Studentguide Adobe Connect Pro

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studentguide Adobe Connect Pro"

Transkript

1 Studentguide Adobe Connect Pro

2 Inloggning För att vara med i ett möte behöver du inte installera någon programvara utan allt som behövs på din dator är Adobe Flash Player. Det programmet finns redan i de flesta datorer. Skulle du ändå sakna detta program så finner du detta på där du kan ladda ner den senaste versionen av Adobe Flash Player. För att vara med i ett möte följer du den länk som du fått, antingen via e-post eller också via någon gemensam webbsida. Det kommer då upp en inloggningsruta. Välj där Enter as a Guest och skriv ditt namn. Klicka Enter Room. När det är gjort kommer Connect att startas. Du kommer då in i mötesrummet. Roller Då du kommer in i mötet har du vanligen rollen Participant och kan endast lyssna på värden och skicka meddelanden via chatten. För att du skall kunna sända ljud och video måste värden ge dig tillgång till detta. Värden kan också ge alla som kommer in Presenter-status och då kan du genast använda mikrofon och kamera och du kan dela dokument som andra kan ta del av. Notera att du då också kan ändra på desktopens layout för alla mötesdeltagare (dvs. klicka inte på de olika pods som finns i rutan i onödan!). Mötesrummet Ett mötesrum är som standard uppbyggt av fyra rutor eller som programmet själv kallar det, pods. Längst upp till vänster har vi kamera och videorutan. Här kommer de deltagare som har sin kamera på att visas. Under den hittar vi deltagarlistan Längst ner till vänster hittar vi chattrutan och här kan man välja om man vill chatta med alla deltagare eller chatta privat med någon. I den stora rutan, Sharepoden, kan man dela med sig av sin egen skärm, olika dokument och en interaktiv whiteboard

3 Chattverktyget Längst ner till höger hittar du en chattruta. Du skriver enkelt till de andra deltagarna genom att klicka i den lilla rutan för att skriva och sedan trycka på enterknappen. I den rutan där det står Everyone kan man välja vem man vill skriva till, antingen till alla i rummet eller privata meddelanden till någon av deltagarna. I chatten har du också möjlighet att kommunicera med hjälp av symboler. Det gör du via menyn längst ned tillvänster. Webbkamera och Ljud (om du har fått rättigheter till detta av läraren) För att starta din kamera och din mikrofon klicka på knappen nere till vänster i Camera and voice rutan. Du kommer då få upp en liten varningsruta och där ska du välja Allow (Tillåt). Du kan stänga av och slå på din mikrofon genom att trycka på knappen längst nere till vänster där det står Talk. Det finns ett litet hänglås bredvid knappen, trycker du på den så är mikrofonen på hela tiden.

4 Till höger om Talk- knappen finns det inställningar som gör att man kan höja och sänka volymen samt bestämma om ingen ska kunna prata eller om en eller flera ska kunna prata. Märker du i ett möte att det bara är en eller ingen som kan prata, se då till att det är inställt på Voice On Multiple Speakers och byt annars till det alternativet om det står något annat. Ljudinställningar Om ljudet inte fungerar eller om de andra mötesdeltagarna tycker att det hörs dåligt från dig, då ska du gå igenom ljudguiden. Det är för övrigt alltid bra att gå igenom ljudguiden för att få bästa möjliga ljud. Du hittar den under: Meeting -> Manage My Settings -> Audio Setup Wizard och följ instruktionerna. I guiden ska du så småningom välja vilken enhet som ska användas som mikrofon. Beroende på om du har ett headset med två kontakter eller om du använder ett headset med USB, alltså en kontakt, så ska man välja lite olika. Har man ett headset med två kontakter så brukar det ofta stå något med mikrofon, har man ett USB headset så leta efter något med ordet USB. Många webbkameror har en inbyggd mikrofon som dock generellt ger dåligt ljud, så undvik att använda dem som inspelningskälla. Tryck sedan på Next för att gå vidare. I steg fyra ska du kontrollera hur mycket bakgrundsljud du har. Detta gör du genom att trycka på Test Silence och sedan vara tyst tills indikatorn är klar. Tryck sedan på Next. Du är nu klar med ljudguiden, tryck Finish för att avsluta.

5 Att dela dokument, sin skärm och Whiteboard? I Adobe Acrobat Connect Pro kan man dela med sig av olika dokument, dela på en interaktiv Whiteboard och göra skärmdelningar. För att göra detta så använder man sig av den stora rutan, Sharepoden. I mitten av den rutan står det What do you want to share?, alltså Vad vill du dela med dig av? Under texten så finns tre knappar med valmöjligheter. Den översta knappen står det My computer screen och den trycker man på om man vill visa de andra deltagarna din datorskräm. När du trycker på den knappen eller någon av de andra två knapparna för första gången så måste du installera en liten Add-in för att kunna dela med dig av saker. Programmet kommer att säga till dig att du behöver installera en Add-in. Följ instruktionerna så installeras den automatiskt. Du kommer för en kort stund lämna rummet för att sedan återkomma och du kommer nu ha möjlighet att dela med dig. Du behöver bara installera denna Add-in en gång. När du trycker på My computer screen kommer denna ruta dyka upp. Här har du tre val av vad du vill visa för något. Du kan visa hela ditt skrivbord (Desktop), specifika fönster (Windows) och olika program (Applications). När du har gjort ditt val väljer du bara Share. Ditt mötesfönster kommer då att minimeras och du kommer att få en ny ikon längst ner till vänster som visar att du delar med dig av ditt skrivbord eller något specifikt fönster eller program. Du kan antingen stoppa din skärmdelning genom att högerklicka på den ikonen och välja Stop Screen Sharing eller gå tillbaka till mötesrummet och klicka å Stop Sharing. Du stoppar alla delningar genom att klicka på Stop Sharing.

6 Vill du dela med dig av ett dokument så har programmet stöd för Power Point filer (PPT, PPTX), bilder (JPG), Flash movie files (SWF), Flash video files (FLV), ljud (MP3) och ZIP filer (men det måste finnas format i zip-filen som programmet stöder) Ska man exempelvis dela med sig av en Power Point så istället för My computer screen, väljer du Documents Där kan man välja Select from my computer och du får då möjlighet att välja på de olika filtyper som programmet stöder. Observera att Adobe Connect i denna funktion inte stöder word-format eller Acrobate. Vill du dela/visa detta format så gör man det under funktionen skärmdelningsfunktionen/desktop Delar du en PowerPoint fil så bläddrar bland dina sidor och animeringar med piltangenterna (går att använda tangentbordets pilknappar också) och trycker du på den högra knappen får du fram en innehållsförteckning. Witheboard Overlay Vill du så har du även möjlighet att rita i din PowerPoint, klicka på knappen som ser ut som en penna skrivande på ett papper så kommer du få fram en verktygspalett i högra hörnet av PowerPointpresentationen. Denna knapp kan du hitta på flera ställen i programmet, bland annat när du använder Whiteboarden. Knappen med en pil på kan du använda för att peka i din presentation. När du har visat klart så kan du som tidigare trycka på Stop Sharing och du kommer komma tillbaka till tidigare läge. Din PowerPoint kommer nu att ligga kvar under Documents och du kan snabbt få fram dem igen.

7 Trycker du istället på Whiteboards visas en interaktiv Whiteboard. Denna kan du rita och skriva på och alla kommer samtidigt se det du skriver eller ritar. För att återgå trycker du på Stop Sharing. Problem med ljudet! Om du använder Adobe ConnectPro utgår vi från att du har gått igenom Audio Set-up Wizard i ConnetPro (hittas under Meeting-menyn). Men om inget lyckas? Att lösa detta problem kan vara svårt ibland eftersom det finns olika ljudprogram för datorer, ljudkort kan vara olika och mikrofoner/hörlurar varierar mycket i kvalitet. Börja alltid med att kolla att du pluggat in mikrofon/ hörlurar rätt: Hörlurar/ högtalare i det gröna uttaget och mikrofonen i det röda. I äldre datorer finns det symboler för uttagen som är ganska oläsliga och oförståeliga. Här gäller det att pröva sig fram... I nyare Windows-versioner öppnas ett fönster när du kopplat in en enhet och dialogrutan frågar vart du vill koppla denna enhet. Klicka för rätt enhet (t.ex. microphone). Ibland är t.ex. kopplingarna på datorns frontpanel inte aktiverade utan enbart de bakom datorn (eller tvärtom...testa) I annat fall kan man kolla ljudinställningarna via Kontrollpanelen så att ljudnivån är rätt inställd, aktiverad etc. Man kommer lätt åt dessa inställningar genom att högerklicka på högtalar/volym ikonen (nere till höger på skärmen. Du hittar den också i ControlPanel > Sound and Audio Devices. Om du använder en webbcam har också de ofta inställningar för ljudingångar och nivåer. Klicka fram menyn för kamerainställningar och kontrollera att rätt ljudingång är vald och aktiverad. Normalt vet datorn att flera alternativa mikrofoningångar finns och det gäller då att välja den interna ljudingången om man använder ett headset. Som sista ledtråd: headsetet/mikrofonen eller datorns ljudkort kan helt enkelt vara sönder. Ännu några råd om ljudkvalitén: Undvik att ha headsetets mikrofon för nära din mun. Den stora ljudskillnaden kan göra att ljudet söndras (distorserar) när du talar. Stäng alla störande ljudkällor nära dig (ok - datorn för ju en hel del ljud...). Men också dåliga ljusrör kan skapa störande ljud som vi kanske inte märker själva.

Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro

Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Acrobat Connect Pro samt användning av headset och webbkamera. Skapad: 2009-07-03 Version: 1.1 1 Innehåll Hur startar

Läs mer

Introduktion till Adobe Acrobat Connect. I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Connect samt användning av headset och webbkamera.

Introduktion till Adobe Acrobat Connect. I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Connect samt användning av headset och webbkamera. Introduktion till Adobe Acrobat Connect I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Connect samt användning av headset och webbkamera. Innehåll Hur startar jag ett möte i Adobe Connect?... 3 Hur är ett

Läs mer

Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro

Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Connect Pro samt användning av headset och webbkamera. Skapad: 2009-02-16 Version: 1.0 1 Innehåll Hur startar jag

Läs mer

Vid frågor kontakta oss på support@du.se eller ring oss på 023 77 87 87.

Vid frågor kontakta oss på support@du.se eller ring oss på 023 77 87 87. Hej! I denna guide kan du hitta de flesta förändringar som finns i den nya versionen (version 8) av Adobe Connect (hädanefter kallad Connect). Den är främst riktad till er som jobbat med Connect i den

Läs mer

För en helt ny användare går det snabbare än tidigare att lära sig de funktioner som finns.

För en helt ny användare går det snabbare än tidigare att lära sig de funktioner som finns. Hej I denna guide kan du hitta de flesta förändringar som finns i den nya versionen av Adobe Connect. Den är främst riktad till er som jobbat med Connect i den tidigare versionen. Dock ger övergångsguiden

Läs mer

emöten & elärande Studentguide Adobe Acrobat Connect Pro Meeting För Mittuniversitetet www.wezupport.se

emöten & elärande Studentguide Adobe Acrobat Connect Pro Meeting För Mittuniversitetet www.wezupport.se emöten & elärande Studentguide Adobe Acrobat Connect Pro Meeting För Mittuniversitetet 2 Innehåll 1. Viktig information... 3 2. Utrustning... 3 2.1. Dator... 3 2.2. Internet... 3 2.3. Krav för bra ljud...

Läs mer

Användarguide för e-mötesverktyget Adobe Connect Pro

Användarguide för e-mötesverktyget Adobe Connect Pro Användarguide för e-mötesverktyget Adobe Connect Pro Eva Pärt Enander, Uppsala universitets Learning Lab Ver.1.5, 2009 09 28 Innehållsförteckning Användarguide för e-mötesverktyget Adobe Connect Pro...

Läs mer

Redovisa i e-möten via Adobe Connect

Redovisa i e-möten via Adobe Connect Guide för studenter Eva Pärt-Enander, Uppsala Learning Lab, 2011-09-01 Redovisa i e-möten via Adobe Connect Detta dokument är till dig som är student i en kurs där man behöver redovisa uppgifter i e- möten

Läs mer

E-MÖTESVERKTYG ADMINISTRERA ETT RUM I ADOBE CONNECT FÖR LÄRARE

E-MÖTESVERKTYG ADMINISTRERA ETT RUM I ADOBE CONNECT FÖR LÄRARE E-MÖTESVERKTYG ADMINISTRERA ETT RUM I ADOBE CONNECT FÖR LÄRARE Grundläggande förutsättningar E-mötesrummet består i sitt grundutförande av ett antal olika Pods (arbetsytor) som alla har olika funktionalitet.

Läs mer

E- möten Snabbguide till Adobe Connect

E- möten Snabbguide till Adobe Connect E- möten Snabbguide till Adobe Connect Rekommenderade användningsområden: - E- möten - Handledning - Grupparbete - Seminarier Nätbaserad Utbildning 0500 44 81 30 helpdesk.distans@his.se Adobe Connect Högskolan

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Föreläsning via Acrobat Connect

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Föreläsning via Acrobat Connect DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Föreläsning via Acrobat Connect 1 Introduktion Följande guide beskriver hur du kan arbeta med Adobe Acrobat Connect som verktyg vid föreläsningar på distans. 1.1 Förutsättningar

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE FÖR ADOBE CONNECT 8

ANVÄNDARGUIDE FÖR ADOBE CONNECT 8 ANVÄNDARGUIDE FÖR ADOBE CONNECT 8 INNEHÅLL ANVÄNDARNAMN OCH LÖSENORD TILL ADOBE CONNECT VID ÅA... 1 OLIKA ROLLER... 1 ATT SKAPA ETT MÖTE... 2 ATT LEDA ETT MÖTE (Värd/Host)... 3 ATT DELTA I ETT MÖTE (Deltagare/Participant)...

Läs mer

Att mötas i Adobe Connect Pro

Att mötas i Adobe Connect Pro I den här handledningen skall vi kort titta på grunderna kring mötesrummets gränssnitt, deltagarnas roller samt hur ni kan dela dokument och annat med varandra. För att starta mötet, klickar du och dina

Läs mer

E-MÖTESVERKTYG ANVÄNDARGUIDE TILL ADOBE CONNECT FÖR STUDENTER

E-MÖTESVERKTYG ANVÄNDARGUIDE TILL ADOBE CONNECT FÖR STUDENTER E-MÖTESVERKTYG ANVÄNDARGUIDE TILL ADOBE CONNECT FÖR STUDENTER Adobe Connect Högskolan i Borås använder Adobe Connect, genom Sunet, som e-mötesverktyg. Via Adobe Connect har du möjlighet att kommunicera

Läs mer

Adobe Acrobat Connect Pro. E-möte. Studenthandledning

Adobe Acrobat Connect Pro. E-möte. Studenthandledning INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER Adobe Acrobat Connect Pro E-möte Studenthandledning 2011-10-03 Sammanställd av Morgan Nilsson Du behöver inte installera något speciellt program på din dator för

Läs mer

Nytt i Adobe Connect 9.2

Nytt i Adobe Connect 9.2 Denna guide vänder sig till dig som har varit användare av Adobe Connect, version 9 och som haft rollen som värd (host). Syftet är att ge dig en snabb överblick över de viktigaste förändringarna i version

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE FÖR ADOBE CONNECT 8

ANVÄNDARGUIDE FÖR ADOBE CONNECT 8 ANVÄNDARGUIDE FÖR ADOBE CONNECT 8 Lärandestödet/Forslund, 6.11.2017 1. ANVÄNDARNAMN OCH LÖSENORD TILL ADOBE CONNECT VID ÅA... 2 2. OLIKA ROLLER... 2 3. ATT SKAPA ETT NYTT MÖTESRUM... 2 4. ATT INREDA DITT

Läs mer

Adobe Connect Pro. Innehåll. Introduktion

Adobe Connect Pro. Innehåll. Introduktion Adobe Connect Pro Adobe Connect Pro (ACP) är en webbaserad lösning för resfria möten eller distansundervisning. Denna guide avser stödja dig i användning av ACP i IKT-studions lokaler. Innehåll Introduktion...

Läs mer

FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Förberedelser 3 Inställningar innan första mötet 4 Ljudinställningar 6 Kamerainställningar 7 Mötesinställningar

Läs mer

Problem med ljudet i Adobe Connect

Problem med ljudet i Adobe Connect Problem med ljudet i Adobe Connect Förberedelser Jag hör inte de andra deltagarna De andra deltagarna hör inte mig De andra deltagarna säger att min röst hackar Jag hör inte en av de andra deltagarna Ljudet

Läs mer

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser.

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser. LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du använder Internet Explorer 8.0

Läs mer

Problem med ljudet i Adobe Connect

Problem med ljudet i Adobe Connect Problem med ljudet i Adobe Connect Förberedelser Jag hör inte de andra deltagarna De andra deltagarna hör inte mig De andra deltagarna säger att min röst hackar Jag hör inte en av de andra deltagarna Ljudet

Läs mer

!!! E-mötesverktyg Användarguide till Adobe Connect 9.2.2 För studenter !!! Sida 1

!!! E-mötesverktyg Användarguide till Adobe Connect 9.2.2 För studenter !!! Sida 1 E-mötesverktyg Användarguide till Adobe Connect 9.2.2 För studenter Sida 1 Adobe Connect Högskolan Halmstad använder Adobe Connect, genom Sunet, som e-mötesverktyg. Via Adobe Connect har du möjlighet att

Läs mer

Logga in som gäst eller värd

Logga in som gäst eller värd Logga in som gäst eller värd Logga in i mötesrummet Om du inte gjort några extra inställningar väljer alla deltagare själv namn. Detta gör att du kan delta anonymt. Det som du skriver in när du loggar

Läs mer

Adobe Connect är ett verktyg för möten över Internet. De mest använda funktionerna i verktyget medför att du kan:

Adobe Connect är ett verktyg för möten över Internet. De mest använda funktionerna i verktyget medför att du kan: Vad är Adobe Connect? Adobe Connect är ett verktyg för möten över Internet. De mest använda funktionerna i verktyget medför att du kan: kommunicera via chatt, röst och video, presentera PowerPoint- och

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

RealPresence Desktop 3.1

RealPresence Desktop 3.1 RealPresence Desktop 3.1 Arbetsplats: Länsteknik Sunderby Sjukhus Sida 2 (11) RealPresence Desktop Vi uppgraderar nu den befintliga klienten för videokonferens från CMA-Desktop till RealPresence-Desktop.

Läs mer

Inspelning, redigering, publicering med Camtasia 7

Inspelning, redigering, publicering med Camtasia 7 Inspelning, redigering, publicering med Camtasia 7 Starta inspelningen... 2 Ljud... 2 Initiera inspelningen... 3 Under inspelningen... 3 Stressa inte att komma igång... 3 Presentera dig... 3 Ögonkontakt

Läs mer

Fortsättningskurs i Adobe Connect

Fortsättningskurs i Adobe Connect 1 Fortsättningskurs i Adobe Connect 30.1.2015 Back- End... 2 Två olika vyer över mötesrum... 2 Skapa nytt mötesrum... 3 Ändra rummets inställningar... 4 Uppladdat material... 4 Inspelningar... 5 Redigera

Läs mer

3Växel Softphone i datorn.

3Växel Softphone i datorn. 3Växel Softphone. För att använda Softphone i dator och mobil samt i fasta IP-telefoner behöver du skaffa tilläggstjänsten Softphone. När du har det kan du använda alla IP-telefonitjänster på ett och samma

Läs mer

Infoga dokument i Connect med hjälp av FlashPaper

Infoga dokument i Connect med hjälp av FlashPaper Infoga dokument i Connect med hjälp av FlashPaper Denna manual beskriver hur man kan infoga dokument i Connect med hjälp av så kallade FlashPapers. FlashPaper låter dig dela med dig av alla typer av dokument

Läs mer

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Du ska nu få lära dig hur du enkelt kan göra ett bildspel i PowerPoint. Utifrån det du snart har lärt dig kan du sen göra mer avancerade bildspel genom att

Läs mer

Adobe Acrobat Connect Pro. E-möte. Studenthandledning

Adobe Acrobat Connect Pro. E-möte. Studenthandledning INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER MORGAN NILSSON BOX 200 405 30 GÖTEBORG Adobe Acrobat Connect Pro E-möte Studenthandledning Sammanställd av Morgan Nilsson Du behöver inte installera något speciellt

Läs mer

AV Tools - Manual. AV Tools webbkonferens med Blackboard

AV Tools - Manual. AV Tools webbkonferens med Blackboard AV Tools webbkonferens med Blackboard AV Tools består av tre kommunikationsverktyg, som finns under knappen Communication i Blackboard (Bb). Med hjälp av de tre verktygen kan lärare och studenter kommunicera

Läs mer

Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 1. Så går du kursen Bakgavellyft

Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 1. Så går du kursen Bakgavellyft Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 1 Så går du kursen Bakgavellyft Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 2 Starta kursen 1. Öppna ett Internetfönster och fyll i adressen

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer

Routerinställning. Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst.

Routerinställning. Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst. Routerinställning Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst. Om frågor uppstår efter att du använt denna guide så går det bra att maila fibergruppen.

Läs mer

Användarguide för Adobe Connect, avancerade funktioner

Användarguide för Adobe Connect, avancerade funktioner Användarguide för Adobe Connect, avancerade funktioner 1 Back- End... 2 Två olika vyer över mötesrum... 2 Skapa nytt mötesrum... 3 Ändra rummets inställningar... 4 Uppladdat material... 4 Inspelningar...

Läs mer

MARRATECH 6.0 QUICK GUIDE Studenter

MARRATECH 6.0 QUICK GUIDE Studenter Studenter Marratechs startsida på LTU: http://media.online.ltu.se:8000 Från portalen väljer du ett Marratechrum, t ex LTU Systemvetenskap 1 eller Alfa 106 INNEHÅLL A. MARRATECH 6.0 QUICK GUIDE... 2 B.

Läs mer

Lathund, till Photo Story, för skräckslagna lärare

Lathund, till Photo Story, för skräckslagna lärare Lathund, till Photo Story, för skräckslagna lärare Inledning: Photo Story är ett roligt och lättanvänt program. Muntligtframträdande går mot en ny dimension när eleverna slipper nervositeten över muntligt

Läs mer

Innehållsförteckning. Manual WebCT

Innehållsförteckning. Manual WebCT Innehållsförteckning Introduktion. 3 Inloggning 4 Översiktssida...5 Lösenordsbyte..6 Kursens startsida..8 Kalender...9 Webblektion 10 Diskussionsforum...11 Privat post.. 14 Chatt...16 Meny 2007 2 Introduktion

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Samarbete via Acrobat Connect

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Samarbete via Acrobat Connect DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Samarbete via Acrobat Connect 1 Introduktion Följande guide beskriver hur du kan arbeta med Adobe Acrobat Connect som verktyg för samarbete. 1.1 Förutsättningar För att kunna

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

Adobe Presenter. Skapad: 2012-04-23

Adobe Presenter. Skapad: 2012-04-23 Adobe Presenter Manualen beskriver hur man skapar en interaktiv film till PowerPoint med tilläggsprogramvaran Adobe Presenter. Mikrofon och webkamera är förutsättningar förutom programvarorna. Skapad:

Läs mer

Hur du arbetar i ett webbinarie Författare: karin.echeverri@konsumentverket.se

Hur du arbetar i ett webbinarie Författare: karin.echeverri@konsumentverket.se Hur du arbetar i ett webbinarie Författare: karin.echeverri@konsumentverket.se 1. Öppna din inbjudan. 2. Testa din uppkoppling. 3. Logga in som gäst. 4. Testa ljudet. 5. Välj ljudingång. 6. Testa din mikrofon.

Läs mer

Kom igång med Windows 8.1

Kom igång med Windows 8.1 Kom igång med Windows 8.1 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 1 Startskärmen... 1 Zooma... 2 Snabbknappar... 2 Sök... 3 Dela... 3 Start...

Läs mer

Kortfattad introduktion till Adobe Connect för lärare För utförligare instruktioner och guider, se http://www.meetings.sunet.se

Kortfattad introduktion till Adobe Connect för lärare För utförligare instruktioner och guider, se http://www.meetings.sunet.se Kortfattad introduktion till Adobe Connect för lärare För utförligare instruktioner och guider, se http://www.meetings.sunet.se Förutsättningar Man behöver en dator med hyfsat bra bredbandsuppkoppling

Läs mer

E-MÖTESVERKTYG SKAPA ETT RUM I ADOBE CONNECT FÖR LÄRARE

E-MÖTESVERKTYG SKAPA ETT RUM I ADOBE CONNECT FÖR LÄRARE E-MÖTESVERKTYG SKAPA ETT RUM I ADOBE CONNECT FÖR LÄRARE Adobe Connect Högskolan i Borås använder Adobe Connect, genom Sunet, som e-mötesverktyg. Via Adobe Connect har du möjlighet att kommunicera med ljud

Läs mer

Installationsanvisning från Visma Spcs. Visma löneprogram. Innehåll. Inledning

Installationsanvisning från Visma Spcs. Visma löneprogram. Innehåll. Inledning Installationsanvisning från Visma Spcs Visma löneprogram Innehåll Inledning... 1 Standardinstallation... 2 Steg 1... 2 Steg 2... 2 Steg 3... 3 Steg 4... 3 Steg 5... 3 Steg 6... 4 Installation på arbetsstation...

Läs mer

Kom igång med Skype (PC)

Kom igång med Skype (PC) Kom igång med Skype (PC) 1. För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer du till sidan där du kan ladda ner Skype

Läs mer

Förberedelser inför webbkursen!

Förberedelser inför webbkursen! Förberedelser inför webbkursen! För att du ska få en så bra kurs som möjligt är det viktigt att du läser igenom nedanstående instruktioner och förberedelser noga INNAN kursen. Vi kommer inte ha möjlighet

Läs mer

Switch Driver 5. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 5. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 5 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehållsförteckning Att använda programvaran Switch Driver... 3 Installera programvaran Switch Driver... 4 Kontaktanslutning...

Läs mer

Manual Nedladdningsbara klienten NLK

Manual Nedladdningsbara klienten NLK Manual Nedladdningsbara klienten NLK www.bildtelefoni.net Direktlänk: www.tolk.sip.nu Copyright 2015 bildtelefoni.net Fokus på tillgänglighet Med Nedladdningsbara klienten, NLK, kan alla som har behov

Läs mer

Ett digitalt läromedel i artkunskap för åk 3-4. Lärarhandledning

Ett digitalt läromedel i artkunskap för åk 3-4. Lärarhandledning Ett digitalt läromedel i artkunskap för åk 3-4 Lärarhandledning Slutarbete OPE.FI III Digitala läromedel Ingela Dahlqvist Februari 2005 Gårdsplanens växter Välkommen med till växternas spännande värld!

Läs mer

Lathund för att arbeta med pdf

Lathund för att arbeta med pdf Lathund för att arbeta med pdf Till Riksstämman 2016 är alla handlingar digitala, närmare bestämt i PDF-format. I den här lathunden får du som använder en PC/Mac tips och råd om hur du lättast går tillväga

Läs mer

!!!!!!!!!!! E-mötesverktyg Användarguide till Adobe Connect 9.2.2 För lärare !!!! Sida 1

!!!!!!!!!!! E-mötesverktyg Användarguide till Adobe Connect 9.2.2 För lärare !!!! Sida 1 E-mötesverktyg Användarguide till Adobe Connect 9.2.2 För lärare Sida 1 Adobe Connect Högskolan Halmstad använder Adobe Connect, genom Sunet, som e-mötesverktyg. Via Adobe Connect har du möjlighet att

Läs mer

Kom igång med Skype (Mac)

Kom igång med Skype (Mac) Kom igång med Skype (Mac) Skapa konto och installera Skype 1. a) För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer

Läs mer

Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon

Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon Egna anteckningar Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon Kontakt Sjukhus Telefonnummer Kommun Telefonnummer Tid för mötet Primärvården Telefonnummer

Läs mer

Användarguide för lärare - Adobe Connect

Användarguide för lärare - Adobe Connect Högskolan i Gävle använder webbkonferensverktyget Adobe Connect. Verktyget används för bland annat för möten, seminarier och föreläsningar. Via Adobe Connect har du möjlighet att kommunicera med ljud och/eller

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2003 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2003 För PC 1 (11) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2003 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2003 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

Webbkamera från www.masen.com

Webbkamera från www.masen.com Webbkamera från www.masen.com Tack för att ni har valt en webbkamera från Måsen, vi ger er vind under vingarna. Här kommer några tips för att snabbt och lätt komma igång med kameran. Placera kameran där

Läs mer

Användar Guide. är ett varumärke av Google Inc.

Användar Guide. är ett varumärke av Google Inc. Användar Guide Android TM är ett varumärke av Google Inc. - 2 - Tack för att du köpt en MINIX NEO X5mini. Följ denna guide för att ställa in din enhet. MINIX NEO X5mini är en revolutionerande smart media

Läs mer

ZoomText 10.1 Snabbguide Tillägg

ZoomText 10.1 Snabbguide Tillägg ZoomText 10.1 Snabbguide Tillägg Detta tillägg till ZoomText 10 Snabbguide beskriver de nya funktionerna och andra ändringar som hör till ZoomText 10.1. För grundinformation som hur man installerar och

Läs mer

Guide till LogMeIn. AnyWare. Så genomför du de praktiska övningarna på din AnyWare -kurs. Du är där med AnyWare! SE1311 LogMeIn Guide ALAG-UK/A.

Guide till LogMeIn. AnyWare. Så genomför du de praktiska övningarna på din AnyWare -kurs. Du är där med AnyWare! SE1311 LogMeIn Guide ALAG-UK/A. Guide till LogMeIn Så genomför du de praktiska övningarna på din AnyWare -kurs SE1311 LogMeIn Guide AnyWare TM ALAG-UK/A.1/308/ LearningTree.se +46 8-506 668 00 Instruktioner för att använda din virtuella

Läs mer

Detta sätt lämpar sig bra om man bara kort vill kommentera den inlämnade uppgifter som helhet. Gör så här:

Detta sätt lämpar sig bra om man bara kort vill kommentera den inlämnade uppgifter som helhet. Gör så här: FRONTER-LATHUND TRE OLIKA SÄTT ATT KOMMENTERA INLÄMNINGSUPPGIFTER PÅ Det finns tre olika möjligheter för att kommentera inlämningsuppgifter i Fronter Skriva i Fronters kommentarruta, kommentera direkt

Läs mer

ReSound Aventa 3 Installationsguide

ReSound Aventa 3 Installationsguide ReSound Aventa 3 Installationsguide 1 Innehåll Systemkrav för Aventa 3.... 3 Vanliga Frågor (FAQ) Installation... 4 NOAH vs. Operativsystem... 5 Installera Aventa 3... 6 Installera.NET Framework.... 12

Läs mer

Handicom. Symbol for Windows. Blisseditor. Version 3.4

Handicom. Symbol for Windows. Blisseditor. Version 3.4 Handicom Symbol for Windows Version 3.4 Handicom, Nederländerna/Frölunda Data AB 2009 Innehåll Installation och licenser...2 1. Inledning...2 2. ns huvudfönster...2 2.1 Verktygsfältet...2 2.2 Matris...2

Läs mer

Telefonist i 3Växel webb.

Telefonist i 3Växel webb. Telefonist. När du ska arbeta som telefonist i 3Växel Webb rekommenderar vi att du använder någon av webbläsarna Chrome, Firefox eller Safari. Logga in För att kunna svara på samtal som kommer till växelnumret

Läs mer

Att komma igång med FirstClass (FC)!

Att komma igång med FirstClass (FC)! Att komma igång med FirstClass (FC)! Vi har tillgång till FC genom vårt samarbete med folkhögskolor och därigenom med Folkbildningsnätet. FC kan användas på en dator på två sätt (dessutom kan du använda

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

Skapa en pdf-fil med hög kvalitet, lämpad för tryckning Skapa pdf-filen i en PC med Windows Skapa pdf-filen i en Mac

Skapa en pdf-fil med hög kvalitet, lämpad för tryckning Skapa pdf-filen i en PC med Windows Skapa pdf-filen i en Mac Senast uppdaterad 2016-06-01 Biblioteket Skapa och redigera pdf-filer Vid elektronisk publicering av avhandlingar och studentarbeten (examensarbeten) ska du använda filformatet PDF (Portable Document Format).

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

D E F E: USB-strömuttag F: Fjärrkontroll G: Antenn SE Installation. C: Antennuttag D: USB-uttag. Sätt i CD-skivan

D E F E: USB-strömuttag F: Fjärrkontroll G: Antenn SE Installation. C: Antennuttag D: USB-uttag. Sätt i CD-skivan Produktinformation C A G B A: IR-mottagare B: Strömlampa C: Antennuttag D: USB-uttag D E F E: USB-strömuttag F: Fjärrkontroll G: Antenn Installation Placera antennen på önskad plats, helst nära ett fönster

Läs mer

Adobe Connect. En lathund för att komma igång

Adobe Connect. En lathund för att komma igång Adobe Connect En lathund för att komma igång Innehållsförteckning Viktiga förberedelser 3 Skapa Adobe Connect- rum 4 Mötesrummet 5 Dela dokument 8 Inspelning i Adobe Connect 11 Redigera inspelad föreläsning

Läs mer

En guide i Marratech. IKT-pedagogiskt centrum. Telefon: Högskolan Dalarna.

En guide i Marratech. IKT-pedagogiskt centrum. Telefon: Högskolan Dalarna. En guide i Marratech I denna guide beskrivs hur man laddar hem och installerar Marratech, använder programmet samt information om headset och webbkamera. Skapad: 2008-06-18 Version: 1.4 1 Hur laddar jag

Läs mer

Lära känna skrivbordet

Lära känna skrivbordet Är det första gången du använder Windows 7? Den här versionen har mycket gemensamt med tidigare versioner av Windows, men du kan behöva hjälp med att få upp farten. Den här guiden innehåller praktisk information

Läs mer

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska Kom igång med din SMART Board Det praktiska Nu när ni fått er nya SMART Board på plats och ni vill börja använda den finns det ett par steg som man bör göra först för att få allt att fungera. I denna guide

Läs mer

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet.

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet. 2. Komma igång Skapa grupper och elever Börja med att läsa texten nedan om hur man börjar jobba med programmet efter installationen. Skriv gärna ut sidan och ha bredvid dig tills du känner att du behärskar

Läs mer

Lathund Milestone 112 Ace

Lathund Milestone 112 Ace Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant 3 Allmänt 4 Ladda batteriet 4 Knapplås på/av 4 Väcka/Slå på fickminnet 4 Höj

Läs mer

Användarguide för anslutning till Treserva och TES 2016-02-29. Användarguide för anslutning till Treserva och TES

Användarguide för anslutning till Treserva och TES 2016-02-29. Användarguide för anslutning till Treserva och TES Användarguide för anslutning till Treserva och TES Innehållsförteckning Systemkrav... 3 Symantec VIP Access... 4 För tvåfaktorsautentisering via mobiltelefon... 4 För två-faktorsautentisering via dator...

Läs mer

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler I den här lathunden finns detaljerade instruktioner om hur du gör för att skicka rapporter och ljudfiler till din handledare. Först kommer en beskrivning

Läs mer

Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1)

Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1) Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1) 1. LOGGA IN. VÄLJA RUM/KURS 4 3. SKRIVA IN INFORMATION OCH ÄNDRA PERSONLIGA UPPGIFTER. 4 4. ANVÄNDA HJÄLP-SYSTEMET 5 5. LÄSA MEDDELANDEN. 5 6. DELTA

Läs mer

SDC Violweb Kom-igång-guide. En instruktion för användare version 2.5 (mars 2016)

SDC Violweb Kom-igång-guide. En instruktion för användare version 2.5 (mars 2016) SDC Violweb Kom-igång-guide En instruktion för användare version 2.5 (mars 2016) Sammanfattning Den här anvisningen är till för dig som ska börja använda dig av SDCs tjänster. Anvisningen förklarar hur

Läs mer

OneDrive/SharePoint. Innehåll

OneDrive/SharePoint. Innehåll OneDrive/SharePoint Det här dokumentet innehåller instruktioner och rekommendationer om hur man på bästa sätt arbetar med filer och dokument i Office 365 OneDrive och SharePoint. Innehåll OneDrive/SharePoint...

Läs mer

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista Lathund GUL Lärare Allmänt I plattformen kallas din kurs för aktivitet Första gången du loggar in GUL så kommer du att få välja vilket språk du vill att plattformen skall ha. Därefter kommer du in i plattformen.

Läs mer

AVCAD 4.0 for MS SQL-SERVER

AVCAD 4.0 for MS SQL-SERVER SVENSK INSTALLATIONSANVISNING Innan du startar installationen, se till att du har minst 512 MB RAM (rek. 1GB) i din dator. Skärmstorleken bör vara minst 17 tum och upplösningen minst 1280x1024 punkter

Läs mer

Omvandla din dator till en flerspråkig maskin

Omvandla din dator till en flerspråkig maskin Instruktionerna nedan gäller för Windows 7 och speciellt för skrivande på kurdiska (tillvägagångssättet är i stort sett detsamma även för andra versioner av Windows). Med hjälp av dessa instruktioner kan

Läs mer

IT-Café: SKYPE (videosamtal)

IT-Café: SKYPE (videosamtal) IT-Café: SKYPE (videosamtal) Skype kan du använda på datorer, surfplattor och smartphones. På en dator behöver man ladda ner en programvara som du finner på www.skype.com/sv/, på surfplattor och smartphones

Läs mer

Guide för pdf-formulär

Guide för pdf-formulär Guide för pdf-formulär Innehållsförteckning Rätt programvara... 3 Instruktion för automatiskt formulär... 3 Steg 1 Mall till pdf-format via Word... 3 Alternativt steg 1 Mall till pdf-format via Acrobat...

Läs mer

Skapa ett register över din grupp/klass

Skapa ett register över din grupp/klass SYDSOL Handledning CW 2000-02-23 Skapa ett register över din grupp/klass Syfte: Att göra ett register i ClarisWorks och hantera olika informationer om en grupp/klass Pedagogens viktigaste uppgift är att

Läs mer

Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon

Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon Egna anteckningar Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon Kontakt Sjukhus Telefonnummer Kommun Telefonnummer Tid för mötet Primärvården Telefonnummer

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX

ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX Dokumentet beskriver hur anställda på Region Halland, samt externa samarbetspartners, ansluter och arbetar på distans via Region Hallands Citrix lösning.

Läs mer

Checklista för att få bra ljud i Adobe Connect

Checklista för att få bra ljud i Adobe Connect Checklista för att få bra ljud i Adobe Connect Detta här en checklista för ljudet i Adobe Connect. Skapad: 2010-06-09 1 För bästa ljud i Adobe Connect: 1. Fast uppkoppling (ej trådlöst eller mobilt), minimum

Läs mer

Så här gör du för att lägga till nytt e-postkonto i Windows 8. Öppna E-post från startskärmen.

Så här gör du för att lägga till nytt e-postkonto i Windows 8. Öppna E-post från startskärmen. Så här gör du för att lägga till nytt e-postkonto i Windows 8. Öppna E-post från startskärmen. Om du möts av följande bild behöver du logga in med ett giltigt Microsoft-konto innan du kan konfigurera ett

Läs mer

Inledning. Förpackningens innehåll. Specifikationer. Mottagare. Tangentbord. Svensk version. EA2500010 Sweex trådlöst skrivbordsset

Inledning. Förpackningens innehåll. Specifikationer. Mottagare. Tangentbord. Svensk version. EA2500010 Sweex trådlöst skrivbordsset EA2500010 Sweex trådlöst skrivbordsset Inledning Tack för att du har valt ett Sweex trådlöst skrivbordsset. Det här är ett komplett skrivbordsset med ett trådlöst tangentbord, trådlös optisk mus och mottagare.

Läs mer

En guide för nya användare

En guide för nya användare 1(23) IT-avdelningen 2016-06-23 En guide för nya användare Komma igång Vad är Skype for Business? När kan jag börja använda Skype for Business? Installera Skype for Business? Finns Skype for Business till

Läs mer

Delta i undervisning online via Zoom

Delta i undervisning online via Zoom Delta i undervisning online via Zoom 2 Innehåll Välkommen till undervisning i Zoom!... 3 Innan du börjar använda Zoom... 3 Använd headset med mikrofon!... 3 Aktivera Zoom... 3 Installera klient... 4 Ladda

Läs mer

USB DAC Bruksanvisning 2 SVENSKA. Din musik + vår passion

USB DAC Bruksanvisning 2 SVENSKA. Din musik + vår passion USB DAC Bruksanvisning 2 SVENSKA Din musik + vår passion Innehåll Anslutningar...3 Användarinstruktioner...4 LED-färger/blinkar...4 LED-färger...4 USB Class...4 För Mac...4 För Windows...5 Tekniska specifikationer...6

Läs mer

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till B Mer om Outlook Extratexter till kapitel Mejla B 8 I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till hur Kalendern är uppbyggd och fungerar att använda funktionen Uppgifter hur du kan

Läs mer