Revisorsgrupp Nordväst Revisionskontoret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Revisorsgrupp Nordväst Revisionskontoret"

Transkript

1 Revisionskontoret Helena Olsson Yrkesrevisor MINNESANTECKNINGAR Datum (6) Minnesanteckningar från överläggningar mellan och Helsingborgs Lasarett Tid: Torsdagen den 7 mars 2013, kl Plats: Helsingborgs lasarett, Olympiahuset, plan 3 Närvarande: Lasarettet i Helsingborg Lisbeth Cederwald sjukhuschef Ljubisa Dordevic budgetchef Lena Eriksson redovisningschef Inger Offesson Persson ansvarig för intern kontroll, närvarande mellan och KPMG Anna Lönnberg auktoriserad revisor Anna Nilsson godkänd revisor Revisionen, Magnus Bergström sammankallande revisor Marie Nielsén - revisor Jeanette Hillding ordförande i revisionen Helena Olsson yrkesrevisor Frånvarande: Hans Johansson Postadress: Skånehuset, KRISTIANSTAD Organisationsnummer: Besöksadress: J A Hedlunds väg, Kristianstad Telefon (växel): Internet:

2 2 (6) Sammanfattning Helårsresultatet för år 2012 gällande Helsingborgs Lasarett slutade på -83,2 miljoner kronor. Förvaltningen har producerat vård utöver uppdraget och detta har föranlett en hel del kostnader. Tillgängligheten vad gäller besök och operation/åtgärd har under år 2012 försämrats jämfört med föregående år. Lasarettet har, precis som tidigare år, en fortsatt mycket ansträngd vårdplatssituation med överbeläggningar vilket har medfört ökade kostnader. Följsamheten till basala hygien- och klädrutiner var vid det senaste resultatet i mars 88 procent och i oktober 83 procent. Detta är en klar förbättring jämfört med tidigare mätningar men det finns fortfarande en förbättringspotential. Målrelaterad ersättning för hälsosamtal under år 2012 klarades med excellens. Helårsresultatet uppfyller inte balanskravet. Inledning Magnus Bergström hälsar välkommen till dagens överläggningar. Utsänd dagordning godkänns. Föregående minnesanteckningar Minnesanteckningar från föregående överläggningar godkänns och läggs till handlingarna. Punkten supertriagering diskuteras. Sjukhuschefen informerar om en privatläkarjour som startar upp sin verksamhet på Helsingborgs lasarett den 1 april. Privatläkarjouren, som består av privata vårdgivare, kommer att arbeta i anslutning till akuten. Revisorerna informerar Revisorerna informerar om avslutade, pågående och planerade granskningar för åren 2012 och Samtliga avslutade granskningar finns att tillgå på s webbsida Fördjupad information lämnas avseende följande granskningar: Ledtider i vårdkedjan rapport nr 11/2012 Styrmodeller och styrsystem rapport nr 15/2012

3 3 (6) Vårdhygien - uppföljning rapport nr 20/ års granskningar Diskussion förs om specifika iakttagelser i ovannämnda granskningar för år Därutöver informerar revisorerna om kommande seminarium gällande granskningarna Ledtider i vårdkedjan och Styrmodell och styrsystem. Inför slutrevisionen Revisorerna informerar att de inför kommande revisionsberättelse kan komma att rikta kritik mot olika ansvarsnivåer på grund av det otillfredsställande ekonomiska läge inom många verksamheter och den brist på tillräckligt verkningsfulla åtgärder. Förvaltningsledningen informerar om årsredovisningen Revisorerna informeras om årsredovisningen och en diskussion förs beträffande verksamhet och ekonomi och hur utvecklingen sett ut under Helårsresultatet 2012 för Helsingborgs Lasarett slutade på -83,2 miljoner kronor. Sjukhusledningen informerar att lasarettet under 2012, precis som tidigare år, ser en produktionsökning och det uppdrag som ständigt ökar är det akuta uppdraget. Enligt ledningen är detta förhållningssätt inte enkelt att styra och det skapar en obalans i styrning och ledning. Fortsättningsvis informerar ledningen om att den största utmaningen för lasarettet framöver är det starka inflöde av patienter som finns och givetvis är de kommande besparingskraven också en oerhörd utmaning för alla medarbetare inom Helsingborgs Lasarett. Den totala produktionen har ökat 0,2 % jämfört med 2011 och jämfört med uppdraget ligger ökningen på 2,9 %. Sjukhuset har producerat vård över uppdraget och detta har föranlett en hel del kostnader. Produktionen utöver uppdraget har medfört att det är svårt, enligt ledningen, att nå en ekonomi i balans på grund av ökade kostnader. Revisorerna påtalar att det är tilldelat uppdrag som gäller och att det är viktigt att verksamhetens mål följs såsom ekonomi i balans. En stor del av budgetöverskridandet motsvarande 43 miljoner kronor gällande personalkostnader beror enligt sjukhusledningen främst på den ökade produktionen och de insatser som behövts för att möta det akuta trycket på lasarettet.

4 4 (6) Tillgängligheten när det gäller väntande till besök vid Helsingborgs lasarett har under 7 av 12 månader nått kravet för Kömiljarden (70% av andel väntande <60 dagar). För väntande till operation/åtgärd inklusive övriga operationer har Helsingborgs lasarett nått kravet för 8 av 12 månader. Diskussion förs, utifrån ett patientperspektiv, kring betydelsen av att förbättra ledtider i vårdkedjan. Antalet läkarbesök på stora akutmottagningen har ökat med 8 % jämfört med år Detta har gjort att akutmottagningen på Helsingborgs Lasarett inklusive barnakuten inte uppnått målet att 80 % av besöken är färdigbehandlade inom 4 timmar. Under 2012 nåddes målet till 79,4 % och olika steg i akutprocessen implementeras fortlöpande och allt utvärderas kontinuerligt. Årets resultat gällande vårdrelaterade infektioner hamnade vid mätningen i mars på 4 procent och vid höstens mätning blev resultatet sämre närmare bestämt 9,4 procent. Sjukhusledningen framhåller att variationerna vid mätningarna avspeglar hur vårdsituationen och infektionsdiagnoserna ser ut just denna dag. Slutsatser rörande förändringar kräver mer regelbundna mätningar alternativt förändringar som kvarstår över lång tid. Revisorerna påtalar att det inte enbart är dåliga resultat som kan vara missvisande utan även bra resultat. Följsamheten till basala hygien- och klädrutiner var vid det senaste resultatet i mars 88 procent och i oktober 83 procent. Detta är en klar förbättring jämfört med tidigare mätningar men det finns fortfarande en förbättringspotential. Löpande mätningar görs. Målrelaterad ersättning för hälsosamtal under år 2012 klarades med excellens. Sjukhuschefen informerar om att ett rejält krafttag har tagits för att förbättra tidigare års resultat. Åtgärder för att nå en ekonomi i balans fortsätter enligt den handlingsplan som tidigare har tagits fram och där olika ett effektivitetskrav presenteras. Handlingsplanen innehåller fokusområden som akutprocessen, produktionsplanering, leantänkande, frigörande av vårdplatser samt ytterligare fokus på målrelaterad ersättning och kömiljarden. Lasarettet har även detta år haft en mycket ansträngd vårdplatssituation med frekventa överbeläggningar vilket medfört ökade kostnader. Ett långsiktigt arbete med akutprocessen, vårdplatsprocessen och operationsprocessen pågår för att förbättra vårdprocesserna och optimera resurserna kring nuvarande vårdplatser. Diskussion förs även om närsjukvårdens utveckling. Avslutningsvis diskuteras de verksamhetsförändringar som Jonas Rastad föreslagit för hela som organisation. Beslut förväntas tas i mars och genomföras under maj månad. Sjukhusledningen välkomnar förslaget.

5 5 (6) KPMG informerar om granskningen av årsbokslutet KPMG redogör för granskning av räkenskapsrevision avseende helårsbokslutet för år Enligt KPMG kan följande konstateras: Bokslutsprocessen fungerar tillfredsställande. Anvisningar har följts. Bokslutsdokumentationen är under utveckling. Avstämningar är gjorda och ev differenser är åtgärdade. Resultatet har analyserats av de ansvariga och följts upp mot budget och prognos. Personalens kompetens förefaller vara god. Tidplaner har följts. Resultatet avviker från budget främst pga följande: Intäkter + 26,4 Mkr avseende lönerevision ,9 Mkr gällande Kömiljard + 2,7 Mkr för utökat uppdrag Kvinnokliniken + 3,1 Mkr hänförlig till den nationella patientsäkerheten + 5 Mkr ökning av övriga bidrag Kostnader - 43 Mkr ökade lönekostnader avseende 61 fler resurser än budget - 26,4 Mkr lönerevision ,2 Mkr omräkning av övertids- och jourskuld enligt HR fönstret - 38 Mkr ej verkställd åtgärdsplan - 28,5 Mkr ökning av verksamhetskostnader samt laboratoriekostnader främst p.g.a. produktion utöver uppdrag (1254 mixpoäng) + 11,5 Mkr läkemedelsförmånen framförallt på grund av patentutgångar och prisfall Intern kontroll Inger Offesson Persson redogör för hur arbetet med intern kontroll och god hushållning bedrivs på Helsingborgs Lasarett. Det poängterades att sjukhuset inte kan undanröja alla risker men det viktiga är att känna till sina riskområden. Lasarettets vision är att bli Skånes bästa akutsjukhus. Revisorerna redogör kortfattat för 2012 års internkontrollgranskning där Helsingborgs Lasarett tilldelades en gul färgmarkering.

6 6 (6) Bakgrunden till färgsättningen är följande: Helsingborgs lasarett har en genomtänkt intern kontrollplan som är väl förankrad i verksamheten. Kvaliteten på den interna kontrollen ges intryck av att vara på ungefär samma nivå som föregående år. Den nya mallen för dokumentation av riskbedömning, som togs fram 2011, används löpande. Likaså används det utvecklade balanserade styrkortet, där det tydligt framgår hur lasarettet ligger till i förhållande till sina uppställda mål. Trots förbättrade verktyg har inte tillräckliga åtgärder vidtagits med anledning av det budgetöverskridande som finns i verksamheten. Följande slutsatser och bedömningar har gjorts: Den interna kontrollen får anses vara fortsatt tillfredsställande avseende information/kommunikation medan riskanalys och tillsyn av systemet bedöms vara på en acceptabel nivå. Kontrollaktiviteter bedöms vara på en otillräcklig nivå då lasarettet inte har lyckats fånga de för måluppfyllelsen kritiska framgångsfaktorerna såsom ekonomi i balans. Kontrollmiljön bedöms vara acceptabel, men både denna och kontrollaktiviteterna skulle förbättras av ett ännu tydligare ledningsengagemang för att genomföra effektiva åtgärder i syfte att klara övergripande mål inom ekonomi och verksamhet. Sammantaget leder detta till följande bedömning för Helsingborgs lasarett: Risknivå GUL (2011:GUL) Revisorernas uppfattning är att det huvudsakliga förbättringsområdet rimligen bör vara att utveckla intern kontroll i syfte att tackla återkommande problem och bättre uppnå förvaltningens övergripande måluppfyllelse, vilket inte minst gäller för ekonomi i balans. Nästa överläggning Nästa överläggning fastställs till 8 oktober 2013, kl i Helsingborg. Avslutning Magnus Bergström tackar för visat intresse och förklarar dagens möte avslutat. Enligt uppdrag Helena Olsson

Revisionskontoret Revisorsgrupp Nordost

Revisionskontoret Revisorsgrupp Nordost Revisorsgrupp Nordost Eva Tency Nilsson Yrkesrevisor 044-309 33 07 evatency.nilsson@skane.se MINNESANTECKNINGAR Datum 2012-03-09 1 (5) Tid 2012-03-09, kl 9.00 11.30 inkl verksamhetsbesök Klinisk kemi Plats

Läs mer

Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden

Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden REVISIONSRAPPORT 2014-11-18 KR 2014/ 0010-7 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:e revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2 Nämndens

Läs mer

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13 Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 13 142168-15 Rapport beträffande delårsgranskning.docx Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Bedömning av mål med betydelse för

Läs mer

Sundbybergs stad. Granskning av delårsbokslutet 2015

Sundbybergs stad. Granskning av delårsbokslutet 2015 Sundbybergs stad Granskning av delårsbokslutet 2015 Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna augusti/september 2015 Innehåll Inledning...2 Stadens resultat och balansräkning... Resultaträkning

Läs mer

Revisionskontoret Revisorsgrupp Sydost

Revisionskontoret Revisorsgrupp Sydost Revisionskontoret Revisorsgrupp Sydost Fredrik Ljunggren 044-309 32 75 fredrik.ljunggren@skane.se MINNESANTECKNINGAR Datum 2013-03-08 1 (6) Tid 8 mars, kl 13.00-15.00 Plats Medicon Village, Lund konf rum

Läs mer

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Jönköpings kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Helena Patrikson Inger Andersson Susanne Karlsson Jonas Leander Marcus Wernborg Carin Jesenicnik Innehållsförteckning

Läs mer

RK 200610-100 Revisionskontoret 2007-03-21 1 (5) Sammanfattning

RK 200610-100 Revisionskontoret 2007-03-21 1 (5) Sammanfattning RK 200610-100 Revisionskontoret 2007-03-21 1 (5) Sammanfattning Revisionen av Landstingsstyrelsens verksamhet under år 2006 har utgått från av de förtroendevalda revisorerna fastställd revisionsplan och

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden PROTOKOLL 43 58 Datum 2014-09-18 1 (9) Protokoll från fastighets- och servicenämndens sammanträde Tid: 2014-09-18 kl. 09.00-14.15 Plats: Kompassen plan 6, WTC World Trade

Läs mer

Tillgänglighet i vården Rapport 12-10

Tillgänglighet i vården Rapport 12-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2011-03-22 Rev/10049 Revisorerna Johan Magnusson Tillgänglighet i vården Rapport 12-10 Tillgänglighet i vården Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar för att genomföra årlig granskning

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Regionhuset, Malmö

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Regionhuset, Malmö Revisorskollegiet PROTOKOLL 380 401 Datum 2015-03-24 1 (7) Protokoll från sammanträde Tid: 2015-03-24 kl. 10.00 14.45 Plats: Regionhuset, Malmö ande Jeanette Hillding - ordförande Birgit Hansson - vice

Läs mer

Sundbybergs stad. Granskning av delårsbokslutet 2014

Sundbybergs stad. Granskning av delårsbokslutet 2014 Sundbybergs stad Granskning av delårsbokslutet 2014 Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2014 Innehåll Inledning...2 Stadens resultat och balansräkning...2 Resultaträkning

Läs mer

Granskningsplaner för samordningsförbunden

Granskningsplaner för samordningsförbunden Granskningsplaner för samordningsförbunden Stadsrevisionens revisionsplan är utgångspunkt för all granskning som planeras för året. Revisionsplanen kompletteras med granskningsplaner för Göteborgs Stads

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2015

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2015 Göteborgsregionens kommunalförbund Dnr: 15-287.026 Styrelseärende 4 2015-12-11 Till förbundsstyrelsen Revisorernas bedömning av delårsrapport 2015 De förtroendevalda respektive auktoriserade revisorernas

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Bokslutskommuniké 2012

Bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommuniké 2012 Året i korthet Vårdval inom den specialiserade vården Under 2012 har tre vårdvalssystem enligt lagen om valfrihetssystem införts inom specialistvården. De tre vårdvalen gäller för

Läs mer

Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015

Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015 Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015 Samverkan mellan revisorer Delvis gemensam revision Kan begära upplysningar Kommunens revisorer Lekmannarevisor Bolagets yrkesrevisor Samordnad

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut under 2009

Landstingsfullmäktiges beslut under 2009 LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisorerna 2010-03-23 Anders Marmon Rev/10010 Landstingsfullmäktiges beslut under 2009 Rapport 10-09 Landstingsfullmäktige 2009 - uppföljning av beslut Bakgrund, syfte En uppföljning

Läs mer

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Revisionen

Läs mer

Förändringsarbete vid akutmottagningen på Centralsjukhuset förstudie Rapport 4-11

Förändringsarbete vid akutmottagningen på Centralsjukhuset förstudie Rapport 4-11 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2011-11-24 Rev/11039 Revisorerna KBR/VHL Förändringsarbete vid akutmottagningen på Centralsjukhuset förstudie Rapport 4-11 Förändringsarbete vid akutmottagningen på Centralsjukhuset

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad Revisorskollegiet PROTOKOLL 25 39 Datum 2015-03-12 1 (5) Protokoll från sammanträde Tid: 2015-03-12 kl. 10.00-13.00 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Jeanette Hillding

Läs mer

DAGORDNING. Datum 2015-03-24. Sammanträde i Revisorskollegiet gamla kollegiet

DAGORDNING. Datum 2015-03-24. Sammanträde i Revisorskollegiet gamla kollegiet Revisorskollegiet Åsa Nilsson Bitr Yrkesrevisor 044-309 32 53 asa.v.nilsson@skane.se DAGORDNING Datum 2015-03-24 1(7) Sammanträde i Revisorskollegiet gamla kollegiet Revisorskollegiets ledamöter och föredragande

Läs mer

Minnesanteckningar Dialogforum Brukarsamverkan Skånevård Sund, Trelleborg

Minnesanteckningar Dialogforum Brukarsamverkan Skånevård Sund, Trelleborg Skånevård Sund Kristina Olsson Närsjukvårdsstrateg Tel 0431-818 83 Kristina.g.olsson@skane.se Datum 2014-09-19 Minnesanteckningar Dialogforum Brukarsamverkan Skånevård Sund, Trelleborg Tid: 2014-09-08,

Läs mer

Nyheter i korthet: Bättre tillgänglighet till dyslexi-utredningar Framgångsrikt cancerrehabiliteringsprojekt blir permanent Region Skåne

Nyheter i korthet: Bättre tillgänglighet till dyslexi-utredningar Framgångsrikt cancerrehabiliteringsprojekt blir permanent Region Skåne Denna information redogör kortfattat för Vårdproduktionsutskottet/- beredningens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 22 maj 2014. Vårdproduktionsutskottet- /beredningen bereder och

Läs mer

Sjukhusstyrelse Helsingborg

Sjukhusstyrelse Helsingborg PROTOKOLL 6 14 Datum 2019-02-27 1 (5) Protokoll från sjukhusstyrelse Helsingborgs sammanträde Tid: 2019-02-27 kl 09.00-11.20 Plats: Stora sammanträdesrummet, Olympiahuset, Lasarettet Helsingborg Beslutande

Läs mer

Samråd med länets handikappsorganisationer

Samråd med länets handikappsorganisationer Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören 1 (6) Samråd med länets handikappsorganisationer Datum Tid 13.00-14.30 Plats Närvarande Mälarsalen, Landstingshuset Toivo Heinsoo Ann Eberhardsson

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 15 a 1 (6) ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 Fastställda av kommunfullmäktige 2011-06-13, 70 Reviderad av kommunfullmäktige 2015-06-15, 88 1. Bolaget

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsområde/enhet Särskilt boende. Diarienummer: VON 2016/0056-10 009

Verksamhetsplan. Verksamhetsområde/enhet Särskilt boende. Diarienummer: VON 2016/0056-10 009 Verksamhetsplan Verksamhetsområde/enhet Särskilt boende Diarienummer: VON 2016/0056-10 009 Verksamhetsområdets verksamhetsplan beslutad av vård- och omsorgsdirektör den 15 mars 2016 Verksamhetsplan framtagen

Läs mer

Revisionsreglemente för Bollnäs kommun

Revisionsreglemente för Bollnäs kommun 1 (5) KOMMUNFULLMÄKTIGE REGLEMENTE Revisionen 2015-02-23 Dnr 15-0109 Revisionsreglemente för Bollnäs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-18, 218. Revidering har skett 2007-03-26, 66, 2008-12-15,

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-24 Rikard Strömqvist Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Årstidsplan för bokslut och årsprognoser KS-2012/754

Årstidsplan för bokslut och årsprognoser KS-2012/754 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/754 2012-09-24 Kommunstyrelsen Årstidsplan för bokslut och årsprognoser KS-2012/754 Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

* 1968-1976. KSS uppfördes. Rollen för Sjukhuset i Lidköping blev ett länsdelssjukhus istället för tidigare länssjukhus.

* 1968-1976. KSS uppfördes. Rollen för Sjukhuset i Lidköping blev ett länsdelssjukhus istället för tidigare länssjukhus. Sjukhuset i Lidköping - SiL VIKTIGA HÄNDELSER - SJUKHUSET I LIDKÖPING 1968 2009 en sammanfattning. * 1968-1976. KSS uppfördes. Rollen för Sjukhuset i Lidköping blev ett länsdelssjukhus istället för tidigare

Läs mer

Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2007. Jönköpings kommun R EVISIONSRAPPORT 2008. Genomförd på uppdrag av revisorerna 9 april 2008

Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2007. Jönköpings kommun R EVISIONSRAPPORT 2008. Genomförd på uppdrag av revisorerna 9 april 2008 R EVISIONSRAPPORT 2008 Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2007 Jönköpings kommun Genomförd på uppdrag av revisorerna 9 april 2008 Inger Andersson Susanne Karlsson Jonas Leander Helena Patrikson

Läs mer

Styrgrupp och Projektledningsgrupp. Minnesanteckningar, möte Styrgruppen och Projektledningsgruppen Miljösamverkan Skåne

Styrgrupp och Projektledningsgrupp. Minnesanteckningar, möte Styrgruppen och Projektledningsgruppen Miljösamverkan Skåne Styrgrupp och Projektledningsgrupp Vår referens / tel.nr: Göran Jansson / 010-224 13 96 göran.n.jansson@lansstyrelsen.se Elin Ulander / 0728-85 47 56 elin.ulander@kfsk.se Minnesanteckningar, möte Styrgruppen

Läs mer

Månadsrapport Hallands sjukhus oktober 2013

Månadsrapport Hallands sjukhus oktober 2013 MÅNADSRAPPORT 1(11) Kontaktperson: Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se 2013-11-13 Månadsrapport Hallands sjukhus oktober 2013 Sammanfattning Verksamhet Tillgänglighet Personal Produktion Ekonomi

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport 2012 för Hälso- och sjukvårdsnämnden

Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport 2012 för Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Tommy Sandegran TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 6 1 (5) HSN 1304-0474 Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport

Läs mer

REVISIONSRAPPORT SAMORDNINGSFÖRBUNDET

REVISIONSRAPPORT SAMORDNINGSFÖRBUNDET REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT SAMORDNINGSFÖRBUNDET I JÄMTLANDS LÄN ÅR 2015 Ansvarig: Therese Norrbelius Revisionsrapport 2 (6) 1 INLEDNING På uppdrag av revisorerna i Samordningsförbundet i Jämtlands

Läs mer

Datum 2015-02-09--10. Plats: Clarion Grand Hotel, Helsingborg

Datum 2015-02-09--10. Plats: Clarion Grand Hotel, Helsingborg Revisorskollegiet PROTOKOLL 13 24 Datum 1 (5) Protokoll från sammanträde Tid: Plats: Clarion Grand Hotel, Helsingborg ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Jeanette Hillding - vice ordförande Jana Lund Anders

Läs mer

Revisionsreglemente för Strängnäs kommun

Revisionsreglemente för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad när: 2016-03-21 48 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2015:674-003 Ersätter: Revisionsreglemente beslutad av kommunfullmäktige 17, 2006-11-27 (reviderad 211, 2011-09-26) Revisionen

Läs mer

REV15.20 2015-06-18 LERUMS KOMMUN REVISORERNA

REV15.20 2015-06-18 LERUMS KOMMUN REVISORERNA 2015-06-18 LERUMS KOMMUN REVISORERNA Revisionsplan 2015 E 1 Revisionsplan för Lerums kommun 2015 Förslag till revisionsplan baseras på årets väsentlighets- och riskanalys, genomförda granskningar 2013

Läs mer

Protokoll. Lena Svensson. Thordis Stålhandske (S) Inge-Marie Byström (S) Annelie Ejnermark (V) Anders Nilsson (SD) Anna-Karin Berglund

Protokoll. Lena Svensson. Thordis Stålhandske (S) Inge-Marie Byström (S) Annelie Ejnermark (V) Anders Nilsson (SD) Anna-Karin Berglund Sammanträdesdatum Sida 1/18 Plats och tid Plenisalen, Hagfors Stadshus kl 19:00 21:30 ande Åsa Johansson (S) Göran Eriksson (S) Ann-Sofie Ronacher (S) Anders Skogfeldt (SD) Stellan Andersson (C) Sten-Inge

Läs mer

Datum 2015-10-05 Dnr 1502923. Utökning av vårdplatser inom neonatalenheten på Helsingborgs Lasarett i samband med om- och nybyggnad

Datum 2015-10-05 Dnr 1502923. Utökning av vårdplatser inom neonatalenheten på Helsingborgs Lasarett i samband med om- och nybyggnad Sjukvårdsnämnd Sund Peter Sigsjö Enhetschef 040-675 36 91 Peter.Sigsjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-05 Dnr 1502923 1 (8) Sjukvårdsnämnd Sund Utökning av vårdplatser inom neonatalenheten på Helsingborgs

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning 1 (5) Älvdalen Politisk samverkansberedning Minnesanteckningar Dag: Torsdag 26 november 2015 Tid: 09.00 12.00 Plats: Loftet, Älvdalen Närvarande: Peter Egardt, ordf. (s) Kommunalråd Anders Björklund (s)

Läs mer

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13 Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 13 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 2.1 Definition av intern kontroll 2.2 Exempel på uppföljning av den interna kontrollen 3. Syfte 4. Avgränsning

Läs mer

Granskning av förrådsverksamheten

Granskning av förrådsverksamheten Granskning av förrådsverksamheten Kustbostäder och Oxelö Energi Datum 2010-12-16 Författare Karin Jäderbrink Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning... 1 2 Bakgrund

Läs mer

Instruktion för revision av bolag inom Stockholms läns landsting 2015

Instruktion för revision av bolag inom Stockholms läns landsting 2015 Instruktion för revision av bolag inom Stockholms läns landsting 2015 26 maj 2015 tidplan och avsnitt 10.6 10.13 uppdateras inför slutrevisionen F 1 Innehållsförteckning 1 Tidplan... 3 2 Inledning... 4

Läs mer

Revisionsreglemente för Järfälla kommun

Revisionsreglemente för Järfälla kommun JÄRFÄLLA KOMMUN 2007-02-26 1 Revisionsreglemente för Järfälla kommun Antaget av kommunfullmäktige 2007-05-07 84 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Överförmyndarnämnden 2014-02-20

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Överförmyndarnämnden 2014-02-20 1(11) Plats och tid Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen, Alva Myrdals gata 5, Värjan, plan 5, Ledning och administration, lokal: Sabeln, klockan 13:35 14:20, Kort ajournering mellan klockan 14:00

Läs mer

Rapport avseende granskning av resursfördelning

Rapport avseende granskning av resursfördelning Rapport avseende granskning av resursfördelning inom kultur- och fritidsnämnden Östersunds kommun April 2014 Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 2. Granskningsresultat 3 3. Revisionell bedömning 5

Läs mer

Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus

Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus MÅNADSRAPPORT 1(10) Datum 150617 Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus Period: januari - maj Kort sammanfattning Ekonomi Prognos Planerade

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet

Ledningssystem för kvalitet Beslut ks 2011-05-04 GPS Götenes Politiska Styrning Ledningssystem för kvalitet Från mål till årsredovisning Mot högre måluppfyllelse, utveckling och förbättring Kf:s planer Nationella planer, lagar Hur

Läs mer

Nyheter i korthet: Akutsjukvården på Skånes universitetssjukhus avlastas. Tillgänglighet till ögonsjukvård förbättras

Nyheter i korthet: Akutsjukvården på Skånes universitetssjukhus avlastas. Tillgänglighet till ögonsjukvård förbättras Denna information redogör kortfattat för Vårdproduktionsutskottet/- beredningens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 7 oktober 2011. Vårdproduktionsutskottet-/beredningen bereder och

Läs mer

Revision vårdkök 2011

Revision vårdkök 2011 Dnr 2011-1894 Revision vårdkök 2011 Utfört av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Jessica Svensson, 2011-05-23 Inledning Under 2011 bedrivs delar av den planerade livsmedelskontrollen i Jönköpings

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Landstinget Sörmland Regionsjukhuset Karsudden LSN-RSK13-049 Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 2012-02-18 Malin Lotterberg Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson Björn Stålhammar Tjänstgörande

Läs mer

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna.

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna. Rapport 1 (9) Datum 2013-03-12 Budget- och utvecklingschef Raymond Lützhöft 0410733135, 0708817135 raymond.lutzhoft@trelleborg.se Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB Datum och ansvarig för innehållet 2016-01-12 Ewa Sjögren Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

Projekt Vårdhund. Palliativ vård och ASIH HANDLINGSPLAN 2014-09-01 2014-12-31. Bilaga 2

Projekt Vårdhund. Palliativ vård och ASIH HANDLINGSPLAN 2014-09-01 2014-12-31. Bilaga 2 Palliativ vård och ASIH Camilla Tengvall Tf enhetschef/sammankallande 070-5196706 camilla.tengvall@skane.se Datum:2014-09-18 Dnr Bilaga 2 Projekt Vårdhund HANDLINGSPLAN 2014-09-01 2014-12-31 Innehåll 1

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (23) Plats och tid Spannmålsgatan 9, Kristianstad, Restaurang Kvarnen, konferenslokal Vete, klockan 13.00-17.55. ande Bo Silverbern (M), ordförande Bernt Lindén (FP) Tommy Carlsson

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad.

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. Datum och ansvarig för innehållet 29/2-2016 Susanna Årman Kvalitetsavdelningen 2015-12-01 Mallen är anpassad

Läs mer

Höörs kommun. Nämndernas egenkontroll Övergripande granskning Revisionsrapport. KPMG AB 2010-04-19 Antal sidor: 12

Höörs kommun. Nämndernas egenkontroll Övergripande granskning Revisionsrapport. KPMG AB 2010-04-19 Antal sidor: 12 Nämndernas egenkontroll Övergripande granskning Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 12 Rapport Nämndernas egenkontroll.docx Innehåll 1. Inledning 1 1.1 Syfte 1 1.2 Genomförande 1 2. Kommunstyrelsen 2

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-21 Anita Segerslätt Lars Tengryd Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare. År 2015. Datum: 2016-02-29 Uppgiftslämnare: Eva-Lena Erngren 1 (10)

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare. År 2015. Datum: 2016-02-29 Uppgiftslämnare: Eva-Lena Erngren 1 (10) 1 (10) Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2015 Datum: 2016-02-29 Uppgiftslämnare: Eva-Lena Erngren 2 (10) Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt

Läs mer

Årsredovisning. Föreningen Sveriges Energirådgivare FSE

Årsredovisning. Föreningen Sveriges Energirådgivare FSE Årsredovisning för Föreningen Sveriges Energirådgivare FSE 829501-5161 Räkenskapsåret 2011 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 1 (7) Resultaträkning 2 (7) Balansräkning 3 (7) Tilläggsupplysningar

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad Revisorskollegiet PROTOKOLL 103 119 Datum 2015-10-15 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid: 2015-10-15 kl. 10.00-14.00 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Jeanette Hillding

Läs mer

Olofströms kommun. Uppföljning av körjournaler och bensinkort KPMG AB 2012-03-20

Olofströms kommun. Uppföljning av körjournaler och bensinkort KPMG AB 2012-03-20 Olofströms kommun Uppföljning av körjournaler och bensinkort KPMG AB 0-03-0 0 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the 0-03-0 Innehåll. Bakgrund och syfte. Avgränsning 3. Metod

Läs mer

Bolagsordning för NSR Produktion AB

Bolagsordning för NSR Produktion AB Antagen på den extra bolagsstämman 2013-12-18 Bolagsordning för NSR Produktion AB Organisationsnummer 556875-8493 1 Firma Bolagets firma är NSR Produktion AB. 2 Säte Bolagets styrelse ska ha sitt säte

Läs mer

Ånge Fastighets och Industri AB Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Granskning av bisysslor

Ånge Fastighets och Industri AB Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Granskning av bisysslor Revisorerna 1 (1) Ånge Fastighets och Industri AB Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en granskning av bisysslor,

Läs mer

Årsrapport 2014 Kyrkogårdsnämnden

Årsrapport 2014 Kyrkogårdsnämnden Årsrapport 2014 Kyrkogårdsnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 24, 2015 Dnr 3.1.2-66/2015 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder

Läs mer

ABCD. Ärendehantering Granskningsrapport. Säters kommun. Offentlig sektor KPMG AB 2012-11-29 Antal sidor:6 Säter är hant.docx

ABCD. Ärendehantering Granskningsrapport. Säters kommun. Offentlig sektor KPMG AB 2012-11-29 Antal sidor:6 Säter är hant.docx Säters kommun Ärendehantering Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB 2012-11-29 Antal sidor:6 Säter är hant.docx Innehåll 1.Sammanfattning 3 2. Syfte 3 3. Avgränsning 4 4. Metod 4 5. Genomförande

Läs mer

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg Handlingstyp Minnesanteckning 1 (6) Datum 8 sep 2014 Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg Deltagare: Åke Svensson (RG), Jan Björinge (RG), Stefan Persson, RG, Eva Nypelius

Läs mer

Reglemente för Upplands Väsby kommuns revisorer antaget av kommunfullmäktige den 23 september 2013

Reglemente för Upplands Väsby kommuns revisorer antaget av kommunfullmäktige den 23 september 2013 1 Reglemente för Upplands Väsby kommuns revisorer antaget av kommunfullmäktige den 23 september 2013 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad År 2014 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20150227 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Samverkansmöte enligt MBL 19 Centrum för akut omhändertagande,sy. 1 Närvaro och val av justerare

Samverkansmöte enligt MBL 19 Centrum för akut omhändertagande,sy. 1 Närvaro och val av justerare Protokoll Samverkansmöte enligt MBL 19 Centrum för akut omhändertagande,sy Tid och plats Onsdag 22 oktober 2014, Kl 09:00-12:00, 2-3:an konfcentra SY Margareta Isaksson-Drugge, Vårdförbundet Håkan Sundberg,

Läs mer

Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi

Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi 2014:19 Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Uppföljning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/61 Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Uppföljning initierad av

Läs mer

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Dockplatsen 26, Malmö

Revisorskollegiet. Protokoll från sammanträde. Tid: kl Plats: Dockplatsen 26, Malmö Revisorskollegiet PROTOKOLL 382 398 Datum 2017-02-16 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid: 2017-02-16 kl. 10.00 14.15 Plats: Dockplatsen 26, Malmö ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Louise Rehn Winsborg

Läs mer

Vad händer när socialdemokraterna vinner valet 2014?

Vad händer när socialdemokraterna vinner valet 2014? Sjukvårdsvalet 2014 Vad händer när socialdemokraterna vinner valet 2014? Vi kommer omgående att häva anställningsstopp, och sätta stopp för nedskärningarna och ogenomtänkta omorganisationer. Vårdkrisen

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-11 Yvonne Petersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2011

Revisionsberättelse för år 2011 Till Kommunfullmäktige Revisionsberättelse för år 2011 Arvika kommuns revisorer har granskat kommunstyrelsens och nämndernas verksamhet. Genom utsedda lekmannarevisorer har vi även granskat verksamheten

Läs mer

Datum 2015-12-09. Protokoll från personalnämndens sammanträde. Tid: 2015-12-09 14.00 16.30 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad, rum 208

Datum 2015-12-09. Protokoll från personalnämndens sammanträde. Tid: 2015-12-09 14.00 16.30 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad, rum 208 PROTOKOLL 52 59 Datum 2015-12-09 1 (5) Protokoll från personalnämndens sammanträde Tid: 2015-12-09 14.00 16.30 Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad, rum 208 Beslutande Märta Stenevi (MP), Ordförande Caroline

Läs mer

Revisionsreglemente POLICY. Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Alberg, 0531-526014 sara.alberg@bengtsfors.se. Sida 1(5) Datum 2011-07-08

Revisionsreglemente POLICY. Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Alberg, 0531-526014 sara.alberg@bengtsfors.se. Sida 1(5) Datum 2011-07-08 Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Alberg, 0531-526014 sara.alberg@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Revisionsreglemente 2 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem Datum och ansvarig för innehållet 2016-03-01 Marja Gesslin, Verksamhetschef Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån

Läs mer

Omsorgsnämndens protokoll 2016-03-07

Omsorgsnämndens protokoll 2016-03-07 Datum: Måndagen den 7 mars Tid: 15.30 18.20 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 10 mars Paragrafer: 14-25 Utses att justera: Tommy Nilzén (MP) Underskrifter: Sekreterare

Läs mer

Landstinget i Värmland. Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna. Rapport KPMG AB. Antal sidor: 12 2009-07-01

Landstinget i Värmland. Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna. Rapport KPMG AB. Antal sidor: 12 2009-07-01 Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna Rapport KPMG AB Antal sidor: 12 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2 3. Bakgrund 2 4. Syfte och avgränsning 2 5. Revisionskriterier 3 6.

Läs mer

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II Maj 2010 Revisorsnämnden 2010 REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 26 maj 2010 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del II Krav för godkänt resultat: 75 poäng av 100 utan

Läs mer

Kund- och avtalsrådets textilutvecklingsgrupp

Kund- och avtalsrådets textilutvecklingsgrupp Protokoll Kund- och avtalsrådets textilutvecklingsgrupp Tid 2010-01-21, kl 09.00 12.00 Plats Närvarande Ej närvarande Rum 03, Kioskgatan 21, Skånes universitetssjukhus, Lund Thomas Florwald, ordförande,

Läs mer

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING OCH ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Styrelsen skall ha sitt säte i Uddevalla kommun i Västra Götalands län.

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING OCH ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Styrelsen skall ha sitt säte i Uddevalla kommun i Västra Götalands län. Blad 1 BOLAGSORDNING OCH ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB Godkänd av kommunfullmäktige den 12 januari 1993, 4 med ändringar den 12 september 1995, 169, den 9 februari 1999, 9, den 8 november 2006,

Läs mer

Granskning av ekonomiskt bistånd

Granskning av ekonomiskt bistånd KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2013-11-21 Rev 2013-12-03 Diarienummer UAN-2013-0522 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Granskning av ekonomiskt bistånd Förslag

Läs mer

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I RONNEBY KOMMUN

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I RONNEBY KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från: 30 juni 2013 Antagen: KF 104/2013 I RONNEBY KOMMUN Revisionens formella reglering 1. För revisionsverksamheten gäller bestämmelser

Läs mer

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-11-21 1(13) Plats och tid Kommunhuset, kl 16.00-19.10 ande Övriga deltagande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Claes

Läs mer

Landstinget Kronoberg

Landstinget Kronoberg Landstinget Kronoberg Granskning av årsbokslut, årsredovisning och intern kontroll 2014-12-31 Genomförd på uppdrag av revisorerna mars 2015 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING OCH BEDÖMNING... 3 2 INLEDNING...

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Svar på revisionsrapport - Granskning av förbundets rutiner för att hålla god offentlighetsstruktur Dnr 45-2014 Ingela Carlsson Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Rutiner

Läs mer

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet.

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet. Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2007-08-13 Johan Sundqvist 08-590 977 68 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2006:137 Johan.Sundqvist@upplandsvasby.se /Kommunstyrelsen/ Lägesrapport avseende införandet av

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2013-03-06 13 (25) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, torsdagen den 6 mars 2013 kl. 16.00-19.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Stefan Westin (S) ordf Rutger Hallin (M) Henrik Brunnmyra

Läs mer

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013. Vellinge kommun. Fastighetsunderhåll

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013. Vellinge kommun. Fastighetsunderhåll Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013 Vellinge kommun Fastighetsunderhåll Innehåll 1. Sammanfattning...3 2. Inledning...4 2.1. Bakgrund...4 2.2. Syfte och revisionsfrågor...4

Läs mer

Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka

Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka Antagen av KF 2008-04-10 (Justerade redaktionella detaljer i denna text 2008-08-14 av Håkan Hambeson) Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka Kungälvs kommuns

Läs mer

Årsbokslut 2015 och årsredovisning för koncernen Stockholms Stadshus AB

Årsbokslut 2015 och årsredovisning för koncernen Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Koncernstyrelsen 2016-03-21 Ärende 3 Dnr 2015/3.1.2/37 Sid. 1(5) 2015-03-03 Handläggare: Inger Kjaerboe Telefon: 08-508 29 270 Till Koncernstyrelsen Årsbokslut 2015 och årsredovisning

Läs mer

Eget val inom hemtjänsten

Eget val inom hemtjänsten UTFÖRARE Eget val inom hemtjänsten Hur du som företagare blir extern utförare av hemtjänst 1 Möjligheter och begränsningar! Från och med hösten 2011 inför Falköpings kommun eget val av utförare inom hemtjänsten

Läs mer