Sammanträdesprotokoll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdesprotokoll"

Transkript

1 Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSEN Plats och tid Förvaltningskansliet klockan 14:00-16:00 Beslutande Mikael Westberg (S) ordförande Maria Andersson (S) Ulf Bengtsson (S) Isa-Susanne Kenving (V) Måna Hesselrud (M) Inger Mattsson (C) Kerstin Floberg (FP) Övriga deltagande Fredrik Juthman, bildningschef Eva Ohlsson, sekreterare Björn Hansson, resultatenhetschef gymnasie/siva Lars Åke Everbrand, kultur- och fritidschef Utses att justera Ulf Bengtsson (S) med Måna Hesselrud (M) som ersättare Justeringens plats och tid Förvaltningskansliet tisdag 1 april 2014 klockan 11:00 Underskrifter Sekreterare Paragrafer Ordförande Justerande Sammanträde ANSLAG Bildningsstyrelsens arbetsutskott Datum Anslag sätts upp Anslag tas ner Protokollets förvaring Förvaltningskansliet Eva Ohlsson

2 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida 2 ÄRENDELISTA 34 Information om tillägg av ärenden 3 35 Rapporter 4 36 Överlämnande Klas Englunds medborgarförslag om upprustning av Karlfeldts örtagård vid Karlfeldtsgården samt inventering av skaldens diktning med avseende på örterna 5 37 Överlämnande Fors skolas föräldraförenings genom Camilla Lönns medborgarförslag om ungdomsgård i Fors 7 38 Överlämnande - Fors skolas föräldraförenings genom Camilla Lönns medborgarförslag om förbättringar på Fors skolas skolgård Ansökan från AmiSgo AB om godkännande som huvudman för fristående grundskola i Avesta kommun från och med läsåret 2015 / Namnbyte på skola Överlämnande - Sofia Stams medborgarförslag om skolmaten Återremiss - Måltidspriser inom heldygnsomsorgen Ansökan om bidrag till Internationella Föreningen i Avesta (IFA) för år Remiss Annika Kumlins medborgarförslag om återbruk Arbetsmarknadsplan för år Plan för introduktion av nyanlända i Avesta kommun år Handlingsplan för intern kontroll, bildningsförvaltningen, år Ansökan om investeringsbudget för grovdiskmaskin, Balders diskrum 29

3 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida 3 34 Information om tillägg av ärenden Mikael Westberg (S), ordförande, informerar om tillägg av följande ärende: - Ansökan om investeringsbudget för grovdiskmaskin till Balders diskrum, om 350 tkr.

4 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida 4 35 Rapporter Lars Åke Everbrand, kultur- och fritidschef, rapporterar : Fritidschefen lämnar rapport om utvecklingen av Sportparken och Friluftsbad på Holmen vid bildningsstyrelsens sammanträde den 9 april Fredrik Juthman, bildningschef, rapporterar : Upphandlingsavdelningen har meddelat att det är lång väntetid för upphandling av byggnation av omklädningsbyggnad vid Holmens friluftsbad. En färdigmonterad byggnad kan eventuellt levereras snabbare. Ansökan är inlämnad om tillstånd för rivning av uthus invid Villan, Sportparksområdet. Chefen för gymnasieskolan har meddelat att rivningsarbetet kan utföras av Karlfeldtgymnasiets bygg- och anläggningsprogram.

5 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida 5 36 Överlämnande Klas Englunds medborgarförslag om upprustning av Karlfeldts örtagård vid Karlfeldtsgården samt inventering av skaldens diktning med avseende på örterna Dnr Bs Klas Englund anför i medborgarförslaget att det under 1960-talets mitt fanns en trädgård i Domarhagsskolan (innan den stora utbyggnaden) som kallades för Karlfeldts örtagård. Det påstods att alla örter som finnas omnämnda i Karlfeldts diktning fanns i den trädgården. Örtagården blev riven och borttagen när Domarhagsskolans högstadium byggdes på dess plats. Medborgarförslagsställaren har besökt den så kallade lustgården vid Karlfeldtsgården i Karlbo. I dess nuvarande skick gör den inte skäl för namnet. Växterna är försedda med skyltar som upplyser om växtens namn men en översyn av odlingarna behövs. Klas Englunds förslag: - Rusta upp lustgården vid Karlfeldtsgården och återetablera Karlfeldts örtagård där. Namnet Lustgården kan behållas om så vill men då med underrubrik Karlfeldts örtagård. - Inventera, i samarbete med Karlfeldtsamfundet skaldens diktning med avseende på omnämnda örter och ge ut en liten skrift som kortfattat beskriver växterna. Där bör också anges i vilka av Karlfeldts dikter de är omnämnda. Infoga också en beskrivning av örtagården i skriften. Beredning - Klas Englunds medborgarförslag 2 juli Kommunfullmäktige 30 september 2013, Bildningsstyrelsens arbetsutskott 20 november 2013, Bildningsstyrelsen 4 december 2013, 170. Vid kommunfullmäktiges sammanträde beslutades att överlämna ärendet till bildningsstyrelsen för beredning och beslut.

6 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida 6 36 forts Vid bildningsstyrelsens sammanträde 4 december 2013 fick kultur- och fritidschefen i uppdrag att lämna yttrandeförslag vid bildningsstyrelsens sammanträde 9 april Lars Åke Everbrand, resultatenhetschef kultur- och fritid, lämnar följande yttrande: Karlfeldts son Sune och hans hustru Mary köpte Karlfeldtsgården 1967, lät restaurera husen och öppnade gården som en kulturgård. Med inspiration från skaldens lustgård vid hemmet i Sjugare och från Karlfeldts lyrik anlade de även en lustgård i miniatyr. Gården såldes till Avesta kommun Bildningsförvaltningen, kultur, har ansvar för driften av gården. Lustgården sköts av hävd av Folkärna hembygdsförening. Inför jubileumsåret har resultatenhet kultur för avsikt att i samverkan med Folkärna hembygdsförening och Karlfeldtföreningen rusta upp och höja skötselnivån vid lustgården, i enlighet med förre ägarens ambitioner. Vad gäller förslaget att inventera skaldens diktning med avseende på omnämnda örter och att ge ut en skrift som beskriver växterna, kan glädjande konstateras att en sådan utgivning redan gjorts. Karlfeldtsamfundet och Dalaförlaget gav redan år 1979 ut boken I susande hymner går Flora växtmotiv i Karlfeldts diktning. Författare var Thorsten Thunman. Förslag - Bildningsstyrelsen beslutar att medborgarförslaget är besvarat med kultur- och fritidschefens yttrande.

7 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida 7 37 Överlämnande Fors skolas föräldraförenings genom Camilla Lönns medborgarförslag om ungdomsgård i Fors Dnr Bs Fors skolas föräldraförening, genom Camilla Lönn, anför följande i medborgarförslaget. De aktiviteter som Fors idag erbjuder våra barn, är fotboll med Fors IK på sommaren och Kyrkans Ungdom på vintern. Har vi tur så kan vi åka skridskor på Forsrinken om det är tillräckligt med snö och om det finns några som tar hand om skottning och spolning av rinken - ett jobb som Avesta kommun inte ansvarar för. Fors skola har för närvarande ca 90 barn och vi har också ett antal asylsökande familjer med barn i Fors som säkert skulle vilja lära känna och umgås med Forsbarnen. Vi har informerats om att Fors samhälle har flest antal skadegörelser i Avesta kommun och det är väl tyvärr ett bevis på att det finns behov av annan sysselsättning. Under en 35 års period (till och från) så har en ungdomsgård drivits i Fors Folketshus, de senare åren i Folketshusföreningens regi. Här har vi under åren spelat pingis, sällskapsspel, kort, haft filmkvällar, spelat biljard, bakat, åkt på skid- och badresor mm m m. Tyvärr så stängde ungdomsgården under 2012, vilket medför att ungdomarna i Fors nu tyvärr inte har någon naturlig samlingslokal på kvällarna. Vi föräldrar i Fors har därför som förslag att återstarta ungdomsgårdsverksamheten i Fors - med hjälp av Avesta kommun. Vi har planerat att hålla öppet en kväll i veckan i 4 timmar under skoltermin. Fors skolas föräldraförenings genom Camilla Lönns förslag: - Fors skolas föräldraförening kan ansvara för att hålla med ledare till ungdomsgården om Avesta kommun betalar kostnaden för lokalen (Fors Folketshus) + ersättning för utgifter för t ex inköp av material till olika aktiviteter så som bakning, spel, filmhyra, mm. Beredning - Fors skolas föräldraförenings genom Camilla Lönns medborgarförslag 29 november Kommunfullmäktige 16 december 2013, Bildningsstyrelsens arbetsutskott 22 januari 2014, 21.

8 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida 8 37 forts - Bildningsstyrelsen 12 februari 2014, Bildningsstyrelsens arbetsutskott 26 februari 2014, Bildningsstyrelsen 12 mars 2014, 37 Georgios Nielsen, enhetschef Fritid, har lämnat följande yttrande vid arbetsutskottets sammanträde 26 februari Förslaget om att skapa sysselsättning för barn och ungdomar i Fors är positivt och bör tas i beaktande av kommunen. Vid ett förfarande av stöd till föreningar för verksamhet krävs idag ett gediget underlag innan beslut om stöd kan behandlas med riktighet. För att kunna ta ställning till om stöd till föreningen är möjlig bör följande uppgifter kompletteras. Föreningen bör ansöka om att bli bidragsberättigad förening i kommunen Mer detaljerad verksamhetplanering bör presenteras Riktar sig verksamheten till medlemmar eller allmänheten? Redovisning av vilka kostnader man söker stöd för och att uppge en summa för det stöd man söker Ses detta som ett behov av föreningen genom föreslagsställarens eller finns det ett uttalat behov av denna form av verksamhet av målgruppen den riktar sig mot samt vilken är målgruppen (ex. barn 7-12år) Föreningen har alltid möjligheten att ringa Avesta kommuns fritidskontor för vägledning. Vid bildningsstyrelsens sammanträde beslutade att föreningen inkomma med kompletterande underlag och kultur- och fritidschefen fick uppdrag att informera förslagsställaren att redovisa kompletterande underlag vid bildningsstyrelsens sammanträde 12 mars Lea Malmivirta (C) framför att bildningsförvaltningen bör undersöka om möjlighet finns att driva en kommunal ungdomsgård i Fors, i samarbete med föräldraföreningen.

9 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida 9 37 forts Förslagsställaren är inbjuden att delta vid bildningsstyrelsens sammanträde 9 mars 2014, men hade förhinder att delta. Inför dagens sammanträde har Fors skolas föräldraförening lämnat följande kompletterande uppgifter : Föreningen bör ansöka om att bli bidragsberättigad förening i kommunen. Ansökan är skriven och kommer lämnas in under denna vecka. Mer detaljerad verksamhetsplanering bör presenteras. Tanken med verksamheten är att erbjuda barn och ungdomar i Fors en möjlighet till alternativa aktiviteter och sysselsättningar än de som för nuvarande finns tillgängliga. Utöver verksamheter som omnämnts i tidigare förslag såsom fotboll, önskar vi att ungdomsgården ska kunna fungera som en mötesplats för barn och ungdomar. Vi påpekade även tidigare att det under en tid har varit mycket skadegörelse i Fors och tror därför starkt på att kunna ha en trygg mötesplats där både vuxna, barn och ungdomar ska kunna samspela. Spela spel, pingis, filmvisning, bakning är några av de aktiviteter som planeras vid ett öppnande. Tanken är även att låta barnen och ungdomarna få vara med och komma på aktiviteter eftersom men vi tror att det till en början är viktigt att vi som föräldrar och vuxna har inplanerade aktiviteter gång för gång. Riktar sig verksamheten till medlemmar eller allmänheten? Den riktar sig till barn och ungdomar i allmänhet - inte bara elever i Fors skola. Redovisning av vilka kostnader man söker stöd för, uppge en summa. Vi vill poängtera vikten av ett gott samarbete mellan kommunen och skolan och Fors Skolas Föräldraförening. Det vi söker stöd för är hyra av lokal, samt kringkostnader för tex inköp av spel, pingisracket, hyra av film, helt enkelt kringkostnader för att kunna få aktiviteterna och fungera. Själva hyran till Fors Folketshusförening är 500 kr/kväll, vi planererar att ha öppet under skolterminerna vilket medför en årlig hyreskostnad på ca 20 tkr (ca 40 kvällar). Utöver detta äskar vi ca 10 tkr för övriga kostnader vilket ger en årskostnad på ca 30 tkr.

10 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida forts Skall samtidigt säga att den optimala lösningen vore ett samarbete kommunskola/föräldraförening där kommunen ansvarar för själva driften av ungdomsgården och att föräldraföreningen står för personal. Vad jag förstått så ligger ansvaret på andra ungdomsgårdar inom kommunen helt på Avesta Kommun. Vi i FSF är som sagt öppna för alla förslag hur UG skall skötas, huvudsaken är att vi kan köra igång så fort som möjligt. Ses detta som ett behov av föreningen genom förslagsställaren eller finns det ett uttalat behov av denna form av verksamhet av målgruppen den riktar sig mot samt vilken är målgruppen? Målgrupp är barn och ungdomar i ålder 9-16, dvs mellan- och högstadie. Det finns ett uttalat behov både från barnen och ungdomarna samt föräldrar till denna form av verksamhet. Barnen och ungdomarna har uttryckt ett behov både via föräldrar och skola att det är önskvärt med mer aktiviteter och naturliga samlingsställen i Fors. De påtalar precis som föräldrar att behovet är stort och att ett stort intresse finns. De har talat om detta både i skolan dels med barnen men även på föräldramöten och de flesta är rörande överens gällande betydelsen på meningsfulla mötesplatser och roliga aktiviteter för våra barn och ungdomar. Skadegörelsen som har ökat i Fors kanske kan ses som en del i att behovet faktiskt finns. Vi vill att Fors ska vara ett bra och tryggt ställe att bo å för alla, en levande landsbygd. Lars Åke Everbrand, resultatenhetschef kultur- och fritid och Georgios Nielsen, enhetschef Fritid, lämnar följande yttrande : Fors skolas föräldraförening har inkommit med kompletterande underlag kring kostnader för att kunna starta upp rubricerande verksamhet. Ansökan omfattar en total kostnad av 30 tkr och täcker verksamhet vid ca 40 tillfällen i Fors folketshus lokaler. Vår uppfattning är att föräldraföreningens presenterade verksamhet i förhållande till sökt stöd är skäligt. Samarbetet täcker enligt vår bedömning en del av det dokumenterade behovet av fritidsaktiviteter i området. Resultatenhetschefen och enhetschefen lämnar följande förslag till beslut - att bildningsstyrelsen beviljar Fors skolas föräldraförenings begärda stöd. Ärendet behandlas vid bildningsstyrelsens sammanträde 9 april 2014.

11 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Överlämnande - Fors skolas föräldraförenings genom Camilla Lönns medborgarförslag om förbättringar på Fors skolas skolgård Dnr Bs Fors skolas föräldraförening genom Camilla Lönn anför i medborgarförslag att skolgården på Fors skola under de senaste åren har fått förfalla i ett antal avseenden: - Trasiga nätstaket som har varit skaderisker. - Ruttna och omålade trästaket. - Träd och buskar ha växt vilt. - Hela det yttre skolområdet ser allmän nedgånget ut. Under sommaren 2013 byttes trasiga staket ut och ett antal buskar ansades/grävdes bort och medborgarförslagsställarna hoppas på att det fortlöpande underhållet kommer att förbättras i framtiden. Medborgarförslagsställarna menar att uppfräschning och underhåll av buskar och staket inte är nog för att barnen den stimulans en skolgård ska stå för. I en av skollagens portalparagrafer (1 kap 9 ) står angivet att utbildningen inom skolväsendet ska vara likvärdig inom varje skolform och inom fritidshemmet oavsett var i landet den anordnas. För både skola och fritidshem är skolgården en viktig del när det gäller att tillgodose barnens behov. De har rätt till en skolgård som stimulerar och bjuder in till aktivitet. I flera avhandlingar syns att de barn som rör sig aktivt varje dag (gärna i skolverksamhet i form av idrott men också i lekar som ordnas på raster) ökar muskelstyrka och utvecklar benmassa och benstorlek mer än skolbarn som är fysiskt inaktiva. Med detta vill medborgarförslagsställarna visa att utformningen av skolgården spelar stor roll för barnens välbefinnande. Vidare står det i en annan av skollagens portalparagrafer att Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt. (1 kap 4 andra stycket skollagen). Arbetsmiljöverket har också uppmärksammat behovet för barn att ha områden för sina pauser, skilda från undervisningslokalerna. Skolgården tas upp och i vägledningen skriver verket att det, speciellt för yngre barn, är ett mycket viktigt pausutrymme som främjar både skolarbetet och elevernas allsidiga utveckling. (AFS 2009:02 106).

12 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida forts Att ha en fin skolgård med bra aktiviteter för barnen, är en förutsättning för att göra Fors skola attraktivare för både befintliga elever och för att kunna locka nya elever. Att skolgården är attraktiv gör också mycket för bygdens framtid och den skulle också kunna användas av familjer på icke-skoltid. Det är av yttersta vikt att kommunen investerar i ytterområdena och gör dem attraktiva. Fors skolas föräldraförenings genom Camilla Lönns förslag: - Skolgården kompletteras med nya aktivitetsområden. - Skolans elever och personal ges möjlighet att vara med i utformningen av en ny, trivsam skolgård likt den process som föranledde By skolas utformning av ny skolgård. Beredning - Fors skolas föräldraförenings genom Camilla Lönns medborgarförslag 12 november Kommunfullmäktige 25 november 2013, Bildningsstyrelsens arbetsutskott 22 januari 2014, Bildningsstyrelsen 12 februari 2014, 23. Kommunfullmäktige överlämnar medborgarförslaget till bildningsstyrelsen för beredning och beslut. Vid bildningsstyrelsens sammanträde 12 februari 2014 fick bildningschefen i uppdrag att lämna yttrandeförslag vid bildningsstyrelsens sammanträde 9 april Handlingar utdelas vid sammanträdet och Fredrik Juthman, bildningschef, föredrar yttrandeförslaget: Bildningschefens yttrande : Även om visst underhåll gjordes sommaren 2013, hoppas medborgarförslagsställarna att det fortlöpande underhållet förbättras i framtiden. Medborgarförslagsställarna menar att det underhåll som gjordes sommaren 2013 inte är nog för att skänka eleverna den stimulans en skolgård ska stå för.

13 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida forts I samband med uppförande av nytt skolhus, Växthuset, på Fors skolgård, i mitten av 1990-talet, byggdes Fors skolas skolgård om, med mycket bra resultat. Sedan dess har fastighetsägaren, Gamla Byn AB, varit så sparsam med underhåll av skolgården att den fått förfalla, enligt förslagställarens beskrivning. Inte heller har Gamla Byn AB kunnat presentera någon underhållsplan för Avesta kommuns skolor, som gjort det möjligt att förutsäga när någon förbättring planerats. Vd för Gamla Byn AB har dock meddelat att arbete kommer att inledas för att upprätta begärda underhållsplaner Förslagsställaren återkopplar till ombyggnationen vid By skola i samband med att Tallåsens förskola flyttade in i By skola. För att göra det möjligt att flytta in Tallåsens förskola i By skola, var det nödvändigt av säkerhetsskäl, att del av skolgården inhägnades till förskolebarnen. En följd av förändringen blev att skolbarnen avstod del av skolgården, men kompenserades med att återstående skolgård förbättrades. Förbättringarna av skolgården finansierades genom att hyresavtalet gällande Tallåsens förskola sades upp och därmed minskade hyreskostnaderna. Endast en del av hyresminskningen användes till att förbättra skolgården. Resterande del användes för att få bildningsstyrelsens budget i balans med hänsyn till kommunens kostnadsneddragningar i Balanspaketet Förslagställarna föreslår en liknande process som den i By även i Fors. Det är tveksamt om Triangelns förskola i dagsläget går att flytta in i Växthuset, men om elevminskningarna i Fors fortsätter, bör frågan absolut utredas. En flytt av Triangeln in i Växthuset, skulle naturligtvis frigöra ekonomiska medel, att använda till t.ex. förbättringar av skolgården. Bildningsstyrelsen fattade beslut 12 februari 2012 om att anlägga fem allaktivitetplaner år 2014, utspridda i olika kommundelar, varav allaktivitetsplan nummer tre placeras i Fors. Efter dialog med medborgarna i Fors, beslutades att allaktivitetsplanen ska placeras på Fors skolas skolgård. Bildningsstyrelsens beslut att placera allaktivitetsplanerna i olika kommundelar, stämmer väl överens med förslagsställarens önskemål om att investera i ytterområdena för att göra dem attraktiva och att utöka Fors skolas skolgård med nya aktivitetsområden.

14 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida forts Bildningschefens förslag till beslut - Att med ovanstående yttrande anse att medborgarförslaget är besvarat. - Att skicka medborgarförslaget med yttrande till styrelsen och vd för Gamla Byn AB för kännedom. Förslag Bildningsstyrelsen beslutar att - medborgarförslaget är besvarat med bildningschefens yttrande - bildningschefens yttrande delges Gamla Byn AB:s styrelse och vd för kännedom.

15 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Ansökan från AmiSgo AB om godkännande som huvudman för fristående grundskola i Avesta kommun från och med läsåret 2015 / 2016 Dnr Bs AmiSgo AB har hos Skolinspektionen ansökt om godkännande som huvudman för fristående grundskola i Avesta kommun från och med läsåret Som angränsande kommun bereds Avesta kommun tillfälle att yttra sig över ansökan i enlighet med 2 kap. 5 skollagen (2010:800). Remissvaret ska vara Skolinspektionen tillhanda senast den 13 april Förslag - Bildningschefen får i uppdrag att lämna yttrandeförslag till bildningsstyrelsens sammanträde den 9 april 2014.

16 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Namnbyte på skola Dnr Bs Bengt Albertsson, resultatenhetschef förskola-grundskola, föreslår namnbyte för Krylbo skola F-6. I dagsläget finns två skolor inom Krylbo rektorsområde. Krylbo skola F-6 och Åvestadalskolan 7-9. Skolorna har gemensam skolledning, som arbetar aktivt för att skapa en F-9 skola. Förslaget innebär att ta bort namnet Krylbo skola för F-6verksamheten och ändra namnet till Åvestadalskolan F-9. Det innebär att inom Krylbo rektorsområde finns två fysiska byggnader som sträcker sig från förskoleklass till och med årskurs 9. Förslag - Krylbo skola F-6 ändrar namnet till Åvestadalskolan.

17 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Överlämnande - Sofia Stams medborgarförslag om skolmaten Dnr Bs Sofia Stam anför i medborgarförslaget att Avesta kommun bör gå med i något projekt ang skolmaten! Varför inte bjuda in någon kock istället för att bara tänka utifrån peng och näring hela tiden. Hon har fått återkoppling att många äter dåligt och pratar illa om maten. Kan man öka antalet maträtter som barn gillar t ex mer önskemat, upplever att det är mycket röror/grytor och min upplevelse är att barn kanske vill ha mer uppdelat och val att välja sås eller inte sås. Medborgarförslagsställaren skulle vilja veta hur mycket mat som lagas och slängs på skolorna, varför inte väga maten som delas ut och det som går i retur i "slaskhinken" under 1 månad. Man måste jobba aktivt med trivsel och mindre barn i matsalen, det är en hemsk ljudnivå och massor med liv och medborgarförslagsställaren uppmanar till studiebesök på Skogsbo skola klockan Medborgarförslagsställaren vill även veta varför det inte serveras ketchup längre (finns ju ketchup med lägre sockernivå). Och om det är för att det är för dyrt och går åt mycket ketchup kan man ju fundera varför barnen behöver smaksätta maten/ta bort smaken som finns på maten. Hon tror att om barnen åt bättre i skolan så skulle de lära sig mer och vara mer nöjda i skolan. Sofia Stams förslag: - Avesta kommun går med i ett projekt om skolmat. Kommunfullmäktige överlämnar medborgarförslaget till bildningsstyrelsen för beredning och beslut. Beredning - Sofia Stams medborgarförslag 25 oktober Kommunfullmäktige 28 oktober 2013, Bildningsstyrelsens arbetsutskott 22 januari 2014, Bildningsstyrelsen 12 februari 2014, 25. Vid bildningsstyrelsens sammanträde 12 februari 2014 fick kostchefen i uppdrag att lämna yttrandeförslag vid bildningsstyrelsens sammanträde 9 april 2014.

18 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida forts Eva Södergård, kostchef, föredrar yttrandet. Kostchefens yttrande : Vi håller med medborgarförslagsställaren att elever som äter skolmat har en bättre förutsättning att lära och det har en stor betydelse för elevernas hälsa och trivsel. Det är därför vi inom kostenheten aktivt arbetar med att få måltiden och måltidsmiljön miljön så bra som möjligt för våra barn och ungdomar som äter, utifrån de resurser som vi har. Precis som medborgarförslagställaren vill vi att barnen ska äta maten så de mår bra och orkar med skoldagen. Vi har därför inom verksamheten satsat på två alternativa maträtter som vi tillagar i största möjligaste mån från grunden. Allt kött som används i kötträtter och färsrätter är svenskt kött. Cirka 24% av det vi serverar är ekologiskt. Vi har dessutom ett stort salladsbord med minst 5 olika sallader varje dag. Vår utgångspunkt är alltid att tillaga mat med omsorg och av bästa kvalitet utifrån de resurser som vi har så att eleverna ska äta och tycka maten är god och naturligtvis att den är näringsriktig, så att även kroppen mår bra av den mat den får, i enlighet med Skollagens krav. Vår målsättning är ha ett så blandat utbud som möjligt så att barnen dels ska få ta del av nya rätter med nya smaker och konsistenser men också mer traditionella maträtter som de är mer vana vid. Syftet med detta är att barnen ska må bra och tycka att det är god mat, men också lära sig vad sund och god mat är, så att eleverna får en förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan. Vi har kontinuerlig kompetensutbildning för vår personal, där vi både har praktisk matlagning och teoretisk kunskapsutveckling. En stor del av vår personal har validerats mot kockutbildningen på gymnasienivå. I köket på Skogsbo skola, som förslagställaren hänvisar till, har vi utbildade kockar som arbetar. De har arbetserfarenhet både från privata restaurangkök och kommunala skolkök och har en hög kompetens inom yrkesområdet. Vi har matråd på skolan så att eleverna kan vara med och påverka och framföra de synpunkter som de har. Vi ser gärna att man deltar mer aktivt som elev på matråden och att eleverna ges tillfälle att medverka på matråd.

19 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida forts Medborgarförslagsställaren skulle också vilja veta hur mycket som slängs på skolorna. Vi har haft ett svinnprojektet på samtliga skolor i kommunen under våren, veckorna , där vi har vägt maten och det som eleverna slänger. I Skogsbo skola som medborgarförslagställaren hänvisar till, visade vårens undersökning att barnen i den skolan slänger cirka 9,6-16 g per elev/dag i genomsnitt. I denna mängd ingår också potatisskal. Denna mätning sker åter igen under våren 2014 veckorna När det gäller ketchup så finns det fortfarande kvar inom skolorna. Vi serverar ketchup till vissa rätter, där det är brukligt att ha ketchup, såsom exempelvis spagetti och köttfärssås och korv och potatismos. Vi arbetar aktivt med trivsel och bemötande. Under sommaren 2013 har exempelvis skolrestaurangen i Skogsbo skola blivit ommålat och man har sänkt taket i skolrestaurangen för att dämpa buller. Bullerdämpande plattor finns både i tak och på väggar. Avskiljare finns för att dämpa ljud. Visst skulle vi önska att färre barn kom in i skolrestaurangen samtidigt, så att det blir en lugnare miljö för barnen, men tyvärr är matsalsdelen för liten i förhållande till antalet elever som går i Skogsbo skola och ska äta. Skolans ledning har försökt att schemalägga lunchen så att det ska vara ett jämnt flöde av barn under hela lunchen mellan kl Den pedagogiska personalen som äter med eleverna försöker också att hålla ljudnivån mellan barnen på en lugn samtalsnivå. Vi kommer tillsammans med skolornas ledning att aktivt arbeta för att elevernas schemaläggning blir så optimal som möjligt, så att eleverna får äta i lugn och ro. Kostchefens förslag till beslut - Att med ovanstående yttrande anse att medborgarförslaget är besvarat. Förslag - Bildningsstyrelsen beslutar att medborgarförslaget är besvarat med kostchefens yttrande.

20 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Återremiss - Måltidspriser inom heldygnsomsorgen Dnr Bs Eva Södergård, kostchef bildningsförvaltningen, och Bo Eriksson, utredare omsorgsförvaltningen, har genomfört utredningen. Eva Södergård föredrar den gemensamma skrivelsen : Bildningsstyrelsen har höjt avgifterna för måltider inom heldygnsomsorgen. Det skulle medföra en taxehöjning med 10 %, vilket är 365 kronor per månad för Abonnemang av måltider i särskilt boende SoL (Socialtjänstlagen). Omsorgsstyrelsen har därför beslutat att överföra beslutet om höjda priser till kommunfullmäktige. Vid kommunstyrelsens sammanträde 2 december 2013 redovisades följande punkter: - skäl till taxehöjningen - åtgärder för att minska kostnader för matproduktion inom bildningsförvaltningen - nuvarande kostnader för tillagning av frukost, lunch och middag samt lunch i matsal - förslag till åtgärder om inte måltidspriset höjs. Kommunstyrelsen behandlade ärendet 2 december 2013, 190. Kommunstyrelsen återremitterade ärendet med uppdrag till omsorgsstyrelsen och bildningsstyrelsen att utreda och presentera en enhetlig finansieringsmodell för hela kostverksamheten och presentera kostnadseffektiviseringar för hela kostverksamheten med Rambölls rapport som grund. Rambölls rapport från år 2009 sammanfattas inom följande områden: - Organisation - Nyckeltal - Samordning av produktionen i köken - Kvalitet - Personal - Inköp och transport av livsmedel - Prioriteringar i det fortsatta arbetet

21 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida forts Eva Södergård rapporterar om vidtagna åtgärder efter Rambölls rapport. Kostchefen presenterar förslag på åtgärder inom Framnäs kök, Balders matsal och Tallbackens kök, för att minska kostnader inom äldreköken. Alternativ till förslagen är att konkurrensutsätta verksamheten för att se om någon, med samma kvalitetskrav, kan driva det billigare. Eva Södergård, kostchef bildningsförvaltningen, och Bo Eriksson, utredare omsorgsförvaltningen, lämnar följande förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att - kostenhetens måltidspris höjs för att få kostnadstäckning - finansiera måltidspriserna för skillnaden mellan omsorgstaxa och kostenhetens pris - omsorgsförvaltningen erhåller budgetmedel för denna finansiering Förslag Bildningsstyrelsen föreslår kommunstyrelsen besluta att - kostenhetens måltidspris höjs för att få kostnadstäckning - finansiera måltidspriserna för skillnaden mellan omsorgstaxa och kostenhetens pris och att omsorgsförvaltningen erhåller budgetmedel för denna finansiering - bildningsförvaltningen erhåller budgetmedel för de ökade kostnaderna inom förskola-skola.

22 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Ansökan om bidrag till Internationella Föreningen i Avesta (IFA) för år 2014 Dnr Bs Internationella föreningen Avesta (IFA) ansöker om ekonomiskt bidrag kr för verksamhet Anna Nordström ordförande IFA, skriver i sin ansökan om planerna för år IFA kommer bland annat att driva cirkelverksamhet i forma av Dags för svenska för asylsökande, cirkel/hemkunskap för asylsökande i Horndal, ryska för nybörjare och fortsättning för fotbollslag som deltar i Korpens aktiviteter. Även under år 2014 finns åttastycken fadderfamiljer/personer. Rådgivningsbyrån i Avesta kommer att ha öppet mellan klockan 10-16, måndag-fredag förutom under juli månad. IFA kommer att under året att ta emot praktikanter från arbetsförmedlingen och socialtjänsten. Förslag - Resultatenhetschef för gymnasie/siva får i uppdrag att lämna yttrandeförslag till bildningsstyrelsens sammanträde 9 april 2014.

23 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Remiss Annika Kumlins medborgarförslag om återbruk Dnr Bs Annika Kumlin anför i medborgarförslaget att mycket av det som kastas vid Karlslunds återvinningscentral är fullt funktionsdugliga produkter som någon annan skulle kunna ha nytta av. I Göteborg finns något som heter Gratisbutiken i Majorna, där kan man helt gratis hämta kläder, husgeråd och andra mindre produkter (även lämna in det man vill bli av med såklart). Medborgarförslagsställaren gissar att om det på den nya återvinningsstationen finns alternativet att lägga saker som man tror någon annan kan ha glädje av i en särskild avdelning, så skulle det kunna minska belastningen på miljön en hel del. Visserligen finns det flera secondhand-butiker i stan, men av olika anledningar så väljer många att inte lämna till dessa. Det som blir inlämnat skulle efter inspektion och förflyttning till lämplig lokal, något som skulle kunna skötas av exempelvis SIVA, sedan hämtas gratis av någon annan. Om man räknar vinsten för miljön (vad kostnaden för avfallet är) och möjligheterna till exempelvis arbetsträning så borde verksamheten inte belasta kommunens ekonomi nämnvärt, kanske inte alls eller rent av vara något positivt. För att inte tala om vad goodwillen borde ge kommunen i marknadsföringsvärde. Annika Kumlins förslag: - En särskild avdelning inrättas på återvinningscentralen för saker som kan återbrukas. Beredning - Annika Kumlins medborgarförslag 24 september Kommunfullmäktige 30 september Kommunstyrelsens arbetsutskott 29 oktober 2013, Bildningsstyrelsens arbetsutskott 22 januari 2014, Bildningsstyrelsen 12 februari 2014, 26.

24 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida forts Kommunstyrelsens arbetsutskott remitterar medborgarförslaget till Avesta VA och Avfall AB samt till bildningsstyrelsen för yttrande. Vid bildningsstyrelsens sammanträde fick rektor för Siva i uppdrag att lämna yttrandeförslag vid bildningsstyrelsens sammanträde 9 april Marie Hjelm, rektor Siva, skriver följande i sitt yttrande : Annika Kumlin anför i medborgarförslaget att mycket av det som kastas vid Karlslunds ÅVC är fullt funktionsdugliga produkter som någon annan skulle kunna ha nytta av. Förslagsställaren hänvisar till goda exempel ibland annat Göteborg och anför att, om det vid den nya återvinningscentralen finns en särskild avdelning som man kan lägga saker som man tror att någon annan har glädje av, så minskas belastningen på miljön. Vidare föreslås att till exempel person i behov av arbetsträning skulle kunna placeras vid ÅVC. Rektor för Siva föreslår - Under förutsättning att Avesta VA och Avfall AB tillhandahåller arbetsledning vid återvinningscentralen, bör en eller flera personer i behov av arbetsträning eller med någon form av åtgärdsanställning kunna ha sin dagliga arbetsplacering vi ÅVC. Förslag - Under förutsättning att Avesta VA och Avfall AB tillhandahåller arbetsledning vid återvinningscentralen, bör en eller flera personer i behov av arbetsträning eller med någon form av åtgärdsanställning kunna ha sin dagliga arbetsplacering vi ÅVC.

25 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Arbetsmarknadsplan för år Dnr Bs Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde 20 maj 2013 lämnade bildningschef Fredrik Juthman och t f socialchef Carina Johansson information om bildningsförvaltningens och omsorgsförvaltningens arbete inom arbetsmarknadsområdet. Beredning - Kommunstyrelsens arbetsutskott 20 maj 2013, 71 och Kommunstyrelsen 3 juni 2013, Bildningsstyrelsen 12 mars 2014, 47. Kommunstyrelsen har gett bildnings- och omsorgsförvaltningarna i uppdrag att utforma förslag till arbetsmarknadsplan för Avesta kommun. Bildningsstyrelsen beslutade 12 mars 2014, 47, att remittera Arbetsmarknadsplanen till kommunstyrelsen, omsorgsstyrelsen, Gamla Byn AB och Avesta VA och Avfall AB för yttrande. Remisstiden beslutades till och med 30 april Kommunstyrelsen och omsorgsstyrelsen har meddelat att de önskar förlängning av remisstiden. Björn Hansson, resultatenhetschef för gymnasie/siva föreslår att remisstiden förlängs till den 15 maj Förslag - Bildningsstyrelsen beslutar att remisstiden förlängs till den 15 maj 2014.

26 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Plan för introduktion av nyanlända i Avesta kommun år Dnr Bs Marie Hjelm, rektor Siva, informerar om innehållet i Plan för introduktion av nyanlända i Avesta kommun år Rektor går igenom de beskrivna områdena i planen. Plan för introduktion av nyanlända i Avesta kommun år har utsänts på remiss till omsorgsstyrelsen, kommunstyrelsen, Gamla Byn AB och Avesta VA och Avfall AB. Remisstiden beslutades till och med 30 april Kommunstyrelsen och omsorgsstyrelsen har meddelat att de önskar förlängning av remisstiden. Resultatenhetschefen för gymnasie/siva föreslår att remisstiden förlängs till den 15 maj Förslag - Bildningsstyrelsen beslutar att remisstiden förlängs till den 15 maj 2014.

27 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Handlingsplan för intern kontroll, bildningsförvaltningen, år Den Bs Handlingsplan för intern kontroll, Bildningsförvaltningen 2014: Rutin/ system Kontrollmoment Ansvar Frekvens Metod Rapportering till Konsekvens- och riskbedömning Att korrekt statistik rapporteras Scbstatistik Förvaltningsekonom Två ggr/år Stickprov Förvaltningschef K 3=Mindre skada förlust R 3-4=Tas upp Postrutiner Kvalitetssäkra postrutinerna för hela förvaltningsledningen Förvaltningssekreterare Fyra ggr/år Stickprov Förvaltningschef K 4=Oacceptabel skada/förlust R 4-6=Utredning och handlingsplan Ekonomirutiner Fyra ggr/år 1 ggr/ kvartal Upprätta skriftliga rutiner Kvalitetssäkra ekonomirutinerna Förvaltningsekon/ förvaltningschef/ resultatenhetschefer Förvaltningsekonom K 4=Oacceptabel skada/förlust R 3-4=Tas upp Introduktion av nyanställda Att upprättat introduktionsprogram för nyanställda följs Förvaltningschef och respektive resultatenhetschef Två ggr/år Stickprov Förvaltningschef K 2=Bör ses över R 3-4=Tas upp

28 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida forts Fredrik Juthman, bildningschef, föredrar förslaget till handlingsplan för år 2014 och går igenom förändringarna från handlingsplanen från år Förslag - Bildningsstyrelsen godkänner handlingsplan för intern kontroll för verksamhetsåret 2014.

29 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Ansökan om investeringsbudget för grovdiskmaskin, Balders diskrum Dnr Bs Eva Södergård, kostchef, ansöker om investeringsbudget om 350 tkr, för grovdiskmaskin till Balders diskrum. Grovdiskmaskinen ska användas för diskning av kantiner, vilket skapar en bättre arbetsmiljö och effektivare arbetsorganisation. Genomförs ej investeringen blir arbetsbelastningen högre eftersom samtliga kantiner måste rengöras manuellt innan de kan diskas i findiskmaskinen. Till lunch handdiskas ca 100 kantiner och till middag handdiskas ca 80 kantiner, vilket inte är en effektiv diskhantering. Förslag - Bildningsstyrelsen godkänner investeringsansökan.

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSEN Plats och tid Förvaltningskansliet klockan 14:00-14:55 Beslutande Mikael Westberg (S) ordförande Maria Andersson (S) Ulf Bengtsson (S) Lillebil Lundkvist (MP) ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-20 Social- och omvårdnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-20 Social- och omvårdnadsnämnden 1/3 Sessionssalen, 2015-10-20 kl. 13:00-15:15 108-123 Beslutande Christer Johansson (S) ordförande Peter Friberg (M) Ingvar Jansson (S) Anna Zöögling (S) Håkan Joelsson (S) Josette Rask (C) Ingvar Johansson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSEN Plats och tid Fridolinsalen klockan 14:00-19:40 ande Övriga deltagande Mikael Westberg (S), ordförande Maria Andersson (S) Ulf Bengtsson (S) Kennet Mattsson (S)

Läs mer

Matglädje. för både elever och seniorer

Matglädje. för både elever och seniorer Matglädje för både elever och seniorer Rapport från Folkpartiet i Skellefteå, augusti 2010 1 Matglädje i skola och omsorg! Måltiden har en central betydelse i våra liv. Näringsrik mat som smakar bra ger

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-05-17 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-05-17 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden INNEHÅLLSFÖRTECKNING 42 Besök från Hagaboda rektorsområde... 53 43 Ekonomisk rapport tertial 1 2011... 54 44 Aktuell barnomsorgskö... 55 45 Gåvoläromedel... 56 46 Studieresa till Auschwitz...57 47 Regionalt

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Sammanträdesdatum Sida Lokala styrelsen Hammargärdet 2014-02-24 1. Anders Bernhardsson förälder

Barn- och utbildningsförvaltningen Sammanträdesdatum Sida Lokala styrelsen Hammargärdet 2014-02-24 1. Anders Bernhardsson förälder Lokala styrelsen Hammargärdet 2014-02-24 1 Plats och tid Hammargärdet kl. 17.00-19.00 Närvarande Helena Hall Blixt Helena Ekman Daniel Bohlin Pernilla Olebring Anders Bernhardsson Maud Lundström personal

Läs mer

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01 Barn- och utbildningsnämnden 2010-03-25 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 08.00 11.00 Beslutande Monica Forsgren (S) v ordförande Thomas Björnhager (S) Andreas Boström (S) Jenny

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSEN Plats och tid Förvaltningskansliet klockan 14:00-17:30 Beslutande Mikael Westberg (S), ordförande Maria Andersson (S), vice ordförande Ulf Bengtsson (S) Isa-Susanne

Läs mer

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Schemalagd lunch Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Hur länge har du varit rektor på skolan? Ca 12 år. Hur många elever och vilka årskurser har ni på

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

WJ KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 9 (19)

WJ KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 9 (19) ~ LJUSNARSBERGS WJ KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 9 (19) Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS- OCH SOCIALA UTSKOIT 2015-10-08 Bos 192 Dnr KS 484/2014 Yttrande över motion rörande kostnadsfri pedagogisk

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSEN Plats och tid Förvaltningskansliet klockan 14:00-15:30 Beslutande Mikael Westberg (S) ordförande Ulf Bengtsson (S) Isa-Susanne Kenving (V) Måna Hesselrud (M) Inger

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Teknik- och servicenämnden

Sammanträdesprotokoll Teknik- och servicenämnden Plats och tid: Trosa kommunhus kl. 15.00 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande: Arne Karlsson (KD), ordförande Sune G Jansson (M), 1:e vice ordförande Sandra Karlsson (S), 2:e vice ordförande Björn

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2012-04-24 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2012-04-24 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden INNEHÅLLSFÖRTECKNING 29 Besök från Slättens rektorsområde 35 30 Ekonomisk månadsrapport 36 31 Budget: Ramförslag 2013-2015......37 32 Barn- och elevprognos per den 15 mars 2012...40 33 Ansökan om bidrag

Läs mer

FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013

FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013 FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013 Fritidsresan gick i år till Linköping. På hemväg stannade vi vid Cloetta och köpte godis. Innehållsförteckning : 1. Inledning...s.1 2.

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Sida s arbetsutskott 2007-08-20 1(13) Plats och tid Åsele Centralskola, kl 08 30 11 30 Beslutande Maria Hakamäki (S) ordförande Sylvia Samuelsson (C) tjg ers Urban Lindström (S) Övriga

Läs mer

Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy

Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING 2014-09-08 DNR BUN 2014.366 ELISABETH JOHANSSON SID 1/1 KANSLICHEF ELISABETH.JOHANSSON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy

Läs mer

Socialnämnden. (FP), Margareta Karlsson (M) och Maivor Norgren (M) Marita Pettersson (S), Barbro Olausson (FP), Birgit Ohlsson

Socialnämnden. (FP), Margareta Karlsson (M) och Maivor Norgren (M) Marita Pettersson (S), Barbro Olausson (FP), Birgit Ohlsson Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 2013-01-29, klockan 13:30 16:25 (ajounering 14:50-15:00) ande Görel Nilsson (S) ordförande, Susanna Karlsson (S), Monica

Läs mer

Svea Hund i kommunhuset, den 5 februari 2015, kl. 08.00-10.00

Svea Hund i kommunhuset, den 5 februari 2015, kl. 08.00-10.00 Sammanträdesdatum: Familjenämndens utskott för gymnasie-, Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.00-10.00 Beslutande Anders Albäck (FP), ordförande Sven Gunnarsson (MP), 1:e vice ordförande

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2012-05-30 1(16) Plats och tid Christian Kruse- rummet, kommunhuset Ringsjövägen 4. 13.00 16.00 Beslutande Birgitta Andersson, M, ordförande Eva Malvå, MP Lena Rosvall, S Per- Erik Andersson, C Övriga

Läs mer

Annan pedagogisk verksamhet

Annan pedagogisk verksamhet Juridisk vägledning Granskad februari 2012 Mer om Annan pedagogisk verksamhet Bestämmelser om pedagogisk verksamhet har ett eget kapitel i skollagen Det ställs övergripande krav och kvalitetskrav på verksamheten

Läs mer

Motion "Lansera en laga-mat-garanti inom hemtjänsten"

Motion Lansera en laga-mat-garanti inom hemtjänsten 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-10-14 Social- och omsorgskontoret Äldreomsorgsnämnden Motion "Lansera en laga-mat-garanti inom hemtjänsten" Dnr: ÄON 15/058 Sammanfattning av ärendet Folkpartiets fullmäktigegrupp

Läs mer

Kostpolicy för Sameskolstyrelsen

Kostpolicy för Sameskolstyrelsen Kostpolicy för Sameskolstyrelsen Kostpolicy inom förskola och grundskola Sameskolans måltidsverksamheter ska verka för en hållbar utveckling, lägga stor vikt vid samiska mattraditioner samt präglas av

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Beredningen för folkhälsa, livsmiljö och kultur 2003-08-27 1 (8) Plats och tid Lilla Sessionssalen Landstingshuset Frösön, kl 09.00-14.00 Beslutande Harriet Svaleryd (s) Carl-Arne Åhlin (s) Ulla Britt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesrum UKF, kommunhuset, Lomma. ordförande Gunilla Tynell (fp) vice ordförande Karl-Gustav Nilsson (s)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesrum UKF, kommunhuset, Lomma. ordförande Gunilla Tynell (fp) vice ordförande Karl-Gustav Nilsson (s) Sammanträdesdatum s. 1 (11) Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott 2007-04-16 Plats Sammanträdesrum UKF, kommunhuset, Lomma Tid Måndagen den 16 april, kl. 07 30-09 00 Beslutande Linda Wahlqvist (m)

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10) Plats och tid Öckerösalen, kommunhuset Öckerö, klockan 16.30 19.55 Beslutande Ledamöter Kerstin Torsede (FP), ordförande Mia Thylander (M), Lars

Läs mer

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23.

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23. Beslut ' Göteborgs kommun goteborg@goteborg.se Beslut för förskola efter tillsyn i Göteborgs kommun Beskt 2 (15) Tillsyn av s, c) fwmen f vskoia i Götete[rgs kommun har genomfört tillsyn av Göteborgs kommun

Läs mer

Nämnden för Förskola & Grundskolas arbetsutskott

Nämnden för Förskola & Grundskolas arbetsutskott Plats och tid Stadshuset, klockan 08.30-11.00 Beslutande Ledamöter Anders Ekström (M), ordförande Christian Haneson (FP), 1:e vice ordförande Maj-Britt Rane Andersson (S), 2:e vice ordförande Karin Green

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott : Plats och tid Beslutande Simhallen och därefter kommunhuset i Tomelilla, den 4 november 2015, kl. 08.00-13.00 Leif Sandberg (C), ordförande Marianne Åkerblad (M), tjg ers Torgny Larsson (S) Övriga närvarande

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Stora Tjörnsalen kl. 08:30 18.30 Utbildning 08.30-12.30, nämndmöte 16.30-18.30. Underskrifter Sekreterare

Plats och tid Kommunhuset, Stora Tjörnsalen kl. 08:30 18.30 Utbildning 08.30-12.30, nämndmöte 16.30-18.30. Underskrifter Sekreterare TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-02-18 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Stora Tjörnsalen kl. 08:30 18.30 Utbildning 08.30-12.30, nämndmöte 16.30-18.30 Utses att justera Lisbeth

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 09:00-09:40 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Susanne Berger (S) Patrik Engström (S) Johan Thomasson (M) Laila Borger

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

ANSLAG Avesta Vatten och Avfall AB

ANSLAG Avesta Vatten och Avfall AB Plats och tid Prästgatan 50, kl 13:15-16:00 Beslutande Patrik Sundin (S), ordförande Mia Bergkvist (S) Tord Birgersson (V) Fredrik Mattsson (M), ersättare för Johan Thomasson (M) Mikael Karlsson (KL) Övriga

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 0-11.30 Beslutande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Carola Lindgren (M) Lars-Ove Hägerroth (M), ersättare för Daniel Persson (M) Eva Olsson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden 2009-05-12 1 (15)

Barn- och ungdomsnämnden 2009-05-12 1 (15) Barn- och ungdomsnämnden 2009-05-12 1 (15) Plats och tid Centralskolan, kl 13.00 16.30 Beslutande Britt-Marie Hermansson (M), ordförande Jens Persson (S) Maria Toll (C), 34 - del av 38 Per Götell (FP)

Läs mer

Fredrik Rönning (S), ordförande Ingemar Hellström (S) Lotta Gunnarsson (M)

Fredrik Rönning (S), ordförande Ingemar Hellström (S) Lotta Gunnarsson (M) Teknik- och fritidsutskottet 2015-12-17 Plats och tid Tekniska kontoret, klockan 08.30-11.30 Beslutande Fredrik Rönning (S), ordförande Ingemar Hellström (S) Lotta Gunnarsson (M) Övriga deltagare Sören

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Vik. nämndsekreterare Lotta Lann Redovisningsekonom Pia Kron. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Vik. nämndsekreterare Lotta Lann Redovisningsekonom Pia Kron. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2007-03-13 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den kl. 08.30 11.15

Läs mer

Annette Riesbesk (C), ordförande Inge Östlund (C) Henrieta Vedberg (M), ersättare för Fredrik Ollèn (M) Anki Dåderman (S) Jan Dahlquist (S)

Annette Riesbesk (C), ordförande Inge Östlund (C) Henrieta Vedberg (M), ersättare för Fredrik Ollèn (M) Anki Dåderman (S) Jan Dahlquist (S) 1(25) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.15-10.20 Beslutande Ledamöter Annette Riesbesk (C), ordförande Inge Östlund (C) Henrieta Vedberg (M), ersättare för Fredrik Ollèn (M) Anki Dåderman (S)

Läs mer

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Vi har fått in svar från 27 föräldrar. Vi har ca 70 barn i fyran och femman, resten är sexor. Alla frågor kunde ni svara på med ett

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30 15.20 Beslutande Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Anette Hallberg (S) Eva Olofsson (C), vice ordförande Pernilla Ekelund (FP)

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott. Innehåll 2015-03-26. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott. Innehåll 2015-03-26. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Kommunstyrelsens tekniska utskott Sammanträdesdag 2015-03-26 Innehåll 42 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 47 43 Redovisning av delegationsbeslut... 48 44 Delgivningar...

Läs mer

08-550 264 68 Gabriel.bozyel@sodertalje.se

08-550 264 68 Gabriel.bozyel@sodertalje.se Södertälje U kommun l (6) 2009-03-30 Tjänsteskrivelse Dm DN 09/09 Kontor Utbildningskontoret Handläggare Gabriel Bozyel 08-550 264 68 Gabriel.bozyel@sodertalje.se Utbildningsnämnden Förslag till Kostpolicy

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 71-84 Plats och tid Sammanträdesrum 1, kl. 08.30 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Rune Persson (S) Cecilia Örnemark (MP) Helena Dådring (M) Gunnel Johansson, ej tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämndes Sammanträdesdatum Sida 2015-03-26 1(26)

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämndes Sammanträdesdatum Sida 2015-03-26 1(26) Barn- och utbildningsnämndes Sammanträdesdatum Sida 2015-03-26 1(26) Plats och tid Päronsalen, Stadshuset kl. 13.30-16.55 Beslutande Ersättare Olof Eriksson (S), ordförande Fredrik Bengtsson (S) Cajsa

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2011-05-23 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.15 15.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a personuppgiftslagen eller offentlighets- och sekretesslagen. Beslutande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag. sid 1 (26) BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Protokoll 2012-03-21

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag. sid 1 (26) BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Protokoll 2012-03-21 sid 1 (26) Tid och plats Onsdag den 21 mars 2012 kl 15.00-16.25 Bildsalen Frödingskolan, Kronoparken Posthornsgatan 6 Ajournering kl 15.50-15.55 Ledamöter Niklas Wikström (FP) ordförande Anna Dahlén Gauffin

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 26 januari 2009 kl. 08:30 16:00. Ulla Britt Hånell Sekreterare Per Nordgren (m) Ej tjänstg. ersättare.

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 26 januari 2009 kl. 08:30 16:00. Ulla Britt Hånell Sekreterare Per Nordgren (m) Ej tjänstg. ersättare. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (19) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 26 januari 2009 kl. 08:30 16:00 Beslutande Boerje Bohlin (s) Ordförande Pernilla Kardell

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2014-04-14 Sida 1 (12)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2014-04-14 Sida 1 (12) Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2014-04-14 Sida 1 (12) Plats och tid Lilla Sess, kl. 19.00-20.30 Beslutande Hans-Åke Mårtensson (S), ordförande Margareta Abelsson (S) Håkan Harvigsson (ALP)

Läs mer

PROTOKOLL. Grundskolenämnden 2001-11-06

PROTOKOLL. Grundskolenämnden 2001-11-06 Grundskolenämnden 2001-11-06 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Vallentuna tisdagen den 6 november 2001 kl 19.00 21.15 Sten-Åke Adlivankin (m),

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Lerums kommun lerums.kommun@lerum.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Lerums kommun Beslut 2(13) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16)

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16) Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16) Plats och tid: Kommunkontoret sammanträdesrum Ängen, kl. 09.30-14.15 Beslutande: Karin Skärby (c), ordförande Kerstin Almqvist (m) Torbjörn Mellgren (s) Ulrik

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Resultat av elev- och föräldraenkät 2014

Resultat av elev- och föräldraenkät 2014 Dnr 2014/BUN 0090 Resultat av elev- och föräldraenkät 2014 2014-08-25 Tyresö kommun / 2014-08-25 2 (19) Barn- och utbildningsförvaltningen Tyresö kommun Tyresö kommun / 2014-08-25 3 (19) Innehållsförteckning

Läs mer

Mats Oscarsson (S) för Eric Böwes (MP) Tjänstemän Kommundirektör Göran Wigert Administrativ chef Andriette Ivarsson. Underskrifter Paragrafer 104-109

Mats Oscarsson (S) för Eric Böwes (MP) Tjänstemän Kommundirektör Göran Wigert Administrativ chef Andriette Ivarsson. Underskrifter Paragrafer 104-109 1(1) Plats och tid Kommunhuset, kl. 13:00-15.15 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström

Läs mer

PROTOKOLL 2014-06-18 Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL 2014-06-18 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden Sida 1 av 8 Sida 1 av 8 Tid och plats Onsdagen den 18 juni 2014 kl. 18.45-19.30 Gruesalen, Mejerigatan 1, Bjuv Beslutande ledamöter Bo Blixt (S), ordförande Margit Johansson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-24 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08:30-12:00 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Kristina

Läs mer

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S)

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Kungsbackarummet, stadshuset Klockan 7.30-12 Beslutande Ledamöter Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll OMSORGSSTYRELSEN Plats och tid Omsorgsförvaltningen, kl 14:00-16:30 Beslutande Jan-Åke Andersson (S), ordförande Kirsti Andersson (S), 65-69, 71-75 Rune Berglund (S), ersättare för

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (18) Paragrafer 33-48 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, 19.00-21.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Madeleine Atlas (C), ordförande Helena Dådring (M) Fredrik Hammarstrand (M) Bodil

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Onsdagen den 15 oktober 2014, klockan 19:00-21:15 Ledamöter: Erik Palmstierna (M), ordförande

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 15 december, kl. 16.30-18.00

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 15 december, kl. 16.30-18.00 Barn- och ungdomsnämnden 2009-12-15 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 15 december, kl. 16.30-18.00 Beslutande Raimo Vuojärvi (M) ordf Jerker Sjögren

Läs mer

Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C)

Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C) Omsorgsnämndens arbetsutskott 2011-05-05 1 (11) Plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum kl 13.15-15.30 Beslutande Övriga deltagare Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Utbildningsnämnden 1(16) Plats och tid Näringslivscenter i Osby klockan 13.00-16.35 ande ledamöter Mats Ernstsson (C) Ingmar Bernthsson (S) Pontus Plantman (M) Monica Svensson (S) Roland Anvegård (KD) Carl Folke Jacobson

Läs mer

Utskottet för lärande 2015-10-12

Utskottet för lärande 2015-10-12 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Ellös F-6 skola 2015-10-12 kl 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum 3 Hälsön 2015-10-12 13:00-16:30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S)

Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S) 1(2) Plats och tid Kommunledningskontoret 08:30-10:15 Beslutande Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S) Ersättare

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN

BARN- OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN BARN- OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN BARN OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN En god hälsa och en kreativ lärmiljö är viktiga förutsättningar, för att få en positiv och harmonisk utveckling hos både barn, elever

Läs mer

Honore Lulendo (S) 18-29 Lisbeth Larsson (S) Thomas Lundberg (MP)

Honore Lulendo (S) 18-29 Lisbeth Larsson (S) Thomas Lundberg (MP) KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Gymnasie & Vuenutbildning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum Plats och tid sammanträde /Kompetenscentrum/ Klockan 17:00-20:30 ande Övriga närvarande Ledamöter Ulrika Landergren (L),

Läs mer

Annie Karlsson (S) Eva Olofsson (C) 7 delar av 14 Anders Nilsson (SD) 8-14 Anneli Persson (S)

Annie Karlsson (S) Eva Olofsson (C) 7 delar av 14 Anders Nilsson (SD) 8-14 Anneli Persson (S) Sida 1/13 Plats och tid Lokal Strået, kommunhuset i Svalöv, kl 13.30 16.25 Ajournering: 15.23 15.35 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Krister Olsson (S) Fredrik Jönsson (C) vice ordförande Linda Lindberg

Läs mer

Tidaholms museum kl 15:00-17:15

Tidaholms museum kl 15:00-17:15 1 (12) Plats och tid Tidaholms museum kl 15:00-17:15 Paragrafer 25-33 BESLUTANDE Ledamöter Namn Anna-Karin Skatt (S) Bengt Karlsson (S) Monica Staadig (S) Ulla Brissman (S) Håkan Joelsson (S) Thomas Settergren

Läs mer

Patrik Engström (S), ordförande Tord Birgersson (V) Lennart Karlsson (M) Mikael Karlsson (KL) Mia Bergkvist (S)

Patrik Engström (S), ordförande Tord Birgersson (V) Lennart Karlsson (M) Mikael Karlsson (KL) Mia Bergkvist (S) Plats och tid Prästgatan 50, kl 13:15-15:15 Beslutande Patrik Engström (S), ordförande Tord Birgersson (V) Lennart Karlsson (M) Mikael Karlsson (KL) Mia Bergkvist (S) Övriga deltagande Erik Nordén), VD

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Nykroppa Förskola Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Plats och tid Beslutande Bildningsförvaltningens kansli, Kungsgatan 32, onsdag 24 januari klockan 13:00 Mikael Westberg (S) ordf Maria Andersson

Läs mer

Beslut för förskola. i Sandvikens kommun

Beslut för förskola. i Sandvikens kommun x Skolinspektionen Beslut Sandvikens kornmun kommun@sandviken.se Beslut för förskola i Sandvikens kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00,

Läs mer

Inventering av forum för samverkan och delaktighet inom

Inventering av forum för samverkan och delaktighet inom Tjänsteskrivelse 1 (9) 2015-10-05 Bildnings- och omsorgsförvaltningen Handläggare Eva Westlund Utvecklingsledare/utredare 033-430 56 11 eva.westlund@bollebygd.se Dnr : 67608 Bildnings- och omsorgsnämnden

Läs mer

Kostpolicy. Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132

Kostpolicy. Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132 Kostpolicy Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132 Vision Eksjö kommun - Småland som bäst. Matglädje för alla! Alla som äter mat i Eksjö kommuns

Läs mer

Paragraf 89 justeras omedelbart.

Paragraf 89 justeras omedelbart. Nämnden för Förskola & Grundskola SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Kungsbackarummet, Stadshuset Klockan 18.00-19.30 ande Ledamöter Anders Ekström (M), ordförande Christian Haneson (FP), 1:e vice ordförande

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Britt-Inger Lundmark, ordförande (S) Staffan Hjelte (S) Bernth Lindgren (KD)

Britt-Inger Lundmark, ordförande (S) Staffan Hjelte (S) Bernth Lindgren (KD) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum Renen kl. 08.30 11.40 Beslutande Britt-Inger Lundmark, ordförande (S) Staffan Hjelte (S) Bernth Lindgren (KD) Övriga deltagande Aina Sjölin Ekman, sekreterare

Läs mer

Ta fram en strategi så fler skolor kan laga mat i det egna köket Skrivelse från Yvonne Ruwaida (MP)

Ta fram en strategi så fler skolor kan laga mat i det egna köket Skrivelse från Yvonne Ruwaida (MP) PM 2011:87 RIV (Dnr 322-703/2010) Ta fram en strategi så fler skolor kan laga mat i det egna köket Skrivelse från Yvonne Ruwaida (MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.30-11.15 Beslutande Övriga närvarande Christer Yrjas (C), ordförande Anders Albäck (L), 1:e vice ordförande Daniel Persson (M) Sven Gunnarsson (MP)

Läs mer

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20 INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20 BUN 34 ANMÄLAN AV ÖVRIGA FRÅGOR... 1 BUN 35 INFORMATION... 2 BUN 36 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 3 BUN 37 EN FJÄRDE KOMPETENSUTVECKLINGSDAG FÖR FÖRSKOLAN...

Läs mer

PROTOKOLL KS ARBETSUTSKOTT

PROTOKOLL KS ARBETSUTSKOTT 2014-12-15 1 (15) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Ulf Molin (C), vice ordförande Anders Ståhl (M) Anita Söderlind (M) Lennart Nilsson

Läs mer

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L)

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L) 1(16) Plats och tid Klingan, plan 5 Värjan. Alva Myrdals gata 5 Eskilstuna, Klockan 13:30 16:20 ande Ej tjänstgörande Ersättare Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M)

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.40

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.40 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planeringsoch utvecklingsutskott 2013-06-25

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planeringsoch utvecklingsutskott 2013-06-25 Plats och tid Leja, kommunhuset, kl. 11-12, 13-13.55 Beslutande Anders Ceder (S), ordförande Irja Gustavsson (S), vice ordförande Arnold Bengtsson (S) Inger Griberg (MP) Pär-Ove Lindqvist (M) Jonas Kleber

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Stadshuset, Sessionssalen kl. 9-12 Studiecentrum, Konferensen kl. 13-16 Beslutande Stig Rönnbäck (S) Agneta Nilsson (S) Tage Danielsson (S) Ingegärd Bergvall (S), kl.9-12 Regis Cabral

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2013-02-20. Plats och tid Kommunhuset Henån, s-rum 5 och 1 2013-02-20 8:15-12:35 13:10-15:50

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2013-02-20. Plats och tid Kommunhuset Henån, s-rum 5 och 1 2013-02-20 8:15-12:35 13:10-15:50 1 Plats och tid Kommunhuset Henån, s-rum 5 och 1 2013-02-20 8:15-12:35 13:10-15:50 Beslutande Kristina Svensson Hans Stevander Veronica Almroth 13-21 Claes Nordevik 22-24 Lars-Åke Gustavsson Bengt Johansson

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00 1(20) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00 Beslutande: Ingalill Jonsson (m), ordförande Tage Björk (s) Ingrid Holmgren (c) Lena Norgren (fp), tj g ersättare Eva-Lena Wrethén

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (21) Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (21) Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (21) Plats och tid Kommunhuset 10 september 2015 kl. 13.30 18.10 Mötet ajournerades 15.10 15.20 Beslutande FP Sofia Sjöstrand, ordförande M Anders Lindahl M Elise Benjaminsson

Läs mer

Kostnadsfria måltider för alla lärare, motion. Yrkanden Håkan Bertilsson (STRP) och Patric Johansson (M) yrkar bifall till liggande förslag.

Kostnadsfria måltider för alla lärare, motion. Yrkanden Håkan Bertilsson (STRP) och Patric Johansson (M) yrkar bifall till liggande förslag. STRÄNGNÄS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden SAM MANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-01-26 7/ 15 BUN 8 Dnr BUN/ 2015:369-032 Kostnadsfria måltider för alla lärare, motion Beslut Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Protokoll. Överförmyndarnämnden 2015-10-06 15-17

Protokoll. Överförmyndarnämnden 2015-10-06 15-17 Överförmyndarnämnden 15-17 2 15 Information från presidiedialog med kommunstyrelsens arbetsutskott...4 16 Månadsuppföljning för överförmyndarnämnden 2015...5 17 Kostnadsersättning för utbildning av gode

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (23) Utbildningsnämnden 2012-04-18 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 22-35. Kristina Sköld.

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (23) Utbildningsnämnden 2012-04-18 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 22-35. Kristina Sköld. Sammanträdesprotokoll Blad 1 (23) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 08.15-11.34 Beslutande Britta Bergström (S) Bror Sterner (S) Dennis Nilsson (M) Linda Hägglund (S) 22-33 Mikael Sporgelin (S) Lars

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (14) Plats och tid Musikrummet Uret, kl 13.00 16.00 Beslutande Anna Schönning (S) ordförande Staffan Nordqvist (S) Andreas Byström (S) ersättare för Eva Sjölander (S) Torbjörn Nyholm (S) Anna Engblom

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2011-05-17 FALKENBERG 176 Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för

Läs mer

Annika Hugne (C), ordförande Birgitta Olsson (M) Evy Andersson (S) Björn Källman (Hela Edas Lista)

Annika Hugne (C), ordförande Birgitta Olsson (M) Evy Andersson (S) Björn Källman (Hela Edas Lista) 1(10) Plats och tid B-salen Folkets Hus, Charlottenberg kl 13.00 17.00 Beslutande Annika Hugne (C), ordförande Birgitta Olsson (M) Evy Andersson (S) Björn Källman (Hela Edas Lista) Övriga närvarande Elisabet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Plats och tid Bildningsförvaltningens kansli, Kungsgatan 32, onsdag 25 april 2018 klockan 14:00 Beslutande Mikael Westberg (S) ordf Maria Andersson

Läs mer

Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 22 beslutande, enligt bifogad närvarolista.

Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 22 beslutande, enligt bifogad närvarolista. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2014-05-21 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdage den 21 maj, 2014 klockan 19.00 20.30 Beslutande Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa

Läs mer

Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014

Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014 Barn och skola 2014-12-02 1 (5) Lars Andreasson Utvecklingsstrateg Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014 Sammanfattning av

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2011-09-14 65 (76) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, onsdagen den 14 september 2011, kl. 08.30-12.00 Beslutande Stefan Westin (S) ordf Rutger Hallin (M) Övriga deltagande Utses att justera Lena Furén,

Läs mer