Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2015-09-07. Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden 1. Återrapportering av uppdraget att ta fram en plan för fler infartsparkeringar i Jakobsberg och Kallhäll godkänns och översänds till kommunstyrelsen. Ärendet i korthet Tekniska nämnden har av kommunfullmäktige fått i uppdrag att ta fram en plan för fler infartsparkeringar för bil och cykel i Jakobsberg och Kallhäll. Utredningen har sett till nuvarande parkeringsutbud, möjligheter att bygga ut med mer parkering samt åtgärder för att effektivisera befintliga parkeringsanläggningar. Mer cykelparkering av hög standard föreslås i Jakobsberg. Befintliga parkeringsytor för bil kan användas bättre för sitt syfte genom ökad styrning. Mer markparkering för bil bedöms inte vara i enlighet med andra pågående och styrande planer för utvecklingen av centrala Jakobsberg. Kallhäll väster om pendeltågsstationen bör förses med mer cykelparkering. Öster om stationen bör utbudet räcka till. Tillgången på byggbar mark för bilparkering är begränsad och parkeringsdäck över befintlig infartsparkering ses som enda möjligheten för fler bilplatser. Handlingar 1. Bygg- och miljöförvaltningens tjänsteskrivelse, Bakgrund I fullmäktiges beslut om budget fick tekniska nämnden i uppdrag att ta fram en plan för fler infartsparkeringar för bilar och cyklar i Jakobsberg och Kallhäll (KF , 215). Bakgrunden är att i samband med Mälarbanans och Citybanans utbyggnader och invigningar under 2017 kommer pendeltågstrafikeringen att utökas. Som en följd därav förväntas också resandet att öka. För att kollektivtrafiken ska upplevas lättillgänglig behöver stationsområdena kunna angöras med flera olika färdsätt såsom gång, cykel, buss och bil. För cykel och bil behöver då särskilda parkeringsytor avsättas, något som också tidigare gjorts. Dessa ytor rustas nu upp inom Trafikverkets projekt för utbyggnad av Mälarbanan. Bygg- och miljöförvaltningen Besöksadress: Riddarplatsen 5 Projektledningsavdelningen Postadress: JÄRFÄLLA David Nordin, Trafikplanerare Telefon växel: Telefon: (direkt) E-post: Webbplats: Fax: Organisationsnummer: Plusgiro: Bankgiro:

2 (7) Nuvarande parkeringsutbud Det är komplicerat att få en tydlig överblick över parkeringssituationen i dagsläget kring stationsmiljöerna på grund av den pågående utbyggnaden av Mälarbanan. Många av de parkeringsytor som normalt är avsedda för infartsparkering utgörs idag av etableringsytor för arbeten med spåren. I nedanstående text avses det antalet platser som kommer att finnas när Mälarbaneutbyggnaden är färdigställd vilket sker i slutet av Jakobsbergs stationsområde Kring Jakobsberg finns omfattande parkeringsanläggningar för både bil och cykel på vardera sidan om stationen. Antalet bilplatser uppgår till knappt 400 stycken. Utöver markparkeringar finns även parkeringshuset Väpnaren som också kan användas av infartsparkerare. På översta våningen finns 76 parkeringsplatser som under tiden Mälarbanan byggs ut fungerat som ersättningsplatser för de av Trafikverket ianspråktagna platserna utmed Ynglingavägen. Övriga platser i parkeringshuset kan användas mot avgift eller parkeringsskiva. Vid en inventering nattetid av den östra infartsparkeringen var beläggningsgraden över 50% och hälften av bilägarna var hemmahörande på adresser inom gångavstånd från parkeringen. En stor andel av parkeringsplatserna kan alltså redan vara belagda av boende vid den tidpunkt på morgonen då de egentliga infartsparkerarna börjar strömma till. Det är också den gängse bilden att man behöver komma väldigt tidigt på morgonen för att kunna få en plats. Antalet cykelparkeringar finns inte uppmätt. Jakobsbergs station och Jakobsbergs centrum tycks ha ett underskott av cykelparkeringar att döma av de fullbelagda cykelplatser som finns samt förekomsten av cyklar som står parkerade i anslutning till cykelparkeringar, men utanför ställ eller pollare, samt på platser som helt saknar cykelparkering. Kallhälls stationsområde Trafikverket disponerar om den befintliga bilparkeringen mellan järnvägen och Kallhällsleden som en följd av breddningen av järnvägen. Antalet parkeringsplatser avsatta för infartsparkering med bil kommer att vara detsamma som innan, dvs ca 180 platser. Tidigare har också ett stort antal platser kunnat användas för infartsparkering på östra sidan av Kallhällsleden. Dessa platser har dock detaljplanerats för bostäder och kvarvarande platser på denna sida om Kallhällsleden avses försörja centrum. Det är, på samma sätt som i Jakobsberg, svårt att avgöra hur många cykelplatser som finns tillgängliga i Kallhäll. Under den nuvarande provisoriska perioden då stationens entré är flyttad söderut är det dock tydligt att stationen är en viktig destination för cyklister och antalet parkerade cyklar har varit stort.

3 (7) Förutsättningar för mer parkering Under perioden för Mälarbanans utbyggnad är det inte möjligt eller mycket svårt att bygga om bil- och cykelparkering i stationsnära lägen då Trafikverket har dessa ytor som arbets- eller etableringsområde. Efter färdigställandet av arbetena kopplade till Mälarbanan kan dock åtgärder gällande parkering ta vid. Jakobsberg Bil: Marken närmast pendeltågsstationen är attraktiv också för andra ändamål än parkering. Storleksmässigt motsvarar en markparkering för ca 100 bilar ett fullvärdigt bostadskvarter med stadskaraktär. På östra sidan om spåren innanför på- och avfartsrampen till Viksjöleden kan en markparkering inrymmas. Denna skulle ge ca 92 parkeringsplatser men då behöver mycket stora delar av grönytan, inklusive hundrastgården, hårdgöras. En sådan parkering bedöms kosta omkring 1,4 mnkr. En mindre åtgärd utan större ingrepp bedöms genomförbar på den västra parkeringen innanför Kvarnvägens anslutning till Viksjöleden. Där kan ungefär nio platser skapas genom att hårdgöra en del av det bevuxna partiet mitt i parkeringen. Kostnaden för detta bedöms till mellan 150 och 200 tkr. Ett alternativ till att skapa mer parkering är att försöka säkerställa att befintliga infartsparkeringar används för sitt syfte. De parkeringar som ligger på allmän platsmark kan inte reserveras för en viss kategori såsom t.ex. pendlare eftersom sådana specialregler kräver att marken är kvartersmark i detaljplan. Det samma gäller diversifierade taxor för bilister med och utan pendlarkort. Vad man istället kan göra är att införa ett parkeringsförbud nattetid. Det första tåget som lämnar Jakobsberg på morgonen avgår kl 05:12 och det sista som kommer in ankommer kl 01:48. För att säkerställa att infartsparkeringarna inte används av andra än pendlare kan ett parkeringsförbud införas mellan kl 02 och 05. En markparkering som är klassad som kvartersmark finns i centrala Jakobsberg, nämligen den östra infartsparkeringen invid Ynglingavägen. Här skulle ett system med parkeringsautomat kunna begränsa användandet till att endast gälla bilister med ett periodkort i SL-trafiken. För att möjliggöra ett samnyttjande kan även en taxa sättas för övriga användare av parkeringen. På så vis finns ett alternativ för pendlare med behov av att stå även nattetid. Cykel: Antalet cykelparkeringar kommer att bli fler efter Mälarbanans färdigställande men kommunen kommer att behöva se över ytterligare platser. En del åtgärder görs redan, bla. kommer under slutet av 2015 ett 30-tal cykelpollare att komma på plats vid Kvarnplan i nära anslutning till gångtunneln.

4 (7) Kallhäll Om landstinget och Trafikverket väljer att öppna en sydlig entré i Kallhälls station kommer behovet av stationsnära cykelparkering att uppstå i denna ände. Ca 2000 invånare i södra Kallhäll samt ca 600 invånare i Norra Jakobsberg bor inom cykelavstånd. Bil: Förutsättningar för att bygga ut med mer markparkering i Kallhäll är inte särskilt goda. Söder om befintlig parkering är marken kuperad och nyanläggning lär bli kostsam. Dessutom hamnar parkeringarna långt bort från stationsentrén såvida en sydlig entré inte kommer till stånd. Väster om spåren finns en yta mellan Slammertorpsvägen och naturreservatet som till sin storlek kan inrymma en parkering med maximalt ca 160 bilplatser. Ytan är detaljplanelagd som naturmark och karaktären är en öppen ängsmark med trädgrupper samt en fuktäng som utgör mötet med naturreservatet. Trafikverket är förelagt att genomföra kompensationsåtgärder på denna yta på grund av intrånget i Görvälnreservatet som gjordes vid kurvrätningen i höjd med Slammertorpsbron. Eftersom markytor för mer parkering är begränsad bör man istället se på alternativet att anlägga parkeringsdäck över befintlig parkering. Gällande detaljplan medger dock endast markparkering. På samma sätt som i Jakobsberg kan befintliga parkeringar styras mot att mer renodlas som infartsparkeringar genom att anpassa tiden för tillåten parkering efter pendeltågens trafikeringsperiod sett över dygnet. Ett parkeringsförbud mellan kl 02 och 05 håller boende och besökande borta från parkeringen. Cykel: Förutsättningarna för fler cykelparkeringar på den västra sidan av stationen är goda. Här torde man men lätthet kunna få upp fler pollare. På östra sidan förväntas utbudet bli tillräckligt efter Trafikverkets utbyggnad men bör löpande följas upp. Effekter på resandet Infartsparkerarnas (med bil) andel av den totala mängden påstigande vid pendeltågsstationerna ligger omkring 4% i Jakobsberg och 6% i Kallhäll, baserat på antalet parkeringsplatser, uppskattat antal bilresenärer, omsättning på parkering samt antal påstigande vid pendeltågsstationerna. Mängden tillkommande parkering kommer inte att påverka dessa procentsatser nämnvärt. Bland annat på grund av att det inte går att säkerställa att de nya parkeringarna innebär nya pendeltågsresenärer. Dessa kan tidigare t.ex. ha gått, cyklat, åkt buss eller blivit skjutsade till stationen. Ett antagande om att varje bil har 1,1 resenärer, varje parkeringsplats har en omsättning om 1,2 per dag och att alla som nyttjar de nya parkeringsplatserna är nytillkomna kollektivtrafikanter innebär att en parkeringsplats ger 1,3 nya pendeltågsresenärer. Om parkeringsutbudet i hög grad lyckas motsvara efterfrågan kan dock kundnöjdheten hos infartsparkerarna öka.

5 (7) Att tillhandahålla en mycket stort mängd parkering avgiftsfritt eller till ett kraftigt subventionerat pris leder med hög sannolikhet till ett minskat resande med buss och cykel till stations- och centrumområden. Infartsparkeringarna riskerar således att bli kontraproduktiva i förhållande till sitt syfte. Överväganden Behovet av stationsnära parkering behöver ställas mot andra funktioner i en stadsbebyggelse. I planprogrammet för Jakobsbergs centrala delar, som varit på samråd under sommaren 2015, resoneras kring hur området har stora förtätningspotentialer, bl.a. genom att effektivisera markanvändningen och bygga på stora öppna ytor såsom t.ex. markparkering. Inriktningen i Jakobsberg bör därför handla om att försöka effektivisera befintliga parkeringsytor snarare än att skapa fler. Detta är både mindre kostsamt och kan fungera även i ett något längre tidsperspektiv. Att ge utrymme för mer cykelparkering och av högre standard är i linje med både en tätare stadsstruktur och att ge förutsättningar för ett mer hållbart resande. En markparkering innanför på- och avfartsrampen till Viksjöleden öster om järnvägen kan inte förespråkas. Med tanke på nuvarande användning, kostnaden samt det förhållandevis låga tillskottet av kollektivtrafikanter är nyttorna låga. Ytan skulle likaså kunna inrymma ett fullstort bostadskvarter. I Kallhäll finns mark tillgänglig för mer cykelparkering på den västra sidan av stationen. Detta är något som bör genomföras då den västra sidan saknar busstrafik samt också fungerar som en entré mot naturreservatet. Bilparkering bör inte göras väster om Kallhälls station av olika skäl. Det är troligtvis mycket kostsamt att bygga här på grund av dåliga markförhållanden. Vidare genomgår naturmarken en upprustning för att mötet med naturreservatet ska upplevas attraktivare. Det totala utbudet av parkering, lämpat för infartsparkering, kommer att minska i Kallhäll efter förtätningen till följd av den nyligen antagna detaljplanen för centrum. För att kompensera detta samt för att hushålla med mark bör ny bilparkering byggas i form av ett parkeringsdäck. På så vis kan tillskottet också hamna i närheten av stationsentrén. Man kan anta att fri tillgång till något leder till överkonsumtion samt att detta även borde gälla parkering. Benägenheten att stå både länge och ofta ökar om man inte behöver tänka på någon kostnad. Om avgift införs på parkering kommer flera positiva effekter att uppstå: Efterfrågan på parkering sjunker om färre vill parkera minskar behovet av att tillhandahålla parkering centralt.

6 (7) Kommunen får ytterligare ett styrmedel att tillgängliggöra och effektivisera nyttjandet av parkeringen genom ökad omsättning. Avgifterna blir en intäkt för kommunen - parkeringarna bär i högre grad sina egna kostnader. Viss trafik styrs över till andra, mer hållbara färdsätt. I takt med att kommunen förtätas och marken blir allt mer dyrbar, bör på sikt alla centralt belägna parkeringar i kommunen vara avgiftsbelagda. Parkering för rörelsehindrade ger personer med funktionshinder en ökad rörlighet som i sin tur är bra för samhället som helhet. Parkering för rörelsehindrade bör även fortsättningsvis vara avgiftsfri. Att införa parkeringsförbud nattetid är en åtgärd med låga kostnader men som kan ge mycket positiva effekter på infartsparkeringarna. Infartsparkeringen i Barkarby kan fortsättningsvis vara tillåten för parkering dygnet runt på grund av samnyttjandet med hotellet. Nackdelen med ett nattligt förbud är att samnyttjandet med andra funktioner, såsom tillfälliga besök, får stå tillbaka. Det kan också tyckas ineffektivt att hålla stora ytor tomma centralt i Jakobsberg och Kallhäll istället för att använda marken. Om funktionen infartsparkering är den som ska prioriteras är dock ett nattligt parkeringsförbud effektivt. Ekonomiska konsekvenser Anläggning, underhåll, drift och övervakning är komponenter kopplade till parkeringar som belastar kommunens investerings- och driftsbudget. Intäkterna från de allmänna parkeringarna är i teorin noll om inte en avgift tas ut. I praktiken får kommunen dock in pengar genom parkeringsanmärkningar men då har också en regelöverträdelse gjorts som ofta påverkat parkeringssituationen på ett negativt sätt (t.ex. parkerat för länge eller hindrande). Netto överstiger troligtvis också kostnaderna dessa intäkter avsevärt. Att anlägga parkering kostar olika baserat på vilken lösning som väljs. I denna utredning har följande schablonvärden används: Markparkering kr/p-plats Parkeringsdäck kr/p-plats Detta behöver förstås studeras mer ingående för att kunna ge en mer precis kostnad där lokala förhållanden vägs in. Det innebär en mycket liten ekonomisk kostnad att reglera befintliga parkeringar med parkeringsförbud nattetid. Skyltkostnader samt några övervakningstimmar nattetid är de enda kostnaderna. Slutsatser

7 (7) All parkering i Järfällas centrala miljöer behöver vara yteffektiv och optimerad för sitt syfte. Samtliga infartsparkeringar i Kallhäll och Jakobsberg bör förses med parkeringsförbud mellan kl 02 och 05 för att säkerställa funktionen av parkering för pendeltågsresenärer. I Jakobsberg kan parkeringen mellan spåren och Ynglingavägen avgiftsbeläggas för dem som saknar pendlarkort. Med denna reglering behöver inte parkeringsförbud nattetid införas. I Jakobsberg kan parkeringen mellan Kvarnvägen, Järfällavägen och Viksjöleden effektiviseras och på så vis inrymma nio ytterligare bilplatser. Fler och bättre cykelparkeringar behövs intill Jakobsbergs station och centrum. Mer detaljerade studier kring lägen behöver göras. I Kallhäll behöver en utförlig undersökning och kostnadsbedömning göras av att anlägga parkeringsdäck. Detaljplanen som reglerar befintlig infartsparkering behöver ändras för att medge parkering i flera plan. Väster om Kallhälls station bör mer cykelparkering anläggas. Mikael Rångeby Bygg- och miljödirektör Nina Karlsson Avdelningschef Kvalitet och verksamhetsstöd Expedieras till Kommunstyrelsen Akten

Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-01-04 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg

Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg 1/7 Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg Beslut i Trafiknämnden 1992-11-12 304 Nämnden beslöt bifalla kontorets förslag: godkänna mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg

Läs mer

2011-11-10 1 (1) Tekniska nämnden Översyn och optimering av befintliga infartsparkeringar (Jakobsberg Kallhäll och Barkarby) Det har inkommit synpunkter gällande infartsparkeringarna och att de är överbelagda.

Läs mer

Parkeringsutredning Lomma

Parkeringsutredning Lomma Parkeringsutredning Lomma Slättäng 2012-05-30 Malmö 2012-05-30 Vectura Consulting AB Box 242, 201 22 Malmö Växel: 0771-159 159 Projektansvarig Jenny Hällstorp, 010-484 62 40 Kontaktpersoner Kristofer Lilja,

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-12-12 140 Yttrande, vägplan och detaljplan för Arninge resecentrum samt järnvägsplan för Roslagsbanan,

Läs mer

TRAFIKUTREDNING SÄTOFTA CAMPUS

TRAFIKUTREDNING SÄTOFTA CAMPUS PM TRAFIKUTREDNING SÄTOFTA CAMPUS 2016-06-07 1 BAKGRUND I Sätofta, Höör, planeras för en ny förskola intill befintliga Sätoftaskolan. Förskolan kommer bestå av 8 avdelningar med 20 barn i varje avdelning

Läs mer

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson PM angående utbyggnad av befintlig parkering för detaljplan Ändring av detaljplan för fastigheten Uddared 1:63 m fl, Oscarshöjd, Lerums kommun, Västra Götalands län. Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida:

Läs mer

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008 till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA September 2008 Denna utredning har utförts under juni 2006 september 2008 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Tyrénshuset 205 19 MALMÖ Tel: 040-698

Läs mer

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg.

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg. Rävåsskolan Karlskoga kommun har genomfört trafikmätningar vid Rävåsskolan som visat en årsvardagsdygnstrafik (Åvadt) på 2500. Trafikvolymerna består till största delen av lätta fordon, andelen tung trafik

Läs mer

Parkeringsutredning Detaljplan för Strandbaden 3 m fl

Parkeringsutredning Detaljplan för Strandbaden 3 m fl Beställare: Falkenbergs kommun Box 293 31123 Falkenberg Beställarens representant: Johan Risholm Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson Uppdragsnr: 101 02 38 Filnamn

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Utvärdering av försök med fri parkering

Utvärdering av försök med fri parkering PM 2009-06-09 1 (8) TF 2006/894 Kungsgatan 42 745 80 Enköping Isabell Lundberg Tfn 0171-62 50 28 Mobiltfn 070-162 50 28 e-post isabell.lundberg@enkoping.se Tekniska nämnden Utvärdering av försök med fri

Läs mer

PM TRAFIK- OCH PARKERINGSUTREDNING FÖR EXPLOATERING VID FITTJA CENTRUM

PM TRAFIK- OCH PARKERINGSUTREDNING FÖR EXPLOATERING VID FITTJA CENTRUM PM TRAFIK- OCH PARKERINGSUTREDNING FÖR EXPLOATERING VID FITTJA CENTRUM SLUTRAPPORT 2015-11-25 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 2 Planerad exploatering... 4 3 Bilparkering... 5 3.1 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

PM - Parkeringssituationen i Järfälla samt utredning om avgiftsfinansierad boendeparkering på gatumark

PM - Parkeringssituationen i Järfälla samt utredning om avgiftsfinansierad boendeparkering på gatumark 2013-11-21 1 (6) Dnr TEN 2012/682 PM - Parkeringssituationen i Järfälla samt utredning om avgiftsfinansierad boendeparkering på gatumark Parkeringssituationen i Järfälla Dagens parkeringsutbud och beläggning

Läs mer

Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden

Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-09-17 Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden 1. Tekniska

Läs mer

Medborgarförslag om cykelväg mellan Falkenberg och Årstad. (AU 43) KS 2014-319

Medborgarförslag om cykelväg mellan Falkenberg och Årstad. (AU 43) KS 2014-319 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-03-10 71 Medborgarförslag om cykelväg mellan Falkenberg och Årstad. (AU 43) KS 2014-319 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

PARKERINGSPLATSER EN DEL AV STADENS BLODOMLOPP. Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen

PARKERINGSPLATSER EN DEL AV STADENS BLODOMLOPP. Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen PARKERINGSPLATSER EN DEL AV STADENS BLODOMLOPP Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen Förord Få frågor väcker engagemang som parkeringar. Det kan handla om antalet parkeringsplatser, platsernas placering

Läs mer

Handbok för cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiken

Handbok för cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiken Handbok för cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiken Beställare: Lars-Erik Pedersén, Västtrafik AB, Infra Konsult: Atkins Sverige AB Uppdrag: Uppdragsnummer - 2011284 Sökväg: www.vt-pool.com

Läs mer

Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken

Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken MARLENE SJÖDIN SID 1/6 TRAFIKPLANERARE 0858785141 MARLENE.SJODIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken 2013/2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanfattning av styrelsens yttrande

Sammanfattning av styrelsens yttrande 2014-08-20 1 (8) HSB BRF KALLKÄLLAN Medlem i HSB Stadsbyggnadskontoret Box 2554 403 17 Göteborg YTTRANDE ÖVER DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID MJÖLKTORGET Diarienummer: 0688/09 Styrelsen för HSB Brf Kallkällan

Läs mer

Parkering i Sollentuna

Parkering i Sollentuna Parkering i Sollentuna En rapport med underlag till Sollentuna kommuns parkeringsplan Detta är en rapport om parkeringssituationen i Sollentuna kommun. Dokumentet är upprättat på Trafik- och fastighetskontoret

Läs mer

Trafikutredning. Rösparksområdet. Åmåls kommun Västra Götalands län 2015-01-15

Trafikutredning. Rösparksområdet. Åmåls kommun Västra Götalands län 2015-01-15 Rösparksområdet 2 (11) Beställare Säffle kommun Teknik- och fritidsförvaltningen Säffle-Åmål Telefon: 0533-68 10 00 Niklas Ekberg, Gatuchef Konsult EQC Karlstad Telefon: 010-440 57 00 Stefan Lenberg, Uppdragsledare

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

Brygga och bad vid Trinntorp

Brygga och bad vid Trinntorp Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Brygga och bad vid Trinntorp Del av fastigheterna Trinntorp 1:1, Brevik 1:1 och Brevik

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdeshandlingar 2011-06-15 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (2) Kommunstyrelsens arbetsutskott er 2011-06-07 Kommunstyrelsens arbetsutskott Onsdagen den 15 juni 2011,

Läs mer

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet s synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet Sammanfattning av synpunkter s medlemmar arbetar strategiskt för att minska klimatpåverkan från transporter med ambitiösa

Läs mer

RAPPORT FRÅN ETT: www.upplandsvasby.se

RAPPORT FRÅN ETT: www.upplandsvasby.se RAPPORT FRÅN ETT: Dialog Trafikdialogen var höstens första dialogmöte av totalt tre. Dialogen berörde den kommande trafikplanen och lanserades som startskottet för arbetet med denna. Sammanlagt besökte

Läs mer

Del av Västerås 4:86. Detaljplan för: Vallby, Västerås

Del av Västerås 4:86. Detaljplan för: Vallby, Västerås DP 1781 Detaljplan för: Del av Västerås 4:86 Vallby, Västerås GRANSKNINGSTID: 3 oktober 25 oktober 2013 Granskningshandling, 2013-09-26, dnr: 2011/104-BN Stadsbyggnadskontoret, Västerås stad PLANPROCESSEN

Läs mer

Detaljplan för Väghyveln 9 m.fl. UTÖKAD ANVÄNDNING FÖR PALMCRANTZSKOLAN Östersunds kommun

Detaljplan för Väghyveln 9 m.fl. UTÖKAD ANVÄNDNING FÖR PALMCRANTZSKOLAN Östersunds kommun Detaljplan för Väghyveln 9 m.fl. UTÖKAD ANVÄNDNING FÖR PALMCRANTZSKOLAN Östersunds kommun 1 Dnr Ädh 1813/2011 Dnr planmodul: P 11/0028 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplanen har hållits tillgänglig för granskning

Läs mer

TRAFIKUTREDNING FÖR VILLANSKOLAN/NYHEMSSKOLAN,

TRAFIKUTREDNING FÖR VILLANSKOLAN/NYHEMSSKOLAN, TRAFIKUTREDNING FÖR VILLANSKOLAN/NYHEMSSKOLAN, ÄNGELHOLM 2012-11-20 Trafik- och Samhällsplanering Helsingborg TRAFIKUTREDNING FÖR VILLANSKOLAN/NYHEMSSKOLAN, ÄNGELHOLM Bakgrund och syfte Planering pågår

Läs mer

Handlingsplan för parkering i Uppsala kommun Fördjupning

Handlingsplan för parkering i Uppsala kommun Fördjupning Handlingsplan för parkering i Uppsala kommun Fördjupning Gatu- och samhällsmiljönämnden, april 2016 Diarienummer: GSN 2016-0665 2 Handlingsplan för parkering fördjupning Innehåll Personbil sid 2 Parkeringsutbud

Läs mer

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel.

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel. Datum Dnr: 2011-01-28 KS 25/11 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

Läs mer

Optimera för cyklister - inspiration för ett cykelsmart byggande -

Optimera för cyklister - inspiration för ett cykelsmart byggande - Optimera för cyklister - inspiration för ett cykelsmart byggande - Från stort till smått Det finns många åtgärder som en byggherre och/eller fastighetsägare kan tänka på om man vill få de boende att cykla

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

Förslag på platser för pendelbåtsbryggor i Värmdö kommun

Förslag på platser för pendelbåtsbryggor i Värmdö kommun Diarienummer: 13SPN/0398 Datum:2013-05-20 Författare: Paula Rönnbäck, Patrik Stenberg Förvaltning/ kontor: SBK/planenhet E-post: paula.ronnback@varmdo.se patrik.stenberg@varmdo.se Förslag på platser för

Läs mer

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-04 Bygg- och miljönämnden Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad

Läs mer

KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången

KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången STRÖMSTADS KOMMUN Sida 13 (33) Kommunstyrelsen 2012-09-12 KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången Kommunstyrelsen beslutar föreslå

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE, ENKELT FÖRFARANDE

SAMRÅDSREDOGÖRELSE, ENKELT FÖRFARANDE Detaljplan för Flerbostadshus Norrbacka, påbyggnad av befintliga bostäder omfattande del av fastigheterna Norrbacka 1:27 och 1:38 m.fl. i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län NORMALT PLANFÖRFARANDE Samrådshandling

Läs mer

Motion om kollektivtrafiken

Motion om kollektivtrafiken 2008-03-31 67 154 Kommunstyrelsen 2008-08-11 163 223 Arbets- och personalutskottet 2008-06-02 147 350 Dnr 08.179-008 marskf31 Motion om kollektivtrafiken Ärendebeskrivning Börje Lööw, för vänsterpartiet,

Läs mer

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016 Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016 Gatu- och samhällsmiljönämnden, april 2016 Diarienummer: GSN 2016-0665 Innehåll 1. Sammanfattning sid 4 2. Inledning sid 5 3. Handlingsplan för parkering

Läs mer

Handlingsplan för parkering i Lidingö stad

Handlingsplan för parkering i Lidingö stad 1 (25) HANDLÄGGARE DATUM DNR Caroline Jansson 2015-06-10 TN/2014:320 Handlingsplan för parkering i Lidingö stad Inklusive parkeringsnorm 2 (25) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Bakgrund...4

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för VATTMYRAVALLEN, fastigheten Jakobsberg 2:1105 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5

PROGRAM till detaljplan för VATTMYRAVALLEN, fastigheten Jakobsberg 2:1105 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5 2011-03-21 1 (10) Dnr Kst 2010/325 PROGRAMSAMRÅD PROGRAM till detaljplan för VATTMYRAVALLEN, fastigheten Jakobsberg 2:1105 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5 Planområdets läge Kommunledningskontoret

Läs mer

Parkering i Fullriggaren

Parkering i Fullriggaren Parkering i Fullriggaren Enkätundersökning december 2012 Anna Stjärnkvist Stadsbyggnadskontoret Malmö stad 2013-04-11 Parkering i Fullriggaren Enkätundersökning december 2012 Bakgrund I byggherredialogen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2016-02-24 1 () Plats och tid Kommunstyrelsesalen, Kommunhuset, klockan 9.00 10.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Marijo Edlund (S) ordförande Aliki

Läs mer

Missbruk av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet Remisstid 26 november 2003

Missbruk av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet Remisstid 26 november 2003 PM 2003 RIII (Dnr 329-3086/2003) Missbruk av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet Remisstid 26 november 2003 Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

Av den anledning anser Alliansen att en ytterligare genomlysning av trafiksituationen måste göras inför nästa steg i processen.

Av den anledning anser Alliansen att en ytterligare genomlysning av trafiksituationen måste göras inför nästa steg i processen. Reservation ärende 16 - Ramprogram för Lunds Central Alliansen noterar att stadsbyggnadskontoret gjort ett stort och ingående arbete avseende ramprogrammet för Lund C. Till övervägande del anser Alliansen

Läs mer

Parkeringstaxa fr o m 2011 06 01

Parkeringstaxa fr o m 2011 06 01 Tekniska nämnden 2010 11 18 124 304 Tekniska nämndens arbetsutskott 2010 11 04 188 463 Dnr 2010/847.514 Parkeringstaxa fr o m 2011 06 01 Bilagor: Zonindelning Luleå centrum 2010, bil 1 Zonindelning Luleå

Läs mer

Planarkitekt. Ärende Beteckning Sida

Planarkitekt. Ärende Beteckning Sida Planutskott 2012-03-14 Plats: Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-03-22 kl. 9:00 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom.

Läs mer

Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum

Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum Rapport Norra Tyresö Centrum 2014-05-12 Version 1,0 RAPPORT 2 (12) Datum Författare Version Ändring 2014-05-12 Karl/Hedda 1,0 RAPPORT 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund...4

Läs mer

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050 Stockholms läns landsting 1 (3) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTE UTLÅTANDE 2015-06-18 TRN 2015-0120 Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över samrådsförslag

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Veronica Sjögren PBN 2013-1773 018-727 47 64 Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-01-03 Kartbild som

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Förrådet 1 och 2 med flera i Norrtälje stad Dnr 14-277.214 Ks 14-269.214

Detaljplan för fastigheterna Förrådet 1 och 2 med flera i Norrtälje stad Dnr 14-277.214 Ks 14-269.214 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2014-10-16 Detaljplan för fastigheterna Förrådet 1 och 2 med flera i Norrtälje stad Dnr 14-277.214 Ks 14-269.214 SAMMANFATTNING Syftet med planen är att möjliggöra uppförande av drygt

Läs mer

Bilaga till cykelparkeringar inom projekt Citybanan lägesredovisning

Bilaga till cykelparkeringar inom projekt Citybanan lägesredovisning Bilaga till cykelparkeringar inom projekt Citybanan lägesredovisning Sedan tilläggsavtal nr 1 träffades har Trafikverket i nära samarbete med kontoren utrett ett antal olika lägen för cykelparkeringar

Läs mer

ÅRSTABERG DETALJPLAN KV PACKRUMMET CYKELPARKERING

ÅRSTABERG DETALJPLAN KV PACKRUMMET CYKELPARKERING PM ÅRSTABERG DETALJPLAN KV PACKRUMMET CYKELPARKERING FOTO: CYKELGARAGET I ÄLVSJÖ 2013-12-10 Syftet Syftet med detta PM är att ligga till grund för dimensioneringen av cykelparkering vid Årstabergs station

Läs mer

Detta PM beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors.

Detta PM beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors. Sida: 1 (4) Detta beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors. Allmänt Ådalsbanan är den 18 mil långa järnvägen mellan Sundsvall och Långsele via Timrå, Härnösand och Kramfors. Ådalsbanan

Läs mer

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Stadsbyggnadsförvaltningen Boden 22 november 2015 Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Bakgrund om oss Cykelfrämjandet har funnits sedan 1934 och arbetar för att fler politiker och

Läs mer

Utbyggnad av Kungsmässans köpcentrum, Kungsbacka. Trafik- och parkeringsutredning 2013-06-10

Utbyggnad av Kungsmässans köpcentrum, Kungsbacka. Trafik- och parkeringsutredning 2013-06-10 Utbyggnad av Kungsmässans köpcentrum, Kungsbacka Beställare Kungsbacka kommun Stadshuset 434 81 Kungsbacka Beställarens representant Lars Björkman Konsult Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774

Läs mer

PM - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun

PM - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun 2017-02-24 KS-2016/2475.353 1 (5) HANDLÄGGARE Katharina Staflund Katharina.Staflund@huddinge.se - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun Denna är en sammanfattning över den rapport/utredning

Läs mer

TRAFIKINVESTERINGSPROGRAM 2016-2018

TRAFIKINVESTERINGSPROGRAM 2016-2018 2015-11-30 TRAFIKINVESTERINGSPROGRAM 2016-2018 Trafikinvestering från 2015, ny beläggning och belysning på gång- och cykelbana utmed Henrik Palmes allé. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida FÖRORD 2 1. TRAFIKINVESTERINGAR

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9506 Karl Gerhards väg

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9506 Karl Gerhards väg BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9506 Karl Gerhards väg 2012-06-19 Katarina Hamilton KFKS 2005/76-251 Sammanfattning Karl Gerhards väg ligger nordväst om Saltsjöbadens sjukhus

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun PLANBESKRIVNING Dnr 2014/0297 Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr Box 501 Mejerigatan 3 042 458 50 00 042

Läs mer

Riktlinjer för parkering underlag för bedömning av parkeringsbehov

Riktlinjer för parkering underlag för bedömning av parkeringsbehov Gårdsten Stampen B Stampen C Stampen A Bagaregården Björkekärr Långgatorna D Långgatorna A Långgatorna C Långgatorna B Johanneberg 5 % ledigt boende dag boende natt besök 1

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

2015-05-15. Dnr Son 2015/169 Förslag till politiker - tillgänglighet för personer med syn- och/eller hörselnedsättning

2015-05-15. Dnr Son 2015/169 Förslag till politiker - tillgänglighet för personer med syn- och/eller hörselnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-05-15 Socialnämnden Dnr Son 2015/169 Förslag till politiker - tillgänglighet för personer med syn- och/eller hörselnedsättning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag

Läs mer

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm Kommunledningskontoret Planbeskrivning Helena Johansson Sidan 1 av 10 Planarkitekt 08-579 216 57 Planbeskrivning Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Anna Savås 08-508 265 27. Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Anna Savås 08-508 265 27. Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (10) 2014-11-12 Handläggare Anna Savås 08-508 265 27 Till Exploateringsnämnden 2014-12-11 Överenskommelse om exploatering med tomträtt för byggvaruhus inom del av fastigheterna Riksby 1:3 och

Läs mer

2016-04-28 PRESSMEDDELANDE

2016-04-28 PRESSMEDDELANDE 2016-04-28 PRESSMEDDELANDE Klart med nytt trafikavtal, mer trafik och nya pendlarbiljetter för regionaltågtrafiken i Mälardalen De 6 länen Uppsala, Stockholm, Västmanland, Östergötland, Örebro och Sörmland

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Ordförande: Peter Melinder Förvaltningschef: Ingela Lundqvist Vårt uppdrag Vi arbetar med Miljö- och hälsoskydd Naturvård Fysisk planering, bygglov och kartor Gator,

Läs mer

2012-01-07. Synpunkter på Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns

2012-01-07. Synpunkter på Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns 2012-01-07 Synpunkter på Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns kommun Efter att ha tagit del av Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns kommun, vill Sorundanet framföra

Läs mer

Del av Grålös 4:56 m fl, Skee Centrum Triangeln Upprättad 2015-09-17 Reviderad 2015-11-19

Del av Grålös 4:56 m fl, Skee Centrum Triangeln Upprättad 2015-09-17 Reviderad 2015-11-19 Akt nr 1486-P157 Upphävande av detaljplan för Del av Grålös 4:56 m fl, Skee Centrum Triangeln Upprättad 2015-09-17 Reviderad 2015-11-19 Antagen av MBN: 2015-11-19 Laga kraft: 2015-12-23 Dnr MBN/2015-0572

Läs mer

Avgiftsbelagd parkering i Visby Samhällsbyggnadsförvaltningens principförslag för att styra trafiken.

Avgiftsbelagd parkering i Visby Samhällsbyggnadsförvaltningens principförslag för att styra trafiken. Avgiftsbelagd parkering i Visby Samhällsbyggnadsförvaltningens principförslag för att styra trafiken. Bilaga 1 till TN 2011 03 Parkeringsavgift Förslag till Zonindelning, avgift och tidsbegränsning. Zon

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Berga... 2 2. Broby... 4 3. Haga - Björkbacken... 6 4. Mogata... 8 5. Ramunder... 10 6. S:t Anna... 12 7. Skönberga... 14 8. Västra Husby... 16 9. Östra Ryd... 18 1. Berga Sammanställning

Läs mer

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14 Hplus PM Biltrafikflöden 2010-04-14 Ramböll Trafik och transport Helsingborg Hplus PM Biltrafikflöden DEL 1 UTGÅNGSPUNKTER Bakgrund och syfte I arbetet med den fördjupade översiktsplanen för H+ produceras

Läs mer

Sammanställning resvaneundersökning

Sammanställning resvaneundersökning Sammanställning resvaneundersökning Syftet med resvaneundersökningen har varit att få en översiktlig bild av hur resandet ser ut kring Alvesta resecentrum med koppling till parkeringen på östra sidan.

Läs mer

är öppen för på- och avstigning.

är öppen för på- och avstigning. Detaljplaneprogram Linbanans stationer Programförslaget innehåller fyra linbanestationer mellan Häggvik station och Väsjön. Möjlighet finns att förlänga sträckan med ytterligare en station i Södersätra.

Läs mer

RIPARK - 06 Riktlinjer för SL:s infartsparkeringar

RIPARK - 06 Riktlinjer för SL:s infartsparkeringar AB Storstockholms Lokaltrafik RIPARK - 06 Riktlinjer för SL:s infartsparkeringar Februari - 06 INNEHÅLL FÖRORD 3 INLEDNING 4 SAMMANFATTNING 5 BAKGRUND 6 LOKALISERING 7 UTFORMNING 8 Markparkeringar 8 Flerplanslösningar

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Kortversion 2015-10-14 Västra stambanan är en av Sveriges viktigaste järnvägar. Banans kapacitet är idag fullt utnyttjad samtidigt som efterfrågan

Läs mer

Cykelparkering vid Platensgatan 8

Cykelparkering vid Platensgatan 8 Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2013-10-29 Dnr Sbn 2013-465 Teknik och samhällsbyggnadskontoret Per-Erik Hahn Eleonor Mörk Samhällsbyggnadsnämnden Cykelparkering vid Platensgatan 8 FÖRSLAG TILL

Läs mer

RAPPORT. Nybro kommun. Parkeringsutredning Nybro. Sweco TransportSystem AB. Kristofer Lilja. Uppdragsnummer 2222099. Malmö 2014-06-05 1 (19)

RAPPORT. Nybro kommun. Parkeringsutredning Nybro. Sweco TransportSystem AB. Kristofer Lilja. Uppdragsnummer 2222099. Malmö 2014-06-05 1 (19) Nybro kommun Parkeringsutredning Nybro Uppdragsnummer 2222099 Malmö 2014-06-05 Sweco TransportSystem AB Kristofer Lilja 1 (19) Sweco Hjälmaregatan 3, 211 18 Malmö Telefon +46 (0)10 4846600 www.sweco.se

Läs mer

Bildhuggaren. Trafikutredning

Bildhuggaren. Trafikutredning Bildhuggaren Trafikutredning Kommunstyrelsens förvaltning 26 februari 2016 Handläggare Ioulia Christidi Gatu- och trafiksektionen Kommunstyrelsens förvaltning Innehåll 1 Syfte... 5 2 Beskrivning av nuläge...

Läs mer

Vi ber dig att sända oss din ifyllda enkät i det portofria kuvertet som medföljer helst redan idag!

Vi ber dig att sända oss din ifyllda enkät i det portofria kuvertet som medföljer helst redan idag! RESANDEUNDERSÖKNING Detta är en undersökning som genomförs av WSP i samarbete med PFM Research på uppdrag av Tyresö kommun. Undersökningen syftar till att kartlägga resvanor hos boende i östra Tyresö samt

Läs mer

Justering av taxa för båtplatser småbåtshamnar

Justering av taxa för båtplatser småbåtshamnar UTDRAG ur ojusterat protokoll 1 (2) Sammanträdesdatum 2013-11-27 162 Justering av taxa för båtplatser småbåtshamnar Dnr SFN 2013/0991 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2013-11-18 Taxor för småbåtshamnar

Läs mer

Se motorcyklar och mopeder som en lösning på trängselproblemet!

Se motorcyklar och mopeder som en lösning på trängselproblemet! Till berörda på Näringsdepartmentet Hjälp Sveriges MC-och mopedägare att bli en del av trafikplaneringen samt att få rimliga regler för parkering! Riksorganisationen, SMC, har vid flera tillfällen uppvaktat

Läs mer

Trafikutredning för området Uttran-Lindhov 2007. Trafikutredning för området Uttran-Lindhov Inventering och rekommendationer inför exploatering

Trafikutredning för området Uttran-Lindhov 2007. Trafikutredning för området Uttran-Lindhov Inventering och rekommendationer inför exploatering Trafikutredning för området Uttran-Lindhov Inventering och rekommendationer inför exploatering november 2007 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 3 INLEDNING 4 Uppdrag 4 Definitioner 4 BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Nybyggnad av en enkel idrottshall vid Grimstaskolan Förslag till genomförandebeslut

Nybyggnad av en enkel idrottshall vid Grimstaskolan Förslag till genomförandebeslut Sida 1 (8) 2015-03-24 Handläggare fastighetskontoret Karin Westling Projektavdelningen Telefon: 08-505 26 922 karin.westling@stockholm.se Handläggare idrottsförvaltningen Sophie Dahlberg Utvecklingsavdelningen

Läs mer

Riktlinjer för upplåtelse av offentlig plats

Riktlinjer för upplåtelse av offentlig plats RIKTLINJE 1(7) Tekniska förvaltningen Monica Söderlund monica.soderlund@kristinehamn.se Plan Policy Handlingsplan Rutin Instruktion Riktlinje Riktlinjer för upplåtelse av offentlig plats Dokumenttyp Riktlinje

Läs mer

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal.

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal. Tjänsteutlåtande Projektledare 2014-03-04 Anne-Sophie Arbegard 08-590 976 29 Dnr: Anne-Sophie.Arbegard@upplandsvasby.se KS/2011:239 Kommunstyrelsen Arbetsupplägg för projektet Väsby Entré och projektbudget

Läs mer

Enkät om parkeringen i södra Kungsladugård September 2007. Meddelande 7:2007. Trafikkontoret Parkering

Enkät om parkeringen i södra Kungsladugård September 2007. Meddelande 7:2007. Trafikkontoret Parkering Enkät om parkeringen i södra Kungsladugård September 2007 Meddelande 7:2007 Trafikkontoret Parkering Förord Trafikkontoret får ofta in synpunkter från boende i södra Kungsladugård om att det är svårt att

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G NYBRO KOMMUN PLANBESKRIVNING 1(7) Detaljplan för Kv Stinsen i Nybro, Nybro kommun P L A N B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: plankarta med bestämmelser

Läs mer

PM Parkeringsutredning för centrala Gustavsberg

PM Parkeringsutredning för centrala Gustavsberg 1 (11) PM Parkeringsutredning för centrala Gustavsberg Bakgrund och Syfte Denna parkeringsutredning är genomförd på uppdrag av Värmdö kommun och syftar till att klargöra parkeringsbehovet kring Gustavsbergs

Läs mer

VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTE. Gång- och cykelväg utmed Kläppavägen Åsa Gårdsskola 2014-11-18 kl 19:00

VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTE. Gång- och cykelväg utmed Kläppavägen Åsa Gårdsskola 2014-11-18 kl 19:00 VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTE Gång- och cykelväg utmed Kläppavägen Åsa Gårdsskola 2014-11-18 kl 19:00 MEDVERKANDE Kungsbacka kommun Anders Wallergård, Projektledare Stefan Jiverö, Byggledare Markförhandlare

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

Fast förbindelse i form av gång- och cykelbro mellan Hässelby Villastad och Lambarön. Svar på skrivelse från Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Fast förbindelse i form av gång- och cykelbro mellan Hässelby Villastad och Lambarön. Svar på skrivelse från Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Sida 1 (6) Dnr E2013-420-01160 Dnr SBK 2013-10811-50 Dnr T2013-420-03808 Handläggare Exploateringskontoret Åsa Wigfeldt Mark och värdering Telefon: 08-508 262 83 Fredrik Jensen Planavdelningen Telefon:

Läs mer

Detaljplan för Knislinge Resecenter del av Knislinge 43:1, Östra Göinge kommun, Skåne län

Detaljplan för Knislinge Resecenter del av Knislinge 43:1, Östra Göinge kommun, Skåne län Detaljplan för Knislinge Resecenter del av Knislinge 43:1, Östra Göinge kommun, Skåne län Datum: 2/7-2014 Dnr.: KS 2011/447.343 Planförslaget har varit på samråd under tiden 17 april 8 maj 2014 enligt

Läs mer

Lokaliseringsutredning avseende Fasanens förskola i Götlunda

Lokaliseringsutredning avseende Fasanens förskola i Götlunda avseende Fasanens förskola i Götlunda Tekniska förvaltningen 2014-11-12 Innehållsförteckning Bakgrund och syfte 2 Tidigare ställningstaganden... 3 Barnperspektivet... 6 Nulägesbeskrivning... 7 Behovsspecifikation/

Läs mer

Motion om färgade ytor på parkeringar för rörelsehindrade. Dnr KS 2013-183

Motion om färgade ytor på parkeringar för rörelsehindrade. Dnr KS 2013-183 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-10-22 321 Motion om färgade ytor på parkeringar för rörelsehindrade. Dnr KS 2013-183 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

VD- kommentarer avseende årsprognos 1 och tertialbokslut 1 2015. A: Sammanfattning av genomförandet av kommunfullmäktiges inriktningsmål

VD- kommentarer avseende årsprognos 1 och tertialbokslut 1 2015. A: Sammanfattning av genomförandet av kommunfullmäktiges inriktningsmål VD- kommentarer avseende årsprognos 1 och tertialbokslut 1 2015 A: Sammanfattning av genomförandet av kommunfullmäktiges inriktningsmål Ägardirektiv för 2015-2017 Genomföra bolagets investeringsplan om

Läs mer

Medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer. (AU 349) Dnr KS 2010-242

Medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer. (AU 349) Dnr KS 2010-242 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg *kw' 2011-12-06 317 Medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer. (AU 349) Dnr KS 2010-242 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer