Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus"

Transkript

1 MÅNADSRAPPORT 1(10) Datum Kontaktperson Ingrid Kvist Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus Period: januari - maj Kort sammanfattning Ekonomi Prognos Planerade åtgärder Personal Produktion Tillgänglighet Patientsäkerhet och kvalitet Utfallet för januari och maj visar på minus 64 mnkr mot budget. Driftnämndens prognos för 2015 är minus 182 mnkr. Av dessa bedöms 159 mnkr vara justeringsposten* från årets början och resterande 23 mnkr är en tillkommande avvikelse mot lagd budget. Driftnämnden har vid fyra tillfällen i år beslutat om att minska justeringsposten. Totalt kommer dessa beslut effektivisera verksamheten om cirka 11 mnkr 2015 med 15 mnkr i helårseffekt Antalet närvarotimmar minskar i relation till föregående år och verksamheten följer bemanningsplanerna inom slutenvården. Användandet av bemanningsföretag minskar i relation till föregående år och används endast som en sista utväg för att klara uppdraget. Sjukfrånvaron har efter en ökning under kvartal 1 stabiliserats under april. Hallands sjukhus ligger efter maj månad i nivå med budgeterade produktionsvolymer. Inom slutenvården har det möjliggjorts genom en sänkning av medelvårdtiden. Hallands sjukhus når målet om att erbjuda 80 % av patienterna en tid för nybesök eller operation inom 60 dagar. Hallands sjukhus resultat i nationella punktprevalensmätningen av vårdrelaterade infektioner i mars månad var lägst i riket med 6,2 % (rikets genomsnitt var 9,6%). Journalgranskning av inneliggande patienter över 80 år genomförd i syfte att kartlägga vårdbehov med avseende på vårdnivå samt återinskrivning inom 30 dagar. * I driftnämnden fastställda mål- och riktningsdokument för 2015 framgår att nämnden har en ekonomisk obalans inför 2015 på 170 mnkr. Administrativt hanteras obalansen genom en så kallad justeringspost. Denna ska successivt minskas genom att beslut om åtgärder fattas, vilket leder till en minskning av berörda verksamheters budget.

2 2(10) 1.0 Ekonomi Periodens resultat Utfallet visar på minus 64 mnkr mot budget efter maj månad. Mnkr (ackumulerat) Utfall 2015 Budget 2015 Diff mot budget Somatisk specialistvård Regionvård Medicinsk service inkl käk röntgen Vårdval Tandvård Total Uppdragen tandvård inklusive käk- och ansiktsröntgen är i balans. För regionvården har Hallands sjukhus inte fått alla fakturor för maj så resultatet är en uppbokning till budgeterad nivå. Vårdvalet har en differens på - 1 mnkr på intäktsidan. Nedan ges en analys av området somatisk specialistvård, utifrån att det är inom denna del huvuddelen av beskriven avvikelse finns. 1.1 Verksamhet - somatisk specialistvård Resultat Mnkr (ackumulerat) Utfall ackumulerat Utfall föregående år Budget Diff mot budget 2015 genom 2014 Intäkter % Personal % Köpt vård % Labb/RTG % Bemanning % Verksamhetsknutna tjänster % Läkemedel % Hjälpmedel och material % Lokalkostnader % Övrigt % Avskrivningar finansnetto % Justeringspost Total % Avvikelsen består i huvudsak av justeringsposten följt av bemanningsföretag. Intäkterna visar överskott i huvudsak på övriga intäkter. (Bemanningsposten är inte jämförbar mot 2014 p.g.a. förändringar i kontoplan). Anledningen till anlitande av bemanningsföretag är att egen personal inte varit möjlig att rekrytera.

3 3(10) Kostnadsutveckling externa kostnader Mnkr (ackumulerat) Utfall Utfall Budget 2015 mot Budget 2015 mot Utfall 2014 Somatisk specialistvård % -3% Kostnadsökningen för externa kostnader, d.v.s. allt det som inte är en transaktion med andra förvaltningar inom Region Halland, är 2 % mot den budgeterade ökning på -3 %. Kostnadsökningen för externa kostnader exklusive justeringsosten följer i princip budget. Detta betyder att t.o.m. maj finns mycket små ökande problem. Dock är den totala kostnadsmassan för hög jämfört med intäkterna, vilket är anledningen till justeringsposten. Hyrpersonal tkr (ackumulerat) Utfall 2015 Utfall 2014 Inhyrd läkare från bemanningsföretag Inhyrd sjuksköterska bemanningsföretag Totalt Ekonomisk prognos Driftnämndens prognos efter maj månad är minus 182 mnkr, där vårdval hud står för 2,5 mnkr. Prognos 2015 (mnkr) avvikelse mot budget Ingående obalans Beslutade åtgärder kopplat till justeringspost 11 Aktuell justeringspost -159 Läkemedelskostnader följer ej budgetantagandena i Regionen -18 Röntgen felbedömd trend inför 2015 av HS -7 Nettoavvikelse personal och bemanningsföretag -5 Överskott intäkter 9 Övriga kostnader -4 Aktuell prognos maj -182 Kommentarer till prognosen: - Läkemedelskostnader följer inte gjorda budgetantagand i regionen. I budget 2015 gjordes antagande i den centrala budgetprocessen om att läkemedelskostnaderna skulle sjunka. - Röntgenkostnaderna för 2015 bedömdes i september 2014 och på grund av en kostnadsökning under sista kvartalet 2014 ligger budgeten på en för låg nivå. Kostnadsutvecklingen ligger däremot på en den nivå som är förväntat utifrån förändringen i prislistor. - Prognosen för personal och bemanningsföretag är gjord utifrån nuläget. Tillgång på personal påverkar detta och efter sommaren får en ny bedömning göras utifrån hur sommaren faktiskt blev. - Intäkterna visar på ett överskott på cytostatika ersättningen och diverse övriga intäkter.

4 4(10) Vårdval hud Hudverksamheten vid Hallands sjukhus består av två delar - en abonnemangsfinansierad del som innehåller STD- verksamhet samt konsultationer och en del som finansieras via vårdvalsmodellen. Den del som är abonnemangsfinansierad är i ekonomisk balans. För Vårdval hud är prognosen minus 2,5 mnkr kopplat till att intäktsmålet inte nås. Nyrekryterade utländska läkare med behov av svenskundervisning samt uppdrag om utbildning av ST-läkare är faktorer som påverkar. Bedömningen är att ersättningen för detta utbildningsuppdrag inte täcker kostnaderna samt det produktionsbortfall som handledning av ST-läkare innebär. Regionens kostnadstak för vårdvalspecialiserad vård hud utgör en för regionen gemensam maximal ekonomisk ersättning för både egen regi och andra leverantörer. Vårdvalsenheterna inom hudverksamhet i regionen har under januari-april 2015 producerat över planerad maxnivå och blivit återbetalningsskyldiga. Hallands sjukhus har hittills återbetalat 470 tkr. Verksamheten vid Hallands sjukhus har kontinuerligt arbetat med åtgärder för att klara budgetramen och effekter syns i en ökad produktion och minskade personalkostnader under I april var prognosen minus 3,2 mnkr, vilken förbättrats efter maj månad. Fortsatt beredning pågår av underlag från verksamheten i dialog med beställaren. 1.3 Beslutade åtgärder Utifrån en utvecklad budgetprocess får samtliga enheter inom Hallands sjukhus en realistisk budget 2015 och alla avvikelser från lagd budget ska åtgärdas löpande. Utöver detta pågår ett omfattande åtgärdsarbete som ska leda till löpande justering under året av driftnämndens justeringspost. Driftnämnden har vid fyra tillfällen i år beslutat om att minska justeringsposten. Totalt kommer dessa beslut effektivisera verksamheten om cirka 11 mnkr 2015 med 15 mnkr i helårseffekt 2016, vilket gör att den aktuella justeringsposten ändrats från 170 mnkr till cirka 159 mnkr. Driftnämnden ser att hela obalansen inte kan uppnås under Hallands sjukhus arbetar vidare med ett antal förslag till effektiviseringsåtgärder som samordnas med det regiongemensamma åtgärdsarbetet. Detta beskrivs mer i driftnämndens avrapportering av åtgärder för ekonomi i balans. 2.0 Personal Personalstatistiksiffror utifrån januari-april och hyrtimmar utifrån januari till maj. Antalet närvarotimmar minskar i relation till föregående år och verksamheten följer bemanningsplanerna inom slutenvården. Användandet av bemanningsföretag minskar i relation till föregående år och används endast som en sista utväg för att klara vårdbehovet. Sjukfrånvaron har efter en ökning under kvartal 1 stabiliserats under april.

5 5(10) 2.1 Närvarotimmar Antalet närvarotimmar minskar i relation till samma period föregående år. Minskningen av administrativ personal är en konskevens av omställning till Gemensam Administrativ service under Den ackumulerade minskningen motsvarar cirka 29 tjänster och följer planen. Gällande rehab/paramedicinsk personal ses en ökning motsvarande sju årsarbetare kopplat till utökat uppdrag under 2014, där det har tagit tid att bemanna upp verksamheten. Analysen försvåras utifrån att systemstöd fortfarande saknas för att följa upp närvarotid enligt plan. Den ekonomiska uppföljningen visar dock att det skett en anpassning av bemanningen utifrån de beslutade bemanningsplanerna. Inom ramen för åtgärdsarbetet är frågan kring optimering av bemanning lyft som en potential för ytterligare effektiviseringar. Det handlar om att ta fram bemanningsmodeller utifrån vårdbehov kopplat till resurser för att bemanna två helger av fem och samtidigt hantera heltidserbjudandet och målet en attraktiv arbetsgivare Antal anställda Antal anställda har ökat i relation till föregående år och ligger i linje med återrapportering i uppföljning 1. Ökningen ses för läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Andelen tidsbegränsat anställda har minskat till förmån för tillsvidareanställningar, som ett led i att vara en attraktiv arbetsgivare med den konkurrens som råder kring flera av våra yrkesgrupper. 2.3 Sjukfrånvaro Sjukfrånvaro för Total Kort 1-14 dgr Mellan dgr Lång -91 dgr januari-april ,27% 2,55% 0,96% 1,77% ,06% 2,38% 1,15% 1,53% Sjukfrånvaron för april månad är 4,73 % vilket är lägre än april 2014 (4,78 %). Kvartal har enligt smittskyddets statistik haft en mer intensiv spridning av både influensa och calici än föregående år, vilket också återspeglar sig i en högre korttidssjukfrånvaro för Hallands sjukhus under perioden. Regelbunden uppföljning sker av kortidssjukfrånvaron för att följa upp och sätta in åtgärder för till exempel medarbetare med hög andel korttidssjukfrånvaro och som ett led i att förebygga eventuella långtidssjukskrivningar. Under perioden ses en minskning av sjukfrånvaron dag och en ökning av långtidssjukfrånvaron. Uppföljningen via systemstöd visar inte att ökningen går att koppla till arbetsrelaterade orsaker. Inom ramen för det regiongemensamma arbetet pågår dialog för förebyggande insatser. Sedan ett år tillbaka har Hallands sjukhus arbetat för att utbilda medarbetare i ergonomi och lyftteknik för att förebygga belastningsskador. 2.4 Hyrpersonal Vad gäller inhyrda läkare så har verksamheten lyckats att rekrytera läkare bl.a. inom medicinkliniken i Varberg och till kvinnokliniken, vilket medfört att behovet av bemanningsläkare minskat. Inom ett par specialiteter, till exempel lungläkare, finns ett fortsatt behov av att anlita bemanningsföretag för att klara vårduppdraget.

6 6(10) Under 2014 bemannades verksamheten i snitt av 7,2 läkare via bemanningsföretag. Under maj månad har verksamheten anlitat 4,4 bemanningsläkare. I underlaget ingår också läkarkompetens i Kungsbacka knuten till hemsjukvårdsprojektet. Gällande sjuksköterskor är det enstaka kliniker som fortfarande har behov av bemanningssjuksköterskor. Det är främst medicinavdelningarna både på Hallands sjukhus i Halmstad och Varberg, samt ortopeden vid Hallands sjukhus i Varberg. Under 2014 bemannades verksamheten i snitt av 17,1 sjuksköterskor via bemanningsföretag. För maj månad har verksamheten haft bemanningssjuksköterskor motsvarande 10,4 tjänster. 3.0 Produktion Hallands sjukhus ligger efter maj månad, trots att rekryteringsproblem av sjuksköterskor lett till neddragningar av vårdplatser, i nivå med budgeterade produktionsvolymer. Inom slutenvården har det möjliggjorts genom en sänkning av medelvårdtiden. Hallands Sjukhus, Maj Utfall ack 2014 Utfall ack 2015 Förändring antal Förändring % period budget Diff mot pdbu antal Diff mot pdbudget% Årsbudget Fakturerade vårdtillfällen (Sjukhus) ,6% ,4% Fakturerade DRG poäng SV (Sjukhus) ,1% ,4% Case mix index SV (Sjukhus) 0,8937 0,8977 0,0040 0,8821 Antal vårdtillfällen (Klinik) ,3% ,2% Antal DRG poäng SV (Klinik) ,1% ,1% Case mix index SV (Klinik) 0,8926 0,8940 0,0014 0,8821 Antal disponibla vårdplatser Beläggningsgrad 91,0% 91,6% 0,5% 89% 3% 89% Medelvårdtid 4,53 4,27-0,26 4,36-0,09 4,36 Kvot DRG Sjukhus/DRG Klinik 0,956 0,955 0,000 0,965 Antal DRG poäng ÖV ,0% ,6% Antal besök DRG ÖV ,3% ,2% Case mix index ÖV 0,1446 0,1436-0,0010 0,1384 Cytostatika läkem ,1% ,6% 975 Antal Läkarbesök ,9% ,1% Antal sjukv beh ,9% ,7% Slutenvård Hallands sjukhus har under årets första fem månader inte klarat av att ha öppet lika många disponibla vårdplatser som planerat. Differensen, vilken finns både mot budget och mot föregående år, beror främst på neddragningar på grund av svårigheter att rekrytera sjuksköterskor. Genom en sänkning av medelvårdtiden är utfallet av klinikvårdtillfällen i nivå med budget och föregående år. Detsamma gäller DRG-poängen där dock avvikelsen är något större på grund av en högre snittvikt än budgeterat.

7 7(10) Sänkningen av medelvårdtiden ses inom de flesta kliniker inom Hallands sjukhus. Erfarenhet finns om en ganska stor naturlig variation mellan olika månader. Vid analys av medelvärden om 12 månader, så kallat rullande 12 värde, ses en nedåtgående trend. Förändringen ses för både akuta och planerade vårdtillfällen och kan hänföras både till en ökning av vårdtillfällen med kortare vårdtider samt en minskning av vårdtillfällen med vårdtider längre än en vecka. 3.2 Prestationsersatt öppenvård Den prestationsersatta öppenvården är efter maj i nivå med budgeterad volym. Något färre DRG-poäng för dialyser och skopier än budgeterat, medan dagkirurgi ligger något över. 3.3 Cytostatika Utvecklingen av antal cytostatikabehandlingar och poängen för dessa är i stort oförändrat jämfört med motsvarande period En viss minskning inom medicin (hematologin) kan noteras samtidigt som en ökning skett inom kirurgin. Jämfört med budgeterad volym ligger utfallet 18 % över efter maj månad, vilket motsvarar cirka 3,6 mnkr. 3.4 Mottagningsbesök Antalet läkarbesök ligger något under budgeterad volym. Den negativa differensen återfinns främst inom hudkliniken som inte nått upp till planerad volym inom Vårdval specialiserad vård hud och inom ögonsjukvård. För sjukvårdande behandlingar ses en relativt stor positiv differens mot budgeterad volym och positiva avvikelser ses inom samtliga kliniker undantaget de medicinska.

8 8(10) 3.5 Tillgänglighet Fortsatt god tillgänglighet vad gäller nybesök och behandling. Hallands sjukhus når målet om att erbjuda 80 % av patienterna en tid för nybesök eller operation inom 60 dagar. Områden med fortsatt svårighet att klara vårdgarantin till nybesök är lungsjukvård och kardiologi. Områden med störst svårighet att klara vårdgarantin till planerad operation är hud och kärlkirurgi. Periodens resultat Mål 80% jan febr mars april maj Nybesök 60 dgr 74 % 77 % 85 % 86 % 85 % 90 dgr 91 % 93 % 94 % 96 % 94 % Behandlingar 60 dgr 78 % 76 % 83 % 82 % 88 % 90 dgr 80 % 91 % 92 % 93 % 96 % Återbesök - mål 80% jan febr mars april maj Andel inom utsatt måldatum 68 % 70 % 68 % 69 % 68 % Vårdgaranti De kliniker som har problem med att upprätta en god tillgänglighet och också hänvisar ett större antal patienter till externa vårdgivare är som tidigare månader ögon- och hudsjukvården. Hudkliniken har under maj månad hänvisat 164 patienter och ögonkliniken 382 patienter via Vårdgarantiservice för nybesök hos annan vårdgivare. Störst antal vårdgarantier för planerad operation finns inom ögonsjukvården under maj månad med 231 hänvisade patienter. Månad Nybesök 2014 Nybesök 2015 Operationer 2014 Operationer 2015 jan feb mars april maj Summa Tabellen visar antal vårdgarantier per månad och år Akutmottagningarna Under perioden har det varit brist på vårdplatser, vilket påverkar flödet på akutmottagningarna. Dels väntar patienterna på vårdplats/transport, dels utförs allt mer undersökningar/provtagningar för att försöka undvika inskrivning i slutenvården. Siffrorna visar på en fortsatt trend med ett ökat inflöde av patienter vid framförallt Hallands sjukhus Varberg.

9 9(10) Inflöde och väntetider akutetenheter HSV HSH HS Aktuell månad mot föregående år -5,0% -8,5% -6,9% Ackumulerat mot föregående år 5,6% 0,6% 2,8% Inom 4 timmar (mål 80%) 61,1% 72,2% 67,0% Inom 4 timmar 2014 genomsnitt 62,9% 74,1% 68,9% 1% cirka 65 besök på totalen på en månad 4.0 Patientsäkerhet och kvalitet Hallands sjukhus deltog i den nationella punktprevalensmätningen av vårdrelaterade infektioner som genomfördes en dag i mars månad. Vid detta mättillfälle hade 6,2 % av patienterna som vårdades på Hallands sjukhus en vårdrelaterad infektion. Hallands sjukhus resultat är lägst i riket, för vilket genomsnittet var 9,6 %. Antalet patienter som hade en vårdrelaterad infektion var det samma både 2014 och 2015, 33 stycken. Vid mättillfället var det utbrott av influensa samt kräksjuka, vilket påverkat resultatet. Mätningen visade att de vanligaste infektionerna vid Hallands sjukhus var lunginflammation och smittsam diarré. Vid mätningen 2014 var de vanligaste infektionerna lunginflammation samt hud/ mjukdelar. Vid granskning av den nationella mätningen av vårdskador, med metoden markörbaserad journalgranskning, framkommer att den vanligaste vårdskadan är vårdrelaterad infektion. Förbättringsarbete med att minska förekomsten av vårdskador fortsätter vid Hallands sjukhus med fokus på vårdrelaterade infektioner, trycksår, postoperativa infektioner, fall samt läkemedelsrelaterade problem. Journalgranskning av inneliggande patienter över 80 år En journalgranskning har genomförts av samtliga patienter över 80 år som vårdades på ortoped, kirurg, urolog och medicinklinik under en dag på Hallands sjukhus Halmstad respektive Varberg. Syftet med denna ögonblicksbild var att kartlägga vårdbehov med avseende på vårdnivå samt återinskrivning inom 30 dagar. Totalt granskades 161 patientjournaler. Granskningen visade att: Hög andel (40 %) av patienterna på Hallands sjukhus är över 80 Hög återinskrivningsfrekvens i gruppen (nära 30 % senaste 30 dagarna) Mycket få patienter läggs in av enbart sociala skäl Det finns en underregistrering av utskrivningsklar på Hallands sjukhus Nära 40 % bedöms kunna få sin vård tillgodosedd utanför sjukhuset Cirka 40 % av patienterna väntar på åtgärd många på sociala åtgärder En grupp patienter (cirka 20 %) där sjukhusvård är av tveksam nytta identifierades

10 10(10) Kommunernas betalningsansvar Antal patienter och dagar med betalningsansvar per kommun har minskat betydligt under året från 43 patienter och 200 dagar i mars till 10 patienter och 33 dagar i april, där Halmstads kommun står för den största minskningen genom öppnande av nytt korttidsboende. Statistik för maj månad var inte tillgängligt vid sammanställningen av denna rapport. Driftnämnden Hallands sjukhus Mikaela Waltersson Driftnämndens ordförande Lena Johansson sjukhuschef

Månadsrapport Hallands sjukhus oktober 2013

Månadsrapport Hallands sjukhus oktober 2013 MÅNADSRAPPORT 1(11) Kontaktperson: Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se 2013-11-13 Månadsrapport Hallands sjukhus oktober 2013 Sammanfattning Verksamhet Tillgänglighet Personal Produktion Ekonomi

Läs mer

Månadsrapport Hallands sjukhus

Månadsrapport Hallands sjukhus MÅNADSRAPPORT 1(14) Datum 160321 Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Månadsrapport Hallands sjukhus Period: januari - februari Sammanfattning Produktion Tillgänglighet Personal Ekonomi

Läs mer

Månadsrapport Hallands sjukhus

Månadsrapport Hallands sjukhus MÅNADSRAPPORT 1(14) Datum 161209 Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Månadsrapport Hallands sjukhus Period: januari - november Sammanfattning Under perioden går produktionen i stort

Läs mer

Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg HT 11

Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg HT 11 Upprättad av Samordnare Ann-Kristin Åstrand Utvecklingsavd Hygiensjuksköterska Karin Medin, Enheten för vårdhygien Datum 2011-12-13 Dnr LS 2011/638 Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg HT

Läs mer

Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002

Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002 Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002 Länssjukhuset i Halmstad Leif Johansson Inger Andersson Komrev Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035 15 17 00 Fax 035-15 17 36 Leif Johansson, Direkt:

Läs mer

MÅNADSRAPPORT. Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Hälsa och funktionsstöd Februari 2015 2015-03-24 HÄLSO OCH SJUKVÅRDSUPPDRAG

MÅNADSRAPPORT. Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Hälsa och funktionsstöd Februari 2015 2015-03-24 HÄLSO OCH SJUKVÅRDSUPPDRAG MÅNADSRAPPORT Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Hälsa och funktionsstöd Februari 2015 HÄLSO OCH SJUKVÅRDSUPPDRAG Sammanfattning och analys Efter februari redovisar förvaltningen ett plus på 1,7

Läs mer

Månadsrapport maj 2015

Månadsrapport maj 2015 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 136,2 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 136,2 miljoner. Resultatet för motsvarande period 2014 var

Läs mer

Miljökontoret Miljönämnden

Miljökontoret Miljönämnden Miljökontoret Miljönämnden Delårsbokslut per 3 april 21 Södertälje kommun, delårsbokslut april 21 för miljönämnden Sammanfattning Ekonomi Miljönämnden har per den 3 april tilldelats en budgetram om 991

Läs mer

Hallands Sjukhus: januari - juli 2012

Hallands Sjukhus: januari - juli 2012 MÅNADSRAPPORT 1(8) Datum 2012-08-13 Kontaktperson Micael Nilsson Telefonnummer 073-6254480 micael.nilsson@regionhalland.se Hallands Sjukhus: januari - juli 2012 Resultatet för Hallands sjukhus (HS) efter

Läs mer

Månadsrapport maj 2014

Månadsrapport maj 2014 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 51,3 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 51,3 mkr. För motsvarande period 2013 var resultatet exklusive

Läs mer

Månadsrapport Hallands Sjukhus september 2013

Månadsrapport Hallands Sjukhus september 2013 MÅNADSRAPPORT 1(8) Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Datum 2013-10-10 Månadsrapport Hallands Sjukhus september 2013 Sammanfattning Den viktigaste avvikelsen under månaden var ökade

Läs mer

Uppföljningsrapport 2 januari-juli 2015

Uppföljningsrapport 2 januari-juli 2015 Uppföljningsrapport 2 januari-juli 2015 Driftnämnden Hallands sjukhus Sida 1 av 38 Uppföljningsrapport 2 2015 Huvudrapport inklusive bilagor Innehållsförteckning 1.0 Sammanfattning 2.0 Ekonomi 3.0 Ekonomisk

Läs mer

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen Årsrapport Köpt vård 2015 Version: 1.0 Beslutsinstans: Regionstyrelsen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 UTVECKLING AV KÖPT VÅRD TOTALT... 3 1.1 Primärvård utanför Jämtland Härjedalen... 3 1.2 Länssjukhusvård utanför

Läs mer

Månadsrapport Hallands sjukhus augusti 2014

Månadsrapport Hallands sjukhus augusti 2014 MÅNADSRAPPORT 1(11) Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Datum 140915 Version 2 Månadsrapport Hallands sjukhus augusti 2014 Sammanfattning Produktion Patientsäkerhet och kvalitet Tillgänglighet

Läs mer

Månadsrapport Hallands sjukhus november 2014

Månadsrapport Hallands sjukhus november 2014 MÅNADSRAPPORT 1(11) Datum 141209 slutversion Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Månadsrapport Hallands sjukhus november 2014 Sammanfattning Produktion Patientsäkerhet och kvalitet

Läs mer

Kostnadsutvecklingstakten inom ADH sjukvård uppgår till 2,2 % jämfört med samma period föregående år.

Kostnadsutvecklingstakten inom ADH sjukvård uppgår till 2,2 % jämfört med samma period föregående år. 01054 Datum -03-09 01054 MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Nämnd: DN Ambulans, diagnostik och hälsa (ADH) Period: Jan-Feb Kort sammanfattning Resultatet för perioden januari februari för förvaltningen Ambulans, diagnostik

Läs mer

Preliminär månadsrapport Hallands sjukhus

Preliminär månadsrapport Hallands sjukhus MÅNADSRAPPORT Datum 171011 Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Preliminär månadsrapport Hallands sjukhus Period: januari-september 2017 1. Sammanfattning Uppföljningen visar att Hallands

Läs mer

Månadsrapport Hallands sjukhus januari 2014

Månadsrapport Hallands sjukhus januari 2014 MÅNADSRAPPORT 1(8) Datum 2014-02-10 vers 2 Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Månadsrapport Hallands sjukhus januari 2014 Sammanfattning Verksamhet Tillgänglighet Beläggningen på

Läs mer

Månadsrapport. Socialförvaltningen Juli 2015

Månadsrapport. Socialförvaltningen Juli 2015 Månadsrapport Socialförvaltningen Juli 2015 Innehållsförteckning 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt...

Läs mer

Redovisning projektresultat - stimulansmedel för verksamhetsutveckling

Redovisning projektresultat - stimulansmedel för verksamhetsutveckling TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) 2014-09-09 Diarienummer Redovisning projektresultat - stimulansmedel för verksamhetsutveckling Driftnämnden Hallands sjukhus ansökte i början på 2013 hos hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Socialdemokraternas i ärende 20, mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Hälsa Region Halland verkar för en god och jämlik hälsa hos invånarna i Halland.

Läs mer

Hallands Sjukhus: januari - oktober 2012

Hallands Sjukhus: januari - oktober 2012 MÅNADSRAPPORT 1(9) Datum 2012-11-13 Kontaktperson Micael Nilsson Telefonnummer 073-6254480 micael.nilsson@regionhalland.se Hallands Sjukhus: januari - oktober 2012 Resultatet för Hallands sjukhus (HS)

Läs mer

Preliminär månadsrapport Hallands sjukhus

Preliminär månadsrapport Hallands sjukhus MÅNADSRAPPORT Datum 2017-06-XX Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Preliminär månadsrapport Hallands sjukhus Period: januari-maj 2017 1. Sammanfattning Uppföljningen visar sammantaget

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Bokslutskommuniké 2012

Bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommuniké 2012 Året i korthet Vårdval inom den specialiserade vården Under 2012 har tre vårdvalssystem enligt lagen om valfrihetssystem införts inom specialistvården. De tre vårdvalen gäller för

Läs mer

Månadsrapport Hallands sjukhus maj 2014

Månadsrapport Hallands sjukhus maj 2014 MÅNADSRAPPORT 1(13) Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Datum 140610 Månadsrapport Hallands sjukhus maj 2014 Sammanfattning Produktion Patientsäkerhet och kvalitet Tillgänglighet Personal

Läs mer

Månadsrapport. Socialnämnden 2013-12-11

Månadsrapport. Socialnämnden 2013-12-11 Månadsrapport Socialnämnden 2013-12-11 Innehållsförteckning 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt... 5

Läs mer

Revisorsgrupp Nordväst Revisionskontoret

Revisorsgrupp Nordväst Revisionskontoret Revisionskontoret Helena Olsson Yrkesrevisor 044-309 31 03 helena.o.olsson@skane.se MINNESANTECKNINGAR Datum 2013-03-07 1 (6) Minnesanteckningar från överläggningar mellan och Helsingborgs Lasarett Tid:

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Landstinget Blekinge Christer Rosenquist 2015-10-19 Dnr 2015/00756 Landstingsstyrelsen Månadsbokslut september 2015 Sammanfattning Ackumulerat resultat

Läs mer

Bokslut 2014. Överförmyndarnämnden

Bokslut 2014. Överförmyndarnämnden Sidan 1 av 8 Nämndbehandlas 2015-02-16 Bokslut 2014 Överförmyndarnämnden KF-budget Nettokostnad Nettokostnad Förändring Resultat Resultat Belopp i miljoner kronor nettokostnad bokslut bokslut f.å. % bokslut

Läs mer

Verksamhetsrapport 2001

Verksamhetsrapport 2001 Verksamhetsrapport 2001 Hälso- och sjukvårdsberedning Mitt Hälso- och sjukvårdsberedningarna har i och med år 2001 funnits och verkat enligt landstingets nya organisation för ledning och styrning i ett

Läs mer

Budget 2011 Prognos 2011 Avvikelse

Budget 2011 Prognos 2011 Avvikelse Kommunstyrelsen Ekonomisk rapport per -05-31 Driftredovisning Tkr Budget Prognos Avvikelse Kommunstyrelsen 81690 81690 - HUL - - - Barn- och utbildningsnämnden 188865 188865 - Socialnämnden 184123 183623

Läs mer

Hallands Sjukhus: januari - september 2012

Hallands Sjukhus: januari - september 2012 MÅNADSRAPPORT 1(9) Datum 2012-10-15 Kontaktperson Micael Nilsson Telefonnummer 073-6254480 micael.nilsson@regionhalland.se Hallands Sjukhus: januari - september 2012 Resultatet för Hallands sjukhus (HS)

Läs mer

Uppföljningsrapport 1, period 1-3 år 2016

Uppföljningsrapport 1, period 1-3 år 2016 1(12) Regionservice Stab och ledning Monica Liljeroth Ekonomichef Datum Diarienummer 2016-04-18 DNRGS160031 Regionstyrelsen Uppföljningsrapport 1, period 1-3 år 2016 Uppföljningsrapport Driftnämnden Regionservice

Läs mer

Hallands Sjukhus: januari - februari 2013

Hallands Sjukhus: januari - februari 2013 MÅNADSRAPPORT 1(8) Datum 2013-03-12 Kontaktperson Micael Nilsson Telefonnummer 073-6254480 micael.nilsson@regionhalland.se Hallands Sjukhus: januari - februari 2013 Resultatet för Hallands sjukhus (HS)

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 24 juni 2014 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 24 juni 2014 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala FÖREDRAGNINGSLISTA Produktionsstyrelsens sammanträde den 24 juni 2014 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Nr Ärende Val av justerare. I tur: Johnny Svahn (S) Föredragande Dnr Tid för justering:

Läs mer

Övergripande prognos. Verksamhet. Omvärldsanalys. 2013-06-20 LD13/00585 Periodrapport maj 2013

Övergripande prognos. Verksamhet. Omvärldsanalys. 2013-06-20 LD13/00585 Periodrapport maj 2013 2013-06-20 LD13/00585 Landstingets samlade prognos per maj pekar mot ett resultat på plus 50 mkr (+/- 20 mkr). Det är 89 mkr sämre än budgeterat. RIPS-ränta försämrar resultatet med ytterligare 230 mkr.

Läs mer

Granskning av akutmottagningarna

Granskning av akutmottagningarna Revisionsrapport Granskning av akutmottagningarna Region Halland Rebecca Lindström Jean Odgaard December 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Uppdrag och revisionsfråga...

Läs mer

Arbetsmarknadsinformation april 2007

Arbetsmarknadsinformation april 2007 Nr 1/2007 il 1 (9) Arbetsmarknadsinformation april 2007 Fortsatt sjunkande arbetslöshet lägsta nivån på fem år Arbetsmarknadsläget för medlemmar i Sveriges Ingenjörer 1 har successivt förbättrats sedan

Läs mer

Ekonomiuppföljning 2013-04-16 1. Utfallet är per den 31 mars 2013. Prognosarbetet har genomförts mellan den 1-10 april.

Ekonomiuppföljning 2013-04-16 1. Utfallet är per den 31 mars 2013. Prognosarbetet har genomförts mellan den 1-10 april. Ekonomiuppföljning 2013-04-16 1 Utfallet är per den 31 mars 2013. Prognosarbetet har genomförts mellan den 1-10 april. Uppföljning görs på samma nivå som presenterades i nämndbudgeten för 2013, vilket

Läs mer

Budget 2015, ekonomisk uppföljning februari

Budget 2015, ekonomisk uppföljning februari sida 1 2015-03-09 Dnr: KS2013-000413 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Budget 2015, ekonomisk uppföljning februari Månadsavstämningen utformas som en årsprognos över det ekonomiska utfallet för räkenskapsåret.

Läs mer

41 Föregående protokoll Anmäls att arbetsutskottets protokoll från sammanträdet 2015 04 15 justerats i föreskriven ordning.

41 Föregående protokoll Anmäls att arbetsutskottets protokoll från sammanträdet 2015 04 15 justerats i föreskriven ordning. PROTOKOLL 25 LS AU 2015 05 13 t o m sid 29 Organ Plats Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Kungshatt, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 13 maj 2015 Ledamöter Övriga Denise

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialnämnden

Arbetsmarknads- och socialnämnden sid 1 (6) Arbetsmarknads- och socialnämnden Budgetuppföljning med helårsprognos 2013 Prognos driftbudget Budgetbelopp anges inklusive eventuella tilläggsanslag Belopp i tkr Budget Prognos Avvikelse Nettokostnad

Läs mer

Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018. Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar

Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018. Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018 Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 Driftbudget och särskilda prioriteringar

Läs mer

Rapport från uppföljning av sommarens vårdnära service VNS

Rapport från uppföljning av sommarens vårdnära service VNS Rapport från uppföljning av sommarens vårdnära service VNS Bakgrund Vårdnära service är ett koncept som innebär överföring av arbetsuppgifter från vårdpersonal till servicepersonal. Tanken med vårdnära

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20 HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2015-06-29 Vår referens: Mikael Klein Socialdepartementet Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20 Handikappförbunden Handikappförbunden är

Läs mer

Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005

Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005 Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005 Innehållsförteckning: Vad tycker norrbottningarna? Sammanfattning 1 Vårdbaromtern.2 De som besökt vården under 2005.. 2 Kontakt med vården Första kontakten.

Läs mer

Granskning av interna kontrollrutiner Sjukhuset i Varberg

Granskning av interna kontrollrutiner Sjukhuset i Varberg Revisionsrapport* Granskning av interna kontrollrutiner Sjukhuset i Varberg Landstinget Halland Datum 2007-08-20 Författare Anita Andersson Leif Johansson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3

Läs mer

Granskning av ekonomiskt bistånd

Granskning av ekonomiskt bistånd KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2013-11-21 Rev 2013-12-03 Diarienummer UAN-2013-0522 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Granskning av ekonomiskt bistånd Förslag

Läs mer

Justering av köavgifter, Bostadsförmedlingen i Stockholm AB

Justering av köavgifter, Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Utlåtande 2014: Rotel V (Dnr 316-573/2014) Justering av köavgifter, Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Köavgiften fastställs till en

Läs mer

Nämndens delårsrapport 2 2011 Landstingsstyrelsens beställarbudget Landstingsstyrelsens beställarbudget, Nämndens delårsrapport 1(11) Innehåll Inledning... 2 Ekonomi... 3 Resultat för perioden januari

Läs mer

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden 2016-05-02 Dnr: LNSML 2016-2 TJÄNSTESKRIVELSE Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden Lönenämnden har upprättat förslag till delårsbokslut april 2016. Prognosen för helåret 2016 beräknas till ett

Läs mer

Linnéa-projektet 3, Undersöka om det finns ett samband mellan hemtjänstinsatser och återinläggningar.

Linnéa-projektet 3, Undersöka om det finns ett samband mellan hemtjänstinsatser och återinläggningar. 1 Linnéa-projektet 3, Grupp Lessebo 2 - Mirjam Karlsson, sjuksköterska hemsjukvården Lessebo kommun. - Sofia Löfqvist, sjuksköterska avd 5 medicinkliniken CLV - Ulrika Svensson, undersköterska akutmottagningen

Läs mer

Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi

Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi 2014:19 Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Uppföljning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/61 Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Uppföljning initierad av

Läs mer

BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS

BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS Catrin Filipsson Inga-Britt Nordgren Gunbritt Nordberg Mona Eidegren Jan Bergström Doris Öhlund Slutrapport maj 2008 1 Verksamhetsområde Specialistmottagningen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Miljö- och byggnämnden Året har präglats av hög personalomsättning inom delar av organisationen. Det är svårt att rekrytera rätt kompetens varför det har funnits ett generellt

Läs mer

Riskanalys. Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8. Mars 2016

Riskanalys. Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8. Mars 2016 Riskanalys Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8 Mars 2016 2016-03-31 Handläggare Mikael Åsén Kvalitet- och patientsäkerhetsavdelningen 2016-03-31

Läs mer

Resultat från enkätstudie om resurser för hematologisk intensivvård i Sverige 2008 med jämförelser med 1991

Resultat från enkätstudie om resurser för hematologisk intensivvård i Sverige 2008 med jämförelser med 1991 Resultat från enkätstudie om resurser för hematologisk intensivvård i Sverige 2008 med jämförelser med 1991 Rapport från Kvalitetsutskottet (KU) inom Svensk Förening för Hematologi (SFH) 2009-09-16 Ledamöter

Läs mer

Anslagsbelastning och prognos för anslag inom Försäkringskassans ansvarsområde budgetåren 2010 2015 (avsnittet om sjukförsäkringen)

Anslagsbelastning och prognos för anslag inom Försäkringskassans ansvarsområde budgetåren 2010 2015 (avsnittet om sjukförsäkringen) Anslagsbelastning och prognos för anslag inom Försäkringskassans ansvarsområde budgetåren 2010 2015 (avsnittet om sjukförsäkringen) 1 Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp Vid årsskiftet

Läs mer

Förslag till ny organisation för Landstinget Hallands läkemedelsförsörjning från den 1 oktober 2011

Förslag till ny organisation för Landstinget Hallands läkemedelsförsörjning från den 1 oktober 2011 Tjänsteskrivelse Datum Diarienummer 2010-04-13 Ls100087 Landstingskontoret Kristian Samuelsson, utvecklare Tfn 035-13 48 90 kristian.samuelsson@lthalland.se Landstingsstyrelsen Förslag till ny organisation

Läs mer

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde 1 2010-05-20 Äldrenämnden Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde För ytterligare information kontakta äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (kd), telefon 013-20 71 84 eller 070-590 71

Läs mer

Preliminär månadsrapport Hallands sjukhus

Preliminär månadsrapport Hallands sjukhus MÅNADSRAPPORT Datum 17119 Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Preliminär månadsrapport Hallands sjukhus Period: januari-oktober 217 1. Sammanfattning Uppföljningen efter oktober visar

Läs mer

Granskning av delårsbokslut och prognos 2003

Granskning av delårsbokslut och prognos 2003 Granskning av delårsbokslut 2003-03-31 och prognos 2003 Sjukhuset i Varberg 2003-05-13 Leif Johansson Komrev Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035 15 17 00 Fax 035-15 17 36 Leif Johansson, Direkt: 035 15 17

Läs mer

Årsredovisning 2007. 1 Sammanfattning. 2 Verksamhetsförändringar. 3 Resultat

Årsredovisning 2007. 1 Sammanfattning. 2 Verksamhetsförändringar. 3 Resultat Årsredovisning 2007 3,5% 2,5% 1,5% 0,5% -0,5% -1,5% -2,5% 1 Sammanfattning Under året har nytt datorstöd för verksamheten med digital journal och röntgen införts. Omfattande tekniska driftsstörningar har

Läs mer

Konsekvenser av budget och ersättningsmodell för hälsovalet 2016

Konsekvenser av budget och ersättningsmodell för hälsovalet 2016 Primärvårdsförvaltning 2015-11-16 Ärendenummer: 2015/00836 Primärvårdsstaben Dokumentnummer: 2015/00836-1 Eva Karlsson Pagels Till Nämnden för primärvård och tandvård Konsekvenser av budget och ersättningsmodell

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2009

Granskning av årsredovisning 2009 Revisionsrapport Mars 2010 Lena Sörell Godkänd revisor Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 Våra noteringar från granskningen för respektive avsnitt framgår

Läs mer

GÖTEBORGS STAD DELÅRSRAPPORT

GÖTEBORGS STAD DELÅRSRAPPORT GÖTEBORGS STAD DELÅRSRAPPORT per augusti 2013» Syfte med och målgrupp för delårsrapporten Kommunerna skall enligt den Kommunala redovisningslagens nionde kapitel upprätta minst en delårsrapport per år.

Läs mer

Landstingets revisorer 2008-02-19 Dnr REV /8/2008 Revisionschef Lennart Ledin 063-14 75 27 Revisor Jan-Olov Undvall 063-14 75 24

Landstingets revisorer 2008-02-19 Dnr REV /8/2008 Revisionschef Lennart Ledin 063-14 75 27 Revisor Jan-Olov Undvall 063-14 75 24 1 (2) Landstingets revisorer 28-2-19 Dnr REV /8/28 Revisionschef Lennart Ledin 63-14 75 27 63-14 75 24 Landstingsstyrelsen Vårdplatser inom Östersunds sjukhus Landstingets er har gett revisionskontoret

Läs mer

17 Palliativ vård i Halland HSS150324

17 Palliativ vård i Halland HSS150324 17 Palliativ vård i Halland HSS150324 Ärendet Hälso- och sjukvårdsstyrelsen tog 2013-11-25, 90, inriktningsbeslut för den palliativa vården i Halland med utgångspunkt att den palliativa vården skall bedrivas

Läs mer

Statusrapport och avrop av medel

Statusrapport och avrop av medel 1(6) av medel för förändrat uppdrag rörande logopediverksamheten Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Uppdrag... 2 2.1. Hälso- och sjukvårdsstyrelsens uppdrag till driftnämnderna vid Hallands sjukhus

Läs mer

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018 Ärendebeskrivning 1 (9) Enheten för Ekonomistyrning Handläggare Datum Diarienummer Agneta Gustavsson Veronica Hedlund Lundgren 2015-11-30 LK/152610 Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

2014-10-07. Planeringsdokument. - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen

2014-10-07. Planeringsdokument. - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen 2014-10-07 Planeringsdokument - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen Omsorgsnämnden Oktober 2014 2(10) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Förord... 3 2 Historik (2004 2013)...

Läs mer

Datum 2014-05-26 Datu 1400315 EKONOMIRAPPORT EFTER FÖRSTA TERTIALET 2014

Datum 2014-05-26 Datu 1400315 EKONOMIRAPPORT EFTER FÖRSTA TERTIALET 2014 Koncernkontoret Åke Andersson Chefcontroller 040-6753637 ake.andersson@skane.se Datum 2014-05-26 Datu 1400315 1 (13) EKONOMIRAPPORT EFTER FÖRSTA TERTIALET 2014 Sammanfattning Periodresultatet för första

Läs mer

Södertörns nyckeltal 2009

Södertörns nyckeltal 2009 Södertörns nyckeltal 2009 Förskolan SÖDERTÖRNSKOMMUNERNA SAMVERKAR Handläggare/referens Christina Castfjord 08-535 360 61 christina.castefjord@huddinge.se 2 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument 1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-12-18 195 Dokumentansvarig

Läs mer

Uppföljning av arbetsmiljö 2014

Uppföljning av arbetsmiljö 2014 1(5) Diarienummer DN PS140035 Datum 2014-11-25 Fastställd i Driftnämnd Psykiatri 2014-12-xx Uppföljning av arbetsmiljö 2014 Bakgrund Inom Psykiatrin Halland bedrivs systematiskt arbetsmiljöarbete enligt

Läs mer

Årsbokslut/verksamhetsberättelse 2014

Årsbokslut/verksamhetsberättelse 2014 Årsbokslut/verksamhetsberättelse 2014 Resultatenhet: 314 Beroendecentrum Stockholm (BCS) Sammanfattning av det gångna året Inom sektionen för akut- och heldygnsvård har delningen av avdelning 52/54 genomförts.

Läs mer

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen 24 maj 2016

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen 24 maj 2016 2016 Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se Månadsrapport Februari 2016 Beslutas i landstingsstyrelsen 24 maj 2016 Stockholms läns landsting Månadsrapport per februari 2016 2 (9) Perioden

Läs mer

PROGNOS 2011-2012 Arbetsmarknad Hallands län

PROGNOS 2011-2012 Arbetsmarknad Hallands län PROGNOS 2011-2012 Arbetsmarknad Hallands län Detta här är en kortare version av Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden i Hallands län 2011-2012. Hela prognosen för länet, andra län och för hela

Läs mer

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Ljumskbråck Ljumskbråck Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery

Läs mer

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13 Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 13 142168-15 Rapport beträffande delårsgranskning.docx Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Bedömning av mål med betydelse för

Läs mer

Månadsrapport juli 2012

Månadsrapport juli 2012 Månadsrapport juli 2012 Tillgänglighet till specialiserad vård Vårdgaranti och kömiljard Under semestermånaderna har färre verksamheter nått målen för vårdgaranti och kömiljard. Flera förbättringsarbeten

Läs mer

KOMPLEMENT TILL BUDGET- FÖRSLAG ENLIGT REMISS 2012 2014

KOMPLEMENT TILL BUDGET- FÖRSLAG ENLIGT REMISS 2012 2014 KOMPLEMENT TILL BUDGET- FÖRSLAG ENLIGT REMISS 212 214 VILHELMINA KOMMUN Miljö och byggnadsnämnden, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 94-14 e-post: miljobyggnadsnamnd@vilhelmina.se

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Region Halland i ett omvärldsperspektiv... 3 Prognos måluppfyllelse... 6 Aktiviter som stödjer mål och delmål 2013... 8 Hälsa... 8 Vård... 9 Ekonomi... 14 Medarbetarna

Läs mer

Läns-SLAKO Östergötland. Hemsjukvårdsreformen. Konsert & Kongress 11-11-11 Sven-Inge Arnell

Läns-SLAKO Östergötland. Hemsjukvårdsreformen. Konsert & Kongress 11-11-11 Sven-Inge Arnell Hemsjukvårdsreformen Konsert & Kongress 11-11-11 Sven-Inge Arnell Kommunaliserad hemsjukvård SOU 2011:55 Nationella samordnaren presenterade utredningen den 28 juni 2011 Vidgad befogenhet för kommuner

Läs mer

Årsrapport 2014. Samrehabnämnden 2014

Årsrapport 2014. Samrehabnämnden 2014 Årsrapport Samrehabnämnden Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Uppföljning av uppdrag... 3 1.2 Könsuppdelad statistik... 3 1.3 Internationellt arbete... 3 2 Måluppföljning... 4 2.1 Trygghet vid

Läs mer

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Ekonomiavdelningen Dnr KS/2015:105-0061 Inköpsenheten 2015-02-13 1/6 Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Bakgrund Kommunfullmäktige gav i samband med beslutet om årsplan för 2014 nämnderna och

Läs mer

Driftnämnden Halmstad

Driftnämnden Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2011-05-25 Driftnämnden Halmstad Tid: Onsdagen den 25 maj 2011 klockan 09.00-12.00 Plats: Konferensrum Berget, Norrebo, våning 3, Hallands sjukhus Halmstad Ledamöter: Mikaela

Läs mer

Socialnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019

Socialnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 1 Socialnämnden Budget 216 217 med plan för 218 219 Nämndens prioriterade frågor och utmaningar 216 217 Den stadiga befolkningsökningen i kommunen medför en ökning av antalet personer som är i behov av

Läs mer

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Teknisk nämnd

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Teknisk nämnd Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012 Teknisk nämnd Innehållsförteckning 1 Verksamheten till och med september... 3 2 Det ekonomiska utfallet till och med september... 4 2.1 Åtgärder med anledning

Läs mer

Personalredovisning Ängelholms kommun

Personalredovisning Ängelholms kommun 2005 Personalredovisning Ängelholms kommun Innehåll Inledning... 1 Personalkostnader och pensionskostnader... 2 Sjuklönekostnad per förvaltning... 2 Antal anställda per förvaltning och kön samt årsarbetare...

Läs mer

Granskning av budgetuppföljning, prognos utfall

Granskning av budgetuppföljning, prognos utfall Revisionsrapport* Granskning av budgetuppföljning, prognos utfall Täby kommun September 2007 Peter Sundström *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...4 3 Granskning av

Läs mer

Vad händer när socialdemokraterna vinner valet 2014?

Vad händer när socialdemokraterna vinner valet 2014? Sjukvårdsvalet 2014 Vad händer när socialdemokraterna vinner valet 2014? Vi kommer omgående att häva anställningsstopp, och sätta stopp för nedskärningarna och ogenomtänkta omorganisationer. Vårdkrisen

Läs mer

Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider

Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 29 maj 2013 Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider Regionskatten blir oförändrad 2014 och endast små förändringar görs när det gäller avgifter i hälso- och sjukvården.

Läs mer

LiÖ 2012-4112. Överenskommelse om tilläggsuppdrag 2013 akutsjukvård mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och Hjärt- och medicincentrum

LiÖ 2012-4112. Överenskommelse om tilläggsuppdrag 2013 akutsjukvård mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och Hjärt- och medicincentrum LiÖ 2012-4112 Överenskommelse om tilläggsuppdrag 2013 akutsjukvård mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och Hjärt- och medicincentrum Tilläggsuppdrag Hjärt- och medicincentrum Parter Beställare Leverantör

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 (9) Plats och tid SÄS Skene, sjukvårdskansliet klockan 08:30-11:10 Beslutande S Hanne Jensen ersätter Peter Rosholm, Västra Götalandsregionen M Madeleine Ekman-Boldizar, Västra

Läs mer

Fortsatt fler söker sig till lärarutbildningen - men långt från det prognostiserade behovet

Fortsatt fler söker sig till lärarutbildningen - men långt från det prognostiserade behovet STATISTISK ANALYS 1(14) Avdelning /löpnummer 216-1-19 / 2 Analysavdelningen Handläggare Fredrik Svensson 8-563 87 87 Fredrik.svensson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av formerna

Läs mer

Stabil läkarbemanning är avgörande för kontinuitet och vårdkvalité i primärvården

Stabil läkarbemanning är avgörande för kontinuitet och vårdkvalité i primärvården Stabil läkarbemanning är avgörande för kontinuitet och vårdkvalité i primärvården Analys av sambandet mellan stabiliteten i vårdcentralernas läkarbemanning och den patientupplevda kvaliteten RAPPORT Juni

Läs mer

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : /

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : / Det saknas 1 4 läkare på Sveriges vårdcentraler. Skillnaderna är stora mellan olika landsting, men inte ett enda av dem lever upp till målet: att det ska finnas en fast allmänläkare per 1 5 invånare. Det

Läs mer