Minnesanteckningar för Referenskommitté Informationssamverkan (RKI)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar för Referenskommitté Informationssamverkan (RKI)"

Transkript

1 Minnesanteckningar för Referenskommitté Informationssamverkan (RKI) Plats: Samtrafiken, Centralplan 3 Tid: 3 februari 2016, kl Närvarande: Henrik Normark, SLL (HN) Marcus Weiland, Samtrafiken (MW) Håkan Östlund, Samtrafiken (HÖ) Emma Gustafsson, Östgötatrafiken (EG) Katarina Nyman, SJ (KNY) Katharina Seijsing, KLT (KS) Sofia Samuelsson, Nettbuss Krister Nordland, Skånetrafiken (KN) Carina Trofast, SLL (CT) Greger Gustafsson, Kronoberg (GG) Olof Sundelin, Västerbotten (OS) Närvarande på telefon: Frånvarande: Peter Backman, VLT (PB) Annika Garpefjäll, Norrtåg (AG) Mikael Faleke, Västtrafik (MF) Jan Karlsson, JLT (JK) 1. Inledning och Föregående protokoll Kort inledning av HN. Henrik öppnade mötet och berättade, framförallt för de nya, om RKs roll. Håkan informerade om att TRV även detta möte ställt in sin medverkan i sista stund. Alla är överens om att detta är mycket problematiskt. Inga synpunkter framfördes på föregående protokoll.

2 2. Information från Samtrafiken Affärsplaneprocessen Marcus presenterade hur den ordinarie processen ser ut. Med en avgående styrelseordförande har processen fått anpassas så att den nya styrelsen får möjlighet att sätta sig in i bolaget och delta i framtagandet av en ny affärsplan Resplus Vitt Papper Parallellt med affärsplaneprocessen startas ett större arbete kring hur vi vill hantera kombinerat resande. Hur skulle framtidens Resplus se ut ifall vi utgick från ett vitt papper? Styrelsen ger riktlinjer till projektet 9 februari och arbetet förväntas leda till ett underlag för affärsplanen Partnerstyrd förvaltning Marcus presenterade att vi nu arbetar mycket med våra processer kring förvaltningen. Kunskapen om pm3 i kommittén konstaterades vara hög varför vi avslöjade att det är den modellen vi arbetar efter. Branschutvecklingsuppdraget Branschutvecklingsuppdraget är igång. Jonas Friberg har börjat arbeta som branschutvecklingsstrateg. Han vill gärna komma i kontakt med alla som har idéer om hur vi behöver utveckla vår bransch i samverkan. Kontakta gärna honom så kommer han till er och berättar mer: jonas.friberg@samtrafiken.se. Marcus presenterade också vilka projekt som är i genomförande inom uppdraget samt vilka idéer och initiativ som vi arbetar mest med just nu. 3. Information från RK Störningssamverkan Adam Laurell kom och presenterade vad som händer inom RK Störningssamverkan. Fokus är på akuta störningar. Hur samverkar vi före, under och efter störningen. Adam presenterade kommitténs strategier för att uppnå målbilden. Det handlar om att ta de stora fina orden hela vägen till konkreta lösningar och överenskommelser. Några av aktiviteterna som sker under året: En förstudie gjordes kring central resenärssupport. En god tanke men det fanns inte tillräckligt stora volymer för att göra det kostnadseffektivt. Våra partners har egna resurser. Det är viktigt att påpeka att det är helt ok att man kan lägga ner efter en förstudie!

3 Förstudie kring systemstöd för ersättningsresor hanteras inom branschutvecklingsinitiativet app i appen som kort presenterades under branschutveckling ovan. Samtrafiken agerar polis kring SPA-09. Samarbetet fungerar väldigt bra och vi vill i minsta mån bli beslutande enhet mellan olika parter. Men ibland måste vi hjälpa till. Kvalitetsuppföljning och certifiering är något vi undersöker. Utan att göra det för stort skulle vi kunna ha en checklista att gå igenom om man vill vara med i Resplus. Referenskommitténs etablerande är en pågående aktivitet. TLS systemet skulle vara ett informationsverktyg men används som ett kommunikationsverktyg. Så vi behöver göra en förstudie för att se om verktyget är rätt utvecklat för det sätt som det faktiskt används på. Tanken var att det skulle bli en standard men TRV är bara med på försök hittills. Finansieringsmodellen för restidsgarantin och hur fakturering ska fungera om man hjälper en annan part är sådant som vi ska titta på. Nya lagen Adam sammanfattade den nya lagen och hur den fungerar. Adam svarade på frågan om det är linjens sträckning eller turens som ska vara under 15 mil. Svaret är turen. Vi diskuterade länge hur vi hanterar trafikinformation i relation till Trafikverket. Vi befarar att de inte kommer informera om vilka regler som gäller för vilket tåg. De behöver vidareutveckla sina system Anno och Planno för att kunna informera. Adam gick igenom de olika lagrummen samt hur vi kommit överens att hantera detta inom Resplus. Kom-fram-garantin blir kvar men restidsgarantin försvinner. RKTM har valt att ha samma restidsvillkor oavsett resans längd. SJ och Tågkompaniet gör inte så utan kommer ha olika villkor för olika resor. 4. Aktivitetslistan Produktkoder (Laila Berkhan) Laila började med att berätta om hur processen och förankringen skett och sker. Att Laila är här på RK Informationssamverkan är en del av den processen. Laila gick igenom de olika definitionerna på produktkoderna. Skillnad mellan Regionbuss och Länstrafik diskuterades. Krister tog också upp skillnaden mellan regionbuss och stadsbuss. Finns det något förslag kring vad regionbuss skulle kunna heta? Ämnet om produktkoder är spännande och vi diskuterade länge hur vi ska hantera det. Det dök även upp frågan om pendeltåg, lokaltåg med mera.

4 Henrik lyfte frågan, vad vill kunderna att det ska heta? Vi skulle kanske behöva ta det ett varv till där vi går ut och frågar resenärer i hela landet Eller gör vi det till en väldigt stor fråga? Kanske är inte detta så stort att vi måste gå ut bredare. Vi diskuterade också hur Service Brand Name fungerar. Laila gick igenom vilka begränsningar som finns i PETRA. En begränsning är vilken information som går att få ut på en SMS-biljett. Håkan underströk att det är varje säljkanal som väljer vad man visar eller inte. All information finns. Beslut: Att Samtrafiken får i uppdrag att samla in synpunkter ett varv till och åter redogöra för syftet med att ta fram nya gemensamma produktkoder Informationsmaterial på engelska (Elias Arnestrand) Arbete pågår. Bland annat med att ta fram en kort informationsfilm om Trafiklab - och som en följd av RKIs input tas det fram en engelsk version av denna film. Ingen övrig information denna gång. Framtid öppna trafikdata och Trafiklab (Elias Arnestrand/Tomas Anglevik) Tomas Anglevik presenterade tre olika initiativ som på olika sätt hänger ihop. Tanken var att presentera tillsammans med Elias men han vabbar idag. De tre initiativen: Kraftsamling öppna data, Businesscase Trafiklab, Hacon-piloten Business case Trafiklab Tomas började med att presentera varför vi ska ha öppna data. Öppna data möjliggör kreativitet och innovation och även kombinerad mobilitet (det som på engelska kallas MaaS Mobility as a Service). Det finns ett förändringstryck och drivkrafter från omvärlden. Lagstiftning är en drivkraft som skapar förändringstryck. Även från politiskt håll finns förväntningar där öppet data är en viktig pusselbit. En längre diskussion kring affärsmodeller i olika scenarier genomfördes. Henrik rekapitulerade även diskussionen från tidigare sammanträden. Det finns ett stort intresse från samtliga parter att göra något gemensamt.

5 Kraftsamling kring öppna data Vinnova är en av de stora aktörerna bakom Forum för innovation inom transportsektorn. Utifrån deras perspektiv är öppna data en väldigt viktig pusselbit. De behöver en drivande part i frågor kring öppen data. Idag finns ingen utsedd. Mycket tyder på att man vill peka på Samtrafiken. I så fall skulle Samtrafiken ha som uppgift att driva processen. Första steget inom kraftsamlingen kring öppna data är att skapa förändringstryck och en nulägesbeskrivning. Därefter att göra en omvärldsbevakning genom att titta på andra länder (kanske UK, Holland och Japan, inte bestämt ännu). Därefter skall man börja designa en lösning. I sista skedet är det lansering och implementering. När vi tittar på frågorna som Forum för innovation inom transportsektorn vill finna svar på inom området öppna data ser vi att det i hög utsträckning överlappar med RKI s aktivitet Business case Trafiklab. Henrik påpekade att eftersom det finns ett politiskt förändringstryck så finns det anledning att tro att det också finns möjlighet att få pengar för detta arbete. En intressant fråga blir således hur mycket finansiering vi kan få från Vinnova? Kommentarer laget runt: Viktigt att det finns en central åtkomstpunkt dit tredjepartsutvecklare kan röra sig Känner det starka omvärldstrycket, vi kommer behöva tillgängliggöra nästan alla våra data Jätteviktig fråga. Synd att vi inte började med att standardisera API:erna för 8 år sedan Tydligt krav från omvärld och politiker Vi måste besvara vad vi har och vad vill vi ha. Vad tvingas vi tacka nej till utifrån vilka frågor som kommer till Trafiklab? Det finns ett stort tryck. Minst en gång i månaden kommer frågan vilket öppet data vi har. Så nog törstas det efter mer data. Standardisering av gränssnitt är inte allt utan vi måste också standardisera data i grunden. Vi borde lösa detta nationellt en gång för alla. Standardisering av vissa data sker i södra Sverige men vi borde göra det gemensamt. Öppna data är viktigt. Vi vet inte vad marknaden efterfrågar så det är väldigt intressant. Finns inga öppna API:er idag. Vi hänvisar till Trafiklab och vill gärna att den utvecklas. Henriks sammanfattning: Det finns ett samlat intresse och förväntningarna stiger. Vi har gemensamma behov och vill ha utveckling. Vi måste gemensamt hitta formen för samarbetet. Vi behöver inventera vad vi har och vad vi vill göra. Vi ska utgå ifrån det vi vet genom arbetet med Trafiklab och interaktionen med utvecklarna.

6 Rekommendation: Att Samtrafiken tar initiativ och försöker ta en position (under förutsättning att vi kan få en finansiering) Att Samtrafiken inventerar vad utvecklarna efterfrågar och vad som finns i form av öppna API:er Hacon-piloten Tomas började med att berätta om varför vi gör denna pilot. Det är ett försök att se om denna typ av lösning fungerar över huvud taget. Ingen konsekvensanalys eller liknande har gjorts utan vi börjar med ett test. Piloten har visat att informationen kommer ut korrekt inklusive realtidsinformation. Vi såg även att det går att få ut realtidsinformation. Integrationsplattformen som Hacon har behöver testas. Nu har vi fått det att fungera i en engångspilot. För att få det att fungera löpande måste vi ha verktyg för det. Vi behöver också testa med någon mer. Nästa steg är därför att testa med Skånetrafikens data från Rebus (samt helst även realtid ROI etc). Fas 2 har inletts så Hacon tittar nu även på Skånetrafikens data. Vecka 7 åker Samtrafiken ner till Hacon för att diskutera test, verktyg och fortsatt arbete. 5. Medskick till styrelsen Aktivitet Businesscase Trafiklab Standardisering av APIer Medskick Referenskommittén ser en potential i att en arena skapas där flera aktörer samarbetar kring öppna APIer. Idag deltar ett fåtal aktörer men potential finns för fler. För att detta ska kunna ske behöver Samtrafiken presentera nyttan med Trafiklab samt vilka kostnader som finns förknippade med att gå med i samarbetet. Därför behöver Samtrafiken ta fram ett konkret förslag för de som inte är med att ta ställning till. Viktigt är då att förslaget beaktar behov hos såväl kommersiella som offentliga aktörer. Vi har blivit kontaktade av Forum för innovation inom transportsektorn angående en Kraftsamling kring öppet data. I relation till detta rekommenderar RKI: Att Samtrafiken tar initiativ och försöker ta en position (under förutsättning att vi kan få en finansiering) Att Samtrafiken inventerar vad utvecklarna efterfrågar (både nationellt och större aktörer internationellt) Att Samtrafiken inventerar vad som finns i form av öppna API:er och sammanställer detta per aktör i en rapport RKIs medskick är att det är svårt att genomföra detta arbete innan en gemensam arena har etablerats. Därför bör aktiviteten Businesscase-Trafiklab prioriteras innan vi går vidare med ett stort standardiseringsarbete.

7 Informationsspridning Trafikinformation Utökat samarbete TRV Pilot ökad datakvalitet och realtid Standardisering Produktkoder Övriga medskick Flerspråkighet kan enligt RKIs mening vara viktigt för att inte skapa begränsningar i vilka som kan vara med och driva den digitala utvecklingen. RKIs mening är dock att värdet av flerspråkig information till viss del är oklart, men att en insats kan motiveras för att göra det lättare för större aktörer att förstå vad som finns. RKIs mening är att TRVs medverkan är avgörande för vårt arbete. TRV behöver delta i vår samverkan för att alla relevanta aktörer ska vara med. Då det finns stora utmaningar med att hitta rätt i TRVs organisation och att få en speaking partner på rätt nivå önskas att styrelsen är behjälplig med att etablera en sådan kontakt på rätt nivå. RKIs uppfattning är att resultatet av den pilot som har genomförts med SL har gett ett bra resultat. Piloten fortsätter nu i fas 2 med att integrera även Skånetrafiken. Piloten påvisar en förbättrad informationskvalitet både ur kundens och trafikföretagens perspektiv. Resultatet innebär en harmonisering av trafikinformationen så att samma information ges i nationella och regionala informationskanaler. Detta ger en enkelhet för resenären och för trafikföretagen. RKIs mening är att detta är ett viktigt fokusområde i syfte att förenkla informationen för resenären. Dagens situation är att olika begrepp används på olika sätt och att en enighet kring gemensamma benämningar leder till förbättrad information. De flesta diskussioner inom informationsområdet handlar om de digitala kanalerna. RKI vill skicka med till styrelsen att det finns behov av standardiseringar av trafikinformation även i de fysiska miljöerna. RKIs bedömning är att ingen arbetar med frågan idag. 6. Medskick till övriga RK RKI s mening är att TRVs medverkan är avgörande för vårt arbetet. TRV behöver deltaga i vår samverkan mot bakgrund att alla relevanta aktöerre skall vara med. Det finns utmaningar i att hitta rätt i TRVs oganisation och att hitta rätt partner. RK s medskick är att en önskan att styrelsen hjlper RK att hitta rätt speaking partner. 7. Information från RK Planeringssamverkan Ingrid Grönlund, sekreterare i RK Planeringssamverkan, presenterade RK Planeringssamverkans arbete. Samtrafiken har länge arbetat med planeringsfrågor i olika grupperingar långt innan denna RK bildades. I kommittén arbetar vi just nu med hur vi ska etablera ett bra samarbete med Trafikverket. Vi vill kunna se banarbeten och vägarbeten samlat så att vi kan planera banarbeten och vägarbeten så att dessa blir synkroniserade. Nu finns risken att dessa sker samtidigt vilket får stora konsekvenser för trafiken.

8 När planerarna sitter och gör sina bytestider finns busstiderna i ett system och järnvägens tidtabeller kommer från trafikverket i ett annat system. Det blir svårt att planera på ett vettigt sätt. Ofta är spårtrafiken fastslagen i det läget så att det blir svårt att planera så att trafiken hänger ihop. 8. Övrigt, summering och nästa möte. Inget övrigt diskuterades. Nästa möte hålls den 20 april 2016 i Kollektivtrafikens Hus. Vid Pennan. Marcus Weiland och Håkan Östlund, Samtrafiken i Sverige AB. Beslut RKI; Att Samtrafiken får i uppdrag att samla in synpunkter ett varv till och åter redogöra för syftet med att ta fram gemensamma produktkoder Att RKI rekommenderar att Samtrafiken tar initiativ och försöker ta en position (under förutsättning att vi kan få en finansiering) Att RKI rekommenderar att Samtrafiken inventerar vad utvecklarna efterfrågar (både nationellt och större aktörer internationellt) och vad som finns i form av öppna API:er och sammanställer detta i en rapport

Minnesanteckningar för Referenskommitté Informationssamverkan (RKI)

Minnesanteckningar för Referenskommitté Informationssamverkan (RKI) Minnesanteckningar för Referenskommitté Informationssamverkan (RKI) Plats: Samtrafiken, Centralplan 3 Tid: 20 april 2016, kl.10.00-15.30 Närvarande: Henrik Normark, SLL (HN) Zizi Krantz, Samtrafiken (ZK)

Läs mer

Välkomna till Kollektivtrafikens Hus!

Välkomna till Kollektivtrafikens Hus! Välkomna till Kollektivtrafikens Hus! Samtrafiken Kimiko Sörensen Samverkansstrateg Samtrafiken utvecklar Sveriges kollektivtrafik Samtrafiken är branschens gemensamma utvecklings- och samverkansarena.

Läs mer

Minnesanteckningar, Referenskommitté Planeringssamverkan, Kollektivtrafikens hus, 2015-04-20

Minnesanteckningar, Referenskommitté Planeringssamverkan, Kollektivtrafikens hus, 2015-04-20 Minnesanteckningar, Referenskommitté Planeringssamverkan, Kollektivtrafikens hus, 2015-04-20 Deltagare Magnus Andersson, Skånetrafiken Wille Jansson Samtrafiken Ingrid Grönlund Samtrafiken Anna Jernse,

Läs mer

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande 18 maj 2017 samt nedanstående underlag

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande 18 maj 2017 samt nedanstående underlag 1(7) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2017-06-20, punkt 17 Yttrande över motion 2017:2 av Malin Fijen Pacsay m.fl. (MP) om kombinerad mobilitet behov av anpassningar av biljetter

Läs mer

Kombinerad mobilitet i Norden. Tommy Vestlie, senior advisor, sustainable travel

Kombinerad mobilitet i Norden. Tommy Vestlie, senior advisor, sustainable travel Kombinerad mobilitet i Norden Tommy Vestlie, senior advisor, sustainable travel 1 En 20 min resa genom nuläget i Norden Definitionen av kombinerad mobilitet. Ett urval över vad som händer i branschen just

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem 1(5) Handläggare Mats Ellman 08-686 15 97 mats.ellman@sll.se Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 12 Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem Ärendebeskrivning Svar på skrivelse

Läs mer

Nationell Strategi och handlingsplanför användning av ITS. Petter Åsman

Nationell Strategi och handlingsplanför användning av ITS. Petter Åsman 1 Nationell Strategi och handlingsplanför användning av ITS Petter Åsman Trender-Transportsystemets digitalisering Självkörande fordon Samverkande system (fordon- infrastruktur) Reglering av tillträde

Läs mer

Föredragande Beslut, åtgärd etc.

Föredragande Beslut, åtgärd etc. . Protokoll Dnr 2117/2018 1(5) Ämne Rådet för styrning med kunskap Sekreterare Datum 15 maj 2018 Tid 11.30 19.30 Deltagande Rådet: Olivia Wigzell, Socialstyrelsen, Catharina Andersson Forsman, Läkemedelsverket,

Läs mer

MOBILITET SOM TJÄNST (MaaS) Utmaningar för att komma dit och möjligheter! Stefan Thulin SLL Trafikförvaltningen, Stockholm

MOBILITET SOM TJÄNST (MaaS) Utmaningar för att komma dit och möjligheter! Stefan Thulin SLL Trafikförvaltningen, Stockholm MOBILITET SOM TJÄNST (MaaS) Utmaningar för att komma dit och möjligheter! Stefan Thulin SLL Trafikförvaltningen, Stockholm 2018-10-23 Försäljning & marknadsandel Biljettintäkter 2018: ca 8,3 miljarder

Läs mer

Drivkrafter KUND/BETEENDE AFFÄRER

Drivkrafter KUND/BETEENDE AFFÄRER VARFÖR? SAMHÄLLE TEKNIK Drivkrafter KUND/BETEENDE AFFÄRER 80% 20%? % Kollektivtrafik idag = Persontransporter med tidtabellslagd linjetrafik Kollektivtrafik imorgon = Persontransporter med delade resurser

Läs mer

Referenskommitté Planeringssamverkan

Referenskommitté Planeringssamverkan Referenskommitté Planeringssamverkan 2016-02-02 Referenskommitté planeringssamverkan Ordförande Skånetrafiken Magnus Andersson OK Sekreterare Samtrafiken Ingrid Grönlund, Tjänsteägare OK FLG representant

Läs mer

Så blev arkitekturen ett kitt mellan IT och den övriga verksamheten

Så blev arkitekturen ett kitt mellan IT och den övriga verksamheten Så blev arkitekturen ett kitt mellan IT och den övriga verksamheten EA symposium KTH 28 november 2014 kari.finnskog@vasttrafik.se Twitter: kari_e_f Agenda Så blev arkitekturen ett kitt mellan IT och den

Läs mer

arbetet kännetecknas av en öppen process.

arbetet kännetecknas av en öppen process. arbetet kännetecknas av en öppen process. Status - Tidplan Nov WS 17/9- ITS-konf. 26/8- Webinar 25/6- WS 20/4- Kick off Nuläge/ aktörskarta Arbete med visionen Identifiera fokusområden ITS- Strategin och

Läs mer

Svenskt agerande i EU inom ITSområdet. ITS Rådet Christer Karlsson, ITS Sweden Alf Peterson, ITS Sekretariatet

Svenskt agerande i EU inom ITSområdet. ITS Rådet Christer Karlsson, ITS Sweden Alf Peterson, ITS Sekretariatet Svenskt agerande i EU inom ITSområdet ITS Rådet 2011-02-16 Christer Karlsson, ITS Sweden Alf Peterson, ITS Sekretariatet Svenskt agerande i EU inom ITS-området Syfte med positionspapper Att driva vissa

Läs mer

Informationsdag Tillgänglighet och användbarhet 3 dec i Kollektivtrafikenshus

Informationsdag Tillgänglighet och användbarhet 3 dec i Kollektivtrafikenshus 1/7 Informationsdag Tillgänglighet och användbarhet 3 dec i Kollektivtrafikenshus Syfte Syfte med dagen är att skapa en arena/forum för både Samtrafikens ägare och partners, men även för de olika myndigheterna.

Läs mer

Slutrapport Realtid i Samverkan

Slutrapport Realtid i Samverkan 1/10 Slutrapport Realtid i Samverkan 1 Inledning Denna rapport innehåller en sammanfattning av utfört arbete inom Samtrafikens prioriterade satsning, Realtid i Samverkan. Realtid i Samverkan bygger på

Läs mer

Verksamhetsplan för Kollektivtrafikens Avtalskommitté

Verksamhetsplan för Kollektivtrafikens Avtalskommitté Verksamhetsplan för Kollektivtrafikens Avtalskommitté 2018-2020 Verksamhetsplan för Kollektivtrafikens Avtalskommitté 2018-2020 Bakgrund Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik bildades 2008,

Läs mer

Referenskommitté Planeringssamverkan

Referenskommitté Planeringssamverkan Referenskommitté Planeringssamverkan 2016-09-13 Referenskommitté planeringssamverkan Ordförande Skånetrafiken Magnus Andersson X Sekreterare Samtrafiken Ingrid Grönlund, Tjänsteägare X FLG representant

Läs mer

4 Juni En branschgemensam arena för utvecklingsprojekt som är effektivare att genomföra tillsammans än var och en för sig

4 Juni En branschgemensam arena för utvecklingsprojekt som är effektivare att genomföra tillsammans än var och en för sig En branschgemensam arena för utvecklingsprojekt som är effektivare att genomföra tillsammans än var och en för sig Varför X2AB Det behövs en arena med mandat och resurser att genomföra strategiskt viktiga

Läs mer

Filip Kjellgren

Filip Kjellgren www.transportinnovation.se Filip Kjellgren 2014-09-03 1 Forums medlemmar 2014-09-03 2 Kraftsamling på transportinnovation Tre sektorer måste utvecklas och samverka; energi, telekom & transport Öka innovationskraften

Läs mer

Dagliga leveranser. Information om Trafik Göteborgs nya digitala kanaler

Dagliga leveranser. Information om Trafik Göteborgs nya digitala kanaler TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2018-03-13 Utfärdat 2018-02-07 Diarienummer 3071/15 Dagliga leveranser Malin Gustafsson Telefon 031-368 24 29 E-post: malin.gustafsson@trafikverket.se Information

Läs mer

Remiss DS 2015 11 Res lätt med biljett

Remiss DS 2015 11 Res lätt med biljett Rapportnamn 1/4 Innehållsförteckning 1. Bakgrund och sammanfattning 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Sammanfattning... 2 1.3. Processen för Samtrafikens samråd vid framtagandet av detta yttrande... 3 1.4. Samtrafikens

Läs mer

Webbformulär och ärendeväxel för Resplus restidsgaranti

Webbformulär och ärendeväxel för Resplus restidsgaranti Webbformulär och ärendeväxel för Resplus restidsgaranti Innehåll 1. Bakgrund och Syfte... 2 2. Övergripande process... 2 3. Tekniska förutsättningar... 2 4. Beskrivning av webbformulär... 3 5. Sök efter

Läs mer

ÖPPNA TRAFIKDATA Genomförandeplan Beslutad 13 mars 2018 Dokumentnummer: SAM

ÖPPNA TRAFIKDATA Genomförandeplan Beslutad 13 mars 2018 Dokumentnummer: SAM ÖPPNA TRAFIKDATA Genomförandeplan 2018 2021 Beslutad 13 mars 2018 Dokumentnummer: SAM406-201703 2/22 Deltagare i framtagande av beslutsunderlaget Styrgrupp: Carina Trofast Trafikförvaltningen SLL Pär Fröjmark

Läs mer

Så tycker resenärerna. Christina Axelsson, ordförande Resenärsforum

Så tycker resenärerna. Christina Axelsson, ordförande Resenärsforum Så tycker resenärerna Christina Axelsson, ordförande Resenärsforum Den enda Sveriges enda nationella konsumentorganisation för kollektivtrafikresenärer Vad vi gör Samråder med RKM (i enlighet med lagkraven

Läs mer

Effektområde Operativ trafikering Malin Jutenfäldt, MTR

Effektområde Operativ trafikering Malin Jutenfäldt, MTR Effektområde Operativ trafikering Malin Jutenfäldt, MTR Effektområde: Operativ trafikering Effektområdet hanterar trafiklednings verksamhet och omfattar styrning och hantering i det operativa rummet. Målet

Läs mer

Kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Ett samlat erbjudande

Kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Ett samlat erbjudande Kommersiell kollektivtrafik i Skåne Ett samlat erbjudande Oktober 2013 Tillsammans för en växande kollektivtrafik Det ska vara grönt, lönt och skönt att åka kollektivt i Skåne. Alla goda krafter måste

Läs mer

Tjänst Anmärkning Prissättning

Tjänst Anmärkning Prissättning Samtrafiken i Sverige AB Prislista Version 2015-02-10 Tjänst Anmärkning Hosting Resebyråförsäljning Biljettdistribution Trafikföretaget kan få sitt utbud sålt i nationella säljkanaler som t.ex. webbförsäljningsskanaler,

Läs mer

Kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Ett samlat erbjudande

Kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Ett samlat erbjudande Kommersiell kollektivtrafik i Skåne Ett samlat erbjudande Kommersiellt erbjudande Region Skåne riktar detta erbjudande till trafikföretag som vill bedriva kommersiell regional kollektivtrafik i Skåne enligt

Läs mer

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016 Sida 1(1) Bilaga 1.1 Datum 2014-09-09 Diarienummer KT-09-2014 Till Västtrafik Uppdrag till Västtrafik 2015-2016 Kollektivtrafiknämnden beslutar om följande uppdrag till Västtrafik 2015-2016; Inriktning

Läs mer

Kalmar Läns Trafik AB PROTOKOLL 1(5) Styrelsesammanträde

Kalmar Läns Trafik AB PROTOKOLL 1(5) Styrelsesammanträde Kalmar Läns Trafik AB PROTOKOLL 1(5) Styrelsesammanträde Dnr KLT05109 Sammanträdesdag: 2009 05 26 Tid: kl 15.00 18.00 Plats: NorreGård Konferensanläggning, Falsterbo Omfning: 21-32 Närv. Beslutande: Ulf

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

Projektbeskrivning Effektivare granskningsprocess SBUF-projekt Stockholm

Projektbeskrivning Effektivare granskningsprocess SBUF-projekt Stockholm Projektbeskrivning Effektivare granskningsprocess SBUF-projekt 13379 Stockholm 2017-03-17 1 1. Bakgrund och nuläge 1.1. Bakgrund Granskning av ritningar är ett omfattande arbete i branschen som många parter

Läs mer

Alla vinner på certifiering av förare i kollektivtrafiken

Alla vinner på certifiering av förare i kollektivtrafiken Alla vinner på certifiering av förare i kollektivtrafiken Förarcertifieringen har kommit för att stanna Parallellt med att kollektivtrafikens roll blir allt större och viktigare, ökar behovet av välutbildade

Läs mer

Tjänst Beskrivning Prissättning

Tjänst Beskrivning Prissättning Tilläggstjänster Samtrafiken i Sverige AB Prislista Version 2015-03-04 Hosting och Resplustillägg Hosting Resebyråförsäljning Biljettdistribution Trafikföretaget kan få sitt utbud sålt i nationella säljkanaler

Läs mer

Translate Lyssna. Sök Biljetter Din resa Kundservice Om oss Företag Webshop Nya biljettsystemet. Translate Lyssna. Sök

Translate Lyssna. Sök Biljetter Din resa Kundservice Om oss Företag Webshop Nya biljettsystemet. Translate Lyssna. Sök 媂 Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Gen Translate Lyssna Sök Biljetter Din resa Kundservice Om oss Företag Webshop Nya biljettsystemet Translate Lyssna Sök 䓎 Nya biljettsystemet

Läs mer

Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden. Hans Weinehall SvTF

Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden. Hans Weinehall SvTF Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden Hans Weinehall SvTF Taxibranschen Taxi finns överallt 15 900 fordon & fler än 25 000 årsarbeten i landet (uppåt 40 000 av och till) I Norrbotten: Drygt

Läs mer

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2019

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2019 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2019 för trafik för perioden 9 december 2018 14 december 2019. I samtrafikens verksamhet ingår att genom planeringssamverkan samordna och skapa bra förutsättningar för Samtrafikföretagens

Läs mer

Minnesanteckningar JBS styrelsemöte 14 september 2016

Minnesanteckningar JBS styrelsemöte 14 september 2016 MINNESANTECKNINGAR 1 (6) Jan Gilbertsson 2016-09-19 [TRVversionNY] Fastställt av (i förekommande fall) Ev. ärendenummer Ev. projektnummer [Fastställt av person NY] [Ärendenummer NY] [Projektnummer NY]

Läs mer

INFOTAINMENT FÖRHÖJ KUNDUPPLEVELSEN UNDER RESAN. Optimera butiksmiljön efter kundernas behov LEADING DIGITAL SIGNAGE

INFOTAINMENT FÖRHÖJ KUNDUPPLEVELSEN UNDER RESAN. Optimera butiksmiljön efter kundernas behov LEADING DIGITAL SIGNAGE INFOTAINMENT FÖRHÖJ KUNDUPPLEVELSEN UNDER RESAN Optimera butiksmiljön efter kundernas behov LEADING DIGITAL SIGNAGE Annika Molin är projektledare för Västtrafiks satsning på digitala skärmar. Infotainmentsystemet

Läs mer

Filip Kjellgren Forums kansli

Filip Kjellgren Forums kansli www.transportinnovation.se Filip Kjellgren Forums kansli 2014-05-15 1 Forums medlemmar 2014-05-15 2 Forums mål: Uppnå ett mer hållbart transportsystem, särskilt genom att bryta trenden mellan transporter

Läs mer

Remissvar: Res lätt med biljett (Ds N2015:11)

Remissvar: Res lätt med biljett (Ds N2015:11) Promemoria 2015-05-25 N2013:02/2015/ Utredningen om järnvägens organisation N 2013:02 Ert diarienr: N2015/1702/TS Gunnar Alexandersson Telefon 08-405 10 21 Mobil 070-286 62 14 E-post gunnar.alexandersson@regeringskansliet.se

Läs mer

Nordvästsvenska Initiativet. Förslag till infrastruktursatsningar för fortsatt utveckling i Södra Bohuslän

Nordvästsvenska Initiativet. Förslag till infrastruktursatsningar för fortsatt utveckling i Södra Bohuslän Nordvästsvenska Initiativet Förslag till infrastruktursatsningar för fortsatt utveckling i Södra Bohuslän Målet för Nordvästsvenska Initiativet är att skapa en bättre och attraktivare kollektivtrafik,

Läs mer

Samordnade informationssystem Delrapport från SIS-tekniks pilotprojekt i Kalmar län juni 2017

Samordnade informationssystem Delrapport från SIS-tekniks pilotprojekt i Kalmar län juni 2017 Samordnade informationssystem Delrapport från SIS-tekniks pilotprojekt i Kalmar län juni 2017 Vår ambition är att skapa en gemensam teknikplattform för den samlade kollektivtrafiken, för såväl allmän och

Läs mer

till Regeringskansliet senast den 31 mars samt slutredovisas till

till Regeringskansliet senast den 31 mars samt slutredovisas till e Regeringen Regerings beslut 2019-03-21 N2019/01343/TIF N2018/04033/TIF 1114 Näringsdepartementet Trafikverket 781 89 Borlänge Uppdrag att genomföra informations- och kunskapshöjande insatser inom områdena

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 2 (5)

RUTINBESKRIVNING 2 (5) RUTINBESKRIVNING 1 (5) Dokumentdatum TDOK 2015:242 2015-06-15 1.0 Fastställt av Gäller från Ersätter Chef VO Planering 2015-07-01 [Ersätter] Skapat av Susanne Ryd, PLtp Ersatt av [Ersatt av] Inledning

Läs mer

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS KORTVERSION Trafikslagsövergripande Strategi och handlingsplan för användning av ITS 1 ITS kan bidra till att lösa utmaningarna i transportsystemet Effektiva och robusta transportsystem är en förutsättning

Läs mer

Projektbeskrivning Effektivare integration mot portaler och dokumentplattformar SBUF-projekt Stockholm

Projektbeskrivning Effektivare integration mot portaler och dokumentplattformar SBUF-projekt Stockholm Projektbeskrivning Effektivare integration mot portaler och dokumentplattformar SBUF-projekt 13380 Stockholm 2017-03-15 1 1. Bakgrund och nuläge 1.1. Bakgrund På senare år har det växt fram en lång rad

Läs mer

Resplus Resevillkor. Frågor och Svar om. Om villkoren* Före Resplusresan

Resplus Resevillkor. Frågor och Svar om. Om villkoren* Före Resplusresan Frågor och Svar om Resplus Resevillkor Om villkoren* Vad är en Resplusresa? En Resplusresa är en kombinerad resa mellan två eller flera trafikföretag då det utfärdats en biljett för den kombinerade resan

Läs mer

Pilot Waze samarbete för bättre trafikinformation. Daniel Rudmark, RISE

Pilot Waze samarbete för bättre trafikinformation. Daniel Rudmark, RISE Pilot Waze samarbete för bättre trafikinformation Daniel Rudmark, RISE PILOT WAZE SAMARBETE FÖR BÄTTRE TRAFIKINFORMATION 16 Maj 2018 Research Institutes of Sweden RISE Viktoria Bakgrund 3 Projektet FOI-portfölj

Läs mer

Mötestider för Utbildningschefsnätverket 2014

Mötestider för Utbildningschefsnätverket 2014 MISSIV ÄRENDE 1 Till Förslag till stider för 2014 föreslås enas om att s möten 2014 äger rum enligt följande: Fredag 21 februari Fredag 11 april Fredag 16 maj Fredag 13 juni Torsdag 4 september, em Fredag

Läs mer

Komplettering av kollektivtrafiklagen (Ds 2011:19)

Komplettering av kollektivtrafiklagen (Ds 2011:19) TSG 2011-615 N2011-07-13 Remissvar 1(5) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Komplettering av kollektivtrafiklagen (Ds 2011:19) Transportstyrelsen har anmodats att yttra sig över rubricerat

Läs mer

Ämne: Rådet för filmpedagogiska frågor - Rådsmöte 2/2017 Datum och tid: , Styrelserummet, Filmhuset

Ämne: Rådet för filmpedagogiska frågor - Rådsmöte 2/2017 Datum och tid: , Styrelserummet, Filmhuset Protokoll Ämne: Rådet för filmpedagogiska frågor - Rådsmöte 2/2017 Datum och tid: 2017-11-09, 9.30 11.30 Plats: Styrelserummet, Filmhuset Närvarande: Ordinarie: Nils-Thomas Andersson (Filmcentrum) Linda

Läs mer

ITS Ökad tillgänglighet till data och information

ITS Ökad tillgänglighet till data och information ITS Ökad tillgänglighet till data och information ü Har vi råd att inte vara smarta! ü Hur långt har vi kommit? Har vi en öppen attityd vad gäller data. Hur ser det egentligen ut ifrån ett kundperspektiv

Läs mer

Marknadsöppningsdagen 2012: Öresundstågstrafikförsöket måluppfyllelse & samhällsekonomiska effekter

Marknadsöppningsdagen 2012: Öresundstågstrafikförsöket måluppfyllelse & samhällsekonomiska effekter Marknadsöppningsdagen 2012: Öresundstågstrafikförsöket måluppfyllelse & samhällsekonomiska effekter AB Stelacon 2012-11-21 Agenda Stelacons uppdrag Måluppfyllelse med försöket Samhällsekonomiska effekter

Läs mer

Enklare i esamhället. Lennart Jonasson

Enklare i esamhället. Lennart Jonasson Enklare i esamhället Lennart Jonasson Den digitala revolutionen - Den digitala revolutionen ändrar på ett omvälvande sätt förutsättningarna för stora delar av samhällslivet, såväl nationellt och internationellt

Läs mer

Agenda 2030-delegationen I riktning mot en hållbar välfärd

Agenda 2030-delegationen I riktning mot en hållbar välfärd Agenda 2030-delegationen I riktning mot en hållbar välfärd Genomförandet i Sverige Riksdagen Regeringen Hela regeringens ansvar Ordinarie strukturer Särskilda uppdrag till myndigheter (ex Sida, SCB) Agenda

Läs mer

Välkomna till Kollektivtrafikens Avtalskommittés (KollA) Regionala träffar

Välkomna till Kollektivtrafikens Avtalskommittés (KollA) Regionala träffar Välkomna till Kollektivtrafikens Avtalskommittés (KollA) Regionala träffar Dagens program Kl 10.00 10.15 Välkommen och genomgång av dagens program. KL 10.15 11.00 Genomgång av Buss 2014 och Indexrådets

Läs mer

Författare: Ingrid Grönlund, tel 0725-104420 Utgåva, utkast 1 150402. Innehåll

Författare: Ingrid Grönlund, tel 0725-104420 Utgåva, utkast 1 150402. Innehåll Innehåll PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2016... 2 1 Allmänt om planeringssamverkan... 3 - Gemensam tidplan för planeringssamordning mellan tåg och buss... 3 - Långsiktig plan för gemensamt tidtabellsskifte

Läs mer

Startmöte för Realtidsrådet 2013-08-27

Startmöte för Realtidsrådet 2013-08-27 Startmöte för Realtidsrådet Framtiden är nu och den är realtid Gerhard Wennerström Samverkan Samtrafiken X2AB Bred förankring bland kollektivtrafikföretagen 3 Realtid i verkligheten 4 Resenärens verklighet

Läs mer

Samverkansforum Data. Kollektivtrfaikens Hus

Samverkansforum Data. Kollektivtrfaikens Hus Samverkansforum Data Kollektivtrfaikens Hus 2018-03-22 Agenda 13.00-13.10 Inledning 13.10-13.45 Projekt Kraftsamling öppna Trafikdata 13.45-14.15 Trafiklab och POC teknisk lösning 14.15-14.30 Diskussion

Läs mer

Skepplanda Bibliotek. Kent Carlsson, (s) ordförande Anna Thomander, ( ) 2:e vice ordförande. Marie Greger, Tekniska förvaltningen

Skepplanda Bibliotek. Kent Carlsson, (s) ordförande Anna Thomander, ( ) 2:e vice ordförande. Marie Greger, Tekniska förvaltningen 2008-10-22 1(4) Tid: 19.00 21.15 Plats: Skepplanda Bibliotek Närvarande: Presidium: Sekreterare: Inbjudna: Antal övriga mötesdeltagare: Kent Carlsson, (s) ordförande Anna Thomander, ( ) 2:e vice ordförande

Läs mer

Resultat Utgångspunkten för beslutsunderlaget är en GAP-analys mellan nuläge och förväntade effekter av plattformen.

Resultat Utgångspunkten för beslutsunderlaget är en GAP-analys mellan nuläge och förväntade effekter av plattformen. Resultat och slutsatser av enskilt projekt Framtagande av beslutsunderlag för etablering av en operativ nationell exportfunktion inom avfalls -och återvinningsområdet Inledning Resultatet av enskilt projekt

Läs mer

Remiss: Bidra till en strategi för en fossilfri transportsektor

Remiss: Bidra till en strategi för en fossilfri transportsektor TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2016-1520 1(4) Johanna Johansson, 033-35 31 47 johanna.johansson@boras.se Miljö- och konsumentnämnden Remiss: Bidra till en strategi för en fossilfri transportsektor Yttrande till

Läs mer

Transportsveriges viktigaste steg för framtiden

Transportsveriges viktigaste steg för framtiden Transportsveriges viktigaste steg för framtiden Filip Kjellgren och Jonas Sundberg, Forum för innovation inom transportsektorn 1 2014-05-16 www.transportinnovation.se 2 2014 05 16 2014-05-16 2 Forums medlemmar

Läs mer

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan)

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) Område Nr Rekommendation Styrning och ledning: 1 Integrera digitaliseringsarbetet i den ordinarie verksamheten a) integrera

Läs mer

Deltagare i arbetsgruppen Följande personer är inbjudna att delta i utveckling av färdplanen för trafikantinformation:

Deltagare i arbetsgruppen Följande personer är inbjudna att delta i utveckling av färdplanen för trafikantinformation: TRAFIKANTINFORMATION Introduktion Trafikverket levererade 2014 ett förslag till en nationell strategi och handlingsplan för användning av ITS som svar på regeringens uppdrag. Arbetet övergår nu i nästa

Läs mer

Avtalstyper. tjänstekoncessionsavtal, resandeincitamentsavtal, produktionsavtal för buss- eller spårtrafik avtal för anropsstyrd trafik samt

Avtalstyper. tjänstekoncessionsavtal, resandeincitamentsavtal, produktionsavtal för buss- eller spårtrafik avtal för anropsstyrd trafik samt Mål Avtal, som driver mot målet att fördubbla resandet och marknadsandelen Ett reducerat antal överklaganden Avtal, som gör det möjligt att få mer trafik pengarna Utveckla den gemensamma affären mellan

Läs mer

ITS Rådet. ITS Ökad tillgänglighet till data och information

ITS Rådet. ITS Ökad tillgänglighet till data och information ITS Rådet ITS Ökad tillgänglighet till data och information 1 Uppdrag Etablera en gemensam myndighets-/näringslivssyn på vad som är trafikslagsövergripande data och hur dessa ska tillgängliggöras mellan

Läs mer

SMARTARE MILJÖINFORMATION - SNA OCH GVU

SMARTARE MILJÖINFORMATION - SNA OCH GVU SMARTARE MILJÖINFORMATION - SNA OCH GVU SKL:s miljöchefsnätverk 2017-09-28 Åsa Söderberg, Tomas Strand, Åsa Nordlander Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-10-02

Läs mer

Information om K2 nationellt forskningscentrum för kollektivtrafik

Information om K2 nationellt forskningscentrum för kollektivtrafik 1(5) Handläggare Pernilla Helander 08-686 14 93 pernilla.helander@sll.se Trafiknämnden 2014-02-11, info-punkt 27 Information om K2 nationellt forskningscentrum för kollektivtrafik Bakgrund Hösten 2012

Läs mer

Nationell Strategi och handlingsplanför användningen av digitalisering i transportsystemet

Nationell Strategi och handlingsplanför användningen av digitalisering i transportsystemet Nationell Strategi och handlingsplanför användningen av digitalisering i transportsystemet 1 Uppdraget Utgör fortsättningen av regeringsuppdraget Uppdrag att revidera den nationella strategin och handlingsplanen

Läs mer

UPPKOPPLADE SAMVERKANDE TRANSPORTER

UPPKOPPLADE SAMVERKANDE TRANSPORTER EN SVENSK FÄRDPLAN FÖR UPPKOPPLADE OCH SAMVERKANDE TRANSPORTER Stefan Myhrberg, Ericsson Forum för innovation inom transportsektorn 2014-09-03 1 FÄRDPLAN FÖR UPPKOPPLADE SAMVERKANDE TRANSPORTER En gemensam

Läs mer

Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT - SSVIT

Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT - SSVIT Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT - SSVIT Närvarande: Per-Olof Hermansson Annika Wennerblom Joakim Svärdström och Magnus Haggren Helena Söderbäck Thomas Jungbeck Magnus Nilsson

Läs mer

Färdplan för Gotland som pilot för ett hållbart energisystem. Visby 3 april 2019

Färdplan för Gotland som pilot för ett hållbart energisystem. Visby 3 april 2019 Färdplan för Gotland som pilot för ett hållbart energisystem Visby 3 april 2019 Disposition 1. Om uppdraget 2. Målbild för Energipilot Gotland 3. Gotlands förutsättningar 4. Åtgärder - Energipilot Gotland

Läs mer

ITS rådet - en statusrapport om rådets uppgifter samt handlingsplanen 2012-08-23

ITS rådet - en statusrapport om rådets uppgifter samt handlingsplanen 2012-08-23 ITS rådet - en statusrapport om rådets uppgifter samt handlingsplanen 2012-08-23 Uppdraget Utveckla formerna för samarbete mellan myndigheter och näringsliv Ge råd i och påskynda Trafikverkets och andra

Läs mer

Syftet med resevillkoren är att skapa gemensamma regler för kombinationsresor, vilket ska göra det enklare och tryggare för resenären.

Syftet med resevillkoren är att skapa gemensamma regler för kombinationsresor, vilket ska göra det enklare och tryggare för resenären. Frågor och Svar om Resplus Resevillkor Övergripande Resevillkoren för Resplus är anpassade efter gällande lagar och förordningar och påverkar resenärens rättigheter och trafikföretagens skyldigheter både

Läs mer

Välkommen till Kollektivtrafikens Avtalskommittés (KollA) årliga seminarium

Välkommen till Kollektivtrafikens Avtalskommittés (KollA) årliga seminarium Välkommen till Kollektivtrafikens Avtalskommittés (KollA) årliga seminarium Program Kl. 10-12 Hur kan vi gemensamt förbättra våra avtalsmallar? Presentation av inkomna synpunkter och diskussion och KollAs

Läs mer

(punkt kommunikation och resultatkonferens)

(punkt kommunikation och resultatkonferens) Minnesanteckningar JBS styrelsesammanträde 20 februari 2019 Datum: 20 februari 2019 Tid möte: 09.00 12.00 Lokal: Svensk Kollektivtrafik, Hornsgatan 15, Stockholm Deltagare styrelsen: Kent Johansson, ordförande

Läs mer

Allmänpolitiska utskottet 12-22. Tid: 2012-03-20, 10:00 Plats: Landstingets kansli, sal C

Allmänpolitiska utskottet 12-22. Tid: 2012-03-20, 10:00 Plats: Landstingets kansli, sal C PROTOKOLL 1(5) Plats: Landstingets kansli, sal C Närvarande: Beslutande: Tommy Bernevång Forsberg, ordf KD Per Hansson FP Jarl Karlsson S Kjell Ekelund S Eva Eliasson S Annika Hansson S Maria Hörnsten

Läs mer

ITS från potential till förutsättning

ITS från potential till förutsättning TMALL 0141 Presentation v 1.0 ITS från potential till förutsättning Avrapportering av regeringsuppdraget Norra Latin, Stockholm 14 maj 2014 Inledning 20 september 2013 5 maj 2014 14 maj 2014 2 PROGRAM

Läs mer

Kunddriven och effektiv planering av trafikutbud. Workshop 3

Kunddriven och effektiv planering av trafikutbud. Workshop 3 Kunddriven och effektiv planering av trafikutbud Workshop 3 Bakgrund och nuläge Vi har nu en gemensam affärsmodell för fördubblad kollektivtrafik Vi har en gemensam avtalsprocess Vi har ett gemensamt modellavtal

Läs mer

Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 45-54

Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 45-54 PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Regionens hus, sal A Närvarande: Beslutande: Torbjörn Eriksson (KD) ordförande 45-50 Malin Olsson (M) ordförande, närvarande 51-54 Lars Carlborg (M) ers Malin Olsson

Läs mer

Förflyttning. 15 november 2018

Förflyttning. 15 november 2018 Förflyttning 15 november 2018 Projektet ingår i Tillväxtverkets utlysning Stärkt regional serviceutveckling Utlysningens syfte: Behov av regional processledning En regional strategisk processledning är

Läs mer

Statliga forsknings- och innovationssatsningar - VINNOVAs strategiprocess

Statliga forsknings- och innovationssatsningar - VINNOVAs strategiprocess Statliga forsknings- och innovationssatsningar - VINNOVAs strategiprocess MinBas-dagarna 24-25 Mars 2011 Göran Marklund, Stf GD VINNOVA Bild 1 VINNOVA utvecklar Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt

Läs mer

fört vid sammanträde för AB Familjebostäders styrelse den 4 december 2018 kl. 08:15-09:30, Hammarby Allé 150, Lokal Landsort

fört vid sammanträde för AB Familjebostäders styrelse den 4 december 2018 kl. 08:15-09:30, Hammarby Allé 150, Lokal Landsort KONTAKT Annika Hejde Palm 087372160 Annika.HejdePalm@familjebostader.com Protokoll 7/2018 fört vid sammanträde för AB Familjebostäders styrelse den 4 december 2018 kl. 08:15-09:30, Hammarby Allé 150, Lokal

Läs mer

Varumärkesutredning. Ryms information och tjänster från socialtjänsten inom 1177 Vårdguiden? Stockholm 2014-09-01

Varumärkesutredning. Ryms information och tjänster från socialtjänsten inom 1177 Vårdguiden? Stockholm 2014-09-01 Varumärkesutredning Ryms information och tjänster från socialtjänsten inom 1177 Vårdguiden? Stockholm 2014-09-01 Vad är 1177 Vårdguiden? 1177 Vårdguiden erbjuder råd, information, inspiration och e-tjänster

Läs mer

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF)

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Protokoll från Vänersborgs kommun Protokoll från (KRF) Tid: Kl 13:00-15:35 Plats: Vänersborg, kommunhuset, Sundsgatan 29, rum 225 Justerare Ing-Marie Lagher Kågerstig. Paragrafer

Läs mer

Samtrafikplanen 2014 Datum: 2013-09-20 Rev. nr: 2 (se rött ändringsstreck) Författare: Ingrid Grönlund 1/7

Samtrafikplanen 2014 Datum: 2013-09-20 Rev. nr: 2 (se rött ändringsstreck) Författare: Ingrid Grönlund 1/7 1/7 Innehåll 1. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2014 2 1 Allmänt om planeringssamverkan 3 2. Gemensam tidplan för arbetet med tåg- och busstidtabeller för vintersommar-höst 2014 4 3 Långsiktig plan år 2014-2019

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning 2017 Bilaga 5.A Trafikinformation Utgåva Trafikinformation till järnvägsföretag och trafikorganisatörer

Järnvägsnätsbeskrivning 2017 Bilaga 5.A Trafikinformation Utgåva Trafikinformation till järnvägsföretag och trafikorganisatörer Trafikinformation 1. Trafikinformation till järnvägsföretag och trafikorganisatörer Informationen levereras till järnvägsföretag eller trafikorganisatörer genom olika kanaler, såsom e-post, internet, direkt

Läs mer

Lantmäteriet bidrar till samhällsnytta

Lantmäteriet bidrar till samhällsnytta Lantmäteriet bidrar till samhällsnytta Ulf Eriksson - Division Geodata Alla behöver aktuella geodata För att öppna geodata ska bli verklighet behövs: Politiska beslut om finansiering Politiska beslut

Läs mer

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 1/7 Innehåll PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2015 2 1 Allmänt om planeringssamverkan 3 - Gemensam tidplan för planeringssamordning mellan tåg och buss... 3 - Långsiktig plan för gemensamt tidtabellsskifte för

Läs mer

Ta steget in i SIS värld

Ta steget in i SIS värld Ta steget in i SIS värld Innehåll Vår värld är din värld 5 Vad är en standard och standardisering? 7 Det här är SIS 9 Nyttan med standarder 11 Internationell standardisering 13 Standardiseringsarbete

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2018:18 LS 2017-0339 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2017:2 av Malin Fijen Pacsay m.fl. (MP) om kombinerad mobilitet behov av anpassningar av biljetter från fysiskt kort till molnet,

Läs mer

Strategisk inriktning digitalisering Christer Hårrskog

Strategisk inriktning digitalisering Christer Hårrskog Strategisk inriktning digitalisering 2015-04-22 Christer Hårrskog Från infrastrukturhållare till samhällsutvecklare 2 15-04-23 Det går aldrig så långsamt som det gör i dag Tid för aj nå 100 miljoner användare

Läs mer

Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen 2018-11-27 1 (5) Konsult och uppdrag Nina Ekblom Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor Datum: Måndag den 26 november 2018 Tid: Kl 18-20 Plats: Eleonoragatan 18 1. Mötets öppnande

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Om E-hälsomyndighetens regeringsuppdrag N2016/04455 och bifogat utkast på återrapportering av uppdraget

Om E-hälsomyndighetens regeringsuppdrag N2016/04455 och bifogat utkast på återrapportering av uppdraget ehälsomyndigheten Box 913 391 29 Kalmar www.ehalsomyndigheten.se org.nr: 202100-6552 Den 19 december 2017 Om E-hälsomyndighetens regeringsuppdrag N2016/04455 och bifogat utkast på återrapportering av uppdraget

Läs mer

Remiss Sammanställning Rapport Kraftsamling Öppna Data

Remiss Sammanställning Rapport Kraftsamling Öppna Data Remiss Sammanställning Rapport Kraftsamling Öppna Data Datum 30 mars 2017 Final version 2.0 Projektgruppen: Agnetha, Elias, Håkan och Daniel. Remissinstans Kommentar Åtgärd 1 Östgötatrafiken Carin Carelind

Läs mer

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg Haninge kommun, Stockholms län Vägplan, 2015-09-30 Uppdragsnummer: 137860 Diarienummer: TRV 2015/50829 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer