Att synliggöra bildämnets kärna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att synliggöra bildämnets kärna"

Transkript

1 1 Arno Saarnak, Karlstads universitet Att synliggöra bildämnets kärna Med hjälp av ett antal bilder som jag har valt ut, vill jag försöka fånga bildämnets kärna och diskutera ämnets centrala begrepp. Ulf Frödins serieteckning visar på det trolleri som varje barn upplever när de börjat teckna och måla. Det som startar med spår av pennans rörelser på pappret, förvandlas efter hand till en bild som föreställer något det blev en dö gris! Bilden bär på en mening, den blir en symbol som kan tolkas av andra. 1 Bildpedagogen och forskaren Catharina Elsner ser bilden som en språkhandling: Bilder kan beteckna på ett likartat sätt som ord beskriver. Vi kan åskådliggöra föreställningar och erfarenheter och därmed göra dem kommunicerbara. Bildframställningen kan i denna mening ses som en språklig handling. 2 Förhållandet mellan språk och bild visar sig också i Ulf Frödings serieteckning, där barnet använder språket för att samtala om och med sin bild. 1 Goodman, Elsner, 1998.

2 2 Bilderna ovan är ur min äldste sons bilddagböcker. Han var då nästan sju år och skulle börja skolan efter sommaren. På den första bilden har han tecknat sin lillebror, som då var tre månader. Den andra bilden är gjord två månader senare och i dagboken skriver han Olof hör på musik. Speldosan har han fått av en lekkamrats mamma, som hittat den när hon städade. Tillsammans med sin lillebror har han lekt och lyssnat på speldosans musik. När han senare på kvällen tecknade bilden använde han sitt eget ansikte för att känna efter hur man lyssnar. Öppnade munnen för att använda den som resonanslåda, kände efter hur man riktar öronen för att fånga in ljudet och han sprang flera gånger fram till en spegel för att se efter hur krummelurerna i öronen ser ut. Det är intressant att se hur mycket hans nya erfarenhet av att se och lyssna på sin lillebror påverkar hans sätt att teckna och att tänka om det han varit med om. Hela bilden uttrycker ett aktivt lyssnande och det är första gången han tecknar öron på det här sättet. Att lära sig att varsebli är en aktiv process, där sinnesupplevelserna samverkar och är beroende av varandra. Den tysk-amerikanske gestaltpsykologen Rudolf Arnheim använder begreppet visuellt tänkande för att påvisa sambandet mellan varseblivning (perception) och begreppsbildning. 3 Den finlandssvenska pedagogen och forskaren Anna-Christina Forsman sammanfattar begreppet visuellt tänkande på följande sätt. Visuellt tänkande (enl. Arnheim) betecknar ett grundläggande sätt att orientera sig i världen, föd ur individens behov att förstå sig själv 3 Arnheim, 1969.

3 3 och den värld han lever i, detta sker genom produktion och perception av bilder. På så sätt blir bilden ett stöd för tänkandet, men detta stöd utgörs inte endast av den formala strukturen i bilden, utan omfattar hela den visuella erfarenheten. Genom att den mänskliga erfarenheten alltid finns med i varseblivningen likväl som i bildskapandet, förblir bildproduktionen, liksom bildreceptionen alltid individuell, om och kulturbunden. 4 Även i mitt tredje exempel vill jag ta hjälp av ett antal bilder för att belysa diskussionen om bildämnet. Bilderna är från ett projekt i en 5: e klass på Västerstrandsskolan i Karlstad, som tillsammans med sin lärare Rigmor Lindelöf arbetade med Grekisk mytologi. Genom att jag var praktikhandledare för en lärarkandidat, som gjorde sin slutpraktik i klassen, så kunde jag följa arbetet på nära håll. Hela arbetet dokumenterades och ingick i ett projekt att utveckla läromedel i bildämnet som redovisades till Skolverket. 5 Jag lägger fokus på det som gäller gestaltandet av de mytologiska berättelserna i bild. Berättelser ur Iliaden inledde arbetet. Historierna om Herakles, Perseus, Teseus och Orfeus fick ett mycket starkt gensvar bland eleverna. Man bildade grupper om 3 till 4 personer, som utifrån läsning och samtal återberättade sagorna. Berättelserna och samtalen om dem ger upphov till inre bilder. Man ser och samtalar om hur grekiska hantverkare på 500-talet före Kristus gestaltade historierena först i den svartfiguriga stilen och senare i den rödfiguriga stilen. 6 Det begränsade färgvalet i den svartfiguriga stilen, där figurerna målas i svart mot keramikens ockragula eller rödaktiga färg, blir till en av utgångspunkterna för bildarbetet. En annan utgångspunkt är att bilderna innehåller människor i dramatiska rörelser. Att se och uppleva är förutsättningen för att kunna skapa. Men det räcker inte. För att kunna säga det man vill krävs det också kunskap om uttrycksmedlen. Läraren laddar arbetet genom att både ge eleverna verktygen och övning i att använda dem. Olika övningar i att teckna människor, att se hur olika växlingar i bildutsnitt skapar olika uttryck och övning i att blanda färger i en begränsad färgskala (ockra, gult, rött, brunt, vitt och svart) fungerar som förövningar inför gestaltningen. Rigmor Lindelöf skriver följande, i dokumentationen av projektet, om begränsningens betydelse för det skapande arbetet: 4 Forsman, Lindelöf, Slutredovisning till Skolverket, Fortbildning 95/96 i bild. Högskolan i Karlstad. 6 Gombrich, 1979.

4 4 Bildarbetet lades upp så att form och teknik var hårt styrda av oss medan bildernas innehåll helt och hållet bestämdes av barnen. Vi ville att det färdiga resultatet skulle bilda en imponerande och oförglömlig helhet. Detta ger en gemensam stolthet och glädje. Dessutom befrämjar mötet mellan formens krav och barnens fantasi kreativiteten. Skapandet behöver ta spjärn mot verklighetens tydliga begränsningar. Kreativiteten får näring av situationer som är problemlösande. 7 Den första delen av gruppernas bildarbete inleddes med att göra en ram av kvadratiska bilder som återberättade sagans olika delar. Det var intressant att följa hur den stora mittbilden växte fram i grupperna. Bilden där Perseus flyger fram över havet med Medusas huvud i 7 Lindelöf, 1995.

5 5 säcken vållade en del problem i början. Hur skulle man få fram att han flög? Först skissade de utifrån sina inre bilder, men det var först när de agerade med sina egna kroppar som de hittade lösningen. Plötsligt hänger sig en pojke med kroppen över en dörr så att han kan visa med benen hur Stålmannen flyger. Under tiden som några i gruppen ber honom att pröva olika ställningar innan de bestämmer sig för att frysa situationen, skissar en i gruppen av honom. Att måla med en begränsad färgskala, som från början verkade konstigt, är nu inte längre något problem. Gruppen som arbetade med Orfeus och Eurydike hade fångats av scenen där Orfeus med sin sång lyckats beveka underjordens härskare och fått tillåtelse att befria Eurydike från dödsriket. Villkoret var att han inte fick vända sig om för att se på henne. Vi vet alla hur det gick. Det var flickorna som med oerhörd energi försökte gestalta hur Eurydike sjunker tillbaka bland skuggorna. När man skissade så råkade Orfeus utsträckta hand bli alldeles för lång. När man sedan suddade ut den och mätte ut en normal arm, märkte man att den första skissen hade ett helt annat uttryck än den andra. Det går inte att mäta så det stämmer. Lars Lindström, professor i pedagogik med inriktning mot de estetiska ämnena, för en diskussion om konsthistorikern Ernst Gombrich s syn på intuitivt och analytiskt tänkande. Konst behöver inte vara sann, varken så att den liknar det som avbildas eller uttrycker en psykologisk insikt. Konstnärens uppgift är istället att konstruera en modell av verkligheten, som åstadkommer en viss verkan hos betraktaren. Nya upptäckter kommer inte främst av ett förbättrat seende eller djuppsykologiska insikter utan av ett experimenterande i det konstnärliga mediet självt, där utkast och revidering avlöser varandra. 8 Flickornas gestaltning av Orfeus och Eurydike är ett bra exempel på det som Gombrich skriver i sin formel om konstens metod, att making comes before matching. 9 När de målade Eurydikes klänning upptäckte de att hon sjönk ner mot mörkret på ett annat sätt om klänningen var kallt isblå. Genom att ta ett steg tillbaka och se och reflektera över vad man har gjort så kan man hitta nya lösningar. Att se är något man måste lära sig. Pablo Picasso sa en gång: Jag söker inte. Jag finner Lindström, Ibid. 10 Barnes, 1994.

6 6

7 7 Rigmor Lindelöf skriver i dokumentationen om hur Lev Vygotskijs teori om kreativitet genomsyrat bildprojektet: 11 Den kreativa förmågan är enligt Vygotskij en kombinatorisk förmåga. Vi skapar inget ur tomma intet utan vi skapar genom att kombinera våra intryck på nya sätt. Detta har jag också märkt under detta arbete. När barnen lyssnar på sagorna gestaltas dem i deras fantasi. I denna gestaltning som byggs av bitar som finns lagrade i erfarenheten förenas tanke och känsla. Bilder av hav, båtar, kungar och lejon sätts ihop till nya kombinationer och laddas med olika känslomässiga betydelser. Ibland är det kanske bara omedveten reproduktion av en bild man sett tidigare. 12 Arbetet avslutades med att se och samtala om projektets olika delar. Utställningen visades först i det egna klassrummet för att senare visas offentligt på Karlstads stadsbibliotek. Diskussion I kursplanen för Bild i Lpo 94 beskrivs ämnets uppbyggnad och karaktär. 13 Bilden som språk är ett centralt begrepp i kursplanen, men ett begrepp satt under diskussion. Catharina Elsner uttrycker faran i att alltför entydigt definiera bilder som språk: Analogin med språket kan i vissa fall vara slående, men trots detta förefaller risken för reduktionism påtaglig, om man behandlar text och bild som ekvivalenter. De bilder vi här talar om, exempelvis en målning eller ett foto, saknar språkets (relativa) exakthet, de är mångtydiga, uppmärksamheten är inte riktad. Att betrakta en bild är som att komma in i ett rum med många röster. 14 I bildexemplen ovan ser vi att det finns en ömsesidig relation mellan att tänka i bilder och att tänka i språket. Catharina Elsner skriver: Vi är däremot beroende av det verbala språket i de konstnärliga sammanhangen, vi kan inte klara oss utan det i den konstnärliga undervisningen. Ett konstnärligt verk, exempelvis en dans, en målning eller ett 11 Vygotskij, Lindelöf, 1995, 13 Utbildningsdepartementet, Elsner, 1999.

8 8 musikstycke, kan inte översättas till ord, de måste ses eller höras. Men vi kan beskriva ett konstverk, likaväl som vi kan beskriva andra företeelser i vår omvärld. Språket är vårt viktigaste redskap att meddela oss med, och endast med dess hjälp kan vi göra våra omdömen och värderingsnormer synliga. 15 Bildundervisningens uppbyggnad ligger i att låta bildframställningen och kommunikationen om bilduttryck berika och förstärka varandra I Lpo 94 struktureras bildämnets centrala begrepp i fyra att-satser: 16 Att se och iaktta Att framställa bilder Att se och tolka bilder Att använda bilder Skrivningen är starkt påverkad av amerikansk bildpedagogisk forskning, I Project Zero vid Harvar universitet kopplas Nelson Goodmans forskning om olika konstnärliga symbolsystem samman med Howard Gardners teori om multipla intelligenser. I Gardners teori om de sju intelligenserna lyfts både den visuellt spatiala och den musikaliska förmågan fram i tänkandet. 17 Ett didaktiskt underprojekt till projekt Zero är Arts PROPEL. Catharina Elsner sammanfattar dess inriktning på följande sätt: Förkortningen PROPEL står för produktion, perception och reflektion, med L som i lärande på slutet. Tanken är att eleverna inte bara skall övas i att framställa bilder och litterära texter eller att framföra musikstycken, dans och drama. De skall också ta del av varandras verk (perception) och lära sig att förstå dem (reflektion). Man vill få eleverna att reflektera över sitt eget arbete och göra dem uppmärksamma på vad de själva håller på med och vad konstnärer gör. På så sätt kan den speciella konstformens symboliska system synliggöras. 18 Kursplanetexten i Lpo 94 och erfarenheterna från bl.a. projekt Zero visar att det inte räcker med att göra bilder. Ofta har man i skolan alldeles för bråttom att starta bildproduktionen. Detta leder till att det uppstår en klyfta mellan det eleverna vill gestalta och vad man faktiskt kan. Ett nyckelbegrepp som återkommer i flera texter är att synliggöra vad som 15 Ibid. 16 Utbildningsdepartementet, Lindström Elsner, 1999.

9 9 sker i bildarbetet. Forskaren Marie Bendroth Karlsson tar upp ett antal kriterier som krävs för ett genuint bildprojekt. Experiment med material Experiment med tekniker Träning i att se Bildsamtal Kriterierna rör således såväl redskap som experimenterande med fysiska objekt (material, teknik), men också ord och begrepp som mentala redskap att tänka och samtala om bild med. Förutom redskap måste barnen också ges möjlighet till ett aktivt deltagande; ett deltagande som innebär mer än mekaniska genomföranden utifrån frökens önskemål. Ett deltagande som omfattar barnet som subjekt, dvs. ger dem möjlighet till egna beslut och initiativ i genomförandeprocessen. 19 I exemplet med Grekisk mytologi kan man se vilken betydelse förövningarna och de olika bildsamtalen har för att utveckla projektet. Ett gemensamt fokus skapar koncentration och möjlighet till att se förändringar när temat bearbetas från olika utgångspunkter och i olika uttrycksformer. Samtidigt finns det plats för eleverna att självständigt tolka och gestalta uppgifterna utifrån sina egna erfarenheter. Anna-Christina Forsman använder begreppet synliggörande interaktioner för att beskriva kommunikationen mellan läraren och eleverna: Begreppet synliggörande interaktioner kan preciseras på följande sätt: Det är fråga om en två- eller flervägskommunikation kring visuell varseblivning Interaktionen är synliggörande inte endast då det gäller yttervärlden utan även då det gäller de inre bilderna De tar sin utgångspunkt i barnens erfarenheter och upplevelser Det syftar både till produktion och reflexion, medvetandegörande Det kan/bör användas under den bildskapande processens tre olika huvudmoment: inledning, arbetsprocess, avslutning 20 Läraren ställs inför ett antal olika valsituationer när det gäller bildarbetets innehåll och form. Valen gäller också teorier om olika bildskapande processer och hur dessa i sin tur är kopplade till olika konstteoretiska traditio- 19 Bendroth, Forsman, 1997.

10 10 ner. 21 I exemplet med Grekisk mytologi arbetar man avbildande när man tränar sig i att teckna människor. I de större bilderna är det uttrycket som står i centrum. I färgövningen är det bildens egen struktur (formala aspekter) som är innehållet. I utställningen är det bl.a. publikens mottagande som fokuseras. Exemplet visar hur läraren genom val förflyttar tyngdpunkten i de olika momenten. Det svåra är att göra det lätta. För varje gång man väljer, så väljer man samtidigt bort någonting annat. Detta ställer krav på att läraren både har en gedigen konstnärlig skolning och att det samtidigt finns plats för elevernas delaktighet. Engelskans uttryck openended project visar på betydelsen av ett gemensamt fokus, samtidigt som det pekar på att det finns ett oändligt antal lösningar på en problemställning. Gunilla Lindqvist har i sin forskning om skapande arbete i förskola och skola visat på en potential som ligger i att se skolan/förskolan som ett offentligt rum, istället för ett privat: Institutionen borde stället tolkas som ett offentligt rum, där lärare och elever möts i en social iscensättning. Läraren försöker främmandegöra kunskaper genom att ge dem ett slags estetisk form och göra eleverna intresserade av och nyfikna på det okända. 22 I mitt exempel har man huvudsakligen arbetat med teckning och målning för att tolka och gestalta de livsfrågor som berättelserna rymmer. Arbetar man med 3-dimentionella tekniker, foto, film eller digitala tekniker ställs man inför nya valsituationer. Det som är gemensamt för allt bildarbete skulle man kunna sammanfatta i formen: Se Uppleva Gestalta och att föra utvecklande bildsamtal som synliggör de olika momenten för sig och den sammanlagda helheten. 23 Häri ligger bildämnets kärna för mig. Referenser 21 Ibid. 22 Lindqvist, Bendroth, 1998.

11 Arnheim, R. (1969): Visual Thinking. Berkeley: Univ. of Californ. Press. Barnes, R. (1994): Lära barn skapa. Lund: Studentlitteratur. Bendroth Karlsson, M. (1998): Bildskapande i förskola och skola. Lund. Studentlitteratur. Elsner, C. (1998): Att tolka och analysera bilder. Stockholm: Häften för didaktiska studier, Nr 68, HLS Förlag. Elsner, C. (1999): Den nyestetiska rörelsen inom pedagogiken i England och USA. Stockholm: Library of Curriculum Studies, Vol. 5. HLS förlag. Forsman, A-C. (1997): Att initiera visuellt tänkande en klasslärares interaktion under lektioner i teckning. Licentiatavhandling, Konstindustriella Högskolan, Avdelningen för bildundervisning, Helsingfors. Gombrich, D.H. (1979): Konstens Historia (org. titel The Story of Art). Stockholm: Bonniers. Goodman, N. (1976): Language of Art. Indianapolis/Cambridge: Hacket Publishing Company. Lindelöf, R. (1995): Bland gudar och hjältar i antikens Grekland, Slutredovisning till Skolverket, Fortbildning 95/96 i bild, bilaga 4, Högskolan i Karlstad. Lindström, L. (1992): Debatt om bildämnet i USA. Ur Bild i skolan, Nr 1/92. Lindström, L. (1994): Konsten som kunskapsväg. Ur Konstens metod som kunskapsväg. Lärarhögskolan i Malmö: Centrum för didaktiska studier vid Lunds Universitet. Lindqvist, G. (1999): Estetik och rationalitet. Människan, Konsten och Kunskapen. Skapande Centrum, Utvecklingsrapport, Karlstads universitet. Utbildningsdepartementet (1994) L: Kursplaner för grundskolan, Lpo 94. Stockholm: Utbildningsdepartementet. Vygotskij, L.S. (1995): Fantasi och kreativitet i barndomen. Göteborg: Daidalos. 11

Bildskapande i förskolan Del 1

Bildskapande i förskolan Del 1 Bildskapande i förskolan Del 1 Se Uppleva - Gestalta Och att föra utvecklande bildsamtal Att se med alla sinnen... Drick upp ditt kaffe mamma! Bild: Kristina Anshelm Den betydelsefulla upplevelsen...

Läs mer

Bildskapande i förskolan

Bildskapande i förskolan Bildskapande i förskolan Se Uppleva - Gestalta Och att föra utvecklande bildsamtal Att se med alla sinnen... Drick upp ditt kaffe mamma! Bild: Kristina Anshelm Den betydelsefulla upplevelsen... Att ge

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp ESTETISK VERKSAMHET Estetisk verksamhet är viktig för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av olika estetiska uttrycksformer som ger oss olika estetiska

Läs mer

Bildskapande i förskolan

Bildskapande i förskolan Bildskapande i förskolan Se Uppleva - Gestalta Och att föra utvecklande bildsamtal Att se med alla sinnen... Drick upp ditt kaffe mamma! Bild: Kristina Anshelm Den betydelsefulla upplevelsen... Att ge

Läs mer

Estetiska arbetsformer i teori och praktik. Tarja Häikiö

Estetiska arbetsformer i teori och praktik. Tarja Häikiö Estetiska arbetsformer i teori och praktik Tarja Häikiö 2007-09-20 Bildningsuppdraget Kunskapande = kunskap och skapande De fyra F:en har blivit sex F Fakta, Förståelse, Färdighet, Förtrogenhet Fantasi

Läs mer

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte BL BILD 3. Kursplaner 3.1 BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala,

Läs mer

Estetiska läroprocesser

Estetiska läroprocesser Estetiska läroprocesser Erfarenheter från olika uppdragsutbildningar i Estetiskt lärande som kunskapsväg inför RUCs kompetensutveckling/nätverk i estetiska lärprocesser 2011-2012 På väg Varför tematisk

Läs mer

Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan. Läsåret 2015/2016 och 2016/2017

Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan. Läsåret 2015/2016 och 2016/2017 Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan Läsåret 2015/2016 och 2016/2017 Språk och kommunikation en i ämnesområdet språk och kommunikation ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga

Läs mer

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte BL BILD 3. Kursplaner 3.1 BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala,

Läs mer

Broskolans röda tråd i Bild

Broskolans röda tråd i Bild Broskolans röda tråd i Bild Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket. Detta

Läs mer

ATT UTVECKLA KOMPETENS I VAD SOM SKA BEDÖMAS OCH HUR DAGENS INNEHÅLL UPPFÖLJNING AV UPPGIFT. BEDÖMNING bakgrund och begrepp

ATT UTVECKLA KOMPETENS I VAD SOM SKA BEDÖMAS OCH HUR DAGENS INNEHÅLL UPPFÖLJNING AV UPPGIFT. BEDÖMNING bakgrund och begrepp ATT UTVECKLA KOMPETENS I VAD SOM SKA BEDÖMAS OCH HUR Martina Lundström universitetsadjunkt LTU och pedagogista i Piteå kommun DAGENS INNEHÅLL UPPFÖLJNING AV UPPGIFT BEDÖMNING bakgrund och begrepp VAD SKA

Läs mer

Kursplanen i ämnet bild

Kursplanen i ämnet bild DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet bild Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och

Läs mer

Estetiska lärprocesser

Estetiska lärprocesser Estetiska lärprocesser Erfarenheter från olika uppdragsutbildningar i inför RUCs kompetensutveckling/nätverk i estetiska lärprocesser 2011-2012 Varför tematisk undervisning? Erövra en helhetssyn på kunskap

Läs mer

Kvibergsnässkolan. Individuell Utvecklingsplan. Skriftligt omdöme för. Elevens namn

Kvibergsnässkolan. Individuell Utvecklingsplan. Skriftligt omdöme för. Elevens namn Kvibergsnässkolan Individuell Utvecklingsplan Skriftligt omdöme för Elevens namn Termin Träningsskolan I läroplan för det obligatoriska skolväsendet står att läsa: Skolan ansvarar för att varje elev som

Läs mer

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i:

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i: Bild åk 7 Ämnets syfte: Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

Arbetsområde: Inte konst(igt)

Arbetsområde: Inte konst(igt) Arbetsområde: Inte konst(igt) Huvudsakligt ämne: Bild, åk 7-9 Läsår: 18/19 Tidsomfattning: 6 lektioner Ämnets syfte Undervisning i ämnet bild syftar till: länk Målet med arbetsområdet är att utveckla följande

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

Inläsning inför närträffar och telebild i Estetisk Verksamhet Vt. 2012

Inläsning inför närträffar och telebild i Estetisk Verksamhet Vt. 2012 Inläsning inför närträffar och telebild i Estetisk Verksamhet Vt. 2012 V. 4 Närträff 1: onsdag-torsdag 25-26/1 2012 Bildernas bok av Anna-Christina Forsman och Liisa Piironen, Helsingfors: Schildts Kapitel

Läs mer

SALSTENTAMEN BILD TILLVAL, TILLFÄLLE 2 (11gf31, C46B30)

SALSTENTAMEN BILD TILLVAL, TILLFÄLLE 2 (11gf31, C46B30) SALSTENTAMEN BILD TILLVAL, TILLFÄLLE 2 (11gf31, C46B30) 2018-01-26, kl. 14-18 (Marie Fahlén) 18 p - G: 10 p, VG: 15 p FRÅGA 1 A. Vilka problem kan ev. uppstå när du bedömer elevers kunskaper i bild i årskurs

Läs mer

ESTETISK KOMMUNIKATION

ESTETISK KOMMUNIKATION ESTETISK KOMMUNIKATION Kommunikation med estetiska uttrycksmedel används för att påverka kultur- och samhällsutveckling. Kunskaper om estetisk kommunikation ökar förmågan att uppfatta och tolka budskap

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem

Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem Luossavaaraskolans fritidshem; planen uppförd juni 2014 Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem Ett dokument med fritidsverksamhetens syfte, mål och metod. Luossavaaraskolans fritidshem, juni 2014

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

2009-01-13 Bild Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot

2009-01-13 Bild Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot Bild 2009-01-13 Ämnets syfte och roll i utbildningen Bilder har framställts och införlivats med människans språk- och begreppsvärld genom hela hennes kända historia. Bild och bildkonst ger därför unika

Läs mer

Förskolan Sjöstjärnan

Förskolan Sjöstjärnan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Sjöstjärnan F ö r s k o lan med fokus på sång och musik En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att:

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: Musik Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: o spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer o skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar

Läs mer

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete - Bild, Årskurs 7-9

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete - Bild, Årskurs 7-9 Färgglad fjäril Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete - Bild, Årskurs 7-9 Syfte Avbilda och teckna en fjäril för att

Läs mer

Bildskapande i förskolan - Del 2 Exempel...

Bildskapande i förskolan - Del 2 Exempel... Bildskapande i förskolan - Del 2 Exempel... Exempel 2: LEK och experiment om FÄRG i förskolan Barns upptäckande av nyanser Exempel 3: Varför är han så slarvig? En studie om bildsamtal med barn Atakan

Läs mer

Käppala förskola. Arbetsplan Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret

Käppala förskola. Arbetsplan Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret Käppala förskola Arbetsplan 2016-2017 Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret Välkommen till Käppala förskola! Vi ger barnen möjlighet att upptäcka och utveckla sin fantasi och kreativitet genom

Läs mer

STUDIEGÅNG OCH KURSINNEHÅLL LLBD00 och LLBD20

STUDIEGÅNG OCH KURSINNEHÅLL LLBD00 och LLBD20 STUDIEGÅNG OCH KURSINNEHÅLL LLBD00 och LLBD20 KURSINNEHÅLL OCH STUDENT+ANT. MODUL 1 Bildkommunikation och digitala media: Kursmodulens bas är en ämnesteoretisk del där studenten får reflektera kring bildämnets

Läs mer

Vi arbetar aktivt för att varje elev ska utveckla sin förmåga att: *visa empati och förstå hur andra känner. *lyssna aktivt på andra.

Vi arbetar aktivt för att varje elev ska utveckla sin förmåga att: *visa empati och förstå hur andra känner. *lyssna aktivt på andra. Arbetsplan för fritidshemmen på Backaskolan och Lovisaskolan Mål enligt Lgr 11 Normer och värden Kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan 3.2 Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden,

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler. MUSIK Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl tanke- som känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika saker för var

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

Hållbara anpassningar inom gymnasieskolans estetiska program

Hållbara anpassningar inom gymnasieskolans estetiska program Hållbara anpassningar inom gymnasieskolans estetiska program Vilken plats kan specialpedagogiken ha i det kreativa? Barbro Johansson, universitetslektor i Specialpedagogik, Specialpedagogiska institutionen

Läs mer

LÄROPLANEN EN HELHET. Att se den röda tråden. Balli Lelinge,

LÄROPLANEN EN HELHET. Att se den röda tråden. Balli Lelinge, LÄROPLANEN EN HELHET Att se den röda tråden Balli Lelinge, balli.lelinge@mah.se 2 Kursplan Läroplan Kunskapskrav Bedömning 3 Läroplan 1. Skolans värdegrund och uppdrag 2. De övergripande målen och riktlinjerna

Läs mer

Läroplanens mål. Målen för eleverna i grundskolan är i läroplanen uppdelad i mål att sträva mot och mål att uppnå.

Läroplanens mål. Målen för eleverna i grundskolan är i läroplanen uppdelad i mål att sträva mot och mål att uppnå. Läroplanens mål Målen för eleverna i grundskolan är i läroplanen uppdelad i mål att sträva mot och mål att uppnå. Mål att sträva mot är det som styr planeringen av undervisningen och gäller för alla årskurser.

Läs mer

Baggetorps förskolas vision för språk och kommunikation

Baggetorps förskolas vision för språk och kommunikation 2012-12-07 1 Baggetorps förskolas vision för språk och kommunikation Språk och kommunikation Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människan sin

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Bild GR (B), Bild, skapande och kreativitet, 30 hp

Bild GR (B), Bild, skapande och kreativitet, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Bild GR (B), Bild, skapande och kreativitet, 30 hp Art Ba (B), Art and creativity, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TEATER Ämnet teater behandlar skapande och gestaltande arbete samt hur olika sceniska uttrycksmedel kan kombineras för att kommunicera med en publik. Ämnet handlar om teater som konstform samt om att gestalta

Läs mer

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren.

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren. Digitala verktyg Kursen syftar till att ge den studerande kunskap i och praktisk erfarenhet av tillgängliga digitala verktyg och hur man kan använda sig av dessa i en designprocess. Den studerande får

Läs mer

Henke och bokstäverna som hoppar

Henke och bokstäverna som hoppar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Henke tycker att det är jobbigt att läsa. Bokstäverna hoppar och gör inte som han vill. Det verkar så lätt för alla andra i klassen, men Henke tycker att det

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

Berättandet genom olika gestaltande språk

Berättandet genom olika gestaltande språk Berättandet genom olika gestaltande språk Kan man tänka och minnas med kroppen? Vad händer när man slutar se tanke och kropp som två olika delar skilda från varandra, och istället ser kroppen som en del

Läs mer

Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap. Du har använt teknikerna, verktygen och materialen på ett olika och BrA sätt

Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap. Du har använt teknikerna, verktygen och materialen på ett olika och BrA sätt BEDÖMNING ÅK 7-9 E D c B A BIlDsprÅK Hur utvecklat bildspråket är och om man förstår ditt arbetes budskap Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap Du har ett utvecklat bildspråk

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Teckna med högra hjärnhalvan

Teckna med högra hjärnhalvan Teckna med högra hjärnhalvan Tid: 5 veckor Vår hjärna består av två halvor. De är väldigt olika och det blir ofta bråk om vem det är som ska bestämma. Den vänstra hjärnhalvan är för det mesta väldigt dominant

Läs mer

Pedagogik förmågan att inte ingripa?

Pedagogik förmågan att inte ingripa? 2009 UW Pedagogik förmågan att inte ingripa? Kultursyn Inlärning perception produktion Lärande perception produktion reflektion perception produktion Kunskapssyn perception produktion reflektion Praktik

Läs mer

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell 1. Är appen lättbegriplig för barn? Kan barnen använda appen självständigt utan en närvarande pedagog? Är appen lättnavigerad för en vuxen med lägre kompetens

Läs mer

I Ur och Skur Lysmasken Verksamhetsplan 2019

I Ur och Skur Lysmasken Verksamhetsplan 2019 I Ur och Skur Lysmasken Med läroplanen i sikte i Ur och Skur Senast uppdaterad 2018-12-06 Språk MÅL Alla barn ska få möjlighet att uttrycka sig och bli lyssnade på utifrån sina förutsättningar. Vi vill

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

3.8 MUSIK. Syfte. Centralt innehåll

3.8 MUSIK. Syfte. Centralt innehåll 3.8 SIK Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika

Läs mer

Idunskolans lokala pedagogiska planering. Läsåren 2015/16 och 2016/17

Idunskolans lokala pedagogiska planering. Läsåren 2015/16 och 2016/17 Idunskolans lokala pedagogiska planering Läsåren 2015/16 och 2016/17 Kommunikation Språket är elevens främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom kommunikation utvecklar eleven sin identitet,

Läs mer

Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga,

Läs mer

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen Teknik Mål att sträva mot enligt nationella kursplanen Skolan skall i sin undervisning i teknik sträva efter att eleven utvecklar sina insikter i den tekniska kulturens kunskapstraditioner och utveckling

Läs mer

Bild. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret

Bild. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret Balderskolan, Uppsala musikklasser 2009 Bild Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret kunna framställa arbeten med hjälp av olika redskap och tekniker, kunna använda egna och andras

Läs mer

Inlärning. perception. produktion

Inlärning. perception. produktion 2009 UW Inlärning perception produktion Lärande perception produktion reflektion Pedagogik förmågan att inte ingripa inre yttre Estetik gestaltad erfarenhet Exempel på process 5. Nytt utgångsläge 2. Känning

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Bakgrunden Vision från

Läs mer

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte 3.6 MODERNA SPRÅK Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

Kursplanearbete, hösten Göteborg 22 april 2010

Kursplanearbete, hösten Göteborg 22 april 2010 Kursplanearbete, hösten 2009 Göteborg 22 april 2010 Uppdraget Skolverket fick 22/ 1 2009 i uppdrag att revidera läroplan och kursplan: Kunskapskrav för godtagbara kunskaper samt utifrån den nya betygsskalan

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016 Handlingsplan Storhagens förskola 2015/2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod REL100. Reggio Emilia, estetiska lärprocesser och pedagogisk dokumentation, 15 högskolepoäng

Institutionen för individ och samhälle Kurskod REL100. Reggio Emilia, estetiska lärprocesser och pedagogisk dokumentation, 15 högskolepoäng KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska erhålla grundläggande kunskaper om Reggio Emilias pedagogiska grundsyn och utveckla en kompetens att tillämpa delar av denna pedagogiska grundsyn

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för särskolan. Naturorienterande ämnen, särskolan

Kopplingar till kursplaner för särskolan. Naturorienterande ämnen, särskolan Kopplingar till kursplanen särskola, Gålö Bilaga 13:1 Kopplingar till kursplaner för särskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Turbo blir spökjägare

Turbo blir spökjägare SIDAN 1 Elevmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Turbo och hans kompisar Olle och Simon tar en tur till flygarens hus på väg hem från skolan. Flygarens hus står tomt sedan han dog. Pojkarna smyger runt i huset

Läs mer

på ett delvis fungerande sätt enkel dokumentation

på ett delvis fungerande sätt enkel dokumentation Kopplingar till kursplaner särskola, Riddersholm Bilaga 10:1 Kopplingar till kursplaner för särskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet

Läs mer

Broskolans röda tråd i Svenska

Broskolans röda tråd i Svenska Broskolans röda tråd i Svenska Regering och riksdag har fastställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TEATER Teater handlar om mötet mellan aktörer och publik, här och nu. Ämnet teater behandlar de konstnärliga uttrycksformer som kan samverka i en teaterföreställning, till exempel skådespeleri, regi och

Läs mer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer SLÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom

Läs mer

Samverkan. Omsorg. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling skall prägla verksamheten (LPO 94)

Samverkan. Omsorg. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling skall prägla verksamheten (LPO 94) 090629 Samverkan Samverkan sker mellan: barn-barn, pedagog-barn, pedagog-förälder, pedagog-pedagog. Samverkan med kamrater är en förutsättning för att barnen ska nå de mål som finns i läroplanen. Med leken

Läs mer

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll 3.6 Moderna språk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen

Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen Dokumentation av Kvalitetsarbete Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen 2014 Förskolor Norr Munkedals kommun Sarah Gehandler Camilla Cederstråle Bella Johansson Gunilla Lågum Innehåll Grundfakta

Läs mer

Lärandematris Street Art åk 7 BILDSPRÅK. ritar former på bokstäver och bilder som är ganska svåra.

Lärandematris Street Art åk 7 BILDSPRÅK. ritar former på bokstäver och bilder som är ganska svåra. Street-Art Öva på bildanalys och bildkomposition, samt bli skickligare på pensel- och temperateknik. Syfte: Se exempel på en aktuell konstform och sätt ord på vad du ser och tänker kring bilder. Förstå

Läs mer

Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse

Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse Vilka tankar hade pedagogerna i början? Vilka frågor kan man ställa i insamlandet för att få syn på barns nyfikenhet och intresse? Vad ser

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet musik

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet musik Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

kultursyn kunskapssyn elevsyn 2014 Ulla Wiklund

kultursyn kunskapssyn elevsyn 2014 Ulla Wiklund kultursyn kunskapssyn elevsyn Pedagogik förmågan att inte ingripa? Kultursyn Inlärning perception produktion Kunskapssyn perception Lärande produktion reflektion inre yttre Estetik gestaltad erfarenhet

Läs mer

Ståthållaregatan 35 Kalmar. 0480-45 33 56 Anette Johansson 070 5585332

Ståthållaregatan 35 Kalmar. 0480-45 33 56 Anette Johansson 070 5585332 Stensbergs förskola Ståthållaregatan 35 Kalmar 0480-45 33 56 Anette Johansson 070 5585332 Teknikcentrum, förskolan som inspirerar barnen i Naturvetenskap och teknik genom experiment, upplevelser, laborationer

Läs mer

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

LPP för Fritidshem BILDCIRKELN

LPP för Fritidshem BILDCIRKELN LPP för Fritidshem BILDCIRKELN Yvonne Engberg Innehållsförteckning Elevgrupp... 1 Syfte... 1 Långsiktigt mål... 1-2 Konkreta mål... 2 Arbetssätt.2-3 Bedömning... 3 Dokumentation....3 Analys av bedömning

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

FÖRSKOLEKLASS. Skolverket anser att variationerna är stora för landets sexåringar. Det skulle inte bli skolifiering i förskoleklassen.

FÖRSKOLEKLASS. Skolverket anser att variationerna är stora för landets sexåringar. Det skulle inte bli skolifiering i förskoleklassen. FÖRSKOLEKLASS Ett barn har hundra språk, men berövas nittionio. Skolan och kulturen skiljer huvudet från kroppen. De tvingar en att tänka utan kropp och handla utan huvud. Leken och arbetet, verkligheten

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

Att teckna Manga. En studie genom bilder och samtal. Hanna Byström. Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap

Att teckna Manga. En studie genom bilder och samtal. Hanna Byström. Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Att teckna Manga En studie genom bilder och samtal Hanna Byström Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Konst- och bildgestaltning Bildskapande i skola och förskola, 30 hp, KBGAP2 2014-06-04 Sammanfattning

Läs mer

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Svenska 1-3 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet svenska syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: formulera sig och kommunicera

Läs mer

BAKKE-MODELLEN Barn Aktör Kultur Kreativitet projekt

BAKKE-MODELLEN Barn Aktör Kultur Kreativitet projekt BAKKE-MODELLEN Barn Aktör Kultur Kreativitet projekt En modell för hur barnet i projektarbete skapar sin egen kultur som aktiv aktör 1 Inledning Denna handbok är en produkt från examensarbetet Konst(igt)

Läs mer

Kursplanen i ämnet engelska

Kursplanen i ämnet engelska DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet engelska Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

Övergripande planering

Övergripande planering Övergripande planering Ämne: Årskurs: 8 Svenska Ansvarig lärare: Åsa Andersson Marie Nilsson Torbjörn Wahlén Resurs: Reviderad: Bilaga 1. Kursplan för ämnet Bilaga 2. Kunskapskrav Bilaga 3. Planering för

Läs mer

Arbetsbeskrivning för

Arbetsbeskrivning för Arbetsbeskrivning för HT 2011 VT 2012 Arbetsbeskrivning Mästerkatten HT-11 VT-12 Barn: 5 4 3 2 1 Pojkar Flickor 0 2010 2009 2008 2007 2006 Personal: Namn Arbetstid Utbildning Jonas 100 % Förskollärare

Läs mer

RÖRELSE OCH DRAMA FÖR ELEVER MED UTVECKLINGSSTÖRNING

RÖRELSE OCH DRAMA FÖR ELEVER MED UTVECKLINGSSTÖRNING RÖRELSE OCH DRAMA FÖR ELEVER MED UTVECKLINGSSTÖRNING Drama, musik och dans finns i alla kulturer och berör människor, såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Dessa estetiska uttrycksformer används

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

Betygsskalan och betygen B och D

Betygsskalan och betygen B och D Betygsskalan och betygen B och D Betygsstegen B och D grundar sig på vad som står under och över i kunskapskraven för betygen E, C och A. Betygen B och D speglar en kunskapsprogression där eleven har påvisbara

Läs mer

Religion Livsfrågor och etik

Religion Livsfrågor och etik Delmål Delmål 2010-06-14 Religion Skolan strävar efter att eleven: utvecklar förståelse av ställningstaganden i religiösa och etiska frågor samt en grundläggande etisk hållning som grund för egna ställningstaganden

Läs mer

på ett delvis fungerande sätt enkel dokumentation

på ett delvis fungerande sätt enkel dokumentation Kopplingar till kursplaner särskola, Björnö Bilaga 11:1 Kopplingar till kursplaner för särskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer