Välj en lärplattform som stödjer universell design för individanpassat lärande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välj en lärplattform som stödjer universell design för individanpassat lärande"

Transkript

1 Välj en lärplattform som stödjer universell design för individanpassat lärande Universell design för lärande bildar ett ramverk i arbetet med att individanpassa lärandet för varje elev. Men.. ett individanpassat lärande, är det ens möjligt? Det kan kännas otänkbart för lärare att hinna med i en redan fullspäckad vardag. Lärplattformar med stöd för UDL däremot, ger rätt förutsättningar för att lyckas. Genom att verka som ett centrum för läroplaner, undervisning, digitala verktyg, samarbetsytor och kommunikationssystem kan lärplattformar vara precis det du behöver för att möjliggöra ett individanpassat lärande på din skola.

2 Introduktion Allt fler skolor väljer att arbeta efter principerna för universell design för lärande (UDL). UDL är utformat efter tumregeln att alla elever lär på olika sätt. Det förankras i en utbildningsteknik som kan appliceras för alla elever, inklusive elever med särskild studiegång. Rent praktiskt så betyder det att alla elever arbetar mot samma uttalade mål, men metoderna för att nå dessa är skräddarsydda efter elevers olika inlärningsbehov. UDL minimerar barriärer och maximerar flexibilitet i en elevcentrerad miljö som inkluderar eleverna i processen. Lärplattformar med stöd för UDL skapar rätt förutsättningar för att integrera utbildningstekniken, utan att lärare behöver lägga mycket energi på att omstrukturera sin undervisning. Lärplattformar stödjer hela lärprocessen från integrering av läroplaner, undervisningsmaterial, instruktioner och resurser till bedömningar. Kommunikationsverktyg och samarbetsytor gör att lärare, elever och föräldrar kan följa utvecklingen av individanpassningen och resultatet av denna. Men, vad är UDL? Principerna som bildar ramverket för UDL är utformade efter elevers kognitiva förmåga och stimulerar olika sinnen genom: Olika representationer av samma lärmaterial (Igenkännande) Tillgängligörande av olika former för uppvisande av kunskapsförståelse (Strategisk) Hänsynstagande till engagerande innehåll (Uttrycksfull) UDL ger fler möjligheter att anpassa lärandet efter elevers individuella inlärningsbehov. Det kan vara genom information via text, audio, video eller visuella presentationer. Elever tillåts skapa eget material som visar deras kunskapsintag och utveckling. UDL går hand i hand med blended learning genom att kombinera lärandet i virtuella miljöer med lärandet på plats i skolan. Elever kan demonstrera sin förståelse genom tester, presentationer, video, audio och spel. Olika representationer av samma lärmaterial ökar i sin tur elevers engagemang och har visat ge elever en ökad tilltro till sin egen lärförmåga. Elever får en ökad ägandeskap över sin egen skolgång och framgång. Den elevcentrerade lärmiljön gör elever till aktiva deltagare istället för passiva mottagare av information. När elever blir aktiva deltagare utecklas deras problemlösningsförmåga och kritiska tänkande i större grad. UDL har visat sig ha en positv effekt för elevers framgång och resultat genom att göra just detta, aktivera elever.

3 Välj rätt lärplattform med stöd för UDL Lärplattformar kan hjälpa skolor att implementera principerna för UDL genom att integrera läroplaner, instruktioner, resurser och kommunikaitonsverktyg i ett och samma system. Men! Det är inte alla lärplattformar som kan erbjuda stöd för UDL. Låt oss se närmare på hur en lärplattform med stöd för UDL:s principer kan hjälpa till med implementeringen av dessa. PRINCIP 1 - OLIKA REPRESENTATIONER AV SAMMA LÄRMATERIAL RIKTLINJER Erbjuda olika alternativ anpassade efter elevers individuella inlärningsförmågor: - Erbjuda sätt att skräddarsy presentationen av information - Erbjuda alternativ för auditiv information - Erbjuda alternativ för visuell information Erbjuda olika alternativ för språk, matematiska uttryck och symboler: - Tydliggöra vokabulär och symboler - Tydliggöra syntax och struktur - Ge stöd för avkodning av text, matematiska beteckningar, symboler - Stärka förståelsen mellan olika språk - Illustrera information genom olika mediaformat Erbjuda olika alternativ för en ökad förståelse: - Aktivera eller redogöra för bakgrundsinformation - Tydliggöra och visualisera mönster, kritiska faktorer, stora i déer och relationer - Vägleda informationshantering, visualisering och manipulering - Maximera överföringar och generaliseringar HUR EN LÄRPLATTFORM BÖR STÖDJA UDL: Lärplattformen bör kunna visa text i olika storlekar och med olika färger. Använda text som alternativ till tal. Erbjuda resurser i olika medier: text, audio, video. Spela in instruktioner som elever kan titta på och lyssna på senare. Använda rik media såsom inbäddad grafik, visuella effekter och animationer. Använda ett visuellt verktyg såsom WIRIS för att synliggöra matematiska uttryck och symboler. Integrationsmöjligheter med Google Översätt. Visa elever hur man kan hantera språkinställningar. Erbjuda videos med förklaringar och rubriker. Använda OS eller webbläsarbaserad text-tilltal alternativ. Använda en rik textredigerare som tillåter bilder, slideshows, video, och audio. Erbjuda en variation av resurser såsom spel, självbedömning, video och text. Lärplattformen bör möjliggöra för användare att skapa enkäter, lägga till länkar och bidra till en kontext som ramar in bakgrundsinformation. Dela essentiella frågor och styrmedel. Erbjuda diskussionstavlor, video och audio för kommunikation mellan elever. Demonstrera hur man skickar in arbeten på bästa möjliga sätt, genom enbart text eller tillsammans med rik media. Uppmuntra till bildandet av grupper som kan dela idéer, lektionsmaterial och resurser.

4 PRINCIP 2 - OLIKA FORMER FÖR UPPVISANDE AV KUNSKAPSFÖRSTÅELSE RIKTLINJER Erbjuda olika alternativ för fysisk handling: - Variera metoderna för respons och navigation - Optimera tillgången till verktyg och assisterande teknologi HUR EN LÄRPLATTFORM BÖR STÖDJA UDL: Använda diskussionsutrymmen så att elever kan samarbeta med varandra. Stödja elevers självreflektion genom eportfolios och bloggar. Låta elever skapa communities runt specifika ämnen, idéer eller områden av intresse för att främja deras kommunikationsförmåga och kritiska tänkande. Erbjuda olika alternativ för uttryck och kommunikation: - Använda flera medium för kommunikation - Använda flera verktyg för konstruktioner och sammansättningar - Erhålla ett flyt mellan övningsläge och utförande Genom att fungera som ett hjälpmedel för att planera och leverera engagerade och standardiserade lektioner. Generera effektiv feedback från elever, föräldrar och lärare med hjälp av plattformens kommunikationsverktyg. Erbjuda olika alternativ för funktioner som främjar resultat: - Vägleda genom lämpliga målsättningar - Stödja planeringsprocesser och strategiutveckling - Facilitera information och resurser - Förstärka kapaciteten för att övervaka utveckling Genom att hjälpa elever att sätta egna mål att utvecklas mot så blir eleverna involverade och engagerade i hanteringen av deras lärprocess. Lärplattformen bör även visa elever hur man kan organisera och planera egna händelser. Rapportverktyg bör finnas till hands som elever och lärare kan nyttja för att utvärdera deras utveckling.

5 PRINCIP 3 - HÄNSYNSTAGANDE TILL ENGAGERANDE INNEHÅLL RIKTLINJER Erbjuda vägar för ett växande intresse: - Optimera valmöjligheter och självständighet - Optimera relevans, värde och autencitet - Minimera hot och distraktioner HUR EN LÄRPLATTFORM BÖR STÖDJA UDL: Låta elever vara delaktiga i upplägget av lektionsinnehåll, genom undersökningar som tydliggör vilka ämnen som är av intresse för eleverna. Detta blir ett underlag som lärare sedan kan använda vid lektionsplanering. Tillåta elever att välja projekt från en lista med idéer. Låta elever visa sin förståelse för lärmoment på olika sätt. Erbjuda alternativ för att upprätthålla motivation & tålamod: - Stärka betydelsen av mål och syften - Variera krav och resurser för att ge utrymme för utmaning - Ta tillvara på samarbetsmöjligheter och community - Underlätta för processinriktad feedback Hjälpa elever till en större självkännedom och förståelse för vikten av mål och syften i skolan. Bidra till ett rikt lektionsmaterial med olika resurser som interaktiva spel, diskussionsforum, videos, podcasts och text. Demonstrera hur elever kan skapa och hantera egna communities. Använda bedömningsmallar för att ge elever konkret feedback för varje målsättning och syfte. Erbjuda alternativ för självreglering av läroprocesser: - Främja de förväntningar som höjer motivationen - Facilitera elevers strategier för lärande och skolgång - Utveckla elevers självreflektion och tron på denna Använda individanpassade planeringar så att elever kan sätta personliga mål och synliggöra utvecklingen. Uppmuntra elever till att använda bloggar och eportfolios för att de ska kunna reflektera över innehållet samt dela detta till andra för berikad feedback. Tillåta elever att skapa personliga kamratgranskningar för ytterligare reflektion och feedback.

6 Checka av att din lärplattform stödjer UDL På nästa sida har vi tagit fram en checklista så att du kan se huruvida din nuvarande lärplattform stödjer UDL eller inte. Läs igenom varje punkt och markera inuti rutorna om din lärplattform lever upp till kraven för UDL. Varje fråga har tilldelats x antal poäng så att du kan räkna ut huruvida din nuvarande lärplattform stödjer principerna för individanpassat lärande genom UDL eller inte. Efter att du har färdigställt checklistan kan du addera motsvarande poäng för de antaganden som du markerat. Fråga 1-5 poäng Fråga 2-10 poäng Fråga 3-25 poäng Fråga 4-15 poäng Fråga 5-5 poäng Fråga 6-25 poäng Fråga 7-10 poäng Fråga 8-5 poäng Vad betyder din poäng? Om du fick 0-49 poäng är din lärplattform Otillfredsställande Det finns inget eller väldigt begränsat stöd för UDL:s principer med din nuvarande lärplattform. Genom att förespråka de 3 principerna för UDL kan itslearning ge dig den vägledning du behöver från där du är idag till dit du vill komma. Läs om hur itslearning hjälpte Bartholomew Consolidated School District och Houston Independent School District att göra just detta, i vår nya ebok Hur du gör individanpassat lärande till en verklighet i din kommun, eller kontakta itslearning redan idag! Om du fick poäng är din lärplattform Tvivelaktig Det finns enbart ett blygsamt stöd för UDL:s principer med din nuvarande lärplattform. Du har en bra bit kvar på vägen. Men oroa dig inte, itslearning stödjer alla 3 principer av UDL och kan få dig tillbaka på rätt spår igen. Läs om hur itslearning hjälpte Bartholomew Consolidated School District och Houston Independent School District att göra just detta, i vår nya ebok Hur du gör individanpassat lärande till en verklighet i din kommun, eller kontakta itslearning redan idag! Om du fick 80+ poäng är din lärplattform Acceptabel Grattis, din nuvarande lärplattform stödjer majoriteten av UDL:s principer. Fortsätt i den stilen. Låt itslearning hjälpa dig att nå hela vägen till 100%! itslearning kan ta din läroplan, instruktionshanteringssystem, bedömningsmall, professionella lärande och kommunikation till nästa nivå. Läs om hur itslearning hjälpte Bartholomew Consolidated School District och Houston Independent School District att göra just detta, i vår nya ebok Hur du gör individanpassat lärande till en verklighet i din kommun, eller kontakta itslearning redan idag!

7 Läroplaner, instruktionssystem, kommunikationsverktyg och professionella läromedel finns alla integrerade i din lärplattform. Kursutformningen är i linje med UDL:s principer och din lärplattform tillåter lärare att konstruera och leverera engagerade, standardiserade lektioner. En ordentlig lektionsplanerare finns i din lärplattform som hjälper lärare att samarbeta kring läroplansresurser, standardiseringar, instruktionsramverk och verktyg (och som finns tillgängligt för alla intressenter). Kommunikationsverktyg inkluderar text, audio, video och annan rik media för att facilitera samarbete liksom kommunikation mellan elever, mellan elever och lärare och mellan föräldrar och lärare. Detta öppnar upp för de tre aspekterna av UDL - Tillgänglighet, Engagemang och Uttryck med flera olika mediealternativ. Professionellt lärande är en garanti. Lärplattformen är ett exempel på hur lärare kan individanpassa lärandet genom UDL:s principer i en blended learning-mijö. Direkta hjälpmedel och annan data finns tillgängligt för att hjälpa lärare att bedriva undervisning. Lärplattformen har en sökmotor som ger förslag på standardiserat innehåll till elever som behöver ytterligare genomgång eller förmedling av information i olika format. Lärare och elever kan förutsättningslöst skapa communities runt specifika ämnen, andelar, eller områden av intresse; communities faciliterar samarbete och förbättrar kommunikationsförmågan och det kritiska tänkandet när elever uppmuntras till att interagera med varandra och sina lärare. Lärplattformen är mobilvänlig och kan därmed bibehålla engagemanget i ett större community för att stimulera lärandet och möjliggöra för lärande vart som helst och när som helst. TOTALT:

8 itslearning stödjer UDL så att elever kan: Stärka sina administrativa förmågor, såsom målsättningar och strategiarbete Förbättra förståelsen för informationsbearbetning och bearbetningen i sig Öka elevers engagemang under lektioner och överkomma distraktioner Kommunicera effektivt genom olika verktyg, både digitalt och analogt Utveckla självbedömning och kritiskt tänkande Vill du införa principerna för UDL på din skola, så kan itslearning finnas till hands och underlätta införandet. Övergången till en elevcentraliserad modell för lärande sker smärtfritt med itslearning. Elever tillåts ta mer ansvar för deras lärande och har fler valmöjligheter över sitt kunskapsintag och kunskapsdemonstration. Kombinationen av elevers ägandeskap, reflekterande tankesätt, samarbete och feedback resulterar i fördjupade lärupplevelser och bättre elevresultat. Höja självförtroendet och självständigheten Visa deras kunskap genom flexibla, individanpassade lösningar. Om itslearning itslearning möter alla kriterier som lärplattformar bör uppfylla enligt ovanstående test. itslearning knyter samman de instruktionella behoven som lärare har; läroplansintegrering och planering med utformningsmöjligheterna av kurser och lektionsaktiviteter. Även dataanalys genom bedömningsmallar och rapporteringsverktyg finns tillgängligt via itslearning. itslearning är designad specifikt för utbildningsverksamhet vilket gör att pedagogiken och lärandet alltid står i centrum. UDL är ett av många pedagogiska koncept som itslearning stödjer. Lärare använder itslearning varje dag för att utveckla det professionella lärandet, samarbetet mellan kollegor, utformandet av uppgifter, individanpassade instruktioner samt för att driva elevers prestation till en högre nivå. Lär dig mer om itslearning och UDL på T: info.se@itslearning.com US

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare?

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare? Naturvetenskap - gymnasieskolan Modul: Modeller och representationer Del 8: Representationskompetens Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur Konrad Schönborn, Linköpings universitet

Läs mer

Gemensam pedagogisk grund för pedagoger på Ektorpsringen läsåret 17/18

Gemensam pedagogisk grund för pedagoger på Ektorpsringen läsåret 17/18 EKTORPSRINGEN Gemensam pedagogisk grund för pedagoger på Ektorpsringen läsåret 17/18 Område Jag... reflektion Exempel: Jag... 1. Trygg, stödjande och uppmuntrande lärandemiljö 1 skapar en positiv atmosfär

Läs mer

Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande

Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande WOW; Working On the Work, P.C Schlechty Översättning och bearbetning, T Hortlund VersionRektor a. Jag är övertygad om att så är fallet

Läs mer

Apple Professional Learning Katalog

Apple Professional Learning Katalog Apple Professional Learning Katalog Få ut så mycket som möjligt av dina Apple-produkter På Apple är vi övertygade om att tekniken kan förändra hur vi undervisar och lär oss saker, och våra produkter och

Läs mer

Textkompetenser, Genre och Literacitet

Textkompetenser, Genre och Literacitet Textkompetenser, Genre och Literacitet Interaktiva tavlor och IT i Svenska utvecklingsarbete i Uddevalla NORDIC SMART SCHOOL PROJECT SYLVANA SOFKOVA HASHEMI, FIL. DR. Institutionen för Individ och samhälle

Läs mer

3. Nyanserad och framåtriktad respons

3. Nyanserad och framåtriktad respons 3. Nyanserad och framåtriktad respons Respons är ett centralt begrepp inom bedömning för lärande. I den engelska forskningslitteraturen, och i viss mån även i Sverige, går den under namnet feedback. Det

Läs mer

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 Nordisk Kommunikation AB Olof Palmes gata 13 SE 111 37 Stockholm T +46 8 612 5550 F +46 8 612 5559 info@nordisk-kommunikation.com www.nordisk-kommunikation.se

Läs mer

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN DIGITAL UTVECKLINGSPLAN 2018-2022 1. INLEDNING Digital utvecklingsplan ersätter IT-policy för förskola och grundskola i Ystads kommun 2010. Ystads kommun prioriterar digitaliseringen av utbildningsverksamheten.

Läs mer

Från förmedling till förståelse

Från förmedling till förståelse Specialpedagogen presenterar: Från förmedling till förståelse Elevhälsans uppdrag Twitter: @ardbegmum! Facebook: Specialpedagogen Gången från anpassning till åtgärd En korkad specialpedagog Kognitiva

Läs mer

Digitala verktyg med assisterande funktion. Louise Kjellson Logoped Lotsen, Centralt skolstöd

Digitala verktyg med assisterande funktion. Louise Kjellson Logoped Lotsen, Centralt skolstöd Digitala verktyg med assisterande funktion Louise Kjellson Logoped Lotsen, Centralt skolstöd louise.kjellson@ Bilder i presentationen kommer från: www.unsplash.com www.pixabay.com Widgitsymboler Widgit

Läs mer

Kan logga in och ha strategier för att minnas sitt lösenord. Kan ta hand om och hanterar sin enhet. Kan starta och stänga av sin enhet.

Kan logga in och ha strategier för att minnas sitt lösenord. Kan ta hand om och hanterar sin enhet. Kan starta och stänga av sin enhet. Eskilstuna kommun Digitalia Lägg till ELEVEN framför varje fält när du läser planen. Lycka till! Hantering av digitala enheter Fritidshem F 1-3 4-6 7-9 Får lära sig att ladda ner appar till en surfplatta

Läs mer

Seminarieprogrammet arrangeras av DIU i samverkan med partners

Seminarieprogrammet arrangeras av DIU i samverkan med partners diu@bett Seminarieprogrammet arrangeras av DIU i samverkan med partners Inkludering, språkutveckling och lärande - med läroplanen som utgångspunkt i ständigt föränderlig omvärld Ett seminarium om praktiknära

Läs mer

Hur kan skolledare skapa förutsättningar för ett formativt förhållningssätt hos sina lärare?

Hur kan skolledare skapa förutsättningar för ett formativt förhållningssätt hos sina lärare? Hur kan skolledare skapa förutsättningar för ett formativt förhållningssätt hos sina lärare? Förståelse för vad ett formativt förhållningssätt innebär Förståelse för vad ett formativt förhållningssätt

Läs mer

Pedagogisk dokumentation och att arbete med tema/projekt

Pedagogisk dokumentation och att arbete med tema/projekt Pedagogisk dokumentation och att arbete med tema/projekt Oskarshamn 091110-11 Birgitta Kennedy Reggio Emilia Institutet och förskolan Trollet Ur förslag till förtydliganden i läroplanen för förskolan Uppföljning,

Läs mer

Matematiklyftet 2013/2014

Matematiklyftet 2013/2014 Matematiklyftet 2013/2014 Didaktiskt kontrakt Ruc 140522 AnnaLena Åberg 79 Matematiklärare 9 skolor? Elever 10 Rektorer 1 Förvaltningschef 2 Skolområdschefer 5 Matematikhandledare Hur ser ni på det didaktiska

Läs mer

Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för.

Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för. VFU3 LP Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för. Agera i möte med elever, personal och vårdnadshavare

Läs mer

Att göra en gemensam fördjupad analys inför vårt utvecklingsarbete

Att göra en gemensam fördjupad analys inför vårt utvecklingsarbete Att göra en gemensam fördjupad analys inför vårt utvecklingsarbete Analysfasen Steg 1 prioriterad målsättning Vilka färdigheter eller förmågor behöver vi bli bättre på att utveckla hos våra elever för

Läs mer

IT-strategi. Essviks skola 2015

IT-strategi. Essviks skola 2015 IT-strategi Essviks skola 2015 Vision och mål Vision På Essviks skola ska alla elever ha möjlighet att använda digitala verktyg för ett livslångt och lustfyllt lärande. Inför framtiden ska eleverna kunna

Läs mer

Reviderad pedagogisk metodik

Reviderad pedagogisk metodik Reviderad pedagogisk metodik för lärare i undervisning av nationell och europeisk litteratur med stöd av interaktiva ITverktyg FÖRKORTAD VERSION Introduktion Denna slutliga versionen av dokumentet har

Läs mer

Skolutveckling och ledarskap för framtidens lärande. Tillfälle 4: Bedömning för lärande

Skolutveckling och ledarskap för framtidens lärande. Tillfälle 4: Bedömning för lärande Skolutveckling och ledarskap för framtidens lärande Tillfälle 4: Bedömning för lärande The only skills of the 21 st century is the skill of learning how to learn. Dylan Wiliam, University of London, professor

Läs mer

Strategi för bättre lärande i matematik

Strategi för bättre lärande i matematik Strategi för bättre lärande i matematik Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE I MATEMATIK 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och Pysslingens

Läs mer

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg.

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg. Kunskapskrav Ma 2a Namn: Gy Betyg E D Betyg C B Betyg A 1. Begrepp Eleven kan översiktligt beskriva innebörden av centrala begrepp med hjälp av några representationer samt översiktligt beskriva sambanden

Läs mer

IKT-plan Aspenässkolan 2018/2019

IKT-plan Aspenässkolan 2018/2019 IKT-plan Aspenässkolan 2018/2019 I Grundskolans läroplan anges att det är skolans ansvar att varje elev efter genomgången grundskola eller gymnasieutbildning: kan använda modern teknik som ett verktyg

Läs mer

Observationsprotokoll för lektionsbesök

Observationsprotokoll för lektionsbesök Observationsprotokoll för lektionsbesök Datum och tidpunkt för observationen: Observerad lärare: Skola: Antal närvarande elever i klassen/gruppen: Årskurs/årskurser: Lektionens ämne: Lektionens huvudsakliga

Läs mer

Inkludering, utan exkludering, eller tack vare?

Inkludering, utan exkludering, eller tack vare? Inkludering, utan exkludering, eller tack vare? Sedan en tid tillbaka pågår det livliga diskussioner kring inkludering och exkludering i samband med att man funderar kring särskilda undervisningsgrupper

Läs mer

Läraruppdraget UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN AUGUSTI I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier

Läraruppdraget UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN AUGUSTI I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN AUGUSTI 2010 I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier Läraruppdraget Lärarens uppdrag utgår från och tar ansvar för att

Läs mer

Lönekriterier för lärare

Lönekriterier för lärare JÖNKÖPINGS KOMMUN Lönekriterier för lärare Utbildningsförvaltningen 2015-05-29 Innehåll Inledning reviderade lönkriterier 2015... 2 Lönekriterier för lärare... 3 Trygg, stödjande och uppmuntrande lärandemiljö...

Läs mer

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte SPECIALPEDAGOGIK Ämnet specialpedagogik är tvärvetenskapligt och har utvecklats ur pedagogik med nära kopplingar till filosofi, psykologi, sociologi och medicin. I ämnet behandlas människors olika villkor

Läs mer

IT i skolan Stockholm

IT i skolan Stockholm IT i skolan Stockholm SIDAN 1 Göran Isberg Utbildningsförvaltningen IT användning i skolan Nivå på IT användning Förtrogen i handhavande Teori och pedagogik Egen metodutveckling Givare Deltagande Användning

Läs mer

Kursplanen i ämnet engelska

Kursplanen i ämnet engelska DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet engelska Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

TI-Nspire internationell forskning: Pilotprojekt 2007-2008

TI-Nspire internationell forskning: Pilotprojekt 2007-2008 TI-Nspire internationell forskning: Pilotprojekt 2007-2008 Roberto Ricci 1 INVALSI 2 Inledning. Denna avhandling sammanfattar resultaten från en studie av TI- Nspire CAS pilotanvändning avseende undervisning

Läs mer

NOKflex. Smartare matematikundervisning

NOKflex. Smartare matematikundervisning NOKflex Smartare matematikundervisning Med NOKflex får du tillgång till ett heltäckande interaktivt matematikläromedel som ger stöd både för elevens individuella lärande och för lärarledd undervisning.

Läs mer

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ställa sig bakom yttrande

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ställa sig bakom yttrande Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (3) Datum 2014-03-10 Tjänsteskrivelse Vår referens Katarina Falk Katarina.falk@malmo.se Uppföljning av tillsyn av Bellevue gymnasium Ärende 6 Dnr

Läs mer

I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier

I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN 2014 I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier Läraruppdraget Lärarens uppdrag utgår från och tar ansvar för att elevens

Läs mer

Inspiration och verktyg för att utveckla din undervisning

Inspiration och verktyg för att utveckla din undervisning Inspiration och verktyg för att utveckla din undervisning Med Learnifys enkla verktyg kan du och dina elever skapa och publicera egna digitala lärresurser, starta bloggar för till exempel tema, laborationer

Läs mer

Pedagogisk Verksamhetsidé

Pedagogisk Verksamhetsidé 20180531 Pedagogisk Verksamhetsidé för nya Vikstaskolan (Fritidshem, förskoleklass och grundskola) KIL1000, v1.1, 2014-01-31 En trygg och utvecklande mötesplats där alla elever lyckas! Vår verksamhetsidé

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning Rapport 2012:10 Läsundervisning inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning För att klara av studierna och nå en hög måluppfyllelse är det viktigt att eleverna har en god läsförmåga.

Läs mer

Formativ Undervisning

Formativ Undervisning Så skapar vi bättre förutsättningar för lärande med Formativ Undervisning Åsa Hirsh, asa.hirsh@ju.se Strategier för att forma och utveckla elevers lärande Min presentation Strategier för att forma och

Läs mer

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Ledarskap Didaktisk Reflektions över professionen Ämnesdidaktiska förmågor relationer med elever,

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FUXERNA FÖRSKOLA 2017/18. Framtagen av: Ester Ivarsbo Datum: Version: 1.0

UTVECKLINGSPLAN FUXERNA FÖRSKOLA 2017/18. Framtagen av: Ester Ivarsbo Datum: Version: 1.0 UTVECKLINGSPLAN FUXERNA FÖRSKOLA 2017/18 Framtagen av: Ester Ivarsbo Datum: 2017-09-04 Version: 1.0 Utvecklingsplan för område centrum och väster Nämndens prioriterade mål Trygghet Trivsel Hög måluppfyllelse

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN FÖRSKOLEAVDELNINGE N KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2018 (med uppdaterade kriterier för digitalisering men före en större genomgång utifrån den reviderade läroplanen

Läs mer

Utvecklingsprofil för studenten under VFT

Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofilen är organiserad efter examensordningens mål. Rubrikerna svarar mot fokus i På väg mot läraryrket Syftet med Utvecklingsprofilen är att: vara

Läs mer

Bedömning för lärande. Andreia Balan

Bedömning för lärande. Andreia Balan Bedömning för lärande Andreia Balan Hur kan så mycket forskning publiceras med så liten effekt på undervisningen? Man inriktar sig ofta på strukturella ting, som klasstorlek, skolval, nivågruppering och

Läs mer

1. Samlande uppdragsvision och lärandeavpassade förutsättningar

1. Samlande uppdragsvision och lärandeavpassade förutsättningar Skolinspektionen gav universitetslektorerna Jan Håkansson och Daniel Sundberg, Linnéuniversitetet, i uppdrag att ta fram en forskningsöversikt som skulle belysa sambanden mellan olika undervisningsfaktorer

Läs mer

Lärande bedömning. Anders Jönsson

Lärande bedömning. Anders Jönsson Lärande bedömning Anders Jönsson Vart ska eleven? Var befinner sig eleven i förhållande till målet? Hur ska eleven göra för att komma vidare mot målet? Dessa tre frågor genomsyrar hela boken ur ett formativt

Läs mer

kultursyn kunskapssyn elevsyn 2014 Ulla Wiklund

kultursyn kunskapssyn elevsyn 2014 Ulla Wiklund kultursyn kunskapssyn elevsyn Pedagogik förmågan att inte ingripa? Kultursyn Inlärning perception produktion Kunskapssyn perception Lärande produktion reflektion inre yttre Estetik gestaltad erfarenhet

Läs mer

Observationsschema. Bakgrundsuppgifter. Skola: Observation nr: Årskurs/-er: Datum: Total lektionstid enligt schema (min):

Observationsschema. Bakgrundsuppgifter. Skola: Observation nr: Årskurs/-er: Datum: Total lektionstid enligt schema (min): 1 (7) akgrundsuppgifter Skola: Årskurs/-er: Observation nr: Datum: Total lektionstid enligt schema (min): Lärarens utbildning: ehörig lärare: J/N Lärarerfarenhet (antal år): ntal elever i klassen/gruppen:

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur

Läs mer

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M Du läser just nu Backaskolans pedagogiska plattform - vår skolas vision och verksamhetsidé. I denna text berättar vi vad vi vill ska utmärka

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN SID 1 (8) 2012-10-12 KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 Självvärdering av hur förskolan utifrån läroplanen skapar förutsättningar för

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

svenska som andraspsråk

svenska som andraspsråk Svenska som andraspråk Kurskod: SGRSVA7 Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Ämnet svenska handlar om hur svenska språket är uppbyggt och fungerar samt hur det kan användas.

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Ämnet engelska behandlar kommunikation på engelska samt kunskaper om de områden där engelska används. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang.

Läs mer

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld IT-strategi för bättre lärande Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och även Pysslingen Skolor står inför

Läs mer

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun Prästkragens förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman, Nacka kommun Gunilla Biehl, Nacka kommun Vecka 16, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75 Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Läsåret 2016-17 PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Bakgrund Den svenska skolan och även Pysslingens skolor står inför stora utmaningar. Alla elever når inte skolans mål och skillnaderna är många

Läs mer

Utvecklingsprofil för studenten under VFT

Utvecklingsprofil för studenten under VFT 1 Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofilen är organiserad efter examensordningens mål. Rubrikerna svarar mot fokus i På väg mot läraryrket Mentorer avgör, i samverkan med studenter

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Arbetsplan Läsåret 2018/2019. Strandvägsskolan Grundsärskolan/Träningsskolan

Arbetsplan Läsåret 2018/2019. Strandvägsskolan Grundsärskolan/Träningsskolan Arbetsplan Läsåret 2018/2019 Strandvägsskolan Grundsärskolan/Träningsskolan Normer och värden Läroplan grundsärskolan 2018 Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt

Läs mer

Lönepåverkande kriterier för förskollärare, fritidspedagoger och lärare

Lönepåverkande kriterier för förskollärare, fritidspedagoger och lärare Lönepåverkande kriterier för förskollärare, fritidspedagoger och lärare Inledning Barn-och utbildningsförvaltningens lönepolitik är en viktig del av Västerviks kommuns samlade lönepolitik. Lönepolitiken

Läs mer

Bedömning för lärande

Bedömning för lärande Bedömning för lärande Aktivera eleverna som ägare av lärandeprocessen Andreia Balan Strategi 5 - eleverna som ägare av lärandeprocessen Grundtanke: att stödja lärandeprocessen genom ökad metakognition

Läs mer

Redo att lära bokmärke

Redo att lära bokmärke AIDE MEMOIR Redo att lära bokmärke Känner jag till varje elevs individuella utbildningsbehov? Inkluderar jag? VÄLKOMNANDE Välkomnar jag varje elev? Välkomnar jag varje elev på samma sätt? Har jag välkomstritualer?

Läs mer

Betyg och bedömning. Lokala kursplaner. Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva

Betyg och bedömning. Lokala kursplaner. Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva Betyg och bedömning Lokala kursplaner Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva Johan Dahlberg 2010 Att arbeta med bedömning och betygssättning så att en rättssäker och likvärdig

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2016

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2016 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN FÖRSKOLEAVDELNINGE N KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2016 Självvärdering av hur arbetslaget utifrån läroplanen skapar förutsättningar för barnens utveckling och lärande.

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte

SVENSKA. Ämnets syfte SVENSKA Ämnet svenska behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur och andra typer av texter

Läs mer

Satsningarna på IT används inte i skolornas undervisning

Satsningarna på IT används inte i skolornas undervisning Analys- och statistiksekretariatet Arne Lund PM 1 (6) 2012-09-11 Satsningarna på IT används inte i skolornas undervisning Vad visade Skolinspektionens granskning? Under läsåret 2011/2012 granskade Skolinspektionen

Läs mer

Här presenteras några vanliga upplägg på olika utbildningsinsatser

Här presenteras några vanliga upplägg på olika utbildningsinsatser Här presenteras några vanliga upplägg på olika utbildningsinsatser Har ni specifika utvecklingsbehov så är jag alltid flexibel att lyssna, samt ändra innehåll och upplägg. Kostnad för de olika uppläggen

Läs mer

Kommunikation och språk med utgångspunkt från skolans styrdokument

Kommunikation och språk med utgångspunkt från skolans styrdokument Kommunikation och språk med utgångspunkt från skolans styrdokument NPF-podden, UR www.aspeflo.se Språk och kommunikation i skolan Lek social interaktion, i olika sammanhang Information söka använda - värdera

Läs mer

UTBILDNING: Kommunikationsverktyg och träning för ledare

UTBILDNING: Kommunikationsverktyg och träning för ledare UTBILDNING: Kommunikationsverktyg och Introduktion Effektiv kommunikation är själva plattformen för ett väl fungerande ledarskap och det finns få saker som utvecklar dig så mycket i ledarrollen som när

Läs mer

DIGITALISERING FÖR MERVÄRDE EN ILLUSTRERAD GUIDE FÖR SOCIALTJÄNSTEN I SUNDSVALL

DIGITALISERING FÖR MERVÄRDE EN ILLUSTRERAD GUIDE FÖR SOCIALTJÄNSTEN I SUNDSVALL DIGITALISERING FÖR MERVÄRDE EN ILLUSTRERAD GUIDE FÖR SOCIALTJÄNSTEN I SUNDSVALL 1 Användarcentrerad digitalisering av Socialtjänsten i Sundsvall Illustrerad och författad av Caisa Sixtensdotter under handledning

Läs mer

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska Engelska Kurskod: GRNENG2 Verksamhetspoäng: 450 Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

Din guide till en digitaliserad lärmiljö

Din guide till en digitaliserad lärmiljö Din guide till en digitaliserad lärmiljö itslearning - vilka vi är Vi har över 7 miljoner aktiva användare världen över. Vad är det som attraherar alla dessa förskolor, skolor och universitet att välja

Läs mer

GRÄNSSNITTSDESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

GRÄNSSNITTSDESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet GRÄNSSNITTSDESIGN Ämnet gränssnittsdesign behandlar interaktionen mellan dator och människa med fokus på designaspekterna i utveckling av användbara, tillgängliga och tilltalande gränssnitt. Det innehåller

Läs mer

Kursplan Gränssnittsdesign, 100p Läsår

Kursplan Gränssnittsdesign, 100p Läsår Kursplan Gränssnittsdesign, 100p Läsår 2013-2014 Kurswebb: www.creativerooms.se/edu, välj Gränssnittsdesign Lärare: Aino-Maria Kumpulainen, aino-maria.kumpulainen@it-gymnasiet.se Hösttermin 2013 Vecka

Läs mer

Läroplan för informations- och kommunikationsteknik i de svenska skolorna i Esbo

Läroplan för informations- och kommunikationsteknik i de svenska skolorna i Esbo REVIDERAD IKT-STRATEGI LÄROPLAN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN SDU Läroplan för informations- och kommunikationsteknik i de svenska skolorna i Esbo Informations- och kommunikationsteknik integreras

Läs mer

Anna-Lena Godhe. Sylvana Sofkova Hashemi. docent i utbildningsvetenskap. lektor i pedagogik. Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande

Anna-Lena Godhe. Sylvana Sofkova Hashemi. docent i utbildningsvetenskap. lektor i pedagogik. Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande Anna-Lena Godhe lektor i pedagogik Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande Sylvana Sofkova Hashemi docent i utbildningsvetenskap Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Rik och

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

Mönsterås kommuns skolkulturplan

Mönsterås kommuns skolkulturplan Mönsterås kommuns skolkulturplan Kulturen skapar förutsättningar för delaktighet, individuell utveckling, fantasi, självständigt tänkande och större förståelse för omvärlden, det är därför särskilt viktigt

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

Engelska. Programkurs 15 hp English 972A01 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap

Engelska. Programkurs 15 hp English 972A01 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap DNR LIU 2012-00259 1(6) Engelska Programkurs 15 hp English 972A01 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2014-04-15 2(6) Huvudområde Engelska, Didaktik Utbildningsnivå

Läs mer

Bedömning i matematikklassrummet

Bedömning i matematikklassrummet Modul: Algebra Del 3: Bedömning för utveckling av undervisningen i algebra Bedömning i matematikklassrummet Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping och Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet Bedömning är

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU30 Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 3 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

svenska kurskod: sgrsve7 50

svenska kurskod: sgrsve7 50 Svenska Kurskod: SGRSVE7 Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Ämnet handlar om hur språket är uppbyggt och fungerar samt hur det kan användas. Kärnan i ämnet är språk

Läs mer

11 STEGS CHECKLISTAN TILL DEN PERFEKTA LINKEDIN PROFILEN HUR DU MED 11 ENKLA STEG KAN OPTIMERA DIN LINKEDIN PROFIL

11 STEGS CHECKLISTAN TILL DEN PERFEKTA LINKEDIN PROFILEN HUR DU MED 11 ENKLA STEG KAN OPTIMERA DIN LINKEDIN PROFIL 11 STEGS CHECKLISTAN TILL DEN PERFEKTA LINKEDIN PROFILEN HUR DU MED 11 ENKLA STEG KAN OPTIMERA DIN LINKEDIN PROFIL 1 2 Mitt namn är Christoffer och jag är grundare och VD på LinkedKurs och jag har lång

Läs mer

Särskolan, FÖRMÅGORNA och verkligheten - Konsten att få det att hänga ihop

Särskolan, FÖRMÅGORNA och verkligheten - Konsten att få det att hänga ihop Särskolan, FÖRMÅGORNA och verkligheten - Konsten att få det att hänga ihop Hur rustar vi eleven för livet? Genom att Få eleven att verkligen tänka Få eleven att bli medveten och delaktig Utmana eleven

Läs mer

Bedömning för lärande

Bedömning för lärande Bedömning för lärande Erfarenheter från arbetet med att aktivera eleverna som resurser för varandra Aktivera eleverna som ägare av lärandeprocessen Andreia Balan Uppföljning - diskussion Beskriv vilken

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Breddning av industridesign Broadening of Industrial design 27,5 högskolepoäng / 27,5 credits Kurskod: IDK215

Läs mer

Leda digitalisering 24 november Ale

Leda digitalisering 24 november Ale Leda digitalisering 24 november Ale Program för dagen 13.00 - Nationell strategi för skolan digitalisering (30 min) 13.30 Presentera effektkedjan i lärgrupperna (30 min) 14.00 - Gemensam reflektion (15

Läs mer

Angående definition av skolbibliotek

Angående definition av skolbibliotek Datum Vår ref 2011-02-21 BW Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Angående definition av skolbibliotek Bakgrund Riksdagen fattade i juni 2010 beslut om en ny skollag. Fullt ut ska lagen gälla från

Läs mer

Spel som interaktiva berättelser

Spel som interaktiva berättelser Spel som interaktiva berättelser Finns många typer av interaktivt berättande; ska titta närmare på spel eftersom de exemplifierar en rad aspekter av interaktivt berättande väldigt tydligt. Kan förstå spel

Läs mer

Vårt uppdrag SFS 2011:130

Vårt uppdrag SFS 2011:130 Vårt uppdrag Specialpedagogiska skolmyndigheten ska verka för att alla barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättning får tillgång till en likvärdig utbildning och annan verksamhet av god kvalitet

Läs mer

Digitalt basläromedel i matte åk 1-3

Digitalt basläromedel i matte åk 1-3 as er ns La n re vå Digitalt basläromedel i matte åk 1-3 15 20 Edimia Education AB 2014 Om Edimia Teamet bakom läromedlet har många års erfarenhet av läromedelsproduktion. Ett team med stor passion och

Läs mer

Efter att ha deltagit i en fortbildning om formativ bedömning i matematik

Efter att ha deltagit i en fortbildning om formativ bedömning i matematik Catarina Andersson Framgångsfaktorer för formativ bedömning Visst använder lärare formativ bedömning i sin matematikundervisning, men Resultaten från det forskningsprojekt som beskrivs i denna artikel

Läs mer

Stärk ditt ledarskap i klassrummet med digitala och analoga verktyg FLMU. (Samuelsson, 2017)

Stärk ditt ledarskap i klassrummet med digitala och analoga verktyg FLMU. (Samuelsson, 2017) Stärk ditt ledarskap i klassrummet med digitala och analoga verktyg FLMU (Samuelsson, 2017) Välkommen till min ledarskapsresa! Dan Tran Jobbat på Vivallaskolan sedan 2010 i årskurs 4-6 Mentor och ämneslärare

Läs mer

Tips för att utbilda handledare med hjälp av Skolverkets webbaserade handledarutbildning. aplhandledare.skolverket.se

Tips för att utbilda handledare med hjälp av Skolverkets webbaserade handledarutbildning. aplhandledare.skolverket.se Tips för att utbilda handledare med hjälp av Skolverkets webbaserade handledarutbildning aplhandledare.skolverket.se Webbaserad handledarutbildning din roll som utbildare Du är viktig som utbildare av

Läs mer

EN NY VERKLIGHET MED NYA UTMANINGAR - FÅR VI HJÄLP AV DIGITALA VERKTYG?

EN NY VERKLIGHET MED NYA UTMANINGAR - FÅR VI HJÄLP AV DIGITALA VERKTYG? EN NY VERKLIGHET MED NYA UTMANINGAR - FÅR VI HJÄLP AV DIGITALA VERKTYG? Bildspel: www.steinberg.se www.facebook.com/ johnsteinberg1 www.kvartssamtal.se JOHN STEINBERG JOHN STEINBERG USA, bosatt i Sverige

Läs mer