UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll Personlig assistans består av just dessa två delar, uppdraget och yrkesrollen. Det är en beskrivning

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-01-24, 7 Status: Gällande Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings linkoping.se Diarienummer: KS 2016-674 Dokumentansvarig:

Läs mer

Socialstyrelsens tillsyn av missbruksvården och öppna jämförelser visar att uppföljning

Socialstyrelsens tillsyn av missbruksvården och öppna jämförelser visar att uppföljning Stöd till chefer vid implementering av lokal uppföljning inom missbruksoch beroendevården Socialstyrelsens tillsyn av missbruksvården och öppna jämförelser visar att uppföljning av verksamheternas resultat

Läs mer

SIP - Samordnad individuell plan. Annika Nilsson-Wendel Verksamhetsutvecklare BUP Skåne

SIP - Samordnad individuell plan. Annika Nilsson-Wendel Verksamhetsutvecklare BUP Skåne SIP - Samordnad individuell plan Annika Nilsson-Wendel Verksamhetsutvecklare BUP Skåne Agenda Vad är det som gäller Syftet med SIP Hur gör man en SIP Film från SKL Styrande dokument Ramavtal Lokal överenskommelse

Läs mer

e-hälsoutveckling där alla får besluta? Hur hantera kommunalt självstyre och gemensam utveckling?

e-hälsoutveckling där alla får besluta? Hur hantera kommunalt självstyre och gemensam utveckling? e-hälsoutveckling där alla får besluta? Hur hantera kommunalt självstyre och gemensam utveckling? ehälsoutveckling där alla får bestämma. Hur hanterar vi ett kommunalt självstyre och gemensam utveckling?

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag Utbildningen ingår i projektet Helikoopter vilket är ett kompetensutvecklingsprojekt som finansieras av Europeiska socialfonden och genomförs i Coompanion Norr och Västerbottens

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPLAN Journal via Nätet i Västra Götalandsregionen

KOMMUNIKATIONSPLAN Journal via Nätet i Västra Götalandsregionen KOMMUNIKATIONSPLAN Journal via Nätet i Beställare: Ann Stokland Projektledare: Christina Fagerberg Kommunikatör: Elin Fritiofsson Version nr: 1.0 Revisionshistorik Datum Version nr Kommentar Reviderad

Läs mer

Sammanfattning av rapport 2011/12:RFR5 Näringsutskottet. ehälsa nytta och näring

Sammanfattning av rapport 2011/12:RFR5 Näringsutskottet. ehälsa nytta och näring Sammanfattning av rapport 2011/12:RFR5 Näringsutskottet ehälsa nytta och näring ehälsa nytta och näring Förord I Sverige finns goda förutsättningar att förbättra vården och omsorgen med hjälp av moderna

Läs mer

Kommunikationspolicy. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad

Kommunikationspolicy. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Kommunikationspolicy Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2019-01-28 Innehållsförteckning Kommunikationspolicy... 3 Inledning... 3 Grundläggande värderingar... 3 Övergripande mål...

Läs mer

Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2 Insatta politiker fattar kloka beslut Socialtjänsten och hälso- och sjukvården behöver samverka för

Läs mer

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Peter Lundqvist TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-01 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 1 (3) HSN 2017-0969 Förslag till huvudinriktning för utredningen av Vårdval

Läs mer

Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun

Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun 1 Att bygga ett starkt varumärke Att bygga ett starkt varumärke kräver inte enbart en bra produkt eller tjänst. Att bygga ett starkt varumärke kräver

Läs mer

Nationellt utvecklingsarbete kring valfrihetsinformation i hälso- och sjukvård

Nationellt utvecklingsarbete kring valfrihetsinformation i hälso- och sjukvård Nationellt utvecklingsarbete kring valfrihetsinformation i hälso- och sjukvård Sofia Tullberg Projektledare Sveriges Kommuner och Landsting 8 april 2014 kl. 14.00-14.30 Innehållsförteckning Bakgrund Sammanhang,

Läs mer

Nationella riktlinjer i nya digitala format. Delrapport

Nationella riktlinjer i nya digitala format. Delrapport Nationella riktlinjer i nya digitala format Delrapport Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris, men du får inte använda

Läs mer

Diabit. En förstudie

Diabit. En förstudie Diabit En förstudie 2014-11-18 Regional enighet Diabit 2014 Uppdrag från Regionsjukvårdsledningen Idé om nationell lösning: Temaområde i 1177 Vårdguiden En idé om att bidra till jämlik vård Uppdraget

Läs mer

Patientlagen och informationsplikten 2014:821

Patientlagen och informationsplikten 2014:821 Patientlagen och informationsplikten 2014:821 141117 Informationsplikten utvidgas och förtydligas Patienten ska få relevant information om sitt hälsotillstånd de metoder som finns för undersökning, vård

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Yttrande över förslag till Kommunikationspolicy för Stockholms läns landsting

Yttrande över förslag till Kommunikationspolicy för Stockholms läns landsting HR, Service & Kommunikation HR- och kommunikationsdirektör Christina Hallberg 2017-11-23 ÄRENDE 12 Bilaga 1 YTTRANDE 1(2) Diarienummer 2017-10-26 LOC 1710-0978 LS 2016-0567 Informationssäkerhetsklass Öppen

Läs mer

Statlig styrning med kunskap

Statlig styrning med kunskap Statlig styrning med kunskap hur är det tänkt? BUP-kongress i Uppsala Barbro Thurfjell medicinskt sakkunnig, barn- och ungdomspsykiatri Agenda Socialstyrelsens roll Vad är styrning med kunskap? Rådet och

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Vägen till förnyelse och höjd kvalitet

Vägen till förnyelse och höjd kvalitet Vägen till förnyelse och höjd kvalitet Nära Enkelt Öppet Marie Larsson Det här är Skellefteå Sveriges till ytan största kustkommun 72 000 invånare - hälften i stan Nya tider Nya utmaningar Nya arbetssätt

Läs mer

Pernilla Krusberg. Avdelningen för juridik

Pernilla Krusberg. Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 09:65 Diarienr: 09/4938 Handläggare: Avdelning: Pernilla Krusberg Datum: 2009-11-03 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Landstingsstyrelsen Kommunstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnder

Läs mer

Att arbeta strategiskt med platsens varumärke. Nicholas Hörlin

Att arbeta strategiskt med platsens varumärke. Nicholas Hörlin Att arbeta strategiskt med platsens varumärke Nicholas Hörlin Hur kan man skapa lägesfaktorer som kommun och som byggherre? Om Property People Property People är placemanagementkonsulter Platsutvecklingsarbete

Läs mer

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Verksamhetsplanering

Läs mer

Så arbetar vi med ehälsa för våra invånare i Region Östergötland

Så arbetar vi med ehälsa för våra invånare i Region Östergötland Så arbetar vi med ehälsa för våra invånare i 1177.se 1177 vårdguidens e-tjänster ehälsodag, 15-11-06, Monica Bravell, Ulrika M Johansson, Astrid Trautsch och Anna Byléhn Agenda Varför arbetar vi med e-tjänster?

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Nationella riktlinjer för kontaktkortsadmin

Nationella riktlinjer för kontaktkortsadmin Nationella riktlinjer för kontaktkortsadmin 1177 Vårdguiden Stockholm, 2015-03-31 Revisionshistorik Version Författare Kommentar Datum 1.0 Emine Onati Dokument skapat 2012-10-25 1.1 Anna Rajkowska Dokumentet

Läs mer

I l) ~ landstinget 103 33 STOCKHOLM

I l) ~ landstinget 103 33 STOCKHOLM I l) ~ landstinget DALARNA 237 Datum BeleckningJdiarienr 1(6) Ert datum Er beteckning Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över betänkandet "Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service

Läs mer