Detaljbudget. Närhälsan Beställd primärvård Närhälsan Beställd primärvård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljbudget. Närhälsan Beställd primärvård Närhälsan Beställd primärvård"

Transkript

1 Detaljbudget Närhälsan Beställd primärvård 2018 Närhälsan Beställd primärvård Detaljbudget 2018

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Mål och fokusområden Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Klimatutsläppen från fossilbränsle i Västra Götaland samt verksamhetens direkta miljöpåverkan ska minska Minska verksamhetens avfallsmängder och verka för cirkulära affärsmodeller samt skärpta miljökrav vid upphandlingar En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Förbättra tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin Stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa Sjukvårdens förmåga att skapa mesta möjliga värde för patienten ska förbättras Uppfylla vårdgarantin Förstärka primärvården och den nära vården Förbättra akutvårdkedjan Utveckla digitala vårdformer och tjänster Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella jämförelser Den specialiserade vården ska koncentreras Västra Götalandsregionen ska erbjuda en god arbetsmiljö för medarbetarna, kunna behålla och rekrytera rätt kompetens Möjligheterna till karriär- och kompetensutveckling ska förbättras Fortsätta utveckla modellen för lönekarriär och kompetensutveckling Stimulera uppgiftsväxling, nya arbetssätt och arbetsrotation Utveckla arbetsgivarvarumärket Arbetsmiljön ska förbättras och sjukfrånvaron ska minska Satsa på ledarskap Systematisera arbetsmiljöarbetet, breddinföra goda exempel och utveckla det hälsofrämjande arbetet Utveckla och erbjuda moderna anställningsformer samt pröva arbetstidsmodeller Ekonomiska förutsättningar Ekonomiskt resultat Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 2(20)

3 3.1.1 Sammanställd detaljbudget Utförare hälso- och sjukvård (SD02) Eget kapital och obeskattade reserver Investeringar Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 3(20)

4 1 Sammanfattning Styrelsen för beställd primärvård ansvarar bland annat för 1177 Vårdguiden på telefon, mödrahälsovård, centrala barnhälsovårdsteamet, psykologenheten för mödra- och barnhälsovård, FOU primärvård, hjälpmedelsverksamhet samt kompetenscentrum för våld i nära relationer i hela Västra Götalandsregionen. Andra verksamheter inom styrelsens verksamhetsområde finns inom delar av regionen och är bland annat; Ungdomsmottagningar. Gynekologi. Barn- och ungdomsmedicin. Kris- och traumaenhet. Resursenhet för flyktingar. Försäkringsmedicinska utredningar. Exempel på utökade beställningar 2018 Dietistenhet. Osteoporosmottagning. Närakut på Östra sjukhuset. Fokusområden 2018 Närhälsan ser positivt på det arbete som nu har påbörjats vad gäller att stärka den nära vården. Några av de saker som vi kommer att arbeta med 2018 inom området är: Utveckla och utvärdera Närakuten på Östra sjukhuset. Utveckla Närhälsans onlinemottaging. Utveckling av arbetet med 1177 ehälso-tjänster och webbtidbokning på flera enheter. Under 2018 kommer vi att fortsätta och förstärka arbetet med uppgiftsväxling. Några exempel: För att öka tillgängligheten i telefonen tittar vi på möjligheten att slussa inkommande samtal som inte kräver medicinsk bedömning till annan profession än sjuksköterska. Projekt pågår inom Kartlägga områdena som lämpar sig för webbaserad om/avbokning, självincheckning och inom området Barn och unga arbetsuppgifter som lämpliga för uppgiftsväxling. Kompetensförsörjningen är en nyckelfaktor för oss. Några exempel på hur vi arbetar med arbetsgivarvarumärket: Närhälsans kärnvärden finns med i styrande dokument samt i hela rekryteringsprocessen. Vi tar nästa steg i arbetet med Närhälsans serviceguide. Avgångsintervjuer genomförs med samtliga chefer och läkare. Förvaltningsgemensam kommunikation genom ett strukturerat stöd till chefer, chefsbrev och arbetsplatsinformation. Syftet är att skapa engagemang att nå målen i affärsplanen samt att minska avståndet mellan förvaltningsledning och medarbetare. Utmaningar Förslag finns om att Närhälsan ska överta alarmeringstjänstens prioriteringsfunktioner. Det rör sig om en helt ny och verksamhetskritisk funktion där förutsättningarna är oklara och Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 4(20)

5 Ekonomi vårdöverenskommelseprocessen har hanterats utanför ordinarie förfarande. Den beställda primärvården har 2018 en omsättning på 1292 mnkr (prognos 2017: 1261 mnkr). Styrelsens verksamhetsområde har ett budgeterat nollresultat för Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 5(20)

6 2 Mål och fokusområden 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Klimatutsläppen från fossilbränsle i Västra Götaland samt verksamhetens direkta miljöpåverkan ska minska Närhälsan har tagit fram en handlingsplan för förvaltningen som baseras på VGR:s miljöplan för åren I förvaltningens handlingsplan finns följande aktiviteter för 2018 planerade: Genomföra projekt för att minska resorna med privatbil i tjänst på några av de enheter som betalar ut mest ersättning. Målet är att minska resande med privata mil med 10 %. Följa upp användningen av elcyklar (inköpta med klimatväxlingsmedel) jämfört med körda mil i tjänst på enheten. Kartlägga hur andra organisationer arbetat med att minska resor med privat bil i tjänsten. Förutom dessa aktiviteter på en övergripande nivå bör nämnas att det även är grundkrav i miljödiplomeringen att arbeta med frågan om resor och transporter Minska verksamhetens avfallsmängder och verka för cirkulära affärsmodeller samt skärpta miljökrav vid upphandlingar Närhälsan har tagit fram en handlingsplan för förvaltningen som baseras på VGR:s miljöplan för åren I förvaltningens handlingsplan finns följande aktiviteter för 2018 planerade: Delta i fortsatt utveckling av TaGe. Utveckla koncept kring inköp av möbler för väntrum, personalrum etc. Medverka i VGR:s miljöprioriterade upphandlingsprojekt. Utveckla arbetssätt så att det i samband med renovering/nybyggnation är möjligt att återbruka minst 25 % av inredningen. 2.2 En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagandet av personer med psykisk sjukdom förbättras genom att: Medverka vid framtagandet av samt implementera nya Regionala medicinska riktlinjer (RMR) inom området. Utveckla "Psykisk hälsa" på Närhälsans intranät; stöd och strategier, hänvisningar och länkar för verksamheternas dagliga arbete relaterat till psykisk ohälsa. Samarbete med regionens Kunskapscentrum för psykisk hälsa (KPH) för att förbättra kvalitet och tillgänglighet för barn och unga med psykisk ohälsa. Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 6(20)

7 Fortsatt utveckling av Närhälsans Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa (NUPH) där olika modeller och metoder är under utarbetande för olika grupper av diagnoser och symtom. Närhälsan Online på ungdomsmottagningarna fortsätter att breddinföras Förbättra tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin Närhälsans fortsätter arbeta i nära samarbete med flera aktörer inom området barn- och ungdomspsykiatri: Fortsatt utveckling av det neuropsykiatriska uppdraget på barn- och ungdomsmottagningarna i Partille, Härryda och Mölndal. Se punkt Stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa Sjukvårdens förmåga att skapa mesta möjliga värde för patienten ska förbättras Närhälsan har som primärvårdsorganisation ett personcentrerat arbets- och förhållningssätt sedan årtionden. Barnläkarens, barnmorskans och psykologens/kuratorns arbete, liksom habilitering exempelvis, involverar och stärker invånarens resurser och förutsättningar medicinskt, psykiskt, existentiellt och socialt utefter vad invånarens behov. Invånarna skall erbjudas vara med och utforma vården på sin egen mottagning; att medarbetare, tillsammans med invånarna, utvecklar värdeskapande vårdprocesser, så kallad värdebaserad vård utifrån "what matters for the patient"; det kan röra tillgänglighet, bemötande, väntetider, kvalitet med mera, men också utrednings- och behandlingsformer. Digitaliseringens snabba utveckling med landstingsoberoende aktörer som bedriver invånarstyrd hälso- och sjukvård via självtriagering, kunskapsstöd, asynkrona möten, chatt och onlinemöten i mobilen, surfplattor eller laptops, uppfyller ett behov hos delar av befolkningen som vill ta ansvar för sin egen hälsa och få tillgång till vård snabbt. Närhälsan har ambitionen att vara en offentlig aktör som erbjuder denna typ av tjänster som en naturlig del av vårt utbud till invånarna. Patientråd, kundråd eller fokusgrupper fortsätter att utvecklas sedan ett par år på flera vårdcentraler för att stärka dialogen med invånarna. Målet är att hälften av alla enheter skall ha detta i slutet av Öka tillgängligheten genom att erbjuda olika kontaktvägar in till mottagningen utifrån befolkningsstruktur, fysiska som digitala. Vid verksamhetsutveckling på våra enheter strävar vi efter att involvera våra invånare och patienter i högre grad. Delaktighet och egenansvar för invånarna i sin vård och behandling finns med i flera verksamhetsutvecklingsprojekt. Utveckling av onlinemottagningar och andra digitala kontaktytor. Närhälsans egen patientenkät genomförs varje vår, samt enkäter riktade till invånarna lokalt i samband med verksamhetsutveckling. Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 7(20)

8 Uppfylla vårdgarantin Tillgänglighet utifrån vårdgarantin avser i första hand besökstillgänglighet till specialistmottagningarna, samt telefontillgänglighet. Dessa två parametrar bygger på ett traditionellt föråldrat synsätt när dels hälso- och sjukvård utförs i lika hög grad av andra yrkeskategorier än läkare, samt att kommunikationen i högre grad än tidigare är digital. Införande av virtuella möten, asynkrona möten (webbtriagering, anamnesupptag vid en tidpunkt och det fysiska eller virtuella mötet vid annan tidpunkt) och internetbaserad kommunikation håller på att förändra vår bild av vad tillgänglighet innebär. Telefontillgänglighet utvecklas utefter befolkningens behov; att kunna ge råd, stöd och information kan ges på ett effektivt och adekvat sätt oavsett informationsform. Eftersom 1177 är en nationell angelägenhet förutsätts i varje steg en nationell anpassning.. Specialistmottagningar inom Närhälsan Enligt den nationella, lagstadgade vårdgarantin ska specialistmottagningar erbjuda tid till första besök inom 90 dagar. De mottagningar inom Närhälsan som är skyldiga att månatligen rapportera väntetider är barn- och ungdomsmedicinska och gynekologiska mottagningar. Månatlig uppföljning av väntetider Fördjupad uppföljning av kvalitet och produktion på områdes, och enhetsnivå via uppföljningsverktyget MedRave. Unika enheter Kunskapscentrum för sexuell hälsa (KSH) Fortsätter med en mängd olika utvecklingsprojekt med syfte att tillgängliggöra sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för alla invånare. Exempel på fortsatta insatser. Omarbetningen av hbtq-diplomeringen. Framtagandet av SEXIT (frågemanual och handbok för att upptäcka sexuell riskutsatthet/risktagande) Telefonlinje för kvinnor och transpersoner som migrerat från Thailand till Sverige. Kris och traumamottagningen: Metodutveckling i suicidprevention främst gruppbehandling då vi ser att patienternas egna självläkande krafter aktiveras. Utbildningsinsats i hela VGR riktad till allmänläkare hur man ska bemöta och dokumentera tortyrskadade. Flyktingmedicinsk mottagning. Hälsoskolan riktad till personer under etablering skalats upp. Ytterligare en grupp startats ihop med SFI, riktat till lågutbildade. Utveckling av samtals- och aktivitetsgrupp samt traumasensitiv yoga. Korta väntetider till både medicinsk och psykosocial personal. Vårdcentralen Hemlösa: Stärka vårdkedjorna till beroendevårdkedjan. Utveckla arbetet med hemlösa kvinnor och ungdomar. Skapa ett Center mot hemlöshet där våra samlade resurser kan användas mer effektivt Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 8(20)

9 tillsammans med frivilligorganisationerna Förstärka primärvården och den nära vården Den nära vården är ett begrepp för alla invånare oavsett ålder, kön eller etnicitet. Graden av nära vård definieras av geografi, relationer invånare-vårdgivare, tillgänglighet samt tidsaspekten. Invånarnas upplevelse av nära vård är central. Detta innebär att varje invånare i sin vardag, oavsett var den befinner sig, ska kunna få kontakt med vården på det sätt den önskar och när den önskar. Det innebär också tillit till att de flesta invånare själv kan lära sig, förstå och bedöma sitt hälsotillstånd. Slutligen att invånare med störst behov av vård skall prioriteras. För att förstärka primärvården och den nära vården, Omställningen av hälso- och sjukvården, kommer Närhälsan att inom beställd vård arbeta för att Förändringsledning och förbättringskunskap finns hos alla medarbetare, verksamhetschefer, klinik/områdeschefer, och förvaltningsledning. Höja beredskapen hos samtliga medarbetare för nya arbetssätt och digitala verktyg genom att söka medel från EU för ett så kallat E-Hälsolyft. Invånarna representeras i alla verksamheter och på alla nivåer för att utveckla samtliga verksamheter utifrån ett invånarperspektiv. Tillsammans med akutsjukvården utveckla snabbare kommunikationsvägar för konsultation, remisshantering och information utifrån ett invånarperspektiv. Samarbetet mellan sjukhusvård, primärvård och kommunal hälso-. och sjukvård fördjupas. Hinder för samarbete i ersättningssystemen mellan olika förvaltningar undanröjs. Samarbetet med kommuner och myndigheter stärks utifrån invånarnas perspektiv exempelvis med skola, socialtjänst, migrationsverket, försäkringskassan, omsorg, polis och beredskapsfunktioner. Invandrade invånare ges samma förutsättningar och kontaktytor som svensktalande och om möjligt på sitt hemspråk direkt eller indirekt via tolk. Barn och unga Utveckla den Nära vården, Göteborgssjukvården, bland annat närsjukhus. Utveckla Neuropsykiatrin och psykisk ohälsa. Utveckla handläggande av nya tyngre patientgrupper utremitterade från Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Centrala Barnhälsovården Fortsatt implementering Nationella BHV-programmet. Utveckla kvalitetskontroll och stöd till verksamheterna. Mödra- och barnhälsovårdspsykologerna Utvecklingsuppdrag psykologerna. Verka för jämlik fördelning av resurser. Fortsatt dialog med hälso- och sjukvårdsnämnderna norra, västra och Göteborg angående ökade satsningar utifrån breddat uppdrag Förbättra akutvårdkedjan Primärvårdens största del i akutvårdkedjan sker inom Vårdval vårdcentral på våra vårdcentraler och Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 9(20)

10 jourcentraler på såväl dag-, kvälls- och helgtid. Under hösten 2017 väntas beslut om att förlägga två större ingående funktioner i akutvårdkedjan inom Närhälsans förvaltning för beställd vård med verksamhetsstart under 2018; Alarmeringstjänstens prioriteringsfunktioner, föreslås Närhälsan ta över. Förberedelsearbetet pågår. Denna funktion omfattar årligen samtal, ambulanstransporter och därtill tillkommer enligt politiskt beslut liggande transporter. På grund av oklarheter kring omfattning och finansiering är verksamheten inte inlagd i budgeten. Närakut Östra (nivå-2-akutmottagning) är ett projekt inom Omställningen av Hälso- och sjukvården i VGR. Det är ett försök att förlägga en primärvårdsakut intill den reguljära akutmottagningen på Östra Sjukhuset i Göteborg till vilken den reguljära akutmottagningen kan direkttriagera så kallad primärvårdspatienter för att underlätta arbetet för akutsjukvården. Pågående Utveckla digitala vårdformer och tjänster Utveckling av arbetet med 1177 ehälso-tjänster. Fortsatt utveckling av webbtidbokning på flera enheter. Breddinförande av Närhälsan Online på barn- och ungdomsmottagingarna Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras Närhälsan affärsplan beskriver hur vi arbetar med medicinsk kvalitet och organisatorisk effektivitet. Verksamheterna följer de kvalitetsparametrar samt de mätetal som är beskriva i NMR, de nationella medicinska riktlinjerna och i kvalitetsregister. Omställningsprojektet av hälso- och sjukvården i VGR har en stor inverkan på primärvården i sin helhet. Samverkan är etablerad med samtliga delprojekt i Omställningen; Nära vård, Koncentration, Digitaliserade vårdtjänster, samt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling. Under 2018 fördjupas och konkretiseras flera delaspekter i omställningen. Den medicinska kvaliteten skall öka genom att: Fortsätta utveckla ett gemensamt system för kvalitets- och effektivitetsförbättringar med standardiserade vård- och arbetsprocesser, där våra medarbetare och chefer driver utvecklingen. Fördjupa användningen av uppföljningsverktyget MedRave på grupp- och medarbetarnivå, samt patientnivå Utveckla nya arbetssätt och digitala verktyg och samtidig kassera gamla föråldrade arbetssätt och verktyg. Variationer i patientsäkerhets- och kvalitetsmått mellan olika mottagningar skall minskas, genom redovisningar på alla nivåer, som initiera uppföljning och ständiga förbättringar. Uppföljning sker på Förvaltningslednings-, Områdes och enhetsnivå genom så kallad Dashboards ( förbättringstavlor). Den organisatoriska effektiviteten skall öka genom att: Utveckla Näranalys för beställd vård; ett verktyg för organisatorisk verksamhetsuppföljning Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 10(20)

11 för ledare används och utvecklas. Utveckla NärSim för beställd vård; ett organisatoriskt simuleringsverktyg på verksamhetsnivå används och utvecklas för att pedagogisk, och på affärsmässiga grunder, analysera förväntade resultat vid planerade förbättringar och förändringar av olika vård- och arbetsprocesser. Behovs- och kapacitetsanalys genomförs på enheter för att bättre möta invånarnas behov Olika förbättringsprojekt pågår under 2017 för att utveckla mer hållbara arbetssätt för medarbetare och invånare. Uppgiftsväxlingsprojekt Invånare i högre grad delaktiga i sin egen vård förväntas ge en omfördelning av resurser till invånare med störst behov av vård. Regelbundna interna controllingrundor för att stötta verksamheterna Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner Närhälsan arbetar systematiskt och strukturerat med att förebygga vårdskador. Avvikelser i form av rapporter från verksamheterna, klagomål och ärenden från patientnämnderna utreds. Handlingsplaner upprättas och följs upp och riktlinjer tas fram för hela förvaltningen när det är befogat. Kunskap om handlingsplaner och riktlinjer sprids systematiskt. Patientsäkerhetsplanen har uppföljning av avvikelsesystemet som grund och fokuserar framför allt på remisshanteringsrutiner, uppföljning av handlingsplaner i Lex Mariautredningar, förbättrad dokumentation och vaccinationer. Följsamhet till basala hygienrutiner i all verksamhet mäts årligen i den nationella punktprevalensmätningen. Hygienkörkort implementeras under 2018 för alla medarbetare med patientkontakt. Säkerhetskulturmätningen 2017 ger underlag för uppdatering av handlingsplanen för patientsäkerhet. Remisshantering är ett fokusområde även Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella jämförelser Närhälsans uppfattning är att medelvärdesberäkningar är en medioker målsättning. Målet för varje process bör rimligen vara att sträva efter att nå vad som är teoretiskt möjligt. De flesta måltal för medicinska eller administrativa processer utgår från nationella riktlinjer framtagna av Socialstyrelsen och / eller SKL och ligger betydligt högre än medelvärdesberäkningarna i öppna jämförelser. Dessa måltal bör också vara måltal för VGR och Närhälsan. Hälso- och sjukvårdens prestationer beror på ledarnas och medarbetarnas inställning, motivation och upplevelse av meningsfullhet på sina respektive arbetsplatser. Vår vision, att skapa det goda livet för våra invånare, görs genom att utveckla verksamhetsidén en primärvård i världsklass. För att nå vårt mål utvärderar vi och följer upp våra verksamheter genom att: Delta i kvalitets- och uppföljningsregister Dessa används kontinuerligt vid uppföljning. Använda MedRave, ( BUHS), för kontinuerlig uppföljning. Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 11(20)

12 Analysera variation på varje enhet, område och i förvaltningsledningen. Interna controllingrundor genomförs 2 gånger årligen utifrån kvalitet, produktion och ekonomi Den specialiserade vården ska koncentreras 2.3 Västra Götalandsregionen ska erbjuda en god arbetsmiljö för medarbetarna, kunna behålla och rekrytera rätt kompetens Möjligheterna till karriär- och kompetensutveckling ska förbättras Det ska finnas goda möjligheter till karriär och kompetensutveckling inom Närhälsan. Med karriär avses inte bara viljan att ta ett chefskap utan även att utvecklas i det pedagogiska ledarskapet. Exempel är handledaruppdrag och inom professionen till olika specialistfunktioner. Chefsförsörjningsprocessen är ett fokus område i affärsplanen. Målet är att öka andelen chefer som rekryteras internt. Vi har bland annat infört ett utvecklingsprogram för teamledare. Genom att stärka denna grupp tror vi att vi kan hitta fler medarbetare som vill utvecklas och ta ett chefskap. Vi använder oss av regionens Assessment center för att identifiera medarbetare med utvecklingsmöjligheter. Resultat: Alla medarbetare ska ha individuella utvecklingsplaner där kompetensutvecklingsbehovet knyts till affärsplanens mål. Alla medarbetare ska ha utvecklingssamtal med sin närmaste chef en gång per år. Alla specialistläkare ska ha minst 10 kompetensutvecklingsdagar per år. Närhälsan har infört en strategi för kollegialt utbyte. Syftet är att säkra att professionella möten och kunskapsöverföring i läkargruppen överförs på ett kvalitetssäkrat sätt. Implementering pågår. Närhälsan har utarbetat en strategi för det strategiska ledarskapet. Syftet är att säkra att den medicinska och administrativa ledningsorganisationen krokat arm och samarbetar kring kvalitetsutvecklingen inom vården. Implementering pågår Fortsätta utveckla modellen för lönekarriär och kompetensutveckling De regiongemensamma karriärutvecklingsmodellerna för sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker, medicinska sekreterare, undersköterskor samt psykologer behöver anpassas innan de kan implementeras i vår förvaltning. Pågår Stimulera uppgiftsväxling, nya arbetssätt och arbetsrotation Närhälsans arbete med uppgiftsväxling bygger på regionens sex kriterier för uppgifts- och kompetensväxling: patientnytta, bidra till god kompetensförsörjning, kostnadseffektivitet, karriärutveckling, frigöra kapacitet för svårrekryterade yrkesgrupper samt ny metod/teknik skapar behovet. För att öka tillgängligheten i telefonen tittar vi på möjligheten att slussa vissa inkommande samtal som inte kräver medicinsk bedömning till annan profession än sjuksköterska. Projekt pågår inom Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 12(20)

13 Kartlägga områdena inom BUHS ( bland annat barn- och undomsmedicinmottgningarna) avseende arbetsuppgifter lämpliga för uppgiftsväxling. Kartlägga områden inom beställd vård som lämpar sig för webbaserad om/avbokning. Kartlägga områden inom beställd vård som lämpar sig för självincheckning Utveckla arbetsgivarvarumärket Åtgärder som pågår för att stärka arbetsgivarvarumärket: Varumärkesplattformen Närhälsans kärnvärden finns med i styrande dokument som affärsplanen samt i hela rekryteringsprocessen. Närhälsans serviceguide, strategin för att för alla medarbetare konkretisera hur vi i alla möten agerar för att upplevas som pålitliga, omtänksamma och nytänkande. Rekrytering och kommunikation Samordnad annonsering av läkartjänster, för att synas på rätt ställen och minska kostnaderna för annonsering så har vi en förvaltningsgemensam plan för annonsering i olika media. Texter i rekryteringsannonser arbetas successivt om. Broschyr med arbetsgivarlöfte och förmåner finns. Avgångsintervjuer genomförs med samtliga chefer och läkare. VGRs avgångsenkät skickas till alla månadsanställda som slutar med start januari Goda exempel på lyckat utvecklingsarbete publiceras löpande på intranätet och ibland i andra kanaler t ex LinkedIn. Intervjuer med medarbetare publiceras för att sprida inspiration. Förvaltningsgemensam kommunikation genom ett strukturerat stöd till chefer, chefsbrev och arbetsplatsinformation. Syftet är att skapa engagemang att nå målen i affärsplanen samt att minska avståndet mellan förvaltningsledning och medarbetare. Primärvårdsdirektören och förvaltningsledningen bloggar. Medarbetarsida på internnätet har skapats för att öka samhörighetskänslan dit våra medarbetare kan skicka in olika typer av lättsammare information Arbetsmiljö och kvalitet Minst 10 dagars fortbildning per år för specialistläkare. ST-strategi, en förvaltningsgemensamt förhållningssätt och aktiviteter för våra blivande och nuvarande ST-läkare. Kollegialt utbyte, en strategi för att säkra att professionella möten och kunskapsöverföring genomförs på ett kvalitetssäkrat sätt. Strategiskt ledarskap, en strategi för att säkra att den medicinska och den administrativa ledningsorganisationen krokat arm och samarbetar kring kvalitetsutvecklingen av vården Arbetsmiljön ska förbättras och sjukfrånvaron ska minska Närhälsan har en handlingsplan för att minska sjukfrånvaron. Målet är att sänka sjukfrånvaron till under 6,2% under Aktiviteter: Resultatet från medarbetarundersökningen ska tas omhand och följas upp på ett strukturerat sätt. Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 13(20)

14 Säkerställa att alla chefer har grundläggande kunskaper i systematiskt arbetsmiljöarbete. Erbjuda chefer fördjupade kunskaper inom arbetsmiljöområdet. Rutin för omtankesamtal vid tidiga signaler på ohälsa. Rutin för sjukanmälan implementeras i förvaltningen. Aktivt arbete med steglös sjukskrivning de första 14 sjukskrivningsdagarna. Uppföljning av korttidsfrånvaro på individnivå. Start samarbete med företagshälsovård kring korttidsfrånvaro. Uppföljning av långtidssjukskrivnas rehabiliteringsplan minst tre gånger per år Satsa på ledarskap Det ska finnas bra förutsättningar för chefer i Närhälsan. Vi tydliggör ansvar och befogenheter på ett sätt som stödjer cheferna för att kunna vara starka arbetsgivarföreträdare. Chefers organisatoriska förutsättningar är en viktig del och arbete har genomförts för att nå normtalet medarbetare per chef. Normtalet behöver följas upp kontinuerligt och målet är nått på de flesta arbetsplatser. Medarbetarnas uppfattning om Närhälsans ledarskap utvärderas i medarbetarundersökningen samt i avgångsenkäten. Aktiviteter: God introduktion till nya chefer. Chefsutvecklingsprogram NyChef samt NyChef Extra. Handledning för chefer individuellt eller i grupp. Kvalitetssäkrad rekryteringsprocess för chefer genom testning och djupintervjuer. Utvecklingsprogram för teamledare. Möjlighet till utbildning i affärsmannaskap genom "Förnuft och känsla" Systematisera arbetsmiljöarbetet, breddinföra goda exempel och utveckla det hälsofrämjande arbetet Vi utvecklar ständigt det systematiska arbetsmiljöarbetet. Vi har infört regionens guide för hälsa och arbetsmiljö och anpassat vissa delar till Närhälsans förutsättningar Utbildning genomförs för att chefer och skyddsombud ska få ökade kunskaper kring organisatorisk och social arbetsmiljö Säkerställa att alla chefer upprättar och följer upp handlingsplan för hälsa och arbetsmiljö på arbetsplatsnivå Nyttjandegraden av friskvårdsbidraget följs upp Stöd för chefer att på arbetsplatsträff tydliggöra att kränkande särbehandling inte tolereras inom Närhälsan Påbyggnadsutbildningar anordnas inom arbetsmiljöområdet vid behov inom områden som mänskliga reaktioner vid förändring samt tidiga signaler Alla chefer kommer att få utbildning inom området rehabilitering under Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 14(20)

15 Utveckla och erbjuda moderna anställningsformer samt pröva arbetstidsmodeller Närhälsan är angelägen om att uppfattas som en modern arbetsgivare och använder de anställningsformer som anges i Lagen om anställningsskydd. Flertalet av våra arbetsplatser arbetar dagtid vilket medför att möjligheten till alternativa arbetstidsmodeller begränsas. Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 15(20)

16 3 Ekonomiska förutsättningar 3.1 Ekonomiskt resultat Närhälsans ekonomiska förutsättningar och verksamhetsförändringar för 2018 baseras på de vårdöverenskommelser som är tecknade med de fem hälso- och sjukvårdsnämnderna. Förändringarna mellan åren redovisas nedan: Generella förutsättningar Samtliga nämnder ger primärvården en netto indexuppräkning på 2,0 procent. Kostnadsutvecklingen beräknas dock till ca 3%, bl a beroende på löneutveckling och ökade sociala avgifter. Detta innebär ett indirekt sparbeting. Minskad beställning Uppdraget för Jämvikt och Grön rehab tas bort från beställningen i Göteborg hälso- och sjukvårdsnämnd Minskning av dietistuppdraget inom barn- och ungdomsmedicin västra hälso- och sjukvårdsnämnden. Uppdraget för gynekologi i Ulricehamn och Skene tas bort från beställningen i södra hälsooch sjukvårdsnämnden. Bassängverksamheten i Mariestad tas bort från beställningen i östra hälso- och sjukvårdsnämnden. Minskat uppdrag gällande jourverksamhet i norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Satsningar Förstärkning till Mödra-barnhälsovårdteamet i Haga i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd. Förstärkning till MUX i Göteborg hälso- och sjukvårdsnämnd. Förstärkning av dietist inom mödrahälsovården i västra hälso- och sjukvårdsnämnden. Förstärkning av mödra- och barnhälsovårdspsykolog i södra hälso- och sjukvårdsnämnden. Förstärkning av uppdraget på barnmorskemottagningarna i östra hälso- och sjukvårdsnämnden. Beställningen gällande samordnande barnmorska inom norra hälso- och sjukvårdsnämnden flyttas från NU-sjukvården till Närhälsan. Tilläggsöverenskommelse avseende dietistverksamhet inom hela regionen. Tilläggsöverenskommelse avseende osteoporosmottagning i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd. Tilläggsöverenskommelse avseende primärvårdsakut SU/Östra. Övrigt Målrelaterad ersättning införs på 1177 innefattande att 2% av ersättningen kopplas till medelsvarstid under jourtid. Tilläggsöverenskommelse gällande allmängynekologi och gynekologi på ungdomsmottagningar läggs in i vårdöverenskommelsen i Göteborg hälso- och sjukvårdsnämnd. Tilläggsöverenskommelse för spädbarnsverksamheten samt utväg läggs in i Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 16(20)

17 vårdöverenskommelsen i västra sjukvårdsnämnden. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden inarbetar tilläggsöverenskommelse för spädbarnsverksamheten samt utväg till vårdöverenskommelsen. Tilläggsöverenskommelse avseende en halvtidstjänst dietist med riktat uppdrag mot mödrahälsovården och även uppdrag för utväg lyfts in i vårdöverenskommelsen i östra hälso- och sjukvårdsnämnden. Utöver vårdöverenskommelser med hälso- och sjukvårdsnämnderna har styrelsen för beställd primärvård ett stort antal andra uppdrag och åtaganden som bl a finansieras via statsbidrag till regionen eller på annat sätt. Exempel på uppdrag är rehabkoordinatorer, försäkringsmedicinska utredningar, kunskapscentrum för sexuell hälsa, kompetenscentrum våld i nära relationer, FOU samt utbildningsuppdraget/studierektorsfunktion. Nedan redogörs för förändringar mellan åren på intäkts- och kostnadssidan. Regionintäkter och övriga intäkter Budgeten för regionintäkter är 9,7% högre än budgeten för 2017 och beror huvudsakligen på tilläggsöverenskommelser avseende dietistverksamhet, primärvårdsakut SU/Östra och osteoporosmottagning. Budgeten för externa intäkter är något lägre än jämfört med budgeten för Intäktsbudgeten innehåller statliga medel avsedda för flyktingrelaterad vård. Personalkostnader och bemanningsföretag Budgeten för personalkostnader ökar med 6,0% jämfört med prognos 2017, orsaken är nya uppdrag bland annat dietistverksamhet, primärvårdsakut SU/Östra och osteoporosmottagning. Budgeten för bemanningsföretag är 25,2 mnkr och är 83,8% högre jämfört med prognos 2017 och avser framförallt köp av läkare och psykologer. Ökningen avser främst köp av läkare i verksamheten primärvårdsakut SU/Östra. Läkemedel Budgeten för läkemedel ökar med 17,2% jämfört med prognos 2017 och ökningen avser generell uppräkning på 5% och samt de nya tilläggsuppdragen. Övriga kostnader inkl medicinsk service och lokalkostnader Budgeten för övriga kostnader och lokalkostnader ökar med 9,8% jämfört med budget 2017, främst beroende på nya uppdrag. Budgeten för medicinsk service ökar med 3,6% jämfört med budget 2017 och avser främst ökade kostnader för laboratorietjänster inom mödravård men även inom barn- och ungdomsmedicin. Likaså det nya uppdraget Primärvårdsakut SU/Östra. Närhälsan redovisar ett budgeterat nollresultat för NärhälsanStyrelsen beställd vård (mnkr) Budget 2017 Prognos Budget 2018 Regionintäkter 1 125, , ,5 Övr intäkter 58,1 68,7 57,2 Summa intäkter 1 183, , ,7 Personal -795,9-810,0-858,8 Bemanningsföretag -14,4-13,7-25,2 Läkemedel -27,8-28,1-32,9 Medicinsk service -56,7-56,8-58,8 Lokalkostnader -82,3-85,5-86,5 Övriga kostnader -202,1-258,4-225,9 Avskrivningar -3,5-3,3-3,5 Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 17(20)

18 NärhälsanStyrelsen beställd vård (mnkr) Budget 2017 Prognos Budget 2018 Summa kostnader , , ,6 Finansiella poster -0,6-0,5-0,1 Resultat 0,0 5,0 0, Sammanställd detaljbudget Utförare hälso- och sjukvård (SD02) Resultatbudget (mnkr) Budget 1712 Prognos 1708 Budget 1812 Såld vård internt 959, ,0 995,6 Såld vård externt 2,9 0,0 2,7 Patientavgifter 13,8 13,8 14,1 Driftbidrag från nämnd inom 0,0 0,0 0,0 regionen Övriga erhållna bidrag 122,4 143,0 172,9 Försäljning av tjänster 6,5 6,5 13,2 Hyresintäkter 1,1 2,4 2,5 Försäljning av material och 0,0 0,0 0,0 varor Övriga intäkter 77,6 68,7 90,5 Verksamheten intäkter 1 183, , ,7 Personalkostnader, inkl. inhyrd -810,3-823,7-883,9 personal Köpt vård 0,0 0,0 0,0 Läkemedel -27,8-28,1-32,9 Verksamhetsanknutna tjänster -94,1-111,3-95,7 Övriga tjänster, inkl -78,2-132,1-81,8 konsultkostnader Material och varor, inkl -17,4-22,7-18,3 förbrukningsmtrl Lokal- och energikostnader -82,6-85,5-86,5 Lämnade bidrag -39,5-29,3-51,4 Avskrivningar -3,5-3,3-3,5 Övriga kostnader -29,4-19,8-37,5 Verksamhetens kostnader , , ,6 Finansiella intäkter/kostnader -0,6-0,5-0,1 Bidrag, speciella beslut över 0,0 0,0 0,0 budget Resultat 0,0 5,0 0,0 3.2 Eget kapital och obeskattade reserver Närhälsan beställd primärvård har för 2017 ett ingående eget kapital på 24,2 mnkr. Prognos för 2017 är ett överskott på 5 mnkr. Det prognostiserade resultatet för 2018 är 0 mnkr. Eget kapital (mnkr) IB 1/ Prognos 2017 (augusti) Budget 2018 UB 31/ Beställd primärvård 24, ,2 Styrelsen för beställd primärvård ansöker hos Regionstyrelsen om att 2018 få ta i anspråk 3,6 mnkr av sitt egna kapital för vidareutbildning av specialistsjuksköterskor med inriktning Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 18(20)

19 mot barn- och ungdom. Styrelsen för beställd primärvård ansöker hos Regionstyrelsen om att 2018 få ta i anspråk 1,2 mnkr av sitt egna kapital för utveckling av ehälsotjänster. Vidareutbildning av sjuksköterskor till Specialistsjuksköterska med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar Det är idag allt svårare att rekrytera färdiga barnsjuksköterskor. Regionen har sedan flera år riktade satsningar till sjukhusen vad gäller vidareutbildning inom bl a barn- och ungdom. Närhälsan Barnoch ungdomsmedicin har inte fått del av dessa satsningar. Specialistsjuksköterskan har en nyckelroll på Barn- och ungdomsmottagningen. Vi önskar använda eget kapital till att anställa tre sjuksköterskor som under två år vidareutbildar sig (50%) till specialistsjuksköterska (60 högskolepoäng). Kostnaden uppgår till 3,6 mnkr. Efter avklarad utbildning erbjuds barnsjuksköterskan tjänst inom Barn- och ungdomsmedicin och finansieras då på löpande driftsbudget. Liknande satsningar sker på flera håll i regionen, bland annat Skaraborgs sjukhus (SKAS) barnklinik med goda resultat. Utveckling av webbtidböcker Idag finns en stor flora av webbtidböcker mot kunderna för olika mottagningar med olika utbud. Behov finns av IT-utveckling i syfte att strukturera upp våra webbtidböcker. Syftet är att utveckla ett hållbart utbud inom beställd primärvård med kopplingar till Obstetrix och AsynjaVisph. Kostnad för IT-utveckling uppgår till 1,2 mnkr. 3.3 Investeringar Investeringsbehovet bedöms för beställd vård 2018 uppgå till 14 mnkr för medicinteknisk utrustning och inventarier. Det avser främst reinvesteringar av ultraljudsapparater samt nyinvestering i samband med ombyggnationer och lokalförändringar. Investeringsramen för fastighetsinvesteringar är 1 mnkr, där det för 2018 finns planer för lokalinvesteringar i av regionen ägda lokaler men inga detaljbeslut. Övriga lokalprojekt som genomförs inom Närhälsan sker i externt förhyrda lokaler, där ny- och ombyggnad finansieras via hyran. Principen i förvaltningen är att verksamheten investerar för det belopp man långsiktigt kan finansiera via driftsbudgeten för avskrivning- och driftskostnader samt via hyra. Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 19(20)

20 4 Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Omställningen av hälso- och sjukvården i VGR, med delprojektet Nära vård, Digitaliserade vårdtjänster, Koncentration och Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling förväntas i grunden förändra ledningssystem, arbetsätt och företagskultur, inte bara i Närhälsan, utan i samtliga verksamheter i VGR. Detta är en process som startade i år och som kommer fördjupas kommande år. Primärvården förväntas få ett kraftigt utökat uppdrag, utökade resurser, och konkreta uppdrag för att skapa en Nära vård. Utmaningar Leva upp till verksamhetsidén utveckla en primärvård i världsklass. Förbättra Närhälsans varumärke. Digitalisering; Anpassning till invånarnas nivå av användning av digitala hjälpmedel inom alla områden, som smartphones, surfplattor och laptop som kommunikationsmedel. VGR 1177 på telefon - nå det nationella målet om att 85% av samtliga inkommande samtal besvarade samt max 5 min svarstid. Alarmtjänstens prioriteringsfunktioner uppbyggs och drivs. Samverkan med kommuner/stadsdelsnämnder, sjukhus och Närhälsan vårdval för en sömlös vård, i den så kallade Omställningen av hälso- och sjukvården. Återväxt av goda ledare. Utveckla dialogen med invånarna. Upphandla taligenkänning, det vill säga tal till text direkt i dokument som journaler rapporter etc., vilket skulle ge medarbetarna mer hållbar och effektivare dokumentationsprocess. Att man i lokala vårdöverenskommelse anger att vår verksamhet inte får använda sig av Närhälsans namn och grafiska profil. Detta går emot regionstyrelsen beslut från 2012 om att namnet för den offentliga primärvården i Västra Götalandsregionen ska vara Närhälsan. Planerad inriktning Förbättra och utveckla ledarskapet på alla nivåer och med den professionella utvecklingen av medarbetarna i fokus, med ständig förbättring för hållbara och goda vårdprocesser, med förbättrad tillgänglighet ur ett bredare perspektiv och medborgarnas medicinska behov utifrån sin livssituation. Förbättra dialogen med medborgarna angående exempelvis mottagningarnas öppettider, tillgänglighet, arbetssätt och prioriteringar. Förbättra samverkan med kommuner/stadsdelsnämnder, sjukhus, och Närhälsan vårdval för en sömlös vård. Digitalisering: Införa ehälsobaserade verktyg för ökad tillgänglighet, hållbarare arbetssätt och vårdprocesser av god kvalitet oberoende av geografisk utgångspunkt. Attraktiv arbetsgivare. Hållbar ekonomisk utveckling. Närhälsan Beställd primärvård, Detaljbudget 20(20)

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget Kultur i Väst 2018 Kultur i Väst Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna Detaljbudget Patientnämnderna 2018 Patientnämnderna Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Detaljbudget 2017 Närhälsan beställd primärvård

Detaljbudget 2017 Närhälsan beställd primärvård Sida 1(15) Detaljbudget 2017 Närhälsan beställd primärvård 1. Sammanfattning Styrelsen för beställd primärvård ansvarar för 1177 Vårdguiden på telefon, centrala barnhälsovårdsteamet, psykologenheten för

Läs mer

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen Sida 1(6) Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen 1. Sammanfattning En omfattande strukturomvandling av Naturbruksförvaltningens verksamhet och organisation i syfte att öka skolornas attraktivitet och kvalitet,

Läs mer

Budget 2016 Grönblå Samverkan

Budget 2016 Grönblå Samverkan Budget 2016 Grönblå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Utmaningar Strategiska mål Prioriterade mål 2016-2018 Fokus 2016 3 st Långsiktigt 3st Öka/minska Vad ska göras Rapporteras Gemensamma mål och

Läs mer

Datum Diarienummer PVV Detaljbudget Närhälsan vårdval. Närhälsan vårdval. Detaljbudget Helår 201 9

Datum Diarienummer PVV Detaljbudget Närhälsan vårdval. Närhälsan vårdval. Detaljbudget Helår 201 9 Datum 2018-11 - 01 Diarienummer PVV 2018-00015 Detaljbudget 2019 Närhälsan vårdval Närhälsan vårdval Detaljbudget 201 9 Helår 201 9 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden...

Läs mer

Delårsrapport. Närhälsan Beställd primärvård Mars Närhälsan Beställd primärvård

Delårsrapport. Närhälsan Beställd primärvård Mars Närhälsan Beställd primärvård Delårsrapport Närhälsan Beställd primärvård Mars 2018 Närhälsan Beställd primärvård Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 5 2.1 Viktigaste händelserna under

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Detaljbudget. Närhälsan vårdval Närhälsan vårdval

Detaljbudget. Närhälsan vårdval Närhälsan vårdval Detaljbudget Närhälsan vårdval 2018 Närhälsan vårdval Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Detaljbudget. Naturbruk Naturbruk

Detaljbudget. Naturbruk Naturbruk Detaljbudget Naturbruk 2018 Naturbruk Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av

Läs mer

Mötesbok: Primärvårdsstyrelsen ( ) primärvårdsstyrelsen. Datum: Plats: Bohusgården, Uddevalla. Kommentar:

Mötesbok: Primärvårdsstyrelsen ( ) primärvårdsstyrelsen. Datum: Plats: Bohusgården, Uddevalla. Kommentar: Mötesbok: Primärvårdsstyrelsen (2017-11-17) primärvårdsstyrelsen Datum: 2017-11-17 Plats: Bohusgården, Uddevalla Kommentar: Dagordning Kallelse Primärvårdsstyrelsen 2017-11-17 Föredragningslista 3 Beslutsärenden

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

Detaljbudget. Alingsås lasarett Alingsås lasarett

Detaljbudget. Alingsås lasarett Alingsås lasarett Detaljbudget Alingsås lasarett 2018 Alingsås lasarett Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Årsredovisning. Revisorskollegiet

Årsredovisning. Revisorskollegiet Årsredovisning Revisorskollegiet Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Viktigaste händelserna under perioden...3 1.2 Verksamhetens miljöarbete...3 1.3 Folkhälsa...3 1.4 Mänskliga rättigheter

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

AL Verksamhetsplan & detaljbudget 2018

AL Verksamhetsplan & detaljbudget 2018 AL 2017-00272 Verksamhetsplan & detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb

Läs mer

Detaljbudget Hälsan och Stressmedicin. Hälsan och Stressmedicin

Detaljbudget Hälsan och Stressmedicin. Hälsan och Stressmedicin Detaljbudget 2019 Hälsan och Stressmedicin Hälsan och Stressmedicin Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter

Läs mer

Verksamhetsplan och detaljbudget 2015

Verksamhetsplan och detaljbudget 2015 Verksamhetsplan & detaljbudget 2017 Verksamhetsplan och detaljbudget 2015 Diarienummer AL 3-2016 Fastställd 2016-11-24 av Styrelsen för Alingsås lasarett Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Verksamhet 4 Övergripande

Läs mer

Detaljbudget. Västarvet Västarvet

Detaljbudget. Västarvet Västarvet Detaljbudget Västarvet 2018 Västarvet Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 Närhälsan beställd primärvård

Delårsrapport mars 2017 Närhälsan beställd primärvård Sida 1(13) Delårsrapport mars 2017 Närhälsan beställd primärvård 1. Sammanfattning Närhälsans specialistmottagningar klarar vårdgarantin om 90 dagar till 90-99% För mottagningar som Ungdomsmottagningar,

Läs mer

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen 2017-05-16 Diarienr: HS 2017-00022-12 Strategi för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Det övergripande målet för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Årsredovisning. Närhälsan Beställd primärvård

Årsredovisning. Närhälsan Beställd primärvård Årsredovisning Närhälsan Beställd primärvård Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 5 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...5 2.2 Hälso- och sjukvårdens produktion/konsumtion...6

Läs mer

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Möte om FVM och omställningen med kommunerna Göteborg 2018-09-04 Tobias Nilsson, Ph.D. Chefsstrateg Omställningen Varför en omställning?

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Verksamhetsplan och detaljbudget 2017

Verksamhetsplan och detaljbudget 2017 Västra Götalandsregionen 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2016-11-21 Diarienummer AL 3-2016 Västra Götalandsregionen Alingsås lasarett Handläggare: Maria Gabrielsson-Fredrikson Telefon: 0322-22 60 00 E-post:

Läs mer

HR-strategi. HR-strategi

HR-strategi. HR-strategi HR-strategi HR-strategi 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Strategi HR-strategi 2016 2020 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för Personalchef 2016-11-11

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Västra Götalandsregionen 2018-06-19 Diarienr: HS 2018-00460 Handlingsplan 2018-2019 Omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund, syfte och mål med

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Detaljbudget 2017 Hälsan och Stressmedicin

Detaljbudget 2017 Hälsan och Stressmedicin Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Förvaltningen Hälsan och Stressmedicins (HoS) uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019

Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019 Enhet Primärvård Västra Götalandsregionen 2018 06 01 Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019 Sammanfattning av ärendet Vårdval Vårdcentral infördes i Västra Götalandsregionen 2009. Krav- och

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Regionservice kommer att medverka med expertkompetens i projekt gällande service- och försörjningslösningar i samband med om- och nybyggnationer.

Regionservice kommer att medverka med expertkompetens i projekt gällande service- och försörjningslösningar i samband med om- och nybyggnationer. Sida 1(10) Detaljbudget 2017 Regionservice 1. Sammanfattning Verksamhet: Regionservice kommer att arbeta tillsammans med vårdförvaltningarna med uppgifts- och kompetensväxling gällande arbetsuppgifter

Läs mer

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd Sida 1(5) Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd 1. Sammanfattning Kommittén för mänskliga rättigheter har uppdraget att samordna Västra Götalandsregionens (VGR:s) arbete för att stärka

Läs mer

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY Man kan se det som att vi alla har två arbeten - ett arbete där vi utför de arbetsuppgifter vi är utbildade för, och ett arbete där vi aktivt bidrar till att utveckla verksamheten.

Läs mer

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION 2017 LANDSTINGSPLAN KORTVERSION Landstinget ansvarar för hälsooch sjukvård, tandvård och regional utveckling i Värmland. Vården ska vara förebyggande, effektiv och behovsanpassad samt utföras på lika

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

1 (7) Budget och Verksamhetsplan 2019 Sjukhusstyrelse Kristianstad

1 (7) Budget och Verksamhetsplan 2019 Sjukhusstyrelse Kristianstad 1 (7) Budget och Verksamhetsplan 2019 Sjukhusstyrelse Kristianstad 2 (7) Inledning Region Skånes vision Utgångspunkten för uppdraget utifrån Sjukhusstyrelse Kristianstads ansvarsområde är Region Skånes

Läs mer

Mer än bara telefonrådgivning Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson

Mer än bara telefonrådgivning Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson Mer än bara telefonrådgivning 2019-07-02 Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson Nationella invånartjänster 1177 Vårdguiden på telefon 1177 Vårdguiden webb 1177 Vårdguiden e-tjänst Hitta och jämför

Läs mer

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012 Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV 29 maj 2012 Justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 Inriktning Vidareutveckla modellen efter beslutade mål för primärvården (Idéskissen medborgarens

Läs mer

Redovisning personalförsörjning. Landstingsstyrelsen 6 oktober 2014

Redovisning personalförsörjning. Landstingsstyrelsen 6 oktober 2014 1 Redovisning personalförsörjning Landstingsstyrelsen 6 oktober 2014 2 Uppdrag till personalpolitiska beredningen Inhämta kunskap, diskutera och lägga förslag kring landstingets personalrekrytering i syfte

Läs mer

Handlingsplan för friskare arbetsplatser. H ns-peter Eriksson, HR-strateg

Handlingsplan för friskare arbetsplatser. H ns-peter Eriksson, HR-strateg Handlingsplan för friskare arbetsplatser H ns-peter Eriksson, HR-strateg Handlingsplan för friskare arbetsplatser Bakgrund varför? Kort om Landstinget i Kalmar län Så här gjorde vi Våra förslag Vad blev

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-8 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Läs mer

Resultat per maj 2017

Resultat per maj 2017 1 (6) Tjänsteutlåtande Datum 2017-06-15 Handläggare: Maria Gabrielsson-Fredrikson Telefon: 070-936 92 50 E-post: maria.gabrielssonfredrikson@vgregion.se Till styrelsen för Resultat per maj 2017 Förslag

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-9 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2018 Styrelsen för NU-sjukvården 1. Anvisningar tillkommande

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Delårsrapport. Närhälsan vårdval Mars Närhälsan vårdval

Delårsrapport. Närhälsan vårdval Mars Närhälsan vårdval Delårsrapport Närhälsan vårdval Mars 2018 Närhälsan vårdval Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 6 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...6 2.2 Hälso-

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa Socialdepartementet Utdrag Protokoll I:10 vid regeringssammanträde 2011-06-22 S2006/9394/FS (delvis) S2008/2827/FS (delvis) S2008/7907/FS (delvis) S2011/6057/FS Godkännande av en överenskommelse om intensifierat

Läs mer

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar.

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar. Sida 1(8) Detaljbudget 2015 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Hälsan och Stressmedicins uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar och bolag samt att

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-11 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Sahlgrenska

Läs mer

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge Bokslut 2014 Landstinget Blekinge 1 2 Resultat 2014 Årets resultat + 49,2 mnkr Nettokostnadsutveckling 4,0 % 3 Engångskostnader 2014 Nedskrivningar fastigheter 48,6 mnkr Komponentredovisning 20,6 mnkr

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationell överenskommelse 2018 - Psykisk hälsa Sida 2 (6) Bakgrund Psykisk hälsa har de senaste åren varit en av statens mest prioriterade områden inom hälso-

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Primärvårdens universitetssjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen: Göteborg och Södra Bohuslän Skaraborg, Södra Älvsborg (Fyrbodal) FoU primärvård

Primärvårdens universitetssjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen: Göteborg och Södra Bohuslän Skaraborg, Södra Älvsborg (Fyrbodal) FoU primärvård Primärvårdens universitetssjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen: Göteborg och Södra Bohuslän Skaraborg, Södra Älvsborg (Fyrbodal) Universitetssjukvård FoU-centrum Gbg/SB FoU-centrum Fyrbodal Primärvårdens

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Beslutad av: Diarienummer: Version: Plan Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Planen gäller för: Samtliga förvaltningar inom Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för sjukhusen i Väster

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för sjukhusen i Väster Anvisningar tillkommande ersättning år 2019 Dn HS 2018-01065 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2019 Styrelsen för sjukhusen i

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013.

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. 2012-10-09 Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. Innehållande Mål och inriktningar samt internbudget inklusive investeringsplan Ambulanssjukvården Halland utgörs av verksamheterna:

Läs mer

Parternas avsikter bidrar till ett samlat grepp i Umeå kommun

Parternas avsikter bidrar till ett samlat grepp i Umeå kommun Parternas avsikter bidrar till ett samlat grepp i Umeå kommun Handlingsplan 2017-2020 Bakgrund Tankar framåt Utgångspunkter Uppföljning Innehåll Sjukfrånvaro, Umeå kommun Obligatorisk sjukfrånvaroredovisning.

Läs mer

Presentation om Skaraborgs Sjukhus

Presentation om Skaraborgs Sjukhus Presentation om Skaraborgs Sjukhus Skaraborgs Sjukhus Östra hälso- och sjukvårdsnämnden beställer från styrelsens för Skaraborg Sjukhus specialiserad hälso- och sjukvård till befolkningen. Cirka 266 000

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Framtidens primärvård

Framtidens primärvård Framtidens primärvård Strukturerad vårddokumentation checklistor för evidens och vårdprogram dela information patienten dela information med andra vårdgivare överföring till kvalitetsregister verksamhetsuppföljning

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen Västra Götaland Består av 49 kommuner. 1,7 miljoner invånare. Landskapen är Västergötland, Bohuslän och Dalsland. Största stad Göteborg. Hav och sjöar med 30 000 öar. 30 mil långt

Läs mer

Chefens uppdrag. - att ha fokus på resultaten!

Chefens uppdrag. - att ha fokus på resultaten! Chefens uppdrag - att ha fokus på resultaten! Vad är resultatet? Håll ögonen på bollen och spelet! Vad ska chefen göra? Öka värdet av arbetet och verksamhetens resultat, genom att - Koordinera och utveckla

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Delårsrapport. Sahlgrenska I.C. Augusti Sahlgrenska I.C.

Delårsrapport. Sahlgrenska I.C. Augusti Sahlgrenska I.C. Delårsrapport Sahlgrenska I.C. Augusti 2017 Sahlgrenska I.C. Delårsrapport Augusti 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden... 4 2.2 Verksamhetens

Läs mer

Uppdrag Värdegrund och vision Balanserad verksamhetsstyrning

Uppdrag Värdegrund och vision Balanserad verksamhetsstyrning Styrkort SkaS 2014 Uppdrag Skaraborgs Sjukhus uppdrag är att tillhandahålla specialistsjukvård för befolkningen i sitt närområde, och i tillämpliga delar för befolkningen som helhet i ett regionperspektiv.

Läs mer

Verksamhetsplan och detaljbudget Alingsås lasarett

Verksamhetsplan och detaljbudget Alingsås lasarett Verksamhetsplan och detaljbudget 2015 Alingsås lasarett Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Verksamhet... 4 2.1 Regionfullmäktiges prioriterade mål 2016-2018... 4 2.2 Regionfullmäktiges fokusområden 2016...

Läs mer

Datum Diarienummer PVV Delårsrapport. Närhälsan vårdval Augusti Närhälsan vårdval

Datum Diarienummer PVV Delårsrapport. Närhälsan vårdval Augusti Närhälsan vårdval Datum 2017-09-19 Diarienummer PVV 2017-00020 Delårsrapport Närhälsan vårdval Augusti 2017 Närhälsan vårdval Augusti 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 5 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

Tre händelser och/eller resultat som uppnåtts under perioden

Tre händelser och/eller resultat som uppnåtts under perioden Sida 1(23) Delårsrapport mars 2017 beställd primärvård 2017 (Uppföljning 2017) Rapporten skapad av Monica Runnquist, 2017-04-21 Rapportstatus: Preliminär 1. Sammanfattning s specialistmottagningar klarar

Läs mer

Tre exempel på hur vi utvecklar digitala vårdmöten

Tre exempel på hur vi utvecklar digitala vårdmöten Tre exempel på hur vi utvecklar digitala vårdmöten RPB 2019-2021 Aktiviteter/Projekt Aktiviteter/Projekt Aktiviteter/Projekt Aktiviteter/Projekt Fem målområden Inkluderande invånare/patienter Skapa trygghet,

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Hälsofrämjande arbetsplatser

Hälsofrämjande arbetsplatser Utveckling av Hälsofrämjande arbetsplatser vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset INTENTIONER AKTIVITETER ERFARENHETER CHARLOTTA NORDBERG HR-STRATEG SALUS 12-13 november 2012, C Nordberg Agenda Kort presentation

Läs mer

Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Redovisning av FoU-arbete

Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Redovisning av FoU-arbete Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland Redovisning av FoU-arbete 2017-2018 Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag,

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Sida 23(28) Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 119 194 89 192 Verksamhetens kostnader 2-5 213 230-5 026 834

Läs mer

Systematiskt arbete med kompetensförsörjning i VGR sedan 2009

Systematiskt arbete med kompetensförsörjning i VGR sedan 2009 Systematiskt arbete med kompetensförsörjning i VGR sedan 2009 Utgår från Ledningssystem för kompetensförsörjning (SS 624070) Gemensamma begrepp, struktur och arbetssätt IT-stöd i arbetet och gemensam databas,

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer