eg:1% Skolinspektionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "eg:1% Skolinspektionen"

Transkript

1 eg:1% Skolinspektionen Dnr :6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Månstorps förskola belägen i Vellinge kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, Lund Telefon: , Fax:

2 Beslut och verksarnhetsrapp 1(12) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en sammanfattande bedömning utifrån kvalitetsgranskningens resultat och en beskrivning av de utvecklingsområden som framstått som mest centrala att prioritera i det lokala kvalitetsarbetet. Utvecklingsområden utifrån denna granskning kan i olika hög grad kräva förbättring. En beskrivning av kvalitetsgranskningens resultat och Skolinspektionens bedömningar i sin helhet följer nedan. Sammanfattande bedömning Skolinspektionen bedömer att förskolechefens ledning av förskolans pedagogiska verksamhet, vid Mårtstorps förskola belägen i Vellinge kommun, fungerar väl. Huvudmannens starka stöd, tydliga strukturer och förväntningar skapar förutsättningar för förskolechefen att skaffa sig kännedom om verksamhetens pedagogiska verksamhet. Hon använder sig av sin kännedom för att initiera och driva utvecklingsprocesser för att utveckla förskolans pedagogiska verksamhet. Beslut Några utvecklingsområden i syfte att förbättra förskolechefens ledning av förskolans pedagogiska verksamhet har Skolinspektionen inte kunnat identifiera då verksamheten genomgående bedöms hålla en god kvalitet. Skolinspektionen avslutar härmed granskningen vid Månstorps förskola i Vellinge kommun.

3 2(12) På Skolinspektionens vägnar Maria Kärrman Enhetschef.i )(jan Litza Aschan Utredare/Föredragande

4 3(12) Verksamhetsrapport Inledning och bakgrund Det pedagogiska arbetet vid en förskoleenhet ska ledas och samordnas av en förskolechef. Förskolan ska enligt skollagen stimulera och utmana barns utveckling och lärande samt erbjuda barn en trygg omsorg. Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av förskolans pedagogiska verksamhet under våren och hösten Förskolechefer vid både kommunala och enskilt drivna förskolor ingår i granskningen. Kvalitetsgranskningen av förskolechefens ledning av förskolans pedagogiska verksamhet genomförs i 35 förskolor i hela landet. Månstorps förskola som är belägen i Vellinge kommun ingår i detta projekt. Huvudman för Månstorps förskola är Framtidskompassen AB, org.nr Förskolechefen vid Månstorps förskola ansvarar för 2 förskolor med totalt 24 anställda. Den aktuella förskolan består av 6 avdelningar med 143 barn mellan 1 och 5 år. Månstorps förskola besöktes 19 april Ansvariga inspektörer har utredarna Litza Aschan och Gertrud Wede varit. I denna rapport redovisar inspektörerna sina iakttagelser, analyser och bedömningar. Bedömningar görs inom fyra bedömningsområden, det är de fyra rubrikerna i följande verksamhetsrapport. Bedömningar inom varje område görs i fyra graderingar; mycket hög grad, ganska hög grad, ganska låg grad eller mycket låg grad. Granskningens syfte och genomförande finns beskrivet i bilaga 1. När hela kvalitetsgranskningen är avslutad redovisas de samlade resultaten i en övergripande kvalitetsgranskrtingsrapport.

5 4(12) Förskolechefen leder förskolans pedagogiska verksamhet i enlighet med de nationella målen 1. Har förskolechefen kännedom om förskolans pedagogiska verksamhet? Sammanfattningsvis bedömer Skolinspektionen att förskolechefen i mycket hög grad har kännedom om förskolans pedagogiska verksamhet då hon ofta och systematiskt besöker verksamheten. Utöver sina besök i verksamheten deltar hon i olika möten och tar del av personalens uppföljningar och utvärderingar av verksamheten. Förskolechefen har ett tydligt pedagogiskt syfte med att närvara vid förskolan Förskolechefen uppger i intervju att hon inhämtar kunskap om förskolans pedagogiska verksamhet genom dagliga besök i verksamheten. Syftet med besöken är att förskolechefen ska få kännedom om hur den pedagogiska verksamheten bedrivs i praktiken och hur personalen arbetar utifrån målen i läroplanen och verksamhetens prioriterade mål. Förutom att stämma av de dagliga behoven på avdelningen, till exempel vikariebehov, uppger förskolechefen att hon genom sin närvaro vill vara ett stöd för personalen samt vara synlig för alla barn. Vid behov arbetar förskolechefen i barngruppen och på så vis kan hon även se personalens förhållningssätt gentemot barnen, men också det som personalen upplever som en utmaning. Till exempel uppger förskolechefen att ett av lekrummen upplevdes av personalen som ett rum där barnen sprang runt i. Under förskolechefens besök på avdelningen bekräftades personalens utsagor. Förskolechefen möblerade om rummet och det visade sig att barnen lekte i rummet istället för att springa runt. Genom sitt handlande visade hon personalen att lärmiljöer kan ändras och anpassas till barnens behov. Samtliga tillfrågade svarar i personalenkäten att förskolechefen är på förskolan minst 3-4 gånger i veckan och att hon vid de tillfällena samtalar med persona-

6 Beslut och verksamhetsrapparct 5(12) len om den pedagogiska verksamheten. Personalen uppger även i enkäten att pedagogiska diskussioner sker oftare vissa perioder beroende på hur det pedagogiska arbetet flyter på. För tillfället uppger personalen att förskolans lärmiljöer diskuteras och att förskolechefen har mycket att tillföra under dessa diskussioner. Det framkommer vidare av personalintervjuer att förskolechefen observerar den pedagogiska personalens arbete i barngruppen och samtalar med dem kring metod och arbetsformer. Förskolechefen uppger att hon frågar personalen "hur tänker du här"? Personalen berättar att förskolechefen "ifrågasätter och ger jättebra feedback" samt ger tips och ideer när personalen "kört fast". Intervjuad personal känner till förskolechefens pedagogiska syfte med besöken på förskolan. Förutom att förskolechefen tydligt berättat om sitt syfte med sina besök på avdelningen finns det även nedskrivet i verksamhetens personalhandbok. Hon följer till exempel upp utvecklingen av arbetet med de prioriterade målen. Personalen uppger vidare att dörren till kontoret alltid står öppen och att de kan gå in och prata om sina frågor. Förskolechefen har möten med olika personalgrupper Förskolechefen uppger i intervju att arbetslagen har planeringsmöten en timma per vecka. Det händer att hon deltar på eget initiativ i dessa planeringsmöten och ibland bjuds hon in att delta av personalen. På så vis skaffar hon sig ytterligare information om verksamheten. Teamledarna, som har i uppdrag att leda och fördela arbetet i arbetslagen, de har möte varje vecka. I mötet deltar även förskolechef, huvudman och biträdande rektor, tillsammans utgör de Framtidskompassens förskolors ledningsgrupp. Enligt förskolechefen är teamledarens roll att till exempel delge personal information samt vara förskolechefens "förlängda arm". Arbetslagen träffas en gång i månaden för en gemensam arbetsplatsträff. Enligt förskolechefen inleder hon dessa möten. Hon delar bland annat in personalen i grupper och ger dem i uppdrag att diskutera metodiska och didaktiska frågor, utifrån en förutbestämd bok som alla ska ha läst. För att hålla sig informerad om enskilda barns behov av stöd finns tydliga mötesstrukturer som till exempel barnkonferenser.

7 Beslut och verksamhetsrappe4-k 6(12) All information till personalen, till exempel information från huvudmannen eller annan praktisk information som gäller förskolan, ges enbart i skriftlig form. Förskolechefen får också information om verksamheten genom den dokumentation kring barnens lärande som utgör underlag för utvecklingssamtalen med föräldrarna och som upprättas av personalen. Enligt personalen arbetar de aktivt med föräldrasamverkan. Förskolechefen har förutom telefonsamtal, e-post och föräldramöten regelbundna träffar med föräldrarna. I det så kallade "Verksamhetsrådet" träffas föräldrarepresentanter, förskolechef, huvudman, förskolans teamledare och biträdande rektor för huvudmannens skola, två gånger per termin. Under dessa möten lyfts frågor som rör föräldrarnas önskemål, praktiska frågor samt kvalitetsfrågor, som till exempel att tillsammans analysera föräldraenkäten för att se hur nöjda de är med verksamheten, "vad är bra och var dippar det". Här sker också informationsutbyte, det vill säga information från förskolechef och huvudman samt möjlighet för föräldrar att lyfta frågor om verksamheten. 2. Nyttjar förskolechefen sin kännedom om förskolans pedagogiska verksamhet för att initiera och driva utvecklingsprocesser? Sammanfattningsvis bedömer Skolinspektionen att förskolechefen, i mycket hög grad nyttjar sin kännedom om förskolans pedagogiska verksamhet för att initiera och driva utvecklingsprocesser. Det visar sig exempelvis i att personalens behov av kompetensutveckling gällande pedagogisk dokumentation och utveckling av förskolans lärmiljöer genomförs. Visioner och uppdrag för förskolan är tydliga för hela personalgruppen Av intervjuer med huvudman, förskolechef och personal framkommer att verksamheterna inom Framtidskompassen AB har tydliga mål, visioner och ledord. För alla verksamheter gäller "Vi tar drömmarna på allvar". I verksamhetsplanen för Framtidskompassens förskolor finns uppdraget dokumenterat.

8 7(12) Här finns läroplansmålen nedskrivna och det framgår hur man kommer att arbeta för att nå läroplansmålen, vem som är ansvarig samt när allt arbete beräknas vara klart. Inom förskolan följer personalen upp barnens utveckling i förhållande till läroplansmålen på individuell nivå, på gruppnivå och på enhetsnivå. Detta sker till exempel genom att barnens sociala, motoriska, språkliga och matematiska utveckling dokumenteras. Uppföljningarna syftar enligt dokumentationen och enligt intervjuer med huvudmannen, till att försäkra sig om att verksamheterna inom Framtidskompassen AB bedrivs utifrån de nationella målen samt att de leder till en ökad måluppfyllelse utifrån varje enskilt barns förutsättningar och behov. Här mäts även verksamhetens effektivitet. Vid brister i verksamheten utarbetar ledningsgruppen en handlingsplan för att åtgärda identifierade brister. Av framtidskompassens "Årsklocka 2015/2016 förskolechef" framgår när och hur olika uppföljningar ska äga rum. Förskolechefen använder information om verksamheten för att driva utvecklingsarbete Genom besök i verksamheten uppger förskolechefen håller hon sig informerad om verksamheten och driver utvecklingsarbetet framåt. Personalen uppger att de inte haft någon chef som varit så "drivande" förut. Det förekommer också att en teamledare får i uppdrag av förskolechefen att delta på ett annat arbetslags planeringsmöte för att stötta personalen i sin planering. Av Framtidskompassens "Kvalitetsredovisning för 2014/2015" framgår att det på förskolan finns en teamledagrupp som arbetar med att driva utveckling av pedagogiken och som även leder och fördelar arbetet i arbetslaget. Frågor som diskuteras i arbetslaget tar teamledarna med sig till teamledargruppen där förskolechefen ingår. Enligt den dokumentation som Framtidskompassen AB lämnat inför granskningen har förskolechefen olika fora för planering, uppföljning och utveckling av verksamheten. Här förs samtal kring barngruppen i allmänhet men även kring barn i behov av särskilt stöd. Förskolechefen berättar att varje avdelning har öronmärkt tid för projektgruppsplanering. Enligt insänd dokumentation är utvecklingssamtal med personalen en viktig del i det systematiska kvalitetsarbetet. Under dessa samtal diskuteras utvecklingsfrågor riktade mot verksamheten och utvecklingsområden för pedagogen lyfts och dokumenteras.

9 8(12) Samtliga möten har enligt intervjuer med förskolechef, personal och huvudman ett tydligt syfte och struktur, vilket enligt insänd dokumentation också identifierats som en av framgångsfaktorerna i verksamheten. Genom så kallade "barnkonferenser" två gånger om året, eller vid behov flera gånger om året, identifierar personal och förskolechef barn i behov av särskilt stöd. Utifrån en analys och uppföljning av förskolans kvalitetsarbete beslutar förskolans ledningsgrupp om kompetensutvecklingsåtgärder. Bland annat har de kommit fram till behov av kompetensutveckling i pedagogisk dokumentation och utveckling av förskolans lärmiljöer. Framtidskompassen AB har utarbetat en personalhandbok där det bland annat tydligt framgår vilka förväntningar huvudmannen har på sina medarbetare. För att stärka den gemensamma grundsynen anlitar huvudmannen "coacher" som får i uppdrag att tillsammans med medarbetarna lyfta fram och bearbeta innehållet i personalhandboken. Till exempel diskuteras olika värdegrundsfrågor och frågor kring jämställdhet. Förskolechefen och huvudmannen träffar även vårdnadshavare där man bland annat tar upp önskemål från föräldrarna. Oftast handlar det om praktiska frågor, såsom utflykter, uppger förskolechefen. Genom besök i verksamheten och genom att ta del av förskolans pedagogiska dokumentation på Schoolsoft samlar förskolechefen information om verksamheten. Genom samtal med teamledarna följer förskolechefen upp att verksamhetens prioriterade mål utvecklas, som till exempel barnens inflytande. Även huvudmannen följer upp arbetet med barnens inflytande. I förskolans verksamhetsplan är det beskrivet hur personalen ska arbeta för att nå målet. 3. Skapar förskolechefen förutsättningar för personalen att bedriva och utveckla förskolans pedagogiska verksamhet? Sammanfattningsvis bedömer Skolinspektionen att förskolechefen i mycket hög grad skapar förutsättningar för personalen att bedriva och utveckla försko-

10 Beslut och verksamhetwmppork 9(12) lans pedagogiska verksamhet. Det gör hon genom att hon ser till att personalen erbjuds planeringstid och tid för pedagogiska samtal samt att ansvarsfördelningen inom verksamheten är tydlig och att arbetet följs upp och utvärderas. Skolinspektionen ser att förskolechefen nyttjar den kännedom hon har om förskolans pedagogiska verksamhet, tack vare det stöd som hon får av huvudmannen. Den gemensamma "Personalhandboken" tydliggör för personalen vilka förväntningar som huvudmarinen och förskolechefen har på sina medarbetare. Genom att regelbundet bearbeta innehållet i Personalhandboken stärks personalens gemensamma grundsyn. Genom samtal, intervjuer och analyser av uppföljningar har förskolechefen i samråd med huvudmannen kommit fram till verksamhetens behov av kompetensutveckling. Personalen ges förutsättningar att bedriva förskolans pedagogiska verksamhet. Förskolechefen och huvudmannen uppger i intervju att de skapar förutsättningar för personalen att bedriva pedagogiskt arbete genom det så kallade kvalitetshjulet. De har fyra heldagar per år för att följa upp och utvärdera sin verksamhet samt för kompetensutveckling. All personal har två timmars planeringstid per vecka för individuell planering, föräldramöten samt för kvällsmöten. Därutöver har personalen en timmas avdelningsplanering i veckan, i det ingår även en kvarts reflektionstid samt att utvärdera temagruppsaktiviteter. Personalen upplever att den avsatta tiden för reflekterande samtal inte räcker till. Förskolechefen och huvudmannen uppger att de arbetar för att verksamheterna inom Framtidskompassen AB ska få en gemensam grundsyn. Detta har diskuterats under arbetsplatsträffar. Förskolechefen uppfattar sig själv som pedagogisk ledare för verksamheten. Hon skapar, enligt egen utsaga, förutsättningar att bedriva den pedagogiska verksamheten genom att finnas tillgänglig och ha dörren öppen. Den öppna dörren skapar möjligheter för personalen att på ett enkelt sätt diskutera olika verksamhetsfrågor med förskolechefen. Förskolechefen uppger att hon vill vara med i den pedagogiska processen genom täta besök och att exempelvis i olika situationer fråga personalen "Hur tänker du nu". Huvudmarmen uppger att förskolechefen utövar sitt pedagogiska ledarskap "genom att vara en god förebild, inspiratör, går från ord till handling". De

11 10 (12) uppger vidare att hon använder uttryck som förbättring istället för förändring och att förskolechefen utmanar och inspirerar medarbetarna att våga pröva olika ideer. Förskolans personal består till övervägande del av förskollärare. Personalstyrkan utgörs av åtta förskollärare, tre barnskötare och två som saknar utbildning samt en resursperson. Enligt personal, förskolechef och huvudman sätts vikarier in vid all frånvaro och personal rekryteras skyndsamt utifrån barnens och förskolans behov. Förskolechefen och huvudmannen uppger att personalens schema utgår från barnens behov. Till exempel framkom utifrån en barnkonsekvensanalys att personaltätheten inte räckte till på en avdelning. Huvudmannen utökade personalens tjänstgöringsgrad samt ändrade om i schemat, för att enligt huvudmannen, skapa trygghet i barngruppen. Barnkonsekvensanalyser genomförs vid större förändringar som påverkar barngruppen uppger huvudmannen, till exempel vid nedläggning och förflyttning av Framtidskompassens ena förskola till en annan förskola. I samband med flytten skulle antalet platser utökas med cirka 20 platser. Inför varje ny placering av barn i en barngrupp diskuterar förskolechefen med sina medarbetare, en från varje avdelning, barngruppens storlek och sammansättning och fördelning av barn. Personalen uppger att huvudmannen för kontinuerliga diskussioner med personalen och förskolechefen om bamgruppens storlek och sammansättning. En annan förutsättning för personalen att genomföra sitt uppdrag är kompetensutveckling. Förskolechefen och huvudmannen uppger i intervju att kompetensutveckling ges på olika plan, individuell, till arbetslaget och till hela förskolan. Som exempel på pågående kompetensutveckling nämns "coacher" som till exempel arbetar med personalen om deras förhållningssätt gentemot föräldrar och barn. Förskolechefen och personalen berättar att de arbetar med kollegialt lärande genom att de arbetar tillfälligt på Framtidskompassens andra förskolor. Genom att se hur andra arbetar, till exempel med barnens inflytande, inspireras de till att utveckla sitt arbete. Personalen uppger att huvudmannen avsätter mycket pengar för kompetensutveckling och i det sammanhanget nämns också att de åkt på studiebesök till London för att se på olika lärmiljöer. Av intervju med

12 11(12) personalen framkommer att de ständigt söker nya vägar för att utveckla den pedagogiska verksamheten och hur den dokumenteras. Till exempel uppger de att de tidigare använde sig av pärmar för att visa föräldrarna barnens samlade lärande. Då föräldrarna inte tittade i pärmarna gick förskolan över till ett digitalt program som föräldrarna kan gå in i när det passar dem. 4. Får förskolechefen förutsättningar av huvudmannen att leda och utveckla förskolans pedagogiska verksamhet? Sammanfattningsvis bedömer Skolinspektionen att förskolechefen i mycket hög grad får förutsättningar av huvudmannen att leda och utveckla förskolans pedagogiska verksamhet. De täta kontakterna med huvudmannen samt personella resurser i form av administrativt stöd och pedagogiskt bollplank, skapar goda förutsättningar för förskolechefen, att leda och utveckla förskolans pedagogiska arbete. Förskolechefen har ett tydligt uppdrag, höga förväntningar och gott stöd för att leda och utveckla förskolans arbete Förskolechefen uppger att hon får goda förutsättningar att leda förskolans pedagogiska verksamhet. Hon har ett tydligt uppdrag och höga förväntningar från huvudmannen i att leda förskolans pedagogiska arbete. Enligt huvudmannen upplever förskolechefen förväntningarna som "höga". Förskolechefen uppger att huvudmannens förväntningar må vara höga men att hon får mycket stöd tillbaka. Det visar sig i form av tydliga förväntningar och ansvarsområden. Som stöd i sitt arbete har förskolechefen Framtidskompassens administrativa chef som bistår henne med att bland annat hantera förskolekön. Förskolechefen uppger också att hon i samråd med den administrativa chefen utformar rekryteringsannonser när behov av rekrytering uppstår. Huvudmannen uppger att de ser verksamhetsvinster med att förskolechefen och Framtidskompassens biträdande rektor samarbetar genom att de deltar i

13 Beslut och verksamhetsrappoi: 12 (12) varandras möten. Detta för att överbrygga avståndet mellan förskolan och skolan, men också för att vara ett bollplank för varandra. Huvudmannen och förskolechefen träffas varje vecka. Under dessa möten diskuteras pedagogiska frågor utifrån det så kallade årshjulet och huvudmannen och förskolechefen utbyter information som berör verksamheten. Utöver det hålls budgetmöten varje månad för att diskutera hur pengarna används. Huvudmannen uppger också att de för tillfället arbetar med att organisera om barngrupperna för att anpassa dessa till Skolverkets nya riktlinjer. Under arbetsplatsträffarna har diskussioner om barngrupperna kopplats till kvalitetsverktyget Qualis, området för utveckling och lärande. För att nå bättre resultat planerar huvudmannen att organisera om grupperna till åldershomogena grupper där man till exempel kan hålla gemensamma samlingar med barnen och inte dela in i grupper. Huvudmannen uppger att de arbetar med barnkonsekvensanalyser för ombildning till flera barngrupper med färre barn. Av intervjuer med både personal och förskolechef framkommer att huvudmannen är noga med förskolans inom- och utomhusmiljö. Enligt förskolechefen är miljöerna rikligt utrustade med material. Förskolechefen har fått i uppdrag av huvudmannen att skapa likvärdiga miljöer inom Framtidskompassens förskolor. Bifoga: Bilaga 1

14 Bilaga 1 Dnr :6590 Kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av förskolans pedagogiska verksamhet Bakgrund och syfte Förskolan ska enligt skollagen stimulera barns utveckling och lärande samt erbjuda barnen en trygg omsorg.' Det pedagogiska arbetet vid en förskoleenhet ska ledas och samordnas av en förskolechef.2 Uppgifter från Skolverket visar att en förskolechef i genomsnitt ansvarar för två förskoleenheter. Förskolechefer i kommunal förskola ansvarar för fler förskoleenheter än förskolechefer i förskolor med enskild huvudman.3 Förskolechefen har ett komplext uppdrag att se till att verksamheten inom givna ramar följer nationella styrdokument samtidigt som verksamheten ska genomgå pedagogisk utveckling. Förskolechefen behöver hantera och väga önskemål och krav från bland annat nationellt regelverk, huvudman, föräldrar, förskolepersonal och andra aktörer för att åstadkomma en verksamhet av god kvalitet. Samtidigt är utrymmet för ledning av den pedagogiska utvecklingen ofta mer begränsat än vad förskolecheferna själva önskar. Olika former av mer eller mindre tydligt delegerade pedagogiska uppgifter till förskolechefen har utvecklats parallellt med förskolechefens utökade ansvar i förhållande till tidigare. Förskolechefens pedagogiska kompetens, ledning, strategier och möjligheter till stöd, är av vikt för hur väl ett utvecklingsarbete kan genomföras.4 Forskningen pekar på att det kan finnas bristande kunskap på huvudmannanivå om och förståelse för förskolans uppdrag, förändring och dess ledning samt därtill bristande kommunikation mellan huvudmannen och förskoleche- 1 8 kap. 2 skollagen (SFS 2010:800) 2 2 kap. 9 skollagen (SFS 2010:800) 3 Skolverket (2015) 4 Skolinspektionen (2012)

15 2(3) ferna.5 Mot bakgrund av detta är syftet med granskningen att belysa förskolechefens ledning av förskolans arbete med att erbjuda barn en god pedagogisk verksamhet där barns utveckling och lärande stimuleras. Projektets frågeställningar Den övergripande frågeställningen är: Leder förskolechefen förskolans pedagogiska verksamhet i enlighet med de nationella målen? För att uppfylla granskningens övergripande syfte ska följande frågeställningar besvaras 1. Har förskolechefen kännedom om förskolans pedagogiska verksamhet? Bedömningen utgår från att förskolechefen får kännedom om förskolans pedagogiska verksamhet. Det kan exempelvis innebära att förskolechefen skaffar sig information genom ett tydligt syfte att närvarar på förskolan eller genom en bestämd agenda för de möten som äger rum. 2. Nyttjar förskolechefen sin kännedom om förskolans pedagogiska verksamhet för att utveckla förskolan? Bedömningen utgår från hur förskolechefen använder den kunskap hen har om verksamheten för att leda förskolan. Det kan innebära att förskolechefen identifierar utvecklingsområden och arbetar tillsammans med personalen för att utveckla den pedagogiska verksamheten. 5 Ibid.

16 3 (3) 3. Skapar förskolechefen förutsättningar för personalen att bedriva och utveckla förskolans pedagogiska verksamhet? Bedömningen utgår från om förskolechefen skapar förutsättningar för personalen att planera och bedriva den pedagogiska verksamheten. Förutsättningar kan exempelvis innebära att det finns utbildad personal, lämpliga lokaler eller lämplig storlek och sammansättning på barngruppen. 4. Får förskolechefen förutsättningar av huvudmannen att leda och utveckla förskolans pedagogiska verksamhet? Bedömningen utgår från om och vilka förutsättningar förskolechefen får av huvudman att genomföra sitt uppdrag. Bedömningen handlar om ändamålsenliga strukturer för kommunikation och samverkan gällande systematiskt kvalitetsarbete. Det kan även handla om förutsättningar som tillräcklig och kompetent personal, storlek på barngrupper, lokaler eller andra resurser. Metod I kvalitetsgranskningen används flera olika insamlingsmetoder i syfte att få en bredare bild av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten. Före besöket begär vi in relevant dokumentation som sedan analyseras. I samband med besöket får samtlig pedagogisk personal på förskolan möjlighet att besvara en enkät anonymt. Under besöket genomförs intervjuer och vid behov studeras ytterligare dokument på plats. Informationen som samlats in genom ovanstående metoder vägs samman i Skolinspektionens bedömningar av förskolechefens ledning.

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Bitvargens förskola belägen i Bjurholms kommun 1 (9) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Beslut och verksamhetsrappori: Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan föräldrakooperativet Jordgubben belägen i Krokom kommun

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Myrstackens förskola belägen i Huddinge kommun 1(10) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Seskarö förskola belägen i Haparanda kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Slottet belägen i Eksjö kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Beslut och verksamhetsrappori. efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av förskolans pedagogiska verksamhet vid Kyrkvikens förskola belägen i Nacka kommun 1 (12) Beslut I detta beslut med

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Humlan belägen i Botkyrka kommun Beslut och verksamhetsrapponl 1(10) Beslut I detta beslut med tillhörande

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Borgens förskola belägen i Upplands Väsby kommun 1(14) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Sagolandets förskola belägen i Solna kommun 1(13) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Beslut och verksamhetsrappol Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Ulvarna belägen i Karlstad kommun 1 (9) Beslut I detta

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Abrahamsbergsvägen 92, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av förskolans pedagogiska verksamhet vid Haga förskola belägen i Sundsvalls kommun 1 (12) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Västerby förskola i Götene kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Föräldrakooperativet Sagolunden ordforande@sagolunden.se Dnr 400-2016:209 Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Föräldrakooperativet Sagolunden beläget i Göteborgs

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut 1 (3) Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Norrskenet i Kalix kommun med Pysslingen förskolor och skolor AB som huvudman Beslut 2 (3) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r% t j ~ Skolinspektionen Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Hinderstorps gränd 27, Stockholms kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kommunhammaro.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Skogsdungens förskola, Hammarö kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Beslut och verksamhet3ra Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Dalens förskola belägen i Boxholms kommun 1(13) Beslut I detta beslut

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Hede förskola belägen i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning grin Skolinspektionen Bes Huvudman info.forskolansputnik@gmail.com Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Sputniks förskola belägen i Stockholms kommun med Sputnik

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning ik rn Niii i Skolinspektionen Beslut Hässleholm kommun kommunen@hassleholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Stubbens förskola, Hässleholm kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en jp Skolinspektionen Beslut Huvudman kontaktcenter@helsindborg.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Nyckelpigans förskola, Helsingborgs kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Skolinspektionen Besluri: Huvudman kundcenter@ostersund.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Ottfjällets förskola, Östersunds kommun Skolinspektionen Box 2320

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman motala.kommunamotala.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Österstad, Motala kommun Skolinspektionen Box 2320 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning rn %or i Beslut Fagersta kommun info@fagersta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Raketens förskola, Fagersta kommun Box 156, 221 00 Lund www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Solna kommun kontakt@solna.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Augustendals förskola, Solna kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen genomför under

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Ik rn i %er Skolinspektionen Beslut Huvudman info@almhult.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Hallaryds förskola, Älmhults kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Hästhagens förskola belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r Skolinspektionen Beslu Huvudman regiongotland@gotland.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Björkdungen, Gotlands kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Bes i it Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Lyckebo förskola, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Älvdalens.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Älvdalens. Älvdalens kommun kommunaalvdalen.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Älvdalens kommun Skolinspektionen. Box 156, 221 00 Lund. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Nyköpings kommun konnmun@nykoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Kan ntorps förskola, Nyköpings kommun Beslut 1 (4) Inledning genomför under våren

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning fin Skolinspektionen Beslut Huvudman info@kungsbacka.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid lvarsgårdens förskola, Kungsbacka kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Saltsjöns förskola i Södertälje kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en sammanfattande

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Härjedalens.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Härjedalens. Härjedalens kommun kommunahenedalen.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Härjedalens kommun Skolinspektionen. Box 2320, 403 15 Göteborg. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en B Skolinspektionen Beski; Avesta kommun kommun@avesta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Blåkullens förskola, Avesta kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Järfälla kommun för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax:

Läs mer

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Krokofantens fristående förskola Hemmingsmark 2018-04-10 Krokofantens förskola är ett personalkooperativ som startade 2009-01-01. Förskolan

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Datum 140909 1 (5) Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun Kävlinge kommun 2017-06-09 kontakt@kavlinge.se Dnr 400-2016:6997 efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun Skolinspektionen. Box 156, 221 00

Läs mer

Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13.

Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13. 1 Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13. Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...2 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 3 Beslutade mål och åtgärder 5 Slutord 7 Bilaga 1: Bedömning

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Motala kommun. Beslut Dnr :5784. Motala kommun.

Beslut för förskola. efter tillsyn i Motala kommun. Beslut Dnr :5784. Motala kommun. Dnr 43-2017:5784 Motala kommun Motala.kommun@motala.se för förskola efter tillsyn i Motala kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Danderyds kommun epost: kommunen@danderyd.se för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Danderyds kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

Förskolechefens ledning

Förskolechefens ledning Publiceringsår 2016 Förskolechefens ledning Om att ta ansvar för den pedagogiska verksamheten 2 (39) Kvalitetsgranskning 2016 Diarienummer: 40-2015:6590 Foto: MostPhotos 3 (39) Innehållsförteckning Förord...

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Besiuti; Huvudman bildningsforvaltningenaoskarshamn.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Påskallaviks förskola i Oskarshamns kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Lida förskola i Haninge kommun 1(13) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en sammanfattande

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Skolinspektionen Beslut Malmö kommun 2018-02-05 malmostad@malmo.se Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Inledning

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport ir å efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Älvens förskola belägen i Luleå kommun 1(13) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn. av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun

Beslut efter riktad tillsyn. av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun ein Skolinspektionen Beslut Beslut efter riktad tillsyn av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2018:179 Hope stiftelsen Org.nr. 827500-7683 för fritidshem efter tillsyn av Hope stiftelsen Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun j Skolinspektionen Karlskrona kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Karlskrona kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Älvdalens kommun. Beslut. Älvdalens kommun Dnr :8694

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Älvdalens kommun. Beslut. Älvdalens kommun Dnr :8694 Älvdalens kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun under 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Götene kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Götene kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm Orsa kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Orsa kommun Tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskola

Huvudmannabeslut för förskola Dnr 43-2017:5676 Kramfors kommun Huvudmannabeslut för förskola efter tillsyn i Kramfors kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (5) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Nord malings kommun. Beslut. Nordmalings kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Nord malings kommun. Beslut. Nordmalings kommun Dnr 43-2014:8216 Nordmalings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Nord malings kommun Box 3177 903 04 Umeå 2(10) Tillsyn i Nordmalings kommun har genomfört tillsyn av Nordmalings kommun under våren

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i TP Förskolor AB

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i TP Förskolor AB Skolinspektionen TP Förskolor AB kaisa.soderberciatpforskolor.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i TP Förskolor AB Skolinspektionen 1 (6) Inledning

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Beslut Habo kommun Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Habo kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress Lund, Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Vendestigens skola Rektorn vid Vendestigens skola Beslut för grundskola efter tillsyn av Vendestigens skola i Danderyds kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens kiagomålshantering

Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens kiagomålshantering Tierps kommun medborciarservicetierp.se Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens kiagomålshantering vid Tierps kommun. Box 330, 581 03 Linköping. Telefon: 08-586 082 89. www.skolinspektionen.se 1 (7)

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Prolympia Jönköpings arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Jönköpings kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Prolympia Jönköpings arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Jönköpings kommun. Beslut Beslut Prolympia AB info@prolympia.se 2018-03-01 Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Prolympia Jönköpings arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Jönköpings kommun Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Rapport från inspektionen på förskolan Greven den 26/9 5/

Rapport från inspektionen på förskolan Greven den 26/9 5/ ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2007-01-26 Handläggare: Jacky Cohen Telefon: 08/ 508 10 016 Till Östermalms stadsdelsnämnd Rapport från inspektionen på förskolan Greven den 26/9

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rapport 2010:15 Rektors ledarskap En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rektor har som pedagogisk ledare och chef för lärarna och övrig

Läs mer

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Förskoleavdelningen Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten,

Läs mer

Inspektion av förskolorna Slingan - Svartviksslingan 53 Tangen - Svartviksslingan 89 Galaxen - Johannnesfredsvägen 27 Bromma stadsdel

Inspektion av förskolorna Slingan - Svartviksslingan 53 Tangen - Svartviksslingan 89 Galaxen - Johannnesfredsvägen 27 Bromma stadsdel Utbildningsförvaltningen dnr 3.3.3 520/2014 Enheten för förskolesamordning 2014-01-30 Förskoleinspektörer Åsa Algott Inga-Lill Hjerpe Lindgren Inspektion av förskolorna Slingan - Svartviksslingan 53 Tangen

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrgårdens förskola 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrgårdens förskola 2013/2014 Norrgårdens förskola - en lärande och mångkulturell förskola med fokus på språk Vi ser varje barns utvecklingsmöjligheter i lärandet och i det sociala samspelet Vi utmanar barnens nyfikenhet genom att

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport e'n Skolinspektionen efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av förskolans pedagogiska verksamhet vid Kungsbyns förskola belägen i Västerås kommun 1(14) Beslut I detta beslut med tillhörande

Läs mer

Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan

Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan 2019-09-25 Tjänsteskrivelse Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2019/259-644 Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan Västerviks kommun genomförde 2019-09-02 tillsyn av fristående Martemeoförskolan

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Fagersta kommun Dnr :6591. Beslut

Fagersta kommun Dnr :6591. Beslut 1 ]- %or Fagersta kommun info@fagersta.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Björksta och Ugglan, Fagersta kommun, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskola

Huvudmannabeslut för förskola Skolinspektionen Umeå kommun Huvudmannabeslut för förskola efter tillsyn i Umeå kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan STRATEGI Strategi för att öka kvaliteten i förskolan Inledning I Solna stads verksamhetsplan och budget för 2017 har barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen fått i uppdrag att ta fram en strategi

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Mjölby kommun. Beslut Dnr :5767. Mjölby kommun.

Beslut för förskola. efter tillsyn i Mjölby kommun. Beslut Dnr :5767. Mjölby kommun. Dnr 43-2017:5767 Mjölby kommun mjolbykommun@mjolby.se för förskola efter tillsyn i Mjölby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (4) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun Dnr 43-2014:7993 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för förskola efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun 2(10) Dnr 43-2014:7993 Tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Förslag till beslut Tillsynsrapport. Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018

Förslag till beslut Tillsynsrapport. Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018 Enheten för fristående verksamheter Handläggare: Carina Ström Moser Förslag till beslut Tillsynsrapport Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018 1 Sammanfattning Stadsdelsnämnden har ansvar för att kontrollera

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens. klagomålshantering vid Bollnäs kommun. Beslut

Beslut. Skolinspektionen. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens. klagomålshantering vid Bollnäs kommun. Beslut Bollnäs kommun bollnas@bollnas.se Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Bollnäs kommun Skolinspektionen Box 23 069, 104 35 Stockholm. Telefon: 08-586 08 00 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2017:5854 Solna kommun för fritidshem efter tillsyn i Solna kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Förskolenätverket. GR den

Förskolenätverket. GR den Förskolenätverket GR den 2017-05-12 Skolinspektionen har ett nationellt uppdrag i tre år Rapporter 2015 En vanlig dag på förskolan gruppstorlek, personaltäthet och trygghet 2016 Förskolechefens ledning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och fritidshem

Beslut för förskoleklass och fritidshem Beslut 2013-04-17 Banérportens förskoleklass och fritidshem Rektorn vid Banérportens förskoleklass och fritidshem Beslut för förskoleklass och fritidshem efter tillsyn av Banérportens förskoleklass och

Läs mer

Beslut efter uppföljning på huvudmannanivå för förskola

Beslut efter uppföljning på huvudmannanivå för förskola Ragunda kommun Beslut efter uppföljning på huvudmannanivå för förskola efter tillsyn av Ragunda kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå 2 (6) Uppföljning efter tillsyn av Ragunda kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Sollefteå kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Sollefteå kommun Beslut Sollefteå kommun siv.sjodin@solleftea.se Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Sollefteå kommun Skolinspektionen. Box 230 69, 104 35 Stockholm.

Läs mer

Beslut för förskola. i Jönköpings kommun

Beslut för förskola. i Jönköpings kommun Beslut Jönköpings kommun Beslut för förskola i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586 080 07

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Nykvarns kommun kerstin.gelfgren@nykvarn.se för fritidshem i Nykvarns kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun Dnr 43-2016:10423 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för förskola efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Malmö kommun

Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Malmö kommun Beslut Malmö kommun info@malmo.se Beslut Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1,

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Malmö kommun. Beslut. Malmö kommun Dnr :4548

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Malmö kommun. Beslut. Malmö kommun Dnr :4548 r% Skolinspektionen Beslut Malmö kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund Beslut 2(8) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Lidköpings kommun kommun@lidkoping.se Förskolechef rose-marie.sondell@lidkoping.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Lilleskogs förskola, Lidköpings

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5103 Öringe montessoriförening ekonomisk förening Org.nr. 716442-2300 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Öringe Skola belägen i Laholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Kvalitetsrapport - Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun Beslut Huvudman kansli@skurup. se Beslut efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Bergabacken Förskoleverksamhetens vision Vi vill arbete för en verksamhet där alla mår bra, har inflytande, känner glädje, trygghet

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2017:10004 Nya skolan trollhättan aktiebolag Org.nr. 556612-7600 ann-chatrin.wennerberg-samuelsson@nyaskolan.se för fritidshem efter tillsyn av Nya skolan trollhättan aktiebolag Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008 Vaxholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Vaxholms kommun 2(10) Tillsyn i Vaxholms kommun har genomfört tillsyn av Vaxholms kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer