Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!"

Transkript

1 Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar sig, för det enkla men tråkiga svaret. För det var dit jag fick möjlighet att åka. Jag sökte som förstahandsval Sydney men Irland var dock en stark tvåa. Men det handlade i alla fall på en andra plats, mycket för att jag tyckte skolan verkade spännande, de hade kurser jag ville läsa samt att de snackade engelska. Jag är en sån där outbildad individ som bara kan två språk De följande 1442 orden kommer gå in lite djupare på vad jag faktiskt gjorde I Irland, hur det var och sist men inte minst lite tips på om du funderar på att göra något liknande. Att landa Min Irlands resa började kvällen innan jag satt mig på planet. Det är nämligen så att jag är en utav dessa som är väldigt tunnhårig, min frisör har försökt förberett mig i flera år och mitt hår har klippts kortare och kortare Nu när det ändå var dags för en stor förändring, att flytta utomlands, så varför inte göra en annan förändring och bli av med möjligheten till dåliga hårdagar? Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Jag flög till Irland ca en vecka innan orienteringen på skolan började, på så sätt var tanken att jag skulle ha tid att titta runt lite i stan, lära mig hur man tar sig runt och få koll på rummet där jag skulle bo. Men första dagen då jag landade... Var jag långt ifrån förberedd på! Tänk dig någon som har gått upp fyra på morgonen, nu tio timmar senare står på en buss påväg in mot Dublin för att hitta platsen som under fyra månader ska kalla sitt hem. Då är man ganska trött redan där, tänk dig sedan att när denna person sedan stigit av bussen, släpat all packning till rätt ställe och ska checka in så är det stängt... Det är tomt, ingen där... Efter att ha ringt runt lite kommer det ner en

2 människa för att hjälpa och får då höra att de inte trodde jag skulle komma idag. Bra början. När jag sedan får ett rum och inser att det som jag vart lovad utav dem inte är på plats, då blir det lite små segt... Men men, saker blir alltid som man trott tänker jag och är nu rätt hungrig, dags att käka! Efter ett kvarter inser jag att något är lite konstigt... Det är människor ÖVERALLT, på gatorna, på trotoaren, i pubbarna, på matställena. Tydligen landade jag samma dag som en STOR match, och en stor match i Dublin innebär att allt stänger ner och att människorna tar över alla pubbar och matställen som finns. Så den dagen vart det en hel del vandring för att få tag på mat. Och sedan fick jag lägga mig att sova, i ett kallt rum men med mat i magen. Kanske inte den ultimata början riktigt. Dag två Alright, ny dag nya tag! Under dag två var det informationshämtning som låg på schemat. Vart låg affärerna, vad behövde inhandlas, hade jag några grannar? Det vart en liten trip till Ikea, lite glädje när stället hade fixat det som saknades (bland annat värme) och ett litet sting av saknad när jag insåg att jag var helt själv i den korridor med fyra lägenheter som jag bodde i. Dag två var också första dagen då jag började lära känna de andra utlandsstudenterna som fanns på plats. Tack vare facebook fick jag reda på att sju hade svarat på en invit till att träffas på pubben i skolan, när jag kom dit var det 30+ på plats! När man är på en ny plats, med nya upplevelser och kommer dit helt själv, då är det det väldigt trevligt att träffa andra som är i exakt samma position! Jag kan såhär efteråt säga att utan de andra internationationella studenterna hade min vistelse varit långt ifrån så bra som den faktiskt var!

3 Introduktion Den första dagen på introduktionsveckan gick ut på att vi skulle få en kort introduktion till Irland, Dublin och skolan, Trinity College Dublin. Under presentationen fick vi lära oss att skolan verkligen är som sitt egna lilla land, är man i Dublin ska man ringa 112, men är man inom skolans gränser finns det ett eget nödnummer! Skolan är helt enkelt övertygade att på deras område är de snabbare och effektivare än all annan räddningspersonal Som tur var behövde jag aldrig testa om det stämde Det andra vi lärde oss var att dagen efter skulle alla skolans Societies ta upp hela borggården och försöka rekrytera än, och det var ingen underdrift! Skolan har över hundratjugo klubbar, alla var inte på plats. Men det var fullt!

4 Klubbarna Nej alltså Inte sånna klubbar, jag tänkte mer på skolklubbar där det istället ser ut såhär: Det här är nog den största skillnaden mot att studera i Sverige faktiskt. Visst här finns lite olika klubbar att gå med i, som typ fyrverkeri. Men på Irland har de alltså över 120 styckna! Det finns allt från en massa sporter så som tennis, klättring (de har egen klättervägg på skolan), löpning, fotboll o.s.v. Till lite mer annorluda saker så som att skapa film, att intervjua, att ha teater, att gå på vandringar i Irland samt massa annat! Varje klubb kostar mellan 2-5 att gå med i, alltså nästan ingenting De flesta klubbar har också event veckovis, andra några få i månaden. Många event kostar en liten summa, t.ex. kostar en utflikt med hiking society 6. Andra är helt gratis och sker rätt ofta, som t.ex. film society som visar en film i veckan. På alla dessa events är folk glada, sociala och allmänt intresserad. Sjukt trevligt folk och finns alltid mycket roligt att hitta på! Min favorit vart nog ändå DUGES, väldigt öppna intressanta människor som vågade och kunde diskutera saker.

5 Att plugga på Trinity Att plugga på Trinity kändes lite som en blandning mellan gymnasiet och universitet. Ni förstår, schemat var inte som en vanlig KTH-dag med kanske 1-2 lektioner om dagen, nope. Här var det minst fyra lektioner om dagen som gällde, oftast fler! Visst, varje lektion var bara en timma lång men när man nu läste sex olika kurser samtidigt så blev det väldigt mycket fläng och släng fram och tillbaks. Jag föredrar själv KTH stilen faktiskt. Tre terminer En annan grej som kan vara bra att veta är att jag faktiskt inte riktigt skulle rekommendera Trinity om du ska ha utlandsstudier under höstlovet. Trinity har näligen tre terminer, två terminer i början där man har kurser. Och sedan en tredje som endast innehåller tentamen För min del innebär det här att jag alltså kommer åka tillbaka till Irland i Maj för att skriva sex tentor, samtidigt som skolan fortfarande går vidare här i Sverige! Inte rikigt optimalt, men helt klart lösbart. Det gör dock att jag nog skulle rekommendera Trinity som ett ställe dig man åker under vårterminen eller som en helårsgrej. Fördelar/Nackdelar med Irland Den största uppenbara fördelen med Irland är att det pratas engelska där. Om man jag inte har läst ett tredjespråk gör det lätt irland till ett väldigt intressant alternativ. Skolan är också maffig och de har riktigt riktigt många grejer att välja mellan! Lite andra trevliga grejer är att eftersom Irland faktiskt är så nära så är det mycket som är lika, inte så många kulturkrockar som det annars lätt skulle kunna bli. Irland vet också vad en pubb är, i Sverige är vi inte riktigt lika bra på det. Vi förstör det lätt med hög musik och tråkiga lokaler. I irland är det på riktigt och en pubb är verkligen ett ställe man kan träffas på för att prata med sina vänner, ett ställe man kan gå till vilken dag som helst, och som många går till varje dag mest för att träffa vänner. Några av de nämnvärda nackdelarna är väll andra sidan utav myntet, för vissa kanske Irland är för likt Sverige. Det är ju inget super exotiskt ställe med massa nya spännande kulturer och allt det häftiga som kommer med det. Det är en ny plats som är annorlunda från sverige, men det är inte så super annorlunda. En annan nackdel är att jag ibland kände det som att Irland var lite Konservativt ibland. Saker att tänka på Planera! När jag först började mejla med skolan på Irland angående kurser och boende fick jag att svar i stil med Vi fixar det när du kommer hit, tio dagar innan jag åkte fick jag ett nytt mejl Vi hoppas ni fixat bostad för det kan bli knepigt när ni kommer hit. Så fixa så mycket som möjligt innan, eller åk dit i god tid för att titta runt på ställen att bo på. De vänner jag hade som bodde bäst var alla dem som åkte dit tidigt för att titta runt på ställen att bo. De hamnade närmast skolan, i bäst ställen med billigast pris. Men då måste man orka med det också. Frågor? Har du några frågor så är det fritt fram att ställa dem till mig! Jag finns bland annat på