Tjänsteskrivelse. Uppdragsuppföljning budget 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tjänsteskrivelse. Uppdragsuppföljning budget 2013"

Transkript

1 SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum Vår referens Malin Ullman Tjänsteskrivelse Uppdragsuppföljning budget 2013 GrF-2014/1322 Sammanfattning I Malmö stads budget för 2013 har kommunfullmäktige fastslagit att alla skrivningar i budgeten ska följas upp och resultatet bedömas inklusive de delar av texten som styr nämndernas verksamhet. Grundskolenämnden följer därför upp samtliga uppdrag som den ålagts av kommunfullmäktige. Denna uppföljning samlas i nämndens uppdragsuppföljning budget för andra halvåret Förslag till beslut Grundskolenämnden föreslås besluta att godkänna föreliggande uppdragsuppföljning budget för andra halvåret Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Uppdragsuppföljning budget 2013 Beslutsplanering Grundskolenämnden Ärendet Kommunstyrelsen styr Malmö stads verksamheter genom politiskt beslutade mål och uppdrag i den årliga budgeten. Budgeten innehåller mål som riktas till en, flera eller samtliga nämnder. Utöver kommunfullmäktigemålen innehåller budgeten också en stor mängd uppdrag. Även dessa riktas till en, flera eller samtliga nämnder. Målen följs på sedvanligt vis upp i nämndens årsanalys. I budget 2013 slog kommunfullmäktige fast att även samtliga uppdrag ska följas upp av respektive ansvarig nämnd. Föreliggande sammanställning innehåller redovisning för hur grundskoleförvaltningen hanterat de uppdrag som kommunfullmäktige ålagt grundskolenämnden. Sammanställningen gäller andra halvåret 2013.

2 Ansvariga 2 (2) Helena Plantin, avdelningschef kvalitetsavdelningen Anders Malmquist, grundskoledirektör

3 Uppdragsuppföljning budget 2013 Grundskolenämnden

4 Innehållsförteckning 1 Barn och unga Skolorganisationen ska göras om Höja den pedagogiska kvaliteten Fokus - lärarnas pedagogiska skicklighet + skolledarnas pedagogiska ledarskap Lärare/lärarlag som aktivt deltar i utvecklingsarbetet ska premieras i lönesättningen Språkutveckling: Språkutvecklande ämnesundervisning ska genomsyra alla pedagogiska verksamheter och alla lärare ska jobba språkutvecklande Samtliga elever ska ges stöd att utveckla det svenska språket Flerspråkiga elever ska ges stöd att utveckla sitt modersmål Förbättrade metoder för modersmålsstöd Utvidgat språkval till fler språk Skapa arbetsro i skolorna Säkerställa att pojkar och flickor behandlas lika i skolan Det genuspedagogiska arbetet ska riktas till de skolor och förskolor som inte använder sig av genuspedagogik Förbättrad samordning av långsiktig planering av förskolor och skolor Belysa hur fritidshemsverksamheten bättre ska kunna stödja elevernas kunskaper och sociala utveckling Belysa hur fritidshemsverksamheten ska kunna nå de barn/ungdomar som har störst behov av fritidshemmens pedagogik Fler utredningar kring rätt till plats i särskola Utveckla studie- och yrkesvägledning Socialtjänst och skola ska samarbeta Utveckla förebyggande arbete med barn/unga som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld Trygghet och kvinnofrid De brottsförebyggande insatserna ska främst fokusera på barn och unga Personalpolitik Samverkan (parterna) i Malmö stad ska stödja utveckling av verksamheten så att den uppfyller medborgarnas krav på effektivitet, service och kvalitet Grundskolenämnden, Uppdragsuppföljning budget (14)

5 3.2 Flera metoder för inflytande på arbetsplatsen ska utvecklas under året Implementering av rekryteringsprocessen Upphandling, konsument och livsstil Särskild fokus på främjande av ekologiskt certifierade produkter och motverka barnarbete Kultur och fritid Implementering av den reviderade mötespolicyn Malmö i sin omgivning Öresundsregionen ska lyftas fram som modellregion i sin egenskap av en av världens mest hållbara regioner I samarbete med föreningsliv och näringsliv öka medvetenheten om globala frågor i Malmö Översyn av taxor och avgifter Grundskolenämnden, Uppdragsuppföljning budget (14)

6 Grundskolenämnden, Uppdragsuppföljning budget (14)

7 1 Barn och unga 1.1 Skolorganisationen ska göras om Den 1 juli 2013 genomförde Malmö stad en organisationsförändring som innebar att utbildningsverksamheten fördelats på tre facknämnder/förvaltningar, varav grundskolenämnden/grundskoleförvaltningen är en. Inom grundskolenämnden/grundskoleförvaltningen har arbetet med att implementera organisationsförändringen fortsatt under hösten Detta arbete kommer att fortgå även under 2014, då förvaltningen kommer att hantera de resultat som framkommit av utredningar som genomförts under hösten. 1.2 Höja den pedagogiska kvaliteten Av den totala skattehöjningseffekten destinerades 27 Mkr till grundskolenämnden för andra halvåret Av dessa medel avsattes i internbudgeten för hösten ,1 Mkr för förstelärartjänster medan resterande medel disponeras som en central reserv för att täcka underskott från de tidigare stadsdelarnas skolverksamhet. Kompetensutvecklingsinsatser och åtgärder för förstärkt systematiskt kvalitetsarbetet har genomförts bland annat via den s.k. Skolsatsningen. 1.3 Fokus - lärarnas pedagogiska skicklighet + skolledarnas pedagogiska ledarskap Grundskoleförvaltningens stödavdelningar på övergripande nivå är utformade för att stödja verksamheten/skolorna och därigenom skapa bästa möjliga förutsättningar för det pedagogiska uppdraget utifrån effekter och värde för eleverna. Genom utformningen av stödavdelningarna ges rektorerna tid och möjlighet att fokusera på det pedagogiska ledarskapet och det pedagogiska utvecklingsarbetet. För att förstärka lärarnas pedagogiska utvecklingsarbete, har 85 karriärtjänster (förstelärare och lektorer) tillsatts inom grundskoleförvaltningen under hösten Som en del av förstelärarnas uppdrag ingår att handleda kollegor och verka för kollegialt lärande. På sikt förväntas det leda till generellt högre pedagogisk skicklighet. Under 2014 planerar förvaltningen att tillsätta ytterligare ca 160 karriärtjänster. 1.4 Lärare/lärarlag som aktivt deltar i utvecklingsarbetet ska premieras i lönesättningen Löneöversynen 2013 genomfördes innan den nya skolorganisationen trädde i kraft den 1 juli Under 2014 kommer förvaltningen att påbörja ett arbete med att ta fram förvaltningsgemensamma lönekriterier. Dessa kommer bl a att trycka på vikten av att aktivt delta i det pedagogiska utvecklingsarbetet. Under 2013 har förvaltningen inrättat 84 karriärstjänster för lärare: förstelärartjänster. Dessa tjänster har tilldelats lärare som sökt tjänsterna och som varit särskilt drivande och delaktiga i skolans pedagogiska utvecklingsarbete. Grundskolenämnden, Uppdragsuppföljning budget (14)

8 1.5 Språkutveckling: Språkutvecklande ämnesundervisning ska genomsyra alla pedagogiska verksamheter och alla lärare ska jobba språkutvecklande Språkutvecklande ämnesundervisning är ett av målområdena inom Skolsatsning Samtliga skolor har arbetat med målområdet. Arbetet har varit mer eller mindre intensivt beroende på vilken fas den enskilda skolan befinner sig i. Omfattningen av insatserna styrs helt och hållet utifrån lokala prioriteringar som resursmässigt stöds genom ett ansökningsförfarande till FoU-enheten inför varje kalenderår. Ytterligare stöd för det språkutvecklande arbetet har erbjudits genom möjligheten för verksamheternas nyckelpersoner att delta i FoU-enhetens kursutbud. Samtliga kurser bygger på ett språkutvecklande perspektiv. 120 pedagoger deltog i kurser under Till detta ska läggas ett omfattande stöd från FoU-enheten inom området genrepedagogik (ett sätt att arbeta språkutvecklande) där omkring 200 lärare i Malmö har deltagit. Huruvida satsningarna har satt spår i förhållningssätt och undervisning undersöks genom de enskilda enheternas egenuppföljning inom det systematiska kvalitetsarbetet. 1.6 Samtliga elever ska ges stöd att utveckla det svenska språket Grundskoleförvaltningen följer läroplan och kursplan i svenska och i svenska som andraspråk. Därutöver satsar förvaltningen, genom Skolsatsning 2012, resurser på språkutvecklande arbetssätt i samtliga ämnen. 1.7 Flerspråkiga elever ska ges stöd att utveckla sitt modersmål Grundskoleförvaltningen genomför under hösten 2013 och vintern 2013/14 en utredning som ska se över hur modersmålsundervisningen bättre ska kunna organiseras. Modersmålsutredningen genomförs tillsammans med Gymnasie- och Vuxenutbildningsförvaltningen samt Förskoleförvaltningen. 1.8 Förbättrade metoder för modersmålsstöd Modersmålsstödet inom förskolan kommer fr om 1 jan 2014 organiseras inom förskoleförvaltningen. Grundskoleförvaltningens modersmålsundervisning kommer att utvecklas under Utvidgat språkval till fler språk Språkvalet har inte utvidgats. Förvaltningen planerar att utreda frågan under Det förändrade regelverket för meritvärdesberäkning inför antagning till gymnasieskolan fr o m läsåret 2014/15 för elever som läst moderna språk måste beaktas, liksom elevernas möjligheter till fortsatta studier inom gymnasieskolan och högskolan Skapa arbetsro i skolorna Enligt skollagens femte kapitel om trygghet och studiero ska varje skolenhet ha ordningsregler. Reglerna utarbetas tillsammans med eleverna och följs upp kontinuerligt, minst en gång vid varje läsårsstart. Det är rektor som beslutar om ordningsreglerna. Skolorna i Malmö stad arbetar i enlighet med de nationella styrdokumenten såsom läroplan och Grundskolenämnden, Uppdragsuppföljning budget (14)

9 skollag. Skollagen ger rektorer och lärare befogenheter att hantera ordningsstörande uppträdande i skolan och tillämpa skollagens åtgärdstrappa då elever bryter mot ordningsreglerna. Alla skolor har en likabehandligsplan som upprättas varje år med en översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av eleverna. Planen innehåller en redogörelse för vilka av dessa åtgärder som avses att påbörjas eller genomföras under det kommande året Säkerställa att pojkar och flickor behandlas lika i skolan Enligt läroplanen har skolan i uppgift att arbeta med frågor som rör genus och jämställdhet. Det är en del av skolans likabehandlingsarbete och alla skolor ska ha en likabehandlingsplan. Alla som arbetar i skolan har ett uppdrag att aktivt främja jämställdhet och motverka kränkningar. Varje lärare ska verka för att flickor och pojkar får ett lika stort inflytande över och utrymme i undervisningen. Inflytande och utrymme handlar bland annat om vem som får komma till tals under en lektion, vem som får lära sig att lyssna aktivt och vem som får utöka sitt ordförråd. I läroplanen betonas att jämställdhet ska integreras i de olika ämnena och att elevernas kunskap om jämställdhet ska byggas på under hela skolgången Det genuspedagogiska arbetet ska riktas till de skolor och förskolor som inte använder sig av genuspedagogik Utöver de 14 skolor som tidigare arbetat med genuspedagogik så har 8 skolor inlett ett genuspedagogiskt arbete med stöd av CPI/FoU under En skola har deltagit i utbildning om genus Förbättrad samordning av långsiktig planering av förskolor och skolor Uppdraget är genomfört. Inom de nya skolförvaltningarna för förskola och grundskola har en gemensam avdelning för hantering av frågor rörande den fysiska miljön startats: Avdelningen för fysisk miljö. Avdelningen är organisatoriskt knuten till förskoleförvaltningen, men har som uppdrag att stödja den samlade skolverksamheten i staden. Under 2013 har avdelningen tagit fram lokalförsörjningsplaner som ska möjliggöra planering av det framtida lokalbehovet samt med god framförhållning kunna bedöma det framtida investeringsbehovet. Genom att frågorna rörande utbyggnaden samlas i en organisation kommer skolförvaltningarna att bli tydligare beställare, med överblick av behov och platser i hela staden, jämfört med tidigare organisation med 10 stadsdelsförvaltningar. Det finns också bättre förutsättningar för en högre intern kompetens inom flertalet områden rörande lokalrelaterade frågor innefattande lokalförsörjningsarbetet. Bedömningen är att detta även kommer att underlätta de tekniska förvaltningarnas arbete kring utbyggnaden, genom att de får en tydlig samarbetspart och beställare med ett helhetsansvar för utbyggnaden av skolan Belysa hur fritidshemsverksamheten bättre ska kunna stödja elevernas kunskaper och sociala utveckling Grundskoleförvaltningen har genom pedagogisk planering och dokumentation synliggjort lärandet på fritidshemmen. Förvaltningen har dessutom tillsatt en särskild utvecklingsfunktion för fritidshemmen. Grundskolenämnden, Uppdragsuppföljning budget (14)

10 1.15 Belysa hur fritidshemsverksamheten ska kunna nå de barn/ungdomar som har störst behov av fritidshemmens pedagogik Förvaltningen har inlett arbetet med att belysa frågan. Arbetet kommer att ta fart under För att genomföra det har förvaltningen tillsatt en särskild utvecklingsfunktion, lokaliserad på utvecklingsavdelningen. Denna utvecklingsfunktion ska driva arbetet med att utveckla fritidshemmens pedagogik Fler utredningar kring rätt till plats i särskola Samtliga särskoleutredningar under de senaste åren, närmare 300 stycken, har kvalitetsgranskats efter förvaltningsgemensamma kriterier Utveckla studie- och yrkesvägledning Ingen utveckling har genomförts. Under 2014 kommer förvaltningen att utreda frågan om hur studie- och yrkesvägledningen kan utvecklas Socialtjänst och skola ska samarbeta Under hösten 2013 har grundskoleförvaltningen påbörjat arbetet med att ta fram nya strukturer för samarbetet. Utbildningscheferna har ett särskilt uppdrag att utveckla samarbetsformerna tillsammans med stadsområdena Utveckla förebyggande arbete med barn/unga som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld Arbetet inom SSP - samarbetet mellan skola, socialtjänst och polis - är till viss del inriktat på detta. Statens särskilda satsning mot islamafobi och antisemitism har inneburit bred fortbildning kring värderingar på samtliga högstadieskolor. Grundskolenämnden, Uppdragsuppföljning budget (14)

11 2 Trygghet och kvinnofrid 2.1 De brottsförebyggande insatserna ska främst fokusera på barn och unga Grundskoleförvaltningens brottsförebyggande arbete bedrivs inom ramen för SSP-arbetet. Grundskolenämnden, Uppdragsuppföljning budget (14)

12 3 Personalpolitik 3.1 Samverkan (parterna) i Malmö stad ska stödja utveckling av verksamheten så att den uppfyller medborgarnas krav på effektivitet, service och kvalitet Implementeringsprocessen av Malmö stads nya samverkansavtal har under 2013 startas upp i verksamheterna. I samband med implementeringen har utbildningar genomförts i samverkansgrupper på olika nivåer i samverkanssystemet. Genom utbildningen får parterna uppfräschade kunskaper och insikter om syftet med samverkan. Ett syfte är bl a att skapa förutsättningar och klimat för dialog parterna emellan. 3.2 Flera metoder för inflytande på arbetsplatsen ska utvecklas under året Implementeringsprocessen av Malmö stads nya samverkansavtal har startats upp inom delar av grundskoleförvaltningen. I verksamheter som tillhört de stadsdelsförvaltningar som implementerat samverkansavtalet under våren 2013, har fortbildningsinsatser avseende intentionerna med det nya samverkansavtalet, genomförts på arbetsplatsträffar. Fortbildningen har poängterat vikten av att medarbetarna är delaktiga i utvecklingen av verksamheten och att de ska uppmuntras att lämna synpunkter på förslag innan beslut tas. 3.3 Implementering av rekryteringsprocessen Implementeringen av Malmö stads gemensamma rekryteringsprocess har genomförts på en del enheter/skolor inom grundskoleförvaltningen. De enheter/skolor som berörts är de som tillhört stadsdelsförvaltningar som inte implementerat processen innan omorganisationen. Förvaltningen kommer att ta nya tag avseende gemensam rekryteringsprocess och framtagna förvaltningsspecifika handläggningsrutiner under Grundskolenämnden, Uppdragsuppföljning budget (14)

13 4 Upphandling, konsument och livsstil 4.1 Särskild fokus på främjande av ekologiskt certifierade produkter och motverka barnarbete I den nya skolorganisationen för Malmö stad har avdelningen för fysisk miljö i uppgift att stödja grundskoleförvaltningen i frågor kring miljö och inköp. Avdelningens miljö- resp. inköpssamordnare kommer genom riktad information till beställare att arbeta för ökad måluppfyllelse, samt för att inköp ska följa uppsatta riktlinjer. Grundskolenämnden, Uppdragsuppföljning budget (14)

14 5 Kultur och fritid 5.1 Implementering av den reviderade mötespolicyn Har ej varit möjlig att genomföra eftersom mötespolicyn ej reviderats. Grundskolenämnden, Uppdragsuppföljning budget (14)

15 6 Malmö i sin omgivning 6.1 Öresundsregionen ska lyftas fram som modellregion i sin egenskap av en av världens mest hållbara regioner Förvaltningen har inte arbetat med frågan. 6.2 I samarbete med föreningsliv och näringsliv öka medvetenheten om globala frågor i Malmö Förvaltningen har inte arbetat med frågan. Grundskolenämnden, Uppdragsuppföljning budget (14)

16 7 Översyn av taxor och avgifter Översyn av alla taxor och avgifter Grundskoleförvaltningen har inte genomfört någon översyn av taxor och avgifter. Grundskolenämnden, Uppdragsuppföljning budget (14)

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

Förslag till beslut Grundskolenämnden föreslås besluta att godkänna föreliggande förslag i enlighet med vad som anförts i ärendet

Förslag till beslut Grundskolenämnden föreslås besluta att godkänna föreliggande förslag i enlighet med vad som anförts i ärendet SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum Tjänsteskrivelse 2014-02-28 Vår referens Bo-Göran Pettersson Utredningsuppdrag stöd till föreningar och ideella organisationer GrF-2014/2470 Sammanfattning

Läs mer

Kvalitetsplan

Kvalitetsplan Dnr KS/555/2015 Kvalitetsplan 2016 2018 Förskola, obligatoriska skolformer, gymnasie- och gymnasiesärskola samt fritidshem Kommunstyrelsen 2016-01-12, 20 Inledning Varje huvudman inom skolväsendet ska,

Läs mer

SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (3) Datum 2014-01-02 Vår referens Bo-Göran Pettersson Tjänsteskrivelse Motion angående hälsofrämjande arbete i Malmös skolor GrF-2013/3701 Sammanfattning Grundskolenämnden

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Österåkers kommun. Beslut Dnr :6001. Österåkers kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Österåkers kommun. Beslut Dnr :6001. Österåkers kommun Dnr 43-2017:6001 Österåkers kommun för förskola efter tillsyn i Österåkers kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (4) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskola, förskoleklass, grundskola, skolbarnsomsorg och särskola 2005

Kvalitetsredovisning för förskola, förskoleklass, grundskola, skolbarnsomsorg och särskola 2005 Avdelningen förskola-skola Enskede-Årsta stadsdelsförvaltning Handläggare: Katarina Höök Tfn: 508 14 021 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-05-30 Enskede-Årsta stadsdelsnämnd Kvalitetsredovisning för förskola,

Läs mer

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 2014-01-07 1 (5) Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 Förskolan Vid skolinspektionens tillsyn 2013 fick förskolan 4 anmärkningar/förelägganden, detta är lika många i antal som vid

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete

Plan för systematiskt kvalitetsarbete STORUMANS KOMMUNS SKOLOR OCH FÖRSKOLOR Plan för systematiskt kvalitetsarbete Fritids-, kultur- och utbildningsnämnden Läsåret 2013/14 Enligt 4 kap. 3-8 skollagen ska varje huvudman och varje förskole-

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Åsaka fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Åsaka fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Åsaka fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I

Läs mer

Tjänsteskrivelse Vår referens. Moa Morin Utredningssekreterare

Tjänsteskrivelse Vår referens. Moa Morin Utredningssekreterare SIGNERAD 2015-09-15 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (3) Datum 2015-09-15 Vår referens Moa Morin Utredningssekreterare Moa.Morin@malmo.se Tjänsteskrivelse Motion av Magnus Olsson (SD) och Jörgen Grubb

Läs mer

Ärendet Grundskolenämnden har för yttrande erhållit rubricerad motion.

Ärendet Grundskolenämnden har för yttrande erhållit rubricerad motion. SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2014-11-10 Vår referens Stefan Kling Tjänsteskrivelse Motion av Magnus Olsson (SD) avseende att ta reda på hur stort och utbrett problemet är i Malmö

Läs mer

Svar på kommunbeslut efter tillsyn av förskoleverksamheten

Svar på kommunbeslut efter tillsyn av förskoleverksamheten ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING BARN, UNGDOM OCH VUXNA BILAGA VP 2012 SID 1 (5) 2011-11-14 Handläggare: Göran Sjödin Telefon: 08-508 21 070 Till Stadsdelsnämnden 2012-12-15 Svar på kommunbeslut efter tillsyn

Läs mer

Remiss från Utbildningsdepartementet - Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier GRF

Remiss från Utbildningsdepartementet - Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier GRF SIGNERAD 2015-11-17 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-11-17 Vår referens Sara Shamekhi Utredningssekreterare Sara.Shamekhi@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola r Skolinspektionen Beslut Malmö kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund Beslut 2(6) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skoli- s ektionen Orsa kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Orsa kommun 2(10) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Remiss från Skolinspektionen - ansökan från Integrations Förening För Framtiden

Remiss från Skolinspektionen - ansökan från Integrations Förening För Framtiden SIGNERAD 2015-03-06 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-03-06 Vår referens Jan Walhagen Utredningssekreterare jan.walhagen@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss från Skolinspektionen - ansökan

Läs mer

Hedesunda Fritidshem. Kvalitetsredovisning 09/10. Tage Gardfjell Rektor

Hedesunda Fritidshem. Kvalitetsredovisning 09/10. Tage Gardfjell Rektor 1 Hedesunda Fritidshem Kvalitetsredovisning 09/10 Tage Gardfjell Rektor 1 2 Innehållsförteckning Sid 1 Framsida 2 Innehållsförteckning 3 Inledning Grundfakta Personalresurser 4 System för kvalitetsarbete

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013-2014. Kopparhyttan - grundläggande och gymnasial vuxenutbildning samt SFI

Kvalitetsredovisning läsåret 2013-2014. Kopparhyttan - grundläggande och gymnasial vuxenutbildning samt SFI Kvalitetsredovisning läsåret 2013-2014 Kopparhyttan - grundläggande och gymnasial vuxenutbildning samt SFI 1 Innehåll Inledning...3 Enhetens systematiska kvalitetsarbete...3 Styrdokument...3 Skollag och

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Lovisedalsskolan RO Skolplan

Lovisedalsskolan RO Skolplan L Ä SÅR 2017/2018 Lovisedalsskolan RO Skolplan Innehållsförteckning Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Lovisedalsskolan RO, Skolplan 2(8) Vårt

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-11-05 Vår referens Daniel Blennow Controller Daniel.Blennow@malmo.se Tjänsteskrivelse 2016 SOFN-2015-525 Sammanfattning Med utgångspunkt i kommunfullmäktiges

Läs mer

Sammanfattning I ärendet presenteras grundskoleförvaltningens förslag kring språkval utifrån ett uppdrag från kommunstyrelsen.

Sammanfattning I ärendet presenteras grundskoleförvaltningens förslag kring språkval utifrån ett uppdrag från kommunstyrelsen. SIGNERAD 2014-11-10 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2014-11-10 Vår referens Moa Morin Utredningssekreterare Moa.Morin@malmo.se Tjänsteskrivelse Utredning-inriktningsbeslut kring språkval

Läs mer

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA.

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA. Skola Rektor SKA-samtal 18/19 Svedala kommun ska vara en utbildningskommun som varaktigt räknas bland landets tio bästa utifrån SKL:s Öppna jämförelser. Svedala kommun ska ha en utbildningsverksamhet där

Läs mer

Strategiprogram för mångfald och likvärdighet

Strategiprogram för mångfald och likvärdighet Strategiprogram för mångfald och likvärdighet om välkomnande av nyanlända barn, elever och familjer med annat modersmål än svenska, andraspråksinlärare, flerspråkighet, modersmålsstöd, modersmålsundervisning,

Läs mer

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ställa sig bakom yttrande

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ställa sig bakom yttrande Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (3) Datum 2014-03-10 Tjänsteskrivelse Vår referens Katarina Falk Katarina.falk@malmo.se Uppföljning av tillsyn av Bellevue gymnasium Ärende 6 Dnr

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Säters kommun

Regelbunden tillsyn i Säters kommun Regelbunden tillsyn i Säters kommun Statens skolinspektion Granskning av kvalitet inom skolväsendet, förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen. Tillsyn över det offentliga skolväsendet, den allmänna förskoleverksamheten

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utredningsuppdrag läxhjälp och studiestöd

Tjänsteskrivelse. Utredningsuppdrag läxhjälp och studiestöd SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (3) Datum Tjänsteskrivelse 2014-02-28 Vår referens Kerstin Servin Utredningsuppdrag läxhjälp och studiestöd GrF-2014/2469 Sammanfattning Grundskolenämnden

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete Grundskoleförvaltningen Dokumentnamn Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete Typ av dokument Riktlinje Organisation Grundskoleförvaltningen Dokumentägare

Läs mer

Förskolan, före skolan lärande och bärande. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7

Förskolan, före skolan lärande och bärande. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7 Förskolan, före skolan lärande och bärande Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7 Förskolan i Sverige 2011 10 000 förskolor 472 000 barn går i förskola 83 % av barnen i ålder 1 5 år 94 % av barnen i ålder

Läs mer

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum Plan för kunskap och lärande med kvalitet och kreativitet i centrum Förord Östersunds kommunfullmäktige har som skolhuvudman antagit denna plan. Med planen vill vi säkerställa att de nationella målen uppfylls.

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Malmö kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund 2(12) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Revidering av dokument om avgifter för förskoleverksamhet, fritidshem och pedagogisk omsorg i Malmö stad

Revidering av dokument om avgifter för förskoleverksamhet, fritidshem och pedagogisk omsorg i Malmö stad SIGNERAD 2014-11-08 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2014-11-03 Vår referens Erik Mogård Skoljurist Erik.Mogard@malmo.se Tjänsteskrivelse Revidering av dokument om avgifter för förskoleverksamhet,

Läs mer

Fritidshemmets uppdrag

Fritidshemmets uppdrag Fritidshemmets uppdrag 1 2 God utveckling och lärandemiljö Kvalitetsarbetet brister både på verksamhetsnivåoch huvudmannanivå. 3 Saknas rutiner för redovisningar, sammanställningar samt dokumenterade analyser

Läs mer

Styrkort för Sätuna förskolor, 2011

Styrkort för Sätuna förskolor, 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (7) Anki Lysén 085 912 64 71, 070 608 78 09 anki.lysen@sigtuna.se 2011-04-27 Styrkort för Sätuna förskolor, 2011 Perspektivmålen i styrkortet beslutades i kommunfullmäktige 2010-11-25.

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 2014-02-25. Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se

Tjänsteskrivelse. Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 2014-02-25. Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (8) Datum 2014-02-25 Tjänsteskrivelse Vår referens Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 GrF-2013/21 Sammanfattning

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Haninge kommun. NN, Skolinspektionen. Beslut Dnr : Haninge kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Haninge kommun. NN, Skolinspektionen. Beslut Dnr : Haninge kommun rn ip NN, Dnr 43-2016:10334 Haninge kommun för förskola efter tillsyn i Haninge kommun, Besöksadress: Sveavägen 159 Dnr 43-2016:10334 2(6) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan 2017-2018 Systematiskt kvalitetsarbete Skola Våra elever är morgondagens världsmedborgare och vi utvecklar därför elevernas kommunikativa förmåga, kreativitet

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet.

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet. Västra Göteborg Rapport Utfärdat: 2017-03-02 Diarienummer: N137-0162/17 Sektor Utbildning, område grundskola Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5103 Öringe montessoriförening ekonomisk förening Org.nr. 716442-2300 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Öringe Skola belägen i Laholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi UBN Genomlysning av studie- och yrkesvägledning

Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi UBN Genomlysning av studie- och yrkesvägledning uppnluf UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi 2016-03-21 UBN-2016-0861 Utbildningsnämnden Genomlysning av studie- och yrkesvägledning Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Gröna skolgårdar 2014

Tjänsteskrivelse. Förslag till Gröna skolgårdar 2014 SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (3) Datum 2014-06-03 Handläggare Carin Antonson Utvecklingssekreterare carin.antonson@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till Gröna skolgårdar 2014 GRF-2014-6072

Läs mer

Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan Atleticagymnasiet i Stockholms kommun.

Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan Atleticagymnasiet i Stockholms kommun. Atleticagymnasiet AB Nordenflychtsvägen 70 112 51 STOCKHOLM peter.walz@atleticagymnasiet.se 1 (7) Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan Atleticagymnasiet i Stockholms kommun. Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Floda Friskoleförening Rektorn vid Floda friskola karinb@flodafriskola.se för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Floda friskola i Katrineholms kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03

Läs mer

Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 04 MELLERUD 5.0. ROBERT OLSSON FÖRSKOLECHEF/REKTOR Bokslut 04 År / Tkr Bokslut 03 Bokslut 04 Budget 04 Avvikelse Intäkter 35 78 388 393 Kommunbidrag

Läs mer

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Järfälla kommun för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax:

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter bastillsyn i Assaredsskolan belägen i Göteborgs kommun

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter bastillsyn i Assaredsskolan belägen i Göteborgs kommun r'n Beslut Dnr 44-2015:4209 Assareds skolkooperativ Ek för. Org.nr. 716445-1390 jan.andersson@assaredsskolan.se styrelsen@assaredsskolan.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Assaredsskolan

Läs mer

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Kvalitetsrapport - Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a

BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a Beskut Dnr 44-2015:4210 Backatorps skolkooperativ ekonomisk förening Org.nr. 716445-1366 BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a efter bastillsyn Bauatorpsskolan belägen i Göteborgs ko mun. 'iåbx 2320,

Läs mer

Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011.

Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011. SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (7) Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011. Perspektivmålen i styrkortet beslutades i kommunalfullmäktige 2010-11-25 Barn och ungdomsförvaltningen

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Kronan F-6 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skoiinspektionen Beslut 2014-06-26 Utbildningsservice i Västerås AB info@vins.se Rektorn vid Västerås Internationella Skola ulrika.norling@hotmail.com Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn

Läs mer

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 0 Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 2015-16 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Knutsbo skola grundskola åk 1-4 fritidshem Ansvarig rektor Åsa Strömberg 1 Innehåll Styrkort 2016-2017...

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2015 Verksamhetsplan Leksands kommuns fritidshem

Kvalitetsredovisning 2015 Verksamhetsplan Leksands kommuns fritidshem Kvalitetsredovisning 2015 Verksamhetsplan 2016 - Leksands kommuns fritidshem 1 OM DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET... 3 UPPDRAG OCH VISION... 4 KVALITETSREDOVISNING 2015... 4 ORGANISATION... 4 PRIORITERINGAR

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Grundskolenämnden 1 (6) Sammanträdestid 2014-01-29 kl 9.00 Kallelse och föredragningslista Plats Grundskoleförvaltningen, Rönnblomsgatan 6B, konferensrum E0-1 Ledamöter Anders Rubin (S), ordförande

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Malmö kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Malmö kommun 2(13) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn av Malmö kommun under hösten 2016 och början av

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:4582 Tyska Skolan Göteborg ekonomiska förening Org.nr. 769604-3608 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Victoriaskolan belägen i Göteborgs kommun 2 (8) Dnr 44-2015:4582

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Stavreskolan F-3 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4

Läs mer

Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se. Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet

Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se. Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet Alla ska lyckas Utbildningsverksamhetens syfte är att ge alla barn det som de behöver för att lyckas i livet.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK

Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK Vad innebär kvalitetsarbete inom skolväsendet? 4 kap. 3-8 skollagen Kvalitet och inflytande Systematiskt kvalitetsarbete Varje huvudman och varje förskole- och skolenhet

Läs mer

Tjörn Möjligheternas ö

Tjörn Möjligheternas ö Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola Myggenäs Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Linda Markus 150708 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 4

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utveckling av Malmö Idrottsgrundskola

Tjänsteskrivelse. Utveckling av Malmö Idrottsgrundskola SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (4) Datum 2014-02-10 Vår referens Laila Herner 0734-120979 Tjänsteskrivelse Utveckling av Malmö Idrottsgrundskola GrF-2014/1352 Sammanfattning Hyllie stadsdelsfullmäktige

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Modersmålsundervisningen Verksamhetsberättelse läsåret 2011/12

Modersmålsundervisningen Verksamhetsberättelse läsåret 2011/12 1 Modersmålsundervisningen Verksamhetsberättelse läsåret 2011/12 Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar..2 Återblick 3 Mål och förbättringsåtgärder 5 Slutord.......6 Bilaga 1: Studieresultat grundskolan

Läs mer

Beslut för förskola. i Uddevalla kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :3777. Uddevalla kornmun

Beslut för förskola. i Uddevalla kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :3777. Uddevalla kornmun Beslut Uddevalla kornmun Beslut för förskola i Uddevalla kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 04 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Förslag till reviderad läroplan för förskolan

Förslag till reviderad läroplan för förskolan Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Kontorsutlåtande Sida 1 (6) Handläggare Cecilia Oscarsson Telefon: 08-508 12 195 Till Finansroteln Kommunstyrelsen Förslag till reviderad läroplan

Läs mer

Insatser på huvudmannanivå

Insatser på huvudmannanivå Insatser på huvudmannanivå Insatser för att öka förståelsen för och förmågan att arbeta med det systematiska kvalitetsarbetet. Insatser för att öka kvaliteten i det förebyggande och hälsofrämjande elevhälsoarbetet.

Läs mer

Förskola, före skola - lärande och bärande

Förskola, före skola - lärande och bärande Sammanfattning Rapport 2012:7 Förskola, före skola - lärande och bärande Kvalitetsgranskningsrapport om förskolans arbete med det förstärkta pedagogiska uppdraget Sammanfattning Barnen i de granskade förskolorna

Läs mer

Frågor och svar - Förslag om modersmålstöd i förskolan

Frågor och svar - Förslag om modersmålstöd i förskolan UTBILDNINGSNÄMNDEN Datum 2016-05-20 Frågor och svar - Förslag om modersmålstöd i förskolan Kommer mitt barn att få samma modersmålsstöd som idag? Kommer det finnas barn som inte får något modersmålsstöd

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut Dnr 43-2017:5993 Östersunds kommun Beslut för grundskola efter tillsyn av Parkskolan i Östersunds kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Skolinspektionen Beslut

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Ekorren 2012

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Ekorren 2012 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Ekorren 2012 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 EFFEKTER OCH ANALYSER AV STADENS STYRANDE POLICYS... 5 Ansvarig...

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete

Plan för systematiskt kvalitetsarbete Plan för systematiskt kvalitetsarbete Fastställd bun 20150901 77 dnr 2015/361-607 Plan för systematiskt kvalitetsarbete 2 Innehåll Utgångspunkt att öka barns och elevers måluppfyllelse. Kompetens för livet,

Läs mer

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Vångens förskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1 Vision 2 Bakgrund och syfte 3 Likabehandling 4 Diskrimineringslagen 5 Kommunikation

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:4785 Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Herrgårdsgymnasiet C i Säffle kommun 2 (9) Tillsyn i Herrgårdsgymnasiet C har genomfört tillsyn av Säffle kommun

Läs mer

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Beslutad 2015-01-29 1 1 Inledning Den internationella kontakten är en viktig del i vårt samhälle, det är kunskapsbyggande

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola rn i Skolinspektionen Dnr 43-2017:5354 Härryda kommun utbildning@harryda.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rävlandaskolan 2 i Härryda kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg,

Läs mer

ein Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektion efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun Beslut Vibyskolan ekonomisk förening

ein Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektion efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun Beslut Vibyskolan ekonomisk förening ein Skolinspektion Beslut Dnr 44-2016:5127 Vibyskolan ekonomisk förening Org.nr. 769603-4201 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun 2 (9) Tillsyn

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Stavreskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

SIGNERAD 2015-03-16 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-03-17 Vår referens Ingela Nilsson Utredningssekreterare Ingela.Nilsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Förförståelse och framförhållning i kommunen

Förförståelse och framförhållning i kommunen Förförståelse och framförhållning i kommunen Identifierade frågeställningar om karriärvägar för lärare för att öka attraktiviteten för läraryrket kopplat till ökad måluppfyllelse fanns redan i grundarbete

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Maskrosen 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Maskrosen 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Maskrosen 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan 2014-06-30 Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan I Kunskapsstaden Ängelholm möter du en förskola och skola som vilar på vetenskaplig

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Kronans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3

Läs mer

Arbetsplan tillsammans når vi målen -

Arbetsplan tillsammans når vi målen - 1 Arbetsplan 0910 Gribbylunds kommunala F-9 skola - tillsammans når vi målen - Vår gemensamma värdegrund handlar om Jämlikhet, Trygghet, Ansvar och Hänsyn. Dessa ord har mångskiftande betydelse beroende

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2016:10797 Leksands kommun för fritidshem efter tillsyn i Leksands kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen

Läs mer

Lära för livet. Skolplan Förskola, Förskoleklass, Skolbarnomsorg, Grundskola, Gymnasieskola, Särskola och Vuxenutbildning

Lära för livet. Skolplan Förskola, Förskoleklass, Skolbarnomsorg, Grundskola, Gymnasieskola, Särskola och Vuxenutbildning Lära för livet Skolplan 2008-2011 Förskola, Förskoleklass, Skolbarnomsorg, Grundskola, Gymnasieskola, Särskola och Vuxenutbildning Utbildningsförvaltningen Kommunen har ansvar för att utbildningen genomförs

Läs mer

Regelbunden tillsyn 2012

Regelbunden tillsyn 2012 1 (15) Regelbunden tillsyn 2012 Innehållsförteckning 2 (15) Sammanfattning... 3 Inledning... 3 När du tolkar statistiken tänk på följande:... 4 Resultat för grundskolan nästan alla grundskolor har brister...

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens kvalitetsplan för 2014-15

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens kvalitetsplan för 2014-15 Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-05-12 Tjänsteskrivelse Vår referens Ann Andersson Ekonomichef Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens kvalitetsplan för 2014-15 Ärende

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-06-19 Nora kommun nora.kommun@nora.se Rektorn vid Järnboås skola anders.forsberg@nora.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Järnboås skola i Nora kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen.

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen. 2010 Inledning Föreliggande plan ger uttryck för Nybro kommuns mål för verksamheten inom Barn- och utbildningsnämnden. Planen kompletterar de rikspolitiska målen. Verksamheternas kvalitetsredovisningar

Läs mer

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm Orsa kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Orsa kommun Tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Plattform för styrning och ledning av Kramfors kommuns skolorganisation

Plattform för styrning och ledning av Kramfors kommuns skolorganisation Plattform för styrning och ledning av Kramfors kommuns skolorganisation 2016-2020 Nämnd som huvudman och ägare Verkställande chef och ledning Enhet Det är här det ska hända! Avsnitt 1: Inledning Nämnden

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem n Beslut Dnr 43-2014:8428 Skinnskattebergs konunun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Skinnskattebergs kommun 2(12) Tillsyn i Skinnskattebergs kommun har genomfört tillsyn av Skimiskattebergs kommun

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET 2016-2017 TRYGGHET OCH STUDIERO -Vi kommer att fortsätta ha en hög vuxennärvaro på raster, vid bussar och vid olika aktiviteter så att eleverna känner

Läs mer