Bra Mottagning team:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bra Mottagning team:"

Transkript

1 Bra Mottagning team: Inger Körner, sjuksköterska Eivor Eriksdotter, undersköterska Lena Tengvall, distriktsläkare Ann Danielsson, verksamhetschef Jessica Mellstål, läkarsekreterare 1 (22)

2 Innehållsförteckning Områdesbeskrivning 3 Verksamhetsbeskrivning 3 Problem/förbättringsområde 3 Tidplan 4 Hur gjorde vi? 4 Följande förändringar/förbättringar har genomförts 5 Utförda mätningar 5 Ökat värde för medarbetare och patienter 6 Hur går vi vidare 6 Bilaga 1 - Besökstider - behov 7 Bilaga 2 - Tredje tillgängliga tid 8 Bilaga 2 - Tredje tillgängliga förbokningsbara tid 8 Bilaga 3 - Mätning av patientkontakt/efterfrågan 9 Bilaga 4 - Mätning av hänvisning till sjukgymnast 11 Bilaga 4 - Mätning av inkomna remisser 11 Bilaga 5 - Information till patienter 12 Bilaga 6 - PM 13 Bilaga 7 - Telefoninformation till patienter 16 Bilaga 8 - Mötesprotokoll 17 2 (22)

3 Områdesbeskrivning Vårdcentralen Råå har ett områdesansvar på ca invånare. Området innefattar en blandad population. Vårt ansvar innefattar även tre vårdboenden och BVC-verksamhet. I samma lokaler finns även sjukgymnaster och psykosocial kompetens. Verksamhetsbeskrivning Anställningsgrad: Arbetsgrad: 7 distriktsläkare 5,9 i tjänst 1 AT-läkare 1-2 ST-läkare 5,75 distriktssköterskor 5,1 i tjänst 5,75 sjuksköterskor 5,1 i tjänst 4 undersköterskor 3,75 i tjänst 5,5 sekreterare 5,4 i tjänst 1 lokalvårdare 1,0 i tjänst 0,5 verksamhetschef 0,5 i tjänst En sjuksköterska har även diabetesmottagning och en har rökavvänjningsmottagning samt astma/kol mottagning. Av läkarsekreterarna är det en som har ansvar för gruppen och som även sköter personaladministration, fakturering och månadsredovisning. Två läkarsekreterare delar på systemansvaret och fem turas om med receptionsarbetet. Problem/förbättringsområde Bakgrund Vårdcentralen Råå har under ett flertal år haft problem med otydligt ledarskap och vakanta läkartjänster samt ett flertal långtidssjukskrivningar bland personalen. Det fanns inga bokningsbara tider på schemat och patienterna upplevde att de inte kunde komma till. Läkarna ifrågasatte ofta sköterskornas bokningar pga att de kände sig stressade i den omöjliga arbetssituationen. Mycket diskussioner kring bedömningar akut - icke akut mellan yrkesgrupperna. Vi hade långa väntelistor med patienter som inte blev kallade när de skulle. Dålig tillgänglighet i telefon. Då patienterna inte kom fram på telefon så kom de till mottagningen istället. Detta försenade mottagningsarbetet. Detta resulterade såklart i missnöjda patienter och personal. 3 (22)

4 Åtgärd Vi fick kännedom om Bra Mottagning och anmälde oss till detta. Ny verksamhetschef tillsattes juli All personal samlades för en planeringsdag den 2 september 2004 där samtliga informerades om Bra Mottagning och en målbeskrivning utformades. Mål: Att öka tillgängligheten för telefonkontakt, för vårdbesök och för egenvård samt få en bättre arbetsmiljö. Delmål: - Ta bort väntelistorna - Ingen skillnad på akut- och icke akut mottagningstid - Kortare svarstider i telefon (dvs tiden patienten behöver vänta innan någon svarar) - Erbjuda tid samma dag patienten ringer - Utarbeta gemensamma rutiner - Utarbeta reservplaner Tidplan Den 1 december 2004 startade vi med mottagningsschema enligt konceptet Bra Mottagning. Hur gjorde vi? Vi bestämde rätt så snart att vi skulle starta den 1 december och för att detta skulle gå så smidigt som möjligt ville vi jobba bort vår ryggsäck under november (dvs vi skulle arbeta bort vår väntelista). Allt var planerat och klart för lördagsarbete men vi fick tyvärr nej ifrån primärvårdsledningen. Ganska nedslagna av detta men ändå fast beslutna att genomföra vad vi hade planerat körde vi igång den 1 december. Vårt motto var: Det kan inte bli värre!. Då vi inte fick jobba lördagar för att arbeta bort ryggsäcken så fick vi göra det samtidigt med att vi införde det nya schemat. De läkare som hade patienter på väntelista fick boka in en dag i veckan med dessa patienter tills listan var borta. Trots hård arbetsbelastning gick detta bra eftersom vi hade ett tydligt mål för vårt förändringsarbete. Alla ställde lojalt upp. Brev skickades successivt hem till preliminärbokade patienter där de ombads att ringa för att boka en besökstid. För att underlätta mottagningsarbetet för personalen så informeras patienter som kommer till mottagningen för att beställa tid eller recept om att gå hem och ringa istället. 4 (22)

5 Följande förändringar/förbättringar har genomförts: Schemat ändrades totalt med att endast innehålla 2-3 förbokade tider per dag och doktor. Dessa förbokade tider är 30-minuterstider och övriga tider är på 20 minuter. Vi skiljer ej på akuta eller icke akuta tider. Målet är att erbjuda patienter tid samma dag. Vi har 3 telefonlinjer (VCC) öppna mellan kl 08:00-08:30, därefter 2 VCC. Sköterskorna ansvarar för några rum var när det gäller service åt respektive doktor. Laboratoriet bemannas hela dagen. Sköterskorna hämtar patienten i väntrummet och visar in henne/honom på undersökningsrummet och förbereder med t ex EKG, bltr-tagning m m. PM har utarbetats när det gäller provtagningar före läkarbesök. Remiss för detta skrives vid bokning. Notering i journalen om att patient har ringt men ej fått tid för att patienten inte ånyo ska få detta besked. Informationslapp till patienterna om hur de kan använda vår service att bli uppringd istället för att sitta i telefonkö. Information från sjukgymnast, arbetsterapeut, psykosocial kompetens för att underlätta teamarbete och för att utnyttja andra yrkesgruppers kompetens. Utförda mätningar Mätning av besökstider - behov. Vi har mätt antal befintliga besökstider i jämförelse med behovet av tid till läkare. Denna mätning utfördes under 2 veckor i september och oktober 2004 innan vi startade med Bra Mottagning. Se bilaga 1. Resultat: Vid denna mätning framkom att behovet av läkartider är större än tillgången. Men man såg samtidigt att behovet ändå följde kurvan med besökstider ganska väl. Mätning av tredje tillgängliga tid en gång per vecka. Se bilaga 2. Resultat: Vid mätning av tredje tillgängliga tid har vi sett att tillgängligheten på läkartider har blivit bättre. Patienten har nästan alltid kunnat få en tid samma dag som hon/han ringer. Dessvärre har vi nu, drygt 4 månader efter införandet av det nya schemat, problem med att få tiderna att räcka till. Mätning av tredje tillgängliga förbokningsbara tid en gång per vecka. Se bilaga 2. Resultat: Vid mätning av tredje tillgängliga tid då det gäller de förbokningsbara tiderna ser man att patienten i genomsnitt får vänta 11 dagar på en tid. Vi har vid mätningen satt en gräns på 14 dagar där vi inte räknar längre fram, bl a beroende på att schemat inte alltid är lagt, semestrar etc. 5 (22)

6 Mätning av patientkontakt/efterfrågan har gjorts vid 3 tillfällen i telefonrådgivningen och på sköterskeexpeditionen. Detta för att se hur inflödet är på telefon respektive personligt besök. Se bilaga 3. Resultat: Från första till sista mätningen ser man att de personliga besöken har minskat på mottagningen. Alltså har vi lyckats få fler patienter att ringa istället för att komma till vårdcentralen när de vill beställa tid eller recept. Något som också kom fram genom denna mätning var att onsdagar var en dag då efterfrågan var hög. Detta hade vi inte trott innan vi gjorde mätningen. Mätning av hänvisning till sjukgymnast under mars Se bilaga 4. Resultat: Mätning av patienter som söker för nack- / ryggont och vill komma till läkare. Mätningen visar att det inte är så många nack- / ryggpatienter vi kan hänvisa direkt till en sjukgymnast. Mätning av inkomna remisser till vårdcentralen. Se bilaga 5. Resultat: Då läkarna upplevde att de inkommande remisserna var många mätte vi dessa. Denna mätning utfördes under en månad och det framkom att inflödet av remisser inte var så stort som man hade trott. Ökat värde för medarbetare och patienter Roligare nu i telefonen, kan erbjuda patienter en tid oftare. Arbetsmiljön i telefonrådgivningen är nu bättre och mindre belastande. Slipper diskussioner kring akut och icke akut. Ombokningar har minskat, mer flexibelt vid sjukdom, frånvaro. Mer närkontakt med patienterna för mottagningspersonalen. Mer service - patienterna är mer förberedda inför undersökningen. Bättre flöde - interna väntetider har minskat Hur går vi vidare Patientenkät Utöka sköterskemottagning etc Jobba vidare med reservplanen När patienten ej har fått tid. Hur löser vi detta? Egenvård 6 (22)

7 Bilaga 1 Besökstider - behov Antal befintliga besökstider i jämförelse med behovet av tid till läkare. Vid mätning under 2 veckor från tisdagen den 21/9 till måndagen den 4/ framkom att behovet av läkartider är större än tillgången. Men man såg samtidigt att behovet ändå följde kurvan med besökstider ganska väl. 7 (22)

8 Bilaga 2 Tredje tillgängliga tid Den 1 december 2004 övergick Vårdcentralen Råå till konceptet Bra Mottagning och började kunna erbjuda patienter tid samma dag de ringer. Tredje tillgängliga förbokningsbara tid Denna mätning är gjord för att se hur tillgängliga våra förbokningsbara tider är. Vi har 2-3 förbokningsbara tider per dag och doktor. Här har vi satt en gräns på 14 dagar där vi inte räknar längre fram, bl a beroende på att schemat inte alltid är lagt, semestrar, etc. 8 (22)

9 Bilaga 3 Mätning av patientkontakt/efterfrågan, första mätningen Mätningen utförd mellan tisdagen den 21/9 och måndagen den 4/10 Mätning av patientkontakt/efterfrågan, andra mätningen Mätningen utförd mellan tisdagen den 23/11 och måndagen den 29/11. 9 (22)

10 Mätning av patientkontakt/efterfrågan, tredje mätningen Mätningen utförd mellan onsdagen den 19/1 och tisdagen den 25/1. 10 (22)

11 Bilaga 4 Mätning av hänvisning till sjukgymnast Antal patienter hänvisade till sjukgymnast för en första bedömning istället för till en läkare. Mätningen utförd under mars månad Här ville vi titta på möjligheten att i vissa fall hänvisa patienter direkt till sjukgymnast istället för till läkare. Detta för att frilägga fler läkartider. Mätning av inkomna remisser Mellan den 22/11 och den 17/12 inkom 28 remisser till vårdcentralen. Vi ville ta reda på om inkomna remisser var en stor belastning för våra läkare. Resultatet visar att så inte var fallet. 11 (22)

12 Bilaga 5 Följande information lämnade vi till våra patienter i samband med att vi ändrade rutiner på vårdcentralen. Till dig som är patient vid Vårdcentralen Råå Från och med onsdagen den 1 december 2004 har vi ändrade rutiner. Detta innebär att vi lättare kommer att kunna erbjuda tider både vid planerade besök och vid akut sjukdom. Vi kommer inte längre att kunna ta emot patienter på sköterskeexpeditionen som vill boka tid eller förnya recept. Istället ber vi dig vänligen att ringa hit på telefonnummer , telefontid hela dagen från kl 08:00-17:00. Vid akuta besvär har du givetvis dock möjlighet att få en bedömning av sjuksköterska på Vårdcentralen. När du på grund av din sjukdom har behov av ett återbesök, ber vi dig att ringa till mottagningen och beställa tid. Telefonnummer , mellan kl 08:00-17:00. Tid kan beställas högst 3 veckor framåt! Du som tidigare blivit kallad regelbundet blir inte det i fortsättningen. När det gäller recept är vi tacksamma om du hör av dig i god tid innan medicinen tar slut. Vid regelbunden medicinering är det ofta lämpligt att även beställa återbesök vid receptförnyelse. Ring gärna på eftermiddagen! Personalen, Vårdcentralen Råå Uppdaterad information som numera delas ut till patienter vid läkarbesök. Till dig som är patient vid Vårdcentralen Råå Vid behov av ett läkarbesök, ber vi dig att ringa till mottagningen på morgonen på telefonnummer Var beredd på att få tid samma dag! Behöver du förnya recept, men inte önskar läkarbesök, är vi tacksamma om du hör av dig i god tid innan medicinen är slut. Ring då gärna på eftermiddagen! Telefonen är öppen måndag-fredag 08:00-17:00. Ring för läkarbesök : Vårdcentralen Råå Kielergatan Råå (22)

13 Bilaga 6 Följande PM har utformats som en checklista vid provtagning Diabetespatienter Provtagning inför årliga läkarbesöket: Vikt Urin: Glukos, protein fp-glukos HbA1c Hb Kreat Kol, HDL, LDL, Triglycerider K Gemensamma bestämmelser Läkarna + Diab sköt Anita 13 (22)

14 Hjärtsjukdomar hjärtsvikt, angina pectoris, rytmrubbningar etc EKG vid besöket Provtagning inför årliga läkarbesöket: Vikt Hb Urin: Glukos, protein Kreatinin K Kolesterol, HDL, LDL (fs-triglycerider förstagångsbesök) P-glukos Gemensamma bestämmelser Läkarna 14 (22)

15 Hypertoni Provtagning inför årliga läkarbesöket: Vikt Hb Urin: Glukos, protein Kreatinin K P-glukos Kolesterol, HDL, LDL Gemensamma bestämmelser Läkarna 15 (22)

16 Bilaga 7 Telefoninformation som delas ut till våra patienter Välkommen till vårdcentralen! Under förmiddagen är det många som ringer och vi kan då få svårt att besvara ditt samtal. Välj därför vår telefonservice att bli uppringd. Gör så här: Invänta svarsmeddelande Tryck 1 Tryck in ditt riktnummer och telefonnummer Avsluta med fyrkant Ditt samtal placeras i telefonkö, och du blir uppringd när det är din tur. Om du önskar recept var god ring på eftermiddagen. Hälsningar personalen Vårdcentralen Råå (22)

17 Bilaga 8 Mötesprotokoll Alla våra protokoll från BM-mötena. Möte Bra Mottagning måndagen den 15 november 2004 kl 13:00-15:00 * Det nya mottagningschemat diskuterades. Synpunkter hade inkommit från läkarna och nytt förslag togs fram. Se bilaga på nytt mottagningsschema! Dr specialtiderna är bra och ska behållas, 2 st tider per dag och per doktor à 20 min mellan kl 13:00-13:40. Även tittiderna är bra och behålles även de, 2 st i veckan på fredagar mellan kl 10:00-10:20. * Schemat ska läggas 3 veckor framåt åt gången. Det ska alltid finnas 3 bokningsbara veckor som ska släppas efterhand, förslagsvis fredag em. * Lediga eftermiddagar, vårdboenden, BVC m m måste diskuteras närmare om hur detta ska planeras på bästa sätt. Då det alltid ska finnas tre doktorer på plats kan högst tre doktorer vara borta från mottagningen samtidigt i nuläget. Detta ska vi försöka få tid att diskutera vidare om i Höör. * Förslag på att förlägga handledning och vårdboende samma dag. T ex: LTL förlägger sina besök på Fregatten på onsdag em mellan kl 14:00-17:00 och handledningen samma dag mellan kl 13:00-14:00. BHÅ ledig varannan tisdag och JSN Borgvalla varannan tisdag omlott. * Det nya schemat enl Bra Mottagning startar den 1 december!! Ryggsäcken kommer vi att arbeta undan parallellt med att det nya mottagningsschemat införs. Det kommer att skickas ut några brev åt gången till patienter med uppmaning om att ringa hit och boka tid ifall det är aktuellt. 17 (22)

18 Möte Bra mottagning :00-16:45 * Ann D har fått in synpunkter från läkarna om schemat. På måndagar när vi har möte försvinner två dr special tider och tre dagens mottagningstider à 20 min. Vi beslutade att när det på måndagar är möte, utbildning etc på denna tid så läggs en dr special kl 11:40-12:00 och en kl 16:10-16:30. Efter mötet blir det en dagens mottagningstid kl 14:30-15:00. Mötestid bestämdes till 1 timme kl 13:15-14:15. När det inte finns något inbokat på denna tid måndagar ligger schemat kvar som tidigare bestämts. Nuvarande schema gäller fram till nästa stormöte den 10 januari * Innan ledig eftermiddag byts telefontider ut mot dr special kl 12:00-12:30 och adm kl 12:30-13:00. Innan besök på vårdboende, kompetensutveckling etc läggs dr special kl 11:40-12:00 och adm kl 12:00-12:30 samt lunch 12:30-13:00. ½ dags arbete = ½ timmes adm. 1 dags arbete = 1 timmes adm. * Telefontider ska stramas upp. Bara besked på prover och röntgensvar. Ska inte vara istället för ett läkarbesök. * Dagens mottagningstider ska bara bokas av ssk/usk samma dag! Förbokade mottagningstider ska bokas av ssk/usk (detta för att vi i nuläget inte vet hur stor belastningen blir på dessa tider när vi nu skickar ut brev). Läkare bokar enbart dr special och ev på adm tid vid behov. * Det är viktigt att informera patienterna om att de ska vara här senast 10 min innan läkarbesöket!!! Detta för att ssk/usk ska hinna förbereda dem innan besöket. Servicen i korridoren fungerar för övrigt bra! * Vi måste hålla fast vid vad vi har beslutat fram till nästa stormöte för att då kunna utvärdera hur det fungerar. * Förslag till förändringar diskuteras först i Bra mottagningsgruppen den 28 december - viktigt därför att Jessica får ev synpunkter via mail före detta datum! Ev förändringar beslutas därefter på nästa personalmöte som är den 10 januari (22)

19 Möte Bra mottagning :00-12:00 * Respons på det nya arbetssättet Både ssk och läkare tycker det nya arbetssättet fungerar bra och att det är roligare att jobba på detta sättet. Det fungerar även bra i telefonen med att ge patienter tider. Synpunkter har dock kommit in om att bemanningen måste vara optimal för att det ska Fungera. Hade varit bra om man kunde ta in vikarier vid frånvaro. Önskvärt med möjlighet att kunna hänvisa till kurator, sjukgymnast och arbetsterapeut. * Förslag från BM-gruppen Att på försök ha alla 3 VCC:erna öppna på morgonen mellan kl 08:00-08:30 så att man kan ta emot anstormningen då. Titta på bemanningen när det gäller detta. Läkarna kanske framöver ska ha olika mottagningstider så det flyter på bättre för ssk när de ska förbereda patienten inför läkarbesöket + även för att minska köbildning i receptionen. Informera patienterna bättre om att de kan knappa in sitt telefonnummer när de ringer hit så att de blir uppringda i turordning. Kanske framöver göra en skriftlig information om detta! * Samarbete med sjukgymnsaterna Ssk hänvisar patienten att ringa sjukgymnasterna när det är aktuellt. Patienten blir prioriterad i kön hos sjukgymnasterna för en rådgivning/bedömning. När patienten ringer till sjukgymnasterna ska de säga att de ringt till vårdcentralen innan. Sjukgymnasterna ska i sin tur kunna hänvisa patienten till läkare på vårdcentralen. Sjukgymnasten kontaktar då jourläkaren som då ska kunna ordna en tid för patienten samma dag. Sjukgymnasten kanske i dessa fall kan skicka med en skriftlig bedömning av patienten, en mini-remiss. * Samarbete med arbetsterapeuterna Arbetsterapeuterna ska bjudas hit till ett möte för att informera läkare och ssk om vad de Kan erbjuda. Ann kontaktar arbetsterapeuterna för att boka in en lämplig tid för detta efter helgerna. * Övrigt Det är viktigt att alla informerar patienten om att vara här i god tid inför läkarbesök, senast 10 min innan. Ny mätning på tillgängligheten ska göras mellan den 18/1 och 24/1. Ändringar på informationen som delas ut till patienten ska göras och vara klar till nästa personalmöte den 10 januari. Nästa Bra mottagning möte torsdagen den 3/2 kl 15: (22)

20 Möte Bra mottagning kl 15:00-17:00 * Mätningar En tredje mätning har utförts när det gäller kartläggning av patientkontakt / efterfrågan. Mätningen utfördes När man jämför denna mätning med tidigare så ser man att spontanbesöken (när patienter kommer in på ssk-expeditionen oanmälda) har gått ner. Detta tror vi till stor del beror på att receptionen ber patienterna gå hem och ringa istället. Kanske vi ska göra en mätning framöver på detta för att kontrollera hur det ser ut. * Det nya arbetssättet Servicen av ssk/usk till läkare fungera bra men det finns fortfarande mycket att göra. Lena sa att läkarna skulle sammanställa en lista på vad som skulle kunna bli bättre. Ett exempel på vad som skulle kunna bli bättre är förberedelse av patienter på undersökningsrummen. Vid blodtryckstagning vill läkarna t ex att patienten ska vara helt avklädd på den armen där blodtrycket ska tas. Små barn ska vara helt avklädda inför undersökning. Något annat som är viktigt är att bokningsorsaken skrivs in i Medidoc. Viktigt är också att skriva in i Medidoc när patienten ringer och ej kan få en tid. Detta för att patienten nästa gång han/hon ringer ska få en tid. Ej heller glömma ta bort detta i Medidoc när patienten har fått en tid!! Läkarna upplever för övrigt att mottagningen har blivit roligare och mer varierad. De patienter som verkligen behöver komma får också komma nu. * Schemat Eivor gav ett förslag på att kanske förskjuta lite i schemat så att läkarna har olika tider. Detta skulle underlätta för ssk/usk att hinna göra förberedelserna i undersökningsrummen i tid. Skulle även kunna underlätta för receptionen ifall inte patienterna kommer klumpvis utan med ett lite mer jämt flöde. Kanske olika tider för telefon / mottagning etc. Fundera vidare på detta! Eivor och Inger tittar på förslag om att ändra schemat inför seminariet i Höör. Lena tittar på förslaget innan vi åker. Påminnelse om att säga till patienterna att komma 10 minuter innan utsatt tid!! * Konstruktiv kritik Det är viktigt att vi på vårdcentralen kan ge varandra konstruktiv kritik för att kunna förbättra verksamheten, detta utan att man ska ta kritiken personlig. Som vi pratade om på Sundsgården är det viktigt att kunna ha högt i tak på arbetsplatsen för att kunna gå framåt i utvecklingsarbetet. Lena tog upp hur viktigt det är att alla på lab känner till vilka remisser som ska användas. * Hänvisning till sjukgymnast Vi ska följa upp hur det har gått med hänvisningen härifrån till sjukgymnasterna. Ann meddelade att arbetsterapeuterna bjuds in när de nya läkarna är på plats. * Förberedelser inför seminariet i Höör Planscherna som gjorts till seminariet i Höör gicks igenom och kompletterades. Nästa Bra mottagning möte torsdagen den 3/3 kl 14: (22)

21 Möte Bra mottagning kl 13:00-15:00 * Positiva erfarenheter av Bra Mottagning - Roligare nu i telefonen, kan erbjuda patienter en tid oftare. - Arbetsmiljön i telefonrådgivningen nu bättre och mindre belastande. - Slipper diskussioner kring akut och icke akut. - Ombokningar har minskat, mer flexibelt vid sjukdom, frånvaro. - Mer närkontakt med patienterna för mottagningspersonalen. - Mer service - patienterna är mer förberedda inför undersökningen. - Bättre flöde - interna väntetider har minskat. * Bokningar De gröna tiderna bör ses över. Ska användas till det de är avsedda för. Inte t ex boka in en patient med nagelsvamp på en 30-minuterstid där patienten kan ringa hit och få en tid när som helst. När det gäller förstagångsbesök för patienter med depression ska dessa bokas in på dubbel tid, alltså 40 minuter. Fortfarande kommer många patienter precis på klockslaget när de har tid hos läkaren. Komma ihåg att säga till patienterna att komma 10 minuter innan utsatt tid!! Om patienten får information om att lista sig i telefonen vid bokningstillfället ska detta skrivas in i bokningslisten. Ssk som bokar skriver då in LISTAS först på raden! * Behålla förtroendet För att patienterna inte ska tappa förtroende för oss så måste vi kunna erbjuda tid till patient som inte fått tid första gången hon/han ringt. På något sätt ska tid trollas fram. Ta upp detta problem på sköterskornas morgonmöte. Kan man kanske vid ett sådant tillfälle omvandla telefontid etc? * Egenvård Vi måste bli bättre på att informera om egenvård. Detta kan avlasta läkarna. Finns det något mer vi andra personalkategorier kan göra för att avlasta läkarna? Specialmottagningar som sköterskorna har? * Skriftlig information till patienterna Info-lappen Till dig som är patient vid Vårdcentralen Råå ska omarbetas. Det ska göras en telefon-info till patienterna om hur de ska trycka in sitt telefonnummer för att bli uppringda. Detta för att många inte vet om att den funktionen finns. * Övrigt En checklista för telefonrådgivningen har gjorts som en hjälp till sköterskorna. Lena framförde att det upplevs som om antal besök har ökat. Därför vill vi följa upp antalet läkarbesök genom att ta ut statistik på detta kontinuerligt. Gabriela ersätter Lena i gruppen Bra Mottagning efter det avslutande seminariet i Höör den 28/4. En distriktssköterska ska också tillfrågas om att vara med i gruppen. Nästa Bra mottagning möte torsdagen den 7/4 kl 13: (22)

22 Möte Bra mottagning kl 14:30-16:00 SSK-mottagning Synpunkterna som kom upp på personalmötet diskuterades, bl a svårigheterna med läkartider. Vi måste försöka hitta något alternativ till läkartider. Förslagsvis någon form av sjuksköterskeledd mottagning, dels för egenvård men att det även finns behov på sikt för SIM-mottagning eller triage. För detta krävs det i så fall läkarstöd och utbildning. Ta upp denna fråga med läkarna. Informationsmaterial * Revidera informationsbladet Till dig som är patient vid Vårdcentralen Råå och sedan kopiera upp och dela ut till samtliga läkare. Detta ska sedan delas ut till patienter när de är på läkarbesök. * Kopiera upp telefoninformationen till patienterna. Beskriver hur patienterna ska göra då de ringer hit för att beställa tid. Slutrapporten till Bra Mottagning Skrivet utkast gicks igenom. Synpunkter kom fram. Ny version framtagen till måndagen den 18/4. Nästa Bra mottagning möte måndagen den 18/4 kl 13: (22)

Slutrapport Sorgenfrimottagningen

Slutrapport Sorgenfrimottagningen Slutrapport Sorgenfrimottagningen På Sorgenfrimottagningen arbetar (omräknat i heltidsresurser): 0,5 Verksamhetschef 5,45 Distriktsläkare 4,0 ST-läkare, periodvis på vårdcentralen cirka 1,5-2 mån/år 1,0

Läs mer

ÅHUS. I området finns tre äldreboenden med sammanlagt 100 platser samt ett gruppboende som vårdcentralens läkare har medicinsk ansvar för.

ÅHUS. I området finns tre äldreboenden med sammanlagt 100 platser samt ett gruppboende som vårdcentralens läkare har medicinsk ansvar för. ÅHUS Vid mynningen av Helge å, på Skånes östkust, 17 km från Kristianstad, där kilometerlånga badstränder breder ut sig ligger Åhus, en pärla vid havet. Här finner vi en medeltida stadskärna med många

Läs mer

Vårdcentralen Ankaret

Vårdcentralen Ankaret Vårdcentralen Ankaret så blev det efter sammanslagningen Text: Anna-Lena Lundberg Verksamhetschef Vårdcentralen Ankaret i Örnsköldsvik är i grunden en sammanslagning av två vårdcentraler, Centrum och Gullänget.

Läs mer

Vårdcentralen Delfinen Höganäs Bra mottagning 2006

Vårdcentralen Delfinen Höganäs Bra mottagning 2006 Vårdcentralen Delfinen Höganäs Bra mottagning 6 Deltagare Cecilia Hultqvist Kerstin Lindell Christel Carlberg Eva-Brita Johansson Lisbeth Cronqvist distriktsläkare distriktsköterska vårdcentralschef distriktsköterska

Läs mer

PROGRAMRAPPORT. Team: Endokrin och Diabetesmottagningen, Endokrinologiska kliniken, UMAS. Teammedlemmar:

PROGRAMRAPPORT. Team: Endokrin och Diabetesmottagningen, Endokrinologiska kliniken, UMAS. Teammedlemmar: PROGRAMRAPPORT Team: Endokrin och Diabetesmottagningen, Endokrinologiska kliniken, UMAS Syfte med deltagandet i förbättringsprogrammet: Hur kan tillgängligheten förbättras för patienterna, hur kan arbetsmiljön

Läs mer

Projekt Verksamhetsutveckling Vårdcentralen Edsgärdet 2005-2006

Projekt Verksamhetsutveckling Vårdcentralen Edsgärdet 2005-2006 VÅRDCENTRALEN EDSGÄRDET Projekt Verksamhetsutveckling Vårdcentralen Edsgärdet 2005-2006 Projektledare: Lena Örtengren, Verksamhetschef Vårdcentralen Edsgärdet Primärvården Fyrbodal Ed lena.ortengren@vgregion.se

Läs mer

Vårdcentralen Filborna i Helsingborg

Vårdcentralen Filborna i Helsingborg Programrapport Bra mottagning 10 Vårdcentralen Filborna i Helsingborg Vårdcentralen Filborna ligger i nordöstra Helsingborg och har vid genomförandet av Bra Mottagning 10 2006 ett befolkningsunderlag motsvarande

Läs mer

Vårdcentralen Kolmården

Vårdcentralen Kolmården Vårdcentralen Kolmården Välkommen till Vårdcentralen Kolmården Öppettider: 07.45-17.00 Alla besök till läkare och distriktssköterska förbokas genom telefonsamtal med sjuksköterska. Sjuksköterskorna tar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Ökad tillgänglighet till Primärvården

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Ökad tillgänglighet till Primärvården Ärendenr HSN 2013/444 Handlingstyp Informationsärende 1 (8) Datum 21 januari 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnden Ökad tillgänglighet till Primärvården Under strukturutredningen lades mycket fokus på att skapa

Läs mer

Viktiga telefonnummer och adresser. Njurmedicinska mottagningen: Min njurläkare: Sjuksköterska: Njursviktskoordinator: Dietist: Sjukgymnast: Kurator:

Viktiga telefonnummer och adresser. Njurmedicinska mottagningen: Min njurläkare: Sjuksköterska: Njursviktskoordinator: Dietist: Sjukgymnast: Kurator: A D R E S S E R O C H T E L E F O N N U M M E R Viktiga telefonnummer och adresser Njurmedicinska mottagningen: Min njurläkare: Sjuksköterska: Njursviktskoordinator: Dietist: Sjukgymnast: Kurator: Min

Läs mer

Vårdcentralen. Vadstena. Välkommen till Vårdcentralen Vadstena

Vårdcentralen. Vadstena. Välkommen till Vårdcentralen Vadstena Vårdcentralen Vadstena Välkommen till Vårdcentralen Vadstena Öppettider: Vardagar 08.00-17.00 Rådgivning, receptförnyelse och bokning av läkartid via sjuksköterska Telefontid: Vardagar 08.00-17.00 Samtliga

Läs mer

UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE

UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE RAPPORTMALL Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 hp Jeanette Gunnarsson Bakgrund: Beskrivning

Läs mer

LIA. Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16. Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett

LIA. Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16. Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett Alexandra Hokander-Sandberg Medicinsk sekreterare Ht-15 LIA Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16 Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett Sammanfattning I denna LIA- rapport

Läs mer

SLUTRAPPORTMALL DELRAPPORT. Barn- och Ungdomsmedicinska mottagningen (BUM), lasarettet i Landskrona.

SLUTRAPPORTMALL DELRAPPORT. Barn- och Ungdomsmedicinska mottagningen (BUM), lasarettet i Landskrona. Team: SLUTRAPPORTMALL DELRAPPORT Barn- och Ungdomsmedicinska mottagningen (BUM), lasarettet i Landskrona. Syfte med deltagandet i Teammedlemmar: förbättringsprogrammet: Försöka skapa en jämnare Verksamhetschef

Läs mer

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN)

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) Arbetssituation 2 Typ av ärenden Fråga: Vilken typ av ärenden arbetar du med? Är det? Barn och ungdomar 43% 55% Ekonomiskt bistånd Vuxna 3 27% 19%

Läs mer

Claudia Mallea Lira och Isabell Darkman

Claudia Mallea Lira och Isabell Darkman PRESENTATION AV KVALITETSARBETE Titel: Feedback till ST-läkare på Akutcentrum, SUS Malmö Handledare: Sven Karlander Syfte Målet med arbetet är att införa standardiserade rutiner som innebär att STläkarna/underläkarna

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Åsidan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

PROGRAMRAPPORT. Bra Mottagning omgång 12, ÖNH-mottagningen Lasarettet Trelleborg. Enhetschef, Anita Ekelund, anita.ekelund@skane.

PROGRAMRAPPORT. Bra Mottagning omgång 12, ÖNH-mottagningen Lasarettet Trelleborg. Enhetschef, Anita Ekelund, anita.ekelund@skane. PROGRAMRAPPORT 1(5) Bra Mottagning omgång 12, ÖNH-mottagningen Lasarettet Trelleborg Syfte med deltagandet i förbättringsprogrammet: Ökad tillgänglighet Ökat resursutnyttjande Förbättrad arbetsmiljö Teammedlemmar:

Läs mer

Slutrapport. Bra mottagning Medicinmottagningen, Kiruna sjukhus.

Slutrapport. Bra mottagning Medicinmottagningen, Kiruna sjukhus. Slutrapport Bra mottagning Medicinmottagningen, Kiruna sjukhus. Deltagare: Lena Niemi Annika Lindberg Doris Hjärtström Susanna Pesonen Fredrik Kjellberg Vårdchef Enhetschef, mottagningen Sekreterare Diabetes

Läs mer

Förslag till ny telefonmottagning för Psykoterapiinstitutet

Förslag till ny telefonmottagning för Psykoterapiinstitutet Förslag till ny telefonmottagning för Psykoterapiinstitutet Psykoterapiinstitutet, Björngårdsgatan 25, 11852 Stockholm, tel.08-57839700 Teamets medlemmar Carina Lodén-Randall, Lise-Lotte Müller Boberg,

Läs mer

Slutrapport. Levnadsvanor. alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat. - dokumentation i hälsobladet 2012-09-03. www.lio.se

Slutrapport. Levnadsvanor. alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat. - dokumentation i hälsobladet 2012-09-03. www.lio.se Slutrapport Levnadsvanor - dokumentation i hälsobladet alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat 2012-09-03 www.lio.se 2012-09-03 Dokumentation av levnadsvanor i Cosmic Hälsobladet Bakgrund Sedan 2009 har

Läs mer

Vårdcentralen Oxie Bra mottagning

Vårdcentralen Oxie Bra mottagning Vårdcentralen Oxie Bra mottagning Projektgruppen: Verksamhetschef Gunnel Wahlgren Distriktssköterska Kristina Hofvander Distriktsläkare Regina Feierberg Distriktsläkare Henrik Sieradzki Läkarsekreterare

Läs mer

V Å R D C E N T R A L E N F Å G E L B A C K E N F Å G E L B A C K S G A T A N 1 3 M A L M Ö BRA MOTTAGNING

V Å R D C E N T R A L E N F Å G E L B A C K E N F Å G E L B A C K S G A T A N 1 3 M A L M Ö BRA MOTTAGNING V Å R D C E N T R A L E N F Å G E L B A C K E N F Å G E L B A C K S G A T A N 1 3 M A L M Ö BRA MOTTAGNING Eva Bartholdson Jane Haraldson Eva Svensson Torsten Yngner 1 MÄTNINGAR VECKA 48 50, 2005 VÅRDCENTRALEN

Läs mer

Till er som föräldrar

Till er som föräldrar Till er som föräldrar Vi vill börja med att hälsa er varmt välkomna till Vallens förskola. Vi ser mycket fram emot att lära känna er och ert barn. Att börja på förskolan är en stor omställning i ett barns

Läs mer

Välkommen till KUM på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna

Välkommen till KUM på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna Välkommen till KUM på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna Allmänt Karolinska Universitetssjukhuset i Solna har en klinisk undervisningsmottagning KUM som ligger i anslutning till akutmottagningen.

Läs mer

Målplanering för arbete/sysselsättning Exempel 2:1

Målplanering för arbete/sysselsättning Exempel 2:1 Målplanering för arbete/sysselsättning Exempel 2:1 Jag är nöjd med att arbeta 75 % med anpassade arbetsuppgifter. Många möten, omorganisation. Ingen vikarie, hinner inte med mina uppgifter, känner mig

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Uppföljning av Patient Närmre Vård Avdelning 15 Ängelholms Sjukhus Januari 2007

Uppföljning av Patient Närmre Vård Avdelning 15 Ängelholms Sjukhus Januari 2007 Uppföljning av Patient Närmre Vård Avdelning 15 Ängelholms Sjukhus Januari 2007 Eva Müller Avdelningschef Avdelning 15 Ängelholms sjukhus januari 2007 Postadress: Ängelholms sjukhus, 262 81 Ängelholm Besöksadress:

Läs mer

Att fylla i schema på barnomsorg på webben

Att fylla i schema på barnomsorg på webben Att fylla i schema på barnomsorg på webben Det schema som ska fyllas i på barnomsorg på webben är grundschema för barnet. Vid små enstaka förändringar meddelas endast personalen. Semester ska inte skrivas

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 1 - Juli 2013 Tillgänglighet i vården

MEDBORGARPANEL Nummer 1 - Juli 2013 Tillgänglighet i vården MEDBORGARPANELEN 213 Rapport 1 Tillgänglighet MEDBORGARPANEL Nummer 1 - Juli 213 Tillgänglighet i vården Enkät nummer ett slutförd. Nu har landstinget Västmanland genomfört den första enkäten i Medborgarpanelen.

Läs mer

Täby kommun som leverantör. Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Täby kommun som leverantör. Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Täby kommun som leverantör Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Vad behöver du för stöd? Vad tycker du är viktigt att vi känner till för att stödja dig på bästa sätt?

Läs mer

Min personliga diabetesbok

Min personliga diabetesbok Min personliga diabetesbok Ta alltid med dig din diabetesbok när du ska träffa någon inom sjukvården. Min personliga diabetesbok Namn Personnummer Min diabetesläkare Min diabetessköterska Telefonnummer

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

Kryssa för de svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning.

Kryssa för de svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning. En del frågor ska besvaras ur två perspektiv: Så här var det för mig och Så här betydelsefullt var det för mig. Kryssa för de svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning. OMT-studien,

Läs mer

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Kartläggning i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2015-11-10 Diarienummer: HSN 1402-0316 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009 1(16) 1. Termin 1. Termin 1 20 49 2. Termin 2 0 0 3. Termin 3 8 20 4. Termin 4 12 29 5. Termin 5 1 2 6. Termin 6 0 0 Antal ej angivit svar: 2 av 43 (=4,65%). Antal svarande: 41. 2(16) 2. Möjligheterna

Läs mer

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS 2013-12-19 Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS Uppföljningen avser: Föreningen Lugnet Adress: Utholmsvägen 22-32, 178 91 Munsö Utförare: Föreningen Lugnet Verksamhetschef (namn och

Läs mer

Utvärdering APL frågor till handledare

Utvärdering APL frågor till handledare Utvärdering APL frågor till handledare Utvärdering för handledare VT 13 Jag har gått den nya handledarutbildningen A. Ja 14 53,8 B. Nej 12 46,2 Jag har endast gått den gamla handledarutbildningen A. Ja

Läs mer

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 20 funktionärer svarade på utvärderingen. Genomgående är intrycket positivt och majoriteten vill göra om det. Många har kommenterat den dåliga informationen och planeringen

Läs mer

Välkommen till avdelning 69 Information till patient och närstående

Välkommen till avdelning 69 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Information till patient och närstående Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss. Är det något du undrar över - tveka inte att fråga personalen!

Läs mer

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 UPPSALA LÄN

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 UPPSALA LÄN KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 UPPSALA LÄN Kund: SSR Akademikerförbundet Kontakt: Stina Andersson Datum: 19 Januari 2015 Konsult: Gun Pettersson Tel: 0739 40 39 16 E-post: gun.pettersson@novus.se

Läs mer

Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården?

Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården? Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården? Vi söker nu dig som är intresserad av att arbeta med peer support inom psykiatrin. Peer support innebär att du som har egen erfarenhet av psykisk

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011. VC Fröslunda

Kvalitetsbokslut 2011. VC Fröslunda Kvalitetsbokslut 2011 VC Fröslunda Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

När ditt konto är klart att använda kommer du att få din PIN-kod och anvisningar från företaget SysTeam som är landstingets samarbetspartner.

När ditt konto är klart att använda kommer du att få din PIN-kod och anvisningar från företaget SysTeam som är landstingets samarbetspartner. Ett eget Vårdkonto Det finns många patienter som i lugn och ro skulle vilja ta del av sina egna data som finns lagrade inom Hälso- och sjukvården. Orsakerna kan vara flera: - Man har glömt vad man fick

Läs mer

Småföretagare i Västra Sverige tycker om skatter

Småföretagare i Västra Sverige tycker om skatter Småföretagare i Västra Sverige tycker om skatter En undersökning om effekterna av regeringens skatteförslag för småföretagarna Öhrlings PricewaterhouseCoopers Stockholm, november 2006 www.pwc.com/se 2

Läs mer

Information inför operation höftprotes

Information inför operation höftprotes Information inför operation höftprotes Allmän information Du skall genomgå en operation på grund av artros (ledsvikt/ledbroskssjukdom) i din höftled. Du kommer att få en protes där ledskålen i bäckenet

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Lina Ax och Elin Andén Barn- och fritidsprogrammet åk 3 Teknikum

Läs mer

Sektorn för socialtjänst 2009-01-14 BRUKARUNDERSÖKNING AVSEENDE BOENDESTÖDET 2008

Sektorn för socialtjänst 2009-01-14 BRUKARUNDERSÖKNING AVSEENDE BOENDESTÖDET 2008 Sektorn för socialtjänst 2009-01-14 BRUKARUNDERSÖKNING AVSEENDE BOENDESTÖDET 2008 Antal inkomna svar: 31 av 43 möjliga Viktigast för upplevd kvalitet (=minst 50% av de svarande viktade påståendet): Jag

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Rehabiliteringsmedicin Dagrehabilitering / öppenvård

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Rehabiliteringsmedicin Dagrehabilitering / öppenvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till Rehabiliteringsmedicin Dagrehabilitering / öppenvård Informationen ska vara en vägledning för dig under din rehabiliteringsperiod hos oss. Är det något

Läs mer

Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik

Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik Uppdatering: Datum för anmälan för boende samt datum för middag. Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik Examensarbetet ska ni genomföra på det universitet som ni är

Läs mer

Att handleda framtidens kollega. Birgitta Fläckman 16 05 09-12

Att handleda framtidens kollega. Birgitta Fläckman 16 05 09-12 Att handleda framtidens kollega AVC - Vad är det? Kamratlärande kontra Idag finns åtta Akademiska vårdcentraler i Stockholmsområdet, inom Stockholms läns landsting, de driver nätverk och knyter samman

Läs mer

BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS

BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS Catrin Filipsson Inga-Britt Nordgren Gunbritt Nordberg Mona Eidegren Jan Bergström Doris Öhlund Slutrapport maj 2008 1 Verksamhetsområde Specialistmottagningen

Läs mer

Kvalitetsplan 2015 Villa Utkiken

Kvalitetsplan 2015 Villa Utkiken Kvalitetsplan 2015 Villa Utkiken Inledning Beskrivning Villa Utkiken är en enhet för avlösning, belägen i lokaler inom Furunäsets företagsby. Den som sköter sin närstående i hemmet kan ansöka om avlösning

Läs mer

SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI

SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI MEDLEMSENKÄT -2003 Vi har sedan några år tillbaka frågat våra medlemmar hur de upplever sin arbetssituation inom några områden. I sammanställningen har vissa

Läs mer

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 ÖREBRO LÄN

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 ÖREBRO LÄN KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 ÖREBRO LÄN Kund: SSR Akademikerförbundet Kontakt: Stina Andersson Datum: 19 Januari 2015 Konsult: Gun Pettersson Tel: 0739 40 39 16 E-post: gun.pettersson@novus.se Bakgrund

Läs mer

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Tillgänglighet

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Tillgänglighet Bilaga 2. Samtliga kommentarer till frågorna om TILLGÄNGLIGHET Härnösands kommun -Varierar beroende på vilken person man kontaktar. -dsk svarar defenitivt inte på mobilen alla gånger. är naturligtvis upptagen

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Sunderby sjukhus Avd 41 PAVA Syfte med deltagandet i Genombrott Att varje enskild palliativ patient är välinformerad och har så optimal näringstillförsel och måltidsmiljö som möjligt med hänsyn

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID anvisningar för föreläsaren futureimagebank.com futureimagebank.com

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 29 Norra Stockholms Psykiatri Avd 5 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder

Läs mer

Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2014

Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2014 Datum 2015-06-01 Ert datum Beteckning FaR rapport 2014 1(4) Er beteckning Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2014 Bakgrund: FaR- verksamheten i Klippan bedrevs fram t.o.m. 31 december 2007 i projektform

Läs mer

Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen

Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Sabina Andersson Alexandra Hansson Omvårdnadsprogrammet Sunnerbogymnasiet

Läs mer

Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten

Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten Folkhälsoskrift 2013:1 Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten Uppföljningsrapport Leva med barn & Små och stora steg.docx

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag 2015-07-07 Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag Behovet av en fast kontaktperson betonas i den Nationella Cancerstrategin (SOU 2009:11) Förbättrad information och kommunikation

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning februari/mars 2013 Dnr 2/19 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte och mål... 3 Sammanfattning

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

Årsanalys 2007 - NSV Markaryd

Årsanalys 2007 - NSV Markaryd Kopia på årsredovisningen för Markaryds vårdcentral samt kopia på den skuggbudget som lagts med utgångspunkt från Vårdval Kronoberg, så man ser hur det slår (för Markaryds vårdcentral)? Årsanalys 2007

Läs mer

Primärvårdsforum 4 november 2015 Sammanställning från samtalstrådarna

Primärvårdsforum 4 november 2015 Sammanställning från samtalstrådarna Primärvårdsforum 4 november 2015 Sammanställning från samtalstrådarna 1. Invånarnas behov Hur lär vi känna invånarna som valt oss, deras olika uttalade och outtalade behov, drivkraft, beteende och kunskaper?

Läs mer

Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005

Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005 Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005 Innehållsförteckning: Vad tycker norrbottningarna? Sammanfattning 1 Vårdbaromtern.2 De som besökt vården under 2005.. 2 Kontakt med vården Första kontakten.

Läs mer

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun 2011-04-13 Vv 172/2010 Rev. 2011-10-04, 2011-11-29, 120214 Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Grundkomponenter...3 Definition av rehabilitering...4

Läs mer

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsform, uppdrag och innehåll: Mottagningen i Motala ansvarar för Motala och Vadstena kommuner. I kommunerna finns nästan 10 000 barn

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till avdelning 125 Öron-, Näs- och Halssjukvård Information till patient och närstående

Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till avdelning 125 Öron-, Näs- och Halssjukvård Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till avdelning 125 Öron-, Näs- och Halssjukvård Information till patient och närstående Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss.

Läs mer

Välkommen till. Björkens demenscentra. Höörs Kommun

Välkommen till. Björkens demenscentra. Höörs Kommun Välkommen till Björkens demenscentra Höörs Kommun Välkommen till Björkens demenscentra Björkens demenscentra invigdes i december 2007. Utmärkande för demenscentrat är att det bedrivs i antroposofisk anda

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Korttidsvistelse, korttidstillsyn Januari 2015

Verksamhetsuppföljning Korttidsvistelse, korttidstillsyn Januari 2015 Verksamhetsuppföljning Korttidsvistelse, korttidstillsyn Januari 2015 Bakgrund Verksamhetsuppföljning för Korttidsvistelsen och Korttidstillsynen har genomförts under januari månad 2015. I verksamhetsuppföljningen

Läs mer

Att leva med Parkinsons sjukdom

Att leva med Parkinsons sjukdom SE_My Life my PD_Booklet_2april2010:A5 Hur kan jag förbättra min sömn? Hur får jag bästa möjliga effekt av min Parkinsonmedicin? 05.04.2010 15:45 Hur kan jag göra det lättare för människor att förstå vad

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik 150122 Grännäs Strands Vårdboende / Åsa Högö VC, Christina Witalisson SSK, Malin Hansson SSK. 1/11 Innehållsförteckning

Läs mer

Apotekare på vårdcentral

Apotekare på vårdcentral Apotekare på vårdcentral - ett nytt koncept för bättre läkemedelsanvändning Judit Dénes, Kerstin Jigmo, Susanne Koppel April 2003 Innehåll Apotekare på vårdcentral - en framtidsvision.3 Annas mediciner

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Om psykiatrikursen i Lund under läkarutbildningen, termin 9 - undervisningens omfattning och organisation

Om psykiatrikursen i Lund under läkarutbildningen, termin 9 - undervisningens omfattning och organisation Om psykiatrikursen i Lund under läkarutbildningen, termin 9 - undervisningens omfattning och organisation Undervisningens utformning Kursen pågår i 5 veckor och omfattar klinisk tjänstgöring på slutenvårdsavdelning,

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo.

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Helene Ottevik-Karlsson Rapport Datum 2014-06-13 Dnr SN13/45 Sida 1 (6) Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Projektansvariga Betty Svensson IFO chef Socialförvaltningen

Läs mer

Att mäta för att veta. Senior alert

Att mäta för att veta. Senior alert Att mäta för att veta Senior alert Kvalitetsregistrens syfte systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra vårdens kvalitet (Patientdatalagen) Syftet med mätningarna i Senior alert Förbättring Forskning

Läs mer

Verksamhetsuppföljning av Utbildningsförvaltningen, LSS korttidsvistelse/korttidstillsyn, Munkhagsgatan 128 och Lantmannagatan 93

Verksamhetsuppföljning av Utbildningsförvaltningen, LSS korttidsvistelse/korttidstillsyn, Munkhagsgatan 128 och Lantmannagatan 93 1 (7) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2016-03-16 Dnr ON 2016-167 Björn Skoog Verksamhetsuppföljning av Utbildningsförvaltningen, LSS korttidsvistelse/korttidstillsyn, Munkhagsgatan 128 och Lantmannagatan

Läs mer

Uppföljning 2014. Vårdcentralen Åsidan Nyköping

Uppföljning 2014. Vårdcentralen Åsidan Nyköping Uppföljning 2014 Vårdcentralen Åsidan Nyköping Inledning Syftet med Hälsovals avtalsuppföljning är att säkerställa att vårdgivaren uppfyller kraven i regelboken. Uppföljningen syftar också till att skapa

Läs mer

Handledning av AT-läkare under primärvårdstjänstgöring PRAKTISK MANUAL

Handledning av AT-läkare under primärvårdstjänstgöring PRAKTISK MANUAL Handledning av AT-läkare under primärvårdstjänstgöring PRAKTISK MANUAL Handledning av AT-läkare under primärvårdstjänstgöring PRAKTISK MANUAL MATERIALET ÄR FRAMTAGET AV: Arbetsgruppen för handledning,

Läs mer

NYANSTÄLLD I GÄLLIVARE KOMMUN

NYANSTÄLLD I GÄLLIVARE KOMMUN NYANSTÄLLD I GÄLLIVARE KOMMUN VÄLKOMMEN TILL SOCIALFÖRVALTNINGEN Vi vill med detta informationshäfte ge Dig en sammanfattning av det som vi tycker är av betydelse att känna till som anställd hos oss. Vi

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Läs rapporterna och diskuterar inom er verksamhet. Seminariet bygger på dialogen mellan delatagare.

Läs rapporterna och diskuterar inom er verksamhet. Seminariet bygger på dialogen mellan delatagare. Förvaltningschefer (eller motsvarande) i sjulän inbjuder till Dialogseminarium kring EBH rapporterna om ledrörlighet och om smärta Tid: 13 juni 2014 kl. 9:30 15.00 Plats: Hälsa och habilitering, Kungsgärdets

Läs mer

Vi söker 40 stycken personer med förstoppning eller diarré, som vill delta i en studie och prova ett kosttillskott.

Vi söker 40 stycken personer med förstoppning eller diarré, som vill delta i en studie och prova ett kosttillskott. Kosttillskott studien dag för dag Vi söker 40 stycken personer med förstoppning eller diarré, som vill delta i en studie och prova ett kosttillskott. Kosttillskottet består av en kostfiber kallad beta-glukan

Läs mer

Riktlinjer vid remisshantering inom Primärvård ÖLL

Riktlinjer vid remisshantering inom Primärvård ÖLL Version nr Diarie nr År/löp nr 2 09OLL3397 Sidan 1 av 11 Rubrik specificerande dokument Omfattar område/verksamhet/enhet Reviderat datum Riktlinjer vid remisshantering Primärvård 091201 Upprättad av (befattning,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Vardaga Ånestad vårdboende DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logo- Patientsäkerhetsberättelse typ för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Stöd under cancerbehandlingen för hela din livssituation. Cancerrehabilitering

Stöd under cancerbehandlingen för hela din livssituation. Cancerrehabilitering Stöd under cancerbehandlingen för hela din livssituation Cancerrehabilitering Denna text är framtagen av RCC Stockholm Gotland i samarbete med patientföreträdare och faktagranskad av professioner inom

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer