Bärfisnyheter BÄ R F I S. Go jul på er alla bärfisar! Vad gör vi sista året? Nr. 6 December 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bärfisnyheter BÄ R F I S. Go jul på er alla bärfisar! Vad gör vi sista året? Nr. 6 December 2014"

Transkript

1 BÄ R F I S Bärfisnyheter Go jul på er alla bärfisar! Vi i projektet flaggar ut för året genom en välfylld julhälsning - Bärfis sista nyhetsbrev för detta året innan ledigheten kickar igång har varit Bärfis andra år och vi har både hittat våra former och metoder och börjat tänka på hur vill vill leva vidare och förankra projektet, som nu snart går in på sitt sista år. En strategi för att förankra projektet i barnens närmiljö har varit att vi sökt oss närmre våra skolor och arbetat med skogsträdgården i Malmö och med miniskogsträdgårdar på skolgårdar och på Sofielunds Folkets Hus. Vad gör vi sista året? Sista året för Bärfisprojektet närmar sig. Som ni kanske känner till ger Arvsfonden som högst medel för 3 år. Under projektets sista år kommer vi att fokusera på att samla ihop material och skapa pedagogiska metoder och lekar som hjälper er att förstå och förklara en skogsträdgård för barn. Vi träffar också en illustratör som kan fånga projekt Bärfis i bilder. Detta material ska så småning om bli en bok som ni kan använda er av när ni undervisar. Vi ska även utveckla ett utbildningsprogram - en skogsträdgårdsutbildning för pedagoger och elever. Läs mer om Skogsträdgården som modell och lärmiljö på sidan 5. Klassutflykterna kommer så klart att fortsätta och förslag på planering skickas ut till er pedagoger i början av februari. Vi i arbetsgruppen kommer att vidareutbilda oss i trädbeskärning och ympning av fruktträd under tidig vår och bjuder in er pedagoger att vara med vid dessa tillfällen. Med vår nya kunskap kommer vi att kunna beskära och ympa frukträden som finns på skolgårdarna. Genom beskärning och ympning vårdar vi träden och ger dem de bästa förutsättningarna för att få mer frukt.

2 Bärfisnyheter BOKTIPS Vi har så många inspirerande boktips som vi vill ge er! Johanna Bruun tipsar om att besöka secondhandbutikerna och botanisera i deras boklager: -Jag hittar många fina böcker där som inte kostar så mycket. Titta lite extra bland barnböckerna och de lite större faktaböckerna med bra foto. Du kan hitta böcker som inte ges ut mer till bra pris om du tar dig tid att leta. Jag vill också tipsa om Naturskyddsföreningens årsbok med ett specifikt tema varje år, dessa kan du hitta i bokhyllorna till bra pris. Det finns även många böcker som beskriver naturen året runt, dessa kan ibland vara skrivna som dagböcker från förr eller nutid, något att läsa för klassen och samtidigt följa årstiden och ta reda på hur det var förr. En idé är att låta eleverna skriva sin egen dagbok och låta dem följa naturen i närmiljön/skolgården med bild och text. Soltrappan (Agneta Nilsson & Kerstin Reidel) Den här boken är en av våra största inspirationskällor när vi hittar på experiment och andra aktiviteter. Boken visar vägen bland växter och djur i skogen och på ängen, bland de små krypen och de större djuren. Det lyckas vara faktasprängfylld och spännande på samma gång, och låter barn förstå komplexa naturmysterier som pollinering och fotosyntes genom att barnen får undersöka och se med sina egna ögon. Pedagoger - skaffa denna bok omedelbums! Mini-Monster i naturen (John & Hanna Hallmén) Vad är det egetligen som är så häftigt med insekter? Här är boken som sätter fingret på det. Det är som en samling aha s, med rubriker som Daggmaskar bajsar jord, Fjärilen har ett inbyggt sugrör, Guldbaggen har en hemlighet, Nyckelpigor har alla möjliga färger och Bina hör med fötterna. Blandat med extrem makrofotografering av insekternas ansikten blir boken en speciell upplevelse. Dagbok från naturen (Janet Marsh) En vacker dagbok som väver samman författarens observationer av naturens växlingar med händelser i hennes liv. Detaljrika, härliga illustrationer! (Second Hand-fynd!) 2.

3 TIDNINGSTIPS Två nyttiga tidningstips till er som vill veta mer om permakultur och letar efter praktiska lösningar: Tidningen Nordisk Permakulturtidning är en tidning för dig som vill veta mer om permakultur och vad som händer inom området. Här får du tips och inbjudningar till olika konferanser och workshops. Skriften innehåller också artiklar och konkreta helhetslösningar på våra miljö- och klimatproblem. Ges numera även ut på svenska. Om du är medlem i permakulturföreningen så får du två nummer av tidningen gratis per år! Tidningen Åter är en tidning för dig som vill ha mer praktiska lösningar och har därför praktiska artiklar om bl.a. odling, ekologiskt byggande och boende, hantverk, alternativ ekonomi och energi, att ta till vara mat, osv. Webbtips Surfa runt på Skogsträdgårdswebbarna! Skogsträdgårdsbloggen skogsträdgården.stjärnsund.nu PIS - Permakultur i Skåne permakulturiskane.se Skogsträdgårdens vänner skogstradgardensvanner.se (Om vår skogsträdgård i Holma i Höör.) Mullbärsbacken mullbarsbacken.se (Om vår skogsträdgård i Lindängelund, Malmö.) Lektips Skogsträdgårdspusslet Ett litet smakprov från vårt kommande metodmaterial! Skogsträdgårdspusslet har vi tagit fram för att lära barn om djur och natur på ett roligt sätt. Vi gillar samarbete - därför är det en samarbetslek. Man börjar med att dela in barnen i fyra grupper, och ger dem vars en ledtråd till vars ett pussel. Sedan får de börja hämta pusselbitar. Grupperna ska lista ut i vilket pussel de olika bitarna hör hemma och hjälpa varandra att pussla ihop varandras pussel. Pusslena har djur-och naturmotiv och på facit finns det intressanta fakta om motivet. Efter leken har grupperna fått en relation till sitt motiv och brukar vara motiverade att lära sig mer om dessa. Hämta bildmaterial och instruktioner för leken på sidan lekar och metoder på barfis.se!

4 Bärfisnyheter Skogsträdgård: LÄTTFÖRKLARAT! Har du barn som du skulle vilja förklara vad en skogsträdgård är för, men känner att det snor sig och blir komplicerat? Vi har mejslat på en förklaring som ni gärna får testa och tycka till om. Den går såhär: En skogsträdgård är inte en skog man odlar i. Men däremot härmar man litegranna skogen när man planterar skogsträdgårdar. För precis som i den vilda skogen så blandar man växter och träd i skogsträdgården. Istället för att odla fält med samma grödor i långa rader, så försöker man blanda mycket ätliga växter i skogsträdgården. Man blandar högre växter, såsom träd, med lägre växter, såsom örter och buskar. Därför delar vi in växterna här i Träd, Buskar, Örter och Marktäckare. När man blandar höga och låga växter kan växterna använda mer av solens strålar. Då blir det mer växter och mer mat som kan odlas på mindre områden. En annan bra sak med att blanda växter är att de är bra på olika saker och hjälper varandra när de blandas. Varför passar skogsträdgården i skolan? En skogsträdgård kombinerar de fördelar vi får av odling på skolgården och de vi får av utflykter i naturen. Skogsträdgården är alltid tillgänglig nära klassrummet, den ger möjlighet att studera livets förutsättningar, låter barnen vara delaktiga och kräver inte mycket skötsel. Trädskiktet - Tex mullbär, äpple Klätterväxter - Tex minikiwi Buskskiktet - Tex svart vinbär, silverbuske Örtskiktet - Tex vallört, mynta Marktäckare - Tex smultron Illustration av Hampus Möller.

5 Skogsträdgården I OLIKA ÄMNEN Att ha en skogsträdgård på skolan kan vara en tillgång i många skolämnen. Vi lär oss om naturen och de ekologiska samband som är så viktiga för livet på jorden. Vi får möjlighet att studera växter, fåglar, svampar och småkryp på nära håll. Men det är inte bara i naturkunskapen utan även andra ämnen som vi har nytta av skogsträdgården. I svenskan lär vi oss och kommer i närkontakt med nya ord och begrepp. Vi gör skyltar och texter för att berätta om skogsträdgården. När vi planerar, planterar och skördar i skogsträdgården får vi användning av matematiken. Vi behöver mäta, räkna och väga. I slöjden kan vi snickra fågelholkar och i hemkunskapen använda skörden. Konsten att mäta upp en naturruta. Skogsträdgårdens växter sträcker sig mot solen. TRE TEMAN - för att förstå För att förstå vad en skogsträdgård är utgår vi från tre grundläggande teman: Fånga solen Den levande jorden Myller Fånga solen Växterna måste ha solljus för att kunna växa och ge oss mat. De flesta grönsaker vi äter i vanliga fall är ettåriga. De börjar från ett frö varje år och därför tar det lång tid innan de kommer upp och kan börja använda solljuset. I en skogsträdgård fungerar det annorlunda. För att kunna fånga så mycket solljus som möjligt odlar vi fleråriga växter som kommer igång tidigt och utnyttjar solljuset under hela växtsäsongen. Träd, buskar och örter samsas. Vissa växter trivs i solen och andra trivs i skuggan. I skogsträdgården kan vi skörda under nästan hela året. Tidigt på våren sticker de första gröna skotten upp, till exempel skogslök och citronmeliss. Under sommaren kan vi plocka olika slags bär. På hösten frukt och nötter och på vintern är det dags att skörda olika slags rötter.

6 Den levande jorden För att växterna ska må bra och ge oss mat behöver vi en levande och bördig jord som skapas genom samarbete av många olika organismer. Daggmaskarna har en otrolig förmåga att förvandla växtrester till bördig jord. Gråsuggan är också en viktig nedbrytare. Växterna behöver samarbeta med svamp för att kunna ta upp näringsämnen i marken, detta samarbete kallas mykorrhiza. Genom att täcka marken matar vi jordens organismer och får dem att trivas. Vi planterar växter som samlar näring i jorden. VAD GÖR VI I SKOGSTRÄDGÅRDEN UNDER ÅRET? Vår: Vi sår och planterar, rensar bort växter som tar över (gräs och nässlor till exempel). Skördar: Blad och skott Myller I skogsträdgården finns en massa växter som ger oss mat, frukt, nötter och blad. För att detta ska funka behövs också insekter och andra småkryp som hjälper till på olika sätt. Många småkryp vill precis som vi äta av det som finns i skogsträdgården. Bladslusen till exempel suger gärna saft från äppelträdets blad. Blir det för många bladlöss så mår trädet dåligt och det blir mindre frukt för oss att plocka. Därför lockar vi till oss andra insekter som äter bladlöss, tex. blomflugor och nyckelpigor. Fruktträd och bärbuskar behöver pollineras för att vi ska få många och fina bär och frukter. Detta arbete sköts av till exempel bin, blomflugor och humlor. För att våra små medhjälpare ska trivas ser vi till att det finns mat och nånstans att bo för dem. Vi planterar blommor som ger mycket pollen och nektar för dem att äta och ser till att det finns skrymslen att övervintra i. Sommar: Vi skär ner vallörtens blad och gödslar med, vi vattnar nyplanterade växter. Skördar: Bär och ätliga blommor Höst: Vi räfsar löv och marktäcker, planterar, rensar bort gräs och nässlor, samlar frö. Skördar: Frukt och nötter Vinter: Vi beskär buskar och träd, planerar, vintersticklingar. Skördar: Rötter.

7 Nr. 6 Dectember 2014 I vårkalendern! TRÄDBESKÄRNINGSKURS februari Thony Elowsson kommer till Holma och lär ut tekniker för att beskära fruktträd. VÅRENS KLASSUTFLYKTER Slutet på mars till mitten på juni Under februari skickar vi ut förslag på datum till alla våra klasser för att besöka Holma och Mullbärsbacken. Håll utkik i mailen! YMPNINGSKURS mars Thony Elowsson kommer till Holma på nytt - denna gång är det ympning som står på schemat! MATLAGNING I SKOGSTRÄDGÅRDEN april Två dagar i matens tecken! Erik Måneld är en ekokock som utbildar inom mat och klimat. Nu kommer han till Holma för att ta sig an skogsträdgårdens grödor. Vad kan vi tillaga av dessa? FRAMTIDSVECKAN I SOFIELUND 4-10 maj Syftet med Framtidsveckan är att inspirera människor att ta steget till en mer hållbar livsstil. Lokala aktörer ordnar aktiviteter och arrangörer av Framtidsveckan kan vara ideella föreningar, kommuner, organisationer, studieförbund, skolor, politiska partier och företag,och enskilda personer. Bakom initiativet Framtidsveckan står Studiefrämjandet, Glokala folkhögskolan. Omställningsrörelsen, Naturskyddsföreningen och engagerade privatpersoner. Under Framtidsveckan kommer klasser och pedagoger på Sofielundsskolan anlägga fler miniskogsträdgårdar i fruktrutorna på skolgården. Dessa dagar är en uppföljning av utbildningstillfället i Holma skogsträdgård i april. Även ympning av skolans fruktträd kommer att ske. Snart kan eleverna plocka frukt till fruktstunden. Efter skoltid bjuds även allmänheten in till aktiviteter på skolgården under vissa dagar under Framtidsveckan. Håll utkik efter aktiviteter och program här: Framtidsveckan Sofielund 4-10 maj. FAMILJEDAG PÅ HOLMA 17 maj Traditionsenligt bjuder vi in till familjedag varje termin. I vår är det den 17 maj som gäller för Holmadagen! Mer info kommer. FAMILJEDAG MULLBÄRSBACKEN 6 juni Traditionsenligt bjuder vi in till familjedag varje termin. I vår är det den 6 juni som gäller för Mullbärsdagen! Mer info kommer.

8 Bygg en miniskogsträdgård på din skolgård! Vill ni skapa en skogsträdgård på er skolgård finns vi till hjälp! Att anlägga en skogsträdgård kan göras enkelt. En ruta på 2 kvadratmeter räcker för en miniskogsträdgård där barnen kan lära sig principerna. Den kräver också väldigt lite underhåll. Hör gärna av er för att veta mer till: Johanna Bruun på mail: johannab@barfis.se, eller telefon: Följ oss på facebook! facebook.com/barfisen Vill ni undgå att få nyhetsbrev från oss i framtiden, eller vet ni någon som skulle vilja vara med på vår utskickslista? Skriv till oss på info@barfis.se. Läs vår blogg! barfis.se Några av våra samarbetspartners Malmö Stad: malmo.se Allmänna Arvsfonden: arvsfonden.se Glokala Folkhögskolan: glokala.se Sofielund Folkets Hus: sofielundfolketshus.se Hidde: hiddeiyodhaqan.com Byalaget: byalagetsofia.se Permakultur i Skåne: permakulturskane.se 8.

Bärfisnyheter. Hej i vinterkylan! Mullbärsbacken. Nr. 3 Januari 2014

Bärfisnyheter. Hej i vinterkylan! Mullbärsbacken. Nr. 3 Januari 2014 BÄRFIS Bärfisnyheter Hej i vinterkylan! I det här numret tänkte vi värma upp er med inspiration inför våren. Vi börjar med att ta med er till Mullbärsbacken - en skogsträdgård i vardande här i Malmö (att

Läs mer

Bärfisnyheter. Hej igen! Sedan sist. Nr. 4 April 2014

Bärfisnyheter. Hej igen! Sedan sist. Nr. 4 April 2014 BÄRFIS Bärfisnyheter Hej igen! Visst är det dags att berätta vad som händer i Bärfis i vår?! Sedan förra nyhetsbrevet i januari har vi sått och planterat på Holma och i Mullbärsbacken med våra klasser

Läs mer

Gröna skolgårdar, rapport 2013

Gröna skolgårdar, rapport 2013 Gröna skolgårdar, rapport 2013 Sinnenas trädgård, Förskolan Blomman Förskolan Blomman ligger i Nilstorp i Lund och består av två avdelningar. Det är en ganska liten men personlig förskola som har ett nära

Läs mer

Fridhems årshjul När närmiljö blir lärmiljö. Hållbar utveckling där kretsloppet går som en röd tråd genom uteverksamheten.

Fridhems årshjul När närmiljö blir lärmiljö. Hållbar utveckling där kretsloppet går som en röd tråd genom uteverksamheten. Fridhems årshjul När närmiljö blir lärmiljö Hållbar utveckling där kretsloppet går som en röd tråd genom uteverksamheten. Odlingsbäddar Dessa använder vi för att avgränsa och skapa ridåer, men framförallt

Läs mer

Permakultur och Skogsträdgårdar i Dalarna

Permakultur och Skogsträdgårdar i Dalarna Permakultur och Skogsträdgårdar i Dalarna Philipp Weiss Det råder ingen tvekan om att vi radikalt måste ändra vår energianvändning om vi ska kunna hålla oss inom ramarna för det som planeten tål i form

Läs mer

FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER

FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER På vilket sätt tror du att nyckelpigan kan hjälpa ekobonden? FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER PÅ RIKTIGt Nyckelpigor, parningsdofter och annat smart När äpplen eller annan frukt odlas kan det komma insekter

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Bärfisnyheter BÄ R F I S. Hej alla bärfisar! Sedan sist. Nr. 5 September 2014

Bärfisnyheter BÄ R F I S. Hej alla bärfisar! Sedan sist. Nr. 5 September 2014 BÄ R F I S Hej alla bärfisar! Visst längtar ni ut i naturen?! Vi längtar efter att se er i Skogsträdgården. Där har ett segeltak spänts fast över köket, en padda gjort sig hemmastadd i jordobservatoriet,

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

Förslag på inledning. Att göra i trädgården. Studera fjärilens livscykel. Undersök bikupan. Artrally

Förslag på inledning. Att göra i trädgården. Studera fjärilens livscykel. Undersök bikupan. Artrally Syfte: Skapa intresse och förståelse för olika småkryp. Visa att insekterna fyller flera viktiga funktioner och är avgörande för att våra ekosystem ska fungera och vi människor få mat. Mål: Att skapa fler

Läs mer

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht Sida 1 av 7 Skolans namn: Salvägens förskola Kommun: Eskilstuna Kategori: Förskola Kontaktperson: Inga Bergström Tema: Närmiljö Rapporten godkänd: 2010-03-30 13:04:21 Mål 1: Lära barnen att trivas och

Läs mer

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt En plats med biologisk mångfald Förskolan Målarstugan ligger i västra Lund och är för tillfället omlokaliserad till paviljonger. Du hittar vår förskola

Läs mer

Unga röster om eko. Lärarhandledning åk 4-8. På naturskyddsforeningen.se/skola hittar du allt material!

Unga röster om eko. Lärarhandledning åk 4-8. På naturskyddsforeningen.se/skola hittar du allt material! Unga röster om eko Ett skolmaterial om ekologisk odling och mat baserat på broschyren Unga röster om eko och filmen Byt till eko. På naturskyddsforeningen.se/skola hittar du allt material! Lärarhandledning

Läs mer

Grön Flagg Stadionparkens förskola

Grön Flagg Stadionparkens förskola Grön Flagg Stadionparkens förskola Handlingsplanen godkänd 2012-04-10 Handlingsplanen godkänd 2012-05-01 Stadionparkens förskola Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är

Läs mer

POLLINERINGSLEKEN OLLINERA MERA

POLLINERINGSLEKEN OLLINERA MERA P POLLINERINGSLEKEN OLLINERA MERA Aktivitetens mål Tanken med pollineringsleken är att deltagarna genom lek, rörelse, reflektion och diskussion ska utveckla sin medvetenhet och förståelse om hur betydelsefull

Läs mer

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Biologi Delprov A Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och social innovation

Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och social innovation Anette Andersson anettan.andersson@bredband.net Elias Jakobsson elias.h.jakobsson@gmail.com Michelle Arnoldi a.michelle.arnoldi@gmail.com VT 2013 Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och

Läs mer

Ett pedagogiskt uterum

Ett pedagogiskt uterum 2017.11.08 Regnbågens förskola Lund Gröna skolgårdar-projektet Ett pedagogiskt uterum Regnbågens förskola är byggd 1992 och ligger på Mårtens fälad. Förskolan har en stor gård med mycket grönområden runt

Läs mer

- Precis, det är det jag tänker! Att man har lite sallad, morötter, och bara kunna gå ut och plocka. - Som det är nu så har jag krukor...

- Precis, det är det jag tänker! Att man har lite sallad, morötter, och bara kunna gå ut och plocka. - Som det är nu så har jag krukor... Trädgårdsarbete - Nu är det ju snart sommar och jag har precis köpt ett hus med en ganska stor trädgård. Och jag vet inte så mycket om det här med trädgårdsarbete. Jag tycker det verkar ganska spännande

Läs mer

Spåra djur. Förskoleklass åk 6 LÄRARHANDLEDNING. En lektion i samarbete mellan Skansen, Leif Gustavsson och Pernilla Josefsson.

Spåra djur. Förskoleklass åk 6 LÄRARHANDLEDNING. En lektion i samarbete mellan Skansen, Leif Gustavsson och Pernilla Josefsson. SKANSEN SVERIGES STÖRSTA KLASSRUM! Spåra djur En lektion i samarbete mellan Skansen, Leif Gustavsson och Pernilla Josefsson. Förskoleklass åk 6 Innehåll Introduktion... 1 Före besöket... 1 Klassrums prat...

Läs mer

FRÄSCHA FrUKtER och GRÖNSAKER

FRÄSCHA FrUKtER och GRÖNSAKER På vilket sätt tror du att nyckelpigan kan hjälpa ekobonden? FRÄSCHA FrUKtER och GRÖNSAKER PÅ riktigt Den som odlar ekopotatis behöver välja potatissort extra noga varför? tuffa potatisar När äpplen eller

Läs mer

Vardag På kolonilotten

Vardag På kolonilotten ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 plantor (sida 7, rad 5) små växter Kapitel 3 förvånad (sida 10, rad 1) överraskad Kapitel 6 åt andra hållet (sida 17, rad 7) här: på den sida

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Plåstrets Förskola Lund Maj 2017 - November 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 02 NOVEMBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för fin läsning av er Grön Flagg-resa och härliga bilder som speglar ert arbete

Läs mer

Skogs trädgården PEDAGOGISKT HÄFTE MED LEKAR, ÖVNINGAR OCH VÄGLEDNING. Ett pedagogiskt material framtaget av projekt BÄRFIS

Skogs trädgården PEDAGOGISKT HÄFTE MED LEKAR, ÖVNINGAR OCH VÄGLEDNING. Ett pedagogiskt material framtaget av projekt BÄRFIS Skogs trädgården PEDAGOGISKT HÄFTE MED LEKAR, ÖVNINGAR OCH VÄGLEDNING Ett pedagogiskt material framtaget av projekt BÄRFIS Skogsträdgården pedagogiskt häfte med lekar, övningar och vägledning My Kjellberg,

Läs mer

Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen.

Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen. VÅRBREV 1 Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen. Genom systematiska undersökningar och naturvetenskapliga arbetsmetoder

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

KOPPLINGAR TILL LÄROPLANEN

KOPPLINGAR TILL LÄROPLANEN TALLENS TALANGER DEN HÄR ÖVNINGEN RIKTAR SIG TILL ÅK 4-6. MED TALLENS TALANGER FÅR ELEVERNA UTFORSKA TALLEN OCH DESS INVÅNARE. VI UNDERSÖKER TALLEN SOM ETT EKOSYSTEM OCH FUNDERAR ÖVER NÄRINGSVÄVAR, POLLINERING

Läs mer

MITT I NATUREN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i naturen i Universeums utställning Vattnets väg på plan 4.

MITT I NATUREN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i naturen i Universeums utställning Vattnets väg på plan 4. MITT I NATUREN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i naturen i Universeums utställning Vattnets väg på plan 4. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda

Läs mer

Uppdrag: SPINDELNS KROPP

Uppdrag: SPINDELNS KROPP SP I LAR D N Korsspindlar spinner stora vackra nät. Nätets mönster ser ut som ett cykelhjul med ekrar. Många spindlar som spinner den här typen av nät tillhör gruppen hjulspindlar. Spindlar finns i nästan

Läs mer

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Växter och stubbar Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Tegelstugans Förskola ligger i Veberöd och består av åtta avdelningar. Förskolan har en stor grön gård med många outnyttjade möjligheter

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Att få. blommor och bin. att trivas

Att få. blommor och bin. att trivas Att få blommor och bin att trivas Finns det bin ökar äppelskörden. Samarbeta med våra vänner bina Bin och andra insekter gör stor nytta när de flyger från blomma till blomma och hjälper till med pollinering.

Läs mer

- en ren naturprodukt

- en ren naturprodukt Honung - en ren naturprodukt Utmärkt till mat och dryck Hur använder du din honung? På smörgåsen? I teet? På frukostflingorna? Eller kanske som allt fler: I matlagningen eller bakningen? Egentligen är

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Karika Förskola

Rapport. Grön Flagg. Karika Förskola Rapport Grön Flagg Karika Förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-09-21 15:26: En mycket inspirerande rapport! Genom ert förhållningssätt och era aktiviteter stärker ni förmågor i barnen som är

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Förskolan Almbacken Lund November 2017 - Oktober 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 03 OKTOBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er fina rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering!

Läs mer

LÅT DET VÄXA. Guide för skolträdgården. Emma Crawley. Pedagogiska skolgårdar Naturskolan Asköviken

LÅT DET VÄXA. Guide för skolträdgården. Emma Crawley. Pedagogiska skolgårdar Naturskolan Asköviken LÅT DET VÄXA Guide för skolträdgården Emma Crawley Pedagogiska skolgårdar Naturskolan Asköviken En skolträdgård ger en stimulerande kontext för lärande och fina förutsättningar för sinnliga upplevelser

Läs mer

4.2 Vad är träd bra för?

4.2 Vad är träd bra för? AGROFORESTRY 4.2 Vad är träd bra för? Dela upp eleverna i grupper och tilldela varje grupp varsin del av trädet som de får tillverka förslagsvis i papper eller kartong. Dela upp trädet i delarna; stammen,

Läs mer

Kära medlem i Naturskyddsföreningens Örebrokrets!

Kära medlem i Naturskyddsföreningens Örebrokrets! Kära medlem i Naturskyddsföreningens Örebrokrets! Vi samkör i höst med Hopajolas/Länsstyrelsens månadens reservat, samt Karlskogakretsen. Info om höstprogrammet hittar du här, och på vår facebooksida.

Läs mer

Allt om årstiderna - Våren

Allt om årstiderna - Våren Filmhandledning Handledningen innehåller tre sidor med av olika svårighetsgrad och en sida med lärarhandledning och facit till frågorna. Speltid: 13 min Från: 5 år Ämne: Biologi, Geografi, Zoologi Produktionsland:

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 7 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad.

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. b. Hur har miljörådet arbetat och varit organiserat under aktuell handlingsplan? Rådet består av en representant från

Läs mer

Bakgrund, inspiration och utveckling av förskolegården

Bakgrund, inspiration och utveckling av förskolegården Bakgrund, inspiration och utveckling av förskolegården Under hösten 2017 fick två förskollärare från Annegårdens förskola möjlighet att tillsammans med Naturskolan åka till Berlin och närvara i en internationell

Läs mer

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01 Caroline Ullman & Johanna Lundberg i i i Hej! Vi har pratat med studenter som har gett oss tips på hur de vill bli informerade och kommunicera med er på ICA

Läs mer

SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS. Fakta om solrosen

SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS. Fakta om solrosen SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS Fakta om solrosen Solrosen är en blomma som tillhör arten korgblommiga växter. Det finns ca 70 olika solrosarter och det går att ha dem både inomhus och utomhus. Den blommar

Läs mer

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4 Skogen + Naturen på hösten Åk 4 Vad innehåller detta område! Biologi Olika sorters skogar Planterad skog/urskog Vanliga träd Användning av träd Svamp Vanliga svampar Nedbrytning Nedbrytare: myra och daggmask

Läs mer

Grön Flagg 2006-2007

Grön Flagg 2006-2007 Grön Flagg 2006-2007 Utvärdering av Förskolan Spargrisens arbetat med Grön Flagg. Inledning Under läsåret 06-07 hade vi valt att fortsätt Grön Flagg- och miljö arbetet med tema Skogen. Skogen/skogarna

Läs mer

NORRBACKA FÖRSKOLOR PEDAGOGISK VERKSAMHETSPLAN VATTEN LÄSÅR 2011-2012. Lyan, Skutan, Norrbacka, dagbarnvårdare

NORRBACKA FÖRSKOLOR PEDAGOGISK VERKSAMHETSPLAN VATTEN LÄSÅR 2011-2012. Lyan, Skutan, Norrbacka, dagbarnvårdare NORRBACKA FÖRSKOLOR PEDAGOGISK VERKSAMHETSPLAN VATTEN LÄSÅR 2011-2012 Lyan, Skutan, Norrbacka, dagbarnvårdare Norrbacka förskolor består av förskolan Lyan som är en dygnet-runtförskola med avdelningarna

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS Österskolan 2016

Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS Österskolan 2016 Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS-2016-15000 Österskolan 2016 I februari 2016 började vi på skolan planera för ett Gröna Skolgårdsprojekt. En solficka som anlades 2006

Läs mer

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad.

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Övningar för små barn (källa http://jämtnatur.se/) Naturens väv På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Passar för 1, 2 och 3. Ett nät (fotbollsnät

Läs mer

När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård

När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård Mitt arbetshäfte namn klass Träff 1 Datum Idag har vi träffats för första gången. Vi har rensat ogräs, grävt, gödslat jorden, satt lök och

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-05-30 11:12:15: Ni har tagit er an tema Livsstil och hälsa från många olika håll och

Läs mer

Våren och försommaren är bästa tiden att göra en vild sallad. Då är växterna späda och goda.

Våren och försommaren är bästa tiden att göra en vild sallad. Då är växterna späda och goda. Syfte: Skapa förståelse för odlingens grundprinciper och ge en känsla av att kunna bidra till en hållbar utveckling genom egna handlingar, samt väcka ett intresse för odling hos barnen Mål: Att jämföra

Läs mer

Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola

Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola Att ha ett lättillgängligt förråd eller en förvaringsplats där all odlingsutrustning är samlad är det bästa sättet för att slippa leta efter

Läs mer

Vuxen 1. Barn 1. Många djur bor under marken. Vilket gulligt djur av dessa gräver sina bon under marken?

Vuxen 1. Barn 1. Många djur bor under marken. Vilket gulligt djur av dessa gräver sina bon under marken? Vuxen 1 Daggmasken lever under jorden där den bryter ned gamla löv och annat till ny fin jord, samtidigt som den rör om i jorden. Men hur blir det nya maskar? 1. Daggmasken är tvåkönad och kan para sig

Läs mer

Måsens meddelande. Borgå naturskolas nyhetsbrev till personalen inom småbarnsfostran. vårterminen 2017 *****

Måsens meddelande. Borgå naturskolas nyhetsbrev till personalen inom småbarnsfostran. vårterminen 2017 ***** Måsens meddelande Borgå naturskolas nyhetsbrev till personalen inom småbarnsfostran vårterminen 2017 ***** Brevet skickas i ett exemplar till daghemmen. Vänligen sätt brevet på ett synligt ställe tack!

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på läger Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på läger Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg sidan 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som ska på läger med scouterna. När de kommer fram till stugan går alla ut i skogen för att samla ved. Noa kommer ifrån de

Läs mer

Trafiken i praktiken Åk 2-3

Trafiken i praktiken Åk 2-3 2010-10-06 Miljö - Hälsa - Trafiksäkerhet Trafiken i praktiken Åk 2-3 Hitta den röda tråden i ditt trafikarbete Det är viktigt att trafikundervisningen löper som en röd tråd genom grundskolan. För att

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

IMMI S NYHETSBREV April 2013

IMMI S NYHETSBREV April 2013 IMMI S NYHETSBREV April 2013 Hemsidan Äntligen är den större planeringen kring IMMI s hemsida klar och vi letar för fullt efter en bra, snabb och billig webdesigner. Styrelsen ser gärna att en IMMI medlem

Läs mer

SDA specialmärken för spårare.

SDA specialmärken för spårare. SDA specialmärken för spårare. Detta är en sammanställning gjord av KG Eriksson januari 2015 av de SDA specialmärken som finns med svenska kriterier för spårare. Vill ni som patrull ta ett märke och tycker

Läs mer

Fox, Hiba, Li, Lisa, Liza. Jordlära i skolan

Fox, Hiba, Li, Lisa, Liza. Jordlära i skolan Fox, Hiba, Li, Lisa, Liza Jordlära i skolan Hållbar tjänst med fokus på stadsodling Främst för barn mellan 6 och 9 år Koncept där barn lär sig odla, mer om miljön och klimatpåverkan Närodlat, ekologiskt

Läs mer

Mångfunktionella förskolegårdar. som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet. 2017

Mångfunktionella förskolegårdar. som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet. 2017 Mångfunktionella förskolegårdar som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet. 2017 Mångfunktionella förskolegårdar som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet Teamet: Helén Carlsson, Pernilla Anehagen,

Läs mer

SBR - 2009 Lotta Fabricius Preben Kristiansen

SBR - 2009 Lotta Fabricius Preben Kristiansen 1 Honungsbin bor här i Sverige oftast i bikupor, som är deras hus. Husen kan se lite olika ut. Bina vet precis i vilket hus de bor. Hur kan de hitta rätt? 2 Hur många bin kan det bo i en bikupa under sommaren?

Läs mer

Appar vi arbetat med. ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "1

Appar vi arbetat med. ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida 1 Appar vi arbetat med ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "1 Vårterminen 2013 Rönnbäcksskolan 2013 ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "2 Choiceboard Creator Vi

Läs mer

MAT I NATUREN LÄRARHANDLEDNING TEMA: MATEN I VÅRA LIV SYFTE GENOMFÖRANDE CENTRALT INNEHÅLL

MAT I NATUREN LÄRARHANDLEDNING TEMA: MATEN I VÅRA LIV SYFTE GENOMFÖRANDE CENTRALT INNEHÅLL LÄRARHANDLEDNING Ämne: Hem- och konsumentkunskap, Idrott och hälsa, Biologi Årskurs: 4-6 SYFTE Syftet med övningen är att eleverna lär sig mer om att planera proviant för en längre utflykt i skog och natur

Läs mer

På upptäcksfärd i Frusna världar

På upptäcksfärd i Frusna världar På upptäcksfärd i Frusna världar Lärarhandledning Upptäck Abisko - väder och klimat Videofilm för barn i årskurs 4-6 om livet i nordligaste Sverige Följ med till Abisko, en ort i nordligaste Sverige. Här

Läs mer

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Biologi Delprov C Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

Allt om årstiderna - Sommaren

Allt om årstiderna - Sommaren Filmhandledning Handledningen innehåller tre sidor med av olika svårighetsgrad och en sida med lärarhandledning och facit till frågorna. Speltid: 13 min Från: 5 år Ämne: Biologi, Geografi, Zoologi Produktionsland:

Läs mer

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Biologi, åk 1-3 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet biologi syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: använda kunskaper i

Läs mer

Naturskyddsföreningen i Nora Naturskolans verksamhet och övriga aktiviteter 2017 del 2 Trollskogen på Alntorps Ö i Nora

Naturskyddsföreningen i Nora Naturskolans verksamhet och övriga aktiviteter 2017 del 2 Trollskogen på Alntorps Ö i Nora Naturskyddsföreningen i Nora Naturskolans verksamhet och övriga aktiviteter 2017 del 2 Trollskogen på Alntorps Ö i Nora Vi ordnade Trollens Naturskola för de yngsta på Alntorps Ö. Trollen kom och lärde

Läs mer

Kommunikationskort. Berätta om en drömresa som du har gjort eller skulle vilja göra. Berätta om en favoritleksak du hade som liten.

Kommunikationskort. Berätta om en drömresa som du har gjort eller skulle vilja göra. Berätta om en favoritleksak du hade som liten. Kommunikationskort Berätta om en drömresa som du har gjort eller skulle vilja göra Berätta om en favoritleksak du hade som liten Berätta om ett barndomsminne Berätta om en framtidsdröm du hade som liten

Läs mer

Enkla mångfaldsåtgärder på gården. Lena Friberg, HIR Skåne Bengt Hellerström, Annelöv

Enkla mångfaldsåtgärder på gården. Lena Friberg, HIR Skåne Bengt Hellerström, Annelöv 2015-06-29 Enkla mångfaldsåtgärder på gården Lena Friberg, HIR Skåne Bengt Hellerström, Annelöv 1 Mångfald på slätten Både tio ton vete och lärksång Jordbruksverket Fyra fokusområden: Nyttodjur Fåglar

Läs mer

Ekologi börjar hemma Hållbar utveckling

Ekologi börjar hemma Hållbar utveckling Förmåga att utveckla Ur syfte i kursplanen för ämnet Värdera val och handlingar i hemmet utifrån perspektivet hållbar utveckling. Utveckla medvetenhet om vilka konsekvenser valen i hushållet får för hälsa,

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko

Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko På följande sidor finns tips, idéer och förslag på aktiviteter som du kan göra under Miljövänliga Veckan 26 september 4 oktober. Temat är ekologisk mat med fokus på

Läs mer

Fröknarna är ute med barnen i Bokskogens trädgård en eftermiddag och en fundering på hur man kan förändra, förbättra trädgården börjar. En Idé föds!

Fröknarna är ute med barnen i Bokskogens trädgård en eftermiddag och en fundering på hur man kan förändra, förbättra trädgården börjar. En Idé föds! Sida 1 av 6 TRÄDGÅRDSPROJEKTET PÅ BOKSKOGEN September 2010 Fröknarna är ute med barnen i Bokskogens trädgård en eftermiddag och en fundering på hur man kan förändra, förbättra trädgården börjar. En Idé

Läs mer

Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012

Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012 Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012 Våra 5 mål Vi ska lära oss vad som gäller Allemansrätt Vi ska kunna hitta med hjälp av kartor och GPS Vi ska lära oss om vad man kan göra i naturen Vi ska lära oss vad

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Norrgårdens Förskola Hudiksvall April 2017 - Februari 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 23 FEBRUARI 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er rapport om er Grön Flagg-resa, härligt att läsa om allt ni

Läs mer

Hur mycket är du villig att betala för

Hur mycket är du villig att betala för Tidstämpel viktigt i 9/21/2011 0:22:10 Man 19-30 150 kr Online, På plats 250 kr Hemma 9/21/2011 0:24:45 Man 19-30 100 kr Online 100 kr Hemma Att den är 10/26/2011 9:36: 10 Man 0-18 150 kr Online uppbyggd

Läs mer

GROVPLANERING HT.-11 LINDENS FRITIDSHEM.

GROVPLANERING HT.-11 LINDENS FRITIDSHEM. GROVPLANERING HT.-11 LINDENS FRITIDSHEM. Höstens tema: Natur. Vi fortsätter med vårt tema som bestämdes demokratiskt ihop med Lindens barn. Några rubriker vi kommer att ta upp är: Svampar. Ätliga och giftiga.

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

Anna Dalins förskoleområde

Anna Dalins förskoleområde Anna Dalins förskoleområde ULL - Teams projekt Deltagare: Nigar Syed, förskolechef. Adlije Zenelli, Annelie Hugosson, Esra Mehdi, Marina Harutunjan,och Natalie Johansson. Anna Dalins förskola, Jönköpings

Läs mer

"Ute är inne"/ Utvärderingsblankett september april 2018

Ute är inne/ Utvärderingsblankett september april 2018 "Ute är inne"/ Utvärderingsblankett september 2017 april 2018 1. Kön: 2. Jag jobbar vid: 1/7 3. Ta ställning till följande påståenden (1 = mycket dåligt/litet, 2 = ganska dåligt/litet, 3 = varken bra eller

Läs mer

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola (Projektnr: BMF-2017-25200) Planering och ansökan Stiftelsen BMSL- förskola har en stor och varierande utegård där barnen vistas varje dag. Gården har utvecklats och

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret PRESENTATION AV RÅDGIVARE Odlingsrådgivning. för komplementodling för kommunala verksamheter

Samhällsbyggnadskontoret PRESENTATION AV RÅDGIVARE Odlingsrådgivning. för komplementodling för kommunala verksamheter Samhällsbyggnadskontoret PRESENTATION AV RÅDGIVARE 2018-06-21 Odlingsrådgivning för komplementodling för kommunala verksamheter Varför anlita en odlingsrådgivare? Jobbar du inom äldrevård, på ett omsorgsboende,

Läs mer

Biologisk mångfald på ekologiska fokusarealer.

Biologisk mångfald på ekologiska fokusarealer. Biologisk mångfald på ekologiska fokusarealer ann-marie.dock-gustavsson@jordbruksverket.se Foto: A Andersson Biologisk mångfald på slätten Ekologiska fokusarealer Övrigt Träda Salix Kvävefixerande gröda

Läs mer

Projekt gröna skolgårdar på Tvärflöjtensförskola

Projekt gröna skolgårdar på Tvärflöjtensförskola Projekt gröna skolgårdar på Tvärflöjtensförskola Inför våren 2016 sökte vi från Tvärflöjtens förskola pengar för att berika vår utemiljö. Vi på Ramsans avdelning ville skapa möjligheter för upplevelser

Läs mer

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

Projekt sinneslabyrinten. Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018

Projekt sinneslabyrinten. Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018 Projekt sinneslabyrinten Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018 Vad ville vi? Vi önskade göra ett större projekt i trädgården som kunde berika vår utemiljö. Målet var att göra något tillsammans

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Förmågor som tränas. Forfattare: Mette Vedsø

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Förmågor som tränas. Forfattare: Mette Vedsø sidan 1 Forfattare: Mette Vedsø Vad handlar boken om? Kamals morfar är död så Kamals mormor ska flytta hem till dem. Mormor ska bo i Kamals rum vilket betyder att Kamal måste dela rum med brorsan Omar

Läs mer

Biodling ger mer än du anar!

Biodling ger mer än du anar! Biodling ger mer än du anar! Tio konstateranden om Svensk Biodling Honung. En söt svensk historia. För att få fram ett halvt kilo honung måste bisamhället tillryggalägga en flygsträcka som kan mätas i

Läs mer

Sommaren är helt fantastisk! Det finns så mycket att upptäcka och göra.

Sommaren är helt fantastisk! Det finns så mycket att upptäcka och göra. NR, 0 Sommaren är helt fantastisk! Det finns så mycket att upptäcka och göra. Lär dig p r e ss a blommor Mica hjälper ett bi hitta hem Gör din egen drake Nummer Vecka 8 0 butiken... Men oj! Hej lilla vän,

Läs mer

Läs och lär kära elev. Pollinering. Pollinering är namnet på blommornas fortplantning.

Läs och lär kära elev. Pollinering. Pollinering är namnet på blommornas fortplantning. I det här arbetsområdet ska du få lära dig en del om några olika biologiska samband. Du ska få läsa om hur blommor blir till frukter, repetera det där med kretslopp och lära dig om jordens kanske viktigaste

Läs mer

Kretsloppsprojektet år 2012

Kretsloppsprojektet år 2012 Malmö stad Södra innerstaden stadsdelsförvaltning Medborgarservice Kretsloppsprojektet år 2012 Lärande för hållbar utveckling ett odlingsprojekt i samarbete med Miljöförvaltningen Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Nästa projekt som barnen önskade var en trädkoja precis som på gamla Tofsvipan

Nästa projekt som barnen önskade var en trädkoja precis som på gamla Tofsvipan Redovisning Gröna skolgårdar I augusti 2015 flyttade Tofsvipan till nya lokaler och efter ett år på plats kände vi att gårdarna var i behov av ett lyft för att skapa lekmöjligheter, naturupplevelser och

Läs mer

Lektionsupplägg: Tack för maten, naturen!

Lektionsupplägg: Tack för maten, naturen! Lektionsupplägg: Tack för maten, naturen! På vilka sätt är vi beroende av naturen och vad är ekosystemtjänster? Eleverna får i denna uppgift definiera ekosystemtjänster samt fundera på vilka tjänster vi

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Idala förskola

Rapport. Grön Flagg. Idala förskola Rapport Grön Flagg Idala förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-11-29 11:51: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Det är inspirerande att läsa er rapport och se

Läs mer