Föräldrastöd. Projektplan. Umeå

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Föräldrastöd. Projektplan. Umeå 2014-05-08"

Transkript

1 1177 Föräldrastöd Projektplan Umeå

2 Innehåll 1. Godkännande av projektplan Grundläggande information Bakgrund... Fel! Bokmärket är inte definierat Omfattning Framgångsfaktorer... Fel! Bokmärket är inte definierat Samband med andra organisationer och projekt Syfte och mål Syfte... Fel! Bokmärket är inte definierat Effektmål... Fel! Bokmärket är inte definierat Projektmål... Fel! Bokmärket är inte definierat Projektmålets prioritete... Fel! Bokmärket är inte definierat. 4. Krav på projektet Förutsättningar Beroenden Avgränsningar Tids- och resursplaner Milstolpeplan Aktivitetsplan Resursplan Projektkalkyl... Fel! Bokmärket är inte definierat. 7. Projektorganisation Organisationsstruktur och bemanning (roll och eller namn)... Fel! Bokmärket är inte definierat Kontaktlista projektet... Fel! Bokmärket är inte definierat Organisationsschema... Fel! Bokmärket är inte definierat Externa kontakter Kommunikation Intressentanalys Kommunikationsplan Arbetsformer Dokumenthantering Informationsspridning i projektet... Fel! Bokmärket är inte definierat. Tfn vx Organisationsnr sid 2 (20)

3 9.3. Mötesplan... Fel! Bokmärket är inte definierat Projektrutiner... Fel! Bokmärket är inte definierat. 10. Kvalitetssäkring... Fel! Bokmärket är inte definierat Projektet... Fel! Bokmärket är inte definierat Resultatet... Fel! Bokmärket är inte definierat Sekretess, säkerhet Ändrings- och avvikelsehantering... Fel! Bokmärket är inte definierat. 11. Risker och möjligheter Leverans och överlämningsprocedur... Fel! Bokmärket är inte definierat. 13. Projektavslut... Fel! Bokmärket är inte definierat. Tfn vx Organisationsnr sid 3 (20)

4 Checklista: är följande hanterat inför beslut? Ja Nej Gäller ej här Målen för projektet är tydliga och definierade, med tydliga milstolpar (beslutspunkter) för att nå dit Effektmålen (nyttan) har identifierats samt förslag framtaget på hur de ska följas upp och av vem Det finns en uppskattning för projektets kostnad, tid och kvalitet Mottagaren av projektets leverans är identifierad Förväntat resultat (leverans) från projektet är tydligt definierat Hittills identifierade risker och osäkerheter i projektet är tydligt dokumenterade i riskanalys, inklusive en handlingsplan för att hantera dem Projektmedlemmar och referensgrupper är utsedda Samtliga hittills identifierade resurser är säkrade och införstådda med åtagandet Projektets avgränsningar är tydligt definierade och dokumenterade Tidpunkt för leverans är förankrad hos mottagaren Följdkostnader för projektet är identifierade och dokumenterade Juridiska och finansiella aspekter har beaktats 1. Godkännande av projektplan Projektplanen godkänd av: Beställare/Projektägare: Projektledare: NN NN Tfn vx Organisationsnr sid 4 (20)

5 Revisionshistorik Version Datum Författare Kommentar Camilla Thunell Bilagor/Referenser Nr Dokument ID Författare Dokument 1 Kommunikationsplan Definitioner och förkortningar Begrepp/förkortning SoL LSS Förklaring socialtjänstlagen Lagen om särskild stöd och service åt funktionshindrade Tfn vx Organisationsnr sid 5 (20)

6 2. Grundläggande information 2.1 Bakgrund Pilotstudien har som mål att undersöka hur socialtjänsten kan finnas på 1177 Vårdguiden. I pilotstudien ska SKL även undersöka för- och nackdelar med att inkludera information från socialtjänsten i en elektronisk tjänst 1. Socialdepartementet har även önskat att pilotstudien även ska undersöka möjligheten att ge enskilda personer förutsättningar att lagra information om sin hälsa i ett personligt hälsokonto. I denna pilotstudie kommer det arbetet inte att ingå. I SKL:s pilotstudie deltar följande län; Västerbotten, Stockholm och Kronoberg. Målgruppen för projektet är föräldrar till barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Projektet har tre delprojekt som vardera har var sitt fokusområde: Region Västerbotten utreder möjligheterna till interaktion mellan socialtjänsten och målgruppen, det vill säga vilka kontaktvägar som kan finnas,som målgruppen har behov av och kan hanteras digitalt. Kronobergs län arbetar med information till målgruppen inför att barnet eller ungdomen ska få en samordnad individuell plan (SIP) Stockholms län ansvarar för information om socialtjänstens stöd till målgruppen på 1177.se Pilotprojekt Föräldrastöd, Västerbotten I SKL s rapport Socialtjänsten på 1177.se framgår vid djupintervjuer med föräldrar till barn med funktionsnedsättning att de efterfrågar lättillgänglig kunskap och information, samordning av insatser och utbyte av erfarenheter med andra föräldrar i samma livssituation. Idag måste föräldrarna själva ta hela ansvaret för dessa områden, då samordning saknas från samhällets sida. Föräldrar med kunskap och ökad trygghet är anhöriga med goda möjligheter att fortsätta vara trygga föräldrar och därigenom ett stort stöd till sina barn. Föräldrar känner sig förstådda tillsammans med andra familjer som är i samma situation vilket ofta innebär en stor fysisk och psykisk belastning och tidsbrist. Därför är det viktigt att föräldrastöd är tillgängligt när helst anhöriga är i behov av det på en tid och plats som passar deras behov. 1 Pilotprojekt: Mementor: Utveckling av socialtjänst på 1177.se Tfn vx Organisationsnr sid 6 (20)

7 För de mindre kommunerna i Västerbotten län kan ett webbaserat föräldrastöd vara ett extra viktigt instrument då underlaget är för litet för att i den egna kommunen driva ex. anhörig grupper eller utbildningar i grupp. Behovet av att få vara anonym är också svårare att tillgodose i mindre kommuner. Stora avstånd och lång restid är andra faktorer som har betydelse i val av kanalstrategi för föräldrastöd. Pilotprojektet avser att inventera av vilket interaktivt stöd finns för föräldrar idag, vad har föräldrarna för behov och hur kan de tillgodoses interaktivt via 1177 som ingång. Utredningsarbetet omfattar behovsanalys, målgruppsundersökning, användarstöd, användbarhet och det ska leda till att utveckla rätt saker (som motsvarar ett behov eller löser ett problem) och göra saker rätt (vara enkla att använda). Frågor att ställa är exemeplvis: Hur ser stödet ut för föräldrar till småbarn, skolbarn, tonåringar? Hur använder sig föräldrar av det befintliga stödet? Saknas föräldrastöd för någon särskild föräldragrupp? Ges stödet på en tid och plats som passar den enskildes behov? Vilka ytterligare behov av stöd i föräldraskapet finns i kommunen? De kanalstrategier som därefter kan vara aktuella är ex; - Erfarenhetsutbyte via ex. mina vårdkontakter - Personligt möte på distans (handläggare) - Frågor och svar. Mejla in frågor och få svar inom 1 vecka. - Diskussionsforum, anonyma trådar - Chatt funktion 2.1. Omfattning Pilotprojektet påbörjades i mars 2014 och kommer att slutredovisas under sista kvartalet Framgångsfaktorer Framgångsfaktorer i pilotprojektet är att det finns medarbetare som kan avsätta tid för uppdraget och vill medverka med sina erfarenheter. Vidare är det viktigt att rekrytera föräldrar/ deltagare som kan besvara enkäter och medverka i fokusgrupper/workshops. Viktigt att tid finns för förankring hos samtliga aktörer. Tfn vx Organisationsnr sid 7 (20)

8 2.3. Samband med andra organisationer och projekt Det delprojekt som Västerbottens län ansvarar för är tätt knutet till övriga delprojekt samt till 1177vårdguiden. Det finns även andra projekt med liknande innehåll som pågår och som de kan vara bra att samråda med där det behövs för att dra nytta av erfarenheter och lärdomar som har uppkommit där. Exempel på sådana projekt som har beröringspunkter med Västerbottens läns delprojekt är Gapet (Partille), näracancer.se, med flera. 3Syfte och mål Syftet med delprojektet i Västerbottens län är att kartlägga föräldrars behov av interaktivt föräldrastöd och vilka kanaler som kan möta upp behovet. Effektmål Vid projektets slut ska det finnas - en modell för hur socialtjänsten skulle kunna använda 1177 Vårdguiden som plattform föräldrastöd Projektmål Målet med delprojektet är att till den 30 november producera ett underlag avseende följande: - inventering genomförd av vilket webbaserat föräldrastöd som finns idag för målgruppen - att målgruppens behov av interaktivt föräldrastöd är definierat 4 Krav på projektet Förutsättningar Den 1 juli 2009 infördes en ny bestämmelse i 5 kap. 10 socialtjänstlagen. Den anger att socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder. Varje kommun måste informera sina invånare om möjligheten att som anhörig som vårdar och stödjer en närstående få stöd. Syftet med att stödja anhöriga är att minska deras fysiska och Tfn vx Organisationsnr sid 8 (20)

9 psykiska belastning. Den anhöriga kan genom stödet få en förbättrad livssituation samtidigt som risken att drabbas av egen ohälsa minskar. Kommunen bör därför ha ett brett utbud av stöd för att kunna tillgodose gruppers och individers olika behov. I Västerbottens län/umeå kommun finns för närvarande föräldrastöd i form av Projekt i form av socialttanter på nätet. Ett antal förutsättningar behöv er vara uppfyllda för att projektet ska nå sina mål. En viktig förutsättning är att de kommuner som deltar från länet har möjlighet att lägga de resurser i form av tid som krävs. Vidare är det en förutsättning att de andra aktörer som eventuellt blir aktuella att ha med i testningen av olika processer har vilja och möjlighet att delta. Ett nära och fungerande samarbete med 1177vårdguiden är ytterligaren en förutsättning. För att vidmakthålla användarcentreringen på 1177.se är förutsättningen att nära kommunicear med målgruppen avgörande för resultatet. Andra förutsättningar är nära relation med den verksamhet som berörs av informationen. Tfn vx Organisationsnr sid 9 (20)

10 2.4. Beroenden Beskriv de beroenden, eller inleveranser till projekt, som behövs för att projektet skall kunna nå sina mål Nr. Beskrivning av beroendet/leverans Deltagare fördjupad målgruppsanalys Kommunrepresentanter arbetsgrupp, ledning Handläggare Medarbetare IT Regional redaktion 1177 Västerbottens landsting Medarbetare inom lt Regionala redaktörer Var/Vem kommer det från Deltagande kommun, Attention m fl Deltagande kommun 1177 vårdguiden Barn/ungdomshabilitering Kommentar Datum om leverans viss tid Avgränsningar Målgruppen för projektet är föräldrar till barn och unga som har neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Plattformen 1177 Vårdguiden är given. Gällande fokusområde är det föräldrastöd som är i fokus för detta projekt. Ingen testning kommer att ske inom ramen för detta projekt. 3. Tids- och resursplaner Tfn vx Organisationsnr sid 10 (20)

11 3.1. Milstolpeplan Beskriv de viktigaste händelserna och besluten som behöver tas i projektet Exempel: PROJEKTPLAN Datum BP MS Beskrivning Vem godkänner 1 Projektorganisation utsedd Projektledare 1 Beslut projektet plan. Styrgrupp 2 Intressentanalys genomförd 3 Kommunikationsplan framtagen 3.2. Aktivitetsplan Ett exempel på en aktivitetslista. Den bör innehålla alla aktiviteter som leder fram till beslut och milstolpar samt andra huvudaktiviteter i projektet. Aktivitet Startdatum Slutdatum Ansvarig Styrgruppsmöte Angela Byström Styrgruppsmöte ?? Styrgruppen Uppstart Arbetsgrupp Styrgruppen Inventering webbaserat föräldrastöd Styrgrupp Arbetsgrupp Formulera intervjufrågor Camilla Söderlund Enkätutskick (Ev. förlängning + 2 veckor) Arbetsgrupp Sammanställning Arbetsgrupp Intervjuer med föräldrar Umeå Arbetsgrupp Intervjuer med föräldrar inlandskommun Arbetsgrupp Intervjuer med medarbetare inom soc.tjänst - LOTS samordnare - Verksamhetschef IFO Angela Angela Tfn vx Organisationsnr sid 11 (20)

12 - LSS handläggare - Enhetschefer verkställighet Camilla Angela/ Camilla Intervjuer med medarbetare inom landstinget Arbetsgrupp Workshop Sammanställning resultat Avstämningsmöte arbetsgrupp/styrgrupp Avstämningsmöte arbetsgrupp/styrgrupp Inför enkätutskick Avstämningsmöte arbetsgrupp/styrgrupp Inför workshop Möte med regionala redaktörer Camilla Söderlund/ Angela Byström Angela Byström Angela Byström 3.3. Resursplan Lista behov av roller/kompetenser och andra resurser, t ex utrustning, som behövs i projektet. Indikera även hur resurserna är säkrade (muntligt/skriftligt). Personal Roll/kompetens beskrivning av uppgift Projektledare kommunikatör LSS-handläggare Utredare Antal timmar Period Resurssäkrat Ja/Nej ja ja ja ja Delprojektet genomförs under perioden 1 mars-30 november 2014 med en projektledare samt en utredare/kommunikatör, totalt 50%. Projektet ska inventera hur föräldrastöd ges idag och genom vilka kanaler stödet ges. Workshop och enkäter för en fördjupad målgruppsanalys, hur ser föräldrars behov av stöd ut i föräldraskapet. Efter kartläggning och dialog med föräldrar identifiera ett antal kaanalstrategi för ev testning efter projekttidens slut. Tfn vx Organisationsnr sid 12 (20)

13 4. Projektorganisation Projektbeställare: SKL har på uppdrag av Socialdepartementet aktualiserat projektet Vårdguiden har det övergripande projektansvaret. Regional projektägare är Regionförbundet Västerbotten. Medverkande kommun är Umeå samt Västerbottens läns landsting Styrgrupp: Angela Byström, Umeå kommun Camilla Thunell, Umeå kommun Camilla Söderlund, Umeå kommun Arbetsgrupp: Angela Byström, Umeå kommun Christina Ledin Wickström, Umeå kommun??, brukarrepresentant??, regional redaktör landstinget Externa kontakter 1177vårdguiden Desirée Söderberg SKL Lennart Jonasson (?) Möjliga partners under arbetets gång: Socialstyrelsen Försäkringsbolag Attention Tfn vx Organisationsnr sid 13 (20)

14 5. Kommunikation I all kommunikation ska syftet med pilotstudien tydligt framgå. Det ska även vara tydligt att det är en del av en större studie med syfte att undersöka vilka möjligheter det finns att göra 1177.se till en samlad ingång på webben, där invånarna kan hitta relevant och kvalitetssäkrad information även om socialtjänst. Vid möten ska syftet alltid presenteras inledningsvis. Det är SKL som genomför projektet på uppdrag av socialdepartementet. Den huvudsakliga kommunikationen samordnar SKL. Målgrupperna är: - de föräldrar och föreningar vi kommer i kontakt med när vi genomför pilotstudien - de medarbetare vi kommer i kontakt med när vi genomför pilotstudien. Det måste vara tydligt för de som arbetar i kommunerna vad vinsterna är med att finnas med den lokala informationen på 1177 Vårdguiden. Vinster att kommunicera med föräldrar och organisationer: - vi arbetar för att ge föräldrar tillgång till ett interaktivt föräldrastöd - vi arbetar för att ge professionella ett forum att hänvisa föräldrar till som är i behov av stöd alla tider på dygnet. Vinster att kommunicera med kollegor i kommunerna: - Enklare för föräldrar att hitta föräldrastöd oavsett vart föräldern bor - Vinster med att använda en kanal som målgruppen föräldrar redan använder sig av. Intressentanalys Sveriges kommuner Målgruppen föräldrar till barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Sveriges landsting 1177vårdguiden nationellt och regionalt Brukarorganisationer och intresseföreningar BUP, skolan mfl 5.1. Kommunikationsplan Tfn vx Organisationsnr sid 14 (20)

15 Se bilaga. Tfn vx Organisationsnr sid 15 (20)

16 Tfn vx Organisationsnr sid 16 (20)

17 6. Tfn vx Organisationsnr sid 17 (20)

18 7. 8. Arbetsformer Dokumenthantering Dokument ska finnas hos projektledare samt då det är relevant på projektplatsen.se som är det övergripande projektets samlingsplats. Informationsspridning i projektet Rapportering sker via veckovisa avstämningar med hela det övergripande projektet. Den 17 juni 2014 sker en större avstämning då hela projektet träffas under en heldag. I slutet av projektet kommer delprojektet att rapporteras i en slutrapport. Sekretess, säkerhet Det material som inhämtas via fördjupad målgruppsanalys och referensgruppsmöten med målgruppen ska vara avidentifierat i all vidare hantering. All information om representanter för målgruppen ska hanteras enligt gällande regler och med stor varsamhet. Ingen enskild individ/familj kommer att kunna identifieras. 9. Risker och möjligheter Identifiera risker och möjligheter som finns i projektet Nr Identifierad risk S P SxP Åtgärd Ansvarig Tfn vx Organisationsnr sid 18 (20)

19 10. Projektavslut Resultatet av Umeås pilot ingår som en del i redovisningen av hela pilotprojektet och ligger til l grund för beslut om nästa steg på ett nationellt plan. Tfn vx Organisationsnr sid 19 (20)

20 Tfn vx Organisationsnr sid 20 (20)

Information om samhällsstöd på 1177.se

Information om samhällsstöd på 1177.se Information om samhällsstöd på 1177.se Stockholms läns delprojekt i projektet Socialtjänsten på 1177 Vårdguiden Projektplan Stockholm, 2014-05-06 Innehåll 1. Godkännande av projektplan...4 2. Grundläggande

Läs mer

Att förbereda sig inför Samordnad individuell plan (SIP)

Att förbereda sig inför Samordnad individuell plan (SIP) Att förbereda sig inför Samordnad individuell plan (SIP) Projektplan Väjö 2014-04-28 rev 2014-05-07 rev 2014-06-16 Innehåll 1. Godkännande av projektplan...3 2. Grundläggande information...5 3. Bakgrund...5

Läs mer

Socialtjänsten på 1177 Vårdguiden

Socialtjänsten på 1177 Vårdguiden Socialtjänsten på 1177 Vårdguiden Projektplan Stockholm, 2014-06-16 Innehåll 1. Godkännande av projektplan...4 2. Grundläggande information...6 2.1. Bakgrund...6 2.2. Omfattning...6 2.3. Framgångsfaktorer...7

Läs mer

Varumärkesutredning. Ryms information och tjänster från socialtjänsten inom 1177 Vårdguiden? Stockholm 2014-09-01

Varumärkesutredning. Ryms information och tjänster från socialtjänsten inom 1177 Vårdguiden? Stockholm 2014-09-01 Varumärkesutredning Ryms information och tjänster från socialtjänsten inom 1177 Vårdguiden? Stockholm 2014-09-01 Vad är 1177 Vårdguiden? 1177 Vårdguiden erbjuder råd, information, inspiration och e-tjänster

Läs mer

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Projektdirektiv 1(8) Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Versionshistorik Version Datum Författare Godkänd av Ändringshistorik 0.1 2015-05-12 Boel Arbetsmtrl

Läs mer

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

Projektplan. Aktiv hälsostyrning. PROJEKTiL

Projektplan. Aktiv hälsostyrning. PROJEKTiL PROJEKTiL 2(14) 1.1. Bakgrund Landstinget Gävleborg har tillsammans med Gävle kommun samarbetat i två kartläggningar med fokus på de äldre multisjuka. Det första initiativet, i samband med en utvärdering

Läs mer

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv Anders Henriksson Sida: 1 (6) Projektdirektiv Regionala nav för identitetsuppgifter och hantering av autentiserings- och auktorisationsuppgifter Anders Henriksson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet Regionala

Läs mer

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION Styrande måldokument Plan PROJEKTiL Sida 1 (9) [Titel] Sida 2 (9) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2 Mål och Verksamhetsnytta... 4 2.1

Läs mer

Stödstrukturer. Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg. Projektplan

Stödstrukturer. Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg. Projektplan 2017-04-16 1 1 (10) Stödstrukturer Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg Dokumentmall från ProjektStegen 2017-04-16 1 2 (10) Innehållsförteckning 1 Bakgrund och beställare... 3 1.1 Bakgrund till

Läs mer

Intressent och kommunikationsplan

Intressent och kommunikationsplan Intressent och splan Innehåll 1 Grundläggande information... 5 2 Syfte splan... 5 3 Mål splan... 5 4 Ansvar och fördelning... 5 5 Avgränsningar... 5 6 Kostnadskalkyl för saktiviteter... 5 Datum 2016-02-09

Läs mer

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Projektplan Uppdragsgivare Folkhälsonämnden Godkänd Ulrika Lundgren Ansvarig för dokumentet Cecilia Ljung Diarienummer 2017.0092 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

Bilaga 5 b Mall för projektplan

Bilaga 5 b Mall för projektplan Bilaga 5 b Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för hur en projektplan skrivs och vad den kan innehålla. De flesta organisationer har egna mallar för projektplaner

Läs mer

Trygg och säker i hemmet

Trygg och säker i hemmet Trygg och säker i hemmet Projektplan Agneta Aldor 2014-05-09 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Syfte med dokumentet 3 1.2 Ändringshistorik 3 2 Projektet, sammanfattning 3 2.1 Projektets omfattning

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan

Projektplan med kommunikationsplan Projektplan med kommunikationsplan Projekt E-serviceverkstad 2013-09-01 2014-08-31 Projektägare Regional samarbetspartner Genomförs i Projektbidrag Projektets syfte Regionförbundet i Kalmar län, Christer

Läs mer

[ Ångesthjälpen pilotinförande i nationell behandlingsplattform]

[ Ångesthjälpen pilotinförande i nationell behandlingsplattform] plan 1 (13) [ Ångesthjälpen pilotinförande i nationell ] Dokumentmall från Stegen plan 2 (13) Innehållsförteckning 1 Om dokumentet... 3 1.1 shistorik... 3 2 Bakgrund och beställare... 3 2.1 Bakgrund till

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Anhörigstöd - en skyldighet

Anhörigstöd - en skyldighet Anhörigstöd Anhörigstöd - en skyldighet Sedan 2009 ska alla socialnämnder erbjuda stöd för att underlätta för de personer som: - vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre - stödjer en närstående

Läs mer

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd Dnr Mahr 19-2014/568 1 (av 10) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-03-27 Susanne Wallmark Jenny Wendle Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.0 150327 Slutgiltig projektplan

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning

Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning 1(9) Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning Projektidé... 2 Syfte... 3 Mål... 4 Teoretisk bakgrund och perspektiv... 4 Relevans och förankring... 5 Samverkan i

Läs mer

PROJEKTiL Projektplan VISIT 1 (9) Checklista inför beslut, BP2 JA NEJ

PROJEKTiL Projektplan VISIT 1 (9) Checklista inför beslut, BP2 JA NEJ DIVISION ALLMÄNMEDICIN PROJEKTiL Projektplan VISIT 1 (9) Projektnamn: VISIT Projektägare: Skriv här Projektägarens namn. Projektägaren ska vara den person som företräder den organisation/enhet som finansierar

Läs mer

Verksamhetsutvecklingsprojekt

Verksamhetsutvecklingsprojekt Verksamhetsutvecklingsprojekt Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Projektplan för Organisering av gruppverksamheten Delprojekt i projektet Utveckling av Vuxenhabiliteringen Projektledare Malin Arby

Läs mer

Riktlinjer för stöd till anhöriga

Riktlinjer för stöd till anhöriga Riktlinjer för stöd till anhöriga Upprättad 2014-08-28 1 Innehåll Riktlinjer för anhörigstöd/stöd till närstående... 2 Inledning... 2 De som omfattas av stöd till anhöriga... 2 Syftet med stöd till anhöriga...

Läs mer

Politiskt program för Social- och arbetsmarknadsnämndens verksamhetsområde?

Politiskt program för Social- och arbetsmarknadsnämndens verksamhetsområde? Politiskt program för Social- och arbetsmarknadsnämndens verksamhetsområde? UPPDRAGSBESKRIVNING 2017-05-24 ARBETSMATERIAL VERSION 1.1 HELEN SMITH ANNA-KARIN FOLGER Innehåll Bakgrund...3 Effektmål...3 Projektmål

Läs mer

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan 2018-08-2116 DNR:2018/1313 PROJEKTPLAN Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan Projektledare Beställare Delprojektledare redovisas under avsnitt 4 Lotten Glans organisation

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från slutenvård

Samverkan vid utskrivning från slutenvård Samverkan vid utskrivning från slutenvård Projektplan Hösten 2018-2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 4 2 MÅL 4 2.1 Effektmål 4 2.2 Projektmål 4 3 AKTIVITETER

Läs mer

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0 E-tjänst Särskilt boende Projektplan 2014-09-16 Version 1.0 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2014-08-29 1.0 Godkänd Josephine Andersson Innehåll 1. Mål och ramar 3 1.1 Verksamhetsmål

Läs mer

Strategi för ehälsa Region Jönköpings län

Strategi för ehälsa Region Jönköpings län 1 (12) Strategi för ehälsa Region Jönköpings län Dokumentmall från Stegen 2 (12) Innehållsförteckning 1 Bakgrund och inledning... 4 1.1 Övergripande, nationella mål för ehälsa (Inera)... 4 1.2 Effektkedja

Läs mer

Projektplan, åtagandet

Projektplan, åtagandet Sida 1 Projektplanen utgör ett huvudresultat av förberedelserna och kan ses som kontraktet mellan projektledningen och projektägaren för projektets genomförande. Om projektplan, åtagandet Syftet med att

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 0.1 Utkast/Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning E-tjänst Särskilt boende Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Införa e-tjänst särskilt

Läs mer

Projektplan. Projektplan. Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa

Projektplan. Projektplan. Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa Projektplan Projektplan Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa 1 Innehåll 1 Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa 3 1.1 Bakgrund/Inledning... 3 1.2 Förväntad nytta... 4 1.3 Mål... 4 1.4

Läs mer

Uppdraget. Mål. Syfte. Omfattning Dnr 7270/2009

Uppdraget. Mål. Syfte. Omfattning Dnr 7270/2009 1 Projektplan för regeringsuppdrag om att intensifiera utvecklingen av öppna jämförelser och ta fram en handlingsplan för ökad tillgång till data av god kvalitet inom socialtjänsten Uppdraget Regeringen

Läs mer

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa Vem är jag? 60 år, gift, 4 barn Bor i Gopshus utanför Mora där jag på fritiden driver ett vandrarhem

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

Demensprocessen i Hallands län

Demensprocessen i Hallands län 20 1(5) Projektplan: Demensprocessen i Hallands län ett samverksansprojekt mellan landstinget och kommunerna i Halland Projektidé Att skapa en jämlik vård i hela länet för personer med demenssjukdom och

Läs mer

Handlingsplan Trisam 2016

Handlingsplan Trisam 2016 Handlingsplan Trisam 2016 Angelica Gabrielsson, processledare Trisam 2016-03-10 Processplan Trisam INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. GRUNDLÄGGANDE INFORMATION...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...4 2. MÅL...4 2.1 Övergripande

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Bilaga 1 Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Denna handlingsplan är en bilaga till R egional ö verenskommels e om utveckling av samverkan

Läs mer

Modernisering av föreningsstödet i Norrköpings kommun

Modernisering av föreningsstödet i Norrköpings kommun PROJEKTPLAN 1(8) 2016-06-02 KS 2015/0490 Handläggare, titel, telefon Per Grundtman, projektledare 011-15 19 69 Projektplan Modernisering av föreningsstödet i Norrköpings kommun Ändringshantering Version

Läs mer

Socialstyrelsen 2013-04-22 1(6)

Socialstyrelsen 2013-04-22 1(6) (4) 9.5-235ZO/zut-s Socialstyrelsen 2013-04-22 1(6) Projektplanför kadläggning av medicinskt ansvarig sjuksköterska(mas), medicinskt ansvarig för rehabilitering(mar), socialt ansvarig samordnare ochtillsynsansvarig

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 GEMENSAM INDIVIDUELL PLANERING, SIP, MELLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, SOCIALTJÄNST, FÖRSKOLA OCH SKOLA SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum

Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum 2019-02-08 Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum 1 Innehåll 2 Bakgrund s 3 3 Mål s 4 4 Metod s 4 5 Genomförande s 4 6 Modell s 5 7 Målgrupp

Läs mer

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Innehållsförteckning Gemensam projektstyrningsmodell för Örebro kommun... 3 Varför en gemensam projektstyrningsmodell

Läs mer

PRIO - analys och handlingsplan

PRIO - analys och handlingsplan Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 13(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:240 SNau 102 PRIO - analys och handlingsplan Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för informationen

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

Samordnad individuell plan med stöd av IT-tjänsten Prator - öppenvårdsmodul

Samordnad individuell plan med stöd av IT-tjänsten Prator - öppenvårdsmodul Samordnad individuell plan med stöd av IT-tjänsten Prator - öppenvårdsmodul Överenskommelse mellan Västerbottens läns landsting och kommunerna i Västerbotten. Överenskommelsen ska ge vägledning till samverkan

Läs mer

Projektplan. Mål Resultatet projektet ska leverera, dvs. vad som ska vara uppnått när projektet är genomfört, (se dokument Uppdragsbeskrivning ).

Projektplan. Mål Resultatet projektet ska leverera, dvs. vad som ska vara uppnått när projektet är genomfört, (se dokument Uppdragsbeskrivning ). Projektnamn Projektägare / Sponsor Projektledare 1. Sammanfattning En kort inledande sammanfattning av projektplanen. 2. Bakgrund, syfte och mål Bakgrundsbeskrivning Beskrivning av bakgrunden till projektet,

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad ehälsofrågorna ska förankras i strukturerna för styrning, ledning och samverkan som finns i länet;

Läs mer

Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar. att godk- a framtagen strategiplan om anhörigstöd

Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar. att godk- a framtagen strategiplan om anhörigstöd Lilian Gullberg, projektledare 0413-620 22 110615 VOO IOU Vård- och omsorgsnämnden.5, INVESTOR NPEOPLE Strategiplan anhörigstöd Förslag till beslut Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Läs mer

PROJEKTPLAN. Detta dokument är avsett att användas som stöd vid framtagning av dokumentet Projektplan.

PROJEKTPLAN. Detta dokument är avsett att användas som stöd vid framtagning av dokumentet Projektplan. PROJEKTPLAN Projektnamn Användning Detta dokument är avsett att användas som stöd vid framtagning av dokumentet Projektplan. Kursiv röd text är råd, anvisningar och ev. exempel inom respektive avsnitt

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP)

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Efter ändringar i hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) 1 januari 2010 ska landsting och kommun tillsammans ska

Läs mer

Översikt Projektilen version 2.0

Översikt Projektilen version 2.0 Översikt Projektilen version 2.0 Förberedelsefasen Projektpolicy Initiera Förbereda inte initiera Protokollföra beslut Protokoll Förslag/idé Förändringsbehov hos verksamhet Analysera och strukturera förslag

Läs mer

Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess

Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess Projektdirektiv 201 2014-03-12 Sida: 1 (6) Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess 2014-03-12 Sida: 2 (6) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Resultat och effekter... 3 3 Styrning och dokumentation...

Läs mer

1 MARS Överenskommelse. mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning

1 MARS Överenskommelse. mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning Kommunerna i Norrbotten och Norrbottens läns landsting är överens om att god

Läs mer

Projektkontoret. Januari 2007. Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se

Projektkontoret. Januari 2007. Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se Projektkontoret Januari 2007 Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se Agenda 1. Projektkontoret bakgrund, syfte, vad gör vi och för vem 2. Vilka projekt ska samordnas inom projektkontoret? 3. Vad innebär

Läs mer

Förbund för finansiell samordning (FINSAM) inom rehabiliteringsområdet. Ansökan om medel från Samordningsförbundet Värend

Förbund för finansiell samordning (FINSAM) inom rehabiliteringsområdet. Ansökan om medel från Samordningsförbundet Värend Ansökan om medel från Samordningsförbundet Värend Processnamn: Samsyn och samhandling - kring individer i yrkesför ålder från 16 år och uppåt med svårigheter eller misstanke om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Läs mer

Projectbase Projektplan

Projectbase Projektplan Projektnamn Projektägare / Sponsor Projektledare 1. Sammanfattning En kort inledande sammanfattning som lyfter fram det viktigaste i projektplanen. Maximalt en sida som skrivs när planen är klar och skall

Läs mer

Projektförslag. Barn till föräldrar som har en kognitiv begränsning i Eslöv.

Projektförslag. Barn till föräldrar som har en kognitiv begränsning i Eslöv. Barn till föräldrar som har en kognitiv begränsning i Eslöv. Författare: Camilla Petersson Thomas Larsen Godkänt av (förvaltningschefer):eva Åström Kerstin Melen-Gyllensten Datum för godkännande: 1. Bakgrund

Läs mer

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Delprojekt Definition av och indelning i kompetensgrupper Sida: 2 (7) 1 Delprojektnamn/identitet Delprojektet benämns Verksamhetsutveckling

Läs mer

U T V E C K L I N G S L E D A R E

U T V E C K L I N G S L E D A R E Projektplan REGIONAL UTVECKLINGSLEDARE BARN OCH UNGA Bakgrund Under 2008 tillsatte regeringen en utredning under ledning av Kerstin Wigzell som 2008 resulterade i ett betänkande Evidensbaserad praktik

Läs mer

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anna Lilja Qvarlander Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-03-23 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen

Läs mer

Projektplan. Varje dag räknas 2015 Nationell satsning på cancervård. PROJEKTiL Region Gävleborg

Projektplan. Varje dag räknas 2015 Nationell satsning på cancervård. PROJEKTiL Region Gävleborg Projektplan Varje dag räknas 2015 Nationell satsning på cancervård PROJEKTiL Region Gävleborg Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 3 1.1 Syfte... 5 1.2 Effektmål/Nyckeltal... 6 1.3 Projektmål...

Läs mer

FÖRSTA STEGET I SKL:S FÖRSTUDIE OM UTVECKLING AV SOCIALTJÄNST PÅ 1177.SE

FÖRSTA STEGET I SKL:S FÖRSTUDIE OM UTVECKLING AV SOCIALTJÄNST PÅ 1177.SE FÖRSTA STEGET I SKL:S FÖRSTUDIE OM UTVECKLING AV SOCIALTJÄNST PÅ 1177.SE Del av ÖK 2013 om Stöd till evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten Mementor, 130512 Innehåll Uppdraget Omvärldsspaning

Läs mer

Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan. 2014-07-09 Version 0.2

Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan. 2014-07-09 Version 0.2 Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan 2014-07-09 Version 0.2 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2014-06-26 0.1 Utkast Josephine Andersson 2014-07-01 0.2

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Katja Kamila 2012-03-30

Katja Kamila 2012-03-30 VÄSTMANLANDS KOMMUNER OCH LANDSTING Barn och unga i fokus Katja Kamila 2012-03-30 Checklista kommunikation Har du kontaktat informatörerna för att diskutera informationsbehoven? Finns det personalresurser

Läs mer

Rutin för samordnad individuell plan (SIP)

Rutin för samordnad individuell plan (SIP) Rutin för samordnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL 16 kap 4 ) och Socialtjänstlagen (SoL 2 kap 7 ) ska region och kommun tillsammans ska upprätta en

Läs mer

Projektdirektiv delprojektet föräldrastöd

Projektdirektiv delprojektet föräldrastöd Sida: 1 (5) Projektdirektiv delprojektet föräldrastöd 1. BESTÄLLNING Godkännande Projektdirektivet godkänt av: Uppdragsgivare/Beställare: Projektledare: Anders Byström barn- och utbildningschef XXXX projektledare

Läs mer

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR 504-266/09 PROJEKTPLAN Godkänd av styrgruppen 2010-01-11 Våld i nära relationer Projektplan Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer Projektperiod

Läs mer

Projektplan. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS

Projektplan. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS Projektplan Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS Innehållsförteckning SYFTET MED PROJEKTPLANEN 6 REGLER FÖR PROJEKTPLANEN

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Bakgrund Hallands sex kommuner och landstinget Halland representerat av psykiatrin i Halland och Närsjukvården Landstinget

Läs mer

PROGRAM FÖR SAMVERKAN STOCKHOLMSREGIONEN

PROGRAM FÖR SAMVERKAN STOCKHOLMSREGIONEN U T V E C K L I N G A V S A M V E R K A N I S Y F T E A T T Ö K A S A M O R D N I N G E N A V S A M H Ä L L E T S R E S U R S E R F Ö R A T T F Ö R H I N D R A O C H L I N D R A S T Ö R N I N G A R I S

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

Nätverket för ehälsa i Östergötland

Nätverket för ehälsa i Östergötland Projektplan 1 av 8 Projektplan Projektets namn Kommunernas producentskap till NPÖ Beställare/finansiär Nätverket för ehälsa Projektledare Annika Pettersson, LKDATA Dokumenthistorik sion Kommentar Handläggare

Läs mer

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-03-24 7 Gäller fr o m: 2014-03-25 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Ansvarig: Kommunstyrelsen KS/2013:68-003 Ingen befintlig policy Utvecklingsavdelningen Projektstyrningspolicy

Läs mer

Länsstyrelserna stödjer och samordnar föräldrastödet

Länsstyrelserna stödjer och samordnar föräldrastödet Länsstyrelserna stödjer och samordnar föräldrastödet Camilla Pettersson Örebro län Länsstyrelsernas uppdrag ska under åren 2014-2017 stödja kommuner, landsting och andra föräldrastödjande i arbetet med

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer

Socialtjänstlagen 5 kap 10 ( ) Sara Berlin, anhörigkonsulent i SDF Östra Göteborg Lena-Karin Dalenius, anhörigkonsulent i SDF V:a Hisingen

Socialtjänstlagen 5 kap 10 ( ) Sara Berlin, anhörigkonsulent i SDF Östra Göteborg Lena-Karin Dalenius, anhörigkonsulent i SDF V:a Hisingen Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder. Socialtjänstlagen

Läs mer

Dok.beteckning NGL Arbetsmiljö Utgåva 1.0 Nina Larsson, Petra Hedgren Sida: 1 (10) 2013-03-22. Projektplan

Dok.beteckning NGL Arbetsmiljö Utgåva 1.0 Nina Larsson, Petra Hedgren Sida: 1 (10) 2013-03-22. Projektplan Nina Larsson, Petra Hedgren Sida: 1 (10) Projektplan NGL, fokusprojekt C.6 Arbetsmiljö för lärare i nätbaserad undervisning Nina Larsson, Petra Hedgren Sida: 2 (10) Innehåll 1 Basfakta... 4 1.1 Godkännande

Läs mer

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman Att arbeta med våld i nära relationer Ingrid Hjalmarson Eva Norman Utvärderingar om Våld i nära relationer Kommunernas och hälso- och sjukvårdens ansvar för insatser mot våld SoL 5 kap reglerar insatserna

Läs mer

Projektplan för Anhörigstöd i T-län

Projektplan för Anhörigstöd i T-län Örebro den 23 december 2005 Projektplan för Anhörigstöd i T-län Vidareutveckling av varaktiga stödformer till anhöriga och närstående 1. Bakgrund Socialdepartementet kommer att utbetala 24 850 000 kr per

Läs mer

Redovisning av verksamhet med personliga ombud år 2013

Redovisning av verksamhet med personliga ombud år 2013 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-14 SN-/4901.710 1 (2) HANDLÄGGARE Kvist Lindgren, Zara Socialnämnden Zara.Kvist-Lindgren@huddinge.se Redovisning av verksamhet med personliga ombud år Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Vägledning till personal. Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år

Vägledning till personal. Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år Vägledning till personal Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år Innehåll Inledning... 3 Vad är SIP?... 3 Vem kan få SIP?... 3 Varför SIP?... 4 När behövs SIP?... 4 Samtycke...

Läs mer

Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd. Enköpings kommun

Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd. Enköpings kommun Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd Enköpings kommun Träffar du i ditt arbete personer som är anhöriga? Den 1 juli 2009 gjordes en ändring i Socialtjänstlagen: Socialnämnden ska erbjuda stöd

Läs mer

Projektförlängning 2018: Dataskyddsförordningen

Projektförlängning 2018: Dataskyddsförordningen Sid 1(12) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 2017-08-17 Stefan Johannesen, 054-540 12 60, 070-0016428 stefan.johannesen@karlstad.se Projektspecifikation Beskrivning av projektets krav, mål och omfattning,

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell BP = Beslutspunkt (Projektmodellen har fem beslutspunkter. Vid varje punkt tar beställare/styrgrupp beslut om stopp eller gå)

Läs mer

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen Ladok3 på GU Rollbeskrivning i projektorganisationen och befogenheter Y2013/13 Projektorganisation, roller Filnamn: L3_roller i projektet_bilaga 4_20131022.docx Gemensamma förvaltningen Utgåva B Ladok3

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer