ÅHUS. I området finns tre äldreboenden med sammanlagt 100 platser samt ett gruppboende som vårdcentralens läkare har medicinsk ansvar för.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÅHUS. I området finns tre äldreboenden med sammanlagt 100 platser samt ett gruppboende som vårdcentralens läkare har medicinsk ansvar för."

Transkript

1 ÅHUS Vid mynningen av Helge å, på Skånes östkust, 17 km från Kristianstad, där kilometerlånga badstränder breder ut sig ligger Åhus, en pärla vid havet. Här finner vi en medeltida stadskärna med många kulturminnen som lockar såväl svenska som utländska turister. Åhus har också blivit ett centrum för konst och design med ett antal unga och duktiga konstnärer och formgivare och här finns även ett väldigt attraktivt hamnområde som präglas av fritidsbåtar. I Åhus sker tillverkningen och exporten av den världsberömda Absolut Vodka som lämnade hamnen för första gången för 25 år sedan. Redan i slutet av 90-talet blev Absolut Vodka världens tredje största internationella spritvarumärke. Verksamhetsbeskrivning Åhus vårdcentral Åhus vårdcentral ligger i den sydöstra delen av sjukvårdsdistriktet 17 km från Centralsjukhuset i Kristianstad. Områdesansvaret för vårdcentralen omfattar invånare. I det geografiska området finns en privatpraktiserande barnläkare, en hemjourläkare samt 2 privata sjukgymnaster. Befolkningen i Åhus kännetecknas av att de är välutbildade, många i karriären, och att de känner till sina rättigheter. Under sommarmånaderna kan det vistas upp till personer i området. Hamnområdet medför en del akuta besök samt frågor av smittskyddskaraktär. På Åhus vårdcentral finns ett trettiotal medarbetare varav 5,5 familjeläkare. Inom verksamheten ryms distriktssköterskemottagning, (KOL, astma, diabetes), BHV, sjukgymnastik, barnmorskemottagning, arbetsterapeut samt kurator. I området finns tre äldreboenden med sammanlagt 100 platser samt ett gruppboende som vårdcentralens läkare har medicinsk ansvar för. Problem/Förbättringsområden Det största problemet, som vi säkert inte är ensamma om att ha, var känslan av att inte räcka till. Det var svårt att komma fram i telefon och när patienterna väl kom fram fanns inga tider till läkare utan de sattes upp på en s k väntelista. Väntetiden för ett oprioriterat läkarbesök kunde uppgå till mer än en månad vilket resulterade i att patienterna återkom i telefon för receptförnyelse eller behov av en akuttid. Flödet av patienter fungerade inte optimalt i receptionen vilket medförde att dagens första bokade tider till läkare blev förskjuten, d v s dagen började med fördröjning. Distriktsköterskemottagningen hade inga, eller väldigt få, läkartider tillgängliga för sina patienter som de hade på sin mottagning under förmiddagen.

2 Projektgruppen gjorde vid 1:a seminariet den 8-9 september 04 på Örenäs slott en inventering av problemområden som vi skulle arbeta med. Vi gjorde målformulering och delmål. De problemområden som kom fram var: För många bokade aktiviteter måndag och tisdag (ex. personalmöte, läkarmöte, BHV, särskilt boende. Patienter kommer in sent på bokade läkartider speciellt på de första tiderna p g a att patienter till lab och recepthämtning stoppar upp i receptionen. Läkaren får vänta på sin patient. Läkare kommer själv för sent från sitt morgonmöte. Inga/eller få tider till läkare samma dag för distriktssköterskemottagningen. Behov av ett provtagningsställe till för undersköterskorna. Övergripande mål Förbättra tillgängligheten Förbättra arbetsmiljön Delmål Erbjuda patienten tid inom en vecka. (1/ /5) Erbjuda telefontid inom 5 arbetsdagar. (30/5-05) Inga väntelistor till läkarna, vissa bevakningslistor. (1/ /5) Inga väntelistor till sjukgymnast Erbjuda akuttider till sjukgymnast. Erbjuda bokad tid till distriktssköterska. (1/12-04) Distriktssköterska kunna erbjuda tid samma eller nästa dag. (1/12-04) Vi i Bra mottagningsteamet har valt att redovisa vårdcentralens arbete och införandet av Bra mottagning på Åhus vårdcentral genom dagboksanteckningar. Här presenteras också de mätningar som har utförts och som kommer att utföras kontinuerligt.

3 PLANERING FAKTAINSAMLING: Mätningar antalet telefonsamtal till sjukvårdsupplysning angående patientens önskemål, T3-mätning och kapacitet/efterfrågan läkartider Förändringar Förändringar gjorda och testade under denna period. Undersköterskorna har lagt om sitt schema så att en börjar kl 07:15 för att kunna öppna upp provtagningen redan kl 07:30. Start 4 oktober. Detta för att patienter i "arbetsför ålder" skall kunna komma innan ordinarie mottagning startar. Dessa patienter registreras i efterhand i PASIS. Utvärdering efter 3 månader. Recepthantering: Patienten informeras om att utlämning av recept sker på em. (Vi har numera e-rec som vi startade med i början av året och som avsevärt har minskat belastningen av recepthanteringen.) Läkare försöker hålla tider bättre. Mätningar påbörjats och vissa av dem avslutats. 12 oktober Heldag Furuboda kursgård för samtlig personal. Redovisning av avslutade mätningar och vad de har visat. Telefonbelastningen på sjukvårdsupplysningen under perioden 21 september till 4 oktober. Telefonen är bemannad med 2 sköterskor under förmiddagen och oftast bara en sköterska under eftermiddagen. Som vi trodde var belastningen högst under veckans två första dagar och mellan kl 08:00--10:00, samtliga dagar. Under samma period har distriktssköterskemottagningen, 3 sköterskor, mätt sina inkommande telefonsamtal. De har telefontid dagligen 08:00--09:00. Det är mycket mindre belastning på deras telefoner. Telefonmätning sjukvårdsupplysningen och distriktssköterskemott Metoden vi har använt oss av är pinnstatistik och det är belastningen i nuläget som vi är intresserade av.

4 Vi redovisar även T3 som mäts kontinuerligt en gång i veckan. Den visar att vi har en genomsnittlig väntetid för våra patienter på 25 dagar. Gruppdiskussion om förändringar/förbättringar där de fyra grupperna var ganska eniga om vad som behövde göras: Öppna upp den 3:dje telefonen på morgonen. 25 oktober Mottagningsmöte VC Åhus. Gruppdiskussion om hur vi går vidare i arbetet med "Bra Mottagning". Tänkt start Frågorna som kom upp på mötet var: *Info material till allmänheten? *Arbeta bort ryggsäcken, hur? *Schemaändringar? Mätning av hur många patienter som hänvisas från receptionen till distriktssköterskemottagningen respektive distriktsköterskan på VC. Mäta daglig efterfrågan på den öppna mottagningen inne på distriktssköterskemottagningen 09:00--11:00 samt planerade mottagningstider. Samma mätningsperiod, , för båda mätningarna. Mätning nr 2 för att kartlägga efterfrågan innan schemaändringar göres med tanke på att endast ha bokade tider på mottagningen. Daglig efterfrågan på distriktssköterskemottagningen samt hänvisning från reception till sköterska Även här använde vi oss av pinnstatistik och det var för att se nuläget av patienttillströmningen inför schemaändringarna hos distriktssköterskorna.

5 Förändringar Viss utökad bokning av patienter till distriktssköterskemottagningen testas. 8 november. Grupparbete. *Utformning av visitkort. *Separera läkarnas väntelista respektive bevakningslista. De tar aktiv del i sina listor. *Utforma brev till patient? *Annons lokalblad och dagstidning? *Arbeta bort väntelistepatienterna kollegialt under januari? *Många läkare i tjänst i januari november. Internat Backagården Höör. Inspirerande och lärorik vistelse. Kom på att vi behövde justera/redigera vår telefonmätning vad gäller kapacitet/efterfrågan. Beslut att göra om denna mätning under en 2-veckorsperiod med start 23 november. Strikt triagering av patienterna i telefon. Ny mätning 11 januari under 2 veckor innan start av "Bra mottagning" för att se om balans finns och en tredje mätning när vi har varit igång ett tag. Datum fastslogs till 5 april, 2 veckor framåt. Sjukgymnasterna skall starta sin mätning av T3 och avbokade patienter. Kontinuerliga mätningar är T3 läkartider och vi startar mätningen av vänte- och bevakningslista veckovis. Enbart bokade tider till distriktsköterskorna? Schemaöversyn för samtliga sköterskor. Utvärdering av förlängd öppettid på provtagningen. Janet utformar frågeformulär till patienterna. Mäta under period 17 november - 4 januari. Utforma handlingsplan: - Begränsa inflödet. Information till patienterna om de nya rutinerna. Strikt triagering. - Arbeta bort "ryggsäcken". Brev till patienterna från respektive familjeläkare. - Bevakningslista. En sekreterare överskrida 14-dagarsschema (max 3 tider)? - Boka tider när läkare är längre ledig?? Förlängt mottagningsmöte 3 timmar 6 december på VC. 22 november. Mottagningsmöte. Handlingsplanen presenteras: *Information till alla besökare/patienter om ett nytt arbetssätt fr.o.m. 1 februari Inget kallelsesystem, patienten bokar själv tid när behov uppstår. *Respektive läkare granskar/rensar sin väntelista. Skickar brev eller ringer patient. Göras snarast tillsammans med den som kallar patienterna. Ökning av bokningsbara tider i januari. *Kollegialt arbete med att få bort "ryggsäcken". *Fr.o.m. 10 januari nytt schema för distriktsköterskorna. Öppna mottagningen stängs, enbart bokade tider. Utvärdering efter 3 månader. *Från januari -05. Personalmötena flyttas från måndagar till onsdagar. Övriga möten i januari inställda förutom läkarmötet 31 januari. *Inga utbildningsaktiviteter eller andra aktiviteter utanför vårdcentralen under januari/februari Så mycket personal som möjligt på plats.

6 *Restriktivitet vad gäller ledigheter under januari/februari. *Hel personaldag 13 april. 1:a utvärdering samt planera inför sommaren. *Fortsatta mätningar T3 och väntelista Förändringar *Visitkort utformade och lämnade till tryckeri för första utkast. *Väntelista/bevakningslista separerad. *Personliga brev från familjeläkaren utformade till patienterna. *Ej genomförbart med T3-mätning hos sjukgymnast. De bokar på ett helt "eget" sätt. *Fortsatt T3-mätning läkartider samt ny mätning vänte/bevakninglista påbörjas. *Ingen enkät utformad ännu till provtagningspatienterna p g a att Janet blivit sjukskriven. *Vänte/bevakningslista granskad och håller på att rensas. 6 december. Mottagningsmöte VC Åhus. Per Svensson klargör konceptet "Bra mottagning" för övriga medarbetare p g a att det framkom vissa frågetecken efter förra mötet. Dessa funderingar/frågor har förhoppningsvis blivit utredda. *Patienter bokas till rätt vårdgivare. I ett försök att begränsa inflödet skall patienterna triageras. *Diabetespatienter? Ringa själv och boka tid precis som övriga patienter? *Andra tidsmodulerna i TIBO från 10 till 15 minuter. *Bokningsbara tider: 14-dagars-period, dag 15 öppnas varje morgon. *Gemensamma "standardprover" inför besök, ex diab, hypertoni, lipidkontroll, thyreoideakontroll. *Visitkort till respektive vårdgivare klara den 10 december. *Utskick brev från läkare till patient på vänte/bevakningslista skall vara klart innan 15 januari. Redan avklarat enligt läkare. *Information till allmänheten via Kristianstadsbladet. Kontakta tidningen för reportage. 7 december. Möte "Bra mottagningsgruppen" Diskutera handhavandet med kallelsesystemet för patienter till diabetessköterska. Distriktsköterskemottagning är bokningsbar från 7 januari -05. Nytt schema för samtliga läkare från 1 februari -05. Janet tar fram en liten enkät för utvärdering av de nya provtagningstiderna. 15 december. Folder utformad till vårdtagare med information angående våra nya rutiner gällande tidsbokning till distriktssköterskemottagningen och vårt nya arbetssätt på vårdcentralen fr o m 1 februari 2005.

7 20 december. Mottagningsmöte. Lägesrapport: Vänte/bevakningslistan har mer än halverats under en period på några veckor. Informationsfoldern till våra besökare angående nya rutiner uppvisas och godkännes. Separat diskussion med diabetessköterskan rörande bokning av "hennes" patienter. Förslag till framtida bokningar i TIBO: *15-minutersmoduler. *1 akut/akutdoktor fm/em. Markeras röd/grå. Bokas endast av sköterskan. Användas till "drop-inpatienter", sårskador, akut hembesök, konstaterande av dödsfall etc. Används som administrativ tid av läkaren när den inte upptas av akutpatienter. *Inga bokningar till läkare efter kl 16:00. *Bokningsbart schema 14 dagar framåt. Dag 15 öppnas upp varje morgon. Målet är att kunna erbjuda tid inom 1-3 dagar. Patient bokas till sin familjeläkare i görligaste mån. *Bokning av bevakningspatienter 2 veckor ytterligare. Detta görs enbart av 2 namngivna personer, Janet & Marguerite. 19 januari Mottagningsmöte Scheman för distriktssköterskorna ändrade fr o m 10 januari. "Öppen mottagning" stängd. Enbart bokade tider till mottagningen. 10-minutersmoduler ligger kvar i TIBO. Tekniska svårigheter att ändra till 15-minuters. Redan bokade patienter "försvinner" Väntelistan helt rensad!!! Diabetespatienterna skall ringa själv för årlig kontroll. Även här enbart några på bevakningslista. Årets återbesök kallas av oss för att patienten skall få muntlig information. Antalet patienter på läkares väntelista

8 Metoden vi använde oss av här var att vi kontrollerade respektive läkares tidbok och noterade förändringen en gång i veckan. Målet med detta var att inför start av Bra mottagning den 1 februari ha arbetat bort väntelistan. Vi ville också se så att den inte fylldes på igen. Beslut: * 10-minutersmoduler kvar. * Akut/akut-dr (röd-grå) bokas enbart av sköterskorna. Akuta skador etc. * Inga patienter bokas efter kl 16:30. * Schema öppet för bokning 2 veckor framåt. Varje dag öppnas dag 15. Vår målsättning är att 50% av tiderna/läkare är öppna när dagen börjar. Målet är att kunna erbjuda tid inom 1-3 dagar. Patienten bokas till sin familjeläkare i görligaste mån. * Bevakningspatienter bokas enbart av Janet och Marguerite. 1 februari Dagen D. Det som vi bävade för inträffade inte. Det haltade lite med vår planering gällande att ha många läkare i tjänst. Yttre omständigheter gjorde att så inte var fallet. Trots detta hade vi ganska gott om lediga läkartider kvar på eftermiddagen. Vi hade beslutat att fördelningen av dagens tider skulle vara mellan förbokade och icke bokade tider vid dagens början. Detta visade sig redan på eftermiddagen vara väldigt svårt för sköterskorna att ha överblick över då de bokade patienter via telefon. Någon form av färgmarkering av tiderna som skulle vara obokade vid dagens början behövdes. Beslut togs att hälften av tiderna skulle målas gröna i tidboken. Detta fungerar ypperligt. Efter internatet i Höör den 9-10 februari, där vi redovisade vår poster och berättade om hur vi har gått tillväga, har vi arbetat vidare med vårt koncept. Det fungerar väl med att hålla schemat öppet för bokning 14 dagar framåt i tiden. Tider därutöver som behöver bokas sköts enbart av två personer på mottagningen. När det är dåligt med personal, t ex vid ledigheter eller sjukdom, omfördelas tiderna från vita till gröna. Vi fortsätter med att en gång i veckan mäta T3 och bevakningslista så att de inte fyller på sig.

9 Bevakningslista till läkare Här har vi räknat antalet patienter i respektive läkares tidbok och målet är att begränsa antalet patienter. Patienterna uppmanas att själv kontakta vårdcentralen och få en tid bokad när behov föreligger. Standardiserad T3-mätning Den 16 mars var vi i Bra mottagningsgruppen inbjudna till Ängelholm för att berätta om oss och vårt arbete och förhoppningsvis inspirera och peppa de nya grupperna som just har startat här i Skåne.

10 Reaktionerna från övriga medarbetare har varit positiv. Alla tycker att akut/ akutdoktorn fungerar utmärkt. Bra att veta vem man skall vända sig till när behovet uppstår. Alla är eniga om att vi ska arbeta vidare och utveckla Bra mottagning. Reaktionerna från våra besökare är till största delen positiv, några enstaka patienter tycker att det är lite besvärligt att behöva boka tid när man bara skall till distriktssköterskan. Teamets medlemmar: Gunnel Andersson Mia Sjölin Ingegerd Ohlsson Janet Ruus Marguerite Magnusson verksamhetschef distriktsläkare distriktssköterska undersköterska läkarsekreterare Marguerite Magnusson

Slutrapport Sorgenfrimottagningen

Slutrapport Sorgenfrimottagningen Slutrapport Sorgenfrimottagningen På Sorgenfrimottagningen arbetar (omräknat i heltidsresurser): 0,5 Verksamhetschef 5,45 Distriktsläkare 4,0 ST-läkare, periodvis på vårdcentralen cirka 1,5-2 mån/år 1,0

Läs mer

Bra Mottagning team:

Bra Mottagning team: Bra Mottagning team: Inger Körner, sjuksköterska Eivor Eriksdotter, undersköterska Lena Tengvall, distriktsläkare Ann Danielsson, verksamhetschef Jessica Mellstål, läkarsekreterare 1 (22) Innehållsförteckning

Läs mer

Vårdcentralen Ankaret

Vårdcentralen Ankaret Vårdcentralen Ankaret så blev det efter sammanslagningen Text: Anna-Lena Lundberg Verksamhetschef Vårdcentralen Ankaret i Örnsköldsvik är i grunden en sammanslagning av två vårdcentraler, Centrum och Gullänget.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Ökad tillgänglighet till Primärvården

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Ökad tillgänglighet till Primärvården Ärendenr HSN 2013/444 Handlingstyp Informationsärende 1 (8) Datum 21 januari 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnden Ökad tillgänglighet till Primärvården Under strukturutredningen lades mycket fokus på att skapa

Läs mer

PROGRAMRAPPORT. Team: Endokrin och Diabetesmottagningen, Endokrinologiska kliniken, UMAS. Teammedlemmar:

PROGRAMRAPPORT. Team: Endokrin och Diabetesmottagningen, Endokrinologiska kliniken, UMAS. Teammedlemmar: PROGRAMRAPPORT Team: Endokrin och Diabetesmottagningen, Endokrinologiska kliniken, UMAS Syfte med deltagandet i förbättringsprogrammet: Hur kan tillgängligheten förbättras för patienterna, hur kan arbetsmiljön

Läs mer

Vårdcentralen Delfinen Höganäs Bra mottagning 2006

Vårdcentralen Delfinen Höganäs Bra mottagning 2006 Vårdcentralen Delfinen Höganäs Bra mottagning 6 Deltagare Cecilia Hultqvist Kerstin Lindell Christel Carlberg Eva-Brita Johansson Lisbeth Cronqvist distriktsläkare distriktsköterska vårdcentralschef distriktsköterska

Läs mer

V Å R D C E N T R A L E N F Å G E L B A C K E N F Å G E L B A C K S G A T A N 1 3 M A L M Ö BRA MOTTAGNING

V Å R D C E N T R A L E N F Å G E L B A C K E N F Å G E L B A C K S G A T A N 1 3 M A L M Ö BRA MOTTAGNING V Å R D C E N T R A L E N F Å G E L B A C K E N F Å G E L B A C K S G A T A N 1 3 M A L M Ö BRA MOTTAGNING Eva Bartholdson Jane Haraldson Eva Svensson Torsten Yngner 1 MÄTNINGAR VECKA 48 50, 2005 VÅRDCENTRALEN

Läs mer

SLUTRAPPORTMALL DELRAPPORT. Barn- och Ungdomsmedicinska mottagningen (BUM), lasarettet i Landskrona.

SLUTRAPPORTMALL DELRAPPORT. Barn- och Ungdomsmedicinska mottagningen (BUM), lasarettet i Landskrona. Team: SLUTRAPPORTMALL DELRAPPORT Barn- och Ungdomsmedicinska mottagningen (BUM), lasarettet i Landskrona. Syfte med deltagandet i Teammedlemmar: förbättringsprogrammet: Försöka skapa en jämnare Verksamhetschef

Läs mer

Projekt Verksamhetsutveckling Vårdcentralen Edsgärdet 2005-2006

Projekt Verksamhetsutveckling Vårdcentralen Edsgärdet 2005-2006 VÅRDCENTRALEN EDSGÄRDET Projekt Verksamhetsutveckling Vårdcentralen Edsgärdet 2005-2006 Projektledare: Lena Örtengren, Verksamhetschef Vårdcentralen Edsgärdet Primärvården Fyrbodal Ed lena.ortengren@vgregion.se

Läs mer

Vårdcentralen Filborna i Helsingborg

Vårdcentralen Filborna i Helsingborg Programrapport Bra mottagning 10 Vårdcentralen Filborna i Helsingborg Vårdcentralen Filborna ligger i nordöstra Helsingborg och har vid genomförandet av Bra Mottagning 10 2006 ett befolkningsunderlag motsvarande

Läs mer

Kirsebergs Vårdcentral

Kirsebergs Vårdcentral Slutrapport Bra Mottagning för Kirsebergs Vårdcentral Malmö Teamets deltagare: Eva Pulverer-Marat, verksamhetschef Gunnar Forssell, distriktsläkare Cindy Abrahamss, undersköterska Anna Frankell, sjuksköterska

Läs mer

PROGRAMRAPPORT. Bra Mottagning omgång 12, ÖNH-mottagningen Lasarettet Trelleborg. Enhetschef, Anita Ekelund, anita.ekelund@skane.

PROGRAMRAPPORT. Bra Mottagning omgång 12, ÖNH-mottagningen Lasarettet Trelleborg. Enhetschef, Anita Ekelund, anita.ekelund@skane. PROGRAMRAPPORT 1(5) Bra Mottagning omgång 12, ÖNH-mottagningen Lasarettet Trelleborg Syfte med deltagandet i förbättringsprogrammet: Ökad tillgänglighet Ökat resursutnyttjande Förbättrad arbetsmiljö Teammedlemmar:

Läs mer

Vårdcentralen Oxie Bra mottagning

Vårdcentralen Oxie Bra mottagning Vårdcentralen Oxie Bra mottagning Projektgruppen: Verksamhetschef Gunnel Wahlgren Distriktssköterska Kristina Hofvander Distriktsläkare Regina Feierberg Distriktsläkare Henrik Sieradzki Läkarsekreterare

Läs mer

UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE

UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE RAPPORTMALL Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 hp Jeanette Gunnarsson Bakgrund: Beskrivning

Läs mer

Vårdcentralen. Vadstena. Välkommen till Vårdcentralen Vadstena

Vårdcentralen. Vadstena. Välkommen till Vårdcentralen Vadstena Vårdcentralen Vadstena Välkommen till Vårdcentralen Vadstena Öppettider: Vardagar 08.00-17.00 Rådgivning, receptförnyelse och bokning av läkartid via sjuksköterska Telefontid: Vardagar 08.00-17.00 Samtliga

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Åsidan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Kryssa för de svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning.

Kryssa för de svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning. En del frågor ska besvaras ur två perspektiv: Så här var det för mig och Så här betydelsefullt var det för mig. Kryssa för de svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning. OMT-studien,

Läs mer

Förebygga fallolyckor för Linnéa -genom ökad användning av FaR

Förebygga fallolyckor för Linnéa -genom ökad användning av FaR Linnéa 4 Hösten 2009 Förebygga fallolyckor för Linnéa -genom ökad användning av FaR Karin Johansson, Hälsoenheten Aneta Larsson, Markaryds kommun Linda Persson, Markaryds kommun Yvonne Sand, Dialysen Ljungby

Läs mer

Vårdcentralen Kolmården

Vårdcentralen Kolmården Vårdcentralen Kolmården Välkommen till Vårdcentralen Kolmården Öppettider: 07.45-17.00 Alla besök till läkare och distriktssköterska förbokas genom telefonsamtal med sjuksköterska. Sjuksköterskorna tar

Läs mer

Svar på Inriktningsbeslut för primärvårdens akuta omhändertagande i västra Blekinge

Svar på Inriktningsbeslut för primärvårdens akuta omhändertagande i västra Blekinge !~~' ~n~ landslinget BLEKINGE Primärvårdsförvaltning Primärvårdsstab RosMarie Nilsson 2016-04-04 Ärendenummer: Dokumentnummer: Till Nämnden för primärvård och folktandvård Svar på Inriktningsbeslut för

Läs mer

LARÖDS VÅRDCENTRAL BRA MOTTAGNING

LARÖDS VÅRDCENTRAL BRA MOTTAGNING LARÖDS VÅRDCENTRAL BRA MOTTAGNING 2006 Teamdeltagare: Lena De Pedis, distriktsläkare, verksamhetschef Johanna Persson, sjuksköterska Viveka Kindbacke, läkarsekreterare Innehållsförteckning: Områdesbeskrivning

Läs mer

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 20 funktionärer svarade på utvärderingen. Genomgående är intrycket positivt och majoriteten vill göra om det. Många har kommenterat den dåliga informationen och planeringen

Läs mer

BRA MOTTAGNING 9. Projektgruppen

BRA MOTTAGNING 9. Projektgruppen BRA MOTTAGNING 9 Projektgruppen Verksamhetschef Marie Lindell, distriktssköt Distriktsläkare Marna Svenson Distriktssjukgymnast Janeta Bergman Sjuksköterska Jenny Anderson Läkarsekreterare Bodil Göransson

Läs mer

Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2014

Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2014 Datum 2015-06-01 Ert datum Beteckning FaR rapport 2014 1(4) Er beteckning Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2014 Bakgrund: FaR- verksamheten i Klippan bedrevs fram t.o.m. 31 december 2007 i projektform

Läs mer

Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne

Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne Christina Ståhl Strateg/koordinator 044-309 30 55 Datum 2009-09-01 1 (5) Redovisning från beredningens deltagande i Ystad Military Tattoo augusti 2009

Läs mer

Linnéa-projektet 3, Undersöka om det finns ett samband mellan hemtjänstinsatser och återinläggningar.

Linnéa-projektet 3, Undersöka om det finns ett samband mellan hemtjänstinsatser och återinläggningar. 1 Linnéa-projektet 3, Grupp Lessebo 2 - Mirjam Karlsson, sjuksköterska hemsjukvården Lessebo kommun. - Sofia Löfqvist, sjuksköterska avd 5 medicinkliniken CLV - Ulrika Svensson, undersköterska akutmottagningen

Läs mer

Tillämpning av Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och Lagen om ersättning för sjukgymnastik (LOS) i samband med ersättningsetablering mm

Tillämpning av Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och Lagen om ersättning för sjukgymnastik (LOS) i samband med ersättningsetablering mm HSN 2008-03-17 p 11 1 (2) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-02-16 HSN 0902-0160 Handläggare: Said Mousavi Tillämpning av Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och Lagen om ersättning

Läs mer

kommuninfo Specialnummer vård- och omsorg Kommunal information från Vännäs kommun November 2009 Gruppförsändelse till hushåll

kommuninfo Specialnummer vård- och omsorg Kommunal information från Vännäs kommun November 2009 Gruppförsändelse till hushåll kommuninfo Kommunal information från Vännäs kommun November 2009 Specialnummer vård- och omsorg Gruppförsändelse till hushåll Specialnummer från vård- & omsorg Ansvarig utgivare Ulf Norberg ulf.norberg@vannas.se

Läs mer

EXEMPEL TILLGÄNGLIGHET RVÅRDEN RDEN AKUTTEAM. Maria A Hilberth Verksamhetschef

EXEMPEL TILLGÄNGLIGHET RVÅRDEN RDEN AKUTTEAM. Maria A Hilberth Verksamhetschef EXEMPEL TILLGÄNGLIGHET PRIMÄRV RVÅRDEN RDEN AKUTTEAM - Mönsteråsmodellen Maria A Hilberth Verksamhetschef Mönsterås s HälsocentralH Ca 8 000 besök k hos distriktssköterska/sjuksk terska/sjuksköterska +

Läs mer

Vad tycker man om sin vårdcentral?

Vad tycker man om sin vårdcentral? Qulturum Rapport Vad tycker man om sin vårdcentral? En befolkningsenkät 2001 Kjell Lindström Sofia Eriksson Primärvårdens FoU-enhet 2002:3 Författare: Kjell Lindström, distriktsläkare Primärvårdens FoU-enhet

Läs mer

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Vårdgarantin I Sverige finns en nationell vårdgaranti. Den innebär att patienten ska erbjudas tid för besök och behandling inom de tidsgränser som anges

Läs mer

Hej alla glada föräldrar!

Hej alla glada föräldrar! Hej alla glada föräldrar! Vintern både kom och gick på en och samma vecka! Från djup snö och pulkaåkning till regn, is och gummistövlar. Nu är den första veckan på vårterminen i årskurs 1 avklarad, det

Läs mer

Samverkan Närsjukvård-Försäkringskassa- Arbetsförmedling- Arbetsgivare/Företagshälsovård i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen

Samverkan Närsjukvård-Försäkringskassa- Arbetsförmedling- Arbetsgivare/Företagshälsovård i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen Samverkan Närsjukvård-Försäkringskassa- Arbetsförmedling- Arbetsgivare/Företagshälsovård i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen Ett samverkansprojekt mellan Landstinget gm Anderstorps HC Försäkringskassan

Läs mer

Slutrapport. Bra mottagning Medicinmottagningen, Kiruna sjukhus.

Slutrapport. Bra mottagning Medicinmottagningen, Kiruna sjukhus. Slutrapport Bra mottagning Medicinmottagningen, Kiruna sjukhus. Deltagare: Lena Niemi Annika Lindberg Doris Hjärtström Susanna Pesonen Fredrik Kjellberg Vårdchef Enhetschef, mottagningen Sekreterare Diabetes

Läs mer

http://villaagarnasavean.se Protokoll från föreningens styrelsemöte tisdag den 3/5-2016 mellan kl. 19.00 21.00 i Tingshusets lilla rum i Lerum.

http://villaagarnasavean.se Protokoll från föreningens styrelsemöte tisdag den 3/5-2016 mellan kl. 19.00 21.00 i Tingshusets lilla rum i Lerum. Sida 1 av 5 http://villaagarnasavean.se Protokoll från föreningens styrelsemöte tisdag den 3/5-2016 mellan kl. 19.00 21.00 i Tingshusets lilla rum i Lerum. Under sammanträdet serverades en enkel fika Närvarande:

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

I Halland använder 70 procent webben för att boka tid för gynekologiskt cellprov

I Halland använder 70 procent webben för att boka tid för gynekologiskt cellprov I Halland använder 70 procent webben för att boka tid för gynekologiskt cellprov 70 % använder webbtidbok för gynekologiskt cellprov i Halland Maria Brunefjäll och Fredrik Sargren 2015-10-06 Livmoderhalscancer

Läs mer

Produktionsplanering Region Östergötland

Produktionsplanering Region Östergötland Produktionsplanering Region Östergötland Dagens tema, 2015-01-01, Förnamn Efternamn Brister i tillgängligheten Produktionsplanering För att med patienten i ett kundfokus skapa ett bra flöde, få ökad kontroll

Läs mer

Feriepraktik 2016. information till sökande

Feriepraktik 2016. information till sökande Arbetslivskontoret Feriepraktik 2016 information till sökande Kontaktuppgifter Mejl: feriepraktiken@sodertalje.se Telefon: 08-523 017 05 Besöksadress: Nygatan 22, 151 89 Södertälje Postadress: Södertälje

Läs mer

Primärvårdsforum 4 november 2015 Sammanställning från samtalstrådarna

Primärvårdsforum 4 november 2015 Sammanställning från samtalstrådarna Primärvårdsforum 4 november 2015 Sammanställning från samtalstrådarna 1. Invånarnas behov Hur lär vi känna invånarna som valt oss, deras olika uttalade och outtalade behov, drivkraft, beteende och kunskaper?

Läs mer

Välkommen till KUM på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna

Välkommen till KUM på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna Välkommen till KUM på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna Allmänt Karolinska Universitetssjukhuset i Solna har en klinisk undervisningsmottagning KUM som ligger i anslutning till akutmottagningen.

Läs mer

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Tillgänglighet

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Tillgänglighet Bilaga 2. Samtliga kommentarer till frågorna om TILLGÄNGLIGHET Härnösands kommun -Varierar beroende på vilken person man kontaktar. -dsk svarar defenitivt inte på mobilen alla gånger. är naturligtvis upptagen

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Skiftinge Eskilstuna

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Skiftinge Eskilstuna Kvalitetsbokslut 2014 Vårdcentralen Skiftinge Eskilstuna Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Patienterfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 4 Tillgänglighet...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 (9) Plats och tid SÄS Skene, sjukvårdskansliet klockan 08:30-11:10 Beslutande S Hanne Jensen ersätter Peter Rosholm, Västra Götalandsregionen M Madeleine Ekman-Boldizar, Västra

Läs mer

Till hjälp vid läkemedelsavstämning finns leg. Apotekare på Apoteket Farmaci

Till hjälp vid läkemedelsavstämning finns leg. Apotekare på Apoteket Farmaci Socialtjänsten HSL Läkemedelsavstämning D.nr: 2013/71/738 Upprättad: 2013-0109 Reviderad: 2014-11-18 Riktlinje för läkemedelsavstämning I samverkan med Närhälsan, Tibro vårdcentral. Mål: en säker och ändamålsenlig

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201120 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Uppföljning arbetssättet pulsmöten/pulstavlor

Uppföljning arbetssättet pulsmöten/pulstavlor Uppföljning arbetssättet pulsmöten/pulstavlor Inledning Inför sommaren 2013 beslutade sjukhusledningen och verksamhetscheferna om införande av ett arbetssätt med pulsmöten/pulstavlor på samtliga vårdavdelningar

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Effektivare administration i Region Skåne

Effektivare administration i Region Skåne 6 maj 2014 Ansvarig: Johan Cosmo johan.cosmo@skane.se Effektivare administration i Region Skåne SLUTRAPPORT 1 1 Projektarbete... sid 3 1.1 Bakgrund 1.2 Frågeställning 1.3 Metod 1.4 Projektgrupp 2 Resultat

Läs mer

SVERIGES 18-ÅRINGAR HAR FÅTT EN VIKTIG UPPGIFT

SVERIGES 18-ÅRINGAR HAR FÅTT EN VIKTIG UPPGIFT SVERIGES 18-ÅRINGAR HAR FÅTT EN VIKTIG UPPGIFT 9 Har du någon skada eller andra besvär i fotleder eller fötter? Nej Ja, men besvären är lindriga Ja, jag har måttliga besvär Ja, jag har svåra besvär Källa:

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Halmstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Projektrapport Undvikbar slutenvård april- september 2014

Projektrapport Undvikbar slutenvård april- september 2014 Omsorgsförvaltningen 2014-09-30 Projektrapport Undvikbar slutenvård april- september 2014 Analysmedel från Region Skåne Eva Klang Vänerklint Innehåll 1. Bakgrund... 1 Syfte... 1 Metod... 1 2. Projektredovisning...

Läs mer

Förslag till ny telefonmottagning för Psykoterapiinstitutet

Förslag till ny telefonmottagning för Psykoterapiinstitutet Förslag till ny telefonmottagning för Psykoterapiinstitutet Psykoterapiinstitutet, Björngårdsgatan 25, 11852 Stockholm, tel.08-57839700 Teamets medlemmar Carina Lodén-Randall, Lise-Lotte Müller Boberg,

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik 150122 Grännäs Strands Vårdboende / Åsa Högö VC, Christina Witalisson SSK, Malin Hansson SSK. 1/11 Innehållsförteckning

Läs mer

Skåpafors förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2011/2012

Skåpafors förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2011/2012 1(8) Skåpafors förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2011/2012 2 Definition Arbetet med att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Läs mer

LIA. Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16. Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett

LIA. Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16. Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett Alexandra Hokander-Sandberg Medicinsk sekreterare Ht-15 LIA Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16 Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett Sammanfattning I denna LIA- rapport

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

48-72 En fyrpartssamverkan för sammanhållen vård och omsorg.

48-72 En fyrpartssamverkan för sammanhållen vård och omsorg. 48-72 En fyrpartssamverkan för sammanhållen vård och omsorg. Anders Hansson PhD, DL, FoUU-centrum i Fyrbodal. Koordinatorer Vårdsamverkan Fyrbodal: Pia Lago, sjuksköterskesamordnare, Trollhättans stad,

Läs mer

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörsel- och dövverksamheten FyrBoDal

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörsel- och dövverksamheten FyrBoDal Minnesanteckning Lokalt brukarråd, Hörsel- och dövverksamheten FyrBoDal Tid: 121205 Plats: Plan 7, Hörsel-och dövverksamhetens lokaler, Vänerparken. Närvarande: Gunnar Särnbratt, HRF Uddevalla Henry Karlsson,

Läs mer

Manual. Ett verktyg för att underlätta och kvalitetssäkra kassaregistrering i Journal 3 - utdata. Version: 1.6. Primärvård 2013-08-13.

Manual. Ett verktyg för att underlätta och kvalitetssäkra kassaregistrering i Journal 3 - utdata. Version: 1.6. Primärvård 2013-08-13. Manual Ett verktyg för att underlätta och kvalitetssäkra kassaregistrering i Journal 3 - utdata Version: 1.6 Sida 1 (48) Innehållsförteckning Läkare, mott besök..03-09 Läkare, hembesök. 10-11 Läkare, hemsjukvård.

Läs mer

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS 2013-12-19 Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS Uppföljningen avser: Föreningen Lugnet Adress: Utholmsvägen 22-32, 178 91 Munsö Utförare: Föreningen Lugnet Verksamhetschef (namn och

Läs mer

Brev från bankonsulenten i arbetsområde 8

Brev från bankonsulenten i arbetsområde 8 Brev från bankonsulenten i arbetsområde 8 Luleå 2008-05-05 Till: Alla berörda parter i klubbarna i banregion 8, banansvariga i Gästrike/Hälsinglands GDF, Jämtland/Härjedalens GDF, Medelpads GDF, Norr/Västerbottens

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Trosa

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Trosa Kvalitetsbokslut Vårdcentralen Trosa Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå Kom Med projektet Ett samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skellefteå kommun och Landstinget Halvårsrapport 2008-02-16 2008-09-16 Rapporten sammanställd av: Anneli Edvinsson,

Läs mer

Svårighet för patienter att välja psykiatrisk mottagning

Svårighet för patienter att välja psykiatrisk mottagning Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2014-02-11 P 5 Siv Aronsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-23 PaN V1305-02528-34 V1306-02789-34 V1306-02926-34 V1306-02970-34 V1206-02413-34 Principärende Svårighet för patienter

Läs mer

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande!

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande! SLUTRAPPORT HAGGE SOMMARCAFE Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ Hagge sommarcafé Selma Hedberg Hur fick du idén till Hagge sommarcafé? Jag fick idén till caféet tack vare att jag bor i Hagge,

Läs mer

Kvalitetsplan 2015 Villa Utkiken

Kvalitetsplan 2015 Villa Utkiken Kvalitetsplan 2015 Villa Utkiken Inledning Beskrivning Villa Utkiken är en enhet för avlösning, belägen i lokaler inom Furunäsets företagsby. Den som sköter sin närstående i hemmet kan ansöka om avlösning

Läs mer

Patientenkät öppenvård Samtliga enkäter Sjukgymnastik och Arbetsterapi 2010

Patientenkät öppenvård Samtliga enkäter Sjukgymnastik och Arbetsterapi 2010 1(14) 1. Man eller kvinna? 1. Man 363 44 2. Kvinna 463 56 Antal ej angivit svar: 14 av 840 (=1,67%). Antal svarande: 826. 2(14) 2. Ålder? 1. under 20 år 16 2 2. mellan 21-40 år 166 20 3. mellan 41-60 år

Läs mer

Registreringsrutiner för ungdomspsykiatrisk specialistmottagning för barn- och ungdomar med tvångssyndrom

Registreringsrutiner för ungdomspsykiatrisk specialistmottagning för barn- och ungdomar med tvångssyndrom Hälso- och sjukvårdsnämndes förvaltning Sektionen för individuella vårdärenden Fredrik Persson Registreringsrutiner för ungdomspsykiatrisk specialistmottagning för barn- och ungdomar med tvångssyndrom

Läs mer

Distriktssköterskans åtgärder vid hembesök och vid öppen mottagning. Birgitta Karlsved Mona Mattson. Primärvårdens FoU-enhet 2002:2

Distriktssköterskans åtgärder vid hembesök och vid öppen mottagning. Birgitta Karlsved Mona Mattson. Primärvårdens FoU-enhet 2002:2 Qulturum Rapport Distriktssköterskans åtgärder vid hembesök och vid öppen mottagning Birgitta Karlsved Mona Mattson Primärvårdens FoU-enhet 2002:2 Författare: Birgitta Karlsved, distriktssköterska Distriktssköterskemottagningen

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

Välkommen till Korttidsvistelse/Rehabilitering I Falköpings kommun

Välkommen till Korttidsvistelse/Rehabilitering I Falköpings kommun Välkommen till Korttidsvistelse/Rehabilitering I Falköpings kommun Trädgårdsgatan 17 C-D 521 42 Falköping Telefon 0515-885723 Information Du har beviljats bistånd enligt Socialtjänstlagen i form av en

Läs mer

Besöksersättning - Registrering i Cosmic - Användarmanual för primärvården

Besöksersättning - Registrering i Cosmic - Användarmanual för primärvården Besöksersättning - Registrering i Cosmic - Användarmanual för INSTRUKTION 2 (21) INNEHÅLL INLEDNING... 4 1 FÖRKLARING KONTAKTTYPER OCH BEGREPP... 4 1.1 Kontakttyper...4 1.2 Begrepp...5 2 ANVÄNDANDE AV

Läs mer

Motion: Utvärdera öppethållande på vårdcentralerna Handlingar i ärendet:

Motion: Utvärdera öppethållande på vårdcentralerna Handlingar i ärendet: Motion: Utvärdera öppethållande på vårdcentralerna Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo 2014-09-16 Protokollsutdrag

Läs mer

BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS

BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS Catrin Filipsson Inga-Britt Nordgren Gunbritt Nordberg Mona Eidegren Jan Bergström Doris Öhlund Slutrapport maj 2008 1 Verksamhetsområde Specialistmottagningen

Läs mer

I introduktionsprogrammet finns också information om hur Socialförvaltningen/Hemtjänsten är uppbyggd via ett organisationsschema.

I introduktionsprogrammet finns också information om hur Socialförvaltningen/Hemtjänsten är uppbyggd via ett organisationsschema. Socialförvaltningen Analys av sammanställning av enkäter för semestervikarier på Socialförvaltningen i Simrishamn inom Hemtjänsten, HSL-enheten, Behovsbedömareenheten samt LSS-enheten sommaren 2007 Simrishamns

Läs mer

Hjärtsvikt Medicin SU/Mölndal i samarbete med Mölndals kommun och primärvård

Hjärtsvikt Medicin SU/Mölndal i samarbete med Mölndals kommun och primärvård Hjärtsvikt Medicin SU/Mölndal i samarbete med Mölndals kommun och primärvård CVU Rapportserie 2005:7 Projektledare: Mona Karlsson Medicinmott SU/Mölndal Mölndal Projektgrupp: Maria Morén Ulf Axelsson Margaretha

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Fröslunda Eskilstuna

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Fröslunda Eskilstuna Kvalitetsbokslut 2014 Vårdcentralen Fröslunda Eskilstuna Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 6 Patienterfarenheter... 6 Smidig resa genom vården... 6 Tillgänglighet...

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 168, Allmänpsykiatrisk slutenvård PIVA, Landstinget i Värmland Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus

Läs mer

MEDBORGARUNDERSÖKNING 2 Juni 2014

MEDBORGARUNDERSÖKNING 2 Juni 2014 MEDBORGARUNDERSÖKNING 2 Juni 2014 Medborgarpanelens upplevelse av hälso- och sjukvårdens tjänster på webben. Arbetsmaterial 2014-0-23 Handläggare Ove Granholm 2014-0-23 2(7) Undersökning nummer 2 är slutförd.

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011. VC Fröslunda

Kvalitetsbokslut 2011. VC Fröslunda Kvalitetsbokslut 2011 VC Fröslunda Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

kärlröntgenundersökning

kärlröntgenundersökning Till dig som skall genomgå en kärlröntgenundersökning Information till patient & närstående Denna information avser kärlröntgenundersökning vid Kärlkirurgisk vårdavdelning 18, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Läs mer

Bernhard Agardh, Kullabygdens RPG

Bernhard Agardh, Kullabygdens RPG Sida 1 av 6 Plats och tid Gruvsalen, kl 14.00-15.30 Närvarande Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Sekreterare Anita Söderlind, socialnämnden Ulf Molin, kommunstyrelsen Jan-Olof

Läs mer

Birgitta Wiberg Ordförande

Birgitta Wiberg Ordförande Sid 1 av 5 Sammanträde med styrelsen på: Kastanjegården, Hökarängen. Tisdagen den 8 december 2008 mellan klockan 18.30 och 19.30 Närvarande ledamöter; Birgitta Wiberg, ordförande Rita Lundin, vice ordförande

Läs mer

Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter

Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter Kvalitetsrapport 13, 2007 KVALITETSRAPPORT En enkät har delats ut till alla personer som Individ- och familjeomsorgen hade kontakt med under vecka

Läs mer

Uppföljning av Patient Närmre Vård Avdelning 15 Ängelholms Sjukhus Januari 2007

Uppföljning av Patient Närmre Vård Avdelning 15 Ängelholms Sjukhus Januari 2007 Uppföljning av Patient Närmre Vård Avdelning 15 Ängelholms Sjukhus Januari 2007 Eva Müller Avdelningschef Avdelning 15 Ängelholms sjukhus januari 2007 Postadress: Ängelholms sjukhus, 262 81 Ängelholm Besöksadress:

Läs mer

Brukarundersökn UM. kön?

Brukarundersökn UM. kön? Brukarundersökn UM kön? kvinna 128 83,7 man 22 14,4 annat 3 2 Total 153 100 100% (153/153) Inom ungdomsmottagningens arbete är det viktigt att skapa god relation med de personer man kommer i kontakt med.

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team NYKÖPING Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2015 Medihead

Kvalitetsberättelse 2015 Medihead Kvalitetsberättelse 2015 Medihead Inledning och verksamhetsbeskrivning: Medihead ett privat hemtjänst och assistansföretag, med mångkulturell inriktning (främst till persisk-, arabisk- och kurdisk- talande

Läs mer

KVALITETSINDIKATORER PÅ 1177.se

KVALITETSINDIKATORER PÅ 1177.se KVALITETSINDIKATORER PÅ 1177.se Invånartjänster idag Nationella tjänster från Sveriges landsting och regioner Hälso- och sjukvårdstjänster som kan användas dygnet runt Ger råd om hälsa och relationer,

Läs mer

Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet för patienter att välja psykiatrisk vård

Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet för patienter att välja psykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-20 1 (3) HSN 1402-0307 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-06-17, p 11 Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet

Läs mer

Omvårdnadspersonal Dokumentation HSL 2010-03-15. Rutin för dokumentation av omvårdnadspersonal vid hälso- och sjukvårdsinsatser

Omvårdnadspersonal Dokumentation HSL 2010-03-15. Rutin för dokumentation av omvårdnadspersonal vid hälso- och sjukvårdsinsatser Socialtjänsten Omvårdnadspersonal Dokumentation HSL 2010-03-15 Rutin för dokumentation av omvårdnadspersonal vid hälso- och sjukvårdsinsatser Som omvårdnadspersonal utför man ibland hälso- och sjukvårdsuppgifter

Läs mer

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015.

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Närvarande: Elisabeth Forssén, verksamhetschef, Eva Eriksson, samordnare och undersköterska, Inger Brandell,

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

Att mäta för att veta. Senior alert

Att mäta för att veta. Senior alert Att mäta för att veta Senior alert Kvalitetsregistrens syfte systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra vårdens kvalitet (Patientdatalagen) Syftet med mätningarna i Senior alert Förbättring Forskning

Läs mer

Kommentarer om Årsberättelse 2008 och tertialrapport 3 från SAMS

Kommentarer om Årsberättelse 2008 och tertialrapport 3 från SAMS SAMS-utvärdering Harry Petersson Med kompletterande anteckningar från Joakim Tranquist 2009-02-05 Kommentarer om Årsberättelse 2008 och tertialrapport 3 från SAMS 1. Inledning Det var intressant att läsa

Läs mer