LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Uutinen Lotte-Marie. ÖVRIGA Tähtinen Keijo fm:s II vice ordförande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Uutinen Lotte-Marie. ÖVRIGA Tähtinen Keijo fm:s II vice ordförande"

Transkript

1 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Stadsstyrelsen TID kl. 17:36-19:51 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen Juha II viceordförande Uutinen Lotte-Marie ledamot Sjödahl Ralf ledamot Karlsson Mikael ledamot Kekkonen Jari ledamot ÖVRIGA Tähtinen Keijo fm:s II vice ordförande Lönnfors Kristina förvaltningsdir., tf stadsdirektör Kettunen Kirsi ekonomidirektör Hirvonen Petri sysselsättningskoordinator, sekreterare Piirola Erna flyktingshandledare 54 FRÅNVARANDE Liljestrand Tom Lång Saara Andersson Otto Lepola Janne ledamot ledamot fm:s ordförande fm:s 1 vice ordförande UNDERSKRIFTER Ordförande Sekreterare Mia Heijnsbroek-Wirén BEHANDLADE ÄREND Petri Hirvonen JUSTERING AV PROTOKOLLET PROTOKOLLET TILL PÅSEENDE Elektroniskt i Lovisa Arja Isotalo Lotte-Marie Uutinen På Lovisa stads elektroniska anslagstavla Protokollsutdragets riktighet intygar Lovisa

2 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Stadsstyrelsen FÖRTECKNING ÖVER BEHANDLADE ÄRENDEN Sida 52 Mötets laglighet och beslutförhet 3 53 Protokolljusterare 4 54 Program för integrationsfrämjande 5 55 Regionförvaltningsverkets begäran om utredning och utlåtande gällande tillgången till vård 7 inom munhälsovården 56 Medlemmar till delegationen för polisen 9 57 Kommunala tillkännagivanden Anvisning om ansvar för avtalsprocessen och om den avtalsansvarigas uppgifter Sponsorering av Lovisa Tors representationslag i innebandy Att inleda fästingvaccineringar för att förebygga hjärninflammation, fullmäktigemotion Nämndernas och sektionernas beslut Övriga ärenden Val av representanter till olika samfund, dottersamfund och samkommuner 64 Förslag till representant i regionala räddningsnämnden i Östra Nyland Ägarstyrning till styrelsen för Lovisa Bostäder Ab Anmälningsärenden stadsstyrelsen för kännedom 24

3 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Stadsstyrelsen Mötets laglighet och beslutförhet STST 52 Ordföranden öppnade sammanträdet klockan Sammanträdet konstaterades vara lagligt och beslutfört. För sammanträdet utdelades en tilläggslista. Till föredragningslistan tillades punkten: Anmälningsärenden stadsstyrelsen för kännedom.

4 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Stadsstyrelsen Protokolljusterare STST 53 Till protokolljusterare valdes ledamöterna Arja Isotalo och Lotte-Marie Uutinen.

5 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Grundtrygghetsnämnden Stadsstyrelsen Program för integrationsfrämjande GN Beredning: Flyktinghandledare Erna Piirola, tfn och ansvarig för socialarbetet Pamela Stenberg, tfn Lagen om främjande av integration (1386/2010, härefter integrationslagen) trädde i kraft hösten Enligt lagen är kommunen allmänt ansvarig och samordningsansvarig för utvecklandet av invandrarnas integration samt för planeringen och uppföljningen av integrationen på lokal nivå. Kommunen ska se till att de kommunala tjänsterna även lämpar sig för invandrare. Kommunen ska dessutom se till att de åtgärder och tjänster för invandrare som avses i ifrågavarande lag ordnas så att de till innehåll och omfattning är sådana som behovet i kommunen förutsätter (30 ). De lokala myndigheterna ska utveckla främjandet av integrationen i sektorsöverskridande samarbete. Kommunen eller flera kommuner ska för att främja integration och stärka det sektorsövergripande samarbetet göra upp ett program för integrationsfrämjande. Programmet godkänns i respektive kommuns kommunfullmäktige och ses över minst vart fjärde år. Programmet beaktas när en budget och ekonomiplan enlig 65 i kommunallagen (365/1995) görs upp (32 ). För att kunna få ersättningar av staten krävs även ett ikraftvarande integrationsprogram och ett avtal om mottagande av flyktingar med närings-, trafik- och miljöcentralen. Det första integrationsprogrammet för Lovisa stad och Lappträsk kommun godkändes av stadsfullmäktige Invandringsoch integrationsarbetet har utvidgats i kommunen i och med att kvotflyktingar mottagits sedan Det nya integrationsprogrammet har uppdaterats för att motsvara den förändrade situationen. Den innehåller en plan för hur kommunen genomför de mål som uppställs i lagen om främjande av integration och är ett redskap för det praktiska integrationsarbetet. Det nya integrationsprogrammet uppgörs nu för Den multiprofessionella integrationsarbetsgruppen har uppdaterat och godkänt integrationsprogrammet. Medlemmarna i integrationsarbetsgruppen är representanter för olika sektorer i Lovisa stad och Lappträsk kommun samt representanter för församlingarna, tredje sektorn och invandrarna. Dessutom har Nylands arbets- och näringsbyrå, Folkpensionsanstalten och

6 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Itä-Uudenmaan koulutuskuntakeskus deltagit i uppgörandet av integrationsprogrammet. Invandrarservicen i Lovisa stad har lett uppdateringsarbetet. Integrationsarbetsgruppen följer årligen med hjälp av branschvisa indikatorer upp hur integrationsprogrammet genomförs. Bilaga 16, integrationsprogrammet Föredragande: tf. grundtrygghetsdirektör Tero Taipale. Grundtrygghetsnämnden beslutar godkänna integrationsprogrammet och föreslår att stadsstyrelsen och stadsfullmäktige godkänner integrationsprogrammet. Enligt förslaget. STST 54 Bilaga nr 1. Föredragning: förvaltningsdirektör, tf stadsdirektör Kristina Lönnfors Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige godkänner integrationsprogrammet. Paragrafen justeras omedelbart. Beslut enligt förslaget. Paragrafen justerades omedelbart.

7 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Stadsstyrelsen Regionförvaltningsverkets begäran om utredning och utlåtande gällande tillgången till vård inom munhälsovården 546/ /2017 STST 55 Beredning: tf grundtrygghetsdirektör Tero Taipale, tfn Regionförvaltningsverkets (RVF) och Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovårdens (Valvira) uppgift är att styra och övervaka hälsovårdens verksamhet, innefattande förverkligande av tillgången till vård i enhet med hälsovårdslagen. Institutet för hälsa och välfärd samlar in behövliga uppgifter i huvudsak via AvoHILMO-register. Lovisa hälsocentrals munhälsovårds AvoHILMO-uppgifter har inte levererats till Institutet för hälsa och välfärd i mars 2017, därför reserveras Lovisa stadsstyrelse möjlighet att ge ett skriftligt utlåtande och utredning hur tillgången till vård inom munhälsovården förverkligas innan Regionförvaltningsverket ger sitt beslut i ärendet. Utlåtande skickas till Regionförvaltningsverket senast Tf grundtrygghetsdirektör Tero Taipale har rett ut munhälsovårdens AvoHILMO-problem i samarbete med ICT-chef Marko Perttilä samt ledande tandläkare Laura Saarioinen. Det har förekommit tekniska problem i förmedlingen av AvoHILMO-uppgifter. På grund av dessa problem har AvoHILMO-uppgifterna inte förmedlats till Institutet för hälsa och välfärd i enhet med överenskommelsen med systemleverantören (Tieto). De tekniska problemen är nu lösta och AvoHILMO-uppföljningsuppgifter förmedlas normalt till Institutet för hälsa och välfärd. Bilaga nr 2. Regionförvaltningsverkets begäran om utredning och utlåtande Tf grundtrygghetsdirektör Tero Taipales utlåtande till Regionförvaltningsverket Föredragning: förvaltningsdirektör, tf stadsdirektör Kristina Lönnfors Lovisa stadsstyrelse beslutar ge tf grundtrygghetsdirektör Tero Taipales utlåtande som svar till Regionförvaltningsverket.

8 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Paragrafen justeras omedelbart. Beslut enligt förslaget. Paragrafen justerades omedelbart.

9 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Stadsstyrelsen Medlemmar till delegationen för polisen 611/ /2017 STST 56 Beredning: förvaltningsdirektör, tf stadsdirektör Kristina Lönnfors Enligt 3 i polisförvaltningslagen ska det finnas en delegation för polisen i anslutning till en polisinrättning. Enligt 13 i polisförvaltningsförordningen ska varje medlem ha en personlig ersättare. Dessutom hör chefen för polisinrättningen till delegationen. Polisinrättningen i Östra Nyland har för avsikt att sammankalla delegationen för polisen och har med anledning av detta bett om såväl de ordinarie medlemmarnas som ersättarnas kontaktuppgifter, dvs. adresser och e-postadresser. Länsstyrelsen i Södra Finlands län fastlade genom sitt beslut att Lovisa har två medlemmar i delegationen. Stadsfullmäktige valde i 89 medlemmarna till föregående delegation för polisen. Stadsstyrelsen föreslår stadsfullmäktige att stadsfullmäktige väljer två medlemmar och personliga ersättare för dem till delegationen för polisen. Paragrafen justeras omedelbart. Beslut enligt förslaget. Paragrafen justerades omedelbart.

10 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Stadsstyrelsen Kommunala tillkännagivanden 609/ /2017 STST 57 Beredning och föredragning: förvaltningsdirektör, tf stadsdirektör Kristina Lönnfors, tfn Från och med tillämpas 108 i kommunallagen (410/2015) på kommunala tillkännagivanden. Kommunala tillkännagivanden ska göras kända genom att de offentliggörs i det allmänna datanätet, om inte något annat följer av sekretessbestämmelserna, samt vid behov på något annat sätt som kommunen har fattat beslut om. Ett tillkännagivande ska finnas i det allmänna datanätet 14 dygn, om inte något annat följer av sakens natur. De personuppgifter som ingår i tillkännagivandet ska avlägsnas från datanätet när den ovannämnda tiden går ut. Stadsstyrelsen föreslår stadsfullmäktige att stadens tillkännagivanden framöver anslås på stadens webbplats på den elektroniska anslagstavlan. I enskilda fall kan förvaltningssektorn i fråga när det är berättigat besluta att därtill tillkännage ärenden också på annat sätt. Då det annonseras i lokala tidningar ska jämlik behandling av de olika tidningarna beaktas. Paragrafen justeras omedelbart. Beslut enligt förslaget. Paragrafen justerades omedelbart.

11 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Stadsstyrelsen Anvisning om ansvar för avtalsprocessen och om den avtalsansvarigas uppgifter 608/ /2017 STST 58 Beredning: förvaltningsdirektör, tf stadsdirektör Kristina Lönnfors, tfn , och upphandlingssakkunniga Johanna Heikel, tfn Enligt 25 i Lovisa stads förvaltningsstadga svarar stadsstyrelsen för hanteringen och övervakningen av avtalen, ger närmare anvisningar om avtalshanteringen och förordnar avtalsansvariga inom sin sektor. Stadens tjänstemän har i samarbete uppgjort en anvisning om den avtalsansvarigas uppgifter. Anvisningen har behandlats i alla centraler och i stadens ledningsgrupp. I anvisningen definieras och anvisas ansvarsområdena och tillvägagångssättet för avtalsprocessen samt ges anvisningar om hur kontraktövervakningen under avtalstiden utförs. Bilaga nr 3. Föredragning; förvaltningsdirektör, tf stadsdirektör Kristina Lönnfors Stadsstyrelsen godkänner den bifogade anvisningen om ansvar för avtalsprocessen och den avtalsansvarigas uppgifter. Beslut enligt förslaget.

12 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Stadsstyrelsen Sponsorering av Lovisa Tors representationslag i innebandy 594/ /2017 STST 59 Beredning: kommunikations- och marknadsföringssakkunnig Jaana Laine, tfn Lovisa Tors innebandysektion anhåller för säsongen om sponsorstöd för idrottsföreningens representationslag. Lovisa stad sponsorerade Lovisa Tors lag i innebandyligan med euro under de tre gångna säsongerna. Lovisa Tor spelar nu sin fjärde säsong i Division I. Förra säsongen blev laget femte i divisionen. Representationslagets helhetsbudget för säsongen uppgår till ca euro, varav den största delen samlas in genom samarbetsavtal med olika företag. Man väntar sig att matcherna på hemmaplan besöks av åskådare/match. I gengäld för sponsorstödet erbjuder Lovisa Tor staden ett synlighetspaket som i likhet med tidigare år innefattar stadens logo på spelskjortorna och träningsoverallerna, en sidas annonsplats i programbladet, en reklam i rinken, två platser för reklamlakan under hemmamatcherna i idrottshallen, ett matchvärdskap, en logolänk på Tors webbplats och säsongkort. Alla lågstadieelever i Lovisa får dessutom gratis komma på en match under säsongen. Innebandylaget deltar också i att ordna höst- eller sportlovsprogram avsett för skolelever. Lovisa Tor ger staden PR-värde och nationell synlighet som idrottsstad. Föredragning: förvaltningsdirektör, tf stadsdirektör Kristina Lönnfors Stadsstyrelsen beviljar Lovisa Tors representationslag i innebandy euro i sponsorstöd, som betalas från kostnadsstället Kommunikation/Allmän marknadsföring. Beslut enligt förslaget.

13 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Stadsfullmäktige Grundtrygghetsnämnden Stadsstyrelsen Att inleda fästingvaccineringar för att förebygga hjärninflammation, fullmäktigemotion 341/ /2017 FM 41 Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion: Bilaga nr 22. Sedan motionen hade lämnats, remitterades den till stadsstyrelsen för beredning enligt 23 i stadsfullmäktiges arbetsordning. GN Beredning och föredragande: tf. grundtrygghetsdirektör Tero Taipale, tfn TBE-vaccin (vaccin mot fästingburen encefalit) hör till det nationella vaccinationsprogrammet på Åland och i tre kustkommuner. Dessutom har Institutet för hälsa och välfärd ansökt om att även några andra kommuner ska ingå i vaccinationsprogrammet, men ansökan har ännu inte godkänts. Lovisa stad och Lappträsk kommun finns inte bland de här kommunerna. Förekomsten av TBE (fästingburen encefalit) har enligt statistiken från Institutet för hälsa och välfärd varit nära noll i Lovisa- och Lappträskregionen. Situationen kan förändras därför att förekomsten av TBE i till exempel Kotka skärgård är redan klart högre än medeltalet i landet. Det nationella vaccinationsprogrammet beaktar de ansvar och risker samt den kostnads- och nyttokalkyl som hör samman med vaccinationerna. Den verksamhet som inte hör till vaccinationsprogrammet är i allmänhet inte kostnadseffektiv och kan innebära oanade säkerhets- och ansvarsrisker. Vaccinet på tre doser kan man skaffa själv till ett pris av cirka hundra euro och vaccinet kan ges gratis på hälsovårdscentralen. Bilaga 17, motionen Lovisa stad och Lappträsk kommun följer det nationella vaccinationsprogrammet. Varje kommuninvånare ansvarar själv för anskaffningen av övriga vacciner. Alla som vill kan köpa

14 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ TBE-vaccinet (vaccin mot fästingburen encefalit) på egen bekostnad och vaccinet kan ges på hälsovårdscentralen. Vid hälsovårdscentralen följer vi med hur situationen utvecklas och agerar enligt eventuella nya direktiv. Enligt förslaget. STST 60 Bilaga nr 4. Föredragning: förvaltningsdirektör, tf stadsdirektör Kristina Lönnfors Stadsstyrelsen godkänner för sin del svaret på motionen och föreslår att stadsfullmäktige godkänner svaret och konstaterar att motionen är slutbehandlad. Paragrafen justeras omedelbart. Beslut enligt förslaget. Paragrafen justerades omedelbart.

15 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Stadsstyrelsen Nämndernas och sektionernas beslut STST 61 Följande nämnder har sänt beslutsförteckningar från sina möten: grundtrygghetsnämnden Stadsstyrelsen antecknar för kännedom och meddelar nämnderna och sektionerna att den inte enligt 51 i kommunallagen kommer att ta ärendena till behandling. Beslut enligt förslaget.

16 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Stadsstyrelsen Övriga ärenden STST 62 A) Begäran om utlåtanden: 1. Regionförvaltningsverket i Södra Finland, begäran om utlåtande, Suomen Turvallisuusverkko Oy; Att anlägga en fiberkabel i havet och tillstånd till förberedelser. 2. Regionförvaltningsverket i Södra Finland, begäran om utlåtande, Eastern Lights Finland I Oy; Att anlägga en fiberoptisk undervattenskabel i havet för telekommunikation i Norra Östersjön, Skärgårdshavet och i Finska Viken på sträckan Föglö Kotka. 3. Miljöministeriet, begäran om utlåtande; Allmänt avtal (det så kallade Esboavtalet, E/ECE/1250) gällande gränsöverskridande miljökonsekvensbedömning, Nord Stream 2 AG:s miljökonsekvensbeskrivning angående naturgasledningsprojektet. Möjlighet till komplettering av kommentarerna gällande Danmark. stadsstyrelsen ger inga utlåtanden i ärendena. B) Lovisa travbana, begäran om understöd för serviceinvestering. ärendet behandlas i samband med budgetbehandlingen. C) En skolprojektgrupp tillsätts: Bildningsnämnden: Jonna Hinttaniemi och Sofia Nevalainen Tekniska nämnden: Ralf Sjödahl och Jouni Malmivaara Stadsstyrelsen: Tom Liljestrand, Jari Kekkonen och Mia Heijnsbroek-Wirén. D) Roddutmaning: man utreder om det är möjligt att Lovisa kan få ett roddlag av fullmäktigeledamöterna. E) Besök i Pyhäjoki , deltagare: Arja Isotalo, Juha Karvonen, Mia Heijnsbroek-Wirén, Kristina Lönnfors, Sten Frondén och Kirsi Kettunen. Antecknades för kännedom.

17 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Val av representanter till olika samfund, dottersamfund och samkommuner 569/ /2017 STST 30 Beredning: ekonomidirektör Kirsi Kettunen Stadsstyrelsen väljer representanter eller kandidater till förvaltningsorganen, där Lovisa stad har representation och ger vid behov anvisningar åt dem. De valda representanterna ska agera i enlighet med stadens intresse och genom sin egen verksamhet främja ett förtroendefullt och interaktivt samarbete mellan stadsstyrelsen, stadsdirektören och de berörda tjänstemännen. För Lovisa stads ägarstyrning har upprättats ramar i koncerndirektivet som godkänts av stadsfullmäktige i 28. Koncerndirektivet gäller Lovisa stad och dess dottersamfund samt dessas dottersamfund. Stadens representant i samkommuner och Lovisa stads intressesamfund ska sträva efter att principerna i stadens koncerndirektiv tillämpas. Stadsstyrelsen eller stadsdirektören ger vid behov anvisningar till de personer som företräder staden i olika samfund i enlighet med kommunallagen. Dottersamfunden är förpliktade att be om koncernledningens anvisningar innan beslut med betydande konsekvenser fattas. Företrädarna och dottersamfunden ska kräva och stadsstyrelsen eller stadsdirektören ska ge anvisningar i bland annat följande ärenden: val av styrelsemedlemmar och verkställande direktör val av revisor. Dottersamfundens revisor ska enligt koncerndirektivet vara densamma som stadens revisor ändring av bolagsordning eller stadgar betydande upptagning av lån eller ingång av borgensförbindelse eller ställande av annan säkerhet betydande köp eller försäljning av egendom eller annan investering delägarskap i andra samfund försäkring och annan riskhantering principiellt eller ekonomiskt betydande avtal och vittomfattande ändringar i verksamheten såsom att väsentligt utvidga eller dra in verksamheten stadsdirektören och stadsstyrelsen har rätt att vid behov utnämna en representant till ett dottersamfunds styrelsesammanträden. Representanten har yttranderätt. Lovisa stad har representation i enlighet med bilagan.

18 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Bilaga nr 1. Föredragning: förvaltningsdirektör, tf stadsdirektör Kristina Lönnfors Stadsstyrelsen bearbetar den bifogade tabellen och ge den vidare till stadsfullmäktigegrupperna. Tabellen fungerar som verktyg för fullmäktigegrupperna då de väljer representanterna. Ändrat förslag: Stadsstyrelsen bearbetar den bifogade tabellen och ger den vidare till stadsfullmäktigegrupperna. Tabellen fungerar som verktyg för fullmäktigegrupperna då de föreslår representanter till samfund, dottersamfund och samkommuner. Beslut enligt ändrat förslag. STST 43 Bilaga nr 4. Föredragning: förvaltningsdirektör, tf stadsdirektör Kristina Lönnfors Stadsstyrelsen väljer representanter eller kandidater till förvaltningsorganen, där Lovisa stad har representation. De valda representanterna framgår av den kompletterade bilagan. Beslut enligt förslaget. STST 63 Bilaga nr 5. Beredning och föredragning: förvaltningsdirektör, tf. stadsdirektör Kristina Lönnfors I tabellen som behandlades på föregående möte fanns ett fel gällande antalet ledamöter i styrelsen för Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f. Staden har två ledamöter i ifråga varande styrelse. Stadsstyrelsen väljer utöver den redan valda styrelseledamoten och dennas ersättare en till styrelseledamot samt en ersättare för denna

19 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ till styrelsen för Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å r.f. På grund av den person som föreslagits till ledamot anmälde tf stadsdirektör Kristina Lönnfors jäv och avlägsnade sig från sammanträdeslokalen. Till ledamot valdes Mats Lönnfors och till ersättare för honom Maud Östman. Beslut enligt förslaget.

20 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Stadsstyrelsen Förslag till representant i regionala räddningsnämnden i Östra Nyland 623/ /2017 STST 64 Beredning och föredragning: förvaltningsdirektör, tf. stadsdirektör Kristina Lönnfors Kommunerna i Östra Nyland har med sitt beslut från år 2003 om samarbetsavtal beslutat sköta det regionala räddningsväsendet i Östra Nyland. Borgå stad ansvarar för förvaltningen av regionala räddningsväsendet. Stadsfullmäktige i Borgå tillsätter för förvaltningen av räddningsväsendet en regional räddningsnämnd som verkar underställd statsstyrelsen i Borgå. Borgå stad ansvarar för förvaltningen av regionala räddningsväsendet. Borgå stad ber Lovisa stad om förslag till ledamot och ersättare i regionala räddningsnämnden i Östra Nyland. Räddningsnämnden har 8 ledamöter. Av dessa är två (2) ledamöter från Borgå stad och en (1) ledamot från respektive avtalskommun. Stadsstyrelsen föreslår stadsfullmäktige att den ger Borgå stad sitt förslag till Lovisa stads representant som ledamot och ersättare i Östra-Nylands regionala räddningsnämnd för nuvarande fullmäktigeperiod. Beslut enligt förslaget. Paragrafen justerades omedelbart.

21 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Stadsstyrelsen Ägarstyrning till styrelsen för Lovisa Bostäder Ab 979/ /2010 STST 65 Beredning: ekonomidirektör Kirsi Kettunen Verksamheten för Lovisa Bostäder Ab började till följd av en fusion. I fusionen fusionerades åtta helt av Lovisa stad ägda bolag till ett bolag under namnet Lovisa Bostäder Ab. Under bolagets besittning sammanfördes även två stiftelser som samtidigt sammanslogs till en stiftelse. Lovisa Bostäder Ab:s kärnuppgift är att producera och upprätthålla trivsamma bostäder för Lovisabor och i synnerhet för nya Lovisabor som flyttar till staden. Målet har varit att bygga upp ett bolag som verkar på en sund ekonomisk grund och som kan erbjuda gott och högklassigt modernt hyreshusboende. Det nya bolaget är en stor aktör inom bostadsmarknaden i Lovisa. Lovisa Bostäder Ab:s omsättning kommer enligt prognosen att uppgå till dryga två miljoner euro per år. Balanseringen av Lovisa Bostäder Ab:s kostnads- och inkomststruktur kommer att kräva yrkesmässig arbetsinsats ur aspekten av stadens totala fördel. Det lönar sig att särskilja uppgifterna för den verkställande direktören och den tekniska fastighetsförvaltningen i och med att den fusionerade helheten är stor och utmanande. En särskiljning av funktionerna skulle möjliggöra en helhetsbetonad utveckling av hyresbostadsverksamheten i enlighet med Lovisa stads strategi och den totalekonomiska fördelen. Disponenter har hittills ansvarat för bolagens förvaltning (åtta olika bolag) och skött om bolagens praktiska ärenden. I de utredningar som gjordes för fusioneringen kunde man konstatera att Lovisa stads fördel inte beaktas i omfattande grad i förvaltningsprocesserna för värdledda fastighetsbolag. Alternativ för ordnandet av fastighetsförvaltningen 1) Alla tjänster som anknyter till fastighetsförvaltning köps av en aktör som erbjuder fastighetsförvaltningstjänster. a. Disponentbyrå disponent som utsetts för bolaget och som i hyreshus går under benämningen verkställande direktör b. Teknisk fastighetsförvaltning c. Bokföring d. Fastighetssekreterartjänster

22 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ I denna modell köps alla tjänster av en disponentbyrå som ansvarar för att de lagstadgade uppgifter som hör till fastighetsförvaltningen uppfylls. Bolagets ledning och ägaren har begränsade möjligheter att påverka på de separata delområden som hör till fastighetsförvaltningen. Om någon av de ovan nämnda delområdena inte till exempel tillfredsställer bolagets ledning och kunder (hyresgästerna) har bolaget möjlighet att påverka tjänstens kvalitet i regel genom att framföra sitt missnöje. Då disponentbyrån byts ut går all den icke-nedtecknade information som samlats om fastigheterna och boendekontakterna helt förlorad. Disponenten eller den verkställande direktören sköter bolagets löpande ärenden, men utvecklingen av bolaget kvarblir lätt på ägarens axlar. 2. Fastighetsförvaltningens delområden särskiljs så att tjänsterna kan produceras som egna tjänster eller anskaffas som köpta tjänster. I denna modell är utgångspunkten den att bolaget har en anställd verkställande direktör. a. En anställd verkställande direktör b. Teknisk fastighetsförvaltning anställd personal eller som köpt tjänst c. Bokföring anställd personal eller som köpt tjänst d. Fastighetssekreterartjänster anställd personal eller som köpt tjänst I denna modell har bolaget en anställd verkställande direktör och övriga tjänster kan anskaffas som köpta tjänster eller bolaget kan anställa personal för att producera tjänster. Den anställda verkställande direktören kan tillsammans med styrelsen fokusera på att realisera bolagets lagstadgade skyldigheter, i intensivt samarbete med en bokföringsbyrå på att ha bolagets finansiella situation under kontroll och på att utveckla bolaget med ägaren i enlighet med stadens strategi. Till den anställda verkställande direktörens centrala uppgifter bör höra att skapa ett bolag som verkar på en sund ekonomisk grund ett bolag som i framtiden kan erbjuda gott och högklassigt modernt hyreshusboende. All den icke-nedtecknade informationen går inte förlorad om någon del (köpt eller anställd) byts ut. 3) Alla tjänster ordnas genom att anställa personal för bolaget. a. En anställd verkställande direktör b. Teknisk fastighetsförvaltning anställd personal c. Bokföring en anställd bokförare d. Fastighetssekreterartjänster en anställd fastighetssekreterare

23 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ I denna modell är alla anställda på bolagets egen lönelista. Denna modell gör bolaget mycket mer sårbart jämfört med en modell där vissa tjänster ordnas som köpta tjänster. Alla de centrala funktionerna är beroende av ett fåtal personer. Om en anställd blir sjuk eller om man önskar en ändring i verksamheten är denna modell svårare att genomföra. Denna modell skulle också kräva mer investeringar, såsom till exempel en kontorslokal, köp och uppgraderingar av ekonomiförvaltningsprogram, program som anknyter till fastighetsunderhåll, personalutbildningar etc. Föredragning: förvaltningsdirektör, tf stadsdirektör Kristina Lönnfors Enligt ägaren är det bästa alternativet att organisera förvaltningen enligt alternativ 2, och stadsstyrelsen föreslår styrelsen för Lovisa Bostäder Ab att den anställer en verkställande direktör för bolaget och inleder processen för ansökning av verkställande direktör i god tid innan det gällande disponentavtalet upphör ordnar det tekniska fastighetsförvaltningen högklassigt och kostnadseffektivt antingen som köpt tjänst eller som egen verksamhet ordnar bolagets bokföring och fastighetssekreterartjänster antingen som köpt tjänst eller som egen verksamhet. Beslut enligt förslaget.

24 LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Stadsstyrelsen Anmälningsärenden stadsstyrelsen för kännedom 625/ /2017, 626/ /2017 STST 66 a) Samkommunen Eteva kuntayhtymäs samkommunstämma, protokoll 2/ b) Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, fullmäktiges protokoll Antecknades för kännedom.

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie LOVISA STAD PROTOKOLL 2/2017 1 Stadsstyrelsen TID 28.06.2017 kl. 17:35-18:36 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie. Peltoluhta Vesa Långs ersättare 70-74

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie. Peltoluhta Vesa Långs ersättare 70-74 LOVISA STAD PROTOKOLL 6/2017 1 Stadsstyrelsen TID 11.09.2017 kl. 17:08-17:16 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

Godkänd på stadsfullmäktiges sammanträde 14.3.2012 28

Godkänd på stadsfullmäktiges sammanträde 14.3.2012 28 KONCERNDIREKTIV FÖR LOVISA STAD Godkänd på stadsfullmäktiges sammanträde 14.3.2012 28 1. Koncerndirektivets syfte och tillämpningsområde I detta koncerndirektiv upprättas ramarna för ägarstyrning av samfund

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot. Uutinen Lotte-Marie. Aitokari Mia-Leena. Grundström Maria Hinttaniemi Jonna

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot. Uutinen Lotte-Marie. Aitokari Mia-Leena. Grundström Maria Hinttaniemi Jonna LOVISA STAD PROTOKOLL 2/2017 1 Stadsfullmäktige TID 14.06.2017 kl. 18:00-19:52 PLATS Harjurinteen koulu, Bangatan 1 NÄRVARANDE Andersson Otto ordförande Lepola Janne I vice ordförande Tähtinen Keijo II

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum

LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum LOVISA STAD PROTOKOLL 4/2018 1 Stadsstyrelsen TID 19.02.2018 kl. 17:30-18:45 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Uutinen Lotte-Marie. ÖVRIGA Lepola Janne fm:s 1 vice ordförande. sekreterare Grönholm Thomas bildningsdirektör 40-41

LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Uutinen Lotte-Marie. ÖVRIGA Lepola Janne fm:s 1 vice ordförande. sekreterare Grönholm Thomas bildningsdirektör 40-41 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/2017 1 Stadsstyrelsen TID 28.08.2017 kl. 17:39-21:29 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Nämnden för fostran och bildnings svenskspråkiga utbildningssektion

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Nämnden för fostran och bildnings svenskspråkiga utbildningssektion LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2019 1 TID 27.05.2019 kl. 18:00-19:17 PLATS Centralen för bildning och välfärd, Karlskronabulevarden 8, 07900 LOVISA NÄRVARANDE Bäcklund Marina ordförande Hannus Daniel viceordförande

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Schauman Berndt-Gustaf ledamot. Lehto-Tähtinen Auli. ÖVRIGA Kettunen Kirsi ekonomidirektör ( 6) kl

LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Schauman Berndt-Gustaf ledamot. Lehto-Tähtinen Auli. ÖVRIGA Kettunen Kirsi ekonomidirektör ( 6) kl LOVISA STAD PROTOKOLL 4/2016 35 Revisionsnämnden TID 05.04.2016 kl. 17:00-21:15 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Lohenoja Pertti ordförande Hagfors Kari vice ordförande Schauman

Läs mer

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion:

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion: Stadsfullmäktige 21 08.02.2012 Arbetarskyddskommissionen 16 31.05.2012 Personalsektionen 33 14.06.2012 Stadsstyrelsen 192 13.08.2012 Stadsfullmäktige 86 12.09.2012 Personalsektionen 15 18.04.2013 Stadsstyrelsen

Läs mer

Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats stadsdirektörens förslag till budget och ekonomiplan för åren

Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats stadsdirektörens förslag till budget och ekonomiplan för åren Stadsstyrelsen 212 22.10.2013 Stadsstyrelsen 216 23.10.2013 Budget och ekonomiplan 2014-2016 634/02.02.00/2013 STST 212 Beredning: ekonomidirektör Kirsi Kettunen Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats

Läs mer

OM ANVISANDE TILL KOMMUN OCH FRÄMJANDE AV INTEGRATION

OM ANVISANDE TILL KOMMUN OCH FRÄMJANDE AV INTEGRATION AVTAL OM ANVISANDE TILL KOMMUN OCH FRÄMJANDE AV INTEGRATION Nylands närings-, trafik- och miljöcentral (nedan ELY-centralen) och Grankulla stad (nedan staden) avtalar om följande när det gäller anvisande

Läs mer

styrelse 3 Åke Laitinen, Janne Lepola, Ralf Linden dotterbolag Kymmenedalens El Ab 1 Antti Kärkkäinen 1 Ralf Sjödahl 1 Tom Liljestrand

styrelse 3 Åke Laitinen, Janne Lepola, Ralf Linden dotterbolag Kymmenedalens El Ab 1 Antti Kärkkäinen 1 Ralf Sjödahl 1 Tom Liljestrand Samfund Organ Antal representanter Antal ersättare Representanter Ersättare Affärsdrivande bolag: Fastighetsbolag, dotterbolag: Lovisanejdens Vatten Ab, 1 Ralf Sjödahl dotterbolag Lovisanejdens Vatten

Läs mer

Stadsstyrelsen 102 14.04.2014 Stadsstyrelsen 117 05.05.2014 Stadsfullmäktige 63 14.05.2014. Bolagisering av hamnen 226/00.01.

Stadsstyrelsen 102 14.04.2014 Stadsstyrelsen 117 05.05.2014 Stadsfullmäktige 63 14.05.2014. Bolagisering av hamnen 226/00.01. Stadsstyrelsen 102 14.04.2014 Stadsstyrelsen 117 05.05.2014 Stadsfullmäktige 63 14.05.2014 Bolagisering av hamnen 226/00.01.00/2012 STST 102 Beredning: huvudbokförare Tamara Liimatainen Med stöd av Europeiska

Läs mer

LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 10/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot

LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 10/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 10/2016 1 Stadsfullmäktige TID 12.10.2016 kl. 18:00 PLATS Harjurinteen koulu, Bangatan 1 NÄRVARANDE Isotalo Arja ordförande Liljestrand Tom I vice ordförande Lepola Janne

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ LOVISA STAD PROTOKOLL 6/2011 66 Revisionsnämnden TID 28.09.2011 kl. 17:00-20:15 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Lohenoja Pertti ordförande Laukas Gunnel viceordförande Backlund

Läs mer

Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration

Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration Fullmäktige 85 14.12.2015 Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration 431/05.11.00/2013 SOCHVUTS 83 Social- och hälsovårdsutskottet 18.11.2013 Beredare: Social-

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Revisionsnämnden 10/2018

STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Revisionsnämnden 10/2018 STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Måndagen den 28.5.2018 kl. 15.00 18.40 Plats Selecta, stadshuset Medlemmar Ordinarie Bjarne Kull, viceordförande, mötesordförande Kaj Nyman, kl. 16.30-18.40, ordförande

Läs mer

FÖRVALTNINGSSTADGA. Kommunalförbundet Ålands Miljöservice

FÖRVALTNINGSSTADGA. Kommunalförbundet Ålands Miljöservice FÖRVALTNINGSSTADGA Kommunalförbundet Ålands Miljöservice Godkänd av styrelsen 6.5.52013 Godkänd av stämman 4.6.2013 Kommunalförbundet för Ålands Miljöservice Ålands Miljöservice är ett kommunalförbund.

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2014 1. Bildningscentralen, Karlskronabulevarden 8, 07900 Lovisa

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2014 1. Bildningscentralen, Karlskronabulevarden 8, 07900 Lovisa LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2014 1 Bildningsnämnd svenskpråkiga sektion TID 16.04.2014 kl. 18:02-18:44 PLATS Bildningscentralen, Karlskronabulevarden 8, 07900 Lovisa NÄRVARANDE Andersson Otto Anton ordförande

Läs mer

NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 2/

NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 2/ NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 2/2018 35 Stadsstyrelsen Tid Måndag 22.01.2018 kl. 16.30 Plats Stadshuset Ärenden som skall behandlas Sida 18 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 37 19 Val av protokolljusterare

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

Kårkulla samkommun. Styrelsen. Protokoll

Kårkulla samkommun. Styrelsen. Protokoll Protokoll Extra styrelsesammanträde Sammanträdestid: Onsdag kl. 13:00 13.45 Sammanträdesplats: Mötet hålls via elektronisk förbindelse på centralförvaltningen i Pargas och omsorgsbyråerna i Vasa, Jakobstad,

Läs mer

Möjlighet till specialistkonsultation i avtalet för företagshälsovård, fullmäktigemotion

Möjlighet till specialistkonsultation i avtalet för företagshälsovård, fullmäktigemotion Stadsfullmäktige 56 10.04.2013 Personalsektionen 49 04.12.2013 Stadsstyrelsen 261 16.12.2013 Personalsektionen 30 27.05.2014 Stadsstyrelsen 205 18.08.2014 Möjlighet till specialistkonsultation i avtalet

Läs mer

Avfallsnämnden arbetar med avfallshanteringens myndighetsuppgifter i de kommuner som undertecknat avtalet.

Avfallsnämnden arbetar med avfallshanteringens myndighetsuppgifter i de kommuner som undertecknat avtalet. AVTAL OM GEMENSAM AVFALLSNÄMND UTKAST 19.5.2015 1. Avtalets syfte De undertecknade kommunerna kommer med detta avtal överens om att Raseborgs stads nämnd, som kallas för Nylands avfallsnämnd, fungerar

Läs mer

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN Träder i kraft 1.1.2013 INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN I KAPITLET GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN 1 Grundtrygghetsnämnden och sektionerna Grundtrygghetsnämnden verkar inom grundtrygghetens

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN Träder i kraft 8.12.2015 INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN 1 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens uppgift är att leda kommunens förvaltning och ekonomi samt svara för utveckling av kommunens

Läs mer

1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2. 2 Val av protokolljusterare 2. 3 Godkännande av föredragningslistan 2. 4 Resultatprognos/Bokslut

1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2. 2 Val av protokolljusterare 2. 3 Godkännande av föredragningslistan 2. 4 Resultatprognos/Bokslut NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2018 1 Sektionen för stödtjänster Tid 14.03.2018 kl. 16.30 Plats Stadshuset, Tornskär Ärenden som skall behandlas Sida 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2 2 Val av protokolljusterare

Läs mer

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Församlingsrådet Protokoll 3/2015

GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Församlingsrådet Protokoll 3/2015 GRANKULLA SVENSKA FÖRSAMLING sida 1 (7) Tid: Tisdag 26.5.2015 kl. 17.00 Plats: Grankulla kyrka, övre brasrum. Närvarande Medlemmar: Bäck Ulla Collander Ruth Ehrström-Tegengren Mona Hedlund Turid, vice

Läs mer

PROTOKOLLSIDA. Organ nr Sida Gemensam socialnämnd 3/2019. Kommunkansliet i Vårdö. Ledamöter:

PROTOKOLLSIDA. Organ nr Sida Gemensam socialnämnd 3/2019. Kommunkansliet i Vårdö. Ledamöter: UNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA nr Sida Gemensam socialnämnd 3/2019 Tid Måndagen den 8.4.2019 kl. 18.30-19.50 Plats Närvarande Kommunkansliet i Vårdö Ledamöter: Ersättare: Petter Johansson Ulla-Britt Dahl Annika

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING KARLEBY STAD September 2014 Centralförvaltningen GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING INNEHÅLL 1. ALLMÄNT 2. MÅL, SYFTEN OCH BEGREPP INOM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING 3. UPPGIFTER OCH ANSVAR

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 26 mars Sammanträdestid. Torsdag 26 mars 2015 kl Kommungården i Föglö. Närvarande

KOMMUNFULLMÄKTIGE 26 mars Sammanträdestid. Torsdag 26 mars 2015 kl Kommungården i Föglö. Närvarande Sammanträdesdatum Nr KOMMUNFULLMÄKTIGE 26 mars 2015 2 1 Sammanträdestid Torsdag 26 mars 2015 kl. 19.00 19.20. Sammanträdesplats Beslutande Kommungården i Föglö. Närvarande Stig Fellman, ordförande Katarina

Läs mer

Geta kommun Biblioteks- och kulturnämnden

Geta kommun Biblioteks- och kulturnämnden Sammanträde 2/2013 Tid och plats: Tisdagen den 2 april 2013 kl. 20.00 21.00 Geta skola Ärenden: 14 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 15 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 16 GODKÄNNANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner.

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner. 1 (5) Instruktion för Keva Godkänd av delegationen 13.3.2014, träder i kraft 13.5.2014 I ALLMÄNT 1 Tillämpning I denna instruktion ges bestämmelser om den kommunala pensionsanstalten Kevas organ och verksamhet

Läs mer

KALLELSESIDA. Utfärdat

KALLELSESIDA. Utfärdat KALLELSESIDA Utfärdat 8.11.2018 15/344 Sammanträdestid Måndagen den 12 november 2018 kl. 15.45 Sammanträdesplats Kommungården Ärendets nummer Ärende 240. LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 241. VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Fredagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Fredagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 09.11.2018 Nr 6 Tid Fredagen den 09.11.2018 kl. 13.00 Plats Jomala kommunkansli Ärenden: 39 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 40 PROTOKOLLJUSTERARE 41 GODKÄNNANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

KALLELSESIDA. Utfärdat

KALLELSESIDA. Utfärdat KALLELSESIDA Utfärdat 4.10.2018 8/101 Sammanträdestid Måndag 8 oktober 2018, kl. 15:30 Sammanträdesplats Kommungården, nämndrummet Mötet inleds med diskussion om mat- och städupphandlingen. Konsult Pirjo

Läs mer

3 Kommunkoncernens ledningssystem och behörighetsförhållanden

3 Kommunkoncernens ledningssystem och behörighetsförhållanden 1 Koncerndirektivets syfte och mål Koncerndirektivets syfte är att säkerställa att de av fullmäktige för dottersamfunden ställda ägarpolitiska riktlinjerna och de verksamhetsmässiga och ekonomiska målen

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl Förbundskansliet 10/2013. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl Förbundskansliet 10/2013. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Tisdag 24 september 2013, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 76 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 77 Protokolljustering...

Läs mer

86 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Rättelseyrkan; Holmgård Maria 116

86 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Rättelseyrkan; Holmgård Maria 116 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 5/2014 112 Svenska skolsektionen Tid 16.06.2014 kl. 08.30 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 86 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare

Läs mer

STST Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Kalliosaari, tfn

STST Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Kalliosaari, tfn Stadsstyrelsen 145 09.05.2016 Stadsstyrelsen 176 06.06.2016 Stadsfullmäktige 39 29.06.2016 Stadsstyrelsen 217 08.08.2016 Stadsstyrelsen 247 22.08.2016 Stadsfullmäktige 52 31.08.2016 TJÄNSTEN SOM BILDNINGSDIREKTÖR

Läs mer

Arbetsordning för fullmäktige Fullmäktige

Arbetsordning för fullmäktige Fullmäktige 1 ARBETSORDNING FÖR FULLMÄKTIGE I KAPITLET SAMMANTRÄDEN OCH BEHANDLING AV ÄRENDEN 1 Sammanträden Fullmäktige håller ordinarie sammanträden minst två gånger om året. Fullmäktige skall senast vid sitt sammanträde

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05 Sammanträdesdatum: 22.08.2012 Nr: 7 Paragrafer: 115-123 Plats och tid Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05 Beslutande Brage Wilhelms, kommunstyrelsens ordförande

Läs mer

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 INSTRUKTION för Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 Instruktionen träder i kraft den 1 januari 2016 INSTRUKTION FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 13.9.2017 4 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande 13.9.2017 kl 18:30 20.30 kommungården i Jomala

Läs mer

Sökandens adress och andra kontaktuppgifter:

Sökandens adress och andra kontaktuppgifter: ANSÖKAN TILL PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN Vi ber att Patent- och registerstyrelsen beviljar tillstånd att grunda stiftelsen [stiftelsens namn] och fastställer stiftelsens stadgar. Helsingfors, den 6 september

Läs mer

Styrelsen P R O T O K O L L

Styrelsen P R O T O K O L L Styrelsen 07 2016 P R O T O K O L L 15.09.2016 Styrelsen 15.09.2016 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 07/2016 Tid: 15.09.2016 kl. 14:30 Plats: Inveon, Lundagatan ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum Nr Kommunstyrelsen Inger Björling. Geta den 29 november 2016

Organ Sammanträdesdatum Nr Kommunstyrelsen Inger Björling. Geta den 29 november 2016 PROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr Kommunstyrelsen 29.11.2016 17 Sammanträdestid Sammanträdesplats Tisdagen den 29.11.2016 kl. 18:30-20.55 Kommunkansliet Beslutande Camilla Andersson (ordförande) Kjell

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-09-28 16:00 Möteskallelse Onsdagen 28.9.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

- förändrade av Delegationens nionde ordinarie session 2008. Stadgar för Sverigefinländarnas delegation, antagna av sessionen år 2005

- förändrade av Delegationens nionde ordinarie session 2008. Stadgar för Sverigefinländarnas delegation, antagna av sessionen år 2005 Stadgar - förändrade av Delegationens nionde ordinarie session 2008 Sverigefinländarnas delegation Ruotsinsuomalaisten valtuuskunta Stadgar för Sverigefinländarnas delegation, antagna av sessionen år 2005

Läs mer

PROTOKOLLSIDA. Organ nr Sida 1 Omsorgsnämnden 4/2019

PROTOKOLLSIDA. Organ nr Sida 1 Omsorgsnämnden 4/2019 SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA nr Sida 1 Omsorgsnämnden 4/2019 Sammanträdestid Tisdagen den 27.8.2019 kl. 19 2120 Sammanträdeslokal Tallgården Närvarande Petter Johansson, ordförande Ulla-Britt Dahl Erik Schütten

Läs mer

Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Tisdag kl

Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Tisdag kl Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Nr Paragrafer 11.6.2019 3 15-18 Plats och tid Beslutande Frånvarande Övriga deltagande Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Tisdag 11.6.2019 kl. 20.00 20.25. Pia Eriksson,

Läs mer

PARGAS STAD PROTOKOLL 2/13 Revisionsnämnden 2013-2016. Tid och plats: Stadshuset, STYRHYTTEN 30.10.2013 kl. 16:00 20.55

PARGAS STAD PROTOKOLL 2/13 Revisionsnämnden 2013-2016. Tid och plats: Stadshuset, STYRHYTTEN 30.10.2013 kl. 16:00 20.55 1 PARGAS STAD PROTOKOLL 2/13 Revisionsnämnden 2013-2016 Tid och plats: Stadshuset, STYRHYTTEN 30.10.2013 kl. 16:00 20.55 Närvarande: Ordinarie: Ted Bergman (ordf.) Tommy Nymalm (vice ordf.) 16:10 20:55

Läs mer

15 Sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare Godkännande av föredragningslistan Information om Kanäs 23

15 Sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare Godkännande av föredragningslistan Information om Kanäs 23 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 3/2017 20 Koncernsektionen Tid Torsdag 09.11.2017 kl. 14.00 Plats Kanäs Ärenden som skall behandlas Sida 15 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 22 16 Val av protokolljusterare

Läs mer

Stadshuset, stadsstyrelsens rum. 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 3. 3 Godkännande av föredragningslista 4

Stadshuset, stadsstyrelsens rum. 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 3. 3 Godkännande av föredragningslista 4 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2018 1 Revisionsnämnden Tid Tisdag 30.01.2018 kl. 15.00 Plats Stadshuset, stadsstyrelsens rum Ärenden som skall behandlas Sida 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 3 2

Läs mer

Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun

Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun Kommunfullmäktige 70 08.04.2013 Kommunstyrelsen 355 02.11.2015 Kommunfullmäktige 124 16.11.2015 Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun Kommunfullmäktige 08.04.2013

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdestid Måndagen den kl. 19:00 Sammanträdesplats Kommunkansliet SN 114 SN 115 SN 116 F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A Kallelse och beslutförhet Val av protokolljusterare,

Läs mer

Vid stämman var de aktieägare som framgår av den vid stämman fastställda röstlängden närvarande eller representerade.

Vid stämman var de aktieägare som framgår av den vid stämman fastställda röstlängden närvarande eller representerade. :S Tid: Plats: Närvarande: [dag] kl. [tid] [plats] Vid stämman var de aktieägare som framgår av den vid stämman fastställda röstlängden närvarande eller representerade. 1 ÖPPNANDE AV STÄMMAN [Närvarande

Läs mer

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 1/10

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 1/10 TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 1/10 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 16.2.2010 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Charlotta Andström, protokollförare - Christer

Läs mer

Styrelsen P R O T O K O L L

Styrelsen P R O T O K O L L Styrelsen 09 2015 P R O T O K O L L 23.11.2015 Styrelsen 23.11.2015 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 09/2015 Tid: 23.11.2015 kl. 15:00 Plats: Inveon, Edelfeltsstigen ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Tid Fredag 24.10. 2008 kl.16.00 16.50 Plats Allaktivitetshuset Snäckan. *Christjan Brander, sekreterare

Tid Fredag 24.10. 2008 kl.16.00 16.50 Plats Allaktivitetshuset Snäckan. *Christjan Brander, sekreterare Mötesdag - kokouspäivä 24.10. Nr: 9/ sida: 1 Uppgifter om sammanträdet Tid Fredag 24.10. kl.16.00 16.50 Plats Allaktivitetshuset Snäckan Närvarande ledamöter (samt anteckning om vem som fungerade som ordförande)

Läs mer

LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN

LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN 7.12.2017 31.5.2018 Godkänt 7.12.2017 Innehåll 1. Organisering av beredningen av landskapsreformen och

Läs mer

Övriga deltagande: Christine Perjala, beredning, föredragning, protokollförare. tfn , e.post

Övriga deltagande: Christine Perjala, beredning, föredragning, protokollförare. tfn , e.post Tid och plats: 18.2.2016 klo 17.00-17.35, Munkabacken 51, Lojo Beslutfattare Egentliga medlemmar Ersättande medlemmar x Seija Kannelsuo, ordförande Raseborg Petri Kajander Raseborg x Eva Roos, viceordförande

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN KOMMUNSTYRELSE

ECKERÖ KOMMUN KOMMUNSTYRELSE SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdestid Tisdagen den kl. 19:00 22.00 Sammanträdesplats Kommunkansliet F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A KS 287 Kallelse och beslutförhet KS 288 Val av protokolljusterare,

Läs mer

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL RÄDDNINGSOMRÅDE ÅLANDS LANDSKOMMUNER Organ Sammanträdesdatum Nr Räddningsområde Ålands landskommuner 25.4.2018 3 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 25.4.2018 kl

Läs mer

Styrelsen K A L L E L S E

Styrelsen K A L L E L S E Styrelsen 02 2018 K A L L E L S E 1.3.2018 Styrelsen 1.3.2018 s. 2 FÖREDRAGNINGSLISTA 02/2018 Tid: 1.3.2018 kl. 15:00 Plats: Inveon, LUNDAGATAN ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 9 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

För att uppfylla sitt ändamål kan stiftelsen

För att uppfylla sitt ändamål kan stiftelsen 1( 6) STIFTELSEN DIAKONISSANSTALTEN I HELSINGFORS SR 1 NAMN OCH HEMORT Stiftelsens namn är Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr, på svenska Stiftelsen Diakonissanstalten i Helsingfors sr och på engelska

Läs mer

8 Konstaterande av beslutförhet Val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Anmälningsärenden 16

8 Konstaterande av beslutförhet Val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Anmälningsärenden 16 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 2/2015 1 Sektionen för småbarnsfostran Tid 28.04.2015 kl. 18.00 19.40 Plats Ämbetshuset, Topeliusesplanaden 7 Ärenden som skall behandlas Sida 8 Konstaterande av beslutförhet 13

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE. X Kerstin Ivarsson X Regina Pettersson X Raul Petrell X Nils Eriksson

Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE. X Kerstin Ivarsson X Regina Pettersson X Raul Petrell X Nils Eriksson Nummer 1/2017 Sammanträdestid kl. 15.00 16.00 Sammanträdesplats Beslutande Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE MEDLEMMAR X Göran Stenros X Britt Pettersson X Viking Danielsson

Läs mer

Kommungården, nämndrummet. Harju, Kari Sandvik, John-Erik kl Byggmästar, Liane Lindgren, Hans-Erik Stenfors, Maarit

Kommungården, nämndrummet. Harju, Kari Sandvik, John-Erik kl Byggmästar, Liane Lindgren, Hans-Erik Stenfors, Maarit - SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2/2017 2/14 Sammanträdestid Måndagen den 13 november 2017, kl. 16:31 17:47 Sammanträdesplats Kommungården, nämndrummet Beslutande: Ersättare: Harju, Kari Sandvik, John-Erik kl.

Läs mer

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort 1/6 Stadgar Godkänt av föreningens höstmöte 14.11.2011 1 Namn och hemort Föreningens namn är Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta ry Delegationen för stiftelser och fonder rf. Föreningens språk är

Läs mer

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige )

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige ) Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige 28.1.2014 8) 1 Ungdomsfullmäktiges syfte och mål översättning Verksamhetsidé Ungdomsfullmäktige representerar ungdomarna och är ett sakkunnigorgan

Läs mer

K O N C E R N D I R E K T I V

K O N C E R N D I R E K T I V K O N C ERNDIREKTIV KIMITOÖNS KOMMUN Godkänt av fullmäktige 7.12.2011 1. KONCERNDIREKTIVETS MÅL OCH SYFTE Koncerndirektivet har som mål att bilda ett gemensamt synsätt och att stöda uppnåendet av de gemensamma

Läs mer

Måndagen den 15 maj 2017, kl Pedersöre kommungård, Bennäs

Måndagen den 15 maj 2017, kl Pedersöre kommungård, Bennäs PEDERSÖRE KOMMUN Kommunala samarbetsnämnden i Pedersörenejden PROTOKOLL 15.05.2017 13 Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Måndagen den 15 maj 2017, kl. 9.00 11.10. Pedersöre kommungård, Bennäs Beslutande

Läs mer

och stadsstyrelsen godkända målen. Direktionen har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare.

och stadsstyrelsen godkända målen. Direktionen har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare. 3 01 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS DJURGÅRD Godkänd av stadsfullmäktige den 11 februari 2015 1 Verksamhetsområde 2 Direktionen 3 Föredragning Direktionen för Helsingfors stads djurgård förvaltar

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid: Måndag 2.11.2015 kl. 16.30 Sammanträdesplats: Omsorgsbyrån i Helsingfors, Byholmsgränden 7 A Närvarande/beslutande Kari Hagfors, ordf. Anita Spring, vice

Läs mer

SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA

SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA Nr Sida Kommunstyrelsen 13/2011 1 Sammanträdestid Tisdagen den 13.9.2011, kl.19.00-19.10 Sammanträdeslokal Brandstationen i Finby Närvarande Christer Mattsson, ordförande Ulla-Britt

Läs mer

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2014 1 Sektionen för småbarnsfostran Tid 18.03.2014 kl. 18.30 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 1 Konstaterande av beslutförhet 3 2 Val av protokolljusterare

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdestid Måndagen den kl. 19:00 Sammanträdesplats Kommunkansli F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A SN 118 SN 119 SN 120 SN 121 SN 122 SN 123 SN 124 SN 125 SN 126 SN 127 SN 128

Läs mer

KOTKA STAD PROTOKOLL Nr 3/2017

KOTKA STAD PROTOKOLL Nr 3/2017 KOTKA STAD PROTOKOLL Nr 3/2017 Sektionen för kollektivtrafik SAMMANTRÄDES 03.10.2017 kl. 17:00 TID SAMMANTRÄDES PLATS Stadshuset, 4:e vån., sammanträdesrum 4 ÄRENDEN SOM BEHANDLAS Närvarande... 1 14 Protokollsjusterare...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 26.9.2018 2/18 Tid: Onsdagen den 26 september 2018 kl. 9.30-11.00 Plats: Lantbrukskansliet i Godby Närvarande: Ordinarie: X Jan Salmén, ordf. Saltvik X Erja Nordqvist,

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 02.03.2011 Nr: 2 Paragrafer: 9-13 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 2 mars 2011 kl. 19.00-19.20 Raija-Liisa Eklöw, kommunfullmäktiges

Läs mer

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 1/ (12) Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 1/ (12) Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 1/2016 1 (12) Information om sammanträdet Tid Torsdag 26.5.2016 kl. 10.00 17.00 Fredag 27.5.2016 kl. 8.00 12.35 Plats Kommunernas hus, stora föreläsningssalen och konferensrummen

Läs mer

STYRGRUPPEN FÖR UTREDNINGEN OM SAMMANSLAGNING AV KOMMUNERNA I ÖSTRA NYLAND

STYRGRUPPEN FÖR UTREDNINGEN OM SAMMANSLAGNING AV KOMMUNERNA I ÖSTRA NYLAND ASKOLA LAPINJÄRVI LOVIISA MYRSKYLÄ PORNAINEN PORVOO SIPOO LAPPTRÄSK LOVISA MÖRSKOM BORGNÄS BORGÅ SIBBO STYRGRUPPENS MÖTE 3/2013 12.12.2013 Promemoria STYRGRUPPEN FÖR UTREDNINGEN OM SAMMANSLAGNING AV KOMMUNERNA

Läs mer

Skullbacka, Bengt-Johan Dalvik, Sixten Forsberg, Anders Brännkärr, Malin Bjon, Inger. Kronoby, den 14 november Kronoby, den 15 november 2018

Skullbacka, Bengt-Johan Dalvik, Sixten Forsberg, Anders Brännkärr, Malin Bjon, Inger. Kronoby, den 14 november Kronoby, den 15 november 2018 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 15/2018 15/344 Sammanträdestid Måndagen den 12 november 2018 kl. 15:46-15:51 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Byggmästar, Liane Myllymäki, Tapani Lindgren,

Läs mer

STST Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Kalliosaari, tfn

STST Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Kalliosaari, tfn Stadsstyrelsen 144 09.05.2016 Stadsstyrelsen 175 06.06.2016 Stadsstyrelsen 203 20.06.2016 Stadsfullmäktige 38 29.06.2016 TJÄNSTEN SOM BITRÄDANDE STADSDIREKTÖR STST 09.05.2016 144 Beredning och tilläggsuppgifter:

Läs mer

Sottunga skola, kommunens mötesrum STYRELSEMEDLEMMAR ERSÄTTARE. Kennet Lundström, sekreterare Göran Stenros, kommunfullmäktiges ordförande

Sottunga skola, kommunens mötesrum STYRELSEMEDLEMMAR ERSÄTTARE. Kennet Lundström, sekreterare Göran Stenros, kommunfullmäktiges ordförande Nummer 4/2017 Sammanträdestid kl. 14.00 16.30 Sammanträdesplats Sottunga skola, kommunens mötesrum STYRELSEMEDLEMMAR ERSÄTTARE Beslutande x Björn Rönnlöf, ordf Inga-Lill Pettersson x Märta Grunér, vice

Läs mer

Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors.

Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors. Stiftelsen Culturas stadgar 1 Stiftelsens namn och hemort Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors. 2 Ändamål Stiftelsens ändamål är att utveckla och stärka den ryskspråkiga

Läs mer

Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag

Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag Fullmäktige 17 11.04.2016 Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag 431/05.11.00/2013, 1420/05.11.00/2016 SOCHVUTS 13 Social-

Läs mer

FÖRSAMLINGSRÅDET

FÖRSAMLINGSRÅDET FÖRSAMLINGSRÅDET 140513 13.5.2014 Plats och klockslag Församlingshemmet, brasrummet sal 4, kl. 18.00 Närvarande mar HÖGLUND, Lars-Henrik ordförande KULLBERG, Inger vice ordförande GUSTAFSSON, Siv HIETA,

Läs mer

HELSINGFORS STAD DEGERÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 1/18 (1/2)

HELSINGFORS STAD DEGERÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 1/18 (1/2) HELSINGFORS STAD DEGERÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 1/18 (1/2) Datum: 28.2.18 Tid: 17.30 Plats: Degerö lågstadieskola Adress: Borgbyggarvägen 16 Närvarande: Ledamöter Niklas Rönnberg ordförande Heidi Lithén

Läs mer

Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER

Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER 1 kap. KOMMUNALFÖRBUNDET 1 Kommunalförbundets namn och hemort Kommunalförbundets namn är Oasen boende- och vårdcenter k.f. med arbetsnamnet

Läs mer

STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR ÅBO AKADEMI SR 1 NAMN OCH HEMORT

STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR ÅBO AKADEMI SR 1 NAMN OCH HEMORT STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR ÅBO AKADEMI SR 1 NAMN OCH HEMORT 2 ÄNDAMÅL Stiftelsens namn är Stiftelsen för Åbo Akademi sr, på finska Åbo Akademin säätiö sr och på engelska Åbo Akademi University Foundation

Läs mer

Styrelsen PROTOKOLL

Styrelsen PROTOKOLL Styrelsen 07 2011 PROTOKOLL 5.7.2011 Styrelsen 5.7.2011 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 7/2011 Tid: 5.7.2011 kl. 15.00 Plats: Inveon kultur, Lundagatan 8 ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

STADGAR FÖR AUGUST LUDVIG HARTWALLS STIFTELSE. Stiftelsens namn och hemort

STADGAR FÖR AUGUST LUDVIG HARTWALLS STIFTELSE. Stiftelsens namn och hemort STADGAR FÖR AUGUST LUDVIG HARTWALLS STIFTELSE 1 Stiftelsens namn och hemort Stiftelsens namn är August Ludvig Hartwalls stiftelse, på finska August Ludvig Hartwallin säätiö och på engelska The Foundation

Läs mer

LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 1/2016 1. Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot

LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 1/2016 1. Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 1/2016 1 Stadsfullmäktige TID 20.01.2016 kl. 18:00 PLATS Harjurinteen koulu, Bangatan 1 NÄRVARANDE Isotalo Arja ordförande Liljestrand Tom I vice ordförande Lepola Janne

Läs mer

Mötets konstituering Laglighetsövervakning av tjänsteinnehavarbeslut BILDN 102 Bildningsnämndens ekonomiska utfall 1-9/2011

Mötets konstituering Laglighetsövervakning av tjänsteinnehavarbeslut BILDN 102 Bildningsnämndens ekonomiska utfall 1-9/2011 nr 11/2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDN 100 BILDN 101 Mötets konstituering Laglighetsövervakning av tjänsteinnehavarbeslut BILDN 102 s ekonomiska utfall 1-9/2011 BILDN 103 Övriga ärenden BILDN 104 Utlåtande

Läs mer

Inofficiell översättning från finska

Inofficiell översättning från finska :S Tid: kl. 15.00 Plats: Närvarande: Kongressflygeln, Helsingfors Mässcenter, Mässplatsen 1, Helsingfors Vid stämman var de aktieägare som framgår av den vid stämman fastställda röstlängden närvarande

Läs mer

Styrelsen 10 2013 PROTOKOLL 12.12.2013

Styrelsen 10 2013 PROTOKOLL 12.12.2013 Styrelsen 10 2013 PROTOKOLL 12.12.2013 Styrelsen 12.12.2013 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 10/2013 Tid: 12.12.2013 kl. 11.00 Plats: Inveon, Edelfeltsstigen 1 ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer