Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10642] [su/med] [ ] [5] RUTIN Melior Läkemedelsmodul avdelning 18

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10642] [su/med] [2015-11-19] [5] RUTIN Melior Läkemedelsmodul avdelning 18"

Transkript

1 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10642] [su/med] [ ] [5] Innehållsansvarig: Klas Österberg, Sektionschef, Läkare kärlkirurgi (klaos1) Godkänd av: Claes-Olof Jönsson, Verksamhetschef, Verksamhet hybrid och intervention (clajo) Denna rutin gäller för: Verksamhet Hybrid och intervention Revideringar i denna version Ny rutin mall Ändrat innehållsansvarig och godkänd av. Syfte Att ge en enhetlig vård som är baserad på kunskap, erfarenhet och forskningsresultat. Att systematisera och effektivisera omvårdnadsarbetet. Att säkerställa patientens vård och omhändertagande på ett optimalt sätt. Att minska risken för att fel och brister uppstår samt att underlätta introduktionen av nyanställda och för att underlätta införandet av ny kunskap på avdelningen. Programmet är en riktlinje för att ge en god vård med hög kvalitet till samtliga patient. Det är viktigt att komma ihåg att alla är enskilda individer som kräver sin egna individuella omvårdnad. Ansvar Utförande och revidering av Rutin ligger på PM ansvariga sjuksköterskor. Övriga omvårdnadspersonal har ett eget ansvar för uppdatering och utförande av Rutin följes. Verksamhetschefen ansvarar för att de rutiner och riktlinjer som verksamheten kräver finns tillgängliga och att verksamheten arbetar enligt SOSFS 2011:9. Arbetsbeskrivning Allmänna rutiner Utbildning av användare i Melior läkemedelsmodul Utbildning i Meliors läkemedelsmodul görs av verksamhetens handledare för läkemedel. Detta gäller både nya medarbetare och vid förändringar/uppgraderingar i systemet eller förändringar av rutiner. Nya medarbetare bör utbildas strax innan eller precis i anslutning till tjänstgöringens början. Utbildningen skall ske i Meliors skoldatabaser. Före utbildningstillfället är det önskvärt att den nyanställde gått igenom Camtasia (Meliors interaktiva utbildningsmaterial) och detta PM. Support Vid eventuella problem kontaktas i första hand närmaste handledare för läkemedel. Handledare kontaktar vid behov systemadministratör alternativt systemsamordnare för ytterligare support. Vid tekniska problem skall kontakt tas med Service Center, telefon Önskemål om förändring Om önskemål om förändring eller utveckling av läkemedelsmodulen finns kontaktas i Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia 1 (av 10)

2 första hand handledare för läkemedel, som i sin tur tar kontakt med systemadministratör. De önskemål som finns kommer att beredas i första hand av lokala systemförvaltningen där önskemålet sedan förs vidare av systemsamordnare till förvaltningen för EPJ för vidare beredning. Byte av personnummer/flytta information från vårdtillfälle Vid ovanstående finns risk för dubbla ordinationer/utdelningstillfällen i läkemedelsmodulen. Hänsyn till ordinerade/utdelade läkemedel måste tas. Byte av personnummer görs av systemadministratör/systemsamordnare. Sammanslagning av vårdtillfällen samt flytta information från vårdtillfälle görs av utsedda personer i verksamheten. Om läkemedel finns på dessa vårdtillfällen skall detta göras tillsammans med eller av ansvarig läkare. Orginalhandling/Kopior Meliors läkemedelsmodul är originalhandling, utskrivna listor räknas som kopior. Dygnsstart och tider Dygnsstart i Meliors läkemedelsmodul är och sträcker sig till Varuregister Varuregistret i Melior uppdateras ca en gång/månad. Licenspreparat De licenspreparat som används i verksamheten skall anmälas via systemadministratör till systemsamordnare. Blankett för detta finns på Meliors hemsida. Denna skickas av systemsamordnare till Siemens för inmatning i Melior. Då önskat läkemedel inte finns inlagt i varuregistret sök och använd Läkemedel i preparatsökningen, välj aktuell beredningsform samt skriv i Anvisningsrutan: licenspreparat, extemporeberedning eller studiepreparat samt preparatets namn. Överkänslighet/Varning Läkemedelsöverkänslighet skall registreras och signeras av läkare. Läkaren måste manuellt göra registreringen då sekreterare saknar behörighet i läkemedelsmodulen. I undantagsfall där läkare inte finns tillgänglig och där registrering är nödvändig kan sjuksköterska registrera läkemedelsöverkänslighet i ansvarig läkares namn. Ansvarig läkare signerar då via signeringskorgen i så nära anslutning till registreringen som möjligt. Om läkemedelsöverkänslighet anges som orsak till utsättning av läkemedel (i ordinationsdelen) registreras läkemedelsöverkänslighet vid detta tillfälle. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 2 (av 10)

3 Då registrering av läkemedelsöverkänslighet är gjord skapas en gul varningstriangel i journalen som är tillgänglig i samtliga moduler i Melior per databas. Dokumenteras varning och /eller överkänslighet i en databas överförs inte registreringen till annan databas. Denna registrering ger en varning då ett läkemedel som patienten är registrerad för ordineras. OBS! Det finns i journalen idag registrerad läkemedelsöverkänslighet under varningstecknet (utropstecken). Om sådan finns skall registrering av läkemedelsöverkänslighet göras enligt ovananstående. Alla är skyldiga att läsa informationen under båda varningssymbolerna vid ordination/utdelning av läkemedel. Patienter med s k lånad sängplats För patienter som vårdas på s k lånad vårdplats ordineras läkemedel av ansvarig läkare från hemavdelningen i hemavdelningens läkemedelsmodul. Konsulter Konsulter skall inte ordinera i läkemedelsmodulen utan rekommendera behandling i remissvar. Ansvarig läkare ordinerar i läkemedelsmodulen efter att ha tagit ställning till rekommendationen. Vid akuta situationer förs ordinerade och givna läkemedel in i efterhand av ansvarig läkare och sjuksköterska. Registrering av mätvärden Mätvärden registreras av alla personalkategorier. Med mätvärden avses de värden som tidigare dokumenterades på temp-kurva och finns under mätvärden i Melior. Angiografikontroller dokumenteras, som tidigare, på därför avsedd lista. Neurologkontroller i samband med carotisoperationer dokumenteras, som tidigare, på därför avsedd lista. Uppgifter som inte längre kan dokumenteras på temp-kurvan Ej-HLR Dokumenteras i journaltext av läkare. PVK/CVK Dokumenteras i lämplig mall där sökord för detta finns i Melior. Övriga uppgifter Dränage, kost, uppgifter om avföring dokumenteras i lämplig mall i Melior. Signering Läkare signerar ej i ordinationsdelen. Ordinationer införda av sjuksköterska signeras Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 3 (av 10)

4 via signeringskorgen av ansvarig/vald läkare dagligen eller i så nära anslutning till ordinationen som möjligt. Signering av utdelade läkemedel sker i anslutning till eller så snart som möjligt i anslutning till utdelningstillfället. Vid arbetspassets slut skall sjuksköterskan kontrollera att givna läkemedel är signerade. Genom att i utdelningslistan välja nu filtreras alla osignerade läkemedel fram. Sjuksköterskestudenter som är under verksamhetsförlagd utbildning (VFU) skriver namn och signatur i rutan för kommentar, varefter ansvarig sjuksköterska (handledare) signerar på vanligt sätt. Läkemedel som är ordinerade i pappersjournal och som inte är införda i läkemedelsmodulen signeras i pappersjournal (läkemedelslista). Spädning/blandning av läkemedel För alla läkemedel där spädning behövs finns instruktioner i FASS. Dessa instruktioner skall användas, då annat spädningsschema krävs skall detta tydligt anges i anvisningsrutan i samband med att läkemedlet ordineras. Operation/IVA/postop Preoperativa ordinationer som görs av anestesiläkare skrivs i anestesijournalen (ej i Melior). För de läkemedel som ej skall ges vid/inför operation enligt anestesiläkare, sätts given dos till 0 (noll) i utdelningsdelen. I kommentarsrutan skrivs patient till operation. Sjuksköterska på vårdavdelning signerar i anestesijournalen att de preoperativa läkemedlen som anestesiläkaren ordinerat är givna. Antibiotika som skall ges i samband med operation ordineras som morgondos i läkemedelsmodulen. Läkemedel givna på operation/ IVA/postop signeras på patientens observationskurva. När patienten kommer från operation/iva/postop skall ansvarig läkare på avdelningen ta ställning till och ansvara för att ordinationerna förs över till läkemedelsmodulen. När patienten återkommer till vårdavdelning signeras de på operation/iva/postop givna läkemedlen. I kommentarsrutan skrivs givet på operation/iva/postop samt klockslag för utdelning. Denna signatur innebär då att sjuksköterskan inte ansvarar för att de aktuella läkemedlen är givna. Signaturen görs för att dessa läkemedel inte skall finnas kvar i utdelningsdelen. För de läkemedel patienten ej fått på operation/iva/postop sätts given dos till 0 (noll) i utdelningsdelen. I kommentarsrutan skrivs patient vårdad på operation/iva/postop. Denna signatur innebär att sjuksköterskan inte ansvarar för Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 4 (av 10)

5 att de aktuella läkemedlen inte är givna. Signaturen görs för att dessa läkemedel inte skall finnas kvar i utdelningsdelen. Kontroller och ändringar av EDA/TEDA/PCA-pump dokumenteras på därför avsedd lista. Vid de tillfällen då patienter ligger länge (>1 dygn) på CIVA/postop skall läkare kryssa läkemedel i läkemedelsmodulen för att utdelningstillfällen som ej används skall undvikas. Ordination av läkemedel Ansvarig läkare skriver snarast in läkemedelsordination i läkemedelsmodulen i Melior. Dygnsstart Dygnsstart i Melior är kl Detta innebär att följande dag/helg måste pilas för att nästa dygns ordinationer skall finnas i utdelningsdelen för sjuksköterskan. Om detta inte görs finns inga utdelningstillfällen för natten och morgonen. Detta gäller även vid behovs -ordinationer. Pilning Läkare skall dagligen ta ställning till ordinarie läkemedel, det vill säga, pilas. Pilning av ordinationer görs i förväg, åtminstone till dagen efter. Inför helg minst till och med påföljande vardag så att ordinationerna syns i sjuksköterskans utdelningslista. Ordinationen är bekräftad i och med pilning eftersom ansvarig läkares signatur kan återfinnas i journalens historik. Läkaren ansvarar för att läkemedlen pilas och därmed blir synliga i utdelningslistan. Pilning kan göras maximalt 28 dagar framåt. Om pilning saknas för aktuellt utdelningstillfälle skall sjuksköterskan kontakta ansvarig läkare eller jourläkare. Ordinationsmallar Ordinationsmallar kan skapas på tre olika nivåer; klinik, avdelning och personlig. Varje verksamhet har av verksamhetschef utsedda personer som ansvariga för varje verksamhets ordinationsmall på klinik och avdelningsnivå, och uppdatering och införande av dessa. Ordinationsmallar gällande på klinik respektive avdelningsnivå beslutas av verksamhetschef. Finns behov av ny/förändring av ordinationsmall skall kontakt med ansvariga tas. Telefonordination Telefonordination skall snarast föras in i Meliors läkemedelsmodul för att sjuksköterska skall kunna ge och signera utdelat läkemedel. Om läkaren saknar Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 5 (av 10)

6 tillgång till Melior kan sjuksköterskan i undantagsfall föra in ordinationen i Meliors ordinationsdel i ordinerande läkares namn. Sjuksköterskan skriver då i ordinationsdelens kommentarsruta att det är en telefonordination och av vilken läkare. De interaktioner som kan komma upp skall diskuteras med den läkare som ger ordinationen, varför det är att rekommendera att sjuksköterskan redan från början är inloggad och kan utföra ordinationen medan läkaren finns kvar i telefon. Det är att föredra att läkaren själv gör ordinationen från tillgänglig dator för att undvika detta problem. Om sjuksköterska skriver in telefonordination skall ordinerande läkare signera ordinationen via sin signeringskorg så snart som möjligt. Telefonordination skall pilas till nästkommande dag. Telefonordination är endast giltig ett dygn, då ordinerande/ansvarig läkare tar ställning till ordinationen genom att pila läkemedlet skall ändring av noteringen i kommentarsrutan göras. Muntlig ordination Muntlig ordination kan i akuta situationer göras av läkare till sjuksköterska. Läkaren skall då snarast skriva in ordinationen i Meliors läkemedelsmodul så att sjuksköterskan kan signera givna läkemedel. Kan inte läkaren skriva in läkemedlen i Meliors läkemedelsmodul kan sjuksköterska i undantagsfall skriva in dessa i ordinationsdelen i ansvarig läkares namn som en tf ordination. I anvisningsrutan skrivs att det är en muntlig ordination enligt NN. Ansvarig läkare signerar ordinationen via signeringskorgen i så nära anslutning till händelsen som möjligt. Ofullständiga ordinationer Läkemedel som man inte kan ta ställning till t ex aktuell dos, används ordinationen lika med (=) som blir ett frågetecken (?) i ordinationsdelen. I utdelningsdelen visas en ruta med de ordinationer som är ofullständiga. Nya eller ändrade ordinationer Vid nya eller ändrade ordinationer som sker utanför rond skall läkaren även muntligen meddela ansvarig sjuksköterska. Waran Waran ordineras dagligen (antal tabletter), skall ej pilas. När Waran ordineras innan PK-värdet erhållits görs detta med lika med (=). I datumcellen kommer det upp ett frågetecken (?). Detta syns som ofullständig ordination i utdelningsdelen. När PKvärdet anländer skall läkaren ordinera rätt dos i dagens datumcell. Samtidigt görs ordinationen för kommande dag med lika med (=). Vid hemgång avsluta med lika med (=). Då kommer ingen dos ordination på eventuellt recept. Notera i anvisning Enligt särskild ordination från t ex AK-mottagningen. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 6 (av 10)

7 Ordination av infusioner, injektioner, mixturer och tillsatser Injektioner och mixturer skall ordineras i milliliter, inte i milligram. Tillsatser skall ordineras i milliliter, inte i millimol. Infusioner skall ordineras i milliliter, inte i liter. Insulin ordineras i internationella enheter E. Antibiotika ordineras i gram eller milligram utefter den dosform som anges på förpackningen (i varuregistret). Ordination eller ändring av tillsatser görs alltid av läkare. Utdelning av läkemedel Signering av utdelade läkemedel Signering av utdelade läkemedel skall göras i anslutning till utdelning eller så snart som möjligt efter utdelning. När sjuksköterskan avslutar ett arbetspass skall kontroll ske att samtliga givna läkemedel är signerade. Genom att välja NU i listboken för filter, får man fram de läkemedel som skulle ha varit utdelade och signerade. Infusioner Infusionsstart skall anges samt signeras av den sjuksköterska som påbörjat infusionen. Infusionsslut anges av sjuksköterska som avslutar infusionen. Infusionsslut signeras ej. Uppgifter om vem som dokumenterat infusionsslut återfinns i Historiken. Tillsatser på redan påbörjad infusion Vid ordination av tillsatser på redan påbörjad infusion anges klockslag i Utdelningsdelen i fältet insättningstid. Tillsatsen går inte att signera, men återfinns i Historiken. Permission/ sköter själv Vid permission markerar sjuksköterskan sköter själv -rutan för ett eller flera utdelningstillfällen. Signaturen innebär i detta fall att läkemedlen är överlämnade till patienten, dock utan att sjuksköterskan kan ansvara för att läkemedlen intagits. Då patienten återkommer från permission skall om så behövs en kommentar skrivas i utdelningsdelens utvärdering. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 7 (av 10)

8 Sköter själv -rutan kan också användas då patienten använder egna läkemedel från dosett eller liknande. Skriv då en förklarande kommentar. Utvärdering av givet läkemedel Utvärdering av givet läkemedel dokumenteras i utvärdering i utdelningsdelen i Meliors läkemedelsmodul. Utvärdering av läkemedel skall inte dokumenteras i journaltext för ökad säkerhet och för att undvika dubbeldokumentation. Generella ordinationer De av verksamheten beslutade generella ordinationer finns inlagda i Melior av systemadministratör. När förändring/uppdatering sker skall detta meddelas till systemadministratör för respektive verksamhet alternativt systemsamordnare. Originalhandling är dokument signerat av verksamhetschef, detta förvaras på respektive verksamhet. Generica Vid val av läkemedel vid ordination skall ansvarig läkare i möjligaste mån ordinera det läkemedel som är rekommenderade och som finns på respektive enhet. Vid de tillfällen då ansvarig läkare ordinerat ett läkemedel som ej finns på enheten kan vid undantagsfall ett generiskt preparat användas för utdelning. Ansvarig sjuksköterska skriver då i kommentarsrutan: Genericabyte gjort på grund av XXXX. Namn på preparat, styrka, generiskt namn på läkemedlet som är givet. Ansvarig läkare skall snarast ändra ordinationen till det läkemedel som finns på enheten. Apodos/E-dos Melior har ingen koppling till Apodos/E-dos utan vid hemgång ordineras läkemedel enligt tidigare rutiner. Utskrivning av patient till hemmet eller till annan enhet/verksamhet I samband med utskrivning skall ordinationerna i läkemedelsmodulen uppdateras. De läkemedel som patienten inte skall ha efter hemgång skall sättas ut (nollas), OBS Nollas dagen efter utskrivning. Dygnets kvarvarande utdelningstillfällen nollas i utdelningsdelen av ansvarig sjuksköterska. I utdelningskommentaren skrivs: Patienten gått hem/till annan enhet och klockslag då patienten lämnade enheten. Recept skrivs innan vårdtillfället avslutas i Melior. I version 212 kan detta komma att Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 8 (av 10)

9 förändras. Då patienten skrivs ut till hemmet medskickas utskrift av Medicinlista (från ordinationsdelen) om patienten har önskemål om detta. Vi utskrivning till annan enhet/verksamhet (ej den egna verksamheten) medskickas utskrift av Arkivlista och /eller Medicinlista. Kringenheter såsom anestesi/iva/uva/operation mm Utskrift ur läkemedelsmodulen skall ej ske. Personalen AnOpIVA skall läsa i Melior. De rutiner som idag används för att ordinera och signera läkemedel i anestesijournalen (pappersdokument) förändras inte. När patienten återkommer till vårdavdelning skall ansvarig läkare ta ställning till och ansvara för att ordinationerna för över till läkemedelsmodulen. Ordinationer gjorda av exempelvis operatör eller annan ansvarig läkare från egen verksamhet skall föras in i läkemedelsmodulen av densamme i samband med att ordinationen ges. Ordination på patienter som skrivs in från Akuten/Kärlmottagningen Då patient skrivs in från Akuten ordineras läkemedel i läkemedelsmodulen av Akutens kirurgjour. Då patient skrivs in från Kärlmottagningen ordineras läkemedel i läkemedelsmodulen av inskrivande läkare (vårdtillfälle öppnas på Kärlmottagningen) alternativt av avdelningsläkaren. Radio-LAN (trådlöst nätverk) Då trådlöst nätverk är ur funktion ansvarar sjuksköterskan som delar ut läkemedel för att aktuell läkemedelslista finns tillgänglig då läkemedel överlämnas till patienten. Ny utskrift av läkemdelslista görs, alternativt kan utskrift för säkerhetskopia användas. OBS ordination av läkemedel och signering av utdelat läkemedel görs i läkemedelsmodulen vid stationär dator, ej på utskrift av läkemedelslista. Planerade driftstopp Vid planerade driftsopp skall utskrift av läkemedelslista göras innan systemet stängs. Ordinationer och utdelningar under driftstopp förs in på pappersutskriften. Då systemet är åter i drift skall samtliga ordinationer och givna utdelningar samt eventuella kommentarer snarast föras in i systemet. Oplanerade driftstopp Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 9 (av 10)

10 Utskrift av läkemedelslista enligt säkerhetsrutin skall användas. Ordinationer och utdelningar under driftstoppet förs in på pappersutskriften. Då systemet är åter i drift skall samtliga ordinationer och givna utdelningar samt eventuella kommentarer snarast föras in i systemet. Säkerhetsrutiner Utskrifter av läkemedelslista görs en gång per dygn, strax efter kl av ansvarig sjuksköterska. Signerade utdelningstillfällen måste bockas i vid utskrift. Förra dygnets utskrifter kasseras då aktuell utskrift är gjord. Utskriften förvaras alltid på ett av enheten bestämt ställe, på avdelning 18 i pärm på sjuksköterskeexpeditionen. OBS! Detta är en temporär lösning och denna rutin skall revideras så snart andra alternativ finns. Uppföljning och utvärdering Uppföljning och utvärdering av Rutin innehåll ligger på PM ansvariga sjuksköterskor. Övriga omvårdnadspersonal har ett eget ansvar för uppföljning och utvärdering av Rutin följes. Avvikelse från rutin hanteras i MedControl Pro, yttersta ansvarat för detta är VEC. Relaterad information Här noteras redovisande dokument, hänvisningar, checklistor, mallar, arbetsblad, m.m. som utgör arbetsverktyg och hjälpmedel för att följa vårdprogram, rutiner och vårdplaner. Dokumentation Styrande dokument arkiveras i Barium. Redovisande dokument ska hanteras enligt sjukhusets gällande rutiner för arkivering av allmänna handlingar. Granskare/Arbetsgrupp Klas Österberg Tillförordnad sektionschef Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 10 (av 10)

Övningsuppgifter för läkare: Läkemedel Melior

Övningsuppgifter för läkare: Läkemedel Melior Övningsuppgifter för läkare: Läkemedel Melior http://smartass.guider.nu/siemens/263.guide scrolla ner till Melior läkemedel Titta på följande avsnitt: Introduktion Läkemedelsmodulen 1:47 Samtliga filmer

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10378] [su/med] [ ] [3] RUTIN Melior läkemedelsmodul på avd 12-25

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10378] [su/med] [ ] [3] RUTIN Melior läkemedelsmodul på avd 12-25 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10378] [su/med] [2017-12-14] [3] Innehållsansvarig: Andreas Westerlind, Överläkare, Läkare thoraxkirurgi (andwe1) Godkänd av: Helena Rexius, Verksamhetschef,

Läs mer

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17 Manual för BPSD registret Version 6 / 2013 06 17 Logga in Logga in till registret överst till höger på hemsidan. (Observera att du hittar testdatabasen längre ner på hemsidan) Fyll i ditt personliga användarnamn

Läs mer

OBS! Under behandlingen skall ingen ytterligare diabetesmedicinering ges.

OBS! Under behandlingen skall ingen ytterligare diabetesmedicinering ges. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 11198 su/med 2015-11-02 3 Innehållsansvarig: Birgit Lorentsson, Instruktör, Thoraxintensivavdelning (birlo1) Godkänd av: Helena Rexius, Verksamhetschef,

Läs mer

Kontakt med läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal

Kontakt med läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal Sida 1 (5) 2016-05-02 - Kontakt med läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal vid förändring av patients hälsotillstånd samt överföring till annan vårdinrättning MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen,

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Registrera och ordinera i ett flöde i Pascal

Registrera och ordinera i ett flöde i Pascal 1 (5) Landstingsgemensamma funktioner Anna-Lena Granholm Systemförvaltare NPÖ/Pascal Registrera och ordinera i ett flöde i Pascal Möjlighet att registrera och ordinera i ett flöde införs, vilket innebär

Läs mer

Manual Individuell genomförandeplan Social dokumentation Omsorgspersonal

Manual Individuell genomförandeplan Social dokumentation Omsorgspersonal Manual Individuell genomförandeplan Social dokumentation Omsorgspersonal 1 Ny Individuell genomförandeplan Använd Mall för Individuell genomförandeplan som är ifylld tillsammans med brukaren och eventuellt

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery MAS Godkänd av Monica Holmgren chef Vård-

Läs mer

Åtgärdsplan/Rapport Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter.

Åtgärdsplan/Rapport Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter. 1 (6) Medverkande Isabella Edqvist, verksamhetschef Ida Tegnefjord, Ida Lorenzson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Åtgärdsplanen skickad till isabella.edqvist@solom.se ida.tegnefjord@solom.se ida.lorenzson@sollentuna.se

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21724 su/med 2015-06-02 1. Korsett - Inprovning av korrigerande korsett - Regionhabiliteringen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21724 su/med 2015-06-02 1. Korsett - Inprovning av korrigerande korsett - Regionhabiliteringen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21724 su/med 2015-06-02 1 Korsett - Inprovning av korrigerande - Innehållsansvarig: Jane Ernelind, Sjuksköterska, Regionhabilitering - Omvårdnad-UroTarm

Läs mer

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke Att lämna samtycke Detta häfte innehåller upplysningar om vad det innebär att lämna samtycke för informationsöverföring inom äldre- och handikappomsorg Vad säger lagen? Informationshantering och journalföring

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Publicerat för enhet: Sjukhusgemensamt Version: 5

Publicerat för enhet: Sjukhusgemensamt Version: 5 Publicerat för enhet: Sjukhusgemensamt Version: 5 Innehållsansvarig: Ingela Fruberg, IT-samordnare, Informationssystem (infru); Susanne Martinsson, Systemförvaltare, Giltig från: 2019-02-27 Informationssystem

Läs mer

Utskrifter från Melior

Utskrifter från Melior 2015-11-18 10844 1 (11) Sammanfattning Rutinen beskriver utskrifter från Meliors olika moduler; journal, korrespondens, läkemedel och lab. Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Förutsättningar... 1

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Manual IBIC Genomförandeplan Social dokumentation Omsorgspersonal

Manual IBIC Genomförandeplan Social dokumentation Omsorgspersonal Manual IBIC Genomförandeplan Social dokumentation Omsorgspersonal 1 IBIC Genomförandeplan Denna plan används för de personer som har fått en IBIC bedömning där biståndshandläggaren har bedömt vilka insatser

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Information Patienten ska före behandlingens början ha fått information om PD-behandling och om hur akut start av PD-behandling går till.

Information Patienten ska före behandlingens början ha fått information om PD-behandling och om hur akut start av PD-behandling går till. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22147 su/med 2015-09-07 1 Innehållsansvarig: Marie Blomén, Sjuksköterska/mott, PD-mottagning (marbl24) Godkänd av: Gert Jensen, Verksamhetschef, Verksamhetsledning

Läs mer

Kom ihåg att ansöka om examen!

Kom ihåg att ansöka om examen! Institutionen för omvårdnad Programrådet för sjuksköterskeprogram, PRS Kom ihåg att ansöka om examen! Information om de olika examina som kan vara aktuella för våra studenter, om hur man ansöker om examen

Läs mer

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9.

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9. AcadeMedia Telefoni Innehåll Information sid 2 4 Beställning sid 5 Ändring/Nytt SIM sid 6 Avsluta abonnemang sid 7 Fakturafråga sid 8 Felanmälan/fråga sid 9 Kontkat sid 10 Information För att göra en beställning,

Läs mer

TIMREDOVISNINGSSYSTEM

TIMREDOVISNINGSSYSTEM TIMREDOVISNINGSSYSTEM Företagsekonomiska Institutionen Inledning med begreppsförklaring Huvudmeny Budgethantering Planering Rapportering Signering Utskrifter/Rapporter Byt lösenord Logga ut 1 Inledning

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel (Senast uppdaterad 2013-09-10)

Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel (Senast uppdaterad 2013-09-10) och svar Dosdispenserade läkemedel (Senast uppdaterad 2013-09-10) Frågor 1. När är det planerat att överflyttning (migrering) till ny dosleverantör sker? 2. Kommer man åt dosrecepten under överflyttningsperioden?

Läs mer

Vårdbegäran i KLARA SVPL till närsjukvårdsteamet

Vårdbegäran i KLARA SVPL till närsjukvårdsteamet 1 (5) Vårdbegäran i KLARA SVPL till närsjukvårdsteamet Sammanfattning Klara används för kommunerna för att skicka vårdbegäran (hanteras som remiss) till närsjukvårdsteamet, Södra Älvsborgs Sjukhus. Vårdbegäran

Läs mer

KLARA SVPL Lathund för Öppenvårdsmottagning Psykiatri. Skapad för SAMSA av Lena Arvidsson & Marie Steffenburg Wennberg 2014-01-28 Version 2

KLARA SVPL Lathund för Öppenvårdsmottagning Psykiatri. Skapad för SAMSA av Lena Arvidsson & Marie Steffenburg Wennberg 2014-01-28 Version 2 KLARA SVPL Lathund för Öppenvårdsmottagning Psykiatri Innehåll sid. Bakgrund och beskrivning 3 Inkomna meddelanden 4 Kvittera meddelande 5 Administrativt meddelande 6 Avisera meddelanden till 7 deltagande

Läs mer

Arbetsbeskrivning, att förbereda för studenternas registrering kommande termin. 1. Studenter antagna på fristående kurs 2

Arbetsbeskrivning, att förbereda för studenternas registrering kommande termin. 1. Studenter antagna på fristående kurs 2 Ladok Arbetsbeskrivning, att förbereda för studenternas registrering kommande termin 1. Studenter antagna på fristående kurs 2 2. Antagning till valfria kurser inom program 2 3. Valfria kurser inom program

Läs mer

Situation Cosmic Rutiner utanför Cosmic. Kommentar. Signerat läkemedel på fel patient. Ssk

Situation Cosmic Rutiner utanför Cosmic. Kommentar. Signerat läkemedel på fel patient. Ssk Dokumentnamn: emedelshantering i, MT-kliniken Utfärdande PE: Hjärt- och medicincentrum (HMC) Utfärdande enhet: MT-kliniken (Mag-tarmmedicinska kliniken) Framtagen av: (Namn, titel) Rikard Svernlöv, överläkare

Läs mer

Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning

Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning Frågorna ställs som öppna och de svarsalternativ som presenteras nedan är avsedda för att snabbt kunna markera vanligt förekommande svar. Syftet är alltså inte

Läs mer

Manual ÄBO Genomförandeplan IBIC Social dokumentation Omsorgspersonal

Manual ÄBO Genomförandeplan IBIC Social dokumentation Omsorgspersonal Manual ÄBO Genomförandeplan IBIC Social dokumentation Omsorgspersonal 1 ÄBO Genomförandeplan IBIC Denna plan används inom äldreboende för de personer som har fått en biståndsbedömning som utgår från IBIC

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

Rehabkollen Ditt stöd i rehabiliteringsarbetet

Rehabkollen Ditt stöd i rehabiliteringsarbetet Rehabkollen Ditt stöd i rehabiliteringsarbetet Innehållsförteckning INTRODUKTION ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Inställningarna görs när användaren har loggat in i TakeCare.

Inställningarna görs när användaren har loggat in i TakeCare. För att underlätta användning av TakeCare så har följande inställningar tagits fram gemensamt av systemansvariga och ska göras på primärvårdens användare. Inställningarna görs när användaren har loggat

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Felanmälan eller Arbetsorder

Felanmälan eller Arbetsorder Felanmälan eller Arbetsorder Vi har valt att separera föreningens utrymmen och utrustning och det som finns i er lägenhet. Av det skälet att föreningen står för eventuella kostnader runt gemensamma utrymmen

Läs mer

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö I programmet finns 11 olika aktiviteter för att träna varje bokstav och på att känna igen ord. För varje bokstav kan olika övningsblad skrivas ut: Inledningsvis väljer du vilken bokstav du vill öva på.

Läs mer

Assistenten instruktioner Starta assistenten

Assistenten instruktioner Starta assistenten Assistenten instruktioner Ciceron assistent är ett stöd för att digitalt planera, genomföra och följa upp möten. Assistenten är speciellt anpassad för surfplattor men kan också användas i smartphones och

Läs mer

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler För handledare I den här lathunden finns detaljerade instruktioner om hur du gör för att ladda ner rapporter och ljudfiler från dina studenter. Först kommer

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07 Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07 Namn: (Ifylles av student) : (Ifylles av student) Tentamensdatum: 120113 Tid: Hjälpmedel:

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7)

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndarkansliet informerar Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndaren ska enligt lag utöva tillsyn över gode männens verksamhet. En god

Läs mer

Föräldrar i Skola24. Schema

Föräldrar i Skola24. Schema Föräldrar i Skola24 Schema Ett textschema kan ses på startsidan om skolan har valt att aktivera funktionen. Passerade lektioner visas i grått, nuvarande eller nästkommande lektion är blåmarkerad och kommande

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde

Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde KONTORET FÖR VUXNA MED FUNKTIONSHINDER Handläggare Datum Diarienummer 2009-10-01 Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde Rekommendationer gällande överföring

Läs mer

Konsult- och servicekontoret Ekonomi & Finans Användarmanual Economa Faktura

Konsult- och servicekontoret Ekonomi & Finans Användarmanual Economa Faktura 1(16) Användarmanual Economa Faktura Fakturan scannas och tolkas i Economa faktura Fakturan skickas elektroniskt till 1:a mottagaren som granskar och ev. konterar. Fakturan skickas sedan vidare till ev.

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Handbok Ämnesprov 2016 Lärarinmatning I Dexter Åk 3. Uppdaterad: 2016-02-15/HL Version: 2016.1. IST AB

Handbok Ämnesprov 2016 Lärarinmatning I Dexter Åk 3. Uppdaterad: 2016-02-15/HL Version: 2016.1. IST AB Handbok Ämnesprov 2016 Lärarinmatning I Dexter Åk 3 Uppdaterad: 2016-02-15/HL Version: 2016.1 1 Innehåll REGISTRERING AV ÄMNESPROV... 3 Ämnesprovsgrupper... 3 MATEMATIK... 4 Fälten i resultatsinmatningen...

Läs mer

Manual BizPart Semesterplan

Manual BizPart Semesterplan Manual BizPart Semesterplan Innehåll 1 Om manualen... 2 2 Komma igång... 2 2.1 För användare... 2 2.1.1 Logga in... 2 2.1.2 Ansök om semester... 3 2.1.3 Visa semestertabell... 3 2.1.4 Ta bort semesteransökan...

Läs mer

Lathund Hur man arbetar med NOAK i Auricula

Lathund Hur man arbetar med NOAK i Auricula Lathund Hur man arbetar med NOAK i Auricula 1. Nystartad patient Om patienten är ny i systemet skall patienten först läggas in i Auricula se manual Lägga in patient. 2. Byte av antikoagulantia Om patienten

Läs mer

Manual Ledningskollen i mobilen

Manual Ledningskollen i mobilen Manual Ledningskollen i mobilen 1. Innehåll 1. Innehåll 2. Introduktion 3. Inkluderade funktioner 4. Manualens upplägg 5. Kortversion av manualen 5.1. Registrera (skapa) konto 5.2. Skapa ärende 5.3. Hantera,

Läs mer

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Fastställd av Ks 2011-03-09 2011-02-10 Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Syfte Att skydda den enskildes privata medel samt att hanteringen ska ske på ett sådant sätt att inte oberättigade

Läs mer

Regler för onlinespel Bingo

Regler för onlinespel Bingo Regler för onlinespel Bingo 2012-11-05 Innehållsförteckning 1 INLEDNING 3 1.1 TILLÄMPLIGA VILLKOR 3 1.2 ALLMÄNT OM BINGO 3 1.3 GILTIGHETSTID FÖR REGLER FÖR ONLINESPEL BINGO 3 1.4 DEFINITIONER 3 1.4.1 GEMENSAMMA

Läs mer

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Malmö stad Fastställd: 2000-05-11 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad: 2009-06-18 Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinjer för läkemedelshantering...3

Läs mer

Visma Proceedo. Beställa IT-produkter - beställare. Version 2.0 / 160202

Visma Proceedo. Beställa IT-produkter - beställare. Version 2.0 / 160202 Visma Proceedo Beställa IT-produkter - beställare 1 Innehållsförteckning FÖRORD... 3 VANLIG BESTÄLLARE LÄGGER EN BESTÄLLNING FRÅN IT OCH TELE-AVTALET... 4 Syfte och leveransadress... 7 Kontering... 7 Flödet...

Läs mer

KA Webb Arbetsmarknadsutbildningar och förberedande utbildningar

KA Webb Arbetsmarknadsutbildningar och förberedande utbildningar KA Webb Arbetsmarknadsutbildningar och förberedande utbildningar Version 1.3 Uppdaterat 2016-03-31 Hantera handlingar: - Gemensam utbildningsplan - Periodisk rapport, närvarorapportering - Informativ rapport

Läs mer

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB 1

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB 1 1 Patientsäkerhetsberättelse 2016 02 05 Riggargatan A&O Ansvar och Omsorg AB Beskrivning av patientsäkerhetsarbetet under 2015 Avvikelser Samtliga avvikelser registrerades och dokumenterades. Avvikelserna

Läs mer

Anne Denhov & Guy Karlsson. Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning

Anne Denhov & Guy Karlsson. Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning Anne Denhov & Guy Karlsson Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning FoU-enheten Psykiatri Södra Stockholm 2008 2008 FoU-enheten Psykiatri Södra Stockholm Stockholms Läns Sjukvårdsområde

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

NATIONELL ORDINATIONSDATABAS. En nationell läkemedelslista för förskrivare. I drift 2012.

NATIONELL ORDINATIONSDATABAS. En nationell läkemedelslista för förskrivare. I drift 2012. NATIONELL ORDINATIONSDATABAS En nationell läkemedelslista för förskrivare. I drift 2012. 2 SÄKER LÄKEMEDELS BEHANDLING MED NATIONELL ORDINATIONSDATABAS, NOD Under många år har behovet av en gemensam nationell

Läs mer

Office 365 Kompetens 2013 / MB

Office 365 Kompetens 2013 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning... 2 Koppling mobiltelefonen / pekplatta till systemet... 2 Tema... 2 E post... 2 E-post inställningar (signatur)... 2 E-posthistorik samt sökning...

Läs mer

Beskrivning av uppföljningssystemet SUS Bilaga 1 till Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Beskrivning av uppföljningssystemet SUS Bilaga 1 till Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Beskrivning av uppföljningssystemet SUS Bilaga 1 till Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Ändringsförteckning Nedanstående tabell redovisar ändringshistoriken för detta dokument. Version

Läs mer

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 1 (7) Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 2 (7) Innehåll BAKGRUND... 3 ALERIS OMSORG AB... 3 FLORAGÅRDENS EKONOMISKA

Läs mer

SA33 - Val av kurser inom program m terminsreg

SA33 - Val av kurser inom program m terminsreg Margareta Poovi 2016-02-03 SA33 1 (15) SA33 - Val av kurser inom program m terminsreg 1. Allmänt om funktionen Funktionen SA33 används för inläggning och borttagning av kursval på program med terminsregistrering.

Läs mer

Hel tjänstledighet för att prova annan anställning inom Göteborgs universitet.

Hel tjänstledighet för att prova annan anställning inom Göteborgs universitet. Ledighet annan anställning 1 Ledighet annan anställning (Alfa 1 kap.9-14) samt Personalhandbok A-Ö (Tjänstledighet) http://www.pa.adm.gu.se/ Se även Regler i Egenrapporterings hemsida i Medarbetarportalen.

Läs mer

EWEBB. Ersätter pappersblanketter, såsom T2, T3, ledighetsansökan, reseräkning.

EWEBB.  Ersätter pappersblanketter, såsom T2, T3, ledighetsansökan, reseräkning. EWEBB http://ecompwebb Ersätter pappersblanketter, såsom T2, T3, ledighetsansökan, reseräkning. Inloggning Användarnamn: 1:a bokstaven i för- och efternamn samt 6 första siffrorna i personnr, ex HL630731

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Axiell Arena. Samarbeta om bilder Regionbiblioteket i Kalmar län

Axiell Arena. Samarbeta om bilder Regionbiblioteket i Kalmar län Axiell Arena Samarbeta om bilder Regionbiblioteket i Kalmar län Introduktion Det finns möjlighet att samarbeta om bilder i Axiell Arena. Samarbetet kan läggas upp på olika sätt, men i denna lathund beskrivs

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

En lönerevision görs i flera steg; Initiering - Lönerevision Attestering - Skapa förmån - Uppdatera lön.

En lönerevision görs i flera steg; Initiering - Lönerevision Attestering - Skapa förmån - Uppdatera lön. Lönerevision En lönerevision görs i flera steg; Initiering - Lönerevision Attestering - Skapa förmån - Uppdatera lön. Under Register/Lönerevision administration, fliken Initiering markeras först de anställda

Läs mer

Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo. en lathund för student

Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo. en lathund för student Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo en lathund för student Du skapar din VFU-portfölj På ingångssidan mondo.su.se ligger i högerspalten, innan du loggar in, en länk till en manual för hur du skapar

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

Informationssäkerhet

Informationssäkerhet Presentation Moa Malviker Wellermark Informationssäkerhetsansvarig/Jurist Informationssäkerhet Information är en tillgång som, liksom andra viktiga tillgångar, har ett värde och som måste skyddas. Informationssäkerhet

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri 1 Antagits av TKL 2010-09-24 Utvärderas senast 2011-12-31 RIKTLINJE för samordnad vårdplanering utifrån överenskommelse

Läs mer

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS 16.2 2003-08-05 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Eva Kohl LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS BAKGRUND Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Uppgifterna om barnets personnummer och namn fyller du under Person Barn i funktionsträdet.

Uppgifterna om barnets personnummer och namn fyller du under Person Barn i funktionsträdet. Föräldraledighet 1 Föräldraledighet (Villkorsavtal 8 kap samt 6 kap) Lokalt Kollektivavtal: http://medarbetarportalen.gu.se/personalfragor/ledigheter/foraldraledighet/ Se även Regler i Egenrapporterings

Läs mer

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 9 Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 2.0 Sidan 2 av 9 Innehåll Hur man beställer inlästa läromedel för abonnemangskunder... 3 Logga

Läs mer

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar:

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: EXYPLUS OFFICE manual Välkommen till ExyPlus Office! Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: Hämta fordon Hämta alla fordonsenheter

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Infobric Ease Snabbguide

Infobric Ease Snabbguide Den här snabbguiden ger dig en överblick över de vanligaste momenten en systemadministratör utför. Detta är ingen manual utan ska ses som en hjälpande hand till utbildade systemadministratörer. Översikt

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom.

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom. Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom. Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 14 TentamensKod: Tentamensdatum: 160116 Tid: 09.30-13.30 Hjälpmedel: Inga tillåtna Totalt antal

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Välkommen till ikanobank.se

Välkommen till ikanobank.se Välkommen till ikanobank.se Hej, här kan du läsa om hur du loggar in och använder vår internetbank. Vi går igenom överföringar, transaktioner, månadssparande m.m. Internetbanken har öppet varje dag, året

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje Utgåva nr 2 sida 1 av 6 Dokumentets namn Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utfärdare/handläggare Annette Karlsson Medicinskt ansvarig

Läs mer

Hur skapar man formula r

Hur skapar man formula r Hur skapar man formula r Gamla jämfört med nya sättet Förord Att skapa olika typer av dokument är styrkan i ett ordbehandlingsprogram, såsom Microsoft Word. Dock är denna flexibilitet även till en nackdel.

Läs mer

DATASAMORDNING NYHETERNA I CHAOS 3 2009-09-15. Utbildning Chaos/Handledning - Nyheterna i Chaos 3/2009-09-15

DATASAMORDNING NYHETERNA I CHAOS 3 2009-09-15. Utbildning Chaos/Handledning - Nyheterna i Chaos 3/2009-09-15 DATASAMORDNING NYHETERNA I CHAOS 3 2009-09-15 2 (14) Innehåll INLEDNING 3 PRESTANDAFÖRBÄTTRINGAR I CHAOS 3 4 BAKGRUND 4 Kontroll av fönsterinställningar... 4 Vista-kompabilitet.... 4 Kompatibelt med långa

Läs mer