Kvalitetsrapport för Sollentuna kommunala förskolor och skolor läsåret 2014/2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsrapport för Sollentuna kommunala förskolor och skolor läsåret 2014/2015"

Transkript

1 Kvalitetsrapport för Sollentuna kommunala förskolor och skolor läsåret 2014/2015 Inledning Enligt skollagen ska det systematiska kvalitetsarbetet inriktas mot att uppfylla de nationella målen för utbildningen. Kravet innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter systematiskt och kontinuerligt ska följa upp verksamheten, analysera resultaten i förhållande till de nationella målen och utifrån det planera och utveckla utbildningen. Sollentunas förskolor och skolor använder det kommungemensamma verktyget Stratsys för det systematiska kvalitetsarbetet. Enheternas kvalitetsrapporter inleds med en kort beskrivning av organisation och förutsättningar. Därefter följer en genomgång av hur det systematiska kvalitetsarbetet genomförs i nämndens verksamheter. Resultatbeskrivningarna utgår från barn- och ungdomsnämndes åtaganden. Rapporten avslutas med en sammanfattning per verksamhetsområde. Statistiska resultat och analyser återfinns i rapporten Analysrapport grundskola ärende BUN2015/1197. Målgruppen för kommunens plan för systematiskt kvalitetsarbete är främst barn- och ungdomsnämnden, tjänstemän på barn- och utbildningskontoret, samt ledare och personal i kommunens förskolor och grundskolor. Syftet är att: Ge en samlad bild av kommunens verksamhet. Beskriva resultat och måluppfyllelse i förhållande till de nationella målen. Övergripande analysera och bedöma måluppfyllelsen i verksamheterna. Föreslå åtgärder för förbättring. Ge nämnden ett bra beslutsunderlag inför kommande års måloch budgetarbete. Ytterst syftar arbetet till att nå de mål barn- och ungdomsnämnden har satt för kommunens förskole- och skolverksamhet: Att alla elever ska nå målen i alla ämnen. Att Sollentunas skolor ska ha landets högsta meritvärde. Att alla barn och elever ska känna sig trygga i förskolan och skolan. Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset Turebergs torg Sollentuna

2 Målen är väl kända på samtliga enheter, både bland ledare och medarbetare. Alla förväntas att arbeta medvetet och systematiskt för att förbättra resultaten. Resultatutvecklingen har som en följd av det under flera år varit god. Sollentuna är utan tvekan en framgångsrik skolkommun, vars verksamhet och resultat uppmärksammas i olika sammanhang. Bakom kommunens resultatutveckling ligger framgångsfaktorer som är väl kända inom forskning och beprövad erfarenhet, en samsyn hos politiker och tjänstemän om uppdrag och mål, tydligt ledarskap, en strukturerad resultatuppföljning, gemensamma normer och förhållningssätt, höga krav och förväntningar på elevernas förmåga samt ett gott samarbete mellan skola och hem. Dessa framgångsfaktorer genomsyrar både enheternas och kommunens systematiska kvalitetsarbete. De ska också genomsyra det dagliga arbetet på förskolor och skolor och mötet med barn/elever och vårdnadshavare. Organisation och förutsättningar Kommunens verksamhet är organiserad i 17 enheter där enheternas storlek varierar. Någon enhetlig struktur för enheterna finns inte, rektor äger beslut om den inre organisationen i enlighet med skollagens föreskrifter. Några enheter inrymmer allt från förskola till grundskola upp till och med årskurs 9. Andra har grundskola upp till och med årskurs 6. En av de 17 enheterna omfattar enbart förskolor. Samtliga enheter leds av en rektor/förskolechef med en eller flera biträdande rektorer. Chef för rektorerna och förskolechefen är förvaltningschefen på barn- och utbildningskontoret. Enheterna har stor frihet att utforma verksamheten utifrån de behov och förutsättningar som finns. Det är ingen målsättning att enheterna ska vara lika. Tvärtom värnar kommunen om olikheten. Däremot finns det en målsättning att barnen/eleverna ska få en likvärdig utbildning. Det är därför viktigt att uppmärksamma enheternas olika förutsättningar och så långt det är möjligt säkra att likvärdighet råder. Systematiskt kvalitetsarbete Det systematiska kvalitetsarbetet syftar till att förbättra resultaten samt: Att kontinuerligt identifiera vilka förutsättningar som är nödvändiga för arbetet mot de nationella och kommunala målen. Att utveckla arbetsprocesser. Att bedöma resultat och måluppfyllelse. Att vidta lämpliga åtgärder.

3 Underlag för kommunens plan för systematiskt kvalitetsarbete Sollentuna förskolor och skolor använder det kommungemensamma verktyget Stratsys för det systematiska kvalitetsarbetet. Verktyget har ett starkt mål- och resultatperspektiv och består av flera delar: Modul för planering inför kommande verksamhetsår. Arbetsplan, som är en rapport utifrån planeringen. Modul för att följa upp och analysera under pågående verksamhetsår. Uppföljning av läroplansområden, som är en rapport Kvalitetsrapport. Det ständiga arbetet med att utveckla verksamhetens kvalitet är en cyklisk process som innehåller olika faser utifrån ett gemensamt kvalitetsårshjul. Utgångspunkten för kvalitetsarbetet är att de nationella målen uppfylls, något som måste genomsyra alla faser. För att kunna se om det har skett en utveckling genomförs uppföljningar både skriftligt och i dialogform. Resultatinsamling Barn- och utbildningskontoret samlar löpande under året in resultat från enheterna. De aktuella resultaten är: betyg, nationella ämnesprov, uppföljning av barns och elevers trygghet och arbetsro i förskola och skola, uppföljning av barns och elevers kunskapsutveckling i alla ämnen när inte betyg ges, särskilda uppföljningar genomförs i svenska och matematik, kundundersökning, medarbetarenkät samt Våga Visa-rapporter. Dessa resultat har redovisats för nämnden i Analysrapport grundskola ärende BUN2015/1197. Uppföljning med rektorer/förskolechef I kvalitetsårshjulet finns en struktur för skriftliga uppföljningar och dialoger mellan olika medarbetare på barn- och utbildningskontoret och enheternas ledning. Regelbundna skriftliga uppföljningsrapporter lämnas av enheterna i Stratsys avseende systematiskt arbetsmiljöarbete, sjukfrånvaro, kundenkätens resultat och utfall från Olweusenkäten. Barn- och utbildningskontoret sammanställer och återkopplar till enheterna. Resultatdialog avseende höstterminens kunskapsutveckling i alla ämnen årskurs 1-5 samt betyg årskurs 6-9. Resultatdialog avseende läsårets kunskapsutveckling i alla ämnen årskurs 1-5 samt betyg årskurs 6-9, kvalitetsrapport och läroplansrapport. Resultatdialog särskilt avseende läsårets resultat i matematik och svenska. Utvecklingsdialog som utgår från de olika resultatdialogerna och utmynnar i en enhetens arbetsplan för kommande läsår.

4 Våga Visa Våga Visa är ett utvärderingssamarbete inom utbildningsområdet mellan fem kommuner i Stockholmsområdet, Danderyd, Ekerö, Nacka, Sollentuna och Upplands Väsby. Syftet med Våga Visa är att öka måluppfyllelsen i förskola och skola på uppdrag av de politiska nämnderna i respektive kommun genom att utvärdera verksamheten. Våga Visa baseras på läroplaner för förskola och skola, utgår från ett barnoch elevperspektiv, stödjer det systematiska kvalitetsarbetet, jämför kommunernas förskolor och skolor samt sprider goda exempel och bidrar till lärande och utveckling. Metoderna omfattar idag tre delar: elev- och föräldraenkät, pedagogers självvärdering samt kollegiala observationer, och genomförs i både kommunala och fristående förskolor och grundskolor. Observationerna resulterar i en skriftlig rapport. Struktur för kommunens systematiska kvalitetsarbete Det är förvaltningschefen som ansvarar för det systematiska kvalitetsarbetet för den kommunala verksamheten i förskola, grundskola och skolbarnsomsorg. I det ansvaret ligger att kontinuerligt tillsammans med rektorer/förskolechefer följa upp och diskutera aktuella resultat och åtgärder. Rektor/förskolechef Ansvarar för enheternas systematiska kvalitetsarbete och ska kontinuerligt följa upp och utvärdera enhetens samlade resultat. Säkrar att det på arbetslagsnivå och ämnesgruppsnivå sker en resultatuppföljning, ett utbyte av erfarenheter och diskussioner om förbättringsåtgärder. Det kollegiala lärandet och delningskulturen genomsyrar arbetet inom de kommunala verksamheterna. Försäkrar sig om att lärare i mötet med sina elever, minst en gång per läsår, gör en uppföljning av undervisningens kvalitet. I åk 4-9 görs den i form av en kommungemensam elevenkät. Utifrån det ovan beskrivna arbetet med kvalitetsårshjulet formulerar enheternas ledning en kvalitetsrapport samt en rapport med uppföljning av läroplansområden inför kommande läsårsstart. Dessa rapporter ligger till grund för den arbetsplan som tas fram i samarbete med enhetens medarbetare och sedan fastställs vid respektive utvecklingsdialog. I direkt anslutning till utvecklingsdialogen träffar förvaltningschefen rektor/förskolechef för ett medarbetarsamtal som då får ett skriftligt uppdrag för kommande läsår.

5 Resultatuppföljning Uppföljningen från skolorna och förskolorna har skett i två rapporter Kvalitetsrapport I rapporten redovisar skolor och förskolor resultat av handlingsplaner och aktiviteter i enlighet med barn- och ungdomsnämndens åtaganden. Alla handlingsplaner och aktiviteter har också kopplats ihop med ett eller flera läroplansområden. Rektorerna/förskolechefen statusuppdaterar handlingsplaner och aktiviteter samt lämnar en kommentar till resultatet. Uppföljning läroplansområden I denna rapport sammanställs skolornas och förskolornas handlingsplaner och aktiviteter utifrån läroplanens målområden. Rektorerna/förskolechefen kommenterar enhetens utveckling i förhållande till de nationella målen. Uppföljning av resultat i förskolan Arbetet med pedagogisk dokumentation är väl förankrat i förskolorna. De flesta förskolor använder digitala verktyg för detta. Fotografier och bilder som illustrerar barnens intressen och kunskapsutveckling sparas tillsammas med korta anteckningar. Pedagogerna analyserar innehållet vid reflektionsmöten och har detta som utgångspunkt för den fortsatta verksamhetsutvecklingen och vad som utmanar barnens lärande. Fler förskolor benämner detta som Intressespår och ger barnet inflytande över verksamhetens planering. Föräldrarna får ta del av den pedagogiska dokumentationen, vilket också framkommer i kundundersökningen. Arbetet med att förstå och använda pedagogisk dokumentation har lett till att förskolorna synliggör och utvecklar sitt systematiska kvalitetsarbete. Förskolornas tillvägagångssätt dokumenteras på en gemensam webbsida som finns att nå via Att beskriva och dela med sig av strukturer och processer utvecklar både den egna verksamheten och stödjer andra förskolor i sin utveckling. Detta ligger helt i linje med synsättet om kollegialt lärande och delningskultur. Barn- och utbildningskontoret ser en tydlig fortsättning av förskolornas arbete med att utveckla den pedagogiska verksamheten. Det finns idag ett ökat fokus på barns lärande och att med hjälp av digitalta verktyg dokumentera och följa barnens utveckling. Medvetenheten om miljöns utformning och betydelse för barns lärande har markant ökat under året och flera förskolor ser över utformningen av både den inre och yttre lärandemiljön. Förskolornas förmåga att arbeta med barns språkutveckling är väl utvecklad. Pedagogerna har god kännedom om materialet TRAS (Tidig Registrering Av Språkutveckling) och använder detta för att säkra innehållet i

6 verksamheten. Många använder sig också av Bornholmsmodellen. Kompetensutveckling inom TRAS och språkutvecklande arbetssätt erbjuds av barn- och utbildningskontoret. Inom förskolan finns ett stort intresse för att dela med sig av kunskaper och erfarenheter. De gemensamma webbsidorna som finns att nå via innehåller kompetensutvecklande material och erfarenheter kring områdena: Flera språk i förskolan Lekgrupper i förskolan Lärplattor i förskolan Matematik i förskolan NO och teknik i förskolan Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Pedagoger från förskolorna har utvecklat sidorna och håller dessa uppdaterade. Vid två till tre tillfällen per termin inbjuds pedagoger till kortare föreläsningar där kollegor delar med sig av sina kunskaper inom ett specifikt tema. Pedagoger från förskolorna har även deltagit vid BETT-mässan, SETT-mässan och IKT-arena. Utifrån nämndens åtagande att barnen i förskolan ska möta en verksamhet som stödjer utveckling och lärande kan barn- och utbildningskontoret se en positiv utveckling avseende förskolans arbete med läroplansområdet utveckling och lärande. 90 % av föräldrarna svarar i kundenkäten att de är nöjda med förskolans verksamhet. Uppföljning av resultat i förskoleklass I förskoleklassens uppdrag ingår att stimulera elevers utveckling och lärande och att förbereda dem för fortsatt utbildning. Utbildningen utgår från en helhetssyn på eleven och elevens behov samt ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap. Verksamheten i förskoleklass är elevernas första möte med skolan. Eleverna får möjlighet att bekanta sig med skolans lokaler och arbetssätt samt umgås med äldre elever. Flera förskoleklasser arbetar utifrån STL-metoden (Skriva sig Till Lärande). Arbetet har lett till att eleverna tidigt visar intresse för att läsa och skriva samt att arbeta med matematik och många barn kan läsa och skriva när de börjar i årskurs 1. Under ett par år har förskoleklasserna deltagit i ett forskningsprojekt som leds av Torkel Klingberg vid Karolinska Institutet. Detta berör matematik och minnesträning via lärplatta. Vid en första redovisning av resultaten syns en mycket positiv utveckling och arbetssättet kommer att vara ett permanent innehåll i alla förskoleklassers arbete från och med läsåret 2015/2016.

7 Förskoleklassen pedagoger har under läsåret deltagit i nätverksträffar som erbjudits tre till fyra gånger per termin. Syftet är att öka kunskapen och sprida erfarenheter om förskoleklassernas verksamhet. Skolverket har under året publicerat ett nytt stödmaterial för förskoleklass. Detta är tänkt att bidra till ökad kunskap om och förståelse för förskoleklassens uppdrag, innehåll och kvalitetsutveckling med utgångspunkt i skollag och läroplan. I stödmaterialet ges exempel från praktiken och forskning om förskoleklassen. Innehållet vid nätverksträffarna har utgått från det nya stödmaterialet. Förskoleklassen har under året utvecklat sin speciella särart som skolform, då de är en bro mellan förskola och grundskola. Utfallet av förskoleklassens arbete bidrar till de resultat som framkommer i de kunskapsuppföljningar som genomförs från och med årskurs 1. Uppföljning av resultat i fritidshemmet Fritidshemmets uppgift är att komplettera förskoleklassen och skolan. Fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling och lärande, erbjuda dem en meningsfull fritid, främja allsidiga kontakter och social gemenskap. Fritidshem är en pedagogisk gruppverksamhet för elever på låg- och mellanstadiet. Fritidshemmet kompletterar skolan på två sätt tidsmässigt genom att ta emot elever under den del av dagen då de inte vistas i skolan och under loven. Innehållsmässigt genom att ge eleverna delvis andra erfarenheter och kunskaper än de normalt får i skolan. Tillsammans ska skola och fritidshem bidra till elevernas allsidiga utveckling och lärande. Fritidshemmets pedagoger har under året deltagit i nätverksträffar som erbjudits tre till fyra gånger per termin där det genomförs kompetensutveckling kring fritidshemmet uppdrag. Fokus under året har varit på hur man arbetar i ett arbetslag och hur en pedagogisk planering för fritidshemmet ska genomföras. Pedagogerna har även lyssnat till en föreläsning som inspiration till arbetet med normkritiskt tänkande. Skolverket har under året publicerat ett nytt allmänt råd för fritidshemmet. Syftet med de allmänna råden är att ge stöd och vägledning i arbetet med att planera en målstyrd fritidshemsverksamhet som utgår ifrån styrdokumenten och att bidra till en ökad måluppfyllelse för eleverna i fritidshemmet. De allmänna råden behandlar förutsättningarna för arbetet i fritidshemmet, rektorns pedagogiska ledarskap, lärande i fritidshemmet och samverkan med hemmet. Innehållet vid nätverksträffarna har utgått från det nya allmänna rådet. Utifrån innehållet i Skolverkets allmänna råd har barn- och utbildningskontoret erbjudit en kompetensutveckling i form av studiecirkel

8 för de biträdande rektorer som leder fritidshemsverksamheten, kallad Leda Fritids, under ledning av Ann S Pihlgren. Tillgången på fritidslärare/fritidspedagoger är låg i hela Stockholmsområdet vilket leder till svårigheter vid rekrytering till verksamheterna. Många som arbetar inom kommunens fritidshemsverksamheter saknar en pedagogisk högskoleutbildning. Detta har lett till att barn- och utbildningskontoret satsat på att ge tolv medarbetare möjlighet till ekonomiskt stöd om de genomför en erfarenhetsbaserad utbildning till fritidslärare. Utifrån nämndens åtagande att eleverna på fritidshemmen ska möta en verksamhet med tydligt pedagogiskt innehåll kan barn- och utbildningskontoret konstatera att de insatser som genomförts har lett till ökad kvalitet. I uppföljningsarbetet med enheterna framkommer att fritidshemsverksamheten utgår från Lgr 11 och de nya allmänna råden. Andelen föräldrar som svarar att man anser att fritidshemmets verksamhet är stimulerande och utvecklande för barnet är i förskoleklass 85 procent och 83 procent i årskurs 2. Uppföljning av resultat i grundskolan Meritvärden och behörighet I avgångsbetyget 2015 för årskurs 9 når 86 procent av eleverna målen i alla ämnen. Inget ämne har en lägre andel än 94 procent, utom svenska som andraspråk som ligger avsevärt lägre på 77 procent. Våren 2015 var det genomsnittliga meritvärdet för de kommunala skolorna 246,2 poäng. 92,8 procent av eleverna var behöriga till gymnasieskolans nationella program vårterminen En närmare beskrivning av skolornas resultatutveckling finns sammanställt i Analysrapport grundskola ärende BUN2015/1197. PRIO Edsbergsskolan, Eriksbergsskolan, Kärrdalsskolan och Vaxmoraskolan har under läsåret deltagit i SKL:s PRIO-projekt, vars övergripande mål är att höja kunskapsresultaten med fokus på att utveckla skolans interna processer och arbetssätt för att skapa en mer lärande organisation. Det handlar framförallt om att stärka det kollegiala samarbetet samt att utveckla arbetssätt så att skolledningen styr skolans resurser dit de gör störst nytta. Skolforskning visar att de största effekterna på elevernas lärande nås när lärare börjar lära av sin egen och varandras undervisning samt när skolledare följer upp undervisningen. Våga Visa observationer Under läsåret 2014/2015 observerades följande kommunala enheter: Kärrdalsskolan och förskolorna Sjörövaren och Storken, Runbacka förskola

9 och skola, Utbildning Rotebro med förskolan Ebba, Sofielunds förskola, Vaxmora förskola och skola. Dessa fristående enheter observerades: Vittra Rösjötorp förskola och skola, Förskolan Skogsbrynet, Kokalite förskola och skola, Klax förskolor Klossen och Labyrinten, Kvarnskogens förskola samt Sagokullens förskola. En samlad bild av observationernas utfall visar på enheterna har en verksamhet med hög kvalitet. Olweus Alla skolor har arbetat utifrån Olweusmetoden och tretton skolor är nu Olweuscertifierade, övriga ansöker under kommande läsår. Andelen elever som upplever att de har blivit mobbade har sjunkit ner till 4,5 procent. Resultaten har redovisats för barn- och ungdomsnämnden och en sammanställning återfinns i Analysrapport grundskola ärende BUN2015/1197. Matematiklyftet Alla skolor har arbetat med matematiklyftet. Utöver de två moduler som Skolverket ger statsbidrag för har skolorna fortsatt med fler moduler, men då i lägre takt än tidigare. På flera skolor har även lärare i andra ämnen genomfört liknade diskussioner och planeringar som matematiklärarna, eftersom det leder till kollegialt lärande och verksamhetsutveckling. Karriärstjänster Inom de kommunala skolorna finns nu 57 förstelärare fördelade på samtliga skolor. Rekrytering pågår för ytterligare förstelärare. Planen är att alla skolor ska ha en förstelärare i ämnet matematik och en i ämnet svenska. I kommunen ska dessutom finnas en förstelärare för varje ämne. Lokala Utvecklings Center (LUC) Nu planerar barn- och utbildningskontoret tillsammans med skolorna för att inför LUC, Lokalt Utvecklings Center, för att fortsätta utveckla alla skolans ämnen. LUC organiseras även för förskola och fritidshem. Det innebär att varje skola ansvarar för ett eller två ämnen. I dessa ämnen finns förstelärare. Varje LUC får ett särskilt ansvar för att initiera samarbete med alla skolors lärare, stödja kompetensutvecklingen samt ha kontakt med universitet och forskning inom ämnesområdet. Digitalisering Att arbeta digitalt, med IKT (Information och Kommunikations Teknik), är nu ett integrerat arbetssätt på alla förskolor och skolor. I PiiS-utvärderingen framkommer att delningskulturen generellt sett är väl utvecklad. Attityden

10 från lärare, pedagoger och ledning är att man delar både resurser, idéer och tankar. Samtliga enheter redovisar att de har en digital kommunikation med hemmen men det finns ännu inte en likvärdig skolplattform för alla kommunala skolor, en upphandling pågår. Många skolor uppger att deras lärare tillgängliggör resurser inför och efter ett lektionspass via flippade föreläsningar i olika format. I år har alla skolor haft både kompetens och kapacitet för att ta emot ett stort antal studiebesök, både från andra kommuner och även internationella besök. Sollentunas skolor deltog vid BETT-mässan med drygt 100 skolledare och pedagoger. Vid SETT-mässan som arrangeras i Kista erbjöds som vanligt egna föreläsningar för och av kommunens lärare. Dessutom hade barn- och utbildningskontoret en egen monter för att erbjuda kollegialt lärande och locka nya medarbetare till kommunen. IKT-arena Sollentuna arrangerades för att samordna föreläsningar och studiebesök för våra besökare runt om i Sverige. Forskning Arbetet med STL (Skriva sig Till Lärande) fortsätter på våra skolor. Utbildningsinsatser har genomförts för fjärde året. En av skolutvecklarna, Annika Agélli Genlott, forskar på deltid kring resultaten av arbetssättet via Örebro universitet. De resultat som presenterats visar på fantastiska resultatökningar hos elever som arbetar utifrån STL, liksom att spridningen mellan flickors och pojkars resultat minskar tack vare att pojkarna presterar bättre. Internationella klasser Antalet nyanlända elever som kommer till Sollentuna har ökat markant under året. Alla elever tas emot via Centrum för Integration och Flerspråkighet i Sollentuna (CIFS). Där genomförs medicinsk och pedagogisk kartläggning. Elever som börjar i förskoleklass samt årskurs 1 och 2 erbjuds sedan plats i ordinarie klasser. De äldre eleverna börjar i internationella klasser som finns på Edsbergsskolan, Helenelundsskolan, Kärrdalsskolan, Sofielundsskolan och Utbildning Rotebro. Kundundersökningar I alla verksamhetsformer är vårdnadshavarna nöjda med verksamheten och 88 till 98 procent uppger att barnet trivs respektive tycker att det är roligt i skolan samt att verksamheten/skolarbetet är stimulerande. 90 till 96 procent uppger att man upplever att barnet är tryggt och att personalen bryr sig om barnet. Generellt anser man i alla föräldragrupper att personalen/lärarna är kompetenta och engagerade i barnets utveckling. I genomsnitt 88 procent av vårdnadshavarna säger sig kunna rekommendera sitt barns förskola/skola till andra, vilket är en hög andel och signalerar att man anser att det är en

11 mycket god kvalitet på utbildningen och omsorgen i kommunens förskolor och skolor. Generellt är även eleverna nöjda med trygghet och trivsel vilket 85 till 92 procent uppger. Eleverna har också förtroende för sina lärares stöd och hjälp och uppger att de möter höga förväntningar från de vuxna i skolan. 90 procent av eleverna i åk 5 tycker att det är roligt i skolan. Nämndens åtaganden Utifrån nämndens åtagande att alla elevers och skolors resultat ska förbättras kan konstateras att Sollentunas meritvärde fortsätter att ligga högt, även om målvärdet inte uppnåtts fullt ut. Andelen elever som klarar kunskapskrav i alla ämnen har sjunkit något från 88 procent till 86 procent vilket delvis kan förklaras av att andelen nyanlända ökat i den aktuella årskursen. Om man ser till resultat utifrån SALSA-bedömning och till enskilda individer har flera skolor, där meritvärdet kan synas lågt, gjort förväntade prestationer eller överträffat förväntningarna. 92,8 procent av Sollentunas elever var behöriga till gymnasieskolan. Utifrån nämndens åtagande att Sollentunas elever ska uppleva trygghet i skolan kan konstateras att andelen elever som upplevt sig mobbade i Sollentuna över tid har legat på en förhållandevis låg nivå jämfört med andra kommuner. Från ett värde på cirka 6 procent 2005 har andelen sjunkit stadigt till ca 4,5 procent. Andelen elever som upplevt sig mobbade har sjunkit på de flesta skolorna. I flera skolor ligger siffran på runt 2 procent. Olweusarbetet har av allt att döma gett önskat resultat. Sammanfattning av resultaten Statistiska resultat och analyser återfinns i rapporten Analysrapport grundskola ärende BUN2015/1197. Sollentuna skolor har en mycket god kvalitet och höga meritvärden. Sollentuna syns, hörs och uppmärksammas både nationellt och internationellt.

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 4 AUGUSTI 2014 Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Örsundsbroskolan ligger c:a två mil

Läs mer

Resultat av elev- och föräldraenkät 2014

Resultat av elev- och föräldraenkät 2014 Dnr 2014/BUN 0090 Resultat av elev- och föräldraenkät 2014 2014-08-25 Tyresö kommun / 2014-08-25 2 (19) Barn- och utbildningsförvaltningen Tyresö kommun Tyresö kommun / 2014-08-25 3 (19) Innehållsförteckning

Läs mer

Barn- och utbildningssektorn Internkontroll Samrealskolan åk F-6 inklusive fritidshem

Barn- och utbildningssektorn Internkontroll Samrealskolan åk F-6 inklusive fritidshem Barn- och utbildningssektorn Internkontroll Samrealskolan åk F-6 inklusive fritidshem Onsdag 14 november 2012 Ansvarig för internkontrollen Jan Gayen 1 Innehåll Bakgrund... 2 Fakta om Samrealskolan åk

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö GRUNDSKOLA: 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) fungerar under läsåret samt beskriva hur vi tar

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Banerportsskolan AB Org.nr. 556606-4001 Beslut för grundskola efter tillsyn i Ban&portsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i BarArportsskolan har genomfört tillsyn av Banerportsskolan AB (org.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan Dennis Holm 2015-10-01 Bergvretenskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings tätort. Närområdet består

Läs mer

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr!

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Innehållsförteckning F Ö R O R D... 3 1. VERKSAMHETSMÅLEN FÖR BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN... 4 MÅL 1 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 4 MÅL 2

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013/2014 Förskoleområde Östra 1 Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... s. 3 Förskolans

Läs mer

2014 Visseltoftaskolans och fritidshemmets plan mot diskriminering och kränkande behandling

2014 Visseltoftaskolans och fritidshemmets plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 Visseltoftaskolans och fritidshemmets plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 och Fritidshem a för planen Rektor Anna

Läs mer

Verksamhetsrapport förskolan 2013/14

Verksamhetsrapport förskolan 2013/14 Sundbyvägen Datum 1 (14) 2014-10-13 Verksamhetsrapport förskolan 2013/14 Sundbyvägen 2 (14) Nämndens åtagande: Tillgänglighet till datorer och lärplattor som pedagogiska verktyg i förskolan skall öka.

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2012-09-10 Dnr 43-2011:5538 Skellefteå kommun Rektorn vid Vita skolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Vita skolan i Skellefteå kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete. Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun

Systematiskt kvalitetsarbete. Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun Juni 2014 www.laholm.se Systematiskt kvalitetsarbete För huvudman, förskolor, skolor och fritidshem i Laholms kommun I detta dokument

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut Skolinspektionen 2014-12-16 Nämnd för vuxenutbildning i Leksand och Rättvik Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Nämnd för vuxenutbildning i Leksand och Rättvik Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Upplands-Bro kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Upplands-Bro kommun Tillsyn i Upplands-Bro kommun har genomfört tillsyn av Upplands-Bro kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2015:3908 Gävle kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola belägen i Gävle kommun 2(11) Tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola har genomfört tillsyn av Gävle kommun under

Läs mer

Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015

Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015 Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015 Sofia Franzén Kvalitetscontroller Augusti 2015 Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 00 www.pitea.se www.facebook.com/pitea.se Innehåll Rapportens huvudsakliga

Läs mer

Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014

Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014 Barn och skola 2014-12-02 1 (5) Lars Andreasson Utvecklingsstrateg Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014 Sammanfattning av

Läs mer

2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/

2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/ 2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/ årsarbetare 2014; 13,1 elev/ anställd 2014; 41,1 elev/avdelning

Läs mer

Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor

Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor 1 (15) Utbildningsförvaltningen 2015-06-08 Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor Innehåll Inledning... 1 Vision... 2 Uppdrag och mål... 2 Pedagogiskt ledarskap... 2 Hur

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Sandvikstrollens familjedaghem Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens

Läs mer

Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014

Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014 Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014 Verksamhet: Rostaskolan Betyg och bedömning, skola Stödtimmen i åk 5-6 har gjort att vi fått högre måluppfyllelse. Tidiga utvecklingssamtal har bidragit

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Bilaga 1 Upplands Väsby kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Upplands Väsby kommun 2(15) Tillsyn i Upplands Väsby kommun har genomfört tillsyn av Upplands Väsby kommun under vårterminen 2015. Tillsynen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Så här arbetar barn- och utbildningsförvaltningen i Falkenbergs kommun med systematiskt kvalitetsarbete på olika nivåer Mars 2012 1 Innehållsförteckning Sida Bakgrund 3 En

Läs mer

Utbildningsinspektion i Matteusskolan, förskoleklass, grundskola årskurs 1 9 och obligatorisk särskola årskurs 6 10

Utbildningsinspektion i Matteusskolan, förskoleklass, grundskola årskurs 1 9 och obligatorisk särskola årskurs 6 10 1 Utbildningsinspektion i Stockholms kommun Matteusskolan Dnr 53-2006:962 Utbildningsinspektion i Matteusskolan, förskoleklass, grundskola årskurs 1 9 och obligatorisk särskola årskurs 6 10 Innehåll Inledning...1

Läs mer

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 UTBILDNINGSINSPEKTIONENS SYFTE Skolverkets utbildningsinspektion skall bidra till kvalitetsförbättring genom att bedöma hur verksamheterna

Läs mer

Svar till Skolinspektionen utifrån föreläggande; Dnr 43-2014:7911

Svar till Skolinspektionen utifrån föreläggande; Dnr 43-2014:7911 1(6) Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningskontoret Ewa Johansson, Rektor 0171-529 58 ewa.johansson@habo.se Yttrande över beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Futurum

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem / Beslut 2013-03-15 Beta School HB Rektorn vid Beta School Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Beta School i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8288 Orusts Montessoriskola ekonomisk förening Org.nr. 716445-1614 ma@orustmontessori.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Orust Montessoriskola belägen i

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete

Plan för systematiskt kvalitetsarbete Plan för systematiskt kvalitetsarbete Fastställd bun 20150901 77 dnr 2015/361-607 Plan för systematiskt kvalitetsarbete 2 Innehåll Utgångspunkt att öka barns och elevers måluppfyllelse. Kompetens för livet,

Läs mer

Utbildningsinspektion i Landvetterskolan

Utbildningsinspektion i Landvetterskolan Utbildningsinspektion i Härryda kommun Landvetterskolan Dnr 53-2006:3403 Utbildningsinspektion i Landvetterskolan Förskoleklass Grundskola årskurserna 1 9 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:5438 Göteborgs kommun Karin.mickelbo@vastra.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Kannebäcksskolans grundsärskola belägen i Göteborgs kommun 2 (8) Dnr 43-2015:5438 Tillsyn i

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola ^ Skolinspektionen Huvudmannen för internationella Engelska Skolan i Nacka inf o@engelska.se Rektorn vid Internationella Engelska Skolan i Nacka donald.christian@engelska.se för grundskola efter tillsyn

Läs mer

Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013

Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013 Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013 Verksamhetsområde förskoleklass Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Arbetet i verksamheten Kunskaper, utveckling och lärande Den fria leken

Läs mer

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna 1 L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna Nallebjörnens förskola Rapport Juni 2013 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Utvärderingens genomförande...

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskoleklass Strömtorpsskolan. Förskoleklass. Läsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport. Förskoleklass Strömtorpsskolan. Förskoleklass. Läsåret 2014/2015 Kvalitetsrapport Förskoleklass Läsåret 2014/2015 Förskoleklass Strömtorpsskolan Utbildningens syfte Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan verksamhetsåret 2013/2014 Förskoleverksamhet i Skäggetorp Stiglötsgatan 33 Linköpings kommun linkoping.se Systematiskt kvalitetsarbete Förskolan ska systematiskt

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Lokal arbetsplan läsåret 2015/16 Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Sunne kommun Skäggebergsvägen 13 0565-160

Läs mer

Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014

Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014 Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014 1 Björkhagaskolan 2014-08-15 Systematiskt kvalitetarbete Kvalitetsrapport 2013-2014 1. GRUNDFAKTA Enhetens namn Björkhagaskolan Antal elever (15 oktober)

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan Kvalitetsredovisning Björkhagaskolan 2011-2012 1 1. Grundfakta Enhetens namn: Björkhagaskolan Verksamhetsform: Grundskola Antal elever (15 oktober): 320 Elevgruppens sammansättning ålder, genus och kulturell

Läs mer

Beslut. Melleruds kommunn. 2011-01-20 Dnr 43-2010:4423. 4644 80 Mellerud. Komm

Beslut. Melleruds kommunn. 2011-01-20 Dnr 43-2010:4423. 4644 80 Mellerud. Komm Beslut Melleruds kommun 4644 80 Mellerud kommunen@mellerud.se 2011-01-20 Dnr 43-2010:4423 Komm munbeslut efter tillsyn av Melleruds kommunn Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besök: Kungsgatan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-10-20 Sandvikens kommun kommun@sandviken.se Rektorn vid Jernvallsskolan F-3 christina.silfverberg@utb.sandviken.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Jernvallsskolan

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Parkens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun

Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun 2015-12-18 Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun Läsår 2014-2015 Ann-Catrin Göthlin Sektorchef Barn och utbildning Sida 2 av 10 Skolans verksamhet måste utvecklas så

Läs mer

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar?

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? 2011-12-07 Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? Den 1 juli 2011 började den nya skollagen att tillämpas 1. Lagen tydliggör alla barns/elevers rätt till

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2014/2015 Stråningstorpsskolan Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... 3 Skolans syfte och

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 GRUNDSKOLA Götlunda skola Nybyholmsskolan Medåkers skola 2015-02-20 INNEHÅLL VERKSAMHETSCHEFEN HAR ORDET 5 NORMER OCH VÄRDEN 7 PLANEN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH LIKABEHANDLINGSPLANEN...

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2012/2013 Förskolor Tokarp Nykil Ulrika Sjögestad Ansvariga för Kvalitetsrapporten är: Marie Sturehed förskolechef & Maria Fors biträdande

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015 1 Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello läsåret 2014-2015 2 Kvalitetsrapport Pysslingens skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn av förskolan och pedagogisk omsorg i Emmaboda kommun. Beslut. 2011-12-20 Dnr 43-2011:1248.

Beslut för förskola. efter tillsyn av förskolan och pedagogisk omsorg i Emmaboda kommun. Beslut. 2011-12-20 Dnr 43-2011:1248. Beslut Emmaboda kommun Förskolechefer i förskolan och pedagogisk omsorg Beslut för förskola efter tillsyn av förskolan och pedagogisk omsorg i Emmaboda kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping,

Läs mer

Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9

Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Utbildningsinspektion i Gotlands kommun Klinteskolan Dnr 53-2007:3378 Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att lärarna samverkar med varandra i arbetet

Läs mer

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass SKOLROTELN BILAGA 1 SID 1 (8) 2008-09-03 Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass 1 Inledning Förskolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande och vara rolig, stimulerande, trygg

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 43-2014:7714 Eksjö kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Grevhagsskolan belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14 Laxå kommuns Förskoleverksamhet Barn- och utbildningsnämnden 2014-09-29, 93, dnr BUN 2014058 611 1 Innehållsförteckning Utbildningens syfte: Sidan 3 Beskrivning av

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Skolplan/utbildningsstrategi för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2008-05-21, 47 Kommunens mål är att Sollentuna ska erbjuda Sveriges bästa utbildningsverksamhet. Den ska präglas av Kunskap Frihet

Läs mer

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete I vårt systematiska kvalitetsarbete ingår följande;

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete I vårt systematiska kvalitetsarbete ingår följande; Kvalitetsanalys för förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys är ett

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

Beslut. efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen Optimus i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslöt

Beslut. efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen Optimus i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslöt Skolinspektionen Beslöt 2014-04-03 Vallentuna kommun kommun@vallentuna.se Rektorn vid den särskilda undervisningsgruppen Optimus kristiii.aabel@vallentuna.se Beslut efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen

Läs mer

Verksamhetsrapport 2016

Verksamhetsrapport 2016 Ekenhillsvägen Datum 1 (24) 2016-06-07 Verksamhetsrapport 2016 Ekenhillsvägens förskola Innehållsförteckning 2 (24) Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Enhetens egna nyckeltal... 5 Arbetet med lässatsningen

Läs mer

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet orebro.se Innehållsförteckning Förskoleklassen Första steget in i skolan 7 Att välja skola 7 En smidig övergång till skolan 7 En typisk dag

Läs mer

Verksamhetsplan för Bergvretenskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan för Bergvretenskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 Verksamhetsplan för Bergvretenskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings

Läs mer

Förskola, före skola - lärande och bärande

Förskola, före skola - lärande och bärande Sammanfattning Rapport 2012:7 Förskola, före skola - lärande och bärande Kvalitetsgranskningsrapport om förskolans arbete med det förstärkta pedagogiska uppdraget Sammanfattning Barnen i de granskade förskolorna

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsprogram för barn- och ungdomsnämnden

Jämställdhets- och mångfaldsprogram för barn- och ungdomsnämnden BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Barn- och ungdomsnämnden Personalutvecklare Carina Petersson 2016-02-24 1 (2) Planeringssekreterare Lillian Alverö

Läs mer

Att vara skolledare för grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem

Att vara skolledare för grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem Att vara skolledare för grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem Tylösand 1 oktober 2015 Anna Klerfelt, Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping Ett urval av bilder Frågor till 21 fritidspedagoger

Läs mer

Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun

Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun Dnr: KS 2014/590 Revideras varje år Innehåll Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun...

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Upplands Väsby kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Upplands Väsby kommun 2 (7) Tillsyn i Upplands Väsby kommun har genomfört tillsyn av Upplands Väsby kommun under våren 2015.

Läs mer

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola Skolinspektionen 2014-02-28 Ikasus AB susarme.siden@frosunda.se Rektorn vid Ikasus friskola birgitta.krantz@frosunda.se Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i Ikasus friskola i Vallentuna

Läs mer

För huvudmän inom skolväsendet. Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU!

För huvudmän inom skolväsendet. Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU! För huvudmän inom skolväsendet Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU! Innehåll Fortbildning för alla matematiklärare 2 Läraren

Läs mer

Verksamhetsplan 2012/13 Grundskolan

Verksamhetsplan 2012/13 Grundskolan BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan 2012/13 Grundskolan Ankarsviks skola Lena Funseth Norberg 1. Värdegrund Kommunens och barn- och utbildningsförvaltningens vision: - Vi gör det goda livet möjligt! Alltid

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Lerums kommun lerums.kommun@lerum.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Lerums kommun Beslut 2(13) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete

Plan för systematiskt kvalitetsarbete STORUMANS KOMMUNS SKOLOR OCH FÖRSKOLOR Plan för systematiskt kvalitetsarbete Fritids-, kultur- och utbildningsnämnden Läsåret 2013/14 Enligt 4 kap. 3-8 skollagen ska varje huvudman och varje förskole-

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vårgårda kommun Beslut och rapporter

Regelbunden tillsyn i Vårgårda kommun Beslut och rapporter Regelbunden tillsyn i Vårgårda kommun Beslut och rapporter Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:3983 Innehåll Kommunbeslut Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Allmänt om tillsynen och beskrivning av

Läs mer

Rektors möjligheter att delegera och skolors organisation

Rektors möjligheter att delegera och skolors organisation 1 (11) Rektors möjligheter att delegera och skolors organisation Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar reglerna om rektors möjlighet att delegera och skolors organisation, i samband med myndighetens

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem 150812 Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att undervisningen i olika ämnesområden samordnas så

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Beslut Gävle kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Gävle kommun Beslut 2 (8) Tillsyn i Gävle kommun har genomfört tillsyn av Gävle kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Björndalsskolan 1-3 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Björndalsskolan 1-3 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Björndalsskolan 1-3 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV

Läs mer

Bildningsstaden Borås

Bildningsstaden Borås » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bildningsstaden Borås Bildningsstaden 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Kvalitetsrapport för Håksberg/Sörviks förskoleområde läsåret 2013-2014

Kvalitetsrapport för Håksberg/Sörviks förskoleområde läsåret 2013-2014 Kvalitetsrapport för Håksberg/Sörviks förskoleområde läsåret 2013-2014 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Håksbergs förskola Ansvarig förskolechef Lena Hellman Innehåll KVALITETSARBETE... 0 MÅL... 0 FÖRUTSÄTTNINGAR...

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1 (4) Åsa Fri Förskola & Grundskola 0300-834000 asa.fri@kungsbacka.se

TJÄNSTESKRIVELSE 1 (4) Åsa Fri Förskola & Grundskola 0300-834000 asa.fri@kungsbacka.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2015-01-12 Diarienummer FG/2015:1 Pågående Skolinspektions- och Barn- och elevombudsärenden, inklusive ärenden som utreds inom Förskola & Grundskolas klagomålshantering per den 12

Läs mer

Åsebro Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Åsebro Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Åsebro Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 04 MELLERUD 5.0. LENA ANDERSSON FÖRSKOLECHEF/REKTOR Bokslut 04 Åsebro År / Tkr Bokslut 03 Bokslut 04 Budget 04 Avvikelse Intäkter 34 33 3 Kommunbidrag

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist Kvalitetsredovisning 2008/2009 Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings- och kulturdepartementet 2005-08-15

Läs mer

Reviderad 20160107. Riktlinjer för fritidshemsverksamhet i Bjuvs kommun

Reviderad 20160107. Riktlinjer för fritidshemsverksamhet i Bjuvs kommun Reviderad 20160107 Riktlinjer för fritidshemsverksamhet i Bjuvs kommun Bakgrund Regeringen har fastställt en ny skollag och en samlad läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmen. Den nya

Läs mer

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola Skolinspektionen 2014-11-26 Sandvikens kommun kommun@sandviken.se Rektorn vid särskolan amia-karrn.brostrom@sandviken.se Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i särskolan i Sandvikens

Läs mer

Hur förskolan och skolan kan utveckla verksamhetens kvalitet. Sara Knöfel, undervisningsråd

Hur förskolan och skolan kan utveckla verksamhetens kvalitet. Sara Knöfel, undervisningsråd Hur förskolan och skolan kan utveckla verksamhetens kvalitet Sara Knöfel, undervisningsråd BRUK som en del i det systematiska kvalitetsarbetet Systematiskt BRUK Kontinuerligt I olika faser Varför systematiskt

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Forsnäsgården Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola 2015-11-03 Dnr 43-2015:4701 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Berg ums skola F-3 i Göteborgs kommun 201 5-1 1-03 Tillsyn i Bergums skola

Läs mer

Att arbeta i förskola och skola i Kalmar

Att arbeta i förskola och skola i Kalmar Att arbeta i förskola och skola i Kalmar Du är viktig i vår fortsatta utveckling och strävan mot toppen! I Kalmar kommun har alla barn och elever rätt att få de bästa förutsättningarna att nå sin absoluta

Läs mer

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem.

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem. 1 (6) 2013-01-22 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (6) Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2013-2014 Kalvhagens förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 2. Tillvägagångssätt... 3 3. Året som gått... 4 4. Året

Läs mer

HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ. Vår skolas rutiner för. elevhälsa

HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ. Vår skolas rutiner för. elevhälsa HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ Vår skolas rutiner för elevhälsa VÅR SKOLAS RUTINER FÖR ELEVHÄLSA INNEHÅLL Helhetsperspektivet Rektors ansvar Så skapar vi en god lärandemiljö Ett elevärendes gång Varför åtgärdsprogram

Läs mer

LOKAL VERKSAMHETSPLAN BLÅKLOCKVÄGENS FÖRSKOLA 2014/2015

LOKAL VERKSAMHETSPLAN BLÅKLOCKVÄGENS FÖRSKOLA 2014/2015 LOKAL VERKSAMHETSPLAN BLÅKLOCKVÄGENS FÖRSKOLA 2014/2015 1 LÄRPROCESSER Åtagande Till slutet av läsåret 2014/2015 är samtliga flickors och pojkars lärprocesser synliggjorda och kommunicerade med barn och

Läs mer

Beslut för förskola. i Sandvikens kommun

Beslut för förskola. i Sandvikens kommun x Skolinspektionen Beslut Sandvikens kornmun kommun@sandviken.se Beslut för förskola i Sandvikens kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00,

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:562 Södertälje kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Rosenborgskolan belägen i Södertälje kommun 2 (9) Dnr 43-2015:562 Tillsyn i Rosenborgskolan har genomfört tillsyn

Läs mer

Arbetsplan Dallidenskolan Kils kommun 2015/2016

Arbetsplan Dallidenskolan Kils kommun 2015/2016 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Niclas Larsson, niclas.larsson@kil.se 2015-09-02 Arbetsplan Dallidenskolan Kils kommun 2015/2016 KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer