Dokumentation projekt Futurum stärkande individcoaching

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumentation projekt Futurum stärkande individcoaching"

Transkript

1 Dokumentation projekt Futurum stärkande individcoaching till

2 Dokumentation projekt Futurum stärkande individcoaching Projekttid: till Målgrupp: Helt arbetslösa minst ett år fokus på personer med utländsk bakgrund Helt eller delvis sjukskrivna Personer med bistånd från socialtjänsten Unga som befinner sig mellan studier och arbetsliv Inriktning: Kön Ålder Funktionshinder Förprojektering: Under våren 2008 gjordes en kartläggning över aktuell målgrupp, följande framkom: Målgrupp Personer år Coachning mot en bättre livssituation, avseende fysisk och psykisk hälsa Kost Ekonomi Omfattningen av denna målgrupp är pers. enl. Försäkringskassan Syfte och metod: Att stärka individens livssituation Att skapa samarbetsformer mellan de olika aktörerna Mål: Att nå 100 personer 100 % av deltagarna ska ha uppnått en bättre livskvalitet efter projektet 100 % av deltagarna ska ha fått större färdigheter i att söka ett arbete 75 % ska uppleva att de fått en bättre ekonomisk situation 60 % ska ha fått arbete eller praktik Att medverkande organisationer har ökat sin kunskap om målgruppen Att under och efter projektet informera om framgångsfaktorer Genomförande: I januari kontaktades Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för att påbörja rekryteringen av deltagare. Ett informationsmöte hölls för handläggarna på Försäkringskassan. Socialtjänsten kontaktades. Unga vuxna och Stöd och försörjning En informationsbroschyr utformades En styrgrupp bildades, Jerker Sjöberg och Ulrika Havossar från Fk och Mats Ladebäck från Fu. En arbetsgrupp bildades, Joakim Blom från socialförvaltningen, Evy Melin och Susanne Röcklinger från Fk samt Eva Weber och Marie Svedberg från FU. I april togs de första deltagarna i Projekt Futurum emot.

3 Process: Planering och genomförande Ett mycket väl etablerat och väl förankrat nätverk mellan aktörerna är betydelsefullt Kontaktnät Behovsanalys Förprojekteringen Omvärldsinfo om andra aktörer Intervju med deltagarna planerades Coachsamtal Daganteckningar Rapporter Kurstid planerad till ca 12 veckor enligt Försäkringskassans önskemål Nya deltagare kursstarter En skattning har gjorts av varje deltagare vid kursstart och vid avslut. (Se bilaga 1) Uppföljningsmöten med handläggarna Handlingsplan för deltagare Handledning för personal Fortbildning Personaltäthet Schema måndag torsdag Struktur under dagen / veckan Erfarenheter och konklusion Styrgruppen fungerade aldrig. Arbetsgruppen fungerade bra möte ungefär en gång i månaden. Nätverksbyggande viktigt. Stämde inte. Förprojekteringen stämde dåligt överens med verkligheten. Saknades, vilket ledde till en förändring av projektet. Fungerade mycket bra. Under kurstid har varje deltagare haft ett flertal coachsamtal för att stämma av samt för att sätta upp nya mål. Har förts kontinuerligt över varje deltagare. En rapport över hur deltagaren fungerar i gruppen och hur arbetet framskrider har skickats till respektive handläggare varje månad. Närvarorapporter skickas också varje månad. Kurstiden var individuell och oftast mycket längre Planerade att ha olika kursstarter, men nya deltagare tillkom då och då. Bra på vissa sätt men dåligt på andra. Bra för deltagarna, som slapp vänta på att få börja, bra för handläggarna, som hade något att erbjuda snabbt. Svårt att hålla en arbetsgång för oss i projektet och ibland känsligt för deltagare med social problematik. Svår att använda som utvärderingsinstrument. Bättre i kombination med intervju. Har fungerat bra en regelbunden planering för detta hade varit bra Letade och formade nya modeller under projektets gång. Borde planerats från början och lagts in regelbundet viktigt! Mycket bra fortbildning via Finsam Väl tillgodosett, jobbagent kom in för sent Det har varit bra med fast schema och tiden har känts lagom Borde i vissa fall ha varit tydligare

4 Innehåll Kursmaterial pärm (Se bilaga 2) Flexus jobbcoachguiden Datorbaserat webbverktyg Friskvård Kost och hälsa Jämställdhetsarbetet Studiebesök Praktik Utvärdering Intyg Har förändrats vartefter, utifrån gruppen och individen har fungerat bra Ambitiös men bra blev svårt att ha koll på då nya deltagare tillkom hela tiden De flesta deltagare har inte haft så stor nytta av materialet, däremot bra att ha kontaktmöjligheten. Kanske ett mindre omfattande material hade fungerat bättre. Varierad men ofta få deltagare Matlagning och livsstilsfrågor har varit uppskattade inslag. Har ingått som en naturlig del, har fungerat bra. Utifrån gruppens önskemål, men även besök som personalgruppen förordat. Svårt då deltagarna står långt från arbetsmarknaden. Planerat för fortlöpande utvärdering, vilket tyvärr inte skett. Trevligt, dock inget direkt värde. Egna reflektioner Att planera, förbereda, starta, genomföra och avsluta projekt Futurum har varit svårt, spännande, lärorikt och viktigt. En slutledning som man kan dra är att det tagit en viss tid att hitta en bra arbetsform. När vi startade projektet trodde vi att vi vände oss mot en viss målgrupp men verkligheten visade sig bli en annan. Jag tror att de deltagare vi har haft har varit långt mer svårplacerade än vad vi föreställt oss. Deras funktionshinder har varit mer diffusa än vad vi trott. Diagnoserna har till stor del varit ADHD, Asperger, ADD, Bipolära och Borderline alltså mestadels neuropsykiatriska funktionshinder. Missbruksproblematik har även förekommit hos många av deltagarna. När vi arbetade med förberedelserna tänkte vi oss en helt annan målgrupp. Många av de människor som vi mött har varit väldigt svårplacerade i vissa fall även svårdiagnosticerade. Många har varit ledsna och uppgivna och i många fall har de varit trötta på myndigheter och i vissa fall helt desillusionerade vad det gäller myndigheternas förmåga att hjälpa. Många har betraktats som hopplösa fall. En viktig utgångspunkt har varit att försöka överbrygga känslan av att det är en myndighet som styr deltagarens liv. Att de själva som individer är de som ska styra, och att vi andra är till för att hjälpa och samverka att vi strävar mot samma mål och att det finns en stark gemensam nämnare. Deltagaren ska tydligt uppleva ett samarbete mellan de olika parterna. En svårighet som vi då stött på är i samarbetet med psykiatrin. Sekretessen eller synen på sekretess har i vissa fall försvårat samarbete. Många av deltagarna har haft kontakter med psykiatrin. Där tror jag att man skulle kunna samverka på ett betydligt enklare och mer adekvat sätt.

5 Samarbetet med handläggare både på Försäkringskassan och inom socialförvaltningen har fungerat bra. I början av projektet var samarbetet med Försäkringskassan svårare, men under projekttidens gång har det stadigt förbättrats. Samarbetet med socialförvaltningen har hela tiden fungerat snabbt, rakt, enkelt och respektfullt. Utvärdering av projektet återstår, men tyvärr har inte skattningen som deltagarna gjorde i början av sin kurstid fungerat tillfyllest. Skattningen var tänkt att utföras i början och i slutet av kursperioden. Deltagarna har troligtvis inte haft tillräckligt god självinsikt för att resultaten ska bli rättvisande. En annan typ av skattning hade möjligen gett ett tydligare svar. Måluppfyllelse Målsättningar som projektet uppnått är inte hundraprocentiga. Målet var att vi skulle nå etthundra personer vi har nått drygt sextio. Ett annat mål var att alla skulle uppleva att de hade uppnått en högre livskvalitet. Det målet bedöms som uppfyllt. Många deltagare vittnar om just detta. Känslan av att behövas, att tillhöra en grupp och att vara saknad om man är borta gör att människor finner en plats i tillvaron och därigenom med automatik uppnår en högre livskvalitet. Hundra procent skulle ha fått större färdigheter i hur man söker ett arbete. Där bedömer jag också att vi har uppnått det uppsatta målet. Troligtvis är inte alla personer i den situationen att de är klara för att söka ett arbete, däremot finns en stark övertygelse i att alla faktiskt ser ett arbete som en realistisk möjlighet i framtiden. 75 % skulle ha fått en bättre ekonomisk situation enligt de uppsatta målen. Det är svårt att avgöra hur långt vi nått på den punkten Att många har fått en bättre inblick i sin ekonomiska situation och under projektets tid har lärt sig att förstå och tänka på ett mer hållbart ekonomiskt sätt är däremot väldigt troligt. Däremot är det nog inte realistiskt att tro att den ekonomiska situationen har förbättrats under projektets tid. 60 % skulle ha fått arbete eller praktik under projekttidens gång. Där har projektet inte alls uppnått målen. Emellertid var nog detta mål tämligen orealistiskt med tanke på hur deltagarnas förutsättningar såg ut. När målen sattes var bilden av de tilltänkta deltagarnas problem av en annan art. Ett annat mål var att medverkande organisationer skulle få ökad kunskap om målgruppen. Detta är en fråga som inte vi kan uttala oss om, men gissningsvis så har vi alla som arbetat med den här typen av funktionsnedsättningar fått en större kunskap och förståelse över komplexiteten i problematiken. Värt att nämnas här är dock att Arbetsförmedlingen inte har varit någon delaktig aktör inom projektet. Den sista målformuleringen är att information om framgångsfaktorer ska ges under och efter projekttiden. Det målet är vi övertygade om att vi uppnår, då vi i projektet så gott som dagligen får positiva omdömen om verksamheten.

6 Studiebesök på Lojsta våren 2010 Friskvård och studiebesök har varit en viktig del i arbetet. Att få upp ögonen för livsstilsproblematik, kost, motion och hälsans betydelse har lett till att ett flertal deltagare har förändrat sina vanor och sitt sätt att leva. Att se sin egen plats i ett socialt sammanhang att behövas och vara saknad i gruppen vid frånvaro har varit positivt för många deltagare. Många har på ett tydligt och aktivt sätt utökat sitt sociala nätverk och förändrat sin egen bild på andra människor. Avslutningsvis Att utvärdera och mäta resultat inom det området som projektet har verkat är oerhört svårt. Hur gör man ett diagram över upplevd livskvalitet? Vem har förmågan att bedöma om en person gått vidare och nått större insikter om sig själv och sin egen förmåga om han eller hon ännu inte fått ett arbete, eller ens är arbetsklar? Hur mäter man självkänsla? Ett av uppdragen var att deltagarna skulle minska sitt behov av samhällsstöd. Vi har arbetat aktivt med att få deltagaren att se sitt eget ansvar, att få dem att ta tag i sina egna liv och inte bara åka med. Ofta har det lett till insikter om den enskildes rättigheter och om hur samhällets ansvar ser ut ibland kanske den kunskapen till och med ökat på deras behov av samhällsstöd. Vi som arbetat inom projektet, coacher, lärare och handläggare har sett hur deltagarna har växt som personer, vi tillsammans har ofta hittat rätt bland de aktiviteter och möjligheter som står till buds. Att lotsa varje människa vidare till rätt nästa-steg i livet har varit vårt gemensamma mål, som vi väl har uppfyllt. Målet är inte alltid nödvändigtvis ett arbete eller en praktikplats men just ett bra nästa-steg.

7 Varje projekt av den här typen borde lägga ner tid i det föreberedande skedet på att utforma en verksamhetshandbok där det ingår bland annat: Styrdokument Handlingsplan Delmål mål Avstämningsdokument Kvalitetssäkring Någon frågade vilken metodik vi har använt och efter en stunds resonemang kom vi fram till att det inte spelar någon roll vilken metodik man arbetar med det handlar om engagemang, bemötande och respekt. Det är alliansen och förtroendet som räknas. Många av deltagarna har på olika sätt beskrivit upplevelsen av att för första gången på länge få befinna sig i ett sammanhang där man betraktas som en frisk person, som en oerhört bra och helande erfarenhet. Till sist Frågor som varje projekt av den här typen ska arbeta oerhört aktivt med redan från början är: Hur implementerar vi detta i den ordinarie verksamheten? Vart tar deltagaren vägen efter projektet? Vems är ansvaret? För Futurumprojektet, Eva Weber

8 Bil.1 Självskattning i Folkuniversitetets projekt, FUTURUM Vänligen ringa in den siffra som du tycker känns mest rätt för dig. Sätt en ring kring siffran 1 om du tycker att du har låg kunskap eller färdighet i frågan. Sätt en ring kring siffran 6 och du har mycket hög kunskap/färdighet i frågan. Självskattningen görs två gånger under projektet, idag och i slutet av projekttiden. Namn: Datum: Mina egna förväntningar på projektet (mycket låga mycket höga) 2. Min egen självkänsla idag (mycket låg mycket hög) 3. Min fysiska hälsa (mycket låg mycket hög) 4. Jag har god kosthållning idag (Stämmer inte alls - Stämmer mycket bra) 5. Jag har goda kunskaper och färdigheter om privatekonomi (Stämmer inte alls - Stämmer mycket bra) 6. Jag har god insikt om vad jag skall arbeta med (Stämmer inte alls - Stämmer mycket bra)

9 7. Jag har en bra bild över hur arbetsmarknaden fungerar (Stämmer inte alls - Stämmer mycket bra) 8. Jag har god kunskap om hur arbetsrätten fungerar (Stämmer inte alls - Stämmer mycket bra) 9. Jag har god kunskap om utbildningsmarknaden (Stämmer inte alls - Stämmer mycket bra) 10. Jag har bra personliga nätverk (Stämmer inte alls - Stämmer mycket bra) 11. Jag har ett väl fungerande CV / personligt brev (Stämmer inte alls - Stämmer mycket bra) 12. Jag känner mig rustad för att börja arbeta idag (Stämmer inte alls - Stämmer mycket bra) 13. Jag har god självkännedom (Stämmer inte alls - Stämmer mycket bra) Tack för ditt engagemang! Mats Ladebäck

10 Bil.2 Deltagarmaterialet består av tre delar: Sammanställning av deltagarmaterial Del 1. Jobbcoachguiden (i datorn tre ämnen ). Del 2. Deltagarpärm (seminarieform och enskilt arbete, följer jobbcoachguiden) Del 3. Individuella uppgifter Del 1 Jobbcoachguiden - dator Ämne 1. Klargöra 1. Bakgrund (yrkeserfarenheter, utbildningar, övriga meriter) 2. Yrkesönskemål (vilka arbetsuppgifter vill du ha, var vill du arbeta) 3. Ditt nuläge (självrannsakan, motivation, drivkrafter) 4. Dina utvecklingsbehov (vad du behöver bli bättre på, prioritering, aktivitetsplan) 5. Färdigheter (vad du kan, vad vill du utveckla, vad vill använda mig av) 6. Egenskaper (självbild, personliga egenskaper, vilka vill jag utveckla) 7. Bränsle (behov, drivkrafter, värderingar) 8. Intresse (nyttan av mina intressen, koppling till framtida yrke) 9. Livskarta (balans i livet, hur hanterar jag förändringar) Ämne 2. Planera 1. Din yrkesroll (egna önskemål, vad innebär yrket, AMS intressetest och guide) 2. Dina förutsättningar (informella meriter, formella meriter) 3. Din arbetsmarknad (personlig marknad, rekryteringsbehov, branschutveckling) 4. Dina hinder (fokusera på lösningen) 5. Din Aktivitetsplan (delmål, kort- och långsiktiga mål) Ämne 3. Agera 1. Din ansökan (personligt brev, meritförteckning, CV) 2. Ditt nätverk (utveckla nätverket, jobbsökarhandbok) 3. Din anställningsintervju (förberedelser) 4. Din jobbsökarlista (arbete i en del av jobbcoachguiden: Min CV) 5. Din publicering (publicering av CV)

11 Del 2 Deltagarpärm Ämne 1. Klargöra 1. Kunskaper Färdigheter - Egenskaper 2. Förebilder 3. Negativa ord positiva ord 4. Karaktärsdrag hur uppfattar andra mig? 5. Spelet om framtiden 6. Motivation 7. Lust att lära 8. Drivkrafter 9. Behov 10. Kommunikation 11. Vad är viktigt i ett arbete? 12. Kompetens 13. Informella meriter 14. Självkänsla 15. Självskattning 16. Känn dig själv 17. Vad är jag om tre år 18. UPPFÖLJNINGSSAMTAL Ämne 2. Planera 1. Personlig marknad 2. Nätverk 3. Bearbeta din marknad 4. Visitkort 5. Planera och genomför företagsbesök 6. Hitta dolda jobb 7. Värderingsövningar 8. Arbetsmoral 9. Arbetsetik 10. Lärstilar 11. Individuella hinder 12. Från negativ till positiv 13. Självcoachning 14. Min marknad 15. UPPFÖLJNINGSSAMTAL Ämne 3. Agera 1. Ansökan 2. Personligt brev 3. Meritlista 4. CV 5. Kronologisk CV 6. Funktionell CV 7. Platsannons 8. Anställningsintervju 9. Dolda arbeten

12 10. UPPFÖLJNINGSSAMTAL Del 3 Individuella uppgifter Här kan bland annat ingå: Studiebesök Experthjälp (fysisk / psykisk rehabilitering) Dietist Friskvård Ekonomi Vuxenutbildning Rökavvänjning Alkoholavvänjning Hoppas att detta blev begripligt för er materialet är för omfattande för att kunna skicka rakt av. Modellen vi jobbar efter är parallellt arbete mellan Jobbcoachguiden i datorn och materialet i Deltagarpärmen. Utöver dessa delar tillkommer alltså individuella uppgifter, utifrån deltagarens enskilda behov. Varje s.k. ämne avslutas för varje person med ett längre uppföljningssamtal. Utöver detta har vi kontinuerliga coachsamtal.

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun Kompetens Delaktighet Engagemang Bemötande Trygghet 1 Innehåll Bakgrund 3 Syfte 4 Mål och

Läs mer

Sammanställning av utvärdering och erfarenheter. av en utbildningsinsats för förskolor. i Malmö Stad, SDF Centrum 2010/2011

Sammanställning av utvärdering och erfarenheter. av en utbildningsinsats för förskolor. i Malmö Stad, SDF Centrum 2010/2011 Sammanställning av utvärdering och erfarenheter av en utbildningsinsats för förskolor i Malmö Stad, SDF Centrum 2010/2011 SJÄLVKÄNSLA & VÄRDEGRUND I CENTRUM Ovillkorlig kärlek Jag är älskad oavsett hur

Läs mer

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30 Datum 13-6-6 1(14) Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 1-4-1 13-4-3 Bilaga: Frågeformulär Postadress: Tel. 7-6 88 73 Samordningsförbundet i Kalmar län Organisationsnr -189 Lögstadsgatan 98 39 Vimmerby

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar som haft barn på Terapikoloniers sommarverksamheter, eller som själva deltagit tillsammans med sina barn på någon Terapikoloniers

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan En del av det livslånga lärandet Innehållsförteckning Inledning...3 Verksamhetsperspektiv...5 Prioriterade mål... Resultat och måluppfyllelse... Medborgarperspektiv...6

Läs mer

Patientenkät. Det här formuläret avser Din situation vid utskrivning och uppföljning efter rehabiliteringen

Patientenkät. Det här formuläret avser Din situation vid utskrivning och uppföljning efter rehabiliteringen Patientenkät Det här formuläret avser Din situation vid utskrivning och uppföljning efter rehabiliteringen Vi följer upp vården för att vara säkra på att Du får en vård med hög kvalitet. För att kunna

Läs mer

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Verktyg/instrument för kartläggningar/utredningar

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Verktyg/instrument för kartläggningar/utredningar Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter - Verktyg/instrument för kartläggningar/utredningar Kartläggning utvecklingsbehov 2008 Markera i vilken grad du upplever ett behov av att

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå Kom Med projektet Ett samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skellefteå kommun och Landstinget Halvårsrapport 2008-02-16 2008-09-16 Rapporten sammanställd av: Anneli Edvinsson,

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Verksamhetsplan 2007 GRUS 1 (10)

Verksamhetsplan 2007 GRUS 1 (10) Verksamhetsplan 2007 GRUS 1 (10) Verksamhetsplan 2007 GRUS 1. SAMMANFATTNING FINSAM - Finansiella samordningsförbundet Den 1 januari 2004 antogs en lag om finansiell samordning (Lag 2003:1210) som möjliggör

Läs mer

Trädgårdsdiakoni. -Ett rehabiliterings projekt i Allerums Pastorat

Trädgårdsdiakoni. -Ett rehabiliterings projekt i Allerums Pastorat Trädgårdsdiakoni -Ett rehabiliterings projekt i Allerums Pastorat Bakgrund På initiativ från kyrkogårdsföreståndare Magnus Näsström och diakon Margareta Thomasson har Allerums pastorat sedan flera år tillbaka

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015 1 Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello läsåret 2014-2015 2 Kvalitetsrapport Pysslingens skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Avsedd för. Samordningsförbundet RAR i Sörmland. Datum April, 2010 TUNA-PROJEKTET MEDVERKAN I UTVÄRDERING AV PROJEKT TUNA

Avsedd för. Samordningsförbundet RAR i Sörmland. Datum April, 2010 TUNA-PROJEKTET MEDVERKAN I UTVÄRDERING AV PROJEKT TUNA MEDVERKAN I UTVÄRDERING AV PROJEKT TUNA Avsedd för Samordningsförbundet RAR i Sörmland Datum April, 2010 TUNA-PROJEKTET MEDVERKAN I UTVÄRDERING AV PROJEKT TUNA TUNA-PROJEKTET Datum Reviderad 2010/04/27

Läs mer

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund Om arbetsmöten Arbetsmötena handlar om hur vi ska arbeta för att värdegrunden ska ge resultat, det vill säga att de äldre personer som vi ger stöd och omsorg kan ha ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

Nässjö kommuns personalpolicy

Nässjö kommuns personalpolicy Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2010-01-28, 10 Reviderad: Nässjö kommuns personalpolicy Varför behövs en personalpolicy? Nässjö kommuns personalpolicy innehåller vår arbetsgivar- och

Läs mer

Ansökan om medel till förlängning av projekt Intensifierad samverkan.

Ansökan om medel till förlängning av projekt Intensifierad samverkan. Ansökan om medel till förlängning av projekt Intensifierad samverkan. Intensifierad samverkan unga 19-29 år med aktivitetsersättning beviljades i september 2013 300 000 kronor av styrelsen för Finsam Lekeberg

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Tio punkter för en lärande arbetsplats

Tio punkter för en lärande arbetsplats Tio punkter för en lärande arbetsplats Arbetsplatslärande är ett begrepp som får allt större utrymme i samhällsdebatten. Ordet används bland annat inom gymnasieskolan, på yrkesutbildningar, vid internutbildningar,

Läs mer

Kartläggning av befintliga verksamheter

Kartläggning av befintliga verksamheter Bilaga 2 Kartläggning av befintliga verksamheter Hemsida: www.dalsed.se E-post: magnus.akesson@dalsed.se 1 Innehåll Kompetensförsörjningsbehov... 3 Inom Kommunen... 3 Resterande arbetsmarknad... 3 Näringslivsråd

Läs mer

Utvärdering av DISA. Theresa Larsen. www.grkom.se/fouivast GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

Utvärdering av DISA. Theresa Larsen. www.grkom.se/fouivast GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Utvärdering av DISA Theresa Larsen Vad är DISA? Samverkan kring unga med aktivitetsersättning Psykiatrisk diagnos Från passivitet till aktivitet Aktivitetscoachning Myndighetsutövning Samordning Finansieras

Läs mer

Du är viktig för Norrköpings framtid.

Du är viktig för Norrköpings framtid. Den blå tråden Du är viktig för Norrköpings framtid. Om du känner glädje i att skapa värde och göra nytta för andra människor har du kommit helt rätt. För alla vi som jobbar här gör skillnad för Norrköpingsbornas

Läs mer

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från BILAGA 1 2009-10-19 Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från uppsökaren Helen Westergren Tyresö kommun har genomfört en uppsökande verksamhet bland personer 80 år och äldre i Tyresö, personer

Läs mer

Studiehandledning för Gymnasiearbetet 100p GYARVO

Studiehandledning för Gymnasiearbetet 100p GYARVO 2013-11-07 Studiehandledning för Gymnasiearbetet 100p GYARVO Mot yrken inom vård och omsorg. Elev.. Kontaktuppgifter.. Lärare... Kontaktuppgifter... Medbedömare.. Kontaktuppgifter... Gymnasiearbetet, 100p

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Kontaktperson Enhetschef Leif Jarlebring Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 345, mobil 070/45 10 345 E-post:

Läs mer

Demokrati och inflytande. Utbildning med flexibilitet, individualisering och tillgänglighet, efter studerandes behov och förutsättningar.

Demokrati och inflytande. Utbildning med flexibilitet, individualisering och tillgänglighet, efter studerandes behov och förutsättningar. Mål vuxenutbildning Målområden som anges i Lpf 94 Kunskaper Normer och värden Elevernas ansvar och inflytande Utbildningsval Arbete och samhällsliv Bedömning och betyg Övrigt Målområden i Malmös Skolplan

Läs mer

Samordningsförbundets verksamhet i Kalmar län. Redogörelse vid konferens 3 oktober 2013

Samordningsförbundets verksamhet i Kalmar län. Redogörelse vid konferens 3 oktober 2013 Samordningsförbundets verksamhet i Kalmar län Redogörelse vid konferens 3 oktober 2013 Organisationsskiss Försäkring (Fk) Arbete (Af) Hälsa (Lt) Social status (Kommun) Samordningsförbund Avslutade projekt

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarenkät 2016

Studie- och yrkesvägledarenkät 2016 Studie- och yrkesvägledarenkät 2016 Syftet med enkäten är att få veta var, de studenter som tar ut en Studie- och yrkesvägledarexamen på Stockholms universitet, tar vägen efter utbildningen. 2013 gjordes

Läs mer

Täby kommun som leverantör. Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Täby kommun som leverantör. Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Täby kommun som leverantör Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Vad behöver du för stöd? Vad tycker du är viktigt att vi känner till för att stödja dig på bästa sätt?

Läs mer

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi Åstorps kommuns Kommunikationsstrategi 2(15) Innehållsförteckning 1 Styrdokument... 3 1.1 Förskola... 4 1.2 Grundskola/Grundsärskola... 4 3 Ansvarsfördelning förskola/grundskola... 6 5 Handlingsplan för

Läs mer

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Utbildningsanordnare: NTI Utbildning: El (2 starter) och El-automation (3 starter) Antal utskick: 69 Antal svar: 22 Svarsfrekvens: 32% Här

Läs mer

ADHD på jobbet. Denna rapport är ett led i Attentions arbete för att uppmärksamma och förbättra situationen för personer med ADHD i arbetslivet.

ADHD på jobbet. Denna rapport är ett led i Attentions arbete för att uppmärksamma och förbättra situationen för personer med ADHD i arbetslivet. ADHD på jobbet Denna rapport är ett led i Attentions arbete för att uppmärksamma och förbättra situationen för personer med ADHD i arbetslivet. Innehåll RESULTATET I KORTHET... 3 BAKGRUND... 4 GENOMFÖRANDE...

Läs mer

Rapport 5 preliminär, version maj 2010. Fokusgrupper med coacher. Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne

Rapport 5 preliminär, version maj 2010. Fokusgrupper med coacher. Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne Rapport 5 preliminär, version maj 2010 Fokusgrupper med coacher - En resultatsammanställning baserad på 2 fokusgrupper med sammanlagt 8 coacher. Bengt

Läs mer

VI FLYTTAR IN! Oxelösunds kommun MIN ARBETSPLATS! Uppsats för Götapriset 2015 NULÄGE RESURSER BEHOV HISTORIA DRÖMMAR. hemsituation ohållbar

VI FLYTTAR IN! Oxelösunds kommun MIN ARBETSPLATS! Uppsats för Götapriset 2015 NULÄGE RESURSER BEHOV HISTORIA DRÖMMAR. hemsituation ohållbar VI FLYTTAR IN!? RESURSER BEHOV Rutinanpassning Vanmakt Passivitet MIN ARBETSPLATS! hemsituation ohållbar NULÄGE DRÖMMAR HISTORIA MITT BOENDE Individanpassning Egenmakt MITT BOENDE! VÅR LÖSNING LÖSNING

Läs mer

Schema för Sensus Stöd och matchning vår 2016

Schema för Sensus Stöd och matchning vår 2016 Schema för Sensus Stöd och matchning vår 2016 Plats: Datasal 308 eller föreläsningssal Tid: 09:00-11:30 (om inget annat anges) JANUARI Vecka 1 Innehåll Sal Föreläsare/lärare Måndag 4/1 Eget arbetssökande/cv

Läs mer

Ungdomsteamet redovisar 2011-2. Delårsrapport. Ungdomsteamet Januari juni 2011. Margareta Aissaoui Samordnare

Ungdomsteamet redovisar 2011-2. Delårsrapport. Ungdomsteamet Januari juni 2011. Margareta Aissaoui Samordnare Ungdomsteamet redovisar 2011-2 Delårsrapport Ungdomsteamet Januari juni 2011 Margareta Aissaoui Samordnare Innehåll Sammanfattning 3 1. Inledning 3 2. Beskrivning av Ungdomsteamet 3 2.1 Arbetsprocess 3

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan 2015-11-24 1 (9) BILAGA 3 Verksamhet i samverkan Lokal överenskommelse mellan Falköpings kommun och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten 2 (9) I bilaga 3 görs en beskrivning

Läs mer

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program för Gotland 2010 2025 En tid framöver står vårt samhälle inför en rad utmaningar som

Läs mer

Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare

Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare Ny roll för chefer och för medarbetare Vår omvärld förändras i snabb takt och vår verksamhet berörs på många sätt. Det handlar om allt från digitalisering

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR PROJEKTANSÖKAN Datum: 2015-04-27 PROJEKTPLAN FÖR Implementering av MAC-metodiken i Pilotmodell: Samordningsteam Västerås 2015-11-01 t o m 2016-06-30 Projektägare Västerås stad, AMA Arbetsmarknad Koordinatorer

Läs mer

för chefer och handläggare

för chefer och handläggare LSS 2016 för chefer och handläggare kunskap utveckling inspiration Självbestämmande i praktiken erhåll verktyg för att öka brukarens delaktighet och inflytande Maximera nyttan med valbara föreläsningar!

Läs mer

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng Ansvarig tjänsteman Ulrica Sandzén

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng Ansvarig tjänsteman Ulrica Sandzén Verksamhetsplan och budget för Samordningsförbund för Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng finns framtaget. Inriktningen är att under 2015 fortsätta utveckla samverkan genom finansiering av Individ

Läs mer

Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet

Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet av Kerstin Adolfsson, Annette Andersson, Mariann Henriksen och Roger Nilsson I vårt arbetslag fick vi våren 2006 kontakt

Läs mer

EXTRA KRAFT. Extra kraft EN PRESENTATION AV SIUS, SÄRSKILT INTRODUKTIONS- OCH UPPFÖLJNINGSSTÖD

EXTRA KRAFT. Extra kraft EN PRESENTATION AV SIUS, SÄRSKILT INTRODUKTIONS- OCH UPPFÖLJNINGSSTÖD EXTRA KRAFT Extra kraft EN PRESENTATION AV SIUS, SÄRSKILT INTRODUKTIONS- OCH UPPFÖLJNINGSSTÖD 1 2 EXTRA KRAFT EXTRA KRAFT 3 Ibland behövs det extra kraft för att rätt person och rätt arbetsgivare ska hitta

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3. 1(7) Bilaga 3 Verksamhet i samverkan http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.docx SÄFFLE KOMMUN Postadress Säffle kommun 661 80 Säffle Besöksadress Kanaltorget

Läs mer

Min väg till framtiden. Att arbeta med process i grupper

Min väg till framtiden. Att arbeta med process i grupper Min väg till framtiden Att arbeta med process i grupper Projektet Gävleborg har en arbetsmarknad som är starkt könsuppdelad med en kombination av låg- och högutbildade ungdomar. Oavsett utbildningsnivå

Läs mer

fokus på anhöriga nr 20 dec 2011

fokus på anhöriga nr 20 dec 2011 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 20 dec 2011 Anhöriga i stort behov av eget stöd En enkät som föreningen Attention i våras skickade ut till sina medlemmar visade att få anhöriga känner till bestämmelsen

Läs mer

ÖVERSYN AV ARBETSSÄTT OCH MÅLGRUPP SAMT STRUKTURELLA FÖRÄNDRINGAR PÅ LUNDBYKAJEN

ÖVERSYN AV ARBETSSÄTT OCH MÅLGRUPP SAMT STRUKTURELLA FÖRÄNDRINGAR PÅ LUNDBYKAJEN 1 Samordningsförbundet Göteborg Tjänsteutlåtande Dnr 2005/13 Hisingen 2005-06-13 Sekretariatet, OA, CA Ärende nr 7 ÖVERSYN AV ARBETSSÄTT OCH MÅLGRUPP SAMT STRUKTURELLA FÖRÄNDRINGAR PÅ LUNDBYKAJEN Bakgrund

Läs mer

Hälsoplan för Källängens skolområde från förskola till och med skolår 9. Kalvhagens Förskola. Läsåret 2009/2010

Hälsoplan för Källängens skolområde från förskola till och med skolår 9. Kalvhagens Förskola. Läsåret 2009/2010 Hälsoplan för Källängens skolområde från förskola till och med skolår 9 Kalvhagens Förskola Läsåret 2009/2010 Värdegrunden är hjärtat i vårt hälsoarbete Trygghet Respekt Kunskap Livsglädje Social kompetens

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Teoretiskt, praktiskt eller som i SLÖJDEN? En liten skrift om varför slöjden är ett så viktigt skolämne.

Teoretiskt, praktiskt eller som i SLÖJDEN? En liten skrift om varför slöjden är ett så viktigt skolämne. Teoretiskt, praktiskt eller som i SLÖJDEN? En liten skrift om varför slöjden är ett så viktigt skolämne. Vilket tror du är det viktigaste skälet till att man har slöjd i skolan? 1 För att lära sig olika

Läs mer

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20 En hjälp på vägen Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra Slutversion 2013-12-20 Elin Törner 1 1. Inledning I denna PM redovisas en uppföljning av projektledarutbildningen

Läs mer

Anledning till besöket 30% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% Kön 21% 22% 14% 11% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35%

Anledning till besöket 30% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% Kön 21% 22% 14% 11% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 1(15) Omsorgs- och socialförvaltningen Cecilia Larsson KUNDENKÄTER INOM IFO ÅR 2009 Beroendemottagningen Beroendemottagningen fick in 64 svar av totalt 76 utlämnade vilket motsvarar en svarsfrekvens på

Läs mer

1(5) PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET FINSAM I ÖREBRO PROJEKTPLAN. Datum: 2009-03-09. Projektbenämning. LÖSA-implementering

1(5) PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET FINSAM I ÖREBRO PROJEKTPLAN. Datum: 2009-03-09. Projektbenämning. LÖSA-implementering Ansökan ställd av : ÖREBRO KOMMUN, ÖREBRO LÄNS LANDSTING, LOKALT FÖRSÄKRINGSCENTER ÖREBRO, ARBETSFÖRMEDLINGEN ÖREBRO SAMT STIFTELSEN ACTIVA ÖREBRO 1(5) PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET FINSAM I

Läs mer

Barn och elevhälsoplan 2011

Barn och elevhälsoplan 2011 Barn och elevhälsoplan 2011 Elevhälsoplanen gäller alla barn och ungdomar i förskola, grundskola, fritidshem, grundsärskola och gymnasie. Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Helhetsidéer 3 2.1. Vår

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Frågeformulär för utvärdering av rehabiliteringsinsatser i Skåne

Frågeformulär för utvärdering av rehabiliteringsinsatser i Skåne Frågeformulär för utvärdering av rehabiliteringsinsatser i Skåne Det här formuläret avser Din situation vid starten, avslutningen samt uppföljningen av rehabiliteringen Vi följer upp vården för att vara

Läs mer

Pilotmodell: Samordningsteam Västerås

Pilotmodell: Samordningsteam Västerås Pilotmodell: Samordningsteam Västerås Rapporten avser tidsperiod 4, d.v.s. 2015-07-01 2015-12-31 Bente Eriksson Hollås och Catrin Nilsson Sammanfattning Under perioden som projektet pågått har deltagarna

Läs mer

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Gunghästen Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Gunghästen Kyrkogränd 16 135 43 Tyresö Tel: 08-5782 74 36 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI

SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI MEDLEMSENKÄT -2003 Vi har sedan några år tillbaka frågat våra medlemmar hur de upplever sin arbetssituation inom några områden. I sammanställningen har vissa

Läs mer

Handbok för handledare på LIA

Handbok för handledare på LIA Handbok för handledare på LIA Välkommen som handledare! Du är som handledare en mycket viktig nyckelperson för den studerande, arbetsplatsen och utbildningsanordnaren. Du är inte bara den studerandes stöd

Läs mer

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Gemensamma begrepp och definitioner i arbetet

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Gemensamma begrepp och definitioner i arbetet Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter - Gemensamma begrepp och definitioner i arbetet Förprojektering Markera i vilken grad du upplever ett behov av att utveckla och stärka

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll -socialpsykiatri är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till personer

Läs mer

HALVÅRSRAPPORT FRÅN UTSIKTEN

HALVÅRSRAPPORT FRÅN UTSIKTEN HALVÅRSRAPPORT FRÅN UTSIKTEN Personal Projektledare: Ingrid Selin, socionom och socialsekreterare Övriga coacher: Inger Burman, samordnare, FK:s interna grund-och vidareutbildning samt mångårig erfarenhet

Läs mer

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27 Trivsel på jobbet en åldersfråga? 2 Om Jobbhälsobarometern Jobbhälsobarometern bygger på telefonintervjuer med ett representativt urval av svenskar i åldern 20 65 år som arbetar minst halvtid. Jobbhälsobarometern

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer STAFFANSTORPS KOMMUN Sveriges bästa livskvalitet för seniorer Socialnämndens plattform för arbetet med kommunens seniora medborgare 2011-2015 2 Framtidens äldreomsorg Dokumentet du håller i din hand har

Läs mer

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol MEDLEMSANSÖKAN MENTORSKAPS- PROGRAMMET CANCER ÄR MER ÄN BARA EN SJUKDOM. CANCER KAN VARA OSÄKERHET PÅ SIG SJÄLV OCH SIN FRAMTID, PÅ SINA VÄRDERINGAR OCH SINA DRÖMMAR. CANCER VÄNDER UPP OCH NER, OCH VÄCKER

Läs mer

Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193

Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193 Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193 Verksamhetsberättelse för Socialförvaltningens Barn- och familjeenhet år 2011 Viktiga händelser De två enheterna barn- och familjeenheten och socialförvaltningens

Läs mer

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin Mitt liv som mobbad Wiveca Wendin 1 Mitt liv som mobbad Copyright 2012, Wiveca Wendin Ansvarig utgivare: Wiveca Wendin Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1642-3 2 Innehåll 1. Några ord av författaren

Läs mer

Uppdragsbeskrivning - Anhörigstöd i stadsdel öster äldreomsorg Borås

Uppdragsbeskrivning - Anhörigstöd i stadsdel öster äldreomsorg Borås Uppdragsbeskrivning - Anhörigstöd i stadsdel öster äldreomsorg Borås Enligt socialtjänstlagen (SoL) ska socialnämnden erbjuda stöd för att underlätta för personer som vårdar en närstående som är långvarigt

Läs mer

För anhöriga påverkade av missbrukets konsekvenser Av Carina Bång

För anhöriga påverkade av missbrukets konsekvenser Av Carina Bång Släpp kontrollen- Vinn friheten! För anhöriga påverkade av missbrukets konsekvenser Av Carina Bång Innehåll Inledning... 5 Att vara anhörig till en person med missbruksproblematik...10 Begreppet medberoende...18

Läs mer

Telefonrådgivning inom psykiatrin

Telefonrådgivning inom psykiatrin Gå 4 betala för 3! Telefonrådgivning inom psykiatrin Suicidriskbedömning hur fångar du upp patientens tankar och funderingar? Sekretess, anonymitet och dokumentation vilka lagar påverkar telefonrådgivningen?

Läs mer

Stödet kan vara både praktiskt och socialt och utgår från ditt hem, men kan också omfatta situationer utanför hemmet.

Stödet kan vara både praktiskt och socialt och utgår från ditt hem, men kan också omfatta situationer utanför hemmet. Boendestöd Vad är boendestöd? Boendestöd ska vara ett praktiskt och pedagogiskt stöd. Stödet kan ge dig struktur i vardagsrutiner och syfta till att du så långt som möjligt ska kunna möta och hantera vardagen.

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(8) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 1. Organisation - Förskolechef delas med förskolan Pinnhagen

Läs mer

Förändringsarbete hur och av vem?

Förändringsarbete hur och av vem? Förändringsarbete hur och av vem? Aspekter på jämställdhetsintegreringen av Konstnärernas Riksorganisation och Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare (KRO/KIF) Av Jenny Wendefors Utredande rapport

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Plan för Studie- och yrkesvägledning 2013/2014 Gumaeliusskolan

Plan för Studie- och yrkesvägledning 2013/2014 Gumaeliusskolan Plan för Studie- och yrkesvägledning 2013/2014 Gumaeliusskolan Innehållsförteckning 1. Övergripande arbete 2. Aktiviteter för årskurs 7 3. Aktiviteter för årskurs 8 4. Aktiviteter för årskurs 9 6. Utvecklingsarbete

Läs mer

Riktlinje anhörigstöd

Riktlinje anhörigstöd Ansvarig för rutin: Förvaltningschef Upprättad (av vem och datum) Birgitta Harberg, avdelningschef, Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2012-xx-xx Dnr Process:?????? Giltig

Läs mer

VERKTYGSLÅDAN. För en hälsofrämjande arbetsplats

VERKTYGSLÅDAN. För en hälsofrämjande arbetsplats VERKTYGSLÅDAN För en hälsofrämjande arbetsplats ARBETSGRUPPEN Gruppövning / Hälsokorset Hälsokorset är bra att fundera runt när man pratar om hälsa och vad det är. Linjen från vänster till höger symboliserar

Läs mer

Brukarenkät Bostad med särskild service 2015

Brukarenkät Bostad med särskild service 2015 Socialförvaltningen Monica Bylund/ Susanne Nordlander RAPPORT 2015-12 Brukarenkät Bostad med särskild service 2015 Projektledare: Monica Bylund Verksamhetsutvecklare och Susanne Nordlander Rehabiliteringskonsulent

Läs mer

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset En väg till självförsörjning och framtidstro? -lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset Utvärderare, Christina Ehneström och Torbjörn Skarin Skellefteå, 11 februari 2013 Presentation

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Consensio kompetensutveckling i samspel Vägen framåt

Consensio kompetensutveckling i samspel Vägen framåt Vägen framåt Reflektionsmaterial till workshop över myndighetsgränserna fem fiktiva case och instruktioner till workshopledare Innehållsförteckning REFLEKTIONSMATERIAL TILL WORKSHOP... 3 INSTRUKTIONER

Läs mer

Utvärdering APL frågor till handledare

Utvärdering APL frågor till handledare Utvärdering APL frågor till handledare Utvärdering för handledare VT 13 Jag har gått den nya handledarutbildningen A. Ja 14 53,8 B. Nej 12 46,2 Jag har endast gått den gamla handledarutbildningen A. Ja

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

Myrstigen förändring i försörjningsstatus, upplevd hälsa mm

Myrstigen förändring i försörjningsstatus, upplevd hälsa mm KM Sjöstrand 2009-06-07 Myrstigen förändring i försörjningsstatus, upplevd hälsa mm Myrstigen+ är till för dem som på grund av brister i svenska språket har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden. Verksamheten

Läs mer

Sundsvalls Anhörigstrategi. Kortversion

Sundsvalls Anhörigstrategi. Kortversion Sundsvalls Anhörigstrategi Kortversion oktober 2011 Innehållsförteckning 1 Sundsvalls Anhörigstrategi...3 1.1 Anhörigstödet idag!...3 2 Det här ska vi utveckla!...4 2.1 Anhöriga med olika behov av stöd

Läs mer

Etableringskurs för nyanlända

Etableringskurs för nyanlända Etableringskurs för nyanlända Kursens mål är att skapa en stärkt självbild och självkänsla genom ett nätverk med personliga relationer i såväl förenings- som arbetsliv i Jönköping. Ledord: utbildning,

Läs mer