Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Ekorren 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Ekorren 2012"

Transkript

1 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Ekorren 2012

2 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 EFFEKTER OCH ANALYSER AV STADENS STYRANDE POLICYS... 5 Ansvarig... 6 Ekorren, Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola 2(6)

3 KVALITÉTSARBETE Resultat Planen mot kränkande särbehandling håller just nu på att revideras. Vi har också beslutat att istället för tidigare mall nu använda oss av Diskrimineringsombudsmannens mall. Vi upplever att DO:s mall är lättare att utvärdera efter samt att den är mer heltäckande. När det gäller användandet av social struktur så har vi prioriterat följande områden : Specialpedagog, kurator samt IT-pedagog. Vi gör också vissa personalförstärkningar på barn med särskilda behov. Analys Genom att arbeta med att utveckla personalen i arbetet med dokumentation, analys och uppföljning så förstärker vi barnens kunskapsutveckling. Vi använder oss av VUP ( verksamhetsutvecklingsplan) för att förlja och stimulera barnens utveckling. Leken och lärandet av varandra är vägledandeför vår verksamhet. Vi upplever att planen mot kränkande särbehandling har hjälpt oss att på ett strukturerat sätt ta itu med de kränkningar som finns i barngrupperna. Med att gå över till DO:s mall så upplever vi att vi får en bättre struktur i arbetet mot kränkande särbehandling. Genom det sätt vi valt att använda social struktur får vi en tydlig förstärkning in i det dagliga arbetet barngrupperna. Vi kan tidigt sätta in stöd där det behövs. Framförallt till ordinarie personal på avdelningarna. Åtgärder Med den nya mall vi nu antagit kommer vi att på ett mer strukturerat sätt kunna följa, åtgärda och utvärdera kränkningar inom barngrupperna. Vi fortsätter det upplägg vi, sedan tidigare, antagit när det gäller användandet av social struktur. I och med att vi anställt en IT-pedagog tror vi att detta skall innebära en förstärkning av personalens IT-kunskaper samt att användandet av digitala hjälpmedel i verksamheten. Detta kommer att gynna alla barn men i synnerhet barn med särskilda behov. REDOVISNING AV UPPDRAG Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas Kommentar Resultat: Det har skett en tydlig förskjutning mot en mer kunskapsbaserad verksamhet. Områden som matematik, teknik och naturkunskap har fått mer framträdande positioner. Eftersom antalet barn med interkulturell bakgrund ökar är fokus på språkutveckling av högsta prioritet vilket gör att nyanlända barn snabbt lär sig svenska och att varje barns språk utvecklas. Analys: Barnen har blivit mer medvetna om sitt eget lärande samt olika begrepp inom ämnena matematik, teknik och naturkunskap. Leken är fortfarande grunden för barnens lärande. Arbetet med språkutveckling har mycket hög prioritet och utvecklas ständigt. Vi märker att barn med annat språk än svenska snabbt kommer in i det Ekorren, Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola 3(6)

4 svenska språket samt att alla barn utvecklar sitt språk. Vi försöker också i mån av resurser ge barnen stöd i sitt eget modersmål. Åtgärder: Att vidareutveckla arbetsmetoder för barnens lärande och därigenom stärka kunskapsutvecklingen. Kunskapsutvecklingen sker genom leken och ett lustfyllt lärande. Att fortsätta stimulera språkutvecklingen och att arbeta för att modersmålsstödet förstärks. I Trollhättan skall alla barn ha en bra lärandemiljö Kommentar Resultat: Vi har fått en större mångfald, variation och struktur i det pedagogiska arbetet. Vi är däremot alltför begränsade i de lokaler vi disponerar. Tyvärr har vi under året sett en ökning av antalet barn i barngrupperna vilket gjort att det går fler barn på varje personal. Detta medför begränsningar i barnens lärande och utveckling. För barn med särskilda behov så blir det ännu svårare att hänga med i utvecklingen. Den sociala strukturen vi får möjliggör ändå att vi kan ha förstärkningar för att stötta ordinarie personal i arbetet med barn med särskilda behov. Analys: När det gäller den personella kompetensen så är den mycket hög. Vi har en mångfald kompetenser som vi försöker nyttja så bra som möjligt. Men tyvärr är bargrupperna alltför stora för att vi skall tillgodose barnens behov på ett optimalt sätt. Barngrupper på upp till barn är inte ovanligt. Via social struktur kan vi ge personal på avdelningarna stöd. Främst i arbetet med barn med särskilda behov. När det gäller lokaler och utemiljö så skulle det behöva göras grundliga översyner för att på ett bättre sätt tillgodose barnens behov av intressanta läromiljöer. Åtgärder Att fortsätta kompetensutveckla personalen för att ännu bättre stärka deras kompetens i att utveckla barnen och därigenom tillgodose läroplanens intentioner. Att göra insatser på att nyttja lokaler och utemiljö på ett optimalt sätt. Att se över och förbättra stödinsatser ytterligare. I Trollhättan skall barnen och deras vårdnadshavare ha inflytande över och delaktighet i barnens lärande och utveckling Kommentar Resultat: Vi har i de flesta fall daglig kontakt med vårdnadshavarna i samband med lämning och hämtning av barnen. Vi har också utvecklingssamtal med vårdnadshavarna en gång per termin. Vi bjuder även in barn och vårdnadshavare till föräldramöten, "Öppet Hus" samt informerar om verksamheten via informationsblad Ekorren, Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola 4(6)

5 mm. Vi låter också vårdnadshavarna ta del av dokumentationen i form av VUP, portfolio, väggdokumentation, bildspel mm. Ekorren har under hösten startat upp UNIKUM och börjat med att testa detta på några vårnadshavare. Analys: Vi har under året arbetat med att utveckla vårt arbete med dokumentationen för att ännu bättre ge barn och vårdnadshavare insyn i verksamheten och därmed bättre inflytande. Genom att använda oss av UNIKUM tror vi oss åstakomma bättre möjligheter för vårdnads-havarna till att följa sina barn. Åtgärder : Utveckla mötesformer för vårdnadshavare, öka kunskapen hos personalen att dokumentera den dagliga verksamheten, utveckla det professionella språket, fortsätta implementeringen av UNIKUM samt öka förståelsen för varandras kulturer. Indikatorer Mål år Mål år Mål år Vårdnadshavare skall vara nöjda med kvalitén på verksamheten Relationerna i verksamheterna skall präglas av respekt och ömsesidigt förtroende. Andel vårdnadshavare som anser sig få en tydlig bild av barnens utveckling. EFFEKTER OCH ANALYSER AV STADENS STYRANDE POLICYS Demokratipolicy Nämnderna skall stärka demokratin och öka medborgarnas insyn, deltagande, inflytande och delaktighet i samhällsutvecklingen i allmänhet och i den kommunala verksamheten i synnerhet Vi strävar efter ett interkulturellt, inkluderande och jämställt förhållningssätt som skall ge möjlighet till utveckling och lärandei en lustfylld miljö. Trygghet och gemenskap mellan alla är grunden för vår verksamhet. Kvalitetspolicy Nämnderna skall målmedvetet verka för en god kvalitet som bygger på ständiga förbättringar och fokuserar på kunder/brukare. Vi arbetar med att öka kvaliteten i verksamheten genom att kontinuerligt arbeta med att implementera och öka kunskapen av läroplanens (Lpfö) intentioner. Framförallt har vi under året arbetat med att öka kompetensen kring att dokumentera. Likaså arbetar vi med att revidera, förbättra och tydliggöra vår Likabehandlingsplan. Vi arbetar också med att utveckla vår utvärdering och arbetsplan för verksamheten. Vi arbetar med BHT (barnhälsoteam) där personalen tillsammans med specialpedagog, kurator och förskolechef bl.a. lyfter barn som kan vara i behov av särskilt stöd för att så tidigt som möjligt sätta in eventuella stödinsatser. Vi inför UNIKUM som som en förbättring av vår dokumentation och även kontakter med vårdnadshavare. Vi förstärker också IT-användandet i förskolan. Personalen har fått bärbar dator, projektor har instalerats, vi har startat upp med surfplattor i barngruppen. Ekorren, Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola 5(6)

6 Personalpolicy Personalpolitiken bygger på alla medarbetares vilja till medansvar och delaktighet och ska ge förutsättningar för ett ledarskap och medarbetarskap som bidrar till att stadens mål uppnås. Den negativa ekonomiska situationen under 2012 har på ett tydligt sätt präglat personalens arbetsbörda. Med ökade barngrupper och neddragningar av personaltätheten har det blivit svårare att leva upp till styrdokumentens intentioner. Personal har vid flera tillfällen uttryggt oro över att inte kunna utöva den pedagogiska verksamhet som de är satta att utföra. Personalen har på ett föredömligt sätt snabbt organiserat om för att minska vikariebehovet. Detta har tyvärr bidragit till att orken hos personalen satts på prov och att kvaliteten på verksamheten ibland fått läggas på en lägre nivå än vad som är styrdokumentens intentioner. Vi har under året satsat på att öka kompetensen hos personalen i bl.a. dokumentation, UNIKUM, inkludering, IT-teknik. Vi har också grupper där personalens inflytande tas tillvara. Exempel på sådana grupper är Utvecklingsgrupp, Miljögrupp, grupp för Likabehandlingsplan och kränkande särbehandling, Ekonomigrupp, IT-grupp, arbetspaltsråd samt arbetsplatsträffar. Vi har också under året fått information och utbildning i FAS 12. Sjukskrivningsstatistiken har under året legat i nivå med tidigare år. Miljöpolicy Nämnderna har ett ansvar att bidra till att visionen "Trollhättan - bärare av god miljö" upprätthålls. Det innebär att bidra till att bygga ett samhälle för alla som bor och verkar i Trollhättan, där vi förenar ekologisk balans med ekonomisk, teknisk och social utveckling. Vi arbetar med två miljömål: Fysisk aktivitet och hållbar utveckling. Policy för folkhälsa och trygghet Trollhättan ska vara en trygg och säker kommun att bo, verka och vistas i. Samtliga nämnder har ansvar för att skapa förutsättningar för utveckling av en god, jämlik och jämställd hälsa för alla i Trollhättan. Vi arbetar med att utveckla kunskaper och göra uppföljningar kring bl.a. brandskydd och Första Hjälpen. Krispärm finns. Det sker också ett kontinuerligt arbete med att inventera och förbättra inne- och utemiljöerna för våra barn så att vistelsen på förskolan skall vara säker. Vi arbetar också på att försöka påverka att trafikmiljön runt förskolan Ekorren förbättras. Här finns en hel del att önska. Chef: Ansvarig Bernt Ljungquist Titel: Förskolechef Ekorren, Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola 6(6)

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vällingklockan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vällingklockan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Vällingklockan 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vällingklockan 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vällingklockan 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Vällingklockan 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Ekorren 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Ekorren 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Ekorren 2014 Se 4 kap. Kvalitet och inflytande i skollagen Observera skrivningarna i lagen angående medverkan av lärare, förskollärare, övrig personal,

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Solgården 2012

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Solgården 2012 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Solgården 2012 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Stallet 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Stallet 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Stallet 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Skogslyckan 2012

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Skogslyckan 2012 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Skogslyckan 2012 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Ekorren 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Ekorren 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Ekorren 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Storken 2012

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Storken 2012 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Storken 2012 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Mätbandet 2012

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Mätbandet 2012 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Mätbandet 2012 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Örtagården 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tistelstången 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tistelstången 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Tistelstången 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tornet 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tornet 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Tornet 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Maskrosen 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Maskrosen 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Maskrosen 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vällingklockan 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vällingklockan 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Vällingklockan 2015 Se 4 kap. Kvalitet och inflytande i skollagen Observera skrivningarna i lagen angående medverkan av lärare, förskollärare, övrig

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Västanvinden 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Västanvinden 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Västanvinden 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lunnen 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lunnen 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Lunnen 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Skinnemo 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Skinnemo 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Skinnemo 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kritan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kritan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kritan 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Åsaka fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Åsaka fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Åsaka fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Frälsegårdsskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Frälsegårdsskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Frälsegårdsskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Sädesärlan 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Sädesärlan 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Sädesärlan 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Dalkjusans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Dalkjusans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Dalkjusans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Mätbandet 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Mätbandet 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Mätbandet 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Solgården 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Solgården 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Solgården 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lodet 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lodet 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Lodet 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan skall

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Grundsärskolans fritidshem/korttidstillsyn Syl,Lex 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Grundsärskolans fritidshem/korttidstillsyn Syl,Lex 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Grundsärskolans fritidshem/korttidstillsyn Syl,Lex 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Simsnäppan 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Simsnäppan 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Simsnäppan 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fölet 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fölet 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Fölet 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan skall

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Kronans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lillegården 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lillegården 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Lillegården 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Fritidshem Knopen 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Fritidshem Knopen 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Fritidshem Knopen 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Stridsbergsgården 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Stridsbergsgården 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Stridsbergsgården 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Björnen 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Björnen 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Björnen 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 EFFEKTER OCH ANALYSER AV STADENS STYRANDE POLICYS... 4 Demokratipolicy...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kaprifolen 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kaprifolen 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kaprifolen 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Hjulkvarn 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Hjulkvarn 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Hjulkvarn 2014 Se 4 kap. Kvalitet och inflytande i skollagen Observera skrivningarna i lagen angående medverkan av lärare, förskollärare, övrig personal,

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Kronan

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Kronan Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Kronan 1-6 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING AV UPPDRAG...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Kronan F-6 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Stavreskolan F-3 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Stavreskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Mätbandet 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Mätbandet 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Mätbandet 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Lyrfågelskolan 4-9 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Lyrfågelskolan 4-9 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Lyrfågelskolan 4-9 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Hjortmosseskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Hjortmosseskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Hjortmosseskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Soluret 2012

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Soluret 2012 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Soluret 2012 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Gulsparven 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Gulsparven 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Gulsparven 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Hjortmosseskolan

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Hjortmosseskolan Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Hjortmosseskolan 1-5 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Strömslundskolan 7-9 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Strömslundskolan 7-9 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Strömslundskolan 7-9 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan 7-9 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan 7-9 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Kronan 7-9 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Velanda skolas fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Velanda skolas fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Velanda skolas fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Hjortmosseskolan

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Hjortmosseskolan Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Hjortmosseskolan 6-9 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Blå Huset 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Blå Huset 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Blå Huset 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Sädesärlan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Sädesärlan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Sädesärlan 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kärrviolen 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kärrviolen 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kärrviolen 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Soluret 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Soluret 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Soluret 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lunnen 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lunnen 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Lunnen 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Solstrålen 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Solstrålen 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Solstrålen 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vindan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vindan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Vindan 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kvarnen 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kvarnen 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kvarnen 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Åsaka skola

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Åsaka skola Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Åsaka skola 1-6 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kometen 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kometen 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kometen 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Äventyret 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Äventyret 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Äventyret 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Akvarellen 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Akvarellen 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Akvarellen 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fjärilen 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fjärilen 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Fjärilen 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Storken 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Storken 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Storken 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Källstorpsbacken 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Källstorpsbacken 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Källstorpsbacken 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Lyrfågelskolan F-3 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Lyrfågelskolan F-3 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Lyrfågelskolan F-3 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Stavreskolan 4-9 2012

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Stavreskolan 4-9 2012 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Stavreskolan 4-9 2012 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Husaren 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Husaren 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Husaren 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Simsnäppan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Simsnäppan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Simsnäppan 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lillegården 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lillegården 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Lillegården 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Skogslyckan 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Skogslyckan 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Skogslyckan 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Toppluvan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Toppluvan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Toppluvan 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kopparholmen 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kopparholmen 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kopparholmen 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Paradisskolan 1-6 inkl. English speaking school 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Paradisskolan 1-6 inkl. English speaking school 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Paradisskolan 1-6 inkl. English speaking school 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Skoftebyskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Skoftebyskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Skoftebyskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lyckan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lyckan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Lyckan 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vitsippan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vitsippan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Vitsippan 2013 KVALITÉTSARBETE På förskolan bedrivs vissa typer av verksamheter uppstöttade av cykliska årshjul. Detta gäller bland annat trygga överinskolningar

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Dalkjusans skola 1-3 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Dalkjusans skola 1-3 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Dalkjusans skola 1-3 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Lextorpsskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Lyrfågelskolan

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Lyrfågelskolan Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Lyrfågelskolan 1-3 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING AV UPPDRAG...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Lextorpsskolans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Garnet 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Garnet 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Garnet 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Ollonborren 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Ollonborren 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Ollonborren 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Skogshöjdens skola

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Skogshöjdens skola Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Skogshöjdens skola 4-9 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 4 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 5 REDOVISNING

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Sjuntorpsskolan 1-3 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Sjuntorpsskolan 1-3 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Sjuntorpsskolan 1-3 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Björndalsskolan 1-3 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Björndalsskolan 1-3 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Björndalsskolan 1-3 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna:

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Ängens förskolor orebro.se

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Björkbacken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Skogshöjdens skola 4-9 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Skogshöjdens skola 4-9 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Skogshöjdens skola 4-9 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal HT 2015 Arbetsplan för Östra förskolan Inledning: Östra förskolans arbetsplan bygger på de olika styrdokumenten som läroplanen, bildningsnämndens mål samt vårt

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna:

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Skolområdet Ängen orebro.se Innehållsförteckning

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Grundsärskolan Sylte-, Lextorp- och Skoftebyskolan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Grundsärskolan Sylte-, Lextorp- och Skoftebyskolan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Grundsärskolan Sylte-, Lextorp- och Skoftebyskolan 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat...

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer

Vår lokala likabehandlingsplan

Vår lokala likabehandlingsplan Vår lokala likabehandlingsplan 1 Stålhagens förskola Augusti 2014- juli 2015 lightversion Alla barn ska känna sig trygga och välkomna till vår förskola. 2 Likabehandlingsplan Stålhagens förskola läsåret

Läs mer