KONTINUERLIG KOMMUNIKATION

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KONTINUERLIG KOMMUNIKATION"

Transkript

1

2 Allt fler skolor söker efter nya sätt att transformera lärandet genom att göra utbildningssystem personligare, mer relevant och engagerande för elever med hjälp av teknologi. Men arbetet med att leda en storskalig och digital förändring innebär ofta en del utmaningar på vägen. Denna guide har skapats för att hjälpa dig genom processen. Oavsett om det handlar om inköp av digitala enheter, investeringar i mjukvaror eller digitala läroplanslösningar så behöver de alla en tydlig struktur inför genomförandet. Förändringsagenter; människor som fått ansvaret att driva ett förändringsarbete, underskattas ofta av kollegor. Nedan finner du 8 strategier som du kan använda för att lyckas med att förändra utbildningssystemet på din skola!

3 EN TYDLIG VISION Ska skolan du arbetar på köpa in en digital lösning? Då är det ytterst viktigt att ni har fastställt en tydlig vision över vad målet med inköpet är, samt hur detta ska ske. Visionen bör driva användandet och inte vice versa. Alltför ofta upptäcker skolor som inte haft en tydlig vision från början att många önskade funktioner saknas i den digitala lösningen, men då är det för sent att åtgärda detta. Börja från början. Hur vill du att instruktionshantering och lärande ska se ut på din skola? Vad vill du att lärare och elever ska kunna göra? Vilka pedagogiska strategier, instruktionsstrategier och lärandemodeller vill du stödja? Ha dessa frågor som underlag när du bygger din vision för förändringen du vill genomdriva. Forskning inom skolvärlden har visat att ett individanpassat lärande ökar elevengagemanget och leder till bättre resultat. Elever behöver förberedas inför den globala konkurrensen som väntar genom att få rätt verktyg i skolan som utvecklar deras problemlösningsförmåga, kritiska tänkande samt deras samarbets- och kommunikationsförmåga. Sveriges skolor måste organisera sig för att leverera 2000-talets lösningar på framtidens utmaningar. Genom att förändra och digitalisera existerande system, strukturer och processer så kan vi förbereda oss för den problematik som väntar. För att digitala initiativ ska nå framgång behöver skolledare skapa en övertygande vision för framtiden som kan skalas ner till delmål för alla verksamma processer.

4 EN SYSTEMATISK PLAN För att nå den fastställda visionen så måste skolor även ha en systematisk plan över hur visionen ska verkställas. Att förändra undervisningsmetoder som lärare burit med sig under flera år är krävande. Skolledare behöver definiera stora som små mål över hur förändringen ska gå till så att alla involverade ser fördelarna med förändringen. Viktigt är även att dessa går att mäta och följa upp. Berättelser om misslyckade tekniska initiativ, experter som inte längre finns på plats, system som inte kommunicerar med varandra och ett bristande engagemang är vanliga orsaker till att förändringsförsök misslyckas. Innan skolor implementerar en ny digital lösning måste man ha en plan över hur man ska avveckla befintliga system som inte längre tjänar sitt syfte. En annan vanlig orsak till varför förändringsprojekt fallerar är att de har otillräckligt med spelrum och oklara styrmedel. För att undvika att detta sker så måste dessa vara tydligt definierade och matchade med den valda digitala lösningen och pedagogiska strategin. Gör en behovsanalys och en kartläggning över mål, styrmedel och handlingsutrymmen som krävs för att lyckas. Varje medarbetare i organisationen bör ha tydliga handlingsutrymmen för att anamma förändringen. Genom tydliga rollbeskrivningar över arbetet med att verkställa förändringen, kan medarbetare skapa en bättre förståelse för den personliga involveringsgraden. Planen bör även inkludera en tidslinje med utsatta milstolpar så att det går att mäta utvecklingen. Det är viktigt att ha nedskrivet ett eller flera kriterier över vad som menas med ett framgångsrikt resultat så att alla har en konkret bild över hur utvecklingen går.

5 KONTINUERLIG KOMMUNIKATION Om medarbetare saknar förståelse för visionen eller den systematiska planen, så är det osannolikt att de kommer stå bakom förändringsarbetet. Kontinuerlig och koncis kommunikation mellan medarbetare och förändringsagenter är essentiell för att utveckla denna förståelsen. Prosci, en konsultfirma specialiserad inom företagsledning har studerat varför förändringsprojekt lyckas eller misslyckas i nära två decennier. En gemensam nämnare som Prosci identifierat i framgångsrika projekt är ledarskapsengagemang. När ledare >>walk the talk<<, agerar i enlighet med förändringen, så bidrar de till en övertygelse om varför förändringen är viktig. Ledare blir en viktig aktör för förändringens genomslag och kommunicerar att de förstår målet med förändringen genom att agera enligt dess plan. Detta har visat sig ha en stor påverkan på resterande kollegor som lättare tar till sig förändringen om deras närmaste ledare aktivt arbetar för denna. Medarbetare är inte de enda som behöver kontinuerlig kommunikation. Intressenter som; föräldrar, styrelsemedlemmar och andra communitymedlemmar måste också inbegripas av kommunikationen kring förändringen. Skolledare behöver kommunicera visionen, målen och förklaringarna bakom dessa mål på ett effektivt sätt mellan alla intressentgrupper. Men det är inte bara den verbala kommunikationen som sätter förutsättningarna för förändringens utveckling, den kroppsliga kommunikationen och det vardagliga agerandet är minst lika viktigt. Genom att ledare visar transparens och öppenhet för vad som fungerar och vad som inte gör det, så har förändringsarbetet större chans att accepteras och implementeras av resterande organisationsmedlemmar.

6 MEDHÅLL FRÅN INTRESSENTER Prosci har påvisat att motstånd bland medarbetare kan vara katastrofal för förändringens utveckling om det ignoreras. Motstånd uppstår när medarbetare inte förstår målet med förändringsprojektet eller vilken betydelse förändringen har för dem. Det kan även finnas andra orsaker till att motstånd etableras t.ex. så kan framtidsrädslor eller osäkerhet över hur förändringen kommer påverka medarbetare personligen ligga till grund för motståndet. En förändring av rådande skolsystem medför nya krav på lärare att förändra existerande undervisningsmetoder som använts under flera år. Det kommer vara några som är motvilliga till att ändra de rutiner som bidragit till en trygghet. Genom att involvera lärare och andra medarbetare i förändringsarbetet har de bättre möjligheter att influera arbetet och ge sitt perspektiv på hur förändringen bör implementeras. Skolor behöver även erbjuda ett strukturerat stödteam som hjälper medarbetare att sätta upp mindre mål på vägen mot de stora i förändringens framväxt. Medarbetare kan känna oro över det okända; de kanske inte står bakom förändringen för att de inte varit involverade i beslutsprocessen från början. Eller så kanske de anser att förändringen är för komplex för att genomföra. De kan likväl känna att de fått ett för stort ansvarsområde som de inte kan hantera. Genom att uppmuntra medarbetare till att samarbeta, hjälpa dem med förändringsarbetet och sätta elevers lärande och prestation i centrum kan ett medhåll enklare erhållas. Men, då krävs det att man har en ständig dialog med alla som berörs av förändringen.

7 UTVECKLANDE TRÄNING OCH SUPPORT Medarbetare behöver tid för att lära, skapa och utforska nya digitala verktyg. De behöver coaching och mentorskap och de behöver kontinuerlig support från olika nätverk. Ger du dem verklighetstrogna träningsmöjligheter i virtuella miljöer har de bättre förutsättningar för att genomdriva förändringen. En framgångsrik förändringsagent sa en gång, För att våra elever ska nå bättre resultat behöver våra lärare tänka annorlunda och vår ledarskapsstil behöver förändras. Men, alldeles för ofta så är träningen och supporten som lärare får från administratörer bristfällig, rapporterar Education Week. Träningen består ofta av enstaka workshops, utan stöd eller ordentlig genomgång. Gå ifrån ineffektiva workshopmodeller och genomför program med ett kontinuerligt professionellt lärande istället. Program med utökade träningsmoment genomförda i samma plattform som sedan används i undervisningssammanhang är A och O. Detta ger lärare rätt förutsättningar när de sedan ska instruera och hjälpa elever till ett effektivt användande av digitala verktyg och plattformar.

8 TA DEN TIDEN FÖRÄNDRINGEN BEHÖVER Alla vill se snabba resultat, men att leda en förändring tar tid. Det är inte heller ovanligt med förflyttningar mellan skolledare och ledningsgrupper, vilket försvårar förändringsarbetet. Många skolledare känner sig därför pressade att prestera och visa goda resultat på kort tid. Utrymmet de har för att genomföra drastiska förändringar är litet vilket kan bidra till att kortsiktiga lösningar prioriteras framför långsiktiga. För att möjliggöra större förändringsarbeten bör skolledare och lärare få den tid de behöver för att implementera nya digitala lösningar och undervisningsmetoder. För skolledare innebär detta att finnas till hands för resterande medarbetare och lyssna på feedbacken som ges. Till en början kan det kännas omtumlande att sätta sig in ett helt nytt system och släppa gamla rutiner. I boken Leading Change in Your School, skriver Douglas Reeves: Processen måste handla om att ta bort icke-fungerande strukturer men även om att addera nya strukturer. Ledare måste först identifiera vad man måste sluta göra innan de ber deras kollegor att börja med nya förändringsinitiativ. Med andra ord, att addera nya processer eller system utan att ta bort existerande är inte en realistisk modell för framgång. Om man inte tar bort existerande system som är problematiska så riskerar man att skapa förvirring istället för effektivitet.

9 ANVÄNDARVÄNLIG DIGITAL LÖSNING Den digitala lösningen som stödjer eller inbegriper förändringsarbetet måste vara enkel och intuitiv, annars kommer den inte att användas. Men den måste också stå i linje med de identifierade behoven. För att användarvänlighet och lärares vardagliga behov ska gå ihop behöver systemadministratörer och lärare samarbeta. Att involvera personer från båda grupperna i förändringsarbetet har stor betydelse för att de ska förstå varandras behov och tillsammans få resterande medarbetare att acceptera förändringen. Det är inte helt enkelt att hitta rätt digital lösning som är både användarvänlig och som minskar lärares arbetsbelastning samtidigt som den stärker dem i deras undervisning på ett effektivt sätt. För att lyckas med detta så bör den digitala lösningen samla olika program med diverse användningsområden i ett och samma system.

10 FOKUSERA PÅ FULLFÖLJANDET Många förändringsarbeten fullföljs inte hela vägen utan avstannar på grund av att andra arbetsuppgifter och processer får mer utrymme, vilket till slut gör att engagemanget svalnar. Detta händer ofta i samband med att skolledningar byts ut eller när nyckelpersoner som drivit förändringsarbetet slutar. För att alla involverade i förändringsarbetet ska hålla sig fokuserade på målet och uppgiften så måste ledare hålla den systematiska planen nära till hands och inkludera denna i alla arbetsprocesser. Medarbetare behöver se praktiska exempel på vad den systematiska planen kräver och inte bara få ett textdokument med alla beskrivningar. På så vis tillåts medarbetare att reflektera över prioriteringar och få en tydligare bild över vad som bör göras i särskilda situationer. Att bibehålla ett starkt engagemang och deltagande är av yttersta vikt för att nå målen med förändringen. Slutmålet bör alltid finnas i åtanke vid varje beslut, så att alla kan arbeta kontinuerligt mot det målet och fira milstolparna på vägen. Visa medarbetarna fördelarna med förändringen och gör det enkelt för dem att ersätta flera system med en digital plattform.

11 BEHOVET AV EFFEKTIVA FÖRÄNDRINGSAGENTER Bristen på en eller flera av dessa nyckelstrategier kan leda till misslyckade förändringsförsök. De är alla viktiga delar i arbetet med att bedriva förändringen. Skolledningar ber allt oftare sina medarbetare att utforska nya sätt att undervisa på. Det kan vara en skrämmande uppgift att lämna trygga arbetsmetoder och ge sig ut på okänd mark. För att få medarbetare att faktiskt göra detta, behöver dem några som vägleder och styr förändringen. En högkvalitativ förändringsprocess inkluderar ett etablerande av en tydlig vision och plan. Dessa behöver kommuniceras på ett strategiskt sätt till intressenter för att de ska erhålla deras medhåll och skapa rätt miljö och förutsättningar för förändringen. vilket minskar lärares arbetsbelastning. Genom att underlätta arbetsbördan för lärare med automatiserade arbetsprocesser så köper man dem mer tid till att individanpassa undervisningen för att möta olika elevers inlärningsbehov, säger skolledaren Mike Jamerson. Under en vanlig arbetsdag är nära 95 procent av alla medarbetare och elever inloggade och använder itslearning, säger han. För att få inspiration för hur Jamerson och andra skolledare använder itslearning för att stärka deras förändringsarbete ladda ner e-boken How an Enterprise LMS Is the Key to Leading School Transformation Successfully. För att skapa den rätta miljön i skolan, har det visat sig vara effektvt med en plattform som kan knyta samman läroplaner, instruktioner, individanpassat lärande, professionellt lärande samt kommunikationssystem. Med ett användarvänligt sådant har lärarna de rätta verktygen för att transformera sin undervisning till det bättre. Bartholomew Consolidated School Corporation i Indiana, har bytt ut flera otympliga digitala system till ett som kan hantera allihopa itslearning. De kan numera komma åt alla verktyg de behöver i sin undervisning via itslearning. De kan till och med dela sina resurser med andra lärare och skolor i itslearnings enorma bibliotek, Läs vår e-bok KÄLLOR Herold, Benjamin. Why Ed Tech Is Not Transforming How Teachers Teach. Education Week, June 11, Retrieved from why-ed-tech-is-not-transforming-how.html IAG Consulting. Reasons Projects Fail. April 15, Retrieved from watch?v=4a4zxoaqife International Project Leadership Academy. Why Projects Fail. Retrieved from id=2213 Project RED. Nine Keys to Student Achievement and Cost- Effectiveness. Retrieved from org/findings Prosci. Best Practices in Change Management, Retrieved from Reeves, Douglas. Leading Change in Your School: How to Conquer Myths, Build Commitment, and Get Results. ACSD, Available at Publications/Books/Overview/Leading-Change-in-Your- School.aspx

12 itslearning är din lärplattform som samlar allt du behöver för att transformera din undervisning på ett och samma ställe. Här kan du organisera och hantera olika funktioner som hjälper dig i dina olika kurser, bedömningar och integrationer med läroplansmålen. Med itslearning, kan alla på din skola arbeta effektivt, samarbeta och kommunicera genom ett användarvänligt gränssnitt som är responsivt på alla digitala enheter. T: US

C h a n g e M a n a g e m e n t - F å u t m e s t a m ö j l i g a a v e r s a t s n i n g. Richard Silvekroon Utbildningskonsult

C h a n g e M a n a g e m e n t - F å u t m e s t a m ö j l i g a a v e r s a t s n i n g. Richard Silvekroon Utbildningskonsult C h a n g e M a n a g e m e n t - F å u t m e s t a m ö j l i g a a v e r s a t s n i n g Richard Silvekroon Utbildningskonsult Change management Strategier och tillvägagångssätt som organisationer använder

Läs mer

Hur lyckas med förändring?

Hur lyckas med förändring? 1 Hur lyckas med förändring? Mattias Hermansson, förändringsledare 2 Agenda förändringsmättnad förändringsledning ledarskap och samarbete fokus 3 Vem är Mattias Hermansson? Förändringsledare Chef Föreläsare

Läs mer

DigiLitt kursen innovation och förändring ARBETSMILJÖHÖGSKOLAN

DigiLitt kursen innovation och förändring ARBETSMILJÖHÖGSKOLAN DigiLitt kursen 180406 - innovation och förändring ARBETSMILJÖHÖGSKOLAN Arbetsmiljöhögskolan Lars Bengtsson Professor Industriell Ekonomi Strategi Innovation Affärsmodeller Innovation och förändring Innovation

Läs mer

Boomerang 360 ID: 2. Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna

Boomerang 360 ID: 2. Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna Boomerang 360 ID: 2 Totalt har 5 av 5 slutfört analysen (100 %) Analysdatum: 2010-08-11 Utskriftsdatum: 2017-01-25 Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen 4 191 47 Sollentuna +46-8-791

Läs mer

Time Cares tjänsteerbjudande

Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Care tjänsteerbjudande Hur utbildar och stöttar vi våra chefer att leda verksamheter där varje krona har en berättelse och varje minut ett

Läs mer

Ett välskött skolsystem

Ett välskött skolsystem 2017-2022 Antagen 2014. Reviderad 2017. Ett välskött skolsystem Barn- och utbildningsnämndens plattform för ledning och styrning av Timrås skolsystem BUN 2017-04-26 53 BUN 2016-02-10 11 BUN 2014-05-07

Läs mer

Vi presenterar. Talent Management

Vi presenterar. Talent Management Vi presenterar Talent Management Finns det ett enkelt framgångsrecept för framgångsrik Talent management som ger resultat utan ansträngning eller kostnad? Nej, tyvärr - men ett systematiskt HR-arbete tillsammans

Läs mer

Så tar du ledningsgruppen från idé till resultat

Så tar du ledningsgruppen från idé till resultat Guide Så tar du ledningsgruppen från idé till resultat Förord Många VD:ar kämpar med engagemanget i ledningsgruppen och att få alla lika entusiastiska som hen själv inför förändringar och nya ideer. I

Läs mer

Apoteket AB v. 2. Framtidsverkstan Casebeskrivning

Apoteket AB v. 2. Framtidsverkstan Casebeskrivning Framtidsverkstan Casebeskrivning Syfte & Överblick Walk the talk Från strategi till konkret handling i nio verksamhetsområden och på 370 apotek Syfte Förankra övergripande mål och strategier samt skapa

Läs mer

Välkommen. Microsoft Behövs piska eller morot i skolans digitalisering? S7E. Joke Palmkvist

Välkommen. Microsoft Behövs piska eller morot i skolans digitalisering? S7E. Joke Palmkvist Välkommen Microsoft Behövs piska eller morot i skolans digitalisering? S7E Joke Palmkvist Behövs piska eller morot i skolans digitalisering? Joke Palmkvist Vad måste ske? Vems ansvar? Vad är en piska?

Läs mer

Förändringsledning Hur långt har vi kommit?

Förändringsledning Hur långt har vi kommit? Förändringsledning Hur långt har vi kommit? Förändringsledning har under de senaste åren blivit mer och mer etablerat både inom näringslivet och den offentliga sektorn. Det vi, som har arbetat som förändringsledare

Läs mer

Change management effectiveness.

Change management effectiveness. Leda i förändring Percent of respondets that met or exceeded project objectives Change management effectiveness. 100% Correlation of change management effectiveness to meeting project objectives 90% 95%

Läs mer

Boomerang 360 ID: Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna

Boomerang 360 ID: Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna Boomerang 360 ID: 1972 Totalt har 6 av 9 slutfört analysen (67 %) Analysdatum: 2008-11-05 Utskriftsdatum: 2017-01-24 Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen 4 191 47 Sollentuna +46-8-791

Läs mer

Boomerang 360 ID: Demo. Ensize AB Peter Karlsson

Boomerang 360 ID: Demo. Ensize AB Peter Karlsson Boomerang 360 Demo Totalt har 17 av 20 slutfört analysen (85 %) Analysdatum: 2012-11-15 Utskriftsdatum: 2018-10-30 +46 735 220370 Innehållsförteckning 3 Introduktion 4 Översikt 5 Mål 9 Kommunikation 13

Läs mer

Handlingsplan för digitalisering av grundskolan för åren

Handlingsplan för digitalisering av grundskolan för åren SID 1 (7) Handlingsplan för digitalisering av grundskolan för åren 2016-2018 Innehåll Vision... 2 Solna stads vision... 2 Barn och utbildningsförvaltningens vision... 2 Barn och utbildningsförvaltningens

Läs mer

BUMERANG 360 ID: visar om din uppfattning stämmer med kollegornas

BUMERANG 360 ID: visar om din uppfattning stämmer med kollegornas BUMERANG 360 visar om din uppfattning stämmer med kollegornas ID: 65190 Totalt har 5 av 5 slutfört analysen (100 %) Analysdatum: 2013-02-22 Utskriftsdatum: 2013-03-22 Ensize International AB Martin Jansson

Läs mer

Varje barn har rätten till en skola med en kvalitetsutvecklingskultur som grundas i synergi mellan intern och externa utvärderingsprocesser.

Varje barn har rätten till en skola med en kvalitetsutvecklingskultur som grundas i synergi mellan intern och externa utvärderingsprocesser. Varje barn har rätten till en skola med en kvalitetsutvecklingskultur som grundas i synergi mellan intern och externa utvärderingsprocesser. Denna deklaration ligger i linje med den europeiska visionen

Läs mer

BUMERANG 360 ID: visar om din uppfattning stämmer med kollegornas

BUMERANG 360 ID: visar om din uppfattning stämmer med kollegornas BUMERANG 360 visar om din uppfattning stämmer med kollegornas ID: 65572 Totalt har 6 av 6 slutfört analysen (100 %) Analysdatum: 2013-02-26 Utskriftsdatum: 2013-03-22 Ensize International AB Martin Jansson

Läs mer

Peter Karlberg. Undervisningsråd - skolans

Peter Karlberg. Undervisningsråd - skolans Peter Karlberg Undervisningsråd - skolans digitalisering peter.karlberg@skolverket.se @peterkarlberg Nationell strategi Styrdokument Kompetensutveckling Leda digitalisering Nationell strategi Styrdokument

Läs mer

Ledningsgruppsutveckling

Ledningsgruppsutveckling Ledningsgruppsutveckling Ni skapar samsyn och en gemensam strategi!! Två dagars ledningsgruppsutveckling med coaching och rådgivning från seniora experter! Vi får människor att samlas kring affären på

Läs mer

Erfarenheter av en skola på vetenskaplig grund en (kritisk) betraktelse

Erfarenheter av en skola på vetenskaplig grund en (kritisk) betraktelse Erfarenheter av en skola på vetenskaplig grund en (kritisk) betraktelse Vetenskaplig grund Vetenskap handlar om ett systematiskt utforskande av tillvaron vars yttersta mål är att ge en förståelse för och

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy

Chefs- och ledarskapspolicy Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 1. Inledning Denna policy vänder sig till dig som är chef eller vill bli chef i Eksjö kommun. Syftet är att du tydligt ska veta utifrån

Läs mer

Kompetensområden och kompetensnivåer. vid miljöförvaltningen

Kompetensområden och kompetensnivåer. vid miljöförvaltningen Kompetensområden och kompetensnivåer vid miljöförvaltningen Kompetensområden och kompetensnivåer vid miljöförvaltningen Kompetensförsörjningsprocessen är en del av verksamhetsutvecklingen och syftar till

Läs mer

Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande

Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande WOW; Working On the Work, P.C Schlechty Översättning och bearbetning, T Hortlund VersionRektor a. Jag är övertygad om att så är fallet

Läs mer

Bildningsförvaltningens IKT-strategi

Bildningsförvaltningens IKT-strategi Bildningsförvaltningens IKT-strategi 2017-2020 Strategisk agenda Uppdrag: Systemavdelningen stödjer, inspirerar och vägleder skolledare, lärare och övrig personal i deras användande av digitala verktyg

Läs mer

Förändringsledning. Stöd & behandling. 2015-09-15 Anette Cederberg

Förändringsledning. Stöd & behandling. 2015-09-15 Anette Cederberg Förändringsledning Stöd & behandling Förändring It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent, but the ones most responsive to change Charles Darwin, The Origin of Species,

Läs mer

Utbildningspolitisk strategi

Utbildningspolitisk strategi Utbildningspolitisk strategi 2012-2015 för förskola, förskoleklass, skola och fritidshem i Örnsköldsvik Antagen av kommunfullmäktige 2012-05-28 77 Våra huvudmål: Högre måluppfyllelse & Nolltolerans mot

Läs mer

Manual för bedömning, verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå i sjukgymnastprogrammet

Manual för bedömning, verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå i sjukgymnastprogrammet Manual för bedömning, verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå i sjukgymnastprogrammet Bedömningsformuläret AssCe för verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå i sjukgymnastprogrammet är omarbetat efter

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

Landscape LM-Lantbruk. Att skapa motiverade medarbetare som arbetar enligt lagda strategier

Landscape LM-Lantbruk. Att skapa motiverade medarbetare som arbetar enligt lagda strategier Att skapa motiverade medarbetare som arbetar enligt lagda strategier 1 Agenda Lite gott och blandat Forskning och benchmark Vägen till resultatet Kommunikativa målbilder Case: Öka chefens kommunikativa

Läs mer

e-strategi i utbildningen

e-strategi i utbildningen 19 februari 2013 1 (6) e-strategi i utbildningen 2013-2016 Huddinge ska vara en av de tre bästa skol-it-kommunerna i länet. En verksamhet i takt med tiden Vision E-strategi i utbildningen i Huddinge ger

Läs mer

Varför är Badges användbara?

Varför är Badges användbara? Guide för lärare Vad är en Open Badge? En badge är en digital bild som ger verifierbar information om prestationer, färdigheter, kompetenser eller en enskild persons kvalitéer. Det gör det möjligt att

Läs mer

Skola i världsklass DE FÖRSTA RESULTATEN FRÅN PRIO-PROJEKTET. Skola i världsklass 2

Skola i världsklass DE FÖRSTA RESULTATEN FRÅN PRIO-PROJEKTET. Skola i världsklass 2 Skola i världsklass DE FÖRSTA RESULTATEN FRÅN PRIO-PROJEKTET Skola i världsklass 2 Bakgrund Den stora majoriteten av eleverna når grundskolans mål och andelen elever som uppnår målen i alla ämnen är den

Läs mer

BUMERANG 360. Manager 1. visar om din uppfattning stämmer med kollegornas

BUMERANG 360. Manager 1. visar om din uppfattning stämmer med kollegornas BUMERANG 360 visar om din uppfattning stämmer med kollegornas Demo Demo Totalt har 6 av 9 slutfört analysen (67 %) Analysdatum: 2008-11-05 Utskriftsdatum: 2013-03-25 Solleftegatan 15 162 53 Vällingby 08-7919800

Läs mer

Forskningsbaserad skolutveckling i teori och praktik

Forskningsbaserad skolutveckling i teori och praktik Forskningsbaserad skolutveckling i teori och praktik Med fokus på att styra och leda Carl-henrik.adolfsson@lnu.se Fokus för dagens föreläsning Utifrån resultat och lärdomar från två större genomförda skolutvecklingsprojket

Läs mer

Välj en lärplattform som stödjer universell design för individanpassat lärande

Välj en lärplattform som stödjer universell design för individanpassat lärande Välj en lärplattform som stödjer universell design för individanpassat lärande Universell design för lärande bildar ett ramverk i arbetet med att individanpassa lärandet för varje elev. Men.. ett individanpassat

Läs mer

Formativ Undervisning

Formativ Undervisning Så skapar vi bättre förutsättningar för lärande med Formativ Undervisning Åsa Hirsh, asa.hirsh@ju.se Strategier för att forma och utveckla elevers lärande Min presentation Strategier för att forma och

Läs mer

Läraruppdraget UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN AUGUSTI I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier

Läraruppdraget UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN AUGUSTI I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN AUGUSTI 2010 I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier Läraruppdraget Lärarens uppdrag utgår från och tar ansvar för att

Läs mer

Digitaliseringen av skolan

Digitaliseringen av skolan Digitaliseringen av skolan Vad ska jag prata om Digitala strategin 28 (4, 8) Framgångsfaktorer för undervisning 44 (9, 11) Framgångsfaktorerför ledarskap 20 (9, 11) Leda digialisering, modulen 13 (1, 2)

Läs mer

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och

Läs mer

SKOLAN. Hur stärker vi kvalitetsarbetet?

SKOLAN. Hur stärker vi kvalitetsarbetet? SKOLAN Hur stärker vi kvalitetsarbetet? Per Kornhall PhD, Teacher s diploma. Author and consultant in school development Member of the Royal Swedish Academy s School Committee. per@kornhall.se KVALITET

Läs mer

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet All utbildning vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Inom Skaraborg har utbildning hög kvalitet

Läs mer

Rapport för Andrew Jones

Rapport för Andrew Jones Rapport för Andrew Jones Datum för ifyllande 0/0/0 RAPPORT FÖR Andrew Jones DATUM FÖR IFYLLANDE 0/0/0 PÅLITLIGHET - 99.% Svaren var mycket sannolikt noggranna och sanningsenliga ORGANISATION Harrison Assessments

Läs mer

Plattform för styrning och ledning av Kramfors kommuns skolorganisation

Plattform för styrning och ledning av Kramfors kommuns skolorganisation Plattform för styrning och ledning av Kramfors kommuns skolorganisation 2016-2020 Nämnd som huvudman och ägare Verkställande chef och ledning Enhet Det är här det ska hända! Avsnitt 1: Inledning Nämnden

Läs mer

Boomerang 360 ID: 2. Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna

Boomerang 360 ID: 2. Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna Boomerang 360 ID: 2 Totalt har 5 av 5 slutfört analysen (100 %) Analysdatum: 2010-08-11 Utskriftsdatum: 2017-01-24 Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen 4 191 47 Sollentuna +46-8-791

Läs mer

Bedömning av lärare. Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun

Bedömning av lärare. Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun Bedömning av lärare Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun Bedömning av lärares möte med eleven Förmåga Acceptabel Bra Mycket bra Bedöma och dokumentera enskilda elevers behov och anpassa undervisningen

Läs mer

E-hälsostrategi för socialförvaltningen

E-hälsostrategi för socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2019-03-12 SN 2019/0197.11.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden E-hälsostrategi för socialförvaltningen 2019-2025 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

K v a l i t e t s p o l i c y Antagen av kommunfullmäktige

K v a l i t e t s p o l i c y Antagen av kommunfullmäktige K v a l i t e t s p o l i c y Antagen av kommunfullmäktige 2006-03-27 Innehållsförteckning Inledning 3 Kvalitetspolicy 4 Värderingar 5 Arbetssätt 6 Ordlista 7 2/7 Inledning Syftet med kvalitetsutveckling

Läs mer

Sex enkla steg. Kom igång med itslearning - en lärarhandledning

Sex enkla steg. Kom igång med itslearning - en lärarhandledning Sex enkla steg Kom igång med itslearning - en lärarhandledning Välkommen till itslearning! Vi hoppas att du kommer ha stor nytta av plattformen Börja med... att logga in itslearning är en pedagogisk lärplattform

Läs mer

IKT-Strategi. En strategi för det pedagogiska arbetet med informations- och kommunikationsteknik, IKT. 2014-2016

IKT-Strategi. En strategi för det pedagogiska arbetet med informations- och kommunikationsteknik, IKT. 2014-2016 IKT-Strategi En strategi för det pedagogiska arbetet med informations- och kommunikationsteknik, IKT. 2014-2016 Barn- och utbildningskontoret Norrtälje kommun Framtidskompetenser Synligt lärande Kollegialt

Läs mer

Intuition som ledarskapsverktyg För att kunna använda intuition som färdighet inom ledarskap bör vi tänka på tre saker:

Intuition som ledarskapsverktyg För att kunna använda intuition som färdighet inom ledarskap bör vi tänka på tre saker: Intuition kommer från latin och definieras av Nationalencyklopedin som "förmåga till omedelbar uppfattning eller bedömning utan (medveten) tillgång till alla fakta; ofta i motsats till logiskt resonerande

Läs mer

Sex enkla steg. Kom igång med itslearning - en lärarhandledning

Sex enkla steg. Kom igång med itslearning - en lärarhandledning Sex enkla steg Kom igång med itslearning - en lärarhandledning Välkommen till itslearning! Vi hoppas att du kommer ha stor nytta av plattformen itslearning är en pedagogisk lärplattform skapad för lärare,

Läs mer

Flerspråkighet en möjlighet!

Flerspråkighet en möjlighet! Flerspråkighet en möjlighet! 35% Sva, modersmål, mottagande av nyanlända Kollegialt lärande Handlingsplan- mål och delmål *** Alla pedagoger och skolledare har god kunskap om sva/modersmål/nyanländas lärande

Läs mer

Demokratiskt ledarskap kontra låt-gå-ledarskap

Demokratiskt ledarskap kontra låt-gå-ledarskap www.byggledarskap.se Ledarskapsmodeller 1(5) Ledarskapsmodeller Kravet på ledarskapet varierar mellan olika organisationer. Kraven kan också variera över tid inom ett och samma företag. Ledarskapet i en

Läs mer

DIGITALISERING I FÖRSKOLAN OCH SKOLAN

DIGITALISERING I FÖRSKOLAN OCH SKOLAN DIGITALISERING I FÖRSKOLAN OCH SKOLAN Utbildningsförvaltningens ställningstagande 11 januari 2017 Utbildningsförvaltningens ställningstagande kring digitalisering i förskolan och skolan Haninge 2017-01-11

Läs mer

I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier

I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN 2014 I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier Läraruppdraget Lärarens uppdrag utgår från och tar ansvar för att elevens

Läs mer

Riktlinjer. Lönekriterier

Riktlinjer. Lönekriterier Riktlinjer Lönekriterier Förord Lönekriterier ger underlag för lönebildning men bidrar också till verksamhetsutveckling. Genom att formulera övergripande lönekriterier vill Luleå kommun hålla den gemensamma

Läs mer

WOMENTOR 2018 DET ÄR KULTUREN SOM SKA FÖRÄNDRAS OCH INTE KVINNORNA

WOMENTOR 2018 DET ÄR KULTUREN SOM SKA FÖRÄNDRAS OCH INTE KVINNORNA WOMENTOR 2018 DET ÄR KULTUREN SOM SKA FÖRÄNDRAS OCH INTE KVINNORNA Slutrapport Womentor 2018 De företag som deltagit i Womentor har i snitt en betydligt mer positiv utveckling än branschen i övrigt företag

Läs mer

Time Cares tjänsteerbjudande

Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande När ni är här så känner jag att jag kan prestera mästerverk! När ni är borta saknar jag er och er oerhörda kompetens! Pia Helsing Enhetschef LSS

Läs mer

Digital kompetens. Kvalitetsdag Nacka 9 februari Jan Hylén, Mats Östling EDUCATIONANALYTICS.SE

Digital kompetens. Kvalitetsdag Nacka 9 februari Jan Hylén, Mats Östling EDUCATIONANALYTICS.SE Digital kompetens Kvalitetsdag Nacka 9 februari 2018 Jan Hylén, Mats Östling Källa: Future of Jobs Report, World Economic Forum 2016 Andra kompetenser efterfrågas Andra kompetenser efterfrågas Skolans

Läs mer

Lönepolicy. Beslutat av Personalchef. Gäller från 100101

Lönepolicy. Beslutat av Personalchef. Gäller från 100101 Lönepolicy Beslutat av Personalchef Gäller från 100101 Lönepolicy för Linnéuniversitetet Inledning Linnéuniversitetets lönepolicy skall skapa förutsättningar att attrahera och behålla medarbetare med rätt

Läs mer

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 Nordisk Kommunikation AB Olof Palmes gata 13 SE 111 37 Stockholm T +46 8 612 5550 F +46 8 612 5559 info@nordisk-kommunikation.com www.nordisk-kommunikation.se

Läs mer

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision.

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. 1 (7) BESLUT 2013-08-29 SU FV-2.3.8-2436-13 Personalchefen Lönekriterier för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. Stockholms universitet Telefon: 08-16 20 00 Universitetsvägen 10 A

Läs mer

Utvärdera din kommunikation

Utvärdera din kommunikation Utvärdera din kommunikation Detta är ett verktyg för dig som: Vill ha feedback på ditt sätt att kommunicera som ledare Vill stämma av dina medarbetares förväntningar på hur du kommunicerar med dem Vill

Läs mer

Lönepolicy för Umeå universitet

Lönepolicy för Umeå universitet Lönepolicy för Umeå universitet Fastställd av rektor 2013-03-26 Dnr: UmU 300-376-13 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Policy Rektor 2013-03-26 tills vidare Lönebildning

Läs mer

Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet

Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Namn:.. Personnummer:... Kurs:. Vårdenhet:.. Tidsperiod:.. Halvtidsdiskussion den: Avslutande bedömningsdiskussion

Läs mer

Skolambassadör för EU

Skolambassadör för EU 2018-10-18 Bengt Landfeldt Skolambassadör för EU Handlingsplaner i praktiken KOMMER DU IHÅG? I Bryssel enades vi om att du skulle genomföra 3 saker : Direkt när du kom hem efter din Bryssel-vecka Efter

Läs mer

IKT- och mediepedagogisk plan

IKT- och mediepedagogisk plan IKT- och mediepedagogisk plan Barn och unga Ödeshögs kommun 2014-2016 Bakgrund Vi lever i en digital värld. En värld som förändras hela tiden och där allting finns inom räckhåll. Överallt. Hela tiden.

Läs mer

LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING. Självskattningsmaterial för systematiskt arbete med Lärande för hållbar utveckling

LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING. Självskattningsmaterial för systematiskt arbete med Lärande för hållbar utveckling LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Linköpings och Norrköpings grundskolor Självskattningsmaterial för systematiskt arbete med Lärande för hållbar utveckling Utbildningskontoret, Barn och ungdom, Linköpings

Läs mer

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun DIARIENUMMER: KS 158/2018 FASTSTÄLLD: KF 13/2019-02-12 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tillsvidare Kommundirektör Strategi Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun Ett

Läs mer

Bästa praxis för medarbetarsamtal

Bästa praxis för medarbetarsamtal Bästa praxis för medarbetarsamtal En digital guide www.thomasinternational.net 1 Innehåll 3 Introduktion 4 Enskilda Fastställa mål och tillvägagånssätt samtal 7Halvårsuppföljning 8Årlig avstämning 6Användning

Läs mer

Tillsammans är vi Eductus

Tillsammans är vi Eductus Tillsammans är vi Eductus Du är Eductus I varje möte med omvärlden bygger vi bilden av Eductus och vi gör det tillsammans. För att vi ska lyckas kommunicera en enhetlig, tydlig och attraktiv bild är det

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

LEDARSKAP & MEDARBETARSKAP

LEDARSKAP & MEDARBETARSKAP ÖPPNA PROGRAM 2015 LEDARSKAP & MEDARBETARSKAP MOTIVATION & KOMMUNIKATION Datum: 22-24 april 2015 (sve), 25-27 november 2015 (sve) i Göteborg Träning i att kunna motivera, inspirera och kommunicera med

Läs mer

Kvalitetsprogram 2012-2015 Högskolebiblioteket

Kvalitetsprogram 2012-2015 Högskolebiblioteket Kvalitetsprogram 2012-2015 Högskolebiblioteket Inledning Högskolebibliotekets kvalitetssystem ska se till att den service och det stöd som ges via biblioteket håller hög kvalitet. Högskolebiblioteket arbetar

Läs mer

Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga

Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga Att bedriva effektiv framgångsrik förändring har varit i fokus under lång tid. Förändringstrycket är idag högre än någonsin

Läs mer

Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola

Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola 2019-2022 Förvaltning förskola och skola, Örebro kommun Örebro kommun 2019-06-03 Gn 1660/2019 orebro.se

Läs mer

Tieto PPS AH146, 2.0.1, Xxxx Leda förändring. Sida 1

Tieto PPS AH146, 2.0.1, Xxxx Leda förändring. Sida 1 Leda förändring Sida 1 Utveckling av en organisations verksamhet mot nya mål innebär alltid att arbetssituationen för de medarbetare som ingår i verksamheten behöver förändras. För att lyckas måste de

Läs mer

SAPSA 12 NOVEMBER 2014

SAPSA 12 NOVEMBER 2014 SAPSA 12 NOVEMBER 2014 Change Management - Förändringsledning Arla Foods implementering av SAP inom Supply Chain Sverige fokus på förändringsledning Summering och frågor Presenteras av: Lena Selander,

Läs mer

SIRIUS-FABRIKENS KOMPETENSFÖRSÖRJNING SKOLKONTAKTER KOMPETENSFÖRSÖRJNING

SIRIUS-FABRIKENS KOMPETENSFÖRSÖRJNING SKOLKONTAKTER KOMPETENSFÖRSÖRJNING SIRIUS-FABRIKEN Skogsindustrins råd för industriell utveckling i samverkan, SIRIUS, har byggt en fabrik vars syfte är att ge ledningsgrupper inspiration till hur man kan jobba mer metodiskt med kompetensförsörjning.

Läs mer

Strategisk plan Riksbanken 2015-2018 En 350-åring i täten

Strategisk plan Riksbanken 2015-2018 En 350-åring i täten Strategisk plan Riksbanken 2015-2018 En 350-åring i täten Strategisk plan för Riksbanken 2015-2018 Inriktningen för Riksbankens arbete de närmaste åren och utgångspunkten i kommande verksamhetsplaneringar

Läs mer

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 1 (9) Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 Förändrad skollag I Lekebergs kommun pågår ett utvecklings- och förändringsarbete av elevhälsan för "att organisera arbetet på ett sätt som gör

Läs mer

Åk 9 Fotboll Hannah & Yvonne Arena Älvhögsborg

Åk 9 Fotboll Hannah & Yvonne Arena Älvhögsborg Mental träning Åk 9 Fotboll 2016-10-05 Hannah & Yvonne Arena Älvhögsborg Mental träning Att tänka på ett sätt som hjälper dig att prestera bättre. Att träna sitt tänkande kallas mental träning Träna på

Läs mer

Säkra medarbetarnas kompetens inom GDPR genom e-learning

Säkra medarbetarnas kompetens inom GDPR genom e-learning Säkra medarbetarnas kompetens inom GDPR genom e-learning Så här tänker vi Vi vill göra regelefterlevnaden till en enkel och naturlig del av ert arbete Därför måste alla fokusera på dataskyddsfrågor Vi

Läs mer

Organisation för ett effektivt samarbete mellan IT-avdelning och verksamhet CAROLINA SANDERBERG IT-UTVECKLARE ALVESTA KOMMUN

Organisation för ett effektivt samarbete mellan IT-avdelning och verksamhet CAROLINA SANDERBERG IT-UTVECKLARE ALVESTA KOMMUN Organisation för ett effektivt samarbete mellan IT-avdelning och verksamhet CAROLINA SANDERBERG IT-UTVECKLARE ALVESTA KOMMUN VERKLIGHETEN Brist på utrustning Brist på väl anpassad teknisk infrastruktur

Läs mer

Åhörarkopior Stefan Hertz föreläsning Expomedia konferens Psykisk (O) Hälsa - Samhällets barn & unga 2019

Åhörarkopior Stefan Hertz föreläsning Expomedia konferens Psykisk (O) Hälsa - Samhällets barn & unga 2019 Framgångsrik undervisning och ledarskap i besvärliga klasser och skolor En översikt Föreläsare: Stefan Hertz www.stefanhertz.se 1 Vem är jag Utbildad SO lärare Pappa Lärarutbildare Skolutvecklare Coach

Läs mer

Strategi för IT i skolan. Ett av stadens viktigaste framtidsdokument för förskola och skola

Strategi för IT i skolan. Ett av stadens viktigaste framtidsdokument för förskola och skola Strategi för IT i skolan Ett av stadens viktigaste framtidsdokument för förskola och skola Informationstekniken kommer kanske inte att rädda mänskligheten...men den är ett kraftfullt verktyg. Människor

Läs mer

Dnr: 2018/000120/600 Id: Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Frödinge och Tuna skolor med fritidshem

Dnr: 2018/000120/600 Id: Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Frödinge och Tuna skolor med fritidshem Dnr: 2018/000120/600 Id: 23334 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2018 med fritidshem Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING.2 KOMMUNAL STYRNING OCH NÄMNDPLAN...3 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS

Läs mer

Enkät till skolledare

Enkät till skolledare Enkät till skolledare 1. Kommun: 2. Kön: kvinna man 3. Befattning: Jag är Ansvarsområde: (sätt X för de alternativ som stämmer med ditt huvudsakliga ansvarsområde) 4. Jag arbetar på gymnasieskolan med

Läs mer

PEDAGOGIK MÅLFORMULERING KOMMUNIKATION

PEDAGOGIK MÅLFORMULERING KOMMUNIKATION Vi sätter ständigt människor i komplexa situationer och vi ger dom ingen träning eller vägledning, bara för att vi själva inte vet hur vi skall träna dem. - Vad är det som gör en organisation framgångsrik?

Läs mer

Arbeta med resultatet Steg 3: Åtgärder. En guide om hur du går vidare från insikt till handling

Arbeta med resultatet Steg 3: Åtgärder. En guide om hur du går vidare från insikt till handling Arbeta med resultatet Steg 3: Åtgärder En guide om hur du går vidare från insikt till handling Arbeta med resultatet Guide 1 Guide 2 Guide 3 Du är här! Reflektera över resultat Detta är ett förberedande

Läs mer

Korsholms kommuns Personalstrategi 2014-2017

Korsholms kommuns Personalstrategi 2014-2017 Korsholms kommuns Personalstrategi 2014-2017 Samarbetskommittén 14.4.2014 Personalsektionen 12.5.2014 Kommunstyrelsen 16.6.2014 Kommunfullmäktige 22.9.2014 I Korsholms kommun sätter vi ribban högt. Vi

Läs mer

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN DIGITAL UTVECKLINGSPLAN 2018-2022 1. INLEDNING Digital utvecklingsplan ersätter IT-policy för förskola och grundskola i Ystads kommun 2010. Ystads kommun prioriterar digitaliseringen av utbildningsverksamheten.

Läs mer

Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor

Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor Å, Nangilima! Ja, Jonatan, ja, jag ser ljuset! Jag ser ljuset! Astrid Lindgren, Bröderna Lejonhjärta 2 Förord Vändningen

Läs mer

Strategi Digital kompetens Krokoms kommuns förskolor och skolor 2014-2016

Strategi Digital kompetens Krokoms kommuns förskolor och skolor 2014-2016 Strategi Digital kompetens Krokoms kommuns förskolor och skolor 2014-2016 Vision Krokoms framgångsrika skolor utmanar och formar framtiden Inledning Krokoms kommun har gjort medvetna satsningar under årens

Läs mer

Utmärkt skolutveckling perspektiv från forskning och praktik

Utmärkt skolutveckling perspektiv från forskning och praktik Utmärkt skolutveckling perspektiv från forskning och praktik Skolriksdagen 2017 Jan Håkansson, Anna Karlsdotter, Anders Rosvall Perspektiv på utmärkt skolutveckling framgångsfaktorer, forskning om undervisning

Läs mer

Att skapa en sund dialog mellan tjänstemän och politiker.

Att skapa en sund dialog mellan tjänstemän och politiker. Att skapa en sund dialog mellan tjänstemän och politiker. Lena.lindgren@skl.se Två uppdrag för politiker Demokratiaktör 1. Lärande 2. Legitimitet 3. Förståelse för prioriteringar 4. Transparens Serviceaktör

Läs mer

E-LEARNING Målstyrning

E-LEARNING Målstyrning E-LEARNING Målstyrning Karlavägen 108 115 26 Stockholm Tel: 08-4418100 info@kompetensexpress.se Bakgrund E-learningen i Målstyrning är framtagen för personer och organisationer som behöver förbättra sitt

Läs mer

Institutionen för hälsa och lärande Yrkeslärarprogrammet 2015-01-05

Institutionen för hälsa och lärande Yrkeslärarprogrammet 2015-01-05 Institutionen för hälsa och lärande Yrkeslärarprogrammet 2015-01-05 Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Kurs: Pedagogiska processer verksamhetsförlagd utbildning, PE531G, 15hp,

Läs mer

Företagspresentation

Företagspresentation Företagspresentation delaktighet Medarbetare information kunskap kompetens komplex försäljning enkel försäljning Strategiskt Inköp hälsa vision målbild syfte mål strategi effektivitet lönsamhet Varför

Läs mer