LIF rapport. Det finns ingen ursäkt 2009:2. Fokus på nationella riktlinjer och uppnådda behandlingsresultat för astma- och KOL-vården

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LIF rapport. Det finns ingen ursäkt 2009:2. Fokus på nationella riktlinjer och uppnådda behandlingsresultat för astma- och KOL-vården"

Transkript

1 LIF rapport Det finns ingen ursäkt Fokus på nationella riktlinjer och uppnådda behandlingsresultat för astma- och KOL-vården 2009:2 Juni 2009

2 Detta är LIF LIF är branschorganisationen för forskande läkemedelsföretag verksamma i Sverige. LIF företräder ca 75 företag vilka står som tillverkare för ca 80 % av alla läkemedel som säljs i Sverige. LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 2 (28)

3 Innehållsförteckning Förord... 4 Sammanfattning... 5 Förbättrad diagnos och tidigare upptäckt!... 5 Satsa på fler och bättre specialmottagningar!... 5 Satsa på rökstopp!... 5 Utveckla astma och KOL-register!... 6 Förbättrad följsamhet till läkemedelsordinationer inom astma och KOL-vården!... 6 Astma- och-kol vård en lönsam investering! Metod och material... 7 Epidemiologi och ekonomi... 7 Aktuella riktlinjer... 7 Följsamhet till riktlinjer Astma... 8 Epidemiologi... 8 Aktuella behandlingsriktlinjer KOL Epidemiologi Aktuella behandlingsriktlinjer Följsamhet till riktlinjerna Samhällets kostnader för astma och KOL Nuvarande läkemedelsanvändning Läkemedelskostnader enligt riktlinjer Behandlingsvinster En nollvision för astma Ställ diagnosen KOL och spar pengar! En vinst för astma-/kol-patienten och samhället Bilagor Använda riktlinjer och rekommendationer SBU:s kunskapsöversikter Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer Socialstyrelsens riktlinjer Läkemedelsboken Regionala och lokala riktlinjer Läkemedel för behandling av obstruktiva lungsjukdomar LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 3 (28)

4 Förord Moderna läkemedel har bidragit till stora vinster i vården av astma. Färre dör och behovet av sjukhusvård har minskat. Men fortfarande dör 150 personer på grund av astma varje år i Sverige. Forskningen visar att patientstödet brister och att många astmatiker använder utskrivna läkemedel på ett felaktigt sätt. Med modern astmabehandling ska ingen behöva dö på grund av astma. Sjukdomen KOL ökar, särskilt bland kvinnor. Fortfarande finns missuppfattningen att KOL varken kan förebyggas eller behandlas trots att vi idag vet att tidig diagnos, rökstopp och effektiv behandling kan minska både lidande och vårdbehov. Många patienter får ingen diagnos och därmed ingen behandling vilket ger ökade kostnader för bland annat sjukhusvård. Det finns idag nationella kvalitetsregister inom många områden. För astma och KOL har det hittills inte funnits några sådana kvalitetssäkringssystem men nu pågår arbete med RiksKOL och ett Nationellt Astmaregister. Vi välkomnar dessa initiativ och hoppas att vården snabbt kommer att ta till sig denna möjlighet till uppföljning. Vi visar i denna rapport att de nationella riktlinjerna inte får tillräckligt genomslag i den kliniska vardagen. En viktig orsak till detta är sannolikt att resultaten av behandlingen i form av uppnådda behandlingsresultat inte följs upp rutinmässigt. Vi vet i dag helt enkelt för lite om vilken nytta sjukvårdens insatser ger. Det gäller både läkemedel och övrig behandling. Satsningar på ökad prevention, bättre måluppfyllelse av nationella riktlinjer och förbättrad hantering av läkemedlen kommer att resultera i minskad belastning på morgondagens sjukvård. Detta vill vi belysa med denna rapport som tagits fram av LIFs Fokusgrupp Astma/KOL i samarbete med Gullers Grupp Informationsrådgivare AB. Vi hoppas att vi med den ska kunna stimulera till fortsatta diskussioner kring hur vi kan förbättra vården av astma- och KOL-patienter i Sverige. Richard Bergström, VD LIF de forskande läkemedelsföretagen Juni 2009 LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 4 (28)

5 Sammanfattning Astma och KOL är två av våra vanligaste folksjukdomar. Under de senaste 20 åren har astmadödligheten halverats och behovet av sjukhusvård har minskat kraftigt. Modern astmabehandling och effektiva läkemedel, har väsentligt förändrat prognosen för sjukdomen. Ändå dör det fortfarande cirka 150 personer per år i Sverige och majoriteten av patienterna lever med symtom som begränsar deras liv. KOL utgjorde redan 1990 den sjätte vanligaste dödsorsaken och år 2020 kommer sjukdomen vara den tredje vanligaste i världen enligt WHO. Till skillnad från astma har antalet vårdtillfällen och dödligheten i KOL ökat. Trots allmänt goda kunskaper och nya läkemedel visar undersökningar att många patienter inte får lämplig förebyggande vård och behandling. Det saknas idag data som beskriver vårdens följsamhet till behandlingsriktlinjer och i vilken utsträckning patienter med astma och KOL når uppsatta behandlingsmål. Däremot har flera studier gjorts som visar att såväl astma som KOL-patienter underbehandlas och felbehandlas. För att förbättra för dagens och morgondagens astma och KOL-patienter måste samhället se till att vården blir bättre, bland annat genom; Förbättrad diagnos och tidigare upptäckt! KOL är en kraftigt underdiagnostiserad sjukdom. Trots att patienterna har symtom diagnostiseras de ofta inte förrän sjukdomen avancerat till ett sent stadium. Det beror till stor del på bristande kunskaper om sjukdomen. Tidig och korrekt diagnos är en självklar förutsättning för preventiva åtgärder och korrekt behandling. Hälso- och sjukvården måste se till att både patienter och personal får ökad kunskap om sjukdomen KOL. Satsa på fler och bättre specialmottagningar! Många studier visar att modern astma/kol-behandling sparar pengar. Vi måste därför utnyttja de behandlingsmöjligheter som finns på bästa sätt. En viktig åtgärd är att se till att det finns särskilda astma/kol-mottagningar inom hela primärvården och att de som redan finns uppgraderas bland att genom att avsätta mer tid till verksamheten. Dessa mottagningar ökar patienternas kunskap vilket i sin tur leder till färre symtom, ökat välbefinnande samt färre akutbesök och sjukskrivningar. De kriterier som tagits fram för att kvalitetssäkra astma/kol-mottagningar måste följas. Satsa på rökstopp! Den enskilt mest effektiva åtgärden för att förhindra uppkomst av sjukdomen KOL är rökstopp. Detta framhålls naturligtvis i både de nya och i de gamla nationella behandlingsriktlinjerna. Förutom att förebygga uppkomsten av KOL bromsar rökstopp också försämringstakten hos de som redan har sjukdomen. Trots detta finns det idag tydliga brister i följsamheten till de nationella riktlinjerna för KOL som förespråkar bland annat rökstopp. Satsning på rökstopp och rökavvänjning måste därför prioriteras. LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 5 (28)

6 Utveckla astma och KOL-register! En annan viktig förutsättning för att uppnå bra vård för astma och KOL-patienter är uppföljning och utvärdering av behandlingsresultaten. Idag saknas i stor utsträckning bra nationella kvalitetsregister inom många terapiområden. Detta gäller bland annat astma/kolområdet men nu har Svensk Lungmedicinsk Förening initierat ett nationellt kvalitetsregister för KOL (RiksKOL) och en arbetsgrupp har bildats med syfte att skapa ett nationellt astmaregister. Uppföljning och utvärdering är en förutsättning för kvalitetsutveckling. Det är därför mycket viktigt att dessa initiativ får starkt stöd så att vården snabbt kan ta dem i bruk. Förbättrad följsamhet till läkemedelsordinationer inom astma och KOL-vården! Bra och effektiva läkemedel är helt avgörande för de flesta astma-/kol-patienters behandlingsresultat. Läkemedel är en del av patientens behandling och ska ordineras utifrån effekten i samverkan med övrigt omhändertagande. Inom astma och KOL är det viktigt att läkemedelsbehandlingen samspelar med andra evidensbaserade åtgärder i vården. I en nyligen publicerad svensk studie använde bara var tredje person med astma och KOL sina receptbelagda mediciner så som läkaren har förskrivit. Nästan hälften av patienterna hämtar ut för lite läkemedel medan var femte hämtar ut för mycket. 1 Samma studie visade att uthämtningsmönstren skiljer sig åt mellan olika läkemedel. Samma patient följde läkarens föreskrifter noggrannare när det gällde diabetesmedicin än vad de gjorde med astmaläkemedel. Med en förbättrad läkemedelsanvändning borde vi kunna sänka samhällets kostnader ytterligare. Astma- och KOL-vård en lönsam investering! Nya svenska studier visar att samhällets kostnader för astma och KOL har fördubblats jämfört med tidigare bedömningar. Den totala kostnaden beräknas uppgå till 16 miljarder kronor per år, 7 miljarder för astma och 9 miljarder för KOL. Både individen och samhället har mycket att vinna på att moderna astma-/kol-behandlingar används enligt aktuella behandlingsriktlinjer. Ett flertal studier visar att så inte är fallet, varken för astma eller för KOL. Uppskattningarna i denna rapport visar att det är fullt möjligt att sänka samhällets kostnader för astma-/kol-vården med cirka 2 miljarder kronor per år. En besparing som till stor del täcker den investering på cirka 2,2 miljarder kronor som behövs för att svenska patienter ska få rekommenderad läkemedelsbehandling. Till det ska läggas de mänskliga vinsterna för alla patienter med astma/kol som får en bättre kontroll av sin sjukdom och därigenom ett bättre liv. 1 K Krigsman, J L G Nilsson, L Ring; Refill adherence for patients with asthma and COPD: comparison of a pharmacy record database with manually collected repeat prescriptions; Pharmacoepidemiology and Drug Safety, Accepted 13 August 2006 LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 6 (28)

7 1. Metod och material Syftet med denna rapport är att beskriva läkemedlens roll i behandlingen av astma och KOL. Fokus ligger på underhållsbehandling hos vuxna. Epidemiologi och ekonomi Uppgifter om förekomsten av sjukdomstillstånden och olika riskfaktorer, såsom prevalensoch incidensmått, är hämtade från Socialstyrelsens officiella källor, publicerade i nationella riktlinjer eller direkt från patient- och dödsorsaksregistret. Data har även hämtats från Läkemedelsboken 09/10. Officiella källor som använts som underlag redovisas som bilaga. Aktuella riktlinjer Rapporten baseras fram för allt på Socialstyrelsens riktlinjer för vård av astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom/kol (2004), Farmakologisk behandling vid astma Behandlingsrekommendation, Information från Läkemedelsverket, Supplement 1:2007 och Farmakologisk behandling av kronisk obstruktiv lungsjukdom- KOL- Ny rekommendation, Information från Läkemedelsverket 2:2009 (2009). Följsamhet till riktlinjer Syftet med denna rapport är att initiera en diskussion kring hur vi kan höja kvaliteten i vården av astma och KOL. I kvalitetsbegreppet ligger att vården i största möjliga utsträckning är evidensbaserad samt att ett helhetsperspektiv tillämpas för alla de insatser som vidtas i vården av den enskilde individen. Varje individ ska kunna förvänta sig en individuell bedömning och en individuellt anpassad behandling. Läkemedel är en viktig del av patientens astma/kol-behandling och det är viktigt att läkemedelsbehandlingen kombineras med andra evidensbaserade åtgärder och att det är den samlade effekten som utvärderas. Bland andra åtgärder har framför allt värdet av särskilda astma-/kol-mottagningar visat sig vara stort. Det finns för närvarande cirka 60 nationella kvalitetsregister som innehåller uppgifter om enskilda patienter, deras behandling och resultatet av denna. Dessa har bidragit mycket till utvecklingen av kvalitetsarbetet inom svensk sjukvård. En viktig del i kvalitetsarbetet är framtagandet och förankringen av olika kvalitetsindikatorer som möjliggör uppföljning av vårdens resultat och en kvalitetsfokuserad styrning. Denna utveckling är mycket positiv och måste stödjas samt påskyndas. För astma/kol har det fram till i dag inte funnits några sådana register men nu är två under uppbyggnad, RiksKOL och Nationella Astmaregistret, vilket vi välkomnar. Det kommer dock att dröja flera år tills vi har tillgång till data som mäter kvaliteten i astma/kol-vården i Sverige. Det är därför svårt att utvärdera följsamheten till nationella riktlinjer. Information måste istället hämtas från forskningsstudier och Socialstyrelsens läkemedelsregister, patientregister och dödsorsaksregister. Vi har inte gjort någon egen datainsamling angående följsamhet till riktlinjerna. Framställningen baseras enbart på officiell statistik, publicerad eller beställd, samt resultat från tidigare studier inom området. LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 7 (28)

8 2. Astma Astma är en kronisk inflammatorisk luftvägssjukdom. Pip i bröstet, hosta, andfåddhet och tryck över bröstet är vanliga symtom tillsammans med varierande grad av andningsproblem. Epidemiologi Åtta procent, eller cirka svenskar, beräknas i dag leva med astma. Sjukdomen börjar ofta i barndomen. 2 På 1950-talet förekom astma hos cirka 1 procent av alla skolbarn. Idag anges prevalensen bland skolbarnen vara ungefär 8-10 procent. Även i den vuxna befolkningen har astma ökat i förekomst från cirka 1 procent under 1950-talet till dagens 8 procent. 2 Luftvägsinfektioner är ofta den utlösande faktorn hos små barn, medan allergi är den vanligaste faktorn hos barn och ungdomar. Hos vuxna utlöses astma av både allergiska och av icke-allergiska orsaker t ex tobaksrök och ogynnsam inomhusmiljö. 2 Grova uppskattningar ger att ungefär hälften av astmapatienterna ( vuxna personer) har tillfälliga besvär, en gång i veckan eller mer sällan. En fjärdedel ( vuxna personer) har kontinuerliga besvär och resterande vuxna personer har måttliga till svåra besvär. Med dagens astmabehandling behöver få utnyttja slutenvård. Antalet vårddagar för astmapatienter har mer än halverats under en knapp 10-årsperiod, från under 1998 till år Enligt Socialstyrelsen motsvarar det 67 miljoner i minskade kostnader, från 212 miljoner kronor 1998 till 145 miljoner Modern astmabehandling har även bidragit till att antalet dödsfall minskat med nästan 70 procent under en 20-årsperiod, men fortfarande dör cirka 150 personer per år som en direkt följd av astma. 3 Figur 1. Mortalitet astma huvuddiagnos Socialstyrelsens riktlinjer för vård av astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom/kol 2004, Socialstyrelsen Utdrag från Socialstyrelsens Patientregister, september 2008 LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 8 (28) Antal dödsfall

9 Aktuella behandlingsriktlinjer Riktlinjerna för underhållsbehandling hos vuxna med astma ger tydliga rekommendationer för vilka läkemedelsgrupper som ska användas till patientgrupper med olika svårighetsgrad av sjukdomen. 4 Tyvärr har dock inga kvalitetsindikatorer eller målvärden kopplats till rekommendationerna. Hörnstenen vid all astmautredning och behandlingsuppföljning är en utförlig mätning av lungfunktionen med spirometri eller PEF, Peak Expiratory Flow. En ny metod för diagnostik och behandlingsuppföljning mäter kväveoxidhalten i utandningsluften, FENO (fraction of exhaled nitric oxide) och har potentialen att förenkla diagnostiken i framtiden. Målet för all astmabehandling är att patienterna ska uppnå så fullgod kontroll som möjligt över sin sjukdom. Men ett stort antal studier, i både Sverige och internationellt, visar att flertalet patienter inte når dessa behandlingsmål som sammanfattas enligt nedan 5 : (1) symtomfrihet (2) ingen begränsning av dagliga aktiviteter (3) normal lungfunktion (4) inga akutbesök (5) fullgod livskvalitet (6) inga allvarliga läkemedelsbiverkningar Läkemedelsbehandlingen ska anpassas till astmans svårighetsgrad, ålder, biverkningsrisk, eventuell allergi och social situation. Svårighetsgraden kan dessutom variera över tid hos en och samma individ varför patient kan befinna sig på olika steg behandlingstrappa över tid. I bilagan beskrivs de vanligaste astmaläkemedlen. Figur 2. Underhållsbehandling vid astma - barn från 7 år och vuxna. 4 Primärvård Specialmottagning Specialistklinik Steg 1 Steg 2 Steg 3 Steg 4 Steg 5 Astmautbildning, kontroll av omgivning/exponering, följsamhet till ordination Vid behovsbehandling Vid behovsbehandling med snabbverkande bronkdialterare Lågdos ICS Låg-medelhög dos ICS + LABA Andrahandsalternativ ICS + LTRA Medelhög-hög dos ICS + LABA Eventuellt ytterligare tillägg med LTRA o/l teofyllin Orala CS o/l omalizumab ICS = inhalerade kortikosteroider, LABA = långverkande beta-2-agonister, LTRA=Leukotrienreceptorantagonist, CS = kortikosteroider 4 Farmakologisk behandling vid astma Behandlingsrekommendation, Information från Läkemedelsverket Supplement 1: Läkemedelsboken 09/10 LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 9 (28)

10 Primärvården sköter flertalet vuxna personer med astma och särskilda astma-/kolmottagningar har inrättats på två tredjedelar av landets vårdcentraler. Strukturerade utredningar, lungfunktionsmätningar och patientutbildningar är de huvudsakliga uppgifter på dessa mottagningar. Studier visar att mottagningarna ger ett bättre omhändertagande av patienterna. Patienterna ökar sin kunskap, visar färre symtom, får ökat välbefinnande samt drabbas av färre akutbesök och sjukskrivningar. 6 Verksamhetsformen möjliggör även förbättrad dokumentation och uppföljning av patienterna. 7 Det finns idag tydliga kriterier för vad en fullvärdig astma/kol-mottagning ska erbjuda i form av vård och kompetens. Kriterierna säger bland annat att varje vårdcentral bör avsätta minst 0,5 timmar/vecka och 1000 listade patienter. En aktuell svensk studie visar att det trots detta finns stora brister. 8 Det är bakgrunden till att SFAMs (Svensk Förening för Allmänmedicin) nätverk för astma- och allergiintresserade läkare hösten 2008 presenterade nya kriterier för astma/kol-mottagningar, som ställer betydligt högre krav på verksamheten bland annat att varje vårdcentral bör avsätta minst 1,5 tim/vecka och 1000 listade patienter. 9 Oberoende av organisationsform har patientutbildning - i astmaskolor, på internat eller individuellt - en självklar plats i modern astmabehandling. Målet är delaktiga patienter som har kunskap om hur de ska minimera risken för nya astmaattacker. Forskning visar att patientutbildning på ett kostnadseffektivt sätt ger patienterna bättre livskvalitet och lungfunktion genom ökad användningen av inhalationssteroider och ökad följsamhet till behandlingen. Patientens följsamhet till läkarens ordination Vad gäller astmabehandling är det troligtvis inte läkarnas följsamhet till rekommendationer som är ett problem utan snarare patienternas följsamhet till läkarens ordination vilket flera oberoende studier visar. Den första svenska studien som studerade följsamheten vid långtidsmedicinering visade bland annat att endast 34 procent av patienterna med inhalationssteroider hämtade ut den mängd läkemedel som motsvarade procent av läkarnas ordinationer. 10 I en nyligen publicerad svensk studie använde bara var tredje person med astma och KOL sina receptbelagda mediciner så som läkaren har förskrivit. Nästan hälften av patienterna 6 Socialstyrelsens riktlinjer för vård av astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom/kol 2004, Socialstyrelsen Att utveckla astmamottaningar vid vårdcentraler, Rapport från Arbets- och miljömedicin, Stockholms läns landsting, 2004:1 8 Praxisstudien astma/kol, Björn Ställberg, Karin Lisspers, Björn Ställberg, Christer Janson, 2007/ Muntlig kontakt med Björn Ställberg, distriktsläkare Trosa Vårdcentral, medlem i SFAM:s nätverk för astma- och allergiintresserade läkare 10 Andersson K, Melander A, Svensson C, Lind O and Nilsson JLG. Repeat prescriptions: refill adherence in relation to patient and prescriber characteristics, reimbursement level and type of medication. Eur J Public Health 2005; 15: LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 10 (28)

11 hämtar ut för lite läkemedel medan var femte hämtar ut för mycket. 11 Samma studie visade att uthämtningsmönstren skiljer sig åt mellan olika läkemedel. Samma patient följde läkarens ordination noggrannare när det gällde diabetesmedicin än vad de gjorde med astmaläkemedel. ALMA-studien (Att Leva Med Astma) visade att många patienter använde inhalationssteroider endast i perioder, i strid mot nuvarande behandlingsrekommendationer. Författarna angav att orsakerna till detta var att många undervärderar sina besvär samt att många avstår från att hämta ut läkemedel på grund av kostnaden. Det senare var vanligare hos yngre patienter. 12 En europeisk jämförelse av personer i åldrarna år med astma i 14 länder visade att följsamheten var låg i samtliga länder (genomsnitt 67 procent), men med stor variation mellan länderna. USA, Australien och Sverige hade signifikant lägre följsamhet. I Sverige var följsamheten cirka 50 procent. Ett viktigt fynd var att sjukdomens svårighet inte påverkade patienternas följsamhet. 13 Via Läkemedelsregistret kan man analysera antalet personer som återkommande hämtar ut sina astmaläkemedel. Bland personer som hämtat ut ett recept med inhalationssteroider eller antikolinergika under 12-månadersperioden juli 2005-juni 2006 var det ungefär hälften av patienterna som hämtade ut 9 månaders behandling eller mindre. Under den följande tvåårsperioden hämtade hela 25 procent bara ut ett recept och fyra av tio hämtade ut två recept K Krigsman, J L G Nilsson, L Ring; Refill adherence for patients with asthma and COPD: comparison of a pharmacy record database with manually collected repeat prescriptions; Pharmacoepidemiology and Drug Safety, Accepted 13 August Ställberg B, Nyström Kronander U, Olsson P, Gottberg L, Rönmark E. Lundbäck B. Living with asthma in Sweden the ALMA Study. Respir Med, 2003; 97(7): Cerveri et al, International variations in asthma treatment compliance; the results of the European Community Respiratory Health Survey (ECRHS). Eur Respir J, 1999 Aug; 14 (2): Utdrag ur Socialstyrelsens Läkemedelsregister, februari 2008 LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 11 (28)

12 3. KOL Kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en långsamt, successivt fortskridande och irreversibel lungsjukdom. Sjukdomen smyger sig på, vilket bidrar till att patienten omedvetet anpassar sig till en sämre lungfunktion. Underdiagnostiken är därför stor, även vid svår KOL, vilket leder till underskattning av kostnader, samsjuklighet och dödlighet. 15 KOL är en ofullständigt kartlagd folksjukdom orsakad av ogynnsam yttre påverkan, så som tobaksrökning och arbetsplatsrelaterad exponering. 16 Det står allt mer klart att KOL är en systemsjukdom som påverkar många organ i kroppen. Avancerad KOL försämrar inte bara lungfunktionen utan ger även undernäring, avmagring, muskelsvaghet, benskörhet samt försämrad psykologisk och social funktion. 17 Akut försämring, ofta på grund av en luftvägsinfektion, s.k. exacerbation, innebär ökade andningssvårigheter, hosta, trötthet, matleda och ångest samt ökad risk för hjärtsvikt. Det kan ta flera veckor innan patienten är tillbaka vid utgångsvärdena, och i vissa fall återställs lungfunktionen aldrig. Dödligheten är hög hos patienter med svåra exacerbationer. 18 Andnöd är huvudsymtom både vid astma och KOL men kan även orsakas av flera andra sjukdomar, vanligtvis hjärtsvikt. Kombination av lungsjukdom och hjärtsvikt är också vanligt. 19 Med hjälp av peak flow-mätare kan obstruktivitet avslöjas och med ett blodprov som mäter probnp kan hjärtsvikt uteslutas. Några entydiga undersökningar som skiljer astma och KOL finns inte och båda sjukdomarna kan förekomma hos en och samma person. 15 Lindström M, Jönsson E, larsson K, Lundbäck B. Underdiagnosis of chronic obstructive pulmonary disease in northern Sweden. Int J Tuberc Lung Dis. 2001;6(1): Augusti A. COPD a multicomponent: Implications for management. Resp Med 2005;99: Socialstyrelsens riktlinjer för vård av astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom /KOL Almagro P, Calbo E, Ochoa de Echaguen A, Barreiro B, Quintana S, Heredia JL, et al. Mortality after hospitalization for COPD. Chest 2002;12(5) Temanummer om KOL i Läkartidningen Nr 13/2007 LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 12 (28)

13 Tabell 1. Viktiga skillnader mellan astma och KOL 20 Astma KOL Ålder Ofta, men inte alltid debut i unga år Debut efter 40 års ålder Anamnes Attackvisa symtom som utlöses av exponering eller vid infektion Smygande debut med tilltagande andnöd Rökare Rinit Ofta Sällan Känslighet för irritanter/kyla Tydlig Mindre tydlig Status Ofta normal Beror på sjukdomens svårighetsgrad Lungröntgen Normal Normal i tidigt skede Ofta typisk vid emfysem Lungfysiologi PEF-kurvan Kan vara normal. Vid symtom ses obstruktiv bild med oftast påvisbar reversibilitet Ökad variabilitet PEF ökar efter beta-2-agonist Obstruktiva förändringar med liten eller ingen reversibilitet Små variationer Obetydlig PEF-ökning efter beta- 2-agonist Effekt av steroider Påtaglig Mindre påtaglig Prognos God Kan leda till respiratorisk insufficiens och för tidig död Epidemiologi I Sverige uppskattas andelen av den vuxna befolkningen med KOL vara 6-8 procent, vilket motsvarar mellan personer. 21 Sjukdomen ökar kraftigt med stigande ålder. Den årliga incidensen av KOL har i Sverige beräknats till 15/1000 individer bland rökare och år och 2/1000 individer och år bland icke-rökare. 22 KOL diagnostiseras med hjälp av spirometri. Svårighetsgraden bestäms utifrån patientens lungfunktion. Patientens vårdbehov och risken för komplikationer ökar och prognosen försämras med ökad svårighetsgrad. Läkemedelsverkets nya rekommendationer utgår från fyra stadier. Stadium I, som motsvarar lindrig KOL enligt internationella riktlinjer, Stadium II (medelsvår KOL), Stadium III (svår KOL) och Stadium IV (mycket svår KOL). Denna skillnad i benämning påverkar inte innehållet i rekommendationerna. Svenska studier visar att merparten patienter som diagnostiseras har stadium I eller II. Patienter med stadium I kan dock vara svårt handikappade av sin lungsjukdom. 20 Läkemedelsboken 09/10 21 Farmakologisk behandling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) Ny rekommendation, Information från Läkemedelsverket 2: Temanummer om KOL i Läkartidningen Nr 13/2007 LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 13 (28)

14 Tabell 2. Förekomst av KOL med olika svårighetsgrad Svårighetsgrad Andel (%) Prevalens (%) Stadium I (internationellt = lindrig) 57 8,2 Stadium II (internationellt = medelsvår) 37 5,3 Stadium III (internationellt = svår) 5 0,7 Stadium IV (internationellt = mycket svår) 1 0, KOL är en kraftigt underdiagnostiserad sjukdom. Svenska studier visar att endast var tredje eller var fjärde person med KOL har identifierats inom vården. Det medför att patienterna inte erbjuds effektiv rökavvänjning och vård i tid vilket skulle minska lidande och spara samhällsresurser. En undersökning från vårdcentraler i Uppsala-Örebroregionen visar att andelen patienter som sökt i primärvården och fått diagnosen KOL endast utgjorde cirka 0,5 procent av upptagningsområdenas totala befolkning vilket ska jämföras med den förväntade nivån 6-8 procent. 24 En korrekt genomförd spirometri är en förutsättning för korrekt diagnos och värdering av svårighetsgrad. Majoriteten av landets vårdcentraler har idag spirometrar. Ett optimalt omhändertagande av både astma- och KOL-patienter beräknas kräva 60 spirometriundersökningar per tusen invånare och år. I medeltal gjordes i Uppsala-Örebroregionen endast 13 undersökningar per tusen invånare och år. 25 Utbildning och erfarenhet hos personalen samt tillräckligt med tid är vad som krävs för att genomföra fler undersökningar. En bra organisationsform för det är astma-/kol-mottagningar i primärvården. KOL utgjorde redan 1990 den sjätte vanligaste dödsorsaken i världen med mer än 2 miljoner dödsfall per år. Enligt beräkningar från WHO kommer KOL att vara den tredje vanligaste dödsorsaken år I Sverige har dödligheten på grund av KOL nästan fördubblats under de senaste tio åren. Enligt dödsorsaksregistret dör drygt personer i Sverige varje år i kronisk obstruktiv lungsjukdom. 26 Under de senaste 10 åren har antalet KOL-relaterade vårdtillfällen ökat med 40 procent. År 2006 orsakade KOL, vårdtillfällen, varav (38 procent) inom öppenvården och (62 procent) inom slutenvård. Mellan åren har antalet akuta vårdtillfällen i öppenvård minskat med 28 procent medan de ökat med 22 procent inom slutenvård. Det motsvarar idag mer än 80 procent av alla vårdtillfällen för KOLpatienter Lindberg A, Bjerg-Bäcklund A, Rönmark E, Larsson LG, Lundbäck B. Prevalence and underdiagnosis of COPD by disease severity and the attrubutable fraction of smoking. Respir Med 2006;100(2): Hasselgren M. Epidemiological aspects of asthma in primary care/licentiatavhandling. Uppsala: Uppsala Universitet; Lisspers K, Ställberg B, Hasselgren M, Johansson G, Svärdsudd K. Organisation of sthma care in primary health care in Mid-Sweden, Report from the AIM-study group. Prim Care Resp J. 2005;14: ) 26 Utdrag ur Socialstyrelsens Dödsorsaksregister, februari Utdrag ur Socialstyrelsens Patientregister februari 2008 LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 14 (28)

15 Figur 3. Mortalitet KOL Antal dödsfall Aktuella behandlingsriktlinjer Rökstopp är den enda behandling som på ett avgörande sätt kan påverka prognosen för patienter med KOL. Rökstopp minskar symtom och dödlighet. Rökavvänjning är högt prioriterad och rekommenderas alltid oavsett svårighetsgrad. Motion och fysisk aktivitet är en annan hörnsten vid behandling och rehabilitering av KOL. Fysisk träning höjer livskvalitten och minskar symtomen. 29 Undernäring vid KOL är ett illavarslande symtom förknippat med dålig prognos. Målsättningen med nutritionsbehandling är att förhindra viktförlust och förbättra allmänstatus. KOL är i många fall underbehandlad. Alltmer framhävs vikten av att sjukvården ser KOL som en sjukdom där behandling kan minska symtom och förbättra livskvaliteten. Målet med läkemedelsbehandlingen är att minska symtom som andnöd och hosta samt minska risken för akuta försämringsepisoder. 29 Symtomens svårighetsgrad och patientens risk att drabbas av upprepade försämringsperioder avgör valet av behandling. Läkemedel vid behandling av KOL är desamma som för astma, med tillägg av antikolinergika, se beskrivning i bilagan. 28 Utdrag ur Socialstyrelsens Dödsorsaksregister, september Socialstyrelsens riktlinjer för vård av astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom/kol 2004 LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 15 (28)

16 Figur 4. Underhållsbehandling vid KOL 30 Stadium1-2 utan symtom FEV 1 50% Stadium1-2 med symtom FEV 1 50% Stadium 3 30 FEV 1 < 50% Stadium 4 FEV 1 < 30% Rökstopp, vaccination, fysisk aktivitet/träning. Bedöm och behandla kardiovaskulära riskfaktorer Pröva vid behovsmedicinering med kortverkande bronkdilaterare Pröva regelbunden behandling med långverkande bronkdilaterare, i första hand ett långverkande antikolinergikum. Som alternativ eller tillägg kan långverkande beta-2-agonist prövas. Inhalationssteroider i kombination med långverkande beta-2-agonister vid anamnes på upprepade exacerbationer. Lägg till oxygen vid kronisk andningssvikt Luftvägsinfektioner är den vanligaste orsaken till akuta försämringsperioder och nedre luftvägsinfektioner är en vanlig orsak till inläggning på sjukhus vid KOL. Vaccinationsprofylax är därför rekommenderat 31 liksom långtidsprofylax med slemlösande acetylcystein för patienter med frekventa exacerbationer. Benskörhet är så vanligt vid KOL att profylax alltid bör övervägas. Personer med svår KOL och kronisk andningssvikt i vila kan erbjudas långtidssyrgasbehandling (LTOT) vilket fördubblar överlevnaden Följsamhet till riktlinjerna Nationella studier visar att sjukvården inte följer Socialstyrelsens riktlinjer för omhändertagande av patienter med KOL. Sympatistudien 32 visar att vårdcentralernas och mottagningarnas resurser skiljer sig avseende kontroll, uppföljning och vårdprogram samt hur mycket tid som avsattes per patient. Hela 18 procent av vårdcentralerna uppgav att de inte hade ett vårdprogram. Mer än var fjärde vårdcentral saknade läkare med särskilt ansvar för astma/kol men 87 procent hade en ansvarig sjuksköterska. Dessa sjuksköterskor avsatte enligt studien 0,5-1,0 timmar i veckan per 1000 patienter. Så gott som alla enheter hade tillgång till spirometer. 30 Farmakologisk behandling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) Ny rekommendation, Information från Läkemedelsverket 2: Läkemedelsboken 09/10 32 Study to Map out PATIents, Expertgruppen för KOL under ordförandeskap av Kjell Larsson, KI. Studien är finansierad av AstraZeneca. GSK, AGA, Pfizer och Boehringer., LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 16 (28)

17 Praxisstudien 33 konkluderar att det är stor skillnad mellan Socialstyrelsens riktlinjer och den vård KOL-patienterna erbjuds. En tredjedel av patienterna får sin KOL-diagnos utan att spirometri utförs och samma andel av KOL-patienterna i primärvården är fortfarande rökare. Endast en liten del av dessa patienter rapporterar att de erhållit rökavvänjningsstöd. Vidare visar studien att mer än hälften av KOL-patienterna i primärvården använder inhalationssteroider och att användningen av kombinationsläkemedel är utbredd. Endast ett litet antal patienter har en skriftlig instruktion/behandlingsplan för medicinändring vid försämring av sin KOL. 33 Praxisstudien astma/kol, K Lisspers, B Ställberg, C Janson, 2007/08. LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 17 (28)

18 5. Samhällets kostnader för astma och KOL Den senaste hälsoekonomiska studien inom astma/kol visar en årlig samhällsekonomisk kostnad på 7,0 miljarder kronor varav merparten, 70 procent, härrör från indirekta kostnader. Samma studie uppskattar kostnaden för KOL till totalt 9,1 miljarder kronor, drygt 40 procent (3,8 miljarder kronor) direkta sjukvårdskostnader och knappt 60 procent (5,3 miljarder kronor) indirekta kostnader. 34 I beräkningarna ingick direkta kostnader för läkemedel, sjukvård och hjälpmedel samt indirekta kostnader i form av förtidspensioneringar och sjukfrånvaro. Den genomsnittliga kostnaden per KOL-patient beräknades till kronor per år. Den lilla gruppen med svår sjukdom svarar för hela 30 procent av kostnaderna. Av de indirekta kostnaderna stod förtidspensioner för 90 procent. Vid sidan av förtidspensioner, var sjukhusvård den mest kostnadsdrivande faktorn. Denna studie kan jämföras med de beräkningar Socialstyrelsen gjorde i början av talet som uppskattade samhällets kostnader för astma och KOL till nästan 6 miljarder kronor årligen lika fördelade mellan de båda sjukdomarna. De direkta kostnaderna uppgick till 37 procent och de indirekta kostnaderna till 63 procent av den totala kostnaden. Kostnaden för astma minskade med 16 procent under 1990-talet. Främst har de indirekta kostnaderna minskat på grund av färre nybeviljade förtidspensioner. Minskningen motsvarar en besparing på nästan en halv miljard kronor. Parallellt har kostnaderna i öppenvården ökat som en följd av fler besök. Under samma period ökade läkemedelskostnaderna med 75 procent, från ca 350 miljoner till 600 miljoner. Skifte från slutenvård till öppenvård sammanfaller väl med introduktionen av inhalationssteroider. 35 En annan studie har visat att nästan 60 procent av de totala kostnaderna för KOL är kopplade till försämringsperioderna, i synnerhet allvarliga sådana som medför sjukhusinläggning Jansson SA, Andersson F, Borg S, Ericsson A, Jönsson E, Lundbäck B. Costs of COPD in Sweden according to disease severity Chest Dec; 122(6): Socialstyrelsens riktlinjer för vård av astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom/kol 2004, Socialstyrelsen Hilleman DE, Dewan N. Malesker M et al Pharmacoeconomic evalutation of COPD; Chest 2000;118: LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 18 (28)

19 6. Nuvarande läkemedelsanvändning I princip förskrivs alla astma/kol läkemedel, 98 procent, på recept. År 2007 uppgick försäljningen till Msek eller 159 miljoner dygnsdoser (DDD). Om man utgår ifrån att varje patient använder 365 DDD per år motsvarar denna försäljning uppskattningsvis årsbehandlingar. Hur stor andel som används vid respektive sjukdom är svårt att uppskatta, eftersom diagnoskodning saknas på recept i Sverige. Tabell 3. Medel vid obstruktiva lungsjukdomar ATC-kod R03 Öppenvårdsförskrivning AUP MSEK DDD Miljoner Årsbehandlingar Tusental Luftrörsvidgare inhalation Luftrörsvidgare tabletter Antikolinergika Kombinationsläkemedel (luftrörsvidgande+inhalationssteroider) * Inhalationssteroider Övriga Totalt * En dos med kombinationsläkemedel räknas som två behandlingar Stora förändringar i behandlingsmönstret kan ses under perioden vilket till stor del förklaras av introduktionen av inhalationssteroider i mitten på 1980-talet. Man bör notera att läkemedel för behandling av astma/kol var kostnadsfria fram till Sedan slutet av 1990-talet har försäljningen i stort varit oförändrad trots att kunskapen och medvetenheten om KOL har ökat. LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 19 (28)

20 Tabell 4. Utveckling av astma-/kol läkemedel under åren Total försäljning ATC-kod R03, antal miljoner årsbehandlingar Kortverkande luftrörsvidgare Långverkande luftrörsvidgare Tabletter luftrörsvidgare Antikolinergika Kombinationsläkemedel * * * Inhalationssteroider Övrigt Totalt * En dos med kombinationsläkemedel räknas som två behandlingar Antalet personer som hämtar ut olika astmaläkemedel enligt Socialstyrelsens Läkemedelsregister är betydlig fler än vad försäljningen indikerar. Enligt Läkemedelsregistret hämtade närmare svenskar ut minst ett recept på inhalationssteroider under Det ska jämföras med antalet beräknade teoretiska årsförbrukningarna av inhalationssteroider utifrån försäljningen som uppgick till Skillnaden kan förklaras med att de patienter som hämtar ut läkemedel inte hämtar ut en mängd som motsvarar en teoretisk årsförbrukning. Tabell 5. Antalet personer som hämtar ut olika astma-/kol-läkemedel på recept under Antal personer Kortverkande luftrörsvidgare Långverkande luftrörsvidgare Tabletter luftrörsvidgare Antikolinergika Kombinationsläkemedel Inhalationsläkemedel Genom att samköra Socialstyrelsens Patientregister med Läkemedelsregistret kan man uppskatta andelen svenskar med svår KOL som behandlas med förebyggande läkemedel. Av de nästan patienter som diagnostiserades med KOL i slutenvården under 2005 eller 2006, hämtade 65 procent ut antikolinergika, 23 procent något astmaläkemedel medan hela 12 procent inte hämtade ut något läkemedel mot astma eller KOL. Av dem som fick antikolinergika, fick 89 procent också luftrörsvidgare Apoteket AB, Utdrag ur Socialstyrelsens Läkemedelsregister, februari Korskörningar mellan Socialstyrelsens Patientregister och Läkemedelsregister, februari 2008 LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 20 (28)

21 7. Läkemedelskostnader enligt riktlinjer I detta avsnitt beräknar vi vad samhällets läkemedelskostnader för astma och KOL skulle vara om behandling genomfördes enligt nu gällande nationella behandlingsrekommendationer. I nästa kapitel uppskattas samhällets vinster i form av lägre sjuklighet, minskade sjukvårdskostnader och minskade indirekta kostnader om sjukdomarna behandlades enligt riktlinjerna. Beräkningarna är grova uppskattningar som enbart syftar till att inspirera till fortsatt diskussion. De bygger på epidemiologisk data och nu gällande behandlingsrekommendationer. Behandlingskostnaden har hämtats från Läkemedelsboken. Eftersom vissa grundläggande epidemiologiska data saknas bygger beräkningarna på en del antaganden som vi medvetet försökt hålla konservativa, men realistiska. I Sverige finns det cirka vuxna personer med astma. Hälften av dessa ( personer) har sporadiska symptom och av de resterande har personer lindrig astma och personer medelsvår-svår astma. Den totala läkemedelskostnaden för underhållsbehandling av astma enligt riktlinjerna uppgår enligt beräkningarna till cirka 2,2 miljarder kronor (Tabell 6). Tabell 6. Antal patienter med olika svårighetsgrad av astma och nu gällande behandlingsrekommendationer Nivå 1 sporadiska symtom Nivå 2 lindrig Nivå 3 och 4 medelsvår/svår Andel med olika 50 % 25 % 25 % svårighetsgrad 40 Antal med olika svårighetsgrad Rekommenderad Luftrörsvidgare vb. Luftrörsvidgare vb. behandling 41 ICS +LABA Andrahandsalternativ ICS + LTRA Luftrörsvidgare vb. ICS +LABA Dygnskostnad per patient 50 <1 kr (1) <10 kr (2) kr (75%) (3) kr (25%) (4) Total kostnad 130 Msek 640 Msek 960 Msek 480 ek Msek 1. Enbart kortverkande beta-2-stimulerare 2. Underhållsbehandling med inhalationssteroider + kortverkande luftrörsvidgare 3. Underhållsbehandling med inhalationssteroider + långverkande luftrörsvidgare 4. Underhållsbehandling med inhalationssteroider + två eller flera luftrörsvidgare 40 Läkemedelsboken 09/10 41 Farmakologisk behandling vid astma Behandlingsrekommendation, Information från Läkemedelsverket Supplement 1:2007 LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 21 (28)

22 Antalet personer med KOL i Sverige uppskattas till personer. Om vi utgår från ett medelvärde, personer, har cirka personer (57%) Stadium 1, personer (37%) Stadium 2, personer (5%) Stadium 3 och personer (1%) Stadium 4. Den totala läkemedelskostnaden för behandling av KOL enligt riktlinjerna uppgår enligt beräkningarna till cirka 2,1 miljarder kronor (Tabell 7). Tabell 7. Antal patienter med olika svårighetsgrad av KOL och nu gällande behandlingsrekommendationer Stadium 1 med symptom Stadium 2 med symptom Stadium 3 Stadium 4 Antal patienter (57 %) (37 %) (5 %) (1%) per stadium 42 Antal patienter med symptom (70%) (90%) (100%) (100%) Rekommenderad behandling 43 Luftrörsvidgare vb + långverkande antikolinergika och /eller LABA Dygnskostnad <1 kr (100%) (2) per patient kr (50%) (3) Total kostnad 79 Msek 554 Msek 633 Msek Luftrörsvidgare vb +långverkande antikolinergika och/eller LABA <1 kr (100%) (2) 14 kr (70%) (3) kr (50%) (4) 66 Msek 644 Msek 411 Msek Msek +ICS <1 kr ( 100%) (2) 14 kr (90%) (3) ca 20 kr (50%) (5) 10 Msek 129 Msek 102 Msek 241 Msek +Syrgas <1 kr ( 100%) (2) 14 kr (90%) (3) ca 20 kr (90%) (5) 20 Msek 25 Msek 36 Msek 81 Msek a. LABA har inte inkluderats i beräkningen för detta stadium för att erhålla en konservativ beräkning av kostnaden men det finns naturligtvis patienter i detta statium som bör använda LABA 1. Enbart kortverkande beta-2-stimulerare 2. Tillägg långverkande antikolinergika 3. Tillägg LABA 4. Tillägg ICS+LABA Om alla patienter med astma och KOL i Sverige behandlades enligt riktlinjerna skulle den samlade läkemedelskostnaden enligt våra grova beräkningar uppgå till cirka 4,3 miljarder kronor, varav 2,2 miljarder för astma och 2,1 miljarder kronor för KOL. Det är 2,7 miljarder mer än 2007 års faktiska läkemedelskostnader, vilka uppgick till cirka 1,6 miljarder kronor. Ett mer realistiskt mål är att 80 procent av patienterna ska behandlas enligt nationella riktlinjer vilket skulle innebära att samhället måste investera ytterligare 2,2 miljarder kronor i astma-/kol-läkemedel. 42 Lindberg A, Bjerg-Bäcklund A, Rönmark E, Larsson LG, Lundbäck B. Prevalence and underdiagnosis of COPD by disease severity and the attributable fraction of smoking. Resp Med.2006;100(2): Farmakologisk behandling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) Ny rekommendation, Information från Läkemedelsverket 2: Läkemedelsboken 09/10 LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 22 (28)

23 8. Behandlingsvinster De ytterligare investeringar som behövs för att svenska astma-/kol-patienter ska behandlas enligt nationella riktlinjer och rekommendationer redovisades i föregående avsnitt. Dessa ska ställas mot de vinster som uppnås vid en effektiv behandling av astma och KOL. En nollvision för astma Modern astmabehandling har medfört att färre patienter behöver sjukhusvård, sjukskriva sig eller begära förtidspension. Antalet dödsfall har minskat med nästan 70 procent sedan slutet av 80-talet. Men fortfarande återstår en del att göra. Målet kan sättas vid att mycket få ska behöva uppsöka sjukhusvård och ännu färre utnyttja slutenvård. Fortfarande dör cirka 150 personer varje år som en direkt följd av sin astma. Ytterligare 580 personer har astma som bidragande dödsorsak. Med dagens behandlingsmetoder ska ingen behöva dö på grund av astma. Enligt Socialstyrelsens egna samhällsekonomiska beräkningar har kostnaderna för astma minskat sedan inhalationssteroiderna introducerades. Främst är det lägre indirekta kostnader med färre antal sjukskrivningar och förtidspensioner som sänkt samhällskostnaderna. De indirekta kostnaderna som stod för nästan 65 procent av samhällets totala kostnader för astma sänktes med 16 procent mellan åren Med en förbättrad läkemedelsanvändning borde vi kunna sänka samhällets kostnader ytterligare. Vi vet att bara varannan patient följer läkarens ordination idag. Om patienterna skulle följa läkarnas ordinationer och använda dagens moderna astmabehandling på ett optimalt sätt, är det rimligt att tro att kostnaderna för astma även fortsättningsvis kan sänkas i samma takt som under 1990-talet. 16 procents sänkning av samhällets kostnader för astma på 7 miljarder kronor är cirka en miljard kronor per år. Den besparingen finansierar hälften av de investeringar som behövs för en läkemedelsbehandling enligt riktlinjerna för astma/kol. Ställ diagnosen KOL och spar pengar! Idag finns kraftfulla åtgärder för de personer som redan insjuknat i KOL, t ex effektiva rökavvänjningsprogram och läkemedel som förebygger insjuknandet i svår KOL. Dagens läkemedelsbehandling mot KOL är inte lika effektiv som vid astma, men det finns många studier som tydligt visar förbättrad livskvalitet och färre försämringsperioder samt indikerar minskad dödlighet. Problemet är att många patienter med KOL inte får den hjälp de behöver. Bara var tredje eller fjärde patient upptäcks av vården. Rökavvänjningsprogram till medelålders och inte-börja-röka -kampanjer riktade till ungdomar är mycket viktigt. Få insatser är så resurssparande som att minska rökningen i samhället. Men det räcker inte att bara satsa på framtidens patienter. Dagens och framförallt morgondagens KOL-patienter måste snabbt upptäckas och erbjudas effektiv behandling. Annars kommer sjukvårdskostnaderna att öka kraftigt. LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 23 (28)

24 Simrishamnsstudien 45 visar att ett strukturerat omhändertagande och effektiv läkemedelsbehandling vid KOL minskar sjukligheten och spar resurser för samhället. Det arbetssätt som användes - regelbundna läkarbesök och nära kontakt med sjuksköterska, tidig intervention samt effektiv underhållsbehandling minskade antalet exacerbationer som krävde inläggning på sjukhus med 78 procent. Dessutom reducerades antalet kortare inläggningar till hälften. Samtidigt ökade antalet öppenvårdsbesök med 70 procent och läkemedelskostnaden fördubblades. Totalt minskade kostnaderna för vården av KOL med cirka 13 procent, eller cirka en miljon kronor per år, tack vare det nya sättet att arbeta. Samhällets kostnader för KOL har nyligen beräknats till 9,1 miljarder kronor, varav ca 40 procent är direkta kostnader. Om alla patienter med KOL får effektiv underhållsbehandling och strukturerat omhändertagande enligt aktuella behandlingsrekommendationer, kan vården spara nästan 500 miljoner kronor i direkta vårdkostnader enligt Simrishamnsstudien, 13 % besparing på 3,7 miljarder. De indirekta kostnaderna vid KOL motsvarar drygt fem miljarder kronor. Flera studier bekräftar sambandet mellan sjukdomens svårighetsgrad och samhällets kostnader. Kostnaderna för de svårast sjuka är tio gånger högre än för de med den milda formen. Samhället har därför mycket att vinna på att begränsa sjukdomens utveckling. En konservativ uppskattning ger att samhället kan minska de indirekta kostnaderna för KOL med 10 procent, om symtomlindrande behandling vid KOL sätts in i tid och används enligt behandlingsriktlinjerna. Det skulle ge en besparing på 500 miljoner kronor. Sammanlagt visar dessa uppskattningar att samhället kan sänka kostnaderna för KOL med nästan 1 miljard kronor per år om vården inför ett mer strukturerat omhändertagande och följer aktuella behandlingsrekommendationer. Den besparingen finansierar den andra hälften av de investeringar i läkemedel som behövs för en behandling enligt riktlinjerna. En vinst för astma-/kol-patienten och samhället Våra uppskattningar visar att det är fullt möjligt att sänka samhällets kostnader för astma/kol med cirka 2 miljarder kronor per år. En besparing som till stor del täcker den investering på cirka 2,2 miljarder kronor som behövs för att samtliga patienter ska få rekommenderad läkemedelsbehandling. Till det ska lägga de mänskliga vinsterna för alla patienter med astma KOL som får en bättre kontroll av sin sjukdom och därigenom ett bättre liv. 45 Alf Tunsäter, Mikael Moutakis, Sixten Borg, Ulf Persson, Leif Strömberg, Anders Lassen Nielsen. Retrospective incremental cost analysis of a hospital-based COPD Disease management Programme in Sweden. Health Policy volume 81, issues 2-3, May 2007, LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 24 (28)

25 9. Bilagor Använda riktlinjer och rekommendationer SBU:s kunskapsöversikter Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) har i uppdrag att utvärdera metoder i vården ur ett samlat medicinskt, ekonomiskt, etiskt och socialt perspektiv. SBU:s rapporter ska visa på bästa tillgängliga vetenskapliga underlag - evidens - om nytta, risker och kostnader förknippade med olika åtgärder. SBU beskriver vilka metoder som sammantaget gör störst nytta och minst skada och pekar på bästa sättet att hushålla med vårdens resurser. SBU ska också identifiera metoder som används men som inte gör nytta, inte har studerats eller inte är kostnadseffektiva. Syftet är att ta fram ett opartiskt och vetenskapligt baserat beslutsunderlag. SBU publicerade 2000 en litteraturöversikt om behandling av astma och KOL. 46 Alla publicerade SBU-rapporter blir efter 6-7 år föremål för diskussion om eventuell uppdatering. För närvarande finns dock ingen uppdatering planerad. Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer Läkemedelsverket utarbetar rekommendationer för läkemedelsbehandling i samarbete med specialister från sjukvården. Den vetenskapliga basen utgörs av SBU:s rapporter och egna kompletterande eller självständiga litteraturgenomgångar. I behandlingsrekommendationen sätts läkemedelsbehandlingen in i sitt sammanhang bland andra åtgärder som till exempel livsstilsförändringar eller kirurgi. Läkemedelsverket har tagit fram behandlingsrekommendationer för såväl astma som KOL. Behandlingsrekommendationer för astma presenterades och KOLrekommendationerna publicerades i april Socialstyrelsens riktlinjer Socialstyrelsen har sedan 1996 i uppdrag att utarbeta nationella riktlinjer för vård och behandling av patienter med svåra kroniska sjukdomar som rör många människor och tar omfattande samhällsresurser i anspråk. Från och med år 2000 har uppdraget utvidgats till att även omfatta stöd för prioriteringsbeslut med utgångspunkt i det riksdagsbeslut om prioriteringar i hälso- och sjukvården som trädde i kraft Målet är att bidra till att hälso- och sjukvårdens resurser används effektivt, fördelas efter behov och styrs av öppna och tydliga prioriteringsbeslut. Socialstyrelsens har tagit fram nationella riktlinjer avseende astma och KOL Behandling av astma och KOL, SBU Farmakologisk behandling vid astma Behandlingsrekommendation, Information från Läkemedelsverket Supplement 1: Farmakologisk behandling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) Ny rekommendation, Information från Läkemedelsverket 2:2009 LIF rapport 2009:2 Juni 2009 SID 25 (28)

KOL en folksjukdom PRESSMATERIAL

KOL en folksjukdom PRESSMATERIAL KOL en folksjukdom Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en inflammatorisk luftrörs- och lungsjukdom som ger en successivt försämrad lungfunktion och på sikt obotliga lungskador. KOL är en folksjukdom

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL

Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL Regionalt seminarium Nässjö den 5 mars 2015 Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL remissversion Nya nationella riktlinjer för vård vid astma

Läs mer

Wiaam Safaa ST-läkare i allmänmedicin Handledare: Teresa Saraiva Leao, spec i allmänmedicin, CeFAM

Wiaam Safaa ST-läkare i allmänmedicin Handledare: Teresa Saraiva Leao, spec i allmänmedicin, CeFAM 2010 Omhändertagande av patienter med astma på Blackebergs vårdcentral Wiaam Safaa ST-läkare i allmänmedicin Handledare: Teresa Saraiva Leao, spec i allmänmedicin, CeFAM Wiaam Safaa Blackebergs Vårdcentral

Läs mer

Stockholms allmänläkardag. Block 3: KOL/astma. 6 november 2014

Stockholms allmänläkardag. Block 3: KOL/astma. 6 november 2014 Stockholms allmänläkardag Block 3: KOL/astma 6 november 2014 KOL i primärvården 1300-1320 Introduktion, komorbiditet, LTOT 1320-1340 Läkemedelsbehandling 1340-1400 Spirometri 1400-1410 Bensträckare Astma

Läs mer

Astma- och KOL-behandling

Astma- och KOL-behandling 2011-03-22 Stockholms läns läkemedelskommitté 1 Astma- och KOL-behandling Eva Wikström Jonsson Medlem i Sthlms Läns Läkemedelskommittés expertråd för luftvägs- och allergisjukdomar Biträdande överläkare,

Läs mer

Minnesanteckningar från allergironden på Jordbro vårdcentral den 11 april-2012

Minnesanteckningar från allergironden på Jordbro vårdcentral den 11 april-2012 Minnesanteckningar från allergironden på Jordbro vårdcentral den 11 april-2012 Först vill jag tacka Jordbro vårdcentral att vi fick komma och ha en allergirond hos Er, det var mycket trevligt och det blev

Läs mer

Handläggning av patienter med KOL på Mörby Vårdcentral under perioden 2010-2012

Handläggning av patienter med KOL på Mörby Vårdcentral under perioden 2010-2012 1 PROJEKT VESTA Handläggning av patienter med KOL på Mörby Vårdcentral under perioden 2010-2012 Mats Skondia ST-läkare, Mörby VC Maj 2014 Klinisk handledare: Ulla Karnebäck, Specialistläkare i allmänmedicin

Läs mer

Diagnostik och uppföljning av KOL - en journalstudie på Nykvarns vårdcentral

Diagnostik och uppföljning av KOL - en journalstudie på Nykvarns vårdcentral Diagnostik och uppföljning av KOL - en journalstudie på Nykvarns vårdcentral Projektansvarig: Suzan Gorgis Leg. läk. ST- läkare i allmänmedicin Nykvarns vårdcentral suzan.gorgis@proxima.se Vetenskaplig

Läs mer

Astma Back to basics. Mikael Lundborg

Astma Back to basics. Mikael Lundborg Astma Back to basics Mikael Lundborg 2010-04-22 *Allmänläkare, Viktoriakliniken Halmstad *Ordförande, Läkemedelskommittén Halland *Sekreterare, SFAM:s Nätverk för Astma- allergioch KOL-intresserade allmänläkare

Läs mer

Prognos vid KOL FEV 1. Ålder. Frisk icke-rökare. Rökare med KOL RÖKSTOPP. Fortsatt rökning 100% 50%

Prognos vid KOL FEV 1. Ålder. Frisk icke-rökare. Rökare med KOL RÖKSTOPP. Fortsatt rökning 100% 50% Prognos vid KOL FEV 1 100% Frisk icke-rökare 50% Rökare med KOL RÖKSTOPP Fortsatt rökning Ålder Vincent van Gogh Läkemedelsbehandling vid KOL - behandlingsrekommendation Ett konsensusdokument från expertmöte

Läs mer

Vård vid astma och KOL

Vård vid astma och KOL Nationella riktlinjer Utvärdering Vård vid astma och KOL Förbättringsområden, bedömningar och sammanfattning 2014 Nationella riktlinjer Utvärdering 2014 Vård vid astma och KOL Förbättringsområden, bedömningar

Läs mer

Politisk viljeinriktning för astmavården i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer

Politisk viljeinriktning för astmavården i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för astmavården i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Antagen av Samverkansnämnden 2008-12-04 Inledning Föreliggande dokument har utarbetats

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid astma och KOL i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer från 2015

Politisk viljeinriktning för vård vid astma och KOL i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer från 2015 Christina Lindberg, Hanna Höghielm 2016-04-06 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid astma och KOL i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion baserad på Socialstyrelsens

Läs mer

BESLUT. Datum 2014-11-28

BESLUT. Datum 2014-11-28 BESLUT 1 (5) Datum 2014-11-28 Vår beteckning SÖKANDE GlaxoSmithKline AB Box 516 169 29 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV beslutar att nedanstående

Läs mer

Bästa omhändertagande

Bästa omhändertagande 2014-11-11 Farmakologisk KOL-behandling Bästa omhändertagande 2014-11-06 av astma och KOL 27 augusti 2012 Eva Wikström Jonsson Överläkare, Docent Klinisk Farmakologi, Karolinska Solna Medlem i Stockholms

Läs mer

Bästa omhändertagande. av astma och KOL 27 augusti 2012 Eva Wikström Jonsson

Bästa omhändertagande. av astma och KOL 27 augusti 2012 Eva Wikström Jonsson 2014-02-03 Stockholms läns läkemedelskommitté Läkemedelsbehandling vid astma Bästa omhändertagande 2014-01-20 av astma och KOL 27 augusti 2012 Eva Wikström Jonsson Biträdande överläkare, Docent Klinisk

Läs mer

ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB

ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB INLEDNING En av tio svenskar har astma vilket gör den till en av våra stora folksjukdomar. 1 Astma betyder andnöd,

Läs mer

Beslut och riktlinjer. Mål. Utbildningsnivå* Avancerad nivå Ämnesgrupp (SCB)* Omvårdnad/omvårdnadsvetenskap Huvudområde(n) och successiv fördjupning

Beslut och riktlinjer. Mål. Utbildningsnivå* Avancerad nivå Ämnesgrupp (SCB)* Omvårdnad/omvårdnadsvetenskap Huvudområde(n) och successiv fördjupning 8ME019 Behandling och omvårdnad vid astma, allergi och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) Uppdragsutbildning 7.5 hp 8ME019 Nursing in Asthma, Allergy and Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)

Läs mer

2004:4. Tidig diagnostik av KOL. Susanne Ekedahl. Primärvårdens FoU-enhet

2004:4. Tidig diagnostik av KOL. Susanne Ekedahl. Primärvårdens FoU-enhet Qulturum Rapport Tidig diagnostik av KOL Kan spirometri användas i akutskedet vid infektionssymtom från nedre luftvägarna i vardagssjukvården? Susanne Ekedahl Primärvårdens FoU-enhet 2004:4 Författare:

Läs mer

KLOKA LISTAN. Behandling, farmakologisk och icke-farmakologisk Läkemedelsval på substansnivå

KLOKA LISTAN. Behandling, farmakologisk och icke-farmakologisk Läkemedelsval på substansnivå KLOKA LISTAN KOL 1810-18.50 18.10 Michael Runold Behandling, farmakologisk och icke-farmakologisk Läkemedelsval på substansnivå 18.25 Eva Vikström Jonsson KOL-läkemedel på kloka listan. Varför finns vissa

Läs mer

Behov i samband med vård och rehabilitering vid astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL)

Behov i samband med vård och rehabilitering vid astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) Våren 2006 1 (13) i samband med vård och rehabilitering vid astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) Sammanfattning från förtroendemannagruppens samtal med personer med astma och/eller kronisk

Läs mer

UTREDNINGSINSTITUTET

UTREDNINGSINSTITUTET September år 2010 UTREDNINGSINSTITUTET Astma- och Allergiförbundets kartläggning över astmavården i fem län/regioner En rapport genomförd av Utredningsinstitutet HANDU AB på uppdrag av Astma- och Allerigförbundet.

Läs mer

Särläkemedel. Viktiga läkemedel för sällsynta sjukdomar

Särläkemedel. Viktiga läkemedel för sällsynta sjukdomar Särläkemedel Viktiga läkemedel för sällsynta sjukdomar 1 Förord LIF är branschorganisationen för forskande läkemedelsföretag verksamma i Sverige. LIF har drygt 75 medlemsföretag vilka står som tillverkare

Läs mer

Handläggning av patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom vid Vallentuna Husläkargrupp

Handläggning av patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom vid Vallentuna Husläkargrupp Projektrapport VESTA Handläggning av patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom vid Vallentuna Husläkargrupp Följsamhet till SFAM`s kvalitetsindikatorer Lena Roth, ST-läkare, Vallentuna Husläkargrupp

Läs mer

Den Borttappade Patienten

Den Borttappade Patienten Den Borttappade Patienten Hur KOL diagnostiseras, behandlas och följs upp på Ektorps Vårdcentral Karin Tiger, ST-läkare, Ektorps Vårdcentral Klinisk handledare: Lena Bäckström, spec. i allmänmedicin Ektorps

Läs mer

SAKEN BESLUT 1 (6) Takeda Pharma AB Box 3131 169 03 Solna SÖKANDE. Ansökan inom läkemedelsförmånerna

SAKEN BESLUT 1 (6) Takeda Pharma AB Box 3131 169 03 Solna SÖKANDE. Ansökan inom läkemedelsförmånerna 2015-09-25 1 (6) Vår beteckning SÖKANDE Takeda Pharma AB Box 3131 169 03 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående läkemedel

Läs mer

Spirometri, rökanamnes och rökavvänjning vid Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom

Spirometri, rökanamnes och rökavvänjning vid Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom Spirometri, rökanamnes och rökavvänjning vid Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom En journalstudie på Järna VC Matti Yacob, ST-läkare, Järna VC Handledare: Dr Rune Lindqvist Specialistläkare, i allmänmedicin,

Läs mer

KOL. Kronisk obstruktiv lungsjukdom. Inledning. Vid KOL finns ett bestående luftflödeshinder i de mindre luftvägarna.

KOL. Kronisk obstruktiv lungsjukdom. Inledning. Vid KOL finns ett bestående luftflödeshinder i de mindre luftvägarna. KOL Kronisk obstruktiv lungsjukdom Inledning Vid KOL finns ett bestående luftflödeshinder i de mindre luftvägarna. Sjukdomen upptäcks ofta sent eftersom den utvecklas långsamt och patienten i regel omedvetet

Läs mer

diagnoskriterier och stadieindelning Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås

diagnoskriterier och stadieindelning Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås KOL och astmasjukdomslära, diagnoskriterier och stadieindelning Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås Prevalens KOL 5-15% av befolkningen över 45 år ASTMA ca 8%

Läs mer

2014-09-20. Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar

2014-09-20. Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar Marina Jonsson Allergisamordnare, Barnsjuksköterska Centrum för Arbets- och Miljömedicin Doktorand, Kvinnors och Barns Hälsa Karolinska Institutet

Läs mer

Hosta, pip och väs hos våra små -hur tänker och gör vi då?

Hosta, pip och väs hos våra små -hur tänker och gör vi då? Hosta, pip och väs hos våra små -hur tänker och gör vi då? AnnaLena Falknell, Vårdcentralen Sjöbo Peter Meyer, VO Barn och ungdom, Helsingborg. 2016-03-09 Läkemedel i Skåne, 9 och 10 mars 2016 1 Våra definitioner

Läs mer

Förskrivningen av Acomplia minskade redan ett halvår efter introduktionen

Förskrivningen av Acomplia minskade redan ett halvår efter introduktionen Janusinfo Stockholms läns landsting Utskriftsversion Nyhet 2007-10-19 Förskrivningen av Acomplia minskade redan ett halvår efter introduktionen Hittills har förskrivningen av bantningsmedlet Acomplia varit

Läs mer

Astma/allergiskola i IDRE dess syfte och nytta. Emma Olsson och Erika Hallberg Barnläkare och Barnsjuksköterska Allergicentrum, US

Astma/allergiskola i IDRE dess syfte och nytta. Emma Olsson och Erika Hallberg Barnläkare och Barnsjuksköterska Allergicentrum, US Astma/allergiskola i IDRE dess syfte och nytta Emma Olsson och Erika Hallberg Barnläkare och Barnsjuksköterska Allergicentrum, US Medicinska teamet. Vem är med i Idre? Barnläkare med specialistkompetens

Läs mer

Motion till riksdagen. 1987/88: So488 av Kenth Skårvik och Leif Olsson (fp) om primär fibromyalgi

Motion till riksdagen. 1987/88: So488 av Kenth Skårvik och Leif Olsson (fp) om primär fibromyalgi Motion till riksdagen 1987/88: So488 av Kenth Skårvik och Leif Olsson (fp) om primär fibromyalgi Primär fibromyalgi (PF) är ett sjukdomstillstånd som i allmänhet visar sig som stelhet och värk på olika

Läs mer

Vård vid astma och KOL

Vård vid astma och KOL Nationella riktlinjer Utvärdering 2014 Vård vid astma och KOL Mått och underlag för bedömningar Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Certifiering Astma/Allergi/KOL mottagningar Primärvården, Region Skåne

Certifiering Astma/Allergi/KOL mottagningar Primärvården, Region Skåne Certifiering Astma/Allergi/KOL mottagningar Primärvården, Region Skåne En satsning för att förbättra strukturen och omhändertagandet av patienterna på astma/allergi och KOL mottagningarna inom Primärvården

Läs mer

Nya nationella riktlinjer för KOL

Nya nationella riktlinjer för KOL Nya nationella riktlinjer för KOL Dagens Medicin Symposium 2014-10-22 Kjell Larsson IMM Karolinska Institutet Stockholm Fakta om KOL KOL är en folksjukdom KOL är, inom några år, världens tredje vanligaste

Läs mer

Hanan Tanash Lungläkare Medicinkliniken, Lasarettet i Ystad

Hanan Tanash Lungläkare Medicinkliniken, Lasarettet i Ystad Hanan Tanash Lungläkare Medicinkliniken, Lasarettet i Ystad Överlevnad hos personer med svår alfa-1-antitrypsinbrist (PiZZ) Tidigare studier av AAT bristens naturalförlopp har varit få och omfattat främst

Läs mer

Astma behandlas oftast med läkemedel för inhalation (inandning).

Astma behandlas oftast med läkemedel för inhalation (inandning). Behandling av astma Sammanfattning Astma behandlas oftast med läkemedel för inhalation (inandning). Det finns olika hjälpmedel för att andas in astmaläkemedel och det är viktigt att de används på rätt

Läs mer

Vad är astma? Astma är den vanligaste långtidssjukdomen hos barn. Ungefär fem procent av finländska barn har astma. Åldern när man insjuknar kan variera, symtomen kan vara årtidsbundna eller året runt.

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Kommittédirektiv En nationell cancerstrategi för framtiden Dir. 2007:110 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall lämna förslag till en nationell

Läs mer

Behandling av depression hos äldre

Behandling av depression hos äldre Behandling av depression hos äldre En systematisk litteraturöversikt Januari 2015 (preliminär version webbpublicerad 2015-01-27) SBU Statens beredning för medicinsk utvärdering Swedish Council on Health

Läs mer

luftvägsregistret Årsrapport 2015

luftvägsregistret Årsrapport 2015 luftvägsregistret Årsrapport 2015 Årsrapport 2015 Luftvägsregistret Författare Alf Tunsäter Docent, Överläkare Lung- och Allergikliniken, Lund Skånes Universitetssjukhus, 221 85 Lund alf.tunsater@med.lu.se

Läs mer

KOL epidemiologi, etiologi och diagnostik. Bo Billing

KOL epidemiologi, etiologi och diagnostik. Bo Billing KOL epidemiologi, etiologi och diagnostik Bo Billing Epidemiologi KOL är den 4:e ledande dödsorsaken i världen och ökar KOL är den ledande sjukdomsorsaken I Sverige beräknas mellan 400 och 700.000 ha sjukdomen

Läs mer

Vård vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom och astma

Vård vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom och astma Vård vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom och astma Sammanfattning Många vårdcentraler uppger sig ha team för behandling av astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) men följsamheten till vårdprogram

Läs mer

Rollfördelning och organisation

Rollfördelning och organisation Rollfördelning och organisation Rollfördelning 1.1 Primärvårdens roll 1.1.1 Uppgifter Tidig upptäckt Utredning och diagnostik Behandling enligt riktlinjer och uppföljning av stabil KOL Behandla komorbiditeter

Läs mer

SBU:s sammanfattning och slutsatser

SBU:s sammanfattning och slutsatser SBU:s sammanfattning och slutsatser Mätningar av blodglukos med hjälp av teststickor är diabetespatientens verktyg för att få insikt i glukosnivåerna i blodet. Systematiska egna mätningar av blodglukos

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. På astmafronten något nytt?

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. På astmafronten något nytt? På astmafronten något nytt? Astmaepidemiologi Prevalens 8-10% 800000 individer 50% lindring sjukdom Incidens högst i småbarnsåldern (10/1000/år) men sjunker till 2/1000/år från yngre medelålder Mortalitet

Läs mer

Janssen Nyhetsbrev 1 Maj 2013. Samverkan, livslängd och livskvalitet allt hänger ihop. Janssen-Cilag AB

Janssen Nyhetsbrev 1 Maj 2013. Samverkan, livslängd och livskvalitet allt hänger ihop. Janssen-Cilag AB Janssen Nyhetsbrev 1 Maj 2013 Samverkan, livslängd och livskvalitet allt hänger ihop Janssen-Cilag AB Förord Ett nytt år innebär nya möjligheter. I slutet av förra året träffade Janssen en överenskommelse

Läs mer

2010 Beskrivning av kvalitetsindikatorer för omhändertagande av kroniskt obstruktiv lungsjukdom(kol) på Skytteholms Vårdcentral

2010 Beskrivning av kvalitetsindikatorer för omhändertagande av kroniskt obstruktiv lungsjukdom(kol) på Skytteholms Vårdcentral 2010 Beskrivning av kvalitetsindikatorer för omhändertagande av kroniskt obstruktiv lungsjukdom(kol) på Skytteholms Vårdcentral Mattias Schmidt, ST-läkare i allmänmedicin Handledare: Anna Nager, MD, PhD

Läs mer

Framgångsfaktorer i diabetesvården. Inspiration för utveckling av diabetesvården

Framgångsfaktorer i diabetesvården. Inspiration för utveckling av diabetesvården Framgångsfaktorer i diabetesvården Inspiration för utveckling av diabetesvården Inledning Analys av data från registret visar skillnader i resultat något som tyder på möjligheter att öka kvaliteten. Diabetes

Läs mer

Dabigatran hälsoekonomisk utvärdering Sammanfattning av CMT Rapport 2011:1

Dabigatran hälsoekonomisk utvärdering Sammanfattning av CMT Rapport 2011:1 Dabigatran hälsoekonomisk utvärdering Sammanfattning av CMT Rapport 2011:1 I augusti 2011 beslutade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att godkänna dabigatran (marknadsfört under namnet Pradaxa)

Läs mer

Fysiska besvär, sjukdomar och funktionsnedsättning

Fysiska besvär, sjukdomar och funktionsnedsättning Fysiska besvär, sjukdomar och funktionsnedsättning Besvär i rörelseorganen Rörelseorganen är ett samlingsnamn på skelett, muskler, senor och ledband och besvär och rapporteras oftast från nacke, skuldra,

Läs mer

Fysioterapeutens viktiga roll

Fysioterapeutens viktiga roll Fysioterapeutens viktiga roll vid KOL Andre Nyberg, PhD, leg fysioterapeut Institutionen för Samhällsmedicin och Rehabilitering, Fysioterapi Institut universitaire de cardiologie et de pneumologie de Québec

Läs mer

Samverkansdokument ASTMA mellan Primärvården och Medicinkliniken i Västmanland

Samverkansdokument ASTMA mellan Primärvården och Medicinkliniken i Västmanland Samverkansdokument ASTMA mellan Primärvården och Medicinkliniken i Västmanland Fastställd av Lennart Iselius Handläggare Medicinkliniken Sektionsansvarig lungmedicin Sofia Dettmann Gäller fr o m 203-06-

Läs mer

BESLUT. Datum 2009-12-01. Beslut om enskild produkt med anledning av genomgången av läkemedel vid diabetes.

BESLUT. Datum 2009-12-01. Beslut om enskild produkt med anledning av genomgången av läkemedel vid diabetes. BESLUT 1 (6) Datum 2009-12-01 Vår beteckning SÖKANDE Orifarm AB Box 50231 202 12 Malmö SAKEN Beslut om enskild produkt med anledning av genomgången av läkemedel vid diabetes. BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket,

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister 1.1 God samverkan med industrin leder till bättre vård I Sverige förekommer

Läs mer

Äldres läkemedelsbehandlingl

Äldres läkemedelsbehandlingl Äldres läkemedelsbehandlingl Äldre patienter behandlas oftast med utgångspunkt från n studier påp personer

Läs mer

Behandling och utredning av kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) i primärvården

Behandling och utredning av kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) i primärvården Behandling och utredning av kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) i primärvården Projektarbete KOL i Östervåla Johan Johansson ST-läkare i allmänmedicin Dr Hans-Erik Johansson handledare Sammanfattning

Läs mer

Enbrel ger en bestående förbättring av livskvaliteten för patienter med psoriasis

Enbrel ger en bestående förbättring av livskvaliteten för patienter med psoriasis P R E S S M E D D E L A N D E FÖR OMEDELBAR PUBLICERING/ DEN 23 SEPTEMBER Enbrel ger en bestående förbättring av livskvaliteten för patienter med psoriasis Ett års behandling med läkemedlet Enbrel gav

Läs mer

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion YTTRANDE 1(4) Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion Carina Lindberg (v) m fl har i motion till kommunfullmäktige i Gotlands kommun föreslagit

Läs mer

3.1 Självskattat psykiskt välbefinnande. 3.2 Självmord i befolkningen. 3.3 Undvikbar somatisk slutenvård efter vård inom psykiatrin.

3.1 Självskattat psykiskt välbefinnande. 3.2 Självmord i befolkningen. 3.3 Undvikbar somatisk slutenvård efter vård inom psykiatrin. 3.1 Självskattat psykiskt välbefinnande Andel i befolkningen, 16 84 år, som med hjälp av frågeinstrumentet GHQ12 har uppskattats ha nedsatt psykiskt välbefinnande Täljare: Antal individer i ett urval av

Läs mer

Lägesrapport 2015. En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige

Lägesrapport 2015. En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige Lägesrapport 2015 En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige Maj 2015 Förord Politiker och allmänhet är överens om att Sverige ska vara ett kunskapsland och att forskning

Läs mer

Företrädare: Karl-Johan Myren

Företrädare: Karl-Johan Myren BESLUT 1 (8) Läkemedelsförmånsnämnden Datum 2004-11-10 Vår beteckning 583/2004 SÖKANDE Eli Lilly Sweden AB Box 30037 104 25 Stockholm Företrädare: Karl-Johan Myren SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna

Läs mer

Palliativ vård vid olika diagnoser

Palliativ vård vid olika diagnoser Palliativ vård vid olika diagnoser likheter och olikheter Professor Peter Strang Överläkare, professor Sthlms sjukhem och Karolinska institutet 2013-04-17 Professor P Strang Cancer den fruktade diagnosen

Läs mer

Politisk viljeinriktning för strokevården i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer

Politisk viljeinriktning för strokevården i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för strokevården i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Antagen av Samverkansnämnden 2010-10-14 Samverkansnämndens rekommendationer och beslut

Läs mer

Real life och registerstudier Karin Lisspers Falun 19 februari 2018 What is evidence? RCT-studier - patienter i verkligheten

Real life och registerstudier Karin Lisspers Falun 19 februari 2018 What is evidence? RCT-studier - patienter i verkligheten Real life och registerstudier Falun 19 februari 2018 What is evidence? RCT-studier - patienter i verkligheten 1 Astma Herland K, et al. Respiratory Medicine (2005) 99, 11 19 Real-life studier jämfört RCTstudier

Läs mer

GOLD 2017 och nyheter vid behandling av KOL

GOLD 2017 och nyheter vid behandling av KOL GOLD 2017 och nyheter vid behandling av KOL Läkemedelsinformation på våra villkor 180516 Josefin Sundh Överläkare Lungsektionen, Hjärt-lungfys klin USÖ Adj lektor, Institutionen för medicinska vetenskaper,

Läs mer

Vårdens resultat och kvalitet

Vårdens resultat och kvalitet Vårdens resultat och kvalitet Resultat efter vård 2004-2005 Dödlighet Återinsjuknande Regelbundenhet i vårdkontakter Behov av forskning och utveckling inom hälso- och sjukvården i Region Skåne Rapport

Läs mer

Remissvar avseende Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) SBU saknar resonemang och förslag som är inriktade på preventiva insatser.

Remissvar avseende Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) SBU saknar resonemang och förslag som är inriktade på preventiva insatser. Remissvar 1 (9) Datum Vår beteckning 2015-08-13 STY2015/21 Socialdepartementet Er beteckning S2015/1554/SF Remissvar avseende Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) Sammanfattning SBU anser att

Läs mer

Kursplan för Allmänmedicin

Kursplan för Allmänmedicin Kursplan för Allmänmedicin Family Medicine KURSPLAN 6.5 högskolepoäng Kurskod: 3AM018 Utbildningsnivå: Avancerad nivå Huvudområde(n) och successiv fördjupning: Medicinsk vetenskap A1F Betygskala: Underkänd

Läs mer

LIF rapport. Det finns ingen ursäkt 2008:7. Fokus på nationella riktlinjer och uppnådda behandlingsresultat för hjärt- och kärlsjukvården

LIF rapport. Det finns ingen ursäkt 2008:7. Fokus på nationella riktlinjer och uppnådda behandlingsresultat för hjärt- och kärlsjukvården LIF rapport Det finns ingen ursäkt Fokus på nationella riktlinjer och uppnådda behandlingsresultat för hjärt- och kärlsjukvården 2008:7 Juli 2008 Innehållsförteckning Förord... 4 Sammanfattning... 5 1.

Läs mer

Fakta om KOL. www.andasut.nu. Pressinformation 2009. Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom

Fakta om KOL. www.andasut.nu. Pressinformation 2009. Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom Fakta om KOL Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom Uppskattningsvis 400 000-700 000 svenskar kan ha KOL, Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom, men alla har inte fått diagnos. Av alla svenskar över 50 år har cirka

Läs mer

Behandling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom KOL

Behandling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom KOL Behandling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom KOL Sammanfattning Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en långsamt fortskridande luftrörssjukdom som karakteriseras av ständiga andningsbesvär. Tobaksrökning

Läs mer

Omhändertagande av patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom på Lisebergs Vårdcentral

Omhändertagande av patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom på Lisebergs Vårdcentral VESTA rapport 2016 Omhändertagande av patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom på Lisebergs Vårdcentral Jenni Viitala, ST-läkare, Lisebergs VC jenniviitala@hotmail.com Vetenskaplig handledare: Jörgen

Läs mer

Datum 2008-03-25. Namn Form Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Cervarix Injektionsvätska, suspension, förfylld spruta

Datum 2008-03-25. Namn Form Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Cervarix Injektionsvätska, suspension, förfylld spruta BESLUT 1 (6) Läkemedelsförmånsnämnden Datum 2008-03-25 Vår beteckning SÖKANDE GlaxoSmithKline AB Box 516 169 29 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDENS BESLUT Läkemedelsförmånsnämnden

Läs mer

Kort introduktion till. Psykisk ohälsa

Kort introduktion till. Psykisk ohälsa Kort introduktion till Psykisk ohälsa Sekretariatet/KS, jan 2002 Inledning Programberedningen ska tillsammans med verksamheten ta fram underlag till programöverenskommelse över psykisk ohälsa. Detta arbete

Läs mer

Svenskt yttrande avseende EU-kommissionens grönbok om rökfritt Europa

Svenskt yttrande avseende EU-kommissionens grönbok om rökfritt Europa Bilaga 2007-05-23 S2007/1767/FH Socialdepartementet Enheten för folkhälsa Europeiska kommissionen Generaldirektoratet för hälsa och konsumentskydd Enhet C6 Hälsoåtgärder B-1040 BRYSSEL sanco-smoke-freeconsultation@ec.europa.eu

Läs mer

SBU:s sammanfattning och slutsatser

SBU:s sammanfattning och slutsatser SBU:s sammanfattning och slutsatser I rapporten sammanfattas resultatet av SBU:s systematiska litteraturöversikt rörande möjligheter till förbättrad läkemedelsanvändning för äldre, sett ur ett patientperspektiv.

Läs mer

Hearing Remissversion Nationella Riktlinjer astma/kol 2015 03 18 Bjermer 1. Vad är nationella riktlinjer?

Hearing Remissversion Nationella Riktlinjer astma/kol 2015 03 18 Bjermer 1. Vad är nationella riktlinjer? 015 03 5 Programpunkter 8.30 Registrering, kaffe med fralla Välkommen och introduktion Leif Bjermer Inledningsanförande Anna-Lena Hogerud, ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden Socialstyrelsen presenterar

Läs mer

PRAXIS-studien Örebro april Christer Janson. PRAXIS-studien

PRAXIS-studien Örebro april Christer Janson. PRAXIS-studien Nya data från PRAXIS studien Christer Janson PRAXIS-studien 1 Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL Publicerad i november 2015 2 PRAXIS-studien astma/kol 2005 Strukturenkät 14 sjukhus + 56 vårdcentraler

Läs mer

Policy Brief Nummer 2015:5

Policy Brief Nummer 2015:5 Policy Brief Nummer 2015:5 Samhällskostnader för fem livsmedelsburna sjukdomar i Sverige I denna Policy Brief presenteras beräkningar av samhällets kostnader för fem av de vanligaste livsmedelsburna sjukdomarna

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden i Värmland Styrdokument för förskrivning av hjälpmedel

Hjälpmedelsnämnden i Värmland Styrdokument för förskrivning av hjälpmedel Hjälpmedelsnämnden i Värmland Styrdokument för förskrivning av hjälpmedel Beskrivning av vad som styr inriktningen av vilka hjälpmedel som tillhandahålls och riktlinjerna för förskrivning inom Hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Mätning av kväveoxid. Klinikerns dilemma. Utandat kväveoxid - eno. eno Con förelsäning Allergistämman 2012 Björn Ställberg Gagnefs vårdcentral

Mätning av kväveoxid. Klinikerns dilemma. Utandat kväveoxid - eno. eno Con förelsäning Allergistämman 2012 Björn Ställberg Gagnefs vårdcentral Mätning av kväveoxid Klinikerns dilemma Beror symtomen på astma? Är patientens astma välkontrollerad? Skall medicineringen justeras? Utandat kväveoxid - eno Korrelerar med graden av eosinofil inflammation

Läs mer

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient?

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Janssen Nyhetsbrev Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Förord Under årets Almedalsvecka var Janssen självklart på plats. Vi anordnade två populära seminarier

Läs mer

Behandling av Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom på Valsta vårdcentral.

Behandling av Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom på Valsta vårdcentral. VESTA Norra Programmet Projekt Behandling av Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom på Valsta vårdcentral. Nikolaos Pournaras, ST-läkare, Valsta Vårdcentral Oktober 2012 Klinisk handledare: Marianna Nemeth, specialist

Läs mer

Fakta om spridd bröstcancer

Fakta om spridd bröstcancer Fakta om spridd bröstcancer Världens vanligaste kvinnocancer Bröstcancer står för närmare 23 procent av alla cancerfall hos kvinnor och är därmed världens vanligaste cancerform bland kvinnor i såväl rika

Läs mer

RAPPORT. Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter

RAPPORT. Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter RAPPORT Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter Förslag från arbetsgrupp: Olle Lindvall, Kungl. Vetenskapsakademien Ingemar Engström, Svenska Läkaresällskapet

Läs mer

KOL - ett växande problem

KOL - ett växande problem Hälso- och sjukvårdsdelegationens programarbete NR 10-2008 Andningsorganens sjukdomar, KOL - ett växande problem Förord Programarbete i Västernorrland är en arbetsmetod där ett kunskaps- och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Statlig satsning på förringade folksjukdomar med trolig neuroimmunologisk bakgrund

Statlig satsning på förringade folksjukdomar med trolig neuroimmunologisk bakgrund Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2450 av Finn Bengtsson och Amir Adan (M) Statlig satsning på förringade folksjukdomar med trolig neuroimmunologisk bakgrund Förslag till riksdagsbeslut 1.

Läs mer

Spirometri 19 okt. 2015. Helén Bertilsson Sjuksköterska Arbets- o Miljömedicin, Umeå

Spirometri 19 okt. 2015. Helén Bertilsson Sjuksköterska Arbets- o Miljömedicin, Umeå Spirometri 19 okt. 2015 Helén Bertilsson Sjuksköterska Arbets- o Miljömedicin, Umeå Spirometri är som en kedja av delmoment som alla behöver vara väl kontrollerade och tillförlitliga för att ett tolkbart

Läs mer

Fysioterapeuternas remissvar på Effektiv vård, SOU 2016:2 (Diarienummer S2016/00212/FS)

Fysioterapeuternas remissvar på Effektiv vård, SOU 2016:2 (Diarienummer S2016/00212/FS) 2016-05-25 Fysioterapeuternas remissvar på Effektiv vård, SOU 2016:2 (Diarienummer S2016/00212/FS) Fysioterapeuterna har tagit del av utredningens analys och förslag med stort intresse. Vi bedömer att

Läs mer

När skall KOL misstänkas?

När skall KOL misstänkas? Astma eller KOL eller både och? och vad innebär det för patienten? Gagnefs vc E-post: b.stallberg@telia.com När skall KOL misstänkas? Hos rökare med Långvarig eller återkommande hosta Långvarig eller återkommande

Läs mer

BESLUT. Datum 2014-06-19. Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) RELVAR ELLIPTA. 184 mikrogram/ Inhalator, 3x30 doser.

BESLUT. Datum 2014-06-19. Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) RELVAR ELLIPTA. 184 mikrogram/ Inhalator, 3x30 doser. BESLUT 1 (9) Datum 2014-06-19 Vår beteckning SÖKANDE GlaxoSmithKline AB Box 516 169 29 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående

Läs mer

SYMPOSIUM OM ALFA 1 ANTITRYPSIN Malmö 19-20 november 2008. Magnus Sköld Lung- Allergikliniken Karolinska Universitetssjukhuset Solna Stockholm

SYMPOSIUM OM ALFA 1 ANTITRYPSIN Malmö 19-20 november 2008. Magnus Sköld Lung- Allergikliniken Karolinska Universitetssjukhuset Solna Stockholm KRONISKT OBSTRUKTIV LUNGSJUKDOM (KOL) översikt SYMPOSIUM OM ALFA 1 ANTITRYPSIN Malmö 19-20 november 2008 Magnus Sköld Lung- Allergikliniken Karolinska Universitetssjukhuset Solna Stockholm Vad skall jag

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 7.3.2012 B7-0145/2012 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av rådet och kommissionen i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen om åtgärder

Läs mer

Svenska palliativregistret (2009)

Svenska palliativregistret (2009) vid hjärtsvikt ett europeiskt och globalt perspektiv enligt WHO (2002) : Lindrar smärta och andra plågsamma symtom. Bekräftar livet och betraktar döendet som en normal process. Syftar inte till att varken

Läs mer

Anafylaktisk reaktion 2011-09-12. Cirka 10% av den vuxna befolkningen har astma. Ungefär hälften av astmatikerna har en lindrig sjukdom.

Anafylaktisk reaktion 2011-09-12. Cirka 10% av den vuxna befolkningen har astma. Ungefär hälften av astmatikerna har en lindrig sjukdom. Hur många har astma i Sverige? Cirka 10% av den vuxna befolkningen har astma. Astma har väl ingen dött av? Alf Tunsäter 13% 11% 9% 7,5% Ungefär hälften av astmatikerna har en lindrig sjukdom. Referens:

Läs mer

Astma hos vuxna aktuella rekommendationer vid behandling. Monica Arvidsson. Monica Arvidsson

Astma hos vuxna aktuella rekommendationer vid behandling. Monica Arvidsson. Monica Arvidsson Astma hos vuxna aktuella rekommendationer vid behandling Allergisektionen Sahlgrenska Universitetssjukhuset Regionala medicinska riktlinjer astma www.vgregion.se/vardgivarstod 1 Vad är en kostnadseffektiv

Läs mer

BESLUT. Datum 2009-12-01. Beslut om enskild produkt med anledning av genomgången av läkemedel vid diabetes.

BESLUT. Datum 2009-12-01. Beslut om enskild produkt med anledning av genomgången av läkemedel vid diabetes. BESLUT 1 (6) Datum 2009-12-01 Vår beteckning 1368/2009 SÖKANDE Pharmachim AB Berga Allé 1 254 52 Helsingborg SAKEN Beslut om enskild produkt med anledning av genomgången av läkemedel vid diabetes. BESLUT

Läs mer