KS/ , TN/ Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången"

Transkript

1 STRÖMSTADS KOMMUN Sida 13 (33) Kommunstyrelsen KS/ , TN/ Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta I enlighet med arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår Kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta Ställa sig bakom tekniska nämndens svar på frågor i åtta punkter enligt beslut i tekniska nämnden Ärendet Nichlas Olofsson inkom med ett medborgarförslag gällande trafiksituationen på Tången med frågor i åtta punkter. Beredning Kommunfullmäktige behandlade medborgarförslaget och Nichlas Olofsson fick möjlighet att yttra sig. Kommunfullmäktige beslutade överlämna medborgarförslaget till tekniska nämnden för yttrande. Tekniska nämnden beslutade , att överlämna ett yttrande till kommunfullmäktige. I yttrandet lämnas svar på frågorna i det åtta punkterna Exp, inkl tjänsteskrivelse till: Nichlas Olofsson Teknisk nämnd Miljö- och byggnadsnämnd KS-diarium Justerandes sign Strömstads Kommun Kommunstyrelsen STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

2 STRÖMSTADS KOMMUN Tekniska nämnden Sida 5 TN 53 Dnr TN/ Medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången Nichlas Olofsson har inkommit med ett medborgarförslag gällande trafiksituationen på Tången. Följande frågeställningar vill Nichlas Olofsson ha svar på: 1. Utredning av parkering/tillgänglighet för utryckningsfordon på Tångenområdet innan några som helt ytterliggare byggprojekt påbörjas. 2. Hur ska parkeringssituationen inom Tångenområdet hanteras när pågående byggnadsprojekt färdigställs. 3. Lever kommunen upp till gällande regler/normer för parkeringsplatser inom området. 4. Varför tillåts parkering utmed Tångenområdet trots parkeringsförbud? Varför har inte kommunen tillräckligt med parkeringar före boende och besökande. 5. Har trafiksituationen/parkeringssituationen utvecklats i enlighet med detaljplanen. 6. Hur kommer beviljade bygglov på Videörten 1-3 att påverka parkeringssituationen/kollisionsriskerna? 7. Kan kommunen garantera att hela Tången får full tillgång till utryckningsfordon när det sker en olycka i korsningen Tångenvägen/Vasshusvägen och utmed Tångenvägen. 8. Kan kommunen garantera mina barns säkerhet inom området. Tekniska förvaltningens förslag på svar: 1. Nichlas Olofsson har rätt i att framkomligheten i området inte varit tillfredsställande. Det har inkommit ett antal telefonsamtal gällande detta och Tekniska förvaltningen har också haft problem med sophämtning och snöröjning i området. De åtgärder som utförts är parkeringsförbud runt slingan på Vasshusvägen och utökad övervakning att parkeringsförbudet efterlevs. Det har dessutom tillkommit ett antal andra lokala trafikföreskrifter inom området för att säkra trafikmiljön. Dessa åtgärder har varit lyckade. Nu kan framkomligheten anses vara tillfredsställande. forts Justerandes sign Adress: Strömstads kommun Tekniska nämnden Strömstad Telefon: Fax: Nämndens E-postadress: tn@stromstad.se Kommunens webbsida på internet:

3 STRÖMSTADS KOMMUN Tekniska nämnden Sida 6 TN 53 forts Dnr TN/ Parkeringssituationen har förbättrats med de åtgärder som berörs under punkt 1. här ovan. Fastighetsägarna har i flera fall etablerat parkering för två fordon på egen fastighet. Hänvisa besökande till kommunens parkeringar vid gymnasiet. Strömstadbyggen har ett antal lediga platser på sitt parkeringsdäck i dagsläget där man kan ansöka om plats. 3. Byggloven har behandlats enligt gällande parkeringsnorm. 4. Parkeringsövervakningen har utökats inom området på oregelbundna tider för att tillse att trafikreglerna efterlevs. Detta har get resultat och övervakningen kommer att fortsätta. 5. Parkeringsbehovet kan nog anses vara större än planerat och detta har inneburit en del åtgärder i området som har berört i punkterna här ovan. Erfarenheten av parkeringsbehov tar kommunen med sig i kommande byggnation. 6. Videörten 1-3 byggnation kommer givetvis belasta området ytterligare och det får kommunen ha med i framtida övervakning av trafiksituationen i området. 7. Frågan är berörd i punkt 1 och det kan tilläggas att det finns gång och cykelvägar som kan nyttjas som utrycknings vägar inom området. 8. Kommunen har etablerat en grönyta för spontanidrott inom området i närheten av lekplatsen samt en trottoar åtskild med kantsten för att kunna skapa trafiksäker väg till platsen. Tanken med denna grönyta är skapa en yta för barnen att vara på och att de slipper vara ute på gatan med deras spontana lekar. Kommunen har utfört hastighetsmätningar på Vasshusvägen som inte visar onormalt höga hastigheter för denna typ av gata. Det kommer dock att monteras under juni månad fartsänkande hinder för att ytterligare sänka hastigheten på Vasshusvägen och Tångenvägen. Sedan kan tilläggas att kommunen har i sitt uppdrag att skapa attraktiva och säkra boendemiljöer men det finns alltid ett föräldraansvar i grunden när det gäller barnens lek i gatumiljön. Tekniska förvaltningens förslag till Tekniska nämndens beslut: att anta Tekniska förvaltningens förslag till svar på medborgarförslaget som sitt eget och att översända det till Kommunfullmäktige. forts Justerandes sign Adress: Strömstads kommun Tekniska nämnden Strömstad Telefon: Fax: Nämndens E-postadress: tn@stromstad.se Kommunens webbsida på internet:

4 STRÖMSTADS KOMMUN Tekniska nämnden Sida 7 TN 53 forts Dnr TN/ Tekniska nämnden beslutar att anta Tekniska förvaltningens förslag till svar på medborgarförslaget som sitt eget och att översända det till Kommunfullmäktige. Expedieras till: Kommunfullmäktige Gatuchef Conny Hansson Akten Justerandes sign Adress: Strömstads kommun Tekniska nämnden Strömstad Telefon: Fax: Nämndens E-postadress: tn@stromstad.se Kommunens webbsida på internet:

5 STRÖMSTADS KOMMUN ~ Kommunfullmäktige Sida 3 (44) Kf 143 Dm KS/ Medborgarförslag om trafik/parkeringssituationen på Tångenområdet Medborgarförslaget Nichlas Olofsson anger i förslaget bl.a. att Tångenområdet under de senaste åren utvecklats till ett område där många barnfamiljer bor. Området är extremt högt exploaterat och under de senaste åren har avvikelser från detaljplanens syfte och regler skett i allt stöl1'e utsträckning, vilket lett till att området i dag är extremt högt trafikerat och exploaterat. I takt med att området har exploaterats har trafiken ökat markant och bristen på parkeringar har blivit tydligare och tydligare. Detta blir extra tydligt när vintern är här och snön påverkar parkeringsmöjligheterna negativt. Nichlas Olofsson önskar att följande åtgärder vidtas, samt svar från ansvariga politiker på nedanstående frågor: Förslag Utredning av parkerings- och trafiksituationen och tillgänglighet för utryckningsfordon på Tångenområdet innan några ytterligare byggprojekt påböljas. Svar på följande frågor: Hur ska parkerings situationen inom Tångenområdet hanteras när pågående byggnadsprojekt fårdigställs? Lever kommunen upp till gällande regler/normer för parkeringsplatser inom området? Varför tillåts parkering utmed Tångenvägen trots parkeringsförbud? Varför har inte kommunen planerat tillräckligt med parkeringar för boende och besökande? Har trafiksituationen och parkeringssituationen utvecklats i enlighet med detaljplanen? Hur kommer beviljade bygglov på Videölten 1-3 att påverka parkeringssituationen och kollisionsriskerna? Kan kommunen garantera att hela Tångenområdet får full tillgång till utryckningsfordon när det sker en olycka i korsningen TångenvägenJVasshusvägen och utmed Tångenvägen? Kan kommunen garantera mina barns säkerhet inom området? Strömstads Kommun Kommunstyrelsen STRÖj'vISTAD Telefon: Fax: E -postadress: ks@stromstad.se Kommunens hem sida:

6 STRÖMSTADS KOMMUN li Kommunfullmäktige Sammanträdes datum Sida 4 (44) Beredning Kommunfullmäktige beslutade den 17 mars att bordlägga ärendet till sammanträdet den 14 april. Nichlas Olofsson har därefter begärt att förslaget tas upp först den 19 maj, vilket godkänts av fullmäktiges presidie. Kommunfullmäldiges protokollsanteckningar Nichlas Olofsson förklarade sin syn på parkerings- och trafiksituationen på Tångenområdet och föreslår att kommunen slutför pågående projekt men inte startar upp några nya projekt utan att först göra en ordentlig utvärdering av parkerings- och trafiksituationen. Kommunfullmäktiges beslut: Kommunfullmäktige beslutar att remittera ärendet till Tekniska nämnden för yttrande. Delges: Nichlas Olofsson, Tekniska nämnden Strömstads KommWl Kommunstyrelsen STRÖlvISTAD Telefon: Fax: E -postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

7 Trafik/Parkeringssituationen på Tångenområdet Strömstad Bakgrund: Tångenområdet har under de senaste åren utvecklats till ett område med mycket barnfamiljer. Området är extremt högt exploaterat och under de senaste åren har avvikelser från detaljplanens syfte och regler skett i allt större utsträckning vilket har lett till att området i dag är extremt högt trafikerat och exploaterat. I takt med att området har exploaterats har trafiken ökat markant och bristen på parkeringar har blivit tydligare och tydligare. Detta blir extra tydligt när vintern är här och snön påverkar parkeringsmöjligheterna negativt. Just nu står det bilar parkerade överallt inom området; på trottoarer, på gator med parkeringsförbud, på oexploaterad mark etc. När man ser de exploateringar som är under uppförande och de exploateringar som skall genomföras är det omöjligt att förstå hur detta är planerat utifrån en trafik/parkeringssituation för oss boende. I dag pågår det byggnadsprojekt för kontor (KGH), ett flerfamiljshus samt 20 st radhus. Utöver detta finns det några fastigheter kvar för enfamiljshus som ej är exploaterade samt beviljat bygglov på tre nya flerfamiljshus (Videörten 1-3, som förövrigt ej följer planens syfte/regler samt ej lever upp till de nya föreslagna parkeringsnormerna för besökande, 0,3 parkeringsplatser, för flerbostadshus). Som boende i området och förälder till tre barn är jag nu mycket orolig över den överexploatering som har skett i ivern att skaffa bostäder. Detta får konsekvenser i form av starkt ökande trafik och brist på reglerade parkeringar. Detta kommer bli ännu värre i framtiden och jag är starkt oroad över att detta kommer leda till olyckor pga. att Strömstads kommun i sin iver att skapa bostäder inte tagit hänsyn till de boende i området, planens syfte samt gällande regler och normer för parkeringar. Tångenvägen Utmed den generellt sett mycket smala Tångenvägen finns i dag flertalet flerfamiljshus (ytterligare ett under uppförande, samt beviljat bygglov för tre nya). Tyvärr så har Strömstads kommun inte planerat för parkeringar i samma utsträckning som man har byggt bostäder. Tångenvägen har i dag parkeringsförbud men detta efterlevs inte då det dagligen står en hel del bilar parkerade utmed Tångenvägen. Anledningen till detta är naturligtvis bristen på parkeringar för boende och besökande. Just nu pågår även uppförande av ett nytt flerfamiljshus samt byggnation av 20 st radhus. Detta kommer leda till att fler bilister kommer se sig tvungna att parkera utmed Tångenvägen, trots parkeringsförbudet. Utöver detta så har Strömstads kommun beviljat bygglov för tre nya flerfamiljshus på Videörten 1-3. Parkeringen är tänkt att ske under fastigheterna och utfart kommer innebära att de boende skall backa ut på den smala Tångenvägen. Detta ska ske mitt emot redan idag existerande fastigheter. Detta kommer medföra stora kollisionsrisker. Vasshusvägen Utmed Vasshusvägens gator/trottoarer står det i dag flertalet bilar parkerade var dag. Detta är inte konstigt då det även här saknas reglerade parkeringsplatser för boende/besökande i tillräcklig utsträckning. Detta problem kommer öka ytterligare på Vasshusvägen när de 20 radhusen

8 färdigställs samtidig som de sista enfamiljshusen uppförs. Runt om Vasshusvägen bor det idag i stort sett bara barnfamiljer och alla barn springer och leker idag i stor utsträckning på gator och trottoarer. Parkeringar på trottoarer och utmed gator utgör en enorm risk för att barn skall springa ut i gatan och bli påkörda. Kollisionsrisker vid korsningen Vasshusvägen/Tångenvägen samt Tångenvägen I korsningen Vasshusvägen/Tångenvägen är det var dag mycket trafik. Vid korsningen står det i dag ett hus som är en elcentral för daghemmet. Denna byggnad omöjliggör att se bilar som kommer från centrum/gymnasiet för dem som kommer ned från Vasshusvägen. Här är det ofta oerhört nära kollisioner och inom en snar framtid kommer det ske en ordentlig kollision i denna korsning. När detta inträffar så blir större delen av Tångenområdet direkt avskurna möjligheten till utryckningsfordon. Detta är naturligtvis inte acceptabelt för oss som bor i området och detta måste kommunen åtgärda. Det innebär dessutom att i stort sett hela Tångenområdet vid en olycka, på ovan nämnd plats, ej kan ta sig hem till/från sitt boende via bil. Även de beviljade byggloven på Videörten 1-3 kommer innebära en mycket förhöjd risk för kollisioner som omöjliggör att den innersta delen av Tångenområdet kan får hjälp av utryckningsfordon/möjlighet att ta sig fram till sitt boende. Tångenområdet och barnen Tångenområdet har i dag en mycket stor andel barn i åldrarna 0-16 år. Husen ligger mycket tätt och det finns i dag mycket få sparade områden där barn kan leka. Barnen i området leker och springer pga. av detta mycket på gator och trottoarer samt till befintlig lekplats. Detta görs bland bilar som står på trottoarer samt bland bilar som står på gator med parkeringsförbud. Med ökad trafik och ökad exploatering kommer trafiken och bristen på parkeringar öka risken ytterligare för att olyckor kommer att ske med barn inblandade. Syftet med planen var att naturmiljön skulle bevaras i området. Tyvärr har kommunens politiker i sin iver att skapa bostäder fullständigt sönderexploaterat Tångenområdet. Ett exempel på detta är att det är vi boende som har varit tvungna att föreslå bevarande av park/grönområde på Tången (Medborgarförslag, Kommunfullmäktige ) något som ansvariga politiker i sin iver att skapa bostäder totalt har negligerat. Sammanfattning Som boende i området och far till tre barn är det med stor oro jag ser de nya pågående byggnadsprojekten, ännu ej uppförda enfamiljshus samt beviljade bygglovet på Videörten. Det redan idag överexploaterade Tångenområdet förtätas ytterligare. Bristen på parkeringar är enorm och kommer bara öka, vilket leder till parkeringar utmed gator, trottoarer samt på gator med parkeringsförbud inom bostadsområdet. Det är enligt mig bara en tidsfråga innan det kommer ske en allvarlig olycka i området mot bakgrund av detta. Största risken för en kollision är i korsningen Vasshusvägen/Tångenvägen. Det kommer då betyda att i stort sett hela området saknar tillgång för utryckningsfordon samt möjlighet att ta sig hem till/från sitt boende med bil. Alla parkerade bilar på trottoarer och på gator med parkeringsförbud begränsar även starkt möjligheten för utryckningsfordon från tillgänglighet till boende/akut behövande. Jag är mycket starkt kritisk till detta och kan inte acceptera denna situation. Som boende i området kräver jag ett svar från ansvariga politiker hur detta skall hanteras. Jag har även en stor oro att de nya pågående projekten, beviljade projekten samt bristen på parkeringar markant kommer öka osäkerheten för mina barn när de är ute och leker tillsammans

9 med övriga barn i området. Jag önskar följande åtgärder samt svar från ansvariga politiker i Strömstads kommun: Medborgarförslag: Utredning av parkering /trafiksituationen/tillgänglighet för utryckningsfordon på Tångenområdet innan några som helt ytterligare byggprojekt påbörjas. Svar på följande frågor: Hur skall parkeringssituationen inom Tångenområdet hanteras när pågående byggnadsprojekt färdigställs? Lever kommunen upp till gällande regler/normer för parkeringsplatser inom området? Varför tillåts parkering utmed Tångenvägen trots parkeringsförbud? Varför har inte kommunen planerat tillräckligt med parkeringar för boende och besökande? Har trafiksituationen/parkeringssituationen utvecklats i enlighet med detaljplanen? Hur kommer beviljade bygglov på Videörten 1-3 att påverka parkeringssituationen/kollisionsriskerna? Kan kommunen garantera att hela Tångenområdet får full tillgång till utryckningsfordon när det sker en olycka i korsningen Tångenvägen/Vasshusvägen och utmed Tångenvägen? Kan kommunen garantera mina barns säkerhet inom området? Med vänlig hälsning Nichlas Olofsson Vasshusvägen Strömstad nichlas.olofsson@hotmail.com

KS/2012-0179 Au 197 KS 143 Svar på motion om cirkulationsplats i korsningen Ringvägen - Karlsgatan från Anna-Lena Carlsson (C)

KS/2012-0179 Au 197 KS 143 Svar på motion om cirkulationsplats i korsningen Ringvägen - Karlsgatan från Anna-Lena Carlsson (C) STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 26 (31) 2012-12-05 KS/2012-0179 Au 197 KS 143 Svar på motion om cirkulationsplats i korsningen Ringvägen - Karlsgatan från Anna-Lena Carlsson (C) beslutar föreslå

Läs mer

Medborgarförslag om rondell vid infarten till Fajansområdet vid Lasarettsvägen. (AU 42) KS 2014-421

Medborgarförslag om rondell vid infarten till Fajansområdet vid Lasarettsvägen. (AU 42) KS 2014-421 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-03-10 70 Medborgarförslag om rondell vid infarten till Fajansområdet vid Lasarettsvägen. (AU 42) KS 2014-421 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Trafiköar för en bättre trafiksäkerhet.

Trafiköar för en bättre trafiksäkerhet. Trafiköar för en bättre trafiksäkerhet. För att öka trafiksäkerheten på bostadsgator är vår erfarenhet att trafiköar i betong åstadkommer en fartdämpning som är till gynnar trafiksäkerheten inom våra bostadsområden.

Läs mer

Svar på motion angående Cykelluft

Svar på motion angående Cykelluft STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/föredragningslista Sida 14 (24) Kommunfullmäktige 2014-03-27 Kf 20 Ks 28 Au 55 Ks/2013-0396 Svar på motion angående Cykelluft Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att

Läs mer

Svar på motion om att fria resor för alla över 65 år med Västtrafik inom Strömstads kommun även ska gälla för resor med Kosterbåtarna

Svar på motion om att fria resor för alla över 65 år med Västtrafik inom Strömstads kommun även ska gälla för resor med Kosterbåtarna SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 18 (41) Sammanträdesdatum 2012-02-16 Kf Ks 17 Au 37 Dnr KS/2011-0126 Svar på motion om att fria resor för alla över 65 år med Västtrafik inom Strömstads kommun även ska gälla

Läs mer

Ärende 29. Medborgarförslag småbåtshamn i Karlskoga

Ärende 29. Medborgarförslag småbåtshamn i Karlskoga Ärende 29 Medborgarförslag småbåtshamn i Karlskoga Tjänsteskrivelse 2015-03-19 KS 2014.0266 Handläggare: Bosse Björk Kommunfullmäktige Svar på medborgarförslag om ny småbåtshamn i Karlskoga Sammanfattning

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Upplåtelse kvarteret Rönnen. Kommunstyrelsen. Ks 45 Au 37 Dnr 192/2011-043 SAMMANTRADESPROTOKOLL. Blad 14

ARBOGA KOMMUN. Upplåtelse kvarteret Rönnen. Kommunstyrelsen. Ks 45 Au 37 Dnr 192/2011-043 SAMMANTRADESPROTOKOLL. Blad 14 SAMMANTRADESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2012-04-10 Blad 14 Ks 45 Au 37 Dnr 192/2011-043 Upplåtelse kvarteret Rönnen Detaljplanen för kvarteret Rönnen m.m. syftar till att ligga till grund

Läs mer

Svar på motion om iordningsställande av plats för återvinningsstation på söder i Arboga

Svar på motion om iordningsställande av plats för återvinningsstation på söder i Arboga SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2013-05-07 Blad 12 Ks 67 Au 75 Dnr 213/2012-101 Svar på motion om iordningsställande av plats för återvinningsstation på söder i Arboga Mats Öhgren,

Läs mer

DETALJPLAN för Idyllen 1 m fl i Hovslätt, Jönköpings kommun

DETALJPLAN för Idyllen 1 m fl i Hovslätt, Jönköpings kommun ANTAGANDEHANDLING 2015-04-14 Stbn 2012:64 DETALJPLAN för Idyllen 1 m fl i Hovslätt, Jönköpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubr. detaljplan har varit utställd för samråd samt allmän granskning. Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

För bättre trafiksäkerhet. Blomlådor i gatan

För bättre trafiksäkerhet. Blomlådor i gatan För bättre trafiksäkerhet. Blomlådor i gatan Enköpings kommun Blomlådor för bättre trafiksäkerhet! Boende har möjligheten att ställa ut blomlådor på sin gata för att minska bilarnas hastighet. Vilka krav

Läs mer

Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD

Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Astrid Nyström 2013-02-18 Diarienummer BUN-2013-0105.60 Ärende färdigställs efter diskussion på AU pga två alternativa förslag

Läs mer

Ärenden Sida 2 (30) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-04-25

Ärenden Sida 2 (30) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-04-25 STRÖMSTADS KOMMUN Ärenden Sida 2 (30) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-04-25 Au 37 KS/2010-0367 KS 37 KF Svar på medborgarförslag om lämplig skyltning avseende lämplig sommarklädsel Kommunstyrelsen

Läs mer

Missbruk av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet Remisstid 26 november 2003

Missbruk av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet Remisstid 26 november 2003 PM 2003 RIII (Dnr 329-3086/2003) Missbruk av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet Remisstid 26 november 2003 Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

Trygghetsvandring. Simlångsdalen den 5 maj 2015

Trygghetsvandring. Simlångsdalen den 5 maj 2015 Trygghetsvandring Simlångsdalen den 5 maj 2015 Tre olika grupper bestående av boende och tjänstemän vandrade i tre förutbestämda områden i Simlångsdalen och noterade iakttagelser, förslag på åtgärder samt

Läs mer

Svar på medborgarförslag Större och bättre matsal på Valemyrsskolan

Svar på medborgarförslag Större och bättre matsal på Valemyrsskolan KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 12 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 144 Ks 178 Au 210 KS/2015-0257 Svar på medborgarförslag Större och bättre matsal på Valemyrsskolan s förslag till Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Rune Niserius (M), ordförande Bo-Gunnar Andersson (C) Yen Gunnarsson (S) Linda Larsson, gatuchef Nina Andersson, trafikingenjör

Rune Niserius (M), ordförande Bo-Gunnar Andersson (C) Yen Gunnarsson (S) Linda Larsson, gatuchef Nina Andersson, trafikingenjör Protokoll Nr 2014-8 Sammanträdesdatum 2014-11-12 Sammanträdestid 9.00-9.40 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Rune Niserius (M), ordförande Bo-Gunnar Andersson (C) Yen Gunnarsson (S) Tjänstemän Linda Larsson,

Läs mer

Detaljplan för Odensgården, i Odenslunda

Detaljplan för Odensgården, i Odenslunda Utlåtande Stadsbyggnadskontoret 2012-03-26 Mats Jakobsson 08 590 970 96 Dnr Fax 08 590 733 37 BN/2011:23 mats.jakobsson@upplandsvasby.se Detaljplan för Odensgården, i Odenslunda Uppdrag Miljö- och planutskottet

Läs mer

Planuppdrag för Sjukhuset 9 och 10 m.fl.

Planuppdrag för Sjukhuset 9 och 10 m.fl. 1(5) Planuppdrag för Sjukhuset 9 och 10 m.fl. Ärendet Fastighetsägaren till Sjukhuset 9 och 10 har inkommit med ett förslag till bostadsbyggnation för området, samt inkommit med en begäran om ny/ändrad

Läs mer

Svar på motion om att planera ett Blåljuskluster vid kommunens centralförråd

Svar på motion om att planera ett Blåljuskluster vid kommunens centralförråd STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 18 (35) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2012-04-26 Kf Ks 46 Au 71 Dnr KS/2012-0041 Svar på motion om att planera ett Blåljuskluster vid kommunens centralförråd

Läs mer

Tillägg till byggnadsplan K8 för fastigheter Torresta 1:4 m.fl., i Bålsta tätort, Håbo kommun - upprättat i maj 2015, reviderad i december 2015.

Tillägg till byggnadsplan K8 för fastigheter Torresta 1:4 m.fl., i Bålsta tätort, Håbo kommun - upprättat i maj 2015, reviderad i december 2015. SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1(5) Datum Vår beteckning 2015-12-08 KS 2015/58 nr. 40 Kommunstyrelsens förvaltning Plan- och utvecklingsavdelning Domagoj Lovas, Planarkitekt 0171-525 90 domagoj.lovas@habo.se Tillägg

Läs mer

Stadsmarina Karlskrona kommun Gestaltningsprogram 2005-03 - 31

Stadsmarina Karlskrona kommun Gestaltningsprogram 2005-03 - 31 Utformning 15/22 nithällar. Dessa ger även en god framkomlighet för rullstolar och personer som har svårare att gå, samt ger ledning för synskadade. Hällar läggs lämpligen i vilt förband. Utbyte av beläggning

Läs mer

PROTOKOLL 2016-02-15. Svar på medborgarförslag 2014:17 om hastighetssänkande åtgärder i korsningen Staffansvägen/Häradsvägen KS-2014/748

PROTOKOLL 2016-02-15. Svar på medborgarförslag 2014:17 om hastighetssänkande åtgärder i korsningen Staffansvägen/Häradsvägen KS-2014/748 Kommunstyrelsens arbetsutskott 49 Utdrag ur PROTOKOLL 2016-02-15 Svar på medborgarförslag 2014:17 om hastighetssänkande åtgärder i korsningen Staffansvägen/Häradsvägen KS-2014/748 Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Svar på Motion - om att ta fram förslag på Minnesmärkta platser med historiskt och kulturellt värde i Strömstads centralort

Svar på Motion - om att ta fram förslag på Minnesmärkta platser med historiskt och kulturellt värde i Strömstads centralort KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 14 (22) 2015-09-10 Kf 95 Ks 134 Au 149 KS/2012-0110 Svar på Motion - om att ta fram förslag på Minnesmärkta platser med historiskt och kulturellt värde i Strömstads centralort

Läs mer

Sammanträdesdatum. 2015-12-01 Sida 5 (35)

Sammanträdesdatum. 2015-12-01 Sida 5 (35) ,' ")-0{'y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL o Sammanträdesdatum [J. _. TRANAS KOMMUN 2015-12-01 Sida 5 (35) -", KOMMUNSTRYRELSENS AU 271 Dm 305/15 Parkering Junkaremålskolan Samhällsbyggnadschef Bo Horndahl redogör

Läs mer

Ny detaljplan för Lönnen 15, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING 1(10)

Ny detaljplan för Lönnen 15, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING 1(10) 1(10) Datum: Diarienummer: 2015-01-23 2014/244 Ny detaljplan för Lönnen 15, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING Detaljplanen har Upprättats: 2014-01-23 Antagits av KF: Vunnit laga kraft: 2(10)

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

Till Länsstyrelsen i Stockholms Län, via Byggnadsnämnden Danderyd:

Till Länsstyrelsen i Stockholms Län, via Byggnadsnämnden Danderyd: Till Länsstyrelsen i Stockholms Län, via Byggnadsnämnden Danderyd: Överklagan gällande tillfälligt bygglov för påbyggnad av paviljong för skolverksamhet, Skolan 20, Vasavägen 5, Stocksund Dnr 2013-0912

Läs mer

PLANFÖRUTSÄTTNINGAR. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. -Från tanke till handling-, Ramprogram, 2002 6

PLANFÖRUTSÄTTNINGAR. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. -Från tanke till handling-, Ramprogram, 2002 6 vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping B a k g r u n d - H i s t o r i a - N u t i d PLANFÖRUTSÄTTNINGAR Jönköping ligger i den norra delen av småland vid Vätterns sydligaste

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖMSTAD 3:16 M FL, (NY BRANDSTATION) Antagen av KF 1998-09-17 Laga kraft 1998-10-23 STRÖMSTADS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖMSTAD 3:16 M FL, (NY BRANDSTATION) Antagen av KF 1998-09-17 Laga kraft 1998-10-23 STRÖMSTADS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Antagen av KF 1998-09-17 Laga kraft 1998-10-23 DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖMSTAD 3:16 M FL, (NY BRANDSTATION) STRÖMSTADS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Upprättad av Gränsland Arkitektkontor 1998-03-16 Reviderad

Läs mer

Plats och tid Komunkontoret sammanträdesrum A, onsdag 18 juni 2014, klockan 09:00 11:30

Plats och tid Komunkontoret sammanträdesrum A, onsdag 18 juni 2014, klockan 09:00 11:30 2014-06-18 1 (20) Plats och tid Komunkontoret sammanträdesrum A, onsdag 18 juni 2014, klockan 09:00 11:30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Börje Ohlsson (S) Mikael Jonsson, (M) Ingemar Ehn,

Läs mer

Svar på medborgarförslag från om nybyggnation av förskola i Skee

Svar på medborgarförslag från om nybyggnation av förskola i Skee STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 9 (18) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-06-12 Kf 51 Ks 64 Au 99 Ks/2013-0422 Svar på medborgarförslag från om nybyggnation av förskola i Skee Kommunstyrelsen

Läs mer

Etikett och trafikvett

Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Huddinge ska växa i takt med Stockholms län. Det betyder att befolkningen ska öka från drygt 100 000 invånare till mellan 120 000 och 150 000 år 2030. Det

Läs mer

Ta bort återvinningsstationen Balingsnäs 1:5 - svar på medborgarförslag väckt av Anita och Stig Norström

Ta bort återvinningsstationen Balingsnäs 1:5 - svar på medborgarförslag väckt av Anita och Stig Norström KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 17 februari 2014 7 Paragraf Diarienummer KS-2013/194.530 Ta bort återvinningsstationen Balingsnäs 1:5 - svar på medborgarförslag väckt

Läs mer

Riktlinjer för upplåtelse av offentlig plats

Riktlinjer för upplåtelse av offentlig plats RIKTLINJE 1(7) Tekniska förvaltningen Monica Söderlund monica.soderlund@kristinehamn.se Plan Policy Handlingsplan Rutin Instruktion Riktlinje Riktlinjer för upplåtelse av offentlig plats Dokumenttyp Riktlinje

Läs mer

TRYGGHETSVANDRING PÅ TRANDARED

TRYGGHETSVANDRING PÅ TRANDARED SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING PÅ TRANDARED VÅREN 2014 BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET (BRÅ) STADSDEL ÖSTER TRYGGHETSVANDRINGAR - SDF ÖSTER För att klara Borås Stads prioritering gällande säkerhet och trygghet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2016-02-24 1 () Plats och tid Kommunstyrelsesalen, Kommunhuset, klockan 9.00 10.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Marijo Edlund (S) ordförande Aliki

Läs mer

2014-02-04. Motion om bättre vitmarkeringar samt skyltning vid cykelöverfarter och övergångsställen. (AU 9) KS 2013-303

2014-02-04. Motion om bättre vitmarkeringar samt skyltning vid cykelöverfarter och övergångsställen. (AU 9) KS 2013-303 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-02-04 33 Motion om bättre vitmarkeringar samt skyltning vid cykelöverfarter och övergångsställen. (AU 9) KS 2013-303 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson PM angående utbyggnad av befintlig parkering för detaljplan Ändring av detaljplan för fastigheten Uddared 1:63 m fl, Oscarshöjd, Lerums kommun, Västra Götalands län. Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida:

Läs mer

Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län

Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län HANDLINGAR Program Redogörelse för programsamråd Plankarta, skala

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för Del av Nyckleby 1:33 Strömstads kommun HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS. Dnr MN/2002-0967

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för Del av Nyckleby 1:33 Strömstads kommun HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS. Dnr MN/2002-0967 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av Nyckleby 1:33 Strömstads kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2009-12-17 301 att genomföra ett samråd gällande rubricerat

Läs mer

Soptipp på Tornvaktargränd i Bromma Skrivelse av Jan Björklund m.fl. (fp) om att avbryta planeringen

Soptipp på Tornvaktargränd i Bromma Skrivelse av Jan Björklund m.fl. (fp) om att avbryta planeringen PM 2003 RVIII (Dnr 303-2270/2003) Soptipp på Tornvaktargränd i Bromma Skrivelse av Jan Björklund m.fl. (fp) om att avbryta planeringen Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen

Läs mer

Synpunkter och förslag på detaljplan för Söra 6:406 och Berga 11:1

Synpunkter och förslag på detaljplan för Söra 6:406 och Berga 11:1 Synpunkter på detaljplan för Söra 6:406 och Berga 11:1 består av 153 fastigheter och omfattar Simborgarvägen samt Häggkullevägen. Styrelsen fick vid föreningens årsstämma 2013-09-19 i uppdrag att vara

Läs mer

Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Ordföranden samt Jan Dickens. Underskrifter Sekreterare...

Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Ordföranden samt Jan Dickens. Underskrifter Sekreterare... Protokoll Nr 2015-6 Sammanträdesdatum 2015-09-16 Sammanträdestid 12-1215 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Tjänstemän Catharina Rydberg

Läs mer

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun SAMRÅDSHANDLING 2015-10-09 Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Samrådshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Ärende 27. Medborgarförslag om byggande av nya bostäder

Ärende 27. Medborgarförslag om byggande av nya bostäder Ärende 27 Medborgarförslag om byggande av nya bostäder Tjänsteskrivelse 1 (4) 2016-02-07 KS 2015.0303 Handläggare Bosse Björk Svar på medborgarförslag om byggande av nya bostäder Sammanfattning Föreligger

Läs mer

Moped klass II Kunskapsprov 2

Moped klass II Kunskapsprov 2 Moped klass II Kunskapsprov 2 Förnamn Efternamn Adress Postnummer Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Personnummer Provet genomfört den Förrättningsman Lokal Ort Godkänd Ej godkänd Antal rätt Underskrift

Läs mer

Hk SOLLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll WKJ Kommunstyrelsen

Hk SOLLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll WKJ Kommunstyrelsen Hk SOLLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll WKJ Kommunstyrelsen 184/2012 Dnr 2012/0569 KS-2 Diariekod: 007 Sammanträdesdatum 2012-10-31 Sidan 51 av 53 Remiss av regional bedömning av behovet av nya bostäder

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Vägarbetare har inte airbag. Sänk farten.

Vägarbetare har inte airbag. Sänk farten. Vägarbetare har inte airbag. Sänk farten. En rapport från SEKO juni 2011. Ny undersökning från SEKO Fartsyndare största hotet mot vägarbetare Sveriges trafikanter struntar i hastighetsbegränsningarna vid

Läs mer

Solgårds villaförening. Nyhetsbrev december 2012. Översiktsplan Huddinge 2030

Solgårds villaförening. Nyhetsbrev december 2012. Översiktsplan Huddinge 2030 Nyhetsbrev december 2012 Översiktsplan Huddinge 2030 Översiktsplan Huddinge 2030 är ett övergripande dokument som beskriver hur Huddinges bebyggelse, naturområden och infrastruktur skall utvecklas. Den

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR PLANPROGRAM

SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR PLANPROGRAM 2011-05-13 PROGRAM TILL DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:334 M. FL. (NY ICA- BUTIK) I GNOSJÖ KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR PLANPROGRAM ÄRENDEHANTERING Med anledning av planerad exploatering av fastigheten Gårö 1:334

Läs mer

Svar på Motion Öka antalet platser för korttidsboende samt tillskapa platser för omvårdnad av äldre sjuka

Svar på Motion Öka antalet platser för korttidsboende samt tillskapa platser för omvårdnad av äldre sjuka KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 7 (11) Kommunfullmäktige 2015-10-15 Kf 112 Ks 151 Au 177 KS/2014-0267 Svar på Motion Öka antalet platser för korttidsboende samt tillskapa platser för omvårdnad av äldre sjuka

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

Motion om färgade ytor på parkeringar för rörelsehindrade. Dnr KS 2013-183

Motion om färgade ytor på parkeringar för rörelsehindrade. Dnr KS 2013-183 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-10-22 321 Motion om färgade ytor på parkeringar för rörelsehindrade. Dnr KS 2013-183 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Monica Magnusson, sekreterare. Ulla-Britt Brandin. Kommunhusets byggnadskontor klockan 18.00 Paragrafer 31-38

Monica Magnusson, sekreterare. Ulla-Britt Brandin. Kommunhusets byggnadskontor klockan 18.00 Paragrafer 31-38 1 (10) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum, Boken kl. 15:45 17:00 Beslutande Marie-Louise Andersson (V) ordförande Patrik Ströbeck (M) vice ordförande Edward Galia (SD) ledamot Christian

Läs mer

Planbeskrivning. Vallbacken 21:6, Kvarteret Salem Detaljplan för skol- och kontorsändamål Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Vallbacken 21:6, Kvarteret Salem Detaljplan för skol- och kontorsändamål Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDSHANDLING 2013-10-31 DNR: 13BMN72 HANDLÄGGARE: THOBIAS NILSSON Planbeskrivning Vallbacken 21:6, Kvarteret Salem Detaljplan för skol- och kontorsändamål Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

Svar på remiss från Näringsdepartementet: Ändring i trafikförordning, vägmärkesförordning, förordning om vägdefinitioner och vägförordningen

Svar på remiss från Näringsdepartementet: Ändring i trafikförordning, vägmärkesförordning, förordning om vägdefinitioner och vägförordningen 1 (4) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2013-11-25 Dnr Sbn 2013-445 Anna Wallroth Dnr KS 2013-749 Samhällsbyggnadsnämnden Svar på remiss från Näringsdepartementet: Ändring i trafikförordning, vägmärkesförordning,

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Lilla Hammar 15:1, biltvätt Höllviken Vellinge kommun

Ändring av detaljplan för del av Lilla Hammar 15:1, biltvätt Höllviken Vellinge kommun 2016-04-20 Dnr: Ks 2012/605.722 Sida 1 (5) Ändring av detaljplan för del av Lilla Hammar 15:1, biltvätt Höllviken Vellinge kommun SAMRÅDS- OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING Översiktskarta Tillväxtavdelningen Vellinge.se

Läs mer

2015-09-07. Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen

2015-09-07. Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2015-09-07 Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens

Läs mer

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008 till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA September 2008 Denna utredning har utförts under juni 2006 september 2008 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Tyrénshuset 205 19 MALMÖ Tel: 040-698

Läs mer

Framkomlighet på gatorna runt Stuvsta J

Framkomlighet på gatorna runt Stuvsta J Framkomlighet på gatorna runt Stuvsta J Bakgrund Våra gator behöver ses över utifrån ett framkomlighetsperspektiv för att försäkra oss om att vi har gator där utryckningsfordon och snöröjning kan komma

Läs mer

Detaljplan för Väghyveln 9 m.fl. UTÖKAD ANVÄNDNING FÖR PALMCRANTZSKOLAN Östersunds kommun

Detaljplan för Väghyveln 9 m.fl. UTÖKAD ANVÄNDNING FÖR PALMCRANTZSKOLAN Östersunds kommun Detaljplan för Väghyveln 9 m.fl. UTÖKAD ANVÄNDNING FÖR PALMCRANTZSKOLAN Östersunds kommun 1 Dnr Ädh 1813/2011 Dnr planmodul: P 11/0028 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplanen har hållits tillgänglig för granskning

Läs mer

Svar på motion om toalett i anslutning till bryggan vid Strandgården

Svar på motion om toalett i anslutning till bryggan vid Strandgården Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-04-09 R Blad 31 Ks 52 Au 55 Dnr 131/2012-101 Svar på motion om toalett i anslutning till bryggan vid Strandgården Anders Cargerman, FP, och

Läs mer

Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras?

Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? KALIX KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen Information till Dig som är intresserad att sätta ut blomlådor Låt gatan blomma! Du har anmält intresse av att ställa ut blomlådor på Din gata för att minska

Läs mer

Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg

Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg 1/7 Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg Beslut i Trafiknämnden 1992-11-12 304 Nämnden beslöt bifalla kontorets förslag: godkänna mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 1 (10) 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX. Ungefärligt planområde

Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 1 (10) 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX. Ungefärligt planområde Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX Ny detaljplan för fastigheterna Prästbordet 1:16, 1:17, Gäveränge 2:76, del av Prästbordet 1:15 och Gäveränge 2:77,

Läs mer

Uttag av avgift rörande iordningställande av ny cirkulationsplats Peter Åbergs Väg/ Kattegattvägen. KS 2013-391

Uttag av avgift rörande iordningställande av ny cirkulationsplats Peter Åbergs Väg/ Kattegattvägen. KS 2013-391 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-02-25 47 Uttag av avgift rörande iordningställande av ny cirkulationsplats Peter Åbergs Väg/ Kattegattvägen.

Läs mer

Ändring av detaljplan Å 57 m.fl., Långasand Hemställan om planläggning. KS 2013-187

Ändring av detaljplan Å 57 m.fl., Långasand Hemställan om planläggning. KS 2013-187 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-11-19 360 Ändring av detaljplan Å 57 m.fl., Långasand Hemställan om planläggning. KS 2013-187 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Svar på motion Solceller/solfångare i Strömstads kommun

Svar på motion Solceller/solfångare i Strömstads kommun STRÖMSTADS KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida Kommunfullmäktige 19 (37) 2015-12-17 Kf 148 Ks 182 Au 214 KS/2013-0221 Svar på motion Solceller/solfångare i Strömstads kommun s förslag till Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

LVF - Aktuellt nr 5 2013

LVF - Aktuellt nr 5 2013 LVF - Aktuellt nr 5 2013 Långbro Villaförening - er lo kala villaförening sed an 1944 2013-11-27 I detta nummer Ordförande har ordet Stöld ur brevlådor Parkeringsregler Sotning Mer om parkering Tomträtt

Läs mer

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av Kärna 67:1, hyresbostäder i Hermansby socken, Kungälvs kommun PLANERING SAMHÄLLSBYGGNAD Mall skapad 041115 ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON 0303-23 80

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 16. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-09-07 1(14)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 16. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-09-07 1(14) Nr 16 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-09-07 1(14) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 7 september 2010, klockan 08.30-12.30 Beslutande Robert Svensson, ordf. (C) Johnny Stücken, v. ordf.

Läs mer

Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida 2

Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida 2 Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Prästgatan 50 onsdag 27 augusti 2014 kl 09:00-11:10 Beslutande Susanne Berger (S), ordförande Laila Borger (S), ersättare för Lars Isacsson (S) Jan-Åke

Läs mer

Yttrande angående den fördjupande översiktsplanen

Yttrande angående den fördjupande översiktsplanen 1 (6) Ripvägen 17 139 41 VÄRMDÖ Tel. 08-571 401 80 Fax. 08-571 401 84 Mobil 0703-325 215 http://hem.passagen.se/radberg arne@arim.nu http://bevara_stromma.tripod.com Värmdö kommun planavdelningen 134 81

Läs mer

Fastställelse av verksamhetsområde för allmän vatten- och spillvattenanläggning i området Kebal, Strömstads kommun

Fastställelse av verksamhetsområde för allmän vatten- och spillvattenanläggning i området Kebal, Strömstads kommun STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 8 (10) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-09-04 Kf 66 Ks 76 Au 111 Ks/2014-0063 Fastställelse av verksamhetsområde för allmän vatten- och spillvattenanläggning

Läs mer

Anteckningar Workshop 1

Anteckningar Workshop 1 1(7) Anteckningar Workshop 1 Tid: 12 maj 2015 kl. 18.00-21.00 Plats: Hallersrudskolans matsal Närvarande: Anna Lindstedt och Örjan Nässlander från Hammarö kommun, Göran Grönkvist tf kommunarkitekt, Maria

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN

GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN ANTAGANDEHANDLING 2015-06-11 Dnr: 2012:98 Detaljplan för del av DRÄTTINGE 1:9 m.fl. i KAXHOLMEN Jönköpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS. Granskning detaljplan Ett planförslag,

Läs mer

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. 1 (5) Låt gatan blomma! Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? Du som ansvarar

Läs mer

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet.

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet. Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet. För att öka trafiksäkerheten på bostadsgator är vår erfarenhet att tidigare metod med blomlådor och senare med trafiköar i betong åstadkommer en fartdämpning som

Läs mer

Svar på medborgarförslag om att sätta belysning på tre befintliga entreer till elljusspåret vid Ekbacksbadet

Svar på medborgarförslag om att sätta belysning på tre befintliga entreer till elljusspåret vid Ekbacksbadet Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2010-11-29 Blad 14 Ks 161 Au 159 Dnr 264/2010-101 Svar på medborgarförslag om att sätta belysning på tre befintliga entreer till elljusspåret vid Ekbacksbadet Från har

Läs mer

Trafikutredning Röhult I samband med detaljplan för nya bostäder vid Blåtjärnsvägen, Hjälmared, Alingsås

Trafikutredning Röhult I samband med detaljplan för nya bostäder vid Blåtjärnsvägen, Hjälmared, Alingsås I samband med detaljplan för nya bostäder vid Blåtjärnsvägen, Beställare: ALINGSÅS KOMMUN 441 81 ALINGSÅS Beställarens representant: Job van Eldijk Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Helenelund 7:5, vid Skogstorpsvägen, Helenelund. 665 Laga kraft 2015-10-20 Dnr 2008/415 KS 203

Detaljplan för del av fastigheten Helenelund 7:5, vid Skogstorpsvägen, Helenelund. 665 Laga kraft 2015-10-20 Dnr 2008/415 KS 203 Detaljplan för del av fastigheten Helenelund 7:5, vid Skogstorpsvägen, Helenelund 665 Laga kraft 2015-10-20 Dnr 2008/415 KS 203 Innehållsförteckning Planbeskrivning HANDLINGAR 1 BAKGRUND OCH SYFTE 1 TIDIGARE

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2014-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrummet Rex, klockan 14.15 15.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Kjell Ivemyr (S) ordförande

Läs mer

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45 Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen 8 Tel. 0640-161 00 Fax 0640-161 05 krokoms.kommun@krokom.se

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Förrådet 1 och 2 med flera i Norrtälje stad Dnr 14-277.214 Ks 14-269.214

Detaljplan för fastigheterna Förrådet 1 och 2 med flera i Norrtälje stad Dnr 14-277.214 Ks 14-269.214 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2014-10-16 Detaljplan för fastigheterna Förrådet 1 och 2 med flera i Norrtälje stad Dnr 14-277.214 Ks 14-269.214 SAMMANFATTNING Syftet med planen är att möjliggöra uppförande av drygt

Läs mer

Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun 2011-04-12 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun Plats och tid: Centralskolans aula 19:00-21:00 Närvarande: Åhörare: ca 60 medborgare () Förtroendevalda:

Läs mer

Pensionärsrådet. Enligt föredragningslistan nedan. 9 Svar på skrivelse från Handikapprådet och Pensionärsrådet 2015/631

Pensionärsrådet. Enligt föredragningslistan nedan. 9 Svar på skrivelse från Handikapprådet och Pensionärsrådet 2015/631 TILLÄGGSKALLELSE 2015-09-07 Pensionärsrådet Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2015-09-07, klockan 13:30 Ärenden: Enligt föredragningslistan nedan Susanne Jönsson Ordförande Elisabeth Alm

Läs mer

Bemötande av remissvar om gångfartsområde Västergatan

Bemötande av remissvar om gångfartsområde Västergatan Datum Dnr 2012-05-10 2012-T0111-5 1(6) Miljö-, byggnadsoch teknikförvaltningen Samtliga berörda på Västergatan Bemötande av remissvar om gångfartsområde Västergatan Bakgrund Tekniska nämnden har fått i

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Veronica Sjögren PBN 2013-1773 018-727 47 64 Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-01-03 Kartbild som

Läs mer

Svar på medborgarförslag om att byta ut glödlamporna till lågenergilampor alt. LED-lampor

Svar på medborgarförslag om att byta ut glödlamporna till lågenergilampor alt. LED-lampor SAMMANTRADESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2012-05-29 Blad 15 Ks 102 Au 107 Dnr 256/2011101 Svar på medborgarförslag om att byta ut glödlamporna till lågenergilampor alt. LED-lampor Från Linda Jonsson har till

Läs mer

Trelleborg2000, v 1.0, 2008-09-16

Trelleborg2000, v 1.0, 2008-09-16 Trelleborg2000, v 1.0, 2008-09-16 Gruppen kan tänka sig att detta område utnyttjas för servicefunktioner, ex. förskola. Förskolan får på så sätt närheten till skogen och havet utan att behöva korsa vägen.

Läs mer

Svar på medborgarförslag nr 2/2014 - Policy för anläggande/byggande av kommunikationsmaster i kommunen

Svar på medborgarförslag nr 2/2014 - Policy för anläggande/byggande av kommunikationsmaster i kommunen Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-1 1-12 rå ii AU 9:16 Dnr. KS 2014/0152 Svar på medborgarförslag nr 2/2014 - Policy för anläggande/byggande av kommunikationsmaster i kommunen

Läs mer

Busstrafik på Storsvängen i Karlstad

Busstrafik på Storsvängen i Karlstad -14 UPPDRAG Trafikutredning linje 4 i Norra Kroppkärr, Karlstad UPPDRAGSNUMMER 2128137000 UPPDRAGSLEDARE Daniel Malmqvist UPPRÄTTAD AV Daniel Malmqvist DATUM Busstrafik på Storsvängen i Karlstad Bakgrund

Läs mer

Svar på motion - angående torgförsäljning och närproducerat och ekologiskt från land och hav.

Svar på motion - angående torgförsäljning och närproducerat och ekologiskt från land och hav. STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 21 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 149 Ks 183 Au 215 KS/ 2014-0281 Svar på motion - angående torgförsäljning och närproducerat och ekologiskt från land

Läs mer

Protokoll 1 (16) Se nästa sida. Jennie Luthander. Bengt Andersson (S) Hasse Månsson (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (16) Se nästa sida. Jennie Luthander. Bengt Andersson (S) Hasse Månsson (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (16) Plats och tid Selma, 2016-02-16, kl. 17.00 18.40 Beslutande Se nästa sida. Övriga närvarande Malin Klasson, Utvecklingsingenjör gata/trafik, 13-16 Håkan Svensson, Driftchef, 13-16 Julia

Läs mer

PROTOKOLL 2014-12-01. Svar på medborgarförslag 2014:07 om att ta fram en kommuntäckande grönstrukturplan KS-2014/261

PROTOKOLL 2014-12-01. Svar på medborgarförslag 2014:07 om att ta fram en kommuntäckande grönstrukturplan KS-2014/261 Kommunstyrelsen 251 Utdrag ur PROTOKOLL 2014-12-01 Svar på medborgarförslag 2014:07 om att ta fram en kommuntäckande grönstrukturplan KS-2014/261 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret. Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret. Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214 Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214 Upprättad 2013-05-15 Laga Kraft 2013-07-09 LAGA KRAFTHANDLING

Läs mer

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan PLANBESKRIVNING 2012-06-14 Antagen av BMN: 2012-09-19 Dnr: 11BMN116 Laga kraft: 2012-10-22 Handläggare: Thobias Nilsson Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan Detaljplan för centrum m.m. Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande Dnr 2008/209 1(7) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Samrådshandling 2008-10-15, rev 2008-XX-XX Antagen 2008-XX-XX Laga kraft 2008-XX-XX Detaljplan för Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands

Läs mer