Handlingsplan för det drogpreventiva arbetet i Landskrona Stads gymnasieskolor samt Estet College och Junior College

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan för det drogpreventiva arbetet i Landskrona Stads gymnasieskolor samt Estet College och Junior College"

Transkript

1 Utbildningsförvaltningen 1(9) Datum Handläggare Christian Olsson Er Referens Vår Referens Handlingsplan för det drogpreventiva arbetet i Landskrona Stads gymnasieskolor samt Estet College och Junior College Handlingsplanen utgår från Alkohol- och drogpolitiska policy för Landskrona Kommun (revidering av alkohol- och drogpolitiska program från 1997). Fastställd Inledning Skolan är den arena där stadens ungdomar vistas stora delar av sin tid. Det har mer och mer uppmärksammats vilken viktig skyddsfaktor gymnasieskolan är både för ungdomarna som grupp och på individnivå. Verktygen för att stärka och skydda ungdomarna för eventuella riskfaktorer är i många delar samma verktyg som gymnasieskolan använder i sitt pedagogiska uppdrag i syfte nå ökad måluppfyllelse. Drogförebyggande arbetet syftar till att bevara en god hälsa och att förhindra att skador uppkommer eller förvärras. Målsättningen med det drogförebyggande arbetet är att ge eleverna kunskap och påverka deras normer och värderingar så att de undviker destruktiva och hälsofarliga beteenden. Härigenom ökar tryggheten för skolans elever och även välbefinnandet och närvaron. Elever som känner sig trygga och blir sedda av vuxna, trivs i sin skolmiljö och har bättre förutsättningar att nå målen i skolan. Genom att arbeta drogförebyggande arbetar vi utifrån värdegrunden i LPF94 och vi uppfyller mycket av arbetet som föreskrivs i likabehandlingsplanerna. Mål - Höja debutåldern för den första berusningen Mäts vid nästa levnadsvaneundersökning som genomförs 2012 genom jämförelse med drogvaneundersökning Denna undersökning görs i årskurs 2 på gymnasiet. - Minska antalet ungdomar som någon gång provat narkotika. Mäts vid nästa levnadsvaneundersökning som genomförs 2012 genom jämförelse med drogvaneundersökning Denna undersökning görs i årskurs 2 på gymnasiet. Minska antalet ungdomar som röker. - Mäts vid nästa levnadsvaneundersökning som genomförs 2012 genom jämförelse med drogvaneundersökning Denna undersökning görs i årskurs 2 på gymnasiet. Definition Landskrona stad Stadshuset Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn Fax xxx@landskrona.se Bankgiro Postgiro Org.nr

2 2(9) Skolornas drogförebyggande arbete ska utgå från fyra hörnstenar (skolan/klassrummet, föräldrar, fritid, elevhälsa) där varje del är lika viktig för att stärka skyddsfaktorer och skapa ett bra arbetsklimat för både personal och elever. Det är samspelet mellan insatserna som ger ett gott resultat för skolornas elever. Universell nivå Skolan/klassrummet Ett positivt klass-/skolklimat på gymnasiet har en positiv betydelse både för det pedagogiska och förebyggande arbetet. Idag finns det verktyg för att skapa struktur och trygghet i dessa miljöer, bland annat genom skolornas trygghetsdokument som finns på Allvar Gullstrandgymnasiet och Enoch Thulingymnasiet. På Allvar Gullstrandgymnasiet finns ytterligare ett trygghetsdokument vilket fastställt att personal ska vistas ute bland eleverna i de gemensamma utrymmena via vistelseschema. Folkhälsoinstitutet har tagit fram materialet Berusning på schemat? ett nytt lärarmaterial om alkohol, narkotika, dopning och tobak, detta skall arbetas med under årskurs 1 för att öka elevernas medvetenhet och stärka dem. Alla lärare ska utbildas i relationskompetens. Trygghetsdokument ska finnas på alla gymnasieskolor i Landskrona Stad. Rektor ansvarar för att alla lärarna blir introducerade i materialet och använder sig av det. Verksamhetschef ansvarar för att trygghetsdokument upprättas. Rektor ansvarar för att lärarna blir utbildade i relationskompetens och för att kunskap och metod kontinuerligt följs upp och utvärderas. Materialet berusning på schemat är kostnadsfritt. Kostnaden för utbildning i relationskompetens är svår att uppskatta då det inte är någon färdig paketutbildning. Boken relationskompetens av Jesper Juul och Helle Jensen ska köpas in, kostnad per bok är 292 kronor, även handledning från skolpsykolog är nödvändigt. Relationskompetensutbildningen är något man får arbeta med på skolans KP dagar. Trygghetsdokument klart. Relationskompetens pågår. Berusning på schemat ska tillämpas i de nya åk 1 HT 2012.

3 3(9) Föräldrar Föräldrar är viktigast. Föräldrar är en betydelsefull resurs när det gäller att skapa en positiv och trygg lärande miljö. Ett gott samarbete med hemmen främjar ungdomarnas hälsa och utveckling. Örebro preventionsprogram (ÖPP) är en föräldramötesmetod. Programmet syftar till att påverka föräldrars förhållningssätt till ungdomars drickande och drogvanor och sprida information om hur man som förälder kan agera för att hindra tidig alkoholdebut, berusningsdrickande bland ungdomar. Tanken med ÖPP är att sätta stopp för den ökade och riskfyllda alkoholkonsumtionen under tonåren och att skjuta upp alkoholdebuten så länge som möjligt. Ju senare debut, desto mindre risk för framtida alkohol- och drogmissbruk visar forskningen. Rektor på berörda skolor. Utbildning av pedagoger som ska ansvara för ÖPP i klassrummet. Kan delvis ske internt, men externa utbildningskostnader blir aktuellt. Kursavgiften är ca 9000 kr per kurstillfälle a 2 dagar, upp till 30 st per gång. Utbildning av personal tidigast läsåret 2012/2013. ÖPP tillämpas på skolorna med start läsåret 2013/2014. Fritid Intressen en skyddsfaktor. Att tidigt få chansen att utveckla ett inspirerande intresse tillsammans med trygga kompisar är en skyddsfaktor. Föreningsliv, ungdomshus/aktivitetshus och andra fritidsverksamheter som bas eller i samverkan med dessa är en bra väg att arbeta främjande och förebyggande. Främja kontakter och samarbete med Hållplats 261 och andra fritidsverksamheter. Rektor på berörda skolor. Verksamhetschefen ansvarar för avsiktsförklaring. Kostnadsfritt.

4 4(9) Löpande. Ny avsiktsförklaring kommer att fastställas. Elevhälsa Det goda samtalet öppnar vägen. Närheten till eleverna och kunskapen om deras hälsa har stor betydelse för det förebyggande arbetet i gymnasiet. Skolsköterskorna erbjuder alla elever i årskurs 1 ett hälsosamtal i vilket drogvanorna kartläggs. Kuratorer finns på alla gymnasieskolor för alla elever. Ansvarig personal inom elevhälsan. Inom befintlig budget. Löpande. Selektiv nivå Skola/klassrummet Frånvarohantering. Skolk är i många fall en larmsignal och en indikator på hur eleven mår. Upprepat skolk är enskilt en stor riskfaktor för att utveckla asocialt beteende. Denna grupp är mer utsatt för ett riskbruk av alkohol och användande av andra droger. Det är av stor vikt att mentorerna uppmärksammar frånvaro och tecken som kan tyda på riskbruk/missbruk. Att tidigt upptäcka riskbruk/missbruk: Det kan vara svårt att upptäcka riskbruk/missbruk av droger. Eleven försöker vanligen dölja sitt Riskbruk/missbruk och även på direkt fråga förnekar han/hon det oftast. Följande lista innehåller en del symtom, som var för sig kan vara tecken på andra problem, men flera samtidigt bör föranleda oro för pågåenderiskbruk/ missbruk. Sociala störningar Ojämn arbetsprestation. Asociala beteenden och bristande gemenskapskänsla. Sen ankomst, hög korttidsfrånvaro. Försämrade skolprestationer. Oförklarliga försvinnande.

5 5(9) Konfliktbenägenhet. Benägenhet att ljuga, svika givna löften och så vidare. Stölder, våld och olaga hot. Koncentrationssvårigheter. Ändringar i beteende och vanor Svängningar i sinnesstämning, från nedstämdhet till skrattanfall eller tvärtom. Minskat intresse för skola, tidigare fritidssysselsättningar, idrottsaktiviteter. Försämrade relationer till föräldrar och syskon. Ändrad umgängeskrets, gamla kontakter upphör och nya udda tillkommer. Umgänge med missbrukare. Förskjuten dygnsrytm. Nedsatt aptit, betydande intag av sötsaker, läsk med mera. Dålig personlig hygien, oordnad klädsel, allmänt intryck av vanskötsel. Irriterat, aggressivt eller våldsamt beteende, många gånger långt utanför normala gränser. Kroppsliga tecken och störningar Kraftigt förstorade eller förminskade pupiller. Kraftig viktminskning. Ändrad ansiktsmimik. Hudutslag, inflammationer. Oförklarlig trötthet, håglöshet eller rastlöshet. Vagt definierade åkommor. Återkommande magont, huvudvärk. Förändringar i kroppshållning och rörelsemönster. Mentorerna skall dagligen följa upp elevers närvaro. Vid ogiltig frånvaro skall vårdnadshavarna omedelbart kontaktas. Rektor på berörda skolor samt mentorer. Inom befintlig budget. Löpande. Föräldrar

6 6(9) Orosamtal. Det är viktigt att skapa goda kontakter med föräldrarna och i ett tidigt skede göra dem uppmärksamma på vår oro varför orosamtal ska genomföras med föräldrar. Orosamtal är en metod för föräldrasamtal vilken mentorerna ska använda sig av då de känner en oro inför en elevs situation. Vid särskilda behov skall elevhälsan konsulteras. Rektor på berörda skolor samt mentorer. Utbildningen kan ske internt och därmed rymmas inom befintlig budget. Utbildning påbörjas vårterminen Fritid Intressen en skyddsfaktor. Att tidigt få chansen att utveckla ett inspirerande intresse tillsammans med trygga kompisar är en skyddsfaktor. Föreningsliv, ungdomshus/aktivitetshus och andra fritidsverksamheter som bas eller i samverkan med dessa är en bra väg att arbeta främjande och förebyggande. Främja kontakter och samarbete med Hållplats 261 och andra fritidsverksamheter. Rektor på berörda skolor. Kostnadsfritt. Läsåret 2011/2012. Elevhälsa Det goda samtalet öppnar vägen. Närheten till eleverna och kunskapen om deras hälsa har stor betydelse för det förebyggande arbetet i gymnasiet. Skolsköterskor och kuratorer använder sig av metoderna AUDIT DUDIT FRAMES, (tidig upptäckt och kort rådgivning), orosamtal och MI, (motiverande samtal).

7 7(9) Rektor på berörda skolor samt skolsköterskor och kuratorer. AUDIT DUDIT FRAMES, endagsutbildning kostar 1950 kronor per person. Orosamtal, utbildningen kan ske internt och därmed rymmas inom befintlig budget. Observera att ovanstående priser är preliminära. Vi bör vara observanta på andra utbildningar/större satsningar då priset kan påverkas. Skolsköterskor och kuratorer ska utbildas i ovanstående metoder, kunskaper och metoder ska kontinuerligt följas upp och utvärderas. Utbildning AUDIT DUDIT FRAMES höstterminen 2012 samt utbildning orosamtal vårterminen Indikerad nivå Vid misstanke om drogmissbruk hos elev Mentor, undervisande lärare eller annan personal rådgör med elevhälsan. Mentor informerar rektor om sina misstankar. Mentor och representant från elevhälsan samtalar med eleven (orosamtal), vid behov bör även rektor vara med vid samtalet. Eleven erbjuds under samtalet att ta ett drogtest. (Skolsköterskan ansvarar för att testet genomförs). Mentor kontaktar omedelbart vårdnadshavare om elev är omyndig och informerar om misstankarna samt orosamtalet. Mentor tar omedelbar kontakt med vårdnadshavare om myndig elev ger samtycke och informerar om misstankarna och orosamtalet. Om eleven är positiv till drogtest görs ingenting i väntan på provsvaret. Om elev nekar till drogtest och misstanke kvarstår behandlas ärendet som ett konstaterande. Se vid konstaterande av missbruk hos elev nedan. Vid konstaterande av drogmissbruk hos elev Mentor, undervisande lärare eller annan personal rådgör med elevhälsan. Mentor informerar rektor om att drogmissbruk konstaterats. Rektor bedömer situationen utifrån arbetsmiljölagen (1997:1160) 1 kap 1 och arbetsmiljöförordningens föreskrifter. Rektor ansvarar för att en utredning och en individuell handlingsplan upprättas där drogtest förespråkas. Skolsköterska eller kurator ansvarar

8 8(9) för upprättandet av utredning och handlingsplan. Handlingsplanen beskriver hur skolan skall planeras för eleven, undervisning, vilka behandlingsenheter som erbjuds i samarbete med elevhälsan och socialtjänst samt att elevhälsans personal får hålla sig informerad om behandlingsresultat vid behandlingsenhet och respektive socialtjänst. Mentor kontaktar omedelbart vårdnadshavare om eleven är omyndig och kallar till ett samtal i vilket information om ovanstående lämnas. Mentor kontaktar omedelbart vårdnadshavare om myndig elev ger samtycke och bjuder in till samtal i vilket information om ovanstående lämnas. Kurator kontaktar socialtjänsten i överensstämmelse med socialtjänstlagen 14 kap 1 SoL (anmälan). Berörd personal hålls informerad efter samtycke från vårdnadshavare/förälder och elev. Om missbruk fortsätter hos eleven, trots erbjudna behandlingsalternativ, tillämpas Gy 11 5 kap 6-21 (Disciplinära och andra särskilda åtgärder). Vid anabola steroider gäller handlingsplanen enligt ovan samt att Anmälan till specialidrottsförbundet görs av rektor för elever som går på idrottsgymnasiet/har specialidrott. Åtgärder vid drogpåverkad elev En drogpåverkad elev skall, efter kontakt med vårdnadshavare och socialtjänst avvisas från skolan och omhändertas på ett betryggande sätt. Polis tillkallas vid destruktivt beteende. Se vidare handlingsplan vid konstaterande av drogmissbruk hos elev. Åtgärder vid misstanke om försäljning av droger Skolledning och elevhälsans personal kontaktas. Rektor gör polisanmälan. Uppföljning Handlingsplanen följs upp årligen i samband med ordinarie verksamhetsuppföljning. Fastställd Christian Olsson Verksamhetschef för gymnasiet Handlingsplanen är framtagen av en arbetsgrupp bestående av: Bohinen Christina, kurator vid Selma Lagerlöfgymnasiet

9 Engdahl Nanna, kurator vid Enoch Thulingymnasiet Lundmark Petra, kurator vid Allvar Gullstrandgymnasiet Zachrison Claes, alkohol- och drogsamordnare i Landskrona Stad Zaphf Lotta, skolsköterska vid Allvar Gullstrandgymnasiet 9(9)

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH NARKOTIKA

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH NARKOTIKA 141126 HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH NARKOTIKA GRUNDSKOLORNA I KATRINEHOLMS KOMMUN 2015 Innehåll Inledning Skolans målsättning Skolans förebyggande arbete Att upptäcka droganvändning Skolans åtgärder vid

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH NARKOTIKA

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH NARKOTIKA 1997-06-12 Reviderad 2009-06-22 HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH NARKOTIKA GYMNASIESKOLORNA I KATRINEHOLMS KOMMUN Innehåll Inledning Målsättning Att förebygga missbruk skolans ansvar Åtgärder vid oro om missbruk

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH NARKOTIKA

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH NARKOTIKA 1 (7) Vår handläggare Andreas Wetell Ert datum Er beteckning HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH NARKOTIKA 2 (7) Innehåll Inledning Målsättning Att förebygga missbruk skolans ansvar Åtgärder vid oro om missbruk

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH NARKOTIKA

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH NARKOTIKA 1997-06-12 Reviderad 2006-08-10 HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH NARKOTIKA GYMNASIESKOLORNA I KATRINEHOLMS KOMMUN Innehåll Inledning Målsättning Att förebygga missbruk skolans ansvar Åtgärder vid oro om missbruk

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH NARKOTIKA

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH NARKOTIKA HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH NARKOTIKA GYMNASIESKOLORNA I KATRINEHOLMS KOMMUN Innehåll Inledning Målsättning Att förebygga missbruk skolans ansvar Åtgärder vid oro om missbruk Om en elev är drogpåverkad

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Donnergymnasiets ANTD-plan

Donnergymnasiets ANTD-plan Donnergymnasiets ANTD-plan ANTDPLAN VID MISSTÄNKT DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK ANTD=Alkohol, narkotika, tobak och doping Donnergymnasiets vision Vår vision med det drogförebyggande arbetet är att

Läs mer

Drogpolicy. StorsjöGymnasiet 0 (6)

Drogpolicy. StorsjöGymnasiet 0 (6) Drogpolicy StorsjöGymnasiet 0 (6) Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 2 Definition... 2 Målsättning... 3 Handlingsplan... 3 Förebyggande åtgärder... 3 Direkta åtgärder... 3 Tecken och symtom... 5

Läs mer

Handlingsplan mot droger för Gävles kommunala grund och särskolor.

Handlingsplan mot droger för Gävles kommunala grund och särskolor. Handlingsplan mot droger för Gävles kommunala grund och särskolor. Grund och särskolans handlingsplan mot droger skall vara tydlig och syfta till att förebygga, upptäcka och ingripa mot bruk samt missbruk

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Drogpolicy och handlingsplan för elever inom Jämtlands Gymnasieförbund Fastställd i direktionen 2014-05-23 Dnr 108-2012 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Definition...

Läs mer

Policy och handlingsplan mot droger

Policy och handlingsplan mot droger Policy och handlingsplan mot droger Ht2014/Vt 2015 /Sundlerhälsan 2015-05-28 1 Innehållsförteckning Syfte och mål...2 Skolans regler...3 Tobak...3 Alkohol...3 Narkotika...3 Elevskåp...3 Förebyggande insatser...3

Läs mer

Handlingsplan mot alkohol och narkotika

Handlingsplan mot alkohol och narkotika Handlingsplan mot alkohol och narkotika Gymnasieskolorna i Katrineholms kommun 2017-2018 www.katrineholm.se 2 (10) Vår handläggare Lisa Jonsson Version 2017-08-10 Innehåll Inledning... 4 Skolans målsättning...

Läs mer

Policy och handlingsplan för tobaks-, alkohol- och drogförebyggande arbete på

Policy och handlingsplan för tobaks-, alkohol- och drogförebyggande arbete på Policy och handlingsplan för tobaks-, alkohol- och drogförebyggande arbete på LJUNGBY Handlingsplanen upprättad 6 maj 2013 Reviderad 20140811 Inledning Skolan har ett ansvar att motverka tobaksbruk, alkohol-

Läs mer

Handlingsplan mot alkohol och narkotika

Handlingsplan mot alkohol och narkotika Handlingsplan mot alkohol och narkotika Gymnasieskolorna i Katrineholms kommun 2016-2017 www.katrineholm.se 2 (10) Vår handläggare Lisa Jonsson Version 2016-06-08 Innehåll Inledning... 4 Skolans målsättning...

Läs mer

LIVSKUNSKAP. Barn och Utbildningsnämnden Piteå kommun 2004 2004-04-28 BUN 51. Bilden gjord av mellanstadieelever Sjulnäs skola

LIVSKUNSKAP. Barn och Utbildningsnämnden Piteå kommun 2004 2004-04-28 BUN 51. Bilden gjord av mellanstadieelever Sjulnäs skola LIVSKUNSKAP Barn och Utbildningsnämnden Piteå kommun 2004 2004-04-28 BUN 51 Bilden gjord av mellanstadieelever Sjulnäs skola SANT-plan för grund- och gymnasieskolan i Piteå kommun Mål SANT-undervisningen

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 1091-2015. Drogpolicy och handlingsplan för elever/ungdomar

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 1091-2015. Drogpolicy och handlingsplan för elever/ungdomar Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 1091-2015 Drogpolicy och handlingsplan för INLEDNING Denna drogpolicy och handlingsplan gäller samtliga grundskolor och fritidsgårdar i Östersunds kommun. Fristående

Läs mer

Alkohol- och drogpolitiskt program

Alkohol- och drogpolitiskt program STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Alkohol- och drogpolitiskt program Antaget av Kommunfullmäktige 2007-10-11, 178 Folkhälsorådet Skrivelse 1 (5) 2007-05-14 Lis palm 0526-19121 Dnr: lis.palm@stromstad.se

Läs mer

Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Rektorsområde förskola och grundskola Rektorsområde gymnasium Hultsfreds kommun rutiner för handläggning, utredning och beslut om mottagande

Läs mer

Drogpolicy vid Norrtelje teknik-och naturbruksgymnasium läsåret 2014-2015

Drogpolicy vid Norrtelje teknik-och naturbruksgymnasium läsåret 2014-2015 Drogpolicy vid Norrtelje teknik-och naturbruksgymnasium läsåret 2014-2015 Inledning Det kan vara svårt att upptäcka att någon har eller håller på att utveckla ett missbruk. Signalerna kan blandas ihop

Läs mer

Förebyggande arbete samt handlingsplan eller bekräftad användning

Förebyggande arbete samt handlingsplan eller bekräftad användning Utbildningsförvaltningen Förebyggande arbete samt handlingsplan eller bekräftad användning av droger vid misstänkt Skolorna i Ronneby Kommun ska erbjudq bästa möjliga studiemiljö så att eleven ska kunna

Läs mer

ANDT-förebyggande arbete: plan för Stora Hammars skola

ANDT-förebyggande arbete: plan för Stora Hammars skola ANDT-förebyggande arbete: plan för Stora Hammars skola 1 Stora Hammar skola ska vara en drogfri miljö. Det innebär ett förbud mot användning av tobak, samt att medföra, överlåta eller förtära alkohol eller

Läs mer

Elevhälsoplan Alléskolan. Reviderad 2014-09-01

Elevhälsoplan Alléskolan. Reviderad 2014-09-01 Elevhälsoplan Alléskolan Reviderad 2014-09-01 1 Elevhälsoplan Reviderad 2014-09-01 Förord Alléskolan är en skola som präglas av trivsel, trygghet och allas utvecklingsmöjligheter oavsett bakgrund och förutsättningar.

Läs mer

En drogfri miljö. Drogpolicy

En drogfri miljö. Drogpolicy En drogfri miljö Drogpolicy Denna policy gäller för kommunala och fristående grundskolor, gymnasieskolor och gymnasiesärskolan i Kungsbacka kommun från och med vårterminen 2012 kungsbacka kommun Målsättning

Läs mer

- risker och konsekvenser

- risker och konsekvenser Filmfakta Ämne: Idrott och hälsa, Biologi, ANDT Ålder: Från 13 år (H, Gy) Speltid: 17 minuter Svenskt tal med svensk text som tillval Producent: Kunskapsmedia AB, 2012 Inlärningsmål - Att ungdomarna lär

Läs mer

EN SKOLA MOT ALKOHOL OCH DROGER

EN SKOLA MOT ALKOHOL OCH DROGER EN SKOLA MOT ALKOHOL OCH DROGER KLIPPANS GYMNASIESKOLOR Information till elever, föräldrar och personal Klippans gymnasieskolor, 264 80 Klippan. Telefon 0435 280 00vx www.klippan.se/gymnasieskolan HANDLINGSPLAN

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALKOHOL OCH DROGPOLICY 1 POLICY 1 2 MÅLSÄTTNINGAR OCH REGLER 2 2.1 Mål och medel 2 2.2 Regler 2 3 CHEFENS/ARBETSLEDARENS ROLL OCH ANSVAR 3 4 TIDIGA TECKEN PÅ MISSBRUK

Läs mer

Alkohol- och drogpolitiskt handlingsprogram för Vännäs kommun

Alkohol- och drogpolitiskt handlingsprogram för Vännäs kommun Alkohol- och drogpolitiskt handlingsprogram för Vännäs kommun Kommunfullmäktige 2005-06-14, 43 Sidan 1 av 14 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Bakgrund 3. Hur har arbetet bedrivits 4. Samverkan 5. Ansvarsfördelning

Läs mer

Drogpolicy - riktlinjer för hantering av beroendefrågor i grund- och gymnasieskolan inom Kunskapsstaden Helsingborg

Drogpolicy - riktlinjer för hantering av beroendefrågor i grund- och gymnasieskolan inom Kunskapsstaden Helsingborg 21 januari 2010 Dnr 166/2009 Drogpolicy - riktlinjer för hantering av beroendefrågor i grund- och gymnasieskolan inom Kunskapsstaden Helsingborg Bakgrund All personal i Helsingborgs skolor skall aktivt

Läs mer

Drogpolitiskt program för Kumla kommun

Drogpolitiskt program för Kumla kommun Drogpolitiskt program för Kumla kommun Antaget av kommunfullmäktige den 19 april 2010, 57 Bakgrund Hösten 2007 antogs Folkhälsoplan med folkhälsopolitiska mål. En god och jämlik hälsa i Örebro län 2008-2011.

Läs mer

BARN OCH ELEVHÄLSA I LYCKSELE

BARN OCH ELEVHÄLSA I LYCKSELE BARN OCH ELEVHÄLSA I LYCKSELE - en decentraliserad och sammanhållen verksamhet med relationskompetens som grund. Lycksele - staden i Lappland 12426 inv 1260 elever i år F-9 27 elever i särskolan 604 barn

Läs mer

Ungdomars drogvanor 2011

Ungdomars drogvanor 2011 Ungdomars drogvanor 2011 Undersökning bland årskurs 9 och gymnasiet år 2 CAN Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning Ungdomars drogvanor 2011 Deltagande: Åk 9-18 av 18 klasser. Bortfall 0%.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015 Sidan 1 av 5 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015 ÅBYSKOLAN Planen är framtagen i samverkan med elever och personal. Elever och personal har analyserat utvärderingen av 2014 års arbete,

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR TRYGGHET OCH ARBETSRO I SKOLAN

HANDLINGSPLAN FÖR TRYGGHET OCH ARBETSRO I SKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR TRYGGHET OCH ARBETSRO I SKOLAN Bakgrund Haninge kommun har ett uttalat fokus på kunskap och ökad måluppfyllelse. Skolans uppdrag är att ge alla elever en grund för att klara framtida

Läs mer

Ribbyskolans drogpolicy och förebyggande arbete mot tobak, alkohol, narkotika och dopning

Ribbyskolans drogpolicy och förebyggande arbete mot tobak, alkohol, narkotika och dopning Maj 2014 Utbildningsförvaltningen Stefan Friberg Ribbyskolans drogpolicy och förebyggande arbete mot tobak, alkohol, narkotika och dopning 1 Innehållsförteckning Förord (risker och konsekvenser med droganvändning)

Läs mer

Handbok för personal och information för föräldrar och elever

Handbok för personal och information för föräldrar och elever SOCIALFÖRVALTNINGEN 2012 Program mot droger för grundskola och ungdomsgården i Kils kommun Handbok för personal och information för föräldrar och elever Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon +46

Läs mer

Folkhälsoprogram för åren 2011-2016

Folkhälsoprogram för åren 2011-2016 1 (11) Typ: Program Giltighetstid: 2011-2016 Version: 1.0 Fastställd: KF 2011-11-16, 126 Uppdateras: 2015 Folkhälsoprogram för åren 2011-2016 Styrdokument för kommunens folkhälsoarbete Innehållsförteckning

Läs mer

Plan för arbetet mot droger på Hjärupslundsskolan

Plan för arbetet mot droger på Hjärupslundsskolan 2010-11-30 1(5) HJÄRUPSLUNDSSKOLAN Plan för arbetet mot droger på Hjärupslundsskolan Målsättning/riktlinjer På Hjärupslundsskolan är målsättningen att det ska vara en drogfri miljö. Det innebär ett förbud

Läs mer

Likabehandlingsplan Saxnäs skola 2009-2011

Likabehandlingsplan Saxnäs skola 2009-2011 Likabehandlingsplan Saxnäs skola 2009-2011 I enlighet med lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever och barnkonventionens grundläggande principer, vill vi påtala

Läs mer

Elevhälsoplan vid Praktiska Gymnasiet Falun 2014-2015

Elevhälsoplan vid Praktiska Gymnasiet Falun 2014-2015 Elevhälsoplan vid Praktiska Gymnasiet Falun 2014-2015 Bli den du är! Var och en ska kunna bli allt det som den har förutsättning att bli! Elevhälsoplan vid Praktiska Gymnasiet Falun Elevhälsan ska bidra

Läs mer

Presentation av det förebyggande arbetet i Åtvidabergs kommun, 2007

Presentation av det förebyggande arbetet i Åtvidabergs kommun, 2007 Presentation av det förebyggande arbetet i Åtvidabergs kommun, 2007 Bakgrund Åtvidabergs kommun tilldelades statligt bidrag för att anställa en drogsamordnare. Samordnaren påbörjade sitt arbete den 15

Läs mer

Hällaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hällaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Hällaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola 7-9 Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR KLIPPANS GYMNASIESKOLOR

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR KLIPPANS GYMNASIESKOLOR POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR KLIPPANS GYMNASIESKOLOR Information till elever, föräldrar och personal Klippans gymnasieskolor, 264 80 Klippan. Telefon 0435 280 00vx www.klippan.se/gymnasieskolan Mot alkohol

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN 2015/2016

ELEVHÄLSOPLAN 2015/2016 ELEVHÄLSOPLAN 2015/2016 INLEDNING Syftet med elevhälsoplanen är att, utifrån nationella styrdokument och skolans beprövade erfarenhet, skapa struktur och kultur på lokal nivå för att trygga kvalitén i

Läs mer

DROGPOLICY KOMVUX. Bildningsförvaltningen rev feb 2015 Vuxenutbildningscentrum

DROGPOLICY KOMVUX. Bildningsförvaltningen rev feb 2015 Vuxenutbildningscentrum Bildningsförvaltningen rev feb 2015 Vuxenutbildningscentrum DROGPOLICY KOMVUX Åstorps kommun har som mål att alla arbetsplatser ska vara alkohol och drogfria och att kommunens policy ska vara väl känd

Läs mer

Brinells högstadiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Brinells högstadiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Brinells högstadiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: grundskolan 7-9, grundsärskolan, förberedelseklass Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan 2008/09

Likabehandlingsplan 2008/09 Likabehandlingsplan 2008/09 Antagen 2008-03-06 Senast reviderad 2008-09-11 2. (7) LIKABEHANDLINGSPLAN 2008/09 Våra grundläggande demokratiska rättigheter innebär att barn och ungdomar skall känna sig trygga

Läs mer

HANDLINGSPLAN VÅLD & HOT I ARBETSMILJÖN

HANDLINGSPLAN VÅLD & HOT I ARBETSMILJÖN HANDLINGSPLAN VÅLD & HOT I ARBETSMILJÖN RESURSSKOLAN Arbetsgivaren skall tillse att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden, under vilka arbetet bedrivs, och att arbetstagaren upplyses om de

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH DROGER

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH DROGER HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH DROGER 2016-2017 EBERSTEINSKA GYMNASIET MÅL Ebersteinska gymnasiet är en drogfri skola där varken innehav eller påverkan av droger accepteras. Vi accepterar ingen användning

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014/2015 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Vad står begreppen för?... 4 Likabehandling... 4 Diskriminering... 4 Direkt

Läs mer

Drogplan. för gymnasieskolor i Nyköpings kommun 2015

Drogplan. för gymnasieskolor i Nyköpings kommun 2015 Drogplan för gymnasieskolor i Nyköpings kommun 2015 Inledning Gymnasieåldern är en tid då många ungdomar kommer i kontakt med droger och alkohol. Droger och alkohol orsakar inte bara skador och problem

Läs mer

Riktlinjer för hantering av ANDT-frågor i grund- och gymnasieskolan i Helsingborg stads skolor

Riktlinjer för hantering av ANDT-frågor i grund- och gymnasieskolan i Helsingborg stads skolor Skol- och fritidsförvaltningen Elevhälsan 19 november 2015 Dnr: 518/2015 för hantering av ANDT-frågor i grund- och gymnasieskolan i Helsingborg stads skolor Bakgrund All personal i Helsingborgs skolor

Läs mer

Hillerstorpsområdets handlingsplan mot ANT, Alkohol Narkotika Tobak

Hillerstorpsområdets handlingsplan mot ANT, Alkohol Narkotika Tobak Hillerstorpsområdets handlingsplan mot ANT, Alkohol Narkotika Tobak Mål Skolorna i Gnosjö kommun har enligt det alkohol- och drogpolitiska programmet som strävandemål att inga barn eller ungdomar under

Läs mer

Oderljunga skolas likabehandlingsplan. Läsåret 15/16

Oderljunga skolas likabehandlingsplan. Läsåret 15/16 Perstorps kommun Revideras Okt 2015 Barn och utbildningsnämnden OD F-6 Oderljunga skolas likabehandlingsplan Läsåret 15/16 att främja barns och elevers rättigheter och att förebygga och förhindra diskriminering,

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA Verksamhetsformer som omfattas av planen: Sörängs skola F-6 Ansvariga för planen: Rektor/förskolechef Vår vision: Sörängsområdet ska vara

Läs mer

Om risk- och skyddsfaktorer

Om risk- och skyddsfaktorer Om risk- och skyddsfaktorer Det finns faktorer som ökar respektive minskar risken för riskbeteenden, så kallade risk- och skyddsfaktorer. Riskfaktorer ökar sannolikheten att ett riskbeteende ska förekomma.

Läs mer

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 Åshammars Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 (Reviderad 2014-12-09) Likabehandlingsplan Åshammars förskola I april 2006 trädde lagen mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING / LIKABEHANDLINGSPLAN

PLAN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING / LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING / LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR PRAKTISKA I VÄXJÖ Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever upphörde att gälla den 1 januari 2009.

Läs mer

Gnosjö kommuns drogpolitiska program 2009-2013

Gnosjö kommuns drogpolitiska program 2009-2013 Gnosjö kommuns drogpolitiska program 2009-2013 Definitioner ANT: AUDIT: Barn: BDI: BUN: BVC: Droger: Galaxen: IFO: KUF: LPF-94 : LPO-94: MVC: Riskbeteende/ riskzon: Trafiknykterhet: Ungdomar: Vuxna: Alkohol,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN HAHRSKA GYMNASIET

LIKABEHANDLINGSPLAN HAHRSKA GYMNASIET 2012 LIKABEHANDLINGSPLAN HAHRSKA GYMNASIET ~ 2 ~ Hahrska gymnasiet Innehåll Elevens rätt till trygghet 3 Definitioner av kränkande behandling 3 Rutiner för att utreda mobbing 4 Handlingsplan 4 Mål/Vision

Läs mer

Bjärnums skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Årskurs 7-9 Läsåret 2014-2015

Bjärnums skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Årskurs 7-9 Läsåret 2014-2015 Bjärnums skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Årskurs 7-9 Läsåret 2014-2015 Upprättad 2014-10-03 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Definitioner av centrala begrepp... 3 3. Personalens

Läs mer

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 PROTOKOLL 1 (9) Fritids- och folkhälsonämnden Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 Bakgrund Riksdagen har beslutat om ett mål för folkhälsopolitiken. Det övergripande målet är att skapa samhälleliga förutsättningar

Läs mer

Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun. Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02

Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun. Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02 1 Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02 2 Monica Jacobsson 20030602 Samordnare Laholms kommun UTVECKLINGSPLANEN FÖR

Läs mer

narkotika-, uppdrag av Stad

narkotika-, uppdrag av Stad Sammanfattning Undersökning om ungdomars relation till alkohol-, narkotika-, tobaks- och fritidsvanor i Trollhättans kommun Resultat från ANT-undersökning 2007 December 2007 Undersökningen är genomförd

Läs mer

Handlingsplan vid hög skolfrånvaro i Vellinge kommun

Handlingsplan vid hög skolfrånvaro i Vellinge kommun 2014-01-30 1 (5) Kommunförvaltningen Handlingsplan Dnr: UN 2013/372 Ester Alavei Utbildningsspecialist Handlingsplan vid hög skolfrånvaro i Vellinge kommun Syftet med handlingsplanen är att skolorna i

Läs mer

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23 2015-2016 Praktiska Nykvarns årliga plan för att förebygga och motverka och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling enligt lagar och förordningar Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN. Alkohol och och drogpolicy med handlingsplan. handlingsplan. Härjedalens för grundskolor och gymnasium

HÄRJEDALENS KOMMUN. Alkohol och och drogpolicy med handlingsplan. handlingsplan. Härjedalens för grundskolor och gymnasium HÄRJEDALENS KOMMUN Alkohol och och drogpolicy med handlingsplan handlingsplan för Härjedalens för grundskolor och gymnasium Barn, Utbildning och Fritid Drogpolicy och handlingsplan för Härjedalens kommuns

Läs mer

Policy och handlingsplan ANDT (Alkohol-Narkotika- Dopning och Tobak) för Torsby kommuns skolor

Policy och handlingsplan ANDT (Alkohol-Narkotika- Dopning och Tobak) för Torsby kommuns skolor Datum 2016-10-25 5 Antal sidor Policy och handlingsplan ANDT (Alkohol-Narkotika- Dopning och Tobak) för Torsby kommuns skolor Ursprungligen antagen av, datum och Revideringen avser Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Martin Koch-gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Trygghetsplan

Martin Koch-gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Trygghetsplan Martin Koch-gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Trygghetsplan VT 2015 Innehållsförteckning 1. Martin Koch-gymnasiets vision och mål 3 2. Trygghetsplanens syfte 3 3. Arbetsgrupp

Läs mer

Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun

Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2015-10-29 6 (xx) Dnr SN 2015/217 Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun Sammanfattning Arbetsgruppen för det drogförebyggande

Läs mer

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR KLIPPANS GYMNASIESKOLOR

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR KLIPPANS GYMNASIESKOLOR POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR KLIPPANS GYMNASIESKOLOR Information till elever, föräldrar och personal Klippans gymnasieskolor, 264 80 Klippan. Telefon 0435 280 00vx www.klippan.se/gymnasieskolan Mot alkohol

Läs mer

Tobak. Handlingsprogrammets åtgärdsdel 1(6) 2008-03-31

Tobak. Handlingsprogrammets åtgärdsdel 1(6) 2008-03-31 Handlingsprogrammets åtgärdsdel Tobak 1(6) Mål och delmål är politiskt antagna enligt Gemensam policy för Simrishamns, Sjöbo och Tomelilla kommuner 2005 2009. Policymål: Minska den totala tobaksanvändningen

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE 2013/2014 PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP Plan mot diskriminering och kränkande behandling Wijkmanska gymnasiet 1 Innehåll Plan mot diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan för. Eductus Sfi, Gruv. Höganäs 2011

Likabehandlingsplan för. Eductus Sfi, Gruv. Höganäs 2011 Likabehandlingsplan för Eductus Sfi, Gruv Höganäs 2011 (reviderat 08.02.2011) Datum: 08.02.2011 Vad: Sfi, Gruv, Eductus Var: Höganäs Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 4 Visioner... 4 Definition..... 5 Diskriminering....

Läs mer

Cannabis och unga rapport 2012

Cannabis och unga rapport 2012 Cannabis och unga rapport 12 Kartläggning av cannabisanvändandet bland ungdomar och unga vuxna i Göteborg 11. Data från drogvaneundersökningar, UngDOK, folkhälsoenkäter och kartläggning av tungt narkotikamissbruk

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9 Upprättad januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat

Läs mer

STURESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN

STURESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen Stureskolan Likabehandlingsgruppen Datum 2009-02-04 1 (7) STURESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2006-10-25 2009-02-04 ARB300 v 1.4 2006-03-06 Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ELEVER PÅ KUNGSHOLMENS GYMNASIUM/STOCKHOLMS MUSIKGYMNASIUM 2016

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ELEVER PÅ KUNGSHOLMENS GYMNASIUM/STOCKHOLMS MUSIKGYMNASIUM 2016 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ELEVER PÅ KUNGSHOLMENS GYMNASIUM/STOCKHOLMS MUSIKGYMNASIUM 2016 Utifrån Diskrimineringslagen 2008:567 samt Skollagen 2010:800 6 kap. 1. Vision På Kungsholmens gymnasium ska alla

Läs mer

Förebyggande insatser för att minska cannabisanvändandet bland unga

Förebyggande insatser för att minska cannabisanvändandet bland unga SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERG RIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 3.2-195/2013 SID 1 (8) 2013-02-27 Handläggare: Carina Cannertoft/ Christina Grönberg Telefon: 08-508 43 028/ 508

Läs mer

BROTTSFÖREBYGGARNA I GÄVLE

BROTTSFÖREBYGGARNA I GÄVLE BROTTSFÖREBYGGARNA I GÄVLE VERKSAMHETS- PLAN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 Brottsförebyggarna i Gävle (BIG) utgår i sitt arbete från att olika former av destruktivt beteende, från barn och ungdomars sida,

Läs mer

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-03-31 Planen gäller till 2015-01-31 Årets plan ska utvärderas senast 2015-01-10

Läs mer

Handlingsplan för mottagandet av nyanlända elever med annat modersmål än svenska

Handlingsplan för mottagandet av nyanlända elever med annat modersmål än svenska Handlingsplan för mottagandet av nyanlända elever med annat modersmål än svenska Förord Skolverket definiera nyanlända elever som elever som inte har svenska som modersmål och som bristfälligt eller inte

Läs mer

2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAHRSKA GYMNASIET

2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAHRSKA GYMNASIET 2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAHRSKA GYMNASIET ~ 2 ~ Hahrska gymnasiet Innehåll Hahrska gymnasiets Plan mot diskriminering och kränkande behandling... 3 Elevens rätt till

Läs mer

Handlingsplan vid elevs frånvaro

Handlingsplan vid elevs frånvaro Stavreskolan F-9 Handlingsplan vid elevs frånvaro Kartläggning Elevfrånvaron diskuteras regelbundet i arbetslaget i samband med arbetslagsmöten. Mentor för regelbundet närvaro/frånvaro i Skola 24 och ansvarar

Läs mer

REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING

REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING FÖR SOCIALTJÄNST OCH SKOLA INKLUSIVE ELEVHÄLSA Den sårbara familjen Psykisk hälsa Riskbruk och riskbeteende Äldres hälsa Nya perspektiv Utveckling i samverkan

Läs mer

ÖVERGRIPANDE ELEVVÅRDSPLAN

ÖVERGRIPANDE ELEVVÅRDSPLAN KATEDRALSKOLAN 2009 I LUND ÖVERGRIPANDE ELEVVÅRDSPLAN Med bilagor Mentorsplan Plan för åtgärder mot kränkande behandling Plan mot droger Likabehandlingsplan Gymnasieskolan har blivit en nästintill obligatorisk

Läs mer

Drogvaneundersökning år 2008. Jämtlands gymnasium årskurs 2

Drogvaneundersökning år 2008. Jämtlands gymnasium årskurs 2 Drogvaneundersökning år 2008 Jämtlands gymnasium årskurs 2 Sammanfattning Under hösten 2006 tog den politiska ledningen i Jämtlands läns landsting och Kommunförbundet samt Polisen initiativ till en bred

Läs mer

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström Inledning Vid Kramforsskolan skall det råda nolltolerans

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14 Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Valåskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Valåsskolan Läsår 13/14 Grundskolan, Förskoleklassen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Vadsbogymnasiet läsåret 2011-2012

Likabehandlingsplan för Vadsbogymnasiet läsåret 2011-2012 Likabehandlingsplan för Vadsbogymnasiet läsåret 2011-2012 Sedan 1 januari 2009 regleras skolans likabehandlingsarbete i två regelverk: diskrimineringslagen och skollagen (14 a kap.). Enligt dessa lagar

Läs mer

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn.

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Brogårdsgymnasiet Datum 2015-12-21 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

17 frågor och svar om Örebro preventionsprogram

17 frågor och svar om Örebro preventionsprogram 17 frågor och svar om Örebro preventionsprogram En kunskapsbaserad föräldramötesmetod med syfte att förebygga tidig alkoholebut, berusningsdrickande och normbrott Innehåll 3 Förord 4 Fråga 1. Vad är Örebro

Läs mer

INNEHÅLL: Kontaktpersoner Inledning Ärendegång till EHT Krissituation Kränkande behandling Hot och Våld Hedersrelaterat våld och förtryck

INNEHÅLL: Kontaktpersoner Inledning Ärendegång till EHT Krissituation Kränkande behandling Hot och Våld Hedersrelaterat våld och förtryck INNEHÅLL: - Kontaktpersoner - Inledning - Ärendegång till EHT - Krissituation - Kränkande behandling - Hot och Våld - Hedersrelaterat våld och förtryck - Personskada - Frånvaro - Drogmissbruk - Funktionsnedsättning

Läs mer

Vindängens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vindängens plan mot diskriminering och kränkande behandling Vindängens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass, grundskola, skolbarnsomsorg 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Gribbylunds kommunala F-9 skola

Likabehandlingsplan för Gribbylunds kommunala F-9 skola Likabehandlingsplan för Gribbylunds kommunala F-9 skola Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever, lag (2006:67), innebär att diskriminering på grund av kön,

Läs mer

Riktlinjer barn- och elevhälsa i Växjö kommun

Riktlinjer barn- och elevhälsa i Växjö kommun Utbildningsförvaltningen Riktlinjer barn- och elevhälsa i Växjö kommun Vad är en riktlinje? Riktlinjen slår fast vad som gäller för Växjö kommun vid sidan av vad som följer av lagar och förordningar. Dess

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ARBETET MOT MISSBRUK OCH BEROENDE

RIKTLINJER FÖR ARBETET MOT MISSBRUK OCH BEROENDE RIKTLINJER FÖR ARBETET MOT MISSBRUK OCH BEROENDE Gäller från 1 januari 2010 Allmänt Innehåll Kommunens Övergripande Avgränsning Missbruksvård riktlinjer vision mål i dokument utveckling Socialnämndens

Läs mer

Handlingsplan för förebyggande alkohol- och drogarbete för Mullsjö kommun

Handlingsplan för förebyggande alkohol- och drogarbete för Mullsjö kommun 1(8) Handlingsplan för förebyggande alkohol- och drogarbete för Mullsjö kommun Handlingsplanen riktar sig till aktörer som på olika sätt arbetar med barn och ungdomar. Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-23

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Enligt 14a kap. 8 skollagen och 3 kap. 16 diskrimineringslagen Sonfjällsskolan, Hede Rymden, Paviljongen och 6-9 Gäller under läsåret 2010-2011 Handlingsplanens

Läs mer