Datum Diarienummer PVV Detaljbudget Närhälsan vårdval. Närhälsan vårdval. Detaljbudget Helår 201 9

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum Diarienummer PVV Detaljbudget Närhälsan vårdval. Närhälsan vårdval. Detaljbudget Helår 201 9"

Transkript

1 Datum Diarienummer PVV Detaljbudget 2019 Närhälsan vårdval Närhälsan vårdval Detaljbudget Helår 201 9

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Mål och fokusområden Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Klimatutsläppen från fossilbränsle i Västra Götaland samt verksamhetens direkta miljöpåverkan ska minska Minska verksamheternas avfallsmängder och verka för cirkulära affärsmodeller samt skärpta miljökrav vid upphandlingar En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa Sjukvårdens förmåga att skapa mesta möjliga värde för patienten ska förbättras Uppfylla vårdgarantin Förstärka primärvården och den nära vården Förbättra akutvårdskedjan Utveckla digitala vårdformer och tjänster Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella jämförelser Västra Götalandsregionen ska erbjuda god arbetsmiljö för medarbetarna, kunna behålla och rekrytera rätt kompetens Möjligheterna till karriär- och kompetensutveckling ska förbättras Fortsätta utveckla modellen för lönekarriär och kompetensutveckling Stimulera uppgiftsväxling, nya arbetssätt och arbetsrotation Utveckla arbetsgivarvarumärket Arbetsmiljön ska förbättras och sjukfrånvaron ska minska Satsa på ledarskap Systematisera arbetsmiljöarbetet, breddinföra goda exempel och utveckla det hälsofrämjande arbetet Utveckla och erbjuda moderna anställningsformer samt pröva arbetstidsmodeller...13 Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

3 3 Ökat fokus på kostnadskontroll, ekonomi i balans, tillgänglighet och produktivitet Kostnadskontroll samt ekonomi och verksamhet i balans Tillgänglighet Produktivitet Ekonomiska förutsättningar Ekonomiskt resultat SD02 Sammanställd detaljbudget Utförare hälso- och sjukvård Eget kapital och obeskattade reserver Investeringar...21 Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

4 1 Sammanfattning Fokusområden 2019 för Närhälsan: Ökad digitalisering Vidareutveckla Närhälsan Online för att kunna erbjuda onlinebesök till andra yrkesgrupper. Öka möjligheten till hem/distansmonitorering. Öka patientens delaktighet i sitt eget vårdbesök via automatiserad anamnesupptagning. Vara delaktig i införandet av Framtidens vårdinformationsmiljö. Tillgänglighet Flera kontaktvägar där vi använder digitaliseringens möjligheter för att nå en hög tillgänglighet. Fortsätta genomföra behovs- och kapacitetsplaneringen och löpande översyn av verksamheternas arbetsflöden. Uppgiftsväxling där rätt kompetens arbetar med rätt arbetsuppgifter och på toppen av sin kompetens. Nära vård Utveckla vård i hemmet och delta i det fortsatt utvecklingsarbetet av Närvårdscentra, hemsjukvårdsläkarkoncept samt mobila team. God samverkan mellan sjukhus- och primärvård samt kommunal hälso- och sjukvård. Listning Vi arbetar efter målsättningen enligt marknads- och etableringsstrategin att nå en marknadsandel på 60 procent för vårdcentraler, vilket innebär att vi behöver öka antal listade. Vi planerar att under de närmaste åren etablera nya vårdcentraler runt om i regionen. Arbetsgivarvarumärket God arbetsmiljö där vi tar tillvara på engagemang, skapar delaktighet och erbjuder kontinuerlig fortbildning. Våra chefer har ett kommunikativt och resultatinriktat ledarskap, där de är bärare av kulturen. Vi inför karriärutvecklingsmodellerna. Högsta kvalitet Vi jämför våra resultat och lär av varandra och följer utvecklingen av den medicinska kvaliteten. Vi arbetar med kvalitetsdriven verksamhetsutveckling och ska öka Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

5 förbättringskunskap och förändringsledning inom förvaltningens verksamheter och dess chefer/medarbetare. Vi medverkar i arbetet kring primärvårdskvalitet. Utmaningar I och med beslutet om en ny förvaltning för styrelsen för regiongemensam hälso- och sjukvård finns en osäkerhet i hur detta kommer att påverka verksamheterna, både vad gäller samverkan och de effektiviseringsmöjligheter som ligger i att ha en större förvaltning. Ekonomi Närhälsans vårdvalsverksamhet har 2019 en budgeterad omsättning på 4934 mnkr (prognos 2018:4742 mnkr). Det budgeterade resultatet för 2019 uppgår till -28 mnkr, varav vårdcentralerna har ett budgeterat resultat på -30 mnkr och rehab +2 mnkr. Resultatet före avkastningskravet till ägaren uppgår till -3 mnkr. De nya ersättningarna för vårdcentral enligt Krav- och kvalitetsboken (KoK-boken) 2019 innebär vid en simulering utifrån oförändrade förutsättningar (volymer etc) en ökad intäkt på ca 1% jämfört med Tillsammans med ett beräknat kostnadsindex på 2,5% innebär detta en negativ finansiell effekt på drygt 50 mnkr. Detta innebär försämrade ekonomiska förutsättningar att driva och utveckla primärvården. För flera av våra vårdcentraler kommer 2019 därmed att innebära stora anpassningar av verksamheten och i vissa fall strukturella åtgärder i syfte att nå en ekonomi i balans. Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

6 2 Mål och fokusområden 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Klimatutsläppen från fossilbränsle i Västra Götaland samt verksamhetens direkta miljöpåverkan ska minska Närhälsan har tagit fram en handlingsplan för förvaltningen som baseras på VGR:s miljöplan för åren I förvaltningens handlingsplan finns följande aktiviteter för 2019 planerade: Genomföra projekt för att minska resorna med privatbil i tjänst på några av de enheter som betalar ut mest ersättning. Följa upp användningen av elcyklar (inköpta med klimatväxlingsmedel) jämfört med körda mil i tjänst på enheten. Förutom dessa aktiviteter på en övergripande nivå bör nämnas att det även är grundkrav i miljödiplomeringen att arbeta med frågan om resor och transporter Minska verksamheternas avfallsmängder och verka för cirkulära affärsmodeller samt skärpta miljökrav vid upphandlingar Minska verksamhetens avfallsmängder och verka för cirkulära affärsmodeller samt skärpta miljökrav vid upphandlingar. Närhälsan har tagit fram en handlingsplan för förvaltningen som baseras på VGR:s miljöplan för åren Närhälsan har valt att fokusera på aktiviteter som minskar verksamhetens avfallsmängder. Ett led i förvaltningens arbete med ovanstående fokusområde påbörjades redan 2018 då en utbildningsdag för samtliga miljöombud handlade om minskad konsumtion. I förvaltningens handlingsplan finns följande aktiviteter för 2019 planerade: Delta i fortsatt utveckling av TaGe (utveckling av internt Blocket). Fortsatt utveckling av koncept kring inköp av möbler för väntrum, personalrum etc. Utveckla arbetssätt så att det i samband med renovering/nybyggnation är möjligt att återbruka minst 25 % av inredningen. Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

7 2.2 En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagandet av personer med psykisk sjukdom förbättras genom: att som en del i den nya kunskapsorganisationen, stödja framtagandet samt implementeringen av nya medicinska- och metodmässiga riktlinjer, att medverka i lämpliga samverkansformer kring psykisk ohälsa, tex med Kunskapscentrum för psykisk hälsa (KPH), att stödja införandet och utvecklingen av den nationella IT-plattformen Stöd och Behandling med program för behandling av psykisk ohälsa, att fortsatt använda Vårdsamordnare som funktion för ett samordnat, strukturerat omhändertagande, en aktiv uppföljning av förlopp och behandling för patienter med mild till medelsvår depression, ångestsyndrom och stressutlöst psykisk ohälsa, att fortsatt utveckla arbetsformerna inom uppdraget för Närhälsans psykologiråd, att fortsätta utveckla formerna för patientcentrerat arbetssätt och en hög patientinvolvering Stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa Närhälsan säkrar först linjens förmåga att möta psykisk ohälsa genom: att öka antal vårdcentraler, med tilläggsuppdrag "Ungas psykiska hälsa", att fortsatt utveckla interna stöd samt användandet av triagemodellen för verksamheternas dagliga arbete relaterat till psykisk ohälsa, att implementera fastställd ansvarsfördelning mellan primärvård och barn- och ungdomspsykiatrin Sjukvårdens förmåga att skapa mesta möjliga värde för patienten ska förbättras Närhälsans bidrag inom detta område sker samlat utifrån medverkan i arbetet med omställningen av vården i Västra Götalandsregionen och dess fyra programområden, vilka är tydligt kopplade till förvaltningens affärsplan. Under 2019 kommer Närhälsan särskilt fokusera på den nära- och tillgängliga vården, vilket innebär: att införa fler möjligheter till digitala vårdmöten- och behandlingsformer, tex fortsatt arbete med implementering och utveckling av verktyget Stöd och Behandling Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

8 (SoB) samt verktyg kring intelligent patienttriage för säkert och effektivt flöde på vårdcentral och mottagning, att identifiera och utveckla nya former av vård i hemmet, tex hemmonitorering, att fortsatt ge en hög servicenivå till våra patienter, att fortsatt utveckla vår förmåga till ett personcentrerat arbetssätt, att fortsatt verka för en hög grad av patientinvolvering via patientråd och fokusgrupper, att Närhälsan deltar i den nationella patientenkäten samt genomför en egen patientenkät en gång per år, att öka den patientupplevda kontinuiteten inom vården, tex för patienter med kroniska besvär, att medverka till en sömlös vård för patienterna vid vårdens övergångar, tex via fortsatt arbete kring samordnad individuell plan (SIP) Uppfylla vårdgarantin Från avser vårdgarantin: att den som är i behov av vård ska garanteras en medicinsk bedömning av läkare eller annan legitimerad vårdpersonal inom tre dagar, att patienten skall få telefonkontakt med primärvården samma dag som denne sökt kontakt. Närhälsan ökar sin förmåga att uppnå hög tillgänglighet samt uppfylla vårdgarantin genom: att fortsatt genomföra behovs- och kapacitetsplaneringen på enheter där så bedöms som nödvändigt, i syfte att säkra god bemanningsplanering, att fortsatt utveckla nya typer av digitala tjänster- samt vårdmöten, att fortsatt genomföra löpande översyn av verksamheternas arbetsflöden, vilket ger förutsättningar för en ökad tillgänglighet, tex olika typer av drop-in verksamhet, att via uppgiftsväxling verka för att rätt kompetens jobbar med rätt arbetsuppgifter inom respektive verksamhet Förstärka primärvården och den nära vården Närhälsan skall, med hänsyn tagen till arbetet med omställningen av vården i Västra Götalandsregionen och dess fyra programområden, fokusera på: att säkra förståelse och kunskap kring kvalitetsdriven verksamhetsutveckling, förbättringskunskap och förändringsledning inom förvaltningens verksamheter och dess chefer/medarbetare, att öka tillgängligheten genom att nyttja och utveckla nya digitala tjänster, tex utökad online verksamhet samt hem/distansmonitorering, att delta i det fortsatt utvecklingsarbetet av Närvårdscentra, hemsjukvårdsläkarkoncept Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

9 samt mobila team, att fortsatt verka för god samverkan mellan sjukhus- och primärvård samt kommunal hälso- och sjukvård, tex fortsatt arbete med samordnad individuell plan vid utskrivning (SIP), att fortsatt utveckla vår förmåga till ett personcentrerat arbetssätt och patientinvolvering i verksamheternas utveckling Förbättra akutvårdskedjan Närhälsan ska förstärka akutvårdkedjan genom: att använda framtaget triageverktyg på vårdcentral i syfte att bedöma allvarlighet- och brådskandegrad utifrån patientens symptom, att fortsätta utveckla nya digitala tjänster och kontaktytor, i syfte att öka tillgängligheten för patienter med akuta besvär, tex utveckla webbtidbok ytterligare, att medverka i samverkansprojekt för att utveckla nya akuta vårdformer och strukturer, tex pilot av Närakut, att Närhälsan Online används för lättakuta besvär Utveckla digitala vårdformer och tjänster Närhälsan ska utveckla digitala vårdformer och tjänster genom: att nyttja befintlig och ny teknik för att utveckla digitala vårdmöten tex förmåga att erbjuda videotjänster mellan vårdpersonal och patient, att med digitala tjänster öka möjligheten till vård- och uppföljningsinsatser i patientens hemmiljö, tex hem/distansmonitorering, att webbtidbokning överföras till ny etjänst (1177), att med nya digitala tjänster öka möjligheten för patientens delaktig i besluten kring sin egen vård, att vidareutveckla Närhälsan Online för att kunna erbjuda onlinebesök också till andra yrkesgrupper, att vara delaktig i införandet av Framtidens vårdinformationsmiljö Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras Närhälsan skall utveckla den medicinska kvaliteten och öka den organisatoriska effektiviteten genom: att i linje med omställningens arbete delta i utformningen av den nya kunskapsorganisationen, att med utvalda kvalitetsmått samt dess variationer följa utvecklingen av den medicinska kvalitén, Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

10 att medverka i arbetet kring Primärvårdskvalitet, vilket är ett nationellt verktyg för öppna jämförelser av medicinska processer på enhetsnivå, att genomföra behovs- och kapacitetsplanering på verksamheter där så bedöms lämpligt, att fortsatt genomföra controllingrundor samt fördjupade analyser i syfte att bättre förstå variationer och mönster inom verksamheternas produktion Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner Närhälsan kommer arbeta för att minska antalet vårdskador genom: att avvikelser från verksamheten och klagomål från patienter samt patientnämnderna utreds, att handlingsplaner upprättas och följs upp och riktlinjer tas fram för hela förvaltningen när det är befogat, att kunskap om riktlinjer sprids systematiskt, att årligen mäta följsamhet till basala hygienrutiner i all verksamhet, att all vårdpersonal skall göra hygienkörkortet, att remisshantering är ett fokusområde Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella jämförelser Närhälsan skall verka för att samtliga verksamheter skall prestera bättre än genomsnittet i nationella jämförelser genom: att leverera data till relevanta kvalitetsregister samt följa upp resultat, att medverka i det nationella arbetet kring Primärvårdskvalitet, att löpande följa upp våra verksamheter utifrån de kvalitetsindikatorer som anges i Krav- och kvalitetsboken och vid behov besluta om åtgärder, att löpande och i dialog med verksamhetens enheter genomföra intern controlling/uppföljning av kvalitet, produktion och ekonomi. 2.3 Västra Götalandsregionen ska erbjuda god arbetsmiljö för medarbetarna, kunna behålla och rekrytera rätt kompetens Möjligheterna till karriär- och kompetensutveckling ska förbättras Det ska finnas goda möjligheter till karriär och kompetensutveckling i Närhälsan. Med karriär avses inte bara viljan att ta ett chefskap utan även att utvecklas inom sin profession. Närhälsan har internt utvecklingsprogram för teamledare och ett chefsutvecklingsprogram för nya chefer. Under 2019 fortsätter Närhälsans stora satsning på fortbildning för sjuksköterskor. Samtliga sjuksköterskor ska erbjudas en fortbildning om fem heldagar med syfte att stärka Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

11 deras medicinska kunskaper så att arbetet med telefonrådgivning och triagering utvecklas ytterligare. Inom ramarna för Närhälsans fortbildningsråd planeras och genomförs utbildningar som är av strategisk karaktär för våra verksamheter. Resultat: Andelen chefer som rekryteras internt ska öka. Alla medarbetare ska ha individuella utvecklingsplaner där kompetensutvecklingsbehovet knyts till affärsplanens mål. Alla medarbetare ska ha utvecklingssamtal med sin närmaste chef minst en gång per år. Alla specialistläkare ska ha minst tio kompetensutvecklingsdagar per år. Närhälsan har infört en strategi för kollegialt utbyte. Syftet är att säkra att professionella möten och kunskapsöverföring sker kvalitetssäkrat. Närhälsan har utarbetat en strategi för det strategiska ledarskapet. Syftet är att säkra att den medicinska och den administrativa ledningsorganisationen krokat arm och samarbetar kring kvalitetsutvecklingen inom verksamheten Fortsätta utveckla modellen för lönekarriär och kompetensutveckling De regiongemensamma karriärutvecklingsmodellernas syfte är att tydliggöra utvecklingsmöjligheterna inom professionen. Genom dessa möjligheter vill Närhälsan behålla medarbetare med hög kompetens i den patientnära vården. Modellen för sjuksköterskor påbörjades att införas under Under 2019 fortsätter implementeringen med bland annat fysioterapeut och arbetsterapeut. Resultat: Nöjdare medarbetare. Minskad personalomsättning Stimulera uppgiftsväxling, nya arbetssätt och arbetsrotation Närhälsans arbete med uppgiftsväxling bygger på regionens sex kriterier för uppgifts- och kompetensväxling: Patientnytta, bidra till god kompetensförsörjning, kostnadseffektivitet, karriärutveckling, frigöra kapacitet för svårrekryterade yrkesgrupper samt ny metod/teknik. Arbete pågår kontinuerligt för att identifiera arbetsuppgifter som kan utföras av annan yrkesgrupp än vad som görs idag. Det handlar både om att utöka ansvaret för olika yrkesgrupper för att de ska ta över arbetsuppgifter men också att förändra uppgiftsfördelningen mellan yrkesgrupper. Det ger en möjlighet för alla medarbetare att utvecklas i sitt jobb. Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

12 Uppgiftsväxling bidrar till att verksamheterna tillvaratar befintlig kompetens på bästa sätt och målsättningen är att se effekterna på produktion, patientsäkerhet och medarbetarnas arbetsmiljö. Under året fortsätter arbetet med bland annat: sjuksköterske/distriktssköterskeuppgifter identifieras och kan växlas över till undersköterskor. Fortbildning pågår i moduler för undersköterskorna, administrativa processer som idag utförs av läkare kan effektiviseras och uppgiftsväxlas till annan profession till exempel intyg, remisser och sjukskrivning de första 14 dagarna Utveckla arbetsgivarvarumärket Närhälsan har ett pågående arbete med kommunikation och profilering av oss som arbetsgivare sedan De områden som vi ska fokusera på: Varumärkesplattformen. Rekrytering och kommunikation. Arbetsmiljö och kvalitet Arbetsmiljön ska förbättras och sjukfrånvaron ska minska Satsa på ledarskap Det ska finnas bra förutsättningar för chefer på alla nivåer i Närhälsan. Vi tydliggör ansvar och befogenheter på ett sätt som stödjer cheferna att kunna vara starka arbetsgivarföreträdare. Chefers organisatoriska förutsättningar är en viktig del och arbetet fortsätter för att nå normtalet medarbetare per chef. Chefer är viktiga förebilder och normskapare i verksamheten. Kompetens kring förändringsledning genom stöd och utbildning kan stärka chefernas organisatoriska förutsättningar. Medarbetarnas uppfattning om Närhälsans ledarskap utvärderas i medarbetarundersökningen samt i avgångsenkäten. Aktiviteter: God introduktion för nya chefer. Chefsutvecklingsprogram NyChef. Handledning individuellt eller i grupp. Kvalitetssäkrad rekryteringsprocess. Utvecklingsprogram för teamledare. Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

13 Systematisera arbetsmiljöarbetet, breddinföra goda exempel och utveckla det hälsofrämjande arbetet Det systematiska arbetsmiljöarbetet ska ständigt utvecklas. Goda arbetsvillkor, ett gott arbetsklimat och förutsättningar för personlig och professionell utveckling är hälsofrämjande. Närhälsan har en handlingsplan för att minska sjukfrånvaron. Målet är att ha en sjukfrånvaro på under 6%. Aktiviteter: Alla verksamheter ska ha en handlingsplan för hälsa och arbetsmiljö och arbeta systematiskt. Fokus ska ligga på förebyggande insatser för att undvika ohälsa. Alla chefer ska ha grundläggande kunskaper om arbetsmiljöarbete inklusive organisatorisk och social arbetsmiljö. Chefer erbjuds fördjupade kunskaper om arbetsmiljöfrågor. Vi ska uppmärksamma tidiga signaler på ohälsa Utveckla och erbjuda moderna anställningsformer samt pröva arbetstidsmodeller Närhälsan vill uppfattas som en modern arbetsgivare. Att få möjlighet att arbeta heltid försöker vi uppnå så långt det är möjligt. Vi är positiva till om medarbetare byter arbetsplats inom Närhälsan. Arbetsmiljöfrågorna behöver ha en central roll för att vi ska uppfattas som en attraktiv arbetsgivare. Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

14 3 Ökat fokus på kostnadskontroll, ekonomi i balans, tillgänglighet och produktivitet 3.1 Kostnadskontroll samt ekonomi och verksamhet i balans Ekonomiska mål Närhälsan har två huvudsakliga mål avseende ekonomi: Ekonomiskt resultat Alla verksamheter ska ha en ekonomi i balans. Bemanningsföretag Det pågår ett intensivt arbete med att bli oberoende av bemanningsföretag baserat på det nationella mål och VGR-mål som fastställts. Målet är att kostnaderna för bemanningsföretag inte ska överstiga 2% av de totala personalkostnaderna. Ekonomistyrning Närhälsans ekonomiska mål är att ha en ekonomi som medger utveckling både på förvaltnings- och verksamhetsnivå. Detta mål ställer krav på balans mellan de olika perspektiven i affärsplanen. Utveckling av verksamheten krävs för att ha en god ekonomi. Ekonomi är en spegling av förutsättningar inom de övriga perspektiven. Åtgärder: Handlingsplaner prognos 2018 och budget 2019 Alla enheter med prognostiserat underskott 2018 eller budgeterat underskott 2019 har krav på sig att ta fram, alternativt revidera, en handlingsplan. Den kommer att följas upp löpande under Fördjupad controllingrunda Förvaltningsledningen kommer att ha en fördjupad controllingrunda med de verksamheter som har sämst ekonomi baserat på aktuell prognos och budget Fokus kommer att vara upprättade handlingsplaner, konkreta planerade aktiviteter med beräknad effekt och tidplan. Strukturella förändringar Kontinuerligt genomförs en värdering utifrån konkurrenssituation, rekryteringsmöjligheter och befolkningsutveckling för att avgöra var våra enheter ska vara etablerade. Under de senaste åren har flera vårdcentraler stängts eller på annat sätt avyttrats. Om förutsättningar skulle bli sådana för enskild verksamhet, att förvaltningen inte ser någon annan utväg, kan det bli aktuellt med ytterligare stängningar. I dagsläget finns inga sådana planer. Konkurrensmässiga förutsättningar Som egen-regi verksamhet inom vårdvalet har vi merkostnader som innebär inskränkningar Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

15 vad gäller konkurrensneutraliteten. Exempel på detta är merkostnader för att vi är en myndighet med höga krav på ärendehantering, högre kostnader för facklig tid, krav på följsamhet att använda regioninterna serviceleverantörer med mera. 3.2 Tillgänglighet Tillgänglighetsfrågorna är centrala för Närhälsan. Det är av största vikt att driva ett förvaltningsgemensamt arbete, med syfte att tillsammans ständigt förbättra och säkerställa bibehållen tillgänglighet på höga nivåer. Närhälsan kommer att verka för detta under 2019 genom: att via befintliga och nya digitala tjänster- och vårdmöten öka förutsättningarna till förbättrad tillgänglighet och en nära vård för patienten, att löpande, på förvaltning-och verksamhetsnivå, följa utvecklingen av nationella- och förvaltningsspecifika mätetal kring tillgänglighet, vilka finns angivna i Närhälsans affärsplan, se även nedan tabell. Nyckeltal - tillgänglighet Mätfrekvens 2019 Måltal 2019 De som ringer ska få telefonkontakt Månadsvis 100% med primärvården samma dag som de sökt kontakt (0:an) Den som är i behov av vård ska 2ggr/år 100% garanteras en medicinsk bedömning av läkare eller annan legitimerad vårdpersonal inom tre dagar (3:an) Andel webbtidbokningar av antal Månadsvis 25% besök Mängden kontakter via Närhälsan Online Månadsvis st 3.3 Produktivitet En hög produktivitet återspeglar sig inom flera delar av en verksamhet. Utöver att det ger förutsättningar för en god tillgänglighet, så påverkar det förutsättningarna för nivåer kring t.ex. täckningsgrad, marknadsandelar och en ekonomi i balans. Närhälsan kommer att arbeta för en ökad produktivitet under 2019 genom: att på verksamheter där så bedöms lämpligt, genomföra behovs- och kapacitetsplanering i syfte att säkra god bemanningsplanering, att via uppgiftsväxling verka för att rätt kompetens jobbar med rätt arbetsuppgifter inom respektive verksamhet, att fortsatt utveckla och effektivisera verksamheternas arbetsflöden och rutiner samt formerna för teambaserade arbetssätt, att använda och utveckla nya digitala tjänster tex verktyg kring intelligent patienttriage för säkert och effektivt patientflöde på vårdcentral och mottagning, Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

16 att löpande, på förvaltningsnivå, följa utvecklingen av förvaltningsspecifika mätetal vilka indikerar hög produktivitet, vilka finns angivna i Närhälsans affärsplan, se nedan tabell. Nyckeltal - Produktivitet Mätfrekvens 2019 Måltal 2019 Andel enheter med prognos i balans 4 ggr/år 100% Oskrivna diktat äldre än tre dagar Månadsvis 0% Antal Vårdcentraler som infört 2 ggr/år 100% triagering Andel webbtidbokningar av antal Månadsvis 25% besök Mängden kontakter via Närhälsan Online Månadsvis st Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

17 4 Ekonomiska förutsättningar 4.1 Ekonomiskt resultat Krav- och kvalitetsbok 2019 Vårdcentral Krav-och kvalitetsboken (KoK-boken) för 2019 innehåller inte så många nyheter jämfört med Revideringar i 2019 års Krav- och kvalitetsbok gäller framförallt uppdateringar och förtydliganden i krav utifrån beslut och styrande dokument. Bristen i uppräkning i KoK-boken 2019 för Närhälsan vårdval vårdcentraler innebär kraftigt försämrade ekonomiska förutsättningar att driva och utveckla primärvård. De försämrade ekonomiska förutsättningarna för 2019 begränsar Närhälsans möjligheter att aktivt delta i omställningen av vården med inriktning mer nära vård. Projektkostnaderna för införande av Framtidens vårdinformationsmiljö (FVM) inom Närhälsans vårdvalsverksamhet beräknas 2019 uppgå till i storleksordningen 40 mnkr. Förändringar inför 2019, vad gäller ersättning och kostnadsansvar: I dokumentet "Underlag till beslut och sammanfattning av Krav- och kvalitetsbok Vårdval Vårdcentral 2019" anger Enhet Primärvård VGR att en uppräkning på 5,8 % har tillförts primärvården för Närhälsan har en kalkylerad effekt för intäkterna på endast 1 % och tillsammans med ett beräknat kostnadsindex på 2,5 % får Närhälsan försämrade förutsättningar motsvarande drygt 50 mnkr. För flera av våra vårdcentraler kommer 2019 att innebära stora anpassningar av verksamheten och i vissa fall även strukturella åtgärder. Vårdcentralerna skulle behöva sammanlagt göra neddragning av i storleksordningen 50 tjänster med anledning av den uteblivna uppräkningen av ersättningar. Särskild ersättning PrimärvårdsKvalitet: PrimärvårdsKvalitet är ett nationellt system för kvalitetsdata i primärvården som ger möjlighet till nationell jämförelse. De vårdcentraler som senast den 1 december levererar underlag till PrimärvårdsKvalitet ersätts med kr. Täckningsgrad: Ersättningen för digitala kontakter med ljud och bild i realtid som genererar 1,0 besök under 2018 ändras from 2019 till att endast ge 0,5 besök. Ersättning för att ha digitalt utökat öppethållande tas bort. Geografi: Särskilt kommuntillägg på två geografipoäng införs för kommunerna Åmål och Strömstad. Ersättningen kommer inte Närhälsan till del då vi inte har några vårdcentraler i angivna kommuner. Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

18 Särskild ersättningen för E-tjänster upphör from 2019 och ingår i ersättning för ålder och kön. Bemanning: Fast vårdkontakt för personer med depression, ångestsyndrom och stressrelaterad psykisk ohälsa är ett nytt uppdrag för Löneuppräkning beräknas till 2,5 %. Social avgift ändras från 45,80 % till 46,47 %, negativ effekt av ökade sociala avgifter uppgår till 11 mnkr. Momskompensation 6 % avseende bemanningsföretag upphör, negativ ekonomisk effekt 10 mnkr. Kostnaderna för lab och röntgen förväntas öka med 2% och ökad kostnad för läkemedel med ca 5 %. Rehab Krav- och kvalitetsboken för 2019 innehåller följande förändringar i ersättningssystemet: Förändringar KoK-boken Rehab 2019 I KoK-boken Rehab 2019 är ersättningen höjd till 446 kronor per poäng (2018, 438 kronor per poäng). Kontaktpoängen är oförändrade mellan KoK Rehab 2018 och 2019 med undantag av arbetsterapeut långa besök. Uppräkningen med 2,0 % täcker inte ökade personalkostnader Social avgift ändras från 45,80 % till 46,47 %, negativ ekonomisk effekt 2 mnkr. Under 2019 startar en ny rehabenhet i Kungälv och eventuellt en i Ljungskile. Flera enheter kommer att utöka verksamheten med mottagningar utanför enheten (MUR). Ekonomiskt resultat Närhälsans vårdvalsverksamhet Intäkter De totala intäkterna har en budget 2019 som är drygt 190 mnkr högre än prognos Indexuppräkning för vårdcentraler motsvarar 1 % och för Rehab 2 %. För att kompensera för svag uppräkning planerar verksamheten för en ökad produktion och har budgeterat med intäktsökningar, denna ambitionshöjning medför ett ökat åtagande och därmed även ökade kostnader för produktion. Personalkostnader Budget för personalkostnad (egen + bemanningsföretag) är 6,0 % (181 mnkr) högre än prognos för Ökningen är en effekt av en förväntad löneökning på 2,5 %, höjning av sociala avgifter, samt en förväntan av att kunna bemanna vakanser. Verksamheten har budgeterat för en högre produktionsersättning jämfört med budget Förutom att planera för en ökad produktion kommer verksamheten att behöva göra personella neddragningar för att nå en ekonomi i balans. Läkemedel Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

19 Budgeten 2019 är ca 35 mnkr högre än budget Detta främst till följd av införande av nya dyrare läkemedel. Lokalkostnader Budgeten för 2019 är 5,2 % högre, (drygt 15 mnkr), jämfört med budget Budgeten innefattar ombyggnation och flytt till nya lokaler. Avkastningskrav För 2019 har ägaren ett avkastningskrav gentemot vårdvalsverksamheten på 25 mnkr. Resultat 2019 Det budgeterade resultatet för 2019 är -28 mnkr, varav Rehab har ett budgeterat resultat på +2 mnkr och vårdcentralerna -30 mnkr. Det budgeterade resultatet före avkastningskravet uppgår till -3 mnkr. Närhälsan har ett antal enheter som har ett budgeterat underskott. För vissa av dem kommer 2019 att innebära stora anpassningar av verksamheten. Närhälsan Primärvårdsstyrelsen Budget 2018 Prognos Budget 2019 mnkr Regionintäkter 4 330, , ,4 Övriga intäkter 367,9 396,2 410,2 Summa intäkter 4 698, , ,7 Personal , , ,9 Bemanningsföretag -162, ,9 Läkemedel -641,3-667,2-676,7 Medicinsk service -260,9-259,9-265,7 Lokalkostnader -291,3-290,1-306,6 Övriga kostnader -473,4-445,3-482,7 Avskrivningar -12,2-12,3-11,2 Summa kostnader , , ,7 Finansiella poster -1,9-2,8-0,9 Resultat före ,0 avkastningskrav Avkastningskrav Resultat ,0 Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

20 4.1.1 SD02 Sammanställd detaljbudget Utförare hälso- och sjukvård Resultatbudget (mnkr) Budget 1812 Prognos 1808 Budget 1912 Såld vård internt 4 327, , ,0 Såld vård externt 3,9 3,9 4,5 Patientavgifter 187,8 190,0 201,0 Driftbidrag från nämnd inom 0,0 0,0 0,0 regionen Övriga erhållna bidrag 75,8 76,7 50,4 Försäljning av tjänster 72,1 76,9 82,2 Hyresintäkter 4,2 3,1 3,9 Försäljning av material och varor 4,8 4,8 0,0 Övriga intäkter 23,1 40,8 72,7 Verksamheten intäkter 4 698, , ,7 Personalkostnader, inkl. inhyrd , , ,8 personal Köpt vård -58,4-56,2-53,0 Läkemedel -640,4-667,2-676,7 Verksamhetsanknutna tjänster -318,5-308,3-343,7 Övriga tjänster, inkl -165,4-126,5-92,9 konsultkostnader Material och varor, inkl -95,5-103,6-131,9 förbrukningsmtrl Lokal- och energikostnader -291,0-290,1-306,6 Lämnade bidrag 0,0 0,0 0,0 Avskrivningar -12,2-12,3-11,2 Övriga kostnader -97,7-110,6-126,9 Verksamhetens kostnader , , ,7 Finansiella intäkter/kostnader -1,9-2,8-0,9 Bidrag, speciella beslut över budget -25,0-25,0-25,0 Resultat 5,0 28,0-28,0 4.2 Eget kapital och obeskattade reserver Det ingående egna kapitalet för 2019 beräknas vara 366 mnkr. Det motsvarar en ekonomisk reserv för tre veckors kostnader/utbetalningar. Det budgeterade resultat för 2019 är -28 mnkr, vilket ger ett beräknat utgående eget kapital på 366 mnkr. Eget kapital (mnkr) IB 1/ Närhälsan vårdval (Primärvårdsstyrelsen) Prognos 2018 (augusti) Budget 2019 UB 31/ , Förvaltningen måste ha en buffert för att klara framtida balanskrav även om nya utmaningar i form av omställningar skulle uppstå (t ex nyetableringar och förändringar i Krav- och kvalitetsboken). Förvaltningens egna kapital har som syfte att dels vara denna buffert och dels möjliggöra större nödvändiga strategiska satsningar. Under 2019 sker t ex satsning på framtidens vårdinformationsmiljö (FVM), rekrytering av läkare och fysioterapeuter samt ehälsa. Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

21 4.3 Investeringar Investeringsbudgeten för vårdvalsverksamheten är 20 mnkr Det avser främst inköp av inventarier och medicinteknisk utrustning. Det är fortsatt hög takt på ny- och ombyggnadsprojekt vilket medför investeringar i ny inredning och utrustning i samband med projekten. Det pågår också en kontinuerlig reinvestering av medicinteknisk utrustning på enheterna. Västfastigheter kommer från 2019 ta över investeringar för tekniska säkerhetsanläggningar, därav har vi en lägre totalram för investeringar jämfört med föregående år. Principen för förvaltningen är att verksamheten kan investera för det belopp som man långsiktigt kan finansiera via driftsbudget för avskrivning- och driftskostnader samt via hyra. Närhälsan vårdval, Detaljbudget (21)

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna Detaljbudget Patientnämnderna 2018 Patientnämnderna Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget Kultur i Väst 2018 Kultur i Väst Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt

Läs mer

Budget 2016 Grönblå Samverkan

Budget 2016 Grönblå Samverkan Budget 2016 Grönblå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Utmaningar Strategiska mål Prioriterade mål 2016-2018 Fokus 2016 3 st Långsiktigt 3st Öka/minska Vad ska göras Rapporteras Gemensamma mål och

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen Sida 1(6) Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen 1. Sammanfattning En omfattande strukturomvandling av Naturbruksförvaltningens verksamhet och organisation i syfte att öka skolornas attraktivitet och kvalitet,

Läs mer

Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019

Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019 Enhet Primärvård Västra Götalandsregionen 2018 06 01 Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019 Sammanfattning av ärendet Vårdval Vårdcentral infördes i Västra Götalandsregionen 2009. Krav- och

Läs mer

Detaljbudget. Naturbruk Naturbruk

Detaljbudget. Naturbruk Naturbruk Detaljbudget Naturbruk 2018 Naturbruk Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av

Läs mer

Detaljbudget. Västarvet Västarvet

Detaljbudget. Västarvet Västarvet Detaljbudget Västarvet 2018 Västarvet Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av

Läs mer

Detaljbudget Hälsan och Stressmedicin. Hälsan och Stressmedicin

Detaljbudget Hälsan och Stressmedicin. Hälsan och Stressmedicin Detaljbudget 2019 Hälsan och Stressmedicin Hälsan och Stressmedicin Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter

Läs mer

Årsredovisning. Revisorskollegiet

Årsredovisning. Revisorskollegiet Årsredovisning Revisorskollegiet Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Viktigaste händelserna under perioden...3 1.2 Verksamhetens miljöarbete...3 1.3 Folkhälsa...3 1.4 Mänskliga rättigheter

Läs mer

Regionservice kommer att medverka med expertkompetens i projekt gällande service- och försörjningslösningar i samband med om- och nybyggnationer.

Regionservice kommer att medverka med expertkompetens i projekt gällande service- och försörjningslösningar i samband med om- och nybyggnationer. Sida 1(10) Detaljbudget 2017 Regionservice 1. Sammanfattning Verksamhet: Regionservice kommer att arbeta tillsammans med vårdförvaltningarna med uppgifts- och kompetensväxling gällande arbetsuppgifter

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

Detaljbudget. Närhälsan vårdval Närhälsan vårdval

Detaljbudget. Närhälsan vårdval Närhälsan vårdval Detaljbudget Närhälsan vårdval 2018 Närhälsan vårdval Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Verksamhetsplan och detaljbudget 2015

Verksamhetsplan och detaljbudget 2015 Verksamhetsplan & detaljbudget 2017 Verksamhetsplan och detaljbudget 2015 Diarienummer AL 3-2016 Fastställd 2016-11-24 av Styrelsen för Alingsås lasarett Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Verksamhet 4 Övergripande

Läs mer

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen 2017-05-16 Diarienr: HS 2017-00022-12 Strategi för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Det övergripande målet för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Detaljbudget. Alingsås lasarett Alingsås lasarett

Detaljbudget. Alingsås lasarett Alingsås lasarett Detaljbudget Alingsås lasarett 2018 Alingsås lasarett Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Västra Götalandsregionen 2018-06-19 Diarienr: HS 2018-00460 Handlingsplan 2018-2019 Omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund, syfte och mål med

Läs mer

Mötesbok: Primärvårdsstyrelsen ( ) primärvårdsstyrelsen. Datum: Plats: Bohusgården, Uddevalla. Kommentar:

Mötesbok: Primärvårdsstyrelsen ( ) primärvårdsstyrelsen. Datum: Plats: Bohusgården, Uddevalla. Kommentar: Mötesbok: Primärvårdsstyrelsen (2017-11-17) primärvårdsstyrelsen Datum: 2017-11-17 Plats: Bohusgården, Uddevalla Kommentar: Dagordning Kallelse Primärvårdsstyrelsen 2017-11-17 Föredragningslista 3 Beslutsärenden

Läs mer

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Möte om FVM och omställningen med kommunerna Göteborg 2018-09-04 Tobias Nilsson, Ph.D. Chefsstrateg Omställningen Varför en omställning?

Läs mer

AL Verksamhetsplan & detaljbudget 2018

AL Verksamhetsplan & detaljbudget 2018 AL 2017-00272 Verksamhetsplan & detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb

Läs mer

Detaljbudget 2017 Hälsan och Stressmedicin

Detaljbudget 2017 Hälsan och Stressmedicin Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Förvaltningen Hälsan och Stressmedicins (HoS) uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar

Läs mer

Innehållsförteckning lägesrapport omställningen

Innehållsförteckning lägesrapport omställningen Innehållsförteckning lägesrapport omställningen Bild 2-7 Övergripande presentation av omställningen + beslutsinformation Bild 8-10 Lägesrapport Nära vård Bild 11-13 Lägesrapport Koncentration Bild 14-16

Läs mer

V.2 Krav- och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral

V.2 Krav- och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 1 (5) PM Diarienummer HS 2019-00067 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Anna Persson Telefon: 010-441 36 59 E-post: anna.c.persson@vgregion.se V.2 Krav- och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Den gemensamma checklistan är övergripande och vänder sig till alla parters chefer. Syftet är

Läs mer

Verksamhetsplan och detaljbudget 2017

Verksamhetsplan och detaljbudget 2017 Västra Götalandsregionen 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2016-11-21 Diarienummer AL 3-2016 Västra Götalandsregionen Alingsås lasarett Handläggare: Maria Gabrielsson-Fredrikson Telefon: 0322-22 60 00 E-post:

Läs mer

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland Regionala Pensionärsrådet 2019-04-05 Tobias Nilsson, Ph.D., chefsstrateg Koncernkontoret Tre långsiktiga strategier Vägen framåt Varför ska vi ställa

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012 Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV 29 maj 2012 Justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 Inriktning Vidareutveckla modellen efter beslutade mål för primärvården (Idéskissen medborgarens

Läs mer

Delårsrapport. Sahlgrenska I.C. Augusti Sahlgrenska I.C.

Delårsrapport. Sahlgrenska I.C. Augusti Sahlgrenska I.C. Delårsrapport Sahlgrenska I.C. Augusti 2017 Sahlgrenska I.C. Delårsrapport Augusti 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden... 4 2.2 Verksamhetens

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Resultat per maj 2017

Resultat per maj 2017 1 (6) Tjänsteutlåtande Datum 2017-06-15 Handläggare: Maria Gabrielsson-Fredrikson Telefon: 070-936 92 50 E-post: maria.gabrielssonfredrikson@vgregion.se Till styrelsen för Resultat per maj 2017 Förslag

Läs mer

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG DEN 18 SEPTEMBER 2018 BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG CHECKLISTA MED VILKA ÅTGÄRDER SOM KRÄVS, SWOT-ANALYS OCH REKOMMENDATION

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

GöteborgsOperan har i uppdrag att skapa upplevelser inom scenkonstområdet i Västra Götaland och vara en viktig aktör i regionens utveckling.

GöteborgsOperan har i uppdrag att skapa upplevelser inom scenkonstområdet i Västra Götaland och vara en viktig aktör i regionens utveckling. Sida 1(8) Detaljbudget 2017 GöteborgsOperan AB 1. Sammanfattning Vår vision: Ett av norra Europas ledande operahus. Tillsammans ska vi skapa optimala förutsättningar för scenkonst som berikar människors

Läs mer

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Vårdplatser i Västra Götaland 2017 (SoS) Mer än 85% är kommunala SÄBO Hemsjukvård Korttidsenhet Slutvård sjukhus 2018-10-19 Mobila hemsjukvårdsläkare

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 GöteborgsOperan AB

Delårsrapport mars 2017 GöteborgsOperan AB Sida 1(5) Delårsrapport mars 2017 GöteborgsOperan AB 1. Sammanfattning Sammanfattning i punktform: Bra beläggning under årets första månader vilket resulterat i högre biljettintäkter och restaurangintäkter

Läs mer

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Sida 23(28) Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 119 194 89 192 Verksamhetens kostnader 2-5 213 230-5 026 834

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

1 (7) Budget och Verksamhetsplan 2019 Sjukhusstyrelse Kristianstad

1 (7) Budget och Verksamhetsplan 2019 Sjukhusstyrelse Kristianstad 1 (7) Budget och Verksamhetsplan 2019 Sjukhusstyrelse Kristianstad 2 (7) Inledning Region Skånes vision Utgångspunkten för uppdraget utifrån Sjukhusstyrelse Kristianstads ansvarsområde är Region Skånes

Läs mer

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-16 Dnr 1502570 1 (6) Personalnämnden Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget 2012 10 17 Dnr 2012 110 Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan Inklusive årsbudget Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar kundperspektivet 2 Processperspektivet 2 Medarbetarperspektivet

Läs mer

KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN. Göteborg en stad för alla Rätt kompetens för personens behov inom hälso- och sjukvården

KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN. Göteborg en stad för alla Rätt kompetens för personens behov inom hälso- och sjukvården KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN Göteborg en stad för alla Rätt kompetens för personens behov inom hälso- och sjukvården Personaldata Totalt är cirka 520 sjuksköterskor, 90 sjukgymnaster och 100 arbetsterapeuter

Läs mer

Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan

Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan Landstingsstyrelsen 21 mars 2018 Anette Aronsson & Ragnhild Holmberg Patientmiljarden 2018 Överenskommelsens två utvecklingsområden Förstärkt vårdgaranti

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

Detaljbudget. Närhälsan Beställd primärvård Närhälsan Beställd primärvård

Detaljbudget. Närhälsan Beställd primärvård Närhälsan Beställd primärvård Detaljbudget Närhälsan Beställd primärvård 2018 Närhälsan Beställd primärvård Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 6 2.1 Västra Götaland ska sträva efter

Läs mer

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund Plan för Kompetensmix Skånevård Sund 2016-11-15 1 Inledning Kompetensmix handlar om att på ett strukturerat sätt uppgiftsväxla arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier och att föra in nya kompetenser i verksamheterna.

Läs mer

Strategi för hälso- och sjukvårdens omställning i Västra Götalandsregionen

Strategi för hälso- och sjukvårdens omställning i Västra Götalandsregionen 18 (41) Protokoll från Regionfullmäktige, 2017-05-16 83 Strategi för hälso- och sjukvårdens omställning i Västra Götalandsregionen Diarienummer RS 2017-02037 Beslut 1. Regionfullmäktige antar strategi

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar.

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar. Sida 1(8) Detaljbudget 2015 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Hälsan och Stressmedicins uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar och bolag samt att

Läs mer

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra.

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra. 1 Datum Diarienummer UR 1 Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: januari mars 2017 1. Sammanfattning Den samlade utvecklingen under perioden har, i allt väsentligt, gått åt rätt håll. På totalen

Läs mer

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Fyrbodal Dokumentet gäller för: Personal som arbetar med mobil närvård 1 Syfte Syftet med rutinen är att beskriva ett gemensamt arbetssätt

Läs mer

Diarienummer: RS Kommunikationsplan 2019 Omställningen av hälso- och sjukvården

Diarienummer: RS Kommunikationsplan 2019 Omställningen av hälso- och sjukvården Diarienummer: RS 2019-04141 Kommunikationsplan 2019 Omställningen av hälso- och sjukvården Planen gäller för: Samtliga förvaltningar inom Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab kommunikation

Läs mer

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Beslutad av: Diarienummer: Version: Plan Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Planen gäller för: Samtliga förvaltningar inom Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från Beslutad av: Regionfullmäktige, 2018 10 09, 167 Diarienummer: RS 2017 00684 Giltighet: från 2018 10 09 2023 10 09 Policy Medarbetarpolicy Policyn gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Vad innehåller handlingsplanen?

Vad innehåller handlingsplanen? Vad innehåller handlingsplanen? Hur/Vad - Hur kan vi göra för att bli mera attraktiva för våra medarbetare och dem vi ska rekrytera för att bli oberoende av inhyrd personal Aktivitet Exempel på aktiviteter

Läs mer

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Fastställd av regionstyrelsen 2016-12-08, 2 Inledning Hela arbetsmarknaden och inte minst hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd Sida 1(5) Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd 1. Sammanfattning Kommittén för mänskliga rättigheter har uppdraget att samordna Västra Götalandsregionens (VGR:s) arbete för att stärka

Läs mer

Mobila hemsjukvårdsteam överallt

Mobila hemsjukvårdsteam överallt Mobila hemsjukvårdsteam överallt Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

Budgetunderlag Primärvård

Budgetunderlag Primärvård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Annika Hagstedt Hälso- och sjukvård +46155245753 2016-05-30 PVN16-0126-1 Ä R E N D E G Å N G Primärvårdsnämnden M Ö T E S D A T

Läs mer

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2012 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar.

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2012 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar. Sida 1(9) Detaljbudget 2013 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning och slutsats Hälsan och Stressmedicins uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar och bolag

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Krav- och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral

Krav- och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 1 (6) PM Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Anna Persson Telefon: 010-441 36 59 E-post: anna.c.persson@vgregion.se Krav- och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral Sammanfattning av förändringar

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjning - ny bilaga till Riktlinje för medarbetarskap

Strategisk kompetensförsörjning - ny bilaga till Riktlinje för medarbetarskap Kommunstyrelsen 2016-01-20 Kommunledningskontoret KLK HR KSKF/2015:297 Annika Tjernström 016-710 72 79 1 (1) Kommunstyrelsen Strategisk kompetensförsörjning - ny bilaga till Riktlinje för medarbetarskap

Läs mer

Systematiskt arbete med kompetensförsörjning i VGR sedan 2009

Systematiskt arbete med kompetensförsörjning i VGR sedan 2009 Systematiskt arbete med kompetensförsörjning i VGR sedan 2009 Utgår från Ledningssystem för kompetensförsörjning (SS 624070) Gemensamma begrepp, struktur och arbetssätt IT-stöd i arbetet och gemensam databas,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning

Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning Regionstyrelsen Regionledningskontoret Kristina Pesula 1 (5) Arbets- och personalutskottet Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning Ärendebeskrivning I budget 2019 för Region Stockholm,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Regional strategi för arbetsgivarpolitik

Regional strategi för arbetsgivarpolitik Regional strategi för arbetsgivarpolitik Vår vision Socialdemokratisk arbetsgivarpolitik ska stärka personalens arbetsvillkor och arbetsmiljö. Det är viktigt både för den enskilde men också för kvaliteten

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017

Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017 13 (22) Protokoll från Primärvårdsstyrelsen, 2017-04-24 28 Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017 Diarienummer PVV 2017-00019 Beslut 1. Primärvårdsstyrelsen godkänner delårsrapport mars 2017. Sammanfattning

Läs mer

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten.

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten. 6 (25) Protokoll från styrelsen för, 2018-02-01 1 Årsredovisning 2017 Diarienummer ANS 2018-00021 Beslut 1. Styrelsen för Angereds närsjukhus godkänner årsredovisning 2017 efter överenskomna redaktionella

Läs mer

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET Mål Personal som känner sig delaktig i besluten Programmet Detta personalpolitiska program omfattar dig som anställd i Högsby kommun. Kraven på kommunal service förändras hela

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Landstingsdirektörens stab Ekonomienheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Datum 2018-01-22 Diarienummer 170267 Landstingsfullmäktige Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Förslag

Läs mer

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga.

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga. 1 Datum Diarienummer Månadsrapport november Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: Januari november 2016 Kort sammanfattning Under oktober månad har ytterligare två vårdplatser öppnat på beroendeavdelningen

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Miljönämnden 2019-09-13 11:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1908 1808 Verksamhetens intäkter 1 2 488 1 505 Verksamhetens kostnader 2,3-56 384-60 393 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

9 Handlingsplan medarbetarundersökning 2014 RS150083

9 Handlingsplan medarbetarundersökning 2014 RS150083 Arbetsutskottet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-03-03 RS150083, Lars Wingfors (HR-avdelningen), Driftnämnden Hallands sjukhus, Driftnämnden Närsjukvård, Driftnämnden Psykiatri, Driftnämnden

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013.

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. 2012-10-09 Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. Innehållande Mål och inriktningar samt internbudget inklusive investeringsplan Ambulanssjukvården Halland utgörs av verksamheterna:

Läs mer

Tidig planering för säker och trygg vård i sommar

Tidig planering för säker och trygg vård i sommar PM 2015-04-17 1 (5) Sommarplaneringen i vården 2015 Tidig planering för säker och trygg vård i sommar För att få en bild av hur planeringen av vården och bemanningen av vårdpersonal ser ut inför sommaren

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Remissyttrande SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform

Remissyttrande SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform Enheten för folkhälsa och sjukvård, Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform Sammanfattning Region Kronoberg har av Socialdepartementet,

Läs mer

Personalutskottets sammanträde den 12 oktober 2016

Personalutskottets sammanträde den 12 oktober 2016 1 (1) Föredragningslista 2016-10-12 Personalutskottets sammanträde den 12 oktober 2016 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Tid: Kl. 9.15-11.30 Inledande formalia Hålltid kl. 09.15-09.20 Mötets

Läs mer

Detaljbudget 2017 Folkhögskolestyrelsen

Detaljbudget 2017 Folkhögskolestyrelsen Sida 1(10) Detaljbudget 2017 Folkhögskolestyrelsen 1. Sammanfattning Samhällsutmaningnar som folkhögskolestyrelsen arbetar aktivt med är framförallt: Integrationsutmaningen och Individer som inte fullgjort

Läs mer

Framtidens bästa primärvård. Region Östergötland

Framtidens bästa primärvård. Region Östergötland Framtidens bästa primärvård Utmaningar för Östergötlands primärvård Alla har inte välfungerande vårdcentral nära Olikheter i kvalitet och trygghet för patienter Låg patientnöjdhet 60 tillsvidareanställda

Läs mer

Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne. KEFU seminarium, 25 oktober 2016

Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne. KEFU seminarium, 25 oktober 2016 Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne KEFU seminarium, 25 oktober 2016 Utvärdering av hälsoval i primärvården respektive vårdval inom specialistvården Bred och oberoende

Läs mer