UPPDRAG CONTRACT. Hållbara produktutvecklings- och produktionsprocesser Green Lean. Delrapport Konfidentiell. UP PX20009 Diarienummer /11

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UPPDRAG CONTRACT. Hållbara produktutvecklings- och produktionsprocesser Green Lean. Delrapport 2012. Konfidentiell. UP PX20009 Diarienummer 19-1127/11"

Transkript

1 Konfidentiell UPPDRAG CONTRACT UP PX20009 Diarienummer /11 Hållbara produktutvecklings- och produktionsprocesser Green Lean Delrapport 2012 Barbro Sundström December 2012 SIK

2 Projektinformation Projekt påbörjat (pågående) Granskad av Thomas Angervall, Joakim Forsman Projektledare Barbro Sundström Projektgrupp Ulla-Karin Barr, Joakim Forsman, Gustaf Zettergren, Ingela Lindbom Distributionslista Nyckelord SIK 2 (10)

3 Sammanfattning Projektets mål är att de deltagande företagen skall uppnå ökad konkurrenskraft och minskad miljöpåverkan genom: smidig produktutvecklingsprocess resurseffektiv och flexibel produktion hög tillgänglighet på utrustning *) hög leveranssäkerhet jämnare produktkvalitet *) engagerad personal som jobbar med ständiga förbättringar för minskade slöserier, minskat svinn och minskad energianvändning *) *) Ger förutom bättre produktivitet även minskat svinn. Saxat från Livsmedelsåret 2011, Livsmedelföretagen (Li): Produktiviteten i livsmedelsindustrin har under 2011 minskat med 6,4 % och har fallit under tre av fyra år sedan Höga råvarupriser framhålls som den främsta orsaken till den minskade produktiviteten, och en konsekvens av den minskade lönsamheten är kostnadsbesparingar genom personalnedskärningar. Flera av Li:s medlemsföretag nämner i klartext att just råvarornas nyckfulla rörelser förenat med dagligvaruhandelns ständiga jakt på lägre inköpspriser är de största utmaningarna för branschen i Sverige. En intressant jämförelse är att verkstadsindustrin i Sverige de senaste decennierna kontinuerligt har ökat sin produktivitet. Det gäller att bryta den trenden! Produktivitetsminskningar och personalnedskärningar i livsmedelsindustrin är en nedåtgående spiral som måste brytas. Livsmedelsindustrin behöver skaffa marginaler för att klara varierande råvarupriser och ökad konkurrens. Ett sätt att minska kostnader och öka produktiviteten är att minska slöserierna, aktiviteter som inte skapar värde i företaget, det vills säga att jobba med Green Lean en strategi för hållbar verksamhetsutveckling. Bildinspiration Swerea IVF Figur 2. Sambandet mellan smartare lönsamhet arbetssätt och lönsamhet att Arbeta smartare Under 2012 har workshops och coachningar genomförts enskilt på sju företag. Dessutom har två företagsgemensamma workshops/seminarier genomförts. Ett enkelt och pedagogiskt häfte, Green Lean en strategi för hållbar verksamhetsutveckling, för kunskapsspridning har tagits fram under året. Tryckning sker under december Tre företag kommer att fortsätta sin verksamhetsutveckling under Ytterligare fem företag är intresserade att ansluta till projektet, och fler företag kommer att kontaktas under året. Projektet startade i mars 2011 och beräknas pågå till SIK 3 (10)

4 INNEHÅLL PROJEKTINFORMATION... 2 SAMMANFATTNING... 3 BAKGRUND... 5 SYFTE OCH MÅLGRUPP... 6 Syfte... 6 Målgrupp... 6 PROJEKTETS MÅL... 6 GENOMFÖRANDEPLAN OCH TIDPLAN... 6 Genomförande... 6 Genomfört Workshops och coachning enskilt på företag... 7 Resultatspridning... 8 Företagskontakter... 8 Tidplan... 8 SPRIDNING AV PROJEKTETS RESULTAT... 8 PROJEKTETS FINANSIERING... 9 PROJEKTETS ARBETSSÄTT... 9 SLUTSATS OCH REKOMMENDATIONER... 9 KONTAKTPERSON... 9 SIK 4 (10)

5 Bakgrund Framtidens vinnare är de företag/branscher som klarar av att sätta upp och formulera långsiktiga mål med helhetsperspektiv och utifrån dessa arbeta målmedvetet med ständiga förbättringar. Vinnare är också de företag som kan samordna sina resurser och jobba smartare, det vill säga att samordnat jobba med att öka produktiviteten och minska miljöpåverkan. Livsmedelsindustrin är viktig för Sverige som den fjärde största branschen i landet, men det finns utmaningar. Saxat från Livsmedelsåret 2011, Livsmedelföretagen (Li): Produktiviteten i livsmedelsindustrin har under 2011 minskat med 6,4 % och har fallit under tre av fyra år sedan Höga råvarupriser framhålls som den främsta orsaken till den minskade produktiviteten, och en konsekvens av den minskade lönsamheten är kostnadsbesparingar genom personalnedskärningar. Flera av Li:s medlemsföretag nämner i klartext att just råvarornas nyckfulla rörelser förenat med dagligvaruhandelns ständiga jakt på lägre inköpspriser är de största utmaningarna för branschen i Sverige. En intressant jämförelse är att verkstadsindustrin i Sverige de senaste decennierna kontinuerligt har ökat sin produktivitet. Det gäller att bryta den trenden! Produktivitetsminskningar och personalnedskärningar i livsmedelsindustrin är en nedåtgående spiral som måste brytas. Livsmedelsindustrin behöver skaffa marginaler för att klara varierande råvarupriser och ökad konkurrens. Figur 1. Sambandet mellan traditionellt arbetssätt och lönsamhet Bildinspiration Swerea IVF Figur 2. Sambandet mellan smartare arbetssätt och lönsamhet Bildinspiration Swerea IVF Ett sätt att minska kostnader och öka produktiviteten är att minska slöserierna, aktiviteter som inte skapar värde i företaget, det vills säga att jobba med Green Lean en strategi för hållbar verksamhetsutveckling. Det är ett mer hållbart sätt att minska kostnader, som sker genom ett Leant arbetssätt med personal som blir engagerade i arbetet med ständiga förbättringar för minskade slöserier i företaget. Inom Green Lean innefattar arbetet med att ta bort slöserier även att minska sin miljöpåverkan, där svinn och energi generellt i livsmedelsindsutrin är de största orsakerna. Samtidigt ger minskad energiåtgång och minskat svinn direkt minskade kostnader det gäller bara att man tar ett helhetsgrepp. För minskade slöserier och därmed ökad produktivitet krävs också att livsmedelsindustrin ser produktutveckling och produktion i en helhet. Produktutvecklingen måste ske effektivare ur ett uthållighetsperspektiv samt vara i samklang med det produktionssystem som ska tillverka dessa produkter. Där är stabilitet och flexibilitet är ledord. SIK 5 (10)

6 Syfte och målgrupp Syfte Syftet är att utbilda och stötta svensk livsmedelsindustri för: ökad konkurrenskraft genom Green Lean en strategi för hållbar verksamhetsutveckling minskad miljöpåverkan genom minskat svinn och minskad energianvändning Målgrupp Hela den svenska livsmedelsindustrin från små till stora företag Projektets mål Målet är att de deltagande företagen skall uppnå ökad konkurrenskraft och minskad miljöpåverkan genom: effektiv produktutveckling resurseffektiv flexibel produktion hög tillgänglighet på utrustning *) hög leveranssäkerhet jämnare produktkvalitet *) engagerad personal som jobbar med ständiga förbättringar för minskade slöserier, minskat svinn och minskad energianvändning *) *) Ger förutom bättre produktivitet även minskat svinn. Genomförandeplan och tidplan Genomförande För att skapa förutsättningar för ett effektivt införande av en hållbar produktoch produktionsutveckling genom engagerad personal och ständiga förbättringar, drivs arbetet på respektive företag och företagsgemensamt genom workshops. För att öka kunskapen om möjligheterna med att jobba på ett nytt och smartare arbetssätt kontaktas företag och seminarier anordnas. Företag rullas in i projektet efterhand under projekttiden. Vi har sett att även mindre insatser, som t.ex. en kortare workshop ger inspiration till att göra förändringar på hemmaplan. Insatsen för företagen varierar därför mellan en enskild mindre workshop till ett flertal workshops och coachningar. Arbetet består av utbildning, workshops, coachning, träffar i nätverk, seminarier och för företagen mycket eget arbete. SIK 6 (10)

7 Behovsanalys individuellt på företaget Säkerställer att företagsledningen är motiverad och mogen att påbörja arbetet mot Green Lean. Det ska finnas ett tydligt engagemang för helhetsfrågor. På ett strukturerat sätt identifieras företagets viktigaste förbättringsområden och utifrån det lämpliga workshops för företaget. En handlingsplan tas fram efter workshopen. Workshops Ger de deltagande företagen utbildning och handledning i ett antal för varje företag utvalda principer, verktyg och metoder mot hållbar produktutveckling och produktion. En handlingsplan tas fram efter varje workshop. Eget arbete individuellt av varje företag För att förändra arbetssättet på företaget är det av stor vikt att ledningsgruppen är engagerad och att företaget utser en projektledare för att aktivt och långsiktigt driva arbetet framåt på företaget. Företaget jobbar vidare enligt handlingsplan. Coachning individuellt på varje företag Handledarna agerar som coacher och driver på arbetet. Syftet är dels att ge stöd, följa upp och vara bollplank i förändringsarbetet och dels att hjälpa företagen att hålla styrfart i sitt förbättringsarbete. En viktig framgångsfaktor för att arbetet ska bli bestående. Nätverksträffar/Workshops Ger hög kostnadseffektivitet och genomgripande kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan de deltagande företagen. Utbildning i generell kunskap som t.ex. ledarskap, hur man skapar medarbetarnas engagemang, kunskap om effekter av och grundorsaker till kvalitetsbrister (t.ex. svinn) samt utbyte av erfarenheter mellan företagen. Sprida kunskap och inspirera Seminarier och företagsbesök: För kunskapshöjning hos företagen i hur produktiviteten kan ökas och miljöpåverkan (svinn, energi) kan minskas. Dokumentation: Vi har sett behovet av att sammanfatta kunskap som kommit fram om verksamhetutveckling med inspiration från Lean i livsmedelindustrin på ett enkelt och pedagogiskt sätt i ett litet häfte. Det finns mycket Lean-litteratur, men ingen som tar upp det specifika för livsmedelskedjan som t.ex. livsmedelsindustrins snabba flöden och svinnets klimat- och miljöpåverkan. Genomfört 2012 Workshops och coachning enskilt på företag Det har genomförts två dagar med en kombination av utbildning och workshops i produktionsekonomi och minskat svinn för Konsum Värmlands bageri. Åtta chefer från fyra avdelningar, produktionschef och underhållschef har deltagit. Därefter har tre coachningstillfällen genomförts. Det har varit mycket eget arbete på Konsum Värmland mellan besöken. Arbetet har gått ut på att gemensamt identifiera var svinn uppkommer och strukturera upp arbetet med att starta mätning av svinn för att identifiera grundorsaker till varför svinn uppstår. Företaget är nu igång och mäter sitt svinn. Coachning och utbildning kommer att fortsätta under Arbetssättet är inspirerat från LISS-projektet Minskat svinn i livsmedelskedjan ett helhetsgrepp (D.nr: /12) En workshop har genomförts i Puls i produktutvecklings-processen på Absolut Company. Företaget kände sig inspirerat av workshopen och har jobbat vidare på egen hand. SIK 7 (10)

8 Tre coachningar har skett på Nybergs deli. Målet har bl.a. varit att få ett fungerande system för arbetet med ständiga förbättringar. Kommer att fortsätta En coachning har genomförts på Domstein Enghav som en fortsättning på workshop och coachning under 2011 som handlade om ledarskap i förändringsprocesser. Miniworkshops har genomförts med Ingelsta Kalkon och Abba Seafood inom Puls i produktutvecklingsprocessen. De har inspirerats av den nya kunskapen och jobbar för tillfället på egen hand med förbättringar. Coachning av Santa Maria i produktutveckling för stabilare processer och jämnare kvalitet. Kommer att fortsätta Resultatspridning En workshop kring minskat svinn och minskad energianvändning, Hur resurseffektiva är vi egentligen?, har genomförts i Göteborg tillsammans med 10 personer från 5 företag. Inbjudan till Workshop tillsammans med IUC Skåne (Industriellt Utvecklings Centrum). För få deltagare gjorde tyvärr att den fick ställas in. IUC och SIK kontaktade gemensamt 40 företag i Skåne/Blekinge per telefon, utskicket gick till betydligt fler. Företagen förberedde sig inför sommaren, höll på med diverse projekt som skulle avslutas innan sommaren. Lärdomen är att maj verkar vara en svår månad för denna typ av aktivitet. Se Bilaga 1 för inbjudan Miniseminarium på Processteknikmässan Göteborg Vägen till vinsten mäniskan eller tekniken. 7 personer från 4 företag deltog. Ett enkelt och pedagogiskt häfte för kunskapsspridning, Green Lean en strategi för hållbar verksamhetsutveckling, har tagits fram under året. Tryckning sker under december Företagskontakter 2013 kommer vi att fortsätta arbetet med Konsum Värmlands bageri, Nybergs deli och Santa Maria. Dialog om anslutning till projektet pågår med Bröderna Hanssons, Nordiska Gourmetkompaniet, Åbro Bryggeri, Ingemar Johansson samt Saba Fresh Cuts. Företag rullas in efterhand under projekttiden. Fler företag kommer att kontaktas under Tidplan Projektet pågår från Går enligt tidplan. Spridning av projektets resultat Resultat som kommer fram i projektet sprids kontinuerligt genom företagsgemensam workshops och seminarier. Publikation är ej diskuterat ännu. Ett avslutande öppet seminarium kommer att hållas under SIK 8 (10)

9 Projektets finansiering Projektet är pågående. Projektets arbetssätt Projektorganisation SIK Institutet för Livsmedel och Bioteknik driver projektet och genomför huvuddelen av arbetet. Barbro Sundström, Projektledare Green Lean, Förbättringsarbetets struktur, Ledarskap och engagemang, Kvalitetsbristkostnader, Värdeflödet i livsmedelskedjan. Ulla-Karin Barr Green Lean, Förbättringsarbetets struktur, Ledarskap och engagemang, Green Lean produktutvecklingsprocessen, minskat svinn i offentlig sektor. Gustaf Zettergren Green Lean, Förbättringsarbetets struktur, Green Lean produktutvecklingsprocessen, Livsmedelstransporter, LCA. Joakim Forsman Green Lean, Förbättringsarbetets struktur, Flödessimulering, Processkartläggning. Ingela Lindbom Green Lean, Lean sex sigma, Förbättringsarbetets struktur, Kvalitetsbristkostnader, Processkartläggning, Svinn-expert. Företagens interna projektledare ansvarar för att driva projektet internt och har kontinuerlig kontakt med SIK. Vid behov av annan expertkompetens kontaktas andra organisationer Slutsats och rekommendationer Slutsatser och rekommendationer sker vid projektavslut. Kontaktperson Barbro Sundström SIK barbro.sundstrom@sik.se SIK 9 (10)

10

11

12 Huvudkontor/Head Office: SIK, Box 5401, SE Göteborg, Sweden. Telephone: +46 (0) , fax: +46 (0) Regionkontor/Regional Offices: SIK, Ideon, SE Lund, Sweden. Telephone: +46 (0) SIK, Forslunda 1, SE Umeå, Sweden. Telephone: +46 (0) SIK, c/o Almi, Box 1224, SE Linköping, Sweden. Telephone: +46 (0) SIK

UPPDRAG. Minskat svinn i livsmedelskedjan ett helhetsgrepp. Delrapport. PX10156 Diarienummer /11. Ingela Lindbom.

UPPDRAG. Minskat svinn i livsmedelskedjan ett helhetsgrepp. Delrapport. PX10156 Diarienummer /11. Ingela Lindbom. UPPDRAG PX10156 Diarienummer 19-1129/11 Minskat svinn i livsmedelskedjan ett helhetsgrepp Delrapport Ingela Lindbom November 2011 SIK Projektinformation Projekt påbörjat 15 mars 2011 Granskad av Barbro

Läs mer

Skolledare. Lärare. Inköp. Helhetsfokus UPPDRAG. Personal/produktionsfokus. Elevfokus. = omarbetning SIK

Skolledare. Lärare. Inköp. Helhetsfokus UPPDRAG. Personal/produktionsfokus. Elevfokus. = omarbetning SIK Skolledare Lärare Inköp Lager, Beredning Servering Ätande Helhetsfokus Personal/produktionsfokus Elevfokus UPPDRAG Dnr 19-698/11 = svinn = omarbetning Minska överproduktionenn i storkök Laga mat till gästen-

Läs mer

UPPDRAG CONTRACT. Slutrapport. Dnr 19-8003/08. P80565 SMART - Jobba smartare, minimera slöseriet Lean production. Barbro Sundström 2010-03-31 SIK

UPPDRAG CONTRACT. Slutrapport. Dnr 19-8003/08. P80565 SMART - Jobba smartare, minimera slöseriet Lean production. Barbro Sundström 2010-03-31 SIK UPPDRAG CONTRACT Dnr 19-8003/08 P80565 SMART - Jobba smartare, minimera slöseriet Lean production Slutrapport Barbro Sundström 2010-03-31 SIK Projektinformation Projekt påbörjat 2008-09-01 Granskad av

Läs mer

PX10184 /Dnr 19-1324/11. Energieffektiv bakning i pilotskala. delrapport. Birgitta Raaholt. November 2011 SIK

PX10184 /Dnr 19-1324/11. Energieffektiv bakning i pilotskala. delrapport. Birgitta Raaholt. November 2011 SIK PX10184 /Dnr 19-1324/11 Energieffektiv bakning i pilotskala delrapport Birgitta Raaholt November 2011 Projektinformation Projekt påbörjat April 2011 Granskas av Lilia Ahrné Projektledare Birgitta Raaholt

Läs mer

PX10184 /Dnr /11. Energieffektiv, snabb och skonsam mikrovågsvärmning av livsmedel. Delrapport. Birgitta Raaholt.

PX10184 /Dnr /11. Energieffektiv, snabb och skonsam mikrovågsvärmning av livsmedel. Delrapport. Birgitta Raaholt. PX10184 /Dnr 19-1325/11 Energieffektiv, snabb och skonsam mikrovågsvärmning av livsmedel Delrapport Birgitta Raaholt November 2011 Projektinformation Projekt påbörjat April 2011 Granskas av Lilia Ahrné

Läs mer

Energieffektiv bakning

Energieffektiv bakning Dnr 19-8003/08 PX00248 Energieffektiv bakning Slutrapport kortfattad version Birgitta Raaholt Januari 2011 SIK Projektinformation Projekt påbörjat April 2010 Granskas av Lilia Ahrné Projektledare Birgitta

Läs mer

Delrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet

Delrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet Delrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet Projekt: Ultraljudsbaserade mätningar i process för effektiv och miljövänlig produktion Datum: 2011-11-25 1. SAMMANFATTNING Projektet Ultraljudsbaserade

Läs mer

Att skapa (beskriva) sin egen modell av produktionssystemet Varför? Hur? Exempel.

Att skapa (beskriva) sin egen modell av produktionssystemet Varför? Hur? Exempel. Att skapa (beskriva) sin egen modell av produktionssystemet Varför? Hur? Exempel. Varför skapa (beskriva) sitt eget produktionssystem? Tydliggör företagets vision, önskade utveckling av produktionssystemet

Läs mer

rev ere Utmaningsdrivet förbättringsarbete Utveckla arbetssätt och ledarskap Revere AB Joakim Hillberg Pia Anhede s e e r e f l e c t a c t

rev ere Utmaningsdrivet förbättringsarbete Utveckla arbetssätt och ledarskap Revere AB Joakim Hillberg Pia Anhede s e e r e f l e c t a c t rev ere s e e r e f l e c t a c t Utmaningsdrivet förbättringsarbete Utveckla arbetssätt och ledarskap Revere AB Joakim Hillberg Pia Anhede Syftet Syftet med nedan beskrivna program är att etablera arbetssätt,

Läs mer

LeanNavigatorn Ett dialogverktyg för utveckling av konkurrenskraftiga produktionssystem inspirerat av Lean

LeanNavigatorn Ett dialogverktyg för utveckling av konkurrenskraftiga produktionssystem inspirerat av Lean Swerea IVF-skrift 09802 LeanNavigatorn Ett dialogverktyg för utveckling av konkurrenskraftiga produktionssystem inspirerat av Lean Består av: En handledning En arbetsbok Swerea IVF, Volvo Technology AB,

Läs mer

Konfidentiell UPPDRAG. Diarienummer /12. Minskat svinn i livsmedelskedjan - ett helhetsgrepp. Delrapport. Ingela Lindbom.

Konfidentiell UPPDRAG. Diarienummer /12. Minskat svinn i livsmedelskedjan - ett helhetsgrepp. Delrapport. Ingela Lindbom. Konfidentiell UPPDRAG Diarienummer 19-14058/12 Minskat svinn i livsmedelskedjan - ett helhetsgrepp Delrapport Ingela Lindbom November 2012 SIK Projektinformation Projekt påbörjat 15 mars 2011 Granskad

Läs mer

Engagerade Medarbetare är tungan på vågen för lönsamhet

Engagerade Medarbetare är tungan på vågen för lönsamhet Engagerade Medarbetare är tungan på vågen för lönsamhet Syftet med att arbeta med Engagerade Medarbetare är att förtydliga mål hela vägen från organisationens ledning, via grupperna och slutligen individens

Läs mer

Det svenska huset. Generell modell av. XPS (X Production System) MERA-programmet SwePS-projektet. www.leanresan.se

Det svenska huset. Generell modell av. XPS (X Production System) MERA-programmet SwePS-projektet. www.leanresan.se Det svenska huset Generell modell av produktionssystemet XPS (X Production System) Det svenska huset Leanresans generella modell XPS (XPS = X Production System) I se och i LeanNavigatorn () finns en generell

Läs mer

Är du intresserad av en bra affär?

Är du intresserad av en bra affär? Är du intresserad av en bra affär? IUC i Kalmar län erbjuder coachning inom strategiarbete för produktionsutveckling och affärsutveckling med fokus på produkter och marknader. Strategier för hållbar tillväxt

Läs mer

VERKSAMHETSUTVECKLING

VERKSAMHETSUTVECKLING Centrum för Verksamhetsutveckling inbjuder till 2006-2007 Ständig utveckling pågår i Västra Götalandsregionen. Mycket sker och ingår helt enkelt i det dagliga arbetet. Det finns idéer för utvecklingsarbete

Läs mer

SMART. Lean på kulturförvaltningen. Ökat kundvärde. Lärandet. Nytänkande och utveckling - Samarbete Erfarenhetsutbyte - Ständiga förbättringar

SMART. Lean på kulturförvaltningen. Ökat kundvärde. Lärandet. Nytänkande och utveckling - Samarbete Erfarenhetsutbyte - Ständiga förbättringar SMART Lean på kulturförvaltningen Ökat kundvärde Tillsammans - Öppet klimat - Omtanke - Respekt Demokrati Lika värde Hållbar utveckling KULTURFÖRVALTNINGEN SMART Lean på kulturförvaltningen 1 www.halmstad.se

Läs mer

Brett opp ermene! Katarina Lorentzon SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik. Nofima Mat, Matforsk, Ås 16 september 2008

Brett opp ermene! Katarina Lorentzon SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik. Nofima Mat, Matforsk, Ås 16 september 2008 Brett opp ermene! Katarina Lorentzon SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik Nofima Mat, Matforsk, Ås 16 september 2008 Aktuella krav på livsmedelsindustrin Hög leveranssäkerhet Korta tider mellan

Läs mer

Hållbarhet, kvalitet och innovativ verksamhetsutveckling Dr Lars Sörqvist

Hållbarhet, kvalitet och innovativ verksamhetsutveckling Dr Lars Sörqvist Hållbarhet, kvalitet och innovativ verksamhetsutveckling Dr Lars Sörqvist VD, Sandholm Associates Docent, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) Vice President, International Academy for Quality (IAQ) Agenda

Läs mer

EXPEDITION FRAMÅT GÅ!

EXPEDITION FRAMÅT GÅ! EXPEDITION FRAMÅT Hej företagare! Vi har ett tillväxtprogram för just er. Programmet heter Expedition Framåt. Ja, vi vet att tillväxt kan kännas som ett ganska uttjatat ord. (En sökning på Google ger 9

Läs mer

Stärker Inspirerar Katalyserar

Stärker Inspirerar Katalyserar Utvecklins Utvecklingsprojekt inom storkök För matgästen, köken och miljön Inköp Skolledare Lager, Beredning Personal/produktionsfokus Elevfokus Lärare Helhetsfokus Stärker Inspirerar Katalyserar Ulla-Karin

Läs mer

UPPDRAG. Mikrobiologiska risker i Grönsakskedjan. Slutrapport 4P00143. Pernilla Arinder. November 2014 SIK

UPPDRAG. Mikrobiologiska risker i Grönsakskedjan. Slutrapport 4P00143. Pernilla Arinder. November 2014 SIK UPPDRAG 4P00143 Mikrobiologiska risker i Grönsakskedjan Slutrapport Pernilla Arinder November 2014 SIK Projektinformation Projekt påbörjat April 2014 Projektledare Pernilla Arinder Nyckelord Mikrobiologiska

Läs mer

Världens främsta utvecklingsresurser väntar på dig. Bli medlem nu!

Världens främsta utvecklingsresurser väntar på dig. Bli medlem nu! Världens främsta utvecklingsresurser väntar på dig. Bli medlem nu! www.sik.se Med SIK är du rustad för livsmedelsbranschens största utmaningar Ökande energi- och råvarukostnader SIK har en hel arsenal

Läs mer

AMP- Ability Management Program Investering i kompetens

AMP- Ability Management Program Investering i kompetens AMP- Ability Management Program Investering i kompetens Genom att investera i kompetens för chefer kommer dessa via AMP genomföra förändringsarbeten som resulterar i värden större än investeringskostnaden,

Läs mer

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron?

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Av Ronny Brandqvist Sida 1 av 19 Lean är INTE ett statiskt tillstånd Sida 2 av 19 Hur kan det se ut? Attityder,

Läs mer

Ett unikt samarbete mellan kommun och näringsliv. Johan Bengtsson, teknikutvecklingschef Mats Kilander, projektledare

Ett unikt samarbete mellan kommun och näringsliv. Johan Bengtsson, teknikutvecklingschef Mats Kilander, projektledare Ett unikt samarbete mellan kommun och näringsliv Johan Bengtsson, teknikutvecklingschef Mats Kilander, projektledare Vinst återinvesteras i verksamheten. Våra verksamhetsområden Gymnasieskola Yrkeshögskola

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Lätt att göra rätt med målstyrningstavla! Linda Carlsson

Lätt att göra rätt med målstyrningstavla! Linda Carlsson Lätt att göra rätt med målstyrningstavla! Linda Carlsson Bakgrund Nationella jämförelser har under flera år indikerat att Örebro har en lägre andel brukartid än andra kommuner och därmed en högre kostnad

Läs mer

Företagspresentation

Företagspresentation Företagspresentation delaktighet Medarbetare information kunskap kompetens komplex försäljning enkel försäljning Strategiskt Inköp hälsa vision målbild syfte mål strategi effektivitet lönsamhet Varför

Läs mer

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Swerea SWECAST projektet Våga Växa Vinna. Projektet

Läs mer

Välkommen till KFS handledarutbildning.

Välkommen till KFS handledarutbildning. Välkommen till KFS handledarutbildning. KFS.NET/HANDLEDAR UTBILDNING VINSTEN MED HANDLEDNING Bidrar till företagets verksamhet B C D A + 0 Tid Kostar företaget pengar A B Strukturerad introduktion gör

Läs mer

Redovisning av Ekocentrum Projekt 121. SJV Dnr 19-12804/09 1. SAMMANFATTNING

Redovisning av Ekocentrum Projekt 121. SJV Dnr 19-12804/09 1. SAMMANFATTNING Redovisning av Ekocentrum Projekt 121 SJV Dnr 19-12804/09 1. SAMMANFATTNING Projektet har genomfört ett antal uppskattade och välbesökta aktiviteter och också stakat ut en intressant väg för Ekocentrum.

Läs mer

INDUSTRIELLA UTVECKLINGSCENTRA IUC SYD MEDLEMS- ERBJUDANDE IUC SYD 2019

INDUSTRIELLA UTVECKLINGSCENTRA IUC SYD MEDLEMS- ERBJUDANDE IUC SYD 2019 INDUSTRIELLA UTVECKLINGSCENTRA IUC SYD MEDLEMS- ERBJUDANDE IUC SYD 2019 1 VÄRDET AV ATT VARA MEDLEM Vill du kontinuerligt få ny kunskap, få tillgång till den forskning som är relevant för ditt företag?

Läs mer

En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor

En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor Oavsett bransch och verksamhet så är alla organisationer i behov av utveckling och förändring. Vi vill att våra kunder inom offentlig sektor

Läs mer

UTVECKLA DITT FÖRETAGS KONKURRENSKRAFT

UTVECKLA DITT FÖRETAGS KONKURRENSKRAFT Industriföretagen står inför stora utmaningar och möjligheter. Tillsammans i Techtank arbetar vi för att möta och ta tillvara dessa. Välkommen att utveckla ditt företags konkurrenskraft med oss. www.techtank.se

Läs mer

a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter

a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter Oavsett bransch och verksamhet så är alla organisationer i behov av utveckling och förändring. Vi

Läs mer

Rapport Ekokompetens för beslutsfattare Diarienummer: /11 Projektnummer: 384

Rapport Ekokompetens för beslutsfattare Diarienummer: /11 Projektnummer: 384 Rapport 2011 Ekokompetens för beslutsfattare Diarienummer: 19-13901/11 Projektnummer: 384 Ekokompetens för beslutsfattare Diarienummer: 19-13901/11 Projektnummer: 384 Rapport för stöd till insatser på

Läs mer

IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG

IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG Gunilla Nordlöf, Generaldirektör, Tillväxtverket: IUC finns nära industriföretagen och har därför en god förståelse för deras vardag, utmaningar

Läs mer

Strategisk informationsförsörjning 2015-05-22

Strategisk informationsförsörjning 2015-05-22 Strategisk informationsförsörjning 2015-05-22 Ombedda att titta på hur vi tillsammans kan realisera en (gemensam) lösning för långsiktigt. Vi har bl.a. genomfört ett e-arkiv seminarium och samlat en expertgrupp

Läs mer

Öppet Forum Högskolan Halmstad

Öppet Forum Högskolan Halmstad Utvärderingsrapport 1 av Lust H projektet Öppet Forum Högskolan Halmstad 15 april 2003 Högskolan i Halmstad Mats Holmquist 1. Bakgrund Den 15 april 2003 arrangerade interrimteamet för Lust H en heldag

Läs mer

Rapport Ekoökningar i skola och omsorg Diarienummer: Projektnummer: 385

Rapport Ekoökningar i skola och omsorg Diarienummer: Projektnummer: 385 Rapport 2011 Ekoökningar i skola och omsorg Diarienummer:19-13902-10 Projektnummer: 385 Ekoökningar i skola och omsorg Diarienummer: 19-13902-10 Projektnummer: 385 Rapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet

Läs mer

Time Cares tjänsteerbjudande

Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Care tjänsteerbjudande Hur utbildar och stöttar vi våra chefer att leda verksamheter där varje krona har en berättelse och varje minut ett

Läs mer

NOLATO MEDITECH. Vi skapar en verksamhet i världsklass

NOLATO MEDITECH. Vi skapar en verksamhet i världsklass NOLATO MEDITECH Vi skapar en verksamhet i världsklass Kunden i fokus Medical Excellence utgår från Nolatos vision: Hållbar utveckling Design av processer Minska slöserier Miljöhänsyn Kundvärde Kompetens

Läs mer

Vi ser många positiva resultat

Vi ser många positiva resultat Business Excellence - ett framgångsrikt arbetssätt på SKF Med Business Excellence kan SKF se till att leverera ytterligare värde till sina kunder. Arbetssättet har på ett framgångsrikt sätt införts vid

Läs mer

Personligt anpassat ledarstöd eller coaching

Personligt anpassat ledarstöd eller coaching Personligt anpassat ledarstöd / coaching 2018 Inledning Personligt anpassat ledarstöd / coaching Personligt anpassat ledarstöd eller coaching är en möjlighet att utvecklas utifrån dina egna unika förutsättningar.

Läs mer

Etablering av Lean inom logistik / distribution

Etablering av Lean inom logistik / distribution Etablering av Lean inom logistik / distribution Stefan Johansson Lean-coach Axstores Mjölby, 13 april 2011 Version 1.0 Ägs av Axel Johnson AB Omsätter ca 6,7 miljarder 389 varuhus och butiker i Sverige,

Läs mer

Drift- och Underhållsdagen Göteborg 26 oktober -16

Drift- och Underhållsdagen Göteborg 26 oktober -16 Drift- och Underhållsdagen Göteborg 26 oktober -16 Varför Underhåll på Innovatum? Erkki Persson: Erkki Persson ville satsa på underhållets utveckling. Gick till Innovatum med sina projektideer Entreprenör

Läs mer

Systematiskt förbättringsarbete Primärvårdsforum 6 november 2014

Systematiskt förbättringsarbete Primärvårdsforum 6 november 2014 Systematiskt förbättringsarbete 2015-2016 Primärvårdsforum 6 november 2014 2014 Fler har kunnat hanterat verktyget PGSA Kompletteringar pågår november ut, en del av VC har redan i september bett om att

Läs mer

Hållbar Produktutveckling kan det vara något?

Hållbar Produktutveckling kan det vara något? Hållbar Produktutveckling kan det vara något? Vill ni få fler gäster? Vill ni tjäna mer pengar på besökarna? Vill ni få en större eller jämnare beläggning? Vill ni samarbeta för att öka områdets attraktion

Läs mer

Erbjudanden för att stärka små och medelstora industriföretags digitalisering

Erbjudanden för att stärka små och medelstora industriföretags digitalisering Erbjudanden för att stärka små och medelstora industriföretags digitalisering Nedan och fler erbjudanden finns sökbara på: www.verksamt.se/driva/digitalisera -ditt-foretag/digitalisera-dittindustriforetag-ny

Läs mer

Tid till förbättring ger tid till förbättring

Tid till förbättring ger tid till förbättring Tid till förbättring ger tid till förbättring Kort presentation av Vara kommuns arbete kring systematiska förbättringar utifrån Lean tanke- och arbetssätt Mer att läsa Det finns idag inte så jättemånga

Läs mer

STÖD TILL INSATSER PÅ LIVSMEDELSOMRÅDET - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

STÖD TILL INSATSER PÅ LIVSMEDELSOMRÅDET - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet STÖD TILL INSATSER PÅ LIVSMEDELSOMRÅDET - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Rapporten kommer att publiceras på

Läs mer

Lean i Region Östergötland

Lean i Region Östergötland Lean i 160829 Anna Moberg Målbild 2016 Om tillgänglighet 2016 vill jag som patient: Nå sjukvården per telefon

Läs mer

Här ser vi lite längre!

Här ser vi lite längre! Här ser vi lite längre! Foto: Johan Eriksson Vad är lean? Tanke- och arbetssätt kring systematiskt förbättringsarbete Kundens behov i fokus Utgår från medarbetarnas delaktighet och engagemang i sitt dagliga

Läs mer

ENGAGEMANG KUNNANDE SERVICE ANDERS PETTERSSON VD INTERCUT SVERIGE AB A ANDERS Det är med oerhörd stolthet och glädje jag ser att Intercut de senaste åren, tillsammans med vårt systerföretag Areg, har

Läs mer

Hållbart Arbetsliv. Ett utvecklingsprojekt mellan Previa och Uddevalla kommun. Nancy Nordanstad nancy.nordanstad@previa.

Hållbart Arbetsliv. Ett utvecklingsprojekt mellan Previa och Uddevalla kommun. Nancy Nordanstad nancy.nordanstad@previa. Hållbart Arbetsliv Ett utvecklingsprojekt mellan Previa och Uddevalla kommun Nancy Nordanstad nancy.nordanstad@previa.se 070 566 49 09 Uppdraget Hållbart Arbetsliv är ett projekt som ska stärka Uddevalla

Läs mer

Lean Forum 2 oktober 2007

Lean Forum 2 oktober 2007 Lean Forum 2 oktober 2007 Vara kommun 16.000 invånare 1350 anställda Varas Lean-resa: Pilotenhet 2004 Utbildar 10 leanhandledare våren 2006 Anställer 2 projektledare hösten 2006 hösten 2008 Start i äldreomsorgen

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Öka andelen långtidsfriska 2010-3020049

Öka andelen långtidsfriska 2010-3020049 Öka andelen långtidsfriska 2010-3020049 Slutrapport genomförande Sammanfattning Fiskeby Board AB har under tiden 2011-03-01 2012-08-31 genomfört ett genomförandeprojekt Öka andelen långtidsfriska. Det

Läs mer

Fallstudie Lars Höglund AB

Fallstudie Lars Höglund AB Hösten 2004 Fallstudie Lars Höglund AB En fallstudie inom IVA-projektet Produktion för Konkurrenskraft på uppdrag av panelen Framtida Produktionssystem. INNEHÅLLSFÖRTECKNING LARS HÖGLUND AB, TÖCKSFORS...1

Läs mer

Kompetensförsörjning från strategi till resultat

Kompetensförsörjning från strategi till resultat Kompetensförsörjning från strategi till resultat 1 2011 SIS Förlag AB Redaktör Joachim Bowin SIS HB 355 Kompetensförsörjning från strategi till resultat ISBN 978-91-7162-804-6 ISSN 0347-2019 Tryckeri Edita,

Läs mer

VILL DU ÖKA DINA MÖJLIGHETER ATT FÅ DET JOBB DU VILL HA? HAR DU BRÅTTOM ATT SKAFFA DIG ETT JOBB?

VILL DU ÖKA DINA MÖJLIGHETER ATT FÅ DET JOBB DU VILL HA? HAR DU BRÅTTOM ATT SKAFFA DIG ETT JOBB? VILL DU ÖKA DINA MÖJLIGHETER ATT FÅ DET JOBB DU VILL HA? HAR DU BRÅTTOM ATT SKAFFA DIG ETT JOBB? Av Kunskap & Kompetens AB kan du förvänta dig en engagerad coach som guidar dig till ett nytt jobb. Individuell

Läs mer

En presentation av NEA, det svenska nätverket för elektroniska affärer. Vi gör e-affärer enklare!

En presentation av NEA, det svenska nätverket för elektroniska affärer. Vi gör e-affärer enklare! En presentation av NEA, det svenska nätverket för elektroniska affärer Vi gör e-affärer enklare! Mötesplatsen för e-affärer! Drygt 60 medlemmar organisationer, offentliga verksamheter, företag och experter

Läs mer

Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet

Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet 2011-11-25 Innovationstävling för studenter Sverige Det nya matlandet 1. Sammanfattning Skapat en helt ny innovationstävling inom svensk livsmedelsproduktion.

Läs mer

NYCKELTAL FÖR EFFEKTIVARE UNDERHÅLL

NYCKELTAL FÖR EFFEKTIVARE UNDERHÅLL inbjudan till konferens i Stockholm den 2-3 februari 2011 TALARE FRÅN Sapa Heat Transfer AB Thomas Strid Maintenance Manager Volvo CE Marcus Bengtsson Underhållstekniker Tekn.dr Maintenance Management

Läs mer

Modell för ledning av kundorienterad och systematisk verksamhetsutveckling (fd Utmärkelsen) Göteborgs stad

Modell för ledning av kundorienterad och systematisk verksamhetsutveckling (fd Utmärkelsen) Göteborgs stad Modell för ledning av kundorienterad och systematisk verksamhetsutveckling (fd Utmärkelsen) Göteborgs stad Innehållsförteckning 1 Frågor... 5 1.1 KUNDEN I FOKUS... 5 1.1.1 Hur tar ni reda på kundernas

Läs mer

Ledning Styrning Utveckling av verksamhetens processer

Ledning Styrning Utveckling av verksamhetens processer Ledning Styrning Utveckling av verksamhetens processer Centrum för Verksamhetsutveckling Tel: 031-7051674 Besöksadress: 1 Bakgrund Stora satsningar görs för närvarande inom Västra Götalandsregionen för

Läs mer

Sökandens namn Projektets namn Kort projektbeskrivning Sökt belopp

Sökandens namn Projektets namn Kort projektbeskrivning Sökt belopp Sökandens namn Projektets namn Kort projektbeskrivning Sökt belopp Minskad överproduktion i storköken Projektet handlar om att höja kompetensen inom storkök. Målet är att upprätta en struktur för kunskapsöverföring

Läs mer

OM EN DEL AV HELHETEN. Det vinnande laget i en föränderlig värld

OM EN DEL AV HELHETEN. Det vinnande laget i en föränderlig värld OM EN DEL AV HELHETEN Det vinnande laget i en föränderlig värld Filosofisk modell över utvecklingsarbetets teori och praktik Bakåt Önskat framtida läge Framåt NU Frågar NU Uppdraget & kunden Stöder Puffar!Kunskap

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetsrådet

GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetsrådet GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetsrådet UTLYSNING Bengt-Ove Boström 2005-01-21 Dnr G 213 212/05 Rektorsråd Fakultetsnämnder Benchmarkingprojekt: Forskarutbildningen från antagning till doktor Inledning Kvalitetsrådet

Läs mer

Transporternas roll för landsbygdens framtid

Transporternas roll för landsbygdens framtid Transporternas roll för landsbygdens framtid Utmaningar för företagen i Jönköpings län Åslög Kantelius och Tommy Eriksson CLOSER Vårt nuvarande engagemang Hållbara Transportkorridorer Regionen bevakar

Läs mer

Tankar & Tips om vardagsutveckling

Tankar & Tips om vardagsutveckling Tankar & Tips om vardagsutveckling Sammanställning från gruppdiskussioner på kompetensombudsträff den 16 september 2010. Till Kompetensombudspärmen, under fliken Verktygslåda Temat under denna förmiddag

Läs mer

Nätverket Ingenjörsutbildningarna - på uppdrag av de lärosäten som utbildar ingenjörer

Nätverket Ingenjörsutbildningarna - på uppdrag av de lärosäten som utbildar ingenjörer Nätverket Ingenjörsutbildningarna - på uppdrag av de lärosäten som utbildar ingenjörer Bakgrund Myndigheten för nätverk och samarbete inom högre utbildning (NSHU) finansierade under 2007 ett antal högskolenätverk

Läs mer

Så här går vi framåt! Socialkontoret i Linköping. Linköpings kommun linkoping.se

Så här går vi framåt! Socialkontoret i Linköping. Linköpings kommun linkoping.se Så här går vi framåt! Socialkontoret i Linköping Linköpings kommun linkoping.se Inledning Socialkontorets uppdrag är att informera, utreda, besluta om och följa upp enskilda människors rättigheter och

Läs mer

Anteckningar från Byggherrdagen 4 april 2019

Anteckningar från Byggherrdagen 4 april 2019 Anteckningar från Byggherrdagen 4 april 2019 Inledning, Moderatorn Tommy Lenberg Avstamp i Boverkets senaste rapport 2018, den tredje efter Skärpning gubbar och Sega Gubbar Fel, brister och skador i byggsektorn

Läs mer

Swerea SWECAST AB - Enterprise Europe Network

Swerea SWECAST AB - Enterprise Europe Network Swerea SWECAST AB - Enterprise Europe Network Vårt gemensamma mål är att vi tillsammans skall vara en kompetent resurs för alla företag, och vi ser sammanslagningen som ett viktigt strategiskt steg för

Läs mer

En VD För långsiktig och hållbar utveckling. Uppdragsbeskrivning

En VD För långsiktig och hållbar utveckling. Uppdragsbeskrivning En VD För långsiktig och hållbar utveckling Uppdragsbeskrivning Sammanhang, Mål och Roll Roll: VD Organisation: Scana Booforge Karlskoga Sammanhang: Scana Steel Booforge AB är en leverantör av smidda och

Läs mer

9 Handlingsplan medarbetarundersökning 2014 RS150083

9 Handlingsplan medarbetarundersökning 2014 RS150083 Arbetsutskottet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-03-03 RS150083, Lars Wingfors (HR-avdelningen), Driftnämnden Hallands sjukhus, Driftnämnden Närsjukvård, Driftnämnden Psykiatri, Driftnämnden

Läs mer

Avtal bilaga 4 Slutrapport för projekt inom Miljömiijarden, Stockholms stad

Avtal bilaga 4 Slutrapport för projekt inom Miljömiijarden, Stockholms stad Avtal bilaga 4 Slutrapport för projekt inom Miljömiijarden, Stockholms stad Diarienummer för ursprunglig ansökan: Dnr 2008-0001655-206 Projektets nummer och namn: A 39, Klimatpakten, delprojekt E inom

Läs mer

Lean tanke- & arbetssätt

Lean tanke- & arbetssätt ALLA PRATAR OM LEAN Lean tanke- & arbetssätt Tanke och arbetssätt för systematisk förbättringsarbete Skapa största möjliga värde med minsta möjliga resurser Kunden/brukarens behov i fokus Stödjande ledarskap

Läs mer

Delrapport analys av nulägesbilden från steg 1 och 2

Delrapport analys av nulägesbilden från steg 1 och 2 från - Nulägesbild - Analys - Förslag till fortsatt arbete Åsa Lindskog Tyréns AB Beställare: Region Skåne Uppdragsnummer: 921051, 221213B från Inledning och sammanfattning Utvecklingsprojektet är ett

Läs mer

UPPDRAG CONTRACT. Slutrapport. Dnr /08. P90119 Säker och Miljöeffektiv livsmedelslogistik. Karin Östergren SIK

UPPDRAG CONTRACT. Slutrapport. Dnr /08. P90119 Säker och Miljöeffektiv livsmedelslogistik. Karin Östergren SIK UPPDRAG CONTRACT Dnr 1914221/08 P90119 Säker och Miljöeffektiv livsmedelslogistik Slutrapport Karin Östergren 2011-01-30 SIK Projektinformation Projekt påbörjat 2009-06-01 Granskad av Barbro Sundström,

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Projekt Skånsk Nätverkskraft. Mål. Syfte. Projektplan Bakgrund

Projekt Skånsk Nätverkskraft. Mål. Syfte. Projektplan Bakgrund Projekt Skånsk Nätverkskraft Mål Att via nätverksbyggande och föreläsningar stimulera de deltagande företagens affärsutveckling. Syfte Att genom projektet få kunskap om kompetensbehovet land företagare

Läs mer

Värdeforum. Programkatalog Värdeforum Våren 2014

Värdeforum. Programkatalog Värdeforum Våren 2014 Programkatalog Värdeforum Våren 2014 Utvecklingsprogram för kvalitet och ledarskap Famnas Värdeforum är ett utvecklingsprogram för bättre vård och social omsorg som syftar till att skapa en kultur av ständiga

Läs mer

Time Cares tjänsteerbjudande

Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande När ni är här så känner jag att jag kan prestera mästerverk! När ni är borta saknar jag er och er oerhörda kompetens! Pia Helsing Enhetschef LSS

Läs mer

LEAN i Färgelanda. Västerås 090331 - av Jan Eriksson, Färgelanda kommun

LEAN i Färgelanda. Västerås 090331 - av Jan Eriksson, Färgelanda kommun LEAN i Färgelanda Västerås 090331 - av Jan Eriksson, Färgelanda kommun Kan LEAN bidra till ökat engagemang, större delaktighet, mer arbetsglädje och utveckling av medarbetare och verksamhet? eller är det

Läs mer

SIQ Framgångsinsikt Baserad på framgångsfaktorerna i SIQ Managementmodell Version 2018:1

SIQ Framgångsinsikt Baserad på framgångsfaktorerna i SIQ Managementmodell Version 2018:1 SIQ Framgångsinsikt Baserad på framgångsfaktorerna i SIQ Managementmodell Version 2018:1 Framgångsfaktorer SIQ har definierat fem framgångsfaktorer som kännetecknar ledande företag och organisationer.

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning - vilket stöd kan MSB ge vid implementeringen?

Gemensamma grunder för samverkan och ledning - vilket stöd kan MSB ge vid implementeringen? Mötesplats SO Seminarium 5 Gemensamma grunder för samverkan och ledning - vilket stöd kan MSB ge vid implementeringen? Carina Forslind 2015-04-28 Innehåll i stort Presentera gemensamma grunder Informera

Läs mer

Den skickliga leanledaren

Den skickliga leanledaren Christian Balmer Hansen, Jens Stochholm Normand & Mikkel Simonsen Den skickliga leanledaren Översättning Eva Trägårdh Vårdförlaget Management I samma serie: Johan Henschen och Per-Arne Spiik: Vi som blev

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Steget före tillsammans

Steget före tillsammans Foto: Cargotec Steget före tillsammans I södra Sverige finns föreningen Tunga fordon som är en medlemsorganisation med världsledande tillverkare av tunga fordon som dumprar, hjullastare, skogsmaskiner,

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge

Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge Styrelseuppdraget innebär: Styrelsen är avdelningens politiska och verkställande ledning och ansvarar för verksamheten mellan årsmötena och att verksamheten bedrivs

Läs mer

Beviljade projekt inom stöd till insatser på livsmedelsområdet 2008

Beviljade projekt inom stöd till insatser på livsmedelsområdet 2008 Beviljade projekt inom stöd till insatser på livsmedelsområdet 2008 Projekt med ekologisk inriktning Sökandens namn Projektets namn Kort projektbeskrivning Förberedande inför och genomförande av nordisk

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

H E L S I N G F O R S

H E L S I N G F O R S Företagsledning FörETagSLEDning Helhetsperspektiv på företaget och chefskapet. Är du redo att på allvar utmana dig själv, att ifrågasätta det du tar för givet, att se nya perspektiv, bygga ny kunskap och

Läs mer

Vara kommun. Vara kommun Kontinuerliga förbättringar

Vara kommun. Vara kommun Kontinuerliga förbättringar Vara kommun Vara kommun Kontinuerliga förbättringar Kontinuerliga förbättringar Hos oss innebär VaraLean att varje enskild medarbetare i sitt dagliga arbete verkar för att skapa största möjliga värde med

Läs mer

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa KVINNORS VÄXTKRAFT Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa Kalmar län behöver fler företagare och fler kvinnor som driver företag. Med fler kvinnor som företagare kommer fler affärsidéer fram och

Läs mer

Anställdskap en trivselkultur

Anställdskap en trivselkultur Anställdskap en trivselkultur Anställdas engagemang i företag och organisationer är drivkraften i verksamheten. Ett företag består inte av produkter och pengar utan av människor som jobbar med produkter

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer