Bilpool för tjänstebilar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilpool för tjänstebilar"

Transkript

1 1(5) Kommunstyrelsen Bilpool för tjänstebilar Ärendet Kommunens tjänstebilar (bilar som används i tjänsten) hanteras av respektive förvaltning. Endast ett fordon klarar de miljökrav som är beslutade av kommunfullmäktige. Möjlighet finns att införa en bilpool för kommunens tjänstebilar för att nyttja fordon mer optimalt och säkerställa efterlevnad av miljökrav. De tre förvaltningarna placerade i Mörby Centrum, Miljö- och stadsbyggnadskontoret, Socialkontoret och Tekniska kontoret hanterar för nuvarande tjänstefordon inom respektive förvaltning. Bilansvariga på förvaltningarna är övervägande tjänstemän som har andra ordinarie arbetsuppgifter. Ett fåtal fordon är specialanpassade för en viss verksamhet, övriga kan med fördel samnyttjas. Förvaltningarna i Mörby Centrum föreslås påbörja införandet av en miljöbilspool för att sköta bilar som används i tjänsten. Fördelarna för förvaltningarna av samnyttjande av bilar är att; tillgängligheten ökar, handhavande och service av bilarna överlåts, bilpoolsbilar klarar gällande miljöbilsdefinition, tydligare kontroll på bilar och kostnader samt möjlighet till efterlevnad av kommunens miljöprogram. Den stora fördelen är möjlighet finns att boende och företagare i Danderyd kan få använda bilpoolsbilar kvällar och helger. Tillgången till bilpool för privatpersoner och företag minskar behovet av egen bil och parkering, dessutom minskar trafik- och miljöpåverkan med färre bilar. s förslag till beslut Kommunstyrelsen beslut 1. Modernisering av hanteringen av kommunens tjänstebilar ska påbörjas genom ett successivt införande av bilpool med miljöbilar, som även privatpersoner kan nyttja utanför kontorstid. 2. Införandet ska påbörjas genom att en gemensam miljöbilspool skapas för miljö- och stadsbyggnadskontoret, socialkontoret och tekniska kontoret. Bakgrund Som ett led i miljöarbetet har förslag framförts att överlåta hanteringen av tjänstebilarna vid förvaltningarna i Mörby Centrum (Miljö- och stadsbyggnadskontoret, Socialkontoret och Tekniska kontoret) till en bilpoolsleverantör. En extern leverantör av bilpoolstjänster innebär att privatpersoner, företagare och anställda kan få tillträde till fordon utanför den tid kommunen avtalar, exempelvis utanför kontorstid.

2 2(5) s utredning Bilpool En bilpool innebär att flera personer samnyttjar ett antal bilar och delar på kostnaderna. En bilpool kan vara kooperativ där alla hjälps åt att sköta bilarna, eller vara en tjänst som köps av ett företag som då hanterar bilarna. Bokning av bilpoolsbilar görs vanligtvis via internet eller mobiltelefon. Bilarna låses upp med smartcard, bricka, körkort eller telefon och körningar hamnar automatiskt på månadsfaktura. I Sverige finns cirka medlemmar i bilpooler. Bilpooler minskar beroendet av egen bil och ökar möjligheterna för mer gång-, cykel- och kollektivtrafik. Kunder i bilpool minskar sitt bilåkande och åker betydligt mer med kollektivtrafik, cykel, taxi och hyrbil än genomsnittet i befolkningen. I snitt reducerar bilpooler utsläppen av växthusgaser genom att användarna minskar sin bilanvändning (i genomsnitt med 1/3). Dessutom har de bilar som används i bilpoolerna oftast lägre utsläpp än de bilar som de ersätter vilket bidrar till ytterligare utsläppsreduktion. Kommunens ägda eller leasade fordon får inte nyttjas av anställda för privata resor på kvällar, helger och under semestern. De får inte heller hyras ut för användning av företag eller privatpersoner av konkurrenslagstiftningsskäl. Kommunen kan däremot upphandla en komplett bilpoolstjänst av en extern leverantör, en så kallad extern bilpool. Leverantören ansvarar för all administration, bokning, kundtjänst dygnet runt, service, reparationer, tvätt, besiktning och hantering av fordon. Den stora fördelen med en extern bilpool är att den kan öppnas för andra användare. Detta innebär att bilarna exempelvis kan vara låsta för kommunens tjänstemän vardagar kl och öppen för användande av privatpersoner och företag kvällar och helger. För privatpersoner och företag är bilpool ett enkelt och billigt sätt att få tillgång till bil när man behöver det, utan att behöva köpa, leasa eller hyra. Med en extern bilpool får man högre synliga kostnader än om kommunen själv hanterar fordonen så som sker idag, de osynliga kostnaderna består i nedlagd tid för tjänstemän som sköter bilar och administration. Nuläge I kommunens miljöprogram framgår det att Danderyds kommun ska arbeta för att sänka nivåerna av luftföroreningar och växthusgaser samt att kommunanställda ska eftersträva att välja miljövänliga transportmedel inom tjänsten (KF , 29). Det finns även beslut att Danderyd ska välja goda varor och tjänster, vilket är förtydligat i att upphandlade varor och tjänster ska följa Miljöstyrningsrådets avancerade krav där det är tillämpligt (KF , 5). I nuläget uppfyller endast Tekniska kontorets leasade elbil Miljöstyrningsrådets avancerade krav.

3 Kommunen äger eller leasar 28 bilar och lätta lastbilar. År 2013 kördes fordonen sammanlagt cirka km, vilket är en ökning med 25 % sedan år Bränsleanvändningen har ökat över samma period, där bensin är det dominerade drivmedlet År 2013 var förbrukningen 18,59 kubikmeter vilket är en ökning med 31 % sedan år Under samma period minskade dieselanvändningen med 5 % till 6,11 kubikmeter år Användningen av det förnyelsebara drivmedlet etanol upphörde helt år 2013 från att ha varit 1,52 kubikmeter år Produktionskontoret förfogar över 16 bilar och står för cirka 79 % av kommunens bilanvändning, i kilometer år Hemtjänsten nyttjar flertalet av dessa bilar där användningen mestadels följer planerade rutter från ca kl till kl Nytt leasingavtal tecknades hösten 2013 för hemtjänstens fordon och löper på tre år. Kultur- och fritidskontoret förfogar över specialanpassade arbetsfordon för verksamheten i form av lätta lastbilar, traktorer, skotrar, ismaskiner och gräsklippare. Dessa lämpar sig inte för samnyttjande över verksamhetsgränser. Vaktmästeriet och IT-avdelningen leasar ett fordon var för respektive verksamhet. De tre förvaltningarna placerade i Mörby Centrum, Miljö- och stadsbyggnadskontoret, Socialkontoret och Tekniska kontoret hanterar tjänstefordon inom respektive förvaltning. Förvaltningarna bokar sina egna bilar vilket leder till att bilarna i Mörby Centrum inte nyttjas optimalt. Bilansvariga är övervägande tjänstemän som har andra ordinarie arbetsuppgifter. Kart- och mätavdelningens fordon är specialanpassat, övriga kan med fördel samnyttjas. För nuvarande nyttjas åtta bilar plus ett mätfordon av förvaltningarna i Mörby Centrum. Av dessa är två ägda och resterande leasade. Leasingavtalen har löpt ut eller kommer att löpa ut under år 2014 för sex av bilarna, ett avtal löper sedan ut under år 2015 och ett under år Bilarna är parkerade i Mörby Centrums garage förutom två bilar som är parkerad vid garage vid Svärdvägen och ett fordon som har parkering utomhus på Golfvägen. Genomsnittlig körsträcka per bil för de tre förvaltningarna ligger på cirka 4750 km (år 2013). Genomsnittligt så bokas bilarna ca 25 % av arbetstiden (mätperiod september 2013). Elektroniska körjournaler finns endast på de bilar Tekniska kontoret ansvarar för, resterande kontor har manuella körjournaler som fylls i av förare. Sammanfattningsvis är de tre förvaltningarna placerade i Mörby Centrum mest lämpade för ett pilotprojekt med införande av extern bilpool. Detta eftersom endast ett fåtal fordon förfogas per förvaltning och det finns effektiviseringspotential vid samnyttjande. Dessutom står merparten av bilarna parkerade efter kontorstid, vilket möjliggör användning av bilpool för privatpersoner kvällstid och helger. 3(5)

4 Konsekvensbeskrivning av införande av extern bilpool för kontoren i Mörby Centrum 4(5) Om kontoren fortsätter att hantera sina egna fordon som i nuläget är fördelarna att det är enkelt och att personalen är vana vid systemet. En viss trygghet finns även i att det är våra bilar som man känner igen. Det är dock inte optimalt att låta bilarna skötas av tjänstemän som har viktigare uppgifter för kommunens räkning. Ett fåtal bilar per förvaltning innebär i många fall att fler bilar finns än det faktiska behovet, detta för att kunna hantera de tillfällen då behovet är som störst. Det är möjligt att upphandla miljöbilar för en enskild förvaltning men det är bättre ur miljösynpunkt att införa en gemensam bilpool där samtliga bilar är miljöbilar. Med en bilpool kan antalet fordon minskas och ändå kan antalet tillgängliga bilar för personalen öka. Med en extern bilpool där även företag, privatpersoner och anställda kan nyttja bilpoolen utanför kontorstid blir miljöeffekten ännu bättre då dessa användare inte behöver ha egna fordon. Enligt Betänkande av Utredningen om fossilfri fordonstrafik (SOU 2013:84) så ersätter en bilpoolsbil i snitt fem bilar. Om förvaltningarna har kvar nuvarande hantering av fordon så behöver majoriteten av tjänstebilarna bytas ut i samband med att leasingavtal löper ut eftersom de inte uppfyller kommunens uppställda miljökrav vid upphandling. Detta innebär ökade framtida kostnader för inköp eller leasing av bilar som klarar Miljöstyrningsrådets avancerade krav. Införande av en extern bilpool innebär att Danderyds kommun kan föregå med gott exempel genom att använda fordon med minimal miljöpåverkan som även kan nyttjas av Danderydsborna. Vid införande av en extern bilpool flyttas hanteringen av bilar över från tjänstemän till bilpoolsföretaget som har full service. Vid förändringar av befintliga rutiner och byte av fordon kan viss osäkerhet finnas hos personalen, även nya bokningsrutiner och ett eventuellt behov att planera tjänsteresor på ett annorlunda sätt än tidigare kan ge osäkerhet. Oavsett om bilarna fortsätter att hanteras som i nuläget eller en bilpool införs så kommer kostnaderna att öka framöver om beslutade miljökrav på fordon ska följas. Därmed kommer kostnaderna för en bilpool vara högre än i nuläget. Detta beror på att krav ställs att fordon ska klara Miljöstyrningsrådets avancerade krav, hanteringen och service av fordon flyttas och nuvarande dolda kostnader synliggörs.

5 5(5) Fördelar Danderydsbor och företag kan använda bilar. Varumärket Danderyd stärks = föredöme. Bättre tillgång till tjänstebilar för personal. Anställda kan hyra bilar privat. Full service av bilar av extern aktör. Fordon klarar beslutade miljökrav. Luftkvalitet förbättras och buller minskar. Antal fordon anpassas efter behov. Tydlig och exakt uppföljning. Nackdelar Initial osäkerhet hos personal för nytt bokningssystem. Personal kan behöva planera resor bättre. Nya bilar ger initial osäkerhet. Kostnader kan bli högre än nuläge. s förslag föreslår att hanteringen av kommunens tjänstebilar moderniseras och samordnas genom ett successivt införande av bilpool med miljöbilar, som även privatpersoner kan nyttja utanför kontorstid. Som ett första steg föreslås att miljö- och stadsbyggnadskontoret, socialkontoret och tekniska kontoret ska påbörja införandet av en gemensam miljöbilspool för förvaltningarnas tjänsteresor, som kan nyttjas av privatpersoner utanför kontorstid. Åsa Heribertson Kommundirektör Miljösamordnare Exp: Samtliga nämnder

Inledning. Vilken väg skall jag gå? Beror på vart Du skall. Det vet jag inte! Då spelar det ingen roll vilken väg Du tar!

Inledning. Vilken väg skall jag gå? Beror på vart Du skall. Det vet jag inte! Då spelar det ingen roll vilken väg Du tar! Inledning Vilken väg skall jag gå? Beror på vart Du skall. Det vet jag inte! Då spelar det ingen roll vilken väg Du tar! Bilpoolslösning något för din organisation Bakgrund -Nyttor Bilpool vad är det Organisationens

Läs mer

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (5) 2016-08-29 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-09-22 Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för

Läs mer

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) IDN 2016-09-20 2016-09-06 Handläggare Bo Andersson Telefon: 08-508 28 374 Till Idrottsnämnden Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG. 151 Dnr KS/2017:226. Bilpool - svar på medborgarförslag

PROTOKOLLSUTDRAG. 151 Dnr KS/2017:226. Bilpool - svar på medborgarförslag Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2019-08-12 1 (1) Sida 151 Dnr KS/2017:226 Bilpool - svar på medborgarförslag Bakgrund Medborgarförslag har in kommit med önskemål om en bilpool.

Läs mer

Redovisning av uppdrag att initiera en el-bilpark i kommunen

Redovisning av uppdrag att initiera en el-bilpark i kommunen Tjänsteutlåtande 0 Österåker S«Samhällsb/ggnadsförvaltningen Kristina Eriksson Datum 2014-10-20 Dnr KS 2013/0103-410 Till Kommunstyrelsen Redovisning av uppdrag att initiera en el-bilpark i kommunen Beslutsförslag

Läs mer

Energieffektivisering av transporter

Energieffektivisering av transporter Energieffektivisering av transporter För att undvika de värsta konsekvenserna, bör ökningen av den globala årsmedeltemperaturen inte överstiga 2 C Sverige skall bidra till att ökningen inte blir större

Läs mer

Omvärldsbevakning hur regleras körning med egen bil i tjänsten i policys och riktlinjer hos några utvalda kommuner

Omvärldsbevakning hur regleras körning med egen bil i tjänsten i policys och riktlinjer hos några utvalda kommuner Omvärldsbevakning hur regleras körning med egen bil i tjänsten i policys och riktlinjer hos några utvalda kommuner Genomgången nedan har koncentrerats till ett urval av ca 5 kommuner som har bedömts vara

Läs mer

Mötes- och resepolicy

Mötes- och resepolicy Mötes- och resepolicy Ks/2019:149 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Mötes- och resepolicy Fastställt av kommunstyrelsen 2019-09-11 204 jonkoping.se 2 Syfte Ett hållbart transportsystem

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för resor Riktlinjer för resor 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Fordonspolicy för Huddinge kommun

Fordonspolicy för Huddinge kommun KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-10-15 REV 2014-10-27 KFN-2014/310.119 1 (2) HANDLÄGGARE Wesslén, Mats 08-535 317 37 Mats.Wesslen@huddinge.se Kultur- och fritidsnämnden Fordonspolicy för

Läs mer

FORDONSPOLICY FÖR ÖCKERÖ KOMMUN

FORDONSPOLICY FÖR ÖCKERÖ KOMMUN Beslutsdatum: 2017-09-07 Beslutande: Kommunfullmäktige Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentansvarig: Kommunchef Upprättad av: Miljöstrateg FORDONSPOLICY FÖR ÖCKERÖ KOMMUN SYFTE Detta dokument reglerar anskaffning,

Läs mer

TJÄNSTEFORDONSPOLICY

TJÄNSTEFORDONSPOLICY TJÄNSTEFORDONSPOLICY Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-09-29 För revidering ansvarar: Margareta Engkvist Björkenhall För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Teknik- och fastighetsförvaltningen

Läs mer

Hållbar Mobilitet Skåne

Hållbar Mobilitet Skåne Hållbar Mobilitet Skåne verkar för att minska efterfrågan på transporter och få fler att välja alternativ som är mer miljövänliga initierar och driver egna projekt verkar som bas och hjälp i projekt som

Läs mer

Redovisning av uppdrag att initiera en el-bilpark i kommunen. Beslutsunderlag Samhällsbyggnads förvaltningens tjänsteutlåtande daterat 2014-10-20.

Redovisning av uppdrag att initiera en el-bilpark i kommunen. Beslutsunderlag Samhällsbyggnads förvaltningens tjänsteutlåtande daterat 2014-10-20. Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-1 1-12 å. AU 9:8 Dnr. KS 2013/0103-410 Redovisning av uppdrag att initiera en el-bilpark i kommunen Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Bilpool svar på medborgarförslag ställt av Johanna Karlsson

Bilpool svar på medborgarförslag ställt av Johanna Karlsson KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-02-27 KS-2012/672.809 1 (4) HANDLÄGGARE Katarina Persson 08-53531397 Katarina.Persson2@huddinge.se Kommunstyrelsen Bilpool svar på medborgarförslag ställt av Johanna Karlsson

Läs mer

175 FÖRSLAG Datum 2009-11-02. Ert datum

175 FÖRSLAG Datum 2009-11-02. Ert datum I II ~ landstinget DALARNA Gunnar Fasten 175 FÖRSLAG Datum 2009-11-02 Ert datum Betecknlngldlarienr LD09/02318 1(8) Er beteckning MÖTES- OCH RESEPOLICY I LANDSTINGET DALARNA Inledning Omfattning Landstingets

Läs mer

Utredning gällande effektiva interna transporter

Utredning gällande effektiva interna transporter KF 20:1 KF 20:2 KF 20:3 ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2017:83-109 2017-02-08 1/3 KF 20:4 Utredning gällande effektiva interna transporter Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Klimatsmarta resor och transporter

Klimatsmarta resor och transporter Klimatsmarta resor och transporter KLIMATSMARTA RESOR OCH TRANSPORTER 1 2 KLIMATSMARTA RESOR OCH TRANSPORTER Innehåll Råd och tips 5 Hållbara resor i tjänsten 6 Hållbar fordonsflotta 8 Hållbara resor till

Läs mer

Policy. för resor. Diarienummer: KS2010/0187.100. Gäller från: 2011-01-01

Policy. för resor. Diarienummer: KS2010/0187.100. Gäller från: 2011-01-01 Diarienummer: KS2010/0187.100 Policy för resor Gäller från: 2011-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Fullmäktige 2010-09-28 Utarbetad av: Kommunledningsförvaltningen, kansliavdelningen Revideras

Läs mer

Resepolicy för Gävle kommunkoncern

Resepolicy för Gävle kommunkoncern Dnr 12KS470 Resepolicy för Gävle kommunkoncern Beslutat i Kommunfullmäktige 30 september 2013 Resepolicy för Gävle kommunkoncern Beslutat i Kommunfullmäktige 30 september 2013 Citera gärna ur skriften

Läs mer

Fleet Management Stockholms stad

Fleet Management Stockholms stad Fleet Management Stockholms stad TJÄNSTEBILSFLOTTAN KAN MAN GÖRA NÅGOT OCH VAR BÖRJAR MAN? Leopold Malmqvist Fordonsstatistik - Halvår 2018 Inköp 2018 929 st fordon 38 st specialfordon (diesel), varav

Läs mer

Rese- och transportpolicy för Åmåls kommun

Rese- och transportpolicy för Åmåls kommun Antaget av kommunfullmäktige 2008-05-28 KF 105 Rese- och transportpolicy för Åmåls kommun Policyns tillämpningsområde Alla resor som sker inom tjänsten och betalas av Åmåls kommun Upphandling av resor,

Läs mer

Tekniska nämndens yttrande över revisionens granskningsrapport - efterlevnad av riktlinjer för tjänsteresor

Tekniska nämndens yttrande över revisionens granskningsrapport - efterlevnad av riktlinjer för tjänsteresor YTTRANDE 1 av 7 2015-02-06 Tekniska nämndens yttrande över revisionens granskningsrapport - efterlevnad av riktlinjer för tjänsteresor 1. Beställning av tjänsteresor av upphandlade leverantörer Tekniska

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FORDON I ESLÖVS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR FORDON I ESLÖVS KOMMUN RIKTLINJER FÖR FORDON I ESLÖVS KOMMUN Dokumentet Riktlinjer för fordon i Eslövs kommun är antaget av [antagande organ] den [åååå-mm-dd]. Det riktar sig till alla anställda i Eslövs kommun. Ses över för

Läs mer

2013-11-13. Rapport från kommunrevisorerna avseende granskning av rutiner för bilanvändning

2013-11-13. Rapport från kommunrevisorerna avseende granskning av rutiner för bilanvändning KARLSKOGA KOMMUN Kommunstyrelsen 2013-11- 1 4 ~ KARLSKOGA KOMMUN "ld'. Revisionen 2013-11-13 Samhällsbyggnadsnämnden Socialnämnden För kännedom: Kommunfullmäktige Rapport från kommunrevisorerna avseende

Läs mer

Mycket att vinna på upphandling av bilpool

Mycket att vinna på upphandling av bilpool Mycket att vinna på upphandling av bilpool Fredrik Norefjäll, Ecoplan Fredric Norefjäll inledde med att erkänna att han har bil, att han gillar att köra bil och att han ibland kör bil i onödan. Fredric

Läs mer

Reserevision för Tyresö kommun

Reserevision för Tyresö kommun Datum 2007-08-07 Tekniska kontoret Reserevision för Tyresö kommun ÄRENDEBESKRIVNING En motion med ett delmål att kommunen ska ta fram en reserevision för kommunens egna tjänstebilar och för resor i tjänsten

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-01-12 4 KS 409/16 Uppdaterade riktlinjer för resor Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen antar

Läs mer

Resevaneundersökning- Kvarteret Forsete

Resevaneundersökning- Kvarteret Forsete Resevaneundersökning- Kvarteret Forsete Kön A. Man 38 38 B. Kvinna 6 6 Total 100 100 98% (100/10) Ålder A. -18 0 0 B. 18-4 11 10,8 C. 5-34 33 3,4 D. 35-44 4 3,5 E. 45-54 0 19,6 F. 55-64 13 1,7 G. 65+ 1

Läs mer

Avesta kommun. Kommunens system för hantering av tjänstebilar. Revisionsrapport. KPMG AB 17 juni 2011 Antal sidor: 10

Avesta kommun. Kommunens system för hantering av tjänstebilar. Revisionsrapport. KPMG AB 17 juni 2011 Antal sidor: 10 Kommunens system för hantering av tjänstebilar Revisionsrapport KPMG AB 17 juni 2011 Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte och avgränsning 2 4. Revisionskriterier 2 5. Ansvarig

Läs mer

Kristian Elvefors. Nu händer det!

Kristian Elvefors. Nu händer det! Kristian Elvefors Nu händer det! Gröna Bilister positiva: Helsingborg får bilpool, kommunen uppmanas låta allmänheten hyra bilarna kvällar och helger Under maj månad öppnar Sunfleet bilpool i Helsingborg,

Läs mer

Smart bilist på väg En broschyr om bilpooler Bilpool för den smarta bilisten! Ien bilpool är Du fri från bekymmer och det är nästan lika smidigt som med egen bil, men oftast mycket billigare Bilpool ligger

Läs mer

Riktlinje för persontransport i tjänst

Riktlinje för persontransport i tjänst Riktlinje för persontransport i tjänst Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2018-05-28 Riktlinje för persontransporter i tjänst Kommunfullmäktige 2018-05-28 2 (6) Riktlinje för

Läs mer

Göteborgs Stads kvalitetskrav på bilpool

Göteborgs Stads kvalitetskrav på bilpool Göteborgs Stads kvalitetskrav på bilpool www.goteborg.se Göteborgs Stads kvalitetskrav på bilpool Beslutat i Göteborgs Stad Kommunfullmäktige 2017-01-26 (handling 2016, nr 225) Göteborgs Stad kan bidra

Läs mer

Bilpool erfarenheter. Länsstyrelsen i Stockholm 2008-10-13. Pirjo Partanen

Bilpool erfarenheter. Länsstyrelsen i Stockholm 2008-10-13. Pirjo Partanen Bilpool erfarenheter Länsstyrelsen i Stockholm 2008-10-13 Pirjo Partanen 1 Fakta om Stockholms län 2 procent av Sveriges yta 2 miljoner invånare 20 procent av Sveriges befolkning 20 000-30 000 nya invånare/år

Läs mer

Resepolicy för Malmö stad. Malmö stads policy för resor och möten gäller alla medarbetare i kommunen. Den avser alla resor i tjänsten.

Resepolicy för Malmö stad. Malmö stads policy för resor och möten gäller alla medarbetare i kommunen. Den avser alla resor i tjänsten. Lll löm, kmkåkpsenast sparat av bodnoräöbodnor Sidan 1-08-08öl, Resepolicy för Malmö stad med riktlinjer Resepolicy godkänd av kf 14/12 1995, 213, bih 152. Ändr av kf 20/12 2010, 274, bih 169. Riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för fordon och resor. Beslutad av kommunstyrelsen , 247/17. Dnr KS

Riktlinjer för fordon och resor. Beslutad av kommunstyrelsen , 247/17. Dnr KS Riktlinjer för fordon och resor Beslutad av kommunstyrelsen 2018-10-29, 247/17. Dnr KS2018.0372 Innehåll 1 Riktlinjer för fordon och resor... 3 1.1 Omfattning... 3 1.2 Kännedom och efterlevnad... 3 1.3

Läs mer

Rapport över försöksverksamhet med bilpool i Stadshuset 2009

Rapport över försöksverksamhet med bilpool i Stadshuset 2009 Rapport över försöksverksamhet med bilpool i Stadshuset 2009 oéîkommvjmvjor Thomas Hylén & Rainer Weich Miljöförvaltningen Stewe Roos Servicekontoret fååéü ää Bilpoolsrapport 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning...

Läs mer

Som svar på interpellationen vill jag anföra följande

Som svar på interpellationen vill jag anföra följande Sid 1 (5) Interpellationssvar Dnr 315506 2017-11-16 Kommunfullmäktige Svar på Interpellation (V) - Hur har kostnaderna utvecklats och fördelats på nämnder och Gavlefastigheter Gävle Kommun AB sedan bilpoolen

Läs mer

Riktlinjer för fordon och drivmedel inom Södertälje kommun

Riktlinjer för fordon och drivmedel inom Södertälje kommun Datum 2015-01-12 Enhet Samhällsbyggnadskontoret Riktlinjer för fordon och drivmedel inom Södertälje kommun Allmänt Riktlinjer för fordon och drivmedel omfattar alla nämnder och helägda kommunala bolag

Läs mer

Miljöbilssituationen i Oskarshamn

Miljöbilssituationen i Oskarshamn Miljöbilssituationen i Oskarshamn ** 2 stjärnor av 10 möjliga - En granskning av Gröna Bilister April 2008 Gröna Bilister Tfn 018-320 220 Postgiro 32 34 83-8 Kungsgatan 16 Org.nr. 802400-0674 753 32 Uppsala

Läs mer

Riktlinjer för fordon och resor

Riktlinjer för fordon och resor Riktlinjer för fordon och resor Detta styrdokument är antaget av kommunstyrelsen och ska följas av alla anställda och förtroendevalda i Skövde kommuns nämnder och förvaltningar. Dokumentet syftar till

Läs mer

Policy för resor och transporter i tjänsten

Policy för resor och transporter i tjänsten Styrdokument Policy för resor och transporter i tjänsten Giltighetstid 2012-02-01 2015-06-30 2 (6) Beslutshistorik Gäller från 2012-02-01 till och med 2015-06-30 Antagen av kommunstyrelsen 2002-10-30,

Läs mer

Resepolicy för Kumla kommun

Resepolicy för Kumla kommun Resepolicy för Kumla kommun Antagen av kommunstyrelsen den 4/5 2011, 82 2011-xx-xx 1. Inledning Kumla kommuns resepolicy gäller för samtliga anställda och politiker i Kumla kommun och i de kommunala bolagen.

Läs mer

Verksamhetsplan. för resor och möten. Diarienummer: Ks2017/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen

Verksamhetsplan. för resor och möten. Diarienummer: Ks2017/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen Diarienummer: Ks2017/0223.003 Verksamhetsplan för resor och möten Gäller från: 2018-02-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen 2018-01-16 23 Utarbetad av: Miljöstrategen med flera

Läs mer

Kallelse till sammanträde med ekoutskottet

Kallelse till sammanträde med ekoutskottet Kommunkontoret Emma Svedin Nämndsekreterare 0156-522 50 emma.svedin@trosa.se Kallelse Datum 2016-08-31 Tid: måndag 5 september, kl 12.00 Plats: Trosa kommunhus, sammanträdesrummet Kl 14.00 studiebesök

Läs mer

Rese- och fordonspolicy

Rese- och fordonspolicy Rese- och fordonspolicy Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antagen 2018-06-19 174 Giltighetstid: Tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: ks 2018-194 Dokumentansvarig:

Läs mer

Värmdö kommun. Granskning av kommunens system för hantering av tjänstebilar. Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 16 oktober 2012 Antal sidor: 7

Värmdö kommun. Granskning av kommunens system för hantering av tjänstebilar. Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 16 oktober 2012 Antal sidor: 7 Granskning av kommunens system för hantering av tjänstebilar Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB 16 oktober 2012 Antal sidor: 7 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International

Läs mer

Riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad.

Riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad. Riktlinje Dnr 126-1092/2016 Sida 1 (9) Datum Bilaga 2 Riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad. Dessa riktlinjer gäller samtliga nämnder och bolagsstyrelser inom Stockholms

Läs mer

Effektivisering av tjänsteresor inom Landstinget Västernorrland 100218

Effektivisering av tjänsteresor inom Landstinget Västernorrland 100218 Effektivisering av tjänsteresor inom Landstinget Västernorrland 100218 Undersköterska i 11 år Magister examen inom miljömanagement Eget företag, 2002 (miljö-, arbetsmiljö- och kvalitetsledningssystem)

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

Miljöbilsstrategi för Malmö stad

Miljöbilsstrategi för Malmö stad Miljöbilsstrategi för Malmö stad 2017-2020 Reviderad vid översyn årsskiftet 2018/19 Dokumentnamn Miljöbilsstrategi för Malmö stad 2017-2020 1 Typ av dokument Strategi Dokumentägare Kommunstyrelsen Ersätter

Läs mer

2. Är bilen du har tillgång till en miljöbil (enligt Skatteverkets definition)? (ja/nej/kan ej svara)

2. Är bilen du har tillgång till en miljöbil (enligt Skatteverkets definition)? (ja/nej/kan ej svara) Webbenkät resvanor Frågor som alla svarar på är numrerade. Större delen av frågorna är följdfrågor som ställs utifrån hur man har svarat på de numrerade frågorna. Gulmarkerat är särskilt intressant för

Läs mer

Kontaktperson Eva Danielsson Friberg/ Jan-Olof Stoor

Kontaktperson Eva Danielsson Friberg/ Jan-Olof Stoor Riktlinjer och rutiner för hantering av kommunens bilar 2014-10-24 Antagen av Kommunstyrelsen 2014-11-26 265 Dnr 2014-000398 Kontaktperson Eva Danielsson Friberg/ Jan-Olof Stoor Innehållsförteckning 1

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 181 KS/2018:238. Policy för resor, transport och fordon

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 181 KS/2018:238. Policy för resor, transport och fordon Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-11-19 1 (1) Sida 181 KS/2018:238 Policy för resor, transport och fordon Bakgrund Mjölby kommun har flera riktlinjer för resor och fordon

Läs mer

Energieffektivisering av transporter för kommuner och landsting

Energieffektivisering av transporter för kommuner och landsting Energieffektivisering av transporter för kommuner och landsting Program 10.00 Effektivisera resor och transporter- översikt och fördjupning 11.10 Strängnäs kommun 11.45 Lunch 12.30 Hur styra via resepolicy?

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? X Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? X Ja Nej Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS X Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Energieffektivisering av transporter för kommuner och landsting

Energieffektivisering av transporter för kommuner och landsting Energieffektivisering av transporter för kommuner och landsting Varför effektivisera resor och transporter? Trafikens miljöpåverkan Trafikens hälsopåverkan Samhällsplanering Samhällsekonomi Varför effektivisera

Läs mer

Höörs kommun. Övergripande förstudie av kommunens fordonshantering. Audit KPMG AB 21 maj 2012 Antal sidor: 8

Höörs kommun. Övergripande förstudie av kommunens fordonshantering. Audit KPMG AB 21 maj 2012 Antal sidor: 8 kommunens fordonshantering Audit KPMG AB 21 maj 2012 Antal sidor: 8 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 3. Syfte och avgränsning 4. Metod 5. Policys och styrdokument 5.1 Fordonshantering 5.1.1 Iakttagelser

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31 Denna policy gäller för medarbetare, inhyrd medarbetare, och förtroendevalda inom Eslöv kommun

Läs mer

Miljöbilssituationen i Jönköping ******** 8 stjärnor av 10 möjliga En granskning av Gröna Bilister

Miljöbilssituationen i Jönköping ******** 8 stjärnor av 10 möjliga En granskning av Gröna Bilister Miljöbilssituationen i Jönköping ******** 8 stjärnor av 10 möjliga - En granskning av Gröna Bilister April 2008 Gröna Bilister Tfn 018-320 220 Postgiro 32 34 83-8 Kungsgatan 16 Org.nr. 802400-0674 753

Läs mer

Klimatrapport Alteco AB

Klimatrapport Alteco AB Klimatrapport Alteco AB FÖRETAGSUPPGIFTER Webadress www.alteco.se Verksamhetsområde Teknikkonsult Beräkningsperiod 2013-01-01 till 2013-12-31 Kontaktperson Ingemar Jakobsson tel 070-576 05 60 NYCKELTAL

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket 2012-02-16 Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte

Läs mer

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1./646-2016 Sida 1 (5) 2016-08-29 Handläggare Anna Björklund Telefon: 076-825 08 39 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Handhavande av fordon

Handhavande av fordon Välkommen till första workshopen i projektet Handhavande av fordon. Projektet drivs av HMSkåne på uppdrag av Vägverket. Fokus för projektet; Skötsel drift uppföljning.för ökad miljöhänsyn och trafiksäkerhet

Läs mer

Rutiner för möten och resor

Rutiner för möten och resor Förslag till rutiner 2015-04-01 Dnr KS.2015.134 Sektor kommunstyrelsen Handläggare: Björn Järbur Kommunchef Tel: 0303-330264 E-post: bjorn.jarbur@ale.se Rutiner för möten och resor Syfte Dessa rutiner

Läs mer

Rese- och fordonspolicy

Rese- och fordonspolicy Rese- och fordonspolicy Sölvesborgs kommun Fastställd 2010-10-25 med giltighet från och med 2011-01-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Mål Syfte Ansvar Val av färdmedel Beställning av resor och hotell Krav på förare

Läs mer

Centralisering av kommunens fordonspark. Dnr KS 2010-275

Centralisering av kommunens fordonspark. Dnr KS 2010-275 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2011-04-19 FALKENBERG 136 Centralisering av kommunens fordonspark. Dnr KS 2010-275 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Policy för inköp och användande av fordon/maskiner

Policy för inköp och användande av fordon/maskiner 2003-11-20 1 Leif Pettersson Miljö och stadsbyggnadsförvaltningen H Kommunstyrelsen Policy för inköp och användande av fordon/maskiner i Haninge kommun. Allmänt Denna policy gäller för inköp och användning

Läs mer

Riktlinjer för Resor och möten i tjänsten

Riktlinjer för Resor och möten i tjänsten Kommunledningskontoret, HR-avdelningen Kontaktperson: Lars Tunel, tfn 13 56 08 Riktlinjer för Resor och möten i tjänsten Antagna av Kommunstyrelsen 2016-10-26 KS 238. Riktlinjer gällande för samtliga anställda

Läs mer

Rese- och transportpolicy

Rese- och transportpolicy 2017-01-19 Handläggare Marie Lindström Kansli- och utredningsavdelningen 15KS/380 Kommunstyrelsen Rese- och transportpolicy Förslag till beslut 1. Förslag till rese- och transportpolicy godkänns. 2. Bilpolicy,

Läs mer

Svar på medborgarförslag

Svar på medborgarförslag Missiv 1(2) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2017-04-11 KS/2016:87 Handläggare Åsa Carlberg Tfn 0142-850 88 Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag Bakgrund 2016-03-11 inkom ett medborgarförslag

Läs mer

Granskning av kommunens leasingbilar

Granskning av kommunens leasingbilar www.pwc.se Revisionsrapport Stina Björnram Granskning av kommunens leasingbilar Surahammars kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning och bakgrund...2 2.1.

Läs mer

Klicka här för Utsläpp att ändra format på. Klicka här för att ändra format på. bakgrundsrubriken. bakgrundsrubriken.

Klicka här för Utsläpp att ändra format på. Klicka här för att ändra format på. bakgrundsrubriken. bakgrundsrubriken. Miljöfordon och förnybara drivmedel Vad kan vi göra här och nu? Klicka Möjligheter här för att ändra och format begränsningar på Upplägg Utmaningar och mål Möjligheter och begränsningar Vad kan vi göra

Läs mer

Lennart Östblom. www.kommunanalys.se

Lennart Östblom. www.kommunanalys.se Lennart Östblom www.kommunanalys.se Arbetar med att samla in bearbeta analysera sammanställa presentera information om Sveriges kommuner och deras verksamhet Personbilar 2009 till 2013 Ökning 3,3 procent

Läs mer

Svar på motion väckt av Bengt Cedrenius (MP) om ersättning för resa med cykel och elcykel - återremiss

Svar på motion väckt av Bengt Cedrenius (MP) om ersättning för resa med cykel och elcykel - återremiss Eva Carlsson Sidan 1 av 4 Diariekod: 149 Kommunstyrelsen Svar på motion väckt av Bengt Cedrenius (MP) om ersättning för resa med cykel och elcykel - återremiss Förslag till beslut Kommunledningskontoret

Läs mer

Vår resepolicy i praktiken

Vår resepolicy i praktiken Vår resepolicy i praktiken Det här dokumentet vänder sig till dig som undrar varför en resepolicy behövs, vad den tillför och hur den införs. På Trafikkontoret i Göteborg har vi en resepolicy för att kunna

Läs mer

Effektivare interna transporter och resor, utredning

Effektivare interna transporter och resor, utredning Bilaga 6:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Teknik- och servicekontoret Handläggare Karolina Zander 0152-29136 Dnr TSN/2016:176-001 2017-01-02 1/2 Teknik- och servicenämnden Effektivare interna transporter och resor,

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 040.1

FÖRFATTNINGSSAMLING 040.1 1 (5) VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 040.1 RESEPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2004-11-25, 156 Denna policy gäller alla resor som sker inom tjänsten och betalas av Västerviks

Läs mer

Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor

Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor Datum 2019-05-31 Dnr 2019-002210 Sida 1(2) Peter Krahl Rydberg, 033-35 30 11 peter.krahl.rydberg@boras.se Miljö- och konsumentnämnden Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor Förslag till beslut:

Läs mer

1 (6) Redovisningslista Skall - krav Bilaga 1. Miljö- och planeringsavdelningen

1 (6) Redovisningslista Skall - krav Bilaga 1. Miljö- och planeringsavdelningen Redovisningslista Skall - krav 1 (6) Miljö- och planeringsavdelningen Nr. Redovisningslista skall-krav Redovisning nr 1-35 hänvisar till resp krav enligt kravspecifikation avsnitt 2 i förfrågningsunderlaget.

Läs mer

RESE- OCH TRANSPORTPOLICY FÄRGELANDA KOMMUN. Godkänd av kommunstyrelsen , 241

RESE- OCH TRANSPORTPOLICY FÄRGELANDA KOMMUN. Godkänd av kommunstyrelsen , 241 RESE- OCH TRANSPORTPOLICY FÄRGELANDA KOMMUN Godkänd av kommunstyrelsen 2009-10-07, 241 Förslaget är utarbetat av plan- och byggchef Jan Myrén, miljöstrateg Jan Sandell och Kustomsamordnare Jenny Christensson.

Läs mer

01 Allmän lagstiftning

01 Allmän lagstiftning 01 Allmän lagstiftning ISO 14001 - Lagefterlevnad Fråga 1 - Introduktion Ett krav för att Stockholms universitet ska bli miljöcertifierat enligt ISO 14001 är att vi följer miljölagstiftningen. För att

Läs mer

Postadress: Mölnlycke

Postadress: Mölnlycke MILJÖBERÄTTELSE Miljöberättelse för år 2013 Företag/verksamhet: Härryda Energi AB Gatuadress: Kabelvägen 2 Postadress: Mölnlycke Miljösamordnare: Mats Fredriksson Telefon: 031-7246470 Sammanfattning Översikt

Läs mer

Förslag till ny miljöbilsdefinition för Stockholm stad

Förslag till ny miljöbilsdefinition för Stockholm stad TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Kontaktperson trafikkontoret Göran Westberg Avdelningen för trafikplanering Telefon: 08-508 273 61 goran.westberg@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden

Läs mer

Kommunala fordon - drift och uppföljning. Workshop 24 september 2008 Hållbar Mobilitet Skåne Maria.Losman@ecoplan.

Kommunala fordon - drift och uppföljning. Workshop 24 september 2008 Hållbar Mobilitet Skåne Maria.Losman@ecoplan. Kommunala fordon - drift och uppföljning Workshop 24 september 2008 Hållbar Mobilitet Skåne Maria.Losman@ecoplan.se Tel 031-3399333 God fordonshantering Frigör bilanvändares arbetstid till själva jobbet.

Läs mer

Ink 2012 08. MÄL Medarbetare och förtroendevalda ska vid resor orsaka så lite miljöpåverkan som det är möjligt.

Ink 2012 08. MÄL Medarbetare och förtroendevalda ska vid resor orsaka så lite miljöpåverkan som det är möjligt. ~SAlA lt01 KOMMUN Bilaga KS 2012/106/1 SALA KOMMUN Ink 2012 08 2012 05 08 DIARIENR: 2012/ POLICY KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Kommunfullmäktige Resepolicy för Sala kommun MÄL Medarbetare och förtroendevalda

Läs mer

Åtgärder för att främja bilpoolsutvecklingen

Åtgärder för att främja bilpoolsutvecklingen Sammanträdesdatum Dnr 2127/02 Handläggare: Anders Roth Tel: 031 61 37 03 Trafiknämnden Göteborg Åtgärder för att främja bilpoolsutvecklingen Sammanfattning Med bilpool menas att flera förare använder en

Läs mer

Klimatrapport Alteco AB

Klimatrapport Alteco AB Klimatrapport Alteco AB FÖRETAGSUPPGIFTER Webadress www.alteco.se Verksamhetsområde Teknikkonsult Beräkningsperiod 2012-01-01 till 2012-12-31 Kontaktperson Ingemar Jakobsson tel 070-576 05 60 NYCKELTAL

Läs mer

Uppföljning Resepolicy Beslutades i Kommunfullmäktige 30 September 2013

Uppföljning Resepolicy Beslutades i Kommunfullmäktige 30 September 2013 Uppföljning Resepolicy 217 Beslutades i Kommunfullmäktige 3 September 213 1 Innehåll 1. Resepolicyn uppföljning... 3 2. Mål i resepolicyn... 3 3. Metod för uppföljning av resepolicy... 3 4. Uppföljning

Läs mer

Motion om miljöbilar

Motion om miljöbilar Kommunfullmäktige 2008-04-28 97 223 Kommunstyrelsen 2009-04-14 89 215 Arbets- och personalutskottet 2009-03-16 63 134 Dnr 08.305-008 aprilkf23 Motion om miljöbilar Ärendebeskrivning Börje Lööw, för vänsterpartiet,

Läs mer

Riktlinjer för tjänsteresor och hotellbokningar inklusive resebilaga

Riktlinjer för tjänsteresor och hotellbokningar inklusive resebilaga Riktlinjer för tjänsteresor och hotellbokningar inklusive resebilaga Fastställda av kommunstyrelsen 2005-04-04 67 Reviderade och fastställda av kommunstyrelsen 2008-10-06 270 Allmänt Riktlinjerna gäller

Läs mer

Effektivare fordonsanvändning i en kommun Tjänstebilpool! Eller var ska vi börja Pernilla Hyllenius Mattisson Trivector Traffic

Effektivare fordonsanvändning i en kommun Tjänstebilpool! Eller var ska vi börja Pernilla Hyllenius Mattisson Trivector Traffic Effektivare fordonsanvändning i en kommun Tjänstebilpool! Eller var ska vi börja Pernilla Hyllenius Mattisson Trivector Traffic Hur ser bilanvändningen ut i er kommun? Vad kännetecknar en kommunal tjänstebilpool?

Läs mer

Rätt fordon som sköts på rätt sätt

Rätt fordon som sköts på rätt sätt Rätt fordon som sköts på rätt sätt Svenska kommuner hanterar många fordon. I detta avsnitt beskrivs hur kommuner kan få bättre kontroll på sina bilar. Grunden i god fordonsekonomi handlar om följande:

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. Energiplanen - information 182 KS/2018:101

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. Energiplanen - information 182 KS/2018:101 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-11-19 1 (1) Sida 182 KS/2018:101 Energiplanen - information Bakgrund Vid kommunstyrelsen sammanträde 93/2018-05-02 beslutades att godkänna

Läs mer

Dnr 17KS289. Resepolicy för Gävle kommunkoncern

Dnr 17KS289. Resepolicy för Gävle kommunkoncern Dnr 17KS289 Resepolicy för Gävle kommunkoncern Innehåll Omfattning...4 Syfte...4 Mål...4 Grundregler...5 Grundregler för resande i Gävle Kommunkoncern...5 Privatbil i tjänst...5 Resa med flyg...5 Ansvar...5

Läs mer

Elbilar inom offentlig förvaltning. Viktor Ekermo 2011-05-18

Elbilar inom offentlig förvaltning. Viktor Ekermo 2011-05-18 Elbilar inom offentlig förvaltning Viktor Ekermo 2011-05-18 Har elbilen en plats i offentlig förvaltning? En presentation av resultatet från ett års användning av elbilar i Ale kommun Viktor Ekermo, 2011-05-18

Läs mer

Yttrande över motion 2008:5 av Vivianne Gunnarsson (MP) om landstingets förmånsbilar

Yttrande över motion 2008:5 av Vivianne Gunnarsson (MP) om landstingets förmånsbilar 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen Yttrande över motion 2008:5 av Vivianne Gunnarsson (MP) om landstingets förmånsbilar Ärendet I motionen föreslås att Stockholms läns landsting

Läs mer

Klimatrapport Alteco AB

Klimatrapport Alteco AB Klimatrapport Alteco AB FÖRETAGSUPPGIFTER Webadress www.alteco.se Verksamhetsområde Teknikkonsult Beräkningsperiod 2014-01-01 till 2014-12-31 Kontaktperson Joachim Åhman NYCKELTAL Antal Anställda 29 Ton

Läs mer

RAPPORT. Resvaneundersökning i bostadsområdet Norrliden i Kalmar 2013-05-20

RAPPORT. Resvaneundersökning i bostadsområdet Norrliden i Kalmar 2013-05-20 RAPPORT Resvaneundersökning i bostadsområdet Norrliden i Kalmar 2013-05-20 Titel: Resvaneundersökning i bostadsområdet Norrliden, Kalmar Redaktör: Nina Waara WSP Sverige AB Besöksadress: Arenavägen 7 121

Läs mer