Förtydligande anvisningar till kursplanearbetet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förtydligande anvisningar till kursplanearbetet"

Transkript

1 Kursplan UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Förtydligande anvisningar till kursplanearbetet rev rev Kursplanen är ett juridiskt bindande dokument som regleras i Högskoleförordningen. Dokumentet har flera mottagare studenter, kursledare, lärare och budgetansvariga. Kursplanen ska besvara frågorna VAD? och HUR? På UFL:s hemsida finns den kursplanemall som ska användas för samtliga kursplaner vad gäller såväl disposition som typsnitt och utformning. Kursplan, skriven enligt nedanstående anvisningar, uppfyller kraven i högskoleförordningen, i Göteborgs universitets lokala föreskrifter samt riktlinjerna från UFL. 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning 200X-XX-XX. Vid behov även:, senast reviderad 200X-XX-XX. Kursplanen gäller från och med höst-/vårterminen 20XX. Ange ev. övergångsregler. Ange ansvarig institution. Ange medverkande institution. Ange den procentuella fördelningen mellan utbildningsområdena för kursen. VFU delarna har alltid Undervisning. Av en inriktning om 60 hp ska minst 15 hp vara VFU, dvs. 25 % av inriktningens totala poäng. Om andelen VFU skiljer sig mellan terminerna ska detta avspeglas i andelen Undervisning i utbildningsområdena. Fördelningen mellan undervisningsområden i kursplanen reglerar den ekonomiska tilldelning som följer kursen som helhet. Arbetsfördelningen mellan olika institutioner syns dock inte i kursplanen, utan görs i en separat process med utgångspunkt från kursplanens innehåll. 2. Inplacering Ange kursens fördjupning i förhållande till examensfordringarna, dvs. var i lärarutbildningen kursen kommer in, ex. Kursen ingår i Lärarprogrammet och utgör första kursen av två/första kursen av fyra (el dyl.) i inriktningen XXX, samt om kursen även kan ges som fristående kurs och/eller ges som uppdragsutbildning. Om kursen kan ges som fristående kurs, ska kursens fördjupning i förhållande till examensfordringarna för kandidat-, magister- respektive masterexamen anges. Ange vilket kompetensområde lärarstudenterna får efter inriktningen, t.ex. Kursen riktar sig mot blivande lärare i förskola, förskoleklass och fritidshem. Kompetensområdet ska överensstämma med de kompetensområden som UFL beslutat om och som återfinns i Lärarprogrammets utbildningsplan.

2 3. Förkunskaper Ange förkunskaper och övriga meriter som krävs för att vara behörig att antas till kursen. Om det ex. krävs en annan universitetskurs ska det stå angivet hur stor del av kursen som ska vara godkänd för att få tillträde. Tanken är att begreppet godkänd på hel eller del av kurs ska förtydliga det som tidigare hette genomgången kurs. 4. Innehåll Ange kursens innehåll. Om kursen är indelad i en eller flera delkurser, ange delkursernas benämning, innehåll och omfattning i högskolepoäng. Delkursernas benämning ska anges på svenska och engelska. Ange hur många poäng VFU som ev. ingår i delkurserna och det innehåll som kopplas till VFU. I inriktningskurserna ska tre integrerade komponenter finnas med (kopplade till målen för kursen): 1. Ämnesteori det ämne eller ämnesområde som kursen behandlar 2. Didaktik pedagogik och didaktik kopplat till ämnesteorin 3. VFU verksamhetsförlagda delar av utbildningen Vid val av innehåll i en kurs ska följande professionsperspektiv på innehållet beaktas: Ämnesområdesperspektiv Konstruktionen av ett lärarutbildningsämne ska göras såväl utifrån en kombination av inomvetenskapligt stoff, där ämnesteoretiskt och didaktiskt stoff möts, som med utgångspunkt från den kommande professionens innehåll. Förklaring till varför det valda innehållet valts och hur det behandlas i kursen, ska göras i kommentardelen. Samhällsperspektiv Kursen ska förbereda studenten för samhällsuppdraget som lärare knutet till förskolans och skolans läro - och kursplaner samt andra styrdokument för pedagogisk verksamhet. Beskrivningen av kopplingen ska göras i kommentardelen. I samhällsperspektivet ska även andra dimensioner rörande globalitet, internationalisering, samhället i förändring, FN-koppling mm anges om dessa finns. Frågor som beskrivningen av samhällsperspektivet ska besvara är även: Vad har ämnet för roll i samhället? Hur har ämnet påverkat/påverkats av samhällsutvecklingen? I kommentardelen besvaras frågan: Varför ska ämnet läsas? Individ- och grupperspektiv Hur behandlas individens/gruppens lärande i kursen? Med individen resp. gruppen avses de individer och grupper som studenten kommer att möta i sin kommande yrkesverksamhet. Detta perspektiv handlar bland annat om hur individen formulerar frågor inom kunskapsfältet. Didaktiskt perspektiv Det didaktiska perspektivet handlar om relationen mellan individers/gruppers lärande/utveckling och pedagogisk verksamhet. Hur länkas ämnesområdesteorier, didaktiska teorier och pedagogiska teorier samman? Vilka (typ)exempel på didaktiska modeller/undervisningsprocesser och didaktiskt/ ämnesdidaktiskt material ingår i kursen? Hur görs bedömning/betygsättning inom kursens ämnesområde? 2(6)

3 VFU-perspektiv Hur utvecklar studenterna sina professionshandlingskompetenser under VFU? Därtill ska genusperspektivet och värdegrundsperspektivet tas i beaktande vid val av innehåll i kursen samt vid val av kurslitteratur. Hur dessa perspektiv behandlas ska beskrivas i kommentardelen. Kurskonstruktionen ska ta sin utgångspunkt i vetenskaplig kunskap och beprövad erfarenhet, samt i studenternas erfarenheter. Det ska framgå av kursplan och/eller kommentarmaterial på vilket sätt informationsoch kommunikationsteknik bidrar till lärarstuderandes kunskaper och förståelse och/eller färdigheter och förmåga inom området. Relevansen för såväl Lärarprogrammet/kursen som för professionen ska framgå. Genomförandet ska beskrivas inom ramen för rubriken Innehåll. Detta kan antingen göras löpande i beskrivningen av innehållet eller som egen underrubrik. Beskriv hur kursen kommer att genomföras, ex. avseende pedagogisk grundval, kursupplägg, metoder som kommer att användas i kursen samt vilka krav som ställs på studenten. Checkfråga 1: Om ovan nämnda innehåll behandlas i kursen, har då studenten möjlighet att nå målen för kursen? Checkfråga 2: Om genomförandet sker på ovan nämnda vis, behandlas då allt innehåll i kursen? 5. Mål Vilka utvärderingsbara/examinerbara mål ska studenten klara av för att bli godkänd på kursen? Mål för såväl ämnesteori som didaktik och VFU ska finnas. Målen ska vara uttryckta som förväntade studieresultat. UFL rekommenderar NSHUs handledning vid utformandet av lärandemål, se Man rekommenderar 5 8 lärandemål per hel kurs. Målen ska vara kopplade till innehåll och examinationsformer, dvs. det ska finnas ett sk. konstruktivt samband (constructive alignment) mellan dessa olika delar. I en fortsättningskurs ska progressionen från grundkursen framgå. Målen ska ha en tydlig koppling till lärarutbildningens examensmål i ett integrerat perspektiv, dvs. att kunskap och förståelse mål kan vara integrerade i ett mål som anger färdighet och förmåga. Målen behöver således inte redovisas enligt examensordningens rubriker. Checkfråga: Kan målen användas för att examinera studenten för betyget Underkänd, Godkänd och Väl Godkänd? 6 Kurslitteratur Se separat litteraturlista. Kurslitteraturlistan är en del av kursplanen. Pga. att denna revideras oftare än resten av kursplanen, ska den vara ett eget dokument och utformas enligt den mall som finns på 3(6)

4 UFL:s hemsida, vad gäller såväl disposition som typsnitt och utformning och som följer det system som Svenska språknämndens rekommenderar i Svenska skrivregler: Efternamn, Förnamn (Årtal). Titel. Ort: Förlag. XX s. Vid angivandet av författare ska hela förnamnet skrivas ut. Litteratur på engelska ska ingå. 7 Former för bedömning Ange formerna för examination samt eventuella obligatoriska moment med krav på närvaro för godkänt resultat. Ange om antalet tillfällen för prov eller praktik (VFU) för att bli godkänd är begränsat och vari begränsningen ligger. För bedömning ska underlaget vara sådant att individuella prestationer kan särskiljas. Student äger rätt till byte av examinator efter att ha underkänts två gånger på samma examination, om det är praktiskt möjligt. En sådan begäran ställs till institutionen och ska vara skriftlig. Antalet tillhandahållna examinationstillfällen inom Lärarprogrammets verksamhetsförlagda del (VFU) är begränsat till två tillfällen per kurs. Den student som blivit underkänd vid två tillfällen på samma kurs inom Lärarprogrammet inom den verksamhetsförlagda delen (VFU) kan ansöka om dispens för ytterligare examinationstillfälle/n hos Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning (beslut , dnr G /07). Bedömningen i VFU-bedömningssystemets Steg 2, Steg 3 och Steg 4 är en form för bedömning inom Lärarprogrammet och ska ligga till grund för betygsättning inom respektive kurs (se vidare VFU-bedömningssystemets struktur i det sammanhållna lärarprogrammet Checkfråga: Om de beskrivna formerna för bedömning används, får läraren då tillräckligt med underlag för att bedöma om studenten har uppnått målen? 8 Betyg Ange vilka betygsgrader som används. Inom GU omfattar betygskalan betygsgraderna Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG). Annan betygskala förutsätter beviljad dispens antingen beslutad av rektor (före juni 2006) eller av UFL (enl. Göteborgs universitets beslutsordning fastställd ). Ange fasta kriterier för betygen G och VG om sådana finns. Ange även i vad mån det ges möjlighet till att överföra betyget till ECTS-skalan samt förutsättningarna för detta. 9 Kursvärdering Beskriv hur kursvärderingen går till och hur kvalitetsbrister behandlas. 4(6)

5 10 Övrigt Ange övriga krav, förutsättningar och villkor, som inte tidigare nämnts. Som exempel kan nämnas om delkurs medför utlandsvistelse, om i kursen ingår för studenten kostsamma delkurser eller moment. Ange om undervisningsspråket är annat språk än svenska. Kommentardel Kommentardelen ska finnas som en bilaga och ge en förklaring till varför det valda innehållet i kurserna har valts och hur dessa kommer att leda till att studenten får en bra professionsutbildning. Kursplanekommentaren ska besvara frågorna HUR? och VARFÖR? och kan med fördel skrivas som en kommentar till hela inriktningen. Kommentardelen har samma juridiska status som kursplanen. 1. Inledning I inledningen kan ex. inriktningens ingående kurser listas och en översikt över ex. VFUpoäng mm. göras. Viktiga aspekter för förståelsen av kursens/inriktningens karaktär och/eller förutsättningar kan lyftas fram. 2. Förklaring av centrala begrepp Namnge och förklara ev. fakultetsspecifika begrepp som är centrala för förståelsen av kursplanen, i synnerhet begrepp under rubrikerna mål och innehåll. 3. Professionsaspekter av kursens innehåll Beskriv på vilket sätt innehållet bidrar till att studenten får en bra professionsutbildning och väl förbereds för sitt uppdrag som lärare. Nedan följer några vägledande frågor som hjälp till tankearbetet. Varför har man valt just det ämnesinnehåll som är valt i kursen? Vilken relevans har det valda innehållet i förhållande till studentens kommande yrkesverksamhet och det ämnesinnehåll som anges i skolans läroplaner? (ämnesperspektivet). På vilket sätt förbereds studenterna för att kunna välja stoff och metod för att uppnå de styrdokument som styr den verksamhet i vilken studenterna kommer att vara verksamma? Varför ska ämnet läsas (ur ett samhällsperspektiv)? På vilket sätt berörs samhället och omvärlden i kursen? (Samhällsperspektivet) Förklara hur den studerande förbereds för att kunna välja stoff och metod utifrån hur olika individer och/eller grupper lär. Vilka kopplingar finns mellan kursen och de teorier kring lärande som behandlas i AUO? (Individ- och grupperspektivet) 4. Genus- och värdegrundsperspektiv Hur kommunicerar kursen (i ord- och handling) olika genusperspektiv? Hur förbereder kursen studenten på ansvaret att som verksam lärare förmedla och förankra samhällets värdegrund till eleverna? 5(6)

6 5. IT Kommentardelen skall visa hur studenten kan utveckla digital kompetens i enlighet med den policy som UFL tagit : Studenten bör vara väl förtrogen med den specifika kompetens som IKT berikar lärarprofessionen exempelvis för att 6. Integration - ta till sig och utnyttja ny teknologi i syfte att förbättra både undervisningsskicklighet och förmåga att organisera goda lärmiljöer - reflektera över användningen av IKT utifrån sociala och etiska aspekter. Under denna rubrik ska det framgå hur kursansvariga har tänkt att kursen ska bidra till att studenten får ett helhetsperspektiv på sin utbildning och besvara frågorna: Hur integreras de olika innehållsliga komponenterna ämnesteori, didakik och VFU? Hur integreras valet av akademisk kunskap med erfarenhetsbaserad kunskap? Även andra delar som integreras utöver de perspektiv som tas upp ovan kan kommenteras. Det är viktigt att det av kursplanen framgår att de olika delarna hänger ihop mål, innehåll, genomförande, examination och principer för betygsättning. Denna relation kan kommenteras om så anses nödvändigt. 7. Progression Av kursplanen ska det gå att urskilja en progression i relation till andra kurser inom Lärarprogrammet och till målen för lärarexamen. Progressionen blir synlig i målen och i valet av innehåll. Progressionen kan kommenteras ur olika perspektiv: För studentens del ingår kursen i ett större perspektiv vad gäller progression. Det är svårt för varje inriktning/kurs att se helheten och vilken progression som är tänkt för varje individ beroende på val. I kommentardelen kan man ange vilken progression man kan tänka sig för studenten i ett helhetsperspektiv, beroende på om inriktningen/kursen kommer tidigt eller sent i utbildningen. Stödfrågor: Vilken progression finns i de olika professionsperspektiven (ämnes-, samhälls-, individ-/grupp- och didaktiskt perspektiv) genom inriktningen? Vilken progression finns för VFU - delen i kursen (VFU-perspektiv)? Hur återspeglas progressionen i kurslitteraturen? Hur bidrar kursen/inriktningen till studentens utveckling mot examensmålen? 6(6)

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Mathematics for Teachers in Preeschool and Primary school, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Mathematics for teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Mathematics for Teachers in Preeschool and Primary school, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner

Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner Bologna resursgrupp 2007-06-08 Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner Granskning av kursplaner ett led i kvalitetsutvecklingsarbetet Bolognaprocessen och genomförandet av förändringar i Högskoleförordningen

Läs mer

LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng

LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng = Gäller fr.o.m. ht 08 LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng Special Needs Education in Pre School, School and Society, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycles

Läs mer

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Mathematics for teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng.

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. = Gäller fr.o.m. vt 10 LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. Becoming Litterate and Numerate in a

Läs mer

LHK260, Att leva i en globaliserad omvärld, 15 högskolepoäng

LHK260, Att leva i en globaliserad omvärld, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LHK260, Att leva i en globaliserad omvärld, 15 högskolepoäng Living in a Global Context, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

LMN220, Naturvetenskap för lärare, tidigare åldrar, 30 högskolepoäng

LMN220, Naturvetenskap för lärare, tidigare åldrar, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LMN220, Naturvetenskap för lärare, tidigare åldrar, 30 högskolepoäng Science for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LID110, IDROTTSVETENSKAP, GRUNDKURS, 30 högskolepoäng

LID110, IDROTTSVETENSKAP, GRUNDKURS, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LID110, IDROTTSVETENSKAP, GRUNDKURS, 30 högskolepoäng Sport Science and Teaching I, Introductory Course, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LMS110, Människa, natur och samhälle för lärare 1 30 högskolepoäng

LMS110, Människa, natur och samhälle för lärare 1 30 högskolepoäng LMS110, Människa, natur och samhälle för lärare 1 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 1 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 3: Society and Individual, 15 higher education credits credits

Läs mer

LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng

LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. V11 LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng Creative Activity for Early Ages 2, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LSO110, Samhällsorienterande ämnen för tidigare åldrar 1, 30 högskolepoäng

LSO110, Samhällsorienterande ämnen för tidigare åldrar 1, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSO110, Samhällsorienterande ämnen för tidigare åldrar 1, 30 högskolepoäng Social science for Teachers in Primary School 1, 30 higher education credits Grundnivå / First cycle 1. Fastställande

Läs mer

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi, 15 högskolepoäng

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 2: Society and Economy, 15 higher education credits Grundnivå

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ 15 högskolepoäng LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary School, Unit3: Society and Individual, 15 higher education credits Grundnivå/First cycle 1.

Läs mer

LHK160, Mat och måltider i ett hållbart samhälle, 15 högskolepoäng

LHK160, Mat och måltider i ett hållbart samhälle, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt-10 LHK160, Mat och måltider i ett hållbart samhälle, 15 högskolepoäng Food and Meals in a Sustainable Society, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LID210, Idrottsvetenskap, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng

LID210, Idrottsvetenskap, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LID210, Idrottsvetenskap, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Sport Science and Teaching II, Intermediate Course, 30 higher education credits Grundnivå / First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

LKS210, Kultur och språk för tidigare åldrar II, 30 högskolepoäng

LKS210, Kultur och språk för tidigare åldrar II, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 09 LKS210, Kultur och språk för tidigare åldrar II, 30 högskolepoäng Culture and Language in Childhood II, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LHK160, Mat och måltider i ett hållbart samhälle, 15 högskolepoäng

LHK160, Mat och måltider i ett hållbart samhälle, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 07 LHK160, Mat och måltider i ett hållbart samhälle, 15 högskolepoäng Food and Meals in a Sustainable Society, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 1, The Teaching Profession and Society, 30 higher education credits

Läs mer

LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng

LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng Aesthetic educational activity 1, 30 higher education credits First Cycle / Grundnivå 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden

Läs mer

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi 15 högskolepoäng

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi 15 högskolepoäng LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary School, Unit2: Sociaety and Economy, 15 higher education credits Grundnivå/First cycle 1. Fastställande

Läs mer

LRE 210, Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng

LRE 210, Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng LRE 210, Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng Religious Studies 2 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Impediments for Learning and Pedagogical Consequences, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1.

Läs mer

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 12 LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 2, The Teaching Profession and Education, 30 higher education credits

Läs mer

LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng

LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng = Gäller fr.o.m. vt10 LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng Special Needs Education in Pre School, School and Society, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle

Läs mer

LSV210, Svenska för blivande lärare, Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng

LSV210, Svenska för blivande lärare, Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng = Gäller fr.o.m. vt 09 LSV210, Svenska för blivande lärare, Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Swedish in Teacher Education for Lower and Upper Secondary School, Intermediate Course, 30 higher education

Läs mer

LBI210, Biologi för lärare 2 30 högskolepoäng

LBI210, Biologi för lärare 2 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 2010 LBI210, Biologi för lärare 2 30 högskolepoäng Biology 2 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LG20FR Verksamhetsförlagd utbildning 2 för gymnasielärare i franska, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers of French in Upper Secondary School, 7.5

Läs mer

LHK110, Livet i hem och familj, 15 högskolepoäng

LHK110, Livet i hem och familj, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LHK110, Livet i hem och familj, 15 högskolepoäng Everyday Family Life, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildnings och

Läs mer

Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007)

Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007) 2017-02-28 ANVISNINGAR FÖR KURSPLAN PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007) Generella anvisningar

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER L920SP Verksamhetsförlagd utbildning 2 för ämneslärare i spanska åk 7-9, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

LBI210, Biologi för lärare 2, 30 högskolepoäng

LBI210, Biologi för lärare 2, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LBI210, Biologi för lärare 2, 30 högskolepoäng Biology 2 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Psykologi PC1508, kurs 8: Fördjupningsarbete i psykologi, 15 högskolepoäng Bachelor Thesis in Psychology

Psykologi PC1508, kurs 8: Fördjupningsarbete i psykologi, 15 högskolepoäng Bachelor Thesis in Psychology GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Psykologiska institutionen KURSPLAN PC1508 Psykologi PC1508, kurs 8: Fördjupningsarbete i psykologi, 15 högskolepoäng Bachelor Thesis in Psychology

Läs mer

LMA110, Matematik för lärare 1 30 högskolepoäng

LMA110, Matematik för lärare 1 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LMA110, Matematik för lärare 1 30 högskolepoäng Mathematics 1 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Pedagogik, kommunikation och ledarskap

Pedagogik, kommunikation och ledarskap KURSPLAN LPK100 LPK150 LPK200 LPK250 Kommentarmaterial Gäller fr.o.m. ht 07 Pedagogik, kommunikation och ledarskap KOMMENTARDEL till inriktningen Pedagogik, kommunikation och ledarskap Inriktningen vänder

Läs mer

Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå

Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå Instruktion till kursplan 1 (5) Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå Kursplaner som gäller utbildning under höstterminen ska vara fastställda av FoUN:s kursplaneutskott

Läs mer

LMA210, Matematik för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMA210, Matematik för lärare 2, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LMA210, Matematik för lärare 2, 30 högskolepoäng Mathematics 2 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

LBI210, Biologi för lärare högskolepoäng

LBI210, Biologi för lärare högskolepoäng LBI210, Biologi för lärare 2 Gäller fr.o.m. vt vt 2010 11 30 högskolepoäng Biology 2 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

LSA110, Samhällskunskap för lärare 1: Idéer och opinion 15 högskolepoäng

LSA110, Samhällskunskap för lärare 1: Idéer och opinion 15 högskolepoäng LSA110, Samhällskunskap för lärare 1: Idéer och opinion 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary School, Unit 1: Ideas and Opinion, 15 higher education credits Grundnivå/First cycle 1. Fastställande

Läs mer

LRE 110, Religionskunskap för lärare 1, 30 högskolepoäng

LRE 110, Religionskunskap för lärare 1, 30 högskolepoäng LRE 110, Religionskunskap för lärare 1, 30 högskolepoäng Religious Studies 1 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU40 Verksamhetsförlagd utbildning 4 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 4 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

LAU110 Allmänt utbildningsområde 1, Lärandets villkor och process: ur den lärandes perspektiv, 15 högskolepoäng.

LAU110 Allmänt utbildningsområde 1, Lärandets villkor och process: ur den lärandes perspektiv, 15 högskolepoäng. Gäller fr.o.m. ht10 LAU110 Allmänt utbildningsområde 1, Lärandets villkor och process: ur den lärandes perspektiv, 15 högskolepoäng. General Education Field 1, Conditions and Processes of Learning- from

Läs mer

LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng

LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng Creative Activity for Early Ages 2, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

PC1508, kurs 8: Fördjupningsarbete i psykologi, 15 högskolepoäng

PC1508, kurs 8: Fördjupningsarbete i psykologi, 15 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC1508, kurs 8: Fördjupningsarbete i psykologi, 15 högskolepoäng Bachelor Thesis in Psychology, 15 higher education credits Grundnivå (First Cycle) 1. Fastställande

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L921MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9 in Mathematics,

Läs mer

LYS200, Människan och arbetet, 30 högskolepoäng

LYS200, Människan och arbetet, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LYS200, Människan och arbetet, 30 högskolepoäng Man and Work, 30 higher education credits Grundnivå / First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är interimistiskt fastställd av Utbildnings

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK LLEN00 Engelska för lärare i åk 1-3, 15 högskolepoäng English for teachers in years 1-3, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

LNA210, Naturvetenskap för lärare 2, 30 högskolepoäng

LNA210, Naturvetenskap för lärare 2, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 07 LNA210, Naturvetenskap för lärare 2, 30 högskolepoäng Science 2 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå/First cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Kursnivå: Grundnivå, 1-20p, Introductory level KURSENS FASTSTÄLLANDE Kursplanen gäller interimistiskt fr.o.m. höstterminen

Läs mer

LKE210, Kemi för lärare 2, 30 högskolepoäng

LKE210, Kemi för lärare 2, 30 högskolepoäng LKE210, Kemi för lärare 2, Gäller fr.o.m. vt 11 30 högskolepoäng Chemistry 2 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

LRE210 Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng

LRE210 Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 07 LRE210 Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng Religious Studies 2 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå / First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits

PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits Avancerad nivå/second

Läs mer

LRE210 Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng

LRE210 Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LRE210 Religionskunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng Religious Studies 2 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå / First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK LAU935 Professionell förändring i läraryrket, 30 högskolepoäng Professional Development in the Teacher Fastställande Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN LPK310, Pedagogik, kommunikation och ledarskap - specialisering Pedagogiskt arbete, 30,0 högskolepoäng Education, Communication and Leadership - directed towards

Läs mer

LAU310 Allmänt utbildningsområde 3, Lärandets villkor och process: ur ett samspelsperspektiv, 15 högskolepoäng

LAU310 Allmänt utbildningsområde 3, Lärandets villkor och process: ur ett samspelsperspektiv, 15 högskolepoäng Kursplan LAU 310 LAU310 Allmänt utbildningsområde 3, Lärandets villkor och process: ur ett samspelsperspektiv, 15 högskolepoäng General Education Field 3, Conditions and Processes of Learning from an Interactive

Läs mer

LTY210, Tyska, Fortsättningskurs för blivande lärare, 30 högskolepoäng

LTY210, Tyska, Fortsättningskurs för blivande lärare, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LTY210, Tyska, Fortsättningskurs för blivande lärare, 30 högskolepoäng German for Teacher Education and Training, Intermediate Course, 30 Higher Education Credits Grundnivå/First Cycle

Läs mer

LSP110 Spanska för lärare 1, 30 högskolepoäng

LSP110 Spanska för lärare 1, 30 högskolepoäng = Gäller fr.o.m. vt 09 LSP110 Spanska för lärare 1, 30 högskolepoäng Spanish for Teacher Education and Training I, Introductory course, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU30 Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 3 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN LAU225, Allmänt utbildningsområde 2, Lärandets villkor och process: Ur sociala och samhälleliga perspektiv, avancerad nivå, 15,0 högskolepoäng General Education Field 2, Conditions

Läs mer

LKS110, Kultur och språk för tidigare åldrar I, 30 högskolepoäng

LKS110, Kultur och språk för tidigare åldrar I, 30 högskolepoäng = KURSPLAN LKS110 Gäller fr.o.m. ht 07 LKS110, Kultur och språk för tidigare åldrar I, 30 högskolepoäng Culture and Language in Childhood I, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Riktlinjer gällande kursplaner inom lärarprogrammen

Riktlinjer gällande kursplaner inom lärarprogrammen Riktlinjer gällande kursplaner inom lärarprogrammen Beslutat av Nämnden för grundnivå och avancerad nivå inom nämnden för utbildningsvetenskap Gäller från 2012-12-12 I. Bakgrund Kursplaner utvecklas av

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LGRE40 Religionskunskap 4 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Religious Studies 4 for Teachers in Upper Secondary School, 15 higher education credits

Läs mer

LNM210, Naturvetenskap och teknik i barnens värld, 30 högskolepoäng

LNM210, Naturvetenskap och teknik i barnens värld, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LNM210, Naturvetenskap och teknik i barnens värld, 30 högskolepoäng Science and Technology for Teachers in Preschool and Primary School Grundnivå / First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LTY110, Tyska, grundkurs för blivande lärare, 30 högskolepoäng

LTY110, Tyska, grundkurs för blivande lärare, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LTY110, Tyska, grundkurs för blivande lärare, 30 högskolepoäng German for Teacher Education and Training, Introductory Course, 30 Higher Education Credits Grundnivå/First Cycle 1.

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP L9HK30 Hem- och konsumentkunskap 3 för lärare 7-9, 15 högskolepoäng Home and Consumer studies 3, Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L920MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

LAU270, Allmänt utbildningsområde 2, Vetenskapligt tänkande, vetenskapligt arbete och vetenskapligt förhållningssätt, 15 högskolepoäng

LAU270, Allmänt utbildningsområde 2, Vetenskapligt tänkande, vetenskapligt arbete och vetenskapligt förhållningssätt, 15 högskolepoäng Kursplan LAU270 Gäller från och med vt 16 LAU270, Allmänt utbildningsområde 2, Vetenskapligt tänkande, vetenskapligt arbete och vetenskapligt förhållningssätt, 15 högskolepoäng General Education Field

Läs mer

LNA210, Naturvetenskap för lärare 2 30 högskolepoäng

LNA210, Naturvetenskap för lärare 2 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 2010 LNA210, Naturvetenskap för lärare 2 30 högskolepoäng Science 2 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå/First cycle 1. Fastställande Kursplanen är

Läs mer

LME 210, Mediekunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng

LME 210, Mediekunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LME 210, Mediekunskap för lärare 2, 30 högskolepoäng Media Studies 2 for Teachers in Secondary Schools, 30 higher education credits Grundnivå / First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LMU140 Musik 1, 30 högskolepoäng

LMU140 Musik 1, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht08 LMU140 Musik 1, 30 högskolepoäng Music 1, Introductory Level, 30 higher education credits Grundnivå / First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är interimistiskt fastställd av Utbildnings

Läs mer

LKS210, Kultur och språk för tidigare åldrar II, 30 högskolepoäng

LKS210, Kultur och språk för tidigare åldrar II, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LKS210, Kultur och språk för tidigare åldrar II, 30 högskolepoäng Culture and Language in Childhood II, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng

LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng Special Needs Education in Pre School, School and Society, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle

Läs mer

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng 1 / 5 Utbildningsvetenskapliga fakulteten PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng Children's early learning in Language, Emergent Literacy

Läs mer

LAU225 Allmänt utbildningsområde 2, Lärandets villkor och process: ur sociala och samhälleliga perspektiv NR=Ü ÖëâçäÉéç åö=

LAU225 Allmänt utbildningsområde 2, Lärandets villkor och process: ur sociala och samhälleliga perspektiv NR=Ü ÖëâçäÉéç åö= Gäller fr.o.m. ht 10 LAU225 Allmänt utbildningsområde 2, Lärandets villkor och process: ur sociala och samhälleliga perspektiv NRÜ ÖëâçäÉéç åö General Education Field 2, Conditions and Processes of Learning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP L6HK20 Hem- och konsumentkunskap 2, för lärare 1-6, 15 högskolepoäng Home and Consumer Studies 2 for Teachers in Year 1-6, 15 higher education credits Fastställande

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH40 Samhällskunskap för gymnasielärare 4. Individ, grupp, samhälle och politik, 15 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PX1500 Psykologi: Forskningsmetod och kandidatuppsats, 30 högskolepoäng Psychology: Research Methods and Bachelor Thesis in Psychology, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PX1500 Psykologi: Forskningsmetod och kandidatuppsats, 30 högskolepoäng Psychology: Research Methods and Bachelor Thesis in Psychology, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

LKS110, Kultur och språk för tidigare åldrar I, 30 högskolepoäng

LKS110, Kultur och språk för tidigare åldrar I, 30 högskolepoäng = KURSPLAN LKS110 Gäller fr.o.m. vt 2010 LKS110, Kultur och språk för tidigare åldrar I, 30 högskolepoäng Culture and Language in Childhood I, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

LSP210 Spanska för blivande lärare 2, 30 högskolepoäng

LSP210 Spanska för blivande lärare 2, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LSP210 Spanska för blivande lärare 2, 30 högskolepoäng Spanish for Teacher Education and Training II, Intermediate course, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Högskolan i Skövde Rektor Box Skövde Caroline Cruz BESLUT

Högskolan i Skövde Rektor Box Skövde Caroline Cruz BESLUT Högskolan i Skövde Rektor Box 408 541 28 Skövde Caroline Cruz BESLUT 2007-09-18 Reg.nr 31-582-07 Examination vid Högskolan i Skövde Studenter som har påbörjat en kurs sent och missat flera obligatoriska

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPQ11, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Mall Kursplan Här anges om kursen är på grund eller avancerad nivå

Mall Kursplan Här anges om kursen är på grund eller avancerad nivå Mall Kursplan Här anges om kursen är på grund eller avancerad nivå Kursens benämning: Max 120 tecken Engelsk benämning: Max 120 tecken, observera att varje ord utom prepositioner ska inledas med versal.

Läs mer

LME 110, Mediekunskap för lärare 1, 30 högskolepoäng

LME 110, Mediekunskap för lärare 1, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 07 LME 110, Mediekunskap för lärare 1, 30 högskolepoäng Media Studies 1 for Teachers in Secondary Schools, 30 higher education credits Grundnivå / First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LAU275, Allmänt utbildningsområde 2, Vetenskaplighet i teori och praktik, avancerad nivå, 15 högskolepoäng

LAU275, Allmänt utbildningsområde 2, Vetenskaplighet i teori och praktik, avancerad nivå, 15 högskolepoäng 1 Kursplan LAU 275 Gäller från och med vt 16 LAU275, Allmänt utbildningsområde 2, Vetenskaplighet i teori och praktik, avancerad nivå, 15 högskolepoäng General Education Field 2, Scholarly and Scientific

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2015-02-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

LSP210 Spanska för lärare 2, 30 högskolepoäng

LSP210 Spanska för lärare 2, 30 högskolepoäng = Gäller fr.o.m. vt 09 LSP210 Spanska för lärare 2, 30 högskolepoäng Spanish for Teacher Education and Training II, Intermediate course, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

LRE110, Religionskunskap för lärare 1, 30 högskolepoäng

LRE110, Religionskunskap för lärare 1, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 07 LRE110, Religionskunskap för lärare 1, 30 högskolepoäng Religious Studies 1 for Teachers in Secondary School, 30 higher education credits Grundnivå / First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER HU1232 Hållbar utveckling - Historia och nuvarande kontext, 15 högskolepoäng The History of Sustainable Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LGEN65 Engelska 6 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng English 6 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för språk

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET BESLUT 1(3) Rektor Dnr I G /2006 (reviderad )

LUNDS UNIVERSITET BESLUT 1(3) Rektor Dnr I G /2006 (reviderad ) LUNDS UNIVERSITET BESLUT 1(3) Tillämpningsföreskrifter gällande kursplaner för grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet Nedanstående uppgifter utgör ett minimikrav på struktur och innehåll för

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

KOMMENTARDEL till inriktningen. Svenska som andraspråk för blivande lärare

KOMMENTARDEL till inriktningen. Svenska som andraspråk för blivande lärare = Kommentarmaterial Gäller fr.o.m. ht 07 Svenska som andraspråk för blivande lärare KOMMENTARDEL till inriktningen Svenska som andraspråk för blivande lärare 1. Förklaring av centrala begrepp Innehållet

Läs mer

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp Studiehandledning HT 2016 Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier 1 Kursens syfte och mål Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument info r VFU-kurs. Fo rskolla rarprogrammet Introduktion I samband med införandet av ny lärarutbildning beslöt lärarutbildningsnämnden att utveckla generella

Läs mer