Instruktioner för Livescribe Desktop Livescribe Smartpen OBS! Anslut inte pennan till datorn förrän du installerat Livescribe Desktop programvara.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Instruktioner för Livescribe Desktop Livescribe Smartpen OBS! Anslut inte pennan till datorn förrän du installerat Livescribe Desktop programvara."

Transkript

1 Pulse Smartpen Livescribe 1/23 Instruktioner för Livescribe Desktop Livescribe Smartpen OBS! Anslut inte pennan till datorn förrän du installerat Livescribe Desktop programvara. Så här kommer du igång: Starta pennan med strömbrytaren. Den sitter på olika ställen på Pulse- och Echo-pennan Öppna pärmen på anteckningsboken som levererades med pennan. Ställ in tid, datum och höger- eller vänsterhänt Sätt pennspetsen på set date. Ställ in månad/datum/år med med tvåställiga siffror genom att trycka med pennspetsen på aktuella siffror. Tryck på AM för tider mellan 00:00 och 12:00 och PM för tider mellan 13:00 och 23:59. Tryck på right handed om du är högerhänt, annars på left handed. Nu är pennan klar att användas. Som du ser finns det många andra symboler på insidan av pärmen. Bland annat hittar du CALCULATORsymbolerna, som gör din Smartpen till en avancerad miniräknare. STATUS- området använder du för att kontrollera inställningarna om datum, tid, batteriladdning, ledigt minnesutrymme, ljudinställningar och versionen på pennans operativsystem. DISPLAY- området används också för att ställa in pennans ljusstyrka samt rullnings hastigheten på displayen. VOLUME- knapparna använder du för att öka och minska, respektive stänga av högtalare / headset. NAV PLUS-kontrollen används för att navigera i pennans menyer och göra inställningar. Dubbeldutta = Dutta snabbt 2 ggr med pennan i mitten av symbolen, så aktiveras menyerna i pennans display. Tips: Denna funktion går ur den aktuella applikationen eller undermenyn och återvänder till huvudmenyn. Det enda undantaget till denna regel är om du spelar in med Paper Replay, då en dubbeldutt i centrum på Nav Plus tar dig tillbaka till huvudmenyn, men bakgrundsinspelningen fortsätter.

2 Pulse Smartpen Livescribe 2/23 Du navigerar sedan i menyerna genom att klicka på pilarna i NAV PLUS. Med Upp- och Ner-pilarna bläddrar du i menyerna. Högerpil = Väljer det menyalternativ som visas. Vänsterpil = Tillbaka till föregående meny Om du inte har tillgång till någon Nav Plus symbol, kan du med Smartpen rita en på ett Livescribe papper. Du använder dem på samma sätt som Nav Plus symbolen. Övriga kontroller i Livescribe anteckningsböcker: = starta inspelning 2 = gör paus/forsätt inspelning. När ljudinspelning pågår och du trycker på den symbolen, fortsätter inspelningen av de notiser du skriver, även om inget ljud kopplas till notisen. När du trycker på paussymbolen igen forsätter inspelningen och länkas till det du skriver. 3 = avsluta pågående in- eller uppspelning. 4 = hoppar tio sekunder tillbaka vid uppspelning. 5 = hoppar tio sekunder framåt vid uppspelning. 6 = infogar ett elektroniskt bokmärke i inspelningen. 7 = går till föregående bokmärke vid uppspelning. 8 = går till nästa bokmärke vid uppspelning. 9 = navigeringslinjal för att komma till en viss del vid uppspelning av en session. Klicka mitt på linjalen för att till exempel gå till mitten av sammanträdet du spelat in. 10 = minskar uppspelningshastigheten. 11 = återställer inspelningshastigheten till normalläge. 12 = ökar uppspelningshastigheten.

3 Pulse Smartpen Livescribe 3/23 OBS! Anslut inte pennan till datorn förrän du installerat Livescribe Desktop programvara. Installation av Livescribe desktop programvara som du hittar på: eller Välj Windows eller Mac beroende på vilken dator du installerar programmet på. Ladda ner Livescribe Desktop programvaran och installera den på din dator. Du kommer att få ett meddelande när du kan ansluta pennan. Var noga när du registrerar ditt Livescribe konto och registrerar pennan. OBS! När du registrerat ditt konto och pennan, kan du ladda ner Livescribe Desktop på valfri dator och även använda pennan där. Du kan då på andra datorer med Livescribe Desktop spela upp inspelade sessioner, som du till exempel har exporterat till ett USB-minne. OBS! Kom ihåg det lösenord du ger ditt Livescribekonto. Nu kan du göra en inspelning: Börja med att i anteckningsboken sätta ner pennan på startsymbolen. När timern är igång pågår inspelning och du kan börja anteckna i anteckningsboken. Om du vill göra en paus i inspelningen, sätt ner pennspetsen på paussymbolen. Fortsätt inspelningen genom att sätta pennan på paussymbolen igen. Avsluta inspelningen genom att trycka med pennan på stoppsymbolen. Inspelningen kan också avslutas genom att stänga av pennan.

4 Pulse Smartpen Livescribe 4/23 Uppspelning av en session med hjälp av anteckningsboken Se till att pennan är startad och att ingen inspelning eller uppspelning pågår. Om uppspelning pågår, avsluta den med hjälp av stoppsymbolen. Klicka på önskat ställe i anteckningarna, så börjar uppspelningen av ljudet i sessionen. Genom att sätta ner pennan på önskat ställe i sessionen, kan du snabbt hoppa fram och tillbaka i dina anteckningar och få det länkade ljudet uppspelat. Som du lägger märke till, i sessionen bredvid kan man också länka ljud till illustrationer - inte bara till text. OBS! Tänk på att inte sätta ner pennan på en annan session än den som du spelar upp utan att ha avslutat uppspelning innan. Skulle du råka sätta ner pennan på en annan session medan uppspelning pågår, länkas sessionerna och du kan därefter inte hantera någon av sessionerna som enskild session. OBS! Pennans innehåll kopieras automatiskt till Livescribe Desktop när du ansluter den till datorn! Uppspelning av sessioner med Livescribe Desktop: Starta Livescribe Desktop och dubbelklicka med musen på den tumnagelbild som representerar den session du vill spela upp. Den aktuella sidan kommer då att visas i full storlek. Dubbelklicka där du vill börja att spela upp sessionen - i detta fall på A i Ann-Christine. När inspelningen börjar, mattas anteckningar ner på den del av sessionen som inte har spelats upp. I detta fall ser man, att den kommit till stället där man har skrivit färdigt An. Texten kommer att bli grön undan för undan som sessionen spelas upp. Som du kanske redan förstått innehåller den här sidan 3 sessioner eftersom endast en första mattats ner. När du sitter i långa föreläsningar eller seminarier, kan det vara lämpligt att avsluta en session och starta en helt ny session till exempel när man byter ämne eller kommer till en ny punkt i programmet. Om man vill dela med sig av sessionen, är det också lämpligt att börja varje ny session på en ny sida. Då slipper man problemet, som skulle uppstå med ovanstående sessioner, där man inte kan dela ut sidan utan att andra sessioner kommer med. Nedan får du lära dig lite mera om alla funktioner i Livescribe Desktop.

5 Pulse Smartpen Livescribe 5/23 När du startar Livescribe Desktop för första gången, får du upp detta fönster. Du kan välja att inte visa det i fortsättningen genom att ta bort markeringen för Show the window Här hittar du hjälp för respektive avsnitt. Här hittar du över sättningarna för dig som inte är så van vid det engelska fikonspråket. Share = Delning Användarinterfacet för att dela, ladda upp och exportera innehåll har ändrats. Alla delningsmöjligheter initieras genom att klicka på Share -knappen. Delningsmöjligheterna innefattar uppladdning av sessioner (pencasts) till Livescribe Online, exportera sidor som PDF, exportera inspelade ljudsessioner som AAC-filer och exportera sidor och ljud genom att använda ett nytt pencast filformat. Share to Evernote = Dela med Evernote Att dela ut med Evernote gör det möjligt för dig att skicka dina sidor och ljudinspelningar direkt till ditt Evernotekonto. När de finns i Evernote, indexeras och synkroniseras dina notiser så att du kan få tillgång till dem från din dator, telefon eller webben. Om du inte har ett Evernotekonto, registrera dig gratis när du använder Share med Evernote via Livescribe Desktop. MyScript Om du köpt transkriberingsverktyget MyScript for Livescribe, har MyScript-knappen i Livescribe Desktop ersatts med Share -knappen. För att transkribera dina anteckningar med MyScript, gör ditt val, klicka på Share -knappen, välj det du vill dela med MyScript och klicka på Share. MyScript kan köpas via vår webbutik

6 Pulse Smartpen Livescribe 6/23 Pencast Du kan nu exportera dina anteckningar och ljudinspelningar som en pencast-fil. Den filen kan överföras till valfri dator och importeras till valfri kopia av Livescribe Desktop. Till exempel efter att ha gjort ett val i Pages- eller Audio-vyn, kan du välja att dela ut filen som en pencast och spara den på skrivbordet. Sedan kan du bifoga pencast-filen till ett e-postmeddelande. Om mottagaren har Livescribe Desktop, kan de se pencast-filen genom att dubbelklicka på den. Pencast-filen kommer att importeras automatisk till deras installation av Livescribe Desktop. Om de inte redan har Livescribe Desktop, kan du ladda ner gratis från Upload = Ladda up Upload -knappen i Livescribe Desktops verktygsfält har ersatts med en Share-knapp. Det finns många sätt på vilka du kan dela ut anteckningar och ljudinspelningar och att ladda upp dem till Livescribe Community är bara ett av dem. För att ladda upp dem till Livescribe Community gör ditt val och klicka på Share -knappen välj det du vill dela ut, klicka på Share-knappen och välj det du vill dela ut, välj om du vill dela sessionen på Livescribe Community, ge uppladdningssessionen ett namn och klicka på Share. Du kan exportera dina anteckningar som "Image = Bild, PDF eller pencast fil. Du kan exportera dina ljudinspelningar till olika filformat som AAC, MP4 och WAV. För att exportera gör ett urval och klicka på "Share" och välj hur du ska ställa in exporten - till exempel om det du valt innehåller både anteckningar och ljud, men du kan också välja att bara exportera själva sidorna). Välj sedan filformat, ange ett filnamn och klicka på "Share". Authorize = Auktorisera Som Livescribe användare är alla dina Livescribe-verktyg länkade till samma e-post-adress och lösenord. Det betyder att registreringen av din Smartpen och Livescribe Desktop mm via ditt online användarkonto, är associerade till samma e-post-adress och lösenord. Du kan använda Livescribe Desktop på så många datorer du vill och med så många Smartpen du vill. Försäkra dig bara om när du registrerar Smartpen vid installationen av Livescribe Desktop, att du använder samma e-postadress och lösenord med alla dina Livescribeverktyg. När du stängt detta fönster, öppnas huvudfönstret för Livescribe Desktop.

7 Pulse Smartpen Livescribe 7/23 I detta fönster ser du: De olika menyerna, kontrollknappar, namn på aktuell penna, genvägar för att bläddra File = Arkiv Print = Utskrift av sida/sidor View Page Source = Visa källan Delete Page(s) = Ta bort markerade sidor. Custom Notebooks = Egna anteckningsböcker ett arkiv för sidor som man vill samla som en egen anteckningsbok. Create skapar egen anteckningsbok Addpages to lägger till ytterligare sidor till vald anteckningsbok. Import Pencast = Importera Pencast (Pencast är en kombination av text och ljud som sparats i en fil med ett speciellt format som kan läsas av Livescribe Desktop). Det kan till exempel vara ett pencast som du skapat i en dator och vill importera till en annan. Till exempel om en kollega som också använder Smartpen skickat en session i form av ett pencast. Archive Notebook = Arkivera anteckningsbok. När du har fyllt en anteckningsbok med anteckningar och vill använda en annan anteckningsbok av samma sort och med samma nummer, måste du arkivera den gamla för att inte text och ljud från den nya skall blandas ihop med motsvarande sidor i den gamla boken. Delete Notebook = Radera anteckningsbok Med denna funktion, kan du radera en arkiverad anteckningsbok från datorn. Exit = Avsluta

8 Pulse Smartpen Livescribe 8/23 2. Edit = Redigera Copy Page = Kopiera Sida kopierar markerad sida. - With Background = Med Bakgrund - Without Background = Utan bakgrund Rename Notebook = Byt namn på anteckningsbok. Ange det namn du vill ha på anteckningsboken och klicka OK eller Cancel för att avbryta. 3. View = Visa 4. Navigation = Navigering First Page = Första Sidan (i anteckningsboken) Previous Page = Föregående sida Next Page = Nästa Sida Last Page = Sista Sidan Thumbnails = Visa Tumnagelbilder av sidorna. Single Page = Visa Markerad sida (ensidesvisning) Zoom + = Zooma in (förstora) Zoom - = Zooma ut (förminska) Audio = Ljud Tar dig till själva ljudinspelningarna. Livescribe Online Tar dig till din webbsida Se instruktioner nedan. Application Manager Tar dig till sidan där du administrerar installerade applikationer. 5. Tools = Verktyg Printable Notepads = Utskrivningsbara Anteckningsböcker Anteckningsbok 1 (25sidor) Anteckningsbok 2, 3 och 4. Du kan skriva ut dina egna anteckningsböcker förutsatt att du har en godkänd skrivare. Se vår hemsida Test Page (1 Sida) skriver ut en testsida så att man kan kolla sin skrivare att den skriver ut sidor som fungerar med Smartpen.

9 Pulse Smartpen Livescribe 9/23 Smartpen Registrera Smartpen Rename = Byt namn på Smartpen. Nollställ lösenord för Paper Replay User Settings = Användarinställningar. Gör e-postinställningar 6. Help = Hjälp Användarhandledning för Livescribe Desktop Användarhandledning för Smartpen Online-hjälp Spara data för kundsupport Sök uppdateringar Om - här hittar du bland annat versionsnummer Välkommen till Livescribe - introduktionsskärmen 7. Pages = Sidor - visar tumnagelbilder av sidorna i aktuell anteckningsbok. 8. Share = Dela (ut) - dela ut sidor och ljudinspelningar på olika sätt och i olika format. 9. Audio = Ljud - Går till sidan där man kan se och administrera ljudinspelningarna. 10. Statusfält för Livescribe Desktop som visar vad som händer under kommunikation med Smartpen och olika funktioner, uppdateringar och aktiviteter med Livescribe Desktop. 11. Indikatorfält som visar namnet på aktuell anteckningsbok. 12. Visar aktuellt sidnummer. 13. Knappar för att bläddra framåt och bakåt.

10 Pulse Smartpen Livescribe 10/ För att växla mellan att visa tumnaglar av helsida. 15. Knapp för att gå till Livescribe Online. 16. Fält som visar namnet på aktuell Smartpen. 17. Reglage för att öka och minska förstoringsgraden. 18. Knapp för att gå till administratör för applikationer. 19. Sökfält för att söka text som skrivits i någon av sessionerna. OBS! Det går inte alltid att söka ord som innehåller å, ä, ö, Å, Ä, Ö. Uppspelningskontroller Starta och stoppa uppspelning Hoppa 10 sekunder fram eller tillbaka Hoppa till bokmärke Lägesindikator Tidindikator Uppspelningshastighet. Så här skapar du en egen anteckningsbok Klicka på Create. Ange namnet på anteckningsboken. OBS! Inga mellanslag får användas i namnet. Klicka på OK. Anteckningsboken visas nu under Custom Notebooks Du kan nu med musen dra sidor hit från andra anteckningsböcker.

11 Pulse Smartpen Livescribe 11/23 Alternativt kan du markera sidor i andra anteckningsböcker via File-menyn, Custom Notebooks, Add Pages To lägga till de markerade sidorna. Välj (markera) den personliga anteckningsbok till vilken du vill kopiera sidorna och klicka på Done. Du kan också välja att skapa en helt ny personlig anteckningsbok. Genom att klicka på Create new notebook. Om du vill avbryta, klicka på Cancel. Import Pencast = Importera en session Importera en inspelning av ljud och notiser, som exporterats från någon penna och skickats till den aktuella datorn. Filhanteraren öppnas. Leta upp den Pencast som skall importeras. Markera den och klicka på Öppna. Den importerade sessionen visas under Imports och kan nu öppnas genom att klicka på den importerade filen. Då visas de aktuella sidorna. View = Visa Första Sida Föregående Sida Nästa Sida Sista Sidan Miniatyrer Enskild Sida

12 Pulse Smartpen Livescribe 12/23 Zooma in Zooma ut Navigering Navigering till Sidor Ljud Livescribe Online Application Manager Verktyg för att kunna skriva ut egna A4-anteckningsblock 1-4 om vardera 25 sidor. Test Page för att testa skrivarkompatibilitet. OBS! Det är bara vissa färglaserskrivare som är godkända för att skriva ut egna anteckningsblock som verkligen fungerar. Om det är aktuellt för dig att skriva ut egna anteckningsböcker, kontakta oss för val av godkänd skrivare. Tools = Verktygsmenyn Register = Registrera din Smartpen. Du måste registera din Smartpen för att kunna använda alla funktioner, som uppdateringar, att ladda upp sessioner på Internet. OBS! När du registrerar ditt konto måste du ange en giltig e-postadress som blir ditt användarnamn för uppladdning etc. Anteckna ditt lösenord för kontot och spara det på ett säkert ställe. Lösenordet måste innehålla minst 4 tecken och får inte börja med mellanslag eller ej utskrivningsbara tecken. Du kommer inte att komma åt ditt konto utan detta lösenord. Du kan använda samma konto för flera pennor. Rename = Byt namn på pennan. Du kan ge pennan ett namn t ex Anitas penna. Remove = Ta bort pennan från Livescribe desktop. Clear Paper Replay Password = Ta bort lösenordsskydd för Paper replay uppspelning. Man kan ställa in lösenordsskydd på själva pennan, så att man måste ange ett lösenord för att kunna spela upp sessioner genom att sätta pennan på papperet. Så här lösenordsskyddar du din Smartpen med ett Paper Replay lösenord 1. Slå på din Smartpen 2. Gå till huvudmenyn genom att dutta med pennan mitt på Nav plus längst ner på ditt Livescribe dot paper 3. Navigera dig ner till Paper Replay 4. Navigera till Password protection för att ställa in 4-siffrigt lösenord.

13 Pulse Smartpen Livescribe 13/23 5. Skriv ett lösenord med fyra siffror i din dot paper anteckningsbok. Du kan dölja lösenordet genom att använda någon av följande metoder: o Skriv siffrorna i en annan ordning till exempel baklänges. o Skriv siffrorna på olika ställen på samma sida. o När du har skrivit ut lösenord och bekräftat det, gå tillbaka och skriv över med andra siffror eller tecken för att dölja det. 6. När du ställt in ditt lösenord, kommer Smartpen att begära ett lösenord varje gång du spelar upp en session. Om du en gång inaktiverar lösenordskyddet, raderas alla tidigare inställda lösenord permanent. User Settings = Användarinställningar Applikation Fordra inte auktorisering och lösenord. Starta Livescribe Desktop automatiskt när Pennan Ansluts. No Proxy Server = Ingen Proxyserver att du i princip kopplar upp direkt mot Internet. Om proxyserver används, måste du specificera proxyserver samt ange ditt användarnamn (Username) och lösenord (Password). Kontrollera med din IT-ansvarige om det behövs (vanligtvis bara i större organisationer). Disable Startup Sound = Inaktivera ljud vid uppstart. Smartpen Kryssa i önskad funktion Installera applikationer och uppdateringar automatiskt i mina Smartpennor Visa alltid biblioteket för denna Smartpen vid start. Används när du använder flera pennor. Set To Defaults = Ställ in standardinställningar. Hide blank pages! = Göm ikonerna för tomma sidor när en anteckningsboks tumnagelbilder visas. Klicka på färgmarkeringen för att ställa in vilken färg som skall visas vid: Aktiv bläck = ljud associerat med notiser Inaktivt bläck = notiser utan ljud Anteckningar som görs i samband med uppspelning

14 Pulse Smartpen Livescribe 14/23 Hjälp Livescribe Desktop Användarhandledning -engelsk Smartpen Avnändarhandledning - engelsk Online support - engelsk Spara Data för kundsupport om supporten vill ha loggfil Sök uppdateringar Om.information om aktuell version Nytt i Livescribe Desktop Dela ut sessioner, sidor via Share-knappen eller genom att klicka med höger mustangent på aktuell tumnagelbild Med online Community Med Evernote Se separat instruktion Med Myscript texttolkning beställs via Som Bild Som PDF Som Pencast session d v s notis och text synkad se separat instruktion Välj flik beroende på vad du vill dela ut. Pages & Audio = Anteckningar och ljud Pages Only = Endast anteckningar Audio Only = Endast ljud Fyll i det filnamn som sessionen skall ha när den delas ut. Klicka på Share. Markera Use my existing account för att använda det konto du skapade när du registrerade pennan. Fyll i dina uppgifter för kontot du skapade när du registrerade pennan. Viktigt: Om du använder din Livescribe Desktop med denna Smartpen på mer än en dator, logga alltid in på samma Livescribe Online- konto (använd samma e-post adress och lösenord).

15 Pulse Smartpen Livescribe 15/23 Authorize för att dela ut sessionen, Cancel för att avbryta. Livescribe Desktop kommer att indikera när pencast sessionen laddas upp. När uppladdningen är klar, visas denna dialogruta. För att se sessionen klicka på Livescribe Online-knappen. Under tiden som sidan laddas, visas ovanstående meddelande. När du kommer till den senast uppladdade filen, kommer den att vara privat. Du kan själv välja att göra den publik, genom att klicka på Make this File Public. Du kan också välja att skicka den till en kollega eller vän, genom att klicka på " a Friend!" Och du kommer då att få upp en lista där du kan skriva in de epostadresser som skall få en länk till filen. Så länge den är privat, kan bara mottagarna få tillgång till den. Till höger hittar du sessioner du laddat upp. Om du gjort den publik, kan du kopiera länken till filer och klistra in den i ett epostmeddelande. Dina mottagare kan då i sin tur dela med sig av sessionen. När du gjort sessionen publik ändras också visningen till This File is currently public. Du får tillgång till samtliga funktioner i menyn. För att spela upp, klicka på uppspelningssymbolen

16 Pulse Smartpen Livescribe 16/23 För att administrera sessionen på ditt Internetutrymme, klicka på ikonen Livescribe Online. Webbsidan med filen kommer nu att visas. Det kan ta någon minut. Lägg märke till att filen är privat när den har laddats upp. När den är privat kan du skicka en länk med e-post genom att klicka på ikonen a Friend. För att mottagaren skall kunna läsa den fordras att mottagaren registrerar ett konto på Livescribe.

17 Pulse Smartpen Livescribe 17/23 Det är inte säkert att det går att öppna i alla e-postläsare. Bed därför mottagaren kontrollera om denne kan öppna filer via sin webbläsare, genom att skicka en mycket liten Dummysession som du laddat upp som privat. De filer du e-postar till mottagare som privat, kan bara öppnas av den som fått den och som har ett konto. Du kan välja att göra filen publik genom att klicka på denna ikon. Du tar sedan ut länken till filen genom att klicka på denna ikon. Ställ markören i texten, som då markeras blå och tryck Ctrl+C för att kopiera texten till klippbordet. Klicka på Done när du är klar. Du kan klistra in länken i ett e-postmeddelande som du kan skicka till mottagare. Den mottagaren kan också vidarebefordra länken till andra. Som du ser finns på sidan också andra alternativ, om man vill göra en länk helt publik, det vill säga publicera den på Facebook eller liknande. Man kan också ta ut en inbäddad länk som kan klistras in på en hemsida.

18 Pulse Smartpen Livescribe 18/23 Uppspelning av sessioner via weblänkar Låt filen ladda ner det tar några minuter (c:a 5 min för 1 timmes inspelning). Klicka på denna pil för fullskärm. Klicka på startknappen så börjar uppspelningen. Sedan kan man klicka på valfritt stödord för att navigera i inspelningen eller drag uppspelningsmarkören fram och tillbaka. För att hoppa mellan sidorna klicka på aktuell tumnagelbild till höger. Klicka sedan på aktuellt stödord.

19 Pulse Smartpen Livescribe 19/23 Om du vill redigera Sessionsnamn, Category = Kategori eller Description = Beskrivning, klicka på pennsymbolerna. Om du klickar på You, får du uppföljande fönster. Där kan du ändra ditt lösenord och se vilka pennor du knutit till ditt konto samt se övriga data avseende ditt konto.

20 Pulse Smartpen Livescribe 20/23 Om du bara vill dela ut själva ljudinspelningen. Klicka på Audio-knappen Du tas då till fönstret med ljudinspelningarna. En symbol i fältet View Pages innebär att notiser finns kopplade till sessionen. Markera en session och klicka på Share-knappen eller högerklicka på sessionen. Följande alternativ visas: Delete Audio = Ta bort ljudinspelningen från Livescribe Desktop. Remove Audio = Med Smartpen ansluten kan du ta bort ljudinspelningen från pennan. Välj Share Audio. Du kan dela ut ljudfilen till Online Community eller som Pencast eller exportera den som en ren ljudfil genom att välja As Audio File. Du får nu möjlighet att välja att spara det inspelade ljudet i olika ljudformat. Om du vill redigera ljudet, är.wavformatet mycket användbart. Du kan ladda ner ett gratis ljudredigeringsprogram (Audacity om du vill redigera den exporterade wav-filen. I övrigt kan de sparade ljudfilerna spelas upp på samma sätt som andra ljudfiler i såväl dator som externa spelare.

21 Pulse Smartpen Livescribe 21/23 Annotering- Att länka anteckningar till förinspelade sessioner Du kan göra nya anteckningar och länka dessa till en tidigare inspelad ljudfil genom att skriva på Smartpenpapperet medan du spelar upp ljudfilen. Det inspelade ljudet kan redan tidigare vara länkat till dina anteckningar eller papperslös inspelning. Denna egenskap är mycket användbar när du behöver förklara eller utöka dina anteckningar vid ett senare tillfälle. Till exempel kanske du behöver gå tillbaka till dina anteckningar för att korrigera eller förklara något du gjorde under ett möte eller föredrag. Dessa skrivna korrigeringar kommer att länkas till det ursprungligen inspelade ljudet. Så här länkar du anteckningar till tidigare inspelat ljud: 1. Starta uppspelningen av det tidigare inspelade ljudet genom att dutta med pennan på den tidigare skrivna anteckningsdelen genom att använda Nav Plus för att spela upp en tidigare inspelad session. 2. När du startat uppspelningen, börja skriva med Smartpen. Din Smartpen kopplar automatiskt det du skriver till det tidigare inspelade ljudet. 3. Stoppa uppspelningen. 4. Sätt ner pennan på de anteckningar du nyss skrev för att spela upp ljudet som du länkade till medan du skrev dina nya anteckningar. Att spela in en papperslös (endast ljud) session Om du vill spela in ljud men inte kan eller inte vill skriva på Livescribe dot paper, kan du skapa en Paper Replay session som är papperslös eller inte kopplad till någon sida. Notera: - - När du spelar in en papperslös session kan du när som helst länka inspelningen till anteckningar genom att skriva på Livescribe dot paper. Då kommer den papperslösa sessionen att länkas med dina anteckningar och kommer inte längre att vara papperslös. På samma sätt, om det var en tidigare inspelad papperslös session, kan du spela upp den och börja skriva på Livescribe dot paper. Den papperslösa sessionen kommer att associeras med dina anteckningar och kommer inte längre att vara papperslös. För att skapa en papperslös session börja med att spela in ljudet men gör inga anteckningar. Du kan starta den papperslösa sessionen på olika sätt: o Dutta med pennan på inspelningsknappen på valfri anteckningsbok o Använd snabbinspelningsfunktionen. o Använd Nav Plus tekniken Den papperslösa sessionen kommer att listas i Paper Replay. För att få tillgång till en papperslös session, använd Nav Plus för att navigera till Paper Replay sessionerna som finns lagrade på Livescribe Smartpen. På din Smartpen visas de papperslösa sessionerna med en asterisk (*) bredvid filnamnet i sessionslistan.

22 Pulse Smartpen Livescribe 22/23 Snabbinspelningsfunktionen Om din Smartpen är på, tryck ner och håll kvar strömbrytaren tills displayen visar - Recording - att inspelning har börjat. Om din Smartpen är avstängd, tryck ner strömbrytaren och håll den nedtryckt tills startsekvensen körts och ordet Recording visas på displayen. Sök text i sessionerna. Klicka på Search All. Du kan då skriva i ett sökord (tänk på att programmet inte hittar å, ä, ö, Å, Ä, Ö ). Exempel jag söker ola. Välj hur sökningen skall ske. Den öppna anteckningsboken, alla anteckningsböcker eller vald anteckningsbok. Du kan också avmarkera en eller flera anteckningsböcker även om du valt att söka i alla. Klicka på Sök. Tumnagelbilder av alla sidor som innehåller sökordet (ola) kommer att visas till väster på skärmen. Klicka på aktuell tumnagelbild och den aktuella sidan visas. Du kan nu klicka på aktuellt stödord för att höra vad som sagts.

23 Pulse Smartpen Livescribe 23/23 Så spelar du in telefonsamtal Du kan enkelt spela in telefonsamtal med pennan. Använd Smartpenheadsetet*, håll telefonen mot örat och starta inspelningen som vanligt. Både den person du talar med och du själv spelas in klart och tydligt. Även denna inspelning blir synkroniserad med stödorden i dina anteckningar. *Till Echo-pennan måste du köpa ett speciellt headset som du hittar i vår webbutik. Bra att veta Den blå texten är tillägg till sessionen. Detta har gjorts när originalinspelningen avslutats och uppspelningen startats. När du skriver i blocket under uppspelningen läggs dessa notiser till sessionen och visas med blå färg i Livescribe desktop. Kom ihåg att trycka på stoppsymbolen i anteckningsboken när du är klar med tillägget. Den svarta texten är notiser som skrvits med pennan i pausläge under själva originalinspelningeninspelningen.

Kom igång med Livescribe Desktop

Kom igång med Livescribe Desktop Kom igång med Livescribe Desktop Installera Livescribe Desktop. Du kan använda SmartPen enbart med det medföljande pappret, men för att föra över anteckningarna till din dator och utnyttja möjligheterna

Läs mer

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes Sida 2 av 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...3 REKOMMENDERAD UTRUSTNING...5 INSTALLATION...5 ANVÄNDARLÄGE I E-POST3...6 STARTSIDA...7

Läs mer

Interactive Getting Started Guide

Interactive Getting Started Guide Artikelnummer: 50508, 51502, 51504, 51508 Interactive Getting Started Guide Denna svenska startguide ska ses som ett komplement till originalet som medföljer i paketet. Det finns fyra delar du bör känna

Läs mer

Möteshandlingar via ipad

Möteshandlingar via ipad Möteshandlingar via ipad är en tjänst för lagring, distribution och säker åtkomst av möteshandlingar. Mötessekreteraren förbereder underlagsdokument till mötet och laddar upp dem till styrelsemöte.se och

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX

ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX Dokumentet beskriver hur anställda på Region Halland, samt externa samarbetspartners, ansluter och arbetar på distans via Region Hallands Citrix lösning.

Läs mer

Software Translator 6.1 Manual

Software Translator 6.1 Manual Software Translator 6.1 Manual 1 Innehåll Sidan Inledning 3 Installation 4 Auktorisation 4 Översikt Programfönster 5 Menyer Arkiv 5 Visa 6 Språk 6 Verktyg 7 Hjälp 7 Handhavande Att lägga till ett program

Läs mer

Användarmanual RINGBUNDET BLOCK A5 OMSLAG FRAMSIDA

Användarmanual RINGBUNDET BLOCK A5 OMSLAG FRAMSIDA Användarmanual RINGBUNDET BLOCK A5 OMSLAG FRAMSIDA v2 2016-04-12 MATT SILVER FOLIERING (KAN EXKLUDERAS BEROENDE PÅ KOSTNAD) Quick Start 1. Ladda ner PIMnotes-appen ifrån Google Play/AppStore. 2. Se till

Läs mer

Innehållsförteckning. Manual WebCT

Innehållsförteckning. Manual WebCT Innehållsförteckning Introduktion. 3 Inloggning 4 Översiktssida...5 Lösenordsbyte..6 Kursens startsida..8 Kalender...9 Webblektion 10 Diskussionsforum...11 Privat post.. 14 Chatt...16 Meny 2007 2 Introduktion

Läs mer

FileCentral Desktop. Användarhandledning Version 1.0 2010-11-05

FileCentral Desktop. Användarhandledning Version 1.0 2010-11-05 FileCentral Desktop Användarhandledning Version 1.0 2010-11-05 Inf of lex Connect AB Sankt Eriksgatan 58 SE-112 34 Stockholm Sweden Tel: 08-555 768 60 Fax 08-555 768 61 inf o@inf of lexconnect.se www.inf

Läs mer

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till B Mer om Outlook Extratexter till kapitel Mejla B 8 I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till hur Kalendern är uppbyggd och fungerar att använda funktionen Uppgifter hur du kan

Läs mer

Hämta appar. Hämta appar innehåller information om vilka P&G-appar du behöver och hur du ställer in dem rätt.

Hämta appar. Hämta appar innehåller information om vilka P&G-appar du behöver och hur du ställer in dem rätt. Hämta appar Hämta appar innehåller information om vilka P&G-appar du behöver och hur du ställer in dem rätt. #1 Hämta appar Program #2 1. Den utrustning du behöver 2. Förutsättningar 3. Ställ in P&G-e-post

Läs mer

Användarhandbok för Windows VERSION 2.0

Användarhandbok för Windows VERSION 2.0 Användarhandbok för Windows VERSION 2.0 Upphovsrätt och Varumärke Upphovsrätt och Varumärke LIVESCRIBE, PULSE, och Paper Replay är varumärken eller registrerade varumärken som tillhör Livescribe, Inc.

Läs mer

Guide till RefWorks Skapa ett RefWorks-konto Under Citera och referera > RefWorks Hjälp funktioner i RefWorks Help Tutorial Help

Guide till RefWorks Skapa ett RefWorks-konto Under Citera och referera > RefWorks Hjälp funktioner i RefWorks Help Tutorial Help Guide till RefWorks Denna guide beskriver kort hur du kommer igång med RefWorks, hur du importerar referenser till RefWorks, delar dina referenser med andra samt hur du refererar och skapar referenslistor.

Läs mer

Lathund för att arbeta med pdf

Lathund för att arbeta med pdf Lathund för att arbeta med pdf Till Riksstämman 2016 är alla handlingar digitala, närmare bestämt i PDF-format. I den här lathunden får du som använder en PC/Mac tips och råd om hur du lättast går tillväga

Läs mer

Användarmanual till AD OnLine 2009-03-30

Användarmanual till AD OnLine 2009-03-30 Användarmanual till AD OnLine 2009-03-30 2 Inledning I denna kortfattade manual kommer vi att visa och berätta om AD OnLine som är Arkiv Digitals onlinetjänst för att titta på det historiska källmaterialet

Läs mer

Manual C3 BMS för Android-telefoner

Manual C3 BMS för Android-telefoner - för dig som gillar ovanliga fåglar 2012-09-24 Manual C3 BMS för Android-telefoner Hur fungerar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken

Läs mer

Novell Filr 1.2 skrivbordsprogram för Mac snabbstart

Novell Filr 1.2 skrivbordsprogram för Mac snabbstart Novell Filr 1.2 skrivbordsprogram för Mac snabbstart April 2015 Snabbstart Med Novell Filr får du enkelt åtkomst till alla dina filer och mappar från skrivbordet, webbläsaren eller en mobil enhet. Dessutom

Läs mer

Användarmanual Pagero Connect 2.0

Användarmanual Pagero Connect 2.0 Användarmanual Pagero Connect 2.0 Innehåll 1. Grundläggande information... 3 1.1 Aktivera ditt Pagero Onlinekonto... 3 1.2 Ladda ner Pagero Connect 2.0... 3 1.3 Startsida... 4 1.4 Minimerad vy... 5 1.5

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument 2. Uppläsning i ViTex Ikoner för uppläsning Läs upp enstaka

Läs mer

3Växel Softphone i datorn.

3Växel Softphone i datorn. 3Växel Softphone. För att använda Softphone i dator och mobil samt i fasta IP-telefoner behöver du skaffa tilläggstjänsten Softphone. När du har det kan du använda alla IP-telefonitjänster på ett och samma

Läs mer

Studentguide Adobe Connect Pro

Studentguide Adobe Connect Pro Studentguide Adobe Connect Pro 2009-11-10 Inloggning För att vara med i ett möte behöver du inte installera någon programvara utan allt som behövs på din dator är Adobe Flash Player. Det programmet finns

Läs mer

Kom igång med din SKY WiFi SmartPen

Kom igång med din SKY WiFi SmartPen Kom igång med din SKY WiFi SmartPen Se till att du har din SKY WiFi SmartPen och ditt block framför dig. Gå till Livescribes hemsida (om du skrivit ut denna guide och inte kan klicka på länken så gå till:

Läs mer

55200 Inspelningsbar microfon

55200 Inspelningsbar microfon 55200 Inspelningsbar microfon Lär känna Easi-Speak Innehåll: Inbyggd högtalare Mikrofon Volymknappar Hörlursuttag På-/av-knapp Statuslampa Röd inspelningsknapp Grön uppspelningsknapp USB-anslutning Föregående

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

Innehåll. WordWall låter dig som pedagog skapa övningar, aktiviteter och presentationer med några enkla klick.

Innehåll. WordWall låter dig som pedagog skapa övningar, aktiviteter och presentationer med några enkla klick. Wordwall innebär ett nytt sätt att arbeta interaktivt i klassrummet. Genom bara några klick skapar du interaktiva aktiviteter. Aktiviteterna kan sedan omvandlas och återanvändas på ett sätt som tidigare

Läs mer

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler I den här lathunden finns detaljerade instruktioner om hur du gör för att skicka rapporter och ljudfiler till din handledare. Först kommer en beskrivning

Läs mer

Skapa en pdf-fil med hög kvalitet, lämpad för tryckning Skapa pdf-filen i en PC med Windows Skapa pdf-filen i en Mac

Skapa en pdf-fil med hög kvalitet, lämpad för tryckning Skapa pdf-filen i en PC med Windows Skapa pdf-filen i en Mac Senast uppdaterad 2016-06-01 Biblioteket Skapa och redigera pdf-filer Vid elektronisk publicering av avhandlingar och studentarbeten (examensarbeten) ska du använda filformatet PDF (Portable Document Format).

Läs mer

7 Mamut Client Manager

7 Mamut Client Manager 7 Mamut Client Manager Tilläggsprodukten Mamut Client Manager består av programmen Client Start och Client Update. Med hjälp av Mamut Client Manager kan du från ett fönster öppna, uppdatera och administrera

Läs mer

Manager. Doro Experience. för Doro PhoneEasy 740. Svenska

Manager. Doro Experience. för Doro PhoneEasy 740. Svenska Doro Experience för Doro PhoneEasy 740 Svenska Manager Introduktion Använd Doro Experience Manager för att installera och hantera appar på en Doro Experience -enhet genom att använda en webbläsare var

Läs mer

LäsFlyt Metodhandledning

LäsFlyt Metodhandledning LäsFlyt Metodhandledning Copyright Softogram AB LäsFlyt är skyddat i enlighet med upphovsmannarättslagen och programmet, bilderna, texterna liksom denna manual tillhör Softogram AB. LäsFlyt är ett registrerat

Läs mer

Smartair System. TS1000 Version 4.23

Smartair System. TS1000 Version 4.23 Smartair System TS1000 Version 4.23 Denna manual är ett komplement till: 2069-1001 Smartair System Installations och driftsättningsmanual version 4.20A Denna manual beskriver nyheter i Smartair TS1000

Läs mer

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text]

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text] 20111206 SCHOLA COMAI WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1 ELEV [Skriv text] Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4 1.5 Start... 4 1.5.1 Grundinställning

Läs mer

Microsoft Windows 10 Grunder

Microsoft Windows 10 Grunder WINDOWS 10 Grunder INLEDNING Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 1 INTRODUKTION TILL WINDOWS Grundläggande om operativsystem...7 Starta och avsluta Windows 10...8 Välja kommandon...10

Läs mer

ipad och AdobeReader

ipad och AdobeReader ipad och AdobeReader Innehållsförteckning Så använder du din ipad.1-2 Inställningar, SIM-kort, Wi-Fi, lösenkodlås 3 Internet..4 E-post..5 Adobe Reader.6-8 Övrigt om ipad..9 Vilo-/väckningsknapp, av-/påknapp

Läs mer

Så får du maximal nytta av Evernote

Så får du maximal nytta av Evernote Så får du maximal nytta av Evernote 7 Anteckna på telefon och dator 7 Organisera projekt och idéer 7 Dela dina anteckningar. Så funkar den digitala anteckningsboken Evernote Glöm aldrig en bra idé! På

Läs mer

Mirasys VMS 7.3. Workstation användarvägledning

Mirasys VMS 7.3. Workstation användarvägledning Mirasys VMS 7.3 Workstation användarvägledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 2 Innan du börjar... 3 Logga in... 4 Användargränssnitt... 8 Navigeraren... 11 Kameror... 19 Audio... 35 Videoutgångar...

Läs mer

AV Tools - Manual. AV Tools webbkonferens med Blackboard

AV Tools - Manual. AV Tools webbkonferens med Blackboard AV Tools webbkonferens med Blackboard AV Tools består av tre kommunikationsverktyg, som finns under knappen Communication i Blackboard (Bb). Med hjälp av de tre verktygen kan lärare och studenter kommunicera

Läs mer

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago.

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Lumbago - Förord Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Vår förhoppning är att du ska få mer tid över för dina patienter och att du ska ha nytta av alla de effektiva funktioner som Lumbago erbjuder.

Läs mer

IBM SmartCloud for Social Business. IBM SmartCloud Engage och IBM SmartCloud Connections Användarhandbok

IBM SmartCloud for Social Business. IBM SmartCloud Engage och IBM SmartCloud Connections Användarhandbok IBM SmartCloud for Social Business IBM SmartCloud Engage och IBM SmartCloud Connections Användarhandbok IBM SmartCloud for Social Business IBM SmartCloud Engage och IBM SmartCloud Connections Användarhandbok

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer

Kundportal. Kundportal - Användarhandledning

Kundportal. Kundportal - Användarhandledning Kundportal Kundportal - Användarhandledning Version 1.0 Status Preliminär Datum 2014-12-07 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Välkommen... 3 Support - Time Care Support Team... 3 Begränsat

Läs mer

Voicemail i FirstClass

Voicemail i FirstClass Voicemail i FirstClass För att använda voicemail måste du ha FirstClass klienten installerad och vara uppkopplad mot Internet. *Om du är på en ort med dålig internetuppkoppling kan det bli problem att

Läs mer

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet.

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet. 2. Komma igång Skapa grupper och elever Börja med att läsa texten nedan om hur man börjar jobba med programmet efter installationen. Skriv gärna ut sidan och ha bredvid dig tills du känner att du behärskar

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

Telia Touchpoint Plus. Användare

Telia Touchpoint Plus. Användare Telia Touchpoint Plus Unified För valfrihet av terminal och samlad kommunikation. Användare Mål: Efter genomgången utbildning ska du förstå hur du kan använda din Touchpoint app och din Touchpoint softphone

Läs mer

Novell Vibe Add-In 1.0.1

Novell Vibe Add-In 1.0.1 Novell Vibe Add-In 1.0.1 1 juli 2013 Novell Snabbintroduktion Med Novell Vibe Add-In för Microsoft Office kan du arbeta med dokument på Vibe-webbplatsen utan att lämna Microsoft Office. Du kan enkelt bläddra

Läs mer

TTS är stolta över att ingå i

TTS är stolta över att ingå i Garanti & Support Denna produkt är försedd med ett års garanti för fel som uppstår vid normal användning. Att missbruka enheten Easi-Speak Pro eller att öppna den gör garantin ogiltig. Allt arbete utöver

Läs mer

Läs detta innan du fortsätter, eller skriv ut det, klicka runt lite och läs samtidigt.

Läs detta innan du fortsätter, eller skriv ut det, klicka runt lite och läs samtidigt. Bruksanvisning Installera CubeBiz... 2 Välj språk... 2 När du vill köra testversionen i 15 dagar... 3 När du köper en CubeBiz-licens... 3 Registrera en giltig licensnyckel... 3 Starta ett nytt projekt...

Läs mer

Proloquo4Text Skriv. Tala. Kommunicera.

Proloquo4Text Skriv. Tala. Kommunicera. Version 3.0 Proloquo4Text Skriv. Tala. Kommunicera. by AssistiveWare Innehåll 2 1. Introduktion till Proloquo4Text 3 Introduktion Anteckningar Flera språk Få åtkomst till bruksanvisningen i appen 2. Startguide

Läs mer

ShoreTel Conferencing-portal

ShoreTel Conferencing-portal ShoreTel Conferencing-portal Åtkomst till ShoreTel Conferencing-portalen Gör så här för att logga in på ShoreTel Conferencing: Steg 1 Öppna ett webbläsarfönster. Steg 2 I adressfältet skriver du in URL-adressen

Läs mer

Manual för version V2

Manual för version V2 Innehållsförteckning 1. Om 2. Installera Administration 3. Programmets skrivbord 4. Lägga upp din första kund 5. Kontaktpersoner 6. Besiktningsadresser 7. Kontrollpunkter/Besiktningspunkter 8. Koppla kontrollpunkter/besiktningspunkter

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 Söderköpings stadsbibliotek sep. 2012 2 Inledning Välkommen till Nyfiken på nätet

Läs mer

RefWorks user guide för studenter

RefWorks user guide för studenter RefWorks user guide för studenter 1. Skapa ett användarkonto i RefWorks Öppna RefWorks startsida (http://www.refworks.com/) och klicka på Login. Klicka på Sign up for a New Account, fyll i uppgifterna

Läs mer

Quick Guide till Mahara och din Portfolio

Quick Guide till Mahara och din Portfolio Quick Guide till Mahara och din Portfolio 2012-05-20 A. Arstam Sida 1 Quick Guide till Mahara och din Portfolio Syftet med portfolion är att Du genom reflektion och självutvärdering ska få insikt i ditt

Läs mer

Snabbguide AlphaSmart NEO2

Snabbguide AlphaSmart NEO2 Snabbguide AlphaSmart NEO2 Vers 110815 Följande nio punkter bör du behärska för att få nytta av din AlphaSmart NEO 1. Sätt in tre AA batterier. Använd medföljande skruv till att sätta fast batteriluckan.

Läs mer

Att komma igång med FirstClass (FC)!

Att komma igång med FirstClass (FC)! Att komma igång med FirstClass (FC)! Vi har tillgång till FC genom vårt samarbete med folkhögskolor och därigenom med Folkbildningsnätet. FC kan användas på en dator på två sätt (dessutom kan du använda

Läs mer

Inledning. Att bli medlem

Inledning. Att bli medlem - Inledning Nedan följer en instruktion om hur man blir medlem på Vreta-Ytternäs hemsida och sedan en instruktion om hur man loggar in. Innan man kan logga in måste man registrera sig som medlem. Anledningen

Läs mer

Microsoft Windows 8 Grunder

Microsoft Windows 8 Grunder WINDOWS 8 GRUNDER Inledning Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 Del 1 1 Introduktion till Windows Grundläggande om operativsystem...7 Starta och avsluta Windows 8...8 Välja

Läs mer

Manual ipad och Netpublicator

Manual ipad och Netpublicator Manual ipad och Netpublicator INNEHÅLLSFÖRTECKNING... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1 För att komma igång... 4 1.1 Utseende... 4 1.2 SIM-kort och ipad... 4 2 Sätta igång... 5 2.1 Starta pekplattan...

Läs mer

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. Informationen i denna publikation omfattas av Juridiska meddelanden för denna produkt. 16 november 2015 Innehållsförteckning 3 Innehållsförteckning Fiery Driver Configurator...5

Läs mer

1284_omslag.qxd 2005-10-11 11:13 Sida 1 ECDL START OFFICE 2003 Allmän IT Windows XP Word 2003 Outlook 2003

1284_omslag.qxd 2005-10-11 11:13 Sida 1 ECDL START OFFICE 2003 Allmän IT Windows XP Word 2003 Outlook 2003 ECDL START OFFICE 2003 Allmän IT Windows XP Word 2003 Outlook 2003 5 Arbeta med mappar och filer I Windows finns det två sätt att arbeta med de olika enheterna i systemet. Vilket du väljer beror på personligt

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 3: Ljud, del 1

IT-körkort för språklärare. Modul 3: Ljud, del 1 IT-körkort för språklärare Modul 3: Ljud, del 1 Innehåll Ladda ner Audacity och hjälpprogrammet LAME 3 Installera Audacity och LAME 7 Spela in med Audacity 9 Spara och exportera i MP3-format 11 Ladda upp

Läs mer

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser.

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser. LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du använder Internet Explorer 8.0

Läs mer

Migrera till Word 2010

Migrera till Word 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft Word 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING

ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING Novell Filr är som Dropbox, men betydligt säkrare. Från och med nu kan alla anställda och studerande inom Ålands gymnasium arbeta med sina

Läs mer

Installation av. Vitec Online

Installation av. Vitec Online Installation av Vitec Online Innehållsförteckning Inledning... 3 Allmän konfiguration av router och brandvägg... 4 Installera Vitec Online Server... 6 Lösenord för inloggning i Mäklarsystemet... 9 Klientinstallation...

Läs mer

PÄRMEN.SE LATHUND ARKIV. Telefonsupport: 019-205460 E-Post: support@parmen.se. Utgåva 1.0

PÄRMEN.SE LATHUND ARKIV. Telefonsupport: 019-205460 E-Post: support@parmen.se. Utgåva 1.0 PÄRMEN.SE LATHUND ARKIV Telefonsupport: 019-205460 E-Post: support@parmen.se Utgåva 1.0 Hur kommer jag igång?... 3 Välkommen till Pärmen.se... 3 Internet Explorer... 3 IKEA Arkiv... 3 Hur kommer jag in

Läs mer

ClaroRead Plus Mac Manual. Artikel.nr. 12501

ClaroRead Plus Mac Manual. Artikel.nr. 12501 ClaroRead Plus Mac Manual Artikel.nr. 12501 1 Välkommen till ClaroRead Plus Välkommen till ClaroRead Plus för Mac. ClaroRead Plus är till för att göra din dator mer lättanvänd. Programmet arbetar nära

Läs mer

LATHUND FRONTPAGE 2000 SV/EN

LATHUND FRONTPAGE 2000 SV/EN LATHUND FRONTPAGE 2000 SV/EN RXK Läromedel AB, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel

Läs mer

Det finns möjlighet att skicka SMS från ett flertal ställen i Rebus-systemet, detta dokument går igenom alla ställen där det fungerar.

Det finns möjlighet att skicka SMS från ett flertal ställen i Rebus-systemet, detta dokument går igenom alla ställen där det fungerar. Rebus SMS-modul 2011-06-08: Nytt sändningsförfarande, via Internet 2011-08-25: SMS sparas i Dokumentloggen 2011-08-29: SMS i Norge Om SMS ska skickas från Sverige måste ett avtal slutas med SMS-operatören

Läs mer

Kontakt: Mikael Forsman mikael.forsman@arbetslivsinstitutet.se. Användarmanual för VIDAR 4.0

Kontakt: Mikael Forsman mikael.forsman@arbetslivsinstitutet.se. Användarmanual för VIDAR 4.0 Kontakt: Mikael Forsman mikael.forsman@arbetslivsinstitutet.se Användarmanual för VIDAR 4.0 Innehåll Inledning...3 Systemkrav...3 Installation...3 Att komma igång...4 Inställningar...5 Arbetsgång...5 Ange

Läs mer

Macromedia. Flash 8 Grundkurs. www.databok.se

Macromedia. Flash 8 Grundkurs. www.databok.se Macromedia Flash 8 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Flash 8...1 Användningsområden...1 Bekanta dig med arbetsytan...2 Scen och tidslinje...3 Lager...3 Bibliotek...4 Verktygsfältet

Läs mer

Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument

Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Läs mer om it i lärandet på webben: www.spsm.se/itilarandet Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Skriften är utgiven av Specialpedagogiska skolmyndigheten

Läs mer

När ReadHear är installerat på din dator, startar du det genom att klicka på programmets ikon.

När ReadHear är installerat på din dator, startar du det genom att klicka på programmets ikon. ReadHear - lathund ReadHear är en programvara som kan användas när du vill läsa upp talböcker från MTMs katalog Legimus eller inlästa läromedel från Inläsningstjänst i Daisy-format. DAISY står för Digitalt

Läs mer

Anpassning av Windows XP

Anpassning av Windows XP Anpassning av Windows XP Grunderna för hur du som arbetsterapeut ändrar inställningar i Windows XP för att öka tillgängligheten. Habilitering & Hjälpmedel Att komma igång För att komma åt de inställningar

Läs mer

ADAD-net. Användarmanual INDIVIDEN. Råbe och Kobberstad Februari 2010

ADAD-net. Användarmanual INDIVIDEN. Råbe och Kobberstad Februari 2010 ADAD-net Användarmanual INDIVIDEN Råbe och Kobberstad Februari 2010 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLOGGNING OCH BEHÖRIGHETER... 2 STARTA PROGRAMMET OCH LOGGA IN... 2 BEHÖRIGHETSSYSTEM...

Läs mer

Kom igång med Windows 8.1

Kom igång med Windows 8.1 Kom igång med Windows 8.1 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 1 Startskärmen... 1 Zooma... 2 Snabbknappar... 2 Sök... 3 Dela... 3 Start...

Läs mer

Guide för pdf-formulär

Guide för pdf-formulär Guide för pdf-formulär Innehållsförteckning Rätt programvara... 3 Instruktion för automatiskt formulär... 3 Steg 1 Mall till pdf-format via Word... 3 Alternativt steg 1 Mall till pdf-format via Acrobat...

Läs mer

Handledning till VIS. Verksamhets Informations System. Februari 2016 VIS förvaltningsgrupp

Handledning till VIS. Verksamhets Informations System. Februari 2016 VIS förvaltningsgrupp Handledning till VIS Verksamhets Informations System Februari 2016 VIS förvaltningsgrupp Innehållsförteckning Introduktion till VIS... 3 Starta QlikView... 3 Inloggning... 3 Utloggning... 3 Startsidan

Läs mer

Handicom. Symbol for Windows. Blisseditor. Version 3.4

Handicom. Symbol for Windows. Blisseditor. Version 3.4 Handicom Symbol for Windows Version 3.4 Handicom, Nederländerna/Frölunda Data AB 2009 Innehåll Installation och licenser...2 1. Inledning...2 2. ns huvudfönster...2 2.1 Verktygsfältet...2 2.2 Matris...2

Läs mer

Kom igång. Version 3

Kom igång. Version 3 Kom igång Version 3 Installation & Inställningar Om du läser den här filen, har du troligtvis redan tagit dig igenom installationsprocessen hos PMView Pro. Den här sektionen är tänkt att guida dig genom

Läs mer

Look what I say. Imagetalk Book Editor Handbok. Svenskspråkig. Handbook Page 1

Look what I say. Imagetalk Book Editor Handbok. Svenskspråkig. Handbook Page 1 Look what I say Imagetalk Book Editor Handbok Svenskspråkig Handbook Page 1 Imagetalk Book Editor -handboken Innehåll Vad är Imagetalk Book Editor... 5 Sätta igång med Book Editor... 5 Hur gör du en symbolbok...

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM. Studentversion

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM. Studentversion INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support... 2 5. Start

Läs mer

SPEECHMIKE TM 2.2 PROGRAMVARUHANDBOK PHI

SPEECHMIKE TM 2.2 PROGRAMVARUHANDBOK PHI SPEECHMIKE TM 2.2 PROGRAMVARUHANDBOK PHI SpeechMike Programvaruhandbok 2 COPYRIGHT 1997-2002 Philips Speech Processing. Med ensamrätt. Kopiering, helt eller delvis, är förbjudet utan skriftlig tillåtelse

Läs mer

Manual Nedladdningsbara klienten NLK

Manual Nedladdningsbara klienten NLK Manual Nedladdningsbara klienten NLK www.bildtelefoni.net Direktlänk: www.tolk.sip.nu Copyright 2015 bildtelefoni.net Fokus på tillgänglighet Med Nedladdningsbara klienten, NLK, kan alla som har behov

Läs mer

EndNote X8. Bygg ditt eget referensbibliotek. - där du samlar referenser från olika databaser på ett och samma ställe

EndNote X8. Bygg ditt eget referensbibliotek. - där du samlar referenser från olika databaser på ett och samma ställe EndNote X8 Bygg ditt eget referensbibliotek 1. Vad är EndNote? EndNote är ett referenshanteringsprogram: - där du samlar referenser från olika databaser på ett och samma ställe - som underlättar sortering

Läs mer

Manual för Kalmar kommuns Nya intranät. piren.kalmar.se

Manual för Kalmar kommuns Nya intranät. piren.kalmar.se Manual för Kalmar kommuns Nya intranät piren.kalmar.se Innehåll Inloggning och aktivering av ditt konto... 3 Inställning vid första inloggning... 3 Arbetsytan på Piren... 4 Hjälp... 4 Dina profilinställningar...

Läs mer

Manual Introduktionskurs SiteVision

Manual Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 3 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till

Läs mer

Macro Key Manager Användarhandbok

Macro Key Manager Användarhandbok Macro Key Manager Användarhandbok SE Macro Key Manager Inledning Macro Key Manager är ett särskilt program för ritplattor. Med Macro Key Manager kan du definiera tangentbordshändelser (t ex Kopiera = Ctrl+C

Läs mer

Switch Driver 5. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 5. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 5 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehållsförteckning Att använda programvaran Switch Driver... 3 Installera programvaran Switch Driver... 4 Kontaktanslutning...

Läs mer

Exam Pen Instruktionsbok

Exam Pen Instruktionsbok Exam Pen Instruktionsbok Översättning av XnX Data AB Vid skillnader mellan den svenska och engelska manualen gäller den svenska. 2014 XnX Data AB OBS! Läs manualen och kom ihåg dessa viktiga punkter för

Läs mer

En guide till FirstClass

En guide till FirstClass En guide till FirstClass En guide till FirstClass Grundläggande funktioner Logga in i FirstClass (Windows) Starta programmet FirstClass på vanligt sätt, t.ex. genom skrivbordsgenväg eller Startmenyn/Startskärmen.

Läs mer

2007-03-28. Manual för Typo3 version 4.04

2007-03-28. Manual för Typo3 version 4.04 2007-03-28 Manual för Typo3 version 4.04 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.2 Redigera

Läs mer

SDC Violweb Kom-igång-guide. En instruktion för användare version 2.5 (mars 2016)

SDC Violweb Kom-igång-guide. En instruktion för användare version 2.5 (mars 2016) SDC Violweb Kom-igång-guide En instruktion för användare version 2.5 (mars 2016) Sammanfattning Den här anvisningen är till för dig som ska börja använda dig av SDCs tjänster. Anvisningen förklarar hur

Läs mer

CVI ANALYZER V 1.2.0.X

CVI ANALYZER V 1.2.0.X Del nr 6159939235 Utgåva nr 07 Datum 01/2016 Sida 1 / 20 CVI ANALYZER V 1.2.0.X Bruksanvisning Software Part number CVI ANALYZER 1 user 6159276960 CVI ANALYZER 5 users 6159276970 CVI ANALYZER 25 users

Läs mer

Handbok KDE:s Menyeditor. Milos Prudek Anne-Marie Mahfouf Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll

Handbok KDE:s Menyeditor. Milos Prudek Anne-Marie Mahfouf Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll Milos Prudek Anne-Marie Mahfouf Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Användarfall......................................... 6 1.1.1 Anpassa en användares meny...........................

Läs mer

Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt.

Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt. Start-skärmen Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt. Det grå kugghjulet indikerar att du är i redigeringsläge och

Läs mer

Inspelning, redigering, publicering med Camtasia 7

Inspelning, redigering, publicering med Camtasia 7 Inspelning, redigering, publicering med Camtasia 7 Starta inspelningen... 2 Ljud... 2 Initiera inspelningen... 3 Under inspelningen... 3 Stressa inte att komma igång... 3 Presentera dig... 3 Ögonkontakt

Läs mer

Säkra pausade utskriftsjobb. Administratörshandbok

Säkra pausade utskriftsjobb. Administratörshandbok Säkra pausade utskriftsjobb Administratörshandbok April 2013 www.lexmark.com Innehåll 2 Innehåll Översikt... 3 Konfigurera säkra pausade utskriftsjobb... 4 Konfigurera och säkra programmet...4 Använda

Läs mer