Instruktion till avropsblankett och utvärderingsmall Säkerhetssystem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Instruktion till avropsblankett och utvärderingsmall Säkerhetssystem"

Transkript

1 Instruktion 1 (19) Instruktion till avropsblankett och utvärderingsmall Säkerhetssystem 1. Inledande kommentarer I samband med att avrop görs från de statliga ramavtalen för Säkerhetsteknik rekommenderas att använda den avropsblankett som har tagits fram av. Syftet med avropsblanketten är att för leverantörerna tydliggöra den avropande organisationens behov av produkter och tjänster, och möjliggöra en utvärdering av leverantörernas lösningsförslag och priser vid en förnyad konkurrensutsättning. Blanketten fungerar alltså både som avropsförfrågan och avropssvar och riktar sig således till såväl avropande organisationer som ramavtalsleverantörerna. För att få en översikt över leverantörernas avropssvar och kunna redovisa hur en ev. bedömning av lösningsförslag har gjorts, samt en sammanställning inför tilldelningsbeslut, fyller avroparen även i en utvärderingsmall. Denna instruktion beskriver översiktligt hur blanketterna är uppbyggda samt vad man som avropare och leverantör ska tänka på när man fyller i dem. Observera att för att kunna genomföra ett korrekt avrop som leder till en för den avropande organisationen god affär, krävs ett förarbete som innefattar att man har preciserat sina behov inom det aktuella tjänsteområdet. För att genomföra avropet krävs normalt en kompetensmässig mix omfattande kunskap inom säkerhetsområdet, grundläggande upphandlingskunskap samt ett visst grundläggande Excelkunnande. Det är således en god idé att bilda en arbetsgrupp som består av såväl personer med kunskaper inom säkerhetsområdet som upphandlare eller inköpare som tillsammans kan arbeta fram underlaget till avropsförfrågan. Hur avropet i övrigt ska gå till beskrivs dels grundläggande i ramavtalsbilagan Avropsrutiner samt mer utförligt i dokumentet Guide för att underlätta ert avrop som också finns att hämta på s ambition är att tillhandahålla den information och de verktyg som efterfrågas av användarna av avtalet. Det är därför viktigt att eventuella synpunkter eller önskemål skickas till förvaltningsansvarig för ramavtalen. Kontaktuppgifter finns på 2. Ladda ner avropsblanketten Avropsblanketten, liksom utvärderingsmallen, finns att ladda ner från under ramavtalsområde Säkerhetsteknik/Säkerhetssystem KlEricss G:\Itu-Gemensamt\Ramavtalsförvaltning\Säkerhetsteknik\ \Avropsdokument\Instruktion - avropsblankett och utvärderingsmall Säkerhetsteknik.doc

2 Instruktion 2 (19) och rubriken Dokument. Ladda ner filerna genom att klicka på länken och spara filerna på lämpligt ställe på din dator. 3. Avropsblankettens uppbyggnad Blanketten består av en MS Excel arbetsbok med 5 flikar - försättssida, uppgifter om avropande organisation, uppgifter om ramavtalsleverantör och därefter flikar för samlat avrop och för regioner. Generellt sett är ljust gulmarkerade rutor avsedda att fyllas i av den avropande organisationen. Blåmarkerade rutor är avsedda att fyllas i av ramavtalsleverantören. Arbetsbokens flikar är skyddade så att endast rutor avsedda att fyllas i kan editeras. Om någon ruta inte ger tillräckligt med utrymme finns alltid möjlighet att utveckla texten i en separat bilaga. Glöm inte att tydligt ange vilka bilagor som bifogas. 4. Flik 1 Försättssida Den första fliken består endast av en försättssida som är avsedd att användas i samband med att avropsblanketten skrivs ut. 5. Flik 2 Uppgifter om avropande organisation Under fliken Avropande organisation ska den avropande organisationen bl.a. fylla i organisationens kontaktuppgifter, sista svarsdag och avropssvarets giltighetstid samt övriga formella krav på avropssvaret. 6. Flik 3 Uppgifter om leverantören Under fliken Leverantörsuppgifter ska den ramavtalsleverantör som svarar på avropsförfrågan fylla i uppgifter om adress och kontaktperson. Här kan också behörig företrädare för leverantören underteckna avropssvaret om detta begärs insänt i pappersformat alt. som en pdf, vilket kan vara lämpligt med tanke på upphandlingssekretessen. 7. Flik 4-5 Avropsförfrågan och avropssvar Avrop av säkerhetssystem sker antingen per region eller som ett samlat avrop för två eller flera regioner, beroende på organisationens behov. Vid avrop väljer ni först aktuell flik, antingen för regionalt avrop eller för samlat avrop (riks), och skickar den ifyllda blanketten till antagna leverantörer för

3 Instruktion 3 (19) den aktuella regionen alt. antagna rikstäckande leverantörer. Se för uppgift om regionsindelning, vilka leverantörer som ska tillfrågas i respektive region alt. rikstäckande leverantörer, leverantörernas kontaktuppgifter, takpriser etc. Avropade tjänster Här anger ni vilka produkter och tjänster som ska avropas. Svarsrutorna är s.k. dropdowns där ni väljer Ja för aktuella produkter och tjänster. Ange om avropet är ett enskilt avrop (mindre enstaka inköp) eller avser ett leveransavtal (större installation inkl. service alt. återkommande beställningar). Leveransavtalets längd Här anger ni t.o.m. vilket datum som leveransavtalet ska löpa samt om det finns optioner på förlängning av avtalet (anges i månader eller år). Tänk på att leveransavtal som avropats från de rikstäckande ramavtalen inte får löpa längre än max 4 år, dvs. ramavtalets längd. Leveransavtal som avropats från de regionala ramavtalen får överstiga ramavtalet med max 90 dagar.

4 Instruktion 4 (19) Val av region Vid avrop från de regionala ramavtalen. Ange vilken region som avropet gäller. Avser avropet leveranser i flera regioner ska de rikstäckande ramavtalen användas. I övrigt innehåller flikarna samma information och avropet sker på samma sätt som för de rikstäckande ramavtalen!

5 Instruktion 5 (19) Val av avtalsvillkor Avropande organisation har möjlighet att välja om ramavtalsbilaga 5 Leveransavtal avseende säkerhetssystem (för regionala avrop: Allmänna villkor) ska gälla i sin helhet för uppdraget eller om den bara ska användas i fastställda delar och kompletteras med något av angivna standardavtal.

6 Instruktion 6 (19) Tillkommande krav på leverantören Markera om säkerhetsskyddsavtal är ett krav på leverantören i avropet. Bilagor Markera om en kravspecifikation eller projektering och ritningar bifogas samt om installationen ska utföras som entreprenad. Då ska även förfrågningsunderlag och kravspecifikation enligt AF-AMA bifogas Leverans av avropade produkter och tjänster Orter Här anger ni på vilken eller vilka orter som produkter och tjänster ska levereras. Tidpunkt här anger ni när leverans/leveranserna ska ske. Omfattning Här kan ni välja att kortfattat beskriva omfattningen av avropet, och i övrigt hänvisa till bifogad projektering/kravspecifikation. Är det ett mycket begränsat avrop kan det räcka att precisera produkter och tjänster här.

7 Instruktion 7 (19) Utvärdering av avropssvar Här anger ni hur utvärderingen av inkomna avropssvar ska gå till. Utvärderar ni enbart på lägsta pris ska det stå 100 % som vikt på alternativ A. Utvärderar ni på både alternativ A och B anger ni viktningen mellan kriterierna. Summan ska alltid bli 100%. (summeringsrutan kommer då att bli gul). Observera att viktningen måste stämma med utvärderingsmallen som ni använder för att utvärdera avropssvaren. Bedömningsgrunder Om ni väljer att utvärdera både pris och lösningsförslag anger ni här vilken eller vilka bedömningsgrunder som kommer att användas vid utvärderingen av lösningsförslaget. Ni anger också i punktform vilka tillhörande bör-krav i er kravspecifikation som kommer att bedömas vid utvärderingen av leverantörernas lösningsförslag. Ni gör en samlad värdering av kravuppfyllnaden per bedömningsgrund. Poängstegen för kravuppfyllnad är given enligt ramavtalet men det är Ni som anger poängskalan. Används endast en bedömningsgrund har poängskalans spridning ingen betydelse men i det fall flera bedömningsgrunder är aktuella kan Ni ange olika poängskalor för respektive bedömningsgrund för att på så sätt markera för leverantörerna vilken bedömningsgrund som är viktigast för er. Syftet är att leverantörerna tydligt ska se hur deras avropssvar kommer att utvärderas.

8 Instruktion 8 (19) Avropade produkter och tjänster Avropade produkter ska vara specificerade under punkt 2 i avropsblanketten eller i bifogad kravspecifikation. Önskas prisuppgifter för enskilda delkomponenter anges dessa här. De kommer dock inte att utvärderas separat.

9 Instruktion 9 (19) Installation och utbildning Här anger ni om installation av levererade produkter, drifttest vid installation samt utbildning av personal ingår i avropet.

10 Instruktion 10 (19) Service Här har ni möjlighet att göra ett tillval av service. Ni väljer en av tre fördefinierade servicenivåer som framgår av ramavtalsbilaga 2 Avropsrutiner. Även jourtjänst och förlängd garanti kan väljas till.

11 Instruktion 11 (19) Fjärrsupport (liksom brandlarm och CCTV) kan avropas som en tilläggstjänst. Dvs. det är inte säkert att en tillfrågad leverantör kan tillhandahålla tjänsten. Totalkostnad Summan i den nedersta rutan är den sammanräknade totalkostnaden för samtliga avropade produkter och tjänster (med en viss tillfrågad leverantör). Denna summa för ni över till avropsmallen för utvärdering. Sker utvärdering endast genom lägsta pris räcker det med en enkel uppställning som visar utfallet.

12 Instruktion 12 (19) Efterfrågade produkter och tjänster Här anger leverantören om de efterfrågade tjänsterna kan offereras eller ej. En kommentar bör också lämnas till varför en efterfrågad tjänst ev. inte kan offereras. Observera att samtliga efterfrågade tjänster ska kunna offereras för att leverantörens avropssvar ska kunna utvärderas. Ett nej innebär således att avropssvaret inte går vidare till utvärdering.

13 Instruktion 13 (19) Pris för levererade produkter Priset för levererade produkter redovisas separat, dvs. exkl. installation, utbildning och service, men inkl. installationsmaterial. Priser för tjänster anges separat. Om avroparen begärt att priser för olika ingående delkomponenter ska särredovisas, anges också detta här. Dessa delpriser utvärderas dock inte separat utan ska ingå i totalpriset för levererade produkter.

14 Instruktion 14 (19) Timpriser för tjänster Leverantören anger timpriser för avropade tjänster och beräknat antal timmar för genomförandet. Priserna får inte överstiga de takpriser som finns publicerade på avropa.se.

15 Instruktion 15 (19) Priser för service Leverantören anger priser för avropade serviceåtaganden.

16 Instruktion 16 (19) Underskrift Här finns plats för ett gemensamt undertecknande efter tilldelningsbeslut (+ ev. avtalspärr). Tillsammans med valda avtalsvillkor (avd 1) utgör då avropsblanketten ett avtal mellan parterna. Gäller både vid enskilt avrop och avrop av leveransavtal för en längre period.

17 Instruktion 17 (19) 8. Mall för utvärdering av avropssvar På denna blankett skriver man in avropssvarens prissummor och här görs även poängsättningen av leverantörernas lösningsförslag, om det kriteriet används vid utvärderingen. Observera att de bedömningsgrunder och den viktning som anges i avropsblanketten också ska tillämpas här. Ingående system Markera med kryss det eller de system, inkl. ev. tilläggstjänster, som ingår i avropet. Observera att mallen är konstruerad så att en samlad bedömning av samtliga i avropet ingående system/tjänster görs. Leverantörer Ange de leverantörer som lämnat avropssvar.

18 Instruktion 18 (19) Poängsättning Poängstegen är redan fördefinierade enligt ramavtalsbilaga 2 (Avropsrutiner). Poängskalorna ska överensstämma med det som angivits i avropsblanketten. Priser Här för ni in aktuella delsummor från inkomna avropsblanketter. Slutsumman ska överensstämma med Totalkostnad på avropsblanketten. Vid utvärderingen gör Ni en samlad bedömning av hur väl de bör-krav i kravspecifikationen som avser t.ex. användarvänlighet (bedömningsgrund c) är uppfyllda. Poängsummorna lägger ni in för respektive leverantör.

19 Instruktion 19 (19) Sammanställning sker automatiskt i mallen enligt de formler som anges i ramavtalsbilaga 2 - Avropsrutiner. Det enda som måste anges är viktningen i procent, som naturligtvis också ska överensstämma med den viktning som har angetts i avropsblanketten. Använder man bara lägsta pris som utvärdering ska det stå 0% för kriterium 1 och 100% för kriterium 2. Ignorera att det står värdefel i vissa celler!

Avropsrutiner - Ramavtalsområde Säkerhetssystem AVROPSRUTINER

Avropsrutiner - Ramavtalsområde Säkerhetssystem AVROPSRUTINER - Ramavtalsområde Sidan: 1 (6) 1 INLEDNING AVROPSRUTINER Detta dokument beskriver den rutin som ska tillämpas i samband med att avrop görs från ramavtal avseende ramavtalsområde - 1 - dnr. 53-0101-2009.

Läs mer

5. Bilaga Avrop och Kravkatalog

5. Bilaga Avrop och Kravkatalog 5. Bilaga Avrop och Kravkatalog 5.1 Kravkatalog vid förnyad konkurrensutsättning Ett skriftligt Kontrakt ska alltid upprättas efter Avrop med förnyad konkurrenssättning. Kontrakt upprättas mellan Avropsberättigad

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

2. Ramavtal 96-92-2011 Säkerhetssystem Bilaga 2 AVROPSRUTINER

2. Ramavtal 96-92-2011 Säkerhetssystem Bilaga 2 AVROPSRUTINER 2. Ramavtal 96-92-2011 Säkerhetssystem Bilaga 2 AVROPSRUTINER 2.1. AVROPSRUTINER 2.1.1. TILLÄMPNING Följande rutin tillämpas i samband med att avrop görs från ramavtal avseende "Säkerhetssystem" (rikstäckande

Läs mer

Föräldrar i Skola24. Schema

Föräldrar i Skola24. Schema Föräldrar i Skola24 Schema Ett textschema kan ses på startsidan om skolan har valt att aktivera funktionen. Passerade lektioner visas i grått, nuvarande eller nästkommande lektion är blåmarkerad och kommande

Läs mer

Lathund till Annonsportalen

Lathund till Annonsportalen Lathund till Annonsportalen * För uppdrags-/arbetsgivare * www.gu.se/samverkan/annonsportalen/ Snabbvägar: 1. Klicka på För arbetsgivare 2. Sök efter arbetsgivarens namn i sökrutan. a. Om namnet finns

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

Administrera utskick på utbildningstillfälle

Administrera utskick på utbildningstillfälle Administrera utskick på utbildningstillfälle Man kan administrera utskick för ett utbildningstillfälle på följand tre sätt: Via knappen Skapa utskick till markerade i under fliken Deltagare Vi länken Skicka

Läs mer

Beslut om inledande av upphandling avseende nytt ramavtal för anläggningsarbeten

Beslut om inledande av upphandling avseende nytt ramavtal för anläggningsarbeten 1(3) Handläggare Ragna Forslund 08-686 1959 ragna.forslund@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 10 Beslut om inledande av upphandling avseende nytt ramavtal för anläggningsarbeten Ärendebeskrivning Ärendet

Läs mer

Upphandling av ramavtal för läs- och undersökningslampor till SLL samt ett avropsavtal för NKS

Upphandling av ramavtal för läs- och undersökningslampor till SLL samt ett avropsavtal för NKS Landstingsstyrelsens förvaltning Upphandling och juridik Upphandlingsavdelningen ANBUDSINBJUDAN 2013-05-07 1 (7) Upphandling av ramavtal för läs- och undersökningslampor till SLL samt ett avropsavtal för

Läs mer

Arbetsbeskrivning, att förbereda för studenternas registrering kommande termin. 1. Studenter antagna på fristående kurs 2

Arbetsbeskrivning, att förbereda för studenternas registrering kommande termin. 1. Studenter antagna på fristående kurs 2 Ladok Arbetsbeskrivning, att förbereda för studenternas registrering kommande termin 1. Studenter antagna på fristående kurs 2 2. Antagning till valfria kurser inom program 2 3. Valfria kurser inom program

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Tjänstefordon 96-78-2014

Tjänstefordon 96-78-2014 Tjänstefordon 96-78-2014 Instruktion för användning av avropsblankett I samband med att avrop görs från det statliga ramavtalet för Tjänstefordon rekommenderas att använda den avropsblankett som har tagits

Läs mer

TIMREDOVISNINGSSYSTEM

TIMREDOVISNINGSSYSTEM TIMREDOVISNINGSSYSTEM Företagsekonomiska Institutionen Inledning med begreppsförklaring Huvudmeny Budgethantering Planering Rapportering Signering Utskrifter/Rapporter Byt lösenord Logga ut 1 Inledning

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17 Manual för BPSD registret Version 6 / 2013 06 17 Logga in Logga in till registret överst till höger på hemsidan. (Observera att du hittar testdatabasen längre ner på hemsidan) Fyll i ditt personliga användarnamn

Läs mer

Bevakningstjänster /

Bevakningstjänster / Bevakningstjänster 96-8-2014/96-53-2014 Instruktion för användning av avropsblankett I samband med att avrop görs från det statliga ramavtalet för Bevakningstjänster 2014 rekommenderas att använda den

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

Visma Proceedo. Beställa IT-produkter - beställare. Version 2.0 / 160202

Visma Proceedo. Beställa IT-produkter - beställare. Version 2.0 / 160202 Visma Proceedo Beställa IT-produkter - beställare 1 Innehållsförteckning FÖRORD... 3 VANLIG BESTÄLLARE LÄGGER EN BESTÄLLNING FRÅN IT OCH TELE-AVTALET... 4 Syfte och leveransadress... 7 Kontering... 7 Flödet...

Läs mer

Verksamhetshandledning Nationell lista Läkemedel under utökad övervakning

Verksamhetshandledning Nationell lista Läkemedel under utökad övervakning Nationell lista Läkemedel under utökad Innehållsförteckning Syfte... 2 Bakgrund... 2 Vilka läkemedel berörs?... 2 Integrationskrav och rekommendationer... 2 Krav på presentation i journalsystemet... 3

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Vägledning för avrop från ramavtal för IT-utbildning. Version 1.1 2016-06-22

Vägledning för avrop från ramavtal för IT-utbildning. Version 1.1 2016-06-22 Vägledning för avrop från ramavtal för IT-utbildning Version 1.1 2016-06-22 Datum Sid 2 (26) 2016-06-22 Dnr.96-13-2016 Innehåll 1. OM VÄGLEDNINGEN... 5 1.1 Inledning... 5 1.1.1 Innehåll och disposition...

Läs mer

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 9 Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 2.0 Sidan 2 av 9 Innehåll Hur man beställer inlästa läromedel för abonnemangskunder... 3 Logga

Läs mer

Hemsida Arbetsrum. Skapa arbetsrumslista

Hemsida Arbetsrum. Skapa arbetsrumslista Skapa arbetsrumslista Hemsida Arbetsrum För att kunna skapa en arbetsrumslista så markerar du i navigeringsfönstret där den nya sidan ska ligga. Klicka på menyknappen till höger om sidnamnet och sedan

Läs mer

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling.

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling. Anvisning till blanketten Stöd för fortsatta arbetet i förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling genom Leader 2014-2020 ansökan om stöd för fortsatta arbetet med att skriva utvecklingsstrategi Vem

Läs mer

Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo. en lathund för student

Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo. en lathund för student Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo en lathund för student Du skapar din VFU-portfölj På ingångssidan mondo.su.se ligger i högerspalten, innan du loggar in, en länk till en manual för hur du skapar

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Instruktion när NE-bilagan har lämnats via e-tjänsten Filöverföring

Instruktion när NE-bilagan har lämnats via e-tjänsten Filöverföring Instruktion när NE-bilagan har lämnats via e-tjänsten Filöverföring Här hittar du en instruktion för hur du kan ta bort NE-bilagan i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 om bilagan har överförts via e-tjänsten

Läs mer

Snabbslumpade uppgifter från flera moment.

Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Uppgift nr Ställ upp och dividera utan hjälp av miniräknare talet 48 med 2 Uppgift nr 2 Skriv talet 3 8 00 med hjälp av decimalkomma. Uppgift nr 3 Uppgift nr

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

UPPHANDLINGSPROTOKOLL. Upphandlande organisation 2.1. UPPHANDLINGSPROTOKOLL. 2.2. Kvalificering av anbudsgivare 2013-05-14

UPPHANDLINGSPROTOKOLL. Upphandlande organisation 2.1. UPPHANDLINGSPROTOKOLL. 2.2. Kvalificering av anbudsgivare 2013-05-14 UPPHANDLINGSPROTOKOLL 2013-05-14 Upphandlande organisation ARBETSFÖRMEDLINGEN Anna Säwström Upphandling CAD-konstruktion inriktning mekanik Af-2013/083277 2.1. UPPHANDLINGSPROTOKOLL Arbetsförmedlingen,

Läs mer

TIMREDOVISNINGSSYSTEM

TIMREDOVISNINGSSYSTEM TIMREDOVISNINGSSYSTEM Företagsekonomiska Institutionen Inledning med begreppsförklaring Huvudmeny Planering Rapportering Signering Utskrifter/Rapporter Byt lösenord Logga ut 1 Inledning med begreppsförklaring

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

METODBOK INNOVATIONSUPPHANDLING

METODBOK INNOVATIONSUPPHANDLING Start Syfte METODBOK INNOVATIONSUPPHANDLING Behov uppstår Behovs- och marknadsanalys Innovationsvänlig Val av förfarande Genomförande av Upphandling Förstudie Om oss Forum Kontakt Behov Marknadsanalys

Läs mer

Örnsköldsvik Kommun upphandlar - Böcker och läromedel -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar.

Örnsköldsvik Kommun upphandlar - Böcker och läromedel -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar. 1 Allmänna uppgifter upphandlar - -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar. 1.1 Upphandlande myndighet och enheter Härnösands kommun, 212000-2403 Kramfors kommun, 212000-2429 Sollefteå

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Bevakningstjänster /

Bevakningstjänster / Bevakningstjänster 96-8-2014/96-53-2014 Instruktion för användning av avropsblankett I samband med att avrop görs från det statliga ramavtalet för Bevakningstjänster 2014 rekommenderas att använda den

Läs mer

Frågor och svar. Beskrivning: IT-konsulttjänster Resurskonsulter 2013. Norra regionen och Uppsala-Örebro. anna.berg@kammarkollegiet.

Frågor och svar. Beskrivning: IT-konsulttjänster Resurskonsulter 2013. Norra regionen och Uppsala-Örebro. anna.berg@kammarkollegiet. Frågor och svar Köpare Upphandling Köpare: Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet Namn: Handläggare: Anna Berg Referensnr: Dnr 96-76-2012 Norra regionen och Uppsala-Örebro - IT-konsulttjänster Resurskonsulter

Läs mer

Frågor och svar. Beskrivning: Postnords upphandling av leasingbilar i form av förmånsbilar, personalbilar och tjänstebilar. heidi.karlander@posten.

Frågor och svar. Beskrivning: Postnords upphandling av leasingbilar i form av förmånsbilar, personalbilar och tjänstebilar. heidi.karlander@posten. Frågor och svar Köpare Upphandling Köpare: Posten AB Namn: Leasingbilar Handläggare: Referensnr: MEAB 2011:4877 Telefon: +46 8 7811181 Beskrivning: Postnords upphandling av leasingbilar i form av förmånsbilar,

Läs mer

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9.

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9. AcadeMedia Telefoni Innehåll Information sid 2 4 Beställning sid 5 Ändring/Nytt SIM sid 6 Avsluta abonnemang sid 7 Fakturafråga sid 8 Felanmälan/fråga sid 9 Kontkat sid 10 Information För att göra en beställning,

Läs mer

30 % av kommunens budget är upphandlade varor och tjänster. Är det en marknad för Dig? 12 september 2016

30 % av kommunens budget är upphandlade varor och tjänster. Är det en marknad för Dig? 12 september 2016 30 % av kommunens budget är upphandlade varor och tjänster. Är det en marknad för Dig? 1 12 september 2016 Fakta om offentlig upphandling Cirka 700 miljarder kronor per år (eller är det 800?) Kommunerna

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

1. Angående motion om julgran

1. Angående motion om julgran Styrelsens kommentarer med anledning av skrivelse från Marianne Gylling, 38 B, avseende kritik mot vissa av styrelsens beslut (Marianne Gyllings skrivelse bifogas) Marianne Gylling har i sin skrivelse

Läs mer

Laganmälan & Laghantering

Laganmälan & Laghantering 203 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 234 600 02 NORRKÖPING Tel. 0-23 0 80 www.svemo.se Laganmälan & Laghantering [En enkel guide för hur du anmäler ett lag i SVEMO TA.] Innehåll Innehåll...

Läs mer

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-02 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 547 Till Arbetsmarknadsnämnden den 14 juni 2016 Ärende 12 Svar

Läs mer

Gemensam byggprocess, GBP

Gemensam byggprocess, GBP Gemensam byggprocess, GBP Presentation av innehåll i GBP-databasen gbp.goteborg.se Gemensam byggprocess, GBP GBP är en gemensam och kvalitetssäkrad byggprocess för Göteborgs Stads byggande förvaltningar

Läs mer

Medioteket. Introduktion till sli.se/medioteket för lärare

Medioteket. Introduktion till sli.se/medioteket för lärare Medioteket Introduktion till sli.se/medioteket för lärare Innehåll 4 Konto Redan medlem Bli medlem 5 Söka Produktsök Filter (Nyhet!) Boxar (Nyhet!) Samsök (Nyhet!) 6 Strömma media 7 Boka media och förlänga

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Verksamhetsrapport i LONA-registret

Verksamhetsrapport i LONA-registret Senast uppdaterad 2016-03-07 1(5) Verksamhetsrapport i LONA-registret Ändringar 2016-03-07. Kommunen ska senast den 1 mars upprätta en verksamhetsrapport och lämna in den till länsstyrelsen. Kommunen ansvarar

Läs mer

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar:

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: EXYPLUS OFFICE manual Välkommen till ExyPlus Office! Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: Hämta fordon Hämta alla fordonsenheter

Läs mer

Manual fö r kursspecifika ansö kningsförmula r Fölkhö gsköla.nu

Manual fö r kursspecifika ansö kningsförmula r Fölkhö gsköla.nu Manual fö r kursspecifika ansö kningsförmula r Fölkhö gsköla.nu 2014-01-23 Bakgrund Folkhögskola.nu har utvecklat en funktion som gör det möjligt för skoladministratörer att skapa kursspecifika digitala

Läs mer

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 2 Innehåll 1. Inledande information... 3 2. Rollen som administratör... 3 2.1

Läs mer

Manual för Min sida 1/9. 2011-05-26 rev 2011-09-02

Manual för Min sida 1/9. 2011-05-26 rev 2011-09-02 1/9 2011-05-26 rev 2011-09-02 Manual för Min sida Introduktion... 2 Hur länge finns Min sida kvar?... 2 Vad kan jag publicera på Min sida?... 2 Inloggning... 2 Redigera personliga uppgifter... 3 Redigera

Läs mer

Administration Excelimport

Administration Excelimport Administration Excelimport För att importera medlemmar till registret så laddar man först ner mallen för importfil, fyller i uppgifterna och laddar sedan upp filen genom att klicka på + Importera fil.

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Beslut om ersättning för utlämnande av allmän handling vid Östersunds tingsrätt.

Beslut om ersättning för utlämnande av allmän handling vid Östersunds tingsrätt. Lena Gråberg, lena.graberg@dom.se, 063-15 06 26 Beslut om ersättning för utlämnande av allmän handling vid Östersunds tingsrätt. Beslutet gäller from 2015-02-16. Beslut om prenumerationsavgifter gäller

Läs mer

Postnummer Ort Land (om annat än Sverige)

Postnummer Ort Land (om annat än Sverige) Periodisk inrapportering Behörighetsanmälan för rapportering i systemet för periodisk inrapportering. Fyll i blanketten via dator, skriv ut och posta till Finansinspektionen. Vänligen läs anvisningarna

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm Enhet 14 SÖKANDE Foria AB, 556069-1684 Morabergsvägen 17 152 28 Södertälje MOTPART Tyresö kommun 135 81 Tyresö SAKEN Offentlig upphandling DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm Mål nr 1782-14 1 FÖRVALTNINGSRÄTTENS

Läs mer

Registrera och ordinera i ett flöde i Pascal

Registrera och ordinera i ett flöde i Pascal 1 (5) Landstingsgemensamma funktioner Anna-Lena Granholm Systemförvaltare NPÖ/Pascal Registrera och ordinera i ett flöde i Pascal Möjlighet att registrera och ordinera i ett flöde införs, vilket innebär

Läs mer

Bevakningstjänster /

Bevakningstjänster / Bevakningstjänster 96-8-2014/96-53-2014 Instruktion för användning av avropsblankett I samband med att avrop görs från det statliga ramavtalet för Bevakningstjänster 2014 rekommenderas att använda den

Läs mer

ANBUDSUTVÄRDERING Kommunikationsnät för AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag

ANBUDSUTVÄRDERING Kommunikationsnät för AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag ANBUDSUTVÄRDERING Kommunikationsnät för AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag (fortsättningsvis kallat Beställaren) har inbjudit till anbudsgivning avseende anläggande av

Läs mer

Att hantera digital information i Stockholms stad. stockholm.se

Att hantera digital information i Stockholms stad. stockholm.se Att hantera digital information i Stockholms stad stockholm.se Maj 2016 Dnr: 5.3-3023/2016 Utgivningsdatum: 2016-05-12 Utgivare: Stadsarkivet Kontaktperson: Christina Moberg 3 (8) Innehåll Inledning 4

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Visma Proceedo. Att attestera - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 160212

Visma Proceedo. Att attestera - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 160212 Visma Proceedo Att attestera - Manual Version 1.4 1 Innehåll Version 1.4... 1 INNEHÅLL... 2 1) ALLMÄNT OM ATTESTERING/GODKÄNNANDE... 3 2) ATTESTNIVÅER OCH DELEGERING... 4 3) ESKALERING... 5 3.1 Egna beställningar...

Läs mer

Handbok Ämnesprov 2016 Lärarinmatning I Dexter Åk 3. Uppdaterad: 2016-02-15/HL Version: 2016.1. IST AB

Handbok Ämnesprov 2016 Lärarinmatning I Dexter Åk 3. Uppdaterad: 2016-02-15/HL Version: 2016.1. IST AB Handbok Ämnesprov 2016 Lärarinmatning I Dexter Åk 3 Uppdaterad: 2016-02-15/HL Version: 2016.1 1 Innehåll REGISTRERING AV ÄMNESPROV... 3 Ämnesprovsgrupper... 3 MATEMATIK... 4 Fälten i resultatsinmatningen...

Läs mer

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation 1 (7) 2 (7) 1. Bakgrund 1.1 Enligt förordningen (2010:1497) med instruktion för E-legitimationsnämnden ska nämnden stödja och samordna elektronisk identifiering och signering i den offentliga förvaltningens

Läs mer

KA Webb Arbetsmarknadsutbildningar och förberedande utbildningar

KA Webb Arbetsmarknadsutbildningar och förberedande utbildningar KA Webb Arbetsmarknadsutbildningar och förberedande utbildningar Version 1.3 Uppdaterat 2016-03-31 Hantera handlingar: - Gemensam utbildningsplan - Periodisk rapport, närvarorapportering - Informativ rapport

Läs mer

Upphandling av ramavtal för konsultuppdrag för konstbyggnadsteknik 2008-2010.

Upphandling av ramavtal för konsultuppdrag för konstbyggnadsteknik 2008-2010. Kontaktperson Michael Åhström Teknik-Trafiktjänst Telefon: 08-508 272 21 michael.ahstrom@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2007-11-20 Upphandling av ramavtal för konsultuppdrag för konstbyggnadsteknik

Läs mer

FORTNOX SMÅFÖRETAGENS BÄSTA VÄN. Fortnox kom igång guide Praktisk bokföring. En guide för dig som vill komma igång med bokföring i Fortnox

FORTNOX SMÅFÖRETAGENS BÄSTA VÄN. Fortnox kom igång guide Praktisk bokföring. En guide för dig som vill komma igång med bokföring i Fortnox Fortnox kom igång guide Praktisk bokföring En guide för dig som vill komma igång med bokföring i Fortnox Innehåll KOM IGÅNG INGÅENDE BALANSER KONTOPLAN BOKFÖRING RAPPORTER LEVERANTÖRER KUNDER KUNDFAKTURA

Läs mer

Upphandlingens föreskrifter

Upphandlingens föreskrifter 1.1 Omfattning Upphandlingen omfattar ett ramavtal avseende städning av Gustavsgården, Socialkontorets utförarenhet och Ösbydalens förskola i centrala Gustavsberg i Värmdö kommun. Avtal tecknas med en

Läs mer

Manual Individuell genomförandeplan Social dokumentation Omsorgspersonal

Manual Individuell genomförandeplan Social dokumentation Omsorgspersonal Manual Individuell genomförandeplan Social dokumentation Omsorgspersonal 1 Ny Individuell genomförandeplan Använd Mall för Individuell genomförandeplan som är ifylld tillsammans med brukaren och eventuellt

Läs mer

För dig som beviljar ärenden

För dig som beviljar ärenden Uppsala universitet Personalavdelningen Eric Ålund EGENRAPPORTERING i PRIMULA För dig som beviljar ärenden Innehåll Introduktion... 2 Meddelande om ärende... 2 Logga in... 2 Månadsomställningar... 2 Logga

Läs mer

IdrottOnline Lathund för inmatning av Nyhet

IdrottOnline Lathund för inmatning av Nyhet Handledning för hur du lägger in en nyhet på hemsidorna för Roxen, OKS och IFK. Exemplen är från Roxen men principen är densamma för OKS resp. IFK. Adresser till hemsidorna: www.okroxen.se www.okskogsstrovarna.se

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

UPPHANDLING AV IT-KONSULTTJÄNSTER, RESURSKONSULTER. Upphandlingsrapport

UPPHANDLING AV IT-KONSULTTJÄNSTER, RESURSKONSULTER. Upphandlingsrapport UPPHANDLING AV IT-KONSULTTJÄNSTER, RESURSKONSULTER Upphandlingsrapport Innehållsförteckning 1 Upphandlingens genomförande... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Omfattning och utformning... 3 1.3 Tillvägagångssätt

Läs mer

Försäkringskassans inköpsvolym

Försäkringskassans inköpsvolym Försäkringskassans inköpsvolym Under 2012 köpte Försäkringskassan varor och tjänster för ca 2,2 miljarder kronor. Ca 75% av det som köps är tjänster. Inköpsenheten Mars 2013 Sida 1 Inköpsprocesser Regler,

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

Instruktion för att hämta adresser via Navet

Instruktion för att hämta adresser via Navet Rev. 2013-09-05 1 (6) Instruktion för att hämta adresser via Navet Denna instruktion gäller både SB10 och LP05. Rev. 2013-09-05 2 (6) Ändringshistorik Datum Av Kommentar 2012-06-07 Lars Hansson, Marie

Läs mer

BibliotekMitt.se. Riktlinjer för Boktips, Artiklar, Arrangemang, Utställningar Arrangemang mm

BibliotekMitt.se. Riktlinjer för Boktips, Artiklar, Arrangemang, Utställningar Arrangemang mm BibliotekMitt.se Riktlinjer för Boktips, Artiklar, Arrangemang, Utställningar Arrangemang mm Här hittar du speciella riktlinjer för BibliotekMitt. Vill du ha mer detaljerat om varje funktion så finns en

Läs mer

DESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

DESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet DESIGN Ämnet design behandlar den arbetsprocess där man medvetet och innovativt utvecklar produkter så att de uppfyller målgruppens funktionella och estetiska krav. Ibland är design ett led i att utveckla

Läs mer

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö I programmet finns 11 olika aktiviteter för att träna varje bokstav och på att känna igen ord. För varje bokstav kan olika övningsblad skrivas ut: Inledningsvis väljer du vilken bokstav du vill öva på.

Läs mer

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 1 (6) Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid

Läs mer

Väga paket och jämföra priser

Väga paket och jämföra priser strävorna 2AC 3AC Väga paket och jämföra priser begrepp rutinuppgifter tal geometri Avsikt och matematikinnehåll Den huvudsakliga avsikten med denna aktivitet är att ge elever möjlighet att utveckla grundläggande

Läs mer

Personnummer. Närmast anhörig Relation

Personnummer. Närmast anhörig Relation HEMVÅRDS- FÖRVALTNINGEN Ansökan om bistånd Sökandes personuppgifter Adress Postnummer och ort Mobiltelefon Medsökande Närmast anhörig Relation Mobiltelefon g vi ansöker om Tidigare kontakt med biståndsenheten

Läs mer

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över.

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. Välkommen till gränslösa affärsmöjligheter. Goda affärer kräver rätt förutsättningar. Rätt information när du behöver det och möjligheten att

Läs mer

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3 Bråktal Uppgift nr En limpa delas i 4 lika stora delar. Hur stor del av limpan blir varje del? Uppgift nr 2 Hur många tiondelar behövs för att det skall räcka till en hel? Uppgift nr Hur läser man ut bråket

Läs mer

INSTRUKTION TILL AVROPSBLANKETT Statens inköpscentrals ramavtal. Möbler och inredning och Säker förvaring. Rangordnad och Förnyad konkurrensutsättning

INSTRUKTION TILL AVROPSBLANKETT Statens inköpscentrals ramavtal. Möbler och inredning och Säker förvaring. Rangordnad och Förnyad konkurrensutsättning Sid 1 (36) Stefan Persson stefan.persson@kammarkollegiet.se 2013-03-21 INSTRUKTION TILL AVROPSBLANKETT s ramavtal Möbler och inredning och Säker förvaring Rangordnad och Förnyad konkurrensutsättning Sid

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Friskoleurval med segregation som resultat

Friskoleurval med segregation som resultat Friskoleurval med segregation som resultat Rapport februari 2016 Sammanfattning och slutsatser Denna undersökning har tagits fram som en del av projektet Ge alla elever samma chans som är ett samarbete

Läs mer

Vad är WordPress? Medlemmar

Vad är WordPress? Medlemmar Vad är WordPress? WordPress är ett publiceringsverktyg som används för att kunna ändra och uppdatera innehåll på en webbplats. Varje gång ni är inloggad på er nya webbplats så använder ni er av detta verktyg,

Läs mer

Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska)

Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Denna datorövning fokuserar på att upptäcka samband mellan två variabler. Det görs genom att rita spridningsdiagram och beräkna korrelationskoefficienter

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7)

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndarkansliet informerar Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndaren ska enligt lag utöva tillsyn över gode männens verksamhet. En god

Läs mer