Kvalitetsredovisning 2007

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning 2007"

Transkript

1 Kvalitetsredovisning 2007 sförvaltningen

2 Förvaltningsövergripande 2 (8) BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS BESLUT 22 APRIL BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN STYRDOKUMENT sförvaltningens verksamhet styrs av kommunallagen, skollagen och läroplanerna för respektive verksamhetsform (LpO 94, Lpfö 98). Nordmalings kommun har våren 2004 antagit skolplan för (Kf , 5). Skolplanen är en strategisk plan för utvecklingen av skolan. Skolplanen finns att ladda hem på kommunens hemsida FÖRVALTNINGENS ORGANISATION sförvaltningen styrs av sin facknämnd, Barn & utbildningsnämnden. sförvaltningen leds av skolchef Arne Norberg. Förvaltningen är indelad i fyra rektorsområden. Skolchefen arbetar tillsammans med rektorerna i ett ledningsteam. Teamets främsta uppgifter är att samordna arbetet, utbyta erfarenheter, utvärdera verksamheten, kvalitetsgranska, initiera utvecklingsarbete, och allmänt underlätta och stötta varandra. Nordöstra rektorsområdet Nyåkers, Gräsmyrs och Håknäs skolor, fritidshem och förskolor samt Hörnsjö förskola (1-12 år) Rektorer: Ulrika Hurdén och Monica Hägglund Södra rektorsområdet Lögdeå och Rundsviks skolor, fritidshem samt Lögdeå, Skogsdungens och Rödhakens förskolor samt kommunens samtliga familjedaghem (1-12 år) Rektorer: Cecilia Karlsson, Monika Hägglund Kyrkovallen rektorsområde Kyrkovallens skola och fritidshem samt Bikupans särskola (1-16 år) Rektorer: Margareta Brännlund, Tommy Lundström (Bikupan) Artediskolans rektorsområde Artediskolan samt komvux, särvux, sfi och individuella programmet (12-20 år, vuxna). Rektorer: Tomas Åström (t o m v.t-07), Daniel Wirestrand (t o m 0703) P-O Mars ( ) Lars Nilsson ( ) Tommy Lundström (2007) Under året har Daniel Wirestrand och Tommy Lundström slutfört den statliga rektorsutbildningen. På BU-kontoret är Anita Rönnberg och Helena Olsson assistenter, Martin Åhman ansvarig för barnomsorgsplaceringar och Britt-Marie Byström administrativt stöd. PERSONALENS KOMPETENSUTVECKLING Våren 2006 sökte de olika rektorsområdena Mål 1 pengar till kompetensutvecklingsanalyser. Alla områden beviljades pengar och under hösten genomförde de olika personalgrupperna utbildning där resultatet blev en kompetensutvecklingsplan för varje område samt ansökan om EU-medel till - 07 för genomförande av sina kompetensutvecklingsplaner Medel beviljades inte i den utsträckning som förväntats. I februari 2007 genomfördes två studiedagar med olika kompetensinslag. Möjlighet gavs även att inom ramen för studiedagarna avsätta en halv dag (lärarna) till förberedelse för utvecklingssamtal, IUP och åtgärdsprogram.

3 Förvaltningsövergripande 3 (8) KVALITETSARBETET I FÖRVALTNINGEN Komrev fick i uppdrag 2006 av Nordmalings kommuns revisorer att granska kvalitetsarbetet i grundskolan. Vilka frågor som är i fokus för redovisningen kan variera år från år. De processas fram enligt följande modell: o Politikerna beslutar vilka mål de vill ha belysta i kvalitetsredovisningen våren det år redovisningen avser att spegla. o Ledningsgruppen sammanställer en instruktion till enheterna om kvalitetsarbetet där den lokala arbetsplanen och kvalitetsredovisningen blir början respektive slutet på läsårets kvalitetsarbete. I denna instruktion finns de prioriterade politiska målen tillsammans med verksamheternas mål. Politikerna beslutade att 2007 års kvalitetsredovisning skall sätta extra fokus på arbetet med likabehandlingsplanen, trygghet, resultat och måluppfyllelse. Den kommunövergripande kvalitetsredovisningen är en sammanfattning av hela kommunens verksamhet på skolområdet och är därmed mindre heltäckande för varje rektorsområde. Rektorsområdenas kvalitetsredovisningar kompletterar därvid denna kommunövergripande kvalitetsredovisning som blir mer överskådlig och förhoppningsvis lättläst. Förvaltningens målsättning för 2007 är att följa de intentioner som fanns i svaret på komrevs rapport. ELEVHÄLSA I januari - 06 omorganiserades elevhälsan i kommunen. Ett styrdokument för elevhälsan antogs av ledningsgruppen och det reglerar elevhälsans organisation, uppdrag och arbetsfördelning. Från att ha varit ett resursteam övergripande för hela kommunen har nu varje rektorsområde ett elevhälsoteam där rektor, elevhälsopedagog (specialpedagog med handledande uppgifter) samt skolhälsovården (skolsköterskor, talpedagog och kurator) ingår. Elevhälsopedagogens roll är att handleda och stödja lärare och arbetslag i deras arbete med barn/elever. Elevhälsopedagogerna gör kontinuerligt en kartläggning av resursbehovet hos alla barn 1-16 år som finns i vår verksamhet. Detta arbete är ett värdefullt verktyg i bedömning av vilka resurser som behövs för att ge barnen/eleverna en bra skolsituation. Kurator och skolsköterska deltar aktivt i arbetet kring elevers hela skolsituation. Kommunen har egen specialkompetens inom talstöd och utredningskompetens inom dyslexi och ITPA (Illinois Test of Psycholinguistic Abilities) ett instrument vid kartläggning av barns språkutveckling och fonologiska medvetenhet (5-13 år). Skolhälsovården har genomfört vaccinationer av elever i skolår 4 och 6 och hälsokontroller i skolår 2, 4 och 9. Kommunen köper psykologutredningar för enskilda barn av Quranten i Umeå. Under hösten 07 gjordes en utvärdering av elevhälsan. Där framkom att vissa delar fungerar bra andra sämre. En åtgärdsplan kommer att upprättas 08.

4 Förvaltningsövergripande 4 (8) LIKABEHANDLINGSPLAN Den 1 april 2006 trädde den nya lagen Trygghet, respekt och ansvar om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever i kraft. I vardagligt tal kallar vi lagen Likabehandlingslagen. Lagen innebär förbud mot diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning och funktionshinder. I lagen införs ett nytt begrepp Annan kränkande behandling. Det omfattar det vi oftast kallar mobbning och kränkande behandling (som ej härrör till diskrimineringspunkterna ovan). hade innan lagen kom till antimobbningsplaner, men dessa innehöll inte alla de punkter den nya lagstiftningen ställer krav på. Arbetet med likabehandlingsplanen har skett centralt av ledningsgruppen. Alla enheter har nu sin egen likabehandlingsplan som är ständigt aktuell och revideras kontinuerligt. För att ytterligare fördjupa kunskaperna om hur de olika rektorsområdena och enheterna jobbar med trygghetsfrågorna hänvisas till respektive rektorsområdes kvalitetsredovisning. Lagen ställer krav på att förskolor, fritidshem och skolor skall ha en likabehandlingsplan. Alla skolor Alla enheter har arbetat utifrån den centrala likabehandlingsplanen. På Artediskolan har antimobbningsgruppen (KAME) agerat så fort det uppträder tendenser. Under Våren - 07 påbörjades ett samarbete med socialtjänsten, vilket man hoppas ska nå vissa elever på ett djupare socialt plan och skapa en mera strukturerad inlärningsmiljö. Övriga enheter arbetar med antimobbningsprogram och trygghetsteam. Åtgärder har vidtagits omedelbart och insatser mot mobbing och kränkande särbehandling satts in. ÅTGÄRDER FÖR UTVECKLING Den kommunövergripande kvalitetsredovisningen innehåller målsättningar för det framtida arbetet endast för de delar som redovisas centralt, dvs. kompetensutveckling, kvalitetsarbetet, elevhälsa och likabehandlingslagen. Respektive rektorsområde är redovisat mycket kortfattat i denna övergripande redovisning. De åtgärder för utveckling som skall genomföras i respektive rektorsområde redovisas i varje rektorsområdes egen kvalitetsredovisning.

5 Förvaltningsövergripande 5 (8) ARTEDISKOLANS REKTORSOMRÅDE Skolår 7-9 i grundskolan fem arbetslag, A-E samt ett speciallärarlag Artediskolans enheter Kommunal vuxenutbildning Komvux, individuella programmet, svenska för invandrare, grundvux och särvux Artediskolan har (ht-07) 310 elever fördelade på fem hemvisten. Varje hemvist har en klass från varje skolår, från åk 7 till åk 9. Det sjätte arbetslaget är speciellt inriktat mot elever i behov av särskilt stöd. Rektorer för Artediskolans rektorsområde under 2007 är Tomas Åström ( t o m v.t-07), Daniel Wirestrand (t o m 0703), P-O Mars ( ) och Tommy Lundström ( 2007). KUNSKAPER Artediskolan har de fyra senaste åren fler behöriga elever till gymnasiet än riksgenomsnittet. Våren 2007 var 94,9 % behöriga till gymnasiet, vilket är högre än riksgenomsnittet som var 89,1 %. Andelen elever med betyg i alla ämnen är våren %. Detta är under riksgenomsnittet (76%). Den positiva trenden från de två tidigare åren bröts något Mest för att pojkarnas resultat försämrats. Det genomsnittliga meritvärdet för 9-orna vt-07 är 200,2 poäng. Detta är 7,1poäng lägre än riksgenomsnittet. Flickornas meritvärde, 218,6 poäng är högre än riksgenomsnittet (207,3) Pojkarnas meritvärde var dock mycket lägre än tidigare, och skillnaden var hela 34,6 poäng i jämförelse mot riksgenomsnittet. Skillnaderna mellan pojkar och flickor har minskat under några år men ökade igen En skillnad på 45,5 poäng är inte tillfredsställande. Det gäller att behålla flickornas resultat och förbättra pojkarnas. Kommunala vuxenutbildningen har satt 57 betyg på gymnasiekurser fördelade enligt följande: 8 IG, 27 G, 16 VG och 6 MVG. Grundläggande vuxenutbildning, Svenska för invandrare och individuella programmet har satt 46 betyg fördelade enligt följande: 9 IG, 20 G och 17 VG. Under hösten 07 ökade problemen med kränkande behandling, skadegörelse eller brist på trivsel. Åtgärder sattes in genom antimobbningsgruppen (KAME), även en utökning av assistenter gjordes. Under - 07påbörjades ett samarbete med socialtjänsten. Enligt elevenkäten svarade 83 % av eleverna att de kände sig trygga på skolan. En minskning från föregående år. 89, 9 % av eleverna känner att de har någon att vara med på skolan. Resultatet är lägre än året innan. En stor utveckling har skett gällande arbetet mellan skolans mentorer och deras mentorselever. ELEVMEDVERKAN För att stödja elevrådet har elevrådsstyrelsen fått utbildning och lärarstöd för elevrådsarbetet. Under den schemalagda mentorstiden har eleverna ett naturligt forum för elevdemokrati. Elevenkäten 2007 visar att vi blivit bättre på att involvera eleverna i planering och utvärdering av undervisningen. 63,8 % av eleverna anser att de får vara med och planera en höjning jfr. med ,9 % anser att de får vara med och utvärdera undervisningen. Detta är en försämring sedan 2006 med 9,9 %

6 Förvaltningsövergripande 6 (8) KYRKOVALLENS REKTORSOMRÅDE Smultronet Skolår 1-2 Fritidshem Arbetslag 3-4 Skolår 3-4 Kyrkovallens rektorsområde Tuvan Skolår 1-2 Fritidshem Arbetslag 5-6 Skolår 5-6 Bikupans särskola och Delfinens träningsskola Skolår 1-9 Förberedelseklass Skolår 1-9 Kyrkovallens skola har ca 280 elever i åldern 6-16 år. Inom området finns fyra fritidsavdelningar med totalt 120 barn inskrivna. Tre av dessa finns på Levarskolan samt en avdelning som på Artediskolan. Personalen är indelad i fem arbetslag Inom Kyrkovallens rektorsområde är alla anställda lärare behöriga. Under hösten invigdes den nybyggda skolan Levarskolan. Rektorer för Kyrkovallens rektorsområde är Margareta Brännlund. KUNSKAPER I skolår 2 har eleverna gjord diagnostiska prov i matematik och svenska. Resultaten har väglett pedagogerna i deras arbete med elevernas måluppfyllelse. Diagnoserna visar överlag på goda resultat. Resultaten visar inga större skillnader mellan flickor och pojkar, man kan se en marginellt lägre resultat för pojkar. I de nationella proven i skolår 5 är resultaten för flickorna sämre än för pojkarna. I matematik har 90 % klarat godkänt, fyra flickor har inte klarat godkänt. I svenska är 73 % godkända,,sju flickor och fyra pojkar blev inte godkända. I engelska är 78 % godkända sju flickor och fyra pojkar har inte klarat godkänt. ELEVMEDVERKAN Kyrkovallens skola åk 3-6 har ett väl fungerande klassråd och elevråd med regelbundna träffar. Eleverna får respons från skolledningen. Utifrån elevenkäten för år 2007 anser 80 % att de är med och planerar undervisningen. Det är en liten försämring jämfört med förra året. Av eleverna anser 85,3 % att de får vara med och utvärdera verksamheten. Jämfört med föregående är det en markant försämring. Särskolan arbetar med att utveckla elevernas demokratiska tänkande genom att diskutera aktuella händelser, vid konfliktlösning samt inom ramen för temaarbete och klassråd. En utsedd grupp arbetar vidare med den centrala likabehandlingsplanen så att arbetet i trygghetsteamet stämmer överens med planen. Samtal och diskussioner förs ständigt utifrån nya lagen. Enkäten visar att 96 % känner sig trygga på skolan. I elevenkäten framkom att 95,54 % av eleverna anser att Kyrkovallen och Tuvan är en bra skola. En övervägande del av eleverna känner sig inte mobbade.

7 Förvaltningsövergripande 7 (8) SÖDRA REKTORSOMRÅDET Södra rektorsområdets enheter Rundvik Lögdeå Bullens Förskola Skolår år Fritids Skogslyan (förskolan i Rundvik Skolår 1-6 bedrivs på entreprenad) Fritids Kringlan Nordmaling Skogsdungen 3 förskoleavd. 1-5 år Rödhakens förskola 1-5 år Tulpanens förskola 1-5 år Violen ( aug. 07) 16 dagbarnvårdare (förskolan Holken bedrivs på entreprenad) Rektorsområdets två skolor har hösten 2007 ca 120 elever och ca 50 barn av dessa går på fritids. Förskoleavdelningarna, som också bedriver verksamheten inom ramen för den allmänna förskolan, har ca 105 barn inskrivna. Familjedaghemmen har ca 75 barn inskrivna. I området finns två förskoleavdelningar som drivs på entreprenad. Rektorer för Södra rektorsområdet är Cecilia Karlsson och Monica Hägglund. KUNSKAPER I skolår 2 har eleverna gjord diagnostiska prov i matematik och svenska. Resultaten har väglett pedagogerna i deras arbete med elevernas måluppfyllelse. Diagnoserna visar överlag på goda resultat. Elever som inte klarat målen har fått extra stöd hos speciallärare/pedagog. I skolår 5 har de nationella proven i matematik, svenska och engelska genomförts på de båda skolorna. I Rundvik är resultaten i alla ämnen sämre än föregående år. I Lögdeå har provresultaten förbättrats från föregående år. ELEVMEDVERKAN Under året har elever och lärare tillsammans diskuterat utformningen av undervisningen och rasterna. I skolår 2-6 har eleverna klassråd en gång i veckan. Elevråd har hållits en gång per månad. Varje klass har två representanter. I skolår 2 planerar eleverna själva tre lektionstillfällen per vecka (Lögdeå) I elevenkäten svarar 81 % i Lögdeå och 65 % i Rundvik att de får vara med och planera undervisningen. I Lögdeå anser 91 % av eleverna att de får vara med och utvärdera undervisningen och i Rundvik är det 63 % som känner sig delaktiga i utvärderingen av sin egen undervisning. Under året har Rundviks skola arbetat med antimobbningsprogram vid misstanke om mobbing. Kompissamtal och Charlie används i skolorna för att bygga upp elevernas förmåga att känna empati, lösa konflikter, ta ställning och stå för sina åsikter. Samarbetsövningar och massage förekommer i de olika skolåret Både Lögdeå och Rundviks skolor har genomgått Friendsutbildning. Elevenkäten visar att 83 % av eleverna i Rundvik och 93 % av eleverna i Lögdeå trivs i skolan. 83 % av eleverna i Rundvik och 93 % av eleverna i Lögdeå känner sig trygga på skolan. Elevenkäten visar också att det finns ett antal elever som känner sig mobbade. Åtgärder har satts in för dessa elever.

8 Förvaltningsövergripande 8 (8) NORDÖSTRA REKTORSOMRÅDE Nordöstra rektorsområdets enheter Nyåker skolår 1-6 Fritids Krumeluren Pepparkakans förskola 1-5 år Håknäs skolår 1-3 Fritids Pärlugglan Kullerbyttans förskola 1-3 år 4-5års förskola i skolans lokaler Gräsmyr skolår 1-6 Fritids Skalman Vintergatans förskola 1-3 år (Solen och Månen) Stjärnans förskola 4-5 år Hörnsjö Tårtans förskola 1-3 år Marängens förskola 4-5 år (Här finns också Hörnsjö friskola med tillhörande fritidshem som drivs i egen regi) Rektorsområdet har hösten 2007 ca 117 elever och av dessa har ca 66 fritidsplats. Elevantalet i Gräsmyr är stabilt och förväntas stiga inom de kommande åren. I Håknäs och Nyåker viker elevantalet framöver. I områdena planeras lokal- och personalintegrering av verksamheterna för att klara att bedriva en kvalitativ verksamhet med få barn/elever. Områdets förskolor (7 avdelningar) har ca 100 barn inskrivna. Rektorer för Nordöstra rektorsområdet är Ulrika Hurdén och Monica Hägglund (Hörnsjö, Vintergatan och Håknäs ) KUNSKAPER I skolår 2 har DLS (Diagnos Läs och Skriv) gjorts i svenska samt skolverkets diagnos i matematik. Resultaten har väglett pedagogerna i deras fortsatta arbete med eleverna. Åtgärdsprogram har upprättats för elever som inte klarat godkänt. I skolår 5 har nationella prov i matematik, svenska och engelska genomförts. Resultatet är fortsatt goda. Det finns i ämnet matematik elever som inte klarat de nationella proven. Det är en liten elevgrupp och varje enskild elev utgör ca 5 % ELEVMEDVERKAN Gräsmyr Genom ett aktivt arbetssätt vid planering och utvärdering tränas eleverna i att vara delaktiga. I elevenkäten svarar 72 % att de får vara med och planera och känner att de är delaktiga i utvärderingen av skolarbetet. Nyåker Nyåkers skola har regelbundna stormöten där eleverna bl.a. utformat trivselregler mm. Dessa trivselregler utvärderas varje vecka. I elevenkäten svarar 89% att de får vara med och planera skolarbetet och att de är delaktiga i utvärderingen av skolarbetet. Håknäs Klassråd, elevråd hålls regelbundet och eleverna har en förslagslåda för idéer till klassrådet. I elevenkäten svarar 100% att de får vara med och planera skolarbetet och att de är delaktiga i utvärderingen av skolarbetet. Under - 07 har likabehandlingsplaner arbetats fram i Gräsmyrs, Håknäs och Nyåkers skolor, fritidshem och förskolor. I Gräsmyr jobbar man för att alla barn och vuxna ska känna varandra. Elevenkäten visar att 96 % av eleverna trivs och 94 % känner sig trygga på skolan. I Nyåker känner alla barn alla vuxna och alla vuxna känner alla barn. Detta skapar trygghet. Elevenkäten visar att 93 % av eleverna trivs på skolan och att 100 % känner sig trygga. I Håknäs ligger en fungerande likabehandlingsplan till grund för verksamheten. Elevenkäten visar att 84 % trivs bra i skolan. Nästan 100 % har en stor trygghet.

Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan

Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 1 (11) Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 13.00 18.00 Beslutande: Övriga deltagande: Utses att justera: Christer Bäckman (fp), ordförande Matz Johansson (c) Harriet Åström (c) Roland

Läs mer

Planen är ett politiskt dokument framtagen av Barn- och utbildningsnämnden. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad

Planen är ett politiskt dokument framtagen av Barn- och utbildningsnämnden. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad Plan för förskola och skola 2005-2007 Innehåll Kommunala skolplanen 2005-2007 Politisk vilja Vår skola skall kännetecknas av Verksamhetsmål och åtgärder - Normer och värden - Kunskaper och resultat - Elevers

Läs mer

Utbildningsinspektion i Haganässkolan Förskoleklass, grundskola årskurs 1 5, särskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Haganässkolan Förskoleklass, grundskola årskurs 1 5, särskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Åstorps kommun Haganässkolan Dnr 53-2005:3062 Utbildningsinspektion i Haganässkolan Förskoleklass, grundskola årskurs 1 5, särskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1

Läs mer

Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan

Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 1 (10) Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 09.00 17.00 Beslutande: Christer Bäckman (fp), ordförande Matz Johansson (c) Roland Ahlstrand (kd) Tomas Johansson (s) Anneli Kousmanen (s)

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola

Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola Uppdaterad 2015-03-10 Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola Mål vid Morups Friskola Ingen mobbning, trakasserier eller annan särbehandling på grund av

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013. Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt och

Läs mer

Alla inom utbildningsförvaltningen i Herrljunga tar bestämt avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling.

Alla inom utbildningsförvaltningen i Herrljunga tar bestämt avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN Lagen Trygghet, respekt och ansvar om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av elever 1 i skolan anger att varje verksamhet ska upprätta en likabehandlingsplan. Detta

Läs mer

Likabehandlingsplan. Mot kränkande behandling. Lögdeå fritidshem och skola

Likabehandlingsplan. Mot kränkande behandling. Lögdeå fritidshem och skola Likabehandlingsplan Mot kränkande behandling Lögdeå fritidshem och skola 2018-2019 Skriven Januari 2019 av Barbro, Christina, Frida och Grace, Åsa och Mari. Rektor: Tinny Byström 1. Inledning Den 1 april

Läs mer

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson 1(7) Datum 2015-08-03 Handläggare Rektor Johan Johansson Barn- och utbildningsförvaltningen 0451-26 77 95 johan.johansson@hessleholm.se Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Furutorpskolan

Läs mer

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Innehållsförteckning Syfte Vision Lagstiftning Kiva Ansvarsfördelning Förebyggande arbete mot kränkningar, diskriminering och trakasserier Att utreda och åtgärda

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Likabehandlingsplan för barn- och utbildningsförvaltningen 2010-2012

Likabehandlingsplan för barn- och utbildningsförvaltningen 2010-2012 Likabehandlingsplan för barn- och utbildningsförvaltningen 2010-2012 Barnkonventionen sätter barnperspektivet och rätten till likabehandling i fokus. Konventionen bygger på perspektivet att barnets bästa

Läs mer

Utbildningsinspektion i Jakobsbergsskolan och Gustavsbergsskolan, grundskolor F 6

Utbildningsinspektion i Jakobsbergsskolan och Gustavsbergsskolan, grundskolor F 6 Utbildningsinspektion i Kristinehamns kommun Jakobsbergsskolan och Gustavsbergsskolan Dnr 53-2005:3225 Utbildningsinspektion i Jakobsbergsskolan och Gustavsbergsskolan, grundskolor F 6 Innehåll Inledning...1

Läs mer

Årlig plan för Likabehandling

Årlig plan för Likabehandling Årlig plan för Likabehandling Parkskolan skolområde Östersund Södra 09/10 Alla barn/elever i skolområde Östersund Södra skall känna sig trygga, respekterade och värdefulla i förskolan/skolan. Skolans ledning

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskolan och Gymnasiesärskola Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Likabehandlingsplan Hulans enhet

Likabehandlingsplan Hulans enhet 1 (9) 2014-2015 Hulans enhet Likabehandlingsplan Hulans enhet Hulanskolan Uppdaterad 2014-09-01 2 Inledning I skollagen och läroplanerna slås fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratins

Läs mer

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Futurum

Regelbunden tillsyn i Futurum Regelbunden tillsyn i Bjuvs kommun Futurum Dnr 53-2008:2706 Regelbunden tillsyn i Futurum Gymnasieskolans individuella program Vuxenutbildning Svenska för invandrare Inledning Skolinspektionen har granskat

Läs mer

Likabehandlingsplan. Mot alla former av diskriminerande och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Mot alla former av diskriminerande och kränkande behandling Likabehandlingsplan Mot alla former av diskriminerande och kränkande behandling Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Definitioner 3. Mål 4. Uppföljning 5. Utvärdering 6. Varningssignaler 7. Förebyggande

Läs mer

Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling för Lindboskolan åk 6-9 lå 2014-2015 På Lindboskolan tar vi avstånd från alla tendenser till diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan Färsingaskolan Lokal arbetsplan för Färsingaskolan 2013 Inledning Från och med augusti 2013 har Sandbäcksskolan åk 4-9 flyttat till Färsingaskolan som nu är en 4-9 skola med ca 400 elever. Verksamheten

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling för Lindboskolan åk 6-9 lå 2015-2016 På Lindboskolan tar vi avstånd från alla tendenser till diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering

LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering Barn och utbildningsnämnden Datum 1 (1) Barn och utbildningsförvaltningen 2015-04-20 Hällby skola Rektor, Håkan Forselius 073-950 12 59 hakan.forselius@eskilstuna.se LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Handlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Fritidshemmets likabehandlingsplan/ plan mot diskriminering och kränkande behandling, läsår 15/16

Fritidshemmets likabehandlingsplan/ plan mot diskriminering och kränkande behandling, läsår 15/16 Grunduppgifter Fritidshemmets likabehandlingsplan/ plan mot diskriminering och kränkande behandling, läsår 15/16 Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshemmet Ansvariga för planen Fritidshemmets

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Hammarnskolan Läsåret 2014/2015 2(6) Rektors reflektioner (analys av kunskapsresultaten) Fritidshem Under lå 14/15 fortsatte Fritids med sitt Utvecklingsområdet

Läs mer

Furutorpskolan F-6 Hässleholms kommun Läsåret 14/15 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FURUTORPSKOLAN F-6

Furutorpskolan F-6 Hässleholms kommun Läsåret 14/15 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FURUTORPSKOLAN F-6 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FURUTORPSKOLAN F-6 Reviderad augusti 2014 1 Innehållsförteckning 1. Vår vision 2. Till dig som elev 3. Till dig som vårdnadshavare 4. Till dig som personal

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Karlshamns kommun Hällaryd-/Sternöenheten Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hällaryds skola och fritidshem Läsåret 2017-18 Skolan måste agera så snart någon ur personalen får kännedom

Läs mer

Utbildningsinspektion i Molla och Eriksbergs skolor, förskoleklass och grundskola årskurserna 1 6

Utbildningsinspektion i Molla och Eriksbergs skolor, förskoleklass och grundskola årskurserna 1 6 Utbildningsinspektion i Herrljunga kommun Molla och Eriksbergs skolor Dnr 53-2006:3232 Utbildningsinspektion i Molla och Eriksbergs skolor, förskoleklass och grundskola årskurserna 1 6 Innehåll Inledning...1

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Planen gäller från 2015-05-01 till 2015-12-31 Ansvariga för planen Helena Palmquist, Norsborg Yvonne Åkerblad, Östermalm Vision På vår skola ska ingen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för verksamheten vid Strövelstorps skola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för verksamheten vid Strövelstorps skola STRÖVELSTORPS REKTORSOMRÅDE Sidan 1 av 9 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för verksamheten vid Strövelstorps skola Reviderad oktober 2012 STRÖVELSTORPS REKTORSOMRÅDE Sidan 2 av 9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan LIKABEHANDLINGSPLAN 1 (8) Lärande Lerums Gymnasium Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan Likabehandlingsplanen gäller för alla gymnasiets enheter (enhet 1, enhet 2, enhet 3, enhet 4 och enhet 5) På Lerums

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 12/13 Vision Alla på Min Skola, såväl elever som personal ska känna att det är meningsfullt, stimulerande och tryggt att studera eller att arbeta

Läs mer

Kvalitetsarbete för Stureskolans fritidshem period 3 (jan-mars), läsåret 13/14.

Kvalitetsarbete för Stureskolans fritidshem period 3 (jan-mars), läsåret 13/14. Kvalitetsarbete för Stureskolans fritidshem period 3 (jan-mars), läsåret 13/14. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Likabehandlingsplan Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Innehållsförteckning 2 Målsättning 3 Planens syfte 3 Definitioner vad betyder orden? 3 Förebyggande arbete 4 Att upptäcka 4 Att utreda 4 Att åtgärda

Läs mer

Lindens skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lindens skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Lindens skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Åk 1 3 samt fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Sörbyängsskolan. Likabehandlingsplan 2007/2008

Sörbyängsskolan. Likabehandlingsplan 2007/2008 Sörbyängsskolan Likabehandlingsplan 2007/2008 Innehållsförteckning Vad innebär lagen om diskriminering 3 och kränkande behandling Elevers rätt till stöd 4 Ansvarsområden 5 Information om likabehandlingsplanen

Läs mer

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hanahöj och Hångers rektorsenhet Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem

Läs mer

FÅRDALA skola och fritidshem

FÅRDALA skola och fritidshem FÅRDALA skola och fritidshem LIKABEHANDLINGSPLAN 2016-2017 Innehållsförteckning: Inledning sidan 3 Del 1: Värdegrund sidan 4 Del 2: Information och delaktighet sidan 5 Del 3 Främjande arbete för likabehandling

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Fritidshemmet Jupiter

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Fritidshemmet Jupiter Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Fritidshemmet Jupiter Läsåret 2016/2017 2(5) 3(5) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller

Läs mer

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-6, fritidshem. 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Bromölla Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Postadress 295 21 Bromölla Tel 0456-82 20 00 vx Fax 0456-82 22 00

Läs mer

Arbetsplan för Latorps skola inklusive förskoleklass och fritidshem ht 2016/vt 2017

Arbetsplan för Latorps skola inklusive förskoleklass och fritidshem ht 2016/vt 2017 Arbetsplan för Latorps skola inklusive förskoleklass och fritidshem ht 2016/vt 2017 Presentation av skolan och fritidshemmets verksamhet och det systematiska kvalitetsarbetet Latorps skola ligger i ett

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-03-13 Kungsbacka kommun Rektorn vid Kapareskolan A-D Beslut för grundskola efter tillsyn i Kapareskolan A-D i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg,

Läs mer

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling läsåret

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling läsåret Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling läsåret 2019 2020 Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan Ansvariga för planen Rektor är ansvarig för att

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Likabehandlingsplan Mon tessoriskolan Skäret

Likabehandlingsplan Mon tessoriskolan Skäret Planen ger en beskrivning av hur vi arbetar mot diskriminering och kränkande behandling. Vi beskriver organisation, ansvarsfördelning och hur vi aktivt jobbar med förebyggande och främjande insatser. Likabehandlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan. Mariebergs förskola, dagbarnvårdare och skola 2007-10-15 2006-08-29 2005-01-19. www.orebro.se

Likabehandlingsplan. Mariebergs förskola, dagbarnvårdare och skola 2007-10-15 2006-08-29 2005-01-19. www.orebro.se Likabehandlingsplan Mariebergs förskola, dagbarnvårdare och skola 2007-10-15 2006-08-29 2005-01-19 1 Inledning I både Skollagen, Läroplanen för förskolan (Lpfö) samt Läroplanen för det obligatoriska skolväsendet

Läs mer

Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret

Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret 0 Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret 2015-2016 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I förskoleklass grundskola åk 1-9 fritidshem Ansvarig rektor Kristin Hägglund 1 2 Innehåll Styrkort 2015-2016... 1

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Bie skola www.katrineholm.se Bie skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skolbarnomsorg, Förskoleklass,

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning 2013/2014 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och

Läs mer

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2015-2016 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Guldkroksskolan F-6 Bläckfisken

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Guldkroksskolan F-6 Bläckfisken Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Guldkroksskolan F-6 Bläckfisken Läsåret 2016/2017 2(7) 3(7) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier

Läs mer

Tranängskolan 4-6 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan 4-6 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan 4-6 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Nävertorp grundsärskola och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. HT 2015/VT 2016 /Sundlerhälsan 2015-06-12 1 Innehållsförteckning Värdegrund...3 Varför behövs en plan mot diskriminering och kränkande...3 behandling?...3

Läs mer

Likabehandlingsplan. för Landvetterskolans senaredel. Handlingsplan mot alla former av kränkande behandling

Likabehandlingsplan. för Landvetterskolans senaredel. Handlingsplan mot alla former av kränkande behandling Likabehandlingsplan för Landvetterskolans senaredel Handlingsplan mot alla former av kränkande behandling Vision/målsättning för Härryda kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017 160921 Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN Karlskrona 2007-01-31 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN LIKABEHANDLINGSPLAN HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖRHINDRA DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING 1 Lagar och andra styrdokument: SFS 2006:67

Läs mer

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling LÅ

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling LÅ Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling LÅ 2018 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan Ansvariga för planen Rektor är ansvarig för att planen

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING KULLINGSBERGSSKOLAN Alingsås Augusti 2015 Definition av kränkande behandling Definitionen är hämtad ur boken Ny Skollag i praktiken, som gäller fr.o.m.

Läs mer

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Innehåll Utbildningsinspektion i Vara kommun Larvs och Tråvads skolor Dnr 53-2005:1524 Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Utbildningsinspektion i Diö skola

Utbildningsinspektion i Diö skola Utbildningsinspektion i Älmhults kommun Diö skola Dnr 53-2007:1822 Förskoleklass Utbildningsinspektion i Diö skola Grundskola årskurserna 1 9 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av Diö skola...2

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Förslövs skola årskurs 7 9

Regelbunden tillsyn i Förslövs skola årskurs 7 9 Regelbunden tillsyn i Båstads kommun Förslövs skola årskurs 7 9 Dnr 53-2008:999 Regelbunden tillsyn i Förslövs skola årskurs 7 9 Grundskola årskurs 7 9 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

PLAN FÖR LIKABEHANDLING

PLAN FÖR LIKABEHANDLING PLAN FÖR LIKABEHANDLING SKYTTEANSKA SKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SLUSSFORS SKOLAN, FRITIDSHEM OCH FÖRSKOLA 2019 Kunskap Självständighet Kreativitet Fantasi Bemötande Elever/barnet

Läs mer

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning LIKABEHANDLINGSPLAN 1 (6) Lärande Lerums Gymnasium Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan Likabehandlingsplanen gäller för alla gymnasiets enheter På Lerums Gymnasium behandlar vi varandra med respekt.

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Regelbunden tillsyn i Botkyrka kommun Tallidsskolan Dnr 43-SV2008:214 Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Förskoleklass, årskurs 1-6 Särskola årskurs 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Töreboda kommun Barn- och utbildningsnämnden. Kvalitetsredovisning avseende år 2008 för Barn- och utbildningsnämndens verksamheter

Töreboda kommun Barn- och utbildningsnämnden. Kvalitetsredovisning avseende år 2008 för Barn- och utbildningsnämndens verksamheter Töreboda kommun Barn- och utbildningsnämnden Kvalitetsredovisning avseende år 2008 för Barn- och utbildningsnämndens verksamheter 1 Kvalitetsredovisning Övergripande redovisning - nämndnivå 2008 Förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12

Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12 2012/10/16 Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12 Åkerö skola Flexgrupp 1 och 2 Särskola och Asbergerklass 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av skolan 2. Beskrivning av årets verksamhet 3. Underlag

Läs mer

Kvalitetsredovisning för grundskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för grundskolan läsåret 2010/2011 LÄRANDESEKTIONEN AMBJÖRNARPSKOLAN Kvalitetsredovisning för grundskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 4 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 4 1.1.2 Beskrivning hur

Läs mer

Tofthagaskolans likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 16/17

Tofthagaskolans likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 16/17 Tofthagaskolans likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 16/17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 Ansvariga för planen Arbetslaget

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Ekenässkolan är en grundskola F-6 med ca 300 elever och ca 45 personal. Läsåret 17/18 har skolan både en, två och tre parallella årskurser. På skolan finns fyra avdelningar för

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Reviderad 2014-09-30 Vår vision på Örjansskolan årskurs 6-9 Vårt arbete mot diskriminering, mobbing och kränkande behandling utgår från 14: e kap

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Hjoggböleskolan Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola F-5 och fritidshem Ansvariga för planen Rektor Johanna Norlund Planen

Läs mer

för Stehag ro. Handlingsplan för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling gällande

för Stehag ro. Handlingsplan för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling gällande för Stehag ro. Handlingsplan för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling gällande Grundskolan förskoleklass, fritidshem och skolår 1-6 Reviderad ht 2008 Likabehandlingsplanen skall syfta

Läs mer

Plats och tid: Barn- och utbildningskontorets sammanträdesrum, klockan

Plats och tid: Barn- och utbildningskontorets sammanträdesrum, klockan 1 (12) Plats och tid: Barn- och utbildningskontorets sammanträdesrum, klockan 10.00 16.30 Beslutande: Övriga deltagande: Utses att justera: Christer Bäckman (fp), ordförande Matz Johansson (c) Harriet

Läs mer

Tanneforsskolan Likabehandlingsplan år F-6

Tanneforsskolan Likabehandlingsplan år F-6 Tanneforsskolan Likabehandlingsplan år F-6 Vision På Tanneforsskolan ska alla känna sig trygga. Genom denna trygghet skapas förutsättningar för ett allsidigt lärande. Uppdraget Ny lag: Från 2006-04-01

Läs mer

Utbildningsinspektion i Edenryds och Gualövs skolor Förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Edenryds och Gualövs skolor Förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Bromölla kommun Edenryds och Gualövs skolor Dnr 53-2006:1437 Utbildningsinspektion i Edenryds och Gualövs skolor Förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Upprättad: 100101 Reviderad: 130227 LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Innehållsförteckning Sida 2 Innehållsförteckning 3 Vår vision Till dig som elev Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Hjoggböleskolan Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola F-5, fritidshem och Lyckan Ansvariga för planen Rektor Ida Isberg

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogomeskolan Skogomeskolans fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter: Skogomeskolan Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola och fritidshem Ansvarig

Läs mer

Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan

Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan 2014-01-09 Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan Transtenskolan arbetar utifrån fyra ledord, kunskap, lust, bemötande och respekt. Skolan har två uppdrag enligt läroplanen, ett demokratiuppdrag

Läs mer

Kungsgårdens skola arbetsplan

Kungsgårdens skola arbetsplan Kungsgårdens skola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Birgitta Wikström 2015-11-05 Kungsgårdens skola arbetsplan 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2015 Kunskapsförvaltningens verksamheter

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Likabehandlingsplan för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2014-2015 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under året har föräldrarådet träffats. Vi

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola 7-9

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola 7-9 Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola 7-9 Kvalitetsredovisning 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkskolan 2015/2016 På Björkskolan arbetar vi aktivt med; Värdegrund under hela läsåret. Gott språkbruk samt artighet, trivsel och

Läs mer

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling är ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling är ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar Likabehandlingsplan Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslå att Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Var och en som verkar inom skolan skall

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer