Internationalisering och jag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Internationalisering och jag"

Transkript

1 Övningar

2 Internationalisering och jag Övning 1: Ordassociationer Övningar för att testa dina attityder till internationalisering och fundera på om det passar dig att resa ut i världen. Vad tänker du på när du hör orden arbetsläger diplomat fattigdom utbyteselev Ryssland utlänning språkhuvud karriärstig konsumtion missionsarbete New York au pair urinvånare kulturchock levnadsstandard kosmopolit Afrika Övning 2: Bra, bättre, bäst-vilket land? Lista tre länder som du skulle vilja bo i en kort tid Lista tre länder som du absolut inte vill resa till Fundera över varför du vald just de här länderna. Vad är det som intresserar eller inte intresserar dig med dem? Vad vet du om länderna? Vilka saker förknippar du med dem? Sök mer information om länderna som inte intresserade dig! Du kan också jämföra dina egna associationer med det som en kompis förknippar med orden.

3 Övning 3: Resfeber eller inte? Ta tempen! Håller inte alls med Vet inte/ Har inte tänkt på det Håller helt med Läs påståendena och kryssa för lämplig plats på resfebertermometern 1. Jag befinner mig just nu i en fas av livet då jag gärna åker utomlands. 2. Jag har alltid varit intresserad av främmande språk och kulturer. 3. Jag hittar troligen ett arbete utomlands. 4. Utomlands skulle jag kunna göra saker som inte är möjligt i Sverige. 5. Det skulle vara intressant att testa om jag klarar mig utomlands. 6. Studier eller arbete utomlands skulle ge mitt liv en välkommen omväxling. 7. Utomlands får jag distans till mitt liv och kan fundera över vad jag ska bli när jag blir stor 8. Jag är intresserad av vad personer från andra länder anser om svenskar. 9. Att uppleva kulturskillnader berikar ens liv. 10. När jag besöker ett annat land funderar jag ofta på hur det skulle vara att bo där. Om de flesta av dina svar ligger på det blåa området, passar det kanske dig bättre att skaffa internationella erfarenheter här hemma. Uppgiften Klara! Färdiga? Gå! är bra om du vill fundera mer på utmaningen att ge dig ut i världen. Om de flesta av dina svar ligger på det röda området har du helt klart resfeber!

4 Nytt språk Nya tankar? Övning 1: Moln Molnen visar olika aspekter av livet som kan påverkas av att du åker utomlands. Kryssa för de av molnen som du tror skulle ändras mest för dig om du gav dig ut i världen. Hur många moln kryssade du för? Familj Fritid Studier Det innebär en stor förändring att flytta utomlands till en främmande livsmiljö med ett främmande språk och en ny kultur. Det går aldrig att förbereda sig på alla förändringar på förhand. Men du kan bedöma dina egna möjligheter att klara dem genom att föreställa dig eventuella nya situationer och fundera över hur du skulle reagera på dem. Yrkesval Värderingar Boende Vardagsrutiner Världsåskådning Vänskapsförhållanden Hälsa och välmående Tankar om den egna kulturen Arbete Självkännedom Annat, vad

5 Övning 2: Tidigare förändringar Dra dig till minnes hur du tidigare har reagerat på större förändringar. Till exempel att flytta till en annan ort, börja studera eller börja på ett nytt jobb. Försök minnas någon större förändring i ditt liv och fundera över: Vad var din första tanke om situationen? Vad gjorde du eller hur betedde du dig? Vilka känslor och intryck väckte förändringen hos dig? Hur ställde sig dina närmaste till förändringen? Vad var det värsta eller det bästa med förändringen? Hur anpassade du dig till förändringen? hur länge tog det? Vad lärde du dig om dig själv av förändringen? Kan du identifiera något återkommande sätt att reagera på förändring som är typiskt för dig?

6 Klara! Färdiga? Gå! Bedöm dig själv och dina färdigheter med hjälp av följande påståenden på skalan 1: mycket sällan 2: ibland 3: ofta 4: nästan alltid 1. Jag är bra på att förstå människors ordlösa kommunikation och gester 2. Det är lätt för mig att prata med främmande människor 3. Jag accepterar andras olika åsikter eller uppfattningar 4. Jag försöker ställa mig fördomsfritt till olika saker 5. Jag kan uttala min egen åsikt i en grupp 6. Jag blir förstådd också på främmande språk 7. Jag har en realistisk bild av mina egna svaga och starka sidor 8. Jag anpassar mig snabbt till förändrade omständigheter 9. Jag kan agera flexibelt i olika situationer 10. Jag är bra på att stå ut med osäkerhet 11. Jag kan beskrivas med ordet äventyrslysten 12. Jag blir inte nedslagen av motgångar, utan jag lär mig av dem och gör ett nytt försök 13. Jag öppen och redo för nya erfarenheter och att lära mig nytt 14. Jag vet vad jag ska göra för att må bättre i stressiga situationer 15. Jag träffar gärna nya människor och tar initiativ till nya bekantskaper 16. Jag vågar be om råd av okända 17. Jag är beredd att ifrågasätta mina tänke- och handlingssätt Du behöver inte vara expert på något område eller språkgeni för att ge dig ut i världen du reser ju iväg för att lära dig! Du har säkert många sådana färdigheter som hjälper dig att klara dig i den nya miljön. Men innan du reser iväg är det ändå bra att göra en liten kartläggning av din egen kompetens. Det ger dig också självförtroende inför resan. Min beredskap att möta världen: Mest ettor: Alla är barn i början. Det räcker att jag har viljan och den rätta attityden att utveckla mina kunskaper, färdigheter och kompetenser. Mest tvåor: Jag har redan många nyttiga färdigheter i bagaget. Jag borde bara lita mer på mig själv. Mest treor: Jag tycks ha goda förutsättningar för att ge mig ut i världen. Mest fyror: Varför sitter jag fortfarande här? Iväg och packa!

7 Du = Sverige ute i världen Utomlands representerar du en främmande kultur och väcker kanske intresse bland folk. Troligen kommer du att få frågor om Sverige och svenskhet. På samma sätt som du kanske har starka uppfattningar om ett visst land eller en viss kontinent, kan folk utomlands ha fördomsfulla bilder av Sverige och svenskar. Ute i världen betraktas du ofta inte som en individ, utan i första hand som svensk, nordbo, europé eller västerlänning. Med ditt eget beteende kan du bidra till att antigen förstärka eller rasera fördomar. Vilka saker vill du förmedla världen om svenskhet? Vad betyder svenskhet för dig? Vilka attityder kan du som svensk stöta på ute i världen? Om du har bekanta som har varit eller bott utomlands kan du fråga dem om deras erfarenheter. Hur ser du på dig själv i ett främmande land? Det är bra att förbereda sig på nyfikna frågor och kanske packa med några foton från Sverige. Vill du repetera vissa grundläggande fakta om Sverige finns information här:

8 Vad får dig att ticka? Välj de av följande påståenden som bäst passar in på dig. Jag vill få distans till mitt liv och fundera ute i världen på vad jag ska bli som stor. Jag vill nätverka och skaffa goda kontakter för arbetslivet utomlands. Min kompis är redan ute i världen och jag vill till samma ställe som hon/han. Jag är beredd att ändra mina planer utomlands, till och med snabbt om det behövs, om jag träffar på nya möjligheter eller intressanta människor. På resan hoppas jag att jag möter olika situationer och människor av vilka jag kan lära mig något nytt. Jag vill få internationell erfarenhet, för den är nyttig med tanke på framtiden och en fördel när man söker jobb. Gör det här testet om du redan har bestämt dig för att resa ut i världen. Testet är ett lättsamt sätt att fundera på dina olika orsaker och motiv till att åka utomlands. Motiven hänger inte nödvändigtvis ihop med vad du ska göra ute i världen. Du kan ha många motiv samtidigt och de kan ändras flera gånger, när omständigheterna eller förväntningarna förändras. Just nu känns det som om jag skulle trivas bättre någon annanstans än i Sverige. Jag tror att jag utomlands kan hitta ett intressantare eller bättre betalt jobb än i Sverige. Det spelar inte så stor roll vad jag gör utomlands, bara jag ser och upplever allt möjligt nytt. Jag vill åka utomlands för att bli självständigare och modigare. Jag vill utomlands för att flytande språkkunskaper hjälper mig senare när jag söker jobb. Jag vill främst resa i många olika länder och bekanta mig med olika kulturer. Räkna till slut ihop hur många påståenden du har från de olika grupperna. Se resultatet på nästa sida! Jag vill sätta mig själv i ett utmanande läge för att testa hur jag klarar mig på egen hand. Utomlands kan jag studera ett ämne som jag inte blir antagen till i Finland. Jag vill resa runt i flera olika länder och jag kan ta ströjobb då och då för att få tillräckligt pengar för att fortsätta min resa. I Sverige erbjuds inte alla sådana möjligheter som skulle kunna vara till nytta i min situation. Jag vill utomlands för att få högklassig undervisning inom mitt ämne. Bearbetning av övningsmaterial ur Med kurs mot världen framtaget av CIMO i Finland, cimo.fi

9 Mest Äventyr och nya perspektiv på livet Du vill ut i världen för att få omväxling i ditt liv, äventyr och nya vänner. Du vill se främmande kulturer och du är öppen för allt nytt. Vad du ska göra ute i världen är inte det viktigaste, utan du är beredd att ta ströjobb om det betyder att du kan stanna utomlands längre. Mest Personlig utveckling Du vill åka utomlands för att få mer livserfarenhet, bli självständig och lära känna dig själv bättre. En orsak kan också vara behov av distans till hemlandet, att ta ett mellan- eller sabbatsår och fundera över dina framtidsplaner. Mest Nytta för karriären eller studierna Du reser ut i världen eftersom du där vill lära dig saker som du har nytta av i din karriär eller i dina studier. Utlandserfarenheter kan innebära att du får ett försprång till andra i din bransch eller så krävs det överlag internationell erfarenheter inom din bransch. Fundera alltså på hur du ska motivera nyttan som du fått av dina internationella erfarenheter för dina kommande arbetsgivare. Mest Ute i världen finns det något som inte finns här hemma Du åker utomlands för att du inte får det du vill ha i Sverige. Det kan hända att det inte finns rätt slags arbete eller studieplats för dig i Sverige. Allt kanske är hur bra som helst i hemlandet, men du känner att du längtar till ett annat land eller en annan kultur.

10 Kom-ihåg inför resan Tänk också på det här när du planerar din resa: Kontakter Har du redan kontakter i värdlandet? Hur kan dina kontakter hjälpa dig att genomföra dina planer? Tala om för din bekanta vart du är på väg och fråga om de känner någon som har bott i värdlandet som kan ge dig tips. Kontakterna kan hjälpa till med att reda ut praktiska saker och vägleda dig i din anpassning till den nya miljön. Boende Vilka bostadsalternativ finns i området dit du ska resa? Tänker du bo i studentboende eller söka bostad annat sätt? Söker du bostad redan från Sverige eller först på ort och ställe? Var ska du bo tills du hittar en bostad? Ta reda på vad boendet kostar i värdlandet. Budget Hur mycket pengar kommer du att behöva per månad? Utöver boendekostnaderna ska du tänka på utgifter för lokaltrafik, mat, nöjen och resor inom landet. Ju längre du stannar i landet, desto troligare är det att du också råkar ut för andra överraskande utgifter. KOLLA UPP! Översättningar av arbetsintyg och studiebetyg Utlandsstudiestöd Arbetslöshetsersättning utomlands Beskattning Visum, arbetstillstånd, uppehållstillstånd Socialskydd och hälsovård Europeiskt sjukvårdskort Försäkringar Vaccinationer Boende Pass/identitetsbevis Adressändring Fritid Vad brukar du göra på din fritid? Anpassningen går lättare om du kan fortsätta med dina intressen utomlands så ta reda på om du kan göra det på orten dit du ska. På din nya bostadsort kan det också finnas andra möjligheter till fritidssysselsättning och hobbyer. Vilka saker kan du tänka dig att proova på i värdlandet? På EURES - den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet - finns mer information om att leva och arbeta i olika länder. (välj sv för att besöka EURES med svensk text)

11 Resedagbok Komplettera meningarna! Resans syfte var När jag reste iväg, väntade jag mig inte att utomlands möta Jag har fått Du kan fylla i resedagboken när du har återvänt till Sverige från utlandet. Resedagboken är också ett bra sätt att reflektera över tidigare utlandserfarenheter Jag känner att jag har förändrats på så sätt att I det land där jag bodde gillade jag speciellt Jag gillade inte Under utlandsvistelsen längtade jag efter Fördomar som visade sig vara falska var att En utsikt som jag kommer ihåg är Mitt svagaste ögonblick var Om jag hade bott i Sverige under samma tid hade jag säkert inte lärt mig Med mig från världen har jag Jag har lärt mig om mina reaktioner i förändringslägen att Om jag reser utomlands igen kommer jag inte att Åt andra som ska resa iväg skulle jag ge rådet att När jag berättar om mina erfarenheter för mina vänner tänker jag speciellt på För kommande arbetsgivare vill jag tala om att jag har lärt mig Mitt förhållande till hemlandet nu är Från världen saknar jag Mitt nästa resmål i världen är Fundera på positiva saker som du har upplevt eller lärt dig. Kan du ta med dig någon av dessa till ditt liv i Sverige och/ eller utnyttja dem på något sätt här hemma? Fundera på negativa saker som du upplevt. Hade du någon nytta av att gå igenom dem? Om du har gjort moln-uppgiften i det här materialet (under avsnittet Nytt språk nya tankar?) kan du gå tillbaka och kolla om du då förutsåg rätt områden i ditt liv som skulle förändras.

12 Gruppövningar Övning 1: Kortspelet att inte begripa reglerna Instruktion: Dela in gruppen i exempelvis fyra mindre grupper och dela ut en kortlek till varje grupp. Varje grupp hittar på enkla regler för ett kortspel att spela i gruppen under tystnad. Gruppen spelar i fem minuter under tystnad, sedan byter alla grupper en deltagare. Reglerna får inte förklaras för den nya gruppmedlemmen, utan gruppen ska spela kortspelet från början igen under tystnad och den nya medlemmen får i uppgift att vara lyhörd och lära sig spelreglerna genom att titta och lära sig av sina och andras misstag. Efter fem minuter byter alla grupper ännu en deltagare och så vidare tills alla provat på att vara ny i en grupp. Övningen visar på det roliga och samtidigt utmanande med att komma till en grupp där man inte kan prata och inte förstår spelreglerna. Detta liknar hur det kan vara att komma till en ny kultur. Kortspelet är ett tips från Globalpsykologerna.se

13 Gruppövningar Övning 2: Vem ska lämnas kvar? Instruktion: De tio personer som anges nedan har valts ut till passagerare på ett rymdskepp som ska resa till en annan planet, eftersom jordklotet i morgon riskerar att gå under på grund av en hotande kollision med en annan himlakropp. Ett fel har uppstått i rymdskeppet i sista sekund och bara sju passagerare får plats ombord. Det är din uppgift att välja ut sju passagerare. Det är alltså tre på listan som inte kan åka med. Sätt en etta vid den person du anser ska tas bort först från passagerarlistan, en tvåa vid nästa, och en trea vid den sista personen som ska tas bort. De här tre kommer alltså inte att komma med på rymdskeppet. De övriga sju kan åka och blir kanske de enda som överlever av hela mänskligheten. Passagerarlistan har hittills omfattat: 1. en revisor 2. revisorns gravida fru 3. en kvinnlig konststuderande Övningen visar på skillnader i värderingar och de problem det kan innebära för samarbetet i och med svårigheterna att hitta rätt lösning i en grupp där medlemmarna har olika inställningar. Övningen görs först i små grupper som på 15 minuter ska enas om sitt val. Därefter diskuterar och jämför de olika grupperna sina val med varandra. Eftersom passagerarlistan består av personer med olika inbördes kvalitéer som mänskligheten har behov av kan diskussionens vågor gå höga. Deltagarna måste försvara sin inställning eller snarare de värden de anser är viktigast för mänskligheten. 4. en professionell fotbollsspelare 5. en intelligent kvinnlig filmstjärna 6. en manlig medicinstuderande 7. en berömd författare 8. en kvinnlig biokemist 9. en 70-årig präst 10. en polis

14 Exempel på utvärderingsfrågor till deltagare efter en utlandsvistelse Frågor till deltagaren: 1. Är du nöjd med vistelsen? 2. Har du uppnått målen med vistelsen som du angav i din ansökan? 3. Lärde du dig dessutom något nytt som du inte hade väntat dig? Upplysningar om: Ålder Kön Utbildningsbakgrund Status (dvs. arbetslös, förvärvsarbetande, under utbildning/aktivering) tidigare och nu. 4. Har du samma framtidsplaner som du hade före vistelsen? 5. Vad tycker du var den största behållningen av vistelsen? 6. Vad är du mest missnöjd med när det gäller vistelsen? 7. Tycker du själv att vistelsen har förändrat dig? 8. Har du lagt märke till om andras uppfattning av dig har förändrats positivt eller negativt efter utlandsvistelsen? 9. Vänner, föräldrar, andra? 10. Gick du en förberedande kurs före avresan? 11. Om ja kände du dig tillräckligt väl förberedd för vistelsen? 12. Om nej vad skulle man kunna göra för att göra förberedelsen ännu bättre? 13. Har du några tips som du gärna vill vidarebefordra till andra som ska iväg på samma typ av vistelse? Frågorna togs fram av dåvarande Internationella Programkontoret och användes för att utvärdera det tidigare Interpraktikprogrammet

15 Exempel på utvärderingsfrågor till mottagande part efter en utlandsvistelse Frågor till värdföretag: Utvärdering av ett värdföretag sker ofta skriftligt. Många företag har inte möjlighet att ta sig tid att skriva en rapport, utan man föredrar ett enkelt frågeformulär som går snabbt att fylla i (eventuellt multiple choice), med plats för ett par fördjupade kommentarer i slutet. En annan möjlighet är ett utvärderingssamtal per telefon. Då kan följande frågor vara relevanta: Upplysningar om: Ålder Kön Utbildningsbakgrund Status (dvs. arbetslös, förvärvsarbetande, under utbildning/aktivering) tidigare och nu. 1. Har ni tidigare haft svenska elever i ert företag? 2. Varför sa ni ja till att ta emot en svensk elev? 3. Har era förväntningar infriats? 4. Fick ni före vistelsen tillräckligt med information om era förpliktelser gentemot eleven, om vistelsens karaktär? 5. Var informationen om elevens utbildningsmässiga bakgrund tillräcklig? 6. Var ni nöjd med elevens språk- och ämneskunskaper? 7. Var eleven tvungen att gå särskilda utbildningar i ert företag under vistelsen (t.ex. språk, speciella ämneskunskaper m.m.)? 8. Finns det saker som ni anser att eleven skulle ha kunnat vara förberedd på före vistelsen hos er? 9. Har det varit några problem i samband med organiseringen av vistelsen (kontakten med elevens skola, ev. skolgång under vistelsen m.m.)? 10. Har ni hjälpt eleven med annat än det rent ämnesrelaterade (bostad, fritid och så vidare)? 11. Har ni andra elever? 12. Om ja var den svenska eleven jämbördig med de andra i det dagliga arbetet? 13. Vad var särskilt positivt/negativt med att ha svensk elev? 14. Kan ni tänka er att ta emot svenska elever framöver? Frågorna togs fram av dåvarande Internationella Programkontoret och användes för att utvärdera det tidigare Interpraktikprogrammet

Internationalisering och jag

Internationalisering och jag Internationalisering och jag Med hjälp av uppgifterna i den här delen kan du testa dina egna attityder till internationalisering och fundera på om det skulle passa dig att ge dig ut i världen. Bra, bättre,

Läs mer

Internationalisering och jag

Internationalisering och jag Internationalisering och jag Med hjälp av uppgifterna i den här delen kan du testa dina egna attityder till internationalisering och fundera på om det skulle passa dig att ge dig ut i världen. Mitt språkhuvud

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Pengar, tid och ett gott liv 2015

Pengar, tid och ett gott liv 2015 Pengar, tid och ett gott liv 2015 I Sparbankens enkät Pengar, tid och ett gott liv tog vi reda på vad finländarna skulle ändra på i sitt liv om de inte behövde tänka på pengar. Enkäten gjordes sommaren

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån?

Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Tabellbilaga Unga vuxnas boende, Sverige 2015 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Tabell 1. Andel 20 27-åringar boende i föräldrahemmet, 1997 2015 (procent) Hos föräldrar 15 17 18 21 19 19 21 22 23

Läs mer

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen En undersökning av Studentum om val till högskola och Kvalificerad Yrkesutbildning Studentum AB Torstenssonsgatan

Läs mer

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

Karriärfaser dilemman och möjligheter

Karriärfaser dilemman och möjligheter Karriärfaser dilemman och möjligheter Karriärdilemman Karriärdilemman kan uppstå av många olika orsaker. Oavsett anledning kan vi känna att vi inte är tillfredställda eller känner oss otillräckliga i den

Läs mer

Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar

Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar Ungt Fokus Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar Ungt Fokus Föräldraträffar på skola/förskola är ett bra forum för att stärka föräldrarna i sin föräldraroll Föräldrarna är viktigast för barnen/ungdomarna,

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Vi har fått in svar från 27 föräldrar. Vi har ca 70 barn i fyran och femman, resten är sexor. Alla frågor kunde ni svara på med ett

Läs mer

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID anvisningar för föreläsaren futureimagebank.com futureimagebank.com

Läs mer

Varför är jag domare. Roller och förväntningar

Varför är jag domare. Roller och förväntningar Domarskap Steg1 1 2 Varför är jag domare Två domare reagerar inte lika i en likartad situation under matchen. Två människor är inte lika. Alltså finns det inget facit till hur vi bör förbereda oss inför

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Deltagarens rapporteringsblankett KA1 Mobilitet bland studerande och nyutexaminerade vid yrkesläroanstalter Call 2015

Deltagarens rapporteringsblankett KA1 Mobilitet bland studerande och nyutexaminerade vid yrkesläroanstalter Call 2015 Deltagarens rapporteringsblankett KA1 Mobilitet bland studerande och nyutexaminerade vid yrkesläroanstalter Call 2015 Punkter som markerats med asterisk (*) är obligatoriska. 1 Deltagarrapportens syfte

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Idrottens föreningslära GRUND

Idrottens föreningslära GRUND 1 Lärgruppsplan Idrottens föreningslära GRUND Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Idrottens

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Regionala Godstransportrådet Attitydundersökning Godstransportköpare och Speditörer

Regionala Godstransportrådet Attitydundersökning Godstransportköpare och Speditörer Regionala Godstransportrådet Attitydundersökning Godstransportköpare och Speditörer Januari 2010 Reagera Marknadsanalys AB OM UNDERSÖKNINGEN Upplägg Reagera Marknadsanalys har under december 2009 genomfört

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

En liten guide till kvinnohälsa

En liten guide till kvinnohälsa En liten guide till kvinnohälsa Barnmorskemottagningarna i Primärvården Skåne vart ska jag gå? får jag tvillingar? ÄR DET RÄTT FÖR MIG? är det normalt? kostar det något? Trygghet är vår specialitet är

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER I ETT SAMARBETE MED FÖRSAMLINGSPROGRAMMET I EVANGELISKA FRIKYRKAN, HYLLIE PARKS FOLKHÖGSKOLA OCH STUDIEFÖRBUNDET BILDA 2 Nära smågrupp

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen Demokratifesten årsmöte för lokalgruppen 2014 2015 Guiden är till våra lokalgrupper så att de kan genomföra demokratiska, inkluderande och roliga demokratifester. Till guiden finns ett flertal mallar och

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån?

Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Tabellbilaga Unga vuxnas boende, 2015 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Tabell 1: Andel 20 27-åringar boende i föräldrahemmet,, 2001 2015 (procent) Hos föräldrar 24 24 26 23 26 26 29 28 Tabell 2:

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut.

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut. Om skaparen Tomas vet exakt vad han pratar om eftersom allt han förmedlar är självupplevt. Å ena sidan Mr Destruktiv med droger, slagsmål, mobbing och självhat i bagaget. Å andra sidan en stark vilja att

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Spindeldiagram. Stockholm / Kista gymnasium / Administration, handel och varuhantering Beställda: 18 Antal svarande: 18 Svarsfrekvens: 100%

Spindeldiagram. Stockholm / Kista gymnasium / Administration, handel och varuhantering Beställda: 18 Antal svarande: 18 Svarsfrekvens: 100% Enkät i gymnasiesärskolan Undersökning genomförd våren 2015 Rapporten innehåller resultaten för din klass/skola. Resultaten är uppdelade efter de olika frågeområdena: Trygghet och trivsel, Lärandet, Inflytande,

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du? Under april och maj månad besökte representanter från nämnden fem gymnasieskolor i Sjuhärad; Tingsholmsgymnasiet i Ulrice, sgymnasiet i, i,

Läs mer

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering UPPLYSANDE» för säkrare hantering Första-hjälpen modiga till hästar Hur vi hanterar hästars rädslor kan variera väldigt och resultaten blir inte alltid som vi önskat. Svante Andersson, erkänd hästtränare,

Läs mer

Självbestämmande och delaktighet

Självbestämmande och delaktighet NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Självbestämmande och delaktighet November 2014 Instruktioner till träff 1, Hösten 2014. Värdighetsgarantierna i Mölndal Stad Instruktioner för samtalet

Läs mer

hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport

hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport Till dig som är student Studietiden är för många en fantastisk tid med frihet, möjligheter och inspiration. Samtidigt innebär det ett

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201120 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Pedagogisk planering Åk 2 Skriva brev

Pedagogisk planering Åk 2 Skriva brev 2016-01-12 Pedagogisk planering Åk 2 Skriva brev Följande förmågor, kunskapskrav och centralt innehåll i lgr11 ligger till grund för detta arbetsområde i ämnet Svenska: Inom detta arbetsområde får möjlighet

Läs mer

Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2

Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2 Nordens Nyheter Nummer 2 Söndagen den 1.7.2012 Lägeröppningen! Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2 Isopomo har planerat Vi har

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om i samhället. Enkäten innehåller frågor om dig och dina

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max har en rymdvarelse, Allan Zongo hemma hos sig. Den har råkat landa i deras trädgård med sitt rymdskepp. Max mamma är på sjukhuset,

Läs mer

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 Reviderad 2009-09-30 av rwk Sidan 1 av 23 Innehållsförteckning HANDLINGSPLAN - AMT...3 Åtgärdstrappan en handlingsplan

Läs mer

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015 Att leda förändring Jostein Langstrand Daniel Lundqvist Helixdagen 2015 Det är farligt, Frodo, att gå ut genom dörren och ut på vägen. Håller du inte fötterna i styr, vet ingen vart du kan svepas i väg.

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Innehåll Bakgrund Syfte Metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information Om Trafikverket Bakgrundsdata

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

välkommen till S-studenters 27:e kongress!

välkommen till S-studenters 27:e kongress! välkommen till S-studenters 27:e kongress! S-studenter 27:e ordinarie kongress går av stapeln 10-12 juni på Karlstads universitet. Förbundsstyrelsen och värdklubben S-studenter Karlstad hälsar dig hjärtligt

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

Uppdrag: Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2

Uppdrag: Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2 Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. I Uppdrag: Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2 Dags att ta steget från ord till handling Uppdrag: Rädda Östersjön! Ni har nu

Läs mer

Ladda för fotboll i Södertälje FK

Ladda för fotboll i Södertälje FK Ladda för fotboll i Södertälje FK Guiden till hur DU ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi - 1 - Innehåll Inledning sid 2 Frukost - det viktiga målet sid 3 Vilken frukosttyp är du?

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Nationella resultat 2013

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Nationella resultat 2013 Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Nationella resultat 2013 Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris, men du får inte

Läs mer

Transseans på Stockholm Spiritualistiska Förening. Den 8 februari, 2016

Transseans på Stockholm Spiritualistiska Förening. Den 8 februari, 2016 Transseans på Stockholm Spiritualistiska Förening Den 8 februari, 2016 Låt mig få presentera mig, mitt namn är Efraim jag är en av dessa som använder detta medium för att informera er här på jorden om

Läs mer

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Mantha Kasagianni Kvällens upplägg o Kort information om sektionen för förebyggande arbete o Insatser på skolor I Botkyrka o Barns svar med diskussioner

Läs mer

Var med och beskriv läget i länet

Var med och beskriv läget i länet SCB Månad 2015 Var med och beskriv läget i länet Länsstyrelsen i Stockholm har som uppgift att främja länets utveckling. För att göra detta på bästa sätt behöver vi din hjälp. Du kan genom att svara på

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

Vad tycker du om din hemtjänst?

Vad tycker du om din hemtjänst? 0849065530 Vad tycker du om din hemtjänst? Alla äldre har rätt till en hemtjänst med god kvalitet. För att kunna förbättra och utveckla hemtjänsten genomför Institutet för kvalitetsindikatorer denna undersökning

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Att ordna en interaktiv diskussion för Raoul Wallenbergs dag

Att ordna en interaktiv diskussion för Raoul Wallenbergs dag Att ordna en interaktiv diskussion för Raoul Wallenbergs dag Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage. Genom enastående ledarskap och kreativitet

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2015015 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Personal Strategerna. Anställningsintervjun. Hur du gör ett första gott intryck

Personal Strategerna. Anställningsintervjun. Hur du gör ett första gott intryck Kapitel 10. Sid 1 Anställningsintervjun. Hur du gör ett första gott intryck Kom ihåg följande vid intervjun: Du har bara trettio sekunder på dig att göra ett bestående intryck. Forskning har visat att

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

Finansierad av: Tell-Us

Finansierad av: Tell-Us Finansierad av: Tell-Us Teckenspråkiga elevers livssituation utvecklingsstörning Tell-Us Arvsfondsprojektet Tell-Us syfte är att ge teckenspråkiga elever med utvecklingsstörning det elevinflytande de har

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

Utbildning ur ett barnfattigdomsperspektiv

Utbildning ur ett barnfattigdomsperspektiv Utbildning ur ett barnfattigdomsperspektiv -vad säger forskningen och hur ska vi arbeta i praktiken? Anders Trumberg Enheten för hållbar utveckling anders.trumberg@ Vad är fattigdom? Hur mäter vi fattigdom?

Läs mer

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering - Film >> - Presentationer - Utvärdering - Kommentarer 18 frågor 11 frågor 5.3.2013 A. RESAN a. utveckla min kommunikationsförmåga

Läs mer