En rapport om driftprofiler för trafiksäkerhetskameror

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En rapport om driftprofiler för trafiksäkerhetskameror 2010-03-30"

Transkript

1 Utvärdering av ATKsystemet En rapport om driftprofiler för trafiksäkerhetskameror

2 Sammanfattning Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Vägverkets Skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte med nödvändighet med Vägverkets ståndpunkter och slutsatser inom rapportens ämnesområde. Syftet med studien är dels att undersöka om det finns några utvecklingsmöjligheter i utarbetandet av driftprofiler, dels att undersöka möjligheterna att ytterligare effektivisera ATK-verksamheten inom Kirunasektionen ur ett PUM-perspektiv. Detta kan i förlängningen även bidra till ytterligare en sänkning av medelhastigheten och på så vis minska antalet skadade och dödade i trafiken. Två utvärderingsstudier har genomförts. För att genomföra dessa har bilderna som togs från alla driftsatta kameror den 9 juni och den 1 september 2009 hämtats in från ATK-sektionen i Kiruna. Därefter inhämtades information från Vägverkets mätplatser med samtliga passager och överträdelser på alla driftsatta kameror under de aktuella dygnen samt driftprofilerna från samma datum. För att få ett övergripligt material att utvärdera valdes den första driftsatta kameran i varje län ut. Vid dessa undersöktes driftsättningstid och antalet passager under dygnet. Utifrån följande utvärderingsstudier kan man se att det finns stora skillnader mellan de olika kamerorna när det gäller vilken tid de varit driftsatta. Det finns dessutom stora skillnader när det gäller trafikflödet förbi de olika kamerorna. Resultatet grundar sig dock på förhållandevis litet urval och det är svårt att dra några slutsatser om vilka tider som är mest optimala ur ett generellt perspektiv. Det resultatet dock visar är att det finns ett stort behov av att fortsätta utreda och analysera driftprofilerna, trafikflöden och olycksdata på de olika mätplatserna för att kunna effektivisera användningen av ATK-systemet. Rapporten har skrivits av Heléne Haglund på uppdrag av Rikspolisstyrelsen. 2

3 Inledning Rikspolisstyrelsen och Vägverket äger och driver tillsammans systemet för automatisk trafiksäkerhetskontroll (ATK). I Vägverkets och Rikspolisstyrelsens årsrapport för 2007 framgår att ett av målen med ATK-systemet är Att vidmakthålla eller öka allmänhetens förtroende för ATK-systemet genom information och trovärdig tillämpning av systemet. För att bibehålla förtroendet för kamerorna är det därför viktigt att utvärdera deras användningsområden. Driftprofilerna som ligger till underlag för hur och när trafiksäkerhetskamerorna aktiveras utarbetas i samverkan mellan Vägverket och Polisen. För att få maximal effekt av ATKsystemet är det viktigt att utvärdera hur driftprofilerna ser ut i förhållande till bland annat trafikflödet, antal överträdelser och olycksutvecklingen på platsen. Polisens underrättelsemodell (PUM) är en styrningsmodell av polisens verksamhet. Med hjälp av PUM ska polisens arbete mot brott, ordningsstörningar och otrygghet utformas på rätt sätt, sättas in vid rätt tidpunkt samt med rätt resurser. Eftersom PUM ska användas inom alla områden syftar den här studien även till att undersöka i vilken grad modellen används vid framtagandet av driftprofiler samt hur en kommunikation med återrapportering kan ske. Syfte Syftet med studien är dels att undersöka om det finns några utvecklingsmöjligheter i utarbetandet av driftprofiler, dels att undersöka möjligheterna att ytterligare effektivisera ATK-verksamheten inom Kirunasektionen ur ett PUM-perspektiv. Detta kan i förlängningen även bidra till ytterligare en sänkning av medelhastigheten och på så vis minska antalet skadade och dödade i trafiken. Material och källor som utredaren haft tillgång till Drift- och styrprofilerna som lades ut den 9 juni och den 1 september Information från ATK-sektionen om antal bilder som kom in från alla mätplatser den 9 juni och den 1 september Bilderna som togs från alla driftsatta mätplatser den 9 juni och den 1 september Vägverkets databas. 3

4 Metod Utredaren har gjort två studiebesök på ATK-sektionen i Kiruna och där fått information om verksamhetens uppbyggnad och hur driftsättningen av kamerorna fungerar från Styrcentralen. Två utvärderingsstudier har genomförts. För att genomföra dessa har bilderna som togs från alla driftsatta kameror den 9 juni och den 1 september 2009 hämtats in från ATK-sektionen i Kiruna. Därefter inhämtades information från Vägverkets mätplatser med samtliga passager och överträdelser på alla driftsatta kameror under de aktuella dygnen samt driftprofilerna från samma datum. För att få ett övergripligt material att utvärdera valdes den första driftsatta kameran i varje län ut. Vid dessa undersöktes driftsättningstid och antalet passager under dygnet. I studien som genomfördes den 9 juni ingick ett urval på 20 fasta kameror som enligt styrdokumentet skulle vara driftsatta den aktuella dagen. Tre av dessa fanns inte med i Vägverkets statistik och därför kunde ingen jämförelse göras på dessa platser. I studien som genomfördes den 1 september 2009 ingick ett urval på 21 fasta kameror som enligt styrdokumentet skulle vara driftsatta den aktuella dagen. Resultat Resultatet presenteras i form av cirkeldiagram som visar procentsatsen på antalet överträdelser under den tid då kameran varit driftsatt samt överträdelser hela dygnet. Blå färg innebär samtliga registrerade överträdelser från sex kilometer och därutöver det aktuella dygnet. Röd färg betyder samtliga överträdelser från sex kilometer och därutöver den tid då kameran varit i drift. När hela cirkeln är blå innebär det att ingen hastighetsöverträdelse gjorts under den tid då kameran varit driftsatt. Om cirklarna är helröda innebär det att samtliga överträdelser sex kilometer och därutöver har gjorts under den tid då kameran varit driftsatt. Det innebär att skillnaden i storleken på den röda tårtbiten dels kan bero på skillnader i tid då kameran varit driftsatt eller skillnader i antalet registrerade överträdelser över hela dygnet. 4

5 Cirkeldiagram på ett urval driftsatta mätplatser den 9 juni 2009 sex kilometer och över 90 %. Antalet sex kilometer och över 65 %. Antalet och över den tid då kameran varit i drift 10 % och över den tid då kameran varit i drift 35 %. 10% 35% 90% 65% Mätplats: Driftsatt: Mätplats: Driftsatt: sex kilometer och över 89 %. Antalet sex kilometer och över 93 %. Antalet och över den tid då kameran varit i drift 11%. och över den tid då kameran varit i drift 7 %. 11% 7% 89% 93% Mätplats: Driftsatt: Mätplats: Driftsatt:

6 sex kilometer och över 87 %. Antalet sex kilometer och över 100 %. Antalet och över den tid då kameran varit i drift 13 %. och över den tid då kameran varit i drift 0 %. 13% 0% 87% 100% Mätplats: Driftsatt: Mätplats: Driftsatt: sex kilometer och över 81 %. Antalet sex kilometer och över 77 %. Antalet och över den tid då kameran varit i drift 19%. och över den tid då kameran varit i drift 23 %. 19% 23% 81% 77% Mätplats: Driftsatt: Mätplats: Driftsatt:

7 sex kilometer och över 78 %. Antalet sex kilometer och över 75 %. Antalet registerade överträdelser från sex kilometer registrerade överträdelser från sex kilometer och över den tid då kameran varit i drift 22%. och över den tid då kameran varit i drift 25 %. 22% 25% 78% 75% Mätplats: Driftsatt: Mätplats: Driftsatt: sex kilometer och över 57 %. Antalet sex kilometer och över 60 %. Antalet och över den tid då kameran varit i drift 43%. och över den tid då kameran varit i drift 40 %. 43% 57% 40% 60% Mätplats: Driftsatt: Mätplats: Driftsatt:

8 sex kilometer och över 83 %. Antalet sex kilometer och över 85 %. Antalet och över den tid då kameran varit i drift 17%. och över den tid då kameran varit i drift 15 %. 17% 15% 83% 85% Mätplats: Driftsatt: Mätplats: Driftsatt: sex kilometer och över 79 %. Antalet sex kilometer och över 76 %. Antalet och över den tid då kameran varit i drift 21%. och över den tid då kameran varit i drift 24 %. 21% 24% 79% 76% Mätplats: Driftsatt: Mätplats: Driftsatt:

9 sex kilometer och över 76 %. Antalet registrerade överträdelser från sex kilometer och över den tid då kameran varit i drift 24%. 24% 76% Mätplats: Driftsatt: Cirkeldiagram på ett urval driftsatta mätplatser den 1 september 2009 sex kilometer och över 83 %. Antalet sex kilometer och över 64 %. Antalet och över den tid då kameran varit i drift 17%. och över den tid då kameran varit i drift 36%. 17% 36% 83% 64% Mätplats: Driftsatt: Mätplats: Driftsatt:

10 sex kilometer och över 55 %. Antalet sex kilometer och över 59 %. Antalet och över den tid då kameran varit i drift 45%. och över den tid då kameran varit i drift 41 %. 45% 55% 41% 59% Mätplats: Driftsatt: Mätplats: Driftsatt: sex kilometer och över 52 %. Antalet sex kilometer och över 92 %. Antalet och över den tid då kameran varit i drift 48%. och över den tid då kameran varit i drift 8 %. 8% 48% 52% 92% Mätplats: Driftsatt: Mätplats: Driftsatt:

11 sex kilometer och över 90 %. Antalet sex kilometer och över 100 %. Antalet och över den tid då kameran varit i drift 10%. och över den tid då kameran varit i drift 0 %. 10% 0% 90% 100% Mätplats: Driftsatt: Mätplats: Driftsatt: sex kilometer och över 71 %. Antalet sex kilometer och över 74 %. Antalet och över den tid då kameran varit i drift 29%. och över den tid då kameran varit i drift 26 %. 29% 26% 71% 74% Mätplats: Driftsatt: Mätplats: Driftsatt:

12 sex kilometer och över 74 %. Antalet sex kilometer och över 87 %. Antalet och över den tid då kameran varit i drift 26%. och över den tid då kameran varit i drift 13 %. 26% 13% 74% 87% Mätplats: Driftsatt: Mätplats: Driftsatt: sex kilometer och över 100 %. Antalet sex kilometer och över 50 %. Antalet och över den tid då kameran varit i drift 0%. och över den tid då kameran varit i drift 50%. 0% 100% 50% 50% Mätplats: Driftsatt: Mätplats: Driftsatt:

13 sex kilometer och över 72 %. Antalet sex kilometer och över 100 %. Antalet och över den tid då kameran varit i drift 28%. och över den tid då kameran varit i drift 0%. 28% 0% 72% 100% Mätplats: Driftsatt: Mätplats: Driftsatt: sex kilometer och över 87 %. Antalet sex kilometer och över 80 %. Antalet och över den tid då kameran varit i drift 13%. och över den tid då kameran varit i drift 20 %. 13% 20% 87% 80% Mätplats: Driftsatt: Mätplats: Driftsatt:

14 sex kilometer och över 91 %. Antalet sex kilometer och över 96 %. Antalet och över den tid då kameran varit i drift 9 %. och över den tid då kameran varit i drift 4%. 9% 4% 91% 96% Mätplats: Driftsatt: Mätplats: Driftsatt: sex kilometer och över 88 %. Antalet registrerade överträdelser från sex kilometer och över den tid då kameran varit i drift 12%. 12% 88% Mätplats: Driftsatt:

15 Avslutande analys Syftet med rapporten var dels att undersöka om det finns några utvecklingsmöjligheter i utarbetandet av driftprofiler, dels att undersöka möjligheterna att ytterligare effektivisera ATK-verksamheten inom Kirunasektionen ur ett PUM-perspektiv. Utifrån följande utvärderingsstudier kan man se att det finns stora skillnader mellan de olika kamerorna när det gäller vilken tid de varit driftsatta. Det finns dessutom stora skillnader när det gäller trafikflödet förbi de olika kamerorna. Resultatet grundar sig dock på förhållandevis litet urval och det är svårt att dra några slutsatser om vilka tider som är mest optimala ur ett generellt perspektiv. Det resultatet dock visar är att det finns ett stort behov av att fortsätta utreda och analysera driftprofilerna, trafikflöden och olycksdata på de olika mätplatserna för att kunna effektivisera användningen av ATK-systemet. Utformandet av driftprofilerna skulle kunna utvecklas om man mer än i dag använder sig av informationen från Vägverket om trafikflödet på de olika sträckorna. Det skulle leda till att ATK-sektionen i Kiruna och då framförallt ATK-sektionens Styrcentral skulle kunna arbeta mer operativt om de kunde utnyttja den information som Vägverket har tillgång till i sina databaser. Detta skulle även innebära att information om antalet överträdelser på de olika mätplatserna i större grad än i dag skulle ligga till grund för styrdokumenten och leda till en effektivare styrning av ATK-systemet. Det finns således utvecklingsmöjligheter för att ytterligare effektivisera ATK-systemet genom att Polisen och Vägverket mer än i dag sammankopplar sina funktioner för att gemensamt analysera trafiksituationen på mätsträckorna. Detta skulle bland annat innebära att föreslå åtgärder i tid och rum för när och hur trafiksäkerhetskamerorna bör användas, samt återkoppla och återanvända informationen inom båda myndigheterna. En sådan funktion skulle även leda till att få effektivare polisverksamhet i allt trafiksäkerhetsarbete och att Polisen kan arbeta mer ur ett PUM-perspektiv än vad som görs i dag. 15

16 16

Stickprovsundersökning vecka 46/2012 99,9 procent av all arbetslöshetsersättning betalas ut rätt

Stickprovsundersökning vecka 46/2012 99,9 procent av all arbetslöshetsersättning betalas ut rätt 2013-10-07 Stickprovsundersökning vecka 46/2012 99,9 procent av all arbetslöshetsersättning betalas ut rätt Sedan början av 2000-talet är en elektronisk frågerutin etablerad mellan a-kassorna, Försäkringskassan,

Läs mer

Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning

Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning Det här har utredningen undersökt Assistansersättningen är till för att ge alla människor möjlighet att vara med i samhället som

Läs mer

Redovisning av åtgärder för bättre bemötande av brottsoffer

Redovisning av åtgärder för bättre bemötande av brottsoffer Redovisning av åtgärder för bättre bemötande av brottsoffer Rikspolisstyrelsen 2013-08-23 RAPPORT 2 (6) INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING... 3 2 UPPDRAGET... 3 2.1 Uppdragets genomförande... 3 3 GENOMFÖRDA ÅTGÄRDER

Läs mer

Regeringens proposition 2005/06:108

Regeringens proposition 2005/06:108 Regeringens proposition 2005/06:108 Ändringar i lagen (2001:558) om vägtrafikregister Prop. 2005/06:108 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 23 februari 2006 Göran Persson

Läs mer

Felanmälan/synpunkt via publik mobilapp

Felanmälan/synpunkt via publik mobilapp Ärendehantering, driftövervakning och styrning - Infracontrol Online, v. 8.1 (utdrag från manual) Felanmälan/synpunkt via publik mobilapp Välj kategori. Val av kategori påverkar urval av kommande kategorier.

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern Kontoret för samhällsbyggnad 2014-08-15 Mats Jakobsson 08-590 970 96 Dnr Fax 08-590 733 37 mats.jakobsson@upplandsvasby.se Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern 1. Varför behövs två nya

Läs mer

Avvägningsfrågor Sammanfattning av inkomna svar från reformstödsgruppen för länspolismästare

Avvägningsfrågor Sammanfattning av inkomna svar från reformstödsgruppen för länspolismästare Avvägningsfrågor Sammanfattning av inkomna svar från reformstödsgruppen för länspolismästare 2014-09-28 Regeringskansliet Postadress Besöksadress Telefonväxel 103 33 Stockholm Karlavägen 100 1 Promemoria

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper

Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor fick i regleringsbrevet för

Läs mer

Polisens trafiksäkerhetsarbete. www.polisen.se

Polisens trafiksäkerhetsarbete. www.polisen.se Polisens trafiksäkerhetsarbete www.polisen.se Den folder du har i din hand är en sammanfattning av strategin och handlingsplanen för Polisens trafiksäkerhetsarbete som började att gälla våren 2006. Strategin

Läs mer

Utvärdering av väjningsplikt för bilister mot cyklister

Utvärdering av väjningsplikt för bilister mot cyklister Utvärdering av väjningsplikt för bilister mot cyklister Skyltfondsprojekt TRV 2013/13966 Eskilstuna kommun 2015 01 27 Förord Eskilstuna kommun framlade i sin ansökan till skyltfonden att de vill testa

Läs mer

Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten

Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten En rapport från Brottsofferjouren Sverige Sofia Barlind statistik@boj.se Förmedlingsprocenten 2008 gjordes för första gången en enkel jämförelse mellan hur många brott

Läs mer

Den upplevda otryggheten

Den upplevda otryggheten TRYGGARE STÄDER Inledning I mätning efter mätning är trygghet den faktor som är viktigast för att hyresgäster ska trivas i sina bostadsområden. Trygghet är ett komplicerat begrepp som omfattar våra erfarenheter

Läs mer

Användarmanual Mina sidor Timvärden

Användarmanual Mina sidor Timvärden Användarmanual Mina sidor Timvärden 1 1 Inloggning 3 2 Översikt 4 2.1 Välj anläggning 4 3 Timvärden 5 3.1 Ändra period 6 3.2 Zooma i diagrammet 7 3.3 Ändra periodstorlek 8 3.4 Visa som 8 3.5 Enhet 9 3.6

Läs mer

Enkel Digital Skyltning. på några minuter...

Enkel Digital Skyltning. på några minuter... Enkel Digital Skyltning på några minuter... Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen Vi har tagit fram tre färdiga paket

Läs mer

Ny prissättning 2014. Läs mer om vår nya prissättning som gör det lite mer rättvist. Fjärrvärme från Norrenergi

Ny prissättning 2014. Läs mer om vår nya prissättning som gör det lite mer rättvist. Fjärrvärme från Norrenergi Ny prissättning 2014 Läs mer om vår nya prissättning som gör det lite mer rättvist. Fjärrvärme från Norrenergi Energi och hållbarhet Norrenergi är Solnas och Sundbybergs eget energibolag. Vårt uppdrag

Läs mer

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun Enkät rörande boende för äldre i s Kommun 2015-10-14 I din hand håller du just nu en enkät som vi vill att du skall fylla i. Enkäten är helt anonym och skall endast användas för att få fram önskemål om

Läs mer

Kameratillsyn skolor

Kameratillsyn skolor Kameratillsyn skolor Januari 2013 Kameratillsyn skolor Inledning Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för allmän kameraövervakning av platser dit allmänheten har tillträde. Syftet med Länsstyrelsens tillsyn

Läs mer

Förslag på hur Sverige ska arbeta med de mänskliga rättigheterna

Förslag på hur Sverige ska arbeta med de mänskliga rättigheterna Förslag på hur Sverige ska arbeta med de mänskliga rättigheterna Slutbetänkande från Delegationen för mänskliga rättigheter till regeringen Delegationen för mänskliga rättigheter har arbetat med mänskliga

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

Efterstudie av trafikbuller vid kvarteret Örlen i Göteborg

Efterstudie av trafikbuller vid kvarteret Örlen i Göteborg Framnäsgatan Kv. Örlen tillbyggnad Mölndalsvägen Thorburnsgatan Garage 4 Bomgatan Kv. Östen Efterstudie av trafikbuller vid kvarteret Örlen i Göteborg Jens Forssén Andreas Gustafson Teknisk akustik CHALMERS

Läs mer

Politikers syn på säkerhetskameror

Politikers syn på säkerhetskameror Politikers syn på säkerhetskameror SKOP har på uppdrag av tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv och Samhälle (SNOS) och tidningen SecurityUser.com intervjuat 3 kommunal-, landstings-, och oppositionsråd.

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning CANDY4 HD 20150129 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD?... 4 2 Säkerhetsföreskrifter... 5 3 Vad finns i förpackningen?... 6 4 Fysisk beskrivning... 7 5 Kom igång... 9 5.1 Ladda batteriet... 9 5.2 Ta

Läs mer

Verbala och fysiska kränkningar vanligast

Verbala och fysiska kränkningar vanligast 1 (6) Verbala och fysiska kränkningar vanligast De vanligaste orsakerna bakom anmälningar om kränkande behandling till Skolinspektionen eller BEO är verbala och fysiska kränkningar. Det visar den fördjupade

Läs mer

Tryggheten i stadens parker

Tryggheten i stadens parker HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMHÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 533-2012-1.4 SID 1 (5) 2012-12-13 Handläggare: Anna William-Olsson Telefon: 508 23 362 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

EXPLORE 7 HD 20151124

EXPLORE 7 HD 20151124 EXPLORE 7 HD 20151124 Innehållsförteckning INTRODUKTION... 2 1. DELAR OCH TILLBEHÖR... 3 2. ÖVERSIKT... 3 3. ANVÄNDA EXPLORĒ 7... 5 3.1 STRÖM PÅ/AV... 5 3.2 ÖKA OCH MINSKA FÖRSTORING... 6 3.3 FÄRGLÄGE

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Samverkansavtal mellan polis och kommun 2013-2014

Samverkansavtal mellan polis och kommun 2013-2014 ~pmmunstyrelsens handling nr 63/2012 Polismyndigheten i söderman~ands vän _ Katrineholms kommun ~ Samverkansavtal mellan polis och kommun 2013-2014 Avtalande parter Polismyndigheten Södermanland och Katrineholms

Läs mer

Automatisk trafiksäkerhetskontroll Minskar hastighet räddar liv. Eva Lundberg, Nationell samordnare ATK Trafikverket

Automatisk trafiksäkerhetskontroll Minskar hastighet räddar liv. Eva Lundberg, Nationell samordnare ATK Trafikverket Automatisk trafiksäkerhetskontroll Minskar hastighet räddar liv Eva Lundberg, Nationell samordnare ATK Trafikverket Dagordning Historik Överenskommelse Trafikverket - Rikspolisstyrelsen Mål och resultat

Läs mer

I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats:

I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats: 4 Alternativ 4.1 Förutsättningar för lokaliseringen I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats: Vägkorridorer för ny sträckning av väg 44 studeras, se avsnitt 2.5.1 Geografiska

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING SVENSKA FÖR INVANDRARE SKOLENHET 5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Verksamhetsberättelse... sid 4 Resultatredovisning Måluppfyllelse och resultat... sid 5-6 Resultatredovisning Ledning av den

Läs mer

Analys av trafiken i Oskarshamn vid ankomst Gotlandsfärja

Analys av trafiken i Oskarshamn vid ankomst Gotlandsfärja 1 (11) PM Analys av trafiken i Oskarshamn vid ankomst Gotlandsfärja Ansvarig mikrosimulering/trafikanalys: Handläggare mikrosimulering: Författare detta PM: Granskning detta PM: Sebastian Hasselblom Felicia

Läs mer

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser Dnr: 2008-311-76 Statliga pensioner trender och tendenser Framtida pensionsavgångar 2008-2017 Innehållsförteckning Förord 2 Sammanfattning av trender & tendenser 3 1. Pensionsavgångar inom statsförvaltningen

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA

LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA Göteborg 2003-11-28 SWECO VBB ITS SWECO VBB Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon 031-62 75 00 Telefax 031-62 77 22 Dokumentinformation

Läs mer

Bullerutredning Ulkavallen

Bullerutredning Ulkavallen Bullerutredning Ulkavallen Efter nya mätningar konstateras att flödena inte ändrats radikalt och inte påverkar bullerutredningens resultat. De värden som antagits av kommunen 2010 står kvar. Detta betyder

Läs mer

Polismyndighetens behandling av personuppgifter i signalementsregistret

Polismyndighetens behandling av personuppgifter i signalementsregistret Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2015-12-15 Dnr 47-2015 Polismyndighetens behandling av personuppgifter i signalementsregistret 1. SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

Läs mer

Du har fått stycken taggar. (av föreningen okt-06 eller av den f.d. medlem du övertagit lägenheten från) Din pinkod är:

Du har fått stycken taggar. (av föreningen okt-06 eller av den f.d. medlem du övertagit lägenheten från) Din pinkod är: A för Passagesystem och Tvättstugebokning Lgh nr: Du har fått stycken taggar. (av föreningen okt-06 eller av den f.d. medlem du övertagit lägenheten från) Din pinkod är: Version 1.4 120218 Pinkoden används

Läs mer

Vad tycker bussförarna i Trollhättan om Nollvisionsslingan? Peter Rosander Luleå tekniska universitet

Vad tycker bussförarna i Trollhättan om Nollvisionsslingan? Peter Rosander Luleå tekniska universitet Vad tycker bussförarna i Trollhättan om Nollvisionsslingan? Peter Rosander Luleå tekniska universitet På väg till Nollvisionen i Trollhättan var ett nationellt samarbetsprojekt som skulle visa kostnadseffektiva

Läs mer

Trafikmätningar i Kiruna

Trafikmätningar i Kiruna Trafikmätningar i Kiruna UPPDRAGSNUMMER 7000943004 [STATUS] [DOKUMENT NR] 2016-02-05 Society Innehåll Sammanfattning... 2 Kommunens trafikmätningspunkter... 2 Trafikmätning 2015... 2 Hastighetsmätning

Läs mer

Polishögskolans verksamhetsplan 2008

Polishögskolans verksamhetsplan 2008 1 (7) Polishögskolans verksamhetsplan 2008 Datum Diarienummer 2008-08-27 PHS 191-4835/08 Polishögskolans verksamhetsplan 2008 2008-08-28 Foto: Peter Knutson 2 Rektorns inriktningar Polishögskolan ska utbilda

Läs mer

Handlingsplan 2014 2015

Handlingsplan 2014 2015 Handlingsplan 2014 2015 Samverkan Polismyndigheten i Jönköpings län och Sävsjö Kommun Antagen i kommunfullmäktige den 22 juni 2009, 55 Reviderad av kommunstyrelsen 2014-01-07 11 I januari 2008 presenterade

Läs mer

Bullerutredning Villa Roskullen

Bullerutredning Villa Roskullen Rapport HÄRRYDA KOMMUN Bullerutredning Villa Roskullen Malmö 2016-01-25 Bullerutredning Villa Roskullen Datum 2016-01-25 Uppdragsnummer 1320018824 Utgåva/Status 1 Oscar Lewin Uppdragsledare & Handläggare

Läs mer

Clicker 5. Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel

Clicker 5. Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel Clicker 5 Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel Vad är Clicker 5? Clicker 5 är ett stöd till personer i behov av extra

Läs mer

PM Uppföljning av granskningen angående implementering av FN:s barnkonvention

PM Uppföljning av granskningen angående implementering av FN:s barnkonvention PM Uppföljning av granskningen angående implementering av FN:s barnkonvention Nyköpings kommun september 2009 Christina Norrgård Inledning och bakgrund År 2007 genomfördes en revisionsgranskning om hur

Läs mer

Åtgärdsstrategier. Jämförelsealternativet (JA) Utvecklingsalternativet (UA)

Åtgärdsstrategier. Jämförelsealternativet (JA) Utvecklingsalternativet (UA) Åtgärdsstrategier Flexibilitet är ett nyckelord för studier/analyser i tidiga planeringsskeden. Trots prognoser och utvecklingstrender är det svårt att veta exakt hur rv 55 kommer att utvecklas framöver,

Läs mer

Bengtsfors kommuns reglemente för elevresor

Bengtsfors kommuns reglemente för elevresor Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Larsson, 0531-526014 sara.larsson@bengtsfors.se REGLEMENTE Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer 2012.725.003 4, 2013-02-06 1(7) Bengtsfors kommuns reglemente

Läs mer

AÅ tagandeplan fo r brottsfo rebyggande arbete i Munkedals kommun 2013

AÅ tagandeplan fo r brottsfo rebyggande arbete i Munkedals kommun 2013 AÅ tagandeplan fo r brottsfo rebyggande arbete i Munkedals kommun 2013 Bakgrund Att minska brottsligheten och öka människors trygghet är vår grundläggande målsättning i kommunen. I januari 2008 presenterade

Läs mer

Skoltaxi inom Piteå kommun

Skoltaxi inom Piteå kommun Skoltaxi inom Piteå kommun Till dig som har blivit beviljad skolskjuts Skoltaxi Piteå kommun 1 Gå till hållplatsen Var i tid Vänta på bilen Välkommen till skoltaxi Vi på skolskjutsteamet har tillsammans

Läs mer

Räkna poäng Övning 1. Herre Hcp 4.8 Gul Tee. De 7 extraslagen läggs ut på hålen som har index (Hcp) 7 eller lägre.

Räkna poäng Övning 1. Herre Hcp 4.8 Gul Tee. De 7 extraslagen läggs ut på hålen som har index (Hcp) 7 eller lägre. Slopetabellen Läs av ditt spelhandicap (Shcp) i slopetabellen. Dam eller? Vilken tee? (Gul, Blå, Röd)? Exempel : Handicap 54, Dam, Röd tee»64 extraslag Exempel : Handicap 54, Herr, Röd tee»56 extraslag

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Riktlinjer för styrdokument Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-11-20 165 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För eventuell uppföljning

Läs mer

Projekt Norrköpings Resecentrum 2015-11-01 Buller i Butängen nya bullerregler 1 juni 2015

Projekt Norrköpings Resecentrum 2015-11-01 Buller i Butängen nya bullerregler 1 juni 2015 Projekt Norrköpings Resecentrum 2015-11-01 Buller i Butängen nya bullerregler 1 juni 2015 Analys av bullerutredning (WSP 150315) baserad på nya bullerregler i förordning (2015:216) om trafikbuller vid

Läs mer

Kan man se det som inte syns? Kan man se det som inte syns?

Kan man se det som inte syns? Kan man se det som inte syns? Kan man Kan man Kan man Kan man Energieffektivisering genom teknisk isolering Grafisk form: Formination AB. Bilderna tagna av Peter Johansson, Sweco Theorells AB. Kan man Kan man Rätt utförd rörisolering,

Läs mer

FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Förberedelser 3 Inställningar innan första mötet 4 Ljudinställningar 6 Kamerainställningar 7 Mötesinställningar

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar

Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar Många av konventionens rättigheter ligger inom kommunernas, landstingens och regionernas

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet

Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet Innehållsförteckning 2 Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet 3 Ansvar 3 Vid tänkbara hot 3 Agera i en akut situation 3 När den akuta situationen

Läs mer

NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt

NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt 6. NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt När man talar om trollen så står de i farstun är ett gammalt talesätt. Men finns det något vetenskapligt som ligger bakom det, och andra liknande talesätt

Läs mer

Så här gör du din gymnasieansökan på webben

Så här gör du din gymnasieansökan på webben Så här gör du din gymnasieansökan på webben 1 Inloggningssida gymnasiewebben.nykoping.se 1. Uppe till vänster på sidan har du två boxar ( Information & senaste nytt samt Statistik, FAQ & viktiga länkar

Läs mer

Ärende 20. Medborgarförslag om komplettering av hemtjänstens matsedel

Ärende 20. Medborgarförslag om komplettering av hemtjänstens matsedel Ärende 20 Medborgarförslag om komplettering av hemtjänstens matsedel Tjänsteskrivelse 1 (1) 2016-03-31 KS 2015.0308 Handläggare Sandra Karlsson Medborgarförslag om komplettering av hemtjänstens matsedel

Läs mer

Mjukare gång Halverat effektbehov

Mjukare gång Halverat effektbehov Mjukare gång Halverat effektbehov Utveckling av den planande motorbåten Jürgen Sass Februari 2006 Mjukare gång Halverat effektbehov Utveckling av den planande motorbåten Idealbåten Den ideala båten skall

Läs mer

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 2011

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 2011 1 (14) Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 2011 Ämnesproven i årskurs 9 är obligatoriska 1 och resultaten används som ett av flera mått på måluppfyllelse i grundskolan. Resultaten ger en

Läs mer

Remissvar Översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030

Remissvar Översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030 1(6) Remissvar Översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030 Ärendet Ett samrådsförslag till ny översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030 har tagits fram av kommunledningskontoret tillsammans med sakkunniga

Läs mer

Mötesprotokoll MUR samordningsgrupp trafik 091210

Mötesprotokoll MUR samordningsgrupp trafik 091210 Mötesprotokoll MUR samordningsgrupp trafik 091210 1. Fastställande av dagordning. Thomas Forsberg hälsade samtliga välkomna och dagordningen fastställdes. Undertecknad blev utsedd till protokollförare.

Läs mer

Användarinstruktioner Ofelia Återrapportering

Användarinstruktioner Ofelia Återrapportering Användarinstruktioner Ofelia Återrapportering Inledning På Banportalen finns det två länkar för de som skall återrapportera felavhjälpning, Ofelia web och Ofelia Analys/Återrapportering. För att få åtkomst

Läs mer

ORDNA DINA BILDER. Var finns bilderna Var bör de finnas

ORDNA DINA BILDER. Var finns bilderna Var bör de finnas ORDNA DINA BILDER Var finns bilderna Var bör de finnas VAR ÄR MINA BILDER? Några råd till dej som inte kan hitta dina dokument och bilder eller som tycker att de finns på flera ställen och ändå vet du

Läs mer

Beräkning av björnstammens storlek i Värmland, Dalarnas och Gävleborgs län

Beräkning av björnstammens storlek i Värmland, Dalarnas och Gävleborgs län Beräkning av björnstammens storlek i Värmland, Dalarnas och Gävleborgs län Jonas Kindberg och Jon E Swenson Skandinaviska björnprojektet Rapport 2013:4 www.bearproject.info Sammanfattning Den spillningsinventering

Läs mer

Kommittédirektiv. Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet. Dir. 2014:20. Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014

Kommittédirektiv. Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet. Dir. 2014:20. Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014 Kommittédirektiv Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet Dir. 2014:20 Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014 Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet

Läs mer

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL SIDAN 1 Boken handlar om: Olgas mamma och pappa bor inte ihop, men nu ska Olga äntligen få en hel vecka, tillsammans med pappa. Hon är så glad, för att de ska ut och resa tillsammans. Men när pappa kommer,

Läs mer

Proposition 1. Angående ökad trygghet i Spånga

Proposition 1. Angående ökad trygghet i Spånga Proposition 1 Angående ökad trygghet i Spånga Spånga ska vara en trygg plats både för oss som bor här och för människor som reser hit. I takt med att Spånga växer, uppstår en rad utmaningar, som vi som

Läs mer

Detaljplan för del av del av Skavsta 8:9 m fl, Skavsta flygplats, Skavsta, Nyköpings kommun

Detaljplan för del av del av Skavsta 8:9 m fl, Skavsta flygplats, Skavsta, Nyköpings kommun Samhällsbyggnad Plan- och naturenheten Särskilt utlåtande Datum 2013-05-23 Dnr SHB12/134 Detaljplan för del av del av Skavsta 8:9 m fl, Skavsta flygplats, Skavsta, Nyköpings kommun Granskning Förslag till

Läs mer

Allt farligare att jobba på vägen

Allt farligare att jobba på vägen Allt farligare att jobba på vägen Rapport från Seko juni 2016 FOTO: HÅKAN LINDGREN Fler olyckor på vägarbetsplatserna Antalet olyckor vid landets vägarbetsplatser ökar kraftigt. Det visar en undersökning

Läs mer

Regler för flytt av spelare mellan olika nivåer. (Mörkröd nivå Pojkar)

Regler för flytt av spelare mellan olika nivåer. (Mörkröd nivå Pojkar) Regler för flytt av spelare mellan olika nivåer. (Mörkröd nivå Pojkar) Lag med spelare som är födda år 00-01 ska spela på någon av de Mörkröda nivåerna och ska inte spela på Ljusröd nivå. De 5 olika Mörkröda

Läs mer

1. Trafik- och renhållningsnämnden godkänner kontorets redovisning.

1. Trafik- och renhållningsnämnden godkänner kontorets redovisning. TJÄNSTEUTLÅTANDE Daniel Firth Trafikplanering 08-508 261 24 daniel.firth@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2007-12-18 Möjlighet för bussar i beställningstrafik och vissa varutransporter

Läs mer

Handledning för utskrift av Grafisk antavla

Handledning för utskrift av Grafisk antavla Handledning för utskrift av Grafisk antavla Med Bengt Samuelsson som centrumperson klickar du på längst upp t.v. i menyraden. Bild 1 Utskrift Välj utskriftsform I rutan Antavla klickar du på Grafisk och

Läs mer

Introduktionsmaterial för ny personal i hemtjänsten

Introduktionsmaterial för ny personal i hemtjänsten Introduktionsmaterial för ny personal i hemtjänsten Omsorgsförvaltningen Kristianstads kommun introduktionsmaterial mobipen version2 1 Mobipen IT-stöd för hemtjänstinsatser! Bakgrund, mål och syfte: 2006

Läs mer

Användarmanual RINGBUNDET BLOCK A5 OMSLAG FRAMSIDA

Användarmanual RINGBUNDET BLOCK A5 OMSLAG FRAMSIDA Användarmanual RINGBUNDET BLOCK A5 OMSLAG FRAMSIDA v2 2016-04-12 MATT SILVER FOLIERING (KAN EXKLUDERAS BEROENDE PÅ KOSTNAD) Quick Start 1. Ladda ner PIMnotes-appen ifrån Google Play/AppStore. 2. Se till

Läs mer

Med Älgfrode 3.2 som beräkningsverktyg för förslag på avskjutning.

Med Älgfrode 3.2 som beräkningsverktyg för förslag på avskjutning. Med Älgfrode 3.2 som beräkningsverktyg för förslag på avskjutning. Den här manualen är till för att underlätta för dig som ska planera älgskötseln i ert område de kommande åren. Målet är att öka förståelsen

Läs mer

Barnen i brottets skugga - yttrande över remiss från Justitiedepartementet (Ds 2004:56)

Barnen i brottets skugga - yttrande över remiss från Justitiedepartementet (Ds 2004:56) Staben S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN S TOCKHOLMS STAD Handläggare: Elsie Edlund Tfn: 08-508 25 604 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2005-02-23 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2005-03-15 DNR 106-30/2005 Till Socialtjänstnämnden Barnen

Läs mer

Ny dom kan ändra synen på människohandel

Ny dom kan ändra synen på människohandel Ny dom kan ändra synen på människohandel Publicerad 2016-03-01 Par dömt till fängelse. En man och en kvinna har dömts för människohandel med en prostituerad trots att offret vare sig varit inlåst eller

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på MQ Retail AB

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på MQ Retail AB Beslut Diarienr 1 (13) 2015-12-16 340-2015 MQ Retail AB Box 119 19 404 39 Göteborg Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på MQ Retail AB Datainspektionens beslut

Läs mer

Motion (M) om busstrafiken i södra Kalmar

Motion (M) om busstrafiken i södra Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Datum Ärendebeteckning 2014-04-08 KS 2013/0658 Kommunfullmäktige Motion (M) om busstrafiken i södra Kalmar Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att kommunledningskontorets yttrande

Läs mer

- Checklista för Gula huset -

- Checklista för Gula huset - - Checklista för Gula huset - Gula huset ligger intill Wartagården och används av gästande lag vid matcher på de angränsande Sälöfjordplanerna. När du har ansvar för Gula huset ska du vara på plats och

Läs mer

Attityd- och kunskapsundersökning gällande Stadsbiblioteket i Göteborg, 2008

Attityd- och kunskapsundersökning gällande Stadsbiblioteket i Göteborg, 2008 Attityd- och kunskapsundersökning gällande Stadsbiblioteket i Göteborg, 2008 Genomförd av Splitvision Research på uppdrag av Stadsbiblioteket i Göteborg Innehåll Kapitel 1 Inledning 3 Kapitel 2 Metod 6

Läs mer

Semester och arbetstidsförkortning

Semester och arbetstidsförkortning Hantverksdata Bilanco 2011-04-01 Semester och arbetstidsförkortning Innehåll SEMESTERUPPDATERING... - 2 - ARBETSTIDSFÖRKORTNING... - 5 - www.hantverksdata.se - 1 - Semesteruppdatering Uppdateringen ska

Läs mer

Värdehantering och rånskydd i butik

Värdehantering och rånskydd i butik Värdehantering och rånskydd i butik (Praktiska skadeförebyggande råd som kan behöva kompletteras med hänsyn tagen till förhållandena på platsen). 1 (6) Värdehantering inom och utanför butiker innebär alltid

Läs mer

Landstinget Gävleborg, Bollnäs, Söderhamns, Hudiksvalls och Nordanstigs kommun

Landstinget Gävleborg, Bollnäs, Söderhamns, Hudiksvalls och Nordanstigs kommun Revisionsrapport* Landstinget Gävleborg, Bollnäs, Söderhamns, Hudiksvalls och Nordanstigs kommun Samverkan avseende ungdomar med psykosocialproblematik och psykiska sjukdomstillstånd November 2007 Karin

Läs mer

Vad är potentialen för efterfrågeflexibilitet hos svenska hushållskunder?

Vad är potentialen för efterfrågeflexibilitet hos svenska hushållskunder? Vad är potentialen för efterfrågeflexibilitet hos svenska hushållskunder? Amanda Sten (MSc Hållbar Energiteknik, Kungliga Tekniska Högskolan) Katja Åström (MSc Hållbar Energiteknik, Kungliga Tekniska Högskolan)

Läs mer

TB DEL II BILAGA 3.1 UTREDNING - MÖJLIGHET ATT LÄMNA SID

TB DEL II BILAGA 3.1 UTREDNING - MÖJLIGHET ATT LÄMNA SID TB DEL II BILAGA 3.1 UTREDNING - MÖJLIGHET ATT LÄMNA SID UTREDNING 2011-04-20 01.00 D 2011-006261 2(14) 1 SAMMANFATTNING... 3 2 BEGREPPET - ATT LÄMNA SID... 3 3 ATT LÄMNA SID VID EN BULLERNIVÅ 70 DB(A)

Läs mer

Trafikutredning Kyrkerud- Strand

Trafikutredning Kyrkerud- Strand ÅRJÄNGS KOMMUN Trafikutredning Kyrkerud- Strand UPPDRAGSNUMMER 2337007000 SWECO CIVIL AB, KARLSTAD OLA ROSENQVIST SOFIA WEDIN MAGNUS WACKERFELDT Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utbildning är en av de viktigaste sakerna för ungdomars framtid. Ungdomar som saknar gymnasieutbildning riskerar att bli arbetslösa och få det svårt på många andra sätt.

Läs mer

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer.

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer. Arbetsområdet Växthuset Syfte Följande långsiktiga mål i ämnet ligger till grund för arbetsområdet. Förmågan att identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion identifiera

Läs mer

Press Information. Pedestrian Detection i mörker. Animal Detection

Press Information. Pedestrian Detection i mörker. Animal Detection Volvo Car Group Public Affairs PVH50 SE-405 31 Göteborg, Sweden Telephone +46 31 59 65 25 Fax +46 31 54 40 64 www.media.volvocars.com Press Information Originator Malin Persson, malin.persson@volvocars.com

Läs mer

Katedralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Katedralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Katedralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Ansvarig för Katedralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling är rektor Heléne Lagerquist som tillsammans

Läs mer

Planskild korsning i Sala stad

Planskild korsning i Sala stad TJÄNSTESKRIVELSE KOMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Planering och utveckling planarkitekt Anna Jägvald Planskild korsning i Sala stad Under våren och försommaren har representanter från Sala kommun, Företagarcentrum

Läs mer

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2 KVALITETSPOLICY 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1. Kvalitetsdefinition... 2 2. Bakgrund...2 3. Syfte... 2 4. Mål... 3 4.1 Verksamhetsuppföljningar... 3 4.2 Information om den kommunala

Läs mer

POLISENS TRYGGHETSUNDERSÖKNING

POLISENS TRYGGHETSUNDERSÖKNING POLISENS TRYGGHETSUNDERSÖKNING Polisområde Luleå, 2009 Gårdavägen 1 412 50 Göteborg Tel: 031 703 73 70 Fax: 031 703 73 71 www.statistikkonsulterna.se Innehållsförteckning 1 Om Trygghetsundersökningen...

Läs mer